Data Editor, datainmatning och dataredigering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Data Editor, datainmatning och dataredigering"

Transkript

1 Åke Aronsson och Studentlittertur Kap 2 Data Editor, datainmatning och dataredigering 1 Kapitel 2: Data Editor, datainmatning och dataredigering Data Editor När SPSS startas öppnas automatiskt ett blankt datainmatningsformulär, som har namnet Untitled 1. Fönstret består av olika delar. Överst finns titelraden och därefter kommer menyraden med menyalternativen. Den tredje raden utgörs av verktygsraden. Den vita tvådelade raden utgör tillsammans med rutnätet därunder det som brukar benämnas data- och celleditorn. Alternativ benämning på fönstret är Data View. Figur 2.1 Data Editor-fönstret Verktygsrad I Data Editor-fönstret har ikonerna i verktygsraden de funktioner som visas i Figur 2.2. Lägg märke till att de tre första - Öppna fil, Spara och Skriv ut - har samma funktioner och ser likadana ut som i andra program för Windows t.ex. Word, Excel m.fl. Knapparna Ångra, och Gå till diagram blir aktiva först då det finns något att ångra eller ett aktivt diagram i Output Navigator fönstret. 1 En översiktlig presentation finner du i kapitel 1

2 Örebro den , 08:21 2 Figur 2.2 Verktygsraden i Data Editor med knappfunktioner angivna. Dataeditor Dataeditor/celleditor är den enhet med vars hjälp data läses in och redigeras. Den är rektangulär och utformad som en datamatris. Antalet rader och kolumner bestämmer matrisens storlek. I princip kan en matris bli hur stor som helst. Datamatrisen kännetecknas av följande tre komponenter: N Rader dvs. är undersökningsenheter ( cases, individer, o.likn.). N Kolumner dvs. svarar mot variabler. N Celler dvs. undersökningsenheternas värden på variablerna. Infoga/ta bort rader och kolumner För att infoga en rad: 1. Markera den rad som skall befinna sig under den du infogar. 2. Klicka sedan på ikonen Infoga rad (se Figur 2.2) i verktygsraden. För att infoga en variabel: 1. Markera den kolumn genom att klicka i variabelnamnet för den variabel som skall ligga till höger om den du infogar. 2. Klicka sedan på ikonen Infoga variabel (se Figur 2.2) i verktygsraden. För att ta bort en rad eller variabel: Klicka i radnumret alternativt variabelnamnet för att markera raden alternativt variabeln. Tryck på Delete-tangenten på tangentbordet. Flytta rader/kolumner 1. Markera en eller flera rader genom att klicka i deras nummer i matrisens vänsterkant! 2. Klicka på EDIT / COPY 3. Markera den rad som förväntas vara under den plats dit raden/raderna skall flyttas!

3 Åke Aronsson och Studentlittertur Kap 2 Data Editor, datainmatning och dataredigering 3 4. Klicka på EDIT / PASTE För att flytta en kolumn förfar vi analogt. 1. Markera den eller de kolumner/variabler, som skall flyttas! 2. Klicka på EDIT / COPY 3. Markera den rad som förväntas vara under den plats dit raden/raderna skall flyttas! 4. Klicka på EDIT / PASTE Inmatning av data Inmatning av data kan göras på flera sätt. A. För det första kan inmatning göras direkt i Data View fönstret För att mata in data radvis kan du göra så här 2 : 1. Placera markören i cellen överst till vänster och skriv därefter in värdet 2 som i Figur Tryck på tabb-tangenten eller pilhöger. Första radens andra cell är nu markerad. Sedan kommer 2,00 att skrivas i cellen samt variabelnamnet var00001 överst i kolumnen. (Om vi skulle trycka på Entertangenten istället för pilhöger kommer vi att förflyttas till cellen i raden under i samma kolumn). 3. Gå till första radens andra cell och skriv 2. SPSS tilldelar variabelnamnet var00002 och skriver 2,00 i cellen. Variabelnamnet var00001 och var00002 är default, dvs. något som SPSS genererar när programmet inte vet vad variabeln skall ha för namn. 4. Vi kan mata in värden t.ex. 40 respektive 2 i de två därpå följande cellerna på den översta raden. Vi har då variabelnamn från var00001 till var00004 som rubriker på de fyra första kolumnerna. (Jfr Figur 2.3). 5. Låt oss i nästa steg gå till andra radens första cell och mata in förslagsvis Använd tabb-tangenten och gå till nästa cell. Skriv in värdet Hoppa med tabb-tangenten till nästa cell och skriv in värdet 30 i kolumnen med rubriken var Vi använder tabb-tangenten för att komma till nästa cell i till kolumnen var Där skriver vi in När vi nu trycker på tabb-tangenten igen kommer vi att förflyttas (bakåt) till kolumn var00001 och hamnar i rad Sedan fortsätter vi på samma sätt och matar in värden i nästa cell, osv. med hjälp av tabb-tangenten. När vi matar in data radvis med hjälp av tabb-tangenten, förflyttas vi till nästa rads första cell när vi kommer till den siste av de variabler vi bestämde oss för när vi matade in första raden (se punkterna 1 4 ovan). De namn SPSS tilldelar är lite otympliga, men de går att ändra, vilket vi visar nedan. B. För det andra kan data som lagts upp med hjälp av andra program importeras, se kap 5 om filhantering. Tips Genom att använda Ctrl-tangenten tillsammans med piltangenterna kan man snabbt förflytta sig till matrisens fyra hörn. Notera att det är de hörn som bildas av antalet använda kolumner och rader. Håller du på med att mata in data i t.ex. 130 kolumner (variabler) är det tröttsamt att förflytta sig från den sista kolumnen 2 Inmatning och redigering av data görs huvudsakligen på samma sätt som i kalkylprogram t.ex. Excel.

