Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet 2013"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Sid 1 Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet 2013 Förslag till beslut: Styrelsen föreslås besluta föreslå konsortiestämman - att godkänna verksamhetsberättelsen för 2013 och fastställa resultat- och balansräkning för 2013, samt - att fastställa att styrelsen under 2013 fullgjort sina åligganden enligt det ansvar som den ges i konsortialavtalet.

2 Sid 2 Innehåll 1 Övergripande Resultatredovisning: Ladok3-projektet Produktägarorganisationen Lösningsorganisationen Organisationen för införandestöd Resultatredovisning: Förnyad förvaltning Resultatredovisning: utvecklingsinsatser i befintligt Ladok Åliggandeprojekt Övriga prioriterade projekt Övrigt utredningsarbete Systemunderhåll Övrig basförvaltning m m inom Konsortiet Ledningsfunktioner Förvaltningsorganisationen Kompetensförsörjning Samarbeten med andra myndigheter Internationellt Hos UHR och dess underleverantör Ekonomiskt resultat Ekonomin i sammandrag Årets kapitalförändring och balanserat kapital Utfall kostnader Investeringsvolym Kapitalkostnader Bidrag från regeringen... 9 Bilaga 1: Ladokkonsortiets styrelse under Bilaga 2: Verksamhetsberättelse för den tekniska förvaltningen av Ladok Bilaga 3: Revisionsrapport från Ernst & Young... 17

3 Sid 3 Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet Övergripande Från nyår 2012/13 består Ladokkonsortiet av 39 medlemshögskolor samt CSN. I och med fusionen mellan Uppsala universitet och Högskolan Gotland vid halvårsskiftet minskade antalet med en. Regelbundna samlingar med de lokala systemägarna fortsätter och utvecklas. Större delen av Konsortiets verksamhet utgörs nu av systemförnyelseprojektet Ladok3 och de förändringsprocesser som systemskiftet medför, bland annat projektet för att föreslå och implementera en ny förvaltningsorganisation. Historiskt är konsortiestämmans beslut om att utvidga uppdraget till Konsortiet till att omfatta även den gemensamma driften av det nya systemet. Åtskilligt arbete på ledningsnivå har ägnats projekt av policykaraktär ny strategi, samverkansavtal inom Konsortiet, styrformer inom förvaltningen. I det befintliga systemet sker nu nästan bara nödvändigt underhåll, och de övriga insatser som kunnat rymmas i budget handlar om åliggandeprojekt för att högskolorna ska kunna leva upp till förordningskrav. Typiskt är anpassningarna i systemet för införandet av studieavgifter, där vi under året fortsatt komplettera funktionaliteten. 2 Resultatredovisning: Ladok3-projektet Ladok3-projektet är inne i en typisk produktionsfas och kan nu visa upp de första delarna av funktionalitet och användargränssnitt, tillgängliga för högskolorna i testmiljö. Projektet gavs genom beslut av vårstämman 2013 för första gången en ekonomisk totalram; projektet ska leverera till maximalt 314 mnkr med en tidsgräns för slutleverans senast under Q Styrgruppen har haft sju möten under året. Dess ordförande har hela året varit Staffan Sarbäck, universitetsdirektör på LTU. Ladok3-projektet har presenterats i en rad sammanhang inom och vid sidan av Konsortiets aktiviteter. En omfattande besöksserie till flertalet medlemshögskolor har genomförts av den särskilda utsedda Ladokambassadören, huvudprojektledaren för Ladok3-projektet och konsortiechefen. 2.1 Produktägarorganisationen Fokus för produktägarorganisationen som äger kravformulerandet i projektet har under 2013 legat på att förbättra samarbetet, såväl inom kravteamen som i relation till respektive utvecklarteam. Gemensamma aktiviteter tillsammans med utvecklarteamen såväl som workshops inom kravteamen har genomförts för att säkra att processerna och samarbetet utvecklas åt rätt håll. Under året har även fortsatt arbete med att förbättra framförhållningen i färdigställda krav pågått inom produktägarorganisationen. Det har gett positivt resultat då den sk backlogen, där status för alla krav synliggörs, nu innehåller en större andel färdiga krav som lösningsorganisationen kan ta över och börja utveckla från. Inom produktägarorganisationen är knappt ett 30-tal personer från över 20 medlemshögskolor engagerade. Att rekrytera och behålla kravresurser samt generera krav i tillräcklig takt är emellertid fortsatt den enskilt största riskfaktorn för projektet.

4 Sid Lösningsorganisationen Den oberoende granskning av de tekniska vägval projektet gjort, vilken på styrgruppens initiativ genomfördes med extern konsult våren 2013, visade på att det inte finns någon anledning att backa; andra lösningar kunde ha valts men den valda ansågs väl motiverad och genomarbetad. Totalt har Konsortiet lagt ned mer än timmar på teknikuppdraget för Ladok3 vid Enheten för IT-stöd och systemutveckling (ITS) på Umeå universitet, motsvarande ett fakturerat värde på 35,1 mnkr inklusive omkostnadsposter. Detta innebar att endast 83 % av budgeterade timmar användes. Under 2013 har projektet kommit upp i komplett utvecklingsorganisation med fyra parallella team och har börjat producera körbar kod, i första läget till testmiljö, där högskolorna kan testa bl a sina lokala integrationer mot en växande Ladok3-funktionalitet. 2.3 Organisationen för införandestöd Delprojektet för införandestöd håller löpande kontakt med högskolorna och ger stöd åt lokala förberedande insatser, bl a genom nätverk av lokala projektledare och stöd i förberedande registervård. Under året har en registervårdsgrupp etablerats där verksamhetsresurser från medlemshögskolorna deltar. Här tas upp frågor kring hur information i dagens systemlösning ska kunna flyttas över till den nya systemlösningen. Registervårdsgruppen ger samtliga medlemmar anvisningar om vilka registervårdsåtgärder som krävs. En supportfunktion har inrättats där alla frågor från medlemmarna vad gäller övergång till nytt Ladok tas om hand. Vissa frågor hanteras av supportgruppen direkt, men många frågor skickas vidare till andra delar av Ladok3-projektet eller förvaltningsorganisationen för att lösas. Även önskemål om ny funktionalitet tas om hand och kanaliseras till rätt mottagare för ev vidare åtgärd. 3 Resultatredovisning: Förnyad förvaltning Projektet Förnyad förvaltning fortsatte från Under 2013 har del 1 av projektet, vilken syftade till att ta fram en väl förankrad och tydligt beskriven systemförvaltningsmodell, avslutats. Större milstolpar för projektet har under året varit: Beslut om förvaltningsobjektarkitektur i februari 2013 Förslag till ändamålsenlig drift skickades ut till lärosätena i april 2013 Förslag till ny förvaltningsorganisation skickades ut till lärosätena i maj 2013 Beslut om förslag till drift och förvaltning av styrgrupp 23/8, styrelse 10/9 och stämma 2/ Vid sidan av dessa milstolpar har projektet producerat omfattande dokumentation som beskriver den nya förvaltningsorganisationen ifråga om både hur styrningen ska ske och vilka roller som bör ingå. Projektet har haft två olika konsulter som huvudprojektledare under året; även i rollen som delprojektledare har konsulter använts.

5 Sid 5 4 Resultatredovisning: utvecklingsinsatser i befintligt Ladok 4.1 Åliggandeprojekt I verksamhetsplanen för 2013 klassades endast två projekt som åliggandeprojekt. Båda projekten finns inom studiedokumentationsområdet och gäller förbättrad funktionalitet för studieavgiftshantering samt samordningsaktiviteter gentemot NyA-systemet. Under året aktualiserades ytterligare ett åliggande: Alla medlemshögskolor har i sina regleringsbrev fått i uppdrag att redovisa inaktiva studenter. I samråd med Utbildningsdepartementet har en uppföljningslösning för att ta fram önskad information utvecklats under året. Den har sedan använts i samband med årsredovisningskörningarna för Övriga prioriterade projekt 2013 års verksamhetsplan innebar ytterligare neddragningar i hur många prioriterade projekt projekt som valts ut genom prioritering mellan ett antal tänkbara projekt som kan genomföras i väntan på Ladok3. De som ändå har planerats och genomförts inom de olika ansvarsområdena är: Inom Studiedokumentationsområdet: Vidareutveckling av Ladok-på-webb (LPW), där ytterligare funktionalitet för registrering och resultatrapportering utvecklats. Inom Examensområdet: Förbättrad funktionalitet för tillgodoräknanden. Inom Uppföljningsområdet: Visst underhåll och uppdatering av SQL-formelbiblioteket planerades, men då inga nödvändiga behov identifierades under året kom inte de budgeterade timmarna för detta projekt att utnyttjas. Inom Teknisk infrastruktur: Anpassningar på Ladokklienten planerades och genomfördes för att fungera bättre med terminalserverlösningen som infördes Övrigt utredningsarbete Övrigt utredningsarbete bestod under 2013 till större delen av uppdrag av återkommande karaktär inom verksamhetsförvaltningen. Inom Studiedokumentationsområdet hanterades Samverkan med NyA, Samordning av koder och begrepp samt ett dokumentationsprojekt. Även Examensområdet planerade ett utredningsprojekt som syftade till förbättrad dokumentation, men inga lämpliga resurser för uppdraget har kunnat anlitas. Uppföljningsområdet har under året tillsammans med SCB vidareutvecklat uppföljningssystemet Bak- och framgrund. Ladokförvaltningen har under året också fungerat som kravstöd åt Skolverket och Socialstyrelsen som i och med en ändring i studiedokumentationsförordningen fått möjlighet att hämta data digitalt från Ladok när det gäller uppgifter om examina som ska ligga till grund för deras utfärdanden av legitimationer för vissa yrken. En variant på sökfunktionen LadokPing har utvecklats åt dessa båda myndigheter. Kostnaderna för anpassningen har finansierats av de båda myndigheterna. 6 Systemunderhåll Underhållsområdet minskade sina budgeterande timmar från nära timmar 2012 ett år när budgeterade timmar också förbrukades till drygt timmar Ändå visade det sig att det inte fanns tillräckliga resurser hos UHR:s underleverantör i slutet av året för att klara av att förbruka alla budgeterade timmar. Nära timmar lämnades oförbrukade av underhållet. Trots den avsevärt lägre förbrukningen jämfört med 2012 så är läget med antal kvarstående fel och

