VIKTIG INFORMATION KRING EU 73/2010 AERONAUTICAL DATA QUALITY ("ADQ") OCH AIS SVERIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VIKTIG INFORMATION KRING EU 73/2010 AERONAUTICAL DATA QUALITY ("ADQ") OCH AIS SVERIGE"

Transkript

1 INFORMATION D (6) VIKTIG INFORMATION KRING EU 73/2010 AERONAUTICAL DATA QUALITY ("ADQ") OCH AIS SVERIGE INLEDNING Detta PM syftar till att informera sakägare kring EU-förordning EU 73/2010 om kvalitetskrav på flygdata och flyginformation (härefter refererad till som ADQ eller förordningen ) och hur ägare av aeronautisk information 1, samt hur LFV som ansvarig för Flygbriefingtjänst (AIS), påverkas av densamma. ADQ är antagen av Europeiska kommissionen som förordning nr. 73/2010 och trädde i kraft genom publicering i Official Journal of the European Union (OJEU) den 26 januari I och med antagandet är förordningen tillämplig i Sverige från och med 1 juli Den myndighet som skall tillse att förordningen efterlevs inom Sverige är Transportstyrelsen. INTRODUKTION Övergripande kan ADQ beskrivas som en förordning där krav avseende kvalitet på flygdata och flyginformation för det europeiska luftrummet kravställs relativt högt med avsikt att trygga flygsäkerheten och stödja framtida ATM 2 -koncept. Kravställningen syftar till att kvalitetssäkra flygdata och flyginformation genom hela förädlingsprocessen från första framtagandet till och med publicering av flygbriefingtjänsten. Detta för att integriteten på flyginformation och flygdata inte ska påverkas negativt för slutanvändaren. I produktionskedjan från infrastrukturägare där information och data skapas, till slutanvändare där information används, sker idag viss handpåläggning vid flera steg. LFV är inte unika i den aspekten utan det är mer eller mindre praxis i branschen. Manuellt utbyte av flygdata och flyginformation med manuell hantering, tillsammans med avsaknad av en väl definierad informationshantering (t.ex. standarder för utbytesformat), gör att det finns risk för fel i många steg i processen, vilket leder till merkostnader och begränsningar i användningsområdet. 1 Med ägare av aeronautisk information i detta avseende menas de infrastrukturägare vars information publiceras inom IAIP Sverige. 2 Air Traffic Management

2 INFORMATION D (6) Information och data som omfattas av förordningen Enligt förordningen omfattas följande flygdata och flyginformation: - Det integrerade informationspaket (IAIP) som tillhandahålls av medlemsstaterna, med undantag av informationscirkulär (AIC). - Elektroniska hinderdata, eller delar av dessa, i de fall då dessa tillhandahålls av medlemsstaterna. - Elektroniska terrängdata, eller delar av dessa, i de fall då dessa tillhandahålls av medlemsstaterna. - Kartdata (AMDB) för flygplatser, i de fall då dessa tillhandahålls av medlemsstaterna. Aktörer som omfattas av förordningen Vidare beskrivs i förordningens kapitel 2.2 de aktörer som omfattas särskilt av förordningen (härefter benämnda 2.2-parter ): - Leverantörer av flygtrafiktjänster (ANSP). - Operatörer av de flygplatser och helikopterflygplatser för vilka procedurer avseende instrumentflygregler (IFR) eller speciella visuellflygregler har publicerats i nationella luftfartspublikationer. - Offentliga eller privata enheter som i enlighet med denna förordning tillhandahåller i) tjänster för framtagning och tillhandahållande av inmätningsdata, ii) tjänster för procedurutformning, iii) elektroniska terrängdata, iv) elektroniska hinderdata. Övriga aktörer eller infrastrukturägare i rollen som uppgiftslämnare till AIS kommer också att påverkas, men då till en mindre omfattning. ADQ är därmed ett mycket omfattande regelverk som berör all information och data inom IAIP och alla aktörerna i informationskedjan från första framtagandet av information och data till att AIS lämnar ifrån sig den färdiga produkten (AIP, NOTAM, data, etc.). I tillägg till ovan angiven informationsmängd och aktörer så omfattar förordning även de system inom det europeiska nätet för flygledningstjänst (EATMN), deras komponenter och tillhörande förfaranden som används för att ta fram, producera, lagra, hantera, behandla, överföra och distribuera flygdata och flyginformation. Förordningen träder succesivt i kraft fr.o.m. 1 juli 2013 fram till 30 juni 2017.

3 INFORMATION D (6) ERFORDERLIG ANPASSNING HOS INBLANDADE AKTÖRER Med anledning av förordningen kommer stora förändringar krävas bland alla ingående aktörer för att möta kraven ställda i förordningen. Som tidigare nämnts kommer dessa förändringar successivt under en övergångsperiod med start under året. Det är ytterst viktigt att än en gång poängtera att kraven i förordningen, och därmed behovet av anpassningar, inte endast gäller AIS och produktion av IAIP, utan alla aktörer från skapande av flygdata och flyginformation, till publicering av densamma (flygplatser, luftrumskonstruktörer, procedurkonstruktörer, myndigheter, etc.). Nedan följer en mer detaljerad bild av vilka krav som ställs i förordningen. Krav gällande från 1 juli 2013 Datakvalitet, dataskydd och metadata Krav kring att säkerställa att data uppnår en viss konfidensnivå i fråga om noggrannhet, upplösning och integritet enligt de kvalitetskrav som ställs genom ICAO:s olika Annex och som därmed skall appliceras på berörd data. Utöver detta så skärps kraven genom att även inbegripa: - att följa gängse publikationskrav (bl.a. AIRAC) från ICAO Annex att följa specifika krav vid framtagning av data (t.ex. mätning, beräkning), handhavande av data. - krav på upprättandet och efterlevnad av mekanismer för felrapportering, återkoppling av fel och åtgärdande av fel. - krav på att data som skickas elektroniskt skyddas mot förstörelse eller manipulation genom att applicera en teknik kallad Cyclic Redundancy Checksums CRC. - krav på att skapa, lagra och hantera metadata (information om data) under hela datas livslängd, plus i 5 år efter att data slutat gälla. Upprättande av avtal Krav på att avtal upprättas mellan 2.2-parter (ref. sid 2). För LFV AIS gäller då att upprätta avtal med uppgiftslämnare som faller inom definitionen ovan, medan det för exempelvis en flygplats gäller att, förutom avtalet mot LFV AIS, även upprätta avtal med procedurkonstruktör och inmätningsleverantör då sådan data tas fram för publicering i IAIP. Avtalen syftar till att beskriva ansvar och befogenheter samt även att beskriva praktiska/tekniska detaljer såsom utbytesformat, noggrannhet på mätdata, etc.

4 INFORMATION D (6) Personals kompetens Krav på att personal som ingår i processer att ta fram och/eller tillhandahålla flygdata och flyginformation har god kännedom kring regelverket ICAO Annex 15 samt därtill tillräckligt adekvat utbildning/kompetens avseende de områden de tillhandahåller data för. Här innefattas även krav på förståelse av förordning och dess ingående krav. Verktyg, programvaror Krav på verktyg och programvaror (som används för att stödja framtagning, produktion, lagring, hantering, bearbetning och överföring av flygdata och flyginformation) avseende bevisning att de inte påverkar datas kvalitet och därmed integritet negativt. Ledningssystem Förordningen ställer krav att 2.2-parter innehar och upprätthåller ledningssystem som omfattar de processer och rutiner som sammanhör med skapande, hantering, lagring och tillhandahållande av flygdata och flyginformation. I begreppet ledningssystem avses här - Kvalitetsledningssystem (Quality Management System) - Säkerhetsledningssystem (Safety Management System) - Skyddsledningssystem (Security Management System) I detta sammanhang är det också nödvändigt att poängtera att det skall utföras en flygsäkerhetsbedömning inför varje förändring som påverkar systemen (lednings- så väl som IT-system). Krav gällande från 1 juli 2014 Datamängd Krav på att 2.2-parter vid utbyte av flygdata och flyginformation använder en gemensam (på europeisk nivå) datamängdsspecifikation som uppfyller särskilda kriterier. Sådana datamängdsspecifikationer (ibland kallad datamodeller ) finns sedan tidigare framtagna som globala de-facto standarder baserade på gemensamt arbete mellan ett antal större parter (Eurocontrol, FAA, m.fl.). Datautväxling via elektronisk direktförbindelse Krav på att använda gemensamma dataformat (baserat på datamodeller som avses ovan) vid utbyte av flygdata och flyginformation mellan 2.2-parter. Även här finns idag globala defacto standarder som anses uppfylla förordningens krav.

5 INFORMATION D (6) Med elektronisk direktförbindelse så avses en digital gränsyta anpassad för dataöverföring mellan system. Ett exempel i LFV:s fall är mellan uppgiftslämnare och AIS. Övergångstid Förordningen anger en övergångsperiod som tidsram inom vilken olika krav successivt börjar gälla; från de initiala kraven (2013), via skärpta krav (2014) till att slutligen innefatta alla krav (2017). Från 2017 skall all information som publiceras i IAIP följa förordningen. I praktiken innebär detta att den flygdata och flyginformation som inte ändrats under perioden ogiltigförklaras 1 juli Av denna anledning finns alltså skäl till att se över flygdata och flyginformation i god tid innan dess, för att fortsättningsvis förvissa sig om att erforderlig information finns publicerad. LFV som utövare av Flygbriefingtjänst (AIS) LFV har idag ansvaret att utföra Flygbriefingtjänst (AIS) inom svenskt luftrum och har därmed ansvaret för produktion av IAIP. Denna verksamhet berörs mycket omfattande av förordningen och flera viktiga och nödvändiga förändringar behöver ske inom de närmsta åren. Dessa förändringar kommer inte endast ske internt utan även påverka LFVs externa motparter (t.ex. infrastrukturägare i rollen som uppgiftslämnare). Under våren kommer LFV att informera sina uppgiftslämnare och andra signifikanta aktörer om att avtal kommer behöva upprättas om dessa aktörer ämnar ändra sin flygdata och flyginformation i IAIP. Sannolikt kommer detta omfatta alla IFR-flygplatser (publicerade i AIP AD2) samt övriga ofta återkommande uppgiftslämnare. I samband med detta kommer LFV att detaljera informationsägarskap för olika delar och kapitel i IAIP, dvs. vilken juridisk person som äger, och därmed ansvarar för, en viss informationsmängd. Detta används i ett senare skede för att teckna informationsägaravtal, en förutsättning för att senare kunna underhålla sin flygdata och flyginformation. Vidare kommer LFV att behöva skärpa hanteringen kring hur data inkommer för att följa förordningen. Var och en som omfattas av ADQ har skyldighet att själva ta reda på vilka förändringar som krävs. Sådana förändringar som är beroende av beslut av LFV som AIS kommer det att meddelas så tidigt som möjligt. Dock bör det understrykas att tiden är knapp och de kommer krävas ett visst mått av förståelse för att genomföra relativt snabba förändringar.

6 INFORMATION D (6) Mer information För vidare information och direktlänk till förordningen 73/2010 vänligen se Under denna sökväg kommer LFV även att publicera annat material som kan främja förståelse av ADQ och därmed fungera supportande vid implementering av förordningen. -- SLUT --

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 30.9.2014 L 284/9 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1029/2014 av den 26 september 2014 om ändring av förordning (EU) nr 73/2010 om kvalitetskraven på flygdata och flyginformation för ett gemensamt

Läs mer

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster.

föreskrifter och allmänna råd om bestämmelser för flygbriefingtjänster. Konsekvensutredning 1 (12) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 23/6 Europeiska unionens officiella tidning 27.1.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 73/2010 av den 26 januari 2010 om kvalitetskraven på flygdata och flyginformation för ett gemensamt europeiskt luftrum

Läs mer

L 23. officiella tidning. Europeiska unionens. Lagstiftning. Icke-lagstiftningsakter. femtiotredje årgången 27 januari 2010.

L 23. officiella tidning. Europeiska unionens. Lagstiftning. Icke-lagstiftningsakter. femtiotredje årgången 27 januari 2010. Europeiska unionens officiella tidning ISSN 1725-2628 L 23 Svensk utgåva Lagstiftning femtiotredje årgången 27 januari 2010 Innehållsförteckning II Icke-lagstiftningsakter FÖRORDNINGAR Kommissionens förordning

Läs mer

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utredningsuppdraget Avgränsning Problem Gällande/kommande regelverk Internationellt pågående arbete U space Luftrummets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1808) om behöriga myndigheter på den civila luftfartens område Publicerad den 23 november 2018 Utfärdad den 15 november 2018 Regeringen

Läs mer

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler TSL 2011-4270 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler 1. Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Information till VFR piloter

Information till VFR piloter Information till VFR piloter från LFV/NUA Denna information är framtagen av LFV och NUA, med syfte att påminna VFR-piloter om några viktiga områden, för att förebygga luftrumsintrång i svensk kontrollerad

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utformning och användning av luftrummet;

Transportstyrelsens föreskrifter om utformning och användning av luftrummet; Transportstyrelsens föreskrifter om utformning och användning av luftrummet; beslutade den 11 mars 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 3-4, 55, 65-66, 74 och 92 luftfartsförordningen (1986:171)

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (16) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (16) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (16) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Information till VFR piloter

Information till VFR piloter Information till VFR piloter från LFV/NUA Denna information är framtagen av LFV och NUA, med syfte att påminna VFR-piloter om några viktiga områden, för att förebygga luftrumsintrång i svensk kontrollerad

Läs mer

Revision av EASAgrundförordningen. Transportstyrelsen 20 september 2016

Revision av EASAgrundförordningen. Transportstyrelsen 20 september 2016 Revision av EASAgrundförordningen 216/2008 Transportstyrelsen 20 september 2016 Revision av EASA-grundförordningen 216/2008 Översikt Vad innehåller förslaget (större nyheter)? Var är vi i processen? Hur

Läs mer

Övergång till EASA OPS Flygchef- och AM seminarium Eurostop Arlandastad

Övergång till EASA OPS Flygchef- och AM seminarium Eurostop Arlandastad Övergång till EASA OPS Flygchef- och AM seminarium 2011-12-01 Eurostop Arlandastad Jonas Gavelin Sektionen för EU-OPS verksamhet 1 Status för EASA-OPS På EASA Committee möte 2011-10-12 --14 enades man

Läs mer

Helen Axelsson Sektionen för statistik och analys

Helen Axelsson Sektionen för statistik och analys Helen Axelsson Sektionen för statistik och analys EU-förordning 376/2014 om Rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart Allmänt om förordningen Ersätter nuvarande händelserapporteringsdirektivet

Läs mer

EASA-förordningen Förordning (EG) 216/ /GAV 1

EASA-förordningen Förordning (EG) 216/ /GAV 1 EASA-förordningen Förordning (EG) 216/2008 1 Bakgrund EASA-förordningen Genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1592/2002 även kallad EASA-förordningen, infördes gemensamma regler för den

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 255/2010 av den 25 mars 2010 om fastställande av gemensamma regler för flödesplanering (ATFM)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 255/2010 av den 25 mars 2010 om fastställande av gemensamma regler för flödesplanering (ATFM) L 80/10 Europeiska unionens officiella tidning 26.3.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 255/2010 av den 25 mars 2010 om fastställande av gemensamma regler för flödesplanering (ATFM) (Text av betydelse

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

EU-förordning om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart. Daniel Hellström, Chef sektionen för statistik och analys

EU-förordning om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart. Daniel Hellström, Chef sektionen för statistik och analys EU-förordning om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart Daniel Hellström, Chef sektionen för statistik och analys Några fakta om händelserapporteringen i Sverige Antal händelserapporter

Läs mer

Transportstyrelsens författningssamling Föreskrifter och allmänna råd om drift av godkänd flygplats 1 Introduktion Enligt Luftfartslagen 6 kap, 8 är en myndighet ansvarig för att utfärda tillstånd för

Läs mer

Europaparlamentets och rådets förordning EU 2018/1139

Europaparlamentets och rådets förordning EU 2018/1139 Nya Basic Regulation Europaparlamentets och rådets förordning EU 2018/1139 Presentatör Jerry Köhlström, Flygteknisk Inspektör Sjö- och luftfart Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för

Läs mer

TSFS 2010:164 Flygbriefingtjänst Sammanställning av synpunkter externremiss

TSFS 2010:164 Flygbriefingtjänst Sammanställning av synpunkter externremiss TSFS 2010:164 Flygbriefingtjänst Sammanställning av synpunkter externremiss Remissinstans Kommerskollegium Kapitel Paragraf Synpunkt Kommerskollegium bedömer att de föreslagna föreskrifterna inte är anmälningspliktiga

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 51/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.2.2011 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 176/2011 av den 24 februari 2011 om de uppgifter som ska lämnas innan ett funktionellt luftrumsblock

Läs mer

Styrande dokument. Riktlinjer för dataskydd. Fastställd av Kommunstyrelsen. Senast reviderad av Gäller från och med

Styrande dokument. Riktlinjer för dataskydd. Fastställd av Kommunstyrelsen. Senast reviderad av Gäller från och med Styrande dokument för dataskydd Fastställd av Kommunstyrelsen Senast reviderad av 2018-05-17 Gäller från och med 2018-05-25 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Omfattning 3 3 Bakgrund 3 4 Personuppgiftsansvar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om särskilda bestämmelser för flygbriefingtjänst (AIS);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om särskilda bestämmelser för flygbriefingtjänst (AIS); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om särskilda bestämmelser för flygbriefingtjänst (AIS); beslutade den 6 oktober 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 6 kap. 10 luftfartsförordningen

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister

Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Sida 1(5) Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister 1 PARTER Den som beställer och använder Zynatic Medlemsregister, och därmed bekräftar att de accepterar våra Allmänna

Läs mer

Funktionella system. ANS-seminarium. Arlanda

Funktionella system. ANS-seminarium. Arlanda Funktionella system ANS-seminarium Arlanda 2013-04-18 Innehåll - Funktionella system Definitioner/Bestämmelser Gränsdragningar Exempel Frågor Definitioner, EU 1034/2011 funktionella system: kombination

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst; beslutade den 17 februari 2017. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 10 luftfartsförordningen (2010:770)

Läs mer

Rapporteringsförordning 376/2014 och statistik för tung luftfart Flygchefsseminarium 12 november 2014

Rapporteringsförordning 376/2014 och statistik för tung luftfart Flygchefsseminarium 12 november 2014 Rapporteringsförordning 376/2014 och statistik för tung luftfart Flygchefsseminarium 12 november 2014 Daniel Hellström & Helen Axelsson Sektionen för statistik och analys Innehåll EU-förordning 376/2014

Läs mer

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Helikopter EASA-OPS

Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Helikopter EASA-OPS Seminarium om CCL och SMS Förordning (EU) nr 965/2012 OPS-CAT/Helikopter EASA-OPS Radisson Blu Arlandia Hotel 2013-09-04 1 Välkommen Nödutgångar Tider Internet Toaletter Telefoner och datorer Kaffe Lunch

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 23.11.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 305/23 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1206/2011 av den 22 november 2011 om fastställande av krav på identifiering av luftfartyg för övervakning

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

TSFS 2016:[XX] beslutade den [DATUM ÅR].

TSFS 2016:[XX] beslutade den [DATUM ÅR]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Dropbox resa mot GDPRefterlevnad

Dropbox resa mot GDPRefterlevnad Dropbox resa mot GDPRefterlevnad Dropbox resa mot GDPR-efterlevnad 2 Introduktion Allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) är en EUförordning som uppdaterat och synkroniserat ramverket för hanteringen av

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018: Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter. Antagen av kommunfullmäktige

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018: Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter. Antagen av kommunfullmäktige KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2018:1-003 Policy och riktlinjer för hantering av personuppgifter Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-27 35 1 Att gälla från och med 2018-05-01 Policy för hantering av personuppgifter

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av luftrummet samt utformning av luftrum och flygprocedurer;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av luftrummet samt utformning av luftrum och flygprocedurer; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av luftrummet samt utformning av luftrum och flygprocedurer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

TSFS 2016:95. beslutade den 6 september 2016.

TSFS 2016:95. beslutade den 6 september 2016. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen

Läs mer

Transportsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Fysisk utformning och drift av helikopterflygplats

Transportsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Fysisk utformning och drift av helikopterflygplats Transportsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Fysisk utformning och drift av helikopterflygplats Anpassning till ICAO Annex14 Inklusive utgåva 2 (tranche 2) 2 3 3 kap. Helikopterflygplats placerad

Läs mer

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde.

Kansliets svar begränsas i huvudsak till frågor som ligger inom E-delegationens verksamhetsområde. Synpunkter 2012-03-05 Fi2009:01/2012/7 E-delegationen N Fi 2009:01 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Johan Bålman Telefon 08-4051580 E-post johan.balman@enterprise.ministry.se Kommissionens förslag

Läs mer

Ny grundförordning 2018/1139

Ny grundförordning 2018/1139 Ny grundförordning 2018/1139 Vad är nytt? Vad innebär ändringen? Jerry Köhlström, Sektionen för teknisk operation, Norrköping. Nya grundförordningen 2018/1139 En ny grundförordning ersatte den gamla (EC)

Läs mer

EU-förordning 376/2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart. Lenita Korsström Larsson, flygplatsinspektör

EU-förordning 376/2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart. Lenita Korsström Larsson, flygplatsinspektör EU-förordning 376/2014 om rapportering, analys och uppföljning av händelser inom civil luftfart Lenita Korsström Larsson, flygplatsinspektör Allmänt om förordningen Ersätter händelserapporteringsdirektivet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1638 av den 13 juli 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som

Läs mer

Bilaga A2 (Procedur vid godtagande AM,QM och NPH enligt EU-OPS, JAR-OPS 3 samt Part-M av förordning (EG) 2042/2003

Bilaga A2 (Procedur vid godtagande AM,QM och NPH enligt EU-OPS, JAR-OPS 3 samt Part-M av förordning (EG) 2042/2003 Bilaga A2 (Procedur vid godtagande AM,QM och NPH enligt EU-OPS, JAR-OPS 3 samt Part-M av förordning (EG) 2042/2003 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING VÄRDERING OCH NIVÅBEDÖMNING VID GODTAGANDE AV AM OCH NPH ENLIGT

Läs mer

WHITE PAPER. Dataskyddsförordningen

WHITE PAPER. Dataskyddsförordningen WHITE PAPER Dataskyddsförordningen Detta whitepaper handlar om den nya dataskyddsförordningen som ska tillämpas från och med den 25 maj 2018. Vad innebär den egentligen? När du läst igenom dokumentet hittar

Läs mer

Händelserapportering (EU) nr 376/2014

Händelserapportering (EU) nr 376/2014 Händelserapportering (EU) nr 376/2014 Förteckning som klassificerar händelser inom civil luftfart som obligatoriskt måste rapporteras (EU) 2015/1018 Presentatör Johan Brunnberg, Flygteknisk Inspektör &

Läs mer

Fjärrstyrd flygtrafikledning. Frågor och svar

Fjärrstyrd flygtrafikledning. Frågor och svar Fjärrstyrd flygtrafikledning Frågor och svar Konkurrensutsättning/avreglering Fråga: I Sverige råder konkurrens sedan 2011 avseende flygtrafikledningstjänst för luftrummet i anslutning till flygplatser

Läs mer

Integritetspolicy för skydd av personuppgifter Bonnier Fastigheter AB med dotterbolag

Integritetspolicy för skydd av personuppgifter Bonnier Fastigheter AB med dotterbolag Integritetspolicy för skydd av personuppgifter Bonnier Fastigheter AB med dotterbolag Giltig från och med: 2018-05-25 1. Inledning Bonnier Fastigheter med dotterbolag påverkas liksom våra hyresgäster,

Läs mer

Den reviderade. Eurocontrolkonventionen. Trafikutskottets betänkande 2003/04:TU9. Sammanfattning

Den reviderade. Eurocontrolkonventionen. Trafikutskottets betänkande 2003/04:TU9. Sammanfattning Trafikutskottets betänkande Den reviderade Eurocontrolkonventionen Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2003/04:67 om den reviderade Eurocontrolkonventionen. Eurocontrol är

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum och flygprocedurer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum och flygprocedurer Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum och flygprocedurer Försvarsmakten Försvarsmakten har inget att

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB

INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB Om Tikkurila Sverige AB och denna integritetspolicy Behandling av dina personuppgifter Tikkurila Sverige AB, org.nr 556001-8300, Textilgatan 31, 120 86 Stockholm,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM70. edataskyddsförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM70. edataskyddsförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria edataskyddsförordning Näringsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM (2017) 10 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om respekt för privatlivet

Läs mer

EU:s nya regleringsprocess (Lamfalussyprocessen)

EU:s nya regleringsprocess (Lamfalussyprocessen) EU:s nya regleringsprocess (Lamfalussyprocessen) Reglerna på värdepappersmarknaden kommer till genom ett samarbete mellan olika institutioner och kommittéer inom EU och aktörerna på marknaden. Både bransch-

Läs mer

Delegering, ansvar och befogenheter

Delegering, ansvar och befogenheter Sidan 1 / 10 Delegering, ansvar och befogenheter Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1. Delegering... 2 1.2. Byte av förordnade befattningshavare... 2 2. Tillägg till befattningsbeskrivning... 3 2.1. Flygplatschefen...

Läs mer

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport

Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport Flygtrafiktjänsten och flygvägssystemet Stockholm Arlanda Airport LFV - 1 Innehåll Flygtrafiktjänstens uppgifter Styrande regelverk Flygvägssystemet i ansökan om nytt miljötillstånd Allmän beskrivning

Läs mer

Styrande dokument. Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Göteborgs Stad

Styrande dokument. Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Göteborgs Stad Styrande dokument Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Göteborgs Stad 2BDetta dokument gäller för Göteborgs Stads samtliga nämnder samt styrelser i sådana organisationer där Göteborgs

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen Sida 1 (6) 2017-04-25 kommer den 25 maj 2018 att ersätta personuppgiftslagen (PuL). Förordningen behöver kompletteras med nationella regler. För närvarande pågår

Läs mer

ADDSECURES BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ADDSECURES BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Avtalsförord ADDSECURES BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER För den behandling av personuppgifter som AddSecure utför för sina kunders räkning är AddSecure personuppgiftsbiträde åt kunden. Om du är kontaktperson

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 141/5

Europeiska unionens officiella tidning L 141/5 31.5.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 141/5 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 482/2008 av den 30 maj 2008 om ett system för säkerhetssäkring av programvara vilket ska genomföras av leverantörer

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.11.2018 C(2018) 7597 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 21.11.2018 om inrättande av en tillfällig direkt statistikåtgärd för spridning av utvalda

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

Frågor och svar: Drift av Norrköping Airport AB.

Frågor och svar: Drift av Norrköping Airport AB. Frågor och svar: Drift av Norrköping Airport AB. Info Version 11 URL http://com.mercell.com/permalink/39249241.aspx Externt anbuds-id 175141-2013 Anbudstyp Upphandling Dokument typ Meddelande om upphandling

Läs mer

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU NEA seminarium 6 mars 2007 Mats Holmlund 08-440 41 59 1 Momslagen och EG-rätten Mervärdesskattelagen 1968/1994 Sjätte mervärdesskattedirektivet - 1967

Läs mer

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial Information 1(5) Datum 2013-06-12 Diarienr 2013/1615 Enheten för lag och områdesskydd Sanna Black-Samuelsson sanna.black-samuelsson@skogsstyrelsen.se Tfn 018-27 88 23 Frågor och svar om de nya EU-förordningarna

Läs mer

Framställan om ändring i luftfartsförordningen (2010:770)

Framställan om ändring i luftfartsförordningen (2010:770) ,... STYRELSEN Upprättad av Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen NZD11/P31Jf1/ 11~ 1 --- 1 (24} om ändring i luftfartsförordningen (2010:770) Förändring av myndighetsansvaret för flygtrafiktjänster

Läs mer

Generella luftrumskrav

Generella luftrumskrav Generella luftrumskrav Alla luftfartyg som flyger i ett luftrum ska uppfylla de krav som finns inom den luftrumsklassen. Luftrumsklass C; kontrollerad luft, flygkontrolltjänst utövas, transponderkrav,

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern. Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige 2012-12-18 238, reviderad 2017-09-19 153 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Informationssäkerhetspolicy i Borlänge kommunkoncern

Läs mer

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen

Luftrumsmöte för brukare. Transportstyrelsen Luftrumsmöte för brukare Transportstyrelsen 2017-04-24 Agenda 10:00-14:00 (lunch 12:00-13:00) 1. Presentation av deltagare 2. Föregående protokoll 3. Information från Transportstyrelsen 3.1 Förändringar

Läs mer

GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY

GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY GRABBARNA FLYTT SWEDEN AB PRIVACY POLICY 1. INTRODUKTION Grabbarna Flytt Sweden Ab respekterar din integritet och skyddar dina personuppgifter. Med personuppgifter menas all information som kan identifiera

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utnämning av leverantörer av flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Morgan Sundell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänster Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [...](2012) XXX utkast BILAGA TILL EASA:S YTTRANDE 06/2012 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) NR / av den XXX om ändring av rådets förordning (EU) nr / om tekniska krav

Läs mer

Luftfartssystemet och säkerhetsstandarder (Air law)

Luftfartssystemet och säkerhetsstandarder (Air law) LAPL/PPL SYLLABUS OCH MÅLKRAV MED KUNSKAPSNIVÅER (,, ) 00 Luftfartssystemet och säkerhetsstandarder (Air law) Version 5, 06--05 00 00 00 00 Luftfartssystemet och luftens lagar 00 0 00 00 INTERNATIONELLA

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.12.2013 2013/0309(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri- och

Läs mer

Förteckning över planerat/planerade byggnadsverk Beteckning RT90 2.5 gon V () RT90 2.5 gon V (Y) SWEREF 99 TM () SWEREF 99 TM (Y) Markens höjd (möh) Bygghöjd (m ö mark) Totalhöjd (möh) 140 6172131 381850

Läs mer

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps

EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget. Jörgen Hettne, Sieps EU:s handelspolitik i nytt sammanhang institutionella och rättsliga förändringar genom Lissabonfördraget Jörgen Hettne, Sieps Unionens yttre åtgärder EU-fördraget: Allmänna bestämmelser om unionens yttre

Läs mer

Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun

Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun Policy och riktlinje för hantering av personuppgifter i Trosa kommun Antagen av: Kommunfullmäktige 2018-04-25, 36, dnr KS 2018/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Policy Kommunstyrelsen Policy

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal Detta Personuppgiftsbiträdesavtal ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) gäller mellan EgenSajt Sverige AB, org.nr. 556878-7773 ( EgenSajt ) och Kunder som valt att ingå detta Personuppgiftsbiträdesavtal

Läs mer

Regelutveckling. Karl-Axel Edén Sakkunnig, helikopteroperativa regelverk Luftfartsavdelningen, sektionen för helikopter.

Regelutveckling. Karl-Axel Edén Sakkunnig, helikopteroperativa regelverk Luftfartsavdelningen, sektionen för helikopter. Regelutveckling Karl-Axel Edén Sakkunnig, helikopteroperativa regelverk Luftfartsavdelningen, sektionen för helikopter "Karl'Axel"Edén 1 Översikt Aktuellt bestämmelsearbete Nya trafikregler SERA EASA-OPS

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR MALUNG SÄLEN TURISM AB

INTEGRITETSPOLICY FÖR MALUNG SÄLEN TURISM AB INTEGRITETSPOLICY FÖR MALUNG SÄLEN TURISM AB INTEGRITETSPOLICY 2018-11-07 Denna integritetspolicy beskriver hur Malung Sälen Turism AB (org.nr 5562626290) behandlar dina inom ramen för vår verksamhet.

Läs mer

Fullmäktiges program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare

Fullmäktiges program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare PM 2019-06-11 1 (7) Ekonomi och styrning Karin Tengdelius Fullmäktiges program med mål och riktlinjer för verksamhet som utförs av privata utförare Kommuner och regioner ska kontrollera och följa upp verksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. En svensk tullagstiftning i unionen. Dir. 2014:35. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014

Kommittédirektiv. En svensk tullagstiftning i unionen. Dir. 2014:35. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Kommittédirektiv En svensk tullagstiftning i unionen Dir. 2014:35 Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till en ny svensk tullagstiftning.

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

Stockforsa Invest Koncern med dotterföretag, Policy för behandling av personuppgifter

Stockforsa Invest Koncern med dotterföretag, Policy för behandling av personuppgifter Stockforsa Invest Koncern med dotterföretag, Policy för behandling av personuppgifter 1. Bakgrund Mot bakgrund av att EU:s dataskyddsförordning börjar gälla i Sverige under 2018 har Stockforsa Invest som

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.2.2018 C(2018) 1116 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 28.2.2018 om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/799 av den 18

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL TOB, Telia Sverige T3508-18, Rev 1.1 Innehåll 1 Parter... 2 2 Bakgrund... 2 3 Definitioner... 2 4 PuA:s åtaganden... 3 5 PuB:s åtaganden... 3 6 Underbiträden... 5 7 Ytterligare

Läs mer

Utbildningsmodul 1. Grundläggande om Avtal om energiprestanda. Project Transparense Juni 2015. www.transparense.eu

Utbildningsmodul 1. Grundläggande om Avtal om energiprestanda. Project Transparense Juni 2015. www.transparense.eu Utbildningsmodul 1. Grundläggande om Avtal om energiprestanda Project Transparense Juni 2015 Översikt utbildningsmoduler I. Grundläggande om Avtal om energiprestanda II. Processen från projektidentifiering

Läs mer

Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1

Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1 Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1 2 Innehåll Varför program bakgrund och syfte... 4 Vad är privata utförare... 5 Vad ska fullmäktiges

Läs mer

Strategy and Management of Information and reflections on Digitalisation of Society and Businesses.

Strategy and Management of Information and reflections on Digitalisation of Society and Businesses. Peter Olofsson - Founder, owner and CEO Strategy and Management of Information and reflections on Digitalisation of Society and Businesses. Utvecklingen går fort Perspektiv från 1984... Information väl

Läs mer

BESKRIVNING AV PERSONUPPGIFTSHANTERING

BESKRIVNING AV PERSONUPPGIFTSHANTERING BESKRIVNING AV PERSONUPPGIFTSHANTERING Elisabeth Bexell BRIZAD BEHANDLINGSKONSULT AB 1. Inledning Det här dokumentet beskriver regler och riktlinjer för hantering av personuppgifter inom Brizad Behandlingskonsult

Läs mer

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn

AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn 1(5) BILAGA 2 UTKAST AFFÄRSAVTAL Ramavtal köp av möbler till strid i bebyggelse i Spånga, Prästtomta skjutfält Kvarn Denna dag har följande avtal ( avtalet ) träffats mellan A. Försvarsmakten, genom FMLOG

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygvädertjänst (MET)

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygvädertjänst (MET) Konsekvensutredning 1 (18) Datum Handläggare Ann-Sofi Lorefält Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den 5 mars 2018. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T

LFV Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida Flygtrafiktjänsten P&T PROTOKOLL 2011-02-16 01.00 D 2011-002257 1(5) MÖTE OM HINDER OCH PARKER AV HINDER I NÄRHETEN AV FLYGPLATS Närvarande Sandra Brantebäck, Swedavia Johan Roger, Göteborg Energi Charlotte Bergh, LFV ATS Landvetter

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.2.2017 COM(2016) 864 final ANNEXES 1 to 5 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för den inre marknaden för el {SWD(2016)

Läs mer

Fråga 1 Inskickad av både LFV och NUAC HB Handläggningstid i samband med remisser

Fråga 1 Inskickad av både LFV och NUAC HB Handläggningstid i samband med remisser Fråga 1 Inskickad av både LFV och NUAC HB Handläggningstid i samband med remisser Frågan har aktualiserats i samband med kommande MET- och fraseologiföreskrifter. Tidsspannet mellan utgiven TSFS och implementeringsdatum

Läs mer