Tack för ett starkt val!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tack för ett starkt val!"

Transkript

1 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:4 December 2014 Innehåll Kåseri sid 2 Gruppledaren sid 3 Valresultat Partille sid 4 Valresultat region sid 5 Partiombudet sid 6 Att motionera sid 7 Temadag seniorer sid 8 Mötesetik sid 9 Valmyndigheten sid 10 Tidplan extravalet sid 10 Extravalet sid 11 Kalendarium sid 12 Anna KB sid 12 YouTube kanal sid 12 Moderat app sid 12 Vår medlemsnivå Under hösten har vi haft en positiv medlemsutveckling. Vi kan särskilt notera att flera nya medlemmar har tillkommit vid Lucia. Alla ni som redan är medlemmar glöm inte att betala in 2015 års avgift snarast. Det hjälper inför extravalet ju tidigare dess bättre. Lars Stålheim Tack för ett starkt val! Alla ska veta att vi gjorde ett starkt valarbete i Partille. Utan alla de insatser som var och en genomförde skulle vi inte uppnått det positiva resultat vi har idag. Alliansen styr fortfarande i Partille och vi har starkt bidragit till att regionen har kunnat byta till ett moderatlett styre. Stort tack alla! Stalltips: Förstärkt klädsel i nästa valrörelse! Extravalrörelse!! Smaka på det, ett sällan använt ord i Sverige. Vi laddar för valkampanj i vinter. Mer information kommer i januari, via mail och på gruppmöten. På sidorna tar vi upp det scenario som troligen kommer att gälla. Hålltider för utlandsröstning, röstkort, mm. Först måste dock statsministern fatta det beslut han nästintill försökt skrämma oss med!?!

2 2 Även en grå höst kan bjuda på gyllene glans! Nu har höstens mörker slutit sig runt oss och jag känner att mycket har gått tillbaka i vanlig lunk efter valet. Lunk kanske är att vara lite slarvig med språket. Istället har intensiteten ökat i alla andra områden som stått tillbaka inför valet i september. Ni som känner mig vet att avkoppling bl.a betyder såg och hammare, sätta bulldeg och att lösa korsord. Men det betyder oxå att stimulera andra till idrott, särskilt till orientering. Inom Sävedalens AIK har vi i år utvecklat en ny variant som är snabb, rolig och svårorienterad. Utmaningen har varit ett nytt tidtagningssystem. Det är vi nu en liten grupp som tror oss ha löst. En stor del av tiden har jag förstås funnits på mitt arbete. Särskilt i höst kändes det extra motiverande eftersom jag och min fru blev inbjudna till fest i Stockholms stadshus. Lång och trogen tjänst heter det visst. Efter att ha sett Gyllene salen på nära håll vill jag mycket gärna få en guidad visning här! Lars Stålheim er redaktör Våra viktigaste möten Gruppmöte Kommunhuset, KS-rummet Moderater ifrån alla nämnder samlas en gång i månaden. Mötet är öppet för alla M-medlemmar. Nya frågor och idéer har vi tid att diskutera. KommunFullmäktige Kommunhuset, KF-salen Moderata ledamöter samlas 30 minuter innan KF-mötet för en snabb genomgång i KS-rummet. M-dag i Partille Samtliga Moderater aktiva i Partille går gemensamt ut på gator och torg. Vi vill höra våra kommuninvånares tankar samt samtala om förändringsbehov i Partille såväl som i Sverige. Samling i M-lokalen, Gamla Kronv Klädsel: parti-jacka eller -tröja.

3 Gruppledaren har ordet! 3 Ibland går det snabbt i svängarna, och då menar jag inte i skidbacken går det till historien som Supervalåret, utan egentliga vinnare och där en möjlighet till minoritetsstyre i riksdagen schabblades bort av Stefan Löfven. Denna man som enligt utsago skulle vara mästare när det kommer till förhandling satte sig i en båt som styrdes av Miljöpartiet och med ett vänsterinriktat roder. Ja resultatet blev ju som ni vet, ett Extraval. Är man inte förberedd är man oförberedd, och då blir oftast resultatet därefter, som en klok dåvarande Statsminister uttalade i höstens valrörelse. I Partille har vi haft ett intensivt år med 2 fantastiska valrörelser där vi har träffat många av våra väljare. Även om EU valet var något av en katastrof för vårt parti så la vi en bra grund inför höstens val genom att knacka en väldig massa dörrar. I kommunen gjorde vi Moderater vårt nästbästa val genom tiderna, och valrörelsemässigt var det en av de bästa och roligaste valrörelserna hittills. Trots detta tappade vi 2 mandat, och Fp 1 vilket betyder att vi i Alliansen som största block styr kommunen i minoritet. Detta kan bli något av en utmaning under mandatperioden då det är en ny situation för oss. I Västra Götalandsregionen hamnade Alliansen tillsammans med Mp, lite oväntat, i majoritet och för första gången på 14 år sitter INTE Socialdemokraterna vid makten i regionen. I november antogs den nya majoritetens budget, en budget som innebär en skattehöjning med 35 öre för att täcka framförallt sjukhusens underskott börjar med att vi 10:e januari väljer en ny partiledare som ska leda oss i en valrörelse där vi har goda möjligheter att återta regeringsmakten. Så njut av en härlig julledighet, ladda batterierna och vädra kampanjjackan inför en ny valrörelse. God jul och Gott Nytt År Önskar Marith Hesse Gruppledare KF-gruppen Vi ska göra allt inför extravalet. Ditt stöd både ekonomsikt och fler händer lyfter oss! Bidrag till kampanjer mottages tacksamt på BG Moderaterna i Partille

4 4 Valresultatet i Partille I november hölls konstituerande fullmäktige med tillsättande av platserna till de olika nämnder och uppdrag som finns. Ett gott fotarbete från Stefan m.fl gjorde att det gick snabbt och utan en massa extra omröstningar, trots det jämna valresultatet. Med Alliansens 24 platser, vänsterns 22 och Sverigedemokraternas (SD) 5 kunde kvällen blivit lång. Nedan redovisar jag enbart de Moderater som valdes in till våra största nämnder. För att få fullständiga listan ska du läsa Partille kommuns hemsida. Under demokrati finns de olika nämnderna listade. Till KommunStyrelsen (11 platser 5 Allians, 5 vänster, 1 SD) valdes Stefan (ordf), Marith och Jonas. Ersättare: Linda, Adam o Hadar. Till Utbildningsnämnden (11 5, 5, 1) valdes Angela (ordf), Otto och Eva, ers: Henrik S o Mikael. Till Bygg- och Miljönämnden (9 4, 4, 1) valdes Hadar (ordf) och Lars, ers: Inger o Sven-Bertil. Till Vård- och Omsorgsnämnden (9 4, 4, 1) valdes Jonas (ordf), Greta och Mattias, ers: Birgitta o Irma. Till Social- och Arbetsnämnden (7 4, 3, 0) valdes Adam och Sofie, ers: Olli o Vida. Till Kultur- och Fritidsnämnden (7 4, 3, 0) valdes Björn, Tom och Rita, ers: Rosemarie o Martina. Till Revisorer (5 2, 3, 0) valdes Henrik L. Vi valde även till Valnämnd, GRförbundet, Lantmäteri, Överförmyndare, Vigselförrättare, Begravningsförrättare, Nämndemän i tingsrätten, Räddningstjänsten, Partillebo och Partille energi. Nya fullmäktigegruppen efter novembermötet! Sofie, Lars, Janne, Hadar, Angela, Jonas, Henrik, Stefan, Eva, Marith, Adam, Ingemar och Inger. Saknas i bild gör Greta och Rita.

5 Partillemoderater i regionen 5 Marith Hesse ersättare Regionstyrelsen, ledamot Styrelsen för NUsjukvården, Sofie Bichler ersättare Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, ledamot Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, ledamot Samordningsförbundet Ale- Kungälv-Stenungsund-Tjörn, Linda Fröberg ledamot Västra patientnämnden, Jonas Mårdbrink ersättare Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Lars Stålheim ersättare Miljönämnden Kristina Loveby nämndeman Hovrätten för västra Sverige, Adam Algotsson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Maj-Lis Mårtensson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Eva Persson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Per Stenklint nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Louise Torgnysdotter nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Tommy Persson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Redaktören önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

6 6 Från Bohusförbundet Nu satsar vi framåt! Vi ska utveckla politiken hela tiden och leva i tiden. Här kommer några ord från vår partiombudsman för Moderaterna i Bohuslän, Lena Jernehed. Hej! Vi lämnar en intensiv valrörelse bakom oss och går in i en ny fas. Nu ska vi tillsammans rusta oss inför de kommande fyra åren och jag hoppas att du vill vara med på den resan! Du är välkommen att höra av dig till mig om du har frågor, idéer eller funderingar. Ideologikonferens Du är varmt välkommen att delta på vår årliga Ideologikonferens den 31 januari. Årets konferens kommer äga rum på Stenungsbaden Yacht Club med havet och vintriga klippor utanför fönstret. Vi kommer att lyssna på intressanta talare, inspirera varandra, utbyta erfarenheter och fokusera på vår sakpolitik. Årets tema är ideologi och migration/integration. Talare och program presenteras närmare, men du kan anmäla dig redan nu. Anmälan via Linda Fröberg mer info på: Påverka vår politik! Den 25:e april har Moderaterna i Bohuslän förbundsstämma där vi kommer diskutera framtidens politik. Vill du vara med och påverka Moderaternas politik kan du skriva en eller flera motioner. En motion är ett politiskt förslag som lämnas från medlemmar till förbundsstämman. Du kan även skicka motionen till din förenings årsmöte för hantering där. Observera att din motion ska vara förbundet tillhanda senast den 13:e mars Maila till Skickar du den till din förening ska den vara föreningen tillhanda senast två veckor innan årsmötet, enligt våra stadgar.

7 Att skriva en motion 7 Här nedan följer tips på upplägg. Rubrik Sammanfatta ämnet för din motion i en rubrik. Exempel: För fler jobb Brödtext Skriv en text om dina politiska förslag. Gör en kort inledning, problemformulering, presentera dina argument (tre brukar vara lagom) som lösning på problemet och knyt sedan ihop texten. Du kan beskriva ett lokalt, regionalt eller nationellt problem som du vill lösa med din motion. Att tänka på: Försök skriva din brödtext på en A4, kvalitet är alltid bättre än kvantitet. Men du får självklart skriva så långt du vill och behöver för att känna att ditt budskap går fram. Att-satser Det är att-satserna som stämman kommer ta ställning till. Att-satserna är förslag till beslut utifrån brödtexten. Brödtexten är till för att man Er redaktör håller redan tummarna. För Anna Kindberg Batra och för ett starkt val! ska kunna ta ställning till attsatserna. Olika exempel på att-satser beroende på hur du vill att din motion ska hanteras vidare. Du kan även skicka vidare din motion till exempelvis riksdagsgruppen eller regiongruppen. Observera att att-satserna nedan endast är förslag. ex1: att anta motionen i sin helhet (betyder att man beslutar att anta hela motionen, vilket betyder vartenda ord och stavelse i brödtexten, rubriken och att-satserna). ex2: att Nya Moderaterna i Bohsulän verkar för att införa reformerna RUT och ROT. ex3: att skicka vidare motionen till Moderaternas partistämma hösten 2015 (Det betyder att motionen, om stämman så beslutar, skickas vidare till Moderaternas partistämma och debatteras där). Du bestämmer själv hur många attsatser du ska ha och vad de ska innehålla, men tänk på att varje attsats ska vara konkreta och ha ett syfte. Hör av dig om du vill ha mer tips! Tillsammans formar vi vår framtida politik! Lena Jernehed Partiombudsman Moderaterna i Bohuslän

8 8 Moderata seniorers årliga temadag I slutat av november gick moderata seniorers årliga temadag av stapeln i Riksdagens förstakammarsal. Temat var Tid av förändring. Som vanligt ett späckat program. Rektorn för Malmö högskola talade på temat: Kreativiteten - den viktiga konkurrensfaktorn. Att kunna locka de duktigaste studenterna för att kunna konkurrera när många länder gör massiva investeringar i utbildning. Turkiet, Kina, Ryssland, Vietnam, Taiwan, Indien når nivåer som vi inte sett tidigare. Arbeta med globala klassrum - utbildning över nätet med klassrum från Kina till USA. Nytt, spännande och eftersökt bland studenterna. Förmåga hos studenterna att bilda kluster kommer att bli avgörande. Så kom Anna KB och talade om att i dag har vi en stark opposition mot en svag regering. (Skrivet dagen före budgetomröstningen i Riksdagen). Vi är i startblocken för valrörelsen Lagt runt 1000 motioner och startat ett antal arbetsgrupper som skall vässa vår politik. Risk att bli introverta finns alltid, väljarkontakter måste vara fundamentala de kommande åren. Vid nästa val är seniorerna 1/3 av valmanskåren - hur skall vi förhålla oss till det? Alliansen lämnade ett Sverige på rätt väg med satsningar på utbildning och företagande. Sveriges starka ekonomi måste vårdas och stärkas poängterade Anna. Men Lövens budget försvagar svensk ekonomi, bromsar jobbtillväxt och skjuter viktiga reformer på framtiden. Och makten flyttas från invånarnas köksbord till politiska sammanträdesrum. Catharina ES talade om infrastruktur. Fler vill flytta till städer, större städer. Då behövs mer tåg, snabba tåg. Ny stambana mellan Sthlm-Gbg över Jönköping och knytpunkt till Landvetter flyg, låter bra! Kostnad 1 miljard/mil ger tåg som gör 320 km/tim. Jag frågade Cattis när hon klipper bandet 2030 blev svaret!! Karin Enström är ny talesperson för utrikespolitik men hon berörde oxå försvarspolitiken. Vi ser ju en ökad militär aktivitet i vårt närområde och det gör att vi måste genomföra förstärkningar av vårt försvar. Vi återupptar försvarsplaneringen, krigsplacerar personal och materiel, ökar övningarna, skaffar och uppgraderar material men vi behöver göra mer! Hemvärnet stärker sin förmåga men det saknas frivillig personal. Karin talade också om vikten av mer samarbete nu när 50 miljoner människor är på flykt. Mer samarbete inom EU, Nato och andra organisationer. EU måste samarbeta med USA och hjälpa Ukraina.

9 Seniorernas temadag, forts 9 Sist på denna innehållsrika dag kom Björn Wahlroos och han höll ungefär det anförande som han hade som sommarpratare säger de som hörde honom då. Det gjorde inte jag men jag har gått in på nätet och lyssnat mycket hörvärt! Till slut i slutet på förra veckan dog en av våra stora ideologer : Hans L. Zetterberg. Jag hade den stora glädjen att sitta i den arbetsgrupp som partiet tillsatte i början av 90-talet med uppgift att förnya partiets politik. Vi fick jobba i två år, två roliga och lärorika år där Hans var ordförande och också gjorde det mesta jobbet. SvD hade en artikel som Hans skrev för några år sedan i tidningen 30 nov det är värt att gå in och läsa den. Mats Johansson har skrivit om minnesvärda samtal med Hans läs på matsjohansson.net. Det var en mycket intressant temadag som hade lockat många seniorer förstakammarsalen var full och deltagarlistan var övertecknad! Inger René Arbetsfilosofi för förtroendevalda Mötesetik Jag skriver detta för att du som är ny i föreningen eller ny som förtroendevald ska finna dig tillrätta. I varje organisation finns det alltid ett antal oskrivna regler. Så även i Partille och inom moderaterna. Nämndsarbetet Alla, både ordinarie och ersättare, som är valda till en nämnd förväntas komma på våra nämndsmöten. Varje nämnd har normalt ett förmöte med alliansen, även här förväntas alla ledamöter från alliansen dyka upp. Kan man inte komma meddelar man moderaternas förstenamn i nämnden via t.ex SMS att man har förhinder. Gruppmötena Här ska alla förtroendevalda delta. Ibland behöver vi kunnat ventilera frågor brett och det kan oxå vara frågor som måste hanteras samlat i flera olika nämnder. Dessutom tar vi upp politiska frågor för att utbilda och bredda gruppens och individens kunskap. Frånvaro meddelas till Marith eller Adam. Utöver förtroendevalda är alla medlemmar i föreningen välkomna till våra gruppmöten. Frågor och idéer ventileras både vid konferensbordet och kaffeborden. vid pennan Lars Stålheim

10 10 Valmyndighetens information Tidigast den 29:e december kan statsminister Stefan Löfvén besluta om extraval. För väljarna kommer det vara som ett ordinarie val till riksdagen. Röstkort skickas ut, och kommunerna kommer att se till att det finns vallokaler och röstningslokaler för förtidsröstning. Det kommer att finnas valsedlar och valkuvert på alla ställen där man kan rösta. Den som är svensk medborgare, fyller 18 år senast på valdagen (dvs valdagen för det extra valet) och någon gång varit folkbokförd i Sverige har rösträtt vid val till riksdagen. En ny röstlängd tas fram 30 dagar före valdagen och den innehåller de röstberättigade som uppfyller villkoren för rösträtt enligt lag. Extravalet gäller enbart val till Riksdagen. Mer information hittar du på valmyndighetens hemsida Som vanligt gäller att den som är utomlands kan rösta på ambassader, konsulat och ev via brev. Den som är sjuk eller förhindrad kan rösta via bud. Se hemsidan när vi närmar oss valet för detaljerad information Röstkort Samtliga röstberättigade i Sverige ska ha fått röstkort 4/3. Saknar du ditt röstkort eller stämmer inte uppgifterna på ditt röstkort ska du snarast begära ett nytt från valmyndigheten. Använd något av följande: Beställ ett nytt på hemsidan Ring Valmyndigheten Ring Länsstyrelsen i Västra Götaland Trolig tidplan & förtidsröstningslokaler I dagsläget finns inga tider fastställda, följande är dock troliga om 22:e mars blir fastställd valdag. 20/2 röstlängden fastställs 2/3 ambassader tar emot röster 4/3 alla ska ha fått röstkort 12/3 förtidsröstningen börjar 22/3 valdagen, öppettiden kan vara kortare på vissa platser, se eget röstkort för detaljer. Förtidsröstning kan troligen ske som vid tidigare val, dvs: Allum, vid Ica Maxi Kulturum Nordstan Eftersom det kommer att bli kort om tid inför valet skickar vi redan nu ut denna information även om den är preliminär. Vid penna Lars Stålheim

11 Kampanjplan inför extravalet 11 Vi är synliga både på M-kampanjer utanför varuhus, i dörrknackingsteam, hållplatsbesök och vid andra tillfällen. Så ska vi köra under hela mars fram till valdagen! Kampanjer vi planerar I dagsläget har vi ingen detaljplan framme. Alla uppslag på aktiviteter som vi kan och bör delta vid tas tacksamt emot. Följande planering fanns i september och vi kommer naturligtvis att ta det bästa av detta och komplettera: Morgonkampanjer Partille station, Bussterminaler, Busshållplatser Dörrknackning Köpcentrum ICA maxi, Hemköp, ICA prima, Vallhamra, Hemköp, Rusta, Jula Närradio 88 MHz Annonsering Insändare Vallokalsbevakning Vi i valledningen tar gärna emot synpunkter och frågor! Valledare Adam Algotsson Vice valledare Lars Stålheim Vice valledare Mikael Carlsson

12 Kalendarium Ti 23/12 Drottningens födelsedag To 25/12 Juldagen To 1/1 Nyårsdagen Lö 10/1 Moderaterna väljer partiledare Må 12/ Gruppmöte, KS-rummet (Jan T & Margareta L) Ti 27/ KommunFullmäktige, KF-salen On 28/1 Konungens namnsdag Lö 31/ Ideologikonferans Bohuslän Må 2/ To 19/2 - Fr 20/2 Ti 24/ Gruppmöte, KS-rummet (Stefan S & Greta M) Heldagsutbildning av alla förtroendevalda i Partille KommunFullmäktige, KF-salen Må 2/ Års- & gruppmöte, KF-salen (Inger R & Hadar K) On 4/3 Förtidsröstning startar Allum o Kulturum i Partille To 12/3 Kronprinsessans namnsdag Lö 13/ Moderat Närradio 88 MHz Sö 22/3 Valdag Sverige Sö 22/ ev Valvaka i Partille Må 30/ Gruppmöte, KS-rummet (Inger R & Hadar K) Ti 31/ KommunFullmäktige, KF-salen Lö 28/2 - Sö 22/3 Valaktiviteter nästan varje dag enligt särskilt schema. Obs! Alla tider avseende valet är preliminära men högst troliga. Mer info via mail och i nästa BlåBladet. Obs! Se Anna KB Se Anna Kindberg Batra berätta om sig själv och om vår politik. Kolla även valberedningens presentation och se valet den 10:e januari. Använd: Videokanalen Ta del av moderaternas nyhetsklipp på vår egen youtube-kanal. Gå in med youtube.com/user/ moderaterna eller varför inte prenumerera. På youtube-sidan kan du lägga in ett abonnemang så får du filmerna när de är pin färska! Mobilappen kommer snart till användning igen! Värvningsstöd, nyheter mm finns här. modapp.moderat.se/info Hemsida: Nästa presstopp: e-post: Bli ny medlem; betala in 100:- på PG ange namn, adress, telefon och ev. e-post (redan medlem då får du ett inbetalningskort hem).

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen...

Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... V I S Val I Sikte Innehållsförteckning Inledning... 3 Så använder du studiematerialet... 3 Gruppens storlek och sammansättning... 3 Regler i gruppen... 4 Utvärdering - reflektion... 4 Del 1 Yttrandefrihet...

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Blå Skåne. Valupptakten 2006. MUF Skåne vill också byta statsminister! Idala gård - Här möts Skåne & Italien. Medlemstidningen för moderater i Skåne

Blå Skåne. Valupptakten 2006. MUF Skåne vill också byta statsminister! Idala gård - Här möts Skåne & Italien. Medlemstidningen för moderater i Skåne Blå Skåne Medlemstidningen för moderater i Skåne Valupptakten 2006 MUF Skåne vill också byta statsminister! Idala gård - Här möts Skåne & Italien Nr. 3 september 2006 Det är allvar nu! Nu går valrörelsen

Läs mer

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell Det här är Kungsbacka kommuns styrmodell innehåll Kapitel 1 Visionen pekar ut riktningen 4 Så här styrs Kungsbacka 6 Kapitel 2 Politikerna i KF styr på olika sätt 8 Kapitel 3 Så styr politikerna i nämnderna

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Rätten till en god man som man känner och kan kommunicera med!

Rätten till en god man som man känner och kan kommunicera med! Medlemstidning för föreningen JAG och Brukarkooperativet JAG. Nr 2/2014 JAG försvarar viktigaste rättvisefrågan: Rätten till en god man som man känner och kan kommunicera med! Självbestämmandet poängen

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan

Ta plats på arenan STUDIEMATERIAL. En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan Ta plats på arenan En intressepolitisk grundutbildning för funktionshindersföreningar i samverkan STUDIEMATERIAL Om mänskliga rättigheter Om hur Sverige styrs Om samverkan Om påverkansarbete Om att vara

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

En handbok om brukarrevision. Kvalitetsutveckling genom egen erfarenhet av psykiska funktionshinder

En handbok om brukarrevision. Kvalitetsutveckling genom egen erfarenhet av psykiska funktionshinder En handbok om brukarrevision Kvalitetsutveckling genom egen erfarenhet av psykiska funktionshinder Text: Anna Jakobsson Lund och David Rosenberg Layout och foto: Sofia Hänström Tryck: Hemströms Tryckeri

Läs mer

del i styrprocessen Medborgardialog

del i styrprocessen Medborgardialog Medborgardialog som del i styrprocessen Medborgardialog in i styrningen 5 Medborgardialog som del i styrprocessen Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Anders Nordh, anders.nordh@skl.se

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Vad händer med Arödsdal?s. 4-5

Vad händer med Arödsdal?s. 4-5 LN www.ljungskilenyheter.se Nr 2 Torsdag 11 september 2014 Vad händer med Arödsdal?s. 4-5 En lokaltidning gjord av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola 2 Torsdag 11 september 2014 Planerade byggen.

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Därför demokrati. Studiematerial från riksdagen

Därför demokrati. Studiematerial från riksdagen Därför demokrati Studiematerial från riksdagen 2 Därför demokrati Riksdagens uppgifter Riksdagen ska representera människorna i Sverige. Riksdagen fattar beslut om lagar, oftast på förslag från regeringen.

Läs mer

Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet

Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet Rätt att rösta! hur kommuner och landsting kan arbeta för att öka valdeltagandet Beredningen för demokratifrågor - programarbete - politisk delaktighet Rätt att rösta! SKL:s beredning för demokratifrågor

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

RikSDAgens årsbok 2012/13

RikSDAgens årsbok 2012/13 RikSDAgens årsbok 2012/13 RikSDAgens Årsbok 2012/13 Årsboken kan beställas kostnadsfritt via riksdagens webbplats www.riksdagen.se eller från Riksdagens tryckeriexpedition 100 12 Stockholm E-post: ordermottagningen@riksdagen.se

Läs mer

Det nya. Landet. Ett rollspel om demokratins dilemman

Det nya. Landet. Ett rollspel om demokratins dilemman Det nya Landet Ett rollspel om demokratins dilemman UPPLEVELSEBASERAT LÄRANDE DET NYA LANDET / 22 Om materialet Detta material är baserat på ett tidigare material med samma namn som utvecklades på uppdrag

Läs mer

*XQLOODcEHUJ HQLQGLYLGDQSDVVDGXQGHUYLVQLQJVIRUP. /LQN SLQJVXQLYHUVLWHW *UXQGVNROOlUDUSURJUDPPHW .HUVWLQ1LOVVRQ

*XQLOODcEHUJ HQLQGLYLGDQSDVVDGXQGHUYLVQLQJVIRUP. /LQN SLQJVXQLYHUVLWHW *UXQGVNROOlUDUSURJUDPPHW .HUVWLQ1LOVVRQ /LQN SLQJVXQLYHUVLWHW *UXQGVNROOlUDUSURJUDPPHW *XQLOODcEHUJ µ(jhwduehwhµ HQLQGLYLGDQSDVVDGXQGHUYLVQLQJVIRUP ([DPHQVDUEHWHSRlQJ +DQGOHGDUH.HUVWLQ1LOVVRQ /,8,89*(;6(,QVWLWXWLRQHQI U 8WELOGQLQJVYHWHQVNDS

Läs mer

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillvaxtverket.se/publikationer.

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Krönika. Innehåll. Stadshusets allt-i-allo Sid 3. IT - liten enhet med stort nätverk Sid 4. Stjärnkväll inleder KOM-veckan Sid 7

Krönika. Innehåll. Stadshusets allt-i-allo Sid 3. IT - liten enhet med stort nätverk Sid 4. Stjärnkväll inleder KOM-veckan Sid 7 ÅMÅLS KOMMUN magasinet Åmåls UTGIVET AV ÅMÅLS KOMMUN #3 MARS 2012 VAR MED OCH TYCK FYLL I TALONGEN PÅ SISTA SIDAN! TYCK OM ÅMÅL! HEMTJÄNSTEN LÅSER UPP MED MOBILEN Kommunen inför nyckelfri hemtjänst STJÄRNKVÄLL

Läs mer

När tålamodsburken rinner över

När tålamodsburken rinner över När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist När tålamodsburken rinner över om att ritprata Gunnel Lundkvist 1 Specialpedagogiska skolmyndigheten Beställningsadress: Specialpedagogiska

Läs mer