6 Sid 6 ändringsönskemål i stort sett oförändrat vid årets slut jämfört med början av En anledning till detta kan vara att det ändrade arbetssätt man infört hos teknikleverantören redan under 2012 nu har införts för alla delar av utvecklarorganisationen. Den tidigare subjektivt upplevda kvalitetsökningen kan nog verifieras i och med detta. Ytterligare en anledning till oförändrat underhållsläge kan självklart vara att vi utvecklar mindre ny funktionalitet och därmed också minskar risken för att nya fel ska uppstå. För mer och fördjupad information om underhållsområdet hänvisas till UHR:s verksamhetsberättelse för den tekniska förvaltningen i bilaga 2. 7 Övrig basförvaltning m m inom Konsortiet 7.1 Ledningsfunktioner Ordinarie konsortiestämmor hölls 17 maj och 21 november samt en extra stämma den 2 oktober. Uppslutningen är fortsatt god; vid dessa stämmor var konsortiemedlemmar representerade. Vid vårstämman antogs ny övergripande strategi för Ladokkonsortiet att gälla Vid samma tillfälle fastställdes en ekonomisk totalram för Ladok3-projektet samt ett sista datum för slutleverans från projektet. Vid extrastämman beslutades att utöka Konsortiets ansvar till att omfatta även drift och acceptanstest för den gemensamma installationen av nya Ladok. Samtidigt fastställdes att den tilltänkta förvaltningsorganisationen ska styras enligt den föreslagna modellen. Höststämman antog ett nytt konsortialavtal att gälla under 2014 i avvaktan på ett grundligare omarbetat nästa avtal. Styrelsen har hållit åtta möten under året, tre heldagsmöten, två halvdagsmöten, två connect- och ett per capsulam-möte. Ann-Caroline Nordström, SU har varit styrelsens ordförande till höststämman och Karin Cardell därefter; samtliga styrelsemedlemmar under året framgår av bilaga 1. Styrelsens beredning har i några strategiska frågor skett genom tillfälliga grupper. Bland strategiska styrelseärenden under året ska särskilt framhållas att styrelsen - utarbetat, remitterat till medlemmarna och senare beslutat om dels övergripande strategi för Konsortiet, dels nytt konsortialavtal; - beslutat att flytta in konsortieledning och Ladok3-projektledning i ny lokal på Wallingatan i Sthlm; - fört processerna för totalramar för Ladok3-projektet samt förslag till ny förvaltningsorganisation och ny driftlösning till beslut av stämman; - inlett implementeringen av den nya förvaltningsorganisationen och utlyst vissa nyckelroller; - under hösten fört diskussioner om styrform och organisation för Ladoksamarbetet på strategisk nivå. I så gott som varje styrelsemöte och i varje stämmomöte har läget i Ladok3-projektet och projektet Förnyad förvaltning avrapporterats. 7.2 Förvaltningsorganisationen Organisationen byggd på ansvarsområden fortsätter att fungera som tidigare med att driva förvaltningen av befintligt Ladok. Kretsen av förvaltningsledare och områdesansvariga är intakt vilket ger nödvändig kontinuitet som grund för det omfattande förnyelsearbetet. Några områdesansvariguppdrag har kunnat minskas i omfattning, då verksamheten inte längre kräver samma insats som tidigare. Detta är en direkt effekt av att utvecklingsinsatser i den gamla systemlösningen nu prioriteras ned till förmån för Ladok3-projektet. Befintlig förvaltningsorganisation ser till att anpassa sin volym så gott det går för att om möjligt hålla nere kostnaderna under dessa år med höga medlemsavgifter.

7 Sid 7 Rollen som projektsamordnare har inte bemannats efter att en vakans uppstod. De uppgifter som projektsamordnaren lämnat har lösts i samarbete mellan områdesansvarig för kompetensförsörjning och förvaltningsledaren. 7.3 Kompetensförsörjning Under året arbetade 45 personer från 22 av medlemshögskolorna inom Ladokkonsortiet på deleller heltid. Av dessa var 33 aktiva inom Ladok3-projektet. 11 personer nyrekryterades under året, samtliga till Ladok3-projektet. Under hösten rekryterades ytterligare 4 personer som tillträdde i början av I syfte att ligga i fas med rekryteringsbehovet har områdesansvarig för kompetensförsörjning haft veckovisa avstämningsmöten med projektledaren för Produktägarorganisationen i Ladok3- projektet. I samband med detta har rutin för resursavtalshantering arbetats fram med Ladok3- projektets projektadministratör. Vidare har områdesansvarig bidragit vid framtagning av ett stöd för fakturering av personresurser som under hösten skickades ut till dem som hanterar fakturering vid lärosätena. 7.4 Samarbeten med andra myndigheter Samrådsmöten med UHR:s NyA-förvaltning hålls fyra gånger per år och med CSN hålls möten två gånger årligen. Ett regelbundet samråd med UK-ämbetet och SCB har etablerats kring framförallt uppföljningsfrågor, två möten årligen. SCB deltar normalt även i nätverksträffarna för Ladokansvariga som hålls två gånger per år. Konsortiet har genom en representant deltagit aktivt i utvecklingen av standarder hos SIS och även på Europanivå hos CEN. 7.5 Internationellt Arbetet med samverkan inom ramen för det informella samverkansinitiativet NordForum gick vidare med ett nordiskt arbetsmöte Efter arbetet med en nordisk processbeskrivning och begreppsförteckning har ett initiativ med liknande inriktning som RS3G-projektet (europeiskt samverkansforum) startats; förstudien drevs i svensk regi och ett pilotprojekt pågår nu med aktiv svensk medverkan men på lågbudgetnivå. En internationell överenskommelse från april 2012, Groningen-deklarationen, som ett antal organisationer skrivit under och som syftar till att främja effektiv överföring mellan länder av studie- och studentinformation, har nu anammats av konsortiestyrelsen. 7.6 Hos UHR och dess underleverantör Här ingår leveranshantering, supportkostnader, förvaltningsstöd och gemensamma funktioner. Inom ramen för gemensamma funktioner har ett arbete med fokus på kvalitetshöjande åtgärder när det gäller leveranshantering genomförts under året. Det har lett till att den genomsnittliga tiden för att planera och genomföra en leverans kortats ned betydligt. Dessa funktioner och uppdrag redovisas mer i detalj i UHR:s verksamhetsberättelse för den tekniska förvaltningen (i bilaga 2).

8 Sid 8 8 Ekonomiskt resultat 8.1 Ekonomin i sammandrag I sammanställningen nedan redovisas ett översiktligt ekonomiskt utfall i samma termer som verksamhetsplanens. Jämförelse ges med dels budget, dels utfall föregående år. (tkr) Intäkter: Utfall 2012 Utfall 2013 Budget 2013 Avvikelse utfall - - budget Medlemsavgifter från högskolor Avgift från CSN Övriga försäljningsintäkter Utnyttjade bidrag för anpassningar för Bolognarelaterat och för studieavgifter Ränteintäkter ) 175 3) Totala intäkter Kostnader: Verksamhetsrelaterad förvaltning Kapitalkostnader Teknisk systemförvaltning ) Räntekostnader ) 229 3) Totala kostnader Årets kapitalförändring ) Ackumulerat eget kapital Oförbrukade bidrag ) Investeringar: Verksamhet Teknik ) Totala investeringar Noter: 1) Det stora resultatet för 2013 kommenteras i avsnitt 8.2 och 8.3 2) Den stora differensen är fr a en effekt av Ladok3-projektets lägre utvecklingstakt i början av året 3) Ränteeffekter endast budgeterade som nettokostnad, ingår i budgetvärdet för verksamhetskostnader 4) Regeringsbidrag för anpassningar för studieavgifter, intecknade men ännu ej förbrukade för avskrivningar

9 Sid Årets kapitalförändring och balanserat kapital Årets intäkter, dvs avgifter från konsortiemedlemmarna, följde budget medan totala kostnader stannade på drygt 70 mnkr eller 85 % av ram. Årets resultat blev därmed positivt nära 3,4 mnkr. En jämförelse med verksamhetsplanens -8,6 mnkr visar alltså på ett 12 mnkr bättre resultat än budgeterat. Därmed har vi vid årets slut drygt 23 mnkr i balanserat kapital. Överskottet kan med en kraftig förenkling ses som och utnyttjas som förskottsbetalda medlemsavgifter för det fortsatta arbetet med Ladok3. Förväntningen är att produktiviteten i projektet fortsättningsvis kan öka på ett sådant sätt att tilldelade ramar kan utnyttjas bättre. En avsevärd del av det stora ackumulerade kapitalet används nu under några år för att underfinansiera budgetarna, framför allt , som kommer att vara de kostnadsmässigt tyngsta. 8.3 Utfall kostnader Senarelagd uppskalning av utvecklingsteam på tekniksidan inom Ladok3-projektet har lett till att projektet ligger under budget; men inom verksamhetsdelprojekten hamnar man relativt nära budget. Utfallet för såväl verksamhetsrelaterade kostnader som teknikkostnader ligger i intervallet % av tilldelade ramar. Det starka årsresultatet (12,1 mnkr större) beror framför allt av: -Lägre kapitalkostnader - 5,2 mnkr -Ladok3 har förbrukat mindre -1,3 mnkr (i huvudsak på tekniksidan: mer än timmar under) -Lägre förbrukning inom övriga verksamhetsgrenar: Underhåll - 2,2 mnkr; timmar under Gemensamma funktioner på ITS - 2,6 mnkr (en följd av effektivisering, synergieffekt med Ladok3-aktiviteter samt minskad aktivitet i befintligt system) Områdesverksamhet på verksamhetssidan sammanlagt: -0,8 mnkr Bakomliggande orsaker är bl a att uppkomna vakanser inte har ersatts fullt ut, att licenskostnader för MySQL som befarades öka i stället minskade genom användning av annan licensmodell, samt en strävan på såväl verksamhets- som tekniksidan att endast genomföra nödvändiga aktiviteter. Styrelsen prövar vägar att närmare följa den ekonomiska utvecklingen och förbättra prognoserna. En förlaga kan bli den uppföljningsmodell som nu tas fram för Ladok3-styrgruppens behov. 8.4 Investeringsvolym Investeringsverksamheten, dvs nyutvecklingen, uppgick till nära 46 mnkr 2013, eller 85 % av budget. Det betyder att årets nyutveckling tagit ett stort steg mot bättre utnyttjande av investeringsramen än de närmast föregående åren. Ladok3-projektet utnyttjade 2013 med sina mer än 44 mnkr en större andel av sin budgetram än tidigare år. 8.5 Kapitalkostnader Kapitalkostnaderna uppgick till 18,5 mnkr, en post som under några år växer till kraftigt. Dock ligger de en bra bit under budget; förklaringen till detta kan liksom förra året sökas i att man först efter VP-13-beslutet, dvs efter slutet av 2012, fick facit för den låga investeringsgraden Bidrag från regeringen Oförbrukade regeringsbidrag för anpassningar för studieavgifter (anslag 2010) har kunnat utnyttjas för avskrivningar med ca 650 tkr. Som oförbrukade (men intecknade) bidrag återstår drygt 1 mnkr.

10 Sid 10 Ladokkonsortiet: Balans- och resultaträkning, de senaste 3 åren Balansräkning Tillgångar Immateriella anläggningar Årets anskaffn immateriella anläggningstillgångar Ack avskrivningar immateriella anltillgångar Materiella anläggningstillgångar Ack avskrivning anläggningstillgångar Förutbetalda kostnader Summa tillgångar Skulder Balanserat kapital Kapitalförändring Avräkning Umeå universitet Leverantörskulder statliga Leverantörskulder ej statliga Övriga upplupna kostnader Oförbrukade bidrag Summa skulder och kapital Resultaträkning Intäkter Konsortiebidrag Bidrag från statliga myndigheter Periodiserade bidrag statliga Ränteintäkter Summa intäkter Kostnader Personalkostnader Resekostnader Övriga driftkostnader Konsultarvoden ej statliga Konsultarvoden statliga Övr främmande tjänster Aktivering immateriella anläggningstillgångar Räntekostnad Ränta anläggningstillgångar Avskrivn immateriella anläggningstillgångar Avskrivn anläggningstillgångar Summa kostnader Periodens resultat

11 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 1 Sid 11 Bilaga 1: Ladokkonsortiets styrelse under 2013 Styrelsen har under året bestått av följande ledamöter från medlemslärosätena: Matts Behrens, HKr Per Brolin, LnU fr o m Karin Cardell, HB Ann Fust, UU fr o m Tarmo Haavisto, LU Tomas Johansson, BTH t o m Yasmine Lindström, MiU t o m Åsa Nandorf, KI Anders Nordin, LTU Roger Pettersson, SLU fr o m Ann-Caroline Nordström, SU t o m Håkan Spjuth, KaU t o m Cecilia Åqvist Särg. HV fr o m Studentrepresentanter utsedda av SFS har varit: Thomas Ahlström, SH Carl Mikael Bergström, ÖU t o m Tobias Olausson, GU fr o m Ann-Caroline Nordström var ordförande fram till höststämman , och Karin Cardell har varit styrelsens vice ordförande under samma tid. Karin Cardell var ordförande från höststämman , och Per Brolin har varit styrelsens vice ordförande under samma tid. Universitetsdirektören vid UmU har närvaro- och yttranderätt vid mötena. Lars Lustig hade den rollen fram till halvårsskiftet 2013 och Per Ragnarsson (tf) därefter.

