Bruksanvisning. ABAX Körjournal. Skillnaden är ABAX

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bruksanvisning. ABAX Körjournal. www.abax.no. Skillnaden är ABAX"

Transkript

1 Bruksanvisning ABAX Körjournal Skillnaden är ABAX

2 2 Skillnaden är ABAX Innehåll Gratulerar till valet av ABAX körjournal 3 Användning av körjournalen på nätet 3 Menyer 3 Körjournal 4 Resedetaljer 6 Sammanfoga resor 6 Visning i karta 7 Leverera körjournal 8 Levererade körjournaler 10 Skapa resa manuellt 10 Karta 11 Inställningar 12 Person 12 Bilen 12 Satser 12 Mätarställning 13 Service 14 Privatbil i karta 14 Ändra lösenord 14 Områden 14 Ingen GPS-täckning 14 Tekniska data: 15 ABAX elektronisk körjournal enhet

3 Skillnaden är ABAX 3 Gratulerar till valet av ABAX körjournal ABAX elektronisk körjournal är baserad på två huvudteknologier: GSM mobilteknologi. Denna används både via mobiltelenätet och till överföring av data till en internet server via GPRS (datakommunikation). GPS satellitnavigation. GPS är huvudkällan för positionering. Den positionerar bilen löpande med kartkoordinater som överförs via GPRS till internetservern. Med ABAX elektronisk körjournal kommer du uppleva att skriva körjournal som ett rent nöje, samtidigt som du får korrekt dokumentation i enlighet med kraven från Skatteverket. Detta kommer att bespara dig för tid och irritation och, och minskar risken för att du blir felaktigt eftertaxerad. Bruksanvisning För att få största möjliga nytta av din elektroniska körjournal är det viktigt att du bekantar dig med den. Själva enheten behöver inget underhåll eller service efter att den har monterats. Det ska inte göras något ingrepp alls på denna. Om det skulle uppstå fel på enheten måste den skickas in för reparation. Körjournalen är internetbaserad och det krävs ingen speciell programvara för att betjäna den, utan endast tillgång till internet. Användning av körjournalen på nätet Du loggar in på din körjournal via Använd ditt användarnamn och lösenord som du fått från oss. Om du inte har fått användarnamn och lösenord, kontakta utsedd administratör på ditt företag. MENYER Menylinjen högst upp i skärmbilden är tvådelad, med huvudvalen Körjournal, Karta och Inställningar över, och en undermeny som varierar beroende på valet som gjorts i huvudmenyn. Nedan visas undermenyn för huvudvalet Körjournal, som består av Körjournal, Leverera körjournal, Levererade körjournaler och Skapa resor manuellt.

4 4 Skillnaden är ABAX Under menyerna visas hela tiden vald bild. Om man klickar i fliken inställningar ändras menyn enligt följande: Här är det nio rubriker i undermenyn. Vilka rubriker som är tillgängliga för användaren varierar beroende på vilken behörighet användaren har i körjournalsystemet. KÖRJOURNAL När du loggar in dig på körjournalen med användarnamn och lösenord visas denna bild: Detta är själva körjournalen som visar dina resor. Dagens resor visas först, och man kan välja vilken dag man önskar genom att klicka på pilen framför den aktuella dagen. Genom att klicka i symbolen markerad här till höger, kommer dagens resor att döljas, och alla andra resor under månaden visas. Användning av pilarna framför datum och månad är nyckeln till att lätt hitta fakta i körjournalen. Genom att klicka på pilen framför aktuell månad dras listan samman och får följande utseende:

5 Skillnaden är ABAX 5 Nu kan du enkelt skrolla till önskad månad och få fram resorna i den månaden genom att klicka i den. Här är det valt April 2011: Sedan kan du välja önskad dag, till exempel den 26 april, och listan ser ut så här:

6 6 Skillnaden är ABAX Resedetaljer Genom att klicka på en resa, i detta fallet den första av dessa, visas följande bild: Redigera resedetaljer Här får du upp detaljerna för resan. Klockslag, adresser, tid och distans är färdigt ifyllda. I tillägg kommer syftet att vara ifylld, om du har skapat områden i kartan och att resan har körts mellan dessa områden. Mer om detta senare. Om syftet inte är ifyllt kan detta göras det här. Det är också möjlighet att lägga till andra kommentarer vid behov. TILLÄGG (Ej aktuellt för servicebil/ yrkesbil) I den mittre delen på bilden kan du lägga till eventuella tillägg. Detta är kostnader som tillkommit i förbindelse med resan och som ska utbetalas tillsammans med milersättning. Sammanfoga resor Vid vissa tillfällen kan det vara önskvärt att slå samman två resor till en. Till exempel om du har stannat för att äta eller tanka under resan, men vill att alla start och stopp ska synas som en resa i körjournalen. Sammanfoga resor görs med en drag and drop funktion. Du klickar i en av resorna som du vill sammanfoga och drar och släpper den ovanpå resan som ska sammanfogas.

7 Skillnaden är ABAX 7 Det går att sammanfoga fler en två resor genom att upprepa proceduren. När du släpper musen öppnas en bild som visar vad som håller på att ske. Här visas de ursprungliga resorna och hur resultatet av sammanslagningen blir. Här kan du välja att avbryta eller bekräfta sammanslagningen genom att klicka i Slå ihop. När sammanslagningen har bekräftats ser du åter alla resorna i körjournalen och kan se den nya resan. Genom att klicka på texten Sammanslagen resa visas en översiktsbild över vilka resor som ingår. En sammanfogad resa kan behandlas på samma sätt som andra resor, med hänsyn till syfte, kommentarer, kostnader, visning i karta, osv.. Visning i karta På höger sida av bilden med resedetaljer finns det tre flikar. Bakom den övre fliken finns resedetaljer som beskrivits ovan. Bakom de två andra flikarna visas resan i kartan. Den övre visar resan i samma fönster som resedetaljerna. Genom att klicka på den nedre fliken visas kartan i fullskärmsläge. I kartvisningarna kan du zooma in till önskat område. Detta kan antingen göras via draglisten på höger sida i kartan, genom att markera med musen och dra en fyrkant över

8 8 Skillnaden är ABAX området i kartan eller skrolla med mushjulet. Fönstret stängs genom att klicka i lilla krysset längst upp till höger. Leverera körjournal Den som använder elektronisk körjournal för att erhålla milersättning för privat bil i tjänst måste leverera en färdigt ifylld körjournal, som dokumenterar alla resor som man ska ha ersättning för till arbetsgivaren. Från körjournalmenyn väljer du Leverera körjournal i undermenyn för att starta en guide som leder dig genom processen för att få fram en färdig körjournal. För att få med alla aktuella resor måste dessa först vara markerade som företagsresor (resor i tjänsten). När guiden startar väljer den själv tidsintervall så att den får med alla företagsresor som inte redan har levererats. Systemet kollar resorna för att se om alla moment är ifyllda enligt Skattemyndigheternas krav. Om syftet med en resa inte är ifyllt, kommer systemet markera detta med ett rött streck under just den resan. När du klickar i en resa öppnas bilden för att redigera i resedetaljer. Här kompletteras även uppgifterna. För den som använder privat bil i tjänst är det ett krav att syftet med resan uppges om milersättning ska kunna betalas ut. Har man deltagit på konferens, kurs eller liknande, ska även det specificeras.

9 Skillnaden är ABAX 9 Detta gäller även för dig som har förmånsbil och betalar bränslet själv. Om du har förmånsbil och företaget betalar bränslet, måste du redovisa körda mil i tjänsten på samma sätt. Annars betraktas de som privatkörda mil och bränslekostnaden för dessa mil multiplicerat med 1,2 dras från lönen påföljande månad. När alla resorna är klara och godkända av systemet, klickar man Starta leverans. Körjournalen genereras då som ett utkast (kladd). Här kan man kolla uppgifterna innan man slutför leveransen. Det är möjligt att skriva ut körjournalen i en PDF-fil om så önskas. När du är nöjd med resultatet klickar du i Leverera körjournal. Då poppar det upp en varningsruta. Klicka OK i den om du vill gå vidare. Körjournalen blir därmed färdigställt, resorna blir låsta så att det inte går att redigera och leverera dem igen. Om det senare visar sig att det är fel i körjournalen kan företagets administrator gå in och låsa upp den för redigering. När du klickar OK, får du ett kvitto på skärmen som visar att körjournalen har levererats. Då måste du klicka i Skriv ut (PDF). Du får då frågan om du vill öppna eller lagra filen.

10 10 Skillnaden är ABAX Genom att klicka Öppna öppnas filen i Adobe Acrobat. (Adobe Reader måste vara installerad på datorn). Skriv ut dokumentet, signera och lämna till rätt person på företaget för attest. Levererade körjournaler I menyn Levererade körjournaler ligger en lista över alla körjournaler som har levererats. Detta fungerar som ett arkiv. Genom att klicka i en av raderna kan du både se och skriva ut tidigare levererade körjournaler. Skapa resa manuellt I enstaka fall kan det bli aktuellt att behöva skapa en resa manuellt om man till exempel har lånat en annan bil för uppdraget. Resan kan då skapas manuellt via adressuppslagning. Resans längd kalkyleras på samma sätt som hos de internetbaserade ruttplanerarna. När du skapar en resa manuellt visas ett formulär som du fyller i start och stoppadress. Fyll i några sökalternativ som vist i illustrationen nedan och klicka i sök knapparna.

11 Skillnaden är ABAX 11 Systemet föreslår alternativ för start och stoppadress. Justera sökalternativen om de tre första förslagen inte passar. Genom att klicka på önskad start och stopp position i sökresultatet visas dessa i kartan. Justera startdatum, klockslag och eventuellt restid, och klicka i Skapa. Då öppnas detaljbilden för resan där du kan lägga in syftet med resan och andra kommentarer. Klicka sedan Spara och resan är klar. KARTA Genom att välja KARTA i huvudmenyn får du fram bilens senaste kända position i kartan. Bilens position markeras med en

12 12 Skillnaden är ABAX ikon mitt i kartan. Det är möjligt att zooma in och ut i kartan, antingen via draglisten på höger sida eller genom att klicka och dra en fyrkant med musen eller skrolla med mushjulet. INSTÄLLNINGAR Under INSTÄLLNINGAR i huvudmenyn finns fler valalternativ Person Här lägger man in alla nödvändiga uppgifter på den som kör bilen. Det rekommenderas att fylla i så noggrant som möjligt. Om man kör privat bil och mottar milersättning måste namn och privatadress vara ifyllt Bilen Här lägger du in information om bilen som körjournalen har monterats in i. Var speciellt uppmärksam på om det är privatbil, förmånsbil eller företagsbil. Detta styr vad som visas för administratören, samt klassificering av resorna som privata eller företagsresor (tjänst). Satser Under fliken Satser kan man välja om man vill köra med ersättning enligt Statens satser för milersättning eller egendefinierade satser. Gällande skattefria belopp är p.t 1,85 kr per km för privatbil, 0,95 kr per km för bensindriven förmånsbil, och 0,65 kr per km för dieseldriven förmånsbil. Dessa värden ligger inlagda i systemet och aktiveras mot vald biltyp (privatbil eller förmånsbil). Vid val av högre belopp än de gällande statliga satserna läggs mellanskillnaden till som lön och specificeras i den levererade körjournalen som skattepliktig inkomst.

13 Skillnaden är ABAX 13 Administratören kan varje månad lägga in gällande bränslekostnad. Då räknar systemet automatiskt ut hur mycket den som har förmånsbil ska betala för privatkörda mil nästkommande månad. Detta redovisas i den färdiga levererade körjournalen. Mätarställning Här fyller man i bilens mätarställning. De a bör göras en gång per månad och är e krav för användare av yrkesbil/servicebil. Mätarställningen kan även läggas in via SMS. Det görs på följande sä : Skicka SMS: MSTALL <REGNR><Värde> ll Exempel: MSTALL XWY Exemplet visar mätarställning på bil med registreringsnummer XWY413. Det finns två förutsä ningar för a de a ska fungera: 1. Mobilnumret du skickar ifrån måste vara registrerat på dig som användare i systemet under Inställningar i huvudmenyn. 2. Bilens registreringsnummer måste vara inlagt under Inställningar i huvudmenyn. Det är vik gt a registreringsnumret skrivs in utan mellanrum mellan bokstäver och siffror. När meddelandet har skickats, kommer du a få en SMS-bekrä else på a ny mätarställning har registrerats, alterna vt e meddelande om a något är fel. Vad händer om jag inte mo ar någon SMS bekrä else? Om du inte får någon bekrä else via SMS kan de a skyllas två saker: 1. Din mobiltelefon är inställd på a inte visa telefonnummer som det rings ifrån. 2. Själva registreringen blir fel i systemet.

14 14 Skillnaden är ABAX Service Här kan man lägga in uppgifter om bilens serviceintervall, datum för senaste service, samt att skapa en varning/påminnelse när det är dags för nästa service. Privatbil i karta Om du kör privatbil eller förmånsbil, kan du välja om administratören i bolaget ska få se bilen i kartvyn. Detta är en frivillig sak i förhållande till Personuppgiftslagen. I denna bild kan man specificera innanför vilka tidsintervall, och på vilka dagar som bilen får synas i kartan. I de fall där man skall vara tillgänglig för inkommande uppdrag, kommer denna funktionalitet att vara till nytta både för den anställde och företaget. Ändra lösenord Här kan man ändra sitt lösenord och användarnamn. Vi uppmanar alla att ändra namn och lösenord så fort de fått körjournalerna. Man kan även skriva över existerande användarnamn och lagra ett nytt. Områden Här kan man skapa områden i kartan för platser och kunder som man besöker ofta. När man har skapat ett område kommer namnet automatiskt att synas i Syfte med resan vid varje start och stopp som görs innanför det markerade området. Denna funktion bidrar till att automatisera ifyllningen av körjournalen ytterligare. Ingen GPS-täckning Om enheten inte har GPS-täckning när man startar en resa (till exempel om man parkerat i ett garage) kommer inte enheten att automatisk registrera resans start. Så snart enheten får GPS kontakt registreras starten och fortsätter fram till resans stopp. För att säkerställa att resan blir korrekt, registreras sista positionen som enheten hade innan den tappade GPS-kontakten och första positionen när den återfått kontakt. Denna resa läggs automatisk till resten av resan och visas i körjournalen med en anteckning.

15 Skillnaden är ABAX 15 TEKNISKA DATA: Dimension: Vikt: IP grad: Temperaturområde: Reducerad funktionalitet: GPS: GSM: Kommunikation: Radio: Spänningsområde: 127 x 72 x 42 mm 260 g IP67 Aktiv: -20 C til 55 C -40 C til -20 C Sirfstar lii chipset med aktiv GPS antenne Siemens XT55, Tri band (900/1800/1900Mhz) SMS, GPRS Chipcon CC1020 (433 Mhz) 10 til 32V Alla antenner är inbyggt i enheten, samt att den levereras med utgång för extern GPS antenn. Positionering: GPS, GSM og Radio (433 Mhz). GPS rapporterer ävenå tid/datum, position, hastighet och riktning. Sensorer: Rörelse, sabotage, temperatur och batteriförbrukning.

16 Produkten är utvecklad i samarbete med Telenor. SM-BR MÄNNISKOR TEKNOLOGI PRODUKTER Skillnaden är ABAX Marknadsförs i Sverige av: Electronic Tracking Systems Sweden AB, Varmvalsvägen 9, Västeräs. T: Produceras av: ABAX as, Torvet 1, 3256 Larvik, t: , kundesenter@abax.no,

Bruksanvisning. ABAX Körjournal. www.abaxsverige.se. The difference is ABAX

Bruksanvisning. ABAX Körjournal. www.abaxsverige.se. The difference is ABAX Bruksanvisning ABAX Körjournal www.abaxsverige.se The difference is ABAX 2 The difference is ABAX Innehåll Gratulerar till valet av ABAX körjournal 3 Användning av körjournalen på nätet 3 Menyer 3 Körjournal

Läs mer

för privatbil ABAX KÖRJOURNAL

för privatbil ABAX KÖRJOURNAL The difference is ABAX för privatbil ABAX KÖRJOURNAL The difference is ABAX 2 The difference is ABAX ABAX elektroniska körjournal för privatbil Denna broschyren kommer att ge dig svar på allt du undrar

Läs mer

Administrations handbok ABAX Körjournal

Administrations handbok ABAX Körjournal Administrations handbok ABAX Körjournal www.abax.no Skillnaden är ABAX 2 Skillnaden är ABAX Innhold Administration av ABAX körjournal 3 Menyer 3 Körjournal 3 Status 3 Person 4 Bilen 4 Satser 5 Mätarställning

Läs mer

ABAX KÖRJOURNAL FÖR FÖRMÅNSBIL ABAX - problemlösare för alla med bil i arbetet

ABAX KÖRJOURNAL FÖR FÖRMÅNSBIL ABAX - problemlösare för alla med bil i arbetet Skillnaden är ABAX 1 ABAX KÖRJOURNAL FÖR FÖRMÅNSBIL ABAX - problemlösare för alla med bil i arbetet Skillnaden är ABAX 2 Skillnaden är ABAX ABAX har tre värdeskapande pelare som gör det möjligt för företaget

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Administrationshandbok. ABAX Körjournal. www.abaxsverige.se. Skillnaden är ABAX

Administrationshandbok. ABAX Körjournal. www.abaxsverige.se. Skillnaden är ABAX Administrationshandbok ABAX Körjournal www.abaxsverige.se Skillnaden är ABAX 2 Skillnaden är ABAX Innehåll Administration av ABAX körjournal 3 Menyer 3 Körjournal 3 Fordon 3 Fordon 4 Mätarställning 4 Service

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare för ledare Sammanställning Denna guide avser att hjälpa dig som ledare att administrera dina grupp(er) i MyClub. Allt som görs i MyClub är webbaserat vilket innebär att du kan sköta all administrering

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda.

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Tänk på att bilder som ses här kommer från standard installationen av xvis och kan se

Läs mer

Användarhandbok Ver. 1.3.0.1 2013-12-16

Användarhandbok Ver. 1.3.0.1 2013-12-16 Användarhandbok Ver. 1.3.0.1 2013-12-16 Innehållsförteckning 1 Terminologi... 3 2 Knappar i toppmenyn... 4 3 Logga in i ParaGå... 5 3.1 Starta ParaGå med genväg... 5 3.2 Starta ParaGå utan genväg... 5

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Användarmanual medium

Användarmanual medium M Användarmanual medium Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Innehåll Förutsättningar...2 Mail och inloggning...3 Ekonomisk attest...5 Åtgärdsknappar för ekonomisk attestant... 10 Alternativ 1 - Fakturan är korrekt... 11 Alternativ

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Användarmanual Tidvis 2014-03-26

Användarmanual Tidvis 2014-03-26 Användarmanual Tidvis 2014-03-26 1 Innehåll Allmänt... 3 Funktioner i Tidvis... 4 Tidrapportera... 6 Tidrapportering när schemat inte är inlagt eller arbete sker utanför schemat... 6 Tidrapportering när

Läs mer

1. Utrikes - flerdygnsförrättning

1. Utrikes - flerdygnsförrättning 1. Utrikes - flerdygnsförrättning Se Resehandbok under länken http://www.pa.adm.gu.se/resor - Klicka på Resor i funktionsträdet. - Du kommer alltid in på en ny resa. - Har du fler än en anställning kan

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR. Redigerad 2012-01-20

LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR. Redigerad 2012-01-20 LATHUND PA-WEBBEN SNABBKURS RESOR Redigerad 0-0-0 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... FLÖDET FÖR RESERÄKNINGAR OCH UTLÄGG... SYMBOLER I PA-WEBBEN... 4 FÖR DIG SOM ÄR RESENÄR...

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 1.11.3

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 1.11.3 Telenor Navigation Användarhandbok Telenor Navigation version 1.11.3 Innehåll HUVUDMENY 3 SÖK ADRESS 3 SÖK PERSON, SÖK FÖRETAG 3 SÖK I NÄRHETEN 3 FAVORITER 3 KARTA 3 TJÄNSTER 4 DESTINATIONSINFORMATION

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Business Online Generellt

Business Online Generellt Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Menyn Du kan navigera i Business Online på flera olika sätt. Ingången till de olika funktionerna hittar du via toppmenyn. Genom

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet

Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet Användarmanual för rapportering av förflyttningar av grisar, får eller getter via Internet April 2008 Innehållsförteckning 1 Webbplats... 1 1.1 Hem.... 3 1.2 Fördelar med rapportering via Internet... 3

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line Elisabeth Banemark, Pedagogiskt center, Kristianstad 08-07-05 Innehållsförteckning Logga in Användarnamn och Lösenord...

Läs mer

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord

Introduktion. Skriv in användarnamn och lösenord LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du har Internet Explorer med Windows

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 3.5

Telenor Navigation. Användarhandbok. Telenor Navigation version 3.5 Telenor Navigation Användarhandbok Telenor Navigation version 3.5 INNEHÅLL 1. INTRODUKTION 3 2. STRUKTUR OCH FUNKTIONALITET 4 2.1 ANVÄNDARGRÄNSSNITT 4 2.2 APPLIKATIONSÖVERSIKT 5 3. HUVUDMENY 6 3.1 SÖK

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

ProReNata Journal. Snabbstart

ProReNata Journal. Snabbstart Snabbstart sida 1 av 8 ProReNata Journal Snabbstart Välkommen till ProReNata Journal! Vi har lagt ner stor möda på att det här systemet ska bli ett tillförlitligt och enkelt verktyg som hjälper dig i din

Läs mer

Kom igång med en körjournal

Kom igång med en körjournal Kom igång med en körjournal Denna vägledning hjälper dig att komma igång med din Körjournal För att förarhandboken ska logg föra resorna mot rätt förare, är det viktigt att konfigurationen görs så snabbt

Läs mer

Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg

Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg Systemet är tänkt att användas av den ombord som är ansvarig för den rapporterade arbetstiden, alltså befälhavaren ombord. Start av programmet och inloggning...

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig till telefonist. Informera

Läs mer

SGH-A400 WAP Browser Användarhandbok

SGH-A400 WAP Browser Användarhandbok * Vissa innehåll i denna handbok kan skilja sig från din telefon beroende på mjukvaran som installerats eller din operatör. SGH-A400 WAP Browser Användarhandbok ELECTRONICS Behöver du hjälp eller har frågor,

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Advoco NetPBX Portalen Användare

Advoco NetPBX Portalen Användare Advoco NetPBX Portalen Användare Webbportalen i Advoco NetPBX ger användaren ett snabbt och enkelt sätt att hantera samtal, hänvisningar och kontakter. Portalen använder användarens primära telefon för

Läs mer

WWW.SERVICECONNECTION.NU

WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection Snabbguide del 2 Återrapportering, underhåll och sökning WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection - Förstasidan Förstasidan På första sidan finns en status sammanställning av aktuella

Läs mer

Heroma användarmanual Självservice i nya webben

Heroma användarmanual Självservice i nya webben Heroma användarmanual Självservice i nya webben Logga in i Självservice Logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord och klicka på Logga in. Har du glömt ditt lösenord klickar du på Glömt ditt lösenord?

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad 2012-09-05

LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD. Redigerad 2012-09-05 LATHUND PA-WEBBEN FÖR DIG SOM ÄR ANSTÄLLD Redigerad 0-09-0 INLOGGNING OCH UTLOGGNING... INLOGGNING... UTLOGGNING... SPRÅKVAL... EGENRAPPORTERING... REGISTRERA SEMESTER... Ansöka om semester... Korrigera

Läs mer

Användarmanual extra large

Användarmanual extra large XL Användarmanual extra large Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Personlig profil...6 Företagsprofil...7 Produktprofil...7 Korrektur...8 Produktkategorier...9 Mallprodukt...9 Originalprodukt...9 Lagerprodukt...0

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra.

Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra. Platon Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra. Grundbild Grundbild är den flik som syns när du startar ett nytt eller öppnar ett befintligt ärende. Här återfinns information

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Keeping your car mobile ANVÄNDARGUIDE. download. register. connect

Keeping your car mobile ANVÄNDARGUIDE. download. register. connect Keeping your car mobile ANVÄNDARGUIDE download register connect INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning Keeping your car mobile 3 Komma igång 4 Översikt app 5 Dashboard 7 Körjournal 9 Calix bilvärme

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet

Version 1.8.7A. Tidrapportering med ctimesheet Version 1.8.7A Tidrapportering med ctimesheet Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller manuell

Läs mer

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11)

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) Vad, varför och hur?...2 Vad är?...2 Varför?...3 Hur fungerar?...3 Några tips om användningen...3

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed. 1. Installation direkt på din dator.

Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed. 1. Installation direkt på din dator. Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed Installera skrivaren Installationen fungerar för Windows, använder du MAC, kontakta vår support för separat instruktion, ring på 031-780 06 00 alternativt

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

MULTI COMAI WEBBKALENDER

MULTI COMAI WEBBKALENDER 1 MULTI COMAI WEBBKALENDER 1.1 ANVÄNDARE utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 2 Start...

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Ändringsanmälan. Anvisning för e-tjänsten Skolmjölk. Välj termin. Välj skola/förskola. Ändra en uppgift. Skapa ny skola/förskola

Ändringsanmälan. Anvisning för e-tjänsten Skolmjölk. Välj termin. Välj skola/förskola. Ändra en uppgift. Skapa ny skola/förskola Ändringsanmälan Välj termin Välj termin som ändringsanmälan ska gälla för genom att klicka på pilen i dropdownlistan* och sedan klicka på aktuell termin i listan. Nuvarande termin är förvalt. Observera

Läs mer

LEMAN / Manual internetbokning

LEMAN / Manual internetbokning LEMAN / Manual internetbokning Välkommen till LEMAN Internetbokning. Manualen omfattar Login, inställningar och registreringsmöjligheter. Adress till internetbokning http://booking.leman.se eller via LEMANs

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION]

[ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] 2015 HSK Fotboll Anna Nerlich [ANVÄNDARMANUAL MYCLUB LAGSIDE-ADMINISTRATION] Detta dokument hjälper hemsideansvarig att skapa innehåll till lagets lagsida på hskfotboll.se. Version 1.2 2015-02-15 Om hur

Läs mer

Introduktion av Quality Works 2.4

Introduktion av Quality Works 2.4 Introduktion av Quality Works 2.4 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

Apotekets e-beställning

Apotekets e-beställning Apotekets e-beställning Så här beställer Du från Apoteket via nätet. 1. LOGGA IN Dubbelklicka på apoteksikonen på bildskärmen eller öppna webbläsaren (Internet Explorer eller Netscape) och skriv adressen:

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Användarmanual small

Användarmanual small S Användarmanual small Logistic Office Innehåll Inloggning...5 Produktprofil...6 Korrektur...7 Produktkategorier...8 Mallprodukt...8 Originalprodukt...8 Lagerprodukt...9 Beställning...9 Teknisk specifikation...

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

Hantera dokument i inkorgen

Hantera dokument i inkorgen Hantera dokument i inkorgen 2 Innehållsförteckning 1. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 3 2. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 4 3. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 5 4. I FLIKEN INFORMATION... 5 5. I FLIKEN KONTERINGAR... 6

Läs mer

Manual till Max medlemsregister

Manual till Max medlemsregister 2012-08-31 Manual till Max medlemsregister Du loggar in i systemet genom att i gå in på Civilförsvarsförbundets hemsida www.civil.se och hålla muspekaren på Logga in längst uppe till höger i huvudribban

Läs mer

23. Skriva ut styrelseuppgifter

23. Skriva ut styrelseuppgifter 23. Skriva ut styrelseuppgifter version 2006-11-29 23.1 23. Skriva ut styrelseuppgifter Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut etiketter, listor och kuvert med stryrelseuppgifter i SPFs medlemsregister

Läs mer

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE

Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE Handbok PRIVERA FÖR VÅRDGIVARE 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Vad är Privera... 3 Skapa underlag... 3 Logga in i Privera... 3 Startsida... 3 1. Skicka fil... 4 2. Mottagna filer... 4

Läs mer

Ontech Control för Iphone Användarmanual Svenska

Ontech Control för Iphone Användarmanual Svenska Ontech Control för Iphone Användarmanual Svenska På grund av restriktioner hos Apple så är vår Iphone app begränsade i vissa ärenden. Bland annat så skickas SMS ej automatiskt när inställningar är gjorda

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i imovie 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med imovie. 1.1 Förutsättningar imovie

Läs mer

Online-resultat. Manual

Online-resultat. Manual Online-resultat Manual Är onlineresultat något för vår förening? Jag tror vi alla kan hålla med att online-resultat är en fantastisk service! Vi började försiktigt med några få klubbar, sedan fick fler

Läs mer

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar Typ av skrivelse Sida 1(5) Datum Diarienummer 2016-03-13 Avdelning Eric Thorstensson Adm chef Tel 0933-140 15 EE-post eric.thorstensson@vindeln.se Införande av elektroniska körjournaler i kommunens bilar

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.5

Användarmanual. Meetings 1.5 Användarmanual Meetings 1.5 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: FormPipe Meetings 1.5 - Användarmanual ipad Datum: 2013-12-05 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (23) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer