Rektor Kåre Bremers installations- och promotionstal 30 september 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rektor Kåre Bremers installations- och promotionstal 30 september 2011"

Transkript

1 1 Rektor Kåre Bremers installations- och promotionstal 30 september 2011 Ers excellenser, herr finansborgarråd, rektorer, promotorer, medaljörer, pristagare, professorer, jubeldoktorer, hedersdoktorer och nya doktorer, studenter, mina damer och herrar. Jag hälsar er varmt välkomna till Stockholms universitets installations- och promotionshögtid år Distinguished scientists from foreign universities, it is with great pleasure I welcome you as honorary doctors at Stockholm University. Grundutbildning Ungdomskullarna når sin absoluta topp de kommande två åren. Antalet åringar stiger till Men, om fem år har antalet sjunkit till Det är klart att detta påverkar studenttillströmningen till universitet och högskolor inklusive Stockholms universitet. Mot bakgrund av denna nedgång planerar regeringen att skära ned antalet platser i den högre utbildningen. Samtidigt ska de frigjorda pengarna användas för att förstärka utbildningarna inom humaniora och samhällsvetenskap. Det är bra. Tack. Det är en viktig förstärkning som många efterfrågat och som jag nu för fjärde året i rad tar upp i detta tal. Stockholms universitet har många utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap och får därigenom den största förstärkningen av detta område. Nedgången i ungdomskullarna dämpas i Stockholm av inflyttningen till huvudstaden. Stockholm växer snabbare än övriga delar av landet. Dessa omständigheter medför att framtiden ser mörk ut för många högskolor och mindre universitet utanför Stockholmsområdet. Stockholms universitet tillhör de lyckligt lottade. Vi kan se framtiden an med tillförsikt och kommer att klara oss bra trots den förväntade nedgången i ungdomskullarna de kommande åren. Det är glädjande att se att våra stora utbildningar håller ställningarna. Juristutbildningen vid Stockholms universitet är sedan flera år Sveriges mest sökta högre utbildning och ekonom-, psykolog- och socionomutbildningarna tillhör också landets mest populära utbildningar.

2 2 Examen från Stockholms universitet lönar sig. Det var ett av mina budskap till de nya studenterna när jag hälsade dem välkomna i Aula Magna för ett par veckor sedan. Se bara på Fredrik Reinfeldt, Annika Falkengren, Christer Fuglesang och Tomas Tranströmer, alla med examen från Stockholms universitet. Med en sådan examen kan man bli statsminister, bankdirektör, astronaut och poet. Studieavgifter I och med detta läsår har enligt riksdagens beslut studieavgifter för utomeuropeiska studenter införts. Priset för helårsstudier är kr inom humaniora-samhällsvetenskap och kr inom naturvetenskap, ungefär samma som i Uppsala, Lund och vid KTH. Hur har det då gått? Är det några som har betalat? Antalet inresande utomeuropeiska studenter har som väntat sjunkit med flera hundra. Vid Stockholms universitet har 73 studenter betalat studieavgift, inräknat 27 studenter som fått avgiften betald genom stipendier. Våra inresande internationella studenter är ett kvalitetshöjande inslag i vår utbildning. De bidrar till mångfald, vidgar våra vyer och stärker vårt internationella perspektiv. Framförallt, när de väl avslutat sina studier blir de viktiga ambassadörer för Sverige, Stockholm och Stockholms universitet. Vi behöver arbeta mer för att få hit fler internationella studenter. Det är viktigt för vår internationella ställning. I det arbetet behöver vi hjälp från Stockholms stad och kringliggande kommuner. Det största hindret är inte studieavgiften utan bristen på studentbostäder. Politikerna måste på allvar ta itu med studentbostadsfrågan. Bristen är inte bara ett problem för den enskilda studenten utan ett hot mot Stockholms och landets framtida kompetensförsörjning. Lärarutbildning I december förra året meddelade Högskoleverket att Stockholms universitet fått avslag på sin ansökan om examensrätt i den nya grundlärarutbildningen. Ett stort antal universitet och högskolor fick samtidigt avslag på sina examensrättsansökningar i en eller flera av de fyra nya lärarutbildningarna. Ni minns det säkert, det fick nämligen stort genomslag i media.

3 3 Avslaget för Stockholms universitet saknade grund. Det baserades på avsaknad av information och inte på konstaterade brister i universitetets lärarutbildning. Den snäva tidsplan som regeringen satt för examensrättsprövningarna gjorde det omöjligt för Högskoleverket att genomföra dessa på ett seriöst sätt. Det mesta fick göras om under vårterminen. Vårens förnyade prövning gav som väntat Stockholms universitet examensrätt i grundlärarutbildningen och därmed i alla de fyra nya lärarutbildningarna. Regeringen har i budgetpropositionen som en följd av examensrättsprövningarna beslutat om omfördelning av lärarutbildningsresurserna mellan landets lärosäten. Stockholms universitet är det lärosäte som får den största plusposten. Det är ett kraftfullt erkännande av vår kapacitet. Stockholms universitet får efter regeringens resursomfördelning och sedan vi från och med 2008 tagit över Lärarhögskolans verksamhet bland de mest omfattande lärarutbildningarna i landet. Det är också den viktigaste högre utbildningen i vårt samhälle. Vår absoluta ambition är att skapa en ny och bättre lärarutbildning. Forskning Forskningen vid Stockholms universitet uppmärksammas och ger resultat. Strax före sommaren presenterade det nordiska forskningsrådet Nordforsk en bibliometrianalys av publiceringen från de nordiska universiteten. Jag gläds när jag ser hur denna rapport visar på Stockholms universitets starka ställning och genomslagskraften i vår forskning, som enligt rapporten i genomsnitt citeras mer än 30% över världsgenomsnittet. En stor del av forskningen vid dagens universitet utförs av doktorander. Jag är övertygad om att ni nya doktorer med era publikationer verksamt bidragit till nuvarande och kommer att bidra till framtida goda siffror i dessa bibliometriska analyser av forskningens genomslagskraft. Vart fjärde år lägger regeringen fram en forskningsproposition. Den påverkar i hög grad inriktningen och naturligtvis finansieringen av svensk forskning den påföljande fyraårsperioden. Nästa forskningsproposition kommer om ett år, nästa höst. Förberedelserna för den kommande propositionen har redan dragit gång. Alla intressenter försöker naturligtvis framhålla sina favoritområden. Vi kommer från Stockholms universitet att avhålla oss från önskelistor om specialsatsningar på specifika områden och värna om vikten av den fria grundforskningen.

4 4 En viktig infrastruktursatsning vill vi lyfta fram. Det är SciLifeLab eller Science for Life Laboratory. Det startade som ett gemensamt initiativ från Karolinska institutet, KTH och Stockholms universitet. Uppsala universitet har anslutit sig till satsningen för etablering av SciLifeLab även i Uppsala. De nämnda universiteten har lagt in flera hundra miljoner i denna satsning, i princip alla resurser från förra forskningspropositionens strategiska satsning på molekylära biovetenskaper, och mer därtill. Nu hoppas vi att SciLifeLab med ytterligare stöd i nästa forskningsproposition ska kunna växa till ett internationellt ledande forskningscentrum. SciLifeLab Stockholm är ett exempel på det omfattande samarbete som finns mellan Karolinska institutet, KTH och Stockholms universitet. De tre stockholmsuniversiteten kompletterar varandra och utgör tillsammans den enhet inom högre utbildning och forskning som kan jämföras med andra stora universitet med alla vetenskapsområden representerade. Det är min dröm att de tre stockholmsuniversiteten någon gång i framtiden gemensamt ska bilda ett universitet. Det skulle bli Nordeuropas största universitet och rankas som ett av Europas allra främsta och ett av världens 25 främsta på de internationella rankinglistorna. Lokaler Stockholms universitet växer. Integrationen av lärarutbildningen i universitetet, regeringens utökning av antalet platser till Stockholms universitet, och ett flertal under de senare åren tillkomna stora forskningssatsningar kräver utökade lokaler. För en månad sedan påbörjades bygget av ett nytt fint studenthus i anslutning till Södra Huset för studentkåren och universitetets studentavdelning. Planeringen av utbyggnaden i Albano är i full gång, strax söder om Frescati, mitt emot Kräftriket och intill universitetets och KTHs gemensamma Fysikcentrum. Förslaget till detaljplan för Albano har varit ute på remiss under sommaren och ska enligt planerna ställas ut från och med årsskiftet. Därefter ska staden fatta beslut. Vi förlitar oss på staden och hoppas att detta ska löpa så snabbt och smidigt som möjligt. Utbyggnaden av Albano är viktig för universitetets och KTHs framtida utveckling. I detta behöver vi också ert och allmänhetens stöd.

5 5 Avslutning Goda universitetslokaler är nödvändigt men det är ändå människorna i lokalerna som betyder mest. Det är universitetets tjänstemän, lärare och forskare, däribland alla ni nya professorer och nya doktorer, och jag vänder mig särskilt till er det är ni som med era insatser lägger grunden till vår starka ställning och för oss framåt på vägen. Det är människorna som utgör själva universitetet. Ni doktorer och professorer är nyckelpersoner i denna mänskliga resurs som är Stockholms universitet. Varmt tack för er medverkan.

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 1 Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 2011-09-15 Kära medarbetare, lärare, forskare, prefekter, föreståndare, alla ni som på olika sätt bidrar till vår verksamhet, varmt välkomna till detta nya arbetsår.

Läs mer

Distinguished scientists from foreign universities, it is a great pleasure for me to welcome you today as honorary doctors at Stockholm University.

Distinguished scientists from foreign universities, it is a great pleasure for me to welcome you today as honorary doctors at Stockholm University. Ers excellenser, rektorer, promotorer, medaljörer, pristagare, professorer, jubeldoktorer, hedersdoktorer och nya doktorer, studenter, ärade gäster! Det är med stor glädje som jag idag får hälsa er alla

Läs mer

projektansökningar. Projektmedel erhållna i konkurrens är också viktiga som incitament för forskningens utveckling.

projektansökningar. Projektmedel erhållna i konkurrens är också viktiga som incitament för forskningens utveckling. Fru statsråd, ers excellenser, fru kansler, rektorer, promotorer, medaljörer, pristagare, professorer, hedersdoktorer, jubeldoktorer och nya doktorer, studenter, ärade gäster! Det är med stor glädje som

Läs mer

Distinguished scientists from universities abroad, it is a great pleasure for me to welcome you today as honorary doctors at Stockholm University.

Distinguished scientists from universities abroad, it is a great pleasure for me to welcome you today as honorary doctors at Stockholm University. Excellenser, rektorer, promotorer, akademipresides, jubeldoktorer, hedersdoktorer och nya doktorer, nya professorer, pristagare, studenter, ärade gäster! Det är med stor glädje som jag idag hälsar er alla

Läs mer

Promotionstal aulan 24/5 2017

Promotionstal aulan 24/5 2017 1 Promotionstal aulan 24/5 2017 Herr Landshövding, Företrädare i rektorsämbetet, Rektorskolleger, Doctores Jubilarii, Doctores Juvenes, Mina damer och herrar! Varmt välkomna till 2017 års vårpromotion

Läs mer

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 2009-09-02 Välkomna tillbaka efter sommaren! När jag blev rektor beslutade jag mig för att lägga ned min botaniska forskning och ägna mig helt åt mitt nya uppdrag,

Läs mer

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD

1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD 1 (6) FAKTABLAD FAKTABLAD vid lärosäten i Stockholmsregionen 2010-2011 Länsstyrelsen arbetar för att stärka Stockholm som kunskapsregion. Faktabladen är en del av Länsstyrelsens arbete med att utveckla

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 Sid 1 (5) Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Avslutningsvis

Läs mer

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 2012-08-27

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 2012-08-27 1 Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 2012-08-27 Kära medarbetare, lärare, forskare, teknisk och administrativ expertis, prefekter, föreståndare, alla ni som på olika sätt bidrar till vår verksamhet,

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet

Högskolan som både myndighet och akademi. Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet Högskolan som både myndighet och akademi Daniel Gillberg Planeringsdirektör, Uppsala universitet SUHF:s utbildningsdag, 20 september 2017 Uppsala universitet Omfattande verksamhet: 6,6 miljarder (72/28),

Läs mer

Konsistoriet

Konsistoriet Konsistoriet 2013-12-11 Hänt sedan sist Anders Wall-föreläsning och Årets Uppsalastudent Professorsinstallationen Universitetets webb har fått ny form Möte med senaten Dekaninternat Dekaninternat 26-27/11

Läs mer

UNIVERSITETSRANKINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2013

UNIVERSITETSRANKINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2013 UNIVERSITETSRANKINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2013 En analys av resultatet för Göteborgs. Magnus Gunnarsson / Enheten för analys och utvärdering PM 2013:12 Diarienummer V2013/781 Oktober 2013 GÖTEBORGS

Läs mer

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten

Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 1 Rektor Kåre Bremers tal vid upptakten 2010-09-16 Kära medarbetare, Terminen är redan i full gång och vi har fler studenter än någonsin, fler än något lärosäte haft i Sverige någonsin. Det är roligt men

Läs mer

Tal vid vinterpromotionen i universitetsaulan 29 januari 2016

Tal vid vinterpromotionen i universitetsaulan 29 januari 2016 1 Tal vid vinterpromotionen i universitetsaulan 29 januari 2016 Fru statsråd, Fru ärkebiskop Fru ordförande i konsistoriet, Företrädare i rektorsämbetet Rektorskolleger, Doctores Honoris causa, Doctores

Läs mer

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser

UFV 2012/318. Nyckeltal och jämförelser UFV 212/318 Nyckeltal och jämförelser Underlag inför beslut om s verksamhetsplan 213 UPPSALA UNIVERSITET Nyckeltal och jämförelser UFV212/318 Innehåll Inledning...3 Ekonomi...3 Totala intäkter, flera lärosäten,

Läs mer

Föregående års minskning av antalet nybörjare i högskolan avstannar

Föregående års minskning av antalet nybörjare i högskolan avstannar Statistisk analys Keili Saluveer, Torbjörn Lindqvist Analysavdelningen 08-563 086 80 keili.saluveer@hsv.se www.hsv.se 2012-12-18 2012/13 Föregående års minskning av antalet nybörjare i högskolan avstannar

Läs mer

Rapport från expertgruppen för forskningspolitik

Rapport från expertgruppen för forskningspolitik Rapport från expertgruppen för forskningspolitik Expertgruppen för forskningspolitik tillsattes av DIK:s styrelse årsskiftet 2011/2012. I gruppen har ingått: Jenny Johannisson, lektor och vicerektor vid

Läs mer

1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007 (kkr) Anslag 2006 1 186 040 Pris- och löneomräkning (0,8 %) 9 517 Delsumma 1 195 557

1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007 (kkr) Anslag 2006 1 186 040 Pris- och löneomräkning (0,8 %) 9 517 Delsumma 1 195 557 Sid 1 (7) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2006-10-16 Rektors stab Lars Rydberg Sammanfattning av budgetpropositionen för 2007 1. Grundutbildningen 1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007

Läs mer

Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68)

Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68) Utlåtande 2002:90 RIV (Dnr 1295/00) Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motion

Läs mer

Stockholm: Universitetshuvudstaden

Stockholm: Universitetshuvudstaden Stockholm: Universitetshuvudstaden Utbildning, forskning och utveckling med Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet i samverkan. Stockholm: Universitetshuvudstaden

Läs mer

Budgetpropositionen 2017/18:1

Budgetpropositionen 2017/18:1 PM 1(6) 2017-09-20 Box 256 751 05 Uppsala Handläggare Joakim Löfkvist Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon 018-471 2501 Webbplats www.uadm.uu.se E-post Joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen

Läs mer

Samverkan mellan universitet och kommunen stärker regionen. Jens Schollin, rektor Staffan Isling, kommundirektör

Samverkan mellan universitet och kommunen stärker regionen. Jens Schollin, rektor Staffan Isling, kommundirektör Samverkan mellan universitet och kommunen stärker regionen Jens Schollin, rektor Staffan Isling, kommundirektör Örebro en av de snabbast växande kommunerna 142 000 invånare 2014 Vi växer ca 2 000 invånare

Läs mer

Shanghai-ranking (ARWU) 2015

Shanghai-ranking (ARWU) 2015 Sid 1 (6) Shanghai-ranking (ARWU) 2015 Shanghai Jiao Tong University (SJTU) publicerar varje år en rankinglista över världens främsta universitet: Listan har det officiella namnet Academy Ranking of World

Läs mer

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Gräv där du står! Vision 2016: Örebro universitet är ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Vårt

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Internationell mobilitet på forskarnivå

Internationell mobilitet på forskarnivå Internationell mobilitet på forskarnivå Det finns två slags mobilitet bland de inresande studenterna på forskarnivå. 1. Utländska studenter på forskarnivå som är antagna till forskarutbildning i Sverige

Läs mer

Behöriga förstahandssökande och antagna

Behöriga förstahandssökande och antagna Universitetskanslersämbetet och SCB 12 UF 46 SM 1401 Behöriga förstahandssökande och antagna Program Hösten 2014 fanns det totalt 364 400 behöriga förstahandssökande (sökande som är behöriga till sitt

Läs mer

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET

Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga. fakulteten. Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2017/217 Kommunikationsarbete inom teknisknaturvetenskapliga fakulteten Fokusmål 2018 samt löpande verksamhet Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (arbetsutskottet)

Läs mer

Shanghai-ranking (ARWU) 2016

Shanghai-ranking (ARWU) 2016 Sid 1 (6) Shanghai-ranking (ARWU) 2016 Shanghai Jiao Tong University (SJTU) publicerar varje år en rankinglista över världens främsta universitet: Listan har det officiella namnet Academy Ranking of World

Läs mer

Kunskap i samverkan. Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning Utbildningsdepartementet 1 En seminarieserie om samhällsutmaningarna Dialog om forskningspropositionen och dess

Läs mer

School of Biotechnology. CSG/SSG 7 oktober 2010

School of Biotechnology. CSG/SSG 7 oktober 2010 School of Biotechnology CSG/SSG 7 oktober 2010 School of Biotechnology Samverkan på BIO: Liten skola Expansiv fas sedan 2006 Samverkan vid behov SciLifeLab - ny utmaning! School of Biotechnology Samverkan

Läs mer

Socialdemokraternas vallöften till studenterna

Socialdemokraternas vallöften till studenterna Socialdemokraternas vallöften till studenterna Löfte i valrörelsen En trygg sjukförsäkring. Alla studenter ska omfattas av sjukförsäkringen, studenter ska kunna sjukskrivas på deltid, karenstiden ska kortas

Läs mer

Hur alarmerande är de minskande ungdomskullarna?

Hur alarmerande är de minskande ungdomskullarna? Hur alarmerande är de minskande ungdomskullarna? (Lars Brandell 1-12- 12, rättad -01-15,) Inledning Utbildningsminister Jan Björklund driver för närvarande en kampanj för att de mindre högskolorna (frivilligt)

Läs mer

Fakta & siffror 2010

Fakta & siffror 2010 Fakta & siffror 2010 Ett av de stora i Europa Produktion: Informationsenheten, Göteborgs universitet Foto: Göran Olofsson, Johan Wingborg Statistiska uppgifter är hämtade från Årsredovisningen 2009. Göteborgs

Läs mer

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner UU i korthet Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner Humaniora & samhällsvetenskap Teknik & naturvetenskap Medicin & farmaci Omsättning 6,5 miljarder kr (70% forskning) 41 000 studenter

Läs mer

Forskning och innovation för mer kunskap och fler jobb i Sverige

Forskning och innovation för mer kunskap och fler jobb i Sverige Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2832 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) Forskning och innovation för mer kunskap och fler jobb i Sverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

BESLUT. Elitidrottande studenter vid Uppsala universitet: rutiner

BESLUT. Elitidrottande studenter vid Uppsala universitet: rutiner UPPSALA UNIVERSITET BESLUT 2015-04-2 1 UFV 2014/153 1 (1) Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress S:tOlofsg.1 OB Handläggare Eva Söderman Telefon: 018-4711880 Telefax: 018-4711640 www.uu.se Eva.Soderman@uadm.uu.se

Läs mer

Statistisk analys. Färre helårsstudenter läsåret 2011/12

Statistisk analys. Färre helårsstudenter läsåret 2011/12 Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 8-563 8671 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 212-12-18 212/14 Färre helårsstudenter läsåret 211/12 Antalet helårsstudenter vid landets universitet och högskolor

Läs mer

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Karin Axelsson, projektledare & vicerektor för samverkan 15 november 2012 Högskolan i siffror 1977 grundas Mälardalens högskola (MDH) 30 utbildningsprogram

Läs mer

Fortsatt många examina i högskolan läsåret 2011/12

Fortsatt många examina i högskolan läsåret 2011/12 Statistisk analys Magdalena Inkinen Analysavdelningen 08-5630 8540 magdalena.inkinen@ukambetet.se www.uk-ambetet.se 2013-01-29 2013/1 Fortsatt många examina i högskolan läsåret 2011/12 Närmare 70 000 examina

Läs mer

Att vara ett universitet

Att vara ett universitet Att vara ett universitet Uppdraget Framgångsrik forskning Attraktiva grundutbildningar Stark samverkan med näringsliv och offentlig sektor Hur stärker vi regionen? Vi vill 1. Skapa arbetstillfällen och

Läs mer

Strategiskt investeringsprogram - utvecklingsplan

Strategiskt investeringsprogram - utvecklingsplan Styrelsen BESLUT 2017-02-10 dnr HS 2017/110 Strategiskt investeringsprogram - utvecklingsplan 2017-2022 (1 bilaga) Rektor lägger fram ett förslag om ett strategiskt investeringsprogram, om 20 MKR under

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Sverigeintresserade studenter mer beredda betala avgift. En rapport från Svenska institutet

Sverigeintresserade studenter mer beredda betala avgift. En rapport från Svenska institutet Sverigeintresserade studenter mer beredda betala avgift En rapport från Svenska institutet Innehåll Förord av generaldirektör Olle Wästberg s. 3 Om undersökningen s. 4 Sverigeintresserade studenter mer

Läs mer

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet SUV 2017-6.12 2017-10-17 1(5) Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet Bakgrund Ämnesdidaktik gavs en central roll i den lärarutbildning

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2015-10-15 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1

Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1 1 Urank 22 mars 2011 Handels i Stockholm och Karolinska institutet toppar årets ranking 1 Handelshögskolan i Stockholm och Karolinska institutet fortsätter att toppa Uranks lista över landets utbildningsinstitutioner.

Läs mer

Statistisk analys. Antalet nybörjare i högskolan minskar

Statistisk analys. Antalet nybörjare i högskolan minskar Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2011-11-22 2011/10 Antalet nybörjare i högskolan minskar Läsåret 2010/11 började nästan 106 000 nya studenter

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Sveriges unga akademi 27 nov

Sveriges unga akademi 27 nov Sveriges unga akademi 27 nov Kort om Uppsala universitet Strategiska prioriteringar Meriteringsanställningar Efter forskningspropositionen Diskussion Det går bra för Uppsala universitet Växer så att det

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för analys och utvärdering Box 100, Göteborg

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för analys och utvärdering Box 100, Göteborg UNIVERSITETSRANKINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2012 En analys av resultatet för Göteborgs. Magnus Gunnarsson/Avdelningen för analys och utvärdering PM 2012:03 Diarienummer V2012/679 Oktober 2012 PM

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar

Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Sid 1 (11) Vetenskapsrådets underlag för indikatorn vetenskaplig produktion och citeringar Inledning Vetenskapsrådet fick i uppdrag av regeringen januari 2009, att ta fram underlag för beräkning av indikatorn

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2014/07215/UH U2015/01681/UH U2015/03560/SAM (delvis) U2015/03647/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 UF 21 SM 1401 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2013 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2013 I korta drag Minskning av antalet doktorandnybörjare År 2013

Läs mer

Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen

Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen 1 Statistisk analys Stig Forneng Avdelningen för statistik och analys 20 november 2007 2007/8 08-563 087 75 stig.forneng@hsv.se www.hsv.se Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen Preliminära

Läs mer

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden 9-04-08 Maria Lunander Innovations- och forskningsråd Utbildningsdepartementet U8/04199/UH Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 8:78) Sammanfattning Ambassaden instämmer i

Läs mer

Fakta & siffror helårsstudenter. Fakta & siffror lårsstudenter. examina. 126 program kurser.

Fakta & siffror helårsstudenter. Fakta & siffror lårsstudenter. examina. 126 program kurser. 50 67% 300 kvinnor studenter varav 25 5 869 621 avlagda helårsstudenter 4 035 kurser. examina. 126 program. rav 30067% studenter 621 kvinnor lårsstudenter amina. 69 avlagda 635 program. kurser. Fakta &

Läs mer

Fakta & siffror 2009

Fakta & siffror 2009 Fakta & siffror 2009 Produktion: Informationsenheten, Göteborgs universitet Foto: Stefan Ideberg, Mattias Jacobsson, Göran Olofsson, Johan Wingborg Statistiska uppgifter är hämtade från Årsredovisningen

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige med sedan 1992/93) 180 000 168 191 160 000 140 000 120

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Budgetpropositionen 2015/16:1

Budgetpropositionen 2015/16:1 PM Handläggare Joakim Löfkvist Controller Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon 018-471 25 01 www.uu.se joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen 2015/16:1 Denna PM är

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

SHANGHAIRANKNINGEN 2016

SHANGHAIRANKNINGEN 2016 SHANGHAIRANKNINGEN 206 En analys av resultatet för Göteborgs. Del 2 Ämnesrankningarna. Magnus MacHale-Gunnarsson Analys & utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM 206:02 Dnr: 206/ 65 Inledning

Läs mer

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint

DIALOGMÖTE. Forskning om migration och integration - behov och möjligheter. #NFPmigint DIALOGMÖTE Forskning om migration och integration - behov och möjligheter #NFPmigint VÄLKOMMEN! Vad är nationella forskningsprogram? 10-årig satsning, flera områden (2017 2026) forskningens medverkan i

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Allt fler med utländsk bakgrund studerar på högskolan men skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor

Allt fler med utländsk bakgrund studerar på högskolan men skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor FOKUS på arbetsmarknad och utbildning Fler med utländsk bakgrund studerar Allt fler med utländsk bakgrund studerar på högskolan men skillnaden mellan olika invandrargrupper är stor Anna Gärdqvist 19 Många

Läs mer

Hållbar utbildning vid LTU

Hållbar utbildning vid LTU Hållbar utbildning vid LTU Loka brunn, 2014-02-06 space main campus art/media wood science o 1 Fakta LTU 46 % Utbildning Grundat 1971 5:e tekniska högskolan Omsättning 1,6 miljarder SEK 19 200 studenter

Läs mer

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Analys och utvärdering Box 100, Göteborg

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Analys och utvärdering Box 100, Göteborg UNIVERSITETSRANKNINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 2014 En analys av resultatet för Göteborgs universitet. Magnus MacHale Gunnarsson, Analys och utvärdering, Forsknings- och innovationskontoret PM 2014:06

Läs mer

Rektor Eva Åkessons installationstal vid rektorsskiftet i universitetsaulan, Uppsala universitet, 16 december 2011

Rektor Eva Åkessons installationstal vid rektorsskiftet i universitetsaulan, Uppsala universitet, 16 december 2011 Rektor Eva Åkessons installationstal vid rektorsskiftet i universitetsaulan, Uppsala universitet, 16 december 2011 Herr ärkebiskop Herr landshövding Företrädare i ämbetet Herr ordförande i konsistoriet

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET. Tid: Plats: 1(5) PROTOKOLL Sammanträdesdag 26 oktober Konsistoriet

UPPSALA UNIVERSITET. Tid: Plats: 1(5) PROTOKOLL Sammanträdesdag 26 oktober Konsistoriet 1(5) PROTOKOLL Tid: Plats: Torsdagen den 15 september 2016 konsistorierummet, Lunds universitet Närvarande ledamöter: Carola Lemne, ordf Dan I Andersson Birgitta Ed Jakob Ekengard Danuta Fjellestad Gunilla

Läs mer

PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius

PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius PRESIDIET REMISSVAR Sida 1/3 Hans Abelius 2011-02-16 Synpunkter angående Utredning av förutsättningarna för övergång till full studiefinansiering genom doktorandanställning från första dagen. dnr G 213

Läs mer

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för analys och utvärdering Box 100, Göteborg

PM GÖTEBORGS UNIVERSITET Avdelningen för analys och utvärdering Box 100, Göteborg UNIVERSITETSRANKINGEN FRÅN TIMES HIGHER EDUCATION 20 En analys av resultatet för Göteborgs. Magnus Gunnarsson/Avdelningen för analys och utvärdering PM 20:08 Diarienummer V 20/344 PM GÖTEBORGS UNIVERSITET

Läs mer

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld

Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Excellens i forskning och utbildning för en bättre värld Rektor Eva Åkesson Föreningen för Filosofi och Specialvetenskap Ett stort, brett och komplext lärosäte Since 1477 (tradition som förpliktigar) Stor

Läs mer

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2019 Anseendeindex svenska lärosäten 2019 slutsatser och kommentarer Chalmers i anseendetopp För åttonde året i följd presenterar Kantar Sifo sitt anseendeindex

Läs mer

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand MITTUNIVERSITETET 2008-09-10 Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap

Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap 1 (8) BESLUT 2012-06-07 Dnr SU 31-1926-12 Doknr 1 Områdesnämnden för humaniora, juridik och samhällsvetenskap Susanne Thedéen FD, områdeskanslichef Besluts- och delegationsordning för Områdesnämnden för

Läs mer

Kära medarbetare! Varmt välkomna tillbaka till ett nytt arbetsår! Alldeles särskilt välkommen vill jag hälsa universitetsstyrelsens nya ordförande, justitierådet Kerstin Calissendorff, som vi är mycket

Läs mer

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning Bilaga 4: Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om anslagen till Göteborgs universitet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2017

Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2017 Kantar Sifos anseendeindex för svenska lärosäten 2017 1 Övergripande värdering Allmänt rykte Anseende 2 3 Personligt intryck Lita på Känslomässig samhörighet Anseendeindex 90 86 90 78 70 50 30 4 5 Kvalitet

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Myndigheternas rekommendationer gällande SFO-stödet och framtida riktade satsningar

Myndigheternas rekommendationer gällande SFO-stödet och framtida riktade satsningar Vetenskapsrådet Box 1035 101 38 Stockholm Skrivelse diarienummer 5.1-2015-5959 2015-04-29 Till Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Näringsdepartementet Socialdepartementet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Rektors rapport. 14 december 2016

Rektors rapport. 14 december 2016 Rektors rapport 14 december 2016 Målbild för forskningspolitiken Sverige ska vara ett av världens främsta forskningsoch innovationsländer och en ledande kunskapsnation, där högkvalitativ forskning, högre

Läs mer

Högre utbildning Universitet och högskolor forskarutbildning. Vad världen behöver är fl er ödmjuka genier. Det fi nns så få kvar av oss.

Högre utbildning Universitet och högskolor forskarutbildning. Vad världen behöver är fl er ödmjuka genier. Det fi nns så få kvar av oss. Vad världen behöver är fl er ödmjuka genier. Det fi nns så få kvar av oss. Oscar Levant, 1906 1972 Foto: Ina Agency Press AB / BE&W Högre utbildning Universitet och högskolor forskarutbildning 278 Det

Läs mer

Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2011

Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2011 UF 46 SM 1101 Universitet och högskolor Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå höstterminen 2011 Higher Education. Applicants and admitted to higher education at first

Läs mer

IQ Samhällsbyggnads lunchseminarium Inspel den till forskningspolitiska propositionen

IQ Samhällsbyggnads lunchseminarium Inspel den till forskningspolitiska propositionen Svensk byggforskning och -utbildning i samverkan IQ Samhällsbyggnads lunchseminarium 2016-02-02 Inspel den till forskningspolitiska propositionen Martin Nilsson, LTU, koordinator Johan Silfwerbrand, KTH,

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2011. Flest doktorandnybörjare inom medicin och hälsovetenskap

Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2011. Flest doktorandnybörjare inom medicin och hälsovetenskap UF 21 SM 1201 Universitet och högskolor. Doktorander och examina på forskarnivå 2011 Doctoral students and degrees at third cycle studies 2011 I korta drag Flest doktorandnybörjare inom medicin och hälsovetenskap

Läs mer

Urank 2013 En analys av universitets- och högskolerankingen Urank.

Urank 2013 En analys av universitets- och högskolerankingen Urank. Urank 2013 En analys av s- och högskolerankingen Urank. PM 2013:04 Diarienummer: V 2013/357 Göteborgs Göteborg, april 2013 Övergripande beskrivning av Urank Den fristående associationen Urank (Stig Forneng,

Läs mer

Kunskap om och för samhällets klimatarbete. Dialogmöte den 29 maj 2017

Kunskap om och för samhällets klimatarbete. Dialogmöte den 29 maj 2017 Kunskap om och för samhällets klimatarbete Dialogmöte den 29 maj 2017 Tankar inför mötet Informera och klargöra kring utlysningen, hinna prata och diskutera frågor som finns Få en bild av vilka ni är kunna

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym STATISTIK & ANALYS Stig Forneng 2004-03-10 Fler studenter men oförändrad forskningsvolym Antalet studenter vid landets universitet och högskolor fortsätter att öka, men forskningsvolymen är i stort sett

Läs mer

Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning. Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ

Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning. Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ Nuvarande nationella kvalitetssäkringssystem 2017 2022 fyra komponenter Vägledning för granskning av lärosätenas

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer