Fiber till alla i Blekinge och Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fiber till alla i Blekinge och Skåne 2015-02-25"

Transkript

1 Fiber till alla i Blekinge och Skåne Kommentar till följande text: Uppställning/rubriksättning följer till stora delar Tillväxtverkets blankett som nu finns på nätet. Kursiverad text är reflektioner till oss själva och till vår handläggare på Tillväxtverket. Text som inte är kursiverad är tänkt att finnas i ansökan i denna eller reviderad form. 1 Uppgifter om projektet 1.1Projektnamn: Fiber till alla i Blekinge och Skåne - FABS 1.2 Projektstart: Projektslut: plus tre månader 1.4 Län och kommuner som omfattas Alla 38 kommuner i Skåne och Blekinge 1.5 Typ av projekt Projekt 1.6 Finansiering ur flera programområden Omfattar bara ett område 2 Uppgifter om sökanden 2.1 Organisationens namn Region Skåne 2.2 Organisationsnummer 2.3 Juridisk form 2.4, 2.5, 2.6 Postadress, postnummer, ort 2.7 Arbetsställenummer 2.8 Arbetsställets namn 2.9, 2.10, 2.11 Besöksadress, postnummer, postort 2.12 Är er organisation momsredovisningsskyldig för projektets verksamhet? 2.13 Lagen om offentlig upphandling 2.14 Betalningssätt 2.15 Kontakt sökande Fyll i namn på den person som kan svara på frågor om projektet Kontakt projektledare (namn, telefon, e-post) Fyll i namn på den person som ska vara projektledare. Om personen inte är utsedd ännu, ange vem Tillväxtverket kan kontakta för mer detaljerade frågor om projektets verksamhet Kontakt Ekonomi (namn, telefon, e-post) Fyll i namn på den person som Tillväxtverket ska kontakta när det gäller ekonomiska frågor, specifika för projektet. 3 Samarbetsparter Vid en överläggning på Tillväxtverket kom vi fram till att projektet inte ska vara att anse som ett samverkansprojekt. (Anna: Var i blanketten ska samarbetsparterna anges? I löpande texter om arbetsformer och om finansiering?) Region Blekinge Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen i Skåne län Länsstyrelsen i Blekinge län SkåNet AB (bolag ägt av Region Skåne och kommunförbundet i Skåne)

2 4 Bakgrund till projektet 4.1 Bakgrund Skäl Skåne-Blekinges främsta utmaningar är låg produktivitet, låg sysselsättningsgrad samt stora inomregionala skillnader. Bredband till alla i Skåne och Blekinge är grundläggande för områdets tillväxt och attraktivitet. Tillgång till bredband via fiber är en plusfaktor vid lokaliseringsbeslut, både för företag och hushåll. Inom bara några få år kommer det att vara ett grundkrav. Områden/fastigheter som inte kan erbjuda fiberuppkoppling kommer att ha mycket svårt att hävda sig. Idag är tillgången till bra bredband fiber otillräcklig och ojämnt fördelad mellan och inom kommuner i regionen hade 39 procent av samtliga hushåll samt 33 procent av arbetsställena i Skåne tillgång till bredband via fiber. I Blekinge var motsvarande siffror 21 respektive 17 procent. På landsbygden var siffrorna 6 procent för Skåne och 2 procent för Blekinge. (Finns det färskare siffror?). Dessutom går utbyggnaden sakta i många områden. I tätare områden kommer utbyggnaden att klaras av marknadens aktörer. En klok planering på kommunal nivå kan möjliggöra att marknadsstyrd utbyggnad i även relativt glesa områden. FABSprojektet kommer att bidra till att kommunerna utvecklar sin bredbandsplanering. Vissa områden landsbygd, småorter, glesare villaområden kommer inte att klaras av marknaden. För dessa, åtminstone landsbygd och småorter, finns medel att söka ur landsbygdsprogrammet. Det krävs dock ett intensivt och komplicerat arbete för att kommuner, byalag, villaföreningar, landsbygdsprojekt och andra aktörer ska mäkta planera och ansöka om medel för fiberutbyggnad inom Skånes och Blekinges glesare områden. FABS-projektet kommer att stödja det arbetet Horisontella kriterier Bredband till alla arbetsplatser och bostäder är gynnsamt för miljön eftersom behovet av person- och godstransporter kommer att minska. Befolkningen på landsbygden och i småorter måste sägas vara diskriminerade vad gäller tjänsteutbud och transportmöjligheter. Fiber till alla även till landsbygdsbor kommer därför att bidra till ökad jämställdhet eftersom alltmer av tjänsteproduktion och konsumtion idag sker via nätet. Vi måste fördjupa oss om minst två av de tre horisontella kriterierna: 1 jämställdhet, 2 miljö 3 likabehandling och ickediskriminering. 2 och 3 har jag snuddat vid i de två styckena ovan men mer behövs nog. Jag tar gärna emot förslag på tankar och texter kring detta. Se också kap Projektets relation till ordinarie verksamhet Region Skåne och Länsstyrelsen i Blekinge har båda ett regionalt utvecklingsansvar när det gäller bredband. Det innebär dock inte att dessa organisationer har möjligheter att aktivt samspela med kommuner och slutkundsgrupperingar i deras bredbandsplanering. Däremot har SkåNet AB, som ägs av Region Skåne och Kommunförbundet i Skåne, ett uppdrag som tangerar det som projektet ska arbeta med. SkåNet AB är dock en liten organisation med två anställda (på deltid?) som inte kan

3 utökas för att för att klara den stora insats som nu krävs. Dessutom ingår inte Blekinge i SkåNets uppdragsområde. Under 00-talet genomförde Region Skåne och Kommunförbundet Skåne ett gemensamt projekt, BAS (Bredband till Alla i Skåne) som syftade till att skapa ett fibernät som sammanbinder alla orter i Skåne med mer än 200 invånare. (Nätet finns på plats sedan 20xx). Finansieringen åstadkoms genom en samlad upphandling, där bl.a. Regionens och ett antal kommuners behov av kommunikationstjänster ingick. Det projekt för vilket medel nu söks (FABS) har inspirerats av BAS-projektet, men utgör ingen direkt fortsättning Projektets förankring Projektet har generats i den högsta ledningen i Region Skåne och Region Blekinge - ur insikten om att de regionala tillväxtambitionerna och därav följande högt ställda mål om bredband, kräver aktiva insatser. Ansökan har sedan formats i en arbetsgrupp där alla sex parter har varit representerade. Förankring i kommunerna har skett vid möten i regi av Kommunförbundet Skåne respektive Region Blekinge. Kommunerna är dock inte tillfrågade individuellt. Förankring i näringslivet har främst skett på sammanträden med Skånskt Bredbandsforum. Där är både Företagarna Skåne-Blekinge och Sydsvenska Handelskammaren representerade liksom stora nätbyggare (Telia, IP-Only, Svenska stadsnät) Kolla. 4.2 Omvärld och samverkan Omvärldsanalys Projektansökningsgruppen har i sin omvärldsanalys bl.a. diskuterat bredbandets roll som tillväxtskapare, fibern som teknisk lösning, vilka nätbyggande aktörer agerar på marknaden, efterfrågesituation och prisbild, möjligheterna till offentliga bidrag samt följt några kommuners bredbandsplanering och några fiberföreningars aktiviteter Liknande verksamhet Den förra regeringen beslutade att inrätta regionala tjänster som bredbandskoordinatorer. Den nya regeringen kommer sannolikt att fullfölja. Om/när bredbandskoordinatorer etableras i Skåne och Blekinge, kommer FABS-projektet och koordinatorerna att samarbeta för att skapa bästa möjliga utväxling av insatserna. Flera kommuner har kommit långt i sin bredbandsutveckling. Deras arbetssätt och erfarenheter kommer att samlas in i det löpande samarbetet med kommunerna och vidarebefordras. Detta är en viktig del i projektet. Projektet kommer också att bevaka och dra lärdom av liknande regionala projekt på andra håll i landet, avslutade och pågående. Sådana finns, dock ej finansierade av Europeiska regionala utvecklingsfonden Tydliggöra EU:s medverkan Allt material som lämnar projektet, kommer att vara försedda med en logga och text som lyfter fram att projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det gäller t.ex. rapporter, broschyrer, PM och bildspelspresentationer.

4 4.3 Koppling till det regionala näringslivet Stora företag har resurser att köpa speciallösningar för att nå fram till det nationella och internationella stamnätet för sin datatrafik. Små och medelstora företag som utgör den stora majoriteten av näringslivet i Skåne och Blekinge är däremot beroende av att få sina bredbandstjänster levererade via ett gemensamt distributionsnät. Kapacitetsbegränsningar är idag tillväxthämmande för företagen och utgör ett hinder för såväl anställningar som nyetableringar. Från flera håll har rapporterats om företag och företagsorganisationer som till olika instanser, i första hand kommunerna, framfört starka önskemål om att fiberutbygganden måste påskyndas så att deras företag kan anslutas. FABS-projektet kommer att avhandlas vid varje sammanträde i ledningsgrupperna för Skånsk Bredbandsforum och NetPort (Blekinge). I dessa ingår bl.a. företrädare för näringslivsorganisationerna Företagarna i Skåne-Blekinge samt Sydsvenska Handelskammaren. Samarbetet har inletts redan under ansökningsarbetet (se kap 4.1.4). Kan vi jämställa NetPort med Skånskt bredbandsforum på det här sättet? Samarbete med regionala och lokala företagsorganisationer utgör en egen aktivitet i projektet. (se 2.3 i den bilagda aktivitetslistan). 4.4 EU:s strategi för Östersjöregionen Hanteras inte i detta projekt 5 Mål och resultat 5.1 Mål Långsiktigt mål: Alla slutkunder i Skåne-Blekinge företag, institutioner och hushåll är anslutna till ett operatörsneutralt fibernät. Mål 2020: 95 procent av alla företag och hushåll i Skåne och 90 procent i Blekinge har tillgång till fiberanslutning. Projektmål: Alla kommuner är långt komna i sin bredbandsplanering vilket bl.a. innebär att planering för fiberbyggande genomförts eller pågår i de områden som är berättigade till stöd för utbyggnad. 5.2 Målgrupper Kommuner, slutkundsgrupperingar samt fiberbyggare/ägare är de primära målgrupperna. De ska ju arbeta vidare med att verkställa och förvalta fiberutbyggnaden, hjälpta av de aktiviteter och processer som detta projekt ska driva.

5 Projektet har också en sekundär målgrupp bestående av företag, hushåll/ privatpersoner, institutioner, myndigheter, civilsamhället m.fl. i regionen. Alla dessa är ju betjänta av att kommunikationsmöjligheterna förbättras genom fiberutbyggnad. 5.3 Förväntat resultat vid projektslut Alla 38 kommuner har en aktuell bredbandsstrategi. Omfattande fiberutbyggnad är igång i alla kommuner, minst i samma takt som riksgenomsnittet. Sextio procent av alla företag och hushåll har tillgång till fiberanslutning. Ansökningar om projektstöd för utveckling av bredband på landsbygden är beviljade, inlämnande eller påbörjade för minst nittio procent av de områden (mätt i antal slutkunder) som är stödberättigade. 5.4 Förväntade effekter på lång sikt Projektet kommer definitivt att påverka utvecklingen så att det långsiktiga målet att alla ska vara anslutna till ett fibernät uppnås tidigare än vad som skulle skett utan projektet. Detta gynnar regionens attraktionskraft, produktivitet och sysselsättningsgrad samt minskar de inomregionala skillnaderna. Här ska in lite mer text som tillgodoser Tillväxtverkets önskemål i följande avseenden: Hur resultaten ska användas av er och på vilket sätt er målgrupp kommer att ha nytta av resultaten. Vad ni planerar ska hända med själva projektverksamheten efter projektperiodens slut, det vill säga inte resultaten. Vem/vilken funktion som ansvarar för att resultaten används efter projekttidens slut. Hur ni i projektet kommer att integrera de horisontella kriterierna på lång sikt. Hur projektet förväntas bidra till hållbar regional tillväxt Hur projektet förväntas bidra till målen i Europa 2020-strategin. 6 Organisation och genomförande 6.1 Projektorganisation Projektledare Ekonomi Administration Inköp/upphandling Projektgruppen Nyanställning Redan anställd (Region Skåne) Redan anställda (Region Skåne) Redan anställd (Region Skåne) Projektanställningar med kompletterande konsultinsatser.