4 Örebro den , 08:21 4 till den första genom att stega sig tillbaka till den första kolumnen med 130 tryckningar på PIL VÄNSTER. Oavsett var du befinner dig i datamatrisen så ger tangentkombinationerna: Du förflyttas till: CTRL + PILHÖGER datamatrisens sista kolumn. CTRL + PILNEDÅT nedersta raden. CTRL + PILVÄNSTER första kolumnen. CTRL + PILUPPÅT första raden. CTRL + HOME övre vänstra hörnet. CTRL + END nedre högra hörnet. Figur 2.3 Data Editor/celleditor eller datamatris med inmatade värden i den övre bilden som hör till fliken Data View. Definiera variabler SPSS tilldelar automatiskt namn till variabler. De börjar på var plus ett löpnummer. Den första variabeln tilldelas namnet var00001 och den andra variabel var00002, etc., dvs. defaultvärde/standardinställning för variabelbeteckningarna är varnnnnn. Låt oss se på ett exempel, som belyser förhållandet mellan standardinställningen i SPSS och variabelns riktiga namn. Vi antar att följande gäller: Variabelnamn, dvs. det namn SPSS automatiskt tilldelar (standardinställning eller defaultvärde) var00001 var00002 var00003 var00004 Variabeletikett Kön Civilst Ålder Utb Användar- och systemdefinierade variabelnamn SPSS skiljer mellan användardefinierade variabelnamn och systemdefinierade. Användardefinierade namn är de namn du som användare tilldelar en variabel. De måste börja med en bokstav eller någon av # Endast användardefinierade variabelnamn kan ändras eller bytas ut av användaren.

5 Åke Aronsson och Studentlittertur Kap 2 Data Editor, datainmatning och dataredigering 5 Observera: Tillåtna tecken i användardefinierade variabelnamn är A till Ö och siffror 3. Dessutom kan man utan begränsningar använda: _ (understrykning),. (punkt), # $ kan bara användas inuti variabelnamn. Variabelnamnet skall skrivas i ett ord och får inte vara mer än 8 tecken långt. De variabler som SPSS själv bildar är systemdefinierade och använder ofta $ som begynnelsetecken i systemdefinierade variabelnamn. Därför är inte $ tillåtet begynnelsetecken i användardefinierade variabler. Systemdefinierade variabelnamn kan inte ändras eller bytas ut av användaren. Reserverade ord Det finns vissa för programmet reserverade ord, som inte får användas som variabelnamn. De är: ALL AND BY EQ GE GT LE LT NE NOT OR TO WITH Ändra variabelnamnet Om vi vill tilldela ett annat variabelnamn till en variabel kan vi göra så som nedan beskrivs. I illustrationen kommer vi att byta default-namnet 4 var00001 mot kön. Figur 2.4 VariableView 1. Markera det variabelnamn du vill ändra. I Figur 2.4 har vi markerat var00001, som vi vill ändra till kön. 2. I och med att cellen är aktiv/markerad är det bara att skriva in kön 3. På motsvarande sätt skriver vi in civilst istället för var Sedan skriver vi ålder istället för var Utbild får ersätta var Se Figur I SPSS version 7.0 tillåts alla västeuropeiska tecken t.ex. Å, Ä och Ö vilka inte är tillåtna i version 6.1 och tidigare. Tecknen kan skrivas in med versaler eller gemena. SPSS ändrar dem till gemena. 4 Observera: variabelnamnet får vara högst 8 tecken långt.

6 Örebro den , 08:21 6 Figur 2.5 Nya variabelnamn skapade 5. Gör sedan på samma sätt med de övriga tre variablerna. 6. Klickar du nu på fliken DataView kan du se att kolumnrubrikerna bytts ut och ser ut som på nedanstående bild (Figur 2.6). Figur 2.6 Variabelnamnen har bytts ut mot lämpligare beteckningar. Definiera skalnivå Genom att klicka i något av alternativen Scale (intervall eller kvotskala), Ordinal (ordinalskala) eller Nominal (nominalskala) kan vi tilldela variabeln skalnivå. (Se Figur 2.7). Emellertid är tycks angivande av skalnivå 5 betydelsefullt endast i samband: N N med vissa procedurer för diagramframställning med bearbetning av SPSS datafiler med hjälp av till exempel tilläggsmodulen AnswerTree. 5 Variablers skalnivåer behandlas i kapitel 8.

7 Åke Aronsson och Studentlittertur Kap 2 Data Editor, datainmatning och dataredigering 7 Figur 2.7 Definiera variablers skalnivå Variabeltyp, variabel- och värdeetikett, bortfallsvärden och kolumnformat I Data Editorn kan du förutom skriva in nya data också modifiera, skriva om, ta bort, kopiera, ändra variabelordning, lägga till och förändra variabler, ändra variabeldefinitioner, m.m. I dialogrutan Define Variables (jfr Fel! Hittar inte referenskälla.) finns fyra knappar ( Change Settings ) för under-dialogrutor, som kan användas för att etikettera, definiera och modifiera variabler. De beskrivs var och en nedan. Definiera variabeltyp I föregående figur (Figur 2.7) finns en kolumn med rubriken Type. Klickar vi i en av cellerna i denna kolumn kommer cellen att aktiveras och generera en liten gratonad ruta med 3 punkter i. Klickar vi på de tre punkterna i den aktiva cellen kommer vi att få följande figur med valmöjligheter Figur 2.8 Alternativ för att ange variabeltyp SPSS utgår från att alla variabler är av numeriskt slag defaultvärde, därför är detta alternativ i Figur 2.8 redan markerat. Formatet kan ändras. Vi kan som Figur 2.8 anger välja mellan bland annat numeriskt -, datum-, valuta- och alfanumeriskt format. N Numeric i det numeriska formatet antar variablerna endast siffervärden. (Alfanumeriska tecken är inte tillåtna, jfr strängvariabler nedan.) Man kan välja mellan att ha komma eller punkt som decimalavskiljare liksom det önskade antalet decimaler. N Scientific notation i vetenskaplig notation anges ofta storheterna exponentiellt, t.ex. 159E3, 159+3, 159-3, etc accepteras. N Date Det går att välja datumformat från en lista så att man får det format man tycker är lämpligast.

8 Örebro den , 08:21 8 N Dollar och/eller Custom currency Valutaformat finns i dollarformat och egendefinierat valutaformat t.ex. för SEK,, m.fl. (Se även EDIT / OPTIONS / CURRENCY.) N String när det gäller strängvariabler (alfanumeriskt format) är alla bokstäver (A-Ö) liksom alla siffror tillåtna. Variabler som är max 8 tecken långa är korta strängar medan de med 9 tecken eller fler är som långa strängar. Korta strängvariabler kan användas i de flesta SPSS procedurer, medan användning av långa strängar är mycket begränsad. I proceduren LIST CASES kan långa strängar användas liksom i vissa diagram. En god tumregel är att använda korta strängar och undvika de långa. Etiketter på och förtydliganden av variabler När vi vill förtydliga vad en variabel står för kan vi lägga in en etikett. Detta kan till exempel vara lämpligt när variabelns beteckning är oklar. I de sammanng där enkäter eller frågeformulär använts som datainsamlingsunderlag, kan det kan vara bra att låta hela frågans formulering utgöra en beskrivning av variabeln. Genom att klicka i en cell i kolumnen med rubriken Label aktiveras cellen och det är bara att skriva in etiketten. Figur 2.9 I kolumnen med rubriken Label skrivs variabelns etikett eller ett förtydligande in. Av variabelnamnet utb kan man gissa att variabeln har med utbildning att göra. Men när vi skrivit in etiketten GRUNDUTBILDNING förstår vi att det är ett speciellt slag av utbildning som variabeln avser. Sätta etiketter på variabelvärden ( Labels... ) Figur 2.10 Variable View. I kolumnen Values anges variabelvärde etiketter Om vi klickar den översta cellen i kolumnen Values aktiveras den och en gråtonad liten ruta med tre prickar i blir synlig. Genom att klicka på dessa tre punkter visas en ny dialogruta som har benämningen Value Labels

9 Åke Aronsson och Studentlittertur Kap 2 Data Editor, datainmatning och dataredigering 9 Figur 2.11: Dialogrutan Value Labels för att tilldela etiketter till variabelvärden. I den vänstra skrivs etiketten för variabelvärdet 2 och sedan vi klickat på Add-knappen visas slutresultatet för variabeln kön i den högra bilden. Det är mycket bekvämt att ha etiketter som beskriver vad variabeln och dess värden står för. I exemplet ovan heter variabeln utb. Etiketten Utbildning används för att förtydliga förkortningen. 1. Variabeln kön har variabelvärdena 1 och 2, där 1=man och 2=kvinna. 2. Vi skriver in värdet 1 i rutan för Value och anger i rutan Value Label etiketten man. 3. Därefter klickar vi på Add-knappen så att etiketten kommer med på listan nedanför. 4. Sedan skriver vi in 2 i rutan för value och anger kvinna som value label (se Figur 2.11) 5. Klickar därefter på Add-knappen, så hamnar även denna tilldelning i listan 6. På motsvarande sätt kan vi tilldela etiketter på variablerna civilst och utb 7. Klicka på OK-knappen för att avsluta. 8. Klickar vi sedan på fliken DataView återgår vi till datainmatningsläget. Visa variabelvärden Under förutsättning att etiketter för variabelvärden matats in kan man få datamatrisen att visa dessa. Man gör så här: Alt 1. Välj från menyraden på Data Editor fönstret VIEW / VALUE LABELS eller klicka på Etikett-knappen på verktygsraden (se Figur 2.12). Alt 2. Om du vill ha en överblick av samtliga variabelvärden eller vill ändra ett värde i en cell så markerar du den cell du vill undersöka! 1. Klicka med CTRL + VÄNSTER MUSTANGENT, så visas en ruta med variabelns alla värdeetiketter (se Figur 2.12). 2. Alternativt kan du klicka med HÖGER MUSTANGENT och välja menyalternativet Pick from Labels (se Figur 2.14) 3. För att ändra ett inskrivet värde: Välj ett värde från listan och tryck Enter-tangenten

10 Örebro den , 08:21 10 Figur 2.12 Visa variabelvärden i datamatrisen. Figur 2.13 Peka med musen på ett variabelnamn i datamatrisen, så visas variabelns etikett. Ändra ett variabelvärde Figur 2.14 Pick from Labels Variabelvärde-etikett: 1. Markera den variabelvärde etikett du vill ändra. 2. Skriv in den nya etiketten. 3. Klicka på Change-knappen.

11 Åke Aronsson och Studentlittertur Kap 2 Data Editor, datainmatning och dataredigering 11 Om du glömmer att klicka på Change-knappen kommer SPSS att i en pop-up ruta tala om för dig att Any pending Add or Change operation will be lost. Du gör då klokt i att klicka på Avbryt-knappen. 4. Proceduren avslutas med att du klickar på Continue-knappen! 5. Du förflyttas då tillbaka till dialogrutan Define Variable. Definiera missing values Figur 2.15 Två slag av bortfall. I SPSS finns två slag av bortfall: 1. System-missing: Varje blank eller ostansad cell i datamatrisen med numeriskt format betraktas som system-missing. Det visas med en. (punkt) i datamatrisen. (Jfr Figur 2.10.) 2. User-missing: Som användare av SPSS kan du ange ett eller fler värden, som du vill skall utgöra bortfallsvärde/-en på en variabel. I Figur 2.17 har 99 använts för dem, som inte vet och -1 för dem som enligt en instruktion inte skall besvara frågan. 3. Bortfallsvärden definieras med hjälp av i kolumnen Missing (se Figur 2.16). Figur 2.16 Klicka i en cell i kolumnen Missing för att definiera bortfallsvärden 4. Klickar vi i en cell i kolumnen Missing får vi upp följande dialogruta (se Figur 2.17).

12 Örebro den , 08:21 12 Figur 2.17 Dialogruta: Definiera bortfallsvärden N No missing value N Discrete missing values N Range N Range plus one discrete missing value Detta är default. Alla värden är valida. Om endast värdet No missing values i dialogrutan markerats erhåller vi defaultvärdet system-missing Tre diskreta bortfallsvärden kan definieras för varje variabel såväl numeriskt- som kort-sträng-format Alla värden inom ett visst variationsområde kan definieras som bortfallsvärde Alla värden inom ett variationsområde och dessutom ett värde utanför detta kan definieras som bortfall.

Datainmatning TÄNKTA BETECKNINGAR. Variabelnamn/kolumnbeteckning, Dummyvärden, som matas in beroende på aktuellt svarsalternativ

Datainmatning TÄNKTA BETECKNINGAR. Variabelnamn/kolumnbeteckning, Dummyvärden, som matas in beroende på aktuellt svarsalternativ Åke Aronsson och Studentlittertur Att komma igång med SPSS 1 Kapitel 7: Att komma igång med SPSS Syftet med detta avsnitt är att ge en introduktion till SPSS 9.0 för Windows 95/98/NT. I det här avsnittet

Läs mer

Kapitel 1: Inledning till SPSS för Windows

Kapitel 1: Inledning till SPSS för Windows Åke Aronsson och Studentlittertur Inledning till SPSS 1 Kapitel 1: Inledning till SPSS för Windows För att kunna använda SPSS är kännedom om de två huvudfönstren Data Editor och Output Navigator en förutsättning.

Läs mer

Intro till SPSS Kimmo Sorjonen (0811)

Intro till SPSS Kimmo Sorjonen (0811) 1 Intro till SPSS Kimmo Sorjonen (0811) 1. Att mata in data i SPSS 1. Klicka på ikonen för SPSS. 2. Välj alternativet Type in data och klicka på OK. 3. Databladet har två flikar: Data view och Variable

Läs mer

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) I processövningen som ni ska genomföra ingår det att konstruera samt sammanställa en enkät. Denna sammanställning ska göras med hjälp av programmet

Läs mer

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2010, svenska)

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2010, svenska) Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2010, svenska) I processövningen som ni ska genomföra ingår det att konstruera samt sammanställa en enkät. Denna sammanställning ska göras med hjälp av programmet

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) I processövningen som ni ska genomföra ingår det att konstruera samt sammanställa en enkät. Denna sammanställning ska göras med hjälp av programmet

Läs mer

Idiotens guide till. Håkan Lyckeborgs SPSS-föreläsning 4/12 2008. Av: Markus Ederwall, 21488

Idiotens guide till. Håkan Lyckeborgs SPSS-föreläsning 4/12 2008. Av: Markus Ederwall, 21488 Idiotens guide till Håkan Lyckeborgs SPSS-föreläsning 4/12 2008 Av: Markus Ederwall, 21488 1. Starta SPSS! 2. Hitta din datamängd på Kurs 601\downloads\datamängd A på studentwebben 3. När du hittat datamängden

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 1. Introduktion 1.1. Programfönster 1.2. Inskrift och redigering 1.3. Cellformat 1.4. Arbeta med formler Kursövning E1.xlsx Egna Övningar E1E.xlsx - OnePRO IT, Bengt

Läs mer

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell.

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Lathund för Microsoft Excel 1 2 9 4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Innehåll Autofyll Celler Diagram Ändra diagramtyp

Läs mer

Matematikcentrum 1(12) Matematisk Statistik Lunds Universitet. SPSS (PASW) 18 for Windows - a guided tour

Matematikcentrum 1(12) Matematisk Statistik Lunds Universitet. SPSS (PASW) 18 for Windows - a guided tour Matematikcentrum 1(12) Matematisk Statistik Lunds Universitet SPSS (PASW) 18 for Windows - a guided tour VT 2010 2 Introduktion till SPSS (PSAW) Denna övning kommer steg för steg att lära oss de grundläggande

Läs mer

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel vers. 2010

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel vers. 2010 v. 2015-01-07 ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel vers. 2010 Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp

Läs mer

Snabbkommandon och andra nyttigheter i Calc

Snabbkommandon och andra nyttigheter i Calc Snabbkommandon och andra nyttigheter i Calc Markera... en enstaka cell. Klicka på cellen eller använd Piltangenterna. ett cellområde. Klicka på den första (övre vänstra ) cellen i området och dra sedan

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2013. Vers. 20131001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2013. Vers. 20131001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2013 Vers. 20131001 Innehållsförteckning: Menyer... 3 Ta bort menyflikarnas ikoner... 3 Anpassning av snabbåtkomstfältet... 4 Tangentbordskommandon... 5 Kortkommandon

Läs mer

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell Excel kortkommando Kommando Allmänt F10 Ctrl + B eller Skift + F5 Ctrl + G Ctrl + H Ctrl + i F1 Ctrl + N Ctrl + O Ctrl + P Ctrl + S F12 eller Alt + F2 Ctrl + W eller Alt + F4 Skift + F1 Skift + F10 Ctrl

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

KALKYL OCH DIAGRAM. Kalkylbladet. 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram

KALKYL OCH DIAGRAM. Kalkylbladet. 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram KALKYL OCH DIAGRAM När du behöver göra beräkningar, diagram eller sammanställa större mängder data använder du Excel. Kalkylbladet Ett Excel-dokument kallas även för

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2007. Vers. 20101001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2007. Vers. 20101001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2007 Vers. 20101001 Innehållsförteckning: Menyer... 3 Ta bort menyflikarnas ikoner... 3 Anpassning av snabbåtkomstfältet... 4 Tangentbordskommandon... 4 Kortkommandon

Läs mer

*****************************************************************************

***************************************************************************** Statistik, 2p ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om

Läs mer

Microsoft Excel Grundkurs

Microsoft Excel Grundkurs Microsoft Excel Grundkurs Excelfönstret Excels menyrad. Excels Verrktygsfält: Den övre raden heter Standard och innehåller knappar för att öppna, stänga, skriva ut mm. Den undre heter Formatera och används

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 I går (måndagen den 21 januari 2013) visade vi lite hur Word fungerar och lovade då att skriva samman ett dokument som visar vad vi anser att man kan

Läs mer

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 1 OpenOffice Calc Till förmån för de som följer kursen Fysikexperiment för lärare skall vi här gå igenom några få exempel på hur OO Calc (motsvarar MS Excel) kan användas

Läs mer

Kapitel 15: Data/Matrix Editor

Kapitel 15: Data/Matrix Editor Kapitel 15: Data/Matrix Editor 15 Översikt över Data/Matrix Editor... 226 Översikt över list-, data- och matrisvariabler... 227 Starta en Data/Matrix Editor-session... 229 Mata in och visa cellvärden...

Läs mer

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 De inställningar som beskrivs nedan kan man hitta fram till på flera olika sätt, här beskrivs en väg fram till de olika inställningsmöjligheterna. Alla

Läs mer

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 2 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Denna datorövning fokuserar på att upptäcka samband mellan två variabler. Det görs genom att rita spridningsdiagram och beräkna korrelationskoefficienter

Läs mer

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel 1 Histogram är bra för att dem på ett visuellt sätt ger oss mycket information. Att göra ett histogram i Excel är dock rätt så bökigt.

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Manual för upprättande av MB Brounderhåll

Manual för upprättande av MB Brounderhåll Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 2 REVIDERING PROGRAM MARS 2011... 1 3 INSTALLATION... 1 4 FUNKTIONER I MB BROUNDERHÅLL... 2 5 SKAPA MÄNGDBESKRIVNING... 3 6 SPARA OCH SKRIV UT... 6 1 INLEDNING I detta

Läs mer

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel

Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om ni tycker att

Läs mer

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel

Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel Handledning för konstruktion av tabeller och diagram med Excel 26 APRIL 2013 Inledning Excel är inte konstruerat för att i första hand utföra statistiska beräkningar, men en hel del sådant kan ändå göras.

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint 1 (13) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2011-07-06 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016 BILD 1: Compos startsida Klicka på Rapport/Export (beta) under rubriken Rapportgenerator i menyfältet till vänster BILD 2: Rapportgenerator Välj datauttag att exportera genom att klicka på någon av länkarna

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Kort manual till SPSS 10.0 för Mac/PC

Kort manual till SPSS 10.0 för Mac/PC Institutionen för beteendevetenskap Linköpings universitet Kort manual till SPSS 10.0 för Mac/PC 1. Att skapa en ny variabel Inmatning av data sker i det spread sheet som kallas Data View (flik längst

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

SPSS En guidad tur. Vad ska jag göra idag? Följ instruktioner som följer, om du behöver hjälp det är bara att fråga en lärare!

SPSS En guidad tur. Vad ska jag göra idag? Följ instruktioner som följer, om du behöver hjälp det är bara att fråga en lärare! SPSS En guidad tur Mål: På den här introduktionen kommer du att lära dig de elementäraste funktionerna i SPSS, dels genom att mata in eget datamaterial och dels genom en analys av en studentundersökning

Läs mer

DATORÖVNING 1: INTRODUKTION TILL DATORSYSTEMET. BESKRIVANDE STATISTIK. SANNOLIKHETSLÄRA.

DATORÖVNING 1: INTRODUKTION TILL DATORSYSTEMET. BESKRIVANDE STATISTIK. SANNOLIKHETSLÄRA. DATORÖVNING 1: INTRODUKTION TILL DATORSYSTEMET. BESKRIVANDE STATISTIK. SANNOLIKHETSLÄRA. ALLMÄNT OM DATORERNA Datorsystemet består av persondatorer kopplade i ett nätverk till en större server. Operativsystemet

Läs mer

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information.

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information. Anders Avdic 2018-09-14 Lektion kalkylprogram. Underlag och mallar för övningarna nedan finns i filen Excelunderlag. Färdiga lösningar finns i filerna Exempel hushållsutgifter, Exempel lånekalkyl och Exempel

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd 330 1 Ändra kolumnbredd och radhöjd När en cell innehåller mycket data så är det lämpligt att öka kolumnbredden eller radhöjden för att informationen ska bli lättare att läsa. Det finns också tillfällen

Läs mer

Instruktioner, steg för steg, kapitel 1

Instruktioner, steg för steg, kapitel 1 Instruktioner, steg för steg, kapitel 1 Instruktioner till Övning1.1 Logga in till statistiken i din verksamhetsuppföljning (eller till Ungdomsrådgivningens statistik): Gå med webbläsaren till www.netigate.se

Läs mer

Får jag be om ordet!

Får jag be om ordet! Får jag be om ordet! Får jag be om ordet är ett datorprogram för läs- och skrivutveckling, utvecklat av logoped Bitte Rydeman. Det innehåller åtta olika delprogram, där man på olika sätt arbetar med ordbilder,

Läs mer

En introduktion till och första övning i @Risk5 for Excel

En introduktion till och första övning i @Risk5 for Excel LUNDS UNIVERSITET 1(6) STATISTISKA INSTITUTIONEN Per-Erik Isberg / Lars Wahlgren VT2012 En introduktion till och första övning i @Risk5 for Excel Vi har redan under kursen stiftat bekantskap med Minitab

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Mata in data i Excel och bearbeta i SPSS

Mata in data i Excel och bearbeta i SPSS Mata in data i Excel och bearbeta i SPSS I filen enkät.pdf finns svar från fyra män taget från en stor undersökning som gjordes i början av 70- talet. Ni skall mata in dessa uppgifter på att sätt som är

Läs mer

Matematikcentrum 1(12) Matematisk Statistik Lunds Universitet Per-Erik Isberg. SPSS for Windows 12 - a guided tour

Matematikcentrum 1(12) Matematisk Statistik Lunds Universitet Per-Erik Isberg. SPSS for Windows 12 - a guided tour Matematikcentrum 1(12) Matematisk Statistik Lunds Universitet Per-Erik Isberg SPSS for Windows 12 - a guided tour HT 2006 2 Introduktion till SPSS Denna övning kommer steg för steg att lära oss de grundläggande

Läs mer

SurveyXact version 6.10

SurveyXact version 6.10 SurveyXact version 6.10 SurveyXact har uppdaterats med kraftigt förbättrade möjligheter för att redigera analysresultat i analysen. Det har blivit enklare att analysera data och hitta de intressanta analysresultaten.

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Roxio Retrieve Användarhandbok

Roxio Retrieve Användarhandbok Användarhandbok 2 Innehåll 1 Roxio Retrieve 3 Information om Roxio Retrieve........................... 4 Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga................ 4 Starta Roxio Retrieve...................................

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Handbok KDE:s Menyeditor. Milos Prudek Anne-Marie Mahfouf Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok KDE:s Menyeditor. Milos Prudek Anne-Marie Mahfouf Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll Milos Prudek Anne-Marie Mahfouf Lauri Watts Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Användarfall......................................... 6 1.1.1 Anpassa en användares meny...........................

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

CdsComXL. Excel-tillägg för hantering och analys av CDS-data. ComXL-020/S, 0102. Stråk 9 014.700. Stråk 7 014.680. Stråk 5 014.660. Stråk 3 014.

CdsComXL. Excel-tillägg för hantering och analys av CDS-data. ComXL-020/S, 0102. Stråk 9 014.700. Stråk 7 014.680. Stråk 5 014.660. Stråk 3 014. Excel-tillägg för hantering och analys av CDS-data CdsComXL 100 50 0 Stråk 9 014.700 Stråk 7 014.680 014.660 014.640 Stråk 3 Stråk 5 014.620 Stråk 1 014.600 ComXL-020/S, 0102 Innehåll 1. Installation-------------------------------------------------------------------------------------------------1

Läs mer

Anpassning av Windows XP

Anpassning av Windows XP Anpassning av Windows XP Grunderna för hur du som arbetsterapeut ändrar inställningar i Windows XP för att öka tillgängligheten. Habilitering & Hjälpmedel Att komma igång För att komma åt de inställningar

Läs mer

Det numeriska tangentbordet

Det numeriska tangentbordet Det numeriska tangentbordet Det finns några fler tangenter än de som vi tidigare tittat på som man kan ha användning för. Vi ska titta lite närmare på dem. Den första tangenten som man bör bekanta sig

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Handbok Färgredigeraren. Artur Rataj Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Färgredigeraren. Artur Rataj Översättare: Stefan Asserhäll Artur Rataj Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 2 Filoperationer 6 2.1 Om palettfiler........................................ 6 2.2 Att öppna en fil.......................................

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

INTRODUKTION TILL LADOK

INTRODUKTION TILL LADOK Innehåll 1. Huvudmenyn... 2 2. Menyraden... 3 Arkiv... 3 Redigera... 3 Inställningar... 3 Special... 3 Funktion... 4 Hjälp... 4 3. Funktion och förflyttningar... 4 Förflyttning mellan fält... 4 Förflyttning

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning

FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning Innehåll FolkhälsoAtlas Labmiljö - en handledning... 1 Välkommen!... 2 Kort om olika de olika vyerna... 2 Laborera med färdiga historier... 3 Animering av tidsserier...

Läs mer

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse, Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare en introduktion till analysvyn Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Word

Sida 1 av (9) Instruktion Word Sida 1 av (9) Instruktion Word Menyfliksområdet... 2 Snabbåtkomst... 3 Skapa nytt dokument... 3 Skriva in text... 4 Marginalinställningar... 4 Tabulatorinställningar... 5 Placera ut nya tabbar... 5 Ta

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Grunderna i SPSS. 2013 Martin Gellerstedt 0. INTRODUKTION... 2 1. KOM IGÅNG MED INMATNING, KODNING OCH DATATRIXANDE... 3

Grunderna i SPSS. 2013 Martin Gellerstedt 0. INTRODUKTION... 2 1. KOM IGÅNG MED INMATNING, KODNING OCH DATATRIXANDE... 3 Grunderna i SPSS 2013 Martin Gellerstedt 0. INTRODUKTION... 2 1. KOM IGÅNG MED INMATNING, KODNING OCH DATATRIXANDE... 3 1.1 ATT DEFINIERA VARIABLER OCH SKAPA EN KOD... 4 1.2 ATT KOPIERA EN KOD... 6 1.3

Läs mer

AssiML. Användarbeskrivning

AssiML. Användarbeskrivning AssiML A spreadsheet in ML Användarbeskrivning 2003-10-15 AssiML version 1.1 Lars-Henrik Eriksson Institutionen för informationsteknologi Uppsala universitet lhe@it.uu.se You will be assimilated. Resistance

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll Programfönster och arbetsyta Skriva och redigera text - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 1.1 - Programfönster och Arbetsyta Programfamiljen i Microsoft

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Bilaga 2 Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Lärstöd Karlstads universitetsbibliotek ht 2007 Layoutstöd examensarbeten och uppsatser ht -07 Innehåll 1. Inledning...1 1.1 Dispositon...2 2. Om omslag...3

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

6 PIVOTTABELLER SKAPA PIVOTTABELL. Skapa pivottabell

6 PIVOTTABELLER SKAPA PIVOTTABELL. Skapa pivottabell 6 PIVOTTABELLER PIVOTTABELLER Skapa pivottabell 00 Redigera källdata 0 Formatera pivottabell 0 Anpassa pivottabell 05 Göra beräkningar i pivottabell 09 Skapa pivotdiagram från pivottabell Extra övningar

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Instruktion för ändringar i schemat samt att lägga till information som syns för studenterna.

Instruktion för ändringar i schemat samt att lägga till information som syns för studenterna. Instruktion för ändringar i schemat samt att lägga till information som syns för studenterna. Att ta fram sitt schema i remissen. 1. Kopiera webbadressen och klistra in i adressfältet på din webbläsare;

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual

Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava svenska PC med tal Ett rättstavningsprogram artnr 12315 Hjälper dig att kontrollera din text efter felstavningar och lättförväxlade ord. Manual ClaroStava delas upp på två knappar. Kontroll:

Läs mer

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Statistikatlasen Introduktion till Statistikatlasen När Statistikatlasen startas Statistikatlasen startas med en vy som i kartan visar befolkningstillväxten i Sveriges kommuner

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Kundkategorier Klicka på Kundkategorier.

Kundkategorier Klicka på Kundkategorier. överkurs denna översta del kan överhoppas Genom att markera rutan Markören går vidare till rabattkolumnen bestämmer du hur markören ska förflytta sig när du trycker på (enter)-tangenten efter det att du

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Blisseditor. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...2 2. ns huvudfönster...2 2.1 Verktygsfältet...2 2.2 Matris...2

Läs mer

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3)

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) BILDBOK Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Rekommenderad utrustning... 4 Installation...

Läs mer