Ljungskile folkhögskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ljungskile folkhögskola"

Transkript

1 Ljungskile folkhögskola YFK Yrkesförberedande kurs YFK är kursen för dig med ett lättare intellektuellt funktionshinder. Vi vänder oss till Dig som exempelvis gått i särskola, och/eller som har svårt att få ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Dig som vill gå vidare i din utveckling vad gäller arbete, boende och fritid. Dig som vill komma till en ny miljö, träffa nya människor och lära dig nya saker. Målet med kursen Att stärka och bygga vidare på de förmågor och kunskaper som finns hos varje elev. Att ge möjlighet att utvecklas både kunskapsmässigt, socialt och känslomässigt och få bättre självförtroende. Att motivera och förbereda för lättare arbeten inom exempelvis service, kontor, vaktmästeri och storkök. Att ge träning i att ta ansvar för sig själv och andra. Kursinnehåll Följande ämnen ingår: vardagsekonomi, arbetslivskunskap, samlevnadsfrågor, nutidsorientering, drama och skapande verksamhet, friskvård, motion och friluftsliv, sex veckors praktik med två veckor vardera på tre olika arbetsplatser. Kurstid- Kursen pågår från slutet av augusti till slutet av maj med avbrott för höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Kursen är ettårig, men det finns möjlighet att gå två år. Deltagarantal-På kursen finns plats för 12 deltagare. Folkhögskolan- Skolan ligger mycket vackert med utsikt över havet. På skolan studerar cirka 250 elever och ungefär hälften av dem bor på skolan. Förutom YFK finns det allmänna kurser samt speciallinjer för musiker, journalister och fritidsledare. På fritiden kan man vara med i de aktiviteter som ordnas, t ex idrott i sporthallen, musikcafé och filmvisning. På YFK finns det en elevassistent/ fritidsledare som är med klassen på en del lektioner och en del kvällar. Ljungskile Ljungskile är en ort som ligger i Bohuslän mellan Göteborg och Uddevalla. Man kan åka buss eller tåg hit. Här bor ungefär invånare.

2 Vara Folkhögskola (Vara) Växa vidare kurs - Kursen vänder sig till dig som gått nationella program på gymnasiesärskolan eller introduktionsprogramet (IM) på gymnasieskolan. Vårt viktigaste mål med utbildningen är att du ska växa som människa. Målsättning -att stärka förmågan till ett självständigt liv ifråga om boende, arbete och fritid -att hjälpa dig som studerande att se dina resurser och ge dig tillfälle att utveckla och utnyttja dem -att tillsammans med andra på skolan genomföra gemensamma arbeten och aktiviteter -att skaffa nya kunskaper Undervisning Växa vidare är en ettårig utbildning. Vi arbetarför det mesta i små grupper vilket gör att vi som arbetar med kursen lär känna dig som studerande väl. På så vis kan vi lättare jobba på en nivå som passar just dig. Undervisningen är uppdelad i olika block som innebär att man under en kort tid arbetar extramycket med vissa teman som: - Boende/fritid - Samhälle - Världen och vi - Arbete/praktik - Natur - Studieresa Vi söker kunskap på olika sätt, studiebesök och kortare studieresor. Under vårterminen har vi tre veckors praktik, praktikplatsen ordnar du själv. Vårterminen avslutas med en längre studieresa som kan vara utomlands. Boendet Efter skolan mellan finns det personal som hjälper till på olika sätt. På natten och helgerna måste du som studerande kunna klara dig själv. Vem kan söka? För att studera på folkhögskola måste man ha fyllt 18 år det år studierna påbörjas. Man måste också gå en Prova-på-kurs som äger rum under våren (20-24 mars eller 3-7 april). Då får du en bild av hur det är att gå på folkhögskola och du får lära känna lärare och fritidsledare. Sista dag att ansöka till Prova-på-kursen är 3 mars. Du bör också kunna läsa/skriva en kortare text. För att söka Sista ansökan till Växa vidare är 15 maj. Information och ansökningsblanketter till Prova-på-kursern så ringer du till skolan på , så skickar vi en till dig! Hur blir man antagen Efter Prova-på-kursen bestämmer du dig för om du vill söka till Växa vidare. När vi fått din ansökan tar vi ut en grupp som blir antagna. Vi ser till individens och gruppens bästa samt strävar efter mångfald när vi gör vår antagning till Växa vidare. Välkommen på besök Du är alltid välkommen på ett besök hos oss på Växa vidare!

3 Ädelfors folkhögskola (Vetlanda) Teori och Praktik En lämplig kurs för dig som gått särskolans nationella program på gymnasiet. Kursen är två terminer med möjlighet till ytterligare två terminer. Målsättningen med kursen Målsättningen med kursen är att ge förutsättningar för arbete, eget boende, meningsfull fritid samt fortsatta studier. Kursen ska stärka deltagarnas förmågor och kunskaper, ge möjlighet till utveckling och bättre självförtroende och att träna på att ta ansvar för sig själv och andra. Kursen genomförs med planlagda och individuellt upplagda folkhögskolestudier med omfattande inslag av företagsplacerade praktikperioder. Genom internatboende på folkhögskolan finns goda möjligheter att träna boende och prova på spännande fritidsaktiviteter. I utbildningen ingår följande moment Tematiska studier där kärnämnen som svenska, matematik och samhällskunskap är integrerade och med en praktisk och vardagsnära inriktning Att kommunicera med datorn som stöd ADL-träning (Aktiviteter i det Dagliga Livet) Att arbeta med mat och hälsa, kroppens signaler, rörelse och motion, mental hälsa och kommunikation Praktik Körkortsteori Teorikurs för dig som vill ta körkort. Du arbetar tillsammans med en trafiklärare och med datorn som stöd. Att ansöka till kursen Vi rekommenderar att du deltar i en Känn-dig-för kurs. Ansökan gör du smidigt på vårt formulär, men du kan också ladda ner vår ansökan på pdffil. Skriv ett personligt brev där du berättar vem du är, om dina intressen och vilket mål du har med studierna. Låt någon som känner dig fylla i rekommendationsbrevet. Han eller hon kan ladda hem den direkt härifrån. Fyll i ansökning tillsammans med kopior på betyg och anställningsintyg, foto, personligt brev, rekommendationsbrev och eventuell bilaga för funktionsnedsättning.

4 Dataspelsutveckling Kurserna i dataspelsutveckling är för dig som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Här får du lära dig grunderna i att utveckla egna dataspel. Du behöver inga förkunskaper inom spelutveckling. Kursernas syfte Kurserna syftar dels till att du som deltagare ska utvecklas som individ och samtidigt få chansen att prova på om dataspelsutveckling är något för dig. Efter att ha gått kursen har du praktiska kunskaper som du har nytta av i vidare studier på högskola, yrkeshögskola eller på vår fortsättningskurs Indie Game Studio. Kursens upplägg Du kan välja att gå ett till två år. Du kanske väljer inriktning speldesign första året för att fortsätta med programmering eller grafik under andra läsåret. Det finns också möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom ett område genom att gå två år på samma inriktning. Vårt arbetssätt För att underlätta för deltagarna har vi skapat en tydliggörande och strukturerad pedagogik som tar hänsyn till Specialpedagogiska Skolmyndighetens (SPSMs) kriterier för vad som kan skapa en bra studiesituation. Tydliga rutiner Konkret information Förberedelser om hur, när och varför en uppgift ska göras Individuella samtal Individuellt boendestöd Avgränsade uppgifter med tydlig början och slut Få byten av lokaler En lugn miljö Vi inleder varje läsår med gemensamma aktiviteter i syfte att få alla deltagare att lära känna varandra och att alla ska känna sig trygga. Därefter introduceras du i den kursinriktning du valt: grafik, programmering eller design. Vi arbetar både individuellt och med samarbeten inom och mellan de olika spelkurserna. Utöver innehållet som beskrivs för varje kurs förekommer det även andra inslag så som gästföreläsningar, utflykter och andra gemensamma aktiviteter. Vi samarbetar med Hola folkhögskola och deras kurs Spelmusikprofil.

5 Katrinebergs folkhögskola (Falkenberg) Praktisk linje För dig som studerat vid särskola eller motsvarande. Vårt arbetssätt utgår från din egen kraft, förmåga och intressen. Vi möter dig där du befinner dig kunskapsmässigt och socialt. Stor del av undervisningen sker som temastudier där du får söka kunskap, arbeta praktiskt, göra studiebesök samt redovisa och dokumentera. Eget boende. Vi vill medverka till att du får ett självständigt liv, där eget boende, arbete och meningsfull fritid är viktiga inslag. Kursinnehåll Friskvård För att du ska må bra krävs att du rör på dig. Självklart ingår detta på ett naturligt sätt i arbetsveckan. Vi har idrottsövningar i skolans idrottshall. En timma i veckan går vi på promenad och du går i din egen takt. Vi har även avslappning och du kan få prova på massage. Musik Varje vecka har vi musik eller drama. Verksamheten utformas så att det passar gruppen. Vi kan ibland välja att uppträda för övriga på skolan om det känns bra. Skapande Varannan vecka har du skapande verksamhet. Du får då prova att skapa i papper, trä, lera, textil, gips med mera. Vardagskunskap Vardagskunskap är en förberedelse för ditt framtida egna boende. Du får träna på att skriva matsedel, handla råvaror och laga enkla rätter. Du får även lära dig annat man behöver för att kunna bo själv som tvätta, städa, sortera sopor med mera. Tema En dag i veckan har vi tema. Vi arbetar med ett eller två teman per termin. Det kan till exempel vara skog, vatten eller fåglar. När vi har tema åker vi ofta ut på studiebesök. Teoretiska studier Du väljer själv om du vill ägna dig åt teoretiska studier. Vill du t.ex. träna på matematik eller engelska kan du välja att arbeta med det på dina eget val-timmar. Boende När du börjar på Katrineberg flyttar du in i ett eget rum i något av skolans elevhem. Där bor du tillsammans med klasskamrater och elever från de övriga linjerna på skolan. Kanske är det första gången du bor hemifrån. Behöver du stöd finns assistenter de flesta kvällar i veckan. Linjen förfogar även över en lägenhet där du i än högre grad får träna att bo på egen hand. När du flyttar in i den här lägenheten får du själv ansvara för frukost och kvällsmat. På helgerna väljer du själv om du vill åka hem eller stanna på skolan. Väljer du att stanna finns möjlighet att äta i skolans matsal. Praktik För att öka möjligheterna att i framtiden hitta ett arbete eller en sysselsättning som du trivs med får du under tiden på skolan praktisera på olika arbetsplatser. Du kan praktisera i närheten av skolan men du kan även praktisera i den kommun där du tänker bo efter tiden på skolan. Fritid Varje vecka ordnas någon eller några gemensamma aktiviteter på skolan som du kan välja att delta i. Det kan vara volleyboll, judo, filmvisning eller visafton. Skolan har bibliotek och datasalar där du kan tillbringa fritiden. På ditt elevhem finns ett gemensamt uppehållsrum med teve. Vill du ta med din egen dator eller teve och ha på ditt rum går det bra. Mentor När du börjar på Katrineberg blir någon i personalen din mentor. Du har samtal med din mentor varje vecka. Din mentor gläds med dig när du gör dina framsteg och stöttar dig om du har det jobbigt. Nätverk En viktig del i din utveckling är att skapa ett nätverk som består av din mentor och personer i din omgivning som är viktiga för dig. Du och din mentor bjuder in ditt nätverk till ett möte på skolan varje termin och på detta möte diskuterar vi dig och dina framsteg samt drar upp planer för din fortsatta utveckling.

6 Sundsgårdens folkhögskola (Helsingborg) FLYT - en yrkesförberedande kurs Deltagare från Grundsärskola, Gymnasiesärskolans Nationella program eller liknande Här arbetar vi för att du ska få FLYT i livet. Kursen tar stor hänsyn till den takt du behöver för att utvecklas. Här får du möjlighet att undersöka vad just du är bäst på och vilket arbete som skulle passa dig. När du slutar kursen hoppas vi att du vet vad du kan och vad du, eventuellt, behöver hjälp med. Kursen stärker din självkänsla och ditt självförtroende och gör dig tryggare så att du vill och vågar ta steget ut på arbetsmarknaden. Efter kursens slut får du ett kursintyg. Kursinnehåll Arbetslivskunskap Kommunikation och beteende Vardagsekonomi Omvärldskunskap Nutidsorientering Samlevnadsfrågor Estetisk verksamhet med kreativa processer Praktik för att undersöka och upptäcka dina styrkor Friskvård och motion Vi strävar efter att forma arbetet så att det passar dig. Du arbetar både enskilt och i grupp i studierna blandar vi praktiska och teoretiska moment. FLYTs kursdeltagare deltar liksom skolans övriga studerande i informationssamlingar, temadagar, idrottsdagar och gemensamma föreläsningar. Internat Du har möjlighet att bo på Sundsgårdens internat under din studietid och där finns möjlighet till boendestöd finansierad via din hemkommun. Mål Att stärka och bygga vidare på de förmågor och kunskaper som finns hos varje deltagare Att stärka deltagaren till bättre självförtroende och självkänsla Att förbereda för olika arbeten inom diverse sektorer Att stärka individen till ett självständigt liv Att ta ansvar för sig själv och andra Antagningsvillkor Antagning efter intervju. 1-2 års studier med ny ansökan inför nytt läsår.

7 Valjevikens Folkhögskola (Sölvesborg) Allmän kurs - Profil musik/hälsa FÖR DIG MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som gillar att uppträda, sjunga och spela! Här får du chansen att tre dagar i veckan utveckla detta intresse samtidigt som du tar hjälp av musiken för att läsa svenska, engelska, samhällsorientering, historia och geografi. I musiken arbetar vi i ensembler med 5-10 personer, innehållande trummor, bas, piano/keyboard, gitarr, sång och du är välkommen att ta med specialanpassade instrument. Du kommer att få möjlighet att delta i konserter och olika projekt. Musikstilarna är främst pop och rock men du är själv med och styr låtval. I den allmänna delen är det meningen att du ska kunna läsa ämnen som kan ge bra kunskap för resten av livet. För att det ska bli lite lättare att komma ihåg saker vill vi göra det lustfyllt att lära och därför kopplar vi musiken till de allmänna ämnena. Det betyder att vi i utifrån ämnena går igenom och skriver sångtexter samt speglar nutidshistoria och geografi med genrer och tidstypisk musik. Vill du läsa fler ämnen för att få behörighet att läsa vidare har du möjlighet att utöka din kurs och läsa heltid. Du läser då dessa ämnen ihop med annan allmän kurs. En annan del i kursen handlar om kost och hälsa. På ett lättsamt sätt får du lära dig hur du äter rätt och motionerar utifrån dina förutsättningar. Ni lagar mat tillsammans och genomför roliga och lärorika aktiviteter. Allmän kurs - Profil idrott/hälsa FÖR DIG MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Här finns möjlighet att läsa på grundskole- eller gymnasienivå samtidigt som du får utveckla dig och dina kunskaper inom idrott och hälsa. Du bör ha idrott som ditt stora intresse och vilja lära dig mer om olika idrotter. Allmän kurs med idrottsinriktning vänder sig till dig som är intresserad av träning, idrott och hälsa och vill kombinera detta med att läsa in vissa kärnämnen/gymnasiegemensamma kurser eller allmänna ämnen. Cirka halva tiden av kursen ägnar du åt praktiska och teoretiska ämnen kring träning och idrott. Du får möjlighet att prova på en mängd aktiviteter. Beroende på gruppens sammansättning kan det handla om både individuell idrott såväl som lagidrott. Utifrån din studieplan kan det även ingå ämnen som träningslära, mental träning/idrottspsykologi, föreningskunskap, idrottsledarskap samt kost och hälsa. Du utvecklar dig själv och kan finna den idrott som passar dig och dina behov av träning bäst. Du får också tillfälle att utveckla ditt engagemang för uppdrag i olika idrottsföreningar. Förutom traditionella studier lägger vi stor vikt vid att utveckla din personlighet och din relation till andra människor. Valjeviken har mycket goda träningsmöjligheter med modern idrottshall, simhall med mängder av faciliteter, lokaler för styrketräning och fysioterapi, närhet till ridklubb och golfbana. Här finns hög kompetens inom pedagogik och behandling.

8 Furuboda Folkhögskola (Åhus) På Furuboda folkhögskola utgår vi från att alla kan och vill utvecklas. För att utveckling ska ske måste förutsättningarna för detta finnas. Vårt uppdrag är att skapa dessa förutsättningar. Vi utgår från att vårt arbetssätt, som bygger på tillit och förtroende, leder till ökad självständighet och ansvarstagande. På Furuboda folkhögskola ser vi individen som helhet med många olika förmågor. Kurserna är intressebaserade kurser eller Allmänna kurser, alla är öppna att söka vare sig man har en funktionsnedsättning eller ej. Vissa kurser är speciellt anpassade. På väg igen är en sådan kurs för personer med en förvärvad hjärnskada. För dig som har en funktionsnedsättning och behöver tillrättalagd miljö och studieform kan Furuboda erbjuda stöd i undervisningen, personlig assistans (beslut från Försäkringskassan) och speciella resurser i form av behandling. Exempel på detta är träning med sjukgymnast, logoped, arbetsterapeut samt samtal med kurator. Samtliga insatser måste ansökas om och beviljas från hemkommun eller landsting/region. Baskursen Utvecklas i din egen takt Baskursen ger dig kunskap och gemenskap. Vi utgår från dina förutsättningar och du får vara med och påverka innehållet i kursen. Det är viktigt att det du lär dig hänger ihop, därför arbetar vi med olika teman. Kursinnehåll: Språkverkstad (läsa och skriva), matte (räkna), naturkunskap, Bild, musik, Socialt samspel, hemkunskap, Idrott/simning, Datorkunskap, Engelska Allmän kurs Framtid - Rusta dig för din framtid I kursen blir du väl förbered att möta tiden efter skolans slut. I alla ämnen är din delaktighet viktig och vi undersöker tillsammans hur du kan göra skillnad i ditt liv. Målet med kursen är att du ska vara väl förberedd att möta din framtid, för detta måste du bli självständig, få kunskap om arbetsliv och boende och kunna ta beslut som gäller dig och

9 din framtid. Vi arbetar med frågeställningar som; Hur kan du vara med och påverka ditt val av sysselsättning och allt som behövs för att göra den möjlig? Hur kan du rusta dig för din framtid som en självständig person som tar fullt ansvar för ditt eget liv? Arbetsmetod: Vi arbetar i mindre grupper utifrån dina förutsättningar och mål. För att få än mer kunskap om framtiden gör vi studiebesök på arbetsplatser, banker, affärer mm. Du får också möjlighet att praktisera på någon arbetsplats under kortare eller något längre tid. Kursinnehåll svenska, engelska, matematik, historia/religion, samhällsorientering, arbetslivskunskap, skapande verkstad/musik, simning/idrott, drama/it-kunskap, teman, framtidsplanering, kost & hälsa och livskunskap mm. Allmän kurs Omvärld - Börja ditt vuxenliv här Målet med kursen är att du ska vara väl förberedd att möta din framtid, för detta måste du bli självständig, få kunskap om arbetsliv och boende och kunna ta beslut som gäller dig och din framtid. Vi arbetar med frågeställningar som; Hur kan du vara med och påverka ditt val av sysselsättning och allt som behövs för att göra den möjlig? Hur kan du rusta dig för din framtid som en självständig person som tar fullt ansvar för ditt eget liv? Arbetsmetod: Vi arbetar i mindre grupper utifrån dina förutsättningar och mål. För att få än mer kunskap om framtiden gör vi studiebesök på arbetsplatser, banker, affärer mm. Du får också möjlighet att praktisera på någon arbetsplats under kortare eller något längre tid. Kursinnehåll: svenska, engelska, matematik, samhällsorientering, geografi, Skapande verkstad/musik, socialt samspel, fritid/framtidskunskap, naturkunskap, kost & hälsa, teman mm. Musikverkstan - Vi spelar tillsammans Kursen vänder sig främst till dig med en funktionsnedsättning. Vill du spela i ett band? Åka ut och spela för en publik? I Musikverkstan får du prova på olika musikinstrument i ensemblespel och använda datorn till att skriva egna texter, komponera eller till att vid behov använda alternativ och kompletterande kommunikation. Kursen vänder sig främst till dig med en funktionsnedsättning.

10 Arbetsmetod: Kursen ges möjlighet att prova olika musikinstrument och spela tillsammans med andra. Vår gemensamma spelglädje gör att du växer både som musikant och människa. Du får också arbeta med datorer på din egen nivå för att skriva texter och/eller musik. Dessutom kan du träna röst, tal och alternativ kommunikation i ett musikaliskt sammanhang. Efter överenskommelse med din hemkommun eller landsting/region kan extra insatser med kommunikationsteam ingå om du t ex behöver anpassade skriv- och kommunikationshjälpmedel. I kursen ingår Ensemblespel, Skrivarverkstad, Musikskapande, Musikhistoria och omvärldskunskap, Röst- och instrumentalträning, Drama, Bild, Kost/Hälsa IT-kursen - Öka din kreativitet Målgrupp: Kursen är öppen för alla och tillgänglig för dig med funktionsnedsättning. Du måste ha intresse för IT, ha grundläggande datorkunskap, vara intresserad av skapande arbete och personlig utveckling. Målsättning: Kursens övergripande mål är att öka dina kunskaper inom IT-området och där hitta nya skapande uttrycksformer, samtidigt som du utvecklas socialt. Arbetsmetod: Vi utgår från dina förutsättningar. Din utveckling och dina mål är viktigast, därför arbetar vi med individuella utvecklingsplaner och i mindre grupper. Klassen har 10 deltagare. Kursinnehåll: IT-kunskap, musik/ljudlaborationer, Bild, skrivareverkstad, matkunskap, vardagskunskap, socialt samspel, Idrott/simträning mm Antagningsvillkor: Studiebesök med Här och Nu samtal samt prova på dagar.

11 Nordiska Folkhögskolan (Kungälv) Allmän linje Baslinjen - ettårig linje med musikprofil Tycker du om musik och vill även arbeta med andra ämnen? Vi arbetar främst med svenska, engelska och matematik. Den här linjen är för dig som behöver slutföra dina studier på grundskolenivå. Blir du klar med dina grundskolebehörigheter kan du fortsätta på gymnasienivå. Du kan ha gått gymnasiesärskola, introduktionsprogrammet eller liknande och vill studera ett år på folkhögskola. En dag i veckan håller vi på med musik. Allmän kurs Under året bygger du på dina kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du läser i eget tempo och med teman som gör det möjligt att öva de olika ämnena på ett praktiskt sätt. Musiken har en stor plats på linjen. Du får möjlighet att prova olika instrument och att spela och sjunga tillsammans. Under läsåret finns möjlighet till ett par kortare praktikperioder. Vi gör också studiebesök på Arbetsförmedlingen och träffar studievägledare. Arbetsform Vi väljer ofta att läsa tematiskt inom natur-, miljö- och samhällsfrågor. Exempel på teman är arbetsliv, hälsa & livsstil och Göteborg. Behov och intressen är det viktigaste när arbetet planeras. Grupparbetet och gemenskap är viktigt oavsett om det är musik eller samhällsfrågor på schemat. Baslinjen är en del av skolan men man arbetar mest i sin egen grupp. Baslinjer ger dig... - ökade kunskaper - tid att fundera på vad du vill göra i framtiden - nya vänner - ett år med mycket musik - ökat självförtroende - ett roligt år i en kreativ miljö Folkhögskolan Du blir en del av skolans gemenskap och du kommer i kontakt med skolans nordiska språk och möter lärare och kamrater från olika länder. När skolan ordnar gemensamma aktiviteter som till exempel konserter, föredrag och teater, deltar linjen tillsammans med skolans övriga elever. Skolan har inte möjlighet att erbjuda elever på Baslinjen boende på internatet. Ansökan: Ansökan till Baslinjen gör du här på skolans hemsida. Längd: 2 terminer Kursstart: augusti Antal elevplatser: 12

Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017

Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017 Folkhögskoledag i Partille 26/1 2017 Inbjudna Folkhögskolor Ljungskile folkhögskola Sundsgårdens folkhögskola Furuboda folkhögskola Vara folkhögskola Katrinebergs Folkhögskola Nordiska folkhögskolan Ädelfors

Läs mer

Läsåret 2013/2014. Folkhögskola

Läsåret 2013/2014. Folkhögskola Läsåret 2013/2014 Folkhögskola Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Vår vision är självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle. På Furuboda

Läs mer

Läsåret 2015/2016. Folkhögskola

Läsåret 2015/2016. Folkhögskola Läsåret 2015/2016 Folkhögskola Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Vår vision är självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle. På Furuboda

Läs mer

Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola

Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Folkhögskola Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Vår vision är självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle. På Furuboda arbetar vi

Läs mer

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Praktisk linje. Kursplan, se nedan

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Praktisk linje. Kursplan, se nedan Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Praktisk linje Utbildningens målsättning är att deltagarna stärks och utvecklas till självständiga samhällsmedborgare inom områdena Ett eget boende Arbete/sysselsättning

Läs mer

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Praktisk linje. Kursplan, se nedan

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Praktisk linje. Kursplan, se nedan Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Praktisk linje Utbildningens målsättning är att deltagarna stärks och utvecklas till självständiga samhällsmedborgare inom områdena Ett eget boende Arbete/sysselsättning

Läs mer

Läsåret 2014/2015. Folkhögskola

Läsåret 2014/2015. Folkhögskola Läsåret 2014/2015 Folkhögskola Furuboda Folkhögskola är mer än en vanlig skola Vår vision är självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle. På Furuboda

Läs mer

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid

BASKURSEN. www.hogalid.nu. 2015-2016 Högalids Folkhögskola. Ansök och läs mer om BASKURSEN på vår hemsida: Studier, boende och fritid BASKURSEN 2015-2016 Högalids Folkhögskola Studier, boende och fritid En kurs för dig med lindrig utvecklingsstörning som vill få kunskaper för att blir mer självständig Ansök och läs mer om BASKURSEN på

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 15/16 Innehållsförteckning BAKGRUND... 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE... 2 PEDAGOGIK... 2 GENOMFÖRANDE... 2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING... 2 4.2 ÄMNEN... 2 4.3 INRIKTNINGAR

Läs mer

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14

Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Kursplan för Allmän kurs, Rimforsa Läsåret 13/14 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND...2 2 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH SYFTE...2 3 PEDAGOGIK...2 4 GENOMFÖRANDE...2 4.1 UPPLÄGG OCH PLANERING...2 4.2 ÄMNEN...2 4.3

Läs mer

Högalids Folkhögskola

Högalids Folkhögskola Högalids Folkhögskola 2017-2018 En kurs för dig med lindrig utvecklingsstörning som vill träffa nya vänner och som vill få kunskap för att bli mer självständig. Vad är en folkhögskola? Det är en skola

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna 2014-2015 Komvux/Särvux Nygatan 38 602 34 Norrköping Telefon: 011-15 33 66 komvux@edu.norrkoping.se LÄRARE Anna Amirijoo Carina Bessing Runa Lindqvist Du hittar oss i Komvux

Läs mer

Västanviks folkhögskola

Västanviks folkhögskola UTBILDNINGAR läsåret 2015/2016 Västanviks folkhögskola Det som skiljer Västanviks folkhögskola från andra folkhögskolor är att skolan erbjuder en teckenspråkig miljö där alla använder teckenspråk. Skolans

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Allmän kurs - musik Kursens mål

Allmän kurs - musik Kursens mål En kurs för dig som har ett brinnande intresse för musik och känner att du vill utvecklas i och med musiken. Hos oss kombinerar du musik med kärnämnen, och kan i och med det läsa in grundläggande behörighet

Läs mer

Du läser ämnen som ger grundläggande

Du läser ämnen som ger grundläggande Allmän kurs Allmän kurs med extra svenska 2012/2013 Allmän kurs På Allmän kurs på Sigtuna folkhögskola gäller samarbete och du arbetar nära dina lärare och kurskompisar. Den här kursen är ett bra alternativ

Läs mer

Unika utbildningar för unika ungdomar

Unika utbildningar för unika ungdomar Unika utbildningar för unika ungdomar Välkommen till Frejagymnasiet! Frejagymnasiet är gymnasiesärskolan för dig som trivs på en mindre, tryggare och mer individanpassad skola. Här kan du läsa utbildningar

Läs mer

Sommar, sol och personlig utveckling! En kurs på Ädelfors folkhögskola ger dig ny energi, nya kunskaper och trevliga minnen.

Sommar, sol och personlig utveckling! En kurs på Ädelfors folkhögskola ger dig ny energi, nya kunskaper och trevliga minnen. Sommar, sol och personlig utveckling! En kurs på Ädelfors folkhögskola ger dig ny energi, nya kunskaper och trevliga minnen. 2015 RIDKURS För dig med lätt utvecklingsstörning. Här växlar vi mellan ridning

Läs mer

Sommarkurser. Sommar, sol och personlig utveckling! En kurs på Ädelfors folkhögskola ger dig ny energi, nya kunskaper och trevliga minnen.

Sommarkurser. Sommar, sol och personlig utveckling! En kurs på Ädelfors folkhögskola ger dig ny energi, nya kunskaper och trevliga minnen. 2014 Sommarkurser Sommar, sol och personlig utveckling! En kurs på Ädelfors folkhögskola ger dig ny energi, nya kunskaper och trevliga minnen. Ridkurs För dig med lätt utvecklingsstörning. Här växlar vi

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm RgRh Stockholm Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm VAD ÄR RIKSGYMNASIET? Riksgymnasiet är till för ungdomar med svåra rörelsehinder. Det fungerar som vilken gymnasieskola som

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll Allmän kurs är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. Hos oss får du möjlighet att studera i lugn takt och i en trygg miljö, där du får både stimulans

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

VÄLKOMMEN. Kursutbud Särskild utbildning för vuxna. Ansök på:

VÄLKOMMEN. Kursutbud Särskild utbildning för vuxna. Ansök på: Särskild utbildning för vuxna Kursutbud 2019 Här finns utbildningar för dig som: Har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada Är 20 år eller äldre Vill lära dig

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2014 2015

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2014 2015 EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2014 2015 Dalkarlså Folkhögskola ligger vackert belägen i Västerbottens kustland, fyra mil norr om Umeå. Låt den kreativa miljön prägla studieåret

Läs mer

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1.

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1. All verksamhet på Allmän kurs - BAS utgår från individens behov och förmåga. Vi gör en kartläggning i början av terminen över vilket stöd du behöver i olika situationer, både i skola, på fritiden och på

Läs mer

Välkommen att studera på Särvux i Avesta!

Välkommen att studera på Särvux i Avesta! Välkommen att studera på Särvux i Avesta! Särvux är en frivillig vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada samt

Läs mer

Gymnasiesärskolan 2019/2020

Gymnasiesärskolan 2019/2020 Gymnasiesärskolan 2019/2020 Välj ett program du kan trivas med Du och dina kunskaper är viktiga oavsett om du har tänkt börja jobba efter gymnasiet eller plugga vidare. Men än är du inte riktigt där. Ta

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasieskola Gymnasiesärskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund

Särskild utbildning för vuxna. Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund Särskild utbildning för vuxna Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund Kurskatalog 2014/2015 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna Särvux

Särskild utbildning för vuxna Särvux SALA2000, v 1.0, 2010-06-09 1 (12) UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Enheten för vuxnas lärande Särskild utbildning för vuxna Särvux Kurskatalog 2010/11 SALA KOMMUN Box 304 733 25 Sala Besöksadress:

Läs mer

Individuella programmen GySär13

Individuella programmen GySär13 Individuella programmen De individuella programmen är till för de elever som behöver läsa ämnesområden istället för ämnen. Utbildningen ska ge eleverna kunskaper för att ett så självständigt och aktivt

Läs mer

Välkommen till Kvarnbergsskolan Huddinge Kommun

Välkommen till Kvarnbergsskolan Huddinge Kommun Välkommen till Kvarnbergsskolan Huddinge Kommun Att välja till årskurs 7 2014/2015 Välkommen till Kvarnbergsskolan När du som förälder tillsammans med ditt barn funderar över vilka val som är aktuella

Läs mer

SÄRVUX kursprogram 2014-2015

SÄRVUX kursprogram 2014-2015 SÄRVUX kursprogram 2014-2015 Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2019-20 Textilslöjd (SL) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Den sökande ska fylla minst18 år senast under det år studierna påbörjas.

Den sökande ska fylla minst18 år senast under det år studierna påbörjas. Katrinebergs folkhögskola Antagningskriterier Grundläggande förutsättningar för antagning Den sökande ska fylla minst18 år senast under det år studierna påbörjas. Deltagarsammansättningen ska, om möjligt,

Läs mer

I olika ämnen krävs varierande arbetssätt, som arbete i grupp och individuella arbetsprestationer.

I olika ämnen krävs varierande arbetssätt, som arbete i grupp och individuella arbetsprestationer. Hälsa & Idrott väljer du om du söker ett alternativ till andra skolformer, behöver komplettera eller bygga på tidigare studier och vill skaffa dig behörighet för högskola. Tiden på folkhögskola är ofta

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val

Grundskolans. Elevens Val Grundskolans Elevens Val 2018-19 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

Träning och studier - en oslagbar kombination Samhällsvetenskap (SA) Träning och hälsa (BF) www.hbgsportgymnasium.com Utmana dig själv! Härlig gemenskap Vill du kombinera dina studier med tuff och rolig

Läs mer

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD UTBILDNINGSPROGRAM 2015 ETT INDIVIDUELLT ANPASSAT LÄRANDE GER ALLA CHANSEN ATT LYCKAS Det är inte alla gymnasium som gör det vi gör. Här på Snitz är vi specialiserade

Läs mer

KURSBESKRIVNING ALLMÄN KURS - BAS ÖSTERLENS FOLKHÖGSKOLA SKOLÄMNEN

KURSBESKRIVNING ALLMÄN KURS - BAS ÖSTERLENS FOLKHÖGSKOLA SKOLÄMNEN KURSBESKRIVNING ALLMÄN KURS - BAS ÖSTERLENS FOLKHÖGSKOLA All verksamhet på Allmän kurs - BAS utgår från individens behov och förmåga. Vi gör en kartläggning i början av terminen över vilket stöd du behöver

Läs mer

Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 16/17

Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 16/17 Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 16/17 ÖPPET HUS för blivande sjuor och deras målsmän på Österslättsskolan, med kort inledning på Stadsteatern Torsdagen den 18 februari kl 18.30 20.00 VISION Österslättsskolan

Läs mer

Det Individuella programmet. skolan läsåret 2010/2011

Det Individuella programmet. skolan läsåret 2010/2011 Det Individuella programmet på Bergska skolan läsåret 2010/2011 Det Individuella programmet på Bergska skolan läsåret 2010/2011 Bergska skolan Ekmans väg 12 612 36 Finspång Telefon 0122-85 530 E-post:

Läs mer

Move & Walk. Skolan. Gymnasiesärskolan

Move & Walk. Skolan. Gymnasiesärskolan Move & Walk. Skolan Gymnasiesärskolan Ett steg närmare ett självständigare vuxenliv Move & Walk Gymnasiesärskolan är en friskola och är avgiftsfri för ungdomar som har avslutat sina studier på grundsärskola

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Välkommen till Särvux i Mölnlycke!

Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Sär vux kursprogram 2013 Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4

Jällagymnasiets gymnasiesärskola. Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Jällagymnasiets gymnasiesärskola Nationellt och Individuellt program Jälla-4 Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Askersund Hallsberg Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund Kurskatalog 2013/2014 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Särvux Sydnärkes Utbildningsförbund ASKERSUND HALLSBERG LAXÅ Kurskatalog 2010 Särvux en alternativ utbildning Särvux är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år

Läs mer

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1

Särvux. Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Välkommen till. (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016. Sid 1 Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2015-2016 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen

Läs mer

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola

Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola Välkommen till Norrängsskolan i Hässleholm Gymnasiesärskola Gymnasieskola s www.norrangsskolan.se Trygga elever med möjlighet till ett framgångsrikt vuxenliv www.hassleholm.se Gymnasiesärskolans program

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 UTBILDNINGSKATALOG 2018/2019 2 Jenny Nyströmsskolan GS, 2017 GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Gymnasiesärskolan har idag

Läs mer

Individuellt program. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Fyris F

Individuellt program. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Fyris F Individuellt program Fyrisskolans gymnasiesärskola Fyris F Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en möjlighet till personlig utveckling. Utbildningen ska stimulera social gemenskap och

Läs mer

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2013-2014

EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2013-2014 EN MÖTESPLATS FÖR ALLA DALKARLSÅ FOLKHÖGSKOLA LÄSÅRET 2013-2014 Dalkarlså Folkhögskola ligger vackert belägen i Västerbottens kustland, fyra mil norr om Umeå. Låt den kreativa miljön prägla studieåret

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2016/2017

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2016/2017 INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2016/2017 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens gymnasium

Läs mer

Unika utbildningar för unika ungdomar

Unika utbildningar för unika ungdomar Unika utbildningar för unika ungdomar Välkommen till Frejagymnasiet! Frejagymnasiet är gymnasiesärskolan för dig som trivs på en mindre, tryggare och mer individanpassad skola. Hos oss kan du läsa utbildningar

Läs mer

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola

Tid för bildning och utbildning. En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola Tid för bildning och utbildning En broschyr om Allmän kurs på Sörängens folkhögskola Sörängens folkhögskola Foto: Bengt Ljunggren, Grafica Välkommen till Allmän linje Allmän kurs är till för dig som har

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos oss. Du kommer att mötas

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

KAPARESKOLAN. Valet är Ditt! OBS! Elevens val kommer att göras vid skolstart

KAPARESKOLAN. Valet är Ditt! OBS! Elevens val kommer att göras vid skolstart KAPARESKOLAN Valet är Ditt! Elevens val är en möjlighet till fördjupning inom något/några skolämnen. Elevens val läses en timme per vecka. I vissa fall läses ämnet koncentrerat 2h/vecka under halva läsåret

Läs mer

På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar. Studium Lärvux. Särskild utbildning för vuxna.

På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar. Studium Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. På grund- & gymnasienivå + yrkesutbildningar Studium Lärvux Särskild utbildning för vuxna www.studiumgbg.se Välkommen till Lärvux Känner du att du vill utvecklas och hitta nya vägar i livet? Du kanske

Läs mer

Västanviks folkhögskola

Västanviks folkhögskola UTBILDNINGAR läsåret 2017/2018 Västanviks folkhögskola Det som skiljer Västanviks folkhögskola från andra folkhögskolor är att skolan erbjuder en teckenspråkig miljö där alla använder teckenspråk. Skolans

Läs mer

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y

Välkommen till. Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Välkommen till Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Agneberg - Östrabo Y Uddevalla Gymnasiesärskola Elevens bästa Vad är gymnasiesärskolan? Gymnasiesärskolan är en egen skolform med egna kursplaner

Läs mer

ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16

ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16 ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16 ALLMÄN KURS med ämnesinriktning 17 aug - 18 dec 2015 -- 7/1-1/6 2016 Vill du... - få grundskolekompetens? - få gymnasiekompetens? - få behörighet till fortsatta studier?

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Valstaskolan Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till Valstaskolan och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog läsåret 2015/2016

Särskild utbildning för vuxna. Kurskatalog läsåret 2015/2016 Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2015/2016 Särskild Utbildning för Vuxna i kommunen är till för dig som har inlärningssvårigheter som orsakats av utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

Programmet för samhälle, natur och språk

Programmet för samhälle, natur och språk Programmet för samhälle, natur och språk Programmet för samhälle, natur och språk är till för dig som vill veta mer om hur samhället fungerar och vad som påverkar oss människor, naturen och samhället.

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14.

Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Hej alla sökanden till Särskild utbildning för vuxna (SUV)! Här kommer en folder om kurserna inför hösten -14. Här kan du söka efter just den eller de kurser du vill gå. Ta hjälp av någon personal, god

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Kom ihåg! Sista ansökningsdag 1 maj Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2015/2016

INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2015/2016 INDIVIDUELLT VAL ÅR 1 Läsåret 2015/2016 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens Gymnasium

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Välkommen till Särvux i Sala

Välkommen till Särvux i Sala Särvux Utbildning för vuxna Kurskatalog 2009/10 Sala kommun Innehåll Innehåll sid. 2 Allmän information sid. 3 Engelska sid. 4 Matematik sid. 5 Samhällskunskap sid. 6 Svenska sid. 7 Kommunikation och omvärldskunskap

Läs mer

4-5 6-7 8-9 10 11 11 12-13 2

4-5 6-7 8-9 10 11 11 12-13 2 KURSKATALOG 2016-2017 4-5 6-7 8-9 10 11 11 12-13 2 När jag började på den här skolan hade jag ganska nyligen tagit mig ur en depression, en ganska djup sådan. När jag fick beskedet att jag kommit in på

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. skolan som ger dig extra stöd

Särskild utbildning för vuxna. skolan som ger dig extra stöd Särskild utbildning för vuxna skolan som ger dig extra stöd LÄSÅRET 2011/2012 Innehållsförteckning Välkommen till Särvux...1 Utbildningar/kurser Kommunikation...3 Verklighets och omvärldsuppfattning...3

Läs mer

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015

e p r t er Lä a n st ud e r a i l å ng sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 dig mer, repe r t er Lä a di na ku n sk ap e ro p! p ch u r g st ud liten e r a i l å ng n e i t sam t a k Särvux Välkommen till (Särskild utbildning för vuxna) 2014-2015 Sista ansökningsdag 9S i dmaj

Läs mer

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser

Särvux. Träningsskola. Grundläggande kurser. Yrkesinriktade kurser. Gymnasiekurser Särvux Träningsskola Grundläggande kurser Yrkesinriktade kurser Gymnasiekurser Särvux särskild utbildning för vuxna Särvux (särskild utbildning för vuxna) är en skolform för dig som har fyllt 20 år. har

Läs mer

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013

GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund Läsåret 2012 / 2013 Gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 Gymnasiesär GYMNASIESÄRSKOLAN i Kalmarsunds Gymnasieförbund 2 Gymnasiesärskolan har idag elever till

Läs mer

Västanviks folkhögskola

Västanviks folkhögskola UTBILDNINGAR läsåret 2016/2017 Västanviks folkhögskola Det som skiljer Västanviks folkhögskola från andra folkhögskolor är att skolan erbjuder en teckenspråkig miljö där alla använder teckenspråk. Skolans

Läs mer

Hösten 2015 - Våren 2016

Hösten 2015 - Våren 2016 Hösten 2015 - Våren 2016 Masugnen ~ 1 ~ Vem kan gå på särvux? Särskild utbildning för vuxna (särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och som har inlärningssvårigheter som beror på

Läs mer

ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER

ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER ALLMÄN KURS PÅ FOLKHÖGSKOLA - EN VÄG TILL HÖGRE STUDIER 1 Innehåll Folkhögskolans väg till högre studier Folkhögskolans Allmänna kurs Behörighet till högskola, yrkeshögskola och folkhögskolans eftergymnasiala

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog läsåret 2015/2016 Särvux är till för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Det finns

Läs mer

Lärvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. Kurser Grundläggande nivå Motsvarande träningsskolan

Lärvux. Lärvux. Särskild utbildning för vuxna. Kurser Grundläggande nivå Motsvarande träningsskolan Särskild utbildning för vuxna Lärvux Kurser Grundläggande nivå Motsvarande träningsskolan Kurser Grundläggande nivå Motsvarande grundsärskola Lärvux Hej och välkommen till Särskild utbildning för vuxna

Läs mer

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK...

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... 5 Kursens namn: Klasstimme LOK... 6 Kursens namn: Livskunskap LOK... 7 Kursens namn:

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Komvux/Särskild utbildning för vuxna Nygatan 38 602 34 Norrköping Särskild utbildning för vuxna 2018 2019 Telefon: 011-15 33 66 HITTA HIT LÄRARE Runa Lindqvist Marcus Listenius Du hittar oss i Komvux lokaler

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

För dig med lätt utvecklingsstörning. En vecka i kreativitetens tecken där vi arbetar med att vara kreativa i det mesta vi gör.

För dig med lätt utvecklingsstörning. En vecka i kreativitetens tecken där vi arbetar med att vara kreativa i det mesta vi gör. SOMMARKURSER 2018 KREATIV AKTIVERINGSKURS För dig med lätt utvecklingsstörning. En vecka i kreativitetens tecken där vi arbetar med att vara kreativa i det mesta vi gör. Kreativ matlagning, vi testar den

Läs mer

Särvux. Välkommen till... Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp!

Särvux. Välkommen till... Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux. Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Lär dig mer, repetera dina kunskaper och studera i långsam takt i en liten grupp! Välkommen till... Särvux (Särskild utbildning för vuxna) 2013-2014 Sista ansökningsdag 9 maj boras.se/sarvux Sid 1 Välkommen

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde 2012-10-10 Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde Fritidshemmets uppdrag Det är viktigt att personalen utformar verksamheten så att fritidshemmet kompletterar skolan både tids- och

Läs mer

Välkommen till Lärvux

Välkommen till Lärvux 2018-03-02 Välkommen till Lärvux Särskild utbildning för vuxna Vill du ha kunskaper som hjälper dig i vardagen och arbetslivet? Lärvux i Sigtuna kommun välkomnar dig som har inlärningssvårigheter och som

Läs mer

Hösten Våren 2018

Hösten Våren 2018 Hösten 2017 - Våren 2018 ~ 1 ~ Vem kan gå på lärvux? Särskild utbildning för vuxna är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 17/18

Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 17/18 ÖPPET HUS för blivande sjuor och deras målsmän på Österslättsskolan, med kort inledning på Stadsteatern Onsdagen den 15 februari kl 18.30 20.00 Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 17/18 VISION Österslättsskolan

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola

Språkintroduktion. Dina studier. Vår skola Språkintroduktion fortsättning Språkintroduktion fortsättning är för dig som har kommit en bit på väg med din svenska. Du har till exempel läst Språkintroduktion nybörjare, något eller några år i grundskolan

Läs mer