12 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 2 Anna-Karin Bergman, UHR Sid 12 Bilaga 2: Verksamhetsberättelse för den tekniska förvaltningen av Ladok 2013 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse för den tekniska förvaltningen av Ladok 2013Fel! Bokmärket är inte definierat.2 Innehållsförteckning Inledning Sammanfattning av året Total utveckling under Områdesvis sammanställning av teknikuppdraget Gemensamt Studiedokumentation Examina Uppföljning Underhåll Fördelning inom underhållsområdet Kompetensutveckling Teknisk Infrastruktur VHS / UHR

13 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 2 Anna-Karin Bergman, UHR Sid 13 Inledning Verksamhetsberättelsen sammanfattar och redogör för arbetet i Ladoks ordinarie teknikförvaltning under året Arbetet redovisas i form av arbetade timmar i projekt och övriga omkostnader kombinerat med en redogörelse för resultatet från projekten. I förvaltningsavtalet mellan Ladokkonsortiet och UHR, för 2013, anges UHRs uppdrag och avgränsningar. Alla uppdrag inom den befintliga teknikförvaltningen har utförts av ITS, enheten för IT-stöd och systemutveckling, vid Umeå Universitet, som fungerat som underleverantör till UHR. Precis som föregående år har UHR, med ITS som underleverantör, fungerat som personresursleverantör till Ladok3-projektet. Uppföljning av Ladok3-projetket sker enbart utifrån personresursperspektiv, då projektet leds av en externt tillsatt projektledning och inte inom ramen för ordinarie förvaltning. Redovisade budgetvärden är i enlighet med beslutad VP, under året har omfördelningar gjorts vilket är noterat på berörda områden. Sammanfattning av året Ladok3 Enligt de nya utvecklingsplanerna är nu utvecklingsorganisationen inom Ladok3-projektet fullt bemannad. Framför allt i samband med utveckling av informationskonverteraren har behovet av att engagera duktiga utvecklare som har god kännedom om Ladoks befintliga databas varit stort. Då arbetet inom den befintliga förvaltningen kommer att minska succesivt har personer som arbetar inom förvaltningen succesivt fasas ut för att i stället engageras i Ladok3-projektet. Ordinarie förvaltning Att arbeta i team har fungerat väl även i år. Inför varje sprint samlas teamen för gemensam övergripande planering. Samplanering mellan team medför synergieffekter och ökat fokus inför leveranstillfällen. Det är enklare att få ut nyutvecklad och prioriterad funktionalitet snabbt i produktion. Det förändrade arbetssättet bedöms också medföra att kvaliteten ökar. Under året har endast en extraleverans skickats till driftcentralerna för produktionssättning till skillnad mot 2012 då 4 extraleveranser genomfördes. Total utveckling under års teknikbeställning omfattade totalt timmar års teknikbeställning omfattade totalt timmar Timmar: av budgeterade timmar har tagits i anspråk (86 % av budget) Omkostnader: kronor av budgeterade kronor (59 % av budget)

14 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 2 Anna-Karin Bergman, UHR Sid 14 Områdesvis sammanställning av teknikuppdraget 2013 (inklusive Ladok3 ) Total fördelning tid teknikuppdrag TEK 0% VHS 15% UPP 0% UND 22% EXA 0% STU 6% GEM 57% Fördelningen av den totala förbrukade projekttiden per område under Gemensamt Två projekt bedrevs under 2013 inom området gemensamt, Ladok3 Lösningsorganisation och Ladok3 Migreringsorganisation. Ladok3 Resultat januari 2013 till och med december Timmar: av timmar (83 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: kr av budget kr. (49%) Studiedokumentation 3 projekt har bedrivits under 2013 inom området studiedokumentation. Ytterligare systemstöd för hantering av studieavgifter har utvecklats, fortsatt samordning med antagningssystemet NyA har skett och det tredje projektet inom området har arbetat med åtgärder och behov för LpWprodukten. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: 4800 av 4770 timmar (101 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: 5905 av (16 %)

15 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 2 Anna-Karin Bergman, UHR Sid 15 Examina Inom examensområdet har endast ett projekt bedrivits under året. Projektet, Förbättrad funktionalitet tillgodoräknanden reståtgärder är en fortsättning på föregående års projekt Samlade åtgärder angående tillgodoräknanden. Årets projekt gick 37 timmar över budget. Att projektet förbrukade fler timmar än budgeterat beror på att kravbilden förändrades succesivt under projektets gång. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: 332 av 295 timmar (113 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: 241 kr av kr (2 %) Uppföljning Initialt var endast ett budgeterat att genomföras inom området. Under hösten tillkom projektet Inaktiva studenter genom extrabeställning. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: 271 av 296 timmar (92 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: 3666 kr av 0 kr. Underhåll Totalt 5 projekt genomfördes inom underhållsområdet. Ett projekt per verksamhetsområde samt projektet Standard och Guidelines. Inget av projekten inom underhållsområdet har förbrukat sin budget. Ett uttalat mål för underhållsområdet är att fokusera på de allvarligaste felen och att åtgärda färre antal ändringsbegäran då systemet skall fasas ut. Projekten Ladok3 och Inaktiva studenter har också prioriterats högre och personresurser har engagerats i dessa projekt. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: av timmar (86 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: av kr (41 %) Fördelning inom underhållsområdet Per område UPP 3% TEK 2% EXA 11% STU 84%

16 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 2 Anna-Karin Bergman, UHR Sid 16 Kompetensutveckling Ingen aktivitet inom området under året. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: 0 av 0 timmar Omkostnader: 0 av kr. Teknisk Infrastruktur Endast ett projekt har genomförts inom området teknisk infrastruktur under året. Det är projektet Rester avveckling STAM. Projektet hanterade återstoden av avvecklingen för produkten STAM. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: 43 av 65 timmar (66 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: 0 kr av 0 kr. VHS (Beställningen gjordes till VHS hösten 2012, från 2013 när förvaltningsavtalet började gälla UHR) Fyra projekt har bedrivits inom området under Nytt för året var att driften av MIT-miljön bedrevs inom ramen för ordinarie förvaltning. Precis som föregående år har projekten Kostnader för leveranshantering, Kostnader för förvaltningsstöd och Gemensamma funktioner bedrivits inom området. Inom projektet Gemensamma funktioner har ett arbete gjorts för att enklare hantering av miljöer. I de nya virituella miljöerna hanteras konfigurering centralt och byggtiden är nu kortare. Inom projektet Drift MIT-miljö har rutiner och beskrivningar tagits fram för hur maskinerna skall installeras. Paketering och installering av programvara sker med så kallade RPM-paket, vilket är mer effektivt än den teknik som används inom ordinarie förvaltning. Resultat januari 2013 till och med december Timmar: av ursprungliga timmar (89 % av ursprunglig beställning) Omkostnader: av kr ( %)

17 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Underbilaga 3 Sid 17 Bilaga 3: Revisionsrapport från Ernst & Young - Kommer att kompletteras revision genomförd men rapporten inte inkommen än!

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 2 Inledning I Konsortiet ingår 37 medlemshögskolor plus CSN. Större delen av Konsortiets verksamhet utgörs nu av projektet

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 2 Konsortiet under 2016 Kungliga konsthögkolan blev en part i konsortiet 2016 vilket innebar att Konsortiet har bestått

Läs mer

Stämmans rambeslut för 2015

Stämmans rambeslut för 2015 Dokument: Rambeslut för 2015 Styrelsen, bil p 772 Sida 1 av 6 Styrelsen Stämma 2014-05-22, bil 572 : 1 Stämmans rambeslut för 2015 Dokumentets plats i besluts- och planeringsprocessen Detta dokument är

Läs mer

Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014

Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014 Verksamhetsplan och budget för 2014 1 Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014 Ladokkonsortiets verksamhet redovisas uppdelad på en verksamhetsrelaterad del och en del med teknisk systemförvaltning. Den

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2017

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2017 Stämma 2018-05-17 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2017 Stämma 2018-05-17 2 Konsortiet under 2017 Ladokkonsortiet är högskolesektorns samverkansorgan kring det studieadministrativa systemet Ladok.

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i SUHFs lokaler

Protokoll fört vid styrelsemöte i SUHFs lokaler PROTOKOLL 1 Protokoll fört vid styrelsemöte i SUHFs lokaler Deltagande ledamöter: Föredragande, sekreterare: Thomas Ahlström, SFS Gunnar Backelin, konsortiechef Matts Behrens, HKr Karin Cardell, HB Föredragande,

Läs mer

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET Stockholm 2015-11-18 2 Dagordning Höststämma 2015-11-18 610 Mötet öppnas 611 Val av stämmoordförande 612 Val av sekreterare för stämman samt två justeringspersoner 613 Fastställande

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2010/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Protokoll Ladokstämma

Protokoll Ladokstämma 1 Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen. 2 Val av stämmoordförande Eino Örnfeldt, universitetsdirektör Stockholms universitet, valdes

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ales Kommun Diarienr: 2009/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning

Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning Räkenskapsår 2018 Datum 12 april 2019 Till Styrelsen för Från Johan Pettersson & Frida Vikström Ernst & Young AB 1 Inledning Vi får härmed avge rapport efter

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 1(6) KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 2015-01-01 17-12-31 BAKGRUND Ladok är ett nationellt system för studieadministration inom högre utbildning i Sverige. Det består av ett antal delsystem

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2014

Delårsrapport för januari juni 2014 Stockholm, 2014-08-15 Delårsrapport för januari juni 2014 Ekonomiskt resultat och prognos 2013 uppvisade KTH ett betydligt lägre resultat än de fem föregående årens stora positiva resultat, kapitalförändringen

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013 Årsredovisning och årsbokslut 2013 KPMG AB 29 mars 2014 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Uppdraget 1 1.2 Syfte 1 1.3 Avgränsning 1 1.4 Ansvarig nämnd/styrelse 1 1.5 Projektorganisation 2 2. Resultat

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet

SLUTRAPPORT. En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Avslutsrapport 1 2013-05-14 Dnr SU 2013/211 SLUTRAPPORT för projektet En förstudie för införande av Ladok3 vid Lunds universitet Postadress Box 117 221 00 LUND Besöksadress E-huset LTH Växel 046-222 00

Läs mer

Ladok3» NUAK 2013-10-08

Ladok3» NUAK 2013-10-08 Ladok3» NUAK 2013-10-08 Historik Ladok Classic Ladok på webb 70-tal 1996 2004 Ladok Nouveau 2 Varför Ladok3? Åldrande teknisk plattform (Uniface) Höga kostnader för förändringar Dubblerad logik Ökande

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015

Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015 Verksamhetsplan och budget för 2015, beslut 1 Verksamhetsplan och budget för Ladokkonsortiet 2015 I detta dokument redovisar styrelsen hur vårstämmans rambeslut 2014-05-22 omsatts i en plan för Ladokkonsortiets

Läs mer

Samordningsförbundet Kungälv

Samordningsförbundet Kungälv Försäkringskassan Västra Götaland Diarienr: 2008:013.1 Kungälvs kommun Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Kungälv Ansvarig tjänsteman Per Liljebäck HAR

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2013

Delårsrapport för januari juni 2013 Stockholm, 2013-08-15 Delårsrapport för januari juni 2013 Ekonomiskt resultat och prognos De senaste åren har KTH uppvisat stora positiva resultat. Detta har varit en följd av att intäkter, bland annat

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

Delårsrapport 30 juni 2014

Delårsrapport 30 juni 2014 DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3063 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera Styrelsen 2014-08-13 Regeringen Landsbygdsdepartementet Delårsrapport 30 juni 2014 Ekonomiskt utfall SLU redovisar ett underskott

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn IT-strateg / Objektägare IT, Ladokkonsortiet Ny förvaltningsorganisation i Ladok! Ny förvaltningsorganisation,

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016

Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016 1 Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2016 Karin Upplander Ekman, ansvarig revisor Jenny Hedman, uppdragsledare Agenda 2 Vilka är vi? Organisationen av UH-granskningen Risker

Läs mer

4 3 5 10 12 14 15 16 17 RESULTATRÄKNING (tkr) Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag 1 17 901 16 864 Intäkter av avgifter och andra ersättningar 2 3 334 2 599

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå

Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå 2006-03-17 Samordningsförbundet Umeå, med Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan, Landstinget och Umeå kommun som huvudmän bildades 2005-05-01 i enlighet

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Utredning av Ladokkonsortiets organisation

Utredning av Ladokkonsortiets organisation 1 Utredning av Ladokkonsortiets organisation 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Syfte 3 3 Tillvägagångssätt 4 4 Ladokkonsortiets uppgift 4 5 Rollbeskrivningar 5 6 Ladokförvaltningens organisation 6

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

Mål och verksamhetsplan

Mål och verksamhetsplan Sida 1 av 5 Ladokstämman 2018-05-17 beslutade om Verksamhetsinriktning 2019-2021 med mål och ekonomiska ramar för 2019, som anger ramar för konsortiearbetet under 2019 och inriktningen för 2020-2021. Stämmans

Läs mer

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe

Revisionsrapport. Emmaboda kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 11 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013

Verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2013 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -01-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Verksamhetsplan för avdelningen för

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2017 SUHF-statistiken 2017 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten Statistik för 2011-2017: www.suhf.se/arbetsgrupper/suhfmodellen/full

Läs mer

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA

Bilaga 1 Förvaltning av befintligt Ladok och NyA förvaltningsorganisation för Ladok Bilaga 1-4 2.0 Sida 1 av 19 Förnyad förvaltning del 1 Datum 2013-10-15 Denna bilaga gick ut 2013-05-27 till samtliga medlemmar inom Ladokkonsortiet. Ett antal förtydliganden

Läs mer

Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2014 Organisationsnummer 802408-4934

Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2014 Organisationsnummer 802408-4934 Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) 5 år i sammandrag (tkr) 2014 2013 2012 2011 2010 Verksamhetens intäkter Anslag och bidrag 4 679 4 209 4 295 3 949 3 784 Gåvor 90-konto

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2011/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2012 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. Statistik

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2011

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2011 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2011 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. 2 SUHF-statistik

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2012/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport aåê=mrjqvmnjnmm Delårsrapport 2005-06-30 2005-08-11 = 2 av 6 Väsentlig information Inom ramen för Finansinspektionens kompetensväxlingsprogram ersätts succesivt de som lämnat myndigheten och genom nyrekryteringen

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Årsbokslut. Hofterups Vägförening

Årsbokslut. Hofterups Vägförening Årsbokslut för Hofterups Vägförening 717905-0922 Verksamhets- & räkenskapsåret 2015 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 6 2 (8) Verksamhetsberättelse

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 Sveriges universitets- och högskoleförbund The Association of Swedish Higher Education Institutions Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 SUHF-statistiken 2018 1 SUHF-statistik Statistik

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2014 SUHF-statistiken 2014/Ann-Kristin Mattsson/2014-09-05 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Samordningsförbundet Pyramis Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2016 SUHF-statistiken 2016/Ann-Kristin Mattsson/2016-12-09 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

Kostnadsbudget för tjänsteområdets vidmakthållande (Alla belopp anges i tkr)

Kostnadsbudget för tjänsteområdets vidmakthållande (Alla belopp anges i tkr) Tjänsteplan - budgetmall 5-0- Förslag på kostnadsbudget för 6-9 Vidmakthållande Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ Utveckling, initiativ 5 Utveckling,

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2011

Delårsrapport för januari - juni 2011 2011-08-15 Dnr V-2011-0002 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2011 Sammanfattning KTH har ett gott ekonomiskt resultat. Den förväntade resultatnedgången jämfört med föregående år är en effekt av

Läs mer

Ånge kommun Tekniska förvaltningva verksamhet. RESULTATRÄKNING (TKR) Not

Ånge kommun Tekniska förvaltningva verksamhet. RESULTATRÄKNING (TKR) Not Ånge kommun Tekniska förvaltningva verksamhet RESULTATRÄKNING (TKR) Not 2018 2017 2016 Verksamhetens intäkter 1 22 600 20 727 24 279 Jämförelsestörande intäkter 0 Verksamhetens kostnader 2-17 268-16 024-16

Läs mer

SUHF-modellen. Dialogseminarium Ann-Kristin Mattsson

SUHF-modellen. Dialogseminarium Ann-Kristin Mattsson SUHF-modellen Dialogseminarium 2014-01-17 Ann-Kristin Mattsson SUHF-modellen Effektivisering med hjälp av SUHF-modellen enkätundersökning Statistik för 2013 Effektivisering Enkät utskickad till ekonomichefer

Läs mer

Granskning av delårsrapport (granskningen avser den delårsrapport som beslutades på förbundets styrelsemöte )

Granskning av delårsrapport (granskningen avser den delårsrapport som beslutades på förbundets styrelsemöte ) Samordningsförbundets revisorer Sakkunnigt biträde Malin Eriksson Peter Alexandersson Revisions-PM Internt revisions-pm Granskning av delårsrapport -08 (granskningen avser den delårsrapport som beslutades

Läs mer

LADOKTRÄFF. KI, Stockholm

LADOKTRÄFF. KI, Stockholm LADOKTRÄFF KI, Stockholm 2018-11-22 2 Agenda 09.00-09.30 Fika och mingel 09.30-10.45 Inledning Konsortiets strategi och styrning framåt. Mauritz Danielsson Kommande utveckling av Ladok, en ny prioriteringsgrupp

Läs mer

Vilka problem och möjligheter står våra utbildningsdatabaser inför i och med övergången till nya Ladok?

Vilka problem och möjligheter står våra utbildningsdatabaser inför i och med övergången till nya Ladok? Vilka problem och möjligheter står våra utbildningsdatabaser inför i och med övergången till nya Ladok? Karim Andersson, Lunds universitet Lotta Garvill, Örebro universitet Per Sandström, Uppsala universitet

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Kunskapsmentorer. Progressrapport

Kunskapsmentorer. Progressrapport Projekt: Kunskapsmentorer Preliminär Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Tobias Henriksson 2012-04-19 Ange Dokumentnummer 001 Status: Tekniska fakultetsnämnden 2012-04-19, Ärende FFN Nr

Läs mer

Humanistiska fakulteten Dekan Beslut Dnr Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resul

Humanistiska fakulteten Dekan Beslut Dnr Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resul Humanistiska fakulteten Dekan Beslut 2015-02-23 Dnr 212-1143-13 Sid 1 (8) Fastställande av bokslut för humanistiska fakulteten för år 2014 Årets resultat för humanistiska fakulteten är -6,0 mnkr. Resultatet

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Mars-april 2014 Granskning av årsredovisning 2013 Samordningsförbundet i Norra Örebro län Sofint Granskning av årsredovisning 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per augusti) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Ulrika Bernlo, tf avdelningschef -09-12 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

Bokslut Lärarhögskolan 2014

Bokslut Lärarhögskolan 2014 Bokslut Lärarhögskolan 2014 FS 1.3.2-218-15 I jämförelse med utfallet 2013 ligger den synbart största förändringen i att verksamheten som berör Lärarlyftet har minskat. I resultaträkningen (se näst sista

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2018 (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGEN FÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2018 1. Sammanfattning

Läs mer

Samordningsförbundet Activus

Samordningsförbundet Activus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Activus April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Cert. kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning 2017 Kommunalförbundet Sydarkivera Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Syfte

Läs mer

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen 2015-04-16 Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Mottagandet av Årsredovisning» Slutleverans har erhållits» Tester avslutade» Lärdomar

Läs mer

Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi

Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi 2 Hur jobbar vi? WS / Användbarhetutvärdering / Supportprocessen Önskemål Prioriteringsarbete Grov sprintplan Åtgärder i Backlogg Prioriterad åtgärd Sprintplanering

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

SVENSKA FRISBEESPORTFÖRBUNDET

SVENSKA FRISBEESPORTFÖRBUNDET 802008-1587 ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01 2015-12-31 Förbundsstyrelsen för Svenska Frisbeesportförbundet avger härmed följande årsredovisning Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2-3 Resultaträkning

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA

Förvaltningsstrategi NyA Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-554-2015 Datum 2015-06-11 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Redovisningsrådet. Dagens punkter

Redovisningsrådet. Dagens punkter Redovisningsrådet Dagens punkter Redovisningsrådet uppdrag m.m Vilka är med i redovisningsrådet Var hittar man information SUHF-statistiken 2013 Enkät om SUHF-modellens möjligheter i samband med kostnadsöversyner

Läs mer

Resultaträkning Not

Resultaträkning Not Årsbokslut 2017 1 Resultaträkning Not 2017 2016 Föreningens Intäkter Nettoomsättning 2 4 016 169 4 065 484 Offentligrättsliga bidrag 3 610 872 512 363 Gåvor och övriga bidrag 4 164 483 105 842 Medlemsavgifter

Läs mer

Samordningsförbundet Consensus

Samordningsförbundet Consensus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2017 Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus April 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfrågor...

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24

Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24 Ladok 25 år! Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24 25 år? 25 år igår! Linköping 87-10-23 Men det fanns föregångare: Studok 1977 1987 Faros 1969 1977 m fl Obs: Nya SO Tidigare system - Studok Studok: UHÄ-drivet,

Läs mer

Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild. 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson

Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild. 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson Agenda»Om Förnyad förvaltning»förslag till drift och support Om Förnyad förvaltning Effektmål Beskriva en förvaltning som:

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2015 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport 2015 1. Sammanfattning Finnvedens samordningsförbund

Läs mer

Förslag till årsredovisning för verksamhetsåret 2008 Samordningsförbundet Göteborg Nordost

Förslag till årsredovisning för verksamhetsåret 2008 Samordningsförbundet Göteborg Nordost Sidan 1 av 10 Dnr 2009/03 Förslag till årsredovisning för verksamhetsåret 2008 Samordningsförbundet Göteborg Nordost Styrelsen 2008 Ordinarie ledamöter: Försäkringskassan: Peter Engwall, ordförande Göteborgs

Läs mer

Riksförbundet Bokslut (Bilaga nr 3) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2013 Organisationsnummer

Riksförbundet Bokslut (Bilaga nr 3) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2013 Organisationsnummer Riksförbundet Bokslut (Bilaga nr 3) Sida 1(6) 5 år i sammandrag (tkr) 2013 2012 2011 2010 2009 Verksamhetens intäkter Anslag och bidrag 4 209 4 295 3 949 3 784 4 024 Gåvor 90-konto 37 18 39 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Innehållsförteckning ORDFÖRANDE... 1 Internt... 1 Externt... 2 VICE ORDFÖRANDE... 3 Internt... 3 Externt... 4 EKONOMIANSVARIG... 5 UTBILDNINGSUTSKOTTET... 6 NÄRINGSLIVSUTSKOTTET...

Läs mer

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden

KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 1(9) KONSORTIALAVTAL - Ladokkonsortiet för perioden 2018-01- 01 2020-12- 31 Bakgrund Ladok är ett nationellt system för studieadministration inom högre utbildning i Sverige. Det består av ett antal delsystem

Läs mer