6 Rekrytering av projektledare påbörjas våren Rekrytering av projektgruppen görs i samverkan mellan projektledaren och administrationen med start i augusti, förutsatt att positivt beslut om projektet då föreligger. Samarbetssparterna ska alla vara representerade i projektets ledningsgrupp som sammanträder (fysiskt eller via nätet) minst fyra gånger per år. Kommunförbundet Skåne och Region Blekinge har ansvaret för och administrerar informationsutbytet med kommunerna som grupp (33+5). Projektet svarar själv för kontakterna med enskilda kommuner eller kommungrupper. Länsstyrelserepresentanterna återkopplar ansökningar om landsbygdsstöd och deras hantering till projektet. Medarbetarna på SkåNet AB (2 personer) kommer inom ramen för sina anställningar att knytas till projektet som delprojektledare. 6.2 Arbetssätt Projektet kommer att rikta sina åtgärder till och samarbeta med 1) kommunerna samt 2) slutkundsgrupperingar. Till detta fogas 3) en idé om att påverka slutkunderna mer generellt. 1) Kommunen har en avgörande roll när det gäller att skapa förutsättningar för en snabbare fiberutbyggnad inom sitt område. En aktiv kommun kan genom att arbeta med strategisk planering och handlingsplaner, kanske också utbyggnad i egen regi, driva på utvecklingen. Projektet kommer att eftersträva samarbete med alla 38 kommuner. Samarbetets innehåll och form kommer att variera beroende på hur långt kommunerna kommit i sin bredbandsmognad. (Aktiviteterna ) 2) Befintliga och tillkommande byalag/fiberföreningar betyder mycket för utbyggnaden på landsbygden. Projektet kommer att samarbeta med dessa, liksom med villaägarföreningar, företagarföreningar m.fl. (Aktiviteterna ) 3) Hushållen i vissa geografiska områden och befolkningsgrupper är minst sagt avvaktande till att kosta på sig en bättre bredbandsuppkoppling, om de nu alls har någon. Detta bromsar utbyggnaden, till förfång för samhället (som har mycket att vinna på en utbyggnad) och för grannarna. Breda kommunikationsinsatser för att skapa en mer positiv inställning är motiverade. En särskild idé- och metodstudie görs, inte minst för att pröva effekt i förhållande till kostnad. Om resultatet blir positivt, görs en särskild ansökan om en mer heltäckande kampanj, vilken form den nu ska ha. (Aktiviteterna ) Hela projektarbetet (även 2 och 3) sker i ständig samverkan med kommunerna och slutkundsgrupperingar men också med de fiberbyggare/ägare som agerar på marknaden. Aktiviteterna drivs i nära samarbete med varandra vilket bidrar till kompetensuppbyggnad, erfarenhetsåterföring och effektivitet. Vi förväntas ange om vi ska använda någon projektstyrningsmodell i projektgenomförandet och i så fall vilken.

7 Här behövs också en text om hur projektet använder de horisontella kriterierna som ett verktyg för att nå projektets mål och resultat, samt för att fokusera på smarta, inkluderande och hållbara lösningar som kan öka innovationsförmågan och minska resurs- och energiförbrukningen. Se orisontellakriterier.4.7fbf624914b100155a66336b.html Projektresultat kommer att levereras under hela projektperioden både i form av skriftlig rapportering och framförallt i det dagliga samspelet med kommunerna och övriga målgrupper. Projektet och dess aktiviteter kommer att i hög grad fungera som katalysator för olika processer. Projektrapportering sker fyra gånger per år till ledningsgruppen. Särskilda projektseminarier, till vilka samtliga kommuner och flera slutkundsgrupper bjuds in, genomförs minst en gång om året. En särskild utvärdering görs när projektet pågått i två år. Är projektresultatet gott så här långt? Kommer projektmålet att vara uppfyllt när det tredje projektåret är slut? Är det motiverat att initiera ett fortsättningsprojekt? Finns det pengar kvar i fonden, görs i så fall en ny ansökan. Denna särskilda utvärdering hanteras som en egen delaktivitet (4.2 i aktivitetslistan). Det mesta och verkningsfullaste delen av projektet resultatspridning sker alltså under projektarbetets gång. Vid projektslut lämnas dessutom en slutrapport som vänder sig till målgrupperna. Kommuner och slutkundsgrupperingar kunna använda rapporten som stöd i sitt kommande arbete. Ett slutseminarium genomförs samtidigt som slutrapporten publiceras. (4.4 i aktivitetslistan) Utvärdering av projektet påbörjas i dess slutskede och fullföljs under en tremånadersperiod efter projektslut. För denna projektvärdering anlitas fristående konsult. (4.6 i aktivitetslistan) Projektets bestående resultat utgörs av ett färdigt fibernät. 7 Aktiviteter 7.1 Redogör övergripande för projektets aktiviteter I detta utkast till ansökan finns redogörelsen i bilaga Aktiviteter riktade till enskilda företag Ej aktuellt 7.3 Aktiviteter av socialfondskaraktär Ej aktuellt 7.4 Aktiviteter utanför programområdet Ej aktuellt 8 Indikatorer Jag hittar bara en mätbar indikator för vårt insatsområde den digitala förlagan: Antal organisationer som får stöd Är detta verkligen en relevant indikator? Det skulle enligt den vara bättre att ge stöd till tio små föreningar med sammanlagt 200 hushåll än till tre stora föreningar sammanlagt 2000 hushåll.

8 9 Budget Se bilaga 2 10 Bilagor

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT ERFARENHETER UR VERKLIGHETEN CHRISTER LANNESTAM SSNF Svenska Stadsnätsföreningen Swedish Urban Network Association www.ssnf.org

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-03-18 Diarienummer:2010-061 AM Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Lokal utvecklingscheck Checkens namn Fiber Borås Väst Ekonomisk Förening

Läs mer

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 IT-avdelningen Björn Kjerrulf,0550-88 036 bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Ks/2014:119 1(2) Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2014-08-18 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Allmän bakgrund till Bredbandsstrategi Storfors kommun. Betydelsen av IT, Internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

Ansökan Kulturprojektmedel

Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan + bilagor skickas i original pappersformat till: Landstinget i Kalmar län Box 601, 391 26 Kalmar Samt digitalt jonas.p.andersson@ltkalmar.se Uppgifter om projektet Projektnamn

Läs mer

IT-infrastrukturplan

IT-infrastrukturplan IT-infrastrukturplan Version: 002 IT Strategiskt Centrum IT-infrastrukturplan för Lomma kommun Antagen av kommunstyrelsen 2007-10-03 IT-infrastrukturplan Peter Nisula 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3

Läs mer

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b)

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b) markförhållanden. Projektens snittkostnad/hushåll har under föregående programperiod varit ca 20 000 kronor för kanalisationen. Under perioden 2014-2020, kan kostnaderna bli något högre då samtliga kostnader

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige

It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige Vision Västra Götaland det goda livet Gemensam vision för utvecklingen i Västra Götaland. Har tagits fram i samarbete med bland andra kommunerna i

Läs mer

Projektredovisning UPPFÖLJNING AV BEVILJADE MEDEL Enheten för folkhälsa och Social hållbarhet.

Projektredovisning UPPFÖLJNING AV BEVILJADE MEDEL Enheten för folkhälsa och Social hållbarhet. Projektredovisning UPPFÖLJNING AV BEVILJADE MEDEL Enheten för folkhälsa och Social hållbarhet. Utvecklingsmedel Statsbidrag HIV-insatser Sexuell hälsa Annat Projektredovisningen ska skickas per post till

Läs mer

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé Sida 1(5) Tilltänkt projektnamn Beskrivning av tidig projektidé Tidig projektidé version 1.3 160609 Klimatväxling i Skåne Tilltänkt sökande organisation och eventuella samarbetsparter Sökande: Region Skåne

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

Ansökan om regionala projektmedel Jönköpings län

Ansökan om regionala projektmedel Jönköpings län 214-1-16 214-1-31 1(7) Ansökan om regionala projektmedel Jönköpings län Projekt (markera aktuell ruta) Ny ansökan förstudie Ny ansökan projekt Förlängningsansökan* *Fyll endast i denna sida. Läs mer i

Läs mer

Torsby kommuns bredbandsstrategi

Torsby kommuns bredbandsstrategi Datum 2012-05-15 Torsby kommuns bredbandsstrategi Peter Lannge IT-chef Besöksadress Nya Torget 8, Torsby Torsby kommun 20. IT-avdelningen 685 80 Torsby 0560-160 56 direkt 070-630 22 34 mobil 0560-160 00

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 2016-03-22 Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 1. Inledning Filipstads kommuns bredbandsstrategi syftar till att uppnå de övergripande nationella målen i Regeringens bredbandsstrategi samt målen i

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200781 Sammanfattande beskrivning Projektet är ett samverkansprojekt där Länsstyrelsen i Skåne tillsammans

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för Social investeringsfond. Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia skickas, ej signerad, i PDF format till

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-05-14 Diarienummer:2010-061 AÖ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Nittorps fiber ek fören under bildande Checkens namn Nittorps Fiber Sökande

Läs mer

SVENSKA. Skånet 2011

SVENSKA. Skånet 2011 SVENSKA Skånet 2011 SkåNets uppdrag är att förse Skånes hushåll, företag och offentlig verksamhet med riktigt bredband. I praktiken handlar det om att samordna planering och utveckling av en skånsk, öppen

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef

Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredband på landsbygd? Hur är det möjligt? Telia Operator Business Lars Sandqvist, Försäljningschef Bredbandsbåten 2012 Regeringens bredbandsmål 90% skall ha 100 Mbit/s år 2020 Anna-Karin Hatt, IT- och

Läs mer

Bergslagens digitala agenda! Bilaga 4. Projektplansmall

Bergslagens digitala agenda! Bilaga 4. Projektplansmall FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Anvisningar ansökansformuläret

Anvisningar ansökansformuläret Anvisningar ansökansformuläret Ansökansformuläret är uppdelat i nio flikar. I varje flik finns en klickbar informationsruta (i) som tar dig till anvisningarna. Allmänna uppgifter Fliken Allmänna uppgifter

Läs mer

Fibergruppen En helhetslösning. www.fibergruppen.se

Fibergruppen En helhetslösning. www.fibergruppen.se Fibergruppen En helhetslösning Fiber till Gärdala Vilka är Fibergruppen? Fibergruppen är en partner till Telia och Skanova Access. Vi hjälper till med hela fiberprocessen, från administration och ekonomi

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Fiber Borås Väst Ekonomisk Förening Datum: 2013-07-03 Journalnummer: Projekttid: 2013-04-01 2013-12-31 (avslutat 2013-06-30) Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-03-30 Dnr 0902732 1 (2) Regionstyrelsen Bredbandsstrategi för Skåne Ordförandens förslag Beredningen för kommunikations- och

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén

ARBETSGÅNG BYALAG. Sammanställd av Cecilia Sjödén ARBETSGÅNG BYALAG Sammanställd av Cecilia Sjödén Tips för att komma igång Prata med folk! Kontakta kommunen! Bilda förening! Värva medlemmar! Sök projektstöd! Fiberföreningen hur gör man? Bestäm område,

Läs mer

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Köpings kommun Rapporten skriven av: Per Wadlin, 2017-08-31 Diarienummer: KS 2017/642 Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-28 Diarienummer:200-06 BJ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Landsortsnät i Tranemo - fiber i Grimsås Checkens namn Grimsås Samhällsförening

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BREDBAND I HÄRSTORP Checkens namn Härstorps fiber ekonomiska förening (under bildande) Sökande

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Lokalt klimatarbete, regionalt lärande och färdplaner mot en koldioxidsnål ekonomi Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200666 Sammanfattande beskrivning För att påskynda arbetet

Läs mer

Regeringens bredbandsstrategi

Regeringens bredbandsstrategi Regeringens bredbandsstrategi Sverige ska ha bredband i världsklass! År 2015 bör 40 procent av alla ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s (nu 53%) Alla hushåll och företag bör ha goda möjligheter

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Anvisningar till dig som skriver läges-/slutrapport

Anvisningar till dig som skriver läges-/slutrapport 1 (6) Anvisningar till dig som skriver läges-/slutrapport Syftet med enhetliga mallar för rapportering är att underlätta spridning av resultat och metoder från projekten i Nordprogrammet. En rapport ska

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för år 2013 Ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia till folkhalsa@skane.se ANSÖKAN FÖR SAMVERKANSMEDEL FÖR LOKALA FOLKHÄLSOSATSNINGAR.

Läs mer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer 1(5) PFEF_Avtal_FA_150604. Rev:0 Avtal om fastighetsanslutning Detta avtal är upprättat mellan (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska person (i fortsättningen kallad

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet

ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet ANSÖKNINGSOMGÅNG 2014 Golden Rules för fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet Inom projektet Golden Rules, som Tillväxtverket driver, finns det nu möjlighet att söka pengar för projekt som syftar

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Uppgifter om sökande. Allmänt. Projektmedel/Tillväxtverket/Lokal näringslivsutveckling Typ. Sparad Mottagare.

Uppgifter om sökande. Allmänt. Projektmedel/Tillväxtverket/Lokal näringslivsutveckling Typ. Sparad Mottagare. Typ Sparad 2018-05-09 Mottagare Projektmedel/Tillväxtverket/Lokal näringslivsutveckling 2018-2021 Tillväxtverket Uppgifter om sökande Företagsnamn/Organisationsnamn Övertorneå kommun Organisationsnummer/Personnummer

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-06-04 Diarienummer:2010-061 R Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Hajoms Byalag / Fiber i Hajom Checkens namn Hajoms Byalag Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Slutrapport för utvecklingscheck

Slutrapport för utvecklingscheck + 1 (7) Slutrapport för utvecklingscheck Astrid Lindgrens Hembygd Projektnamn Ljusnefall Fibernät Diarienummer: 2009-3371 Projekttid: 2012-06-04-2013-03-31 1. Beskriv vad som utförts i projektet under

Läs mer

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder

Problemanalys (vilken utmaning ska projektet lösa eller vilka nya möjligheter/metoder Informerande dokument Information Sida 1 (6) Ansökan om regionala projektstöd Projektstöd är ett viktigt verktyg i det regionala utvecklingsarbetet. Region Norrbotten beviljar stöd till projekt som på

Läs mer

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2015.266 Datum: 2015-09-24 Administratör Per Persson E-post: per.persson@ale.se Kommunstyrelsen Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-03-25 2014-149 AH Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Kommuners roll i fiberutbyggnaden

Kommuners roll i fiberutbyggnaden Fiber till landsbygden Kommuners roll i fiberutbyggnaden Simon Dagson, Ebba Ulfbecker, Linnea Gustavsson, Johan Rockler & Jenny Johansson Projektledning och kommunikation för agronomer, HT15 Bakgrund och

Läs mer

Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Utdrag ur preliminärt godkänd 2015-09-29

Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Utdrag ur preliminärt godkänd 2015-09-29 REDOVISNING Dnr 604-6488-2014 2015-09-29 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Utdrag ur preliminärt godkänd 2015-09-29 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan

Sydsvensk REGION BILDNING. Kommunikationsplan Sydsvensk REGION BILDNING Kommunikationsplan Kommunikationsplan Sydsvensk Regionbildning 2013-09-17 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1 Projektmål... 2 2 Kommunikationsmål... 2 3 Målgrupper...

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-03-12 Diarienummer:2010-061 M Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fiber i Fotskäl Checkens namn Fotskäls bygdegårdsförening Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

SLUTRAPPORT. Datum: Diarienummer: Journalnr: 2010-5574. 1. Allmänna uppgifter a) projektets namn: Förprojektering av fiberutbyggnad på landsbygd

SLUTRAPPORT. Datum: Diarienummer: Journalnr: 2010-5574. 1. Allmänna uppgifter a) projektets namn: Förprojektering av fiberutbyggnad på landsbygd Datum: 2012-06-21 Diarienummer: SLUTRAPPORT Journalnr: 2010-5574 När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och

Läs mer

Diskussion angående prioritering och kostnader.

Diskussion angående prioritering och kostnader. Diskussion angående prioritering och kostnader. Fram tills vi har fått en offert och bestämt oss för att börja fiberdragning så är kostnaderna enligt sidan medlemmar på hemsidan. Innan vi fattar ett beslut

Läs mer

Anläggningsförrättning för bredband i Käglinge och närliggande områden

Anläggningsförrättning för bredband i Käglinge och närliggande områden Lantmäterimyndigheten Malmö stad Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2014-09-17 Ärendenummer Förrättningslantmätare Gösta Jönsson Berörda fastighetsägare m fl Ärende Anläggningsförrättning för bredband i Käglinge

Läs mer

Bredbandsprogram för Uppsala kommun

Bredbandsprogram för Uppsala kommun Bredbandsprogram 2018-2025 för Uppsala kommun Ett aktiverande styrdokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-06-11. Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Bredbandsprogram 2018-2025 för

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-11-21 Diarienummer:2010-061 BN Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fiber i Hällstad Checkens namn Hällstad Fiberförening ekonomisk förening

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-08-19. Plats: Stora Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-08-24 kl. 18:00

Kommunfullmäktige 2015-08-19. Plats: Stora Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-08-24 kl. 18:00 BURLÖVS KOMMUN Kungörelse Kommunfullmäktige 2015-08-19 Plats: Stora Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-08-24 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen

Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Åstorps kommuns Bredbandsstrategi Beslutat av Kommunfullmäktige 2016-05-30 66 Dnr 2015/431 2(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Definition av bredband... 3 1.2 Beslutsstruktur...

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn

Ekonomisk ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande som har ekonomiskt ansvar för projektet) Förnamn och efternamn Ansökningsblankett för år: Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, Regionkansliet, 291 89 Kristianstad. Digital kopia skickas, ej signerad, i PDF format till folkhalsa@skane.se Ansökan

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Smart energi Skåne Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200438 Sammanfattande beskrivning Projektet är baserat på en förstudie som IUC har genomfört på uppdrag av Region Skåne där en

Läs mer

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun 2014-11-11 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx Förslag, daterat 2014-11-11 Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun Bakgrund Regeringen har tagit fram en ny bredbandsstrategi för Sverige, med det

Läs mer

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Steg (se utlysningen) 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: Projektperiod (ÅÅÅÅ-MM-DD ÅÅÅÅ-MM-DD) : - Sökt belopp: Projektets

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna uppgifter består av grunduppgifter om projektet.

Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna uppgifter består av grunduppgifter om projektet. Anvisningar ansökansformuläret Ansökansformuläret är uppdelat i nio avsnitt. I varje avsnitt finns en klickbar informationsruta (i) som tar dig till anvisningarna. Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

Ansökan om projektstöd

Ansökan om projektstöd Ansökan om projektstöd Bredband till flera, Vindeln Skivsjöbygden Övergripande Ansöker du för egen räkning: Uppgifter om stödsökande VINDELNS KOMMUN Utdelningsadress Kommunalhusvägen 11 Postnummer 92281

Läs mer

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2012-03-28 Diarienr: XXXX.XXX 1(5) KOMMUNLEDNING Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2(5) Innehållsförteckning Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 1 Förord 3 Mål 3 Extern kommunikationsoperatör

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN

Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN 1 (7) Strategi för bredband OSKARSHAMNS KOMMUN Postadress Besöksadress Växel Hemsida Kommunens e-post adress Box 706 Varvsgatan 8 Tel 0491-880 00 www.oskarshamn.se kommunen@oskarshamn.se 572 28 Oskarshamn

Läs mer

Kramnet Networks & ICT

Kramnet Networks & ICT Kramnet Networks & ICT Hur ser samarbetet ut mellan ITC och Kramnet Networks? I dagsläget har ICT ett väl utbyggt fiber nät som sträcker sig runt om i Sverige. Kramnet Networks har en komplett portfölj

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

Vo0.201I.030Ö. I Anna Fremner Myndighetschef ESLÖVS KOMMUN. Yttrande angående remiss om bredbandsstrategi kommun

Vo0.201I.030Ö. I Anna Fremner Myndighetschef ESLÖVS KOMMUN. Yttrande angående remiss om bredbandsstrategi kommun Vo0.201I.030Ö ESLÖVS KOMMUN Eva Aström 0413-627 48 Utlåtande 2011-12-06 Vård- och omsorgsnämnden 4.(0 INVESTOR IN PEOPLE Yttrande angående remiss om bredbandsstrategi kommun för Eslövs Förslag till beslut

Läs mer

Ansvarig organisation: Ekonomiskt ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande): Förnamn och efternamn. Projektuppgifter: Projekt- och verksamhetsnamn:

Ansvarig organisation: Ekonomiskt ansvarig (verksamhetschef eller motsvarande): Förnamn och efternamn. Projektuppgifter: Projekt- och verksamhetsnamn: Medel med ett socialt investeringsperspektiv Signerad ansökan skickas per post till Region Skåne, Diariet, 291 89 Kristianstad. Digital, ej signerad, kopia skickas i pdf-format till tommy.aspegren@skane.se

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer