Fastigheten Väster 1:43, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastigheten Väster 1:43, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning"

Transkript

1 Fastigheten, Nyköping Program för fördjupad miljöteknisk undersökning På uppdrag av Statoil har SWECO VIAK utarbetat ett program för en fördjupad miljöteknisk undersökning på fastigheten, Nyköping. Nedanstående text bygger på framkomna uppgifter vid platsbesök den 12 november 2007, från Nyköpings kommun erhållen information om fastighetens historik, rapport Fd BP-oljedepå objekt 3260, Nyköpings kommun WSP , samt vår erfarenhet av ett stort antal undersökningar av föroreningar i mark och grundvatten. Historik och anläggningsbeskrivning Fastigheten omfattar ca 2850 m 2. I dagsläget finns en bilfirma, motorcykelverkstad och lager på området. En oljedepå anlades på fastigheten på 1940-talet. Inom området fanns minst 11 cisterner med volymer mellan 1-50 m 3. En situationsplan över fastigheten återfinns som bilaga 1. Petroleumprodukter anlände med järnväg och leddes till cisternerna via ledningar i marken från ett stickspår. Flera olika typer av petroleumprodukter transporterades till depån ex bensin, diesel, eldningsolja, eldnings-och motorfotogen, mm. Förutom cisterner fanns tre påfyllnadsplatser för tankbilar på området, pannrum, smörj- och oljerum, oljeavskiljare, spolplatta, och smörjhall. Ytterligare information om fastigheten finns i Fd BP-oljedepå objekt 3260, Nyköpings kommun WSP Föroreningar i mark och grundvatten Enligt tidigare utförda undersökningar har föroreningar påträffats i mark inom området. Föroreningarna utgörs av alifatiska och aromatiska kolväten samt pesticider. Även förhöjda halter av bly, vanadin och kadmium har påträffats i ett enstaka prov. Att föroreningar finns i marken har noterats bl a vid omläggningar av dagvattennätet i närliggande gata, Brunnsgatan. Även vid andra tillfällen har lukt av kolväten noterats från dagvattennätet. SWECO VIAK Hospitalsgatan 22, Nyköping Telefon Telefax Yvonne Stiglund SWECO VIAK AB Org.nr , säte Stockholm Ingår i SWECO-koncernen 1 (6)

2 Syftet med en kommande undersökning är att utföra en fördjupad miljöteknisk undersökning av mark och grundvatten med speciellt fokus på att försöka klargöra källan till påträffade pesticider/lösningsmedel påvisa ev exponering för flyktiga kolväten i inomhusmiljö, undersöka spridning av föroreningar i ledningsgravar och till grundvattnet avgränsa påträffade föroreningar av petroleumkolväten och pesticider i plan och profil bedöma ev saneringsbehov Utförande A. Undersökning inkluderande provtagning och analyser Utifrån vår erfarenhet från liknande projekt, bedömer vi att fokus i provtagningen bör läggas på att avgränsa föroreningars utbredning i plan och profil genom att: Lokalisera de mest förorenade delarna av området, för att hitta maximala föroreningshalter, sk hotspots. I plan avgränsa de delar av området som är rena så långt möjligt. Bedöma maximalt djup i marken för föroreningar, som kan komma att behöva åtgärdas. Inventering av det kommunala ledningsnätet och de interna markförlagda distributionsledningarna för olja bedöms som mycket viktigt för att kunna klargöra spridningsvägar. Provtagningens syfte är att erhålla detaljerat underlag för avgränsning av föroreningar i plan och profil samt för bedömning av föroreningshalter och volym förorenade massor. Detta sker genom att vid provtagningen utgå från kända och misstänkta föroreningskällor och sedan röra sig utåt/nedåt från dessa för att kunna avgränsa utbredningen. I detta läge föreslås inte provtagning i rutnät utan detta bör vid behov istället utföras inför en framtida ev sanering av området. 2 (6)

3 Provtagningen ska även ge ett bra underlag för att kunna beskriva hur föroreningarna uppträder och hur eventuell spridning sker via mark/grundvatten till omgivning. Provtagningsplan för mark och vatten Utgående från erhållen information och besök på platsen föreslås nedan ett lämpligt antal provtagningspunkter för en fördjupad undersökning. Antalet punkter bör slutligt avgöras under fältarbetets gång med hänsyn till påträffade föroreningar. Undersökningsbehovet uppskattas till ca 12 provtagningspunkter inom fastigheten. För att få en god bild av området föreslås provtagning med borrbandvagn samt om möjligt provtagning i ledningsgravar med grävare. Bandvagn kommer också att användas för installation av grundvattenrör. Speciell vikt kommer att läggas vid att sätta punkter i anslutning till tidigare påträffade föroreningar, samt att undersöka spridning via ledningsgravar ut från området ned mot Brunnsgatan samt kontrollera anslutningspunkt från järnvägssidan. Totalt ca 12 provtagningspunkter inom området, se provtagningsplan. Om grundvatten påträffas installeras grundvattenrör i 4 av borrhålen för provtagning och nivåmätning. Bedömt djup till grundvattenytan är ca 4 m. Grävning, främst i ledningsgravar. Jordprovtagning och installation av grundvattenrör sker genom skruvborrning med borrbandvagn. Diskussion får föras om att ev sätta upp en passiv provtagare inomhus i hus 3. Det är ju en verkstad där oljor mm används, så nyttan av en passiv provtagare kan ifrågasättas. Under fältarbetet avses mätningar av flyktiga organiska ämnen i jordprov, från olja, bensin och lösningsmedel, utföras med en fotojonisationsdetektor. Luktobservationer noteras. ph mäts i samtliga grundvattenprov. Efter fältarbetets avslutande tas ställning till analysbehovet, utgående från observationer och mätningar i fält samt bedriven verksamhet inom de olika delområdena. Nedan redovisas en preliminär bedömning av analysbehovet. Analyserna utförs av ett ackrediterat laboratorium. 3 (6)

4 Tabell 1.Uppskattad analysomfattning Analysparametrar Jord Vatten Multiscreening, inkluderande bl a metaller, bekämpningsmedel samt kolväten 5 4 Metaller 7 Alifater, aromater, pah 20 ph 4 glödrest 20 B. Karakterisering och avgränsning av föroreningar i detalj Syftet med avgränsning av föroreningarna, volymbestämning, spridning/transport av föroreningar samt bestämning och karaktärisering av föroreningarna samt förorenade delområden är att: - få en detaljerad bild av föroreningarnas utbredning, volym samt halter, - kvantifiera ev föroreningstransport från föroreningskällan, - bedöma hur föroreningar sprids och kan komma att spridas från förorenat media mot aktuella skyddsobjekten (spridningsvägar och avgränsning av påverkansområdet) - utreda föroreningsnivån i grundvatten (om grundvatten påträffas) Resultaten av provtagningar och analyser sammanställs och föroreningsutbredningen presenteras grafiskt i shape-format på digitala kartor med koordinatsystem RT 90 2,5 gonv. I föroreningsavgränsningen görs även en bedömning och tolkning av vilka områden som sannolikt kan vara rena. Volymuppskattning av föroreningar och förorenade massor kommer att utföras utifrån de i undersökningarna konstaterade föroreningshalterna, respektive tolkning av utbredning och avgränsning av föroreningarna enligt ovan. Osäkerheten i beräkningarna styrs av antalet analyser, d.v.s. ju fler analyser desto mindre osäkra beräkningar. Vid bedömning av föroreningsspridning och föroreningstransport kommer att läggas särskild vikt vid att identifiera möjliga transport- och spridningsvägar för föroreningar. Bedömning av föroreningsspridning och transport utgår från områdets platsspecifika förutsättningar, men också från vedertagna schablonvärden, i de fall platsspecifikt underlag saknas. Exempel på aspekter som beaktas är: 4 (6)

5 Markens hydrauliska konduktivitet baserat på jordartsbedömningar. Utspädningsfaktorer till grund- och ytvatten. Data för nederbörd, avrinning och infiltration. Eventuella laktester kan utgöra ett viktigt hjälpmedel vid bedömning av lakningsegenskaper hos den aktuella marken och de aktuella föroreningarna. Laktester föreslås inte i nuläget men om inget grundvatten påträffas vid provtagningarna bör laktester utföras. Beroende på resultaten från undersökningen bestäms hur arbetet ska drivas vidare. En riskbedömning kommer att utföras men omfattningen av denna beror på den föroreningssituation som framkommit i undersökningsfasen. Nedan redovisas det generella utförandet på en fördjupad riskbedömning. C. Riskbedömning och bedömning av saneringsbehov Den fördjupad riskbedömning för det aktuella undersökningsområdet syftar till att: - Bedöma och klarlägga huruvida föroreningar inom området utgör risker för människors hälsa och för miljön idag och i framtiden - Utreda om behov av riskreduktion föreligger samt, om så är fallet, vad som krävs för att minska riskerna till en sådan långsiktigt hållbar nivå att området inte längre utgör någon risk för människa och miljö vid den avsedda markanvändningen - Klarlägga om behov av eventuella kompletterande undersökningar föreligger. Gäller t ex provtagning i rutnät inför en ev sanering. Den fördjupade riskbedömningen omfattar de delar som ingår i Naturvårdsverkets kvalitetsmanual, flik 14 (Naturvårdsverket, 2006). Effekter som föroreningarna kan ge upphov till och som man vill undvika beskrivs, samt även vad som bedöms som acceptabel föroreningsexponering eller belastning. Riskbedömningsarbetet utförs inledningsvis genom insamlande och utvärdering av data, utgående från resultaten från utförda undersökningar. Därefter görs en bedömning av vilka exponeringsvägar som är aktuella för området, hur föroreningar kan spridas från området och hur de kan påverka de identifierade skyddsobjekten. 5 (6)

6 En översiktlig, konceptuell förorenings- och spridningsmodell upprättas, där skyddsobjekten samt möjliga exponerings- och spridningsvägar förs in. Intilliggande områdens markanvändning, t ex bostadsområdena, vägs in i bedömningen så att inte spridning från området medför att möjligheten att använda närområdena för avsedd markanvändning inskränks. Markanvändningen påverkar i vilken grad skyddsobjekten belastas. Riskbedömningen utförs för dagens situation, samt även utifrån framtida, planerad markanvändning. Utifrån markanvändningen görs en exponeringsanalys, där aktuella exponeringsvägar inom det förorenade området respektive utanför, via vilka skyddsobjekt / populationer som kan exponeras, identifieras. Utgående från den föroreningssituation som konstaterats föreligga, utförs en diagnos av riskerna nu och en prognos av riskerna i framtiden, för det fall att inga åtgärder vidtas. Om oacceptabla risker för hälsa och miljö bedöms föreligga inom området, och återgärder bedöms som nödvändiga, uppskattas vilket behov av riskreduktion som föreligger vid den planerade markanvändningen. SWECO VIAK AB Östra Regionen Yvonne Stiglund Klas Andersson 6 (6)

7

Förorenad mark på bilskrotar

Förorenad mark på bilskrotar Förorenad mark på bilskrotar Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 På säker grund för hållbar utveckling Vad vill jag ha sagt? Miljötekniska markundersökningar Potentiella föroreningar

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

AKTUELL DETALJPLAN I HAMNSTADEN LIDKÖPING

AKTUELL DETALJPLAN I HAMNSTADEN LIDKÖPING 1 (4) AKTUELL DETALJPLAN I HAMNSTADEN LIDKÖPING PM Pumpen 2 och 3 Översiktlig beskrivning av föroreningssituationen och dess konsekvenser för detaljplan 1 1 Bakgrund och syfte Inom området Hamnstaden Lidköping

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

Provtagning hur och varför?

Provtagning hur och varför? Provtagning hur och varför? Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vem är Maria? Civ.ingenjör LTU Arbetat med förorenad mark ca 20 år Anställd vid SGI, Geo Innova Expert-/beställarstöd

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun Kompletterande undersökning syfte och omfattning För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad:

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Krukmakargatan/Västra gatans bakgårdar, Kungälv Översiktlig miljöteknisk markundersökning Beställare: Kungälvs kommun Planering, Samhällsbyggnad 442 81 Kungälv Beställarens representant: Mikaela Ranweg Konsult: Teknikansvarig Handläggare Norconsult

Läs mer

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr 575-5408-10-1291 2011-10-28 Upprättad av: Suzanne Näckdal Granskad av: Lars Davidsson Godkänd av: Kristina Ståhl-Gustafsson

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Del av Sandskogen 2:1, Ystad Brösarp 2014-01-20 Beställare: Ystads kommun Utförd av: Lisa Lindberg Granskad av: Peter Nilsson vavatten.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön UPPDRAGSNUMMER 1312376 ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR Bild från samrådshandlingen, april 2014 FÖRORENADE OMRÅDEN GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Kommunen ställer krav på MIFO fas 2..? Nej, det händer normalt sett inte. Möjligen föreläggande..men inte enligt def. MIFO fas 2.

Kommunen ställer krav på MIFO fas 2..? Nej, det händer normalt sett inte. Möjligen föreläggande..men inte enligt def. MIFO fas 2. Graden av sanning utifrån en kvalificerad gissning - En granskning med facit i hand av några inventeringsobjekt med tillhörande undersökningar i Malmö kommun David Lalloo 28 feb 2008 Varför MIFO fas 2

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 131151000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM 011-06-01 Backaplan Backaplan ligger på södra Hisingen och avgränsas

Läs mer

RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN

RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN PM 1(5) 577-813-04 1700-3100 Miljöskyddsenheten Björn Nilsson RESULTAT AV MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING VID GAMLA SLOTTSBRON I GRUMS KOMMUN 1 Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen Värmland har DGE Mark & Miljö

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Eskilshem 4:7 och 4:8 2014-10-30 2014-10-30 Beställare: Eskilstuna Kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Hans Ollman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107

Förrådet 4, Sundsvalls kommun. Provtagningsplan. Sundsvall 2013-05-06. Mark- och exploateringsavdelningen. Astrid Göthe. Dnr SBN 2013-00107 Förrådet 4, Sundsvalls kommun Sundsvall 2013-05-06 Mark- och exploateringsavdelningen Astrid Göthe Dnr SBN 2013-00107 Dnr SBN-2013-00107 Sida 2 (5) 1 Bakgrund och syfte Mitthem AB har begärt detaljplaneändring

Läs mer

Förorenad mark. Undersökning och bedömning

Förorenad mark. Undersökning och bedömning Förorenad mark Undersökning och bedömning 2010-12-07 Dagens frågor Bevara kulturmiljö eller sanera miljörisker? Undersöknings- och redovisningsmetoder. Kan vi lära av varandra? Hur beaktas kulturmiljön

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Exempel på masshantering i stora och små projekt. Magnus Dalenstam WSP Environmental

Exempel på masshantering i stora och små projekt. Magnus Dalenstam WSP Environmental Exempel på masshantering i stora och små projekt Magnus Dalenstam WSP Environmental Generella frågeställningar Vilka aktörer är inblandade? Vem styr masshanteringen och hur? Massbalans i vilket skede tas

Läs mer

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4)

Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Blankett C Föroreningsnivå (fas 2) Sid 1(4) Objekt Gamla Slottsbrons sågverk ID nr F1764-0023 Kommun Grums Upprättad Björn Nilsson 2006-01-23 Senast reviderad Björn Nilsson 2006-03-08 Mark Antal prov 16*

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN

PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN RITAREN BLUE WALL CONSTRUCTION AB UPPDRAGSNUMMER 300006 PROVTAGNINGSPLAN INFÖR MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING INOM DEL AV FASTIGHETEN VERSION.0 205-02-03 SWECO ENVIRONMENT AB JÖNKÖPING VATTEN OCH MILJÖ ANDREAS

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad Reviderad 2017-09-07 1 Bakgrund Stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndals stad har påbörjat ett detaljplanearbete

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anna Thyrén UPPRÄTTAD AV. Petra Almqvist. Inventering av förorenad mark av Björnemossen, Hova, Gullspångs kommun

UPPDRAGSLEDARE. Anna Thyrén UPPRÄTTAD AV. Petra Almqvist. Inventering av förorenad mark av Björnemossen, Hova, Gullspångs kommun -14 UPPDRAG MKB detaljplan Hova, Gullspångs kommun UPPDRAGSNUMMER 1321526 UPPDRAGSLEDARE Anna Thyrén UPPRÄTTAD AV Petra Almqvist DATUM GRANSKAD AV Ann Christine Lember Inventering av förorenad mark av

Läs mer

Checklista vid granskning och bemötande av

Checklista vid granskning och bemötande av Tillsyn av förorenade områden Checklista vid granskning och bemötande av miljötekniska markundersökningar Denna checklista togs fram 2009. Den har uppdaterats vid flera tillfällen, senast i oktober 2018.

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet

Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet Handläggare Emma Klashed Tel +46 10 505 29 08 Mail Datum 2014-08-29 Uppdragsnr 588784 Nyköpings kommun / Trafikverket Miljöteknisk markundersökning Nyköpings resecentrum, detaljplaneområdet ÅF-Infrastructure

Läs mer

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl LKAB Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl Slutlig Kiruna 2016-12-05 Datum 2016-12-05 Uppdragsnummer 1320021273 Utgåva/Status Slutlig Anneli Jonsson Laila Olsson Kristin Stadling Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

PM med råd inför översiktliga undersökningar vid bilskrotsanläggningar

PM med råd inför översiktliga undersökningar vid bilskrotsanläggningar Bilskrotsprojektet 2013 PM med råd inför översiktliga undersökningar vid bilskrotsanläggningar Inledning Miljökontoren i Västmanlands-, Stockholms-, Uppsala-, Örebro-, Södermanlands- och Dalarnas län bedriver

Läs mer

PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål

PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål PM Miljö, Omvandling av detaljplan avsedd för småindustri, kontor och handel till bostadsändamål Lysekil Slätten 1:34 Landsvägsgatan 21, Lysekil PROJEKTNR: 161244 Datum: 2017-03-24 Orbicon AB Telefon Internet

Läs mer

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde

Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde Programförslag Förslag på översiktlig miljöteknisk markundersökning, MIFO-objekt, Börjetulls planområde 2018-03-19 1. Inledning I arbetet med detaljplan för Börjetulls planområde ska en MKB arbetas fram.

Läs mer

SWECO PM. Anna Sorelius

SWECO PM. Anna Sorelius UPPDRAG Skytteskogen Eslöv UPPDRAGSNUMMER 1210150000 UPPDRAGSLEDARE DATUM Anna Sorelius UPPRATTAD AV Anna Sorelius/Anna Olofsson Provtagningsplan - Skytteskogen Bakgrund1 Är 2008 utförde Sweco Environment

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING

I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING Fältjägaren Fastigheter AB I5 KASERNOMRÅDE, MARKMILJÖBEDÖMNING 2007-03-05 SWECO VIAK AB Norra regionen Bild från www.ostersund.se ra01s 2005-11-11 Uppdragsnummer 1644211000 SWECO VIAK Ringvägen 2, 831

Läs mer

PM Miljöteknisk undersökning. Lidingö Stad, Stadsledningskontoret. Mosstorpstippen. Stockholm

PM Miljöteknisk undersökning. Lidingö Stad, Stadsledningskontoret. Mosstorpstippen. Stockholm Lidingö Stad, Stadsledningskontoret Stockholm Datum 2011-04-15 Uppdragsnummer 61151144478 Utgåva/Status Jeanette Winter Uppdragsledare/Handläggare Ola Lindstrand Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009,

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

Platsspecifika riktvärden

Platsspecifika riktvärden Platsspecifika riktvärden Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vad ska jag prata om nu? - När är PSR lämpliga? - Vilka justeringar är rimliga? - NVs beräkningsverktyg (excel) - Hur ska

Läs mer

Sammanfattning av miljötekniska markundersökningar inom SKF:s område Nya Kulan, ingående i detaljplanen för kvarteret Gösen.

Sammanfattning av miljötekniska markundersökningar inom SKF:s område Nya Kulan, ingående i detaljplanen för kvarteret Gösen. Sammanfattning av miljötekniska markundersökningar inom SKF:s område Nya Kulan, ingående i detaljplanen för kvarteret Gösen. Inledning Detaljplanearbetet för kvarteret Gösen pågår, vilket även omfattar

Läs mer

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD Järnbrottsmotet, Västra Frölunda UPPDRAGSNUMMER 13004398.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SWECO ENVIRONMENT AB FÖRORENADE OMRÅDEN OCH KEMIKALIER, GÖTEBORG

Läs mer

Naturvårdsverkets generella riktvärden

Naturvårdsverkets generella riktvärden Naturvårdsverkets generella riktvärden Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vad ska jag prata om nu? - Vilka begränsningar finns? - Riktvärdesmodellens uppbyggnad - Grundläggande antaganden

Läs mer

Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning

Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning Om undersökningen inte är ett led i tillsynsprojektet där verksamhetsutövare själva ska göra en MIFO-inventering, behöver ingen riskklassning

Läs mer

Markmiljötekniskt PM. Bilaga 5-1, flik 17. Mariestads kommun Sjöstaden

Markmiljötekniskt PM. Bilaga 5-1, flik 17. Mariestads kommun Sjöstaden Bilaga 5-1, flik 17 Mariestads kommun Sjöstaden Markmiljötekniskt PM Ingår i ansökan om tillstånd till vattenverksamhet enligt Miljöbalken kap 11 för åtgärder i vatten med anledning av Sjöstadens utbyggnad.

Läs mer

Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version)

Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version) Sida 1/9 Rev. 2014-03-13 Upprättad 2004-05-06 Tidigare reviderad 2008-06-19, 2011-01-05, 2013-02-13 Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version) Naturvårdsverket har utarbetat en Metodik

Läs mer

Tolust ETT AB och Munksjö Sweden AB. Fördjupad riskbedömning avseende förorenad mark

Tolust ETT AB och Munksjö Sweden AB. Fördjupad riskbedömning avseende förorenad mark avseende förorenad mark Del av undersökningsområdet, vy från söder mot norr Göteborg Sweco Environment AB Miljöteknik, Göteborg och Vatten & Miljö, Jönköping Louise Johansson Håkan Wennerberg Marie Börnell

Läs mer

Inventering av förorenade områden

Inventering av förorenade områden Inventering av förorenade områden Vilka föroreningar kan förväntas, deras möjliga utbredning och hur människor och miljö kan exponeras. Rapport 4918 Naturvårdsverket MIFO - Metodik för Inventering av Förorenade

Läs mer

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning

RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning RAPPORT Haninge kommun Jordbromalm 6:2, Haninge kommun; Översiktlig miljöteknisk markundersökning 2009-07-02 Upprättad av: Ingegerd Ask Granskad av: Jenny Forsberg WSP uppdrag: 10124144 RAPPORT Haninge

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Bilaga 1. Provtagningsplan

Bilaga 1. Provtagningsplan Bilaga 1. Provtagningsplan PROVTAGNINGSPLAN MED HISTORISK INVENTERING ÅNGBRYGGERIET ÅNGBRYGGERIET- DAGVATTEN OCH MARKMILJÖ, ÖSTERSUNDS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2017-11-10 REVIDERAD: Upprättad av Granskad av Godkänd

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

JM AB / Skanska Nya Hem AB Täby Kommun / Viggbyholms gård fastighet AB Täby Galopp Inventering inför markmiljöundersökning Bakgrund och nulägesanalys

JM AB / Skanska Nya Hem AB Täby Kommun / Viggbyholms gård fastighet AB Täby Galopp Inventering inför markmiljöundersökning Bakgrund och nulägesanalys Handläggare Sofie Hansson Tel +46 (0)10 505 13 23 Mobil +46 (0)72 531 49 12 Fax +46 (0)10 505 00 10 sofie.hansson@afconsult.com Datum 2011-11-08 Uppdragsnr 564936 1 (7) Lars Fränne, JM Mats Wickman, Skanska

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Töcksfors, Solängen Årjäng kommun ÅRJÄNG BOSTADS AB KARLSTAD GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING AVSEENDE NY DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK. Töcksfors, Solängen Årjäng kommun ÅRJÄNG BOSTADS AB KARLSTAD GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING AVSEENDE NY DETALJPLAN PM GEOTEKNIK ÅRJÄNG BOSTADS AB Töcksfors, Solängen Årjäng kommun UPPDRAGSNUMMER 233.7238 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING AVSEENDE NY DETALJPLAN 2017-03-10 KARLSTAD GEOTEKNIK ANDERS NILSSON / TOMAS

Läs mer

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Exempel Gudarp sanering genom jordtvätt Kort sammanfattning CCA-impregnering,

Läs mer

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell Handläggare Marcus Johansson Tel +46 10 505 47 79 Mobil +46 76 789 94 44 E-post marcus.p.johansson@afconsult.com Mottagare Barson co AB Kjell Ottosson Malepertsvägen 7 442 66 Marstrand Datum 2015-09-28

Läs mer

Landstingstvätten i Alingsås

Landstingstvätten i Alingsås Erfarenheter från pågående undersökning av kemtvätt i Alingsås samt förutsättningar för kontrollerad naturlig självrening fredric.engelke@swedgeo.se SGI Markmiljö, Göteborg 031-778 65 65 www.swedgeo.se

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID NEDLAGD PLANTSKOLA BÄLLSTA 2:928, VALLENTUNA KOMMUN

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID NEDLAGD PLANTSKOLA BÄLLSTA 2:928, VALLENTUNA KOMMUN IBRON PROJEKT AB OCH TURBINEN I STOCKHOLM AB UPPDRAGSNUMMER 21751 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID NEDLAGD PLANTSKOLA BÄLLSTA 2:928, VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG SWECO ENVIROMENT HANDLÄGGARE:

Läs mer

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning 22 Beställare: Kungsleden AB Box 70414 10725 Stockholm Beställarens representant: Krister Johansson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan 5 112 21 Stockholm Ksenija O Köll Caroline

Läs mer

RAPPORT PM FÖRORENINGAR I MARK OCH GRUNDVATTEN NORRA KAJEN DETALJPLAN 1A

RAPPORT PM FÖRORENINGAR I MARK OCH GRUNDVATTEN NORRA KAJEN DETALJPLAN 1A RAPPORT PM FÖRORENINGAR I MARK OCH GRUNDVATTEN NORRA KAJEN DETALJPLAN 1A SLUTRAPPORT 2015-09-25 Uppdrag 263933, Etapp 1A Geo- och miljöundersökningar för detaljplan Titel på rapport: PM Föroreningar i

Läs mer

Grundläggande om riskbedömning

Grundläggande om riskbedömning Grundläggande om riskbedömning Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 Vad ska jag prata om nu? - När finns det en risk? - Konceptuell modell - Representativ halt - Förenklad/fördjupad riskbedömning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Lilla Bommen Allmänt Lilla Bommen ligger på södra älvstranden

Läs mer

Statusrapporter RENARE MARKS VÅRMÖTE, ARLANDA

Statusrapporter RENARE MARKS VÅRMÖTE, ARLANDA Statusrapporter RENARE MARKS VÅRMÖTE, ARLANDA 2019-03-21 Statusrapporter INTRODUKTION Vad är en statusrapport? En rapport som redogör för: Föroreningssituationen avseende de relevanta miljö- och hälsofarliga

Läs mer

Stockholms stad, Björkhagen Kv. Tjockan

Stockholms stad, Björkhagen Kv. Tjockan 17U33745 Rapport Miljöteknisk markundersökning Stockholms stad, Björkhagen Kv. Tjockan Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 17U33745

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK.

ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING. Undersökningsområde. Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK. ÖSTERSUNDS KOMMUN STORSJÖSTRAND MILJÖTEKNISK M ARKUND ERSÖKNING Undersökningsområde Östersund 2008-01-10 SWECO VIAK AB Norra regionen Uppdragsnummer 1644249000 ra02s 2000-03-30 SWECO VIAK Ringvägen 2,

Läs mer