Domstolsakademin. Utbildningsprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Domstolsakademin. Utbildningsprogram"

Transkript

1 Domstolsakademin Utbildningsprogram Hösten 2010

2 Omslagsbild Sara Landstedt Diarienummer Tryckt hos Danagårds Grafiska, mars 2010

3 INNEHÅLL Förord s 3 Kontaktuppgifter s 4 Anvisningar för anmälan s 5 Allmän civilrätt s 6 Europarätt s 7 Familjerätt s 8 Fastighetsrätt s 10 Företagsekonomi s 12 Förvaltningsprocessrätt s 16 Hyres- och arrenderätt s 21 IT s 24 Kommunalrätt s 28 Migrationsrätt s 29 Miljörätt s 32 Obeståndsrätt s 34 Offentlighet och sekretess s 37 Processrätt s 39 Rättspsykologi s 52 Skatterätt s 54 Socialförsäkringsrätt s 61 Straffrätt s 76 Tvångsomhändertagande s 84 Kronologiskt schema s 86 Övrigt s 88

4

5 Förord Domstolsakademins utbildningar riktar sig till alla ordinarie domare inom Sveriges domstolar. Detta inkluderar fastighetsråd, hyresråd och miljöråd. Också andra än ordinarie domare är välkomna att delta, om domstolschefen bedömer att behovet av utbildning motsvarar det för ordinarie domare. Behovet av utbildning varierar naturligtvis med hänsyn till varje domares särskilda kunskaper och erfarenheter. Vi tror dock att det samlade utbud av utbildningar som vi erbjuder har en sådan bredd och ett sådant djup att det för varje domare ska finnas något som verkar lockande. Ansvaret för den egna kompetensutvecklingen kan visserligen sägas ligga på den enskilde. Ytterst har emellertid även domstolschefen ett ansvar för att domstolens ledamöter fortlöpande ges den kompetenshöjande stimulans som krävs såväl för att säkerställa kvaliteten i dömandet som för att domaryrket ska framstå som attraktivt. I det sammanhanget är det viktigt att framhålla betydelsen av att den som deltar i utbildning ges tillräcklig tid att förbereda sig, när utbildningen kräver sådana särskilda insatser. Dessvärre ger de utvärderingar som hittills skett en klar och entydig bild av att så inte sker. Det finns därför anledning att påminna om att det under vissa förutsättningar är möjligt för domstolen att erhålla ekonomisk kompensation för ersättare som tas in för att fylla tomrummet efter den som är på utbildning. Mer om detta står att läsa på Domstolsakademins sida på Doris under rubriken Kompetens. Med förhoppningen att vi gemensamt kan skapa en miljö för intellektuell stimulans förenad med verksamhetsnytta hälsar jag alla välkomna till höstens utbildningar. Roberth Nordh Rektor 3 (88)

6 KONTAKTUPPGIFTER Rektor Roberth Nordh Tfn el Biträdande rektor Märit Bergendahl Tfn el Ämnesansvariga Förvaltningsprocessrätt Ola Holmén, rådman, Förvaltningsrätten i Växjö Ola.Holmen@dom.se Migrationsrätt Björn Berselius, kammarrättsråd, Kammarrätten i Stockholm Bjorn.Berselius@dom.se Processrätt Anette Ohlsson, rådman, Hässleholms tingsrätt Anette.Ohlsson@dom.se Skatterätt Peter Kristiansson, rådman, Förvaltningsrätten i Malmö Peter.Kristiansson@dom.se Socialförsäkringsrätt Lars-Göran Hessmark, f.d. kammarrättslagman Lars-Goran.Hessmark@dom.se Straffrätt Martin Borgeke, hovrättslagman, Hovrätten över Skåne och Blekinge Martin.Borgeke@dom.se Utbildningsadministratörer Janita Frödén Janita.Froden@dom.se Tfn Inger Malmsjö Inger.Malmsjo@dom.se Tfn (88)

7 Anvisningar för anmälan För anmälan till Domstolsakademins kurser finns en särskild anmälningsblankett på intranätet under rubriken Kompetens/Domstolsakademin. Det är domstolschefen som bestämmer i vilken omfattning enskilda domare ska delta i Domstolsakademins utbildning. Därför ska också anmälan till utbildningen göras av domstolschefen eller på dennes uppdrag. Närmare anvisningar om anmälningsförfarandet finns på intranätet. Det är möjligt även för annan än ordinarie domare att delta, om domstolschefen bedömer att det finns ett behov av utbildningen. För varje kurs finns en sista anmälningsdag. Vissa utbildningstillfällen är av sådant slag att antalet deltagare inte kan vara obegränsat. Vi försöker dock tillgodose allas önskemål om utbildning. För det fall antalet anmälda är alltför stort erbjuds därför den som blir utan plats vid ett utbildningstillfälle förtur till plats vid ett kommande tillfälle. Det kan även bli aktuellt att ordna ytterligare utbildningstillfällen under innevarande termin. Deltagares reskostnader ska betalas av domstolen och ersätts i efterhand av Domstolsakademin. Ekonomisk kompensation kan vidare utgå för den faktiska merkostnad som uppstår om domstolen tar in ersättare för en domare som deltar i en av Domstolsakademins kurser. Närmare anvisningar om detta och blankett för ändamålet finns på intranätet under Kompetens/Domstolsakademin. För att kunna begränsa den bundna utbildningstiden är många kurser planerade utifrån förutsättningen att deltagarna i förväg tar del av anvisad litteratur och rättspraxis. Det är viktigt att domstolen ger deltagarna möjlighet till detta så att kurserna kan genomföras i enlighet med sina mål och syften. OBS! Sista anmälningsdag för kurser som hålls under augusti och delar av september är redan den 11 juni. 5 (88)

8 ALLMÄN CIVILRÄTT (AD) SKADESTÅNDSRÄTT 29 september 2010 (DAASK 1:1) Kursbeskrivning: Domstolsakademin anordnar återkommande utbildningsdagar i aktuella frågor inom allmän civilrätt. Denna gång ägnas intresse åt utvecklingslinjer inom skadeståndsrätten. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Onsdagen den 29 september Skadeståndsrätt i svenska domstolar allmänna utvecklingslinjer Professorn Jan Kleineman, Stockholms universitet LUNCH Forts. Skadeståndsrätt 6 (88)

9 EUROPARÄTT (AD+FD) EUROPARÄTTSDAG 25 november 2010 (DAED 1:1) Kursbeskrivning: Domstolsakademin anordnar återkommande Europarättsdagar som ägnas åt aktuella frågor med anknytning till tillämpningen av EU-rätten och Europakonventionen om mänskliga rättigheter (EMK) i Sverige. Hösten 2010 ägnas en del av seminariet åt Lissabonfördraget. För att de frågor som behandlas ska vara så aktuella som möjligt kommer övriga ämnen att bestämmas senare.. Plats: Centralt i Malmö. Sista anmälningsdag är den 30 september Onsdagen den 25 november Lissabonfördraget Juris doktor Jörgen Hettne, Sieps LUNCH Aktuella europarättsfrågor i allmän domstol respektive allmän förvaltningsdomstol 7 (88)

10 FAMILJERÄTT (AD) FAMILJERÄTTSDAGAR november 2010 (DAAF 3:1) Kursbeskrivning: Domstolsakademin kommer med början i höst att årligen anordna speciella utbildningsdagar för domare med särskilt intresse för familjerätt. Innehållet i dagarna kommer att variera. Denna gång riktas fokus på internationella frågor, modeller för att nå en samförståndslösning samt riskbedömningar. Dagarna inleds med aktualiteter från lagstiftningshåll. Vi har också för avsikt att under hösten inleda en serie fördjupningskurser i familjerätt, som vänder sig till domare som eftersträvar specialkunskaper i ämnet och som inte sedan tidigare ingår i något motsvarande nätverk. Ytterligare information om dessa kurser kommer under våren. De mer grundläggande kurserna Familjerätt I och II kommer framöver att erbjudas under vårterminen. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 10 september Onsdagen den 10 november På gång inom familjerätten - nyheter från Justitiedepartementet Rättssakkunnige Jenny Wulker-Roos, Justitiedepartementet LUNCH Europarättsliga och internationella frågor inom familjerätten Bryssel II-förordningen och Haagkonventionen Departementsrådet Örjan Landelius, Utrikesdepartementet, enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden Advokaten Fredric Renström, Lindskog Malmström Advokatbyrå GEMENSAM MIDDAG 8 (88)

11 FAMILJERÄTT (AD) Torsdagen den 11 november Konflikt och försoning - den norska modellen i familjemål F.d. lagmannen Öyvind Smukkestad, Trondheim KAFFE Nya metoder att nå varaktiga samförståndslösningar i svåra vårdnadstvister Rådmannen Britt Björneke, Södertörns tingsrätt Diskussion och uppsamling LUNCH Riskbedömningar i samband med utredningar om vårdnad, boende och umgänge Projektledare Leonard Ngaosuvan, Socialstyrelsen Forskningsassistent Johan Glad, Socialstyrelsen 9 (88)

12 FASTIGHETSRÄTT (AD) GRUNDLÄGGANDE FASTIG- HETSRÄTT 9-10 november 2010 (DAAF 1:1) Kursbeskrivning: Denna utbildning vänder sig i första hand till mindre erfarna domare som handlägger fastighetsmål i fastighetsdomstol och hovrätt. Om riksdagen fattar beslut i enlighet med lagrådsremissen Mark och miljödomstolar, kan utbildningen också vara av intresse för vissa av de tekniska råd som kommer att tjänstgöra vid de föreslagna nya mark- och miljödomstolarna. Kursen inleds med en allmän genomgång av den fastighetsrättsliga lagstiftningens syfte och struktur. Särskilt intresse ägnas därefter bl.a. fastighetsbildningslagen, anläggningslagen och ledningsrättslagen. Vidare belyses processen i de olika instanserna samt frågor kring expropriation och ersättningsprinciper. Plats: OBS! Ny kursort, Göteborg, Hotel Riverton. Sista anmälningsdag är den 10 september Tisdagen den 9 november Inledning Den fastighetsrättsliga lagstiftningen det fastighetsrättsliga systemet, lagstiftningens övergripande struktur och bakgrund Professor Thomas Kalbro, KTH LUNCH Forts. på Den fastighetsrättsliga KAFFE FBL, anläggningslagen och ledningsrättslagen Lantmätaren Eje Sjödin, Lantmäteriet i Gävle Enhetschefen Barbro Julstad, Lantmäteriet i Gävle Lantmätaren Leif Norell, Lantmäteriet i Gävle GEMENSAM MIDDAG 10 (88)

13 FASTIGHETSRÄTT (AD) Onsdagen den 10 november Forts. på FBL, anläggningslagen KAFFE Den fastighetsrättsliga processen - Lantmäteriförrättning till domstolsprocess Måltyper. Partsställning. Sakägarbegreppet. Rättegångskostnadsfrågor. F.d. fastighetsrådet Bertil Mattson F.d. chefsrådmannen Claes Kristensen LUNCH Forts. på Den fastighetsrättsliga processen KAFFE Expropriation och ersättningsprinciper Eje Sjödin Barbro Julstad Leif Norell 11 (88)

14 FÖRETAGSEKONOMI (AD+FD) BOKFÖRING OCH REDOVISNING 31 augusti - 2 september 2010 (DABR 1:1) Kursbeskrivning: Kursen riktar sig till domare vid både allmän förvaltningsdomstol och allmän domstol. Målsättningen med utbildningen är att ge en ökad förståelse för de inslag av bokföring/redovisning som förekommer vid handläggning av t.ex. skattemål, konkursärenden, näringslivstvister och eko-brottmål. Genom föreläsningar som varvas med övningar ges domaren en grundläggande bild av bokföring/redovisning, dess begrepp och samband samt en vana att hantera dess viktigaste verktyg. Utbildningens syfte är att med utgångspunkt i regelverken visa hur en korrekt bokföring/redovisning blir till, från affärshändelse till årsredovisning. Den första dagen ägnas inledningsvis åt begrepp och metoder inom bokföring/redovisning. Därefter följer en genomgång, både i teori och praktik, av bokföringslagen och begreppet god redovisningssed för att ge deltagarna insikt i hur främst den löpande bokföringen upprättas. Den andra dagen ägnas åt genomgång av bokslutsprocessen samt upprättandet av årsredovisningar. Den tredje dagen slutligen ägnas åt räkenskapsanalys och tolkning av årsredovisningar. OBS! Domstolsakademin kommer våren 2011 att inleda fördjupningskurser inom områdena ekobrott, skatterätt samt näringslivstvister inkluderat obeståndsrätt. Deltagande i dessa kurser kommer att förutsätta kunskaper i bokföring och redovisning motsvarande dem som ges i förevarande kurs. Plats: Centralt i Malmö. Kursledare: Hovrättsrådet Staffan Anderberg, Hovrätten över Skåne och Blekinge Sista anmälningsdag är den 11 juni (88)

15 FÖRETAGSEKONOMI (AD+FD) Tisdagen den 31 augusti Företagsekonomins begrepp, metoder och samband Revisorn Sigurd Elofsson, Juristenheten, PricewaterhouseCoopers Bokföringslagen samt till den hörande god redovisningssed Sigurd Elofsson LUNCH Forts på bokföringslagen... Onsdagen den 1 september Årsredovisningslagen samt till den hörande god redovisningssed Ek. dr. Susanne Arvidsson, Företagsekonomiska institutionen, Lunds universitet LUNCH Bokslutsprocessen samt upprättandet av årsredovisningar Susanne Arvidsson GEMENSAM MIDDAG Torsdagen den 2 september Tolkning av årsredovisningar/räkenskapsanalys Susanne Arvidsson LUNCH Forts. på Tolkning av årsredovisningar (88)

16 FÖRETAGSEKONOMI (AD+FD) BOKFÖRING OCH REDOVISNING november 2010 (DABR 1:2) Kursbeskrivning: Kursen riktar sig till domare vid både allmän förvaltningsdomstol och allmän domstol. Målsättningen med utbildningen är att ge en ökad förståelse för de inslag av bokföring/redovisning som förekommer vid handläggning av t.ex. skattemål, konkursärenden, näringslivstvister och eko-brottmål. Genom föreläsningar som varvas med övningar ges domaren en grundläggande bild av bokföring/redovisning, dess begrepp och samband samt en vana att hantera dess viktigaste verktyg. Utbildningens syfte är att med utgångspunkt i regelverken visa hur en korrekt bokföring/redovisning blir till, från affärshändelse till årsredovisning. Den första dagen ägnas inledningsvis åt begrepp och metoder inom bokföring/redovisning. Därefter följer en genomgång, både i teori och praktik, av bokföringslagen och begreppet god redovisningssed för att ge deltagarna insikt i hur främst den löpande bokföringen upprättas. Den andra dagen ägnas åt genomgång av bokslutsprocessen samt upprättandet av årsredovisningar. Den tredje dagen slutligen ägnas åt räkenskapsanalys och tolkning av årsredovisningar. OBS! Domstolsakademin kommer våren 2011 att inleda fördjupningskurser inom områdena ekobrott, skatterätt samt näringslivstvister inkluderat obeståndsrätt. Deltagande i dessa kurser kommer att förutsätta kunskaper i bokföring och redovisning motsvarande dem som ges i förevarande kurs. Plats: Centralt i Stockholm. Kursledare: Hovrättsrådet Staffan Anderberg, Hovrätten över Skåne och Blekinge Sista anmälningsdag är den 30 september (88)

17 FÖRETAGSEKONOMI (AD+FD) Tisdagen den 23 november Företagsekonomins begrepp, metoder och samband Revisorn Sigurd Elofsson, Juristenheten, PricewaterhouseCoopers Bokföringslagen samt till den hörande god redovisningssed Sigurd Elofsson LUNCH Forts på bokföringslagen... Onsdagen den 24 november Årsredovisningslagen samt till den hörande god redovisningssed Ek. dr. Susanne Arvidsson, Företagsekonomiska institutionen, Lunds universitet LUNCH Bokslutsprocessen samt upprättandet av årsredovisningar Susanne Arvidsson GEMENSAM MIDDAG Torsdagen den 25 november Tolkning av årsredovisningar/räkenskapsanalys Susanne Arvidsson LUNCH Forts. på Tolkning av årsredovisningar (88)

18 FÖRVALTNINGSPROCESSRÄTT (FD) CENTRAL FÖRVALTNINGS- PROCESSRÄTT 7 8 september 2010 (DAFF 1:4) Kursbeskrivning: I en inledande föreläsning behandlas förvaltningsprocessrättens utveckling och relation till den allmänna processrätten. Huvuddelen av kursen ägnas åt frågor som rör besluts överklagbarhet, klagorätt, bevisning och processens ram. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 11 juni Tisdagen den 7 september Introduktion och besluts överklagbarhet Docenten Ulrik von Essen, Stockholms universitet LUNCH Klagorätt Saklegitimation. Partsställning. Onyttiga besvär m.m. Ulrik von Essen GEMENSAM MIDDAG 16 (88)

19 FÖRVALTNINGSPROCESSRÄTT (FD) Onsdagen den 8 september Bevisning Beviskrav. Förhållande till utredningsansvaret. Ulrik von Essen KAFFE Processens ramar Otydliga yrkanden, ändrade och nya yrkanden, samt ändrade och nya omständigheter m.m. Ulrik von Essen LUNCH Forts. på Processen ramar 17 (88)

20 FÖRVALTNINGSPROCESSRÄTT (FD) DOMSKRIVNING OCH MEDIE- KUNSKAP oktober 2010 (DAFSM 1:1) Kursbeskrivning: Enligt förtroendeutredningens betänkande (SOU 2008:106) har det sätt på vilket vi uttrycker oss i domar och beslut stor betydelse för allmänhetens förtroende för domstolarna. Sedan den 1 juli 2009 har vi dessutom en språklag (2009:600) som bl.a. ställer krav på att språket i domstolarna ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Det finns anledning att fundera över om domstolarna uppfyller de krav som såväl medborgarna som lagstiftaren ställer på oss i dessa avseenden. Denna kurs syftar till att utveckla deltagarnas förmåga att skriva avgöranden med ett vårdat, enkelt och begripligt språk där tyngdpunkten ligger på läsbarhet och juridisk argumentation. Huvuddelen av kursen ägnas åt praktiska övningar (diskussioner och skrivövningar) under ledning av språkkonsulent, medieforskare och domare. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 20 augusti Tisdagen den 12 oktober Språket i domar och beslut Språkkonsulenten Maria Hultberg, Ordeliv Rådmannen Ola Holmén, Förvaltningsrätten i Växjö KAFFE Domskrivning praktiska övningar Maria Hultberg Ola Holmén LUNCH Forts. på Domskrivning GEMENSAM MIDDAG 18 (88)

21 FÖRVALTNINGSPROCESSRÄTT (FD) Onsdagen den 13 oktober Medierna som förmedlare av domstolens budskap Professorn Gunilla Jarlbro, Enheten för Medie- och kommunikationsvetenskap, Lunds universitet Ola Holmén KAFFE Praktiska övningar Gunilla Jarlbro Ola Holmén LUNCH Att arbeta vidare med domskrivning Juristen Fredrik Bohlin, Domstolsverket KAFFE Avslutning 19 (88)

22 FÖRVALTNINGSPROCESSRÄTT (FD) PROCESSLEDNING OCH UTREDNINGSPLIKT 5 6 oktober 2010 (DAFF 6:2) Kursbeskrivning: Kursen behandlar frågeställningar som rör processledning och utredningsplikt i allmän förvaltningsdomstol. Förutom en inledande föreläsning sker undervisningen i seminarieform, med gruppövningar som varvas med diskussioner i storgrupp. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Tisdagen den 5 oktober Inledande föreläsning om utredningsansvaret i förvaltningsdomstol Docenten Ulrik von Essen, Stockholms universitet LUNCH Gruppövning och storgruppsdiskussion Ulrik von Essen Chefsrådmannen Agneta Eberhardt, Förvaltningsrätten i Stockholm Chefsrådmannen Peter Enander, Förvaltningsrätten i Stockholm GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 6 oktober Forts. på Gruppövning LUNCH 20 (88)

23 HYRES- OCH ARRENDERÄTT (AD) GRUNDLÄGGANDE HYRES- OCH ARRENDERÄTT september 2010 (DAAH 1:1) Kursbeskrivning: Utbildningens vänder sig i första hand till mindre erfarna hyresråd och hovrättsråd som handlägger hyresmål. Kursen inleds med en allmän genomgång av hyres- och arrendelagstiftningens syfte och struktur. Särskilt intresse ägnas därefter bl.a. besittningsskyddet och bruksvärdessystemet. Även överlåtelse av hyresrätt, bostadsförvaltningslagen, lokalhyresrätt och bostadsrätt berörs. Utbildningens andra dag avslutas med en del som enbart vänder sig till hyresråd och berör andrahandsupplåtelser, lokalhyresrätt och arrende. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Tisdagen den 21 september Inledning Hyresrådet Bo Rolfson, Hyres- och arrendenämnden i Göteborg Den hyres- och arrenderättsliga lagstiftningen Hyresrådet Håkan Julius, Hyres- och arrendenämnden i Stockholm Hyresrådet Greger Lindberg, Hyres- och arrendenämnden i Malmö Bo Rolfson KAFFE Processen i hyres- och arrendetvister Håkan Julius Juristen Stefan Granstedt, Hyresjuridik AB LUNCH Besittningsskyddet och förverkanderegleringen Hyresrådet Gunilla Lundholm, Hyres- och arrendenämnden i Stockholm Hyresrådet Christer Grönevall, Hyres- och arrendenämnden i Linköping 21 (88)

24 HYRES- OCH ARRENDERÄTT (AD) KAFFE Bruksvärdessystemet och förhandlingssystemet Revisionssekreteraren Lars Olsson, Högsta Domstolen GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 22 september Åtgärdsförelägganden; Bostadsförvaltningslagen Gunilla Lundholm Stefan Granstedt KAFFE Överlåtelse av hyresrätt Christer Grönevall Bostadsrätt Håkan Julius LUNCH Byten och andrahandsupplåtelser Chefsjuristen Charlotte Andersson, Fastighetsägarna Göteborg Lokalhyresrätt Greger Lindberg KAFFE Arrende Hyresrådet Christer Lindau, Hyres- och arrendenämnden i Malmö 22 (88)

25 HYRES- OCH ARRENDERÄTT (AD) MEDLING I HYRES- OCH ARRENDETVISTER Erfarenhetsseminarium 23 september 2010 (DAAHM 1:1) Kursbeskrivning: Det huvudsakliga syftet med seminariet är att ge hyresråd med varierande erfarenhet möjlighet att diskutera olika frågeställningar och utbyta erfarenheter kring medling i hyresmål. Seminariet inleds med en föreläsning om medlingens psykologi. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Torsdagen den 23 september Medling Extern föreläsare, meddelas senare LUNCH Erfarenhetsutbyte kring medling Hyresrådet Håkan Julius, Hyres- och arrendenämnden i Stockholm Hyresrådet Greger Lindberg, Hyres- och arrendenämnden i Malmö Hyresrådet Bo Rolfson, Hyres- och arrendenämnden i Göteborg 23 (88)

26 IT-RÄTT (AD+FD) GRUNDLÄGGANDE IT-KUNSKAP 7 8 september 2010 (DAIT 1:1) Kursbeskrivning: Syftet med kursen är att ge domare grundläggande kunskaper om IT för att rätt kunna förstå bevisning och annat processmaterial. Huvudsakligt fokus ligger på att beskriva och förklara hur datorer och mobiltelefoner fungerar och kommunicerar med varandra, särskilt via Internet. Centrala begrepp inom IT kommer att gås igenom, liksom troliga utvecklingar på IT-området. Frågan om vilken information som kan utvinnas ur en dator och tillförlitligheten av en positionsangivelse beträffande en mobiltelefon och liknande frågor kommer att ägnas särskild uppmärksamhet. Dag 2 av kursen vigs i sin helhet åt frågan hur Internet och IT används i samhället idag och i framtiden, varvid särskild tonvikt kommer att ligga på s.k. sociala medier. Kursen är tekniskt inriktad och kommer inte att beröra renodlade juridiska frågeställningar. Kursen är på en grundläggande nivå och kräver inga tekniska förkunskaper. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 11 juni Tisdagen den 7 september Allmänt om datorer, nätverk inklusive Internet och teknisk bevisning Stefan Jansson, Security and computer forensics specialist, Nsson Communications AB LUNCH Forts. på Allmänt om datorer KAFFE Mobiltelefoni Håkan Sjöström, senior adviser, corporate security, Telia Sonera AB GEMENSAM MIDDAG 24 (88)

27 IT-RÄTT (AD+FD) Onsdagen den 8 september Sociala medier och nätverk Erik Sellström, webbstrateg, eriksellstrom.se LUNCH 25 (88)

28 IT-RÄTT (AD) IT-BROTTSLIGHET Fördjupningskurs, steg 1 IT-brott ur ett tekniskt perspektiv och informationssäkring i IT-miljö november 2010 (DAAIT 1:1) Kursbeskrivning: Kursen är den första i en fördjupningsutbildning för domare som vill specialisera sig inom området IT-brottslighet. Nästa delkurs är planerad till våren Detta första steg i utbildningen behandlar tekniska aspekter av IT-brottslighet och syftar till att förse deltagaren med kunskaper som är nödvändiga för att kunna tillgodogöra sig följande delkurser, som kommer att ha en mer juridisk prägel. Kursen förutsätter att deltagaren vet hur en dator fungerar, vad ett IPnummer är m.m. motsvarande dem som förvärvas genom deltagande i kursen Grundläggande IT-kunskap. Den inledande delen av kursen ger en överblick av information som nyckeltillgång i dagens samhälle, hur den hotas och blir föremål för olika typer av Internetbrott. Deltagarna får också en inblick i viktiga trender och de fundamentala skillnaderna mellan den fysiska och den digitala världen. Den andra delen av kursen behandlar bevissäkring ur datorer och mobiltelefoner: Hur bär sig polis och åklagare åt för att säkra bevisning ur en mobiltelefon eller en dator? Vilken typ av information kan utvinnas och vilken typ av information kan inte utvinnas? Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 30 september (88)

29 IT-RÄTT (AD) Tisdagen den 23 november Hot och brott på Internet: ett tekniskt perspektiv Per Hellqvist, senior security specialist, Symantec LUNCH Forts. på Hot och brott KAFFE Informationssäkring i IT-miljö Michael Nylén, avdelningschef, Ekobrottsmyndigheten Göteborg Hovrättsrådet Björn R. le Grand, Hovrätten över Skåne och Blekinge GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 24 november Forts. på Informationssäkring i IT-miljö LUNCH 27 (88)

30 KOMMUNALRÄTT (FD) KOMMUNALRÄTT OCH LAGLIG- HETSPRÖVNING 30 september 2010 (DAFKL 1:2) Kursbeskrivning: Denna endagskurs behandlar kommunernas kompetens och domstolsprövningen av kommunala beslut. Fokus under förmiddagen ligger på gränserna för vad kommunerna får ägna sig åt och hur beslutanderätten internt fördelas. På eftermiddagen tas laglighetsprövningen upp. I fokus är då sakprövningsförutsättningarna samt vilka omständigheter som får prövas och vad den prövningen bör ha för inriktning. Också de kommunala föreskrifterna ägnas intresse. Dessa är inte sällan tveksamt utformade och kan alltid bli föremål för överprövning, oavsett om besluten vunnit laga kraft eller inte. I detta sammanhang berörs kort även de kommunala avgifterna. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Torsdagen den 30 september Introduktion Kommunernas kompetens och självstyre. Kommunernas allmänna kompetens. Funktionsfördelningen inom kommunen. Docenten Ulrik von Essen, Stockholms universitet LUNCH Laglighetsprövning. Avgiftsmakten. Normgivningsmakten Ulrik von Essen 28 (88)

31 MIGRATIONSRÄTT (FD) MIGRATIONSRÄTT 9 18 november 2010 (DAFMI 1:4) Kursbeskrivning: I kursen behandlas de mest centrala bestämmelserna i den svenska utlänningslagstiftningen. Vidare behandlas migrationsrättens förhållande till folkrätten samt EG-rättens betydelse i skyddsrelaterade frågor och med avseende på bl.a. anhöriginvandring. Frågor om bevisvärdering och hantering av länderinformation tas också upp. Syftet med utbildningen är att ge deltagarna dels en överblick av migrationsområdet i stort, dels en gedigen kunskap om den migrationsrättsliga regleringen och den praxis som har utbildats. Undervisningen sker huvudsakligen i form av föreläsningar och seminarier. Kursen avslutas med ett studiebesök hos polisen och Migrationsverket. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 10 september Tisdagen den 9 november Introduktion Vad är migration? Vilka kommer hit och varför? Från inresa/ansökan till utresa/tillstånd. Den reglerade invandringen Kammarrättsrådet Björn Berselius, Kammarrätten i Stockholm LUNCH Internationell utblick och organisationernas roll Senior Regional Legal Officer Liv Feijen, UNHCR Migration/internationell utblick Björn Berselius GEMENSAM MIDDAG 29 (88)

32 MIGRATIONSRÄTT (FD) Onsdagen den 10 november Flyktingar och skyddsbehövande i övrigt Utlänningslagens skyddsbestämmelser. Internationella konventioner. Det europeiska samarbetet med EU-direktiv, Schengenregelverket och Dublinförordningen. UNHCR:s handbok centrala begrepp Björn Berselius LUNCH Folkrätt och migration Jur.dr. Rebecca Stern, Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt (RWI) Forts. på Flyktingar och skyddsbehövande Björn Berselius Torsdagen den 11 november Forts. på Flyktingar och skyddsbehövande Björn Berselius Länderinformation Björn Berselius LUNCH Prövning på verkställighetsstadiet Björn Berselius Förvar Björn Berselius 30 (88)

33 MIGRATIONSRÄTT (FD) Tisdagen den 16 november Uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter Björn Berselius LUNCH Bevisvärdering i asylmål Advokaten, jur. dr. Anders Stening, MAQS Law Firm Advokatbyrå AB, Stockholm Onsdagen den 17 november Röda Korsets verksamhet och arbete med familjeåterförening Alexandra Segenstedt, Röda Korset KAFFE Anhöriginvandring Familjeåterföreningsdirektivet m.m. Björn Berselius LUNCH Forts. på Anhöriginvandring Björn Berselius KAFFE Uppehållsrätt Björn Berselius Saken i migrationsmål Björn Berselius Torsdagen den 18 november Buss avgår från hotellet Studiebesök hos polisen och Migrationsverket (Arlanda) Björn Berselius m.fl. 31 (88)

34 MILJÖRÄTT (AD) GRUNDLÄGGANDE MILJÖRÄTT 30 november - 1 december 2010 (DAAM 1:1) Kursbeskrivning: Kursen vänder sig i första hand till domare vid allmän domstol som handlägger miljöbrottmål samt nyanställda domare och miljöråd vid miljödomstolarna. Kursen ligger på en grundläggande nivå och har framförallt till syfte att ge en introduktion till miljörätten och skapa en överblick över miljörättens centrala områden. Under kursens första dag, som är gemensam för deltagarna, behandlas den svenska miljölagstiftningens framväxt och miljöbalkens struktur, miljöfarlig verksamhet, vattenverksamhet, miljöbalkens avfallsbestämmelser, tillsynsfrågor och miljöbalkens skadestånds- och ersättningsbestämmelser. Andra dagen sker utbildningen uppdelad mellan deltagare från allmän domstol och från miljödomstol. För domarna från allmän domstol gås då miljöbalkens straffbestämmelser igenom medan miljödomarna under den andra halva dagen behandlar områdesskydd och förorenade områden. Plats: Centralt i Stockholm Sista anmälningsdag är den 30 september (88)

35 MILJÖRÄTT (AD) Tisdagen den 30 november Den svenska miljölagstiftningens framväxt och Miljöbalkens struktur Miljöfarlig verksamhet Hovrättslagmannen Ulf Bjällås, Miljööverdomstolen, Svea hovrätt LUNCH Vattenverksamhet. Miljöbalkens avfallsbestämmelser Rådmannen Stefan Nilsson, Miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt Rådmannen Anders Bengtsson, Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt KAFFE Tillsyn. Miljöbalkens skadestånds- och ersättningsbestämmelser samt förbudstalan Anders Bengtsson Ulf Bjällås Fastighetsrådet Anders Dahlsjö, Miljööverdomstolen, Svea hovrätt GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 1 december 2010 För deltagare från miljödomstol Närmare om områdesskydd. Förorenade områden Anders Dahlsjö Ulf Bjällås För deltagare från allmän domstol Miljöbalkens straffbestämmelser Chefsåklagaren Mats Palm, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål Anders Bengtsson LUNCH 33 (88)

36 OBESTÅNDSRÄTT (AD) GRUNDLÄGGANDE KONKURS- RÄTT september 2010 (DAAK 1:1) Kursbeskrivning: Denna utbildning vänder sig i första hand till konkursdomare med mindre erfarenhet av konkursärenden. Kursen inleds med en allmän genomgång av konkursförfarandet. Särskilt intresse ägnas därefter insolvensprövningen, förmånsrättslagen, bevakningsförfarandet, utdelningsförslag och arvodesprövning. Konkursförvaltarens arbete och tillsynsmyndighetens särskilda roll blir närmare beskriven. Utbildningen avslutas med en genomgång av reglerna om företagsrekonstruktion. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Kursen leds i sin helhet av Lagmannen Mikael Mellqvist, Gotlands tingsrätt Konkursförvaltare, namn meddelas senare Representant från Tillsynsmyndigheten, namn meddelas senare Onsdagen den 15 september Konkursförfarandet från A-Ö KAFFE Inledande av konkurs Förmånsrättslagen LUNCH Konkursförvaltarens uppgifter KAFFE Tillsynsmyndighetens roll Bevakningsförfarande. Utdelningsförslag. Arvodesprövning GEMENSAM MIDDAG 34 (88)

37 OBESTÅNDSRÄTT (AD) Torsdagen den 16 september Forts. på Bevakningsförfarande LUNCH Företagsrekonstruktion 35 (88)

38 OBESTÅNDSRÄTT (AD) UTVECKLINGSLINJER INOM KONKURSRÄTTEN 18 november 2010 (DAAK 2:1) Kursbeskrivning: Domstolsakademin anordnar återkommande utbildningsdagar i aktuella frågor inom obeståndsjuridiken. Denna gång ägnas intresse åt allmänna utvecklingslinjer inom konkursrätten, med utgångspunkt från nyare lagstiftning och praxis. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 20 september Torsdagen den 18 november Allmänna utvecklingslinjer inom konkursrätten Professorn Mikael Möller, Uppsala universitet LUNCH Forts. på Allmänna utvecklingslinjer 36 (88)

39 OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS (AD+FD) OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Allmän domstol augusti 2010 (DAAOS 1:4) Kursbeskrivning: Kursavsnittet behandlar centrala frågor inom området för offentlighet och sekretess. En del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: OBS! Ny kursort Malmö, Elite Hotel Savoy. Sista anmälningsdag är den 11 juni Torsdagen den 26 augusti Offentlighet och sekretess Inledande anförande gruppdiskussioner - storgruppsdiskussion Rådmannen Anna Tansjö, Helsingborgs tingsrätt Hovrättsrådet Eva Lönqvist, Hovrätten för Västra Sverige LUNCH Forts. på Offentlighet och sekretess GEMENSAM MIDDAG med deltagarna i kursen Offentlighet och sekretess för allmän förvaltningsdomstol Fredagen den 27 augusti Forts. på Offentlighet och sekretess LUNCH 37 (88)

40 OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS (AD+FD) OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Allmän förvaltningsdomstol augusti 2010 (DAFOS 1:4) Kursbeskrivning: Kursavsnittet behandlar centrala frågor inom området för offentlighet och sekretess. En del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: OBS! Ny kursort Malmö, Elite Hotel Savoy. Sista anmälningsdag är den 11 juni Torsdagen den 26 augusti Offentlighet och sekretess Inledande anförande gruppdiskussioner - storgruppsdiskussion Rådmannen Peder Liljeqvist, Förvaltningsrätten i Malmö LUNCH Forts. på Offentlighet och sekretess GEMENSAM MIDDAG med deltagarna i kursen Offentlighet och sekretess för allmän domstol Fredagen den 27 augusti Forts. på Offentlighet och sekretess LUNCH 38 (88)

41 PROCESSRÄTT (AD) FÖRBEREDELSE I TVISTEMÅL 31 augusti 1 september 2010 (DAAP 4:4) Kursbeskrivning: Kursavsnittet vänder sig till tingsrättsdomare och ägnas förberedelsen i dispositiva tvistemål, inbegripet rättens förlikningsverksamhet. En betydande del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 11 juni Tisdagen den 31 augusti En effektiv förberedelse i tvistemål Inledande anförande gruppdiskussioner storgruppsdiskussion Lagmannen Magnus Widebeck, Nyköpings tingsrätt Rådmannen Thore Brolin, Stockholms tingsrätt LUNCH Forts. på En effektiv förberedelse GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 1 september Rättens förlikningsverksamhet i tvistemål Inledande anförande gruppdiskussioner storgruppsdiskussion Magnus Widebeck Thore Brolin LUNCH Forts. på Rättens förlikningsverksamhet 39 (88)

42 PROCESSRÄTT (AD) BEVISBÖRDA OCH BEVISKRAV I TVISTEMÅL 7 8 september 2010 (DAAPT 1:2) Kursbeskrivning: Kursen ägnas frågor om bevisbörda och beviskrav i tvistemål. På vilka omständigheter ska bevisbörderegler tillämpas? Vilka faktorer bör styra bevisbördans placering och beviskravets höjd? Frågor som dessa diskuteras utifrån lagstiftning och praxis. En betydande del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 11 juni Tisdagen den 7 september Bevisbörda och beviskrav i tvistemål Inledande anförande - gruppdiskussioner - storgruppsdiskussion Professorn Peter Westberg, Lunds universitet LUNCH Forts. på Bevisbörda och beviskrav GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 8 september Forts. på Bevisbörda och beviskrav LUNCH Forts. på Bevisbörda och beviskrav 40 (88)

43 PROCESSRÄTT (AD) PROCESSLEDNING I TVISTEMÅL Erfarenhetsseminarium 30 september 2010 (DAAPT 3:1) Kursbeskrivning: Det finns få frågor som är mer omdiskuterade än den om rättens processledning. Detta seminarium ägnas processledning i tvistemål under såväl förberedelsen som huvudförhandlingen. Särskild uppmärksamhet ägnas domarens agerande utifrån skyldigheten enligt 42:8 st. 2 RB att vid förberedelsen verka för att tvistefrågorna blir klarlagda och att parterna anger allt som de vill åberopa i målet. När det gäller processledning vid huvudförhandlingen fokuseras särskilt på utövandet av domstolens frågerätt vid upptagning av muntlig bevisning. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Torsdagen den 30 september Inledande anföranden Professorn Peter Westberg, Lunds universitet Chefsrådmannen Thed Adelswärd, Malmö tingsrätt Rektorn Roberth Nordh, Domstolsakademin Diskussioner kring processledning i tvistemål Gruppdiskussioner Gemensamma diskussioner LUNCH Forts. på Diskussioner 41 (88)

44 PROCESSRÄTT (AD) PROCESSENS RAM I TVISTEMÅL oktober 2010 (DAAPT 2:2) Kursbeskrivning: Kursavsnittet ägnas processens ram i tvistemål med särskild inriktning på dispositionsprincipen, ändring av talan och domens rättskraft. En betydande del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Internat i Göteborgstrakten. Sista anmälningsdag är den 20 augusti Måndagen den 18 oktober LUNCH Processens ram i tvistemål domstolens prövning utifrån parternas formulering av yrkande och grunder, dispositionsprincipen, ändring av talan och domens rättskraft Inledande anförande - gruppdiskussioner - storgruppsdiskussioner Professorn Torbjörn Andersson, Uppsala universitet Rektorn Roberth Nordh, Domstolsakademin Rådmannen Anette Ohlsson, Hässleholms tingsrätt GEMENSAM MIDDAG 42 (88)

45 PROCESSRÄTT (AD) Tisdagen den 19 oktober Forts. på Processens ram i tvistemål LUNCH Forts. på Processens ram i tvistemål Gästföreläsning Meddelas senare GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 20 oktober Forts. på Processens ram i tvistemål LUNCH Forts. på Processens ram i tvistemål 43 (88)

46 PROCESSRÄTT (AD) PROCESSENS RAM I BROTTMÅL september 2010 (DAAPB 2:2) Kursbeskrivning: Kursavsnittet ägnas åt processens ram i brottmål med särskild inriktning på begreppet gärning och dess betydelse för dels domstolens bundenhet till åklagarens gärningspåstående, dels åklagarens möjlighet att ändra eller justera åtalet, dels domens rättskraft. En betydande del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Internat i närheten av Stockholm/Uppsala. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Tisdagen den 21 september LUNCH Processens ram i brottmål domstolens prövning utifrån gärningsbegreppet, ändring och justering av åtal, domens rättskraft och officialfrågor Inledande anförande - gruppdiskussioner - storgruppsdiskussion Professorn Torbjörn Andersson, Uppsala universitet Rektorn Roberth Nordh, Domstolsakademin Rådmannen Anette Ohlsson, Hässleholms tingsrätt GEMENSAM MIDDAG 44 (88)

47 PROCESSRÄTT (AD) Onsdagen den 22 september Forts. på Processens ram i brottmål LUNCH Forts. på Processens ram i brottmål Gästföreläsning; Gärningsbegreppet Justitierådet Dag Victor, Högsta domstolen GEMENSAM MIDDAG Torsdagen den 23 september Forts. på Processens ram i brottmål LUNCH Forts. på Processens ram i brottmål 45 (88)

48 PROCESSRÄTT (AD) STRAFFPROCESSUELLA TVÅNGSMEDEL september 2010 (DAAP 6:4) Kursbeskrivning: Kursen ägnas straffprocessuella tvångsmedel. Undervisningen är särskilt inriktad på frågor om häktning, reseförbud, anmälningsskyldighet och beslag samt på Europakonventionens inverkan på beslut om sådana tvångsmedel OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 11 juni Tisdagen den 14 september Straffprocessuella tvångsmedel Inledande anförande storgruppsdiskussion Överåklagaren Gunnel Lindberg, Justitiedepartementet LUNCH Forts. på Straffprocessuella tvångsmedel GEMENSAM MIDDAG Onsdagen den 15 september Forts. på Straffprocessuella tvångsmedel LUNCH 46 (88)

49 PROCESSRÄTT (AD) HEMLIGA TVÅNGSMEDEL 6 oktober 2010 (DAAPH 1:1) Kursbeskrivning: Kursen ägnas användandet av tvångsåtgärder i brottsutredande syfte och är särskilt inriktad på tvångsmedelsreglerna i rättegångsbalken samt handläggningsfrågor innefattande sekretess och insyn. En viktig del av denna kurs är att främja ett erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 20 augusti Onsdagen den 6 oktober Genomgång av tvångsmedelsreglerna i rättegångsbalken Överåklagare Gunnel Lindberg, justitiedepartementet LUNCH Handläggningsfrågor innefattande sekretess och insyn samt en efterföljande diskussion Lagmannen Sigurd Heuman, Hovrätten över Skåne och Blekinge Chefsrådmannen Petra Lundh, Stockholms tingsrätt 47 (88)

50 PROCESSRÄTT (AD) HOVRÄTTSPROCESSEN 6 8 oktober 2010 (DAAP 5:4) Kursbeskrivning: Kursavsnittet vänder sig till hovrättsdomare och ägnas centrala handläggningsfrågor såsom prövningstillstånd, bevisfrågor, precisering av talan och förbudet mot reformatio in pejus. Också särskilda frågor i anslutning till EMR diskuteras. En betydande del av undervisningen sker i seminarieform. OBS! Deltagarna förutsätts att i förväg ta del av anvisad litteratur och rättspraxis. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 15 augusti Onsdagen den 6 oktober Tvistemål Prövningstillstånd, precisering av talan, prövningens omfattning, förbudet mot reformatio in pejus, preklusion, bevisfrågor m.m. Inledande anförande gruppdiskussioner storgruppsdiskussion Hovrättslagmannen Ann-Christine Persson, Hovrätten för Västra Sverige Hovrättsrådet Eva Ahlquist, Hovrätten för Västra Sverige Rektorn Roberth Nordh, Domstolsakademin LUNCH Forts. på Tvistemål 48 (88)

51 PROCESSRÄTT (AD) Torsdagen den 7 oktober Forts. på Tvistemål LUNCH Brottmål Precisering av talan, prövningens omfattning, förbudet mot reformatio in pejus, bevisfrågor m.m. Ann-Christine Persson Eva Ahlquist Roberth Nordh Gästföreläsning Föreläsare meddelas senare GEMENSAM MIDDAG Fredagen 8 oktober Forts. på Brottmål LUNCH EMR i hovrätt Särskilt om ny bevisupptagning och hänvisning till handlingarna Ann-Christine Persson Eva Ahlquist Roberth Nordh 49 (88)

52 PROCESSRÄTT (AD) DOMSKRIVNING OCH MEDIE- KUNSKAP oktober 2010 (DAASM 1:1) Kursbeskrivning: Enligt förtroendeutredningens betänkande (SOU 2008:106) har det sätt på vilket vi uttrycker oss i domar och beslut stor betydelse för allmänhetens förtroende för domstolarna. Sedan den 1 juli 2009 har vi dessutom en språklag (2009:600) som bl.a. ställer krav på att språket i domstolarna ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Det finns anledning att fundera över om domstolarna uppfyller de krav som såväl medborgarna som lagstiftaren ställer på oss i dessa avseenden. Denna kurs syftar till att utveckla deltagarnas förmåga att skriva avgöranden med ett vårdat, enkelt och begripligt språk där tyngdpunkten ligger på läsbarhet och juridisk argumentation. Huvuddelen av kursen ägnas åt praktiska övningar (diskussioner och skrivövningar) under ledning av språkkonsulent, medieforskare och domare. Plats: Domstolsakademins kurslokal, Brunnsgatan 1, Jönköping. Sista anmälningsdag är den 20 augusti Onsdagen den 13 oktober Språket i domar och beslut Språkkonsulenten Maria Hultberg, Ordeliv Lagmannen Erik Sundström, Lycksele tingsrätt KAFFE Domskrivning praktiska övningar Maria Hultberg Erik Sundström LUNCH Forts. på Domskrivning GEMENSAM MIDDAG 50 (88)

53 PROCESSRÄTT (AD) Torsdagen den 14 oktober Medierna som förmedlare av domstolens budskap Professorn Gunilla Jarlbro, Enheten för Medie- och kommunikationsvetenskap, Lunds universitet Erik Sundström KAFFE Praktiska övningar Gunilla Jarlbro Erik Sundström LUNCH Att arbeta vidare med domskrivning Juristen Fredrik Bohlin, Domstolsverket KAFFE Avslutning 51 (88)

54 RÄTTSPSYKOLOGI (AD+FD) RÄTTSPSYKOLOGI I DOMSTOL 9 november 2010 (DAR 1:1) Kursbeskrivning: Utbildningsdagen har som huvudsakligt mål att ge en översikt av aktuell rättspsykologisk forskning med relevans för bevisvärdering i domstol. Dagen kommer att omfatta fem olika delmoment. I det första momentet ges en översikt av det rättspsykologiska fältet, bl.a. dess definition, relevans, möjligheter och begränsningar. Det andra momentet fokuserar på olika utredningspsykologiska forskningsfynd med relevans för beslutsfattande i domstol. Det tredje momentet uppmärksammar vittnesbeviset, speciellt ett antal faktorer som kan underminera tillförlitligheten i detta bevis. Det fjärde momentet rör värdering av tillförlitlighet och inkluderar bl.a. en översikt av vad rättspsykologisk forskning visar vad gäller värdet hos de mest frekvent använda (i domskäl refererade) kriterierna för tillförlitlighet. I det femte och avslutande delmomentet redovisas vad aktuell rättspsykologisk forskning visar vad gäller effekter av ny teknik i domstol, delmomentet har omedelbar bäring reformen En Modernare Rättegång. Plats: Centralt i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 10 september Tisdagen den 9 november Rättspsykologisk översikt Professorn Pär Anders Granhag, Göteborgs universitet KAFFE Beslutsfattande och utredningspsykologi med relevans för domstol FD Karl Ask, Göteborgs universitet Om vittnesbevisets känslighet FD Emma Roos af Hjelmsäter, Göteborgs universitet LUNCH Tillförlitlighetsbedömningar i domstol Docent Leif Strömwall, Göteborgs universitet KAFFE Juridiska och psykologiska effekter av ny teknik i domstol FD Sara Landström, Göteborgs universitet 52 (88)

55 RÄTTSPSYKOLOGI (AD+FD) RÄTTSPSYKOLOGI I DOMSTOL 23 november 2010 (DAR 1:2) Kursbeskrivning: Utbildningsdagen har som huvudsakligt mål att ge en översikt av aktuell rättspsykologisk forskning med relevans för bevisvärdering i domstol. Dagen kommer att omfatta fem olika delmoment. I det första momentet ges en översikt av det rättspsykologiska fältet, bl.a. dess definition, relevans, möjligheter och begränsningar. Det andra momentet fokuserar på olika utredningspsykologiska forskningsfynd med relevans för beslutsfattande i domstol. Det tredje momentet uppmärksammar vittnesbeviset, speciellt ett antal faktorer som kan underminera tillförlitligheten i detta bevis. Det fjärde momentet rör värdering av tillförlitlighet och inkluderar bl.a. en översikt av vad rättspsykologisk forskning visar vad gäller värdet hos de mest frekvent använda (i domskäl refererade) kriterierna för tillförlitlighet. I det femte och avslutande delmomentet redovisas vad aktuell rättspsykologisk forskning visar vad gäller effekter av ny teknik i domstol, delmomentet har omedelbar bäring reformen En Modernare Rättegång. Plats: Centralt i Göteborg. Sista anmälningsdag är den 30 september Tisdagen den 9 november Rättspsykologisk översikt Professorn Pär Anders Granhag, Göteborgs universitet KAFFE Beslutsfattande och utredningspsykologi med relevans för domstol FD Karl Ask, Göteborgs universitet Om vittnesbevisets känslighet FD Emma Roos af Hjelmsäter, Göteborgs universitet LUNCH Tillförlitlighetsbedömningar i domstol Docent Leif Strömwall, Göteborgs universitet KAFFE Juridiska och psykologiska effekter av ny teknik i domstol FD Sara Landström, Göteborgs universitet 53 (88)

Anvisningar för anmälan s 5. Domarrollen och domstolens funktion s 9. Offentlighet och sekretess s 59. Straffrätt s 100. Tvångsomhändertagande s 113

Anvisningar för anmälan s 5. Domarrollen och domstolens funktion s 9. Offentlighet och sekretess s 59. Straffrätt s 100. Tvångsomhändertagande s 113 INNEHÅLL Förord s 3 Kontaktuppgifter s 4 Anvisningar för anmälan s 5 Allmän civilrätt s 6 Domarrollen och domstolens funktion s 9 Entreprenadrätt s 11 Europarätt s 13 Familjerätt s 15 Fastighetstaxering

Läs mer

Domstolsakademin. Utbildningsprogram. Hösten 2009, Allmän domstol

Domstolsakademin. Utbildningsprogram. Hösten 2009, Allmän domstol Domstolsakademin Utbildningsprogram Hösten 2009, Allmän domstol INNEHÅLL Kontaktuppgifter s 4 Domarrollen och domstolens funktion s 5 Offentlighet och sekretess s 6 Processrätt s 7 Säkerhetsfrågor s 18

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2010. Allmän domstol

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2010. Allmän domstol 1 (49) Domstolsakademin UTBILDNINGSPROGRAM Våren 2010 Allmän domstol R1B, 2008-09, DV info.avd. 551 81 Jönköping Besöksadress: Brunnsgatan 1 Telefon: 036-15 53 00 Fax: 036-16 57 21 domstolsakademin@dom.se

Läs mer

Anvisningar för anmälan s 5. Domarrollen och domstolens funktion s 9. Offentlighet och sekretess s 59. Straffrätt s 100. Tvångsomhändertagande s 113

Anvisningar för anmälan s 5. Domarrollen och domstolens funktion s 9. Offentlighet och sekretess s 59. Straffrätt s 100. Tvångsomhändertagande s 113 INNEHÅLL Förord s 3 Kontaktuppgifter s 4 Anvisningar för anmälan s 5 Allmän civilrätt s 6 Domarrollen och domstolens funktion s 9 Entreprenadrätt s 11 Europarätt s 13 Familjerätt s 15 Fastighetstaxering

Läs mer

Utbildningar Hösten 2011. Domstolsakademin

Utbildningar Hösten 2011. Domstolsakademin Utbildningar Hösten 2011 Domstolsakademin Omslagsbild: Kursdeltagare lämnar Domstolsakademins lokaler på Brunnsgatan i Jönköping. Foto Per Carlsson Diarienummer 0670-2011 Tryckt hos Edita Västra Aros,

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2010. Allmän förvaltningsdomstol

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2010. Allmän förvaltningsdomstol 1 (46) Domstolsakademin UTBILDNINGSPROGRAM Våren 2010 Allmän förvaltningsdomstol R1B, 2008-09, DV info.avd. 551 81 Jönköping Besöksadress: Brunnsgatan 1 Telefon: 036-15 53 00 Fax: 036-16 57 21 domstolsakademin@dom.se

Läs mer

Domstolsakademin. Utbildningsprogram. Hösten 2009, Allmän förvaltningsdomstol

Domstolsakademin. Utbildningsprogram. Hösten 2009, Allmän förvaltningsdomstol Domstolsakademin Utbildningsprogram Hösten 2009, Allmän förvaltningsdomstol INNEHÅLL Kontaktuppgifter s 4 Domarrollen och domstolens funktion s 5 Offentlighet och sekretess s 6 Förvaltningsprocessrätt

Läs mer

Domstolsakademin. Utbildning för nyutnämnda domare

Domstolsakademin. Utbildning för nyutnämnda domare Domstolsakademin Utbildning för nyutnämnda domare I dag är frånvaron av tingsmeritering inget hinder för den som vill söka en domartjänst. Nyttan är ömsesidig. Jurister från den privata sektorn eller andra

Läs mer

AoM Consult AB Din utbildningskonsult

AoM Consult AB Din utbildningskonsult AoM Consult AB Din utbildningskonsult Konsten att överklaga till och att processa i hovrätten Plats: Dubai- Förenade Arabemiraten Datum: 25 april- 1 maj 2017 För hovrättsprocessen gäller särskilda regler

Läs mer

Utbildningar Våren 2013. Domstolsakademin

Utbildningar Våren 2013. Domstolsakademin Utbildningar Våren 2013 Domstolsakademin Omslagsbild: Kursdeltagare diskuterar under en paus vid ett utbildningstillfälle i Lund. Foto Lars Lydig Diarienummer 0853-2012 Tryckt hos Edita Västra Aros, Västerås,

Läs mer

Utbildningar 2015. Domstolsakademin

Utbildningar 2015. Domstolsakademin Utbildningar 2015 Domstolsakademin Om sl agsbild Joakim Zetterstedt föreläser om Hovrättsprocessen för en grupp fiskaler. Bilder Bilderna i katalogen är tagna av Per Carlsson, Domstolsverket. Diarienum

Läs mer

Det första året. Domstolsakademin

Det första året. Domstolsakademin Det första året Domstolsakademin Producerad av Domstolsverket Tryckt av AB Danagårds grafiska Dnr 380-2010 2 DOMSTOLSAKADEMIN 2009 Innehåll Allmän översikt...5 Inledande anmärkningar...5 Närmare om utbildningen...6

Läs mer

Utbildningar 2014. Domstolsakademin

Utbildningar 2014. Domstolsakademin Utbildningar 2014 Domstolsakademin Omslagsbild: Domstolsakademins lokaler i Stockholm. Foto Gunnar Krantz. Bilderna i katalogen är tagna av Lars Lydig, Gunnar Krantz och Per Carlsson. Diarienummer 797-2013

Läs mer

AoM Consult AB Din utbildningskonsult

AoM Consult AB Din utbildningskonsult AoM Consult AB Din utbildningskonsult Konsten att överklaga till och att processa i hovrätten Plats: Dubai- Förenade Arabemiraten Datum: 25 april- 1 maj 2017 För hovrättsprocessen gäller särskilda regler

Läs mer

Domstolsakademin. Utbildningar 2019

Domstolsakademin. Utbildningar 2019 Utbildningar 2019 Domstolsakademin OMSLAGSBILD Carl Johan Erikson BILDER Bilderna i katalogen är tagna av Carl Johan Erikson och Per Carlsson. DIARIENUMMER 1419-2018 TRYCK Tryckt hos TMG Tabergs, Taberg,

Läs mer

Innehäll. 3 Rättsordningen Rättsväsendet 26

Innehäll. 3 Rättsordningen Rättsväsendet 26 Innehäll Förord 5 Förkortningar 17 Avdelning I - DOMSTOLSORGANISATIONEN, DOMAR OCH BESLUT, AKTUELLAVERKSAMHETSFRÄGOR M.M. 19 1 Inledning 21 1.1 Domstolsväsendet 21 1.2 Domstolarnas verksamhet 22 2 Regeringsformen

Läs mer

En modernare rättegång några utvecklingsområden

En modernare rättegång några utvecklingsområden PM 1 (5) En modernare rättegång några utvecklingsområden Reformen En modernare rättegång, EMR, trädde i kraft den 1 november 2008 (prop. 2004/05:131). Den syftade till att skapa förutsättningar för ett

Läs mer

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10.15 10.45 Registrering 10.45 12.15 Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke, se bilaga 1. 12.15

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

OBLIGATORISKA INFORMATIONSSAMTAL I de fall samarbetssamtal hållits så ska något ytterligare informationssamtal inte behövas.

OBLIGATORISKA INFORMATIONSSAMTAL I de fall samarbetssamtal hållits så ska något ytterligare informationssamtal inte behövas. REMISSVAR 1 (6) Lagmannen Mats Sjösten Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Se barnet! (SOU 2015:71) Inledningsvis vill tingsrätten anföra att utredningen genomfört ett mycket ambitiöst arbete

Läs mer

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet Dir. 2012:17 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga hur Migrationsverkets

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Inledning Linköpings tingsrätt har ombetts yttra sig över rubricerade betänkande.

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Inledning Linköpings tingsrätt har ombetts yttra sig över rubricerade betänkande. REMISSYTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (Ju2017/01226/L2) Inledning Linköpings

Läs mer

Juridisk metod. Socionomer, VT Per-Ola Ohlsson

Juridisk metod. Socionomer, VT Per-Ola Ohlsson Juridisk metod Socionomer, VT 2011 Per-Ola Ohlsson Delar för att förstå socialt arbete Psykologi Sociologi Rättsvetenskap Socialpolitik Juridiken styr inte bara det socialrättsliga beslutsfattandet utan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 9 oktober 2015 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 8 april 2015 i mål nr 1213 1215-15, se bilaga

Läs mer

Departementspromemorian Brottmålsprocessen en konsekvensanalys (Ds 2015:4)

Departementspromemorian Brottmålsprocessen en konsekvensanalys (Ds 2015:4) YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Brottmålsprocessen en konsekvensanalys (Ds 2015:4) Departementets dnr Ju2015/1142/DOM Inledning Hovrätten har i tidigare remissvar

Läs mer

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85)

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Remiss 2017-12-07 Ju2017/08641/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Anna Fridh Welin 08-405 38 44 0730-91 70 67 Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Remissinstanser

Läs mer

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018 Förvaltningsrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer, företag och myndigheter. Hit vänder man sig om

Läs mer

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10.15 10.45 Registrering 10.45 12.15 Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke, ekonom och psykolog

Läs mer

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44)

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44) YTTRANDE 1 (6) Ert datum Ert dnr 2010-09-22 Ju2010/5515/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

DOM 2014-10-23 Stockholm

DOM 2014-10-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-10-23 Stockholm Mål nr M 2184-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den 10 februari 2014 i mål nr M 477-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tidiga förhör nya bevisregler i brottmål (SOU 2017:98)

Yttrande över betänkandet Tidiga förhör nya bevisregler i brottmål (SOU 2017:98) Justitieombudsmannen Cecilia Renfors YTTRANDE Datum 2018-03-22 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 148-2017 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Tidiga förhör nya bevisregler

Läs mer

Dnr 603/10 STOCKHOLM SVEA HOVRÄTT. Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Stockholm

Dnr 603/10 STOCKHOLM SVEA HOVRÄTT. Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Stockholm STOCKHOLM 2011-01-18 Dnr 603/10 SVEA HOVRÄTT Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m. Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2011 Ö 5958-10 KLAGANDE A B Ombud: Advokat B H MOTPART J S Ombud: Advokat B S SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om

Läs mer

DOM 2014-06-12 Stockholm

DOM 2014-06-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2014-06-12 Stockholm Mål nr M 1709-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 1069-13, se bilaga KLAGANDE Miljönämnden

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr P 11053-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2013-11-12 i mål nr P 871-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 27 maj 2016 KLAGANDE 1. Athena Cosmetics Inc. 2. LMG Distribution AB, 556796-6386 Ombud för 1 och 2: Advokaten Helena Nilsson Setterwalls

Läs mer

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE ,

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE , Lägsta, högsta samt medellön för och efter revisionen 1 april 2018, därtil utfall i procent per myndighet. I de fall det är mer än fem personer i respektive tjänstebenämning så anges dessa separat. Myndighet

Läs mer

PM Stämningsmål. Inledning

PM Stämningsmål. Inledning 1 (5) Mark- och miljödomstolarna PM Stämningsmål I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för stämningsmål. Observera att uppgifterna i detta PM inte

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 4 juli 2006 B 4823-04 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART IJ SAKEN Bilbältesförseelse ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-02-28 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6867-12 KLAGANDE Nordkalk AB, Lärbro Storugns 2741, 624 53 Lärbro Ombud: Advokaten M.L., Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

DOM 2013-11-13 Stockholm

DOM 2013-11-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2013-11-13 Stockholm Mål nr M 4569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-24 i mål M 6368-12, se bilaga KLAGANDE Södertörns miljö-

Läs mer

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10.15 10.45 Registrering 10.45 12.15 Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke, se bilaga 1. 12.15

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-10-08 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Kristina Ståhl och Agneta Bäcklund. Erkännande och verkställighet av frihetsberövande

Läs mer

Rekrytering av framtidens domare, SOU 2017:85 (ert dnr

Rekrytering av framtidens domare, SOU 2017:85 (ert dnr REMISSYTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Rekrytering av framtidens domare, SOU 2017:85 (ert dnr Ju2017/08641/DOM) Förvaltningsrätten, som har anmodats

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, justitierådet Leif Thorsson och f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist. Nya regler om vårdnad

Läs mer

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10.15 10.45 Registrering 10.45 12.15 Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke, ekonom och psykolog

Läs mer

AoM Consult AB. Migrations- och asylprocessen. Din utbildningskonsult

AoM Consult AB. Migrations- och asylprocessen. Din utbildningskonsult AoM Consult AB Din utbildningskonsult Migrations- och asylprocessen AoM Consult AB erbjuder en unik kurs för advokater, jurister, och tjänstemän som arbetar med utlänningsärenden. Syftet med kursen är

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 B 4815-14 KLAGANDE EN Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-01-22 meddelad i Vänersborg Mål nr M 979-12 KLAGANDE B.E. Ombud: L.O. c/o Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen AB MOTPART Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2015-10-26 Stockholm

DOM 2015-10-26 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060302 DOM 2015-10-26 Stockholm Mål nr F 7412-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2015-07-23 i mål nr F

Läs mer

Yttrande över Beslag och husrannsakan ett regelverk för dagens behov (SOU 2017:100)

Yttrande över Beslag och husrannsakan ett regelverk för dagens behov (SOU 2017:100) REMISSYTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Beslag och husrannsakan ett regelverk för dagens behov (SOU 2017:100) (Justitiedepartementets diarienr: Ju2017/09710/Å ) Anmodad

Läs mer

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716)

Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Lagrådsremiss Justering av en straffbestämmelse i utlänningslagen (2005:716) Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 september 2008 Beatrice Ask Ingela Fridström (Justitiedepartementet)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2016-10-21 Stockholm Mål nr M 3601-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-30 i mål nr M 956-16, se

Läs mer

Advokatexamen, delkurs 2 Förhandlingsteknik

Advokatexamen, delkurs 2 Förhandlingsteknik Advokatexamen, delkurs 2 Förhandlingsteknik DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10.15 10.45 Registrering 10.45 12.15 Klientpsykologi med psykologerna Tasha Landberg och Jens Näsström, se bilaga 1. 12.15

Läs mer

Yttrande över Betänkandet Se barnet, SOU 2017:6

Yttrande över Betänkandet Se barnet, SOU 2017:6 YTTRANDE 1 (5) Göran Ingebrand, goran.ingebrand@dom.se, 06315 06 24 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Betänkandet Se barnet, SOU 2017:6 (Ju2017/01226/L2) Östersunds tingsrätt har beretts

Läs mer

Var fjärde domstol använder inte rättstolkar

Var fjärde domstol använder inte rättstolkar 1(6) Pressmeddelade den 23 februari 2011 Var fjärde domstol använder inte rättstolkar Var fjärde domstol i Sverige, 25 procent, ställer inte krav på att rättstolkar anlitas när de köper tolktjänster. Det

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2011-09-30 2011/0154 Ert datum Ert Dnr 2011-06-13 Ju2011/3644/DOM En reformerad domstolslagstiftning (SOU 2011:42) Hovrätten tillstyrker i huvudsak

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Insynsutredningen (Ju 2007:13) Dir. 2008:103. Beslut vid regeringssammanträde den 11 september 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Insynsutredningen (Ju 2007:13) Dir. 2008:103. Beslut vid regeringssammanträde den 11 september 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Insynsutredningen (Ju 2007:13) Dir. 2008:103 Beslut vid regeringssammanträde den 11 september 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredningen ska överväga om rätten

Läs mer

Studieresa den 25 maj 2016 till Rättsmedicinen i Lund och Hovrätten i Malmö. Resan startade med buss den 25 maj 2016 kl från Karlskrona.

Studieresa den 25 maj 2016 till Rättsmedicinen i Lund och Hovrätten i Malmö. Resan startade med buss den 25 maj 2016 kl från Karlskrona. BLEKINGE NÅMNDEMANNAFÖRENING Studieresa den 25 maj 2016 till Rättsmedicinen i Lund och Hovrätten i Malmö Resan startade med buss den 25 maj 2016 kl 06.00 från Karlskrona. Det var 25 nämndemän som såg fram

Läs mer

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol

Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol Advokatexamen, delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10.15 10.45 Registrering 10.45 12.15 Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke, se bilaga 1. 12.15

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-06-11 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Johnny Herre. En modernare rättegång II Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69

Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69 R2B REMISSYTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet Betänkandet Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet, SOU 2018:69 (Ju2018/04195/L5) Kammarrätten begränsar yttrandet till att avse förslaget om utreseförbud

Läs mer

Domstolsakademin Utbildningar 2018

Domstolsakademin Utbildningar 2018 Domstolsakademin Utbildningar 2018 OMSLAGSBILD Deltagare diskuterar under kursen Bevisbörda och beviskrav i tvistemål. Foto: Carl Johan Erikson BILDER Bilderna i katalogen är tagna av Carl Johan Erikson

Läs mer

Domstolsprocessen. i utlännings- och medborgarskapsmål

Domstolsprocessen. i utlännings- och medborgarskapsmål Domstolsprocessen i utlännings- och medborgarskapsmål Producerad av Domstolsverket Reviderad april 2010 Tryckt av AB Danagårds grafiska Dnr 404-2010 Innehåll Förord... 5 Om domstolarna... 6 Allmänna förvaltningsdomstolar...

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:382) med länsrättsinstruktion; SFS 2009:885 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 25 juni 2009. Regeringen föreskriver i

Läs mer

Forskningsfronten i den offentliga rätten Nationell konferens i offentlig rätt 2015. 20 21 oktober 2015

Forskningsfronten i den offentliga rätten Nationell konferens i offentlig rätt 2015. 20 21 oktober 2015 Forskningsfronten i den offentliga rätten Nationell konferens i offentlig rätt 2015 20 21 oktober 2015 Hotell Linné Tisdag 20 oktober 10 10.30 Kaffe och registrering 10.30-12.30 Gemensam session 10.30-11.00

Läs mer

DOM 2015-09-17 Stockholm

DOM 2015-09-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-09-17 Stockholm Mål nr F 1396-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-01-22 i mål F 4425-14, se bilaga KLAGANDE JM

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-05-26 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Överlämnande från Sverige

Läs mer

Att få sin sak prövad av en opartisk

Att få sin sak prövad av en opartisk förvaltningsrätten 2 Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. är den domstol som avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det är hit man vänder sig om

Läs mer

Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn

Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn Inbjudan seminarier om egenkontroll och systemtillsyn Inbjudan miljöbrottsträffar Anmälningsblankett Kartor 15 och 16 nov Kartor 17 och 18 nov Miljösamverkans seminarium om egenkontroll och systemtillsyn

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) YTTRANDE 1 (6) Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (dnr Ju2017/01226/L2) Inledning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-05-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 421-16 1 KLAGANDE A, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom

Läs mer

Yttrande över promemorian Effektivare hyres- och arrendenämnder

Yttrande över promemorian Effektivare hyres- och arrendenämnder 1 (8) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Effektivare hyres- och arrendenämnder (Ds 2016:4) Allmänna synpunkter Hovrätten välkomnar promemorians föreslag och tillstyrker förslagen

Läs mer

Praktiskt inriktade utbildningar för yrkesverksamma

Praktiskt inriktade utbildningar för yrkesverksamma Praktiskt inriktade utbildningar för yrkesverksamma UTBILDNINGAR FÖR Advokater & Jurister MED SVERIGES FRÄMSTA EXPERTER OCH FÖRELÄSARE Håll dig uppdaterad inom juridikens alla rättsområden BG Institute

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 oktober 2007 Ö 1974-06 KLAGANDE MW Ombud och målsägandebiträde: Advokat BA MOTPART CG Ombud och offentlig försvarare: Advokat SU HÖGSTA

Läs mer

PROGRAM Advokatexamen Delkurs 2

PROGRAM Advokatexamen Delkurs 2 PROGRAM Advokatexamen Delkurs 2 Förberedelse inför och förhandling i domstol DAG 1 Förberedelse inför förhandling 10:15 10:45 Registrering 10:45 12:15 Förhandlingsteknik med Johan Lagerbielke, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2018-11-30 Stockholm Mål nr M 8006-18 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-07-26 i mål nr

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2018 Ö 5510-17 PARTER Klagande JM Ombud: Advokaterna OH och AW Motpart Marginalen Bank Bankaktiebolag, 516406-0807 Box 26134

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

Förbättrad hantering av skattemål i de allmänna förvaltningsdomstolarna en rättssäkerhetsfråga

Förbättrad hantering av skattemål i de allmänna förvaltningsdomstolarna en rättssäkerhetsfråga 125 PIA CEDERMARK & HANNA KRISTIANSSON Förbättrad hantering av skattemål i de allmänna förvaltningsdomstolarna en rättssäkerhetsfråga Utredningen om fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen har nyligen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2018-04-18 Stockholm Mål nr M 8110-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-08-22 i mål nr M 2021-17, se bilaga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till den ordinarie migrationsprocessen m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till den ordinarie migrationsprocessen m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 7793-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-14 i mål P 349-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-17 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Erik Nymansson. Kompletteringar av den tillfälliga lagen för

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

TG./. riksåklagaren ang. grovt försvårande av konkurs m.m.

TG./. riksåklagaren ang. grovt försvårande av konkurs m.m. Svarsskrivelse Sida 1 (3) Rättsavdelningen Datum Dnr 2018-07-18 ÅM 2018/4329 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2018-06-28 B 2472-18 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm TG./. riksåklagaren

Läs mer

Remissyttrande över slutbetänkandet En modernare rättegång (SOU 2001:103)

Remissyttrande över slutbetänkandet En modernare rättegång (SOU 2001:103) Datum Dnr 2002-05-21 354-2002 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över slutbetänkandet En modernare rättegång (SOU 2001:103) Domstolsverket (DV) anser att utredningens förslag till ändringar

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-10-11 Stockholm Mål nr M 7306-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-07-11 i mål

Läs mer

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 1 (10) Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 Definitioner Med RALS 2007-2010 avses Ramavtal 2007-2010 om löner m.m. för arbetstagare inom det

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Välkommen till LAGD01 Delkurs I Offentlig rätt

Välkommen till LAGD01 Delkurs I Offentlig rätt Välkommen till LAGD01 Delkurs I Offentlig rätt Offentlig förvaltning Den verksamhet som utövas av förvaltningsmyndigheterna Men vilka är förvaltningsmyndigheterna? Statliga myndigheter (ca 450 st) Kommunala

Läs mer

24-timmarsstrategi för Sveriges Domstolar

24-timmarsstrategi för Sveriges Domstolar 24-timmarsstrategi för Sveriges Domstolar Innehåll Regeringens vision om en 24-timmarsmyndighet...3 Tio punkter för tillgängligare domstolar... 5 Vidareutveckla verksamhetsstödet Vera...6 Anpassa öppet-

Läs mer

Förvaltningsprocessrätt. Ellika Sevelin HT 2017

Förvaltningsprocessrätt. Ellika Sevelin HT 2017 Förvaltningsprocessrätt Ellika Sevelin HT 2017 Föreläsningens innehåll Inledning Anhängiggörande Handläggning Dom Rättskällor Lag (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar, LAFD Förvaltningsprocesslagen

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS282 Migrationsrätt, 15 högskolepoäng Migration Law, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2017-12-05 och senast reviderad 2018-01-31. Den

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 april 2015 B 360-14 KLAGANDE TH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

AoM Consult AB Din utbildningskonsult

AoM Consult AB Din utbildningskonsult AoM Consult AB Din utbildningskonsult Hedersbrott, grov kvinnofridskränkning & Sexualbrott En kurs som handlar om lagar och principer i det mesta känsliga ämnet inom brottmål. 23 september- 27 september

Läs mer