Budget 2014, Plan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget 2014, Plan 2015-2016"

Transkript

1 Hofors kommun Dammfallets kraftverk Fastställd i Kommunfullmäktige

2 Innehållsförteckning 1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet Kommunchefen har ordet Organisation Kommunens vision Omvärldsanalys Målstyrning Målstyrningsmodell Strategiska mål för planperioden Företagande Boende God ekonomisk hushållning "Den goda arbetsplatsen" Miljö Planeringsförutsättningar Beslutsprocess Budgetprocessen Upprättandet av budgetförslag Utdebitering Skatteintäkter och generella bidrag Känslighetsanalys Ekonomiska målsättningar God ekonomisk hushållning Resultatkravet Prognos årets resultat Nettokostnadsutveckling Soliditetsutveckling Investeringar och lån Borgensåtaganden Ekonomiska styrdokument Finansiella nyckeltal Resultatbudget (28)

3 9.3 Balansbudget Investeringsbudget Finansieringsbudget Driftbudget nämnder och styrelse Verksamhetsförändringar under planperioden Befolkningsutveckling Befolkningsutveckling Framtida befolkningsutveckling Personalöversikt (28)

4 1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet Prioritering av våra barn i skolan! Sommarjobb till alla ungdomar! Sänkt skatt! Positivt! Det är min sammanfattning av verksamhetsplanen/budgeten, för Hur är nu detta möjligt efter många års domedagsprofetior? En mycket viktig orsak heter invånare. Under många år har Hofors kommun minskat med över hundra invånare varje år. Förra året såg vi en klar förbättring och hittills i år är det väsentligt mycket bättre än vad vi någonsin vågat hoppas på. Fler personer flyttar till Hofors kommun än härifrån. Det gör att vi har en helt annan förutsättning att planera inför framtiden. Dessutom lovar regeringen nu att skatteutjämningen i landet ska förändras, vilket gynnar oss höjde vi tillfälligt skatten, men vi har lovat att sänka den igen, det gör vi nu för andra året i rad, den här gången med 15 öre. Men det kommer att ske förändringar i verksamheterna, vi måste hela tiden förbättra oss och noga se till att vi använder våra invånares skattemedel på bästa sätt. Ett sådant exempel är bemanningsenheten som vi haft under några år. Med anledning av de förändringar som skett inom socialnämndens område kommer vi att avveckla bemanningsenheten. I fortsättningen kommer vi att använda oss av det IT-system som infördes vid starten av enheten och som varit till stor nytta för att få struktur på arbetet ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Sen finns all verksamhet som bara ska fungera och som alla tar för given, den som bara syns och väcker uppmärksamhet om det är något som inte fungerar. Alla medarbetare som dagligen förtjänar dagens ros i tidningen, men som jag nu kan passa på att berömma! Det finns också många engagerade medborgare som bidrar till en positiv utveckling för kommunen, då tänker jag framförallt på alla våra duktiga föreningar. Våra företag får vi inte glömma. Just nu står vår lokala handel inför stora problem. Vi invånare måste förstå att om vi handlar på internet och i andra köpcentra, så finns inga kunder till våra lokala handlare, men det märks inte förrän de inte orkar längre och då är det försent Upprustningen av centrum är ett verktyg för att vi invånare ska trivas bättre och handla mer i våra lokala butiker. Tack vare våra duktiga medarbetare kommer vi att klara den nödvändiga omställningen kommunen står inför. Allt vårt arbete ska genomsyras av vår vision: Marie-Louise Dangardt 4 (28)

5 2 Kommunchefen har ordet Försiktig optimism Förelagda budget är resultatet av ett hårt arbete i alla verksamheter för att lämna in förslag som skulle matcha de förutsättningar som gavs före sommaren. Förslag till förändringar, nedskärningar, effektiviseringar m.m. har stötts och blötts i olika forum. Nödvändiga anpassningsåtgärder har tidigare beslutats, påbörjats och också genomförts. Efter sommaren, när Budgetberedningen började arbeta på allvar, visade det sig att en rad faktorer pekade i positiv riktning för Hofors kommuns del. Det gäller förändringen av det kommunala utjämningssystemet som kommer att genomföras (ändringen finns i alla fall med i regeringens budgetproposition), det samlade antalet arbetade timmar i Sverige har också inneburit ökade skatteintäkter, och det mest glädjande: befolkningsutvecklingen i vår kommun! Så här sent i oktober så har vi "bara" tappat c:a fem personer. Ser vi bara till in- och utflyttning så har över 350 personer flyttat till oss, vilket är drygt 30 fler än som har lämnat oss. I våra långtidsprognoser har vi faktiskt räknat med en befolkningsminskning på c:a 100 personer årligen. Denna förbättring har givetvis haft stor positiv betydelse i vårt budgetarbete! Framtagande av en budget är aldrig lätt, men i år har det dock känts lite annorlunda jämfört med tidigare. Efter ovannämnda anpassningar har vi också kunnat tillmötesgå en hel del utvecklingsönskemål. Framför allt gäller det på skolans område. En del större arbeten har ju redan kommit igång, och mer lär komma under 2014 och framåt. Jag tänker på förberedelserna för etablering vid östra rondellen i Hofors, arbetena med centrumförnyelsen, nya lekplatser i Torsåker och Hofors, samt påbörjandet av arbetet med genomfarten i Hofors. Även om det stundtals blir rörigt så är det ett positivt tecken med pågående byggnationsarbeten! Under 2014 så ska vi inom förvaltningen ta ett omtag för att förbättra vår verksamhetsplanering. Vi ska se över kedjan strategiska mål - effektmål - nyckeltal - aktiviteter, så att vi får det att hänga ihop och bli begripligt för alla i organisationen. Vi kommer också att arbeta med vår värdegrund på alla nivåer för att definiera vad som krävs av, och vad som kännetecknar oss som arbetar i Hofors kommun. Ulf Strömstedt 5 (28)

6 3 Organisation Kommunens högsta beslutande organ är Kommunfullmäktige. Fullmäktiges ledamöter väljs av medborgarna i kommunvalet som sker samtidigt med riksdagsoch landstingsvalen vart 4:e år. Platserna i kommunfullmäktige, mandaten, fördelas proportionellt efter antalet röster varje politiskt parti får i kommunvalet. Kommunfullmäktige utser ledamöter och ersättare i kommunens nämnder, styrelser och bolagsstyrelser, de utser även revisorer och revisorersättare. Kommunstyrelsen bereder de ärenden som avgörs av kommunfullmäktige. Besluten verkställs sedan av kommunens nämnder. Verksamheten är organiserad i fyra nämnder. Nedan visas den politiska organisationen för Hofors kommun. Organisationen är från Revidering har skett av den politiska organisationen under Under kommunstyrelsen har beställarutskott samt personal- och ekonomiutskott har tagits bort. Det sist nämnda har ersatts av ett arbetsutskott. Enligt kommunallagen ska det i en kommun finnas kommunfullmäktige, kommunstyrelse, revisorer, valnämnd, myndighetsnämnd samt en överförmyndare. Därutöver får kommunen välja hur verksamheten ska organiseras. Organisationen i Hofors kommun bygger på en tydlig rollfördelning mellan politik och verksamheterna. Nämnderna har budgetansvar inom sitt politikerområde och får tjänstemannastöd av respektive verksamhet. 6 (28)

7 Nedan visas mandatfördelning för Hofors kommun under nuvarande mandatperiod ( ). Totalt är det 31 mandat som är fördelade på åtta partier. Mandatfördelning i kommunfullmäktige Parti Mandat Arbetarpartiet Socialdemokraterna 14 Centerpartiet 2 Folkpartiet liberalerna 2 Folkhemmet Hofors-Torsåker 3 Miljöpartiet de gröna 1 Moderata samlingspartiet 4 Sverigedemokraterna 2 Vänsterpartiet 3 Summa 31 Under 2014 kommer två val att äga rum. Val till Europaparlamentet infaller vart femte år. Nästa val kommer att äga rum i alla EU-länder den maj I Sverige hålls valet den 25 maj. Riksdagsvalet i Sverige 2014 planeras äga rum söndagen den 14 september Vid detta val kommer Sveriges riksdag för mandatperioden att väljas. (Val till riksdag, kommunoch landstingsfullmäktige). 7 (28)

8 4 Kommunens vision Kommunfullmäktige har i februari 2005 fastslagit sin vision: Viktiga nyckelord bakom visionen är: Trivsel, trygghet, kommunikationer, atmosfär, samverkan, livskvalité, jämställdhet, upplevelser, barnvänligt, miljövänligt, trafikvänligt, allas ansvar, delaktighet. Kommunens fokusområden: samtidigt fastställdes också följande fokusområden som ska leda till utveckling och tillväxt: kommunikationer företagande boende Samtliga fokusområden ska genomsyras av perspektiven: jämställdhet barn/ungdom miljö Strategi Visionen har genomsyrat planeringen. Strategin vid resursfördelningen har varit att hejda den negativa befolkningsutvecklingen. Åtgärder för att hejda den negativa utflyttningen har varit: att kommunen ska ha goda kommunikationer som underlättar studie- arbetspendling att kommunen ska vara en attraktiv bostadsort att ha en god kommunal service. 8 (28)

9 5 Omvärldsanalys Globalt syns att världsekonomi alltmer återhämtar sig från krisen 2008/2009. Utveckling i USA verkar som motor i denna process dock med aktuella frågetecken kring beslut om budget och lånetak. Bedömare från bla SKL tror dock att dessa frågor hittar en lösning. Utvecklingen av ekonomin i Europa förbättras sedan ECB:s beslut om löften att stötta den finansiella strukturen i händelse av krisande banksystem. Dock finns grundproblemen med en alltför hög skuldsättning kvar, både i de offentliga och i hushållens finanser. Farhågor kan ställas kring vad som händer när centralbankerna börjar strama åt finanspolitiken - kväver man en uppgång eller väntar för länge och det uppstår en ny inflation eller finansiell bubbla. Svensk ekonomi påverkas i stor utsträckning då exporten under 2013, beroende på en stark krona och låg tillväxt i omvärlden, beräknas minska. BNP bedöms öka med 0,8% under 2013, med 3% under 2014 för att sedan öka med 3% per år. Hushållen skuldsättning är hög men uppvägs i viss mån av ett stort sparande. Utrymme för en viss ökning av konsumtionen bedöms finnas de kommande åren genom skattesänkningar och reallöneökningar. Arbetslösheten bedöms under senare delen av 2014 minska varför en viss tillväxt av skatteunderlaget kommer att ske genom att antalet arbetade timmar ökar. Minskningen av arbetslösheten from 2014 och ökning av pensionsinkomsterna så bedöms skatteunderlaget öka med upp till 5% per år from Det samlade resultatet i kommuner och landsting beräknas falla kommande år. Ovanstående bygger på Sveriges Kommuner och Landstings rapport Ekonomirapporten utgiven i början av oktober (28)

10 6 Målstyrning 6.1 Målstyrningsmodell Focusområden Det finns fem fokusområden som ska styra mot att uppnå visionen "Hofors kommun vänligast i Sverige- för boende, näringsliv och fritid". Företagande Boende God ekonomisk hushållning Den goda arbetsplatsen Miljö Strategiskt mål Detta är mål som ställs upp av kommunfullmäktige och har en tidshorisont av 3 6 år. Målen utgår från fastställd vision och är fastställda av kommunfullmäktige. Focusområden och strategiska mål ger en "vägledning" för vad som ska prioriteras. Målen anger den inriktning som verksamheterna ska sträva efter att uppnå. Effektmål Detta är mål som ställs upp av respektive nämnd eller styrelse och som ska styra mot de strategiska mål som kommunfullmäktige har fastställt. Effektmålet är inriktat mot ett specifikt strategisk mål. Tidshorisonten är 1 3 år. Nyckeltal och/eller aktiviteter utvecklas för att ge underlag för att kunna mäta måluppfyllelsen. Nämndernas mål ska formuleras så att förväntade effekter kan följas upp och utvärderas. Att målen ska vara uppföljningsbara innebär att de ska kunna brytas ned till olika aktiviteter som är mätbara. Aktivitet Aktiviteten är kopplad till ett speciellt effektmål eller nyckeltal. Tidshorisonten är ett enskilt planår eller upprepad aktivitet under flera år. Nedan visas en bild som ska illustrera målstyrningsmodellen. 10 (28)

11 6.2 Strategiska mål för planperioden Förslag till strategiska mål för planperioden finns redovisat under rubrik Företagande Strategiska mål (KF-mål) Kommunens verksamhet ska främja ett bra företagsklimatet. För att förbättra företagsklimatet måste kommunen ha hög tillgänglighet, god service, ett gott samspel såväl med företagen som internt mellan olika förvaltningar. Kommunen måste också skapa en positiv bild av entreprenörskap och sprida den till både medborgarna och andra aktörer lokalt och regionalt. Vid arbetet med att skapa etableringar ska inriktningen vara att differentiera det befintliga näringslivet. Mätning/ uppföljning sker genom följande undersökningar: 1. Insikt -en service mätning av kommunernas myndighetsutövning. Sveriges kommuner och Landsting (SKL) är ansvarig för undersökningen. 2. Företagsklimat ranking, Svenskt Näringsliv 3. Kommunens kvalitet i korthet (KKiK), Undersökning som genomförs av SKL. 11 (28)

12 6.4 Boende Strategiska mål (KF-mål) Det ska vara tryggt och säkert för alla att leva och bo i Hofors kommun. Tryggt och säkert syftar inte på endast polisiära insatser utan även medborgarnas känsla för och möjligheten till att reellt kunna påverka kommunens utveckling. Former för medborgardialog utvecklas. Möjligheten till en rik fritid skapas genom samverkan mellan föreningsliv och kommunen. Mätning/ uppföljning sker genom följande undersökningar: 1. Medborgarundersökning, genomförs av SCB. 2. Kommunens kvalitet i korthet (KKiK), Undersökning som genomförs av SKL. Barn och ungdomar ska uppleva sin barndom/uppväxt som positiv. Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Ungdomar utvecklas till jämställda individer med tilltro till sin egen förmåga att forma sin framtid. Mätning/ uppföljning sker genom följande undersökning: Kommunens kvalitet i korthet (KKiK), Undersökning som genomförs av SKL. 6.5 God ekonomisk hushållning Strategiska mål (KF-mål) Sett över tiden ska kommunen och dess bolag ha en ekonomi som är hållbar. God ekonomisk hushållning mäts utifrån två olika perspektiv - det finansiella - det verksamhetsmässiga. Det finansiella perspektivet bygger på förutsättningen att varje generation finansierar sin egna välfärd och inte belastar kommande generationer. Verksamhetsperspektivet tar sikte på kommunens förmåga att bedriva verksamheten på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. För att åstadkomma detta krävs: - utvecklad planering med framförhållning och handlingsberedskap, - tydliga och mätbara mål samt - en rättvisande och tillförlitlig redovisning som ger information om resultatet i förhållande till uppställda mål. Vidare måste det finnas ett klart samband mellan mål, resursåtgång, prestationer, resultat och effekter. Det strategiska målet ska uppnås genom att: 1. över en planeringsperiod om 6 år ska kommunens resultat vara 1,0% av kommunens skatteintäkter och bidrag. 2. Driften bör inte förbruka mer än 98% av skattemedlen. 3. Långsiktigt soliditetsmål på 70%. 4. Investeringar för den skattefinansierade verksamheten ska inte finansieras med externa lån. Målet mäts i samband med upprättande av delårsrapport och årsredovisning. Och redovisas i sammanställning av ekonomiska nyckeltal. 12 (28)

13 6.6 "Den goda arbetsplatsen" Strategiska mål (KF-mål) Hofors kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare Genom utveckling av ledarskapet samt dialogen på arbetsplatsen ska kommunen uppfattas som en god arbetsgivare. Skapa goda förutsättningar för medarbetarna att göra ett bra jobb och skapa bra verksamhetsresultat. Mätning/ uppföljning sker genom följande undersökning: Medarbetarenkät 6.7 Miljö Strategiska mål (KF-mål) Hofors kommun ska vara en miljövänlig kommun. Den dagliga verksamheten ska inriktas på ett genomförande som hushållar med de icke förnyelsebara resurserna och ger utrymme för ett ökat kretsloppstänkande med en hållbar utveckling för kommande generationer. Miljöarbetet syftar vidare till att värna om den biologiska mångfalden genom skydd av växt- och djurarter och särskilt värdefulla naturområden. Mätning/ uppföljning sker genom följande undersökning: Kommunens kvalitet i korthet (KKiK), Undersökning som genomförs av SKL. 13 (28)

14 7 Planeringsförutsättningar 7.1 Beslutsprocess Budget och flerårsplan innehåller ett budgetår och två planeringsår. Målen ska vara anpassade till de budgetramar som nämnden har fått och de väsentliga områden som nämnden ansvarar för. Kommunstyrelsen beslutar om förslag till budget i oktober. Kommunfullmäktige beslutar i november varje år om kommunens budget för de tre följande åren. Tidplan budgetprocess ÅRSCYKEL VAD BEHANDLAS VEM BESLUTAR Mars 2014 Mål och ramar med planeringsförutsättningar Kommunfullmäktige April 2013 Anvisningar för budget Kommunstyrelsen Juni 2013 September Nämnder och styrelse lämnar förslag till budget Budgetberedning Nämnder och styrelse Oktober Förlag till budget Kommunstyrelsen November Fastställande av budget Kommunfullmäktige 7.2 Budgetprocessen Budgetprocessen är strategisk och utgör en viktig del i styrningen av kommunens verksamheter. Verksamhetsstyrningen består av olika metoder för att leda, styra och utveckla verksamheten mot fastställda mål. Styrningen syftar till att tillgängliga resurser används på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt. I budgetprocessen ska en effektiv styrning skapas i syfte att tillgodose kommuninvånarnas behov, uppnå uppsatta mål och resultat genom att följa upp, analysera och ständigt förbättra verksamheten. Processen kan delas in i tre faser: analys/planering genomförande uppföljning och utvärdering Genom budgetprocessen genomför kommunfullmäktige sina politiska prioriteringar. Utgångspunkt för styrningen är en sammanhållen målstyrning där kommunfullmäktige i budgeten anger vision, fokusområden, strategiska mål samt en treårig ekonomisk plan. Focusområden och strategiska mål är vägledning för vad som ska prioriteras. Målen anger den inriktning som verksamheterna ska uppnå. Nämndernas mål ska formuleras så att förväntade effekter kan följas upp och utvärderas. 14 (28)

15 7.3 Upprättandet av budgetförslag Budgetförslaget har beretts av budgetberedningen. Budgetberedningen har bestått av majoriteten (S samt V), oppositionen (M samt FHT) och tjänstemän. Oppositionen företräder övriga partier i alliansen. Arbetsutskottet har lämnat förslag till budget Utdebitering Under 2013 sänktes kommunalskatten med 10 öre. En skatteväxling med Landstinget Gävleborg gällande Hemsjukvården ägde rum under 2013 vilket medförde att landstinget sänkte skatten med 22 öre och kommunen höjde med samma nivå. Kommunens skattesats/ utdebitering för 2013 är 23,01 kr. För budgetåret 2014 har förslag lagts om att skattesatsen sänks med 15 öre. Under planperioden lämnas förslag om att en ytterligare sänkning sker med 10 öre under Detta medför att den kommunala utdebiteringen 2014 är 22,86 kr och 22,76 kr, (28)

16 7.5 Skatteintäkter och generella bidrag Kommunens ekonomiska möjligheter är framför allt beroende av hur skatteunderlaget utvecklas i riket. Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) skatteprognos från oktober som är underlag för kommunens skatteintäktsberäkningar för Prognosen baseras på en bedömning av samhällsekonominsutveckling. Korrigering/förändring görs bara utifrån kommunens egna antaganden om befolkningsutveckling samt skattesats. I verksamhetsplan har nedanstående antaganden gjort gällande befolkningsutveckling: Antalet invånare 1 november året innan är den parameter som är den enskilt största styrande parametern vad gäller kommunens skatteintäkter. I budget 2014 har prognostiserats att befolkningsminskningen är -15 personer under år Motsvarande avseende där har prognostiserats att en minskning sker med -100 personer/år. För planperioden kommer skatteintäkterna att ligga på en relativt konstant nivå, vilket medför att kommunens verksamhet bör ligga i nivå med de skatteintäkter som kommunen får. Noteras bör att angivna skatteintäkter är i så kallade löpande priser vilket innebär att framtida ökade skatteintäkter på grund av kommande inflation är beaktad. Sammantaget innebär detta att realt så minskar kommunens skatteintäkter beroende på en antagen befolkningsminskning. Det statliga utjämningssystemet syftar till att utjämna både inkomstskillnader och strukturella kostnadsskillnader så att kommunen kan tillhandahålla sina invånare likvärdig service trots olika förutsättningar i fråga om skattekraft och kostnadsläge. Skillnader i skattesats ska bara spegla skillnader i service, avgifter och effektivitet. Beslut om nytt utjämningssystem har inräknats i verksamhetsplan Omfattningen av detta innebär att Hofors kommun kommer att få ökade generella bidrag med ca 8 mkr under planperioden. Prognos från Sveriges kommuner och Landsting (SKL) gällande skatteutveckling Mkr Prognos 2013 Budget 2014 Budget 2015 Budget 2016 Skatteintäkter 412,2 408,2 418,7 436,9 Generella bidrag 87,8 99,7 97,7 93,9 Fastighetsavgift 16,8 16,8 16,8 16,8 LSS- utjämning 7,4 5,3 5,2 5,2 Slutavräkning -1,5-0,7 0 0 Summa 522,7 529,3 538,4 552,8 16 (28)

17 7.6 Känslighetsanalys En känslighetsanalys över den ekonomiska ställningen och känsligheten för omvärldsförändringar är viktiga att göra. Nedanstående punkter visar effekterna av förändringar i de olika planeringsförutsättningarna. Löneökning med 1 procent ökar kostnaderna med cirka 3,8 miljoner kr. Förändring av skatteunderlaget med 1 procent ökar/minskar skatteintäkterna med 5 miljoner kr. Förändring av invånarantalet med 100 personer ökar/minskar skatteintäkterna med cirka 5,4 miljoner kr. En förändrad utdebitering med 1,00 krona påverkar skatteintäkterna med cirka 18 miljoner kr. 17 (28)

18 8 Ekonomiska målsättningar 8.1 God ekonomisk hushållning Kommunen ska enligt lag ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. Utgångspunkten för god ekonomisk hushållning är att varje generation själv ska bära kostnader för den service som konsumeras. Kommunens resultat måste därför vara tillräckligt stort så att nästkommande generation skattebetalare kan garanteras motsvarande service utan att behöva betala en högre skatt. Ur verksamhetssynpunkt innebär god ekonomisk hushållning att verksamheten bedrivs på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. För att skapa förutsättningar för en god ekonomisk hushållning måste det finnas ett tydligt samband mellan resursåtgång, prestationer, resultat och effekter. 8.2 Resultatkravet I kommunallagen stadgas en nedre nivå för utvecklingen i en kommun, balanskravet. Balanskravet innebär att resultatet varje år måste vara positivt, det vill säga intäkterna måste överstiga kostnaderna. Ett nollresultat är inte tillräckligt för att på lång sikt uppnå kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning. Målet för kommunen är att över en planeringsperiod om 6 år ska kommunens resultat vara 1,0% av kommunens skatteintäkter och bidrag. För Hofors del innebär detta ett genomsnittligt överskott på drygt 5 mkr/år. För år 2014 uppgår det budgeterade resultatet till 1,3 % av kommunens skatteintäkter och bidrag. 8.3 Prognos årets resultat I delårs uppföljningen per juni 2013 prognostiserades det att årets resultat skulle uppgå till minus 5,0 mkr. I september har en förenklad uppföljning gjorts, denna påvisar att resultatet kommer att förbättras. Årets resultat beräknas att uppgå till drygt + 10,0 mkr. Helårsprognosen efter september 2013 inrymmer följande faktorer: Nämnderna har en prognos, med en avvikelse på cirka -6,0 mkr gentemot budgeten, Återbetalning av arbetsgivaravgifter med 9,7 mkr för åren 2005 och 2006, dvs. en engångssumma. Skatteunderlagsprognosen påvisar att konjunkturutvecklingen blir bättre än förväntat. Skatter och generella bidrag beräknas blir drygt 6,7 mkr bättre än budget. Utdelningen från Hofors Energi AB är bättre än budgeterat med 0,8 mkr. Kommunens totala beräknade resultat för 2013 är bra men det ska noteras att detta beror på engångsintäkter. 18 (28)

19 8.4 Nettokostnadsutveckling En förutsättning för sund ekonomi i en kommun är att det finns balans mellan löpande intäkter och kostnader. Ett sätt att belysa det är att analysera hur stor del av skatteintäkter och generella statsbidrag som åtgår till nettokostnaden för verksamheterna, dvs alla skattemedel kan inte användas till den löpande driften. Mål för kommunen är att driften långsiktigt inte får förbruka mer än 98% av skattemedlen. Verksamheternas kostnader tar i anspråk 100,8 % av skatteintäkter och generella bidrag under år 2014 för att sedan öka till 101,4 % för 2015 respektive minska till 100,6 % Soliditetsutveckling Kommunens långsiktiga utveckling beskrivs bäst av hur soliditeten förändras. Bedömning är att soliditeten är god om minst 70% kommunens tillgångar är finansierade med eget kapital. Soliditeten för Hofors under planperioden ligger drygt 64 %. Den långsiktiga soliditetsindikatorn på 70% kommer inte att uppnås under planperioden. En grundförutsättning för att soliditeten ligger på målnivån är att det skapas ett överskott i den löpande verksamheten så att investeringar till största del kan finansieras med "internt" anskaffat kapital. För budgetåret 2014 ligger soliditeten inklusive pensionsåtaganden på -7%. 8.6 Investeringar och lån För planperioden kommer i snitt 17 mkr/år investeras i materiella anläggningstillgångar. Amortering beräknas ske år 2014, med 16 mkr av under 2011 upptagna externa lån vilket innebär att kommunens låneskuld minskas med 33 procent. 8.7 Borgensåtaganden Kommunens borgensåtagande gentemot det kommunala bolaget Hoforshus AB beräknas uppgå till 356,5 mkr vid slutet av år (28)

20 9 Ekonomiska styrdokument 9.1 Finansiella nyckeltal Bokslut Budget Prognos Budget Plan Plan Årets resultat 8,4 2,2-5,0 6,8 3,6 7,8 Årets resultat/eget kapital % 3,2 % 0,8 % -2,0 % 2,6 % 1,4 % 2,9 % Årets resultat/ skatteintäkter % 1,7 % 0,4 % -1,0 % 1,3 % 0,7 % 1,4 % Nettokost.andel av skatteintäkter och generella bidrag % -101,7 % -100,7 % -102,5 % -100,8 % -101,4 % -100,6 % Finansnetto % -2,8 % -1,2 % -1,5 % -2,1 % -2,1 % -2,0 % Nettokostnad inkl. finansnetto % -98,9 % -99,6 % -101,0 % -98,7 % -99,4 % -98,6 % Skatteintäkter och generella bidrag 498,4 515,9 522,3 529,3 538,4 552,7 Verksamhetens nettokostnad -506,9-519,7-535,3-533,8-546,0-556,1 Investeringar Självfinansieringsgrad investeringar 100 % 100 % 100 % 100 % 100 % 100 % Övriga nyckeltal Soliditet % 62 % 61 % 61 % 64 % 64 % 65 % Soliditet inkl. pensionsåtaganden 1 % -3 % -9 % -7 % -6 % -4 % Skattesats Hofors, kr 21,90 22,65 23,01 22,86 22,76 22,76 20 (28)

21 9.2 Resultatbudget Bokslut Budget Prognos Budget Plan Plan Verksamhetens intäkter 137,0 285,7 300,0 281,8 284,1 286,9 kostnader -633,3-790,2-824,1-801,5-814,0-825,3 avskrivningar -10,6-15,2-11,2-14,1-16,1-17,7 Nettokostnad -506,9-519,7-535,3-533,8-546,0-556,1 Skatteintäkter 396,5 408,3 410,4 407,5 418,3 436,9 Generella bidrag 101,9 107,6 111,9 121,8 120,1 115,8 Resultat efter skatteintäkter -8,5-3,8-13,0-4,5-7,6-3,4 Finansiella intäkter 16,2 8,3 9,7 12,9 12,9 12,9 Finansiella kostnader -1,8-2,3-1,7-1,6-1,7-1,7 Jämförelsestörande post 2,5 Årets resultat 8,4 2,2-5,0 6,8 3,6 7,8 Balanskravsjusteringar Extraordinära intäkter Extraordinära kostnader Justerat resultat 8,4 2,2-5,0 6,8 3,6 7,8 Under åren kommer Hofors kommun att uppnå ett samlat resultat om totalt 18,2 mkr. 21 (28)

22 9.3 Balansbudget Bokslut Budget Prognos Budget Plan Plan Tillgångar Anläggningstillgångar Immateriella 4,0 3,9 4,0 4,0 4,0 4,0 Materiella 107,2 107,8 112,8 118,5 123,8 115,7 Finansiella 225,9 228,3 224,3 219,5 214,7 209,9 Summa anläggningstillgångar 337,1 340,0 341,1 342,0 342,5 329,6 Omsättningstillgångar Förråd, exploatering 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 Kortfristiga fordringar 59,1 58,7 59,1 59,1 59,1 59,1 Kassa 23,8 43,0 18,0 9,6 14,5 30,0 Summa omsättningstillgångar 83,0 101,8 77,2 68,8 73,7 89,2 Summa tillgångar 420,1 441,8 418,3 410,7 416,2 418,8 Eget kapital, avsättningar och skulder Ingående eget kapital 250,7 266,1 259,1 254,1 260,9 264,6 Årets resultat 8,4 2,2-5,0 6,8 3,6 7,8 Summa eget kapital 259,1 268,3 254,1 260,9 264,6 272,4 Avsättningar Pensioner 25,8 26,7 29,0 30,6 32,4 34,2 Övrigt 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 Summa avsättningar 26,3 27,2 29,5 31,1 32,9 34,7 Skulder Långfristiga 48,1 48,1 48,1 32,1 32,1 25,1 Kortfristiga 86,6 98,2 86,6 86,6 86,6 86,6 Summa skulder 134,7 146,3 134,7 118,7 118,7 111,7 Summa eget kapital, avsättningar och skulder 420,1 441,8 418,3 410,7 416,2 418,8 22 (28)

23 9.4 Investeringsbudget Budget Plan Plan Summa investeringar Kommunstyrelsen IT Bredbandsstrategi Geografiskt informationssystem, GIS Administrativ utveckling Centrumförnyelse Hofors Centralgatan (Skolgatan-E16) Genomfart Hofors Ledningscentral Lekplats Hofors och Torsåker Tågstationen Hofors Exploatering vid Hagaskolaområdet Deponi Hofors och Torsåker Malmjärnsdammen Torsåker 500 Kost och Städ Diverse investeringar Socialnämnd Diverse investeringar Barn-och utbildningsnämnd Diverse investeringar (28)

24 9.5 Finansieringsbudget Bokslut Budget Prognos Budget Plan Plan Löpande verksamhet 8,4 2,2-5,0 6,8 3,6 7,8 Av- o nedskrivningar 10,3 15,2 11,2 14,1 16,1 17,7 Avsättning pensioner 1,8 1,7 3,2 1,6 1,8 1,8 Medel från verksamheten 20,5 19,1 9,4 22,6 21,5 27,3 Förändring av omsättningstillgångar -1,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Förändring av kortfristiga skulder -5,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Kassaflöde från verksamheten 13,4 19,1 9,4 22,6 21,5 27,3 Investeringar Anskaffning, materiella -1,9-14,3-16,8-19,8-21,5-9,6 Anskaffning, finansiella Avyttring,materiella Kassaflöde från investeringar -1,9-14,3-16,8-19,8-21,5-9,6 Finansieringsverksamheten Amortering av lån 0,0 0,0 0,0-23,0 0,0-7,0 Upptagande av nya lån 0,0 0,0 0,0 7,0 0,0 0,0 Förändring av långfristiga fordring 0,4 0,0 1,6 0,0 0,0 0,0 Utlämnande av lån 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Minskning av långfristiga fordringar 0,0 5,7 0,0 4,8 4,8 4,8 Kassaflöde från finansieringsverksamheten 0,4 5,7 1,6-11,2 4,8-2,2 Kassaflöde 11,9 10,5-5,8-8,4 4,9 15,5 Likvida medel 1 jan resp år 16,6 32,5 43,0 37,2 28,8 33,7 Likvida medel 31 dec resp år 28,5 43,0 37,2 28,8 33,7 49,2 24 (28)

25 9.6 Driftbudget nämnder och styrelse Netto Budget 2014 Budget 2015 Budget 2016 Kommunfullmäktige Intäkter Kostnader Kommunstyrelse Intäkter Kostnader Miljö-och byggnadsnämnd Intäkter Kostnader Barn- och utbildningsnämnd Intäkter Kostnader Socialnämnd Intäkter Kostnader Gemensamt Intäkter Kostnader Summa nettokostnader Intäkter Kostnader (28)

26 9.7 Verksamhetsförändringar under planperioden Nedanstående intäktsförstärkningar tillkommit i Verksamhetsplan : Nytt skatteutjämningssystem träder i kraft 2014, vilket medför att Hofors kommun får ytterligare 8,0 mkr i generella bidrag. Gynnsam befolkningsutveckling medför ökade skatteintäkter. Ökad utdelning från Hofors Energi AB är beaktad. Medel har tillförts Barn- o utbildningsnämnden för en förbättrad integrationsverksamhet. Det finns även medel avsatta för att anställa en IT-pedagog under 2014, som får till uppgift att ansvara för en kommande implementering av 1:1 datorer, dvs varje elev ska ha tillgång till en egen dator. IT-pedagogen ska även ansvara för att en översyn görs av befintliga IT-program inom skolan. Budgetförslaget innebär att Barn- och utbildningsnämnden ram ökar med totalt 6 mkr, jämfört mellan 2013 och 2014 års budget. Till Socialnämnden har medel tillförts gällande ökad bemanning inom äldreomsorg, hemtjänst samt biståndshandläggare. Budgetförslaget innebär att Socialnämndens ram ökar med totalt 8,7 mkr, jämfört mellan 2013 och 2014 års budget. Ansvaret för verksamheten gällande Fritid övergår 2014 till Kommunstyrelsen. Bemanningsenheten kommer att avvecklas under första halvåret I budgetförslaget ingår en skattesänkning med 15 öre 2014 samt 10 öre (28)

27 10 Befolkningsutveckling 10.1 Befolkningsutveckling 2013 I början av oktober 2013 uppgår befolkningsminskningen till totalt -2 personer. I verksamhetsplanen ligger antagandet att befolkningen kommer att minska med -15 personer under året. De kommande åren så ligger det en minskning med 100 personer/år. Antalet invånare per 1 november året innan är den faktor som styr beräkningen av skatteintäkter och generella bidrag Framtida befolkningsutveckling Kommunstyrelsen har 2011 antagit en befolkningsprognos som innebär att Hofors kommun beräknas att ha drygt invånare år Hofors en kommun som kraftigt påverkas av befolkningsminskning. Dock har minskningstakten avtagit de två senaste åren. Under hösten 2013 kommer SCB (Statistiska Central Byrån) att få uppdrag att uppdatera befintlig befolkningsprognos. Denna prognos kommer sedan att ligga till grund för upprättandet av verksamhetsplan (28)

28 11 Personalöversikt Enligt Hofors kommuns antagna vision ska kommunen stärka sin ställning som en attraktiv arbetsgivare. I denna strävan ställs krav på att organisationen tar ställning till både den kort- och långsiktiga försörjningen av kompetens. Hur ser vi oss själva? Hur vill vi se oss själva? Hur ser andra på oss? Hur ska vi prioritera/värdera kompetens? Organisationen behöver se över och besluta vilken/vilka vägar som blir mest gynnsamma i arbetet mot visionen om den attraktiva arbetsgivaren. Organisationens befintliga medarbetare är kommunens främsta ambassadörer av våra verksamheter och är i och med det en stor del av vårt varumärkesbyggande. Det är därför viktigt att alla verksamma inom Hofors kommun känner sig trygga i vilka värderingar och förhållningsätt som organisationen står för. Kommunen har ett stort arbete framför sig gällande dessa frågor men på flera håll pågår eller planeras aktiviteter och/eller insatser som ett led i att komma närmre visionen- Hofors kommun, en attraktiv arbetsgivare: Kontinuerligt arbete för att öka frisktalet i organisationen genomförs. Detta arbete ska vara integrerat i all daglig verksamhet men även särskilda insatser pågår eller planeras. Kompetensutveckling för chefer inom ledarskap, lag och avtal och arbetsmiljö pågår. Arbete med att uppdatera och upprätta nya policys och riktlinjer inom personalområdet pågår. Avsikten är att skapa tydlighet och bättre tillgänglighet av dokumenten. Planer på att utveckla lönebildningen för att skapa en kommungemensam tanke kring löneprocessen inom organisationen håller på att ses över. Medarbetarnas möjlighet till större delaktighet i processen ska vara i fokus. Arbete med jämställdhet inom kommunen pågår. Det finns planer på att på ett strukturerat sätt utveckla och engagera befintliga medarbetare, bland annat genom interna utvecklingsprogram för potentiella framtida ledare. 28 (28)

Budget 2015, Plan 2016-2017. Hofors kommun

Budget 2015, Plan 2016-2017. Hofors kommun Hofors kommun Innehållsförteckning 1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet... 3 2 Organisation... 4 3 Kommunens vision... 6 4 Styrning och ledning i Hofors kommun... 7 4.1 Styrmodell... 7 4.2 Kommunövergripande

Läs mer

Budget 2013, Plan 2014-2015. Hofors kommun

Budget 2013, Plan 2014-2015. Hofors kommun Hofors kommun Innehållsförteckning 1 Kommunstyrelsens ordförande har ordet... 4 2 Kommunchefen har ordet... 5 3 Organisation... 6 4 Kommunens vision... 8 5 Omvärldsanalys... 9 6 Målstyrning... 10 6.1 Målstyrningsmodell...

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat

Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Datum 2015-09-29 Handläggare Jan Öhlin Direkttelefon 0380-51 88 61 E-postadress jan.ohlin@nassjo.se Kommunstyrelsen Budget 2016, ram för 2017och plan 2018; Del I finansiering och resultat Sammanfattning

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%)

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%) Resultatbudget Vänsterpartiet Verksamhetens intäkter 469 727 500 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 480 608-1 587 503-1 690 228-1 733 438-1 768 561 Avskrivningar - 54 759-43 000-46

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2013-06-13 61 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-02-18 3 2016-01-11 Ekonomiavdelningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Resultatbudget 2016, opposition

Resultatbudget 2016, opposition Resultatbudget 2016, opposition ver 5 5 Verksamhetens intäkter 459 967 520 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 570 505-1 664 288-1 723 844-1 775 083-1 813 338 Avskrivningar - 47 440-46

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15

Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 Ekonomiska ramar budget 2016, plan 2016-2019 KF 2015-06-15 förutsättningar för åren 2016 2019 Ekonomin i kommuner och landsting har under ett antal år hållits uppe av engångsintäkter. År 2015 är sista

Läs mer

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020 Budget 2018, plan 2019 och 2020 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2018... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Budget 2014 Flerårsplan 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tilläggsbudget 3 Tilläggsbudget sammanställning 6 Lönepotten 2014-2016 7 Driftbudget 2014-2016 8 Resultatbudget 2014-2016 9 Balansbudget 2014-2016

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN 2013 2014 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision Strategiska områden Medborgar- och brukarperspektiv Tillväxt-

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Budget 2019 samt plan 2020 och Budget 2019, plan 2020 och 2021

Budget 2019 samt plan 2020 och Budget 2019, plan 2020 och 2021 Budget 2019, plan 2020 och 2021 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2019... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) Antal äldre, historik och prognos (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2002 2004 2006 2008 2010 2012 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 80 år- 65-79 år 2000

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Moderaterna i Forshaga-Ullerud

Moderaterna i Forshaga-Ullerud Moderaterna i Forshaga-Ullerud Budgetförslag 2019 Budget 2019 2(13) Moderaterna i Forshaga-Ullerud anser att den budget som majoriteten föreslår för 2019 är ett förslag som på många sätt är bra. Dock ser

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

Osby kommun Granskning av delårsrapport per

Osby kommun Granskning av delårsrapport per Osby kommun Granskning av delårsrapport per 2014-08-31 2014-10-01 Thomas Hallberg Syfte med granskningen Ernst & Young har på uppdrag av kommunrevisionen i Osby kommun gjort en översiktlig granskning av

Läs mer

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Vision och inriktningsmål Budgetprocess Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 140. Inledning... 3 Begreppsförklaring... 3 Vision, inriktningsmål verksamhetsidé och

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

bokslutskommuniké 2011

bokslutskommuniké 2011 bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2011 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 13:1 Kf 164/2013 Dnr KS 2013/310 Reglemente för resultatutjämningsreserv (RUR) Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska fullmäktige besluta om riktlinjer

Läs mer

Delårsrapport. Vilhelmina. Tertial Kommunstyrelsen, VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel:

Delårsrapport. Vilhelmina. Tertial Kommunstyrelsen, VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: Tertial 2 2018 Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 Innehållsförteckning 1 Kommuninformation... 3 2 Ekonomi... 3 2.1 Redovisningsprinciper...

Läs mer

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017

Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Jan Lorichs Ekonomichef Kommunstyrelsen Ekonomiska ramar för budget- och planperioden 2015-2017 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige fastställer

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 KS/2015:287 Granskningsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Sofia Nylund Ebba Lind Fredrik Jehrén Simon Löwenthal Granskning av delårsrapport 2016 Solna Stad Granskning

Läs mer

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation.... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Nämndernas budgetar

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN 2017-2018 Innehåll Sida Sammanställning Kommunstyrelsens ändringar 2 Resultatbudget, total verksamhet 3 Finansieringsbudget, total verksamhet

Läs mer

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 2016 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Maria Schönbeck Alexander Arbman Jörn Wahlroth Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Sid 1 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Periodrapport Juli 2015

Periodrapport Juli 2015 Periodrapport Juli 2015 Ekonomi l Resultat januari juli 194 mnkr (213 mnkr) l Nettokostnadsökning 6,9 % (3,3 %) l Skatter och statsbidrag 4,3 % (5,8 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Ärende 18 DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Budgetsamordnare Monica Karlsson Biträdande kommunchef Kjell Fransson Läget i världen Återhämning men ingen högkonjunktur

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019 Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 7 maj 2019 Ekonomi- och verksamhetsplan 2020-2022 - budgetprocessen med ett ekonomifokus Kommunala integrationsrådet 7 maj 2019 Patrik Persson Controller,

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Innehållsförteckning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning... 3 Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Självfinansieringsnivå för nya investeringar 5 Resultatutjämningsreserv

Läs mer

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101

1 (34) Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 1 (34) Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Ar rvidsjaurs kommun Om arbetet med attt omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-30 101 2 (34) 3 (34) 4 (34) 5 (34)

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Månadsuppföljning januari mars 2018

Månadsuppföljning januari mars 2018 Resultatet uppgår till 24 mkr för mars månad. Nettokostnaderna har t.o.m. mars tagit i anspråk 24 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 25 %. Hittills under året har kommunen investerat för 46 mkr. Samtliga

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Budget 2019, plan KF

Budget 2019, plan KF 2019, plan 2020-2022 KF 2018-11-26 Innehållsförteckning Inledning... 3 Finansiella nyckeltal... 6 Drift- och investeringsramar... 7 Resultat- och balansbudget... 10 2 Inledning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 1 1. 2009-11-24 Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 2010-2012 Vision, inriktningsmål och ekonomiska mål för verksamhetsplan 2010-2012 Fastställd av fullmäktige 2009-11-18 Dnr 5/2009 U:\Ekonomiavdelningen\Ekonomichef\VP\VP

Läs mer

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun

Budget 2015 samt Långtidsplan i Arvidsjaurs kommun Budget 2015 samt Långtidsplan 2016 2018 i Arvidsjaurs kommun Om arbetet med att omsätta resurser till mänskliga syften Antagen av kommunfullmäktige 2014 11 24 177 God ekonomisk hushållning (Kommunallagen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Täby kommun September 2008 Åsa Sandgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och omfattning...4

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Motala kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Motala kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Ansvarig nämnd 1 5. Bedömning 2 6. Sammanfattning

Läs mer

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Bedömning 1 5. Sammanfattning av granskningsresultatet

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer