almit Det japanska undret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "almit Det japanska undret"

Transkript

1 almit Det japanska undret

2 Ju hårdare konkurrens, desto bättre produkter. Den japanska industrin har varit föregångare på många områden. Begrepp som kaizen, kvalitetsstyrning och just in time, som gett industrin i alla länder en helt ny syn på produktivitet och produktion, har länge varit vardagsmat i Japan. Som en följd av detta ställer japanerna nästan ofattbart höga krav på sina underleverantörer. Inte minst gäller detta elektronikindustrin. Det finns åtminstone 60 tillverkare av lödtenn och lodpasta i Japan. Konkurrensen gör att alla jagar varandra och driver utvecklingen framåt. Elektronikindustrin ställer också högre och högre krav, inte minst på grund av den accelererande miniatyriseringen. Det är i denna stenhårda konkurrenssituation som Almit vuxit upp och fostrats. Idag är företaget särklassigt störst på lödtenn och växer snabbt inom lodpasta. En av förklaringarna till framgången är att Almit konkurrerar med kvalitet - inte med pris. De företag som inte inser att rätt tenn och pasta kan höja kvaliteten och sänka kostnaderna, kommer aldrig att köpa Almit. Nyckeln till kvaliteten ligger i det utvecklingsarbete som Almit ständigt bedriver i nära samarbete med några av de mest namnkunniga elektronikföretagen. Detta har gett företaget en djup, praktiskt kunskap om industrins behov och önskemål. Denna kunskapsbank är inbyggd i varje gram tenn eller pasta du köper.

3 Ännu har ingen lyckats kopiera Almits unika tennrecept. De företag som börjar använda Almit trådtenn är eniga i sina kommentarer; lödningen går snabbare och tennet är säkrare att jobba med. En av förklaringarna är det patenterade flussmedlet, vars sammansättning är en av Almits bäst bevarade hemligheter. Flussmedlet innehåller ett speciellt vätmedel som är baserat på naturligt harts och har genom en speciell process eliminerat allt naturligt vatten i hartsen. Detta minskar risken för att tenn stänker omkring vid lödningen, vilket är en vanlig orsak till kortslutningar, kvalitetsproblem och reklamationer. Komponenter som ligger länge i lager och hinner oxidera är ett vanligt problem för industrin idag. Almits unika flussmedel är extra aktivt mot oxiderade komponentben, ger mycket god vätning och problemfri lödning. Flussmedlet finns i en sträng inuti tenntråden. Strängen innehåller exakt lika mycket material per längdenhet. Följden av detta blir en extremt jämn lödkvalitet, speciellt viktigt vid robotlödning, utan risker för migration eller korrosion. Idag finns flera nordiska företag som har kunnat lösa svåra löd- och kvalitetsproblem, t ex lödning av NiCr-material, genom att gå över till Almit lödtenn. Almits kvalitetstänkande går igen även i den noggranna produktionsövervakningen. Varje tillverkat parti av lödtenn testlöds, och proverna arkiveras i 10 år - allt som ett led i sin och kundernas kvalitetsstyrning. Almit KR19 Konkurrent A Konkurrent B Konkurrent C Almit KR19 väter snabbare än andra Diagrammet visar vätningsfasen hos olika RMA-trådtenn med en eller flera kanaler av flussmedel. Ju brantare kurvan stiger desto snabbare är vätningen. Almit KR19 flyter ut på bara 1,5 sekunder, medan konkurrenterna behöver 5 sekunder. Almit KR19 är snabbare, säkrare och effektivare att jobba med. Almit KR19 Konkurrent A Högre utflytning Almit KR19 har hela 96% utflytningsförmåga och flyter därför ända ut till flussmedlets kant. Andra fabrikat lämnar en bred rand av flussmedel som i värsta fall måste tvättas bort.

4 Almit lodpasta är skräddarsydd för rationell screentryckning. Ingen utflytning! En av lodpastans viktigaste egenskaper är att behålla sin form efter tryckning samt under förvärmning och omsmältning. Om pastan flyter ut slumping finns risk för överbryggning mellan komponentben på fine pitch komponenter. Bilderna här under visar screentryckt lodpasta av Almits fabrikat A14. Masktjocklek, 150 my. Bredd på masköppning, 0,6 mm. I slutet av 80-talet började Almit arbetet med att utveckla sin första lodpasta. Målsättningen var ambitiös - att få fram en pasta som hade lika hög och jämn kvalitet som företagets legendariska trådtenn. Som alltid bedrevs utvecklingsarbetet tillsammans med de mest namnkunniga japanska elektronikföretagen. Ett av de största problemen låg i den ökande miniatyriseringen, som resulterade i allt mindre avstånd mellan komponentbenen, vilket i sin tur ställer ännu högre krav på en bra lodpasta. Idag vet vi att utvecklingsarbetet blev synnerligen lyckosamt. Sedan några år gör Almits lodpasta sitt segertåg över världen. Egenskaperna är just de som som du kräver - hög vätförmåga samt excellent tryckbarhet vid screentryckning. Unik sammansättning och patenterad blandningsteknik gör att den screentryckta pastan släpper lätt från plåten. Friktionen mellan öppningens sidor i plåten och pastan är låg. Pastans tixotropa konsistens gör att tendensen till utflytning är försumbar. Ändå är pastan så klistrig att den håller komponenterna perfekt på plats och utan problem klarar de G-krafter som uppstår exempelvis vid snabb automatmontering. Även när det gäller Almits lodpasta för screentryckning finns exempel på namnkunniga, nordiska elektronikföretag som lyckats eliminera produktionsstörningar och kvalitetsproblem genom att gå över till Almit löd- Almit A14 efter screentryckning. Almit A14 efter förvärmning. 150 under 120 sek. Jämn kvalitet eliminerar produktionsproblem. Almit har en extremt noggrann kontroll av alla de ämnen som ingår i lodpastan. Den blandas i renrum i en speciell process som garanterar att varje gram av lodpastan innehåller exakt rätt mängd av de aktiva ämnena. Flera av våra kunder använder den mest avancerade fine pitch tekniken och ställer därför extra höga krav på lodpastan. Vi har levererat i två år till dessa kunder utan ett enda klagomål på ojämn kvalitet.

5 Tvättfria RMA pastor. Flussmedlet i samtliga pastor är baserade på harts (RMA). Efter omsmältning blir flussmedelsresterna garanterat kemiskt stabila och förorsakar varken korrosion eller migration. Kretskortet behöver inte tvättas utan flussmedelresterna kan vara kvar. Exempel på migrationsövergång. Inga lodkulor. Almit testar varje tillverkningssats av lodpasta efter ett antal olika parametrar. Ett av dessa är lodkuleprovet. En sträng av lodpasta screentrycks över ledningsbanor i ren koppar med kort avstånd mellan ledarna. Efter omsmältning skall inga lodkulor synas. Den vänstra bilden visar en konkurrentpasta som vid samma typ av test gav stora mängder lodkulor. Den högra bilden visar att Almits lodpasta dras ihop under omsmältningen och förorsakar minimalt med lodkulor. Resultatet blir många små lodkulor. Almits pasta förorsakar nästan inga lodkulor även på de mest avancerade kretskorten. Förutsättningen är givetvis att paddarna är rätt utformade och att öppningarna i plåten har rätt storlek samt att ugnens profil är anpassad till Almits lodpasta. Konkurrent Almit A14 God tryckbarhet. Diagrammet illustrerar vikten hos 50 mönsterkort före och efter screentryckning av lodpasta. Med Almit A14 väger alla kort lika mycket. De kort som trycks med en annan pasta varierar däremot kraftigt i vikt, vilket beror på att pastan inte alltid släpper plåten. Att viktvariationen ökar beror på att allt fler hål sätts igen. 2 1,5 1 0,5 ALMIT A14 COMPETITOR

6 Almit lodpasta ger stora fördelar även vid dispensering. Alla de fördelar som Almit lodpasta ger vid screentryckning gäller även vid dispensering. Här ger Almits extrema noggrannhet ännu fler fördelar. Bly-, tenn- och silverpartiklarna siktas och behandlas t ex så att pastan kan tryckas ut även genom 0,2 mm nålar (25 Gauges). Vid normal hantering håller sig lodpastan homogen utan risk för separering. Väljer du Almit så har du eliminerat risken för att nålar sätts igen eller att vissa paddar får för torr pasta eller ingen alls. Pastans exakt avpassade konsistens gör att lödpunkterna alltid hamnar rätt och får exakt rätt storlek. Den höga vätförmågan ger lödningar av högsta kvalitet. I produktionen ger den extrema klistrigheten och det breda temperaturområdet stora fördelar, oavsett vilken typ av ugn som används. Givetvis måste ugnens temperaturprofil anpassas till pastans egenskaper. Lager i Göteborg. Lodpasta är en färskvara. Därför flygtransporteras Almit lodpasta under temperaturkontroll till Sverige och lagras i kylrum som garanterat bibehåller alla produktegenskaper. Att lagret finns i Sverige ger en extra säkerhet om något skulle hända. Det är också en förutsättning för den höga tillgänglighet som krävs i dagens just in time-baserade produktionssystem. Kontinuerlig produktutveckling. Almit utvecklar hela tiden nya lodpastor, trådtenn, flussmedel och legeringar för den moderna elektronikindustrin. Under 1995 introducerades trådtennet Gummix-19 samt den starka tennlegeringen SJ-7. Gummix-19 är ett tvättfritt trådtenn med gummiaktiga flussmedelrester som inte kan spricka eller lossa t.ex på grund av vibrationer eller stora temperaturskillnader. SJ-7 är en patenterad legering som ökar lödfogens styrka med över 100%. Speciellt framtagen för kretskort med maximal miniatyrisering och minsta möjliga lödpaddar. Ytterst lämplig för komponenter som utsätts för kraftiga mekaniska påfrestningar eller vibrationer i kombination med snabba temperaturförändringar. Under 1996 introduceras en lågblylegering samt en helt blyfri legering. Dessa tennprodukter kommer att finnas tillgängliga som trådtenn och lodpasta. Här under och på nästa sida har vi gjort en kortfattad sammanfattning av våra olika lodpastor och trådtenn. Vill du prova någon av dem eller har ett speciellt lödproblem så kontakta gärna någon av våra säljare. Tuber för dispensering finns i storlekar som passar marknadens alla dispenseringsmaskiner. Lodpasta HMI-RMA Sn63/Pb37 HMI-RMA Sn62/Pb37/Ag2 Dessa varianter finns i 4 kvaliteter A14 V14 T14 V14 Disp. HMI-RMA SJ7 Sn60/Pb38/Ag1,5/Sb0,5 Bästa tryckbarhet med mycket få lodkulor och överbryggningar. Mycket bra lödbarhet. Lämplig för komponenter med fin bendelning och hög packningsgrad. Tvättfri. Inlinepasta för kontinuerlig tryckning. Har längre öppentid, lämplig för batchtryckning hos t ex legotillverkare. Snabb pasta som kan tryckas i upp till 120 mm/sek. Lodpasta för dispensering. Passar de flesta dispenseringsmaskiner. Extra stark legering med dubbel styrka jämfört med 60/40 legering. Ingen migration eller mekaniska fel på grund av sprickor etc. vid stora temperaturskillnader och höga temperaturer. Ultrafin bendelning, högintegrerade kort, t ex mobiltelefoner.

7 Vilket trådtenn behöver du? Exempel på Namn och Karaktäristik användningsområde KR-19 SH RMA Smältpunkt C. Högpackade SMD-kort Sn60/Pb40 Tvättfri, fine pitch hög- Chipmontering QFP, SOP integrerade kort. Få lodkulor, reläer, inspelningshuvuden. robot applikationer. KR-19 RMA Första japanska trådtenn Industrielektronik Sn60/Pb40 som blev RMA-godkänt. Rymdelektronik Tvättfritt Militärelektronik KR-19 RMA SN 10 Smältpunkt C. Förtenning av olika kompo- Sn 10/Pb88/Ag2 Passande för högtempe- nenter och detaljer. raturapplikationer. KR A Passande för svårlödda Fordonselektronik, Sn 60/Pb40 material, som t.ex rostfritt Konsumentelektronik, stål-, zink- eller nickelbe- radio, tv etc. lagda material. Mycket god lödbarhet, eliminerar lödfel som kallödningar, för mycket tenn, lodkulor. KR-19 50A Cu Sn 50/Pb48,5/Cui Tunn kopparkabel för att eliminera kopparutfällning etc. KR-15 Smältpunkt C lågtem- Minimotorer. Keramiska Sn 43/Pb43/Bi14 peraturtenn. Lämpligt för löd- kondensatorer. ning av värmekänsliga produkter. KR-28 Smältpunkt C. Hög- Rostfritt stål. Zn-pläterade, temperaturapplikationer. Ni-pläterade detaljer. Gummix % stänkfritt lodkulefritt. Reläer, fordonselektronik Sn60/Pb40 Fluss kan ej lossna, tvättfritt före speciellt lämpligt för lackering. Hög temp för att robotapplikationer. flusset skall börja smälta. Passande för applikationer där fel kan uppstå om flussflagor lossnar. SJ-7 Sn60/Pb38/Ag1,5/Sb0,5 Dubbel draghållfastighet jämfört Fordonselektronik/kontaktdon. med 60/40 legering.

8 Venso Elektronik AB marknadsför lödstationer, tenn och verktyg för modern elektroniktillverkning samt mät- och avsyningsutrustningar för en rad olika användningsområden. Vi arbetar enbart med internationellt välkända varumärken, t ex Vision Engineering, Weller, Almit och Cooper. VENSO AB AVSYNING MÄTNING ELEKTRONIK Venso Elektronik AB, Brodalsvägen 7, Partille. Tel Fax info@venso.se Bergman & Bergman

almit Det japanska undret

almit Det japanska undret almit Det japanska undret Ännu har ingen lyckats kopiera Almits unika tennrecept. De företag som börjar använda Almit trådtenn är eniga i sina kommentarer; lödningen går snabbare och tennet är säkrare

Läs mer

Blyfritt lod SN100C, framtidens standard?

Blyfritt lod SN100C, framtidens standard? Blyfritt lod SN100C, framtidens standard? SN100C är en blyfri legering bestående av tenn (Sn) 99,3 % och koppar(cu) ca 0,7 % som är dopat med nickel (Ni) och Germanium(Ge). SN100C är patenterad av Nihon

Läs mer

Blyfritt lod SN100C, framtidens standard?

Blyfritt lod SN100C, framtidens standard? Blyfritt lod SN100C, framtidens standard? SN100C är en blyfri legering bestående av tenn (Sn) 99,3 % och koppar(cu) ca 0,7 % som är dopat med nickel (Ni). SN100C är patenterad av Nihon Superior i Japan

Läs mer

Ä r d u r e d o f ö r B L Y F R I T T?

Ä r d u r e d o f ö r B L Y F R I T T? Är du redo för B L Y F R I T T? INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Varför blyfritt och varför just Venso? 3 Vad karaktäriserar blyfri lödning? 3 Nihon Almit Ltd. 4-7 Vad säger en leverantör med lång erfarenhet av såväl

Läs mer

MTEK Rönninge. Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se

MTEK Rönninge. Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se MTEK Rönninge Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se Kriterier för val av legering Kostnad/Tillgänglighet Toxicitet Smältpunkt/intervall Vätningsegenskaper Mekaniska egenskaper &

Läs mer

DESAB Elektroniksystem AB

DESAB Elektroniksystem AB Det ökade intresset för tvätt inom elektronikindustrin har föranlett oss att försöka ge en helhetsbild och lägesrapport om detta område. Intentionen har varit att i generella ordalag och så opartiskt som

Läs mer

Sänk kostnaderna i Kretskortsfabriken. Arendal Måndag September 22, Lars-Olof Wallin. IPC European Representative

Sänk kostnaderna i Kretskortsfabriken. Arendal Måndag September 22, Lars-Olof Wallin. IPC European Representative Sänk kostnaderna i Kretskortsfabriken mha IPC standarder Arendal Måndag September 22, 2008 Lars-Olof Wallin IPC European Representative Varför är Ni här idag? SS Nidelva Varför är Ni här idag? Svaret

Läs mer

Montering av kretskort 10-40X

Montering av kretskort 10-40X Byggbeskrivning programmerbar digital signaldekoder 10 40X 1[8] Montering av kretskort 10-40X Du har blivit ägare till en byggsats framtagen av signalsidan.se och Hemi konsult HB. Byggsatsen innehåller

Läs mer

http://www.kennethshem.se/loedkurs.htm Liten lödkurs Skrivet av Kenneth Johansson http://welcome.to/kenneth.johansson

http://www.kennethshem.se/loedkurs.htm Liten lödkurs Skrivet av Kenneth Johansson http://welcome.to/kenneth.johansson Liten lödkurs Skrivet av Kenneth Johansson http://welcome.to/kenneth.johansson Här följer en liten lödkurs som ska hjälpa er att löda till husbehov så ni slipper kall-lödningar och onödiga glappkontakter

Läs mer

/2' Består av tenn legerat med bly

/2' Består av tenn legerat med bly /2' Består av tenn legerat med bly Lodet passerar vid stelnandet ett halvfast eutektiskt tillstånd. I detta temperaturintervall får fogen LQWH rubbas. /RGNDQOHJHUDVPHG Koppar Silver Vismut, kadmium, indium

Läs mer

STANDARDSORTIMENT KRETSKORTSPRODUKTION

STANDARDSORTIMENT KRETSKORTSPRODUKTION LÖDMATERIAL Här hittar du lödkemikalier och övrig förbrukningsmaterial för montering av komponenter på kretskort. Det finns i form av lodpasta, lodtråd, tacktenn och sticks, flussmedel, lödmask, ytmonteringslim/chipbonders,

Läs mer

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan 7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan I det följande skall vi försöka sätta oss in i vad som händer och sker när ståldetaljer eller stålkonstruktioner sänks ned i zinkbad, som har tillsatser eller föroreningar

Läs mer

Lödning. Lödning innebär att man smälter in en lättsmält metall mellan två andra metaller. ( Man liksom limmar ihop metaller med ett lödmedel.

Lödning. Lödning innebär att man smälter in en lättsmält metall mellan två andra metaller. ( Man liksom limmar ihop metaller med ett lödmedel. Lödning. Lödning innebär att man smälter in en lättsmält metall mellan två andra metaller. ( Man liksom limmar ihop metaller med ett lödmedel.) Man skiljer på två typer av lödning. Mjuklödning och hårdlödning.

Läs mer

Produktgrupper. Utrustningar för: Hålmontering Ytmontering Avsyning och Test Kablagetillverkning Specialprojekt

Produktgrupper. Utrustningar för: Hålmontering Ytmontering Avsyning och Test Kablagetillverkning Specialprojekt Låt mig presentera Produktgrupper Utrustningar för: Hålmontering Ytmontering Avsyning och Test Kablagetillverkning Specialprojekt Produktgrupp Hålmontering Komponentbearbetning Våglödning Flussmedel Selektivlödning

Läs mer

Stenciler för rätt mängd lodpasta

Stenciler för rätt mängd lodpasta Stenciler för rätt mängd lodpasta WHITE PAPER Högprecisionsetsad, steppad stencil från HP Etch där stencilen är tjockare på de blanka områdena och tunnare på de matta. Notera att det är möjligt att tillverka

Läs mer

10-501 ir-detektor. Denna bygganvisning riktar sig till dej som köpt Hemi-konsult s ir-detektor 10-501.

10-501 ir-detektor. Denna bygganvisning riktar sig till dej som köpt Hemi-konsult s ir-detektor 10-501. 10-501 ir-detektor Denna bygganvisning riktar sig till dej som köpt Hemi-konsult s ir-detektor 10-501. Byggsatsen innehåller en komplett uppsättning delar för att bygga en infraröd-detektor till modelljärnvägen.

Läs mer

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor

DUBO skruvsäkringar. DUBO skruvsäkringar för insexskruvar. DUBO tandade stålbrickor. KORREX mutterskydd. KORREX runda mutterskydd. KORREX snäpphättor DUBO skruvsäkringar 10 10 DUBO skruvsäkringar för insexskruvar 11 DUBO tandade stålbrickor 15 KORREX mutterskydd 22 DUBO WORLDWIDE KORREX runda mutterskydd KORREX snäpphättor 24 17 KORREX skyddsknappar

Läs mer

Beskrivning elektronikkrets NOT vatten

Beskrivning elektronikkrets NOT vatten Beskrivning elektronikkrets NOT vatten Kretsen som ingår i uppgiften är en typ av rinnande ljus. Den fungerar så att lysdioderna kommer att tändas en efter en beroende på hur mycket spänning som alstras

Läs mer

IPC Del: 2. Systematiskt användning av IPC Standarder! Villkor för att nå IPC Klass 3!

IPC Del: 2. Systematiskt användning av IPC Standarder! Villkor för att nå IPC Klass 3! IPC Del: 2 Systematiskt användning av IPC Standarder! Villkor för att nå IPC Klass 3! Varför använder Vi Standarder? I produktion Rent allmännt? av Elektronik? Vi önskar ordning och reda! Vi behöver verktyg!

Läs mer

When Quality Matters. Mönsterkortstillverkning i Sverige

When Quality Matters. Mönsterkortstillverkning i Sverige TELTEX är en av norra Europas ledande tillverkare av mönsterkort med en internationell plattform för tillverkning. För att tillmötesgå kundernas önskemål kan vi erbjuda maximal flexibilitet och kompetens.

Läs mer

Fusionssammanfogade plattvärmeväxlare, AlfaNova

Fusionssammanfogade plattvärmeväxlare, AlfaNova Kapitel 8 1 Alfa Laval Group 2 Värme- och kylapplikationer från Alfa Laval 3 Användningsområden 4 Teorin bakom värmeöverföring 5 Produktsortiment 6 Packningsförsedda plattvärmeväxlare 7 Lödda plattvärmeväxlare

Läs mer

Produkthandbok. Del 2 Elektroder, Lod, Betmedel, Värmeskyddande material, Flussmedel, Termisk sprutning, Teknisk Information

Produkthandbok. Del 2 Elektroder, Lod, Betmedel, Värmeskyddande material, Flussmedel, Termisk sprutning, Teknisk Information Produkthandbok. Del 2 Elektroder, Lod, Betmedel, Värmeskyddande material, Flussmedel, Termisk sprutning, Teknisk Information TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A 43137 Mölndal Tel: 031-3381700

Läs mer

TRANSPORT & FÖRVARING AV KYLD MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969

TRANSPORT & FÖRVARING AV KYLD MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969 TRANSPORT & FÖRVARING AV KYLD MAT SDX THERMOBOX ORIGINALET SEDAN 1969 SDX välkända kvalitet och livslängd Insidan helt i rostfritt Extremt hög driftsäkerhet Pressade gejdrar, enkel rengöring och ökad säkerheten

Läs mer

ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning

ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning Varför ZERUST? Reducerad produktivitet och fel på elektronisk utrustning är två problem som orsakas av korrosion. Korrosion kan uppstå när

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Säkerhetsdatablad (MSDB)

Säkerhetsdatablad (MSDB) Juni 15 (MSDB) : METALLI A/S Mjuklod / Tennlod FLÖJELBERGSGATAN 16A, SE 431 37 MÖLNDAL T: +46 8 540 64650 F: +46 8 540 64655 - WWW.METALLI.SE INFO@METALLI.SE Metalli ab (MSDB) @ Copyright, Metalli ab,

Läs mer

Lödövning, likriktare och zenerstabilisering

Lödövning, likriktare och zenerstabilisering Ellab016A Namn Datum Handledarens sign. Laboration Lödövning, likriktare och zenerstabilisering Varför denna laboration? Att kunna hantera en lödkolv är nödvändigt. I den här laborationen ingår en lödövning

Läs mer

Prova på. Brun Svart Orange/ Brun Svart Svart Röd Röd Röd Orange/ Röd Röd Svart Röd

Prova på. Brun Svart Orange/ Brun Svart Svart Röd Röd Röd Orange/ Röd Röd Svart Röd Kopplingsövningar Det här kapitlet har vi kallat "Prova på". Prova på Det är till för att du ska bekanta dig med det kopplingsbord - breadboard som du ska arbeta med och det universalinstrument av god

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

Mekaniserade lösningar med plasmaskärning. Optimera kvalitet, produktivitet och driftskostnader

Mekaniserade lösningar med plasmaskärning. Optimera kvalitet, produktivitet och driftskostnader Mekaniserade lösningar med plasmaskärning Optimera kvalitet, produktivitet och driftskostnader Världsledande inom termisk skärteknologi Sedan 1968 har Hypertherm haft ett enda mål: att minska kostnaderna

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD KR-19 SH RMA P2/P3

VARUINFORMATIONSBLAD KR-19 SH RMA P2/P3 KR19 SH RMA P2/P3 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: KR19 SH RMA P2/P3 Användning/produkttyp: Lödtenn Leverantör: Venso Elektronik AB Ögärdesvägen 21 433 30 PARTILLE Tfn. 031340 02 50 Fax.

Läs mer

Design, CAD & Produktion av Flex & Flex Rigid PCB mha IPC Standards. DNU Trondheim 2010-08-26. Lars-Olof Wallin. IPC European Representative

Design, CAD & Produktion av Flex & Flex Rigid PCB mha IPC Standards. DNU Trondheim 2010-08-26. Lars-Olof Wallin. IPC European Representative Design, CAD & Produktion av Flex & Flex Rigid PCB mha IPC Standards DNU Trondheim 2010-08-26 Lars-Olof Wallin IPC European Representative God Morgon Norrmän! Dokumentation Layout över en FLEX Konstruktions-

Läs mer

Siliciumkarbid, Ädelkorund och Normalkorund

Siliciumkarbid, Ädelkorund och Normalkorund Siliciumkarbid, Ädelkorund och Normalkorund c/o Cerablast GmbH & Co.KG Gerhard-Rummler-Str.2 D-74343 Sachsenheim / Tyskland Telefon: 0049 7147 220824 Fax: 0049 7147 220840 E-post: info@korutec.com http://www.korutec.com

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING

MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING MEJSLAR SDS-MAX SDS-PLUS BORRNING OCH MEJSLING www..se BETONGBORRNING OCH MEJSLING Du har köpt det bästa verktyget, nu kan du köpa det bästa tillbehöret för arbetsuppgiften. FRÅGA EFTER DEWALT BORR OCH

Läs mer

Juverkrämer & spenfett. Salvor och krämer smooth spenfett

Juverkrämer & spenfett. Salvor och krämer smooth spenfett Juverkrämer & spenfett Salvor och krämer smooth spenfett 4 3:30 Salvor och Liniment för djur 3 Pos.. 3. 90650 906503 906504 906505 906506 906507 906508 God hudvård för djur Sun inkl krok och klämtub inkl

Läs mer

Produkthandbok. Del 2 Elektroder, Lod, Betmedel, Värmeskyddande material, Flussmedel, Termisk sprutning, Teknisk Information

Produkthandbok. Del 2 Elektroder, Lod, Betmedel, Värmeskyddande material, Flussmedel, Termisk sprutning, Teknisk Information Produkthandbok. Del 2 Elektroder, Lod, Betmedel, Värmeskyddande material, Flussmedel, Termisk sprutning, Teknisk Information TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A 43137 Mölndal Tel: 031-3381700

Läs mer

TI Teknisk Information. ti@photax.se www.photax.se

TI Teknisk Information. ti@photax.se www.photax.se Filmframkallning 980930 Sida 1/5 Många faktorer påverkar filmen under framkallningen och därmed också filmens förmåga att återge det som vi vill. Några viktiga faktorer: * Framkallarens sammansättning.

Läs mer

STOLLARS ESPRESSOMASKINER

STOLLARS ESPRESSOMASKINER STOLLARS ESPRESSOMASKINER Perfekt kaffe kräver precision. Varje gång. www.stollar.eu The Dual Boiler Den första inhemska maskinen som uppnår guldstandard. I slutändan finns det bara en standard som kaffe

Läs mer

LÖDDA PLATTAVÄRMEVÄXLAR

LÖDDA PLATTAVÄRMEVÄXLAR LÖDDA PLATTAVÄRMEVÄXLAR Modell BL14 BL20 BL26 Bredd [mm] 78 76 111 Höjd [mm] 206 310 310 Längd [mm] 9+2,3n 9+2,3n 10+2,36n Horisontell hamn avstånd [mm] 42 42 50 Vertikal hamn avstånd [mm] 172 282 250

Läs mer

Inbjudan till. EQS Centrum. Elektronikkvalitet genom samverkan och lean produktutveckling

Inbjudan till. EQS Centrum. Elektronikkvalitet genom samverkan och lean produktutveckling Inbjudan till EQS Centrum Elektronikkvalitet genom samverkan och lean produktutveckling IVF kommer tillsammans med KIMAB starta ett forskningscentrum med fokus på att stärka elektronikföretagens kompetens

Läs mer

Konstruktioner och lösningar som ingen annan tänkt på

Konstruktioner och lösningar som ingen annan tänkt på Din industripartner Konstruktioner och lösningar som ingen annan tänkt på »Dra nytta av vår erfarenhet inom projektledning, konstruktion och produktionnär jag bildade Fagerström Industrikonsult 1994 satte

Läs mer

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE!

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! Vad har följande gemensamt: en rockkonsert, ett formel 1-team som vinner ett Grand Prix, tusentals flygpassagerare och de 10 nyckelringar

Läs mer

Lodguide lägre högre Blyfritt.

Lodguide lägre högre Blyfritt. Lodguide Lödning har används som fogningsmetod i över 125 år, i modern tid och är en välbeprövad fogningsmetod inom industrin! Det finns mängder av publikationer och tester gjorda. Meningen med denna lilla

Läs mer

SVEBRYREGULATOR Byggbeskrivning med många bilder

SVEBRYREGULATOR Byggbeskrivning med många bilder SVEBRYREGULATOR Byggbeskrivning med många bilder Tja, efter att ha läst massa trådar om Svebryregulatorn så kom jag fram till att många eftersökte en byggbeskrivning, så då tog jag och knåpade ihop en

Läs mer

IMPREG + DET STARKASTE ALTERNATIVET UTOMHUS

IMPREG + DET STARKASTE ALTERNATIVET UTOMHUS IMPREG + DET STARKASTE ALTERNATIVET UTOMHUS BESTÅENDE RESULTAT MED IMPREG + trallskruv impreg + Funktion, enkelhet & bestående resultat Impreg+ garanterar lång livslängd Slitstark och okänslig Självläkande

Läs mer

Fasta förband metaller

Fasta förband metaller Akademin för Innovation, Design och Teknik Fasta förband metaller PM 1,5 Högskolepoäng Kurs KPP039 Produktutveckling 3 HT2010 Skrivet av: Sista revideringsdatum: 2011-01-08 Examinator: Rolf Lövgren INNEHÅLL

Läs mer

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER Mixons system för separat limning av bärande konstruktioner används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det

Läs mer

SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER

SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER SSAB Domex OPTIMERAT FÖR DIG OCH STÅL- KONSTRUKTIONER Om andra stål ger dig problem, testa SSAB Domex. Det är optimerat för att öka din produktivitet och slutproduktens prestanda. SSAB DOMEX UTFORMAT FÖR

Läs mer

MTEK Rönninge. Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se

MTEK Rönninge. Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se MTEK Rönninge Lars-Gunnar Klang, MSc Tel: 0733-84 33 24 E-mail: lgk@mtek.se MTEKs Affärsidé Att erbjuda tjänster som resulterar i kostnadsreduceringar för kunden som därmed kan stå bättre rustad att möta

Läs mer

Allmänna anvisningar: <Hjälptext: Frivilligt fält. Skriv här ytterligare information som studenterna behöver>

Allmänna anvisningar: <Hjälptext: Frivilligt fält. Skriv här ytterligare information som studenterna behöver> Materialkunskap Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 41M09B KMASK13h 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 150113 Tid: 14.00-18.00

Läs mer

Fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc. fakta - kunskap - utbildning - support

Fakta mätteknik. Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc. fakta - kunskap - utbildning - support Temperatur Fakta mätteknik Kortfattad temperaturfakta - givarsystem, val av rätt givare, noggrannheter, svarstider etc fakta - kunskap - utbildning - support Er kunskapspartner Nordtec Instrument AB 03-704

Läs mer

Profiler och komponenter. Innovativ aluminiumförädling

Profiler och komponenter. Innovativ aluminiumförädling Profiler och komponenter Innovativ aluminiumförädling Marknadsledande förädling Nordic Aluminium planerar, tillverkar och marknadsför högklassiga aluminiumprofiler samt långt förädlade aluminiumkomponenter.

Läs mer

GEIGER-SoftPlusWireless

GEIGER-SoftPlusWireless Produktdatablad GEIGER-SoftPlusWireless radiomotorn som är skonsam mot duken i kassettmarkisen Innehåll Problem och lösning...1 Utformning och särskilda egenskaper...2 Funktioner...5 Kortfattad instruktion

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Frontside Electronics har ett stort antal kunder och på kundlistan finns många kända och stora företag som spänner över ett mycket brett område.

Frontside Electronics har ett stort antal kunder och på kundlistan finns många kända och stora företag som spänner över ett mycket brett område. Snabbt, rätt och billigt Ett ständigt bekymmer för en kontraktstillverkare är att man inte kommer in i ett projekt så tidigt som man skulle önska och att kunden ofta inte är riktigt på det klara med vad

Läs mer

Blästring Metallisering Lackering

Blästring Metallisering Lackering Blästring Metallisering Lackering PRESENTATION Företaget grundades 1945 och har sedan starten varit familjeägt. Ägare idag är Lars Svensson, som också har varit aktiv i företaget sedan 2001. Verksamheten

Läs mer

Nyhet! www.lenson.se

Nyhet! www.lenson.se Kap- & slipskivor Nyhet! www.lenson.se XT8Kapskiva // Den tunna Oslagbar kapskiva för tunna material. Snabbare och finare kapning upp till 2,5 mm stål. Tack vare det ytterst fina skäret krävs ej efterarbetning.

Läs mer

Lödövning - kretskort 1

Lödövning - kretskort 1 ELEKTROMEKANIK Lödövning - kretskort 1 Inlämningsuppgift 5:c Lödövning Namn: Datum: Här ska du: Lära dig att utföra lödningar på ett kretskort. Texten beskriver hur de olika komponenterna ska monteras

Läs mer

RULLPOLERING S.C.A.M.I.

RULLPOLERING S.C.A.M.I. S.C.A.M.I. Katalog 2011 2 Rullpolering är en plastisk bearbetning. Genom rullens tryck omfördelas material plastiskt och därmed uppnås en god ytjämnhet. Bearbetningen reducerar dessutom porer och repor

Läs mer

ANKARMASSA CA200 Styrenfri 2-komponents vinylesterbaserad ankarmassa

ANKARMASSA CA200 Styrenfri 2-komponents vinylesterbaserad ankarmassa ANKARASSA CA200 BETONG ANVÄNDNING För infästning med hög belastning i sten, betong, porös betong och lättbetong. BRUKSANVISNING Betong Lämpligt för fästpunkter nära kanter, då förankringen är fri från

Läs mer

Med mjuklödning avses lödning med tillsatsmaterial, vars smältpunkt ligger under 450 C.

Med mjuklödning avses lödning med tillsatsmaterial, vars smältpunkt ligger under 450 C. 2008-01-28 5 1 (12) BEHÖRIGHETSPRÖVNING AV MJUKLÖDARE KLASS YR Grupp M04-A 3 bilagor DEFINITION Med mjuklödning avses lödning med tillsatsmaterial, vars smältpunkt ligger under 450 C. INNEHÅLL Sida nr

Läs mer

Advanced Forming Presshärdning

Advanced Forming Presshärdning Advanced Forming Presshärdning AVANCERAD FORMNING FÖR FORDONSINDUSTRIN När dina kunder sätter hård press på vikt och hållfasthet De ständigt ökade kraven på lättare plåtdetaljer med högre hållfasthet sätter

Läs mer

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012 5 ÅRS GARANTI Midea nordic värmepumpskatalog 2012 nordic värmepumpskatalog 2012 Midea Design Series 5.05 20 db 5 ÅRS GARANTI Premier Nordic Premier Nordic Heatpump Heatpump Premier Nordic Premier Nordic

Läs mer

Vi ger nytt liv åt slitna skorstenar

Vi ger nytt liv åt slitna skorstenar Vi ger nytt liv åt slitna skorstenar Har du en skorsten som krånglar? Då har vi lösningen! I den här foldern ger vi råd om bästa teknik för att åtgärda t ex otäthet, kondens, fel area, eller problem med

Läs mer

Bema för bättre säkerhet! - en folder om lås och låskättingar från Bema Kättingmäster

Bema för bättre säkerhet! - en folder om lås och låskättingar från Bema Kättingmäster Bema för bättre säkerhet! - en folder om lås och låskättingar från Bema Kättingmäster Giltig t.o.m. 2006-08-31 Material / låskätting Låskätting klass 3 BKM-8-3 Innovation från Bema. En nyhet där vi genom

Läs mer

ENTRÉER, DÖRRAR OCH FÖNSTER

ENTRÉER, DÖRRAR OCH FÖNSTER ENTRÉER, DÖRRAR OCH FÖNSTER E A B E N T R É E R, D Ö R R A R O C H F Ö N S T E R De kan sparkas på. Vandaliseras. Utsättas för den mest oömma behandling. Och ändå stå rakryggade kvar. EAB:s entréer, dörrar

Läs mer

Tillförlitlighet 2010

Tillförlitlighet 2010 Årets viktigaste konferens för dig som arbetar med produktion och konstruktion av elektronikhårdvara! SEMINARIUM & UTSTÄLLNING Klicka på knapparna för att få mer information! 26 OKTOBER 2010 PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

Läs mer

CRISTAL E. Framtidens svetsning är Cristalklar. Den nya generationen av rostfria MMA elektroder. www.oerlikon-welding.com 2006-222 RL00537R

CRISTAL E. Framtidens svetsning är Cristalklar. Den nya generationen av rostfria MMA elektroder. www.oerlikon-welding.com 2006-222 RL00537R CRISTAL E Den nya generationen av rostfria MMA elektroder. Framtidens svetsning är Cristalklar. Patenterat RL00537R www.oerlikon-welding.com CRISTAL : Den nya generationen rostfria elektroder 3534-053

Läs mer

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien PARKETTAPPLICERING Mixons systemlösning för parkettapplicering används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det horisontella fältet på träets ovansida.

Läs mer

Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet

Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Endast fantasin sätter gränser Din verksamhet är unik. Det borde din lösning för Print & Apply också vara. Print & Apply lösningar för

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se

Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Endast

Läs mer

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet Utmaningen: Den viktiga metallen platina förekommer i form av tunna horisontella lager i berggrunden. Vanligtvis är dessa mindre

Läs mer

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT WRC System 3 SLÄT YTA FÖR MINIMALT SLITAGE WRC-skruven med sitt koniska huvud skapar en slät, närmast homogen yta med slitplåten, vilket ger ett jämnt slitage av plåten,

Läs mer

Miljödeklaration för ventilationsbatterier

Miljödeklaration för ventilationsbatterier Miljödeklaration för ventilationsbatterier Inom Coiltech arbetar vi med resurssnål tillverkning och ett integrerat miljötänkande i enlighet med miljö- och kvalitetsledningssystemen ISO 14001 samt ISO 9001.

Läs mer

Tillverkarperspektivet

Tillverkarperspektivet Tillverkarperspektivet Mårten Sohlman, Svensk Armaturindustri marten.sohlman@tebab.com 1 Tillverkarperspektivet Minns detta: 1. Kunden bestämmer 2. Aktiv produktutveckling Aktivt miljö- och hälsoarbete

Läs mer

Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter

Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter Ett företag med oändliga möjligheter......inom fjäder, tråddetaljer, clips och komponenter Spring Systems Spring Systems är en av Skandinaviens ledande tillverkare av fjädrar, tråddetaljer, clips och sammansatta

Läs mer

PLATINUM RIDER 4T 10W-40

PLATINUM RIDER 4T 10W-40 PLATINUM RIDER 4T 10W-40 Modern, delsyntetisk olja som gör det möjligt att uppnå motorcykelns maximala prestanda. Passar motorcyklar, skotrar och fyrhjulingar av de modernare slaget. Oljan garanterar enkel

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD BT-19 LFM 48/S

SÄKERHETSDATABLAD BT-19 LFM 48/S 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Användning/produkttyp: Lödtenn, blyfritt Leverantör: Telefon vid nödsituationer Venso Elektronik AB Ögärdesvägen 21 433 30 PARTILLE Tfn. 031340 02 50 Fax.

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

Materialens påverkan på dricksvatten. Olivier Rod olivier.rod@swerea.se

Materialens påverkan på dricksvatten. Olivier Rod olivier.rod@swerea.se Materialens påverkan på dricksvatten Olivier Rod olivier.rod@swerea.se Swerea KIMAB experter inom metalliska material, korrosion och korrosionsskydd Forskningsinstitut Forskningsinstitut Del av Swerea

Läs mer

INSTRUKTIONER LITT MAS/1908

INSTRUKTIONER LITT MAS/1908 Instruktion Mas/1908, Malmvagn v. 1.1 Sida 1 av 8 INSTRUKTIONER LITT MAS/1908 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Sax, att klippa loss detaljer Kniv, ex. typ brytkniv Nålfilar Tänger, långa platta varianter för

Läs mer

Metoder och processer vid Elektronikproduktion TNE045

Metoder och processer vid Elektronikproduktion TNE045 Metoder och processer vid Elektronikproduktion TNE045 Amir Baranzahi amiba@itn.liu.se Hösttermin 2007 Innehåll Introduktion Mönsterkortsmaterial &-funktioner Mönsterkortstillverkning Mönsterkortsdesign

Läs mer

HELLA ÄR KVALITET UTMÄRKT PRESTATION SEDAN 1899

HELLA ÄR KVALITET UTMÄRKT PRESTATION SEDAN 1899 HELLA ÄR KVALITET UTMÄRKT PRESTATION SEDAN 1899 KVALITETSKRITERIER 03 HELLA ÄR KVALITET HELLA har tagit på sig att sätta den ambitiösa måttstocken att i alla avseenden alltid garantera hög produktkvalitet.

Läs mer

Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service. Automatiska dörrsystem. Automatiska skjutdörrar

Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service. Automatiska dörrsystem. Automatiska skjutdörrar Rådgivning Försäljning Produktion Montage Service Automatiska dörrsystem Automatiska skjutdörrar Automatiska dörröppnare Dörrpartier Xxxxxx Vänerfasader montage AB montage Vänerfasader AB, din samarbetspartner

Läs mer

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien 1 Pappersindustri På alla ställen där slitage, kemiska påverkan och hög temperatur är som störst har keramiken mycket bättre egenskaper än hård metal eller härdad metal samt har keramiken mycket längre

Läs mer

GIVARE ATT LITA PÅ HÖG TILLGÄNGLIGHET MINIMALT UNDERHÅLL CERLIC INGÅR I ELETTAKONCERNEN

GIVARE ATT LITA PÅ HÖG TILLGÄNGLIGHET MINIMALT UNDERHÅLL CERLIC INGÅR I ELETTAKONCERNEN GIVARE ATT LITA PÅ HÖG TILLGÄNGLIGHET MINIMALT UNDERHÅLL CERLIC INGÅR I ELETTAKONCERNEN Cerlic bidrar globalt till att begränsa utsläpp i sjöar, vattendrag och hav, genom att utveckla, tillverka, underhålla

Läs mer

Fakta om oljeskimmers

Fakta om oljeskimmers Oljeskimmer. Det enkla sättet att avskilja olja från vatten Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare (har en lägre densitet)

Läs mer

Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409

Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409 1 Byggsats Radio med förstärkare Art.nr: 99409 Förrådsgatan 33A 542 35 Mariestad sagitta@sagitta.se Tel: 0501 163 44 Fax: 0501 787 80 www.sagitta.se Inledning Byggsatsen består av en radiomottagare, en

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Dokument-ID 20141222-1 Varunamn Gustavsberg Artikel-nr/ID-begrepp GB41203056 Varugrupp 20107 Nordic³

Läs mer

Weland skötselinstruktion. Handhavandebeskrivning, balkonger och räcken

Weland skötselinstruktion. Handhavandebeskrivning, balkonger och räcken Weland skötselinstruktion Handhavandebeskrivning, balkonger och räcken Weland Aluminium handhavandebeskrivning Sid Smide varmförzinkat 3 Smide (lackat, duplex) 4 Balkong (betong) 5 Balkong (aluminium)

Läs mer

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16 PM Ytbehandling Anodisering Christoffer Löfstrand 2011 01 16 Fördjupningsarbetet beskrivet med ett PM behandlar området Ytbehandling, med speciell inriktning på anodisering av olika metaller, framförallt

Läs mer

Trådlös överföring av mätdata Industri och Mobila applikationer

Trådlös överföring av mätdata Industri och Mobila applikationer Trådlös överföring av mätdata Industri och Mobila applikationer Telemetrie Elektronik GmbH är tysklands ledande leverantör av komponenter och kompletta mätsystem för alla former av trådlös överföring av

Läs mer

REGLERING AV ph DET ENKLA SÄTTET

REGLERING AV ph DET ENKLA SÄTTET REGLERING AV ph DET ENKLA SÄTTET PRODUKTIVITET UTAN KOMPROMISSER 91113-Hysol XBB A4 Brochure_Swedish_v3.indd 1 NU SLIPPER DU KOMPROMISSA VID BEARBETNING AV JÄRNLEGERINGAR Järnlegeringar som gjutjärn är

Läs mer

Produktnytt VVS. Tubman m m. Januari 2015. Order: 0514-588 80 Vxl: 0514-588 00. EL & VVS - för din säkerhet

Produktnytt VVS. Tubman m m. Januari 2015. Order: 0514-588 80 Vxl: 0514-588 00. EL & VVS - för din säkerhet GELIA Produktnytt VVS Januari 2015 m m Order: 0514-588 80 Vxl: 0514-588 00 Fax: 0514-588 99 www.gelia.se EL & VVS - för din säkerhet Rör-i-rör Broschyr Rör-i-rör Fyrfärgstryck. Guiden har ett utstansat

Läs mer

Saniflex TPP Tryckgivare för Livsmedels-, Läkemedels- och Bioteknik industrin

Saniflex TPP Tryckgivare för Livsmedels-, Läkemedels- och Bioteknik industrin Saniflex TPP Tryckgivare för Livsmedels-, Läkemedels- och Bioteknik industrin DB0992 TPP Tryckgivaren är en mikroprocessorbaserad sensor särskilt framtagen för sanitära vätskeprocessapplikationer inom

Läs mer

Kundanpassade rullformade profiler

Kundanpassade rullformade profiler Kundanpassade rullformade profiler Under snart femtio år har vi gjort profiler till vår profil ROBUST RULLPROFILER tillverkar rullformade profiler för industrin. Det har vi gjort i snart femtio år. Utan

Läs mer

Framgång med. robotautomation

Framgång med. robotautomation Framgång med robotautomation Snabb, noggrann och beröringsfri mätning med laser. - Fogsökning - Kvalitetskontroll - Mätning LMI Technologies AB Tel: 031 3 36 25 10 www.lmint.com Så många skäl att automatisera

Läs mer