VERKSAMHETSPLAN Vård- och omsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN 2010 2012. Vård- och omsorgsnämnden"

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN Vård- och omsorgsnämnden

2 SALA KOMMUN KONTORSSERVICE 2009 FRAMSIDEBILD: BOENDE OCH PERSONAL VID KLAMPENBORGS GRUPPBOENDE

3 3 (28) PRESENTATION AV KOMMUNENS STYRMODELL KOMMUNFULLMÄKTIGES VISION av hur kommunen skall utvecklas är utgångspunkten för målstyrningsprocessen. Utifrån visionen beslutar fullmäktige om en strategisk plan för planperioden. DEN STRATEGISKA PLANEN innehåller de ekonomiska ramarna för nämnderna och de mål som fullmäktige vill att kommunen skall uppnå de kommande tre åren. Arbetet med att ta fram den strategiska planen påbörjas med att kommunstyrelsens budgetberedning har planeringsmöten med nämnderna i kommunen. Då görs genomgångar av nämndernas bokslut samt de planeringsunderlag som nämnderna tagit fram. Fullmäktige fattar därefter beslut om den strategiska planen i juni. I VERKSAMHETSPLANERNA beskriver sedan nämnderna hur den egna verksamheten ska bidra till att uppfylla målen i den strategiska planen. DE POLITISKA MÅLEN I DEN STRATEGISKA PLANEN är formulerade och grupperade utifrån FYRA PERSPEKTIV: Samhällsutveckling Verksamhet Medarbetare Ekonomi MÄTBARA MÅL är ett viktigt krav för att målen ska kunna följas upp. Mätbarheten åstadkoms med hjälp av så kallade indikatorer. INDIKATORN visar hur väl målet är uppnått. Indikatorerna kan vara kommunövergripande eller nämndsspecifika. Ofta krävs det flera indikatorer för att kunna avgöra om kommunen närmar sig det uppsatta målet. Om den politiska målsättningen inte kan mätas i form av en indikator ska den istället formuleras som en inriktning, fullmäktige kan då ge nämnderna direkta uppdrag. ANSVARSOMRÅDE, ÅTGÄRDER OCH INDIKATORER är angivna i nämndernas respektive verksamhetsplaner. Nämnderna skall även ange de aktiviteter som kortfattat talar om vilka åtgärder nämnden planerar att genomföra för att uppnå målsättningen i den strategiska planen. BOKSLUTET REDOVISAR ÅRLIGEN en samlad redogörelse för God ekonomisk hushållning. Där görs en sammanvägning av det ekonomiska resultatet samt hur väl målen i den strategiska planen har uppfyllts.

4 4 (28) INNEHÅLL PRESENTATION AV KOMMUNENS STYRMODELL... 3 INNEHÅLL... 4 VERKSAMHETSANSVAR... 5 VÅR VERKSAMHET NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET SAMHÄLLSUTVECKLING... 9 NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET VERKSAMHET NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET MEDARBETARE BUDGET MED VERKSAMHETSBESKRIVNING SERVICEFÖRKLARINGAR BILAGA INDIKATORSAMMANSTÄLLNING Tabellförteckning Tabell 1: Nöjda medborgare och brukare Tabell 2: God service av hög kvalitet Tabell 3: Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö Tabell 4: Delaktighet och inflytande för medarbetarna Tabell 5: Tydligt och bra ledarskap Tabell 6: Driftsbudget Tabell 7: Verksamhetsfakta Tabell 8: Investeringsbudget Tabell 9: Indikatorsammanställning... 26

5 5 (28) VERKSAMHETSANSVAR Vård- och omsorgsnämnden med förvaltning har till uppgift att fullgöra kommunens uppdrag inom socialtjänsten rörande individ- och familjeomsorg samt äldre- och handikappomsorgen enligt Socialtjänstlagen (SoL), Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Föräldrabalken (FBL). Nämnden svarar också för vissa delar av psykiatrin samt ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården. Vidare svarar nämnden för konsumentverksamhet och skuldsanering, Till nämndens uppgift ingår även psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer. Ansvarar också för kommunens uppgifter enligt alkohollagen samt ansvarar för kommunens uppgifter enligt tobakslagen som omfattar handel och anmälan. Grunden för verksamheten är att ge stöd, service och omvårdnad åt personer i kommunen som av olika skäl inte själva klarar av sin vardagssituation och därigenom sträva efter att Sala kommun ska vara en trygg och säker kommun att bo och verka i. För att fullgöra uppdraget har Vård- och omsorgsförvaltningen organiserat sig i olika verksamhetsområden; individ- och familjeomsorg, omsorg om äldre, omsorg om funktionshindrade samt alkoholtillstånd/tillsyn.

