Matilda Strömbäck Projekt Viktiga barn ( 18)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matilda Strömbäck Projekt Viktiga barn ( 18)"

Transkript

1 SAMMANTRÄDE Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Bodelid kl. 13:30-16:30 LEDAMÖTER Elving Andersson (C) (ordf.) Kommunstyrelsen Essam El-Naggar (FP) Kommunstyrelsen (-15:00) Stefan Skoglund (S) Kommunstyrelsen Ingela Ruthner (M) (v.ordf.) Berit af Geijerstam (FP) Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad Sarah Isberg Förvaltningschef Barn och utbildning (-15:00) Bo Lundgren Förvaltningschef Socialtjänsten Sylvia Wide Primärvårdschef Gunilla Jonsson Chef för Sjukgymnastik (-16:00) Ingrid Bouvin Chef för Barnmorskemottagning och UM Ylva Bryngelsson Folkhälsoutvecklare TJÄNSTGÖRANDE ERSÄTTARE Christin Slättmyr KoF (Conny Äng) Lynn Joel MSB (Håkan Björkman) ÖVRIGA Linnea Blomqvist Projekt Viktiga barn ( 18) Matilda Strömbäck Projekt Viktiga barn ( 18) Paragrafer UNDERSKRIFT SEKRETERARE UNDERSKRIFT ORDFÖRANDE Ylva Bryngelsson Elving Andersson

2 14 Hälsopolitiska rådets tertialuppföljning 2010:1 (KS/2010:161) Delårsresultatet visar ett något större överskott än budgeterat vilket beror på de pengar som flyttades med från Medel som ännu inte är uppbokade finns ffa inom områdena Barn och ungas uppväxtvillkor (föräldrastöd) och Miljöer och produkter (Säkert och tryggt). Prognosen för helåret är ett nollresultat.

3 15 Kostenheten: Ansökan om utvecklingsmedel (KS/2010:161) Sammanfattning Barn och utbildningsförvaltningens kostenhet ansöker om utvecklingsmedel för att gå med i Skolmatsakademin som är ett kunskapsnätverk som har startats för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. I nätverket ingår 26 kommuner och stadsdelar i Västra Götaland. Nätverket vill förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö. Inom ramen för Skolmatsakademin arrangeras utbildningar för skolans personal samt nätverksträffar. Skolmatsakademin finansieras av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med deltagande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland. Mer om skolmatsakademin finns på Kostenheten ansöker om :- per år under 2010 och 2011 för att finansiera medlemskapet i nätverket. Utrymme för bidrag enligt ansökan finns inom budgeten för 2010 under målområde Barns och ungas uppväxtvillkor (överflyttade pengar från 2009). För 2011 finns möjlighet att avsätta pengar (beslut november 2010). Beslutsunderlag Ansökan från kostenheten. Beslut Hälsopolitiska rådet beslutar att bevilja utvecklingsmedel om :- för 2010 till BoUs kostenhet för deltagande i Skolmatsakademin. Beslut om medel för 2011 tas i samband med budgetbeslut för 2011 den 23 november 2010.

4 16 KRIS: Ansökan om utvecklingsmedel (KS/2010:161) Sammanfattning KRIS Trestad (Kriminellas Revansch I Samhället) ansöker om bidrag från Hälsopolitiska rådet för ett MAD-arrangemang. MAD står för Music Against Drugs och anordnas i syfte att informera unga utsatta om droger och kriminalitet. Under arrangemanget kommer föreläsningar att blandas med musik av olika artister. Målgruppen är åringar och arrangemanget planeras att genomföras i Trollhättan på Folkets hus den 17/9 kl Utöver ungdomsarrangemanget planeras ett vuxenseminarium riktat till föräldrar, lärare, elevhälsopersonal, skolledare och andra som i sin vardag har kontakt med ungdomar. Några aspekter att ta hänsyn till inför beslut: Det finns forskning inom området förebyggande av alkohol/narkotika/droger som visar att föreläsare i form av föredettingar tenderar att mer väcka intresse för droger än avskräcka/förebygga. Mig veterligt finns inte liknande forskning kring kriminalitet. Att arrangemanget genomförs i Trollhättan innebär en del praktiskt arbete kring transporter och marknadsföring samt ställningstagande om vi vill uppmuntra framför allt den yngre delen av målgruppen att åka till annan ort en fredagskväll. Trollhättan och Vänersborg har avslagit sin del av finansieringen till arrangemanget. Under diskussionen framkom bl.a. synpunkter kring målgruppens ålder; att genomföra ett bra arrangemang som är givande och positivt för såväl 12- åringar som 17-åringar upplevdes som svårgenomförbart. Däremot poängterades att det behövs fler positiva arrangemang för ungdomar i olika åldrar. Rådet beskrev att KRIS har en betydelsefull roll i att stötta personer som valt en väg ut ur kriminalitet och man såg också att samarbete med föreningen med fördel skulle kunna byggas kring föreläsningar/utbildningar för vuxna som möter barn och unga. Beslutsunderlag Ansökan från KRIS. Beslut Hälsoplitiska rådet beslutar att avslå ansökan.

5 17 Rutiner för ansökningar om folkhälsomedel Sammanfattning På uppdrag av Hälsopolitiska rådet har folkhälsoutvecklaren sett över ansökningsrutinerna, blanketter och information kring folkhälsomedlen. Prioritering inför budget 2011 har gjorts utifrån: Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestads Mål- och inriktning Uddevalla kommuns politiska prioriteringar, samt omvärldsanalys utifrån Folkhälsoindex och Välfärdsbokslut. Följande områden föreslås prioriteras: 1. Goda uppväxtvillkor/föräldrastöd 2. Demokrati och delaktighet 3. Skadeförebyggande med fokus på barn och unga, äldre samt skador på grund av våld 4. Alkohol och tobak 5. Övervikt och fetma Beslutsunderlag Förslag till informationsmaterial Förslag till ansökningsmall Förslag till redovisningsmall Beslut Hälsopolitiska rådet beslutar att ställa sig bakom de föreslagna prioriteringarna inför budget 2011 med följande justeringar för de prioriterade områdena: Demokrati och delaktighet preciseras med integration, mänskliga rättigheter och delaktighet för funktionshindrade, Alkohol och tobak kompletteras med förebyggande av missbruk. att uppdra åt folkhälsoutvecklaren att snarast efter föreslagna justeringar distribuera materialet till berörda internt och externt.

6 18 Projektpresentation Viktiga barn Projektledarna Linnea Blomqvist och Mathilda Strömbäck presenterade projektet Viktiga barn som nu är inne på sitt tredje år. Projektet arbetar med barn och ungdomar med övervikt utifrån tre olika fokus: vikt, fysisk aktivitet samt beteendeförändring. Resultatet för de unga som genomgått projektet är positivt och skolläkaren (Jan Erik Emanuelsson) beskriver projektet som en hjälpande/välfungerande insats och unik sjukvårdsresurs [] enda hjälpande resurs att hänvisa till och uttrycker en önskan om att projektet utvidgas till även äldre elevgrupper. Framtiden för projektet efter utvecklingsfinansieringen från Hälsopolitiska rådet beskrivs som tveksam. Besparingar inom sjukgymnastiken och det beställningssystem som används gör att insatsen blir svår att finansiera i ordinarie verksamhet. Ylva Bryngelsson informerar Hälso- och sjukvårdskansliet om läget.

7 19 Rapport Safe Community-konferens Reykjavik 19-20/ Uddevalla har genom Safe Community-utnämningen 1998 och 2008 förbundit sig att delta i nationella och internationella nätverk. Ylva Bryngelsson, Elving Andersson och Ingela Ruthner deltog 19-20/ i The Second European Regional Safe Community Conference incorporating 7th Nordic Conference on Safe Communities för att inspireras och knuta kontakter med representanter från andra Safe Communities. På konferensen deltog cirka 150 representanter från utnämnda Safe Communities från 19 länder i Europa/norden. Konferensen, som genomfördes i Reykjavik, erbjöd plenumföreläningar och parallella seminarier kring skadeförebyggande och säkerhetsfrämjande arbete i Europeiska communities, bildande av styrelse för European Network of Safe Communities (ESCON), utnämning av Public Health Institute of Iceland som Affiliate safe Community Support Centre samt studiebesök på Icelandic Safety House i Reykjavik.

8 20 Kortare information: a. Beställarbokslut HSN 3 Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad har fastställt sitt beställarbokslut för Beställarbokslutet är en uppföljning av HSN 3:s samlade beställning varav folkhälsa är en del. Några folkhälsoinsatser som särskilt nämns i bokslutet är: Nämndens lokala handlingsplan: Övervikt och fetma, Föräldrastödsprojektet (Uddevalla/Fyrbodal), Kraftsamling Klamydia, Drogvaneundersökning V-borg, Lilla Edet (Uddevalla gör sin i höst). Beställarbokslutet i sin helhet finns att ladda ner på b. Hjärtstartare Medborgarkontoret har väckt en fråga kring kommunala hjärtstartare. Hjärtstartare är självinstruerande maskiner som används för att starta hjärtverksamheten hos personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp. I Uddevalla finns idag hjärtstartare bl.a. på Torp och Friskis&Svettis. En del kommuner, bl.a. Jönköping, har placerat ut hjärtstartare på strategiska platser som idrottsanläggningar, kommunhus och bibliotek. Rådet diskuterade hjärtstartare utifrån det underlag som folkhälsoutvecklaren tagit fram och enades om att frågan om kommunala hjärtstartare inte i första hand hamnar under Hälsopolitiska rådets ansvarsområde som täcker hälsofrämjande och tidigt förebyggande insatser med bred befolkningsbetydelse. Information om att frågan varit uppe i Hälsopolitiska rådet sprids till Kultur och fritidsförvaltningen (anläggningar), Räddningstjänsten samt till KLK Informationsavdelningen (Medborgarkontoret). c. Mötesplats Folkhälsa/Hälsohörna på Biblioteket Hälsopolitiska rådet avsatte pengar i årets budget till uppbyggnad av platser för folkhälso information med syftet att skapa förutsättningar för "en hälsomedveten befolkning som utifrån sin egen situation och kunskap tar långsiktigt hållbara beslut Månadsutställningar på Medborgarkontoret finns nu igång sedan i mars. Utställningarna har olika teman som; barnsäkerhet, promenader & cykling, att förebygga brott, halka & mörker osv. I utställningarna visas produkter, faktainformation och information om vad Uddevalla kommun har att erbjuda inom temat.

9 En hälsohörna på biblioteket är under uppbyggnad och kommer att invigas under pompa och ståt den 9 september. I hälsohörnan visas frivilligorganisationers och studieförbunds hälsoinformation tillsammans med material från kommunen och andra offentliga organisationer. I Hälsohörnan exponeras också hälsorelaterade delar av bibliotekets sortiment. Folkhälsans hemsida på innehåller ytterligare information kring hälsa, möjligheter till ett hälsosamt liv i Uddevalla samt om folkhälsoarbetet. d. Hälsans stig i Ljungskile Vårdcentralen i Ljungskile har hört av sig och vill arbeta för att det anläggs en Hälsans stig i Ljungskile som de vill använda för att stimulera sina patienter och Ljungskiles befolkning till en aktivare livsstil. Hälsans stig är ett nationellt koncept knutet till Hjärt- och lungsjukas riksförbund. Frågan är ännu på diskussionsstadiet men en ansökan om utvecklingsmedel kommer troligen att inkomma inför budget e. Samverkansavtal mellan kommunen och Polisen Rikspolisstyrelsen rekommenderar att Polisen lokalt sluter avtal med kommunerna kring prioriteringar för brottsförebyggande arbete utifrån en gemensam problembild. Avtalet innebär en överenskommelse på strategisk nivå som sedan ligger till grund för samverkan på operativ nivå. Folkhälsoutvecklaren har fått i uppdrag från kommundirektören att bistå vid framtagandet av ett sådant avtal för Uddevalla kommun med mål att ha ett gällande avtal vid årsskiftet 2010/2011.

10 21 Rundan/Övriga frågor Bo Lundgren: Socialtjänsten hade en föredragning av folkhälsoutvecklaren på sitt chefsmöte i maj. Föredragningen om kommunens gemensamma mål för folkhälsan, välfärdsbokslut och folkhälsoindex blev positivt mottagen. Kommunen kommer att införa friskvårdskort, något som är välkommet inom socialtjänsten där många haft svårt att utnyttja friskvårdstimmen. Sylvia Wide: Primärvårdens jourverksamhet på närakuten är uppsagt till årsskiftet och Dagsons vårdcentral är intresserade av att driva jourcentral i egen regi. Ingrid Bouvin: En arbetsgrupp har arbetat med verksamhetsbeskrivningar för ungdomsmottagningar i Västra Götaland. Arbetet som nu nästan är färdigt visade att regionens samverkan med kommunerna ser väldigt olika ut inom regionen. Ingrid skickar utredningen till rådet för kännedom när den är klar. Stefan Skoglund: Hög arbetslöshet ger oro i befolkningen. Förebyggande arbete är viktigt för att minska risken för psykisk ohälsa. Lynn Joel: Cykelkartan som tagits fram av Miljö- och stadsbyggnad, Tekniska kontoret och Kultur- och fritid är nu färdig och finns bl.a. på medborgarkontoret. Miljö- och stadsbyggnad tittar nu på behov av kompletteringar i cykelvägsnätet. Lynn har under våren arbetat mycket med trygghetsvandringar för såväl barn och ungdomar som vuxna. Christin Slättmyr: På Kultur och fritid sker en del spännande förändringar kring verksamheter riktade till unga. Unga-sidan på har utvecklats med mer inriktning på påverkans- och demokratifrågor och i samband med bytet av chef för fritidsgårdarna valde Kultur och fritid att istället anställa en chef för Unga-verksamheten (Katarina Hansson). Berit af Geijerstam: Hälso- och sjukvårdsnämnden har haft dialogmöten med olika föreningar som t.ex. Reumatikerföreningen och Attention. Ingela Ruthner: Ingela poängterade det viktiga arbetet för att öka tillgängligheten och delaktigheten för funktionshindrade. Under konferensen på Island presenterades ett intressant projekt kring ungdomar och droger med drogtester som vid positivt svar ledde till avstängning från krogen. Ett annat intressant ämne på konferensen var hur de på Island lagt upp sin kris- och evakueringsplanering. Elving Andersson: Elving påminde om att folkhälsopriset delas ut på Kommunfullmäktige den 8 juni och tillönskade alla rådets ledamöter en fin sommar.

PROTOKOLL 2012-01-17. Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Kompassen (plan 4) kl. 13:30-15:45. Ylva Bryngelsson. Nicklas Attefjord. Justerandes signatur

PROTOKOLL 2012-01-17. Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Kompassen (plan 4) kl. 13:30-15:45. Ylva Bryngelsson. Nicklas Attefjord. Justerandes signatur SAMMANTRÄDE Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Kompassen (plan 4) kl. 13:30-15:45 LEDAMÖTER Elving Andersson (c) Kommunstyrelsen Caroline Henriksson (fp) Kommunstyrelsen Nicklas Attefjord (mp) Hälso- och

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Protokoll Hälsopolitiska rådet 2013-11-12. Hälsopolitiska rådet Plats och tid Kompassen kl. 13:30 16:30

Protokoll Hälsopolitiska rådet 2013-11-12. Hälsopolitiska rådet Plats och tid Kompassen kl. 13:30 16:30 Sammanträde Plats och tid Kompassen kl. 13:30 16:30 Ledamöter AnnaTora Jonsson Kommunstyrelsen Elving Andersson Kommunstyrelsen Ingemar Samuelsson Kommunstyrelsen Nicklas Attefjord Hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

PROTOKOLL 2010-11-23. Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Bodelid kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL 2010-11-23. Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Bodelid kl. 13:30-16:30 SAMMANTRÄDE Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Bodelid kl. 13:30-16:30 LEDAMÖTER Elving Andersson (c) (ordf.) Kommunstyrelsen Stefan Skoglund (s) Kommunstyrelsen Ingela Ruthner (m) (v.ordf.) Hälso- och

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

Lynn Joel (-14:00) MSB (Carina Johansson) Lena Tegenfeldt (ej 30) KLK (Leif Börjesson) Seppo Räikkönen Tk (Patrik Petré)

Lynn Joel (-14:00) MSB (Carina Johansson) Lena Tegenfeldt (ej 30) KLK (Leif Börjesson) Seppo Räikkönen Tk (Patrik Petré) SAMMANTRÄDE Hälsopolitiska rådet PLATS OCH TID Kompassen kl. 13:30-16:30 LEDAMÖTER Elving Andersson (c) Kommunstyrelsen Caroline Henriksson (fp) Kommunstyrelsen Stefan Skoglund (s) (-16:20) Kommunstyrelsen

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll sid 1/9 Datum: Onsdagen den 26 september 2012 Tid: 08.30 09.30 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 15-21 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll sid 1/9 Datum: Onsdagen den 16 maj 2012 Tid: 08.30 10.10 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 8-14 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare

Läs mer

FOLKHÄLSA 2014. Folkhälsoutveckling i Uddevalla kommun Hälsopolitiska rådet

FOLKHÄLSA 2014. Folkhälsoutveckling i Uddevalla kommun Hälsopolitiska rådet FOLKHÄLSA 2014 Folkhälsoutveckling i Uddevalla kommun Hälsopolitiska rådet Hälsa inbegriper fyra positiva värden: - Långt liv - Friskt liv - Rikt liv - Jämlikt liv Hälsa - en resurs i vardagen Hälsa skapas

Läs mer

Protokoll. L~.~ f11.~~~~~ /1.4.d.f.!~-... Ann-Charlott Gustafsson. BEVIS och ANSLAG om justeringens tillkännagivande

Protokoll. L~.~ f11.~~~~~ /1.4.d.f.!~-... Ann-Charlott Gustafsson. BEVIS och ANSLAG om justeringens tillkännagivande Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Kompassen, kl.l3:00-15:30 Ann-Charlott Gustafsson (UP), ordforande kommunstyrelsen Niklas Moe (M), kommunstyrelsen Annelie Högberg (S), kommunstyrelsen t.o.m.

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

T",., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18

T,., VÄSTRA. Karlsborgs kommun GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. kl 08.30-12.00 20-21 2015-09-18 Karlsborgs kommun T",., VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Y SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum: 2015-09-18 Sida 23 Paragraf nr 18-25 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 18 september

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll Datum: Onsdagen den 4 december 2013 Tid: 08.00 10.00 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 18 december Paragrafer: 24-28 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 20 januari 2017 Plats och tid Stadshuset, rum 214 fredag 20 januari kl 8.30-11.00 ande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals stad, 2 vice ordförande Dagmar Callgard (L),

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun

Folkhälsoplan Essunga kommun Folkhälsoplan Essunga kommun 2016 2017 Dokumenttyp Plan Fastställd 2015-05-11, 31 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2016 2017 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2011-2014 Töreboda kommun 2014-01-20 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan

Avtal om folkhälsoinsatser i. XXXX Kommun Mellan Dnr: Avtal om folkhälsoinsatser i XXXX Kommun 2013-2016 Mellan HSN 6 och xx kommun 1 (6) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i XX, nedan kallad Kommunen och Västra Götalands läns landsting

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

~... (rnj... Soraya Zarza Lundberg

~... (rnj... Soraya Zarza Lundberg Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, kl.13:00-15:50, med ajournering kl. 14:35-14:50 Soraya Zarza Lundberg (S), ordförande Norra Hälso-och sjukvårdsnämnden Niklas Moe (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 5 oktober 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 5 oktober kl 9.00-12.00 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, 1 v ordförande Merjem Maslo

Läs mer

Strategiskt folkhälsoprogram

Strategiskt folkhälsoprogram Kommunledning Folkhälsoplanerare, Therese Falk Fastställd: 2014-11-03 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 Strategiskt folkhälsoprogram 2015-2020 2/10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(9) Sida 1(9) Plats och tid Stadshuset, fredag 27 november 2015, kl 8.30 12.00 Ledamöter Övriga närvarande Ledamöter Pernilla Övermark (S), ordförande, Mölndals stad Marianne Ahlborg (FP), HSN Väster, 1 vice

Läs mer

Vad styr våra prioriteringar?

Vad styr våra prioriteringar? Vad styr våra prioriteringar? Nationellt: Folkhälsomålet med prioriterade målområden Regionalt: Vision och Folkhälsopolitisk policy med sex utmaningar samt avtal med HS Vision 2025 Uppdrag och mål i Borås

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2015 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Bildhuggaren, kl. 9.00 11.40 ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Bengt Andersson (C) Janeric Dahlin (FP) Alda Danial FP)

Läs mer

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun

Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2020 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Bollebygds kommun Verksamhetsplan för gemensamt folkhälsoarbete Kommunen tar årligen fram en verksamhetsplan

Läs mer

Folkhälsopolitiska rådet

Folkhälsopolitiska rådet 2016-09-07 KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsopolitiska rådet Plats och tid: Koch, Kommunhuset Forum kl. 09.00-12.00 ande: Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsen, ordf. Ulla Gustafsson (M), kommunstyrelsen

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

c~c 1 Paragrafer (. {!(} ~ i?.((~..!!(~~ Al1Ili9a Å er / Hälsopolitiska rådet

c~c 1 Paragrafer (. {!(} ~ i?.((~..!!(~~ Al1Ili9a Å er / Hälsopolitiska rådet Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.13:00-16:15, med ajournering kl. 14:40-14:55 Gunilla Magnusson (MP), Ordförande, kommunstyrelsen Stefan Skoglund (S), kommunstyrelsen

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun

Töreboda kommun. Folkhälsoplan Töreboda kommun Töreboda kommun Folkhälsoplan 2015 Töreboda kommun 2015-08-05 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för hela samhället då invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll

Kommunstyrelsens folkhälsoutskotts protokoll ~~ ::._. ------ =.`~ =-: ~ LILLA EDETS KOMMUN sid 1/9 Datum: Onsdagen den 14 mars 2012 Tid: 08.30 10.00 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 1-7 Utses att justera: Peder Engdahl (M)

Läs mer

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 April 2014 FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 Uppföljningsrapport 1 2014 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant

Läs mer

;:. (_ J' /l. .,,i/_,:;;, ',. /' /. ./'.::::..:rr.-:,.;;:::... Sven Bassler. /.P:~> ::~d~! ' '.:? ;r.~ Protokoll

;:. (_ J' /l. .,,i/_,:;;, ',. /' /. ./'.::::..:rr.-:,.;;:::... Sven Bassler. /.P:~> ::~d~! ' '.:? ;r.~ Protokoll Sammanträde Plats och!id Ledamöter Kompassen, kl. 13:30-16:30 Sven Bassler (MP) ordförande, kommunstyrelsen Stefan Skoglund (S) kommunstyrelsen Kerstin Wallsby (V) kommunstyrelsen lngela Ruthner (M) kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 30 november 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 30 november 2018 Plats och tid Mölndals museum kl 9.00 11.45 ande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, 1 v ordförande Merjem Maslo (M), Mölndals

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Datum Sara Gyllenberg, Folkhälsostrateg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum Sara Gyllenberg, Folkhälsostrateg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. :- 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 13.00- Beslutande Ledamöter Ledamöter Per Eriksson (S) ordförande, kommunstyrelsen, Bengtsfors kommun Kenneth Carlsson

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet Folkhälso/Brottsförebyggande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-05-23 Innehållsförteckning Ärende 9 Aktuell information från polisen... 2 10 Våldsbejakande extremism... 3 11 Kameraövervakning i centrala Habo...

Läs mer

Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN

Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN Kartläggning av våldsförebyggande arbete i Västra Götaland-Norra HSN Driver kommunen/stadsdelen något våldsförebyggande arbete? Namn Antal % 14 100 Nej 0 0 Total 14 100 Svarsfrekvens 100% (14/14) Vilken

Läs mer

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016

Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 Folkhälsorådet verksamhetsplan 2016 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads kommun där politiker från kommunen och hälso- och sjukvården samverkar

Läs mer

Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet

Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet Kommunledningsförvaltningen Kommunchef Diarienummer: 2015/295 Fastställd: 2015-10-08 Reviderad: RUTIN Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet Ansökan om folkhälsomedel från folkhälsorådet 2/5 Bakgrund

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Folkhälsopolitiska rådet

Folkhälsopolitiska rådet Folkhälsopolitiska rådet Plats och tid: Tempen, Ung Fritid kl. 09.00-12.00 ande: Hans-Carl Carlson (KD), Hälso- och sjukvårdsnämnden, ordf. Ulla Gustafsson (M), kommunstyrelsen Maria Forsberg (S), Hälso-

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2017 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Verksamhetsplan år 2018 för folkhälsorådet i Gullspångs kommun 1 Introduktion Gullspångs kommun och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet i kommunen. Syftet med avtalet

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

--,:?t h t l _l / "r/;,r Protokoll. Hälsopolitiska rådet. Stadshuset, Varvet, kl.l3:00-16:30 med ajournering

--,:?t h t l _l / r/;,r Protokoll. Hälsopolitiska rådet. Stadshuset, Varvet, kl.l3:00-16:30 med ajournering Sammanträde Plats och tid Ledamöter Stadshuset, Varvet, kl.l3:00-16:30 med ajournering 14.30-14.50 Gunilla Magnusson (MP), ordförande, kommunstyrelsen Stefan Skoglund (S) kommunstyrelsen Angelica Lundgren

Läs mer

Medel för särskilda folkhälsosatsningar

Medel för särskilda folkhälsosatsningar LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (5) Barbro Müller Medel för särskilda folkhälsosatsningar Beslutat 2011-11-28 Reviderat 2013-02-25 Reviderat 2015-01-12 LULEÅ KOMMUN Dnr 2 (5) Medel för särskilda folkhälsosatsningar

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2013-05-21 1(15) Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingrid Fredriksson

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2013-05-21 1(15) Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan. Tommy Cedervall (fp) ordförande. Ingrid Fredriksson Folkhälsorådet 2013-05-21 1(15) Plats och tid Sågen, Ängelholmsgatan 9, Klippan Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (fp) ordförande Tommy Cedervall(FP), ordförande Ingrid Fredriksson (M) 1:e vice

Läs mer

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS

Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg (FP) ordförande Ida Andersson (C) t.om. 8 Ann Pettersson (M) ANSLAG/BEVIS Rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete 1 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Strået kl. 13.00 15.30 Beslutande Övriga deltagare Anneli Persson (S) Lennart Pettersson (C) Sara Billquist-Selberg

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Miljö- och hälsorådet (9)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Miljö- och hälsorådet (9) Nr 4 Miljö- och hälsorådet 2016-12-12 1(9) Tid och plats Måndagen den 12 december 2016, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Kenneth Gustavsson (C) Hälso- och sjukvårdsnämnden Anette

Läs mer

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare.

Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Folkhälsoprogram 2016 2019 Mål Målet för Timrå kommuns folkhälsopolitik är att skapa förutsättningar för en trygg miljö och god hälsa för alla kommunmedborgare. Timrå en stark kommun i en växande region

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2008-09-26 22 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 16.10 Beslutande David Hagel, ordf. (mf) Ida Brinning-Klasson Henrik Jansson, Ks ordf. (m) Kent Oskarsson, Ks v. ordf.(s) Håkan Jansson, Landstingsstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 1(8) Sida 1(8) Plats och tid Stadshuset, fredag 2 december 2016, kl 8.30 11.30 Ledamöter Ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Marianne Ahlborg (L), HSN Väster, 1 vice ordförande Merjem

Läs mer

Folkhälsorådet Töreboda

Folkhälsorådet Töreboda Folkhälsorådet Töreboda Verksamhetsberättelse 2016 Inledning Folkhälsorådet i Töreboda bedrivs i samverkan mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen, Hälso- och sjukvårdsnämnden Östra Skaraborg.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, kl. 13.30 16.00 Beslutande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Bengt Andersson (C) Socialnämnden Torbjörn Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 7 december 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 7 december 2017 Plats och tid Samhällsarbete Bifrost, torsdag 7 december kl 8.30-12.00 ande ledamöter Merjem Maslo (M), Mölndals stad, ordförande 18 Marianne Ahlborg (L), Hälso- och sjukvårdsnämnden, ordförande 19-24

Läs mer

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna

Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad Medborgardialog Samtal och enkät om tillgänglighet med mera på vårdcentralerna Tid: Maj 2013 Plats: Vid vårdcentraler i nämndsområdet Hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011

Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011 HÄLSA PÅ LIKA VILLKOR 2011 1 (5) HANDLÄGGARE Folkhälsoutvecklare Ylva Bryngelsson TELEFON 0522-69 6148 ylva.bryngelsson@uddevalla.se Uddevallas resultat i undersökningen Hälsa på lika villkor 2011 Bakgrund

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2014-04-08 1(11) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 1(7) Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 Alebo Hälsokälla 2(7) Lokala nämnden Hylte, bokslut 2012 Lokala nämndens ledamöter Ingegerd Torhall (FP), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Göran

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 16 februari 2018

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet Sammanträdesdatum 16 februari 2018 Plats och tid Stadshuset, fredag 16 februari kl 8.30-11.15 Beslutande ledamöter Pernilla Övermark (S), Mölndals stad, ordförande Anna-Lisa Hellsing (L), Mölndals stad Georges Absim (S) Mölndals stad Gunilla

Läs mer

Camilla Brunsberg, Idotts- och fritidsnämnden Magnus Larsson (c), Miljö- och byggnadsnämnden Emina Cejvan, (m), Barn- och ungdomsnämnden

Camilla Brunsberg, Idotts- och fritidsnämnden Magnus Larsson (c), Miljö- och byggnadsnämnden Emina Cejvan, (m), Barn- och ungdomsnämnden FOLKHÄLSORÅD Protokoll Tid 5 februari 2009, kl 13.30-16.00 Plats Kommunhuset, Enigheten Närvarande Ordf Ledamöter Camilla Brunsberg, Idotts- och fritidsnämnden Magnus Larsson (c), Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81

Folkhälsoplan 2014. Grästorp. Fastställd av folkhälsorådet 2013 10-21, 81 Folkhälsoplan 214 Grästorp Fastställd av folkhälsorådet 213 1-21, 81 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Folkhälsorådets sammansättning... 3 3 Folkhälsomål 214... 4 3.1 Ökad trygghet och inflytande...

Läs mer

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl

Folkhälsorådet. Sammanträdesdatum Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sida 23 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, fredag 25 maj, 2012 kl 08.30-11.30 Deltagare Anna Danielsbacka Stig Carlsson Peggy Johansson Lars Jönsson Beate Poetzsch

Läs mer

Folkhälsoplan. Munkedals kommun

Folkhälsoplan. Munkedals kommun Folkhälsoplan Munkedals kommun 2018-2020 Folkhälsoplan 2018-2020 Dnr: 2017-53 Typ av dokument: Handlingsplan Handläggare: Catharina Sundström, folkhälsostrateg Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik:

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Miljö- och hälsorådet 2015-09-07 1(10)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Miljö- och hälsorådet 2015-09-07 1(10) Nr 3 Miljö- och hälsorådet 2015-09-07 1(10) Tid och plats Måndagen den 7 september 2015, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Tommy Johansson, ordf. (S) Kommunstyrelsen Michael Melby

Läs mer

PROTOKOLL 2013-11-19. Närvarande:Liselotte Broberg ordf. Till att jämte ordföranden justera protokollet utsågs Roland Isaksson.

PROTOKOLL 2013-11-19. Närvarande:Liselotte Broberg ordf. Till att jämte ordföranden justera protokollet utsågs Roland Isaksson. 1 Närvarande:Liselotte Broberg ordf. Olle Tillquist Roger Wallentin Eva Lott Andersson Maj Lätto-Karlsson Birgitta Nilsson Siv Bergström Kathrine Kahlman Kajsa Mattsson 17-19 Karin Gabrielsson Henrik Svedberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, kl. 13.15-16.00 Beslutande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Lars Glad (M), vice ordf. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Janeric Dahlin (L) Byggnads- och trafiknämnden Ewa

Läs mer

PROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

PROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET 1 Plats och tid Åsaka Velandarummet kl.8.30 12.00 Beslutande Monica Hanson (ordf.) (KS) 10-13 Sofia Lindholm(KS) Ulrik Hammar (HSN) Adjungerade Christina Lantz (ASF) Fredrik Linnarsson (MF) Peter Göthblad

Läs mer

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander 24-34 Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn, kl 09:00 11:30 Beslutande Britt Wall (s), KS, ordförande Susanne Aronsson (nsp), UN Eva Abrahamsson (m), M&BN Petra Sundblad (s), HSN Adjungerade Mats

Läs mer

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige

Folkhälsostrategi Antagen av kommunfullmäktige Folkhälsostrategi 2014-2018 Antagen av kommunfullmäktige 140224 Inledning En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FOLKHÄLSORÅDET Plats och tid Inredia, Kl. 8.30-12.30 (Utvecklingsdag) och kl.13.30 16.00 (ordinarie möte) ande Rolf Eriksson (S) ordf. Kommunstyrelsen Bengt Andersson (C ) Socialnämnden Maria Marić (KD) Barn-och utbildningsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 LYSEKILS KOMMUN Verksamhetsplan 2016 För folkhälsoarbetet i Lysekils kommun Folkhälsopolitiska rådet Verksamhetsplanen utgår från folkhälsoavtal mellan Lysekils kommun och hälso- och sjukvårdsnämnd norra

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Falköpings kommun

FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Falköpings kommun FOLKHÄLSORÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2013 Folkhälsoarbete i Folkhälsorådet i Falköping 1 är ett samverkansorgan mellan och Västra Götalandsregionen vars syfte är att initiera, utveckla och samordna det tvärsektoriella

Läs mer

Folkhälsorådet, Vingåkers kommun 1997 2002

Folkhälsorådet, Vingåkers kommun 1997 2002 Folkhälsorådet, Vingåkers kommun 1997 2002 Inledning Folkhälsorådet har funnits i kommunen sedan 1997. Initialt har Folkhälsorådet arbetat med inventering av folkhälsoarbete, sammanställt statistik och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5:

Barn- och utbildningsnämnden beslutade den 12 december 2013 att lämna följande önskemål om tillägg under rubriken Matvanor och livsmedel, sidan 5: Protokoll Sammanträdesdatum Sida 2014-04-28 15(20) Kommunfullmäktige Dnr 13.K0374 106 Folkhälsopolitiskt program, aktivitetsplan 2014-2017 Sammanfattning Kommunens folkhälsoråd har i uppdrag att genom

Läs mer

Verksamhetsplan för år 2014

Verksamhetsplan för år 2014 Verksamhetsplan för år 2014 Folkhälsorådet i Arboga 2014-03-03 Folkhälsorådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Folkhälsorådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 4 1.3 Rådets sammansättning... 4 1.4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Folkhälsorådet 1/3 Sessionssalen, stadshuset, 2019-03-11 kl. 14:00-16:10 Beslutande Anna-Karin Skatt (S), ordförande Theres Sahlström (M), vice ordförande Bengt Karlsson (S) Lena Andersson (S) Tony Pettersson (S) Anna

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun

Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun Verksamhetsplan 2014 Folkhälsorådet Mariestads kommun 1 Inledning Kommunstyrelsen har beslutat om att ta fram en Folkhälsostrategi för Mariestads kommun 2014-2017. Syftet med folkhälsostrategin är att

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00

Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum BRÅ-och Folkhälsoråd 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö rum 12 Måndag 4 april, 2011 kl.10:00-12:00 ande Monica Olsson (s) Ordförande

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2013-02-19 1 Plats och tid Sandhemsrummet kl. 13.00 15.20 Beslutande Henrik Jansson, ordf. (M) Kent Oskarsson, KS vice ordf. (S) Jan-Olof Larsson, SN ordf. (M) Lars Eriksson, BUN ordf. (KD) Katarina Karlsson,

Läs mer

Välfärdsbokslut 2004. Inledning. Delaktighet och inflytande i samhället. Valdeltagande

Välfärdsbokslut 2004. Inledning. Delaktighet och inflytande i samhället. Valdeltagande Välfärdsbokslut 24 Inledning Alla kommuner vill skapa förutsättningar för god livsmiljö genom till exempel bra bostäder, möjligheter till fysisk aktivitet och rekreation, kommunikationer samt tillgång

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Folkhälsorådet/Brottsförebyggande rådet 2018-10-03 Innehållsförteckning Ärende 20 Aktuell information från polisen... 2 21 Rapport från strategiska samverkansgrupp, SSG... 3 22 Rapport från Trygghetsdagen... 4 23 Rapport om Drogpolitiskt handlingsprogram...

Läs mer

Folkhälsopolitiska rådet

Folkhälsopolitiska rådet Folkhälsopolitiska rådet Plats och tid: Koch, Kommunhuset Forum kl. 09.00-12.00 ande: Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsen, ordf. Leif Andersson (S), Hälso- och sjukvårdsnämnden Carina Thorstensson (C), kommunstyrelsen

Läs mer

Rådet för Trygghet och Hälsa Riktlinjer

Rådet för Trygghet och Hälsa Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen 98/2017 Beslutsdatum: Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: KS 2018-08-22 150 Diarienummer:

Läs mer

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011

Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011 Folkhälsorådets Verksamhetsplan 2011 Sammanfattning I Mariestads kommun pågår ett aktivt folkhälsoarbete som stämmer väl in med de riktlinjer som förespråkas på nationell och regional nivå. Med utgångspunkt

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 27 april 2015 kl. 14.00-16.30 ande Natrix Öjemark (C) Ordförande Katarina Roos (V) Ledamot

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer