Tack för ett starkt val!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tack för ett starkt val!"

Transkript

1 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:4 December 2014 Innehåll Kåseri sid 2 Gruppledaren sid 3 Valresultat Partille sid 4 Valresultat region sid 5 Partiombudet sid 6 Att motionera sid 7 Temadag seniorer sid 8 Mötesetik sid 9 Valmyndigheten sid 10 Tidplan extravalet sid 10 Extravalet sid 11 Kalendarium sid 12 Anna KB sid 12 YouTube kanal sid 12 Moderat app sid 12 Vår medlemsnivå Under hösten har vi haft en positiv medlemsutveckling. Vi kan särskilt notera att flera nya medlemmar har tillkommit vid Lucia. Alla ni som redan är medlemmar glöm inte att betala in 2015 års avgift snarast. Det hjälper inför extravalet ju tidigare dess bättre. Lars Stålheim Tack för ett starkt val! Alla ska veta att vi gjorde ett starkt valarbete i Partille. Utan alla de insatser som var och en genomförde skulle vi inte uppnått det positiva resultat vi har idag. Alliansen styr fortfarande i Partille och vi har starkt bidragit till att regionen har kunnat byta till ett moderatlett styre. Stort tack alla! Stalltips: Förstärkt klädsel i nästa valrörelse! Extravalrörelse!! Smaka på det, ett sällan använt ord i Sverige. Vi laddar för valkampanj i vinter. Mer information kommer i januari, via mail och på gruppmöten. På sidorna tar vi upp det scenario som troligen kommer att gälla. Hålltider för utlandsröstning, röstkort, mm. Först måste dock statsministern fatta det beslut han nästintill försökt skrämma oss med!?!

2 2 Även en grå höst kan bjuda på gyllene glans! Nu har höstens mörker slutit sig runt oss och jag känner att mycket har gått tillbaka i vanlig lunk efter valet. Lunk kanske är att vara lite slarvig med språket. Istället har intensiteten ökat i alla andra områden som stått tillbaka inför valet i september. Ni som känner mig vet att avkoppling bl.a betyder såg och hammare, sätta bulldeg och att lösa korsord. Men det betyder oxå att stimulera andra till idrott, särskilt till orientering. Inom Sävedalens AIK har vi i år utvecklat en ny variant som är snabb, rolig och svårorienterad. Utmaningen har varit ett nytt tidtagningssystem. Det är vi nu en liten grupp som tror oss ha löst. En stor del av tiden har jag förstås funnits på mitt arbete. Särskilt i höst kändes det extra motiverande eftersom jag och min fru blev inbjudna till fest i Stockholms stadshus. Lång och trogen tjänst heter det visst. Efter att ha sett Gyllene salen på nära håll vill jag mycket gärna få en guidad visning här! Lars Stålheim er redaktör Våra viktigaste möten Gruppmöte Kommunhuset, KS-rummet Moderater ifrån alla nämnder samlas en gång i månaden. Mötet är öppet för alla M-medlemmar. Nya frågor och idéer har vi tid att diskutera. KommunFullmäktige Kommunhuset, KF-salen Moderata ledamöter samlas 30 minuter innan KF-mötet för en snabb genomgång i KS-rummet. M-dag i Partille Samtliga Moderater aktiva i Partille går gemensamt ut på gator och torg. Vi vill höra våra kommuninvånares tankar samt samtala om förändringsbehov i Partille såväl som i Sverige. Samling i M-lokalen, Gamla Kronv Klädsel: parti-jacka eller -tröja.

3 Gruppledaren har ordet! 3 Ibland går det snabbt i svängarna, och då menar jag inte i skidbacken går det till historien som Supervalåret, utan egentliga vinnare och där en möjlighet till minoritetsstyre i riksdagen schabblades bort av Stefan Löfven. Denna man som enligt utsago skulle vara mästare när det kommer till förhandling satte sig i en båt som styrdes av Miljöpartiet och med ett vänsterinriktat roder. Ja resultatet blev ju som ni vet, ett Extraval. Är man inte förberedd är man oförberedd, och då blir oftast resultatet därefter, som en klok dåvarande Statsminister uttalade i höstens valrörelse. I Partille har vi haft ett intensivt år med 2 fantastiska valrörelser där vi har träffat många av våra väljare. Även om EU valet var något av en katastrof för vårt parti så la vi en bra grund inför höstens val genom att knacka en väldig massa dörrar. I kommunen gjorde vi Moderater vårt nästbästa val genom tiderna, och valrörelsemässigt var det en av de bästa och roligaste valrörelserna hittills. Trots detta tappade vi 2 mandat, och Fp 1 vilket betyder att vi i Alliansen som största block styr kommunen i minoritet. Detta kan bli något av en utmaning under mandatperioden då det är en ny situation för oss. I Västra Götalandsregionen hamnade Alliansen tillsammans med Mp, lite oväntat, i majoritet och för första gången på 14 år sitter INTE Socialdemokraterna vid makten i regionen. I november antogs den nya majoritetens budget, en budget som innebär en skattehöjning med 35 öre för att täcka framförallt sjukhusens underskott börjar med att vi 10:e januari väljer en ny partiledare som ska leda oss i en valrörelse där vi har goda möjligheter att återta regeringsmakten. Så njut av en härlig julledighet, ladda batterierna och vädra kampanjjackan inför en ny valrörelse. God jul och Gott Nytt År Önskar Marith Hesse Gruppledare KF-gruppen Vi ska göra allt inför extravalet. Ditt stöd både ekonomsikt och fler händer lyfter oss! Bidrag till kampanjer mottages tacksamt på BG Moderaterna i Partille

4 4 Valresultatet i Partille I november hölls konstituerande fullmäktige med tillsättande av platserna till de olika nämnder och uppdrag som finns. Ett gott fotarbete från Stefan m.fl gjorde att det gick snabbt och utan en massa extra omröstningar, trots det jämna valresultatet. Med Alliansens 24 platser, vänsterns 22 och Sverigedemokraternas (SD) 5 kunde kvällen blivit lång. Nedan redovisar jag enbart de Moderater som valdes in till våra största nämnder. För att få fullständiga listan ska du läsa Partille kommuns hemsida. Under demokrati finns de olika nämnderna listade. Till KommunStyrelsen (11 platser 5 Allians, 5 vänster, 1 SD) valdes Stefan (ordf), Marith och Jonas. Ersättare: Linda, Adam o Hadar. Till Utbildningsnämnden (11 5, 5, 1) valdes Angela (ordf), Otto och Eva, ers: Henrik S o Mikael. Till Bygg- och Miljönämnden (9 4, 4, 1) valdes Hadar (ordf) och Lars, ers: Inger o Sven-Bertil. Till Vård- och Omsorgsnämnden (9 4, 4, 1) valdes Jonas (ordf), Greta och Mattias, ers: Birgitta o Irma. Till Social- och Arbetsnämnden (7 4, 3, 0) valdes Adam och Sofie, ers: Olli o Vida. Till Kultur- och Fritidsnämnden (7 4, 3, 0) valdes Björn, Tom och Rita, ers: Rosemarie o Martina. Till Revisorer (5 2, 3, 0) valdes Henrik L. Vi valde även till Valnämnd, GRförbundet, Lantmäteri, Överförmyndare, Vigselförrättare, Begravningsförrättare, Nämndemän i tingsrätten, Räddningstjänsten, Partillebo och Partille energi. Nya fullmäktigegruppen efter novembermötet! Sofie, Lars, Janne, Hadar, Angela, Jonas, Henrik, Stefan, Eva, Marith, Adam, Ingemar och Inger. Saknas i bild gör Greta och Rita.

5 Partillemoderater i regionen 5 Marith Hesse ersättare Regionstyrelsen, ledamot Styrelsen för NUsjukvården, Sofie Bichler ersättare Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, ledamot Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, ledamot Samordningsförbundet Ale- Kungälv-Stenungsund-Tjörn, Linda Fröberg ledamot Västra patientnämnden, Jonas Mårdbrink ersättare Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Lars Stålheim ersättare Miljönämnden Kristina Loveby nämndeman Hovrätten för västra Sverige, Adam Algotsson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Maj-Lis Mårtensson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Eva Persson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Per Stenklint nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Louise Torgnysdotter nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Tommy Persson nämndeman Förvaltningsrätten i Göteborg, Redaktören önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

6 6 Från Bohusförbundet Nu satsar vi framåt! Vi ska utveckla politiken hela tiden och leva i tiden. Här kommer några ord från vår partiombudsman för Moderaterna i Bohuslän, Lena Jernehed. Hej! Vi lämnar en intensiv valrörelse bakom oss och går in i en ny fas. Nu ska vi tillsammans rusta oss inför de kommande fyra åren och jag hoppas att du vill vara med på den resan! Du är välkommen att höra av dig till mig om du har frågor, idéer eller funderingar. Ideologikonferens Du är varmt välkommen att delta på vår årliga Ideologikonferens den 31 januari. Årets konferens kommer äga rum på Stenungsbaden Yacht Club med havet och vintriga klippor utanför fönstret. Vi kommer att lyssna på intressanta talare, inspirera varandra, utbyta erfarenheter och fokusera på vår sakpolitik. Årets tema är ideologi och migration/integration. Talare och program presenteras närmare, men du kan anmäla dig redan nu. Anmälan via Linda Fröberg mer info på: Påverka vår politik! Den 25:e april har Moderaterna i Bohuslän förbundsstämma där vi kommer diskutera framtidens politik. Vill du vara med och påverka Moderaternas politik kan du skriva en eller flera motioner. En motion är ett politiskt förslag som lämnas från medlemmar till förbundsstämman. Du kan även skicka motionen till din förenings årsmöte för hantering där. Observera att din motion ska vara förbundet tillhanda senast den 13:e mars Maila till Skickar du den till din förening ska den vara föreningen tillhanda senast två veckor innan årsmötet, enligt våra stadgar.

7 Att skriva en motion 7 Här nedan följer tips på upplägg. Rubrik Sammanfatta ämnet för din motion i en rubrik. Exempel: För fler jobb Brödtext Skriv en text om dina politiska förslag. Gör en kort inledning, problemformulering, presentera dina argument (tre brukar vara lagom) som lösning på problemet och knyt sedan ihop texten. Du kan beskriva ett lokalt, regionalt eller nationellt problem som du vill lösa med din motion. Att tänka på: Försök skriva din brödtext på en A4, kvalitet är alltid bättre än kvantitet. Men du får självklart skriva så långt du vill och behöver för att känna att ditt budskap går fram. Att-satser Det är att-satserna som stämman kommer ta ställning till. Att-satserna är förslag till beslut utifrån brödtexten. Brödtexten är till för att man Er redaktör håller redan tummarna. För Anna Kindberg Batra och för ett starkt val! ska kunna ta ställning till attsatserna. Olika exempel på att-satser beroende på hur du vill att din motion ska hanteras vidare. Du kan även skicka vidare din motion till exempelvis riksdagsgruppen eller regiongruppen. Observera att att-satserna nedan endast är förslag. ex1: att anta motionen i sin helhet (betyder att man beslutar att anta hela motionen, vilket betyder vartenda ord och stavelse i brödtexten, rubriken och att-satserna). ex2: att Nya Moderaterna i Bohsulän verkar för att införa reformerna RUT och ROT. ex3: att skicka vidare motionen till Moderaternas partistämma hösten 2015 (Det betyder att motionen, om stämman så beslutar, skickas vidare till Moderaternas partistämma och debatteras där). Du bestämmer själv hur många attsatser du ska ha och vad de ska innehålla, men tänk på att varje attsats ska vara konkreta och ha ett syfte. Hör av dig om du vill ha mer tips! Tillsammans formar vi vår framtida politik! Lena Jernehed Partiombudsman Moderaterna i Bohuslän

8 8 Moderata seniorers årliga temadag I slutat av november gick moderata seniorers årliga temadag av stapeln i Riksdagens förstakammarsal. Temat var Tid av förändring. Som vanligt ett späckat program. Rektorn för Malmö högskola talade på temat: Kreativiteten - den viktiga konkurrensfaktorn. Att kunna locka de duktigaste studenterna för att kunna konkurrera när många länder gör massiva investeringar i utbildning. Turkiet, Kina, Ryssland, Vietnam, Taiwan, Indien når nivåer som vi inte sett tidigare. Arbeta med globala klassrum - utbildning över nätet med klassrum från Kina till USA. Nytt, spännande och eftersökt bland studenterna. Förmåga hos studenterna att bilda kluster kommer att bli avgörande. Så kom Anna KB och talade om att i dag har vi en stark opposition mot en svag regering. (Skrivet dagen före budgetomröstningen i Riksdagen). Vi är i startblocken för valrörelsen Lagt runt 1000 motioner och startat ett antal arbetsgrupper som skall vässa vår politik. Risk att bli introverta finns alltid, väljarkontakter måste vara fundamentala de kommande åren. Vid nästa val är seniorerna 1/3 av valmanskåren - hur skall vi förhålla oss till det? Alliansen lämnade ett Sverige på rätt väg med satsningar på utbildning och företagande. Sveriges starka ekonomi måste vårdas och stärkas poängterade Anna. Men Lövens budget försvagar svensk ekonomi, bromsar jobbtillväxt och skjuter viktiga reformer på framtiden. Och makten flyttas från invånarnas köksbord till politiska sammanträdesrum. Catharina ES talade om infrastruktur. Fler vill flytta till städer, större städer. Då behövs mer tåg, snabba tåg. Ny stambana mellan Sthlm-Gbg över Jönköping och knytpunkt till Landvetter flyg, låter bra! Kostnad 1 miljard/mil ger tåg som gör 320 km/tim. Jag frågade Cattis när hon klipper bandet 2030 blev svaret!! Karin Enström är ny talesperson för utrikespolitik men hon berörde oxå försvarspolitiken. Vi ser ju en ökad militär aktivitet i vårt närområde och det gör att vi måste genomföra förstärkningar av vårt försvar. Vi återupptar försvarsplaneringen, krigsplacerar personal och materiel, ökar övningarna, skaffar och uppgraderar material men vi behöver göra mer! Hemvärnet stärker sin förmåga men det saknas frivillig personal. Karin talade också om vikten av mer samarbete nu när 50 miljoner människor är på flykt. Mer samarbete inom EU, Nato och andra organisationer. EU måste samarbeta med USA och hjälpa Ukraina.

9 Seniorernas temadag, forts 9 Sist på denna innehållsrika dag kom Björn Wahlroos och han höll ungefär det anförande som han hade som sommarpratare säger de som hörde honom då. Det gjorde inte jag men jag har gått in på nätet och lyssnat mycket hörvärt! Till slut i slutet på förra veckan dog en av våra stora ideologer : Hans L. Zetterberg. Jag hade den stora glädjen att sitta i den arbetsgrupp som partiet tillsatte i början av 90-talet med uppgift att förnya partiets politik. Vi fick jobba i två år, två roliga och lärorika år där Hans var ordförande och också gjorde det mesta jobbet. SvD hade en artikel som Hans skrev för några år sedan i tidningen 30 nov det är värt att gå in och läsa den. Mats Johansson har skrivit om minnesvärda samtal med Hans läs på matsjohansson.net. Det var en mycket intressant temadag som hade lockat många seniorer förstakammarsalen var full och deltagarlistan var övertecknad! Inger René Arbetsfilosofi för förtroendevalda Mötesetik Jag skriver detta för att du som är ny i föreningen eller ny som förtroendevald ska finna dig tillrätta. I varje organisation finns det alltid ett antal oskrivna regler. Så även i Partille och inom moderaterna. Nämndsarbetet Alla, både ordinarie och ersättare, som är valda till en nämnd förväntas komma på våra nämndsmöten. Varje nämnd har normalt ett förmöte med alliansen, även här förväntas alla ledamöter från alliansen dyka upp. Kan man inte komma meddelar man moderaternas förstenamn i nämnden via t.ex SMS att man har förhinder. Gruppmötena Här ska alla förtroendevalda delta. Ibland behöver vi kunnat ventilera frågor brett och det kan oxå vara frågor som måste hanteras samlat i flera olika nämnder. Dessutom tar vi upp politiska frågor för att utbilda och bredda gruppens och individens kunskap. Frånvaro meddelas till Marith eller Adam. Utöver förtroendevalda är alla medlemmar i föreningen välkomna till våra gruppmöten. Frågor och idéer ventileras både vid konferensbordet och kaffeborden. vid pennan Lars Stålheim

10 10 Valmyndighetens information Tidigast den 29:e december kan statsminister Stefan Löfvén besluta om extraval. För väljarna kommer det vara som ett ordinarie val till riksdagen. Röstkort skickas ut, och kommunerna kommer att se till att det finns vallokaler och röstningslokaler för förtidsröstning. Det kommer att finnas valsedlar och valkuvert på alla ställen där man kan rösta. Den som är svensk medborgare, fyller 18 år senast på valdagen (dvs valdagen för det extra valet) och någon gång varit folkbokförd i Sverige har rösträtt vid val till riksdagen. En ny röstlängd tas fram 30 dagar före valdagen och den innehåller de röstberättigade som uppfyller villkoren för rösträtt enligt lag. Extravalet gäller enbart val till Riksdagen. Mer information hittar du på valmyndighetens hemsida Som vanligt gäller att den som är utomlands kan rösta på ambassader, konsulat och ev via brev. Den som är sjuk eller förhindrad kan rösta via bud. Se hemsidan när vi närmar oss valet för detaljerad information Röstkort Samtliga röstberättigade i Sverige ska ha fått röstkort 4/3. Saknar du ditt röstkort eller stämmer inte uppgifterna på ditt röstkort ska du snarast begära ett nytt från valmyndigheten. Använd något av följande: Beställ ett nytt på hemsidan Ring Valmyndigheten Ring Länsstyrelsen i Västra Götaland Trolig tidplan & förtidsröstningslokaler I dagsläget finns inga tider fastställda, följande är dock troliga om 22:e mars blir fastställd valdag. 20/2 röstlängden fastställs 2/3 ambassader tar emot röster 4/3 alla ska ha fått röstkort 12/3 förtidsröstningen börjar 22/3 valdagen, öppettiden kan vara kortare på vissa platser, se eget röstkort för detaljer. Förtidsröstning kan troligen ske som vid tidigare val, dvs: Allum, vid Ica Maxi Kulturum Nordstan Eftersom det kommer att bli kort om tid inför valet skickar vi redan nu ut denna information även om den är preliminär. Vid penna Lars Stålheim

11 Kampanjplan inför extravalet 11 Vi är synliga både på M-kampanjer utanför varuhus, i dörrknackingsteam, hållplatsbesök och vid andra tillfällen. Så ska vi köra under hela mars fram till valdagen! Kampanjer vi planerar I dagsläget har vi ingen detaljplan framme. Alla uppslag på aktiviteter som vi kan och bör delta vid tas tacksamt emot. Följande planering fanns i september och vi kommer naturligtvis att ta det bästa av detta och komplettera: Morgonkampanjer Partille station, Bussterminaler, Busshållplatser Dörrknackning Köpcentrum ICA maxi, Hemköp, ICA prima, Vallhamra, Hemköp, Rusta, Jula Närradio 88 MHz Annonsering Insändare Vallokalsbevakning Vi i valledningen tar gärna emot synpunkter och frågor! Valledare Adam Algotsson Vice valledare Lars Stålheim Vice valledare Mikael Carlsson

12 Kalendarium Ti 23/12 Drottningens födelsedag To 25/12 Juldagen To 1/1 Nyårsdagen Lö 10/1 Moderaterna väljer partiledare Må 12/ Gruppmöte, KS-rummet (Jan T & Margareta L) Ti 27/ KommunFullmäktige, KF-salen On 28/1 Konungens namnsdag Lö 31/ Ideologikonferans Bohuslän Må 2/ To 19/2 - Fr 20/2 Ti 24/ Gruppmöte, KS-rummet (Stefan S & Greta M) Heldagsutbildning av alla förtroendevalda i Partille KommunFullmäktige, KF-salen Må 2/ Års- & gruppmöte, KF-salen (Inger R & Hadar K) On 4/3 Förtidsröstning startar Allum o Kulturum i Partille To 12/3 Kronprinsessans namnsdag Lö 13/ Moderat Närradio 88 MHz Sö 22/3 Valdag Sverige Sö 22/ ev Valvaka i Partille Må 30/ Gruppmöte, KS-rummet (Inger R & Hadar K) Ti 31/ KommunFullmäktige, KF-salen Lö 28/2 - Sö 22/3 Valaktiviteter nästan varje dag enligt särskilt schema. Obs! Alla tider avseende valet är preliminära men högst troliga. Mer info via mail och i nästa BlåBladet. Obs! Se Anna KB Se Anna Kindberg Batra berätta om sig själv och om vår politik. Kolla även valberedningens presentation och se valet den 10:e januari. Använd: Videokanalen Ta del av moderaternas nyhetsklipp på vår egen youtube-kanal. Gå in med youtube.com/user/ moderaterna eller varför inte prenumerera. På youtube-sidan kan du lägga in ett abonnemang så får du filmerna när de är pin färska! Mobilappen kommer snart till användning igen! Värvningsstöd, nyheter mm finns här. modapp.moderat.se/info Hemsida: Nästa presstopp: e-post: Bli ny medlem; betala in 100:- på PG ange namn, adress, telefon och ev. e-post (redan medlem då får du ett inbetalningskort hem).

Valrörelsen är igång! Valvaka. Förtidsrösta gärna! Årgång 21 Nummer 2014:3 September 2014. Vår politik

Valrörelsen är igång! Valvaka. Förtidsrösta gärna! Årgång 21 Nummer 2014:3 September 2014. Vår politik Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:3 September 2014 Innehåll Kustturnén sid 3 Valaffischer sid 4 Marknadsföring sid 5 Valvaka sid 6 Valarbete sid 7 Näringslivsgruppen

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30

Valstrategi. Tillsammans skapar vi möjligheternas. Västra Götaland. Biskopsgården. för Socialdemokraterna i Biskopsgården 2011-03-30 Biskopsgården 2011-03-30 Valstrategi för Socialdemokraterna i Biskopsgården Tillsammans skapar vi möjligheternas Västra Götaland Socialdemokraterna i Biskopsgården www.socialdemokraterna.se/biskopsgarden

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Partille i planeringens tider!

Partille i planeringens tider! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 19 Nummer 2012:1 Mars 2012 Innehåll Kåseri sid 2 MUF Bohuslän sid 3 Årsmötet sid 4 Årsberättelse sid 4 Ny styrelse sid 5 Seniorträff sid 6

Läs mer

Nu är det klös i politiken!

Nu är det klös i politiken! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 23 Nummer 2016:1 Mars 2016 Innehåll Kåseri sid 2 Facebook sid 3 Niklas Wykman sid 4 Årsmötet sid 6 Ny styrelse sid 7 Årsberättelse sid 8 Sverigemötet

Läs mer

Anders braskar! Denna tidning

Anders braskar! Denna tidning Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 19 Nummer 2012:4 December 2012 Innehåll Kåseri sid 2 Infrastrukturfrågor sid 3 Vården i regionen sid 4 Omsorgen i Partille sid 5 Seniorträff

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj.

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj. KAMPANJBOK -Var med i Sveriges största samtalskampanj. Jag vet att Sverige kan vara möjligheternas land för alla. Men då måste jobben sättas först och vi måste investera i infrastruktur, klimatomställning

Läs mer

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans. Här hittar du allt du behöver veta om valet Lena Baastad, kandidat till kommunstyrelsens ordförande Framåt Örebro Möjligheternas Örebro bygger vi tillsammans Här hittar du allt du behöver veta om valet 2011 Här har vi samlat information för dig som vill hjälpa till att vinna valet 2011. Jag hoppas att

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Dörrknackning! Nomineringar. Kallelse till Valkickoff! Årgång 20 Nummer 2013:4 December 2013

Dörrknackning! Nomineringar. Kallelse till Valkickoff! Årgång 20 Nummer 2013:4 December 2013 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 20 Nummer 2013:4 December 2013 Innehåll Kåseri sid 2 Nominering Partille sid 3 Stefan har ordet sid 4 Seniorkonferens sid 4 Nominering riksoch

Läs mer

Å så vackert det är! Sopsug. Rosa Steget 18:e aug. Årgång 19 Nummer 2012:3 September 2012

Å så vackert det är! Sopsug. Rosa Steget 18:e aug. Årgång 19 Nummer 2012:3 September 2012 Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 19 Nummer 2012:3 September 2012 Innehåll Kåseri sid 2 Almedalsveckan sid 3 M-dag våld sid 4 Bomässa sid 5 Kustturné sid 6 M-dag 29 sept sid

Läs mer

Valrörelsen är igång!

Valrörelsen är igång! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:1 Mars 2014 Innehåll Kåseri sid 2 Kyrqtorget (?) sid 3 Årsmötet sid 4 Årsberättelse sid 4 Motion UF sid 5 Förslag Mentorskap

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Välkommen till Sollentunamoderaterna!

Välkommen till Sollentunamoderaterna! Nymedlemsinformation Utgåva 1/2012 Välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi är en del av ett parti som ständigt försöker förnya oss och utveckla

Läs mer

Valrörelsen är igång!

Valrörelsen är igång! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 21 Nummer 2014:2 Maj 2014 Innehåll Kåseri sid 2 Kustturnén sid 3 EU-kandidater sid 4 M i EU sid 4 Seniorerna sid 5 Sverigemötet sid 6 Vägar

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: ,

PROTOKOLL Sida 1 Valnämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön kl. 10: , PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-08-22 Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Bedarön 2017-08-22 kl. 10:00-12.00, 13.00-13.55 Beslutande Yvonne Lorentzson (S) ordförande Bengt Holwaster (MP)

Läs mer

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning

Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning Val 2014 Samtalskampanjen - Att organisera och genomföra dörrknackning För dig som dörrknackningsledare/ ansvarig för samtalskampanjen 2 (9) Din insats är viktig Samtal med människor vid dörren är den

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Dags att arbeta! Igen!

Dags att arbeta! Igen! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 18 Nummer 2011:1 Mars 2011 Innehåll Kåseri sid 2 Redaktionellt sid 3 Våra möten sid 3 Utbildningar sid 3 Årsmötet sid 4 Årsberättelse sid 4

Läs mer

Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30

Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30 Valnämnd 2014-08-25 1 Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30 Beslutande Ledamöter: Jan Eckert (M), ordförande Olof Granström (KD), vice ordförande

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNA ÖSTERSUND 15 september 2014 Till samtliga medlemmar

SOCIALDEMOKRATERNA ÖSTERSUND 15 september 2014 Till samtliga medlemmar 1 SOCIALDEMOKRATERNA ÖSTERSUND 15 september 2014 Till samtliga medlemmar NOMINERINGTID Ny förordning gäller från kommande mandat period. Redan 23 oktober skall det nyvalda kommunfullmäktige välja kommunfullmäktiges

Läs mer

DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ

DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ DIN GUIDE TILL ÅRETS JULKAMPANJ För oss är du viktig som du säkert förstår. Därför behöver vi dina tips för ett bättre Sverige nästa år! SVERIGES ENDA ARBETARPARTI Inledning Tiden går fort och snart är

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Med spaning på fram/den

Med spaning på fram/den Nr 3 2016 Med spaning på fram/den Fyra år är en lång tid. Fyra år är en kort tid. Alla tuffa förslag ska läggas under första året under mandatperioden. Lite för att folk ska glömma, men mycket för att

Läs mer

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, kl. 19.0020.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Göran Winér (S), ordförande Leif Hägg (M) Anette Hallberg (S) Anders Nilsson (SD), tjg ers för

Läs mer

\, r 1 1 PARTILLE KOMMUN. Sammanträdet inleds med rnusikfrarnträdande från Kulturskolan. Sessionssalen, kommunhuset, kl.

\, r 1 1 PARTILLE KOMMUN. Sammanträdet inleds med rnusikfrarnträdande från Kulturskolan. Sessionssalen, kommunhuset, kl. 1 1 PARTILLE KOMMUN Kommurifulirnäktige SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-09-01 Sida Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 19:20 69-77 Vid uppropet antecknas närvaro för 44 ordinarie ledamöter.

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Centerpartiet i Vallentuna Årsmöte 2015 02 08. Dagordning

Centerpartiet i Vallentuna Årsmöte 2015 02 08. Dagordning Centerpartiet i Vallentuna Årsmöte 2015 02 08 Dagordning 1. Val av mötesfunktionärer a. mötesordföranden b. sekreterare c. protokolljusterare 2. Godkännande av kallelsen 3. Fastställande av röstlängd 4.

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Valnämnden

Valnämnden Valnämnden 2010-06-14 1 Plats och tid Kyrksalen klockan 17:00-17:35 Beslutande Kjell-Åke Johansson (KD) Hans Dahm (S) Ove Emanuelsson (M) Ingemar Ryefalk (FP) Liselott Nydén (S) Jan Holm (S), tjänstgörande

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer:

Här beskrivs fyra externa informationsmål enligt Valmyndighetens informationsriktlinjer: 1 (5) Handläggare: David Mirlas Tel: 08-635 69 22 E-post: david.mirlas@val.se April 2015 Inför varje val tar Valmyndigheten fram en informationsplan som beskriver vilka informationsinsatser som kommer

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (11)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (11) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Vargmötet, kommunhuset, Vallentuna kl 15.30 16.40 ande Margareta Svanström (M), ordförande, Anne-Marie Karlsson (C), vice ordförande, Per-Olof

Läs mer

Partille en modellstad!

Partille en modellstad! Medlemstidning för Moderata Samlingspartiet i Partille Årgång 20 Nummer 2013:1 Mars 2013 Innehåll Kåseri sid 2 Bohuslän kampanj sid 3 Årsmötet sid 4 Årsberättelse sid 4 Tvärförbindelsen sid 5 Ny styrelse

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER

SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER VAL 2014 SAMTALS- KAMPANJEN 1 500 000 SAMTAL FÖR VALSEGER FÖR DIG SOM VALLEDARE I EN ARBETREKOMMUN ELLER PARTIDISTRIKT Sid 2 (6) INLEDNING Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga

Läs mer

Bästa Gärdesmoderat!

Bästa Gärdesmoderat! Gärdesmoderaterna Medlemsbrev nr 4 november 2010 Bästa Gärdesmoderat! Ordförande har ordet. Nu är valet över och det blev en historisk valseger. Den moderatledda Alliansen fortsätter leda politiken i riksdagen,

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011.

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. NOMINERINGSREGLER AVSEENDE VALSEDLAR I ALLMÄNNA VAL Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. 1. FASTSTÄLLANDE AV NOMINERINGSREGLER 1.1 Förbundsstämma tre år före allmännaval

Läs mer

Årsmöte 2015 Kallelse

Årsmöte 2015 Kallelse Årsmöte 2015 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2015! Det börjar lida mot hösten, vilket betyder att det är dags för Sveriges Elevråds årsmöte 2015. Sveriges Elevråd är medlemmarnas organisation.

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning

Riksdagen en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning September 2007 Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och bestämma om allting.

Läs mer

Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger

Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger Val 2014 Samtalskampanjen - 1 500 000 samtal för valseger För dig som valledare i en arbetarekommun eller partidistrikt 2 (6) Inledning Det är de personliga samtalen som medverkar till att övertyga osäkra

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

Tack så mycket för den här inbjudan!

Tack så mycket för den här inbjudan! FINANSROTELN SID 1 (17) 2011-02-08 pm DET TALADE ORDET GÄLLER 110219 ANFÖRANDE MODERATA UNGDOMSFÖRBUNDET STORSTOCKHOLM Tack så mycket för den här inbjudan! Det är fantastiskt att se så många mufare här.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 13.30 15.00 Beslutande Lars-Erik Nilsson, (M), ordförande Lars-Åke Bergstrand, (S), vice ordförande Kjell Myrén, (M)

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

Instuderingsfrågor till Tema demokrati

Instuderingsfrågor till Tema demokrati Instuderingsfrågor till Tema demokrati 1. Vilka skapar den svenska demokratin? (s.1) Medborgarna i Sverige 2. Hur många ledamöter beslutar åt medborgarna i riksdagen? (s.2) 349 ledamöter 3. Varför finns

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2010-11-16

ÅMÅLS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2010-11-16 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2010-11-16 KOMMUNFULLMÄKTIGE i Åmåls kommun kallas härmed till sammanträde i Stadshuset onsdagen den 24 november 2010, kl 18.30 för behandling av nedanstående ärenden: - Hälsningsanförande

Läs mer

Anne-Marie Karlsson (C) Kenneth Bylund (S) Kommunsekreterare Marianne Sarberg. Kommunledningskontoret, Vallentuna Fredag kl 15.

Anne-Marie Karlsson (C) Kenneth Bylund (S) Kommunsekreterare Marianne Sarberg. Kommunledningskontoret, Vallentuna Fredag kl 15. Valnämnden 2010-04-14 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Karbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 14 april 2010

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser Allmänhetens entré, Riksgatan 3 Riksdagsbiblioteket,

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

Internationella reumatikerdagen Nya broschyrer från Unga Reumatiker. Inbjudan till kurs för arbetsgivare och kanslianställda april 2014

Internationella reumatikerdagen Nya broschyrer från Unga Reumatiker. Inbjudan till kurs för arbetsgivare och kanslianställda april 2014 NUMMER 1 2014 Internationella reumatikerdagen 2013 Kristina Söderlund på kansliet har skrivit ihop en redovisning och utvärdering av de många spännande aktiviteterna och arrangemangen som anordnades runt

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 1. Mötet förklarat öppet. 2. Genomgång av röstlängd. Röstlängd enligt följande: Anton Nordenfur, Yuxuan Chen, Martin Åbom, Henrik Wallin, Tobias Jernér (tom punkt 11), Johannes

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51)

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Utlåtande 2003:127 RV (Dnr 011-2966/2002) Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:51 av Svante Linusson

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet

Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Vanliga frågor om valet till Europaparlamentet Den 4-7 juni kan ungefär 375 miljoner européer välja sina representanter till Europaparlamentet för en femårsperiod. Den ekonomiska situationen och klimatfrågan

Läs mer

Möte via Internet http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a

Möte via Internet http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a Protokoll: Årsmöte för Aktiv Demokrati 2011 Datum: 2011-09-16 -- 2011-09-24 Plats: Möte via Internet http://aktivdemokrati.se/forum/viewforum.php?f=130&start=0&sk=s&sd=a Dagordning: 01. Val av mötesordförande

Läs mer

februari - mars 2014 * Skrivarkvällar * Rapport från Årsmötet * Inför EU-valet * Kommunfullmäktigelistan * Valfond och Glädjelotter

februari - mars 2014 * Skrivarkvällar * Rapport från Årsmötet * Inför EU-valet * Kommunfullmäktigelistan * Valfond och Glädjelotter februari - mars 2014 * Skrivarkvällar * Rapport från Årsmötet * Inför EU-valet * Kommunfullmäktigelistan * Valfond och Glädjelotter 2 Skrivarkvällar med Marie Olsson NÄR: 11 mar, 15 apr, 20 maj, 12 aug,

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska 2 Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser

Läs mer

Val på Åland den 18 oktober 2015

Val på Åland den 18 oktober 2015 Val på Åland den 18 oktober 2015 Foldern är utgiven av Ålands landskapsregering 2015 Mera information hittar du på hemsidan www.val.ax Välkommen att delta i valen! Det är val till lagtinget och kommunernas

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

Peter Wesley (KD) ersätter Niklas Mattsson (KD) Anna-Lena Engström (MP) ersätter Emil Erdelius (MP)

Peter Wesley (KD) ersätter Niklas Mattsson (KD) Anna-Lena Engström (MP) ersätter Emil Erdelius (MP) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Särörummet Klockan 17:00 ande Ledamöter Alf Olofsson (S), ordförande Christian Johannson (M), vice ordförande Inger Offneby (C) Lennart

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014

Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014 Naturskyddsföreningens miljöenkät till Tjörnpartierna inför valet 2014 Naturskyddsföreningen har bjudit in samtliga partier i valet till Tjörns kommunfullmäktige till en enkät om miljö. Enkäten genomfördes

Läs mer

Malmberg, Eva, nämndsekreterare Bertarini, Patrizia, administrativ assistent

Malmberg, Eva, nämndsekreterare Bertarini, Patrizia, administrativ assistent 2016-04-12 1 (7) Malmberg, Eva Registrator/ Administrativ assistent Sammanträdesdatum 2016-04-19 Plats Måkläppen Tid 18:00 Ledamöter Lars Olin (M), ordförande Elisabeth Tedestål (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Svenska regeringspartier (våra största partier)

Svenska regeringspartier (våra största partier) Demokrati Fria val: Ingen annan har rätt att bestämma vad väljaren ska rösta på och man har rätt att vara hemlig om vad man röstar på. Rösträtt: Alla har rätt att rösta i politiska val. I en demokrati

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

Valnämnden (7)

Valnämnden (7) Valnämnden 2014-08-18 1 (7) Plats och tid Kommunhuset Hyltebruk, kl 17:30 18:30 Beslutande Sonja Andersson (C) ordförande Bert Johansson (S) vice ordförande Odd Torsson (KD) Gunilla Magnusson (KV) Rose-Marie

Läs mer

Varbergs kommun. Sammanträdesprotokoll Valnämnden Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum A1, kl

Varbergs kommun. Sammanträdesprotokoll Valnämnden Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum A1, kl Valnämnden 2014-05-09 1-7 Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum A1, kl. 8.30 10.30 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Ulf Prahl, (C) Lennart Andrén, (M) Karl-Johan Wiktorp, (FP) Bengt

Läs mer

Analys väljarrörlighet sedan valet

Analys väljarrörlighet sedan valet Analys väljarrörlighet sedan valet Analysen är baserad på Novus väljarbarometrar sedan valet 2014, där vi tittat på nettoflöden mellan partier över tid. Bakgrund Det har varit en minst sagt turbulent mandatperiod.

Läs mer

Bergshamrapartiet Org nr 802465-1971. Årsredovisning 2014

Bergshamrapartiet Org nr 802465-1971. Årsredovisning 2014 Årsredovisning 2014 Styrelsen för Bergshamrapartiet får härmed avge redovisning för verksamhetsåret 2014-01-01 -- 2014-12-31, föreningens tredje verksamhetsår. Årsredovisningen omfattar Sid 1 Sid 5 Sid

Läs mer

Valnämnden

Valnämnden SVENLJUNGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2013-11-12 1 Plats och tid Kommunhuset Svenljunga kl. 18.00 19.00 Beslutande Owe Lundin (FP) Peter Bouvin (S) Linda Lundin (M) Rune Peterson (C) Carin

Läs mer