Utveckling och tillväxt/teknik och fritid Max Bohman, utvecklingschef Azam Forsberg, chef teknik och fritid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling och tillväxt/teknik och fritid Max Bohman, utvecklingschef Azam Forsberg, chef teknik och fritid"

Transkript

1 1 Utveckling och tillväxt/teknik och fritid Max Bohman, utvecklingschef Azam Forsberg, chef teknik och fritid Allmänna utskottet/teknik och fritidsutskott Kommunstyrelsen Utredning om flytt av Athena (flyktingboende) till Norsjö samhälle 1. Förutsättningar och bakgrund Den tillfälliga kommunfullmäktigeberedningen för utvärdering av flyktingmottagande i Norsjö, gjorde följande uttalande kring flyktingmottagande i Norsjö i framtiden: Utifrån kommunens medborgar/kundperspektiv anser den tillfälliga beredningen att alla ensamkommande barn ska bo i Norsjö. Det finns större möjligheter för integrering i Norsjö med ett större utbud av föreningsverksamhet m.m. Boenden ska fungera som ungdomarnas hem och trygghet och regelverk och rutiner m.m. måste bygga på denna utgångspunkt. Denna strategiska analys ligger till bakgrund för beslutet i kommunfullmäktige om att flytta boendet. Beslutet att ha en boendechef för bägge boenden bottnar också i det faktum att båda boenden samordnas geografiskt till en ort. 2. Arbetsgruppens syn på lokalbehov En arbetsgrupp bildades med representanter från avdelningen arbetsmarknad och inflyttarservice. I arbetsgruppen ingår boendechef för flyktingverksamheten, chef för arbetsmarknad och inflyttarservice, personalrepresentant, skyddsombudsman samt chef för teknik och fritid. Arbetsgruppen har lämnat önskemål om hur byggnaden ska se ut, placering av byggnaden i samhället med motivering av att skapa flexibilitet mellan Athena och Pallas samt en beskrivning av antal rum, toaletter mm.

2 2 Arbetsgruppen har lämnat nedanstående önskemål: 12 st. boenderum 1 st. sovrum för personal med egen toalett 1 st. kontor för personal med plats för ett mindre konferensbord 1 rum för boendechef 1 samtalsrum/läxläsningsrum (plats för en säng) 1 Tv-rum (typ allrum/vardagsrumsstorlek) 1 stort rum för aktiviteter (Ex. pingis/tv spel/ biljard) kan vara i källare t.ex. 1 matförråd (kall/torr) Förråd inne (ca 25 m 2 ) ute (För cyklar/däck/linne/kudde/sängkläder/pulka/jul inredningar) Tvättstuga (två tvättmaskiner och två torktumlare) med möjlighet att hänga upp tvätt 1 stort kök helst, alternativt två mindre samt ett pentry Telefonkur Toaletter: 4 för ungdomarna och en personaltoa. Två av rummen får gärna ha egen toalett ifall boendet skulle ta emot två ensamkommande flickor, i så fall tre toaletter på de övriga åtta rummen. (handikappanpassat) Carport (inte om missionskyrkan blir aktuellt) Parkering, motorvärmare.(beror på hur nära det är från det andra boendet). Kallskafferi 3. Utrednings uppdrag Kommunstyrelsen har, efter att ha värderat två alternativ (A & D), gett Utveckling och tillväxt samt tekniskas verksamhetsområde att i samverkan lägga fram ett utredningsunderlag för slutligt avgörande. Två nya förslag har kommit fram. De fyra alternativ som presenteras är: A. Ombyggnad av Missionskyrkans lokal till flyktingboende, inrymmande ett flyktingboende (Athena, Bastuträsk) B. Inrymmande och ev. ombyggnad av Norsjövallens skola för två/ett boende. Pallas stängs då ifall bara Athena flyttas dit. C. Flytt av f.d. dagcenters lokal bredvid Vinkelbo till ny tomt vid OK/Q8 som nytt flyktingboende för Athena, Bastuträsk. D. Nybyggnad av ett flyktingboende på central tomt i Norsjö i närheten av Pallas som nytt flyktingboende för Athena Bastuträsk.

3 3 A. Missionskyrkan Ett femte alternativ har också undersökts, en fastighet i Näset. Motivet var att undersöka alla möjliga alternativ och undvika återremiss i ärendet. Missionskyrkan är belägen vid Storgatan och geografiskt placerad bredvid Pallas. Missionsförsamlingen är enligt uppgift intresserad att försälja fastigheten. Norsjö kommuns fastighetschef och chefen för verksamheten teknik och fritid har haft ett per möte med representanter från kyrkan. Fastigheten har haft en vattenskada och vissa delar är åtgärdade. Missionskyrkan har två våningar samt källare. Det finns en hiss mellan källarplan och markplan men hissen är inte godkänd enligt boverkets regelverk. Övervåningen saknar handikappsanpassning, det vill säga hiss. Fastigheten har en total yta på 660 m2 och den totala markytan är 1879 m2. Fastigheten ska köpas i befintligt skikt. Om Missionskyrkan blir aktuellt som flyktingboende måste detaljplanen ändras så att kyrkan kan byggas om till boende. Investeringskostnad Köpeskillingen för fastigheten (Apotekaren 12) är 400 tkr. Den totala kostnaden för ombyggnation exklusive moms är tkr. I denna kostnad ingår byggherrekostnad, projekteringskostnad, fastighetsförvärvskostnad. Den totala arean är 660 m2. Kostnad per kvm area blir kr. Energiförbrukning hos nuvarande fastighetsägaren ligger på kwh per år. Men fastigheten används inte i samma omfattning som blivande Athena. Pallas som ligger vid sidan om nuvarande Missionskyrkan har haft en total förbrukning under 2011 på kwh. Investeringskostnad Kapitalkostnad Årskostnad tkr 391 tkr 511 tkr Beräkningen bygger på en avskrivningsperiod på 30 år och en internränta på 2,9 %. Driftkostnaden beräknas vara 110 tkr. Första 2 åren uppskattas det inte bli något underhållsarbete. Jämförelse med nuvarande kostnad i Bastuträsk 1. Fastighetskostnad: Nuvarande hyreskostnad i Bastuträsk är kr exklusive energikostnad men inklusive uppvärmningskostnad. Å andra sidan kommer vi att äga fastigheten i Norsjö.

4 4 Missionskyrkan (660 kvm) 391tkr Nuvarande kostnad (448kvm+ del av trapphus) 334 tkr 2. Verksamhetskostnad Missionskyrkan Nuvarande Athena i Bastuträsk Pers: tkr 0 tkr Bilkostnad: -100 tkr 0 tkr Kommentar: En halvtidsanställning dras in på varje boende, så att varje boende har 7 anställningar boendestödjare ca 450 tkr. Minskad bilkörning motsvarande kostnader för leasing av en bil samt bränsle under ett år ca: 100 tkr. 3. Verksamhetsvinster/problem med alternativet Den stora fördelen med alternativet är att Missionskyrkan är placerad i direkt anslutning till Pallas. Samordningsfördelar vid bemanning förutses. Problem i samband med att PUT och ASYL platser blir närmare varandra. Avvisningsbeslut rör upp flera av ungdomarna, eftersom de lever nära inpå varandra. B. Norsjövallens skola Norsjövallen skola har ingen aktivitet idag. Fastigheten hålls uppvärmd idag med 7-10 grader men ändå kostar fastigheten ca 260 tkr per år för drift. Fastigheten har varit till salu men ingen intressant har varit i kontakt med oss för köp av fastigheten. Fastigheten har en fungerande hiss och en total yta på ca 1040 m 2. Fastigheten har dessutom en sporthall. Jämförelse med nuvarande kostnad 1. Fastighetskostnad a)två flyktingboenden (Pallas & Athena) Kostnaden för att bygga om fastigheten till boende för nuvarande Pallas och Athena beräknas till 5,9 mkr (kostnader för möbler är inräknad). Avskrivningstid 20 år. NV skola för två boende Nuvarande hyreskostnad 466 tkr 787 tkr b)ett flyktingboende (Endast Athena) Kostnaden för att bygga om fastigheten för Athena blir ca 4,3 mkr (kostnaden för möbler inräknad). Avskrivningstid 20 år.

5 5 NV skola för ett boende Nuvarande hyreskostnad 340 tkr 334 tkr 2. Verksamhetskostnad En heltidstjänst kan minskas om båda boende flyttas till Norsjövallens skola. Kostnadsbesparingen bli ca 500 tkr per år jämför med nuvarande kostnader. Om endast Athena flyttas blir det svårt att minska personalstyrka. NV skola har en stor yta och endast ett boende skulle skapa mycket extra utrymme som måste upprätthållas i gott skick. Alltså uppvärmningskostnaden kommer att bli hög jämför med vad det kostar idag för Athena 3. Verksamhetsvinster/problem Den stora fördelen att flytta båda boende till Norsjövallens skola är effektiviteten av personal flexibilitet, mindre personalkostnad. Å andra sidan blir integrationen hämmad. Det kommer att bli en hel del skjutsar till Norsjö sporthall, simhall och fotbollsplanen. Ett boende (Athena) ger ingen besparingseffekt. Transportkostnaden kommer att bli högre. Barnen kommer att vistas i nuvarande Pallas. C. Flytt dagcenter Före detta dagcentret är möjligt att flytta till marken bredvid OK/Q8. Flyttkostnaden beräknas bli ca 2,5 mkr. Sedan tillkommer ombyggnation, markberedelse, dragning av vatten och avlopp. Ombyggnationskostnaden beräknas till 4,5 mkr. Den totala kostnaden kan bli 7 mkr. Utvecklingschef och teknik & fritidchef avråder flytt av dagcentret för ombyggnation. D. Nybyggnation Att bygga om en befintlig fastighet är komplex. Det vore bra att jämföra en sådan ombyggnation med en nybyggnation. Fördelen med nybyggnation är att byggnaden byggs enligt den nya PBL samt uppfyller den energikrav som energimyndigheten ställer. Fastighetsägaren slipper betala fastighetsskatt för första åren samt drift och underhållskostnader blir lägre än kostnader för en renoverad gammalt hus.

6 6 I dagsläge finns flera förslag om placering av det nya huset. I en nybyggnation har man möjligheten att planera rumsdisponeringen så att det blir möjligt i framtiden att göra om fastigheten till ett antal lägenheter utan större ombyggnationer. Investeringskostnad Den totala kostnaden för en nybyggnation inklusive markkostnad bli ca kr. Energiförbrukning enligt entreprenader blir ca kwh per år. Investering Kapitalkostnad Hyreskostnad (R+A) tkr 429 tkr 504 tkr Beräkningen bygger på en avskrivningstid på 50 år (enligt förslag från revisorerna) och en internränta på 2,9 %. En nybyggnation kommer inte att läggas pengar på underhåll i minst första fem åren. Dessutom är fastigheten beskattningsfri i fem första åren. Uppvärmningskostnaden blir också lägre i och med fastigheten ska byggas enligt det nya energikravet. Jämförelse med nuvarande kostnad i Bastuträsk 1. Fastighetskostnad: Nuvarande kostnad i Bastuträsk exklusive elkostnad men inklusive uppvärmningskostnad är 334 tkr per år. Nuvarande kostnad i Bastuträsk 448 Nybyggnation 450 m 2 m tkr 334 tkr 2. Verksamhetskostnad Nybyggnation Nuvarande Athena i Bastuträsk Pers: -450 tkr 0 tkr Bilkostnad: -100 tkr 0 tkr Kommentar: En halvtidsanställning dras in på varje boende, så att varje boende har 7 anställningar boendestödjare. Minskad bilkörning motsvarande kostnader för en minibuss samt bränsle under ett år. 3. Verksamhetsvinster/problem med alternativet Det är viktigt att tomten där nybyggnad sker blir i anslutning till eller i närheten till Pallas. Vissa samordningsfördelar vid bemanning förutses. Vissa problem i samband med att PUT och ASYL platser blir

7 7 närmare varandra. Avvisningsbeslut rör upp fler av ungdomarna, eftersom de lever nära inpå varandra. Det finns ett femte alternativ. Ett hus i Näset är till salu. Fastigheten har en tillräcklig boende yta men är i behov av en större renovering. Fastigheten har 17 rum men endast få toaletter. Byggnaden saknar ventilation. Den totala byggkostnaden blir ca 5,1 mkr inklusive köpeskilling. Kostnaden är en uppskattning. Vi vet inte vilka andra dolda kostnader kan dyka upp under renoveringen. Fastigheten är från 50-talet och det kan bli aktuellt att byta ut el och avloppsledningar. Kapitalkostnad blir 403 tkr (20 års avskrivning). JÄMFÖRELSE AV MÖJLIGA OBJEKT SOM NYTT FLYKTINGBOENDE Fördelar A: Ombyggnad B: Norsjövallens D: Nybyggnation E: Näset Missionskyrka skola Verksamhetsfördelar Verksamhetsfördelar Verksamhetsfördelar Verksamhetsfördelar 1. Bra för integration, nära till Fritidsgården, Norsjö arena, affärer. 2. Bättre personal samordning. 3. Mindre bilkörning/skjutsar av ungdomar. 1. Bättre bussförbindelse än i Bastuträsk. 2. Bättre personal samordning om båda boende flyttar till NV skola. 1. Bra för integration, nära till fritidsgården, Norsjöarena, affärer. 2. Bättre personal samordning mellan boende, färre anställda. 3. Mindre bilkörning/skjutsar av ungdomar. 1. Nära till centrum dock 3 km att cykla. 2. Marginellt bättre personalsamordning. Tekniska fördelar Tekniska fördelar Tekniska fördelar Tekniska fördelar 1. Går att bygga om till lägenheter för en viss kostnad. 2. Möjligheten är stor att hyra ut om flyktingverksamheten läggs ner. 1. Egen fastighet. Utnyttjandegraden ökar. 1. Går att bygga om till lägenheter för en viss kostnad. 2. Lätt att hyra ut.

8 8 A: Ombyggnad B: Norsjövallens D: Nybyggnation E: Näset Missionskyrka skola Ekonomiska fördelar Ekonomiska fördelar Ekonomiska fördelar Ekonomiska fördelar 1. Bättre samordning ger mindre personalkostnad. 2. Lägenheten på övervåningen kan hyra ut. 1. Bättre samordning (om båda flyttas) och lägre personalkostnad. 2. T & F slipper betala ca 250 tkr för uppvärmning av en tom lokal. 1. Bättre samordning och lägre personalkostnad. 2. Lägre uppvärmningskostnad, lägre underhållskostnad. Ingen fastighetsskatt första fem åren. 1. Billigast att renovera dock kan finnas dolda fel. 1. Bättre samordning (om båda flyttas) och lägre personalkostnad. Nackdelar A: Ombyggnad Missionskyrka 1. Två våningar. Hiss måste byggas om. 2. Fastigheten har haft en vattenskada som är delvis åtgärdade, kan finnas andra dolda fel. 2. Relativt hög energiförbrukning. B: Norsjövallens skola 1. Sämre integrationsmöjligheter och tillgång till fritidsgård, Norsjöarena och affärer. 2. Behov av bilkörning kvarstår dagtid och kvällstid. Ökade kostnader. D: Nybyggnation E: Näset 1. Kommunen i helhet ökar innehav av bostadsytor. 1. Risk för dolda fel. Hög anskaffningskostnad. 2. Svårt att hyra ut som lägenheter eller bygga om till flerfamiljshus. 3. Cykelväg saknas 4. Extra transportkostnad eftersom ungdomar har inte rätt till skolskjuts.

9 9 Jämförelse kostnader Nuvarande Athena Missions kyrkan Nybygg nation NV (Athena) NV (Båda vht) Athena + Pallas Kapital 392 tkr 429 tkr 340 tkr 460 tkr kostnad Hyra 334 tkr -453 tkr 787 tkr Drift 30 tkr 110 tkr 75 tkr 200 tkr 200 tkr 65 tkr Underhåll 50 tkr 25 tkr 50 tkr 50 tkr Personal -450 tkr -450 tkr tkr besparing Bilkostnad -100 tkr -100 tkr 100 tkr 150 tkr 100 tkr Hyresintäkt -50 tkr Totalt 364 tkr -48 tkr -21 tkr 690 tkr -43 tkr 952 tkr Det är svårt att beräkna drift och underhållskostnad för Missionskyrka, Nybyggnation och Norsjövallens skola. Ovanstående kostnaden är uppskattade kostnader. Om Båda verksamheter (Athena och Pallas) flyttas till Norsjövallen då försvinner hyreskostnaden för Pallas med 453 tkr. Nuvarande kostnad för Athena och pallas inklusive drift och underhåll är 952 tkr. Om man flyttar båda verksamheter till Norsjövallens skola, minskar kostnaden med 542 tkr ( ). Vi sparar även 260 tkr som budgeterad som driftkostnad för Norsjövallens skola. Kommentarer samt konsekvensanalys från verksamhetsansvariga 4 Ur verksamhetssynpunkt så är målet med flytta Athena att: a. Ungdomarna ska få möjlighet till ökad självständighet och ökad integration och delaktighet i samhällslivet. Detta är viktigt då vi har ett fåtal år på oss att fostra våra ungdomar till vuxna självständiga individer. b. Ökad möjlighet till att samordna personalen på båda boendena samt minska behovet av buss och busstransporter. Detta innebär besparing av både personaltid samt en buss. c. Boendechefen får mer tid till att lägga på sina boenden istället för att lägga mycket tid i bilen pga. resor mellan boendena. Enligt Socialstyrelsens författningssamling ska våra ungdomar beredas god boendemiljö både vad gäller inre miljö och yttre. Redan idag tycker de att vi har stora boenden, inget de gett kritik för utan vi har fått detta muntligt vid länsträff med Länsstyrelsen och Socialstyrelsen. God yttre miljö innebär att de ska ha närhet till skola och fritidsutbud. Då det är näst intill obefintliga allmänna kommunikationer så återstår alternativet att flytta till Norsjö samhälle =860 2 Nuvarande kostnad för båda boende 3 Personalkostnad minskning 4 Boendechef och chef arbetsmarknad och inflyttarservice

10 10 Näset: Ligger 3 km utanför samhället. Sommartid är det cykelavstånd men vintertid, vilken är större delen av året fungerar inte detta. Våra ungdomar har inte rätt till skolskjuts pga. av den korta resvägen. Detta innebär att personalen ska fungera skolskjuts samt skjutsa till fritidsaktiviteter då det inte fungerar med att cykla, vilket är större delen av året. Ur säkerhetssynpunkt vad gäller cykling ser vi att det brister då det saknas cykelbana. Vi tappar samordningen mellan personalgrupperna då man inte kan springa mellan boendena och hjälpa varandra samt vi är fortfarande i behov av 2 bussar. Personalen samt chef lägger fortsättningsvis en del tid i bilen. Självständigheten samt möjlighet till ökad integration och delaktighet i samhällslivet förblir som den är idag. Alltså inte god. En fundering: vem ansvarar för framkomligheten när det varit ymnigt snöfall nattetid och ungdomarna ska till skolan på morgonen? Det är stort område att skotta innan man kommit ner till vägen! Norsjövallen: Ligger en bra bit utanför samhället. Det är inte cykelavstånd. Ur säkerhetssynpunkt brister det då det saknas cykelväg. Barnen har rätt till skulskjuts. Boendet blir mycket stort även om vi delar upp det i 2 boenden, då det blir förlagt i samma lokaler. Det blir ingen hemlik miljö utan mer lik en institution. Vi har lyft ut en grupp unga människor och skapat ett litet eget samhälle vilket kan få negativa effekter på sikt då möjligheter till integrationen minskar. Flyttar båda boendena till skolan vinner vi på att personalen kan samordna sig. Eftersom det ligger långt utanför samhället och det är dåliga allmänna kommunikationer kvällar och helger så blir det mycket skjutsande för personalen. Självständighet och möjlighet till ökad integration samt delaktighet i samhällslivet minskar. Verksamheten förordar Missionskyrkan eller nybyggnation om det blir i närheten av Pallas. Självständigheten för ungdomarna blir ultimat då de kan ta sig själva till aktiviteterna i samhället. Personalen kan samordnas och det blir ekonomiskt fördelaktigt. Behovet av buss minskar från två bussar till en, vilket också är positivt. Personaltiden nyttjas till ungdomarna, inte till att vara chaufförer. Boendechefen får mer tid till att vara chef då restiden minskar. Boendechefen behöver bara ett kontor med en dator. Protokoll från MBL förhandling. Bifogas

Lokalförsörjningsprocess

Lokalförsörjningsprocess Lokalförsörjningsprocess Utredning avseende Kyrkskolans lokalbehov Utredningens syfte: Beskriva Kyrkskolans utmaningar idag kopplat till nuvarande lokaler Utreda Kyrkskolans lokalbehov Belysa förslag på

Läs mer

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn.

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Verksamheten Norsjö kommun har idag två verksamheter där man tar hand om ensamkommande barn och unga i åldrarna 16 21 år. Ett av kommunens boenden är

Läs mer

Län Örebro Gatuadress Kommun Hallsberg Storlek 4.0 rum (2 sovrum) / 115 m² Område. Tillträde tidigast. Norra Pålsboda. Enligt överenskommelse

Län Örebro Gatuadress Kommun Hallsberg Storlek 4.0 rum (2 sovrum) / 115 m² Område. Tillträde tidigast. Norra Pålsboda. Enligt överenskommelse Län Örebro Gatuadress Kommun Hallsberg Storlek 4.0 rum (2 sovrum) / 115 m² Område Norra Pålsboda Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Fastigheten består

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

FLERBOSTADSHUS - HELSINGBORG - SÖDER

FLERBOSTADSHUS - HELSINGBORG - SÖDER FLERBOSTADSHUS - HELSINGBORG - SÖDER Fastighet Fastigheten Helsingborg Malen 15 Adress Beskrivning Södra Stenbocksgatan 114, 252 44 Helsingborg. Belägen i Helsingborg kommun och Helsingborgs Gustav Adolf

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 30 april 2014 Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 1 30 april 2014 Processen Avsikten med detta informationsmemorandum och tillhörande bilagor är att intresserade

Läs mer

Hyra av lokaler för ny fritidsgård i Rissne centrum

Hyra av lokaler för ny fritidsgård i Rissne centrum 2014-10-22 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Hyra av lokaler för ny fritidsgård i Rissne centrum Beslutsunderlag Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse, daterad den 22 oktober 2014 Bilaga hyreskontraktet

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 Blad 1 RIKTLINJER FÖR INTERNHYRA Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 INNEHÅLL Sid. 1. Inledning 2 2. Driftkostnad 2 3. Planerat

Läs mer

Företagsbeskrivning. Bo Bra i Mullsjö AB

Företagsbeskrivning. Bo Bra i Mullsjö AB Företagsbeskrivning Bo Bra i Mullsjö AB 1 Innehåll Inledande information 3 Förvärvserbjudande 4 Förutsättningar för bud 5 Sammanfattning 6-7 Generell bolagsinformation 8 Mullsjö Sjöryd 1:319 och 1:409

Läs mer

2015-08- 2 4. Sammanträdesprotokoll. Gagnefs kommun. Sn 31. Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar

2015-08- 2 4. Sammanträdesprotokoll. Gagnefs kommun. Sn 31. Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar Gagnefs kommun Socialnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-24 Sida 2 Dnr 2015:73/13 ----------, GAGNEFS KOMMUN Sn 31 Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar Socialnämnden föreslår

Läs mer

KOMMERSIELL FASTIGHET - ÖSTHAMMAR

KOMMERSIELL FASTIGHET - ÖSTHAMMAR KOMMERSIELL FASTIGHET - ÖSTHAMMAR Fastighet Fastigheten Östhammar Morkarla 4:2 Adress Beskrivning Kommersiell fastighet Tomt Morkarla 108, 748 91 Österbybruk. Belägen i Östhammar kommun och Dannemorabygden

Läs mer

NY EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HILLTORP SÖDRA 1

NY EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HILLTORP SÖDRA 1 NY EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HILLTORP SÖDRA 1 1. Allmänna förutsättningar 2. Beskrivning av fastigheten 3. Försäkring 4. Taxeringsvärde 5. Förvärvskostnader 6. Finansieringsplan 7. Beräkning

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN

Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Renovering, ombyggnad och ev tillbyggnad av REGNBÅGEN Bakgrund till varför vi bygger om Regnbågen Regnbågen (eller kvarteret Harven 2-4) byggdes under miljonprogramtiden, 1965-1967 vilket innebär att husen

Läs mer

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut

Bandy- och skridskohall i Stockholm Kompletterande utredningsbeslut IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 411-870-11 SID 1 (5) 2013-03-05 IDN 2013-03-19 Handläggare: Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Bandy- och skridskohall

Läs mer

KOMMERSIELL FASTIGHET - ÖSTHAMMAR - FILM

KOMMERSIELL FASTIGHET - ÖSTHAMMAR - FILM KOMMERSIELL FASTIGHET - ÖSTHAMMAR - FILM Fastighet Fastigheten Östhammar Film 1:20 Adress Beskrivning Kommersiell fastighet Tomt Byggnader Film Kyrkby 9, 748 92 Österbybruk. Belägen i Östhammar kommun

Läs mer

Rapport moduler för sociala ändamål

Rapport moduler för sociala ändamål Dnr: IFN-2016/00359 för sociala ändamål Behov utifrån ensamkommande barn och unga Sociala nämndernas förvaltning 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Boman, Maria 021-391451 maria.boman@vasteras.se

Läs mer

PROTOKOLL att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september.

PROTOKOLL att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september. Socialnämndens arbetsutskott 66 Utdrag ur PROTOKOLL 2018-08-23 Information om Häradsvillan Beslut Arbetsutskottet beslutar att ärendet ska avhandlas som ett beslutsärende på nämndens sammanträde i september.

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

UTREDNING BUN

UTREDNING BUN 2015-11-04 UTREDNING BUN - MALUNG-SÄLENS KOMMUN BAKGRUND Uppdrag stadieindelning Minskning av barn och elever Oförändrad ram (3 år) Arbetet med risk- och konsekvensarbetet Uppdrag KFV fick i uppdrag att

Läs mer

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin

Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Jan Nilsson, utredare Vård- och omsorgsnämnden Inrättande av omvårdnadsboende inom socialpsykiatrin I slutrapporten Den framtida socialpsykiatrin 1

Läs mer

Inrättande av akutboende för ankomst- och asylsökande barn med särskilda behov

Inrättande av akutboende för ankomst- och asylsökande barn med särskilda behov Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-07 Handläggare Britt Lundkvist Tfn 08-508 25 294 Till Socialnämnden 2016-01-26 Inrättande av akutboende

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Valsätra 11:6.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Valsätra 11:6. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Valsätra 11:6 Byggnadens adress Stackvägen 12 756 47 Uppsala Datum 2018-10-26 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Kyrkfakta 2007 Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Jörgen Emanuelsson, Svenska kyrkan i Göteborg Christine Löfvenberg, FM Konsulterna jorgen.emanuelsson@svenskakyrkan.se

Läs mer

Välkommen! Östra Kyrkogatan 131

Välkommen! Östra Kyrkogatan 131 Välkommen! Östra Kyrkogatan 131 BOSTADSFASTIGHET - UMEÅ - HAGA/SANDBACKA Fastigheten Umeå Sandgård 5 Östra Kyrkogatan 131 A/B, 903 46 Umeå. Belägen i Umeå kommun och Umeå Stadsförs. Skattesats 35,40. Välskött

Läs mer

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Bakgrund återremiss 1. En kalkyl samt en tidsplan på ett renoverat kvarter Ansgarius som kontor. Detta då det är nödvändigt för att kunna ta ställning

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006

Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006 Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006 Fastighetsgruppen,,,,, INLEDNING/BAKGRUND Våren 2001 sattes arbetet igång med benchmarking inom fastighetsområdet. Deltagande kommuner var,, och. kommun har

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

BOSTADSFASTIGHET - UPPVIDINGE

BOSTADSFASTIGHET - UPPVIDINGE BOSTADSFASTIGHET - UPPVIDINGE Fastighet Fastigheten Uppvidinge Klavreda 3:24 Adress Beskrivning Bostadsfastighet Tomt Hammarvägen 5, 360 72 Klavreström. Belägen i Uppvidinge kommun och Nottebäck församling.

Läs mer

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler Kommunchef Carin Becker-Åström 0220-241 82 Kommunstyrelsen Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler BAKGRUND Sedan ett antal år tillbaka finns ett överskott på lokaler i kommunens

Läs mer

AFFÄRSFASTIGHET - EKSJÖ

AFFÄRSFASTIGHET - EKSJÖ AFFÄRSFASTIGHET - EKSJÖ Fastighet Fastigheten Eksjö Börsebo 1:237 Adress Beskrivning Affärsfastighet Tomt Trädgårdsgatan 12a, 570 32 Hjältevad. Belägen i Eksjö kommun och Ingatorp-Bellö församling. Skattesats

Läs mer

Detta material är det som kompletterades till kommunstyrelsens sammanträde Framtidens äldreomsorg

Detta material är det som kompletterades till kommunstyrelsens sammanträde Framtidens äldreomsorg Detta material är det som kompletterades till kommunstyrelsens sammanträde 2017-05-30. Framtidens äldreomsorg 170530 Utredare och referensgrupp * Konsult (projektledarbyrån), arkitekt (Sweco) * Socialchef,

Läs mer

Tomtval för nyproduktion av förskola. Kommunstyrelsens beslut enligt protokoll från

Tomtval för nyproduktion av förskola. Kommunstyrelsens beslut enligt protokoll från Tomtval för nyproduktion av förskola Kommunstyrelsens beslut enligt protokoll från 150908 Att Samhällsbyggnadskontoret får i uppdrag att projektera nybyggnation av en sjuavdelningsförskola som förbereds

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Informationsmöte HSB 38 Domar

Informationsmöte HSB 38 Domar Informationsmöte HSB 38 Domar 29/1-2013 Agenda Fönster HSBs nya stadgar Lägenhetsdörrar Källarutrymmen Fönster Föreningens fönster är original sedan 50- talet, två-glas De läcker värme och leder till ojämn

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

SICKLA STRAND NO. 1719. Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN

SICKLA STRAND NO. 1719. Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN SICKLA STRAND NO. 1719 Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN 1 Revidering av EKONOMISK PLAN för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA

Läs mer

Ombudgetering av investeringsmedel för verksamhetsår 2015, omläggning av tak KS-2015/302

Ombudgetering av investeringsmedel för verksamhetsår 2015, omläggning av tak KS-2015/302 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 89 Ombudgetering av investeringsmedel för verksamhetsår 2015, omläggning av tak KS-2015/302 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet 1(5) KS 2011/0097 Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet Sammanfattning I beslut 2011-03-10, 21, föreslår fastighetsnämnden kommunfullmäktige

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Skyttstennäs 1:25.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Skyttstennäs 1:25. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Skyttstennäs 1:25 Byggnadens adress Slingervägen 1 740 21 Järlåsa Datum 2018-03-19 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning Energikompetens

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott. Innehåll 2015-03-26. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2015-03-26 Innehåll 42 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 47 43 Redovisning av delegationsbeslut... 48 44 Delgivningar...

Läs mer

Utredning bad. Kävlinge Kommun. Predevo AB & PP Arkitekter AB 5 september 2016

Utredning bad. Kävlinge Kommun. Predevo AB & PP Arkitekter AB 5 september 2016 Utredning bad Kävlinge Kommun Predevo AB & PP Arkitekter AB 5 september 2016 AGENDA Kostnadsindikation Driftkostnader Personalkostnader Underhållskostnader Kapitalkostnader TRE ALTERNATIV 1. Alternativ

Läs mer

ii1i SVENSK II FASTIGHETSFÖRMEDLING BOSTADSFASTIGHET - GOTLAND - BRO

ii1i SVENSK II FASTIGHETSFÖRMEDLING BOSTADSFASTIGHET - GOTLAND - BRO SVENSK II FASTIGHETSFÖRMEDLING BOSTADSFASTIGHET - GOTLAND - BRO 1 ii1i Fastighet Fastigheten Gotland Bro Tors 1:4 Adress Bro Tors 130, 621 73 Visby. Belägen i Gotland kommun och Väskinde ffirsamling. Skattesats

Läs mer

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp

Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning 1 Övergripande mål och förhållningssätt Älvens grupphems mål är att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid oavsett asylutredningens resultat. Målet

Läs mer

Försäljningspromemoria. avseende kommersiell fastighet i Stockholm

Försäljningspromemoria. avseende kommersiell fastighet i Stockholm Försäljningspromemoria avseende kommersiell fastighet i Stockholm Konfidentiell försäljningspromemoria Helgonbilden AB ( Bolaget ) är lagfaren ägare till fastigheten som listas i denna försäljningspromemoria.

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund

Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Christinaprojektet Christinaprojektet, bakgrund Bakgrund Piteå växer och befolkningsmängden ökar, och så även behovet av fler förskole- och skolplatser. På Norrmalmområdet i centrala Piteå finns Norrmalmskolan

Läs mer

Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Veronica Andersson, områdeschef Jan Nilsson, utredare PM 1 (5) VON/2010:59-727 Underlag för inrättande av en ny gruppbostad enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088

DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda. A n t a ga n d e h a n d l i n g. Dnr 2011.F0088 A n t a ga n d e h a n d l i n g DETALJPLAN för Dyrtorp 1:129, Håvestensgården, Färgelanda Dnr 2011.F0088 Framtaget av plan- och byggkontoret Färgelanda kommun april 2011 Antagen: KS 2011-05-27 289 Laga

Läs mer

Älvstranden Bildningscentrum

Älvstranden Bildningscentrum Älvstranden Bildningscentrum Bildningsbegreppet "Medan utbildningens mål är en bestämd och begränsad yrkeskompetens, syftar bildning till en omvandling av hela människan. Utbildningen har enbart sina yttre

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

HONUNGSVÄGEN. Rymligt kedjehus!

HONUNGSVÄGEN. Rymligt kedjehus! HONUNGSVÄGEN Rymligt kedjehus! 2 HONUNGSVÄGEN Välkommen till Honungsvägen Balticgruppen presenterar detta synnerligt trevliga kedjehus i två plan med generösa ytor och tilltalande planlösning. Genomgående

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:986) om statlig bostadsbyggnadssubvention; SFS 2006:1586 Utkom från trycket den 9 januari 2007 utfärdad den 21 december 2006. Regeringen

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Sävja 34:20 Byggnadens adress Bonadsvägen 100 757 57 Uppsala Datum 2018-05-03 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Styrelsen för Brf Kocken 8

Styrelsen för Brf Kocken 8 Styrelsen för Brf Kocken 8 Johan Enar Brissman Jelena Vasic Dejan Vasic... Johan Brissman... Jelena Vasic... Dejan Vasic 1 A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR Bostadsrättsföreningen Kocken 8, 769634-0509, registrerad

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag BESLUTSUNDERLAG 2015-11-04 Socialnämnden Ärende Beslutsunderlag 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag 48 Vägledning, boende för ensamkommande flyktingbarn Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse

Läs mer

Komplettering till tidigare utskick

Komplettering till tidigare utskick KOMMUNFULLMÄKTGE Kallelse/underrättelse Tid Måndag 18 mars 2013 kl. 18:00 Plats S~erneskolans matsal Gruppmöten: Rum finns reserverade från 16.00 Rum 263 (S) Rum 260 (Borgerliga gruppen) Rum 258 (V) Rum

Läs mer

Remissvar. Framtidens äldre omsorg. Teknik o Servicenämnden

Remissvar. Framtidens äldre omsorg. Teknik o Servicenämnden Remissvar Framtidens äldre omsorg Teknik o Servicenämnden Innehåll Sammanfattning... 2 Arbetsmetod/Process... 2 Samhällsperspektivet... 2 Service perspektivet... 3 Måltidsservice... 3 Städ och verksamhetsvaktmästeri...

Läs mer

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station KF 12:1 Samhällsbyggnadskontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:662-207 Strategienheten 2016-12-15 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 KF 12:2 Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum

Läs mer

Byte klubblokal beslutsunderlag Västerås Cykelklubb, årsmötet 2015

Byte klubblokal beslutsunderlag Västerås Cykelklubb, årsmötet 2015 Byte klubblokal beslutsunderlag Västerås Cykelklubb, årsmötet 2015 Styrelsens rekommendation Intäkter och kostnader Klubbens intäkter från medlemsavgifter beräknas hamna på ungefär 210 00 kr/år (efter

Läs mer

Ny skola och sporthall Alsike Nord KS-2015/715

Ny skola och sporthall Alsike Nord KS-2015/715 Sida 1 av 5 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Eva Mårtensson Datum KS-2015/715 Lokalförsörjningschef 2015-01-21 Lena Larsson Kultur- och fritidschef Kommunstyrelsen Ny skola och sporthall Alsike

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

BOSTADSFASTIGHET - VÄRNAMO - HÅNGER

BOSTADSFASTIGHET - VÄRNAMO - HÅNGER BOSTADSFASTIGHET - VÄRNAMO - HÅNGER Fastigheten Värnamo Hånger 23:12 Furuvägen 1a, 331 94 Värnamo. Belägen i Värnamo kommun och Forshedabygden församling. Skattesats 34,18. Bostadsfastighet Bra förvaltningsobjekt

Läs mer

Ordförandes förslag till beslut - Byggnation av nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus

Ordförandes förslag till beslut - Byggnation av nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus 2017-11-09 Kommunstyrelsen Ordförandes förslag till beslut - Byggnation av nytt stadshus samt försäljning av befintligt kommunhus Förslag till beslut 1. Kommunfullmäktige godkänner att Växjö Fastighetsförvaltning

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala - Årsta 52:5 Byggnadens adress Sellerigatan 7 754 49 Uppsala Datum 2016-08-22 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Protokoll 1 (7) Sammanträdesdatum 2015-03-23

Protokoll 1 (7) Sammanträdesdatum 2015-03-23 Protokoll 1 (7) ammanträdesdatum Plats och tid Folkets Hus, kl. 17.30-17.55 Beslutande V C M KD D D ara Rudolfsson, ordf Kjell-Åke Karlsson Kaj Joelsson Patrik jöstedt ersätter Anita karphagen Karmen Björkman

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion.

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Kommunstyrelsen har beslutat att återemitera ett ärende (Dnr KS/2014:237) till Barn- och utbildningsnämnden för ytterligare utredning

Läs mer

Svar på de vanligaste frågorna från mäklare

Svar på de vanligaste frågorna från mäklare Svar på de vanligaste frågorna från mäklare Uppdaterat 2014-05 Föreningens namn: Bostadsrättsföreningen Norrbacken Är föreningen en äkta eller oäkta förening? Om den är oäkta, varför? Finns det några planer

Läs mer

Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se

Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna Telefon: 016-12 00 65 info@tunafastigheter.se - Tunafastigheter i Eskilstuna AB Besöksadress: Björksgatan 9, 632 21 Eskilstuna

Läs mer

Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Genomförandebeslut

Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Genomförandebeslut Utlåtande 2015:81 RI+VIII (Dnr 112-937/2015) Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

27 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastighet Partille Mellby 11:27

27 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastighet Partille Mellby 11:27 27 april 2014 Objektbeskrivning Industrifastighet Partille Mellby 11:27 1 27 april 2014 Processen Avsikten med detta informationsmemorandum och tillhörande bilagor är att intresserade parter ska beredas

Läs mer

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad ~huge 2013-03-20 HF2013-125 l (2) Huddinge kommun Förskalenämnden 141 85 HUDDINGE Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad Huge Fastigheter AB har efter beställning utfått

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning UPPSALA NÅNTUNA 37:70. Byggnadens adress Nåntuna Backe 18.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning UPPSALA NÅNTUNA 37:70. Byggnadens adress Nåntuna Backe 18. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning UPPSALA NÅNTUNA 37:70 Byggnadens adress Nåntuna Backe 18 75759 Uppsala Datum 2018-10-12 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Fjällbo 1:77. Fjällbo Selknä 133

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Fjällbo 1:77. Fjällbo Selknä 133 ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Fjällbo 1:77 Byggnadens adress Fjällbo Selknä 133 75597 Uppsala Datum 2017-10-30 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

FÖRSÄLJNINGS-PM 2015-09-07

FÖRSÄLJNINGS-PM 2015-09-07 Underlag inför försäljning av fastigheten del av Ölmestad 21:2 Vårdcentralen och fd. Kastanjegårdens förskola i Gislaveds kommun FÖRSÄLJNINGS-PM 2015-09-07 1 BAKGRUND Fastigheten Ölmestad 21:2 ägs av Gislaveds

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert UPPSALA HÄSSLE 4:13. Hässle 285.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert UPPSALA HÄSSLE 4:13. Hässle 285. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning UPPSALA HÄSSLE 4:13 Byggnadens adress Hässle 285 755 91 Uppsala Datum 2019-04-26 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning Energikompetens

Läs mer

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88)

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-03-14 5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar om nybyggnation av Falkbergskolan. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

AFFÄRSFASTIGHET - ÖSTHAMMAR - ÖSTERBYBRUK

AFFÄRSFASTIGHET - ÖSTHAMMAR - ÖSTERBYBRUK AFFÄRSFASTIGHET - ÖSTHAMMAR - ÖSTERBYBRUK Fastighet Fastigheten Östhammar Del av Österbybruk 1:255 del av Kvarngatan 2 Adress Beskrivning Affärsfastighet Kvarngatan 2, 748 32 Österbybruk. Belägen i Östhammar

Läs mer

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Norrtälje - Asplund 1:1. Hallstaviksvägen 539

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Norrtälje - Asplund 1:1. Hallstaviksvägen 539 ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Norrtälje - Asplund 1:1 Byggnadens adress Hallstaviksvägen 539 76391 Hallstavik Datum 2017-02-03 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Bo på Alnarp - ett levande campus

Bo på Alnarp - ett levande campus Bo på Alnarp - ett levande campus Bostadsansvarig har hand om 220 boende inom Campus Alnarp samt i Lommas och Burlövs kommuner. Bostadskö Man kan ställa sig i bostadskö från den 15 april samma år som man

Läs mer

KONTORSFASTIGHET - HALMSTAD - CENTRALT-HAMNOMRÅDET

KONTORSFASTIGHET - HALMSTAD - CENTRALT-HAMNOMRÅDET KONTORSFASTIGHET - HALMSTAD - CENTRALT-HAMNOMRÅDET Fastighet Fastigheten Halmstad Oraklet 1 Adress Beskrivning Tomt Stuvaregatan 8, 302 45 Halmstad. Belägen i Halmstad kommun och Martin Luther församling.

Läs mer

Norrbottensgården på Hertsön/Kalvholmen

Norrbottensgården på Hertsön/Kalvholmen Fritidsnämnden 2012-04-18 36 76 Norrbg./Hertsön.p04 Dnr 12.89-81 Norrbottensgården på Hertsön/Kalvholmen Ärendebeskrivning Ridföreningarna verksamma på Hertsön/Kalvholmen; Luleå Ridklubb, Luleå Ryttarförening

Läs mer

Utveckling av Skeve hus för hemlösa - ett inriktningsärende

Utveckling av Skeve hus för hemlösa - ett inriktningsärende Kansliavdelningen SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Nina Ström Tfn: 08-508 25 014 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-10-10 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-10-25 DNR 402-607/2005 Till Socialtjänstnämnden Utveckling

Läs mer

Försäljning av f.d. Grinds servicehus

Försäljning av f.d. Grinds servicehus 2017-08-09 KS16-1920 Sid 1 av 6 Handläggare: Erik Klockare Till Titel: Exploateringsingenjör Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott E-post: Erik.klockare@norrtalje.se Försäljning av f.d. Grinds servicehus

Läs mer

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm

Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen 17 gällande flera verksamheter inom Jobbtorg Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Sida 1 (6) 2019-03-14 Handläggare Yvonne Ekman Telefon: 076-12 48 009 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 5 Beslut om lokalförhyrning på Trädskolevägen

Läs mer

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan.

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-04-15 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-05-19 Inriktningsbeslut

Läs mer

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter.

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter. Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 Rapport Kommunfastigheter.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Kyrkvägen 51. www.hemverket.se - Sida 1 av 6

Kyrkvägen 51. www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Län Jämtland Gatuadress Kommun Strömsund Storlek 10.0 rum (4 sovrum) / 385 m² Område Backe Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning En charmig gammal gård bestående

Läs mer

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131

Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 Organistationsförslag att arbeta kring Förslag framkomna vid arbetsgruppträff 110131 1. Renovering av svensbyskolan med inriktat mot framtida elevunderlag. Överytor i Sjulnäs används till samlingslokal/aula

Läs mer

EKONOMISK PLAN FOR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SÖDERSILUETTEN ORG. NR 769601-6620

EKONOMISK PLAN FOR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SÖDERSILUETTEN ORG. NR 769601-6620 EKONOMISK PLAN FOR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SÖDERSILUETTEN ORG. NR 769601-6620 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1. BESKRIVNING AV FASTIGHETEN 2 1.1 Fastighetens beteckning och areal m.m. 2 1.2 Byggnadens typ, användningssätt

Läs mer

Socialnämnden. Äldrestruktur. Kalix den 11 december 2008 Mikael Lekfalk, socialchef

Socialnämnden. Äldrestruktur. Kalix den 11 december 2008 Mikael Lekfalk, socialchef Socialnämnden Äldrestruktur Kalix den 11 december 2008 Mikael Lekfalk, socialchef Socialnämndens uppdrag Se över antalet boendeplatser. Vad har Kalix kommun idag och hur många kommer vi att behöva om 5,

Läs mer