Verksamhetsberättelse 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012"

Transkript

1 PM Ylva Engström Aktivitetssamordnare Verksamhetsberättelse 2012 Fritidsverksamhet för äldre, Träfflokalerna Stockbygården, Kajutan samt Väntjänsten UPPDRAG OCH OMFATTNING Fritidsverksamhet för äldre ska arbeta för att förebygga ohälsa bland pensionärer i Ekerö kommun i samverkan med frivilligorganisationer, hemtjänstutförare samt andra kommunala verksamheter. Utveckla och ge stöd till anhöriga. VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Fritidsverksamhet för äldre Öppna verksamheter bytte under 2012 namn till Fritidsverksamhet för äldre. Detta för att tydliggöra verksamheten. Aktivitetssamordnaren har under året deltagit i projektet Förebyggande hembesök Seniorsamtal. Aktivitetssamordnaren har startat upp samverkansmöten med hemtjänstutförarna i enlighet med överenskommelsen som slöts i projektet Samordnad vård och omsorg kring personer med demenssjukdom samt deras anhöriga. Samrådsmötena Kajutarådet och Stockbyrådet har slagits ihop. Detta efter att aktivitetssamordnaren föreslagit det och efter bifall från samtliga organisationer förutom Färingsö PRO. Anledningen till att råden slogs ihop berodde på två skäl. Första var att det i stort sett var samma personer på båda mötena med undantag för Ekerö PRO och Färingsö PRO representanterna. Det andra skälet var att visa att träfflokalerna Kajutan och Stockbygården är en verksamhet som bedrivs i två lokaler. Hopslagningen av råden kommer att utvärderas nu 2013.

2 Verksamheten mottog en synpunkt under Ett önskemål om att ordna kortspel i Kajutan. Träfflokalen Kajutan I Kajutan har det under året möblerats om och textilier har förnyats i förhoppning om att öka trivseln. Under senare delen av hösten på måndagseftermiddagarna har det erbjudits öppen verksamhet med personal på plats. Efter önskemål så har det spelats kort och druckits kaffe. Det har under året anordnades vårlunch samt jullunch. Studiefrämjandet har haft två studiecirklar i engelska. Studieförbundet Vuxenskolan (SV) har haft tre kamratcirklar. Två stycken i keramik varav en cirkel med inriktning för de som har MS och fibromyalgi och den tredje, matlagning för herrar. Röda korset nyttjar Kajutan flitigt. Två sygrupper, en grupp som träffas varje onsdag och de en grupp som träffas var tredje vecka. En anhöriggrupp för anhöriga till personer med en demenssjukdom. De träffas varannan vecka året runt. Röda korsets kris och beredskapsgrupp träffas en gång i månaden. Styrelsemöten en gång i månaden. Förvarar en del material i Kajutan. SPF har haft sina styrelsemöten i Kajutan, kamratcirklar i historia samt har föreningens kopiator ståendes på kontoret. Under året har anhöriggruppen för anhöriga till personer med psykisk sjukdom träffats på kvällstid i Kajutan. Kajutan har nyttjats av Ekgården för personalmöten samt för aktiviteter för boende på Ekgården när ledig tid funnits.

3 Träfflokalen Stockbygården Under våren/sommaren totalrenoverades köket. Verksamheten fortsatte som vanligt med undantaget att det inte kokades någon soppa. Istället erbjöds kaffe och smörgås. Under senare delen av hösten renoverades fönstren i runda bords rummet. Det tog 7 veckor. Verksamheten påverkades då rummet inte gick att använda till annat än som genomgångsrum. Stockbygården har under året serverat tisdagssoppa, påsk-, sommar- och julluncher. Anordnat surströmmingsfest, gräddat våfflor i samband med våffeldagen, serverat semlor på fettisdagen mm. Besökarna har haft möjlighet att delta i/titta på modevisning samt handla kläder två gånger per termin. Stockbygården har erbjudit gymnastik med sittande och stående rörelser på tisdagarna samt qigong på fredagarna under ledning av aktivitetssamordnaren. Intresset till att delta i dessa aktiviteter har ökat. I Qigonggrupperna deltar sammanlagt ca 22 personer/vecka. I gymnastikgruppen ökade under hösten deltagarantal så mycket att alla inte fick plats. För att kunna erbjuda alla som önskar träna gymnastik startades ytterligare en grupp under tisdagsförmiddagen. Efter att ha utökat antalet gymnastikgrupper deltog i snitt sammanlagt personer i gymnastik på tisdagsförmiddagarna. I samverkan med Ekerö Rehab har träning i Rehabgrupper erbjudits två gånger per vecka med undantag på jul och sommaruppehåll. Behovet av denna träningsform har ökat och antalet deltagare i grupperna har fyllts på maximalt d.v.s personer/grupp. Som avslutning på vår och höstterminerna har grupperna inbjudits till en gemensam avslutningsfest. På Stockbygården har PRO Färingsö haft veckovisa återkommande aktiviteter så som läsecirklar, sång och musikgrupp, boulespel samt månadsmöten. De har även anordnat aktiviteter för sina medlemmar på kvällstid vid ett antal tillfällen. Studiefrämjandet har haft kamratcirklar - matlagning för herrar. Studieförbundet Vuxenskolan har haft en kamratcirkel för porslinsmålare.

4 Väntjänsten Väntjänsten i Ekerö kommun är en samverkan mellan Ekerö kommun, Röda korset, Lions klubb, pensionärsföreningarna PRO och SPF samt frivilliga som inte har någon föreningstillhörighet. Aktivitetssamordnaren för Fritidsverksamhet för äldre samordnar kontakterna mellan frivilliga och dem som önskar sällskap och stöd. Väntjänsten förmedlar såväl tillfälliga som regelbundna kontakter. Under 2012 påbörjades ett samarbete kring Väntjänsten med Färingsö församling och den nyanställde diakonen. Tyvärr hann inte samarbetet ta form utan avstannade kort efter första mötet pga att diakonen avslutade sin anställning. Elva väntjänstgivare rapporterade in sammanlagt 922 utförda väntjänsttimmar för Det är en ökning med 18 % jämfört med föregående år. Under året har en ny frivillig tillkommit och åtagit sig en långvarig regelbunden kontakt. Alla frivilliga, aktiva som pensionerade har vid två tillfällen bjudits in till lunch som ett litet tack för det fina arbete de gör/har utfört. De är nu ett gäng om ca 14 personer som tackar ja för att träffas och utbyta erfarenheter. Frågan om de önskar bli inbjudna till fler liknade tillställningar har ställts men de tycker att två gånger per år är lagom. MÅLUPPFYLLELSE Bedömningen görs i en fyrgradig skala (praxis enligt Ekerös styrmodell för verksamheten) Uppnått Inte helt uppnått, Ej uppnått, Ej uppnått/ är på väg men påbörjat Ej startat Långsiktiga 2. Fritidsverksamhet för äldre ska arbeta för att förebygga ohälsa bland pensionärerna i Ekerö kommun oavsett ålder. Att förebygga ohälsa kan göras på många sätt. På Stockbygården erbjuds fysisk aktivitet. Önskemålet är att kunna erbjuda det även i Kajutan men i dagsläget

5 fungerar inte det pga. lokalen. Under 2012 har det inte erbjudits några föreläsningar då intresset tidigare år varit mycket svalt. Det har heller inte framkommit några önskemål om föreläsningar. I Kajutan har personalledd aktivitet på måndagseftermiddagarna erbjudits under hösten. Under 2013 kommer ytterligare aktivitet att erbjudas. 2. Utveckla och ge stöd till anhöriga. Anhöriga stöttas genom förmedling av kontakt via anhöriglänken men även genom att personalen har medmänskliga samtal. Anhörigkafé genomfördes inte. 3. Öka rekryteringen av väntjänstgivare. Under året har en ny frivillig tillkommit. Arbetet fortsätter under EGNA MÅL Kortsiktiga 1. Ökad trivsel i Kajutan och på Stockbygården. Stockbygården och Kajutan har investerat i möbler och textilier. 2. Uppgraderat hemsidan. Kontinuerligt arbete med att förnya hemsidan genom fotografier, uppdaterade texter och lägga in ny information. 1. Tydliggöra på hemsidan vem som ansvarar för respektive aktivitet som sker i Kajutan och på Stockbygården. 3. Ny broschyr för Fritidsverksamhet för äldre. Har påbörjats, fotografier är tagna, samarbete med informationsenheten inletts. 4. Öka tillgängligheten samt ökad trygghet i Kajutan genom tidsstyrt lås och automatisk dörröppnare. Förnyad kontakt med tekniska kontoret togs i januari Starta upp samverkan med hemtjänstutförarna kring förebyggande verksamhet för personer med demenssjukdom Aktivitetsagenter.

6 2. Samlad information kring äldrefrågor, anhörigstöd, frivilligorganisationer m.m. finns på Stockbygården och i Kajutan. Arbetet med att lyfta fram och synliggöra informationen pågår kontinuerligt. Tidskriftshållare kommer att monteras upp i Kajutan. VERKSAMHETSSTATISTIK OCH NYCKELTAL Verksamheten följs upp och utvärderas genom besöksstatistik samt nöjdhetsenkät. Nöjdhetsenkäten Nöjdhetsenkäten låg ute i Kajutan och på Stockbygården under oktober månad. Besökare uppmanades att fylla i den. I nöjdhetsenkäten framfördes från ett antal besökare i Kajutan som deltar i en anhöriggrupp på tisdagarna att de inte upplevde att frågor om hur de uppfattar personalen var relevanta då de aldrig såg till någon personal. Det framkom även under samtal med en av frivilligledarna att deltagare trott att frivilligledarna varit anställd personal. Av dem som svarade instämde drygt 80 % helt eller delvis med att de var nöjda med Kajutan. Det var 31 personer som fyllde i enkäten. På Stockbygården fyllde 75 personer i enkäten och av dem instämde 93 % helt eller delvis med att de var nöjda med Stockbygården. Önskemål om aktiviteter på Stockbygården som framkom i enkäten var t.ex. Senior Net och dans. Hur såg då svarsfrekvens ut bland träfflokalernas besökare? Under oktober månad var det 194 närvaromarkeringar i Kajutan, i snitt ca 48 markeringar per vecka. 23 % (7 personer) uppgav att de besökte Kajutan varannan vecka, 10 % att de besökte Kajutan flera gånger per vecka och 65 % att de besökte Kajutan en gång per vecka. Utifrån ovanstående information beräknas att ca 63 % av Kajutans besökare har fyllt i enkäten. På Stockbygården var det 743 närvaromarkeringar. 47 % (35 personer) uppgav att de besökte Stockbygården flera gånger per vecka, 39 % (29 personer) en gång per vecka och 4 % (3 personer) uppgav att de besökte Stockbygården varannan vecka. Utifrån ovanstående siffror beräknas att ca 48 % av Stockbygårdens besökare har fyllt i enkäten.

7 Besöksstatistik Besöksstatistiken förs genom att besökarna själva ansvarar för att markera sitt besök genom att sätta en pinne i en ruta beroende på könstillhörighet och åldersgrupp. Besöksstatisken förs för vardagar och de besökare som besöker/använder träfflokalerna genom Fritidsverksamhet för äldre. Träfflokalen Kajutan hade sammanlagt 1495 besök under Det är en ökning med knappt 7 % jämfört med föregående år. Bland de manliga besökarna är det de i åldern år (47,5 %) som besöker Kajutan flitigast. Bland de kvinnliga besökarna är det jämnare fördelat men åldern år är flitgast här med 27,4 %. I Kajutan står kvinnorna för 85,2 % av besöken. Träfflokalen Stockbygården hade under 2012 sammanlagt 5855 besök. Det är en ökning med 8 % jämfört med föregående år. På Stockbygården är könsfördelningen av besökarna jämnare jämfört med Kajutan, 66,8 % kvinnor och 33,2 % män. Bland männen är det flest i åldern år (30 %), och bland kvinnorna är det i åldern år (28 %), som besöker Stockbygården. Väntjänsten Elva väntjänstgivare rapporterade in sammanlagt 922 utförda väntjänsttimmar för Det är en ökning med 18 % jämfört med föregående år. INVESTERINGAR För att öka trivselfaktorn i Kajutan har det möblerats om, investerats i nya möbler och tyger till gardiner och för att klä om befintliga stolar. Köket: Nya gardiner. Tre nya högskåp. Två högskåp till keramikgrupperna för att förvara keramikmaterial i. Nya längre hyllplan till att torka keramiken på. Resultat: köket känns mer städat och rymligare. Hallen: Klädhängare har flyttats från yttre hallen till den inre för att skapa ett rum i den yttre hallen.

8 Nya möbler har köpts in, en tre-sits soffa, två karmstolar samt en fåtölj. Gardiner har hängts upp vid entrédörren. Ny förvaring för information har köpts in. Smålampor har köpts in. Resultat: trevlig rumskänsla i hallen har skapats. Salen: Nya gardiner Stolarna har klätts om Resultat: ökad välkomstkänsla. För att öka trivselfaktorn på Stockbygården har nya möbler köps in då de gamla var kraftigt nedslitna ( arvegods ifrån Färingsöhemmet, ca 30 år gamla). Två stycken tre-sits soffor. En fåtölj. Nya köksgardiner. Det har köpts in en DVD-spelare efter önskemål ifrån Färingsö PRO. Till köket har en ny matberedare inhandlats (den gamla gick sönder). FRAMÅTBLICK Fortsatt arbete för utökat samarbete med pensionärsorganisationerna och Röda korset. SPF och Röda korset nyttjar för närvarande inte Stockbygården för någon medlemsaktivitet. Utökat samarbete med PRO Färingsö kring aktiviteter på Stockbygården är igång. Fortsätta samarbetet med studieförbunden kring kamratcirklar, förläsningar, kultur mm.

Minnesanteckningar Samrådsmötet den 16/2-12

Minnesanteckningar Samrådsmötet den 16/2-12 Minnesanteckningar Samrådsmötet den 16/2-12 Närvarande: Inger Andersen Desirée Björk Gerd Lundin Kiki Svee Gun Häll Monica Granér Monica Persson Margareta Thörnqvist Gunnel Backstad Kerstin Henriksson

Läs mer

Fritidsverksamhet för äldre (FFÄ) - Samrådsmöte den 31 maj 2012

Fritidsverksamhet för äldre (FFÄ) - Samrådsmöte den 31 maj 2012 Fritidsverksamhet för äldre (FFÄ) - Samrådsmöte den 31 maj 2012 Närvarande: Desirée Björk kontaktpolitiker Alina Ericsson kontaktpolitiker Börje Bystedt representant för pensionärer på Stockbygården Margit

Läs mer

Vad tycker Du om anhörigstöd?

Vad tycker Du om anhörigstöd? Vad tycker Du om anhörigstöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna dig trygg när du vårdar din närstående? Hur tycker du att du blir bemött i din kontakt med kommunens anhörigstöd? Vad är viktigt

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN 2019 ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet som är långvarigt

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

Aktiviteter på Anhörigcenter

Aktiviteter på Anhörigcenter Aktiviteter på Anhörigcenter Hösten 2019 Under hösten erbjuder vi många olika aktiviteter som du är välkommen till. De vänder sig främst till personer som stöttar en närstående. Du anmäler dig genom att

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLISTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Verksamhetsbidrag

Läs mer

Akvarellgrupp. Kropp i balans

Akvarellgrupp. Kropp i balans Akvarellgrupp Att som anhörig till en långvarigt sjuk eller funktionshindrad person få tid över för egen verksamhet är inte lätt och det kan vara svårt att komma igång. För dig som är intresserad av att

Läs mer

INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga

INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga TÖREBODA KOMMUN 2011-03-01 Vård och omsorg INFORMATION OCH VERKSAMHET för äldre och daglediga Äldreomsorgens dagverksamhet i samarbete med föreningslivet Om du undrar över något eller känner någon som

Läs mer

Samarbete med frivilligorganisationer SN-2014/113

Samarbete med frivilligorganisationer SN-2014/113 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer s ordförande 2014-04-22 Förslag till beslut beslutar att godkänna rapporten. Rolf Samuelsson Ordförande Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary

Läs mer

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Vårt gemensamma arbete för att minska äldres ofrivilliga

Läs mer

Vi erbjuder för anhöriga: Enskilda samtal med socionom/beteendevetare Taktil massage Samtalsgrupper Tider finns vardagar, dag- och kvällstid

Vi erbjuder för anhöriga: Enskilda samtal med socionom/beteendevetare Taktil massage Samtalsgrupper Tider finns vardagar, dag- och kvällstid Välkommen till Anhörigcenter Vi erbjuder för anhöriga: Enskilda samtal med socionom/beteendevetare Taktil massage Samtalsgrupper Tider finns vardagar, dag- och kvällstid Vår gruppverksamhet för anhöriga

Läs mer

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 1 (8) Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 Kommun Nacka kommun Enheten Äldre Kontaktperson Enhetschef Anne-Lie Söderlund Anhörigkonsulent Ove Lindroth Telefon

Läs mer

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera!

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! Träffpunkt Ålem Håller öppet för Dig! Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! ÖPPETTIDER med personal Måndag.08.00 16.00...08.00 14.00 Onsdag..08.00 16.30...08.00 16.00 Lokalen finns tillgänglig andra

Läs mer

Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm.

Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm. ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2015-02-27 1 (6) Kvartalsbrev Mars 2015. Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm. Vi är redan inne i Mars månad, och efter en

Läs mer

MÅNADSBLAD DECEMBER Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD DECEMBER Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD DECEMBER -2017 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Internationella danser 09.30-11.30 PRO Haga-Malmaberg Trivselträff

Läs mer

Trivselpunkten. En social mötes plats för Seniorer samt vuxna med psykisk ohälsa i Staffanstorp kommun. Foto: Couleur

Trivselpunkten. En social mötes plats för Seniorer samt vuxna med psykisk ohälsa i Staffanstorp kommun. Foto: Couleur Trivselpunkten En social mötes plats för Seniorer samt vuxna med psykisk ohälsa i Staffanstorp kommun Foto: Couleur Aktivitetsprogram för Oktober 2019 Information Trivselpunkten är en öppen social mötesplats.

Läs mer

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO?

Enkätundersökning i Stockholms kommun Hur är det att vara ny medlem i PRO? Enkätundersökning i Stockholms kommun 2016 Hur är det att vara ny medlem i PRO? Vi frågade de nya medlemmarna Varit med i max 13 månader. PRO förening i Stockholms kommun. Helt nya i PRO och inte dem som

Läs mer

Anhörigstödet anordnar kostnadsfria cirklar under 2016 för dig som vårdar eller stödjer någon som inte själv klarar sin vardag.

Anhörigstödet anordnar kostnadsfria cirklar under 2016 för dig som vårdar eller stödjer någon som inte själv klarar sin vardag. Anhörigstödet anordnar kostnadsfria cirklar under 2016 för dig som vårdar eller stödjer någon som inte själv klarar sin vardag. Anhörig kallar vi dig som vårdar. Du behöver inte vara släkt eller bo tillsammans

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM September 2017 Hej. Ja då var sommaren över för denna gång sägs det, men vi kan ju alltid hoppas på en underbar höst istället.

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-03-23 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 Förslag

Läs mer

Delrapport 2009 Förebyggande hembesök. Bakgrund. Förebyggande hembesök i Halmstad Kommun 2009

Delrapport 2009 Förebyggande hembesök. Bakgrund. Förebyggande hembesök i Halmstad Kommun 2009 Delrapport 29 Förebyggande hembesök HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Bakgrund Förebyggande hembesök i Halmstad Kommun 29 Arbetet med de förebyggande hembesöken har fortlöpt under 29 och erbjudandet om besöken har

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Lundagården

Rapport från tillsyn vid Lundagården Rapport Dnr VON16/48 Datum Marie Johnsson Rapport från tillsyn vid Lundagården Tillsynen Tillsynen har genomförts som ett samtal med enhetschef Eva Lindblom samt två undersköterskor och två vårdbiträden

Läs mer

MÅNADSPROGRAM JULI OCH AUGUSTI Malmabergs Mötesplats. Släggargatan Västerås Telefon:

MÅNADSPROGRAM JULI OCH AUGUSTI Malmabergs Mötesplats. Släggargatan Västerås Telefon: MÅNADSPROGRAM JULI OCH AUGUSTI 2016 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 Västerås Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Ipad, dator, mobil 13.30-15.30 Tisdagar Balansgrupp

Läs mer

Nexus brukarundersökning. Socialförvaltningen

Nexus brukarundersökning. Socialförvaltningen Nexus brukarundersökning 2017 Socialförvaltningen Sammanfattning brukarundersökning Nexus Inom Nexus finns ett självklart intresse för besökares åsikter om verksamheten, främst för att kunna säkerställa

Läs mer

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012

Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Gällivare Kommun Socialförvaltningen, Äldreomsorgen Verksamhetsplan för sociala aktiviteter inom särskilda boenden. 2012 Äldreomsorgen i Gällivare Kommun Gällivare Kommun och socialnämnden ser det sociala

Läs mer

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro Kommun Telefon 0481-456 69 Ingen fråga är för liten Ni som förlorat er närstående

Läs mer

Biblioteket (Ekebyhovs slott) kl. 08:30 Sluttid:11:00

Biblioteket (Ekebyhovs slott) kl. 08:30 Sluttid:11:00 Plats och tid Beslutande ledamöter Biblioteket (Ekebyhovs slott) kl. 08:30 Sluttid:11:00 Anna Jakobsson (FP) Rolf Eriksson (C) Göran Tode, SPF Monica Persson, SPF Monica Granér, SPF Britta-Lena Rodell,

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

SOLNA RÖDAKORS VERKSAMHETSPLAN 2018

SOLNA RÖDAKORS VERKSAMHETSPLAN 2018 SOLNA RÖDAKORS VERKSAMHETSPLAN 2018 FRÅN RÖDAKORSFORUM 2017 DETTA SKALL VI TÄNKA PÅ INFÖR 2018 Framtid 2020 Röda Korset skall stärka den lokala organisationen och vara närvarande och synligt i lokalsamhället.

Läs mer

MÅNADSBLAD SEPTEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD SEPTEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD SEPTEMBER-16 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Internationella danser start 12 september 09.30-11.30 PRO Trivselträff

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Foto Taina Ahola Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola Augusti 2015 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan 13-18 september Seniorveckans program finns att hämta på Medelpunkten, Rådhuset och

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Start V.34 Mötesplats Råby

Start V.34 Mötesplats Råby Augusti 2018 Mötesplats Råby Råby Centrum Västerås 021-398771 Start V.34 Mötesplats Råby Ansvarig för verksamheten: Camilla Knutsen Camilla.cecilia.knutsen@vasteras.se Du hittar oss även under: Västerås

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE Social verksamhet SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT FÖR FALLPREVENTION OCH HÄLSA HOS ÄLDRE SEPTEMBER DECEMBER 2014 Maria Toll Samordnare anhörigstöd/volontärarbete/förebygga Postadress: Besöksadress: socialverksamhet@grastorp.se

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM VÅREN ulricehamn.se

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM VÅREN ulricehamn.se ANHÖRIGSTÖD PROGRAM VÅREN 2019 ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet som är långvarigt

Läs mer

Utvärdering Seniormässa 2010. Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september

Utvärdering Seniormässa 2010. Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september Utvärdering Seniormässa 21 Seniormässan i Munkedals folkpark torsdagen den 2 september Bakgrund Seniormässan arrangerades i Munkedals folkpark den 2 september 21. Det var den andra mässan i ordningen.

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-11 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 11.20 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

VERKSAMHETSP.I.RASION FÖR VERKSAMHETSÅRET 2016 UPPSALA RÖD,AKORSKRETS

VERKSAMHETSP.I.RASION FÖR VERKSAMHETSÅRET 2016 UPPSALA RÖD,AKORSKRETS VERKSAMHETSP.I.RASION FÖR VERKSAMHETSÅRET 2016 UPPSALA RÖD,AKORSKRETS Uppdraget Vid årsstämman i februari 2016 fick vi uppdraget att vara verksamhetsrevisorer (förvaltningsrevision). Vi har på olika sätt

Läs mer

SPF Seniorerna Trosas MÅNADSBREV MARS 2019

SPF Seniorerna Trosas MÅNADSBREV MARS 2019 1 av 5 2019-02-27 20:06 SPF Seniorerna Trosas MÅNADSBREV MARS 2019 Om du inte önskar få vårt månadsbrev med beskrivning av månadens aktiviteter så är det bara att meddela oss detta på spfseniorerna.trosa@gmail.com

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31 1.1 Inledning En stor del av föreningens styrelsearbete har inriktats mot att fortbilda och kompetensutbilda

Läs mer

Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106

Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106 Äldrenämndens uppföljning demokratiplan 2019-02-05 1 (6) Rapportering och uppföljning utifrån Demokratiplan för Järfälla kommun Dnr kdn 2016/106 Demokratiplan för Järfälla kommun för en hållbar demokrati

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

MÅNADSBLAD NOVEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD NOVEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD NOVEMBER-16 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Tvåänds-stickning 09.00-12.00 Internationella danser 09.30-11.30

Läs mer

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa

Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Slutrapport projekt Våga klicka Våga surfa Sökande: ABF Borlänge Nedansiljan - kommun Rättvik, Studieförbundet Vuxenskolan Rättvik, Kulturenheten Rättviks kommun. Uppdragstagare: ABF Borlänge Nedansiljan,

Läs mer

Anhörigstöd i Bodens kommun

Anhörigstöd i Bodens kommun Anhörigstöd i Bodens kommun Vad är anhörigstöd Anhörigstöd är insatser som syftar till att underlätta för dig som ger stöd och omsorg till någon närstående. Insatserna kan vara biståndsbedömda, dvs. ges

Läs mer

Information om anhörigstöd 2010

Information om anhörigstöd 2010 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING ANMÄLNINGSÄRENDE SID 1 (5) 2010-11-22 Handläggare: Kerstin Larsson, Ninnie Jonsson och Siv Lundgren Telefon: 08-508

Läs mer

Brukarundersökning Järfälla kommun. Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014

Brukarundersökning Järfälla kommun. Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014 Brukarundersökning 2013 Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet inom Äldreomsorgen (ÄO) Januari 2014 Nordiska Undersökningsgruppen 2014-01-31 Titel: Socialförvaltningen Utvärdering dagverksamhet

Läs mer

Kartläggning av förebyggande arbete riktat till äldre 12 april 2019

Kartläggning av förebyggande arbete riktat till äldre 12 april 2019 Kartläggning av förebyggande arbete riktat till äldre 12 april 2019 Forskningen visar att: Hälsofrämjande och förebyggande insatser även upp i höga åldrar har positiva effekter på hälsa och livskvalitet

Läs mer

Aktiviteter i Eslövs kommun våren och sommaren 2011

Aktiviteter i Eslövs kommun våren och sommaren 2011 Aktiviteter i Eslövs kommun våren och sommaren 2011 Öppet för alla AKTIVITETSHUSET KARIDAL Karidal är en mötesplats för kommunens invånare där alla är lika välkomna! På Karidal finns det möjlighet för

Läs mer

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Hösten 2019

Gruppkatalog. Vuxenhabiliteringen Hösten 2019 Gruppkatalog Hösten 2019 Innehållsförteckning Behandlingsgrupper AST, vad är det? 3 Att bli fysiskt aktiv (AST), 4 Stresshantering (AST), 5 Vardagssamtal (AST), 6 Öppna grupper Samtalsgrupp (AST), Arvika

Läs mer

Senaste nytt från Anhörigstödet

Senaste nytt från Anhörigstödet Senaste nytt från Anhörigstödet Augusti 2015 Till dig som är anhörig till någon närstående familjemedlem, släkting, god vän eller granne, vilken är långvarigt sjuk, har ett missbruk/beroende, är äldre,

Läs mer

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun Socialförvaltningen Anhörigstöd Förslag Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Bergengrenska gården TELEFON: 0414-81 91 65 FAX: 0414-81 97

Läs mer

Aktiviteter och social samvaro

Aktiviteter och social samvaro Aktiviteter och social samvaro för dig som är senior och bor i Enskede-Årsta-Vantör Vår/sommar 2017 Öppna träffpunkter Aktiviteteter och social samvaro Dalstugan i Högdalen Harpsundsvägen 85, ingång från

Läs mer

Utvärdering av anhöriggrupp riktad mot Parkinsonssjukas anhöriga

Utvärdering av anhöriggrupp riktad mot Parkinsonssjukas anhöriga Utvärdering av anhöriggrupp riktad mot Parkinsonssjukas anhöriga Elisabeth Davidsson Mars 2008 Utvärdering av anhöriggrupp - riktad mot Parkinsonssjukas anhöriga Bakgrund Det övergripande syftet med projekt

Läs mer

2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014

2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 Antal medlemmar vid årets slut: Vid årets slut hade Attention Sollentuna 353 medlemmar varav 11 st. Var stödmedlemmar. Antal tillkomna medlemmar under året:

Läs mer

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014

Medelpunkten. en social mötesplats för seniorer och frivilliga. Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Humlorna från Veberöd underhåller den 12 maj kl.14.00 Maj 2014 1 Foto Taina Ahola ANSLAGSTAVLAN Ört och Kryddcafé Kom på vårt första Ört

Läs mer

Till dig som är äldre

Till dig som är äldre Till dig som är äldre Information och telefonummer Stenungsunds kommun Hej! I den här broschyren hittar du som är äldre information och bra telefonnummer till kommunens verksamheter samt andra aktörer.

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet Mötesprotokoll

Kommunala Pensionärsrådet Mötesprotokoll Kommunala Pensionärsrådet Tid och plats Onsdagen den 6 mars 2013, kl. 8.30 11.10 i Debatten, Kommunhuset Närvarande Cecilia Norlin (M) Inger Andersen (S) Anne Lindberg (MP) Göran Tode, SPF Monica Persson,

Läs mer

Anhörigstöd. Program hösten ulricehamn.se. Foto: Helena Lundberg

Anhörigstöd. Program hösten ulricehamn.se. Foto: Helena Lundberg Anhörigstöd Program hösten 2018 Foto: Helena Lundberg ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i

Läs mer

NYA TOMTER TILL SALU PÅ KATTBY BOSTADSOMRÅDE

NYA TOMTER TILL SALU PÅ KATTBY BOSTADSOMRÅDE Samhällsinformation till alla hushåll i Hammarland GRUSNINGSBIDRAG till i Hammarland fast bosatta, eller deras företrädare som underhåller utfartsvägar, där de fast bosattas andel överstiger 200 meter

Läs mer

MÅNADSBLAD DECEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon:

MÅNADSBLAD DECEMBER-16. Malmabergs Mötesplats. Släggargatan VÄSTERÅS Telefon: MÅNADSBLAD DECEMBER-16 Malmabergs Mötesplats Släggargatan 3 723 37 VÄSTERÅS Telefon: 021-39 18 70 Veckoschema Malmabergs Mötesplats Måndagar Tvåänds-stickning 09.00-12.00 Internationella danser (Avslutning

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Samia Choudhury Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-04-07 Bidrag till lokala föreningar

Läs mer

PÅ GÅNG 2016 KARIDAL

PÅ GÅNG 2016 KARIDAL PÅ GÅNG 2016 KARIDAL Vår verksamhet Mötesplats Karidal - en hälsofrämjande mötesplats Målet med Mötesplats Karidal är att främja hälsa bland kommunens invånare. Att främja hälsa är att bygga vidare på

Läs mer

Stöd till anhöriga Vård & Omsorg januari april 2017

Stöd till anhöriga Vård & Omsorg januari april 2017 Stöd till anhöriga Vård & Omsorg januari april 2017 Anhörigstöd inom Vård och Omsorg Vi vänder oss till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en närstående i din närhet som inte klarar av vardagen

Läs mer

KS-2014/665. Äldreombudsmannens årsrapport

KS-2014/665. Äldreombudsmannens årsrapport KS-2014/665 Äldreombudsmannens årsrapport 2014 SAMMANFATTNING... 4 ÄLDREOMBUDSMANNENS UPPDRAG... 4 ANTAL ÄRENDEN... 4 MÖTEN MED ÄLDRE... 4 INKOMNA FRÅGOR 2014... 5 INKOMNA SYNPUNKTER 2014... 5 Huddinge

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Aktiviteter i Eslövs kommun

Aktiviteter i Eslövs kommun Aktiviteter i Eslövs kommun vår och sommar 2013 Öppet för alla! AKTIVITETER I ESLÖV Aktivitetshuset Karidal Karidal är en mötesplats för kommunens invånare där alla är lika välkomna. Här finns möjlighet

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 September 31 Januari 2014 2015 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en

Läs mer

PROGRAM JANUARI OCH FEBRUARI

PROGRAM JANUARI OCH FEBRUARI SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer PROGRAM JANUARI OCH FEBRUARI Hej. Önskar alla god fortsättning på det nya året. Nu är snart alla aktiviter i full gång igen. Lite nya

Läs mer

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående

Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller stödjer närstående ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVÄRDERING OCH ANAL YS SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Lotta Burenius Telefon: 08-508 36 210 Till Äldrenämnden Kartläggning och utveckling av stödet till personer som vårdar eller

Läs mer

BALANS I LIVET. Vecka 40 vill vi uppmärksamma vad som erbjuds till seniorerna.

BALANS I LIVET. Vecka 40 vill vi uppmärksamma vad som erbjuds till seniorerna. BALANS I LIVET Vecka 40 vill vi uppmärksamma vad som erbjuds till seniorerna. Inom äldreboende, demensboende, växelvårdsboende, dagverksamheter och på seniorträffar sjuder det av aktivitet och evenemang.

Läs mer

Välkommen till Vårbys seniorträff!

Välkommen till Vårbys seniorträff! Välkommen till Vårbys seniorträff! Våra seniorträffar är öppna för alla seniorer, anhöriga, närstående och seniorvolontärer. Vi ordnar aktiviteter och evenemang i samarbete med St Mikaels församling, Vårby

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Senaste nytt från Anhörigstödet. Hösten 2017

Senaste nytt från Anhörigstödet. Hösten 2017 Senaste nytt från Anhörigstödet Hösten 2017 Under hösten finns det möjlighet att vara med i samtalsgrupper, må gott aktiviteter m.m. Tillsammans med de olika aktörerna hälsar vi er hjärtligt välkomna och

Läs mer

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé

Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2012. Madonna med Liljor/Fabergé RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2012 Madonna med Liljor/Fabergé I detta nummer kan du läsa om nya lokaler, årsmötet, resor och utflykter samt kurser m.m. 1 Nya lokaler Som de flesta

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 September 31 Januari 2013-2014 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en

Läs mer

Program Anhörigcentrum

Program Anhörigcentrum Program 2019 Anhörigcentrum Det här är Anhörigcentrum Anhörigcentrum erbjuder anhörigstöd till dig som stödjer någon som är 21 år eller äldre. Det kan vara en make eller maka, en livskamrat, en förälder,

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

KALENDER HÖSTTERMIN 2018

KALENDER HÖSTTERMIN 2018 KALENDER HÖSTTERMIN 2018 RSMH Trelleborgs höstkalender är under förbehåll. Inskrivna aktiviteter kommer att genomföras men kan eventuellt ändras när oförutsedda händelser skulle inträffa. Fler aktiviteter

Läs mer

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016.

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016. Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016. Lena Svensson, stöd och omsorg, 2017-02-15 Innehållsförteckning Förebyggande hembesök 1 Hembesök hos 80-åringar 2016 3

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Styrelsen har under verksamhetsåret haft 9 protokollförda sammanträden.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Styrelsen har under verksamhetsåret haft 9 protokollförda sammanträden. 1 PRO Tierp VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013. Styrelse Ordförande Vice ordförande Kassör Sekreterare 47 2013-0515 Studieorganisatör, Reseansv. och Webbansvarig Gert Berlin Per Axelsson Eivor Johansson Ingbritt

Läs mer

Studiecirklar, kurser och andra aktiviteter Våren 2019

Studiecirklar, kurser och andra aktiviteter Våren 2019 Studiecirklar, kurser och andra aktiviteter Våren 2019 I samarbete med: Träffpunkter och sysselsättning för dig med psykisk ohälsa Här nedan finns vårt utbud av kurser och aktiviteter för våen 2019. Anmäl

Läs mer

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Till dig som är senior. Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få.

SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Till dig som är senior. Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få. SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2018 Till dig som är senior Information om det stöd och den service du som äldre kan ha rätt att få. Dagcentral Kommunens dagcentraler är värdefulla mötesplatser

Läs mer

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt.

Nu hade vi tänkt att vi skulle ha en må bra kväll, men tyvärr så var intresset för dåligt så det blev inställt. Kvarnberget/Viken är ett Plusboende där det finns ca 650 lägenheter. Vi har ansvar för att det är rent och snyggt i 54 trapphus. Vi anordnar även aktiviteter och vi kan ge stöd och hjälp om du tillfälligt

Läs mer

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde.

Vi var alla väldigt positiva till detta initiativ och ett mycket kreativt möte följde. SENIORVECKAN V 36 Vi har nu genomfört seniorveckan här i Håbo Kommun vilket även gjorts i många andra både kommuner och länder. Orsaken är att det är Europeiska pensionärsåret 2012. Det var kommunen som

Läs mer

Förebyggande och Hälsofrämjande enhet för äldre.

Förebyggande och Hälsofrämjande enhet för äldre. Ärendenr SON 2014/477 1 (10) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 1 april 2015 Socialnämnden Förebyggande och Hälsofrämjande enhet för äldre. Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förvaltningens

Läs mer

Mötesplatser för kunskap

Mötesplatser för kunskap Täby kommuns anhörigstöd Mötesplatser för kunskap taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo

Läs mer

Översiktlig sammanställning av hur beviljade stimulansmedlen fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågår

Översiktlig sammanställning av hur beviljade stimulansmedlen fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågår Översiktlig sammanställning av hur beviljade stimulansmedlen fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågår 2009-2010 Rehabilitering Enhet Utförare/anordnare Fördelad kostnad Beskrivning

Läs mer

Mötesanteckningar från Kommunala Pensionsrådet 22 januari 2019

Mötesanteckningar från Kommunala Pensionsrådet 22 januari 2019 2018-01-25 1(5) Administrativ service Helén Norling helen.norling@leksand.se Mötesanteckningar från Kommunala Pensionsrådet 22 januari 2019 Närvarande: Kenneth Dahlström (C) ordförande Kerstin Marits (M)

Läs mer

Allaktivitetshuset. Kungshällan

Allaktivitetshuset. Kungshällan Allaktivitetshuset Kungshällan Programblad för 1 februari 16 juni 2013 1 Kungshällan Lilla Torg 1 243 30 Höör Mötesplatsen för ALLA seniorer Här finns det möjlighet att träffas och umgås, ta en fika, dricka

Läs mer

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014

Mötesplatser för Seniorer. Program för hösten 2014 Mötesplatser för Seniorer Program för hösten 2014 Välkommen! I Lidköpings kommun finns flera trevliga mötesplatser där vi erbjuder olika aktiviteter, matservering och framförallt gemenskap! Du som är äldre

Läs mer

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande.

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Projektledare 2007-08-31 Cecilia Ek Lena Hellsten Robert Karlsson Lednings- och styrgrupp Märta Vagge Kristina Rönnkvist Madeleine Jonsson Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga

Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga 1 Medelpunkten en social mötesplats för seniorer och frivilliga Foto Taina Ahola September 2014 1 ANSLAGSTAVLAN Seniorveckan inleds den 7 september kl.14.00 med tal av Liliana Lindström och lite barsnack

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

SeniorNet Örebro Årsmöte 23 mars 2015 kl 14.00-16.00

SeniorNet Örebro Årsmöte 23 mars 2015 kl 14.00-16.00 SeniorNet Örebro Årsmöte 23 mars 2015 kl 14.00-16.00 Plats: SV:s lokaler, Fabriksgatan 8, Örebro Innehållsförteckning Sid Föredragningslista 1 Styrelsen 2 Revisorer 2 Verksamhet 2 Seniorfestivalen 2 SeniorNet

Läs mer