Tack för ett starkt val!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tack för ett starkt val!"

Transkript

1 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:4 December 2014 Innehåll Kåseri sid 2 Gruppledaren sid 3 Valresultat Partille sid 4 Valresultat region sid 5 Partiombudet sid 6 Att motionera sid 7 Temadag seniorer sid 8 Mötesetik sid 9 Valmyndigheten sid 10 Tidplan extravalet sid 10 Extravalet sid 11 Kalendarium sid 12 Anna KB sid 12 YouTube kanal sid 12 Moderat app sid 12 Vår medlemsnivå Under hösten har vi haft en positiv medlemsutveckling. Vi kan särskilt notera att flera nya medlemmar har tillkommit vid Lucia. Alla ni som redan är medlemmar glöm inte att betala in 2015 års avgift snarast. Det hjälper inför extravalet ju tidigare dess bättre. Lars Stålheim Tack för ett starkt val! Alla ska veta att vi gjorde ett starkt valarbete i Partille. Utan alla de insatser som var och en genomförde skulle vi inte uppnått det positiva resultat vi har idag. Alliansen styr fortfarande i Partille och vi har starkt bidragit till att regionen har kunnat byta till ett moderatlett styre. Stort tack alla! Stalltips: Förstärkt klädsel i nästa valrörelse! Extravalrörelse!! Smaka på det, ett sällan använt ord i Sverige. Vi laddar för valkampanj i vinter. Mer information kommer i januari, via mail och på gruppmöten. På sidorna tar vi upp det scenario som troligen kommer att gälla. Hålltider för utlandsröstning, röstkort, mm. Först måste dock statsministern fatta det beslut han nästintill försökt skrämma oss med!?!

2 2 Även en grå höst kan bjuda på gyllene glans! Nu har höstens mörker slutit sig runt oss och jag känner att mycket har gått tillbaka i vanlig lunk efter valet. Lunk kanske är att vara lite slarvig med språket. Istället har intensiteten ökat i alla andra områden som stått tillbaka inför valet i september. Ni som känner mig vet att avkoppling bl.a betyder såg och hammare, sätta bulldeg och att lösa korsord. Men det betyder oxå att stimulera andra till idrott, särskilt till orientering. Inom Sävedalens AIK har vi i år utvecklat en ny variant som är snabb, rolig och svårorienterad. Utmaningen har varit ett nytt tidtagningssystem. Det är vi nu en liten grupp som tror oss ha löst. En stor del av tiden har jag förstås funnits på mitt arbete. Särskilt i höst kändes det extra motiverande eftersom jag och min fru blev inbjudna till fest i Stockholms stadshus. Lång och trogen tjänst heter det visst. Efter att ha sett Gyllene salen på nära håll vill jag mycket gärna få en guidad visning här! Lars Stålheim er redaktör Våra viktigaste möten Gruppmöte Kommunhuset, KS-rummet Moderater ifrån alla nämnder samlas en gång i månaden. Mötet är öppet för alla M-medlemmar. Nya frågor och idéer har vi tid att diskutera. KommunFullmäktige Kommunhuset, KF-salen Moderata ledamöter samlas 30 minuter innan KF-mötet för en snabb genomgång i KS-rummet. M-dag i Partille Samtliga Moderater aktiva i Partille går gemensamt ut på gator och torg. Vi vill höra våra kommuninvånares tankar samt samtala om förändringsbehov i Partille såväl som i Sverige. Samling i M-lokalen, Gamla Kronv Klädsel: parti-jacka eller -tröja.

3 Gruppledaren har ordet! 3 Ibland går det snabbt i svängarna, och då menar jag inte i skidbacken går det till historien som Supervalåret, utan egentliga vinnare och där en möjlighet till minoritetsstyre i riksdagen schabblades bort av Stefan Löfven. Denna man som enligt utsago skulle vara mästare när det kommer till förhandling satte sig i en båt som styrdes av Miljöpartiet och med ett vänsterinriktat roder. Ja resultatet blev ju som ni vet, ett Extraval. Är man inte förberedd är man oförberedd, och då blir oftast resultatet därefter, som en klok dåvarande Statsminister uttalade i höstens valrörelse. I Partille har vi haft ett intensivt år med 2 fantastiska valrörelser där vi har träffat många av våra väljare. Även om EU valet var något av en katastrof för vårt parti så la vi en bra grund inför höstens val genom att knacka en väldig massa dörrar. I kommunen gjorde vi Moderater vårt nästbästa val genom tiderna, och valrörelsemässigt var det en av de bästa och roligaste valrörelserna hittills. Trots detta tappade vi 2 mandat, och Fp 1 vilket betyder att vi i Alliansen som största block styr kommunen i minoritet. Detta kan bli något av en utmaning under mandatperioden då det är en ny situation för oss. I Västra Götalandsregionen hamnade Alliansen tillsammans med Mp, lite oväntat, i majoritet och för första gången på 14 år sitter INTE Socialdemokraterna vid makten i regionen. I november antogs den nya majoritetens budget, en budget som innebär en skattehöjning med 35 öre för att täcka framförallt sjukhusens underskott börjar med att vi 10:e januari väljer en ny partiledare som ska leda oss i en valrörelse där vi har goda möjligheter att återta regeringsmakten. Så njut av en härlig julledighet, ladda batterierna och vädra kampanjjackan inför en ny valrörelse. God jul och Gott Nytt År Önskar Marith Hesse Gruppledare KF-gruppen Vi ska göra allt inför extravalet. Ditt stöd både ekonomsikt och fler händer lyfter oss! Bidrag till kampanjer mottages tacksamt på BG Moderaterna i Partille

4 4 Valresultatet i Partille I november hölls konstituerande fullmäktige med tillsättande av platserna till de olika nämnder och uppdrag som finns. Ett gott fotarbete från Stefan m.fl gjorde att det gick snabbt och utan en massa extra omröstningar, trots det jämna valresultatet. Med Alliansens 24 platser, vänsterns 22 och Sverigedemokraternas (SD) 5 kunde kvällen blivit lång. Nedan redovisar jag enbart de Moderater som valdes in till våra största nämnder. För att få fullständiga listan ska du läsa Partille kommuns hemsida. Under demokrati finns de olika nämnderna listade. Till KommunStyrelsen (11 platser 5 Allians, 5 vänster, 1 SD) valdes Stefan (ordf), Marith och Jonas. Ersättare: Linda, Adam o Hadar. Till Utbildningsnämnden (11 5, 5, 1) valdes Angela (ordf), Otto och Eva, ers: Henrik S o Mikael. Till Bygg- och Miljönämnden (9 4, 4, 1) valdes Hadar (ordf) och Lars, ers: Inger o Sven-Bertil. Till Vård- och Omsorgsnämnden (9 4, 4, 1) valdes Jonas (ordf), Greta och Mattias, ers: Birgitta o Irma. Till Social- och Arbetsnämnden (7 4, 3, 0) valdes Adam och Sofie, ers: Olli o Vida. Till Kultur- och Fritidsnämnden (7 4, 3, 0) valdes Björn, Tom och Rita, ers: Rosemarie o Martina. Till Revisorer (5 2, 3, 0) valdes Henrik L. Vi valde även till Valnämnd, GRförbundet, Lantmäteri, Överförmyndare, Vigselförrättare, Begravningsförrättare, Nämndemän i tingsrätten, Räddningstjänsten, Partillebo och Partille energi. Nya fullmäktigegruppen efter novembermötet! Sofie, Lars, Janne, Hadar, Angela, Jonas, Henrik, Stefan, Eva, Marith, Adam, Ingemar och Inger. Saknas i bild gör Greta och Rita.

5 Partillemoderater i regionen 5 Marith Hesse ersättare Regionstyrelsen, ledamot Styrelsen för NUsjukvården, Sofie Bichler ersättare Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, ledamot Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, ledamot Samordningsförbundet Ale- Kungälv-Stenungsund-Tjörn, Linda Fröberg ledamot Västra patientnämnden, Jonas Mårdbrink ersättare Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Lars Stålheim ersättare Miljönämnden Kristina Loveby nämndeman Hovrätten för västra Sverige, Adam Algotsson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Maj-Lis Mårtensson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Eva Persson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Per Stenklint nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Louise Torgnysdotter nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Tommy Persson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Redaktören önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

6 6 Från Bohusförbundet Nu satsar vi framåt! Vi ska utveckla politiken hela tiden och leva i tiden. Här kommer några ord från vår partiombudsman för Moderaterna i Bohuslän, Lena Jernehed. Hej! Vi lämnar en intensiv valrörelse bakom oss och går in i en ny fas. Nu ska vi tillsammans rusta oss inför de kommande fyra åren och jag hoppas att du vill vara med på den resan! Du är välkommen att höra av dig till mig om du har frågor, idéer eller funderingar. Ideologikonferens Du är varmt välkommen att delta på vår årliga Ideologikonferens den 31 januari. Årets konferens kommer äga rum på Stenungsbaden Yacht Club med havet och vintriga klippor utanför fönstret. Vi kommer att lyssna på intressanta talare, inspirera varandra, utbyta erfarenheter och fokusera på vår sakpolitik. Årets tema är ideologi och migration/integration. Talare och program presenteras närmare, men du kan anmäla dig redan nu. Anmälan via Linda Fröberg mer info på: Påverka vår politik! Den 25:e april har Moderaterna i Bohuslän förbundsstämma där vi kommer diskutera framtidens politik. Vill du vara med och påverka Moderaternas politik kan du skriva en eller flera motioner. En motion är ett politiskt förslag som lämnas från medlemmar till förbundsstämman. Du kan även skicka motionen till din förenings årsmöte för hantering där. Observera att din motion ska vara förbundet tillhanda senast den 13:e mars Maila till Skickar du den till din förening ska den vara föreningen tillhanda senast två veckor innan årsmötet, enligt våra stadgar.

7 Att skriva en motion 7 Här nedan följer tips på upplägg. Rubrik Sammanfatta ämnet för din motion i en rubrik. Exempel: För fler jobb Brödtext Skriv en text om dina politiska förslag. Gör en kort inledning, problemformulering, presentera dina argument (tre brukar vara lagom) som lösning på problemet och knyt sedan ihop texten. Du kan beskriva ett lokalt, regionalt eller nationellt problem som du vill lösa med din motion. Att tänka på: Försök skriva din brödtext på en A4, kvalitet är alltid bättre än kvantitet. Men du får självklart skriva så långt du vill och behöver för att känna att ditt budskap går fram. Att-satser Det är att-satserna som stämman kommer ta ställning till. Att-satserna är förslag till beslut utifrån brödtexten. Brödtexten är till för att man Er redaktör håller redan tummarna. För Anna Kindberg Batra och för ett starkt val! ska kunna ta ställning till attsatserna. Olika exempel på att-satser beroende på hur du vill att din motion ska hanteras vidare. Du kan även skicka vidare din motion till exempelvis riksdagsgruppen eller regiongruppen. Observera att att-satserna nedan endast är förslag. ex1: att anta motionen i sin helhet (betyder att man beslutar att anta hela motionen, vilket betyder vartenda ord och stavelse i brödtexten, rubriken och att-satserna). ex2: att Nya Moderaterna i Bohsulän verkar för att införa reformerna RUT och ROT. ex3: att skicka vidare motionen till Moderaternas partistämma hösten 2015 (Det betyder att motionen, om stämman så beslutar, skickas vidare till Moderaternas partistämma och debatteras där). Du bestämmer själv hur många attsatser du ska ha och vad de ska innehålla, men tänk på att varje attsats ska vara konkreta och ha ett syfte. Hör av dig om du vill ha mer tips! Tillsammans formar vi vår framtida politik! Lena Jernehed Partiombudsman Moderaterna i Bohuslän

8 8 Moderata seniorers årliga temadag I slutat av november gick moderata seniorers årliga temadag av stapeln i Riksdagens förstakammarsal. Temat var Tid av förändring. Som vanligt ett späckat program. Rektorn för Malmö högskola talade på temat: Kreativiteten - den viktiga konkurrensfaktorn. Att kunna locka de duktigaste studenterna för att kunna konkurrera när många länder gör massiva investeringar i utbildning. Turkiet, Kina, Ryssland, Vietnam, Taiwan, Indien når nivåer som vi inte sett tidigare. Arbeta med globala klassrum - utbildning över nätet med klassrum från Kina till USA. Nytt, spännande och eftersökt bland studenterna. Förmåga hos studenterna att bilda kluster kommer att bli avgörande. Så kom Anna KB och talade om att i dag har vi en stark opposition mot en svag regering. (Skrivet dagen före budgetomröstningen i Riksdagen). Vi är i startblocken för valrörelsen Lagt runt 1000 motioner och startat ett antal arbetsgrupper som skall vässa vår politik. Risk att bli introverta finns alltid, väljarkontakter måste vara fundamentala de kommande åren. Vid nästa val är seniorerna 1/3 av valmanskåren - hur skall vi förhålla oss till det? Alliansen lämnade ett Sverige på rätt väg med satsningar på utbildning och företagande. Sveriges starka ekonomi måste vårdas och stärkas poängterade Anna. Men Lövens budget försvagar svensk ekonomi, bromsar jobbtillväxt och skjuter viktiga reformer på framtiden. Och makten flyttas från invånarnas köksbord till politiska sammanträdesrum. Catharina ES talade om infrastruktur. Fler vill flytta till städer, större städer. Då behövs mer tåg, snabba tåg. Ny stambana mellan Sthlm-Gbg över Jönköping och knytpunkt till Landvetter flyg, låter bra! Kostnad 1 miljard/mil ger tåg som gör 320 km/tim. Jag frågade Cattis när hon klipper bandet 2030 blev svaret!! Karin Enström är ny talesperson för utrikespolitik men hon berörde oxå försvarspolitiken. Vi ser ju en ökad militär aktivitet i vårt närområde och det gör att vi måste genomföra förstärkningar av vårt försvar. Vi återupptar försvarsplaneringen, krigsplacerar personal och materiel, ökar övningarna, skaffar och uppgraderar material men vi behöver göra mer! Hemvärnet stärker sin förmåga men det saknas frivillig personal. Karin talade också om vikten av mer samarbete nu när 50 miljoner människor är på flykt. Mer samarbete inom EU, Nato och andra organisationer. EU måste samarbeta med USA och hjälpa Ukraina.

9 Seniorernas temadag, forts 9 Sist på denna innehållsrika dag kom Björn Wahlroos och han höll ungefär det anförande som han hade som sommarpratare säger de som hörde honom då. Det gjorde inte jag men jag har gått in på nätet och lyssnat mycket hörvärt! Till slut i slutet på förra veckan dog en av våra stora ideologer : Hans L. Zetterberg. Jag hade den stora glädjen att sitta i den arbetsgrupp som partiet tillsatte i början av 90-talet med uppgift att förnya partiets politik. Vi fick jobba i två år, två roliga och lärorika år där Hans var ordförande och också gjorde det mesta jobbet. SvD hade en artikel som Hans skrev för några år sedan i tidningen 30 nov det är värt att gå in och läsa den. Mats Johansson har skrivit om minnesvärda samtal med Hans läs på matsjohansson.net. Det var en mycket intressant temadag som hade lockat många seniorer förstakammarsalen var full och deltagarlistan var övertecknad! Inger René Arbetsfilosofi för förtroendevalda Mötesetik Jag skriver detta för att du som är ny i föreningen eller ny som förtroendevald ska finna dig tillrätta. I varje organisation finns det alltid ett antal oskrivna regler. Så även i Partille och inom moderaterna. Nämndsarbetet Alla, både ordinarie och ersättare, som är valda till en nämnd förväntas komma på våra nämndsmöten. Varje nämnd har normalt ett förmöte med alliansen, även här förväntas alla ledamöter från alliansen dyka upp. Kan man inte komma meddelar man moderaternas förstenamn i nämnden via t.ex SMS att man har förhinder. Gruppmötena Här ska alla förtroendevalda delta. Ibland behöver vi kunnat ventilera frågor brett och det kan oxå vara frågor som måste hanteras samlat i flera olika nämnder. Dessutom tar vi upp politiska frågor för att utbilda och bredda gruppens och individens kunskap. Frånvaro meddelas till Marith eller Adam. Utöver förtroendevalda är alla medlemmar i föreningen välkomna till våra gruppmöten. Frågor och idéer ventileras både vid konferensbordet och kaffeborden. vid pennan Lars Stålheim

10 10 Valmyndighetens information Tidigast den 29:e december kan statsminister Stefan Löfvén besluta om extraval. För väljarna kommer det vara som ett ordinarie val till riksdagen. Röstkort skickas ut, och kommunerna kommer att se till att det finns vallokaler och röstningslokaler för förtidsröstning. Det kommer att finnas valsedlar och valkuvert på alla ställen där man kan rösta. Den som är svensk medborgare, fyller 18 år senast på valdagen (dvs valdagen för det extra valet) och någon gång varit folkbokförd i Sverige har rösträtt vid val till riksdagen. En ny röstlängd tas fram 30 dagar före valdagen och den innehåller de röstberättigade som uppfyller villkoren för rösträtt enligt lag. Extravalet gäller enbart val till Riksdagen. Mer information hittar du på valmyndighetens hemsida Som vanligt gäller att den som är utomlands kan rösta på ambassader, konsulat och ev via brev. Den som är sjuk eller förhindrad kan rösta via bud. Se hemsidan när vi närmar oss valet för detaljerad information Röstkort Samtliga röstberättigade i Sverige ska ha fått röstkort 4/3. Saknar du ditt röstkort eller stämmer inte uppgifterna på ditt röstkort ska du snarast begära ett nytt från valmyndigheten. Använd något av följande: Beställ ett nytt på hemsidan Ring Valmyndigheten Ring Länsstyrelsen i Västra Götaland Trolig tidplan & förtidsröstningslokaler I dagsläget finns inga tider fastställda, följande är dock troliga om 22:e mars blir fastställd valdag. 20/2 röstlängden fastställs 2/3 ambassader tar emot röster 4/3 alla ska ha fått röstkort 12/3 förtidsröstningen börjar 22/3 valdagen, öppettiden kan vara kortare på vissa platser, se eget röstkort för detaljer. Förtidsröstning kan troligen ske som vid tidigare val, dvs: Allum, vid Ica Maxi Kulturum Nordstan Eftersom det kommer att bli kort om tid inför valet skickar vi redan nu ut denna information även om den är preliminär. Vid penna Lars Stålheim

11 Kampanjplan inför extravalet 11 Vi är synliga både på M-kampanjer utanför varuhus, i dörrknackingsteam, hållplatsbesök och vid andra tillfällen. Så ska vi köra under hela mars fram till valdagen! Kampanjer vi planerar I dagsläget har vi ingen detaljplan framme. Alla uppslag på aktiviteter som vi kan och bör delta vid tas tacksamt emot. Följande planering fanns i september och vi kommer naturligtvis att ta det bästa av detta och komplettera: Morgonkampanjer Partille station, Bussterminaler, Busshållplatser Dörrknackning Köpcentrum ICA maxi, Hemköp, ICA prima, Vallhamra, Hemköp, Rusta, Jula Närradio 88 MHz Annonsering Insändare Vallokalsbevakning Vi i valledningen tar gärna emot synpunkter och frågor! Valledare Adam Algotsson Vice valledare Lars Stålheim Vice valledare Mikael Carlsson

12 Kalendarium Ti 23/12 Drottningens födelsedag To 25/12 Juldagen To 1/1 Nyårsdagen Lö 10/1 Moderaterna väljer partiledare Må 12/ Gruppmöte, KS-rummet (Jan T & Margareta L) Ti 27/ KommunFullmäktige, KF-salen On 28/1 Konungens namnsdag Lö 31/ Ideologikonferans Bohuslän Må 2/ To 19/2 - Fr 20/2 Ti 24/ Gruppmöte, KS-rummet (Stefan S & Greta M) Heldagsutbildning av alla förtroendevalda i Partille KommunFullmäktige, KF-salen Må 2/ Års- & gruppmöte, KF-salen (Inger R & Hadar K) On 4/3 Förtidsröstning startar Allum o Kulturum i Partille To 12/3 Kronprinsessans namnsdag Lö 13/ Moderat Närradio 88 MHz Sö 22/3 Valdag Sverige Sö 22/ ev Valvaka i Partille Må 30/ Gruppmöte, KS-rummet (Inger R & Hadar K) Ti 31/ KommunFullmäktige, KF-salen Lö 28/2 - Sö 22/3 Valaktiviteter nästan varje dag enligt särskilt schema. Obs! Alla tider avseende valet är preliminära men högst troliga. Mer info via mail och i nästa BlåBladet. Obs! Se Anna KB Se Anna Kindberg Batra berätta om sig själv och om vår politik. Kolla även valberedningens presentation och se valet den 10:e januari. Använd: Videokanalen Ta del av moderaternas nyhetsklipp på vår egen youtube-kanal. Gå in med youtube.com/user/ moderaterna eller varför inte prenumerera. På youtube-sidan kan du lägga in ett abonnemang så får du filmerna när de är pin färska! Mobilappen kommer snart till användning igen! Värvningsstöd, nyheter mm finns här. modapp.moderat.se/info Hemsida: Nästa presstopp: e-post: Bli ny medlem; betala in 100:- på PG ange namn, adress, telefon och ev. e-post (redan medlem då får du ett inbetalningskort hem).

Partille i planeringens tider!

Partille i planeringens tider! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 19 Nummer 2012:1 Mars 2012 Innehåll Kåseri sid 2 MUF Bohuslän sid 3 Årsmötet sid 4 Årsberättelse sid 4 Ny styrelse sid 5 Seniorträff sid 6

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Dags att arbeta! Igen!

Dags att arbeta! Igen! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 18 Nummer 2011:1 Mars 2011 Innehåll Kåseri sid 2 Redaktionellt sid 3 Våra möten sid 3 Utbildningar sid 3 Årsmötet sid 4 Årsberättelse sid 4

Läs mer

Valrörelsen är igång!

Valrörelsen är igång! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:2 Maj 2014 Innehåll Kåseri sid 2 Kustturnén sid 3 EU-kandidater sid 4 M i EU sid 4 Seniorerna sid 5 Sverigemötet sid 6 Vägar

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30

Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30 Valnämnd 2014-08-25 1 Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30 Beslutande Ledamöter: Jan Eckert (M), ordförande Olof Granström (KD), vice ordförande

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj.

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj. KAMPANJBOK -Var med i Sveriges största samtalskampanj. Jag vet att Sverige kan vara möjligheternas land för alla. Men då måste jobben sättas först och vi måste investera i infrastruktur, klimatomställning

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2010-11-16

ÅMÅLS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2010-11-16 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2010-11-16 KOMMUNFULLMÄKTIGE i Åmåls kommun kallas härmed till sammanträde i Stadshuset onsdagen den 24 november 2010, kl 18.30 för behandling av nedanstående ärenden: - Hälsningsanförande

Läs mer

Bergshamrapartiet Org nr 802465-1971. Årsredovisning 2014

Bergshamrapartiet Org nr 802465-1971. Årsredovisning 2014 Årsredovisning 2014 Styrelsen för Bergshamrapartiet får härmed avge redovisning för verksamhetsåret 2014-01-01 -- 2014-12-31, föreningens tredje verksamhetsår. Årsredovisningen omfattar Sid 1 Sid 5 Sid

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska 2 Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

1 PARTILLE KOMMUN SAMMANTRADESPRDTOKOLL Sida

1 PARTILLE KOMMUN SAMMANTRADESPRDTOKOLL Sida 43 1 PARTILLE KOMMUN SAMMANTRADESPRDTOKOLL Sida Kommunfullmäktige Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:10 30-43 Vid uppropet antecknas närvaro för 44 ordinarie ledamöter, 7 tjänstgörande ersättare

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

Bästa Gärdesmoderat!

Bästa Gärdesmoderat! Gärdesmoderaterna Medlemsbrev nr 4 november 2010 Bästa Gärdesmoderat! Ordförande har ordet. Nu är valet över och det blev en historisk valseger. Den moderatledda Alliansen fortsätter leda politiken i riksdagen,

Läs mer

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011.

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. NOMINERINGSREGLER AVSEENDE VALSEDLAR I ALLMÄNNA VAL Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. 1. FASTSTÄLLANDE AV NOMINERINGSREGLER 1.1 Förbundsstämma tre år före allmännaval

Läs mer

AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046. Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum

AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046. Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 2?. AU 9:29 Dnr. KS 2014/0046 Svar på motion nr 2/2014 från Ann-Christine Furustrand (S) - Ständig medborgardialog i centrum Arbetsutskottets

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll nr: Datum: Sammanträdeslag: Sidor: Paragraf: 5-01 200-04-07 ÅRSTÄMMA 1 (6) 1-22

PROTOKOLL. Protokoll nr: Datum: Sammanträdeslag: Sidor: Paragraf: 5-01 200-04-07 ÅRSTÄMMA 1 (6) 1-22 VÄSTRA GÖTALANDS DÖVAS LÄNSFÖRBUND PROTOKOLL Protokoll nr: Datum: Sammanträdeslag: Sidor: Paragraf: 5-01 200-04-07 ÅRSTÄMMA 1 (6) 1-22 Sign: Plats: Kommunfullmäktiges sal, Stadshus i Skövde Närvarande:

Läs mer

Möte via Internet http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a

Möte via Internet http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a Protokoll: Årsmöte för Aktiv Demokrati 2011 Datum: 2011-09-16 -- 2011-09-24 Plats: Möte via Internet http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a Dagordning: 01. Val av mötesordförande

Läs mer

DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ

DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ För oss är du viktig som du säkert förstår. Därför behöver vi dina tips för ett bättre Sverige nästa år! SVERIGES ENDA ARBETARPARTI Inledning Tiden går fort och snart är

Läs mer

Stadga för partiföreningar inom Moderata Samlingspartiet i Stockholms stad

Stadga för partiföreningar inom Moderata Samlingspartiet i Stockholms stad Stadga för partiföreningar inom Moderata Samlingspartiet i Stockholms stad Antagna vid förbundsstämma den 24-25 maj 2013. Godkända av partistyrelsen den 6 september 2013. 1 Ändamål Partiföreningens strävan

Läs mer

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 1. Mötet förklarat öppet. 2. Genomgång av röstlängd. Röstlängd enligt följande: Anton Nordenfur, Yuxuan Chen, Martin Åbom, Henrik Wallin, Tobias Jernér (tom punkt 11), Johannes

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Partille 2014 2018

Kommunalt handlingsprogram för Partille 2014 2018 Kommunalt handlingsprogram för Partille 2014 2018 PARTILLE Vår moderata politik grundar sig på följande ståndpunkter: Det grundläggande i ett fritt och demokratiskt samhälle är synen på att varje människa

Läs mer

M-båtsförbundets årsmöte 2010

M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 (5) Protokoll 2010-11-28 M-båtsförbundets årsmöte 2010 1 Årsmötet öppnades Förbundets ordförande Kristina Lundevall hälsade närvarande medlemmar välkomna till mötet. Erik Persson anmäler frågan om mässan

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Närvarande: Anna-Lena Sörenson, Östergötland, ordf Agneta Jansson, Västra Götaland Ann Lindman, Gävleborg Cecilia Carpelan, Stockholm

Läs mer

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning

Kommunstyrelsens beredning ~\t::a.~sj i'\ Kommunchef + motion for handläggning Gagnefs kommun Kommunfullmäktige Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-09-30 Dnr 2013:701/00 Sida 17 Kf 109 Motion om ny politisk organisation Kommunfullmäktiges beslut 1. Remittera motionen till

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

1 1 PARTILLE KOMMUN 9 Kommunfullmäktige

1 1 PARTILLE KOMMUN 9 Kommunfullmäktige 19:40 1 1 PARTILLE KOMMUN 9 Kommunfullmäktige SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 Plats och tid 124-134 Paragrafer Vid uppropet antecknas närvaro för 45 ordinarie ledamöter,

Läs mer

Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län?

Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län? Bryr sig, Intresserar sig, Involverar, Aktiverar Hur jämställd är representationen inom kommunala bolag i södra Örebro län? Slutrapport från kartläggning av kvinnors och mäns representation i de kommunala

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Rapport från SKOP 5 december 2014 Jämförelse mellan Löfven och Reinfeldt

Rapport från SKOP 5 december 2014 Jämförelse mellan Löfven och Reinfeldt Rapport från SKOP 5 ember - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Bottenkänning för Stefan Löfven tappar stort i SKOP:s skicklighetsliga - Lägsta nivån sedan Stefan Löfven blev partiledare - Bara 32,4

Läs mer

STADGAR FÖR KFUK-KFUM västsvenska regionen

STADGAR FÖR KFUK-KFUM västsvenska regionen STADGAR FÖR KFUK-KFUM västsvenska regionen 1 Verksamhetsområde och medlemmar. KFUK-KFUM västsvenska regionen, fortsättningsvis kallad Regionen, är ett regionalt förbund inom KFUK-KFUM Sverige, fortsättningsvis

Läs mer

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen)

Kungörelse 2011-02-21. Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) 1(21) 2011-02-21 Kommunförvaltningen Kommunsekreterare Ingegerd Svensson Tfn 040-42 5151 Sammanträdesdatum Plats Vellinge kommunhus, fullmäktigesalen (Måkläppen) Tid 19:00 Ärendelista 1. Upprop 2. Val

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Val som ska förrättas av valkongressen

Val som ska förrättas av valkongressen VALKONGRESSEN 24 MARS 2015 Val som ska förrättas av valkongressen FÖRSLAG FRÅN VALUTSKOTTET Förslag till protokoll från valutskottet Närvarande Lilly Bäcklund (S), Västerbotten (ordförande) Johan Sjölander

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Mediearbetets grunder Välkomna!

Mediearbetets grunder Välkomna! Mediearbetets grunder Välkomna! Klara Ahlqvist-Gustafsson Obstinator AB Tel: 070-740 72 09 Mail: Lördag 4 juni Hålltider: 10.00-11.30 Medias grundläggande funktionssätt Så funkar media! Vad som utgör en

Läs mer

CISV.se för hemsideadministratörer

CISV.se för hemsideadministratörer CISV.se för hemsideadministratörer Innehåll Om cisv.se... 2 Bakgrund... 2 Målgrupper... 2 Tekniskt... 3 Avdelningar... 3 Lediga uppdrag... 3 Framtiden... 4 Att sköta en lokalföreningssida... 4 Komma igång...

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Thon Hotel kl. 19.00 Beslutande Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Anneli Karlsson, vik kommunsekreterare Birgitta Jansson, kommunchef Johan Örnberg, ekonomichef Cecilia Hane,

Läs mer

Definition och ändamål

Definition och ändamål Stadgar 2014-07-17 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Stadgar för Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Definition och ändamål 1 Syfte Mom 1 Föreningens syfte är att bidra till ett Europa där ungdomar intresserar

Läs mer

Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering, samarbetsregeringen.

Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering, samarbetsregeringen. Medlemsmöte 29 oktober! Vi diskuterar valet och får besök av riksdagsledamot Adnan Dibrani Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering,

Läs mer

Regionråd 2015 TID & PLATS MOTIONER NOMINERINGAR HANDLINGAR. 23 oktober 2015, version 1

Regionråd 2015 TID & PLATS MOTIONER NOMINERINGAR HANDLINGAR. 23 oktober 2015, version 1 Regionråd 2015 TID & PLATS MOTIONER NOMINERINGAR HANDLINGAR 23 oktober 2015, version 1 Innehåll Praktisk information...3 Inför regionrådet så här går det till...4 Val av regionstyrelse...6 Val av kongressombud...

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet, dess ledamöter och lagstiftning

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet, dess ledamöter och lagstiftning Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet, dess ledamöter och lagstiftning När hålls valet till Europaparlamentet? I Sverige hålls valet den 25 maj 2014. De övriga 27 medlemsländerna röstar alla inom

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - Sammanträdesdatum Tekniskt utskott 2009-10-13 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 2 - NÄRVAROLISTA TEKNISKT UTSKOTT Beslutande Parti Namn S Lars-Ove Edberg S Alexandros Kiotseridis S Jan-Göran Petersson, från 18.00 Alf Persson S M Bengt Ohlsson

Läs mer

Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen

Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen 1 2 3 4 5 6 Dimensionera extern valdistrikt och lokaler röstmottagare och material information utbildning valkretsar övrig personal transporter

Läs mer

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06 KALLELSE Sida 1/5 Datum 2015-04-02 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236408 Till Medlemmar i Vätternvårdsförbundet samt Intressenter i Vätterns Vattenråd Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Läs mer

Viktiga datum och händelser inom Socialdemokraterna i Lund 2014 v2

Viktiga datum och händelser inom Socialdemokraterna i Lund 2014 v2 Viktiga datum och händelser inom Socialdemokraterna i Lund 2014 v2 Saknas i denna version av kalendariet för 2014. - Nya torgmöten/aktivitetsdagar för våren 2014 - Morgonutdelningar mm under våren 2014

Läs mer

5. Val av mötets ordförande Valberedningens och styrelsens förslag: Mattias Nilsson.

5. Val av mötets ordförande Valberedningens och styrelsens förslag: Mattias Nilsson. Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Fastställande av röstlängd 4. Godkännande av dagordning 5. Val av mötets ordförande Valberedningens och styrelsens förslag: Mattias Nilsson. 6. Val

Läs mer

Extra Förbundsstämma 7 september Moderaterna i Södra Älvsborg

Extra Förbundsstämma 7 september Moderaterna i Södra Älvsborg Extra Förbundsstämma 7 september Moderaterna i Södra Älvsborg Program 18.00 - Fika samt ombudsregistrering 18.30 - Välkomna till Borås. 18.35 - Stämmoförhandlingar. 19.00 - Stämmotalare Västtrafiks ordförande

Läs mer

Bybladet. December 2014

Bybladet. December 2014 Bybladet December 2014 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Oförändrad årsavgift Datum för årsstämman 2015 Motioner till årsstämman Information från valberedningen Våra informationskanaler Snösäsongen

Läs mer

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets KF Ärende 9 Löpnummer i Politikerrummet: 22 Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets Tjänsteskrivelse 2013-09-30 KS 2012.0210 Handläggare: Karin Jirénius

Läs mer

Valnämnden Protokoll 1 (9) 2014-12-02

Valnämnden Protokoll 1 (9) 2014-12-02 Valnämnden Protokoll 1 (9) Valnämnden 2014/26 Plats och tid Stadshusets sessionssal, kl 17:30-19:10 Ledamöter Urban Swahn (M), ordförande Börje Hansson (C), vice ordförande Gunnar Håkansson (MP), 2:e vice

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter Fastställda av årsmötet 21 april 2015 1. Namn 2. Ändamål 3. Uppgift 4. Säte Föreningens namn är Vi Konsumenter Föreningen är en fristående, partipolitiskt

Läs mer

Sida 1 av 5 STADGAR. för. Borås Bouleallians. Fastställda 2013-11-28 vid Borås Bouleallians konstituerande möte.

Sida 1 av 5 STADGAR. för. Borås Bouleallians. Fastställda 2013-11-28 vid Borås Bouleallians konstituerande möte. Sida 1 av 5 STADGAR för Borås Bouleallians Fastställda 2013-11-28 vid Borås Bouleallians konstituerande möte. STADGAR för den ideella föreningen Borås Bouleallians med säte i Borås kommun, bildad 2013-11-28.

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Regionråd 2016 TID & PLATS MOTIONER NOMINERINGAR HANDLINGAR. 19 oktober 2015, version 1

Regionråd 2016 TID & PLATS MOTIONER NOMINERINGAR HANDLINGAR. 19 oktober 2015, version 1 Regionråd 2016 TID & PLATS MOTIONER NOMINERINGAR HANDLINGAR 19 oktober 2015, version 1 Innehåll Praktisk information...3 Inför regionrådet så här går det till... 4-5 Val av regionstyrelse...6 Val av ombud

Läs mer

Sammanträdesdatum Valnämnden 2014-01-27 1. Sekreterare...Paragrafer 1-7 Marit Gustafsson

Sammanträdesdatum Valnämnden 2014-01-27 1. Sekreterare...Paragrafer 1-7 Marit Gustafsson Valnämnden 2014-01-27 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet 13.00-17.00 Maritha Eriksson (V), ordförande Rune Högberg (FP), vice ordförande Sven-Olov Halvarsson Lill (C), ledamot Ronny Larsson

Läs mer

Styrelseprotokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 24/2-2015 kl. 19.00 på Aspenäs Hotell & Konferens

Styrelseprotokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 24/2-2015 kl. 19.00 på Aspenäs Hotell & Konferens Sida 1 av 5 http://villaagarnalerum.se Styrelseprotokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 24/2-2015 kl. 19.00 på Aspenäs Hotell & Konferens Under sammanträdet serveras en enkel fika Närvarande:

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater Din röst spelar roll! Söndagen den 20 september 2009 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om

Läs mer

Stadgar Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening

Stadgar Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening Stadgar Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening Dessa stadgar ersätter 2012 års stadgar. Fastställdes i samband med höstmötet 2013. Denna version av stadgan är författad i Lund av Richard

Läs mer

Valnämnd. Jan Eric Knutas (FP) ersätter Alf Olofsson (S) Peter Wesley (KD) ersätter Cecilia Wiklund (V)

Valnämnd. Jan Eric Knutas (FP) ersätter Alf Olofsson (S) Peter Wesley (KD) ersätter Cecilia Wiklund (V) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Särörummet, Stadshuset Klockan 17-17.45 ande Övriga närvarande Ledamöter Christian Johansson (M), ordförande Inger Offneby (C) Lennart

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Jönköpings länsförbundsstämma 20 mars 2015 Godkända av riksförbundsstyrelsen 28 april 2015 Stadgar för Lantbrukarnas länsförbund i Jönköpings Län Namn, geografisk

Läs mer

Alla fantastiska klubbister önskas en Härligt God Jul och ett Gott Nytt År! Distriktsstyrelsen

Alla fantastiska klubbister önskas en Härligt God Jul och ett Gott Nytt År! Distriktsstyrelsen SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Inbjudan till internationell

Läs mer

Definition av ideell förening

Definition av ideell förening 1 Att bilda förening Definition av ideell förening Alla ord som är i fet och kursiv stil hittar du vår Det finns ingen specifik lag som bestämmer hur en ideell förening ska ordlista. Ordlistan finns i

Läs mer

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt Stadgar för Musikcentrum Riks 1 NAMN OCH SÄTE Förbundet Musikcentrum Riks (MCR) är en ideell förening som består av musikcentrumbildningar. Det har sitt säte i Göteborg. 2 ÄNDAMÅL Musikcentrum Riks ska

Läs mer

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014 SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

Sydsvensk regionbildning ideell förening

Sydsvensk regionbildning ideell förening Sydsvensk regionbildning ideell förening Anteckningar från styrelsemöte fredagen den 21 februari 2014 Mötet ägde rum i Konsthallen, Borgmästaregatan 17 i Karlskrona klockan 10-14.30. Närvarande: Landstinget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2010-05-17. Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia Barreira (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd 2010-05-17. Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia Barreira (V) Plats B-salen Tid Kl. 15:00-15:45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Birgitta Reis (M) Nils-Erik Carlström (FP) Zenia

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) 2015-04-13 42-62 KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (11) Innehållsförteckning: 42 Godkännande av kungörelse. 43 Godkännande av dagordning. 44 Politiska uppdrag; ny M-ersättare och V-ersättare, kommunfullmäktige 2014-2018. 45

Läs mer

Välkommen som ombud till förbundsmötet 18-20 november

Välkommen som ombud till förbundsmötet 18-20 november Välkommen som ombud till förbundsmötet 18-20 november Din officersförening har utsett dig som ombud för din officersförening vid förbundsmötet. Ombudens roll är att bland annat att besluta vad Officersförbundet

Läs mer

folkomröstning i botkyrka Folkomröstning om eventuell delning av Botkyrka kommun

folkomröstning i botkyrka Folkomröstning om eventuell delning av Botkyrka kommun folkomröstning i botkyrka Folkomröstning om eventuell delning av Botkyrka kommun Den 14 september genomförs valen till kommun, landsting och riksdag. Samma dag har vi i Botkyrka en folkomröstning om frågan

Läs mer

Nu vinner vi kyrkovalet 2013! Viktig information

Nu vinner vi kyrkovalet 2013! Viktig information Nu vinner vi kyrkovalet 2013! Viktig information Lansering av nationell kampanjsajt och valfilm 25 augusti Kampanj under förtidsröstningen 2-11 september Slutspurten inför valdagen 15 september Innehåll

Läs mer

Protokoll fört vid SAASDC:s förbundsstämma i Göteborg den 4 juni 2011.

Protokoll fört vid SAASDC:s förbundsstämma i Göteborg den 4 juni 2011. 1/5 Svenska Squaredansförbundet Protokoll fört vid SAASDC:s förbundsstämma i Göteborg den 4 juni 2011. Närvarande: Ombud enligt separat lista och övriga intresserade. 1 Mötets öppnande 2 Mötets utlysande

Läs mer

till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30

till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30 KALLELSE till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30 Plats: Samling på Rådhuset, därefter Grand Hotel. OBS! Styrelsen påminner vänligen om beslutet att öka mötesavgiften

Läs mer

Landstinget utser en revisor och en ersättare. Därutöver utser årsmötet två revisorer med ersättare.

Landstinget utser en revisor och en ersättare. Därutöver utser årsmötet två revisorer med ersättare. Arkiv Gävleborg (1+1) Stadgarna 5. Lt 1977-11-23, 85. FU 1978-04-17, 154. Stadgar Dnr H 70:2631/77. Arkivföreningens styrelse består av 9 ledamöter. Landstinget utser en ordinarie ledamot jämte en ersättare.

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR TAGNA VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2014 VISSA JUSTERINGAR VID EXTRA STÄMMA 28-30 NOV 2014 SLUTGILTIGT BESLUT TAGET VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2015. ERSÄTTER 2011 ÅRS

Läs mer

Årsmötet äger rum Lördagen den 29 mars 2014 kl. 11.30 i Stenungsund, Kristinedalskyrkan

Årsmötet äger rum Lördagen den 29 mars 2014 kl. 11.30 i Stenungsund, Kristinedalskyrkan KALLELSE TILL ÅRSMÖTE FÖR POSK I GÖTEBORGS STIFT Årsmötet äger rum Lördagen den 29 mars 2014 kl. 11.30 i Stenungsund, Kristinedalskyrkan Kaffe och smörgås till självkostnadspris serveras kl. 11.30 12.00.

Läs mer

VETA FÖR ATT ARRANGERA EN

VETA FÖR ATT ARRANGERA EN ALLT DU BEHÖVER! VETA FÖR ATT ARRANGERA EN? DISTRIKTSSTÄMMA! Några viktiga datum! 30 april sista datum att medlemsrapportera via registret. 30 april sista dag enligt stadgarna att ha distriktets stämma.

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 2. Maj 2014

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 2. Maj 2014 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2014 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Kassör Bodil Gustafsson 711 50 15 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Ledamot

Läs mer

EU-Valet 2009. Hur går valet till?

EU-Valet 2009. Hur går valet till? EU-Valet 2009 Hur mycket vet du egentligen om Europaparlamentet och om röstningen som sker den 7 juni? Vad är en talesman, och vad gör ledamöterna för någonting? Vad innebär att Sverige skall bli ordförande

Läs mer

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs]

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs] Stadgar för föreningen [namnet på er förening] Antagna på årsmötet [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Namn på förening Föreningens namn är [namnet på er förening] KOMMENTAR: Namnet är till för att bekräfta för andra parter

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.

Sammanträdesdatum Blad Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14. Kommunfullmäktiges valberedning 1 december 2014 1 (15) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.00-14.15 Beslutande: Torbjörn Parling, ordförande Jomark Polintan Christer Olsson Patrik Fornander

Läs mer