6 6 (28) VÅR VERKSAMHET Individ- och familjeomsorg Försörjningsstödet Vid delårsrapporten 2009 har kostnaderna för försörjningsstöd ökat med 33 % jämfört med samma period De förväntas stiga ytterligare om inte konjunkturen vänder. Då nämnden genom Socialtjänstlagen har det yttersta ansvaret för medborgarna i kommunen påverkas kostnaderna också av förändringar i regelverken samt av nedskärningar hos privata företagare, andra huvudmän och övriga förvaltningar inom Sala kommun. Placeringar inom individ och familjeomsorgen Som ett led i arbetet med att minska placeringskostnaderna och möjliggöra behandling med hemmaplanslösningar på beroendemottagningen Kedjan har boendestödet förstärkts med ett stödteam. Det behövs dock en kommunövergripande strategi för att lösa behovet av ändamålsenliga bostäder för personer som av olika skäl inte kan erhålla en bostad via den ordinarie bostadsmarknaden. En kommunövergripande kartläggning av samtliga resurser inom respektive förvaltning som syftar till att förebygga och behandla ohälsa hos barn och ungdom genomförs för närvarande. De befintliga verksamheterna ska granskas och analyseras i syfte att bedöma om dessa är adekvata i förhållanden till behoven. Resultatet ska utmynna i förslag på förbättringar och effektiviseringar. Behovet av institutionsplaceringar kommer dock inte att upphöra för personer med omfattande skydds- och vårdbehov. Nämnden kommer fortlöpande hålla sig informerad om aktuell situation. Omsorg om funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) samt Socialtjänstlagen (SoL). Inom omsorgen om funktionshindrade sker förändringar mycket snabbt och det kan i vissa fall vara svårt att anpassa det befintliga utbudet av resurser till behoven. Exempelvis medför möjligheten att söka särskolegymnasium fritt i hela landet att funktionshindrade elever ansöker om elevhemsboende utanför hemkommunen. Inom Sala kommun är det Vård- och omsorgsnämndens ansvar att bekosta elevhemsboenden på annan ort. Antalet personer som beviljas insatser ökar. Den största ökningen finns inom personlig assistans, kontaktpersoner LSS, gruppbostad LSS samt boendestöd kommunpsykiatri.

7 7 (28) Såväl gruppboenden som daglig verksamhet har det senaste året präglats av utvecklingsdiskussioner och analyser av verksamheten såväl gällande innehåll som lokaler. För närvarande finns behov av fler bostäder för personer med lindrig till grav utvecklingsstörning. Dessa personer har behov av serviceboende samt traditionell gruppbostad. För närvarande utreds hur dessa behov ska kunna tillgodoses. De åtgärder som Lagen om tillgänglighet i samtliga lokaler och boenden kräver från 2010 medför att två av de befintliga boendena inte svarar mot lagkraven. För att kunna möta upp nya elever från särskolan har ett samarbete med särskolan och FUB utvecklats för att daglig verksamhet ska ligga på samma nivå som särskolan med nytt material och ny pedagogik. Förändringar i lagstiftningen En parlamentarisk utredning som har i uppdrag att göra en bred översyn av LSS har lämnat ett slutbetänkande som varit ute på remiss. Utredningen föreslår att staten ska ha ett samlat ansvar för personlig assistans, LASS (Lagen om assistansersättning). Förslaget innebär att assistansen kommer att bli svårare att få och att flera personer som idag har insatsen kommer att förlora rätten till den. För att kompensera dessa personer ska en ny insats inom LSS inrättas som ska ge rätt till hjälp och stöd i hemmet. Rätten till daglig verksamhet, ska enlig lagförslaget utvidgas till att omfatta personer med psykiskt funktionshinder, personkrets 3. Det är i nuläget oklart vilka förändringar som kommer att genomföras när den nya lagen träder i kraft och hur kostnaden för kommunen kommer att påverkas. Omsorg om äldre Ordinärt boende Gruppen äldre, d v s från 65 år och äldre, kommer att öka markant under de närmaste åren. Vanligen är det gruppen äldre äldre, d v s 80 år och däröver, som förvaltningen möter. Nämnden ser det som avgörande för framtiden att det byggs seniorbostäder eller så kallade mellanboendeformer/trygghetsboenden som inte kräver biståndsbedömning i syfte att minska behovet av särskilda boenden. Hemtjänsten utgör basen i organisationen och ska, efter biståndsbedömning, genom sina insatser ge personer med olika funktionshinder möjligheter att klara sin dagliga livsföring inom det egna boendet. Hemtjänstinsatser ges i hela kommunen dygnet runt. Som ett bistånd inom ordinärt boende finns insatsen trygghetslarm och behovet av denna insats ökar. Som ett komplement till hemtjänsten erbjuds

8 8 (28) korttidsplatser och dagverksamheter om behov finns därav. Vidare ges stöd till anhöriga i olika former. Kommunen tillhandahåller tillsammans med Landstinget en hemrehabiliteringsverksamhet där syftet är att kunna ge rehabilitering i tidigt skede och med mer kontinuitet. För närvarande pågår en länsövergripande utredning kring ett eventuellt övertagande av hemsjukvården och beslut har fattats om att utreda möjligheten till ytterligare samverkan mellan huvudmännen i Sala. En utredning angående hemtjänstens fortsatta organisation och innehåll har påbörjats under Beslut om ett eventuellt införande av LOV (Lagen om valfrihet) kommer att tas av KF i början av Vård- och omsorgsboende Under perioden år har antalet boendeplatser minskat med 63 platser inom äldreomsorgen. När andelen äldre successivt ökar i Sala behöver andelen äldre i ordinärt boende öka i förhållande till andelen i särskilt boende. Dessutom måste nytt vård- och omsorgsboende tillskapas samt att befintliga boenden som nämnden förfogar över anpassas så att de motsvarar dagens och kommande behov. Arbetet med att projektera ett nytt boende har påbörjats av Tekniska förvaltningen i samarbete med Vård- och omsorgsförvaltningen. I uppdraget ingår också att inventera befintliga boendens ändamålsenlighet. Några av dessa boenden kan med fördel omvandlas till s.k. trygghetsboenden utan biståndsbedömning. I och med nerdragningarna av platser ser nämnden ett ökat tryck på kvarvarande platser. Det tar längre tid att verkställa beslut om vårdoch omsorgsboende sedan verksamheten vid Åsgården avvecklades. I det fall beslut om biståndsbedömd insats inte kan verkställas inom rimlig tid kan förvaltningsdomstol utdöma sanktionsavgift. Nämnden ser också att vårdtyngden har ökat dels på grund av att platserna är belagda i stort sett hela tiden och dels har brukarna mer komplexa omvårdnadsbehov och diagnoser. Inflödet av yngre personer till vård- och omsorgsboende ökar. För att leva upp till de krav och förväntningar som ställs på verksamheten har ett mer intensivt kvalitetsarbete påbörjats och kommer att fortsätta under planperioden. Sammantaget medför detta att verksamheten i större utsträckning än idag behöver ersätta ordinarie personal som är sjuk eller ledig. Alkoholtillstånd/tillsyn Utbildning kring Ansvarsfull alkoholservering fortsätter utöver arbetet med utredningar vid ansökan om serveringstillstånd, yttre och inre tillsyn av tillståndshavare, registerhållning samt tillsyn av detaljhandel avseende folköl och tobak, förebyggande aktiviteter m.m.

9 9 (28) 2010 VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN VÅRDANTAGEN DIARIENUMMER 2009/34 NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET PERSPEKTIV SAMHÄLLSUTVECKLING G Mål: En långsiktig hållbar social utveckling En god livskvalitet ger en attraktiv kommun, där närhet och trygghet ger en bra livsmiljö. Brett utbud av arbetstillfällen, ett attraktivt boende, bra infrastruktur, goda kommunikationer och en aktiv kultur- och fritidsverksamhet är viktiga ini gredienser i den attraktiva Kommunen. Boendemiljöer ska planeras så att de skapar förutsättningar för gemenskap och kontakt mellan olika generationer och människor med olika bakgrund. Strategisk plan Kommunfullmäktige, Vård- och omsorgsnämnden har vid flera tillfällen beskrivit vikten av Vård att det planeras och uppförs ändamålsenliga bostäder för äldre och funktionshindrade personer i det ordinarie bostadsbeståndet. Vidare att det finns finns tillräckligt med bostadsalternativ för personer med svag social förankring för att möjliggöra öppenvårdsinsatser på hemmahemm plan.

10 10 (28) Aktiviteter Vård- och omsorg ska ha en representant med i arbetet med Plan för Sala stad i syfte att bidra med kunskaper om målgruppernas behov. Exempelvis att påtala behoven av ändamålsenliga ordinära boenden för äldre. Fortsatt arbete i syfte att förändra Kaplanen till ett trygghetsboende. Medverka i Tekniska förvaltningens projekteringsgrupp för funktionella äldreboenden. Fördjupad samverkan med Salabostäder och andra fastighetsägare för att möjliggöra boenden till personer med svag social förankring. Mål: En långsiktig miljömässigt hållbar utveckling De bärande idéerna och målen för energi- och klimatarbetet i Sala kommun, som de redovisas i den av kommunfullmäktige antagna klimatstrategin, ska ges genomslag i all kommunal verksamhet. De allmänna kommunikationerna och pendlingsmöjligheterna inom och till och från Sala kommun ska förbättras så att vi får tillgång till en större och flexiblare arbetsmarknad, bättre studiemöjligheter och ett bredare kultur- och fritidsutbud. De samhällsfinansierade resorna ska samordnas för att kunna utnyttjas mer flexibelt. De gröna näringarna, dvs. alla näringsverksamheter som har sitt ursprung från jordbruk, skogsbruk, trädgård och vatten, ska tas tillvara för en långsiktigt hållbar utveckling lokalt. Strategisk plan Kommunfullmäktige, Vård- och omsorgsnämnden har vid tidigare tillfällen framfört att de samhällsfinansierade resorna ska samordnas centralt inom kommunen för ett bättre resursutnyttjande. Aktiviteter Hemtjänsten ska organiseras på bästa effektiva sätt bl.a. genom att tillämpa resultaten av det under hösten 2009 genomförda ruttoptimeringsprogrammet.

11 11 (28) 2010 VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN VÅRDANTAGEN DIARIENUMMER 2009/34 NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET VERKSAMHET Mål: Nöjda medborgare och brukare För att vara en attraktiv kommun måste medborgare och kunder/brukare vara nöjda med den kommunala service som ges och med kvaliteten på densamma. Det sammanlagda betygsindexet, nöjd medborgarindex, medborgarindex, för hur medborgarna bedömer de kommunala verksamheterna ligger på genomsnittet för de av lanla dets kommuner som deltog i SCB:s medborgarundersökning. Strategisk plan Kommunfullmäktige, Vård- och omsorgsnämnden har via jämförelseprojektet Vård rojektet genomfört brukarundersökningar inom alla verksamhetsområden under Vidare genomför Socialstyrelsen undersökningar inom äldreäldr omsorgen. Utöver detta så kommer kommunen som helhet att genomföra SCB:s medborgarundersökning.

12 12 (28) Tabell 1: Nöjda medborgare och brukare Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 De svarande i SCB;s medborgarundersökning ger verksamheten äldreomsorg och stöd till utsatta personer lägst betyget 55 (skala 0-100) NöjdKundIndex (NKI) ökar i Socialstyrelsens nationella enkät för äldreomsorgen - vårdboende - hemtjänst Aktiviteter Analysera resultat av undersökningar inom äldreomsorgen och genomföra riktade aktiviteter utifrån resultatet. Genomföra kontinuerliga lokala uppföljningar inom de övriga verksamhetsområdena, IFO, LSS och biståndshandläggning. Riktade aktiviteter utifrån detta resultat. Mål: God service av hög kvalitet Kommunen ska tillhandahålla god service av hög kvalitet, som är till nytta för medborgarna. Alla medborgare skall i sina kontakter med kommunens alla verksamheter bemötas med respekt. I många fall kan kommunens och medborgarnas uppfattning om god service väntas sammanfalla med varandra. I några fall är det viktigt att kommunen på ett tydligt och sakligt sätt kommunicerar vilket uppdrag kommunen har och vilka begränsningar som finns. Detta kan beskrivas genom serviceförklaringar. Serviceförklaringarna är ett verktyg att klargöra för medborgarna vilken service/kvalitet på kommunens tjänster som de kan förvänta sig. Kommunen måste arbeta systematiskt och strukturerat med kvalitetsförbättringar, där en väl utarbetad och etablerad klagomålshantering, där avvikelser rapporteras och åtgärdas, kan vara ett viktigt inslag för att mäta måluppfyllelse och differens mellan kommunens beslutade serviceåtagande och medborgarnas förväntningar. Kvaliteten på kommunens tjänster kan i många fall mätas genom den officiella statistiken, exempelvis inom skolområdet, där betygspoäng och andel godkända elever är mått på vilken kvalitet som kommunen erbjuder sina medborgare. I andra fall är det kunden/brukaren som står för bedömningen av kvaliteten och ofta då utifrån sina egna subjektiva förväntningar. Strategisk plan Kommunfullmäktige,

13 13 (28) Indikatorer från KF: Sala har en god service av hög kvalitet när Brukarna får rätt insatser vid rätt tidpunkt av kompetent personal Barn, ungdomar och vuxna får sina individuella behov tillgodosedda i sin hemmiljö. Tabell 2: God service av hög kvalitet Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 VON:s indikatorer utifrån KF:s indikator 1: Antalet personer m trycksår minskar* Antalet undernärda personer minskar Antalet läkemedelsavvikelser minskar Antalet fallskador inom verksamheterna minskar Antalet personal med adekvat utbildning ökar VON:s indikatorer utifrån KF:s indikator 2: IFO: Antalet placeringsdygn inom HVB minskar IFO: Antalet öppenvårdsinsatser ökar LSS: Antalet placeringar köpta av externa utförare minskar ÄO: Antalet personer med insatser i ordinärt boende ökar i förhållande till antalet personer i särskilt boende, mätdatum 1/ / / /272 * Mäts under en specifik vecka Aktiviteter Uppföljningar/egenkontroller genomförs kontinuerligt för respektive indikator. För de verksamheter som redovisar en negativ avvikelse ska särskild handlingsplan upprättas.

14 14 (28) Mål: Påverkan och inflytande för kommunens medborgare Demokratin ska utvecklas. En viktig del är medborgarnas möjligheter till inflytande. Medborgarna ska få tillgång till information om vad som händer i kommunen och informationen ska bygga på kommunikation. Det ska vara enkelt att ta del av kommunens utbud av service och tjänster oavsett om medborgaren kontaktar kommunen via telefon, besök eller via Internet. För att underlätta för medborgarna ska kommunens utbud av e-tjänster öka. Strategisk plan Kommunfullmäktige, Vård- och omsorgsnämnden uttrycker vikten av att informationen till de som söker insatser inom nämndens verksamhetsområde ska vara tydlig. De personer som erhåller insatser ska vara delaktig i planering och genomförande av tjänsterna. Aktiviteter Varje brukare ska vara delaktig i upprättandet av en aktuell genomförandeplan, omvårdnadsplan samt rehabiliteringsplan. Kontinuerlig uppdatering av hemsida och informationsmaterial.

15 15 (28) 2010 VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN VÅRDANTAGEN DIARIENUMMER 2009/34 NÄMNDENS MÅL I PERSPEKTIVET MEDARBETARE Inom VårdVård och omsorgsnämndens verksamhetsområde sområde har kvalikval tetsfrågorna fått allt större fokus under de senaste åren. Allt som sker inom nämndens ram har till syfte att vara till nytta för de som är i behov av våra tjänster. Alla medarbetare har rätten och skyldigheten att växa i sin profession. Detta Detta är helt avgörande för verksamhetens utveckling. Utifrån ovanstående finns det anledning att redogöra för en studie som genomfördes år 2005 av FoU Väst kring Ledarskap och sjukfrånsjukfrå varo inom äldreomsorgen i Göteborg. Av denna rapport framgår att personalen mår bättre om det finns en tydlig målinriktning för arbepersonalen arb tet, att kraven är höga, att det finns systematik, ordning och reda, att man dokumenterar och följer upp arbetet, att man systematisk deledel gerar ansvar till flera och att cheferna jobbar med den egna eg utvecklingen. Ett ledarskap med auktoritet således, dock inte ett auktoritärt ledarskap. Sammantaget kan konstateras att fokus på verksamhetens uppdrag och utveckling har mycket stor betydelse för alla medarbetares välvä mående på arbetsplatsen. Kvalitet, utveckling och kostnadseffektivikostnadseffektiv tet är ledorden för detta arbete.

16 16 (28) Mål: Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö Kommunens medarbetare ska erbjudas goda möjligheter till utveckling i ett jämställt arbetsliv med marknadsmässiga villkor. Medarbetarnas samlade motivation, erfarenhet och kompetens är en viktig framgångsfaktor för kommunen. Nya moderna IT-lösningar, som ska bidra till effektiva arbetsprocesser, kommer att ställa krav på ny kunskap. God hälsa är en tillgång både för individen och för hela organisationen. Att främja hälsa och förebygga sjukdom är viktiga delar i arbetet med att minska sjukfrånvaron, sjukdomsrelaterade kostnader och få en effektivare verksamhet. Strategisk plan Kommunfullmäktige, Vård- och omsorgsnämnden fastställer hälsomål och handlingsplan för genomförande av beslutade aktiviteter. Tabell 3: Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 Andelen skador/olycksfall/brott minskar för personalen inom nämndens verksamhetsområde Sjukfrånvaron understiger 5 % 6,6 % 7,2 % 7,9 % Aktiviteter Årligen revidera och följa upp hälsoplanen. Mål: Delaktighet och inflytande för medarbetarna Medarbetarna bidrar till måluppfyllelse och effektiva arbetsprocesser genom ett aktivt deltagande i utvecklingen av verksamheten. När medarbetarna får information och inflytande ökar förutsättningarna för delaktighet. Att kunna påverka och förbättra sin egen situation, gör dessutom arbetet roligare och mer produktivt. Ambitionen är att varje enskild arbetstagare ska känna sig sedd, hörd, bekräftad och delaktig i det som sker på den egna arbetsplatsen. Vård- och omsorgsnämnden uttalar följande: Strategisk plan Kommunfullmäktige, Medarbetarna ska arbeta utifrån angivna mål och åtaganden i enlighet med lagstiftningen. Medarbetarna ska tillsammans med cheferna verka för att verksamheten utvecklas och effektiviseras i syfte att skapa bästa möjliga nytta för den enskilde.

17 17 (28) Tabell 4: Delaktighet och inflytande för medarbetarna Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 Enhetssamverkan (EnSam) i enlighet med FAS 05 genomförs på alla enheter Aktiviteter Uppföljning ska ske i syfte att se frekvensen av EnSam-träffar samt hur personalen/arbetsplatsombuden och enhetschefer arbetar med kvalitet, utveckling och kostnadseffektivitet. Mål: Tydligt och bra ledarskap Kommunen skapar, med ett tydligt och bra ledarskap, en god arbetsmiljö som leder till ett gott arbetsresultat. Enligt värdegrunden i vår personalidé ska ledarnas och medarbetarnas förhållningssätt kännetecknas av öppenhet, tillit, respekt och delaktighet. Vård- och omsorgsnämnden uttalar följande: Strategisk plan Kommunfullmäktige, Cheferna ska leda verksamheten utifrån angivna mål och åtaganden i enlighet med lagstiftningen. Cheferna ska tillsammans med medarbetarna verka för att verksamheten utvecklas och effektiviseras i syfte att skapa bästa möjliga nytta för den enskilde. Tabell 5: Tydligt och bra ledarskap Nämnden bidrar till målet när Utfall 2008 Utfall 2007 Utfall 2006 Enhetssamverkan (EnSam) i enlighet med FAS 05 genomförs på alla enheter Aktiviteter Uppföljning i syfte att se frekvensen av EnSam-träffar och hur personalen/arbetsplatsombuden och enhetschefer arbetar med kvalitet, utveckling och kostnadseffektivitet.

18 18 (28) BUDGET MED VERKSAMHETSBESKRIVNING Driftsbudget Tabell 6: Driftsbudget Driftbudget/plan Bokslut 2008 Budget 2009 Budget 2010 Plan 2011 Plan 2012 Kostnader Intäkter Nettokostnad Verksamheternas nettokostnader Förvaltningsövergripande verksamhet Individ- och familjeomsorg Omsorg om funktionshindrade Omsorg om äldre Färdtjänst Alkoholtillstånd/-tillsyn Summa Inför 2010 utökas Vård- och omsorgsnämndens ram enligt KF-beslut 70 med tkr för att möta kostnadsökningarna för försörjningsstöd och LSS-verksamhet under planperioden. I ett senare förslag till beslut föreslås att Vård- och omsorgsnämndens ram för 2010 ytterligare förstärks med tkr, varav tkr ska avsättas till att möta kostnader för 2010-års lönerevision och tkr till att ytterligare förstärka budgeten för försörjningsstöd. Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsplan bygger på att förslaget antas. I budget 2010 har kostnadsökningar motsvarande 2 % löneökning beaktats och hyreshöjningar motsvarande 1,5 %. Försörjningsstödsbudgeten förstärks med tkr och budgeten för LSSverksamheten förstärks med tkr. För åren krävs ytterligare kostnadsanpassningar för att komma ner i den av KF givna

19 19 (28) ramen. Dessa verksamhetsanpassningar har inte beaktats i verksamhetsplanen. Verksamheterna Förvaltningsövergripande verksamheter Biståndsenheten Inom förvaltningsövergripande verksamheterna finns vård- och omsorgsnämnden, förvaltningsledning och stab. Som övergripande verksamhet redovisas även anpassnings- och rehabverksamhet riktad till personalen, fackliga förtroendevalda samt kostnader för verksamhetssystemen. Vård- och omsorgschefen leder, på nämndens uppdrag och i samråd med en ledningsgrupp bestående av verksamhetschefer, verksamheten. Staben är en förvaltningsgemensam resurs som har till uppgift att i nära samarbete med organisationen arbeta med direktiv, styr- och ledningsdokument, strategi, omvärldsorientering, ekonomi, uppföljning m m samt att verka som organisationens interna konsulter inom sina respektive specialområden. I staben ingår chefssekreterare, förvaltningsekonom, personalsekreterare samt alkoholhandläggare. Biståndshandläggarna utreder och fattar beslut i enlighet med SoL och LSS. Utöver detta utreder handläggarna och fattar beslut i enlighet med Färdtjänstlagen och Riksfärdtjänstlagen som är kommunikationslagar. Biståndsenheten har till uppgift att följa upp de enskilda biståndsbesluten samt att utöva tillsyn av verksamhetsutförare. Individ- och familjeomsorg Socialtjänstens individ- och familjeomsorg (IFO) har till uppgift att i olika former stödja, hjälpa och skydda utsatta grupper i samhället. Det gäller individuellt inriktade insatser till barn och unga, familjer, missbrukare, personer med psykosociala problem m fl. Insatserna kan bestå av råd, stöd och motivation, vård och behandling och försörjningsstöd. Till IFO hör också vissa insatser som kan ges utan samtycke från den enskilde, med stöd av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM).

20 20 (28) Omsorg om funktionshindrade Omsorg om äldre I Sala finns nio grupp- och servicebostäder för utvecklingsstörda. Inom daglig verksamhet finns 12 olika verksamhetsgrupper med skilda innehåll. Det finns även en del enskilda placeringar inom olika företag. Det finns ett korttidshem för barn och ungdomar som omfattas av LSS personkrets. Inom LSS-området finns även följande insatser: familjehem, stödfamilj, kontaktperson, personlig assistans, ledsagarservice och avlösarservice. För rätt till personlig assistans enligt LSS/LASS krävs att den enskilde har behov av denna insats för sina grundläggande behov. Kommunen har hela det ekonomiska ansvaret för assistans upp till 20 timmar per vecka. Överstiger behovet 20 timmar kan den funktionshindrade ha rätt till statlig assistansersättning enligt LASS. Inom kommunpsykiatrin finns ett särskilt boende som riktar sig till personer med psykiska och sociala funktionshinder. Det finns även tre dagverksamheter samt en träffpunkt för målgruppen. För personer som är i behov av stöd i sitt egna boende finns boendestöd att tillgå. Ordinärt boende Verksamheten verkställer insatser i form av service och personlig omsorg, trygghet, socialt stöd samt avlastning till närstående. Hemtjänstinsatser verkställs av fem geografiska hemtjänstområden samt nattpatrull. Brukare i eget boende som på grund av ålder och/eller handikapp löper större risk än andra att komma i nödsituationer kan beviljas bistånd om trygghetslarm. Två dagverksamheter, med rehab- respektive demensinriktning, finns inom verksamhetsområdet. Korttids- och växelvårdsplatser finns vid behov. Vård- och omsorgsboende Verksamheten riktar sig till äldre som har ett stort omsorgs- och omvårdnadsbehov som inte kan tillgodoses inom ordinärt boende. Totalt finns 262 antal boendeplatser fördelat på åtta olika enheter, varav en drivs av privat aktör. Av det totala antalet platser är 82 stycken riktade till äldre med demenssjukdom som behöver hjälp med sin dagliga livsföring. Hälso- och sjukvård, rehabilitering Kommunen har ett hälso- och sjukvårdsansvar upp till sjuksköterskenivå i särskilt boende. Inom verksamheten finns legitimerad personal som sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Legitimerad personal handleder baspersonal i vardagsarbetet samt arbe-

21 21 (28) tar med specifik omvårdnad och rehabilitering. De förskriver också medicintekniska produkter (hjälpmedel) vid behov. Samtliga brukare som har specifika omvårdnads- och rehabiliteringsbehov ska ha en individuellt utformad omvårdnads-/rehabiliteringsplan. Samtliga brukare ska också erbjudas läkemedelsgenomgång minst en gång per år. I ordinärt boende pågår för närvarande ett samverkansprojekt med landstinget innehållande hemrehabilitering. Alkoholtillstånd-/tillsyn Inom verksamhetsområdet utreds ansökningar om serveringstillstånd samt inre och yttre tillsyn av tillståndshavare för serveringstillstånd. Registerhållning samt tillsyn av detaljhandel med öl (folköl) och tobak. Förvaltningens alkoholhandläggare informerar och förmedlar kunskap om Alkohollagen och Tobakslagen till i första hand näringsidkare och tillståndshavare. Deltar även i arbetet med förebyggande insatser för att minska alkohol- och tobakskonsumtionen på lång sikt då särskilt bland ungdomar.

22 22 (28) Verksamhetsfakta Tabell 7: Verksamhetsfakta Bokslut 2008 Budget 2009 Budget 2010 Plan 2011 Plan 2012 Antal särskilda boendeplatser SoL - varav anpassade för dementa SoL Antal korttidsplatser SoL Antal personer med hemtjänstinsatser, 1/10 Antal beslut bostad vuxna LSS Antal personer med insatsen personlig assistans LSS/LASS Antal beslut boendestöd kommunpsykiatri Antal beslut elevhemsboende annan kommun LSS Antal hushåll med försörjningsstöd Antal personer placerade på institution /33 4/34 4/34 4/34 4/ Investeringsbudget Tabell 8: Investeringsbudget Budget 2009 Plan 2010 Plan 2011 Utbyte/ny-/återanskaffning arbetstekniska hjälpmedel Summa

23 23 (28) SERVICEFÖRKLARINGAR Ansökan om insatser Ditt möte med handläggaren ska präglas av respekt för din person och utgå från en helhetssyn kring din situation. Du ska få tydlig information om vilka förutsättningar som gäller för ett visst bistånd. Du ska få information om när en utredning inleds och vad det innebär samt vara delaktig i utredningsprocessen och få utredningen kommunicerad innan handläggaren fattar beslut. Din ansökan ska utredas av personal med högskoleutbildning och goda kunskaper i sin yrkesutövning. Verkställighet av insatser Du ska få ett gott bemötande med respekt för din personliga integritet. Du ska få dina insatser utförda av personal med utbildning och kompetens som motsvarar vad som krävs för uppdraget. Du får muntlig och skriftlig information om verksamheten. Omsorg om äldre Personalen har ett rehabiliterande förhållningssätt vilket innebär att personalen stödjer men tar inte över i service- och omvårdnadssituationen. Du erbjuds en individuell genomförandeplan som upprättas i samverkan med dig inom tre veckor från inflyttning/hjälpen i hemmet påbörjas. Du erbjuds en kontaktman som har huvudansvaret för din omsorg och har god kännedom om din levnadshistoria. Vård- och omsorgsboende, oavsett utförare Du har möjlighet att få stöd av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal dygnet runt, samt utifrån dina behov erhålla hjälpmedel. Du erbjuds en meningsfull sysselsättning, stimulans och utevistelser utifrån dina önskemål och behov.

24 24 (28) Omsorg om funktionshindrade Kommunpsykiatri - boende, boendestöd och dagverksamhet Du ska erbjudas en genomförandeplan kring dina hjälpinsatser och övrigt stöd. Personalen har ett rehabiliterande förhållningssätt vilket innebär att de stödjer, men inte gör det som du vill och kan göra själv. Bostad med särskild service, daglig verksamhet och korttidsboende enl LSS Ditt medbestämmande ska respekteras. Du ska erbjudas en genomförandeplan kring dina hjälpinsatser och övrigt stöd. Du och dina anhöriga ska få muntlig och skriftlig information om verksamheten. Personalen har ett rehabiliterande förhållningssätt vilket innebär att de stödjer, men inte gör det som du vill och kan göra själv. Du ska i ditt boende få dina behov av aktiviteter på fritiden, inköp och andra personliga behov tillgodosedda av personalgruppen på boendet. Din dagliga verksamhet ska vara så arbetslik som det är möjligt och vara utformad efter dina önskemål och behov. Du som väljer oss som assistansanordnare får: Skriftlig information om vad det innebär för dig att välja oss som assistansanordnare och därmed teckna avtal med oss. Personal som är godkänd och rekryterad av oss för att passa just dig och dina behov. Individ- och familjeomsorg, öppenvård och uppföljning av behandlingsinsatser Vi arbetar efter principerna: Helhetssyn - allsidiga lösningar i samråd med individen. Kontinuitet - att råd och stöd ges efter samma principer oavsett vem du möter. Flexibilitet - rörligt och fantasifullt användande av såväl ekonomiska som mänskliga resurser.

25 25 (28) Närhet - hitta lösningar som är gångbara på längre sikt och i individens invanda miljö. Normalisering - stärka individens möjligheter till ett normalt liv. Integration - hitta lösningar som för in människor i en vanlig samhällsgemenskap utan att kränka deras valfrihet självbestämmande och människovärde. Självbestämmande - socialarbetaren leder individen till att utveckla sina egna resurser för att bli mer självständig och mindre beroende av andra.

26 26 (28) BILAGA INDIKATORSAMMANSTÄLLNING Tabell 9: Indikatorsammanställning Mål Indikator Hur tas indikatorn fram Redovisas när Nöjda medborgare och brukare Andelen nöjda medborgare SCB:s Medborgarundersökning Årsredovisning år 1 och 3 i planperioden Nöjda medborgare och brukare NöjdKundIndex, NKI Socialstyrelsens nationella brukarundersökning Delårsbokslut, Årsredovisning God service och kvalitet Rätt insatser vid rätt tidpunkt av kompetent personal Egna mätningar av underindikatorer Kvartalsredovisningar, Delårsbokslut, Årsredovisning God service och kvalitet Barn, ungdomar och vuxna får sina individuella behov tillgodosedda i sin hemmiljö Egna mätningar av underindikatorer Delårsbokslut, Årsredovisning Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö Andelen skador/ olycksfall/brott minskar för personalen Egen statistik Årsredovisning Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö Sjukfrånvaron understiger 5 % Rapport ur Cognos Upfront Delårsbokslut, Årsredovisning Delaktighet och inflytande för medarbetarna Enhetssamverkan i enlighet med FAS 05 genomförs på alla enheter Egen statistik Årsredovisning Tydligt och bra ledarskap Enhetssamverkan i enlighet med FAS 05 genomförs på alla enheter Egen statistik Årsredovisning

27

28 SALA KOMMUN Växel E-post: Postadress: Box 304, Sala

Verksamhetsplan 2011-2013

Verksamhetsplan 2011-2013 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 3 (32) PRESENTATION AV KOMMUNENS STYRMODELL KOMMUNFULLMÄKTIGES VISION av hur kommunen skall utvecklas är utgångspunkten för målstyrningsprocessen. Utifrån visionen beslutar fullmäktige

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN - VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 3 (30) Verksamhetsplan 2014-2016 Vård- och omsorgsnämnden EU 2020 STRATEGIN är EU:s gemensamma tillväxt och sysselsättningsstrategi för ökad välfärd.kommunfullmäktiges vision

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård

Vård och omsorg. Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård e c i v r e S i t n a r a g Vård och omsorg Äldreomsorg, handikappomsorg, hälso- och sjukvård Servicegaranti Vård och omsorg Äldreomsorg Du som har kontakt med oss skall möta en kunnig och vänlig personal,

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Äldreplan för Härjedalens kommun. år

Äldreplan för Härjedalens kommun. år Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-11-24 Dnr 709-189-10 Sn 2 (7) Äldreplan för Härjedalens kommun år 2011-2018 Syfte och användning Enligt 3 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun

Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Äldreomsorgsplan för Sandvikens Kommun Förslag från äldreomsorgsnämnden 2005-07-06 122 Dnr KS2006/50 1.1 Vision Framtidens äldreomsorg skall utvecklas mot att det ska finnas små marknära enheter i varje

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Äldre- och Handikappomsorgen

Äldre- och Handikappomsorgen Äldre- och Handikappomsorgen i Haparanda Välkommen till Haparanda-Tornio Vi är den snabbast växande regionen i norra Sverige och Finland. Här finns 34 000 invånare och 1 900 företag. Tvillingstaden Tornio

Läs mer

Insatsen vård- och omsorgsboende

Insatsen vård- och omsorgsboende Socialförvaltningen Insatsen vård- och omsorgsboende Tjänstedeklaration Beslutad av socialnämnden 2013-06-13, 80. Varför tjänstedeklarationer? Insatsen vård- och omsorgsboende Vi vill förtydliga vad våra

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER DEL 1 REVIDERAD 2012-01-25 Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL INLEDNING Riktlinjer är ett hjälpmedel för personal inom kommunens socialtjänst, vid bedömning

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Daglig verksamhet enligt LSS

Daglig verksamhet enligt LSS Uppdrag och kvalitetskrav Daglig verksamhet enligt LSS Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum] Ärendenr SON 2017/144 Version [1.0] Innehållsförteckning...1

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning

Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning Kvalitetsgranskning och verksamhetsuppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen Haninge kommun Anna-Carin Wallin Anna Sjösten Yderhag Postadress Besöksadress

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1(5) Reglemente för socialnämnden Detta reglemente är beslutat av kommunfullmäktige den 28 februari 2011, 102. Utöver vad som anges i kommunallagen (1991:900) och i Trelleborgs kommuns reglemente med gemensamma

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Socialnämndens verksamhetsplan 2011-2014

Socialnämndens verksamhetsplan 2011-2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Reviderad 2011-04-27 SN 48 Socialnämndens verksamhetsplan 2011-2014 VERKSAMHETSBESKRIVNING Socialnämndens verksamhet utgår främst från lagarna Socialtjänstlagen (SoL), Lag och särskilt

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016-11-09 Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016 2017 Diarienummer: VON 2016/0417 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 15 juni 2016, reviderad 9 november 2016. Uppföljningsplanen omfattar

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende

Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende 1 (5) VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN Sammanställning av vård och omsorgsnämndens mål 1 och indikatorer för äldreomsorg, särskilt boende Samhällsutveckling Vision: Sala kommun - en attraktiv kommun med livskraft

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Servicedeklaration för Vård och omsorg

Servicedeklaration för Vård och omsorg för Vård och omsorg Biståndsbedömning Hemtjänst Hemsjukvård Äldreboende Anhörigstöd Gruppboende LSS Personlig assistans Stödinsatser LSS Daglig verksamhet LSS Korttidsverksamhet LSS Korttidsvård (AKKVA)

Läs mer

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4.

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. Kommunens äldreomsorg styrs av ramar som utgörs av bland annat socialtjänstlagen, hälsosjukvårdslagen, ekonomiska förutsättningar och politiska mål.

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012

Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Intern kvalitetsgranskning Särskilt boende 2012 Elizabeth Lindholm Hahne - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för IKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen...

Läs mer

Extern kvalitetsgranskning

Extern kvalitetsgranskning Extern kvalitetsgranskning 2012 Elizabeth Lindholm Hahne Ewa Ahlström - 1 - Innehållsförteckning: 1. Syfte och bakgrund... 3 2. Modell för EXKG... 4 2.1 Styrinstrument... 5 2.1.1 Socialtjänstlagen... 5

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden

RIKTLINJER. särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade. Beslutade av socialnämnden SOCIALFÖRVALTNINGEN 2010-06-22 RIKTLINJER särskilda insatser enligt socialtjänstlagen till psykiskt funktionshindrade Beslutade av socialnämnden 2010-08-31 2(7) Riktlinjer för särskilda insatser enligt

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Produktion KVALITETSKRITERIER FÖR PERSONLIG ASSISTANS SOM UTFÖRS AV ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Kriterierna gäller från 2009-10-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro: 8 46

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

Utvecklingsplan för stöd och service till personer med funktionsnedsättningar 2010-2015

Utvecklingsplan för stöd och service till personer med funktionsnedsättningar 2010-2015 Utvecklingsplan för stöd och service till personer med funktionsnedsättningar 2010-2015 Målning Anette Spets Omsorgsnämnden Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-14 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3.

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan Dnr 2013/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan Dnr 2013/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2014 Dnr 2013/0439 003 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2014 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2014

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer