Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)"

Transkript

1 Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, onsdagen den 4 november kl Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Anne Saaristo, socialchef Terhi Berlin, utredare Anna Fors. utredare Gun Nielsen, förvaltningssekreterare Elev Maria Alvo blev inbjuden Ing-Marie Elfström (S) Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 6 november 2009 Sekreterare Gun Nielsen Paragrafer Ordförande Gunnel Orselius-Dahl (FP) Justerande Ing-Marie Elfström (S) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Underskrift 1 (13)

2 Innehållsförteckning: Justerande...3 Information från förvaltningen...4 Redovisning till Länsstyrelsen om stimulansmedel för förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående...5 Policy för anhörigstöd...6 Policy för frivilligt socialt arbete...7 Ekonomisk redovisning månadsuppföljning per den 30 september Rapportering enligt 16 kap 6 h SoL av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 SoL...11 Tillsynsrapport på Vallbostrands Industri & Hantverk AB...12 Redogörelse till Länsstyrelsen gällande brister vid tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen av Vårdbo...20 Återkallelse av serveringstillstånd för Framgång Co HB på restaurang Våning Ett enligt 7 kap 19 Alkohollagen...24 Svar på förvaltningens uppdrag att undersöka möjligheten att finna träfflokal för anhörigstöd och frivilligverksamhet...25 Kvalitetsmål för arbete med missbruk och beroende...28 Rapporter och delgivningar...29 Övrig information...30 Sid 2 (30)

3 Justerande AU 121 Till justerande jämte ordföranden utsågs Ing-Marie Elfström (S) 3 (30)

4 Information från förvaltningen AU 122 Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Till socialnämndsmötet kommer deltagare från FoU att informera AU 123 Slutrapport Anhörigstöd mitt i livet 4 (30)

5 Redovisning till Länsstyrelsen om stimulansmedel för förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående AU 124 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden beslutar anta tjänsteskrivelsen daterad såsom sin redovisning till Länsstyrelsen i Stockholms län. Ärendet Länsstyrelsen beviljade kronor i stimulansbidrag. Medel beviljades för utbildning av anhörigambassadörer, uppsökande arbete tillsammans med primärvården, del av anhörigkonsulenttjänst samt utveckla arbetet anhörigstöd mitt i livet. Projekten har pågått under år 2008 och våren Insatser som har genomförts är; 1. Utbildning av 10 anhörigambassadörer från äldrevårdens personal 2. Uppsökande verksamhet riktat till personer som under år 2008 blev 80 år 3. 25% av anhörigkonsulenttjänst har använts som frivilligsamordnare för att utveckla och fördjupa samverkan med frivilligverksamheten 4. Genomfört projektet anhörigstöd mitt i livet i samverkan med näringslivet. Av beviljade medel har kronor förbrukats. Länsstyrelsen har begärt en skriftlig avstämningsrapport av beskrivning av arbetet, hur målen är uppfyllda, redovisning av kvantitativa och kvalitativa data samt samverkan med frivilliga. Handlingar i ärendet Avstämningsrapport Slutrapport anhörigstöd mitt i livet 5 (30)

6 Policy för anhörigstöd AU 125 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta policy och riktlinjer för anhörigstöd daterad Ärendet I socialtjänstlagen 5 kap.10 har det tidigare funnits en bestämmelse om att kommunerna genom stöd och avlösning bör underlätta för dem som vårdar närstående som är långvarigt sjuka, äldre eller som har funktionsnedsättning. Från och med den 1 juli 2009 har en ändring i socialtjänstlagen 5 kap. 10 införts, som förtydligar socialnämndens skyldighet att erbjuda stöd. 5 kap. 10 socialtjänstlagen Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Kommunerna ska även förbättra informationen till allmänheten och målgrupperna om socialnämndens skyldighet enligt den nya bestämmelsen. I Vallentuna kommun har anhörigstöd i form av anhörigkonsulent funnits sedan 1999, då socialförvaltningen tog fram en projektplan för utveckling av anhörigstöd. Denna plan innehöll mål och metoder för hur anhörigstödet skulle utvecklas. Dessa mål och metoder har genomförts och utvecklats vidare. Initialt var målgruppen anhöriga till demenssjuka, men efterhand har målgruppen vidgats främst till äldre personers anhöriga. Målgruppen för anhörigstödet ska vidgas till att även omfatta anhöriga till yngre personer med funktionsnedsättning. Vallentuna kommuns policy för anhörigstöd är ett led i att förtydliga för och nå ut till kommunens medborgare med vad anhörigstöd kan erbjuda/innebär. Handlingar i ärendet Policy för anhörigstöd daterad (30)

7 Policy för frivilligt socialt arbete AU 126 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta policy för frivilligt socialt arbete daterad Ärendet Under 2008 genomfördes ett projekt kring socialt innehåll i äldres vardag. I samband med att projektet avslutades identifierades ett fortsatt behov av att utveckla frivilliginsatserna. Socialförvaltningen beslutade att projektanställa en frivilligsamordnare som har som sin uppgift att skapa möjligheter för och utveckla det frivilliga sociala arbetet i Vallentuna. Policyn och riktlinjerna ska vara ett stöd till hur frivilligt socialt arbete ska utvecklas. Handlingar i ärendet Policy för frivilligt socialt arbete daterad (30)

8 Policy och riktlinjer för frivilligt socialt arbete Med frivilliga sociala insatser avses uppgifter som har en primär välfärdsinriktning och som utförs antingen som oavlönade insatser inom en organisatorisk ram eller som en arvoderad tjänst i en frivillig organisation. (SOU 1993:82 s.41) Inom Vallentuna kommun finns ett starkt föreningsliv. Invånarna engagerar sig i allt från fotbollsföreningar till olika pensionärsorganisationer. Socialförvaltningen arbetar redan i dagsläget för att stärka banden och samarbetet med frivilliga och det lokala föreningslivet. Viljan att hjälpa är stor och organisationer som t.ex. Vallentuna Väntjänst är mycket väl behövda och uppskattade. Genom frivilliga insatser skapas positiva mervärden för alla inblandande. Frivilliga insatser får dock inte ersätta/avse sådana uppgifter som enligt lag ska utföras av kommunen. Syftet med frivilligt socialt arbetet är att: 1. motverka ofrivillig ensamhet och isolering. 2. tydliggöra frivilligt socialt arbete och synliggöra dem som är aktiva som frivilliga. 3. ta tillvara på människors vilja att engagera sig och på detta sätt möta upp det ökade behovet av ideella insatser. Socialförvaltningen ska bistå de som arbetar som frivilliga med stöd, råd och utbildning. Personal, som arbetar inom vård och omsorg, ska utbildas i frivilligt socialt arbete. Socialförvaltningens verksamheter ska främja frivilliga insatser genom att, om möjligt, ge utrymme för frivilligt socialt arbete inom verksamheten. Socialförvaltningen ska sträva mot en utökad samverkan med pensionärsorganisationer, föreningar, enskilda och andra förvaltningar för att tillsammans utveckla frivilligarbetet inom kommunen. Socialförvaltningen ska förenkla för dem som vill göra en frivilliginsats och för dem som har ett hjälpbehov, genom ett övergripande ansvar för organisering av frivilligt socialt arbete. 8 (30)

9 Socialförvaltningen ska skapa möjligheter att mötas för dem som är i behov av frivilliga insatser och de som vill göra en frivillig insats. Socialförvaltningen ska sträva efter att öka antalet aktivt frivilliga i alla åldrar. Information om frivilligt socialt arbete i stort ska spridas genom lokalpress, informationsmöten, samverkan och över kommunens hemsida. 9 (30)

10 Ekonomisk redovisning månadsuppföljning per den 30 september 2009 AU 127 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens framtagna ekonomiska uppföljning per den 30 september 2009, och överlämnar den till kommunstyrelsen. Ärendet Socialförvaltningen redovisar månadsvis ekonomisk uppföljning för socialnämndens alla verksamhetsområden till kommunstyrelsen. Prognosen har ett budgetunderskott med 2,5 mkr. Det är ca 1 mkr lägre än prognosen efter augusti och beror i huvudsak på att lokalhyran för Korallens utbyggnad blir lägre än beräknat. Handlingar i ärendet Budgetuppföljning per den 30 september (30)

11 Rapportering enligt 16 kap 6 h SoL av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 SoL AU 128 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden lämnar som sin rapport till kommunfullmäktige enligt 16 kap 6 h socialtjänstlagen förvaltningens rapport daterad Ärende Kommunerna har från 1 juli, 2006 skyldighet att till Länsstyrelsen rapportera in gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Från samma datum gäller även skyldigheten att rapportera in avbrott i verkställigheten om beslutet inte verkställts på nytt inom tre månader från dagen för avbrottet. Rapporteringsskyldigheten gäller beslut i alla verksamheter enligt socialtjänstlagen, omsorg om äldre och funktionshindrade samt individ- och familjeomsorg. Rapporteringen till Länsstyrelsen ska ske på individnivå och ska ske en gång per kvartal. En sådan rapport har lämnats av enhetschefen till Länsstyrelsen i Stockholms län gällande kvartalet juli t.o.m. september Enligt kap 16 kap 6 h samma lag ska socialnämnden lämna en statistisk sammanställning av innehållet i rapporten till länsstyrelsen till kommunfullmäktige. Handlingar i ärendet Statistikrapport till kommunfullmäktige daterad (30)

12 Tillsynsrapport på Vallbostrands Industri & Hantverk AB AU 129 Dnr Rapport från tillsynsbesök på Vallbostrand Industri & Hantverk AB. Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna rapport från tillsynsbesök på Vallbostrand Industri & Hantverk AB daterad Rapporten översändes till Länsstyrelsen i Stockholms län. Ärendet Tillsynsbesöket på Vallbostrand Industri & Hantverk AB har genomförts enligt tillsynsplanen för år 2009, som är upprättad av socialnämnden. Tillsynsbesöket dokumenteras och redovisas till Länsstyrelsen i Stockholms län. Handlingar i ärendet Rapport från tillsynsbesök på Vallbostrand Industri & Hantverk AB daterad (30)

13 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box Stockholm Rapport från tillsynsbesök på Vallbostrand Industri & Hantverk AB Besöket avser verksamheterna vid Industrihuset på Vargmötesvägen 3, Vallboden på Centralvägen 6, 24:an på Allévägen 24 samt GjuteriEtt på Fornminnesvägen 5 i Vallentuna. Besöksdatum Tillsynen utfördes på Industrihuset och på Vallboden, GjuteriEtt och 24:an. Närvarande Vid besöket Robert Östling, verksamhetschef, Vallbostrand Industri & Hantverk AB Terhi Berlin, utredare socialförvaltningen Anna Fors, utredare socialförvaltningen Vid besöket Maria Wallöf, biträdande verksamhetschef Terhi Berlin, utredare socialförvaltningen Anna Fors, utredare socialförvaltningen Gällande tillstånd Aktuella tillstånd från Länsstyrelsen finns för: 65 platser inklusive individuella externa arbetsplatser för daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder enligt 9 10 p LSS. Vallbostrand Industri & Hantverk AB riktar sig till vuxna personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd enligt 1 1 p LSS. Verksamheten har även tillstånd för att tre av platserna får användas för personer i personkrets 1 2 p LSS, dvs personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder. 13 (30)

14 För närvarande har verksamheterna inom Vallbostrand Industri & Hantverk AB totalt 61 deltagare. Vallbostrand Industri & Hantverk AB är ett dotterbolag till Bellstasund Omsorger AB som tillhör Solhagagruppen. I Vallbostrand Industri & Hantverk AB ingår verksamheterna Industrihuset, Vallboden, 24:an och GjuteriEtt. Verksamhetens deltagare Deltagarna i verksamheterna kommer från en rad olika kommuner som Österåker, Täby, Danderyd, Stockholms stad, Upplands Bro, Vallentuna, Enköping samt Eskilstuna. Åldern på deltagarna varierar mellan cirka 20 och 75 år. Alla deltagare har en kontaktperson i verksamheten och ett serviceschema där det finns aktuell dokumentation om deltagaren. Exempel på detta kan vara vem som är deltagarens kontaktperson i verksamheten och i boendet, vilka uppgifter deltagaren gjort, samt andra allmänna uppgifter. Daganteckningar förs varje dag och sammanställs var fjärde vecka. En genomgående analys utförs då och resultatet slås samman för att sedan tas med som en del i genomförandeplanen som görs en gång/år. I genomförandeplanen ska bland annat datum för uppföljning framkomma, något som saknades i de stickprov som gjordes vid tillsynen. Deltagarna tillhör en så kallad basgrupp, men ett flertal av deltagarna deltar i aktiviteter i flera av verksamheterna inom Vallbostrand Industri & Hantverk AB. Cirka 90% av deltagarna är på plats varje dag. Gemensamt för verksamheterna inom Vallbostrand Industri & Hantverk AB Verksamheterna inom Vallbostrand Industri & Hantverk AB bedrivs dagtid måndag till fredag. Varje grupp har i regel två ledare, som arbetar tillsammans med deltagarna i produktionen. Vallbostrand Industri & Hantverk AB har avtal med Hammarbackskolan om leverans av lunchmat till samtliga verksamheter. Personalen äter lunch och fikar tillsammans med deltagarna, så kallade pedagogiska måltider. Alla deltagare har tillgång till datorer. Verksamheterna har tillgång till två minibussar som används vid transport till och från verksamheterna och vid utflykter. Båda dessa är utrustade med alkolås. 14 (30)

15 Varje år har man ett planeringsmöte kring varje deltagare. Vid planeringen kring den enskilde upprättas en genomförandeplan, enligt beskrivning ovan. Genomförandeplanen beskriver mål och delmål för personen i verksamheten. Ett av målen är att deltagaren ska bli så självständig som möjligt. Vilka personer som deltar vid planeringsmötet varierar utifrån deltagarens önskemål. Deltagaren själv deltar alltid och därutöver kontaktpersonen, samt ibland god man, LSS-handläggare och boendepersonal. Industrihuset, Vargmötesvägen 3 Verksamheten med flest deltagare är Industrihuset på Vargmötesvägen 3. Verksamheten har lokaler för monteringsarbeten, matlagning, datasal, en gemensam matsal, omklädningsrum samt personalutrymmen. Ett produktionsbolag som har som uppgift att säkerställa en stadig produktion är kopplat till verksamheten. Detta för att deltagarna inte ska bli utan meningsfull sysselsättning. Deltagarna utför olika former av monterings- och förpackningsarbeten. Som exempel kan nämnas montering av nyckelbrickor, parkeringsskivor samt montering och paketering av första hjälpentavlor och Lusen-spelet. I datasalen har man bland annat en mediegrupp som träffas ett par gånger varje vecka. Gruppen arbetar med Vallbo-tidningen som kommer ut fyra gånger per år. Deltagarna arbetar även en del med att ta fram olika bilder efter önskemål. Övrig tid finns det en möjlighet att använda datasalen för andra aktiviteter. Datorerna har anpassade program för olika individuella aktiviteter. Deltagarna på Industrihuset ges även möjlighet att delta i musikoch/eller läsgrupp. Ett särskilt rum med biljardbord, airhockeyspel, dart och kortspelbord finns där deltagarna kan vara och bara umgås. Många av deltagarna på Industrihuset är bekanta med flera av arbetsmomenten inom verksamheten, vilket innebär att man kan få variation i arbetet om man så önskar. Verksamhetschef Robert Östling har ett kontor i lokalerna. 15 (30)

16 Vallboden, Centralvägen 6 Verksamheten bedrivs på nedre botten i ett flervåningshus i centrala Vallentuna. Lokalerna består av en affärslokal, ett stort rum för keramikarbete, ett vilorum, ett kök och ett omklädningsrum. Vallboden har i genomsnitt sex deltagare per dag. En personal är keramikhantverkare. På Vallboden tillverkas olika föremål i lera. Föremålen färgsätts och bränns i en ugn på Vallboden. Ibland åtar sig verksamheten vissa beställningsarbeten. I lokalen finns även en butik där man säljer föremål som keramikfat, prydnadsföremål samt muggar och krukor, som har tillverkats på Vallboden och i GjuteriEtt. 24:an, Allévägen 24 Verksamheten på 24:an har sina lokaler på nedre botten i ett flervåningshus. Lokalerna består av ett kök, ett par rum för montering samt ett samvarorum. Verksamheten är uppdelad i två grupper. Den ena gruppen är till för ålderspensionärer och går under namnet Hörnan. Sysselsättningar för Hörnan är bland annat högläsning och musik. En musikledare kommer en gång i veckan och spelar och sjunger med deltagarna. I pauserna är det gymnastik. Den andra gruppen på 24:an kallas Sländan. Den består av sex deltagare som kommer varje dag. Sysselsättning för Sländan är monteringsarbeten av samma sort som den som utförs på Industrihuset. Arbetet sker dock i en lite lugnare miljö än på Industrihuset. Även i denna grupp finns det möjlighet att delta i läsgrupper och musikgrupper. Även målning och pusselläggande utförs. GjuteriEtt, Fornminnesvägen 5 Verksamheten har sina lokaler på nedre botten i ett flervåningshus. Deltagarna på Gjuteriet arbetar med att gjuta olika föremål i lera. Föremålen som tillverkas kan till exempel vara muggar eller krukor. Föremålen lämnas sedan till Vallboden för försäljning. Biträdande verksamhetschefen har sitt kontor på Gjuteriet. Det är sex deltagare som kommer till GjuteriEtt varje dag, och åtta deltagare allt som allt. Om en deltagare är på flera olika verksamheter så är det kontaktmannens ansvar att se till att dokumentation om deltagaren finns samlad på rätt ställe. Personal Vallbostrand Industri & Hantverk AB har 18 anställda. Alla anställda arbetar heltid. Tre av de anställda är män och resten kvinnor. Åldern varierar mellan cirka 36 och 61 år. I personalgruppen finns många olika utbildningar representerade, till exempel: arbetsterapeut, mentalskötare, socionom och andra 16 (30)

17 omsorgsutbildningar. Två omsorgsassistenter saknar grundutbildning. Många i personalgrupperna har dock mångårig erfarenhet i verksamheten eller inom verksamhetsområdet. Vid tillsynstillfället är en person sjukskriven på 100 % och en är föräldraledig. Personalomsättningen är låg och den främsta anledningen till att personal slutar är på grund av pensionsavgång. Sjukfrånvaron är över lag låg. Personalen har handledning av en erfaren handledare var sjätte vecka. Vid behov kan handledning ske oftare. Verksamhetschef Robert Östling har lång erfarenhet inom LSSområdet. Han har bland annat utbildning inom ledarskap, pedagogik samt autism. Personalmöten hålls varje vecka och arbetsplatsträff en gång per månad. Medarbetarsamtal samt lönesamtal genomförs årligen. Vallbostrand Industri & Hantverk har som målsättning att en enkätundersökning ska genomföras bland personalen varje år. Den utförs då av Kompetensutvecklingsinstitutet, KUI. Under det senaste året har utbildningar inom dokumentation genomförts. Bland annat har man haft en utbildningsdag om bemötande av aggressiva personer och en person har genomgått distansutbildning om autism. Konferensdag genomförs årligen. Verksamheten har ingen utbildningsplan för personalen. Istället försöker man att tillgodose de behov av utbildning som uppstår. Nästa år har man planerat att låta personalen genomgå en utbildning i Teach-metoden. Denna metod är, i likhet med till exempel teckenspråk, en alternativ kommunikationsform där man använder bilder istället för tal. Dokumentation Dokumentationen i verksamheterna finns samlad i en mapp och på ett USB-minne per deltagare. Mapparna förvaras inlåsta i ett dokumentskåp. Verksamheten dokumenterar löpande om aktuella händelser och den boendes hälsa. Kring varje arbetstagare görs en riskbedömning, som dokumenteras även i genomförandeplanen. Det kan exempelvis gälla risk om hot och våld eller rymning. Undertecknad utredare har genom stickprov granskat dokumentationen i fem akter. Dokumentationens omfattning varierar. Genomgående var dock att datum för uppföljning av genomförandeplanen saknades. Det som antecknas är särskilda händelser samt uppföljning av dessa. Exempelvis kan det gälla förekomst av hot och våld och observationer i samband med händelsen. 17 (30)

18 Verksamhetsuppföljning/kvalitetssäkring Verksamheten har god kontakt med deltagarnas företrädare. En serviceenkät utformas varje år och skickas ut till alla gode män, anhöriga, deltagare och handläggare. Verksamheten använder sig av ett verktyg som de kallar samtal om mitt arbete. Verktyget innehåller en rad frågor som rör deltagarens uppfattning om arbetsplatsen. Deltagaren ska svara på frågor om hur de trivs på arbetsplatsen, om de anser att de har vänner på arbetet, om man är osams med någon osv. Detta samtal genomförs med varje deltagare en gång per år. Moderbolaget Bellstasund Omsorger AB har ett väl utarbetat affärsledningssystem, som bland annat innehåller verksamhetens mål, olika typer av policys, riktlinjer, rutiner och handlingsplaner för olika slags händelser som kan uppstå i verksamheterna. Det kan till exempel gälla nyanställning av personal, hantering av missförhållanden enligt 24 a LSS (Lex Sarah), nya deltagare/avslut av deltagare, handlingsplaner vid inbrott, rymning om en buss går sönder och så vidare. All personal har tillgång till affärsledningssystemet. I affärsledningssystemet finns även ett introduktionsprogram för nyanställda. Detta program går man igenom med ny personal enligt verksamhetschef, Robert Östling. Under våren 2009 testades ett enkätverktyg bland deltagarna på Sländan, som bygger på pictogram-bilder. Detta för att en stor del av deltagarna har svårt att svara på skriftliga enkäter. Det visade sig dock vara för svårt för vissa av deltagarna och enkätverktyget kommer därför inte användas. De besparingar som Vallbostrand Industri & Hantverk AB har genomgått under hösten 2009 har varit okej, enligt verksamhetschef Robert Östling. Han uttrycker dock vissa farhågor inför 2010 och tror att det kommer att bli tuffare då vissa kommuner kommer att tillämpa LOV från och med årsskiftet. Socialförvaltningens bedömning Socialförvaltningens bedömning är att Vallbostrand Industri & Hantverk AB är en verksamhet med god kvalitet. Verksamheten har väl genomarbetade rutiner. Företagets affärsledningssystem ger ett bra stöd till både ledning och personal i hur de ska hantera olika situationer som uppstår i verksamheten. 18 (30)

19 Deltagarna ges möjlighet till individuellt anpassade arbetsuppgifter samt en variation vid önskemål, eftersom verksamheterna inom Vallbostrand Industri & Hantverk AB erbjuder många olika slags arbetsuppgifter. Verksamheten har en stabil personalgrupp med låg sjukfrånvaro och där de flesta har relevant utbildning och lång erfarenhet inom verksamhetsområdet. Personalen erbjuds handledning kontinuerligt och kompetenshöjande utbildningsinsatser genomförs varje år. Verksamheten följs upp med enkäter för såväl deltagare som personal. Anna Fors Utredare Terhi Berlin Utredare 19 (30)

20 Redogörelse till Länsstyrelsen gällande brister vid tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen av Vårdbo AU 130 Dnr Redogörelse till Länsstyrelsen gällande framkomna brister vid tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av Vårdbo i Vallentuna kommun. Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta redogörelsen daterad som sitt svar till Länsstyrelsen. Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län har genomfört ett tillsynsbesök enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL på Vårdbo, enheterna Kvarnen och Tallen. Besöket ägde rum den 9 juni I sitt beslut daterat riktar Länsstyrelsen kritik mot socialnämnden för vissa brister. Länsstyrelsen begär att socialnämnden inkommer med en redogörelse av vilka åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med de påtalade bristerna. Socialnämnden redovisar de åtgärder som har vidtagits eller som planeras under respektive punkt. Handlingar i ärendet Redogörelse till Länsstyrelsen gällande framkomna brister vid tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen. SoL av Vårdbo i Vallentuna kommun daterad Beslut från Länsstyrelsen i Stockholms län gällande tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av Vårdbo i Vallentuna kommun daterad (30)

21 Länsstyrelsen Stockholms län Enheten för funktionshinder och äldrefrågor Box Stockholm Redogörelse till Länsstyrelsen gällande framkomna brister vid tillsyn enligt 13 kap 2 socialtjänstlagen, SoL av Vårdbo i Vallentuna kommun. Länsstyrelsen i Stockholms län har genomfört tillsynsbesök på Vårdbo i Vallentuna kommun den 9 juni I sitt beslut daterat riktar Länsstyrelsen kritik mot socialnämnden för vissa nedan angivna brister. Länsstyrelsen begär att socialnämnden inkommer med en redogörelse av vilka åtgärder som vidtagits eller planeras med anledning av nedan nämnda brister. För att komma till rätta med dessa brister har Vårdbo förstärkt de rutiner som finns sedan tidigare. Socialnämnden redovisar åtgärder som har vidtagits eller som planeras under respektive punkt. Trygghet och säkerhet för de boende som har en demenssjukdom brister nattetid. Socialnämndens redogörelse: När en brukare flyttar till Vårdbo gör personalen en riskbedömning för att utvärdera vilka risker som finns eller kan tänkas uppstå kring brukaren. Nattetid ansvarar en medarbetare för avdelningarna Tallen och Björken och de är belägna på samma våningsplan. Den andra medarbetaren ansvarar för Kvarnen och Eken som är belägna på våningarna ovanför varandra och har en trappa som leder mellan avdelningarna. Till nattpersonalens uppgifter hör att ständigt röra sig på avdelningarna och rörelselarm tilldelas de brukare som är i behov av det. Rörelselarmet larmar direkt till personalen, när en brukare reser sig ur sin säng. Nattpersonalen går in och tittar till varje brukare åtminstone fyra gånger per natt och oftare vid behov. Enligt verksamhetschefen hinner nattpersonalen med sina arbetsuppgifter och de närstående är nöjda med omvårdnaden. 21 (30)

22 Verksamheten följer den bemanning som har överenskommits i avtalet med Vallentuna kommun, men bemanningen måste regleras efter brukarnas behov över tid för att en god vård och omsorg ska kunna uppnås. Vid situationer där medarbetaren bedömer att det finns ett behov av extra personal kontaktar hon verksamhetschefen eller sjuksköterskan som har delegerade arbetsmiljöbefogenheter. Denna gör då en bedömning av situationen tillsammans med medarbetaren och ringer in mera personal om så behövs. Rutiner för att systematiskt säkerställa att det finns tillräcklig bemanning för att utföra socialtjänstens uppdrag saknas. Socialnämndens redogörelse: Brukarnas behov av omvårdnad förändras ständigt. Socialnämnden anser att verksamheten ska följa upp bemanningen kontinuerligt för att säkerställa att verksamheten har rätt bemanning. Det ska finnas en tydlig koppling mellan brukarnas behov och bemanningen. Vid en utebliven insats enligt genomförandeplanen skriver personalen en händelserapport. Det dokumenteras även i brukarens omvårdnadsdokumentation. Vid akuta händelser lämnas händelserapporten direkt till verksamhetschefen eller dennes ersättare. Händelserapporten säkerställer att verksamhetschefen snabbt kan se mönster och även brister i verksamheten och därigenom säkerställa rätt bemanning Kvällstid arbetar sjuksköterskan en viss del av sitt arbetspass på någon av avdelningarna, där det finns behov av extra stöd. Sjuksköterskan gör en bedömning av var den extra resursen behövs bäst. En sjuksköterska medverkar vid varje rapporttillfälle. Det ger en insyn i hur vårdtyngden är vid varje tillfälle samt eventuella problem som har uppstått. Sjuksköterskan rapporterar till verksamhetschefen om det finns behov av att höja bemanningen. Vid händelser utanför kontorstid är sjuksköterskan delegerad arbetsmiljöbefogenheter, vilket bl.a. innebär att hon har befogenhet att höja bemanningen vid behov. Verksamheten har två resurspersoner som arbetar dagtid fyra dagar per vecka med lättare omvårdnadsuppgifter. Resurspersonerna finns på avdelningarna som en extra resurs t.ex. lunchtid. Resurspersonerna deltar inte i den personliga omvårdnaden. 22 (30)

23 Rutinerna för att identifiera, dokumentera, analysera och åtgärda fel och brister enligt SoL behöver tydliggöras och personalens kunskaper om sin skyldighet att anmäla missförhållanden behöver utökas. Socialnämndens redogörelse: När en brukare flyttar till Vårdbo görs en riskbedömning för att utvärdera vilka risker som finns kring brukaren. Verksamheten arbetar aktivt med att tydliggöra för personalen hur de ska identifiera och analysera händelser som avviker från genomförandeplanen och framför allt vad som ska dokumenteras i omvårdnadsdokumentationen. Det gäller bl.a. vilka åtgärder som har vidtagits och uppnådda resultat. En utsedd sjuksköterska ansvarar för kontroll av dokumentationen och verksamhetschefen granskar systematiskt att förbättringar görs. Efter varje genomförd dokumentationskontroll lämnar sjuksköterskan en skriftlig rapport till verksamhetschefen. Verksamheten har s.k. kvalitetsmöten en gång per månad. Vid mötet träffas verksamhetschef, sjuksköterska samt en omvårdnadspersonal från varje avdelning. Vid mötet tar man upp de avvikelser samt fel och brister som har uppkommit den senaste månaden och går igenom vilka åtgärder som har vidtagits. Det ingår även att göra en uppföljning av avvikelser som har tagits upp vid tidigare kvalitetsmöten. Verksamheten kommer att arbeta vidare med att utveckla rutiner för hantering av fel och brister samt att förtydliga för medarbetarna vad dessa termer innebär. Skyldigheten att anmäla missförhållanden tas upp i samband med anställning och finns med på en checklista som stäms av en månad efter introduktionens början. Verksamheten har upprättat en rutin där man två gånger per år vid arbetsplatsträffen går igenom vad anmälningsskyldigheten innebär. Anne Saaristo Socialchef Exp: Handl Akten Länsstyrelsen i Stockholms län Terhi Berlin Utredare 23 (30)

24 Återkallelse av serveringstillstånd för Framgång Co HB på restaurang Våning Ett enligt 7 kap 19 Alkohollagen AU 131 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att utfärda en varning enligt 7 kap 20 Alkohollagen till Framgång Co HB, organisationsnummer , på restaurang Våning Ett. Ärendet Tre rapporter har inkommit till socialförvaltningen från polisen gällande ärenden där Framgång Co HB brustit i iakttagandet av 6 kap 2 Alkohollagen. Det finns därför grund för att återkalla serveringstillståndet med stöd av 7 kap 19 punkt 2 i Alkohollagen. Framgång Co HB har dock givits tillfälle att yttra sig om de inkomna rapporterna. I dessa yttranden har särskilda skäl framlagts som försvar till händelserna kring Våning Ett. Med hänsyn till dessa yttranden kan en varning därför anses vara en tillräcklig åtgärd. Framgång Co HB anger att de anlitat nya ordningsvakter något som polisen, i den senaste rapporten, ställer sig positiva till. Det har inte inkommit några nya rapporter sedan dess och socialförvaltningen väljer därför att hänvisa till 7 kap 20 Alkohollagen och mildrar återkallelsen av serveringstillståndet till att meddela Framgång Co HB en varning. Detta då Framgång Co HB har vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med de tidigare missförhållandena. Handlingar i ärendet Tjänsteutlåtande daterad (30)

25 Svar på förvaltningens uppdrag att undersöka möjligheten att finna träfflokal för anhörigstöd och frivilligverksamhet AU 132 Dnr Träffpunkt för anhörigstöd, frivillig verksamhet samt kommunens pensionärsorganisationer Förslag till beslut 1. Socialnämnden godkänner rapport från socialförvaltningen daterad Steg 1. Socialnämnden beslutar att ge socialförvaltningen i uppdrag att finna en centralt belägen, lämplig lokal samt föreslå socialnämnden hur finansiering av lokalen ska ordnas i verksamhetsplan Steg 2. Socialnämnden beslutar att ge socialförvaltningen fortsatt uppdrag att utreda möjligheterna och viljan till samarbete hos föreningar och organisationer med gemensamma målgrupper. Ärendet I april 2009 gav socialnämnden socialförvaltningen i uppgift att undersöka möjligheten att finna en centralt belägen lokal i Vallentuna centrum. Syftet med lokalen var att där om möjligt etablera en träffpunkt för anhörigstödets och frivilligverksamhetens arbete. Uppdraget innefattade även att undersöka om finns synergieffekter med kommunens pensionärsorganisationer. Socialförvaltningen överlämnar bifogad handling daterad som sitt svar till socialnämnden. Handlingar i ärendet Förslag till träffpunkt för anhörigstöd, frivillig verksamhet samt kommunens pensionärsorganisationer, daterad Anne Saaristo Socialchef Terhi Berlin Utredare 25 (30)

26 Förslag till träffpunkt för anhörigstöd, frivillig verksamhet samt kommunens pensionärsorganisationer Bakgrund Idag finns en lokal på Väsbygården, där det bedrivs verksamhet organiserad av Väntjänsten. I april 2009 gav socialnämnden socialförvaltningen i uppgift att undersöka möjligheten att finna en centralt belägen lokal i Vallentuna centrum. Syftet med lokalen var att där om möjligt etablera en träffpunkt för anhörigstödets och frivilligverksamhetens arbete. Uppdraget innefattade även att undersöka om det finns synergieffekter med kommunens pensionärsorganisationer. Socialförvaltningen har arbetat vidare med att ta fram ett tänkbart innehåll för verksamheten samt undersökt ett antal lokaler, som skulle kunna användas som träffpunkt. Syfte Syftet med en centralt belägen lokal som träffpunkt är att: vara en mötesplats för anhörigvårdare, frivilliga och andra kommuninvånare. vara en lokal för samtalsgrupper och föreläsningar. sprida information om socialnämndens olika verksamheter. möjliggöra för kommuninvånare att möta tjänstemän med olika kompetenser som t.ex anhörigkonsulent, frivilligutvecklare, syn- och hörselkonsulent, biståndsbedömare, dietist m.fl. bereda möjlighet för pensionärsorganisationer och andra föreningar, som främst har fokus på träffpunktens målgrupper till att nyttja lokalen. Socialförvaltningen har tittat på några lokaler i centrala Vallentuna. Lokalen bör vara på markplan för att underlätta för personer med funktionsnedsättning att lätt kunna ta sig till lokalen. Exempel på lokal En av lokalerna som skulle kunna vara lämplig för ändamålet finns på Mörbyvägen. Lokalen ligger på markplan, har två ingångar, har en handikappanpassad toalett och är 118 kvadratmeter stor. Hyran för lokalen på Mörbyvägen är kronor/år. Dock krävs en del anpassningar i lokalen innan den kan nyttjas för ändamålet och kostnaden för detta beräknas till ca kronor. Eventuellt tillkommer kostnader för att ordna ytterligare en toalett. 26 (30)

27 Finansiering Under år 2010 kan lokalens hyra finansieras med hjälp av statliga stimulansmedel, men därefter måste kostnaderna sannolikt inrymmas i socialnämndens budget. Träffpunkten bör höra till socialförvaltningens utföraravdelning organisatoriskt. Träffpunkten kan ha ett kafé som drivs av frivilliga och som serverar kaffe och smörgåsar till självkostnadspris. Fortsatt arbete Steg 1: Socialförvaltningen finner en centralt belägen, lämplig lokal samt föreslår socialnämnden hur finansieringen av lokalen ska ordnas i verksamhetsplan Steg 2: Socialförvaltningen fortsätter utreda möjligheterna och viljan till samarbete hos föreningar och organisationer med gemensamma målgrupper. Anne Saaristo Socialchef Terhi Berlin Utredare 27 (30)

28 Kvalitetsmål för arbete med missbruk och beroende AU 133 Dnr Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta kvalitetsmålen för arbetet med missbruk och beroende daterad Ärendet Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd 2006:11 Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS ska kvalitetsmål utformas för verksamheter inom socialnämnden. Länsstyrelsen i Stockholms län har i sitt tillsynsbeslut daterat krävt att socialnämnden utformar övergripande och uppföljningsbara mål för missbruksarbetet. Handlingar i ärendet Kvalitetsmål för arbete med missbruk och beroende daterad (30)

29 Rapporter och delgivningar AU 134 Postlista AU 135 Delegationsbeslut 29 (30)

30 AU 136 Övrig information 1. Gunnel Orselius Dahl informera om att Trygghetslarmen inte fungera tillfredsställande men att ny upphandling är på gång. 2. SNAU gav socialförvaltningen i uppdrag att komma med förslag om hur information om att gå med i organisationen Stoppa lagningen. 3. För att ta emot ytterligare ensamkommande flyktingungdomar inväntas rapporten från David Matscheck. 4. SNAU gav socialförvaltningen i uppdrag att ta fram en folder som dom äldre lätt ska få information om var dom ska kunna få hjälp och stöd. 30 (30)

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden Socialnämnden 2009-05-14 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen den 14 maj 2009 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp) - ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m)

Gunnel Orselius-Dahl (fp) - ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen den kl 15.00-16.30 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (fp) - ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Kallade

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) vice ordförande Socialnämndens arbetsutskott 2008-09-02 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 september 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2009-08-18 Socialnämnden 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 18 augusti 2009 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008 Socialnämnden 20 maj 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s) 23 januari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 23 januari 2007 kl 13.00-14.45 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ulf Lundström (s) Bo Weiåker, socialchef. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ulf Lundström (s) Bo Weiåker, socialchef. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 20 september 2004 Gunnel

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-05-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna, tisdagen den 25 maj 2010 kl. 18.30 20.20 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 24 maj 2004 kl 14.00-15.45

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (21) Plats och tid Frösundarummet, 08.30-12.45 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C), ordförande, Maya Mallo (M), Ing-Marie Elfström (S) Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Vildana Zorlak,

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20-30 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2015.04.29 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet vårdcentralen kl 14.00-15.30 Beslutande Övriga deltagande Justerare Ulf Genitz, (C) ordf Fredrik Pettersson (S) Mikael Hernborg (S) Jan Sahlström

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

INDIVID- OCH OMSORGSUTSKOTTET Protokoll

INDIVID- OCH OMSORGSUTSKOTTET Protokoll 1 (9) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00-10:00 Beslutande Åsa Johansson (S) Leif Andersson (V) Sten-Inge Olsson (S) tj ers Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M) Ersättare Lars

Läs mer

118 Redovisning av icke verkställda beslut enligt socialtjänstlagen, kvartal (KS )

118 Redovisning av icke verkställda beslut enligt socialtjänstlagen, kvartal (KS ) Sammanträdesprotokoll 14 (17) Kommunstyrelsens arbetsutskott -09-13 118 Redovisning av icke verkställda beslut enligt socialtjänstlagen, kvartal 1 (KS.324) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2013-01-22 1 (13)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2013-01-22 1 (13) 2013-01-22 1 (13) Plats och tid Älmhults kommunhus 22 januari 2013 kl. 8.30 10.45 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Gun-Britt

Läs mer

Lilian Glav (fp), ersättare Birgitta Karlsson (kd), ersättare. Anne Saaristo, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Lilian Glav (fp), ersättare Birgitta Karlsson (kd), ersättare. Anne Saaristo, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2007-04-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen

Läs mer

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Bernt Bergsten. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Bernt Bergsten. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00-19.55 ande Övriga deltagare Andreas Trygg (V), ordf Eivor Valcic (S), vice ordf Jenny Björklöv (S) ersättare Åsa Göransson

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl

Socialnämnden Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl Ajournering, kl Socialnämnden 2018-11-21 1 Plats och tid: Socialförvaltningen, Vikhyttegatan, kl. 09.00 11.20 Ajournering, kl. 10.40 11.05 Beslutande: Anders Nilsson (S), ordförande Britt-Marie Wall (S) Christer Olsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Information om projektet Närd inte tärd... 2 2 Information om bokslut 2011... 3 3 Information från projektet Mansrådgivningen ett år... 4 4 Sammanställning av bemötandeenkät Hjälp

Läs mer

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-11-23 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 23 november 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Väsbysalen, Kl 17.30-19.00 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Frösundarummet kl 08:30-12:00 ande närvarande Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Mojgan Alimadad (Socialchef),

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30

Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30 Sida 1 Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M)

Läs mer

Socialkontoret IFO, Malung, kl Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Brita Sohlin (M)

Socialkontoret IFO, Malung, kl Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Brita Sohlin (M) o 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret IFO, Malung, kl. 08.00-12.00 Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Brita Sohlin (M) Övriga deltagande Kerstin Perjos, sekreterare Anna-Karin

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl Socialnämnden 2012-06-27 1(11) Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid: Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl 13 00 16.45 Beslutande: Övriga: Hans Sternbro (s),

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-10-02 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 oktober

Läs mer

Protokoll 2013-10-30

Protokoll 2013-10-30 2013-10-30 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-10-30, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Barbro Backlund (FP) Agneta Eriksson

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-06-17 Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl. 15.00 16.50 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN

SOCIALNÄMNDEN K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-10-18 Tid och plats Kl 18.30 Bällstarummet, Kommunalkontoret, Vallentuna Kallade tjänstemän Övriga kallade Inga-Lill Björklund, socialchef Monika Fernlund, avdelningschef

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/11 Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Pernilla Ekelund (FP), tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Revelj Kommunhuset Hultsfred, onsdagen den 10 juni 2015 kl. 13:00 16:00.

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Revelj Kommunhuset Hultsfred, onsdagen den 10 juni 2015 kl. 13:00 16:00. Plats och tid Revelj Kommunhuset Hultsfred, onsdagen den 10 juni 2015 kl. 13:00 16:00 ande Per-Inge Pettersson, c ordf Eva Svedberg, s Conny Daag, m Britt Wireland Sorpola, s Jonny Bengtsson, s Lizette

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 1 (1) Plats och tid Bällstarummet kl 18:30-20:55 ande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Björn Furugren Beselin (C) (ordförande) Maya Mallo (M) (vice ordförande) Gillis Weingarth (M) Monica Emilsson

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 42-50 2 42 Tillstånd för alkoholservering till allmänheten - SMELOC AB (A Dahlbom)...5 43 Tillfälligt utökat tillstånd för alkoholservering inför Potatisfestivalen 2014 - Restaurang Åkanten...6

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 26 januari 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Leif Johansson. Stadshuset enligt överenskommelse. Helena Andersson

Leif Johansson. Stadshuset enligt överenskommelse. Helena Andersson Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden, Stadshuset, tisdag den 5 december 2017 kl 08:30-11:30 Ajournering av sammanträdet mellan kl.09:20-09:40 i 335 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande May-Brith

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS!

SOCIALNÄMNDEN OBSERVERA TID OCH PLATS! K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2011-12-13 OBSERVERA TID OCH PLATS! Socialnämnden kommer även att få en rundtur på Väsbygården i anslutning till sammanträdet och julbordet (separat inbjudan till julbordet har

Läs mer

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00 1 Plats och tid Hälsön/Bårholmen 2018-06-12 08:30-12:00 Beslutande Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP) tjänstgörande Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Anders Arnell (M) tjä nstgörande

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV 1(8) KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(8) Innehållsförteckning Sid nr 1 UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1.1 Målgrupp 3 1.2 Syfte 3 1.3 Mål för sysselsättningen

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Tid och plats Kl Frösundarummet, socialförvaltningen, Vallentuna

Tid och plats Kl Frösundarummet, socialförvaltningen, Vallentuna K A LLELSE SOCIALNÄMNDEN 2013-02-19 Tid och plats Kl 18.30 Frösundarummet, socialförvaltningen, Vallentuna Kallade tjänstemän Gunilla Åhlander, socialchef Agneta Sandström, controller Terhi Berlin, utredare

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2011-04-14 1(5) Socialnämnden den 24 maj 2011 SN 2011/0028 Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-05-27. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-05-27. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/12 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.25 16.20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-01-26

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 2010-01-26 Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 26 januari 2010, kl. 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002 Socialnämnden 5 november 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, vice

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Socialnämnden (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl.

Socialnämnden (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:10 Ajournering kl. 11:30-11:55 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande

Kommunhusets arkiv, Centralgatan 7, Tierp Carola Fredén. Åsa Sikberg (M) ordförande Viktoria Söderling (S) vice ordförande Tid och plats 17 juni 2019, kl. 13:00-15:10 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 54-58 Bevis om anslag Anslaget sätts upp: Anslaget tas ner: Protokollets förvaringsplats Utses att justera Beslutande

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-12-03 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 8.00 10.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Pia Fahlgren (c) Erik Mali (s) Kerstin Karlberg (s) Lena Brolin (m) Yvonne

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Frösundarummet, 18.30-20.10 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

Socialnämnden 2015-09-10

Socialnämnden 2015-09-10 100 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 2 101 Budgetuppföljning med delårsredovisning... 3 102 Delgivningar... 4 103 Internkontroll... 5 104 Verksamhetsinformation... 6 105 Rapport

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Datum. ... Eva Saaw. ... Roger Eklund. ... Lena Jonsson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vård- och omsorgsnämnden

Datum. ... Eva Saaw. ... Roger Eklund. ... Lena Jonsson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Vård- och omsorgsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 14.00 16.00 ande Övriga deltagande Roger Eklund (S), ordförande Inger Lindström (S) Rougel Frössle (S) Irene Smedberg (S) Jonny

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-02 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-02 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Tid 08:30-10:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-02-24. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-02-24. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 februari 2009 kl 18.30 20.50 Ajournering mellan kl 19.40 19.45 Beslutande Ersättare Justeringsman

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden 50 Redovisning av plan för social hållbarhet... 2 51 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 3 52 Budgetuppföljning... 4 53 Delgivningar... 5 54 Verksamhetsinformation... 6 55 Tillsyn

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002 Socialnämnden 3 december 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården. Allévägen, Vallentuna Tisdag den 3 december 2002 kl 18.30-19.30

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Anita Wallin (MP) ersättare för Carina Nordqvist (S) Emma Madueme (S) ersättare för Lars Jingåker

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-09-25, kl 0900-1430 ande Anne Niska, S Elly-Britt Kruuka, S Owe Pekkari, S Karin Magnström, S Ann-Sofi Larsson, V Marianne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-11-20, klockan 13.30 15.05 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Protokoll. Thony Liljemark (OR) Pernilla Boström (S) Eva Johansson (OR) Sten-Inge Olsson (S) Roger Brodin (M)

Protokoll. Thony Liljemark (OR) Pernilla Boström (S) Eva Johansson (OR) Sten-Inge Olsson (S) Roger Brodin (M) Sammanträdesdatum Sida 1/8 Plats och tid Sammanträdesrummet, stadshuset kl 13:00 15:40 Beslutande Övriga Thony Liljemark (OR) Pernilla Boström (S) Eva Johansson (OR) Sten-Inge Olsson (S) Roger Brodin (M)

Läs mer

Carolina Lindahl (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Carolina Lindahl (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 6 september 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 6 september 2005 kl 18.30-19.30. Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17) 2012-02-21 1 (17) Plats och tid Älmhults kommunhus 21 februari kl. 8:30 11:20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Lars Ingvert (S) Ingrid Bergström (S) Viktor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-03-22, kl. 08:30-12:12 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist, (PF), 1:e vice ordförande Catharina Tann (S), ersättare

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist, (PF), 1:e vice ordförande Catharina Tann (S), ersättare 1 (16) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl. 14.00 18.50 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist, (PF), 1:e vice ordförande Catharina Tann (S), ersättare Övriga

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 4 juni 2008 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna onsdagen den 4 juni 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

TILLSYN AV KONSTSKOLAN LINNEA

TILLSYN AV KONSTSKOLAN LINNEA SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING SID 1 (5) 2009-12-01 Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för funktionshinder och äldrefrågor Box 22067

Läs mer

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

SOCIALNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 1 (6) Plats och tid, Sammanträdesrummet, socialkontoret, kl 09:00 11:20 Beslutande Åsa Johansson (S) Dennis Byberg (M) Övriga Ersättare Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Eva Alama,

Läs mer

Socialnämnden (18)

Socialnämnden (18) Socialnämnden 2014-05-19 1(18) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 8.30-11.30 Beslutande Margareta Ivarsson (C) ordförande Kent Hakefelt (FP) Anders Westerlind (M) Anita Gustafsson (M) Birgitta

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2005-04-05 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 5 april 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-10-22. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 22 oktober 2014, 15.00. 2 Mål SN 14/24. 3 Föregående protokoll SN 14/19

Sammanträdesdatum 2014-10-22. Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 22 oktober 2014, 15.00. 2 Mål SN 14/24. 3 Föregående protokoll SN 14/19 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-22 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 22 oktober 2014, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-06-20 Dnr 2011-7098 1 Socialnämnden Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13) Plats och tid Lilla Sessionsslaen, Medborgarhuset i Arlöv, kl 18.30-20.40 Beslutande Inger Borgenberg,(S) ordförande Sven-Åke Persson, (S) Britt Sonesson,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, Kl 18.30-19.25 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Huido Mesilane

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Socialnämnden Plats och tid Rådhuset, Askersund, den 23 juni 2010 kl 13.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan Calais

Läs mer

Anita Wallin (MP) Lena Westling (C) Inga-Britt Kling (KD) ersättare för Isa Wallmyr (KD) Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström

Anita Wallin (MP) Lena Westling (C) Inga-Britt Kling (KD) ersättare för Isa Wallmyr (KD) Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Hedström 1(14) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-12:00 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), Ordförande Carina Nordqvist (S), 1:e vice ordförande Lars Jingåker (S) Ulla Mortimer (M) Deisy Hellsén

Läs mer