Studiehandledning. Fördjupningskurs (30hp) 2016/2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studiehandledning. Fördjupningskurs (30hp) 2016/2017"

Transkript

1 Studiehandledning Pedagogiskt arbete med inriktning mot folkbildning, vuxenutbildning och yrkesutbildning. Fördjupningskurs (30hp) 2016/2017 Om kursen (912G29) Kontaktinformation Kursansvarig och lärare i kursen Helena Tsagalidis E-post: helena.tsagalidis@liu.se Tel: Kursadministration Nina Svenmann E-post: nina.svenman@liu.se Tel:

2 Kursens mål Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: * redogöra för och diskutera olika forskningsmetodiska ansatser och vetenskapsteoretiska perspektiv. * tillämpa kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder. * planera, genomföra, redovisa och försvara ett självständigt uppsatsarbete, som innefattar teoretiska och empiriska studier med relevans för pedagogiskt arbete inom folkbildning, vuxenutbildning och/eller yrkesutbildning. * reflektera över innehåll och kvalitet i det egna självständiga arbetet. * granska kritiskt en medstuderandes uppsatsarbete. Examination Den första delkursen, Forskningsmetodiska ansatser och vetenskapsteoretiska perspektiv 15hp, examineras genom skriftliga kursuppgifter. Dessa uppgifter finner du i denna studiehandledning. Den andra delkursen, Självständigt arbete 15 hp, examineras genom presentation och försvar av en uppsats i ett uppsatsseminarium. Dessutom ska du ha opponerat på en uppsats samt deltagit i andra uppsatsseminarier. Schema HT-2016 Forskningsmetodiska ansatser och vetenskaps-teoretiska perspektiv 15hp Schema HT-2016 Dag Tid Sal Träffar Kursträff 1 Vecka Väntar på besked 9/9 Kursträff 2 Vecka /10 Kursträff 3 Vecka /11 Kursträff 4 Vecka 50 16/

3 Kursträffar och kursuppgifter I avsnitten nedan presenteras kursens fyra kursträffar samt de uppgifter som ska göras i kursen. Kursträff 1 9/9 (Sal meddelas senare) Den 9 september har vi den första kursträffen i Linköping. Denna dag ägnas åt att introducera dig till kursen och vår kommunikationsplattform Lisam ge en föreläsning om vetenskapsteori och forskningsmetodik (ex enkät och intervju) gå igenom era egna uppsatsidéer (du bör då ha tänkt ut vad är intressant att skriva en uppsats om) introducera dig till de uppgifter som skall göras inför kursträff 2 Kursuppgifter Efter kursträff 1 finns följande kursuppgifter för dig att arbeta med. Uppgifterna nedan ska du göra inför kursträff 2. Uppgifterna skall skickas in till det kursrum som finns för kursen i LISAM senast den 1 oktober. Uppgift 1: Läs en tidigare uppsats Den första uppgiften du har till nästa gång är att läsa en tidigare uppsats, inom det vuxenpedagogiska området, som du själv väljer. Detta för att du ska få en känsla av vad det är för typ av arbete som du ska skriva under våren När du läser denna uppsats fundera därför på och skriv ner något om följande saker: Strukturen: hur är uppsatsens uppbyggd, hur signaleras strukturen, och hur används rubriker i uppsatsen? Syfte och frågeställningar: hur är syftet formulerat, finns det frågor som utvecklar syftesskrivningen, och upplever du resultat och diskussion svarar upp mot syftet? Resultatkapitlet hur presenteras resultaten, och hur upplever du resultatkapitlet?

4 Uppgift 2: Konstruera en intervjuguide och prova den Uppgiften innebär att du gör en intervjustudie. Gör uppgiften i anslutning till ditt uppsatsintresse så vinner du erfarenhet om ditt uppsatsområde. Då detta är en prova-på-studie räcker det med att intervjua ett par personer i ungefär tjugo minuter. Intervjuerna ska sedan analyseras. Du ska skriftligen redogöra för hur du har planerat och genomfört dina intervjuer. Det är intressant att veta hur du valt intervjupersoner, hur du tänkt när du formulerat dina frågor etcetera. Du ska analysera dina intervjuer och redovisa resultatet av dina intervjuer. Tänk på att den kvalitativa analysen inte handlar om att delge svar på varje intervjufråga, utan snarare handlar det om att finna mönster i intervjusvaren. Mönster som grupperas/kategoriseras och kan kommuniceras. Delge oss dina erfarenheter av att intervjua och analysera intervjuerna. Vilka är de positiva erfarenheterna? Vilka är de negativa erfarenheterna? Tänk på: att du refererar den litteratur du använder när du beskriver hur du har gått tillväga, och att du strävar efter att ha en röd tråd i din framställning av din uppgift. Uppgift 3: Konstruera en enkät och diskutera den En tredje uppgift till kursträff 2 är att konstruera en enkät som knyter an till ditt uppsatsämne. Du ska utarbeta en enkät för en fiktiv enkätstudie. Uppgiften redovisar du genom att författa två dokument. Det ena består av en enkät. Beträffande enkäten så ska den vara i ett skick som om den skulle skickas ut, med andra ord ska den vara snygg. Du bör ägna enkätens lay-out tid. Det andra dokumentet består av en text som förklarar varför du har gjort som du har gjort. Här ska det framgå vilka dina referenser är. Detta dokument ska innehålla redogörelser för hur du har tänkt kring denna fiktiva enkätstudie. Det bör framgå: vad som är enkätstudiens syfte, vad det är för företeelse(r) du avser att mäta hur du har gått till väga för att göra detta mätbart (hur har du operationaliserat dina variabler, hur du tänkt då du gjort begrepp mätbara)

5 vilken din målgrupp är (population) samt hur du har gjort ditt urval, hur du har kommit fram till enkätfrågorna, hur du ser på enkätens interna ordning dvs. dess olika delar, samt hur du tänker dig att enkätsvaren ska analyseras. Uppgift 4: Börja skriva på ett uppsats-pm Det är nu dags att arbeta vidare med din uppsatsidé. Du gör det genom att skriva ned den. Det innebär att du ska (försöka) avgränsa och beskriva det fenomen du vill studera. Under hösten fortsätter du att utveckla denna text i ett uppsats-pm. Ett tips är att du allteftersom vi behandlar olika saker i kursen lägger till dem i ditt uppsats-pm. Kursträff 2 Vecka 40, 7/10 (Sal meddelas senare) Denna kursträff får du ta del av en föreläsning om val av metod. Vi kommer även att ha grupphandledning av era uppsats-pm. Schemat ser ut som följer: Kvantitativa och kvalitativa metoder. Bearbetning av era kursuppgifter Lunch Handledning av uppsats-pm Bibliotekets resurser för uppsatsarbetet Kursuppgifter Efter kursträff 2 ska du arbeta med följande kursuppgifter. Uppgifterna skall skickas in till LISAM senast den 30 oktober. Uppgift 5: Läs en c-uppsats Denna gång får du läsa en c-uppsats som har en kvalitativ metod. Läs den och fundera över: Strukturen: hur är uppsatsens uppbyggd, hur signaleras strukturen, och hur används rubriker i uppsatsen? Syfte och frågeställningar: hur är syftet formulerat, finns det frågor som utvecklar syftesskrivningen, och upplever du resultat och diskussion svarar upp mot syftet?

6 Resultatkapitlet hur presenteras resultaten, och hur upplever du resultatkapitlet? Litteratur: Perselli, Ann-Katrin (2008). Samarbete - ideal och verklighet: sex gymnasielärare och fem skolbibliotekarier ger sin syn på samarbete. Linköping: Linköpings universitet Uppgift 6: Kvalitet i kvalitativa studier Denna uppgift syftar till att du ska reflektera kring vad kvalitet i kvalitativa studier kan vara för något. Din utgångspunkt för detta tar du i Staffan Larsson artikel Kvalitet i kvalitativa studier. Gå tillbaka till Persellis uppsats och granska den med hjälp av Larssons artikel. Skriv ned din granskning på 1-2 A4-sidor. Litteratur: Larsson, Staffan (2005). Kvalitet i kvalitativa studier. Nordisk Pedagogik, 25(1), Uppgift 7: Forskningsetik Läs om forskningsetik i Vetenskapsrådets text Forskningsetiska principer inom humanistisksamhällsvetenskaplig forskning. Reflektera över hur din prova-på-intervjustudie i uppgift 2 ter sig i ljuset av forskningsetik. Lämpligt här är att du gör det med genom att applicera de fyra principerna på din eget tillvägagångssätt. Skriv ned dina reflektioner på 1-2 A4-sidor. Litteratur: Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet ( Uppgift 8: Utveckla ditt uppsats-pm Det uppsats-pm du började skriva på i uppgift 4 ska du nu utveckla ytterligare. Förutom att du kanske har avgränsat dig ytterligare och att du har en idé om hur du ska gå tillväga har du även i kursuppgifter tänkt kring forskningsetik och kvalitetsaspekter. Hur ter sig det sistnämnda i ljuset av ditt uppsatsarbete? Du kanske även har börjat söka efter litteratur. Du kan till exempel skriva in referenser som du finner vara intressanta i ditt pm. Dessa kan du sortera under till exempel rubriker som teori, tidigare forskning och metod.

7 Kursträff 3 4/11 (Sal meddelas senare) Vid den tredje kursträffen kommer du att få en föreläsning kring analys av data och forskningsetik. Vi kommer även att resonera kring de kursuppgifter som du har skickat in samt diskutera och tillsammans utveckla ditt uppsats-pm. Kursuppgifter Efter kursträff 3 finns följande kursuppgifter för dig att arbeta med. Uppgifterna nedan ska du göra inför kursträff 4. Uppgifterna skall skickas in till LISAM senast den 8 december. Uppgift 9: Läs en doktorsavhandling Vi det här laget torde du ha kommit en bit på väg i dina tankar kring vad du vill fokusera i din uppsats. Sök efter en doktorsavhandling som ligger i linje med ditt uppsatsintresse. När du läser denna avhandling gör det på två sätt. Det ena sättet är att du ska fundera kring avhandlingen på samma sätt som du gjorde kring c- uppsatserna. Strukturen: Hur är avhandlingen uppbyggd, hur signaleras strukturen, och hur används rubriker i avhandlingen? Syfte och frågeställningar: Hur är syftet formulerat, finns det frågor som utvecklar syftesskrivningen, och upplever du resultat och diskussion svarar upp mot syftet? Hur beskrivs metoden? Hur redovisas resultatkapitlet? Hur presenteras resultaten, och hur upplever du resultatkapitlet? Det andra sättet att läsa innebär att du tar del av avhandlingens resultat. Skriv ned det du finner vara värdefullt för din tänkta uppsats i ditt uppsats-pm under rubriken Tidigare forskning. Uppgift 10: Bekanta dig med olika metodansatser Denna uppgift handlar om att du bekantar dig med ett par perspektiv eller metodansatser inom samhälls- och beteendevetenskap. Uppgiften innebär att du antingen beskriver positivism eller hermeneutik samt en av dig egen vald metodansats. Den tredje metodansatsen kan till exempel vara grundad teori (grounded theory), fenomenologi, fenomenografi, eller diskursanalys för att ge några exempel.

8 Beskriv de två metodansatserna i en text om varje inriktnings centrala karaktäristika, så som grundantaganden, syn på kunskap och hur detta tar sig uttryck i forskningsprocessen. Denna text bör ha en berättande karaktär. Beskriv hur du tolkar att ditt uppsatsarbete skulle te sig om du gjorde det i positivistisk alt. hermeneutisk eller den av dig valda inriktningens anda. Hur skulle inriktningarna t.ex. påverka ditt tillvägagångssätt, och vilka beskrivningar, förklaringar eller tolkningar är möjliga. När du skriver tänk på: att du refererar den litteratur du använder, att du ska berätta med egna ord och inte fylla texten med citat, och att du ska sträva efter att ha en röd tråd i din beskrivning av de tre perspektiven. Uppgift 11: Utveckla ditt PM ytterligare Då har vi kommit till den tredje etappen i utvecklandet av ditt uppsats-pm. Till det som funnits tidigare har du nu ytterligare delar att foga in. Kanske har du hittat en metodansats som du vill använda dig av. Dessutom kan du i avsnitt om tidigare forskning referera till den avhandling som du har läst. Referera till den litteratur du använder. Kursträff 4 16/12 (Sal meddelas senare) Under kursträff 4 kommer vi att avsluta delkursen Forskningsmetodiska ansatser och vetenskapsteoretiska perspektiv, 15hp. Vi kommer att utgå från de uppgifter vi har arbetet med till denna gång men även andra uppgifter från hösten. Vi inleder med att berätta för varandra om den doktorsavhandling vi har läst. Här är uppgift 9 utgångspunkt. I samband med att vi pratar om avhandlingar vi läst kommer vi att beröra uppbyggnad och struktur av uppsatsen du ska skriva. Det gör att vi även kommer att beröra uppgifterna 1 och 5. Vi kommer även att ha grupphandledning av uppsats-pm.

9 Examinationsuppgift del I Forskningsmetodiska ansatser och vetenskapliga metoder 15 hp Examinationsuppgiften innebär ett individuellt skrivet uppsats-pm. Detta PM ska omfatta ca 8-10 sidor (kan vara längre men inte kortare) och skrivas i Times New Roman, 12 pkt, och med 1.5 radavstånd. Uppgiften ska innehålla följande rubriker (eller liknande) Inledning Bakgrund Beskrivning av studien, syfte och problemformulering Uppsatsens upplägg Tidigare forskning Teori, centrala begrepp och relationer Metod och Tidsplan Reflektioner kring särskilda omständigheter och svårigheter med studien Referenslista Texten laddas upp senast den 9 januari på kommunikations-plattformen LISAM mappen Inlämningar. För Godkänd uppgift krävs följande: Studenten visar förmåga att, med hjälp av för forskningsmetodiken centrala begrepp, reflektera över problemformulering, forskningsansats, forskningsmetoder, data och resultat. Studenten visar kunskaper om olika metoder för datainsamling samt visar en förmåga att relatera forskningsansats och datainsamlingsmetod till problemområde. Studenten visar kunskap i hur insamlade data kan hanteras och bearbetas. Studenten visar förmåga att identifiera och hantera forskningsetiska frågor. Studenten visar förmåga att tillämpa grundläggande vetenskapsteoretiska begrepp. Studenten visar förmåga att kunna använda olika verktyg för informationssökning. Studenten visar god förmåga att, inom vedertagen praxis, hantera texthänvisningar, referenser, citat, figurer och tabeller i ett vetenskapligt arbete.

10 Självständigt arbete 15 hp, våren 2017 I denna andra del av kursen sker det mesta av studierna individuellt då uppgiften är att skriva en uppsats, ett arbete som ska motsvara cirka 10 veckors heltidsarbete. För att stödja studenten i detta får varje student en handledare. Viss handledning äger rum i grupp men mest sker denna i form av individuell handledning. Uppsatsen ska ha en tydlig frågeställning och studien ska kvalificera tidigare forskning genom att i någon mening framföra ny kunskap. Uppsatsens frågeställning ska utgöra utgångspunkt för behandlingen av tidigare forskning inom det valda området. Studenten ska visa förmåga att finna för uppsatsämnet relevant litteratur. Givetvis ska forskningsläget endast innefatta sådant som har betydelse för den egna undersökningen. Centrala begrepp i studien ska diskuteras och definieras och språket ska vara korrekt. Studenten ska kunna motivera sitt val av metod och material och bör visa prov på ett gediget källkritiskt förhållningssätt. Han/hon ska kunna dra rimliga slutsatser av sin undersökning samt sätta in den i ett teoretiskt och forskningsmässigt sammanhang. På denna nivå bör studenten visa teoretisk medvetenhet. Det är viktigt att det finns en tydlig koppling mellan de teoretiska resonemangen och den empiriska undersökningen. Uppsatsen bör inte innehålla ett överflöd av teori, utan uppsatsförfattaren ska visa att hon eller han kan göra tydliga val och avgränsningar också vad gäller detta. Teori används dels som utgångspunkt för problemformuleringen, dels som redskap vid tolkningen av resultaten. Sålunda kan t ex analytiska redskap som klass, genus eller etnicitet fungera som en teoretisk ram. En medvetenhet om detta underlättar tolkningen av de resultat ni kommer fram till. Studenten skall emellertid undvika att pressa in sina resultat i en färdig teoretisk mall. I de sammanfattande slutsatserna skall författaren sträva efter att återkoppla till sin frågeställning, sin teoretiska eller metodiska ram samt till forskningsläget. Det skall det tydligt framgå vad uppsatsen lett till för resultat och hur den fört forskningen framåt på vilket sätt har uppsatsen bidragit med ny kunskap? Den 15 mars sker en gemensam kursträff. Under förmiddagen kl träffar studenterna kursansvarig lärare och har gemensam undervisning. Efter lunch kl sker individuell handledning med respektive handledare.

11 Den 5 maj skickar studenterna sin text till sina handledare för en sista handledning. Senast den 12 maj bedömer handledarna om uppsatsen är färdig för att tas upp till diskussion på seminariet den 26(preliminär) maj. Vissa mindre korrigeringar kan då göras fram till den 16 maj kl då den text som seminarieledarna och opponenten ska granska ska skickas in. Den kommer därefter att läggas ut på kursplatsen i LISAM. Den 26 maj (preliminärt) äger uppsatsseminarier rum. Tid, plats och seminarieordning meddelas i ett separat meddelande i LISAM. Bedömning sker inte i samband med själva seminariet utan senast den 5 juni. På uppsatsen ges U, G och VG. Examinationsuppgift del II Självständigt arbete15 hp I denna examinationsuppgift ingår följande tre delar: En självständigt författat text svarande mot kraven för en C-uppsats. En opponering (kritisk granskning) på en annan students uppsats. Deltagande i ytterligare två andra seminarier (be att få skriva närvaro hos läraren). För betyget Godkänd krävs följande: Det problem som studeras skall bidra till kunskap om lärande eller lärares arbete inom något av områdena vuxenutbildning, folkbildning och yrkesutbildning. Det kan belysa frågor inom utbildnings fältet eller i ett vidare samhällsperspektiv. Ämnet skall vara avgränsat och syftet skall tydligt ange vad som ska åstadkommas med arbetet (fördjupa kunskap om, ge inblick i, etc). Syftet bör brytas ner i tydligt avgränsade frågeställningar I det avsnitt som handlar om teori och om tidigare forskning skall det finnas vetenskaplig originallitteratur t ex artiklar och avhandlingar. Studenten skall bearbeta, jämföra, behandla litteraturen och bygga en egen text. Texten skall redogöra för vad andra hävdat om det som ska studeras (forskningsreferenser). Den skall omfatta ett resonemang som bildar bakgrund till arbetets frågeställningar och innehålla sparsamt med direkta referat och citat. Det skall finnas en motivering för val av metoder och insamling och analys av data. Det ska också finnas en överensstämmelse vad gäller syfte, frågeställningar och metod, öppen och medveten beskrivning av tillvägagångssätt, också när det gäller bearbetning av data. Resonemang skall föras i relation till metodlitteratur och forskningsetiska överväganden. I resultatredovisningen skall centrala teman på ett överskådligt sätt lyftas fram och analyseras i relation till frågeställningarna. I diskussionen skall resultat och analyser sammanfattas. Egna slutsatser om resultat och analyser, i relation till frågeställningar, vald litteratur, teori och eventuella centrala begrepp skall redovisas.

12 Arbetet skall vara väl sammanhållet och ha tydlig struktur. Arbetet skall innehålla en kort och informativ sammanfattning (abstract) som skrivs på biblioteksbladet. Uppsatsens alla delar skall följa vedertagna normer för vetenskapligt skrivande. För betyget Väl godkänd krävs dessutom följande: Arbetet skall ha en tydlig relevant teoretisk förankring som pekar ut problematiken, ge en fyllig bild av forskningsområdet och knyta an frågeställningarna till detta Arbetet skall omfatta beskrivning av teoretiskt perspektiv och/eller behandling av centrala begrepp samt till övervägande del innehålla tidigare forskning som originallitteratur (där sådan går att få tag på) och även omfatta internationell forskning där så är befogat. Frågeställningen/frågeställningarna skall vara väl motiverad med hänsyn till forskning inom området. I resultatdelen skall välmotiverade innehållsliga teman redovisas. Analysen skall visa förmåga att göra något eget med data. Arbetet skall utmärkas av en tydlig struktur med god inre logik, vara välskrivet och sammanhållet med sammanfattande analytiska kommentarer där så behövs. Opposition och försvar av uppsatsen Att opponera på någon annans uppsats är ett övnings-, inlärnings- och bedömningstillfälle. Att var opponent innebär att med en konstruktiv grundattityd kritiskt granska den framlagda uppsatsen och ta fram dess starka och svaga sidor samt föra en dialog med författarna. Genom oppositionen får du även tillfälle att visa din egen kompetens inom uppsatsskrivande. Författarna bör ha en öppen inställning till opponenterna och deras kommentarer då dessa kan bidra till att förbättra uppsatsen. Oppositionsmomentet är en viktig del av processen för examensarbetet och fullgörs vid seminarierna i uppsatskursen. Kravet här är i första hand godkända prestationer. En väl genomförd opposition kan emellertid påverka den samlade bedömningen av prestationerna på kursen. När du förbereder oppositionen, se då till att strukturera och ordna dina uppfattningar och åsikter i en lämplig ordning - i det närmaste som ett kort föredrag. Att opponera är att bedöma, att bjuda motstånd och att skapa spänning. Oppositionen är till för att ge konstruktiv kritik genom att försöka visa på uppsatsens förtjänster och att lyfta fram de möjligheter som finns till att förbättra och förstärka eventuella svagare delar. Varje uppsats bör uppfattas och bedömas efter sina egna förutsättningar; oppositionen skall alltså ta rimlig hänsyn till de utgångspunkter och begränsningar som författarna till studien har angivit, men ett visst mått av "om jag hade varit ni" är tillåtet. Oppositionen skall finnas nedskriven så att respondenterna och handledare/examinator kan få den tillhanda efter seminariet. Att sätta oppositionen på pränt är också till nytta för opponenterna eftersom det tvingar till eftertanke. Opponenterna har ansvar för att genom samtal med författarna medverka till att syftena med respektive seminarium uppfylls.

13 Dessa syften är: att varje seminarium blir ett inlärningstillfälle för författare, opponent och åhörare i konsten att genomföra och bedöma vetenskapliga forsknings- och utredningsarbeten att författaren skall få utförlig "feedback" på sitt arbete utöver den som ges av handledaren. Opponenterna skall ifrågasätta gjorda val och dragna slutsatser (kritiskt tänkande), finna och föreslå nya infallsvinklar på det behandlade problemet (kreativt tänkande) samt se styrkan och möjligheterna i den framlagda uppsatsen (positivt tänkande). Det innebär att kritiken skall framföras i en dialog med författarna, där opponenterna skall ha fokus på att granska helheten och de delar som enligt dem har avgörande betydelse för bedömningen. Att gå igenom uppsatsen sida för sida, dvs spendera tid på smådetaljer. Detta brukar medföra att för lite tidsutrymme ges att granska och diskutera analys och slutsatser. Ett tips är att istället överlämna en förteckning över formaliafel och andra småfel. Endast formaliabrister som försvårar för läsare att förstå och bedöma uppsatsen skall tas upp på seminariet och kortfattat återges när det sammanfattande omdömet avges. Att vara respondent, d.v.s. att försvara sin uppsats, är inte heller det en alldeles enkel eller självklar sak. Kom ihåg att det är du som uppsatsförfattare som har mest ingående kunskap om uppsatsen, men acceptera samtidigt att det egna arbetet kan ha brister som är värda att kritisera, och förhåll dig öppen för förslag på förbättringar. Att rekommendera innan seminariet är att ställa dig följande strategiska fråga: Hur ska jag agera för att oppositionen skall bli så användbar som möjligt för det vidare uppsatsarbetet? Det är ofta bättre att be opponenterna utveckla eller förklara sitt resonemang än att direkt gå i svaromål. Ställ gärna frågor till opponenterna när något är oklart, som t ex: Vad menar ni med...? Vad skulle vara ert råd..? När opponenten gör påpekanden som författarna inte har ett starkt försvar mot, är det bättre att erkänna att opponenten har en poäng än att försöka försvara sig med dåliga argument. I ett i övrigt starkt försvar är det snarare en styrka än en svaghet att ge erkännanden åt opponenten. Litteratur Bryman, A. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. Stockholm: Liber. Burke, J., & Onwuegbuzie. A. (2004). Mixed methods research: a research paradigm whose time has come. Educational Researcher, 33(7), Fejes, A., & Thornberg, R. (2009). Handbok i kvalitativ analys. Stockholm: Liber. Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet ( Larsson, S. (2005). Kvalitet i kvalitativa studier. Nordisk pedagogik. (artikel som tillhandahålls)

14 Larsson, S. (2009). A pluralist view of generalization in qualitative research. International Journal of Research & Method in Education, 32(1), Perselli, Ann-Katrin (2008). Samarbete - ideal och verklighet: sex gymnasielärare och fem skolbibliotekarier ger sin syn på samarbete. Linköping: Linköpings universitet. Rienecker, L. & Stray Jørgensen, P. (2014). Att skriva en bra uppsats.upplaga3. Stockholm: Liber. Åsberg, R. (2001). Det finns inga kvalitativa metoder och inga kvantitativa heller för den delen. Det kvalitativa-kvantitativa argumentets missvisande retorik. Pedagogisk forskning i Sverige, 6(4), Tips på övrig litteratur: Braun, V., & Clarke, V. Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology, 3, Borg, E., & Westerlund, J. (2007). Statistik för beteendevetare. Stockholm: Liber. Hartman, S. (2003). Skrivhandledning för examensarbeten och rapporter. Stockholm: Natur och kultur. Användbara länkar för dig som ska skriva examensarbete eller uppsats. Länk till lathund för rapport- och uppsatsskrivande 2010.pdf Länk till språkguide Frågor och svar om rapporter och uppsatser pdf Länk om APA-systemet

Studiehandledning. Fördjupningskurs (30hp) 2018/2019

Studiehandledning. Fördjupningskurs (30hp) 2018/2019 Studiehandledning Pedagogiskt arbete med inriktning mot folkbildning, vuxenutbildning och yrkesutbildning. Fördjupningskurs (30hp) 2018/2019 Om kursen (912G30) Kontaktinformation Kursansvarig och lärare

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING för kursen

STUDIEHANDLEDNING för kursen Institutionen för Beteendevetenskap och lärande STUDIEHANDLEDNING för kursen 15 högskolepoäng (LATVB7) Halvfart/distans Vårterminen 2015 Leif Mideklint - 1 - INLEDNING Denna studiehandledning är avsedd

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Kurs: Fritidspedagogik, Barn, kultur och samhälle, 15hp: Delkurs 2, Fördjupning i intervju som metod och kvalitativ analys, 7,5hp

Kurs: Fritidspedagogik, Barn, kultur och samhälle, 15hp: Delkurs 2, Fördjupning i intervju som metod och kvalitativ analys, 7,5hp Kursbok, Delkurs 2, studiehandledning, v 9-13 Kurs: Fritidspedagogik, Barn, kultur och samhälle, 15hp: Delkurs 2, Fördjupning i intervju som metod och kvalitativ analys, 7,5hp Kurskod: 971G20 Kursansvarig

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod PSK500. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: visa vetenskapsteoretiska kunskaper och fördjupade färdigheter i kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder välja och tillämpa forskningsmetoder

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

STUDIEANVISNING SPRÅKSAMHÄLLETS UTVECKLING 714G48 (31 60 HP)

STUDIEANVISNING SPRÅKSAMHÄLLETS UTVECKLING 714G48 (31 60 HP) STUDIEANVISNING SPRÅKSAMHÄLLETS UTVECKLING 714G48 (31 60 HP) DELKURS 5. SPRÅKVETENSKAPLIG UPPSATS (7 HP) Kursansvarig: Gunnar Gårdemar, gunnar.gardemar@liu.se Examinator: Fredrik Olsson och Gunnar Gårdemar

Läs mer

Pedagogik C, Specialpedagogik, 30 högskolepoäng Education, Special Education, Advanced Course, 30 Credits

Pedagogik C, Specialpedagogik, 30 högskolepoäng Education, Special Education, Advanced Course, 30 Credits 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik C, Specialpedagogik, 30 högskolepoäng Education, Special Education,

Läs mer

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits

Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits 1 av 6 Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments, 30.0 Credits Högskolepoäng: 30.0 hp Kurskod: 2PE121 Ansvarig institution: Pedagogiska inst Datum för

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

Socialt arbete VI, högskolepoäng Social Work VI, credits (ECTS)

Socialt arbete VI, högskolepoäng Social Work VI, credits (ECTS) Institution för socialt arbete, Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 http://www.socw.umu.se/utbildning/program/socionomprogrammet-umea/ Sid 1 (5) Kursplan Socialt arbete VI, 151-180 högskolepoäng

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

Att skriva magister- och masteruppsats på CTR LUNDS UNIVERSITET CENTRUM FÖR TEOLOGI OCH RELIGIONSVETENSKAP (CTR)

Att skriva magister- och masteruppsats på CTR LUNDS UNIVERSITET CENTRUM FÖR TEOLOGI OCH RELIGIONSVETENSKAP (CTR) Att skriva magister- och masteruppsats på CTR LUNDS UNIVERSITET CENTRUM FÖR TEOLOGI OCH RELIGIONSVETENSKAP (CTR) 2 ATT SKRIVA MAGISTER- OCH MASTERUPPSATS PÅ CTR Att skriva magister- och masteruppsats på

Läs mer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Kursplan Uttagen: 2014-11-21 Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments 30.0

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 Uppsala universitet Institutionen för moderna språk VT11 Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 För betyget G skall samtliga betygskriterier för G uppfyllas.

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2012 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination

Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination Termin Innehåll Lärandemål Aktivitet Examination 1-2 Vetenskapsteori och vetenskaplig metod: 1-forskningsprocessen och informationssökning 2-deskriptiv statistik 3-epidemiologisk forskning 4 -mätmetoder

Läs mer

Sociologi GR (C), 30 hp

Sociologi GR (C), 30 hp 1 (6) Kursplan för: Sociologi GR (C), 30 hp Sociology Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SO048G Sociologi Grundnivå (C) Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK

HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK MVK941 Forskarutbildningsförberedande kurs i musikpedagogik, 30 högskolepoäng Preparatory Research Education Course in Music Education, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

Att skriva uppsats. Magnus Nilsson Karlstad universitet

Att skriva uppsats. Magnus Nilsson Karlstad universitet Att skriva uppsats Magnus Nilsson Karlstad universitet Vad är en uppsats? Uppsatsen är en undersökning av något och baseras på någon form av empiriskt material. Uppsatsen ska visa på: Tillämpning av vetenskaplig

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Delkurs 2: Vetenskaplig teori och metod III Hösttermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 7,5 poäng (HT 2007)

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 7,5 poäng (HT 2007) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2007-09-03 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004

Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004 LINKÖPINGS UNIVERSITET 2004-02-04 Ekonomiska institutionen Avdelningen för statsvetenskap Bo Persson Kursbeskrivning, Statvetenskapliga metoder (5 poäng), Statsvetenskap 2, VT 2004 Schema Vecka Datum Tid

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SOL200. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter kursen skall studenten: Delkurs 1, 2 och 3: kunna redogöra för huvuddragen i dominerande vetenskapsteoretiska perspektiv kunna redogöra för olika former av etiska problem som

Läs mer

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8 REV 170518 Dnr: 1-563/2017 2017-05-29 Sid: 1 / 8 Arbetsgruppen för kvalitetsgranskning av examensarbeten Kriterier för bedömning av examensarbeten Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga

Läs mer

Kandidatuppsats 729G40

Kandidatuppsats 729G40 Kandidatuppsats 729G40 1 Mål Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:! självständigt behandla en förelagd kognitionsvetenskaplig uppgift av utrednings-, utvecklings- eller forskningskaraktär,! skriftligen

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Höstterminen 2016 Kursansvarig: ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratör: emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

Uppsatser och seminarier på C- och M-nivå i teoretisk filosofi

Uppsatser och seminarier på C- och M-nivå i teoretisk filosofi Uppsatser och seminarier på C- och M-nivå i teoretisk filosofi 1. Kursens uppläggning Vi träffas i början av terminen för ett planeringsmöte om seminariets innehåll. Då bestämmer vi också upplägget för

Läs mer

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMM07, Masteruppsats, 30 högskolepoäng Master Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013

PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, HT 2013 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

Sociologiska institutionen, Umeå universitet.

Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sociologiska institutionen, Umeå universitet. Sammanställning av Förväntade studieresultat för kurserna Sociologi A, Socialpsykologi A, Sociologi B, Socialpsykologi B. I vänstra kolumnen återfinns FSR

Läs mer

Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015

Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-11-02 Pedagogisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information kring

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, (7,5 poäng) VT 2008

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, (7,5 poäng) VT 2008 LINKÖPINGS UNIVERSITET 20080116 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

Pedagogik C, Arbetslivspedagogik, 30 högskolepoäng Education, Working Life Education, Advanced Course, 30 Credits

Pedagogik C, Arbetslivspedagogik, 30 högskolepoäng Education, Working Life Education, Advanced Course, 30 Credits 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik C, Arbetslivspedagogik, 30 högskolepoäng Education, Working

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2013 Kursens uppläggning Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt

Läs mer

Om att skriva C-uppsats i teoretisk filosofi

Om att skriva C-uppsats i teoretisk filosofi Om att skriva C-uppsats i teoretisk filosofi Filosofiska institutionen 1. Kursens uppläggning Vi träffas i början av terminen för ett informationsmöte om delkursens innehåll. Ett nytt möte äger rum några

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Kursplan Uttagen: 2014-09-19 Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Placement with Bachelors Essay in Sport Education 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2IP022 Inrättad: 2009-05-28 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 5 poäng (VT 2007)

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 5 poäng (VT 2007) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2007-01-19 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

Historia IV - 30 hp - Kursplan

Historia IV - 30 hp - Kursplan Historia IV - 30 hp - Kursplan Kurskod: ÄHIB51 Nivå: Grundnivå Ämnesgrupp: Historia (HI2) Ämne/områdeskod: Historia (HIA) Utbildningsområde: Humanistiska området 100% Huvudområde: Historia VFU-andel: -

Läs mer

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier.

4. Kunna tolka och bedöma resultaten i enklare studier. PM för delkurs Grundläggande metod (4,5 + 3 högskolepoäng), Beteendevetenskaplig kurs PAO, VT 2014 Kursens upplägg Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om principer och tillvägagångssätt i samhällsvetenskapligt

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete Social Work 6: Advancement in research methodology and independent project Kurskod: SUARB6 Gäller

Läs mer

Att skriva uppsats. Magnus Nilsson Karlstad universitet

Att skriva uppsats. Magnus Nilsson Karlstad universitet Att skriva uppsats Magnus Nilsson Karlstad universitet Vad är en uppsats? Uppsatsen är en undersökning av något och baseras på någon form av empiriskt material. Uppsatsen ska visa på: Tillämpning av vetenskaplig

Läs mer

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson KURSHÄFTE SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson michell.zethson@konstfack.se innehåll: lärandemål & betygskriterier s. 2 3. kursinnehåll och schema: s. 4. innehåll forskningsskiss,

Läs mer

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp Psychology Ba (C), Work- and organizational psychology with bachelor thesis,

Läs mer

Psykologi GR (C), Uppsatskurs, 30 hp

Psykologi GR (C), Uppsatskurs, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Uppsatskurs, 30 hp Psychology Ba (C), Bachelor thesis, 30 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

KURSPLAN Pedagogik, 31-60 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Pedagogik, 31-60 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Pedagogik, 31-60 hp, 30 högskolepoäng Education, 31-60, 30 credits Kurskod: LPEB17 Fastställd av: VD 2007-06-18 Gäller fr.o.m.: Ht 2011, Reviderad 2011-06-22 Version: 1 Utbildningsnivå: Utbildningsområde:

Läs mer

Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii

Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii Examinationsformer genom programmet Termin 1 i Termin 2 ii Termin 3 iii Termin 4 iv Termin 5 v Termin 6 vi Termin 7 A & B vii Termin 7 C viii Termin 8 ix Individuell salstentamen Skriftlig individuell

Läs mer

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden. Bedömningsområden och betygskriterier på ARKK04, kandidatkurs i arkeologi, fastställda 2016-06-07 Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Läs mer

RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete

Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete 2017-12-15 Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30hp) Delkurs: Examensarbete Vårtermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Besöksadress:

Läs mer

GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

PM för kurs i Vetenskapsteori

PM för kurs i Vetenskapsteori PM för kurs i Vetenskapsteori Doktorandkurs, 5 poäng, HT-07 Allmän information Varje läsår ges en kurs i vetenskapsteori för LTU:s doktorander. Kursen är tänkt att motsvara 5 poäng i forskarutbildningen.

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Statsvetenskap GR (C), 30 hp

Statsvetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Statsvetenskap GR (C), 30 hp Political Science Ba (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression SK026G Statsvetenskap Grundnivå (C) Inriktning (namn)

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Ansvarig lärare: Marco Tullio Liuzza, Ph.D., post doc Rum 218, Frescati Hagväg 9A Marco.Tullio.Liuzza@psychology.su.se

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Datum Kursens benämning: Fortsättningskurs i ledarskap under påfrestande fo rhållanden

Datum Kursens benämning: Fortsättningskurs i ledarskap under påfrestande fo rhållanden 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Fortsättningskurs i ledarskap under påfrestande fo rhållanden Engelsk benämning: Basic course II in Leadership under demanding conditions Kurskod: 1LL051 Gäller från:

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp

Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap AV, Forskningsmetodik, 7,5 hp Rehabilitation Science Adv, Research Methods 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn)

Läs mer

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Kursansvarig: Ulf Olsson ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratörer: Hälsopedagogik - Emmi Fagerlund emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet

Datum 2016-02-22. Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Påbyggnadskurs i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Political Science III with a focus on Crisis Management and Security Kurskod:

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 1 (4) Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för höstterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter och

Läs mer

LAU990, Tvärvetenskaplig kurs och examensarbete 30 högskolepoäng

LAU990, Tvärvetenskaplig kurs och examensarbete 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 10 LAU990, Tvärvetenskaplig kurs och examensarbete 30 högskolepoäng Interdisciplinary course and Examination paper, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Nämnden för Omvårdnadsutbildningar Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Instruktioner för användning: Alla angivna kriterier ska vara godkända för att studenten ska uppnå betyget godkänd.

Läs mer

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015

Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 1 (4) Uppdaterad 2015-03-12 Pedagogisk och didaktisk forskning I, 7,5 hp Studiehandledning för vårterminen 2015 Kursadministration och organisation I kursen används den digitala plattformen Mondo för information

Läs mer

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp

Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap GR (C), 30 hp Public Health Science, BA (C), 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression FH015G Folkhälsovetenskap Grundnivå (C)

Läs mer

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp

Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Stockholms Universitet, Sociologiska institutionen Delkursplan för uppsatsarbete: Social skiktning och arbetsmarknad, 6 hp Utbildningsnivå Delkursen ges som en del av kursen Sociologi II. Poäng Delkursen

Läs mer

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENC51, Engelska 4, 30 högskolepoäng English 4, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Internationell politik, 7.5 hp

Internationell politik, 7.5 hp LINKÖPINGS UNIVERSITET 2010-05-06 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för Statsvetenskap Våren 2010 Kursansvarig: Rickard Mikaelsson, FD Internationell politik, 7.5 hp Vecka

Läs mer

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp)

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Betygskriterier för; Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Förväntade studieresultat (lärandemål) Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och

Läs mer

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling

Kursens syfte. En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik. Metodkurs. Egen uppsats. Seminariebehandling Kursens syfte En introduktion till uppsatsskrivande och forskningsmetodik Metodkurs kurslitteratur, granska tidigare uppsatser Egen uppsats samla in, bearbeta och analysera litteratur och eget empiriskt

Läs mer