Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 401 Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 401 Kommunfullmäktige"

Transkript

1 Sammanträdesdatum Dnr KSF Besvarande av motion - Sluta använda anställningsformen Allmän visstid i Nybro kommun Ledamöterna Pia Eriksson (V), Kaj Raving (V), Carina Blom (V), Anders Svensson (V) och Paz Pizarro (V) har den 14 oktober 2015 lämnat in en motion till kommunfullmäktige med följande lydelse: Motion Allmän visstid är den allra otryggaste formen av tidsbegränsad anställning och innebär i praktiken att arbetsgivare helt godtyckligt kan låta bli att erbjuda fasta anställningar. Detta drabbar främst kvinnor inom arbetaryrken. Så kan vi inte ha det. Vänsterpartiet vill avskaffa anställningsformen Allmän visstid. Det kan göra genom en enkel lagändring. Det är dock inte helt säkert att en sådan lagändring går igenom Riksdagen. Vi vill därför gå före och visa att vi tar vårt ansvar som arbetsgivare. Vi vet vilka konsekvenser otrygga jobb får för människors liv. Det gör att man vare sig kan få ett hyreskontrakt eller ett banklån för att köpa bostad. Otryggheten innebär oro och stress. Unga som vuxna fastnar i visstiderna får svårt att planera sitt liv och bilda familj. Otrygga jobb gör också att de som jobbar blir mer utlämnade till arbetsgivaren. När man inte vet om man får vara kvar, blir det svårare att såga ifrån när arbetsbördan är orimlig eller om man behandlas dåligt. Otrygga jobb gör också facklig organisering svårare, vilket i förlängningen drabbar breda gruppers arbetare. Vänsterpartiet arbetar för att Nybro kommun som offentlig arbetsgivare ska vara ett föredöme på arbetsmarknaden. Vi ska arbeta för att de som arbetar för kommunen ska ha goda arbetsvillkor och trygga anställningar. Det skapar de bästa förutsättningarna för nöjda medarbetare och långsiktig kompetens i kommunens alla verksamheter. Vänsterpartiet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: - Att Nybro kommun inte ska använda anställningsformen Allmän visstid vid anställning av personal.

2 Sammanträdesdatum Att nuvarande personal som är anställda med Allmän visstid ska erbjudas andra tryggare anställningsformer. För Vänsterpartiet Nybro Pia Eriksson Carina Blom Kaj Raving Anders Svensson Paz Pizarro Beredning Kommunfullmäktige beslutade den 26 oktober 2015, 202, att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 25 november 2015, 248, att remittera motionen till samtliga nämnder och styrelser inklusive de kommunala bolagen för yttrande inom sex månader. Kommunfullmäktige beslutade den 20 juni 2016, 134, att återremittera ärendet enligt reglerna för minoritetsåterremiss. Återremiss Återremiss ska klargöra: Antal anställda med denna anställningsform. Om samma person anställts med denna anställningsform upprepade tillfällen. Om det finns verksamheter i kommunen som mer frekvent använder anställningsformen och förklaring till detta.

3 Sammanträdesdatum 403 Utredning Antal anställda med AVA, en ögonblicksbild den 1:a i respektive månad 140 Antal personer med AVA av någon orsak maj-14 sep-14 nov-14 feb-15 maj-15 sep-15 nov-15 feb-16 maj-16 IFF KSF LOK Omsf SHb Total

4 Sammanträdesdatum 404 Det är stor variation på sysselsättningsgraderna beroende på orsak till anställningen. Den genomsnittliga sysselsättningsgraden ligger på cirka 50 procent sett över de senaste åren AVA omräknat till årsarbeten 0 maj-14 sep-14 nov-14 feb-15 maj-15 sep-15 nov-15 feb-16 maj-16 IFF KSF LOK Omsf SHb Total Det är viktigt att påpeka att av dessa ovan redovisade personer ingår även de som redan har en tillsvidareanställning i botten. Det kan vara personer som är tjänstlediga för att ha ett projektuppdrag eller en annan tidsbegränsad roll inom exempelvis integrationsverksamheten. Här ingår även personer som i grunden har en deltidsanställning och som utöver denna har fått en tidsbegränsad anställning (som inte är ett rent vikariat). Detta ser vi t ex inom omsorgsförvaltningen. Under den tid då projektet Önskad sysselsättningsgrad pågick, syns en ökning i februari När sedan förvaltningen omorganiserade i januari 2016 omreglerades dessa så att flera medarbetare istället fick stadigvarande högre sysselsättningsgrader. AVA-anställningar används vid tillfälliga uppdrag, arbetsanhopning, det vill säga uppkomna tidsbegränsade personalbehov, som då i regel inte ingår i den reguljära personalbudgeten. Arbetsgivaren behöver då inte heller redovisa skälet till att den är tidsbegränsad.

5 Sammanträdesdatum 405 Lärande- och kulturförvaltningen har över tid haft högst andel AVA, bland annat modersmålslärare och elevassistenter. Arbetet med integration har lett till en ökning av AVA inom flera verksamheter, såsom individ- och familjeförvaltningen (behandlingsassistenter m m), kommunstyrelseförvaltningen (överförmyndare, samordnare), lärande- och kulturförvaltningen (barnskötare, elevassistenter, lärare m m). Förvaltningarna uppger vid förfrågan följande orsaker till sina AVA-anställningar: Kommunstyrelseförvaltningen Integrationsverksamhet (praktiksamordning, gode män, språkstödjare, Plattform Nybro). Samhällsbyggnad Arbetsanhopningar (t ex köksbiträde Asylskolan, livsmedelskontroll). Lärande- och kulturförvaltningen Projekt integration, lågstadielyftet, förskolesatsning, annan betalande kommun, uppkomna tillfälliga behov. Omsorgsförvaltningen Tillfälliga arbetsanhopningar, projekt. Individ- och familjeförvaltningen Integration (exempelvis HVB ensamkommande), ökat tillfälligt verksamhetsbehov (t ex dubbelbemanning natt). Några anställningar visar sig också istället skulle varit någon form av vikariat.

6 Sammanträdesdatum 406 Om samma person anställts vid upprepade tillfällen är inget vi statistiskt kan visa, men det förekommer t ex att uppdraget förlängs och då förlängs även AVA-anställningen. Inom lärande- och kulturförvaltningen kan en person återkomma vid nästa arbetsårs start, men om dessa personer inte redan har en tillsvidareanställning i grunden finns det olika konverteringsregler som slår till, enligt både kollektivavtal och lagen om anställningsskydd. Om en person haft en eller flera AVA-anställningar i 2 år inom en 5-årsperiod, övergår den med automatik till tillsvidareanställning. Samma sak sker om en person haft en kombination av vikariatsanställning och AVA mer än 3 år under en 5-årsperiod. Dessutom infördes en tredje konverteringsregel i LAS från och med dem 1 maj 2016, där det inte finns någon bortre gräns - denna kommer dock inte nämnvärt att påverka då vi genom centralt kollektivavtal redan har en liknande regel sedan flera år tillbaka. Totalt sett finns det nu alltså fyra olika konverteringsregler för tidsbegränsade anställningar. Kommunstyrelsens behandling Pia Eriksson (V) meddelade att vänsterpartiet fortsättningsvis kommer att bevaka frågan. Yttranden Kommunstyrelseförvaltningen, PA-avdelningen AVA, allmän visstidsanställning, har funnits som anställningsform sedan Den ersätter bland annat de tidigare anställningsformerna överenskommen visstidsanställning, visstidsanställning, på grund av arbetsanhopning samt visst arbete (projektanställning). När anställningen benämns som allmän behöver inte arbetsgivaren uppge några särskilda skäl till att den är tidsbegränsad. De visstidsanställningar som vi använder inom Nybro kommun är i första hand vikariat och AVA. Det är viktigt att dessa används på rätt sätt och anställningsformen vikariat ska alltid användas då en arbetstagare ersätter en person som inte är i tjänst för tillfället. Den person som ersätts ska vara namngiven och vikarien ska utföra den personens ordinarie arbetsuppgifter. Det kan också förekomma så kallad vakansvikariat, vilket innebär att vikarien arbetar på en tjänst i väntan på att den ska bli tillsatt. AVA används för anställningar som är tidsbegränsade, men ej vikariat. Det kan röra sig om en tillfällig arbetsanhopning eller ett arbete som ska utföras under en begränsad tid. Behovet av att kunna göra den typen av anställningar kommer att finnas även i framtiden, varför det bedöms som svårt att helt avskaffa denna anställningsform, men vi följer naturligtvis lagar och kollektivavtal.

7 Sammanträdesdatum 407 Personalavdelningens bedömning är alltså att Nybro kommun även fortsättningsvis kommer att ha behov av att göra tidsbegränsade anställningar. Om ingen annan anställningsform är aktuell kan AVA användas. Individ- och familjenämnden Verksamheten inom individ- och familjeförvaltningen hanterar cirka 80 vikarier. Allmän visstidsanställning (AVA) används inte så ofta. Det tillämpas när det är en tillfällig arbetsanhopning och man inte ersätter någon person som är frånvarande utan är extraresurs utanför ordinarie bemanning samt när verksamheten har en tillfällig personalförstärkning utöver budgeterad personal, då ersätter man inte heller någon fysisk person som är frånvarande. Det är inte ekonomiskt möjligt att ha överanställningar i verksamheten. Det skulle innebära att individ- och familjeförvaltningen måste ha en högre budget då det inte går att förutse personalens frånvaro. Den medarbetare som har en tillsvidareanställning ska ha goda arbetsvillkor och en månadslön. Om arbetsgivaren inte kan erbjuda en placering av medarbetaren, uppstår det dubbla lönekostnader för de arbetsdagarna. Det skulle innebära att verksamheten periodvis har för många medarbetare som ska ha lön i relation till den frånvaro som finns. För att individ- och familjeförvaltningen ska kunna hantera frånvaron finns det ett antal medarbetare i kommunens bemanningsenhet som arbetar mot individ- och familjeförvaltningen samt ett antal vikarier som tjänstgör vid varje frånvarotillfälle. Individ- och familjeförvaltningen bedömer att det inte är ekonomiskt möjligt att ha en överanställning utöver budget bland medarbetarna. Beslut Individ- och familjenämnden beslutade den 16 februari 2016, 24, att anta förvaltningens yttrande som sitt eget samt att överlämna yttrandet till kommunstyrelsen. Reservation Mot beslutet reserverade sig ledamöterna från vänsterpartiet och socialdemokraterna.

8 Sammanträdesdatum 408 Lärande- och kulturnämnden Lärande- och kulturförvaltningen delar personalavdelningens bedömning att allmän visstidsanställning även i fortsättningen bör vara möjlig att använda som anställningsform där så anses nödvändigt. Om endast tillsvidareanställning eller vikariat finns att tillgå försvåras möjligheten att tillfälligt förstärka delar av verksamheten vid behov, vilket kan påverka såväl kvalitet som arbetsmiljö. Det bör dock alltid eftersträvas att grundbemanningen är tillräckligt god för att klara det löpande arbetet utan förstärkningar genom tillfälliga anställningar. Yrkanden 1. Kaj Raving (V) yrkade att lärande- och kulturnämnden beslutar föreslå kommunstyrelsen bifalla motionen. 2. Per Olof Näfverborn (C) yrkade bifall till förvaltningens förslag enligt beskrivning i PM. 3. Martina Aronsson (S) yrkade på återremiss av yttrandet för att utreda hur användningen av allmän visstidsanställning ser ut. Propositionsordning Ordförande ställde frågan om ärendet skulle avgöras vid dagens sammanträde eller vid ett senare tillfälle och fann att ärendet skulle avgöras vid dagens sammanträde. Ordförande ställde sedan vänsterpartiets förslag till bifall av motionen mot centerpartiets förslag till bifall av förvaltningens yttrande och fann att lärande- och kulturnämnden beslutat enligt centerpartiets förslag. Beslut Lärande- och kulturnämnden beslutade den 6 april 2016, 44, att med anledning av personalavdelningens och lärande- och kulturförvaltningens yttrande föreslå kommunstyrelsen besluta att allmän visstid även i fortsättningen ska kunna användas vid behov. Reservation Mot beslutet reserverade Kaj Raving (V) till förmån för eget förslag.

9 Sammanträdesdatum 409 Myndighetsnämnden Sveriges Kommuner och Landsting har nyligen presenterat studier som ger följande bild: Hälften av alla som nyanställdes med månadslön på en tidsbegränsad anställning 2011 hade fått fast jobb inom 3 år. Det visar att ett tillfälligt uppdrag kan vara ett bra sätt för t ex unga att pröva på ett yrke och ett första steg till fast jobb. Endast 4 procent är kvar i en tidsbegränsad anställning efter 3 år. Några av dessa kan ha tackat nej till fast anställning eller saknar behörighet. Visstidsanställning är vanligast bland unga och äldre. Nio av tio av medarbetarna mellan år har en tillsvidareanställning. Motsvarande siffra bland Kommunals grupper är 83 procent. De senaste årens ökning av tidsbegränsade anställningar har avstannat och andelen visstidsanställda ligger kvar på samma nivå som Av de anställda i kommuner och landsting år 2015, var 9 procent månadsavlönade med vikariat eller en visstidsanställning. Ytterligare 12 procent var timavlönade. Det är dock vissa skillnader mellan yrkesgrupper. I kommunerna har visstidsanställningarna minskat bland socialsekreterare och sjuksköterskor, men ökat bland barnskötare och elevassistenter. Undersköterskor och grundskollärare ligger kvar på samma nivå som föregående år. Andelen timavlönade har minskat bland barnskötare, elevassistenter och undersköterskor. Alla tillfälligt anställda vill inte ha en tillsvidareanställning. Många jobbar extra vid sidan av studierna eller fortsätter hoppa in på enstaka pass efter pensionen. Bland fyra heltidsstuderande, som arbetar vid sidan av studierna, vill merparten ha just en tidsbegränsad anställning, enligt SCB.

10 Sammanträdesdatum 410 Regeringen har via Arbetsmarknadsdepartementet uttryckt följande: Visstidsanställningar behövs som en viktig del av en flexibel arbetsmarknad. Det kan handla om tillfälligt behov av extra personal, om att anställa för säsongsarbete eller att ta in en vikarie under någons föräldraledighet. Det som inte kan accepteras är när möjligheten till tidsbegränsade anställningar missbrukas och den anställde tvingas till upprepade visstider hos samma arbetsgivare år efter år. Att fastna i eviga visstidsanställningar skapar en stor stress hos den som drabbas och gör det svårt att planera för framtiden eller att få ett lån till en egen bostad. För lite har gjorts för att komma till rätta med problemet och EU-kommissionen har hotat att stämma Sverige om vi inte ser till att skärpa lagstiftningen. Efter lagförslag från regeringen beslutade Riksdagen den 10 mars 2016 om ändringar i lagen om anställningsskydd, som i huvudsak består av två delar: 1. En ny regel, som innebär att en allmän visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning i flera fall än i dag. En allmän visstidsanställning omvandlas automatiskt till en tillsvidareanställning om arbetstagaren varit anställd på allmän visstid i mer än 2 år. Detta gäller inte bara om det sker inom en tidsram om 5 år som tidigare, utan också om det sker under en längre period än så om tidsbegränsade anställningar följt på varandra utan uppehåll eller med mindre än sex månaders mellanrum. 2. Ökad informationsskyldighet för arbetsgivaren så att den anställde kan hävda sin rätt till tillsvidareanställning, vilken ger tidsbegränsat anställda rätt att få information av sin arbetsgivare om alla anställningar som har betydelse för tillämpningen av omvandlingsreglerna. Informationen ska vara skriftlig och lämnas ut inom tre veckor från det att begäran framställts. Den nya lagen träder i kraft den 1 maj Även med de nya lagändringarna kommer det att finnas mycket stora möjligheter till flexibilitet på den svenska arbetsmarknaden. På samma sätt som i dag blir det också möjligt att i kollektivavtal komma överens om andra regler som är anpassade till förhållandena i olika branscher. Samhällsbyggnad anser att anställningsformen allmän visstidsanställning ska kunna användas också fortsättningsvis inom Nybro kommun. En av anledningarna är förvaltningens behov av att kunna avlasta medarbetare och enheter som har en tillfälligt hög arbetsbelastning. Detta har visat sig vara ett av de största ackumulerande arbetsmiljöproblemen i samtliga medarbetarundersökningar som genomförts under 2014 och 2015.

11 Sammanträdesdatum 411 Samhällsbyggnad bedömer att detta ofta orsakas av tillfälliga arbetstoppar, eftersom mycket av arbetet är händelsestyrt och personalfrånvaron tidvis är stor. Alternativet att tillsvidareanställa vid t ex tillfällig arbetsanhopning eller vid projektarbeten finns inte. Samhällsbyggnad kan också konstatera att visstidsanställningar i hög grad leder till tillsvidareanställningar, vilket är positivt. Olika former av tidsbegränsade anställningar kan för många personer vara en ingång till en tillsvidareanställning. Det kan vara ett bra sätt att få pröva på ett yrke. Samhällsbyggnad föreslår också att kommunfullmäktige ska avslå motionärernas yrkande, eftersom det nu beslutats om ändringar i lagen om anställningsskydd i enlighet med motionärernas intention. Omsorgsnämnden Ett av omsorgsnämndens mål är att vara en attraktiv arbetsgivare. En aspekt av detta är anställningsformer och omsorgsnämnden strävar efter att ge trygga anställningar. Samtidigt som omsorgsnämnden vill vara en attraktiv arbetsgivare, finns också krav om att ha en budget i balans. Om att helt ta bort allmän visstid innebär att det ska ersättas med tillsvidareanställning, får det ekonomiska konsekvenser för omsorgsnämnden. Förslaget skulle innebära att omsorgsnämnden behöver tillskjutas mer ekonomiska medel. Om anställningsformen allmän visstid ska avskaffas, behöver det vara tydligt vilka anställningsformer som ska användas samt hur dessa ska finansieras. Omsorgsnämnden strävar dock efter att sparsamt använda anställningsformen. Diagram nedan visar utvecklingen över antal visstidsanställningar under 2015 för omsorgsnämnden.

12 Sammanträdesdatum 412 Yrkande Pia Eriksson (V) yrkade avslag på omsorgsförvaltningens förslag till beslut till förmån för förslaget i motionen. Propositionsordning Ordföranden fann att det fanns två förslag till beslut: 1. Omsorgsförvaltningens förslag. 2. Pia Erikssons (V) förslag. Ordföranden fann att omsorgsnämnden beslutat i enlighet med omsorgsförvaltningens förslag. Reservation Pia Eriksson (V) reserverade sig mot beslutet. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Sveriges Kommuner och Landsting har nyligen presenterat studier, som ger följande bild: Hälften av alla som nyanställdes med månadslön på en tidsbegränsad anställning 2011 hade fått fast jobb inom 3 år. Det visar att ett tillfälligt uppdrag kan vara ett bra sätt för t ex unga att pröva på ett yrke och ett första steg till fast jobb. Endast 4 procent är kvar i en tidsbegränsad anställning efter 3 år. Några av dessa kan ha tackat nej till fast anställning eller saknar behörighet. Visstidsanställning är vanligast bland unga och äldre. Nio av tio av medarbetarna mellan år har en tillsvidareanställning. Motsvarande siffra bland Kommunals grupper är 83 procent. De senaste årens ökning av tidsbegränsade anställningar har avstannat och andelen visstidsanställda ligger kvar på samma nivå som Av de anställda i kommuner och landsting år 2015 var 9 procent månadsavlönade med vikariat eller en visstidsanställning. Ytterligare 12 procent var timavlönade. Det är dock vissa skillnader mellan yrkesgrupper.

13 Sammanträdesdatum 413 I kommunerna har visstidsanställningarna minskat bland socialsekreterare och sjuksköterskor, men ökat bland barnskötare och elevassistenter. Undersköterskor och grundskollärare ligger kvar på samma nivå som föregående år. Andelen timavlönade har minskat bland barnskötare, elevassistenter och undersköterskor. Alla tillfälligt anställda vill inte ha en tillsvidareanställning. Många jobbar extra vid sidan av studierna eller fortsätter hoppa in på enstaka pass efter pensionen. Bland heltidsstuderande som arbetar vid sidan av studierna vill merparten ha just en tidsbegränsad anställning, enligt SCB. Regeringen har via Arbetsmarknadsdepartementet uttryckt följande: Visstidsanställningar behövs som en viktig del av en flexibel arbetsmarknad. Det kan handla om tillfälligt behov av extra personal, om att anställa för säsongsarbete eller att ta in en vikarie under någons föräldraledighet. Det som inte kan accepteras är när möjligheten till tidsbegränsade anställningar missbrukas och den anställde tvingas till upprepade visstider hos samma arbetsgivare år efter år. Att fastna i eviga visstidsanställningar skapar en stor stress hos den som drabbas och gör det svårt att planera för framtiden eller att få ett lån till en egen bostad. För lite har gjorts för att komma till rätta med problemet och EU-kommissionen har hotat att stämma Sverige om vi inte ser till att skärpa lagstiftningen. Efter lagförslag från regeringen beslutade Riksdagen den 10 mars 2016 om ändringar i lagen om anställningsskydd, som i huvudsak består av två delar: 1. En ny regel, som innebär att en allmän visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning i fler fall än i dag. En allmän visstidsanställning omvandlas automatiskt till en tillsvidareanställning om arbetstagaren varit anställd på allmän visstid i mer än 2 år. Detta gäller inte bara om det sker inom en tidsram på 5 år som tidigare, utan också om det sker under en längre period än så om tidsbegränsade anställningar följt på varandra utan uppehåll eller med mindre än sex månaders mellanrum. 2. Ökad informationsskyldighet för arbetsgivaren så att den anställde kan hävda sin rätt till tillsvidareanställning, vilken ger tidsbegränsat anställda rätt att få information av sin arbetsgivare om alla anställningar som har betydelse för tillämpningen av omvandlingsreglerna. Informationen ska vara skriftlig och lämnas ut inom tre veckor från det att begäran framställts.

14 Sammanträdesdatum 414 Den nya lagen träder i kraft den 1 maj Även med de nya lagändringarna kommer det att finnas mycket stora möjligheter till flexibilitet på den svenska arbetsmarknaden. På samma sätt som i dag, blir det också möjligt att i kollektivavtal komma överens om andra regler som är anpassade till förhållandena i olika branscher. Samhällsbyggnad anser att anställningsformen allmän visstidsanställning ska kunna användas också fortsättningsvis inom Nybro kommun. En av anledningarna är förvaltningens behov av att kunna avlasta medarbetare och enheter som har en tillfälligt hög arbetsbelastning. Detta har visat sig vara ett av de största ackumulerande arbetsmiljöproblemen i samtliga medarbetarundersökningar som genomförts under 2014 och Samhällsbyggnad bedömer att detta ofta orsakas av tillfälliga arbetstoppar, eftersom mycket av arbetet är händelsestyrt och personalfrånvaron tidvis är stor. Alternativet att tillsvidareanställa vid t ex tillfällig arbetsanhopning eller vid projektarbeten finns inte. Samhällsbyggnad kan också konstatera att visstidsanställningar i hög grad leder till tillsvidareanställningar, vilket är positivt. Olika former av tidsbegränsade anställningar kan för många personer vara en ingång till en tillsvidareanställning. Det kan vara ett bra sätt att få pröva på ett yrke. Samhällsbyggnad föreslår också att kommunfullmäktige ska avslå motionärernas yrkande, eftersom det nu beslutats om ändringar i lagen om anställningsskydd i enlighet med motionärernas intention. Reservation Mot beslutet reserverade sig Jonny Andersson (V). Energibolagen Energibolagen har undersökt frågan och ser att det i vissa sammanhang vid anhopning av arbete kan finnas ett behov av anställningsformen allmän visstid helt i enighet med personalenhetens remissvar. Nybro Bostads AB Nybro Bostads AB har inte lämnat något yttrande på remissen. Beslutsunderlag Svar på återremiss AVA, juni 2016

15 Sammanträdesdatum 415 Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yttrar sig Ledamöterna Kaj Raving (V) och Martina Aronsson (S). Yrkande Kaj Raving (V) yrkar bifall till motionen. Martina Aronsson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Propositionsordning Kommunfullmäktiges ordförande Lars-Gunnar Hellström (C) konstaterar att det finns två förslag till beslut: 1. Kommunstyrelsens förslag. 2. Kaj Ravings (V) bifall till motionen. Ordföranden ställer dessa förslag mot varandra och finner att kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag. Reservation Mot beslutet reserverar sig samtliga ledamöter från vänsterpartiet. Beslut Kommunfullmäktige beslutar på förslag av kommunstyrelsen, , att, med hänvisning till samtliga yttranden och klargörande av återremissens frågeställningar, avslå motionen och därmed anse motionen besvarad.

16 Sammanträdesdatum 416 Utdrag till: Pia Eriksson Kaj Raving Carina Blom Anders Svensson Paz Pizarro Individ- och familjenämnden Lärande- och kulturnämnden Myndighetsnämnden Omsorgsnämnden Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Nybro Bostads AB Nybro Energi AB PA-avdelningen Akten

247 Svar på motion Avskaffa allmän visstid (KSKF/2018:173)

247 Svar på motion Avskaffa allmän visstid (KSKF/2018:173) Kommunstyrelsen 2018-11-06 1(3) 247 Svar på motion Avskaffa allmän visstid (KSKF/2018:173) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Maria Chergui (V) reserverar sig emot beslutet

Läs mer

Svar på motion - Avskaffa allmän visstid

Svar på motion - Avskaffa allmän visstid Kommunstyrelsen 2018-08-27 Konsult och uppdrag Marina Yngveson, 016-710 50 75 KSKF/2018:173 1 (2) Kommunstyrelsens personalutskott Svar på motion - Avskaffa allmän visstid Förslag till beslut Förslag till

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 527 Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 527 Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 527 288 Dnr 2015/000102 Antagande av Kommunplan 2016-2018 Sammanfattning Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december 2015 lämna en ekonomisk

Läs mer

Fler anställda och fler som arbetar heltid

Fler anställda och fler som arbetar heltid PM 2016-03-30 1 (6) Fler anställda och fler som arbetar heltid Uppgifterna är hämtade ur personalstatistiken för kommuner och landsting 2015. Antalet anställda ökar i kommuner och landsting Antalet månadsavlönade

Läs mer

Svar på motion Sluta anställa med allmän visstid (RS )

Svar på motion Sluta anställa med allmän visstid (RS ) Svar på motion Sluta anställa med allmän visstid (RS 2015-543) En av hälso- och sjukvårdens främsta och viktigaste tillgångar är dess medarbetare. Kompetenta och engagerade medarbetare är en förutsättning

Läs mer

Tidsbegränsade anställningar på Kommunals avtalsområde. Partsgemensam statistisk uppföljning utifrån HÖK 16 Prolongerad

Tidsbegränsade anställningar på Kommunals avtalsområde. Partsgemensam statistisk uppföljning utifrån HÖK 16 Prolongerad Tidsbegränsade anställningar på Kommunals avtalsområde Partsgemensam statistisk uppföljning utifrån HÖK 16 Prolongerad 2 Innehåll Parternas syn på tidsbegränsade anställningar... 3 Uppdraget... 3 Statistiskt

Läs mer

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsens arbetsutskott 189 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-11-23 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Cirkulärnr: 07:15 Diarienr: 07/1603 P-cirknr: 07-2:3 Nyckelord:

Cirkulärnr: 07:15 Diarienr: 07/1603 P-cirknr: 07-2:3 Nyckelord: Cirkulärnr: 07:15 Diarienr: 07/1603 P-cirknr: 07-2:3 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Ändringar i lagen om anställningsskydd, LAS, tidsbegränsade anställningar, semesterlagen Christina

Läs mer

Sammanställning av yttranden Kommunstyrelseförvaltningen, PA-avdelning

Sammanställning av yttranden Kommunstyrelseförvaltningen, PA-avdelning Sammanställning av yttranden Kommunstyrelseförvaltningen, PA-avdelning AVA, allmän visstidsanställning, har funnits som anställningsform sedan 2007. Den ersätter bland annat de tidigare anställningsformerna

Läs mer

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152)

162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 162 Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder (KSKF/2016:152) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

Stadshuset sal Hälleforsnäs. Terese Larsson (S), ordförande Karina Bundgaard Krogh (C) Peter Munter (S), tjänstgörande ersättare

Stadshuset sal Hälleforsnäs. Terese Larsson (S), ordförande Karina Bundgaard Krogh (C) Peter Munter (S), tjänstgörande ersättare Plats och tid Stadshuset sal Hälleforsnäs Kl 13.00-15.30 3 Beslutande Terese Larsson (S), ordförande Karina Bundgaard Krogh (C) Peter Munter (S), tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Kommunjurist och

Läs mer

Yttrande över Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning

Yttrande över Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning 25 januari 2007 a06-2406 YT/gih Näringsdepartementet Jakobsgatan 26 103 33 Stockholm Yttrande över Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning Svenska Kommunalarbetareförbundet har givits möjlighet

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar

Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1426 av Marianne Pettersson (S) Tryggare anställningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

Kommunledningskontoret / Personalavdelningen / HR-enheten

Kommunledningskontoret / Personalavdelningen / HR-enheten LAS - Lag om anställningsskydd Ändringar från 1 maj 2016 Ny konverteringsregel om automatisk övergång av allmän visstidsanställning (AVA) till tillsvidareanställning. Syfte Att motverka missbruk av tidsbegränsade

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder

Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2016-07-22 KSKF/2016:152 HR Ulrika Jonsson, 016-7107301 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion - Låt fler jobba till 70 års ålder Förslag till beslut

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

REMISSVAR Rnr 105.06. Till Näringsdepartementet. Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning m m N2006/12113/ARM

REMISSVAR Rnr 105.06. Till Näringsdepartementet. Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad anställning m m N2006/12113/ARM Lilla Nygatan 14 Box 2206 2007-01-26 103 15 STOCKHOLM tel 08/613 48 00 fax 08/24 77 01 e-post inger.skogh@saco.se REMISSVAR Rnr 105.06 Till Näringsdepartementet Promemorian Bättre möjligheter till tidsbegränsad

Läs mer

Fler ska arbeta heltid i framtiden

Fler ska arbeta heltid i framtiden HELTIDSPLANEN Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov av kompetens

Läs mer

Full sysselsättning i Stockholmsregionen. Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Full sysselsättning i Stockholmsregionen. Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Den otrygga flexibiliteten Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen För LO är full sysselsättning

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 329 165 Dnr KS 2016-30 Antagande av Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-03-05 43 Motion 2017:04 från Malin Tollbom (V) - Försöksverksamhet med sex timmars arbetsdag KS-2017/280 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118)

161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(3) 161 Svar på motion - Erbjud äldre möjligheten att gå ner i arbetstid (KSKF/2016:118) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Tillsvidareanställda per förvaltning

Tillsvidareanställda per förvaltning 1 (13) 2 (13) Tillsvidareanställda per förvaltning 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 KLK 41 45 40 38 39 43 46 42 37 42 44 37 Ku-fr 21 20 20 20 18 18 18 19 19 18 17 SHB 9 12 13

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Anders Reuter Arbetsrättsjurist 044-309 34 78 anders.reuter@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-02-14 Dnr 1201442 1 (5) Personal- och arbetsgivarutskottet Motion. Ökad

Läs mer

Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333

Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 FALKENBERG 31 Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:12 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:34 av Margaretha Herthelius m fl (fp) om att öka möjligheten för anställda att orka arbeta kvar längre Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Fakta om. anställningsformer och arbetstider i handeln 2018

Fakta om. anställningsformer och arbetstider i handeln 2018 Fakta om anställningsformer och arbetstider i handeln 2018 Cecilia Berggren Utredningsgruppen September 2018 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Anställningsformer... 4 2.1. Tidsbegränsade anställningar... 4

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID

VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID VARMT VÄLKOMNA TILL WORKSHOP OM HELTID Sätt er gärna partsgemensamt med personer från samma kommun, landsting eller region SYFTE MED DAGEN 1) Presentera manual för heltidsplan 2) Inspiration till att starta

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34)

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Utlåtande 2010:50 RI (Dnr 209-1830/2009) Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:34) av Leif Rönngren (s)

Läs mer

CIRKULÄR 07:72. Frågor och svar om LAS. Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

CIRKULÄR 07:72. Frågor och svar om LAS. Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik 2007-12-14 1 (5) CIRKULÄR 07:72 Arbetsgivarpolitik: 07-2:23 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrättssektionen Christina Madfors Sara Kullgren Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem

Läs mer

28 Svar på motion Enkla jobb (KSKF/2018:86)

28 Svar på motion Enkla jobb (KSKF/2018:86) Kommunstyrelsen 2019-01-29 1(3) 28 Svar på motion Enkla jobb (KSKF/2018:86) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras besvarad. Reservation Stefan Krstic (L) reserverar sig emot beslutet

Läs mer

PM TILL UTSKOTTETS BEREDNING DEN 9 APRIL 2014 KLOCKAN I PEDAGOGEN

PM TILL UTSKOTTETS BEREDNING DEN 9 APRIL 2014 KLOCKAN I PEDAGOGEN PM TILL UTSKOTTETS BEREDNING DEN 9 APRIL 2014 KLOCKAN 09.00 I PEDAGOGEN 1(8) Ärende nr 2 Information om Kulturhuset Kristallen Sammanfattning - Öppet under hela sommaren. - Två klasser kvar från Paradisskolan

Läs mer

Yttrande över Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar (Ds 2015:29)

Yttrande över Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar (Ds 2015:29) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda.

Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda. Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda. Är det här ok? - en rapport om de visstids- och timanställdas verklighet av Annakarin Wall, Kommunal 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Public service 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom public

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras besvarad.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras besvarad. Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-05 Sida 1(2) 44 Svar på motion Upprätta en bostadsförmedling i Eskilstuna (KSKF/2018:174) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras

Läs mer

Personalstatistik 2015

Personalstatistik 2015 Personalstatistik 2015 1 (13) Susanne P Höglander 2 (13) Tillsvidareanställda per förvaltning 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Klk 41 45 40 38 39 43 46 42 37 42 44

Läs mer

Budget 2016 och plan

Budget 2016 och plan 17(36) Kf 69 Ks2015/0167 041 Budget 2016 och plan 2017-2020 Beslut beslutar att anta kommunstyrelsens förslag till budget 2016 och plan 2017-2020, förutom att arbetsutskottet i miljö- och byggnämnden ska

Läs mer

Personalstatistik 2014

Personalstatistik 2014 Personalstatistik 2014 1 (13) Susanne P Höglander 2 (13) Tillsvidareanställda per förvaltning 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Klk 41 45 40 38 39 43 46 42 37 42 44 37 41

Läs mer

40 Svar på motion - Enkla jobb (KSKF/2018:86)

40 Svar på motion - Enkla jobb (KSKF/2018:86) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-10-26 Sida 1(2) 40 Svar på motion - Enkla jobb (KSKF/2018:86) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras besvarad.

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278)

106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-05-08 Sida 1(3) 106 Svar på motion Inför trygghetsvakter i Eskilstuna kommun (KSKF/2017:278) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen förklaras

Läs mer

Patrik Åberg, HR-konsult - Utvärdering och dokumentation Projekt: Önskad sysselsättningsgrad

Patrik Åberg, HR-konsult - Utvärdering och dokumentation Projekt: Önskad sysselsättningsgrad 1 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier... 3 2 Uppdrag... 3 3 Förarbete och projektbeskrivning... 3 3.1 Effektmål... 3 3.2 Projektmål...

Läs mer

LOs styrelse måndagen den 29 januari

LOs styrelse måndagen den 29 januari TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetstagares rättigheter Dan Andersson/Jenny Lindblad MOTTAGARE, RUBRIK, TEXT 2007-01-29 20060810 LOs styrelse måndagen den 29 januari

Läs mer

243 Svar på motion om att stärka det svenska språkets ställning i Eskilstuna (KSKF/2018:162)

243 Svar på motion om att stärka det svenska språkets ställning i Eskilstuna (KSKF/2018:162) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(3) 243 Svar på motion om att stärka det svenska språkets ställning i Eskilstuna (KSKF/2018:162) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås.

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 203-05-0 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen har kompletterats med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Heltidsresan. Handlingsplan för att införa heltid som norm i Nybro kommun

Heltidsresan. Handlingsplan för att införa heltid som norm i Nybro kommun Heltidsresan Handlingsplan för att införa heltid som norm i Nybro kommun Med trygghet, nyfikenhet och nytänkande bygger vi en ny bro till framtidens större Nybro. Innehållsförteckning Projektbeskrivning...

Läs mer

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143

Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén (V) Genomför försök med 6 timmars arbetsdag, KS 2019/0143 Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (5) Gemensam administration Helena Falk 046-355405 helena.falk@lund.se Vård- och omsorgsnämnden Remissvar Motion från Helena Falk (V) och Jesper Sahlén

Läs mer

med anledning av prop. 2016/17:28 Upphandling av vissa kollektivtrafiktjänster

med anledning av prop. 2016/17:28 Upphandling av vissa kollektivtrafiktjänster Kommittémotion V005 Motion till riksdagen 2016/17:3514 av Emma Wallrup m.fl. (V) med anledning av prop. 2016/17:28 Upphandling av vissa kollektivtrafiktjänster 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev Rättområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslau Advokatbyrås Arbetsrättsgrupp Datum: Juni, 2013 Sommaren är nu äntligen här! Sol, skön värme och vackra blomster lockar

Läs mer

Yttrande angående motion från Vänsterpartiet, att pröva 6 timmars arbetsdag för socialsekreterare

Yttrande angående motion från Vänsterpartiet, att pröva 6 timmars arbetsdag för socialsekreterare Socialnämnden Datum Socialförvaltningen 2017-02-20 Hr och Adminitration Lena-Marie Adèrn, 2003 1 (3) Socialnämnden Yttrande angående motion från Vänsterpartiet, att pröva 6 timmars arbetsdag för socialsekreterare

Läs mer

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 360 Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS 2015-366 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar Ds 2015:19

Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar Ds 2015:19 1(8) Arbetsmarknadsdepartementet Magnus Lundberg 103 33 Stockholm 08 782 91 24 magnus.lundberg@tco.se Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar Ds 2015:19 A2015-1507-ARM TCO anser att

Läs mer

Dnr KS/2014: Införande av barnomsorgspeng och låta föräldrarna bestämma om omsorgen för barnen, motion

Dnr KS/2014: Införande av barnomsorgspeng och låta föräldrarna bestämma om omsorgen för barnen, motion SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 16:1 KS 235 2014-12-03 26/42 Dnr KS/2014:40 034 Införande av barnomsorgspeng och låta föräldrarna bestämma om omsorgen för barnen, motion Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme

Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Frågor om löneavtal och beräkning av löneutrymme Är uppräkningen till 24 000 kr kopplad till individen som genererar det extra utrymmet eller går det in i hela "potten" och kan läggas på andra som ligger

Läs mer

Löneadministration för nybörjare.

Löneadministration för nybörjare. Löneadministration för nybörjare. BEHÖVER DU ANSTÄLLA? DÅ KAN DET VARA BRA ATT KÄNNA TILL VILKA LAGAR SOM GÄLLER. HÄR ÄR GUIDEN FÖR DIG! Vi tar ditt företagande personligt Regelverket för löneadministratören

Läs mer

Remissvar. Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 201 8:28) SVENSKT NÄRINGSLIV. Arbetsmarknadsdepartementet

Remissvar. Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 201 8:28) SVENSKT NÄRINGSLIV. Arbetsmarknadsdepartementet - incitamenten SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö SN 123/2018 a.remissvarregerinqskansliet.se Victor Frost 103 33 Stockholm 2018-09-21

Läs mer

Lathund Beräkna anställningstid (LAS-tid)

Lathund Beräkna anställningstid (LAS-tid) 1[11] Lathund Beräkna anställningstid (LAS-tid) Lag (1982:80) om anställningsskydd 5 a En allmän visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning när en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivaren

Läs mer

HANDELS VALSERIE Handels om allmän visstid

HANDELS VALSERIE Handels om allmän visstid HANDELS VALSERIE 18.5 Handels om allmän visstid Handels om allmän visstid Detta är en rapport i Handels serie om vilka frågor medlemmarna tycker är viktiga i valet 2018. Rapporten är skriven av Cecilia

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 204-07-24 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen kompletteras med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

48 Svar på motion - Underlätta rekrytering genom kombitjänster (KSKF/2016:222)

48 Svar på motion - Underlätta rekrytering genom kombitjänster (KSKF/2016:222) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-03-07 Sida 1(3) 48 Svar på motion - Underlätta rekrytering genom kombitjänster (KSKF/2016:222) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen bifalles.

Läs mer

Ständigt standby. - en rapport om visstidsanställdas villkor. Rapport av Emma Ölmebäck, Kommunal 2011

Ständigt standby. - en rapport om visstidsanställdas villkor. Rapport av Emma Ölmebäck, Kommunal 2011 Ständigt standby - en rapport om visstidsanställdas villkor Rapport av Emma Ölmebäck, Kommunal 2011 Innehåll Sammanfattning 3. 4 Om rapporten 4. 5 Begrepp i rapporten...4. 5 De otrygga anställningarna

Läs mer

Omfattning, utveckling och flöden av tidsbegränsat anställda och tillsvidareanställda

Omfattning, utveckling och flöden av tidsbegränsat anställda och tillsvidareanställda DECEMBER 2016 Allt fler får ett fast jobb Omfattning, utveckling och flöden av tidsbegränsat anställda och tillsvidareanställda Författare: Malin Sahlén Sammanfattning Antalet tillsvidareanställda växer

Läs mer

Svar på motion om införande av studerandernedarbetare inom kommunen

Svar på motion om införande av studerandernedarbetare inom kommunen Bilaga KS 2012/213/1 SALA KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN 1 (2) 2012-10-21 DNR 2012/123 SALA KOM' Kommunst'lrelsens förvaltning Per-Olov Rapp (S) In~ 2012-10- 2 3 Svar på motion om införande av studerandernedarbetare

Läs mer

Motion till kommunfullmäktige

Motion till kommunfullmäktige 2016-03-15 Motion till kommunfullmäktige Underlätta rekrytering genom kombitjänster Räddningstjänstens verksamhet är av stor vikt för invånarnas säkerhet och trygghet i kommunen. Räddningstjänst organiserad

Läs mer

ÅTERREDOVISNING 2015 AV UPPDRAG LÄMNADE AV KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNFULLMÄKTIGE. Uppdrag Redovisning Status Nytt uppdrag

ÅTERREDOVISNING 2015 AV UPPDRAG LÄMNADE AV KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNFULLMÄKTIGE. Uppdrag Redovisning Status Nytt uppdrag 1 (7) Peter Mattsson ÅTERREDOVISNING 2015 AV UPPDRAG LÄMNADE AV KOMMUNSTYRELSEN/KOMMUNFULLMÄKTIGE KS 2013-01-28, 13 Antagande av projektdirektiv för VA-planering att ta fram en VA-plan med tillhörande

Läs mer

Anställningsformer samt avbrytande av visstidsanställningar. 2 i mellanvarande kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor får följande lydelse:

Anställningsformer samt avbrytande av visstidsanställningar. 2 i mellanvarande kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor får följande lydelse: Anställningsformer samt avbrytande av visstidsanställningar Bilaga 2 2 i mellanvarande kollektivavtal om allmänna anställningsvillkor får följande lydelse: 2 Anställning De anställningsformer som anges

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-04-04, kl. 08:00-11:33 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa Bäck (S) Lennart

Läs mer

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar Rätt till heltid Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Fakta... 4 Var finns flest deltider?... 4 Delade turer... 5 Framgångsfaktorer

Läs mer

Övergripande yrkanden avtalsrörelsen 2016

Övergripande yrkanden avtalsrörelsen 2016 Övergripande yrkanden avtalsrörelsen 2016 Målsättning Svensk Scenkonsts målsättning är att ha kollektivavtal som är branschanpassade, verksamhetsnära och tydliga. De ska möjliggöra att verksamhet planeras

Läs mer

Fler anställda och fler som arbetar heltid

Fler anställda och fler som arbetar heltid PM 2018-03-26 1 (6) Fler anställda och fler som arbetar heltid Sammanfattning Antal anställda i kommuner, landsting och regioner fortsätter att öka. Även svårrekryterade yrken som lärare, socialsekreterare

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/1568 av Ali Esbati m.fl. (V) En starkare och modernare arbetsrätt

Motion till riksdagen: 2014/1568 av Ali Esbati m.fl. (V) En starkare och modernare arbetsrätt Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/1568 av Ali Esbati m.fl. (V) En starkare och modernare arbetsrätt 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 Trygghet

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 2012 02 27 27 81 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt

Läs mer

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-09-26 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/156 288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren

Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren HANDLINGSPLAN 2017-12-18 Dokument nr: MK 2017/xxx 1(8) Kommunledningskontoret Personalenheten Handlingsplan för hur andelen medarbetare som arbetar heltid ska öka åren 2018-2021 Varför handlingsplan om

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-26 83 Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN-2017-1768 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen

Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (1) 2016-02-25 BUN 2016.0096 Handläggare Lotta Frisk Personalbokslut 2015, barn- och utbildningsförvaltningen Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen tar varje år fram ett

Läs mer

ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare

ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2018/19:AU3 ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen godkänner Internationella arbetsorganisationens

Läs mer

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-15 363 Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och 2022.

Läs mer

Strategi för hantering av eventuell övertalighet inom barn- och utbildningsförvaltningen

Strategi för hantering av eventuell övertalighet inom barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelsen 2008-02-11 50 126 Arbets- och personalutskottet 2008-02-11 29 83 Dnr 08.99-02 febkf15 Strategi för hantering av eventuell övertalighet inom barn- och utbildningsförvaltningen Ärendebeskrivning

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden Kommunstyrelsen 2019-03-11 1 (3) Kommunledningskontoret Ledningsstab Lars-Anders Tranefors 016-710 46 27 KSKF/2018:443 Kommunstyrelsen Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster

Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-01-16 LS 2017-1526 Regionstyrelsen Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster Föredragande regionråd: Irene Svenonius Ärendebeskrivning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 1 (6) KOMMUNSTYRELSENS LEDNINGSUTSKOTT Sammanträdestid: 2017-02-15 kl. 08.30-09.45 Lokal: Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Jan-Olof

Läs mer

Ungas syn på (o)fasta jobb. En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion 2011

Ungas syn på (o)fasta jobb. En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion 2011 Ungas syn på (o)fasta jobb En undersökning från Vision genomförd av YouGov opinion Ungas syn på (o)fasta jobb En undersökning från Vision genomförd av Yougov opinion Inledning De tidsbegränsade anställningarna

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:41 Diarienr: 2006/1647 P-cirknr: :12 Lagen om anställningsskydd, LAS. Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Cirkulärnr: 2006:41 Diarienr: 2006/1647 P-cirknr: :12 Lagen om anställningsskydd, LAS. Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2006:41 Diarienr: 2006/1647 P-cirknr: 2006-2:12 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lagen om anställningsskydd, LAS Hans-Henrik Helldal Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrätt

Läs mer

Stoppa lagstiftade lönesänkningar! handels.se

Stoppa lagstiftade lönesänkningar! handels.se Stoppa lagstiftade lönesänkningar! handels.se 1 hand els.s Stoppa lagstadgade lönesänkningar! Vad är det som händer? Fem av partierna i riksdagen har lagt fram förslag om lagstiftning som på sikt kraftigt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:79 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:14 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om att ta tillvara pensionerade läkares kompetens Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer

RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET

RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET Ung Vänster Juli 2014 För kontakt: 08-654 31 00 info@ungvanster.se Under lång tid har ungas situation i Sverige försvårats. I takt med att samhällsutvecklingen

Läs mer

Motion av Simon Alm (SD) om tillämpning av bosättningslagen KSN

Motion av Simon Alm (SD) om tillämpning av bosättningslagen KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-10 56 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta Reservation Stefan Hanna (-) reserverar sig mot beslutet till förmån

Läs mer