Handlingsplan fo r ja msta lldhet, ma ngfald och lika villkor vid KTH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan fo r ja msta lldhet, ma ngfald och lika villkor vid KTH 2014-2016"

Transkript

1 Skapat av Eva-Lotta Thomas, utredare/samordnare JML Handlingsplan fo r ja msta lldhet, ma ngfald och lika villkor vid KTH

2

3 Om dokumentet Detta dokument utgör KTHs övergripande handlingsplan för jämställdhets-, mångfalds- och lika villkorsarbetet för perioden och omfattar studenter och anställda vid KTH. Handlingsplanen som bygger på utvecklingsplanen återger universitetsgemensamma målsättningar, åtgärder och ansvarsfördelningen för dessa inom KTH centralt och lokalt ute på skolorna. Implementeringen av jämställdhets-, mångfalds- och lika villkorsarbetet inom KTHs verksamhet sker genom var och ens uppföljande arbete inom ramen för sin tjänst som skolchef, mellanchef, lärare, personalansvarig, studievägledare, forskare etc. Även olika samverkansgrupper, utskott, nämnder och styrelser med flera organ har ansvar att bevaka och arbeta med frågorna i denna handlingsplan. De områden som omfattas av handlingsplanen är Övergripande mål vad gäller: Arbetsförhållanden, tillgänglighet, flexibla arbets- och studiemiljöer, personal- och kompetensutveckling, ledarskap, rekrytering samt nolltolerans mot diskriminering och trakasserier Mål och åtgärder: Arbetsförhållanden och arbetsmiljön för anställda Mål och åtgärder: Löner Mål och åtgärder: Student- rekrytering och studiemiljö Mål och åtgärder: Doktorand - rekrytering och studiemiljö Hantering av diskriminering - trakasserier Planen har antagits av centrala samverkansgruppen tema JMK och har sin grund och utgångspunkt i Diskrimineringslagen (2008:567). 1 (13)

4 Innehåll Om dokumentet 1 KTHs värdegrund och vision 3 Organisation för arbetet med jämställdhet-, mångfald- och lika villkor 3 1. Övergripande mål 5 Arbetsförhållanden 5 Tillgänglighet 5 Flexibla arbets- och studiemiljöer 5 Personal- och kompetensutveckling 6 Ledarskap 6 Rekrytering 6 KTH har nolltolerans mot diskriminering och trakasserier 6 2. Mål och åtgärder: arbetsförhållanden och arbetsmiljön för anställda 6 Mål för perioden 7 3. Mål och åtgärder: löner 7 Mål för perioden 7 4. Mål och åtgärder: student - rekrytering och studiemiljö 8 Mål för perioden 8 5. Mål och åtgärder: doktorand - rekrytering och studiemiljö 9 Mål för perioden 9 6. Hantering av diskriminering och trakasserier Diskrimineringslag (2008:567) Definitioner Ärendehantering vid diskriminering, trakasserier (Föreskrift nr 1/2011) Ansvar och kontaktpersoner vid diskriminering, trakasserier 12 Bilaga 1: Handlingsplan för rekrytering av kvinnliga studenter 13 Bilaga 2: Handlingsplan för fakultetsutveckling och jämställdhet Bilaga 3: Handlingsplan till utvecklingsplanen Bilaga 4: Uppföljning av handlingsplanen för KTHs jämställdhets, -mångfalds- och likabehandlingsarbete (13)

5 KTHs värdegrund och vision KTH har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter samt en fri och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män samt avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund. Jämställdhet och mångfald bland anställda och studerande är också en viktig resurs för KTH. 1 I KTH:s arbete med lika villkor skall syftet vara att främja en respekterande och flexibel organisationskultur. Centralt är grundsynen om lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter oavsett etnisk bakgrund, kön, könsidentitet eller könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, social bakgrund, sexuell läggning eller ålder. 2 Det åligger alla som är verksamma vid KTH att: 3 bemöta varandra med respekt oavsett kön, könsidentitet, etnicitet, religion, social bakgrund, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder. Alla som är verksamma vid KTH skall, oavsett sådana skillnader, kunna samverka och samarbeta professionellt på ett respektfullt sätt. medverka till KTHs oväld och dess politiska och religiösa neutralitet. KTH:s resurser skall användas för högskolans uppdrag och inte utnyttjas för politiskt eller religiöst propagandistiska syften. sträva efter en god arbetsmiljö och goda relationer mellan alla som arbetar och studerar på KTH. fortlöpande medverka till att utveckla ledarskap och medarbetarskap varvid chefskap skall utövas med respekt för medarbetarna och insikt om deras beroendeställning. Organisation för arbetet med jämställdhet-, mångfald- och lika villkor KTHs jämställdhets- mångfalds- och lika villkors arbete bedrivs med följande utgångspunkter: KTHs ledning äger och driver frågan, Arbetet baseras på kunskap om struktur och könsordning i samhället och organisationer, Arbetet bedrivs främst genom den ordinarie ledningsorganisationen, Arbetet följs upp inom den ordinarie organisationen. Det är avgörande att KTH tar ett helhetsgrepp, och arbetar både med formell struktur och med kultur. På KTH lyfts jämställdhet fram eftersom det här finns de tydligaste utmaningarna. Rektor är huvudansvarig för jämställdhets-, mångfalds- och lika villkorsfrågorna. 1 Etisk policy för KTH, fastställd av universitetsstyrelsen Mångfaldspolicy, universitetsstyrelsens beslut Etisk policy för KTH, fastställd av universitetsstyrelsen (13)

6 Vicerektor för fakultetsförnyelse och jämställdhet ansvarar för en jämställd akademisk arbetsmiljö. Samverkan om jämställdhets-, mångfalds- och lika villkor för anställda och studenter sker i centrala samverkansgruppen - tema JML. Där behandlas främst strategiska lednings- och utvecklingsfrågor inom JML-områdena som bl. a policys och planer. Det lokala jämställdhets och lika villkorsarbetet dokumenteras i skolornas JML planer, som behandlas i skolornas samverkansgrupper. 4 (13)

7 1. Övergripande mål Arbetsförhållanden Arbetsförhållanden på KTH skall vara sådana att de lämpar sig för alla anställda. Det gäller såväl den fysiska som den psykosociala arbetsmiljön. KTH har ett ansvar som arbetsgivare att alla anställda har: 4 -lika rättigheter och skyldigheter i fråga om arbete och arbetsvillkor, -lika möjligheter till utveckling i arbetet, - lika rättigheter och möjligheter när det gäller lönesättning, -lika möjligheter vad gäller inflytande, ansvar och befogenheter. Uppföljning av utvecklingen sker på såväl KTH- som skol- och avdelningsnivå. KTH skall ytterligare med syfte att identifiera och avlägsna hinder, undersöka de mekanismer som bidrar till ojämna strukturella- och könsfördelningar på högre tjänster och befattningar inom KTH. All KTH-personal i ledande positioner skall göras medvetna om dessa och utveckla en inkluderande arbetsmiljö på arbetsplatsen. Tillgänglighet KTH arbetar aktivt för att göra KTH tillgängligt för studenter och anställda med funktionshinder och söker individanpassa för en fungerande arbets- respektive studiemiljö för var och en. Anställda och studenter med funktionshinder har rätt till en fungerande arbetsplats. Studenter med dokumenterade funktionshinder har rätt till särskilt stöd för att klara sin utbildning. Även för anställda som har kontakt med studenter är det viktigt att ha kunskap för att stödja studenter med funktionshinder så att de kan tillgodogöra sig studier och undervisning vid KTH. Flexibla arbets- och studiemiljöer På KTH skall anställda kunna kombinera jobb, familje- och privatliv. Det kan innebära flexibel arbetstid, flexibla arbetsplatser, att man ser över när mötes schema läggs, att själv kunna reglera sin arbetstid och arbetsplats med mera. Våra anställda skall kunna vara föräldrar på lika villkor oavsett kön. Ett led i detta arbete är att ge föräldralediga information om vad som händer på arbetsplatsen samt ge möjlighet att delta i arbetsplats-/personalmöten och kompetensutveckling för att upprätthålla sin yrkeskompetens och underlätta återgången till arbetet. Ett annat alternativ kan vara att överväga möjligheterna med delat chefskap så att också chefer kan vara föräldralediga. Även studenter skall ha möjlighet att kombinera studier med föräldraskap. 4 Jämställdhetspolicy, fastställd av universitetsstyrelsen (13)

8 Personal- och kompetensutveckling På KTH skall alla anställda ha möjlighet att utvecklas och ta steget vidare i sina karriärer. Personal- och kompetensutveckling på lika villkor är ett sätt att öka de anställdas professionella kunskap så att varje anställd ges möjlighet att utifrån verksamhetens behov, öka och utveckla sin kunskap och kompetens för att utvecklas och befordras i sitt arbete. En jämställd och jämlik personal- och kompetensutveckling motverkar könsmärkning av tjänster och ger alla anställda samma möjlighet för befordran och intern rörlighet inom KTH. Ledarskap I KTH:s fakultet finns medarbetare som har erfarenheter och tidigare karriärer från stora delar av världen: ett hundratal nationaliteter finns representerade. Denna mångfald skall även omfatta ledningsuppdrag på olika nivåer och motsvara sammansättningen av fakulteten som helhet. Rekrytering Vid rekrytering av ny personal liksom rekrytering av studenter till KTHs utbildningar på alla nivåer, skall en jämnare köns- och strukturell fördelning eftersträvas. Kvinnors, mäns, mångfaldens och individers olikheter är en positiv faktor för att utveckla kreativa miljöer. KTH har nolltolerans mot diskriminering och trakasserier KTHs styrelse har fastställt att nolltolerans skall råda inför alla former av diskriminering och trakasserier i enlighet med lagar som gäller för studenter respektive anställda. Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling är ovälkommet beteende på KTH. KTH strävar efter att vara den optimala studie- och arbetsplatsen. Alla studenter och anställda skall må bra i vardagen på KTH. 2. Mål och åtgärder: arbetsförhållanden och arbetsmiljön för anställda De flesta innehavare av administrativa befattningar är kvinnor, men också här ökar andelen män högre upp i hierarkin. Även inom tekniska och undervisande befattningar råder en obalans, där flertalet anställningar innehas av män. Att kvinnor pressas ut ur systemet på detta sätt tyder på att förutsättningarna att göra karriär inte är lika för kvinnor och män. Detta är ett rättviseproblem och medför också en stor förlust för verksamheten på KTH. Likvärdiga anställningsvillkor och lika villkor för att gå vidare i karriären för kvinnor och män skall vara självklara. Kompetensutveckling på lika villkor är ett viktigt instrument för att motverka könsmärkning av tjänster och olika villkor för befordran. Kunskaps-och kompetenshöjande personalutbildning utifrån verksamhetens behov, utgör möjligheter till karriärutveckling och befordran inom tjänsten, inte minst för administrativ personal. 6 (13)

9 Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling är ovälkommet beteende på KTH. Det har därför fastställts av KTHs styrelse att nolltolerans skall råda inför alla former av diskriminering och trakasserier. Mål för perioden Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Likvärdiga arbetsvärderingar Se över befattningar och BESTA koder Personalchef Jämställd rekrytering Jämlik arbetsplats Kompetensutveckling Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling Möjliga kandidater skall vara jämställt representerade. KTH skall verka för en jämnare könsfördelning på alla nivåer i organisationen och skall därför ta hänsyn till jämställdhetsaspekterna vid all rekrytering. Alla medarbetare skall känna till KTHs värdegrund Utveckla kursutbud (personalutbildning) på lika villkor Alla medarbetare skall känna till ärendehanteringen av diskriminering och trakasserier samt kränkande särbehandling Personalchef Dekanus Vicerektor för fakultetsförnyelse och jämställdhet Personalchef Personalchef Personalchef 3. Mål och åtgärder: löner KTH har ett ansvar som arbetsgivare att verka för jämställda löner bland anställda. Det får inte finnas några osakliga löneskillnader. Likvärdiga anställningsvillkor för alla anställda skall vara självklara. Mål för perioden Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Jämställda löner Åtgärda osakliga löner Förvaltningschef Personalchef 7 (13)

10 Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Likvärdiga löner Arbetet med lönekartläggning och löneanalys utifrån kön skall ske och vidareutvecklas årligen, på KTHbasis och skolbasis Personalchef Åtgärdsplan inför lönerevision enligt DO:s riktlinjer 4. Mål och åtgärder: student - rekrytering och studiemiljö En djupgående analys av studenters val av utbildning har genomförts Denna visar att traditionella könsroller fortfarande är betydelsefulla i valet av utbildning och i synen på den ingenjörsrollen på KTH. Indikationer på jämställdhetsproblem framkom också i fokusgrupper med kvinnliga KTH-studenter. En handlingsplan har tagits fram för att utveckla KTHs rekryteringsarbete, speciellt när det gäller kvinnor till teknikområdet. Se bilaga 1: Könsperspektivet i nationell studentrekrytering 2013/2014 Mål för perioden Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Rekrytering 35 procent bland nybörjare på civilingenjörsprogram samt 25 procent bland nybörjare på högskoleingenjörsprogram skall 2016, utgöras av kvinnor Prorektor KTH ska ta en ledande roll i de satsningar som görs nationellt för att förändra den stereotypa bilden av ingenjörer och teknik Fortsatta aktiviteter som stärker studentrekryteringen av kvinnor på alla utbildningsnivåer Vidareutveckla samarbetet med gymnasieskolan nationellt för att bredda rekryteringen Mellanårsenkäten för studenter Enkäten skall innehålla fördjupningsfrågor kring negativ och kränkande särbehandling. Brister ska följas upp och aktivt åtgärdas Prodekanus 8 (13)

11 Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Karriärrapporten Karriärrapporten/ KTHs arbetsmarknadsuppföljning skall genomföras vart annat år. Uppföljning av faktorerna genus och mångfald följs upp som en egen parameter Prodekanus Utveckla aktiviteter och förbättringar med anledning av påtalade förbättringsbehov i enkäten, för kvinnliga studenter och marginaliserade studentgrupper 5. Mål och åtgärder: doktorand - rekrytering och studiemiljö Könssammansättningen bland doktoranderna är fortfarande skev och det är angeläget att skolorna aktivt uppmuntrar kvinnliga och internationella studenter med goda studieresultat att söka till forskarutbildningen. Förutom att öka andelen kvinnor i forskarutbildningen är det likaledes angeläget att så många som möjligt av de kvinnor som finns på denna nivå satsar på en akademisk karriär. Karriärstöd och klart uttalade normer för vad som är meriterande vid tjänstetillsättningar är särskilt viktiga för doktorander av underrepresenterat kön. Mål för perioden Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Rekrytering För att bidra till att bryta könsmärkning beträffande forskning och teknisk utbildning skall både kvinnliga och manliga förebilder lyftas fram i samhällsinformationen Prorektor Rekrytering Pedagogik Andelen kvinnor skall öka - särskilt inom forskarutbildningsämnen med få kvinnliga förebilder Utveckla aktiviteter som stärker rekryteringen av kvinnliga doktorander ( t ex mentorprogram på svenska och engelska) Kurserna i pedagogisk utbildning för doktorander följs upp vad avser JML-perspektiv och med avseende på progression Dekanus 9 (13)

12 Mål Kvantitativt mål 2016 Ansvarig Doktorandenkät Doktorandenkäten skall Dekanus sammanställas under perioden Brister som påvisas, skall följas upp och åtgärdas under perioden Utveckla aktiviteter med förbättringar och påtalade förbättringsbehov för kvinnliga doktorander med utgångspunkt av doktorandenkäten 6. Hantering av diskriminering och trakasserier 6.1 Diskrimineringslag (2008:567) Definitioner Lagen kan läsas i sin helhet på Diskrimineringsombudsmannens hemsida 1 kap. Inledande bestämmelser Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Lagens innehåll 2 Lagens första kapitel innehåller definitioner och andra inledande bestämmelser. I andra kapitlet finns bestämmelser om förbud mot diskriminering och repressalier. I tredje kapitlet finns bestämmelser om aktiva åtgärder. I fjärde kapitlet finns bestämmelser om tillsyn. I femte kapitlet finns bestämmelser om ersättning och ogiltighet. I sjätte kapitlet finns bestämmelser om rättegången. Lagen är tvingande 3 Ett avtal som inskränker någons rättigheter eller skyldigheter enligt denna lag är utan verkan i den delen. Diskriminering 4 I denna lag avses med diskriminering 1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk 10 (13)

13 tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder, 2. indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet, 3. trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder, 4. sexuella trakasserier: ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet, 5. instruktioner att diskriminera: order eller instruktioner att diskriminera någon på ett sätt som avses i 1-4 och som lämnas åt någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag. Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning och ålder I denna lag avses med 1. kön: att någon är kvinna eller man, 2. könsöverskridande identitet eller uttryck: att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön, 3. etnisk tillhörighet: nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, 4. funktionshinder: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå, 5. sexuell läggning: homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning, och 6. ålder: uppnådd levnadslängd. Även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön. 11 (13)

14 6.2 Ärendehantering vid diskriminering, trakasserier 5 (Föreskrift nr 1/2011) Enligt riktlinjerna i diskrimineringslagen skall KTH omedelbart utreda och åtgärda samtliga fall som kommer KTH tillkänna utifrån diskrimineringsgrunderna. Student/anställd kan vid egen upplevelse av diskriminering eller trakasserier anmäla detta för utredning och åtgärd så att missförhållanden upphör. Vid observerade fall av diskriminering och trakasserier kan student/anställd anmäla detta för utredning och åtgärd så att missförhållandena upphör. Student vänder sig till en lärare, studievägledare, studierektor eller HR ansvarig. Student kan också vända sig till studiesocialt ansvarige på THS för orientering och stöd om vart man kan vända sig i ärenden kring diskriminering eller trakasserier. Anställd vänder sig till närmaste chef eller, om det inte är lämpligt, till chefen däröver, skolans HR ansvarig. För orientering och stöd i dessa frågor kan den organiserade anställde också vända sig till facket. För allmän information och frågor om diskriminering och trakasserier kan student vända sig till studievägledare eller centrala studievägledningen och anställda vända sig till HR ansvarig och HR specialisterna på Personalavdelningen. Oberoende av ärendets komplexitet har alltid den som känner sig drabbad rätt att få hjälp av KTH med att utreda och åtgärda händelse eller dylikt. Det finns studerande och anställda som vill att ärendegången vid enklare fall ska vara helt informell, vilket KTH självklart respekterar i möjligaste mån. Den/de som trakasserar ska vid samtal medvetandegöras att aktuell diskriminering eller trakasseri måste upphöra. I fall om diskriminering eller trakasserier inte upphör kan KTHs jurist upp ärenden angående studerande i KTHs disciplinnämnd. KTHs personalchef kan i motsvarande fall upp ärenden i KTHs personalansvarsnämnd angående personal. Påföljder via disciplinnämnd kan till exempel bli varning, avstängning etc. Påföljd via personalansvarsnämnd kan bli varning, avstängning, löneavdrag etc. KTHs mål är att se till att diskriminering eller trakasserier inte uppstår. Så snart KTH får kännedom om diskriminering eller trakasserier ska KTH starta utredning och vidta åtgärder så att de upphör. Detta så att utsatt studerande eller anställd kan fortsätta sina studier eller sitt arbete utan problem med diskriminering eller trakasserier. 6.3 Ansvar och kontaktpersoner vid diskriminering, trakasserier KTHs skolor: Future Faculty ansvariga per skola 5 Regelverket: Diskriminering och trakasserier ärendehantering 2010 och framåt 12 (13)

15 HR ansvariga Funktionsadress HR ansvariga sök via KTHs skolor Skolornas JML grupper sök via KTHs skolor Pedagogiska konsulter ECE skolan ECE skolan pedagogiskt stöd Universitetsförvaltningen (UF): Studenter: Avdelningen för studentservice AFS Anställda: Personalavdelningen HR specialist samt JML samordnare HR support Bilaga 1: Handlingsplan för rekrytering av kvinnliga studenter Bilaga 2: Handlingsplan för fakultetsutveckling och jämställdhet Bilaga 3: Handlingsplan till utvecklingsplanen Bilaga 4: Uppföljning av handlingsplanen för KTHs jämställdhets, -mångfaldsoch likabehandlingsarbete (13)

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Åtgärdsplan: Handlingsplan för jämställdhet-, mångfald- och likabehandlingsarbete (JML)

Åtgärdsplan: Handlingsplan för jämställdhet-, mångfald- och likabehandlingsarbete (JML) HANDLINGSPLAN Dokumentdatum Diarienummer Skapat av 2015-11-11 Lisa Jonason, Personalhandläggare I-2015-0292 Åtgärdsplan: Handlingsplan för jämställdhet-, mångfald- och likabehandlingsarbete (JML) 2015-2016

Läs mer

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskriminering i spåren av #metoo Arbetsgivardagen Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskrimineringslagen Varför? Vem? Vad? Hur? Diskrimineringsgrunder Definitioner Kön: Att någon är man eller

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING Inledning och syfte Svedala kommuns arbetsmiljö

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-09-04, KS/2013:377 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringsgrunderna... 3 Mål och aktiva åtgärder... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan -mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling 2019-04-16 Inledning Denna handlingsplan avser att vara ett stöd för alla den drabbade, den

Läs mer

Mångfald och likabehandling

Mångfald och likabehandling Mångfald och likabehandling Policy och handlingsplan 2009-2011 Polismyndigheten i Gävleborgs län HR-enheten Wendela Björnell 2009-04-29 POLICY OCH HANDLINGSPLAN 2 (8) Mångfald och likabehandling INNEHÅLL

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH REPRESSALIER Inledning och syfte Svedala

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6.

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Likabehandlingsplan År 2016 Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Inledning Enligt Arbetsmiljölagen 1999:841 är Vuxenutbildningen

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Södermalms stadsdelsnämnd Sid 1 (14) 2017-01-18 Södermalms stadsdelsnämnd Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (14) Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UTBVET 2016/222 Handlingsplan för lika villkor 2016-2018 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-04-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Generella

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2017-01-01 till 2017-12-31 Beslut: Rektor 2004-05-15 Revidering: 2017-02-13 Dnr: HDa 1.2 2016/21 Gäller fr o m: 2017-01-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS Handlingsplan mot trakasserier Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS2017.0143 Innehåll 1 Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier och diskriminering, pga kön, könsöverskridande identitet

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Arbetsmarknadsnämnden BILAGA 3 Dnr: 2013-0384-1.2 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 december 2013 Sid 1 (12) 2013-12-09 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2015 Arbetsmarknadsnämnden Box 10014 12126

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan För medarbetare i Trollhättans Stad 2016 2018 Gärdhemsvägen 9 46183 Trollhättan Tfn: 0520-49 50 00 Mejl: trollhattans.stad@trollhattan.se CSK Innehållsförteckning Jämställdhets-

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (11) 2013-12-03 Bilaga 6 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Telefonvägen 30 Box 490 129 04 Hägersten Växel 08-508 22 000 hagersten-liljeholmen@stockholm.se

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning

Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsnämnd Dnr:1272-2013-1.1. Sid 1 (10) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 - Södermalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Sid 2 (10) Inledning

Läs mer

Mångfald berikar och utvecklar

Mångfald berikar och utvecklar Kommunstyrelseförvaltningen Personalavdelningen Mångfald berikar och utvecklar - plan för mångfald 2017 2018 Inledning Haninge kommuns verksamhet ska präglas av allas lika värde och vara fri från diskriminering,

Läs mer

Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande

Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande Jämlikhetspolicy för Uppsala Politicesstuderande Dokument fastställt av styrelsen 2014-12-09 Dokument reviderat av styrelsen 2015-05-05 Inledning Denna policy gäller Uppsala Politicesstuderande (UPS) styrelse,

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (10) 2015-01-12 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR 2013-2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan 1 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2017-2019 Ersätter Jämställdhetsplan 2013-2016 (Jämställdhet, mångfald och likabehandling) Diskrimineringslagen(2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015

Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015 Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-19 KS 80 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Jämställdhet... 1 1.2 Kön och organisation... 1 1.3 Jämställdhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Typ av dokument Handlingsplan Beslutad av Områdeskanslichefen Beslutsdatum 2018-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-4448-18

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Att förstå diskrimineringslagen

Att förstå diskrimineringslagen Att förstå diskrimineringslagen Trollhättans stad 20130320 Susanne.Fransson@gu.se www.diskrimineringslagen.se 0735873735 Ny diskrimineringslag 2009 Arbetslivet i vid bemärkelse Utbildning i vid bemärkelse

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 UTBVET 2016/221 Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-03-17 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2015/2016 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Det är 20 inskrivna

Läs mer

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Ledningskontoret 2012-04-10 1(5) PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Fastställd av Kommunstyrelsen den 10 april 2012, 31 BAKGRUND Diskrimineringslagen gäller från den 1 januari

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Den nya diskrimineringslagen

Den nya diskrimineringslagen Den nya diskrimineringslagen Trollhättans stad 20110518 Susanne.Fransson@gu.se www.diskrimineringslagen.se 0735873735 Ny diskrimineringslag 2009 Arbetslivet i vid bemärkelse Utbildning i vid bemärkelse

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Lilla Vargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

a) Börja med att dela upp klassen i mindre grupper och dela ut bilaga 1 med sökande hyresgäster till dem.

a) Börja med att dela upp klassen i mindre grupper och dela ut bilaga 1 med sökande hyresgäster till dem. i Lektionshandledning #84 Tema: "Vem vill jag bo med" Mänskliga rättigheter (Generellt) Ämne: SO, Sv Rekommenderad årskurs: 8 9, Gymn. Lektionslängd: 40 60 minuter Vem vill jag bo med 1/5 Material och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Borgen Övre 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Röda 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2014-Vt2015 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR BILS HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING Bilaga 6 SID 1 (13) 2011-11-25 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR 2010-2012 Hägersten Liljeholmens stadsdelsförvaltning STADSDELSFÖRVALTNING SID 2 (13)

Läs mer

Avseende period

Avseende period Stockholm Business Region Sid 1 (13) 2017-02-16 Stockholm Business Region Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016-01-01-2016-12-31 stockholm.se Sid 2 (13) Innehållsförteckning

Läs mer

Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola

Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola 2019 2021 Dnr: 49/2018 Fastställd av: Rektor 2018-10-23 1 Innehåll Inledning... 3 Vision och värdegrund... 3 Ansvar, organisation

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående års plan Föregående

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

POLICY MOT DISKRIMINERING

POLICY MOT DISKRIMINERING POLICY MOT DISKRIMINERING Fridhems folkhögskola accepterar inte att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen eller i arbetssituationen. Alla har rätt till likabehandling oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015 CSK 1 Syfte Gäller för Hela Trollhättans Stad Referensdokument Diskrimineringslagen, Arbetsmiljölagen, Föräldraledighetslagen Ansvar och genomförande Uppföljning Arbetsmiljöenkät Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen StoraVargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 2018-09-28 Inledning Docksta Friskola ska vara en attraktiv arbetsgivare för alla, oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Stockholm 2013 04 23. Kongliga Bergssektionens. jämställdhetsplan

Stockholm 2013 04 23. Kongliga Bergssektionens. jämställdhetsplan Stockholm 2013 04 23 Kongliga Bergssektionens jämställdhetsplan 2013/2014 Bakgrund: På Bergssektionen finns idag (VT 2011) 205 betalande sektionsmedlemmar varav 59 är kvinnor. På Bergssektionen finns idag

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016 Dnr: L 2016/5 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2016-01-18 Handlingsplan för lika villkor gäller Högskoleövergripande och för personal.

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN DISKRIMINERINGSLG 2009-0-20 vsnitt 1(5) DISKRIMINERINGSLGEN Den 1 januari 2009 trädde den nya diskrimineringslagen i kraft. Samtidigt upphörde följande lagar att gälla: Jämställdhetslagen

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Alla barn har rätt att vistas i förskolan utan att utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Mångfald är det som gör oss unika

Mångfald är det som gör oss unika Policy och handlingsplan för ökad mångfald inom Säffle kommun Mångfald är det som gör oss unika 2008-11-10 INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 VAD MENAS MED DISKRIMINERING?... 3 2. SÄFFLE KOMMUNS MÅNGFALDSPOLICY...

Läs mer

Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017

Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2015-09-24 112 Reviderad: Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017 1. Inledning Nässjö kommun präglas av en öppen attityd gentemot

Läs mer

Farsta stadsdelsnämnd. Sid 1 (12) Farsta stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan. 3-årsplan stockholm.

Farsta stadsdelsnämnd. Sid 1 (12) Farsta stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan. 3-årsplan stockholm. Farsta stadsdelsnämnd Sid 1 (12) 2016-12-02 Farsta stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 3-årsplan 2016-2018 stockholm.se Sid 2 (12) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Inledning Denna broschyr är avsedd att öka medvetenheten och kunskapen hos sökande och studenter om Diskrimineringslagen, dess intentioner och

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747 Polismyndighetens strategi för likabehandling 2017-2021 PM 2017:33 Saknr. 747 Strategi 2 (8) Avser område/ämne Likabehandling 2017-2021 Beslutad av/titel Rikspolischefen Dan Eliasson Gäller för följande

Läs mer