Medlemsblad. Vårblommor i Södra Promenaden. De Handikappades Riksförbund Norrköpingsavdelningen. Nr Årg 57

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsblad. Vårblommor i Södra Promenaden. De Handikappades Riksförbund Norrköpingsavdelningen. Nr 1 2009 Årg 57"

Transkript

1 Medlemsblad De Handikappades Riksförbund Norrköpingsavdelningen Nr Årg 57 Vårblommor i Södra Promenaden

2 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping 3 Ordföranden har ordet, Rapport från årsmötet 4 Referat från sammankomster, Tillgänglighetspriset 5 Information om Sommarsol, X2000 åter tillgängligt 6 FysEtt Träning & Rehabilitedring, Bildekal, Hjälpmedelsmässa 7 Redaktörens spalt 8 Funktionärer i DHR Norrköping under Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 10 Historik om DHS:s Norrköpingsavdelning 11 Historik om DHS:s Norrköpingsavdelning 12 Historik fortsättning, Nytt nummer till Landstinget, Distriktskurs LSS 13 Marschen för tillgänglighet, Flopp för enkelt avhjälpta hinder 14 Tuppenrevyn, Bussresa med båttur 15 Program under våren 16 Om expeditionen, Viktiga datum under våren Faktauppgifter om DHR Norrköpingsavdelningen DHR Norrköpingsavdelningen E-post: dhr.norrkoping@telia.com Gymnastikgatan 10 Hemsida: Norrköping PlusGiro: Telefon och fax: Telefonsvararen är inkopplad hela dygnet Sommarhemmet Sjöstugan, telefon: Ordförande: Krister Billkvist, telefon: , mobil: Medlemsbladets redaktör: Frank Svensson, telefon:

3 3 Ordföranden har ordet... Efter en lång och mörk vinter börjar man ana vårens ankomst.nu kan vi börja tänka på våra aktiviteter på Sommarhemmet. Vi har nu börjat söka en vaktmästare som kan hjälpa oss med alla de bestyr som väntar både utom- och inomhus. Iordningställande av den nya bryggan är på gång,och när det blir lite varmare i luften fortsätter arbetet. Nämast på programmet står bl.a Marschen för tillgänglighet som sker den 13 juni, och vi hoppas att anslutning blir ännu större än förra året. För att säkra DHR:s framtid planerar vi att till hösten starta en ungdomsgrupp som Jenny kommer att leda. Vi ser nu fram mot ett aktivt år och som ni ser i bladet finns det många trevliga aktiviteter att välja på. Krister Rapport från Årsmötet Årsmötet ägde rum den 15 mars i Riks-Citys ljusa och rymliga lokaler på Norralundsgatan. Lokalerna är stora och rymliga och utmärkta till våra årsmöten. Många sitter i rullstol och då är det bra med extra svängrum. Ordföranden Krister Billkvist hälsade alla välkomna och därefter hölls parentation över de medlemmar som avlidit under året. Ett ljus tändes till deras minne och de hedrades med en tyst minut. Så följde val av presidium och till ordförande valdes Kurt Bodelsson och till sekreterare valdes Ulla Johansson. Till justerare och rösträknare utsågs Bo Hjort och Lasse Persson. Verksamhetsberättelsen och årsbokslutet genomgicks och godkändes. Revisorernas berättelse lästes upp och enligt deras förslag beviljades ansvarsfrihet för år Medlemsavgiften för 2010 beslutades höjas till 300:- och familjemedlem 150:-, detta är vad förbundet beslutat. Omkostnadsersättningarna för styrelse, revisorer och Medlemsbladets redaktör beslutades vara oförändrade. Sedan följde val och valberedningens förslag klubbades snabbt igenom. Den fullständiga listan på funktionärer finns att läsa på sidan 8. Förbundets förtjänsttecken för 25 års medlemsskap tilldelades Ann-Kristin Walberg. Ej närvarande Maj Myrman har en likadan utmärkelse att få vid ett passande tillfälle. Mötet avslutades med att Krister Billkvist tackade de ca 50 deltagarna för visat intresse. Som förtäring bjöds deltagarna på räkmackan med dricka och äver kaffe med kaka. Underhållningen svarade Lilian och Rolf Wallin för med dragspel och sång. Det blev många gamla örhängen fråm 40- och 50-talet.

4 4 Referat Lilljul med Lucia Julfesten arrangerades den här gången på Restaurang 4-kök i Galleria Domino, eller som det hette från början, Domusvaruhuset. Det visade sej vara ett bra val, gott om utrymme och rejält med god julmat. Som vanligt inleddes festen med ett luciatåg och som vanligt var det elever från Hagaskolan som stod för den stämningsfulla inledningen. Sedan vankades julmaten och den medryckande och lättsamma underhållningen svarade Sven-Erik Mars för. Ett 70-tal medlemmar hade samlats och det hela avslutades med draging på lotterierna. Januarimötet Samlingssalen på gymnastikgatan var som vanligt platsen för vårt månadsmöte, det inledande mötet på det nya året Mötet inleddes med rapporter av ordföranden Krister Billkvist. Sjukgymnasterna Monica Johansson och Ulrika Strid Grönblad informerade om den förestående invigningen av deras projekt FysEtt vid Finspångsvägen. Gymmet är även anpassat för rörelsehindrade, att träna och rehabilitera i. Underhållningen svarade Sven Nilsson för, under rubriken - Så minns jag 50-talet. Han kåsserade och spelade upp musik från den tiden. Februarimötet Åter samlades vi till månadsmöte i samlingssalen på Gymnastikgatan. För första gången på länge drabbades vi av mässfall, i form av en insjuknad trubadur. Söndag förmiddag och ett förestående möt utan underhållning, lätt panik uppstod. Som tur var fick fatt på de 5 som bildar Majblommans revygäng och dom ställde upp med kort varsel. Dom lockade till många skratt och applåder och skall ha all heder för den räddade underhållningen. Innan underhållningen lämnade Krister några rapporter och informerade om arbeter med piren ute vi sommarhemmet. Kerstin och Rolle dukade också till en smaklig kaffestund innan vi blev roade av Hans Qratz och kompani. Tillgänglighetspriset 2008 S ynoptik fick 2008 års tillgänglighetspris för att de gjorde om sin lokal och byggde en ramp på eget initiativ. Priset delas ut årligen till en näringsidkare som har gjort något för tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Juryn motivering "Ibland är det till synes små saker som avgör vem som kan vara med och vem som blir utestängd. För människor med nedsatt syn kan det handla om att inte kunna läsa menyn på restaurang, för människor med nedsatt hörsel kan det handla om att inte höra vad som sägs på ett torgmöte, för människor med allergi kan det handla om att inte kunna åka buss för alltför starka dofter i omgivningen. För människor med nedsatt rörelseförmåga kan en kant eller en trappa vara oöverstiglig. Genom att åtgärda sin lokal med en permanent ramp har vinnaren av Norrköpings kommuns Tillgänglighetspris för 2008 visat att en tillgänglig och användbar lokal för människor med funktionsnedsättningar leder till fler kunder. Synoptik i Lindens köpcentrum har på eget initiativ åtgärdat sin butik och är därmed ett föredöme för andra."

5 5 Tel. växel Fax E-post Hemsida SOMMARSOLS REKREATIONSPRISLISTA 2009 Helpension (per person och dygn) 1 januari - 31 mars samt 1 oktober - 31 december *680:- Dubbelrum med dusch/toalett *560:- Dubbelrum med dusch/toalett i korridoren 1 april - 31 maj samt 1 september - 30 september 875:- Dubbelrum med dusch/toalett 720:- Dubbelrum med dusch/toalett i korridoren 1 juni - 31 augusti 1.150:- Dubbelrum med dusch/toalett 965:- Dubbelrum med dusch/toalett i korridoren 190:- Enkelrumstillägg i rum med dusch/toalett 140:- Enkelrumstillägg i rum med dusch/toalett i korridoren Barn 0-2 år gratis Barn 2-12 år halv avgift Vid halvpension (frukost och middag) avgår 60:-/person och dygn på ovanstående priser. Vid frukostpension avgår 145:-/person och dygn på ovanstående priser. * Priset gäller ej gås- och jularrangemang. Högsäsongspris gäller lördagar - söndagar i november, samt enstaka dagar 22/ / I ovanstående priser ingår ingen assistans från vår personal, se assistanstillägg rekreationsgäster. Nu kan man åka med X2000 igen! [ ] Det fel på X2000-tågens rullstolslyftar som i tre månader har gjort att resenärer som använder rullstol inte har kunnat åka med X2000 är nu äntligen åtgärdade. Nu fungerar lyftarna på snabbtåget igen, liksom bokningen.

6 6 FysEtt Rehab- och Träningscenter öppnade den 19 januari 2009! Vi kan erbjuda sjukgymnastikkompetens i samband med gymträning i en lugn och harmonisk miljö. Öppettider Månd-torsd Fredag Lördag Söndag FysEtt Rehab & Träningscenter AB Lundatorpsvägen Norrköping Telefon: info@fysett.se Vi kan även erbjuda: Gruppträning Sjukgymnastik behandling Akupunktur och Massage. Årskort till gymmet: 2.700:- Beställ tid så utformar vi ett träningsprogram till Dig. Övriga priser: Funktionshindrade Pensionärer, Stud. Dagkort Gym 80:- 60:- 10-kort Gym 400:- 350:- Månadskort Gym 300:- 250:- 6-månadskort Gym 1.500: :- Gruppträning 50:-/gång Sjukgymnastik 350:-/30 min Massage 300:-/30 min Vi som jobbar på FysEtt Rehab- och Träningscenter Monica Johansson Ulrika Strid Grönblad Cecilia Åkerberg Leg Sjukgymnast Leg Sjukgymnast Leg Sjukgymnast Akupunktör Dipl Massör Bildekal Självhäftande dekal att fästa på bilens utsida. Storlek: 10 x 10 cm Pris: 20 kr Finns att köpa på DHR:s expedition. Ring Jenny och beställ. Hjälpmedelsmässa En av Sveriges största hjälpmedelsmässor arrangeras även detta år på Cloetta Center i Linköping. Mässan går av stapeln den maj 2009 och den är öppen mellan kl båda dagarna.

7 7 Avgifter i vardagen Krister och jag var närvarande på Kommunfullmäktiges möte den 23 februari, då man fastställde att dubbel taxa för medresenär i färdtjänsten, ska gälla även i fortsättningen. Kerstin Hildebrand (V), kommunalråd och ordförande i vårdoch omsorgsnämnden, hade från början förslagit en skrivning om samma taxa för alla i det Handikappolitiskt programmet som numera heter Program för full delaktighet. Den enda som från talarstolen propagerade för ett borttagande av dubbel taxa, var oppositionsrådet Margaretha Ericsson (KD). Hon talade dock för döva öron och endast 7 röster fick hon med sej på sitt förslag, när det hela var över. Kollektivtrafiknämnden påstår att om den dubbla avgiften tas bort får dom en ökad kostnad för färdtjänsten med 2,2 miljoner och minskade intäkter med kr. Siffror som låter orimligt höga, t.ex. så motsvarar förlusten på kr, egenavgifter på 20kr, alltså den del av dubbel avgift som man bör mena med förlust. Skulle det verkligen vara så många som åker med som medresenär på ett år, även om många resor är längre och kostar mer än 20kr i egenavgift. Motiveringen till dubbel avgift är också ganska krystad, man vill styra över så att medresenären använder sej av den allmänna kollektivtrafiken. Det kanske fungerar hjälpligt inom stadskärnan, men i utkanterna av kommunen är det aningen knepigt, minst sagt! Tänk er dom som bor i t.ex. Arkösund eller Kvarsebo, där det kanske går några turer om dagen i vardera riktningen, hur lätt är det då att komma fram i samma tid som den som åker färdtjänst. Dubbel taxa från dessa platser till och från Norrköping blir dessutom orimligt höga. Införandet av avgift på rollatorer, som aviserats av Landstinget, har väckt en storm av reaktioner i värt län. Vrinnevilistans Lasse Pettersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) kommer med följande jämnförelse - man kan ju fråga sig varför inte landstinget ger alla treåringar en cykel och jag har aldrig hört någon klaga över att barnvagnar inte är gratis, - säger Lasse Pettersson. Man brukar ju säga att man inte ska jämnföra äpplen med päron och det stämmer ovanligt bra i det här fallet. En bättre jämnförelse vore väl landstingsrådens leasingbilar, då det även visat sej att en av dom har en leasingbil, men inget körkort! Skulle inte dom kunna åka kommunalt i stället, vilket vore i linje med tankegångarna från kollektivtrafiknämnden i Norrköping! Förändringar på hjälpmedelsområdet från 1 april En avgift på stöd- och kryckkäppar införs: 100 kr/st för vanliga stöd- och kryckkäppar 200 kr/st för övriga kryckkäppar Landstingets kostnadsansvar för arbetstekniska hjälpmedel för personliga assistenter upphör och återgår till arbetsgivaren i enlighet med Arbetsmiljölagen. Vem får låna rollator? Om ditt behov är så stort att du behöver en rollator för att gå omkring inomhus, kan du få låna en genom landstinget. Rollatorn kan du även använda utomhus. Om ditt behov är mindre och du enbart behöver rollatorn när du går ut, får du själv bekosta den.

8 8 Funktionärer 2009 Styrelsen: Ordförande Krister Billkvist Vice ordförande Per-Arne Bergström Sekreterare Marie Björkdahl Kassör Frank Svensson Vice Kassör Sigvard Floser Ledamot Ulla Johansson Ledamot Ingegärd Lind Adjungerad Jenny Larnemark, kanslist Revisorer: Revisorsuppleanter: Arbetsutskott: Studieorganisatör: Valberedning: Presskontakt: Ombud till distriktsårsmöte: Lotta Andersson, Bo Hjort Tomas Westin, Jan Rydén Tjänstgörande ordförande, sekreterare och kassör Ulla Johansson Jenny Larnemark, Bo G Karlsson Krister Billkvist Ulla Johansson, Frank Svensson, Marie Björkdahl, Lars-Erik Persson och Anne-Marie Fornander. Kommittéer och ombud Ombud till ABF: Sommarhemskommittén: Kaffekommittéer: Medlemnskontaktkommittén: Programkommitté: Ulla Johansson Lars-Erik Persson, Ulla Johansson, P-O Engstrand, Sigvard Floser, Bo Hjort, samt Frank Svensson, sam mankallande och styrelserepresentant. Grupp 1. Kerstin Andersson, Roland Johansson, Margareta Johnsson. Grupp 2. Inga Johansson, Bo G Karlsson Susanne Dettervall, Marianne Stenberg Grupp 3. Lars-Erik Persson, Ann-Charlott Stenbäck, Ulla Karlsson Inga Johansson, Sigvard Floser, Marie Björkdahl. Marie Björkdahl, Jenny Larnemark, Lillemor Johansson.

9 9 Kerstin Skölds dokumentation av vår avdelnings historik fortsätter här med avslutningen av 50-talet. Vi går sedan över till 1960-talet. År 1959 ordnade lokalavdelningen länets andra Östgötaträff, som hölls på Riks-City. Den första hade ägt rum i Åtvidaberg. Möten med andra medlemmar och kamrater i länet uppskattades och blev en tradition. Kommunala bidrag såg dagen ljus För avdelningens verksamhet behövdes pengar. Norrköpings stad bidrog med kr om året och höjde senare till kr. Mindre bidrag kom även från kringliggande kommuner, där det bodde medlemmar, och från landstinget uppgick bidragen till kr. Även tombolalotterier och försäljning av SVT:s jultidning fortsatte. En återkommande inkomstkälla var Invarosen, som såldes över landet med hjälp av bland andra skolelever och scouter noterades en rekordartad ökning av denna försäljning. Avdelningen deltog även i riksomfattande bössinsamlingar, som gjordes på biografer, teatrar, restauranger, idrottsplatser mm. Insamlingar till Invalidfordon 1955 genomfördes en veckolång och riksomfattande höstkampanj för DVR:s Invalidfond. I Norrköping pågick bössinsamlingen med hjälp av flyg-, armé- och marinlottor. 13 mars 1957 anordnade Östergötlands Dagblad och Avenybiografen i Norrköping en Kabaré, i anslutning till Riksinsamlingen för De Vanföra. Hela bruttobehållningen gick till DVR i Norrköping. Idel kända förmågor medverkade: Bernt Olssons orkester, Kai Gullmar, Gunvor Pontén, Christina Lindström, Gösta Elweroth och Arne Ullbrandt. Med tiden skulle ovannämnda försäljningar och bössinsamlingar på valdagar och i andra sammanhang ifrågasättas och upphöra. Personer med handikapp ville inte ses som föremål för välgörenhet. Vid 1959 års slut var medlemsantalet talet Ett, som det skulle visa sig, långvarigt för att inte säga ändlöst arbete fortsatte under talet. Det gällde ett tillgängligt samhälle för alla. Lagstadgad skolgång År 1962 fick vanföra barn lagstadgad rätt till skolgång, något som andra barn fått redan Före 1962 var ett handikappat barns möjlighet till utbildning beroende på de styrandes vilja eller ovilja. Vår inställning att elever skulle gå i skola på hemorten och inte sändas till institutioner vann gehör så småningom.

10 10 Anpassade lägenheter Flera invalidlägenheter blev klara. Vid föreningen Östergyllens 20-års jubileum 1961 konstaterade ordförande Johannes Storm att behovet av invalidlägenheter, för dem som anmält intresse, i det närmaste var tillgodosett. Vid jubileet på Riks-City deltog för övrigt 120 personer, bland andra borgmästare Sven Lutteman. Östra distriktets ordförande Lennart Krohn överlämnade ett solur till sommarhemmet. DVR:s ombudsman Nils Wallin delade ut förtjänstplakett till två medlemmar och överlämnade en ordförandeklubba från förbundet. I sitt anförande nämnde han särskilt förbundets gemenskaps- och återanpassningskurser för både äldre och yngre medlemmaroch arbetsmarknadsfrågor. Tandlös lagstiftning Från den 1 juli 1962 skärptes byggnadsstadgan genom ett tillägg om tillgänglighetskrav vid ny- och ombyggnation, 42a. Trots denna skulle DVR få fortsätta sin kamp mot särlösningar och kryphål i lagstiftningen. Otillgängliga entréer till byggnader som apotek, försäkringskassor, postkontor, kyrkor, affärer och för höga trottoarkanter mm stod på dagordningen. Det enda tillgängliga apoteket i Norrköping t ex var apoteket Lejonet på Kungsgatan. Biblioteket skickade hem böcker till boklånare men det hade varit bättre, om lokalerna varit tillgängliga. Besvikelsen var stor över otillgänglighet även vid nybyggnation, t ex en hög trappa vid nybyggnad av Hemgården, där föreningen praktiskt taget föddes. En del påverkansarbete gav ibland positivt resultat. Vid utbyggnaden av museet till exempel installerades en hiss. Med tiden började kommunen att fasa ned trottoarkanter på av föreningen angivna ställen. I föreningens verksamhetsberättelse för år 1966 läser man: : En kontinuerlig bevakning, i viss mån med framgång men ofta med nedslående resultat, har under året pågått i gatuoch bostadsfrågor. Namnbyte till DHR Vid riksförbundets kongress 1965 i Malmö beslutades, trots konflikt med HCK (Handikapporganisationernas Centralkommitté), om namnbyte till De Handikappades Riksförbund (DHR). Svensk Vanföretidskrift ändrade samtidigt namn till Svensk Handikapptidskrift (SHT). Nils Wallin, som arbetade i 35 år som ombudsman och kanslichef på riksförbundet, berättar, i andra boken utgiven 1987 från projektet Handikapprörelsens historia, om bakgrunden till DVR:s namnbyte. Inom DVR ansågs det dels att namnet vara otidsenligt och dels att DVR var det enda handikappförbund som arbetade med frågor som berörde alla handikappgrupper. Bostäder, handikappersättning, bilstöd, vårdbidrag och färdtjänst var några frågor som förbundet hade drivit i många år. Inför kongressen 1965 hade alternativen De rörelsehindrades riksförbund och De handikappades riksförbund diskuterats. DVR lät till och med inregistrera de båda namnen hos Patentverket så att de skulle finnas kvar till den kommande kongressen. Kongressen beslutade sig för namnet DHR. Med facit i hand kan man tycka att valet skulle ha varit det andra. Då hade många konflikter inom handikapprörelsen undvikits. Senare har namnbyte diskuterats på nytt, eftersom DHR främst är en organisation för personer med rörelsehinder. Det är problem att ändra namnet DHR och vad det står för, då det har blivit så väl inarbetat i allas medvetande. Kärt barn har många namn och handikappade barn har genom historien kallats halt, lytt, krympling, lemlästat, ofärdigt, invalid och vanför. Troligen finns det flera uttryck. fortsättning nästa sida...

11 11 Nu tillkom namnet handikappad. I framtiden skulle barnet bli rörelsehindrat, funtionshindrat, funktionsnedsatt.. Ett anpassat köpcentrum 1966 invigdes Hageby Centrum, bestående av en affärsdel, pensionärshem, specialbostäder och dagverksamhet. Det var det första affärscentrum i landet att inrikta sig på att i alla avseenden göra det bekvämt för gamla och handikappade. De handikappade kunde åka rullstol från sina lägenheter direkt in i varuhusen. Hageby Centrum invigdes av prins Bertil, som enligt pressen var i högform: I dagcentret för handikappade kastade prinsen boll (looping) med vanföre Bertil Andersson och underhöll sig med personal och handikapade. Prinsen prövade bowlingbanan, tittade in i affärer, köpte lotter och såg över huvud taget ut att trivas. Norrköpingsavdelningens ordförande Gunvor Andhäll och Maj- Britt Andersson var mycket nöjda deltagare vid invigningen men kunde konstatera att det saknades en handikapptoalett tillsatte föreningens styrelse en arbetsgrupp under ledning av Göran Grufman för att bevaka samhällets behandling av frågor, som berörde handikappade personer, t ex arbete, gatumiljö, trafik- och parkering, offentliga byggnader, färdtjänst mm. På kort tid uträttades en hel del; diskussioner med olika kommunalråd i byggnads-, arbets- och skolfrågor, bevakningen av utformningen av det nya badhuset och förberedelser för uppvaktningar i färdtjänstfrågor i kommuner inom vårt verksamhetsområde, som inte löst dessa frågor. En början till färdtjänst Transportmöjligheterna för personer med omfattande handikapp var fortfarande små. De flesta var helt beroende av hjälp från sin familj och vänner. Att bryta denna isolering var en viktig fråga för handikapprörelsen. Som nämnts hjälpte rödakorsare till med resor till föreningsmöten och gudstjänster. En stor förbättring skedde 1963, då Röda Korset kunde ställa upp med en ombyggd ambulans. Den hade plats för två rullstolar, som skjutsades in på en ramp, och några sittplatser på sidobänkar utökades antalet fordon med en rödakorsbuss och en av staden inköpt färdtjänstbuss, som båda hade lift och plats för tre rullstolar. Y`s Men s club skänkte också en buss. Transporterna utfördes av personal från Röda Korset, Bilkåristerna och Brandkåren. Ungdomens Röda Kors ställde vid behov upp med sin buss. Transporterna blev smidigare och väntetiderna mindre. Beställningar av resor till föreningsmöten och andra arrangemang sköttes till en början av föreningen, genom makarna Maj-Britt och Bertil Andersson i deras bostad. Det rörde sig om närmare 500 transporter om året i vardera riktningen. Därtill kom ca 350 resor tur och retur i idrottssammanhang. Med tiden tog Norrköpings stad över transporttjänsten. Resorna var fortfarande begränsade inrättades en liten beställningscentral i Hageby Dagcentral. Till beställningstjänsten anställdes personer med egna handikapp, Bertil Olsson och Leif Carlsson. Före kl 8 och efter kl 17 tog Brandkårens folk över. Enligt uppgift var vid denna tid 175 personer berättigade till resor med specialfordon. I pressklipp angående stadens inköp av buss stod att läsa: Nästa år skall de handikappade i Norrköping ha en specialbuss till sitt förfogande för transporter. I första hand blir det en bestämd körrutt för att transportera de till arbeten, skolor och annat med regelbundna tider. fortsättning näste sida..

12 12 Till läkarbesök och liknande skall också bussen få användas. Däremot går det inte att få åka buss till hårfrisörska, affärer mm. Bussen gör bara turer inom staden. Enda undantag kan bli någon kollektiv utflykt. I och med att allt flera kunde skaffa sig bil blev parkeringsfrågor aktuella. Från föreningen arbetades för att lösa problemet beräknades ca 30 invalidbilar vara i trafik i Norrköping. I flera år försökte man att, i likhet med vad som gällde i Stockholm, få generella parkeringskort, som berättigade till parkering var som helst utom på platser med stannandeförbud. Enligt pressklipp 1969 kunde handikappad bilförare i Norrköping få tillstånd ett år i taget att parkera trots förbud utanför sitt hem och sitt arbete. Pressen skrev: Invalidbilister kan inte få någon särskild markerad parkeringsplats säger kommissarie Axel Karlamark. fortsättning i nästa nummer... Landstingsväxeln byter nummer Både Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Universitetssjukhuset i Linköping och Lasarettet i Motala har från och med måndagen den 16 mars ett gemensamt telefonnummer. Ring och du kommer till landstingets växel som kopplar dig vidare. Oavsett varifrån man ringer är det viktigt att komma ihåg riktnumret 010 för att komma fram till växeln. Alla övriga telefonnummer och direktanknytningar till sjukhusen gäller fortfarande. Efter hand kommer de också att bytas ut. Målet är att alla nya telefonnummer är i gång till sommaren Under hösten 2009 byts numren på vårdcentralerna i östra länsdelen ut, Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Distriktets kurs om LSS-kommitténs förslag Lördagen den 31 januari hade Distriktet kurs om LSS - kommitténs förslag. Till vår hjälp hade vi Linnéa Darell (fp) som själv suttit med i utskottet som utrett Möjligheten att leva som andra, SOU 2008:77 under ordförandeskap av Kenneth Johansson (c). För att erhålla personlig assistans föreslås ett tak på 40 timmar. Klarar man sig med ledsagarservice eller måste man ha personlig service? Kan man klara sig med bostad för vuxna eller behöver man bo i gruppbostad med särskild service? För att få tillgång till LSS måste man vara under 67 år. Vi gick också igenom de tre kriterierna som gäller för att erhålla LASS: 1. Person med utvecklingsstörning. 2. Begåvningsstörning efter hjärnskada. 3. Andra men av fysiskt- eller psykiskt funktionshinder. Försäkringskassan blir statens ansvar för LASS och LSS om staten ska vara huvudman för Rättighetslagstiftningen. Det ska inte ligga under kommunalt självstyre. Det nya är ju förslag om Personlig service med boendestöd. DHR har som remissinstans sågat förslaget på grund av alltför stelbent bedömning utan individuell hänsyn. Lars-Olof Eriksson

13 13 MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2009 I NORRKÖPING 13 juni kl Samling kl vid Stadsbiblioteket och avmarsch kl Vi tågar Drottninggatan ner till Olaiparken, där vi läser upp apeller och överlämnar skrivelser till politiker i kommunen. Förra året var vi 100, i år ska vi bli 200! Ställ upp alla som kan! Flopp för enkelt avhjälpta hinder [ ] Reglerna om enkelt avhjälpta hinder kommer inte att göra Sverige tillgängligt. Det konstaterar Bygg klokt i en kommande rapport infördes krav i plan- och bygglagen på att alla "enkelt avhjälpta hinder" mot tilgänglighet och användbarhet ska tas bort både i byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser. De nya reglerna var ett led i den nationella handlingsplanen för handikappolitiken vars mål var att göra Sverige tillgängligt till Man nödgas ta till det gamla tråkiga uttrycket - vad var det vi sa. Det grundläggande problemet ligger nog i Boverkets luddiga föreskrift, som borde varit klarare från början. I föreskrifterna definieras ett enkelt avhjälpt hinder så här: "Med enkelt avhjälpta hinder avses sådana hinder som med hänsyn till nyttan av åtgärden och förutsättningarna på platsen kan anses rimliga att avhjälpa."

14 14 TUPPEN-REVYN Söndagen den 3 maj kl Medverkande: Boende och personal på Tuppen och några andra elsjälar. Ackompanjatör: Torbjörn Toftgård Kaffe med kaka serveras i pausen Pris: 40 kr Anmälan senast 29 april Ring Jenny på kansliet Bussresa med båttur Kolmårdsbuss Till Askersund Den 17 juni Samling kl vid Sanbyhov Beräknad hemkoms kl MS Wettervik Pris: 250 kr för medlem i Norrköpingsavdelningen. Övriga 300 kr. Anmälan senast den 10 juni till kansliet Vi åker med Kolmårdsbuss, som vi anlitade vid förra årets bussresa. Då fungerade allt perfekt med på och avlastning av permobiler och rullstolar, så vi kommer att vara i trygga händer. Vi ställer kosan mot Askersund, som ligger i norra ändan av Vättern. Där bordar vi MS Wettervik för en sjötur med lunch ombord. I resan ingår busskaffe på ditresan. Anpassningar Wettervik: - Breddad landgång - Hiss från fördäck till salong. - Breddade gångar ombord. - Handikapptoalett - Hörslinga - Inga trösklar - 30 rullstolsplatser

15 19 april Vårfestligt på Riks-City Söndagen den 19 april kl Månadsmöte med Vårfestligt. Plats: Riks-City, Norralundsgatan 7. 3 olika sallader att välja på, grekisk, kyckling och skinka med dressing, bröd och dricka. Kaffe med kaka. (vin finns att köpa) Avgift: 40 kr. En trio från Norrköpings Symfoniorkester underhåller. Musik av absolut toppklass, missa inte det! Anmälan senast torsdagen den 15 april. Ange vilken sallad du vill ha när du anmäler dej! 30 april Valborgsmässoafton Torsdagen den 30 april kl Vi hälsar våren välkommen vi Sjöstugan. Kaffe brygger vi gemensamt, men tilltugg får var och en ta med sej. Föreningen bjuder på varm korv och dricka. För korvåtgångens skull - anmälan senast den 26 april. 3 maj Tuppenrevyn Söndagen den 3 maj kl Läs mer på föregående sida. Anmälan senast torsdagen den 29 april. 17 maj Möte vid Sjöstugan 15 Program i vår Söndagen den 17 maj kl Medlemsmöte med kaffe och dopp. Underhållning med trubaduren Patrik Månsson Anmälan senast torsdagen den 14 maj. 6 juni Grillparty vid Sjöstugan Lördagen den 6 juni kl Läs mer i nästa nummer. 13 juni Marschen för tillgänglighet Lördagen den 13 juli kl Läs mer på sidan juni Bussresa med båttur Onsdagen den 17juni kl (ca) Läs mer på föregående sida. Anmälan senast måndagen den 7 juni.

16 Expeditionens bemanning Måndagar - fredagar kl Jenny Larnemark finns på expeditionen under dessa tider. Telefonsvararen är på under övriga tider och hänvisar då till Krister Billkvist eller Frank Svensson som då kan ta emot anmälan till sammankomster m.m. Anmälan till sammankomster och bokning av Sjöstugan görs till kansliet på telefon Frågor när det gäller Sommarhemmet Sjöstugan kan ställas till Frank eller Krister Viktiga datum under våren 15/4 19/4 Sista Anmälningsdag till Vårfestligt Vårfestligt på Riks-City 30/4 3/5 Sista anmälningsdag till Tuppenrevyn Tuppenrevyn 26/4 30/4 14/5 17/5 3/6 6/6 10/6 13/6 17/6 Sista anmälningsdag till Valborgsfirande Valborgsfirande Sista anmälningsdag till Månadsmöte Månadsmöte vid Sjöstugan Sista anmälningsdag till Grillparty Grillparty vid Sjöstugan Sista anmälningsdag till Bussresan Marschen för tillgänglighet Bussresa med båttur Manusstopp till nästa nummer den 10 maj

DHR Ängelholm NR. 2. 2014

DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

DHR Ängelholm NR

DHR Ängelholm NR DHR Ängelholm NR. 1. 2017 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se DHR Ängelholm Åsbogatan 40 26251 Ängelholm.

Läs mer

Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte på Arbetets Museum. Norrköping.

Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte på Arbetets Museum. Norrköping. Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte 2016-02-17 på Arbetets Museum. Norrköping. 01. Mötets öppnande. Ordförande Barbro Mattson hälsar alla välkomna och förklarar mötet

Läs mer

Information För Våren 2018

Information För Våren 2018 Information För Våren 2018 OBS! När ni kommer till Thapperska för något möte eller någon aktivitet och åker bil. Skriv bilens registreringsnummer och förenings namnet i pärmen som ligger i receptionen.

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Medlemsblad NR: 3 2013

Medlemsblad NR: 3 2013 Medlemsblad NR: 3 2013 Styrelsen önskar en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Hoppas ni har haft en skön höst och förvinter trots storm, regn, snö & kyla men över naturens lagar kan vi inte styra. Vi får alltid

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst Stöd och service till vissa funktionshindrade Det finns en särskild lag som kan ge personer med funktionshinder rätt till stöd, hjälp och

Läs mer

Program Högalid. Våren 2014. Välkommen till en ny säsong med PRO Högalid

Program Högalid. Våren 2014. Välkommen till en ny säsong med PRO Högalid Program Högalid Våren 2014 Välkommen till en ny säsong med Ciao Ciao är en italiensk restaurang som öppnade sina dörrar i hjärtat av Hornsgatan februari 2013. Det blev snabbt en mycket populär restaurang.

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

Samhällsbyggnad Gävle. Färdtjänst

Samhällsbyggnad Gävle. Färdtjänst Samhällsbyggnad Gävle Färdtjänst Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken. Det är ett alternativ till vanliga bussar, men med fordon som är avsedda för personer med funktionshinder. När du åker färdtjänst

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med HjärtLungföreningen i Nässjö kl i Parkgårdens lokaler i Nässjö.

Protokoll fört vid årsmöte med HjärtLungföreningen i Nässjö kl i Parkgårdens lokaler i Nässjö. Organisationsnummer: 827000-8413 Protokoll fört vid årsmöte med HjärtLungföreningen i Nässjö 2019 02 13 kl 16.30 i Parkgårdens lokaler i Nässjö. Öppnande av mötet Ordförande Stig Hild hälsade ett 65-tal

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 2011 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt Eva Sjödahl

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 1/2012

Fritidsnytt. Nr 1/2012 Fritidsnytt Nr 1/2012 Här kommer vårens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi hoppas

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 1. 2015

DHR Ängelholm NR. 1. 2015 DHR Ängelholm NR. 1. 2015 ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL. 076 05 905 09 LIZ LINDEROS TEL. 042-598 75 MOBIL. 073 66

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2015 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? FÄRDTJÄNST är en form av kollektivtrafik för människor med väsentliga funktionsnedsättningar. Många människor med rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning

Läs mer

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Malmö 2014-12-17 Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Välkomna till årsmöte torsdagen den 26 mars 2015 med början kl. 09.30 på Sommarlust

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017 Antal närvarande medlemmar: 55 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Genadi

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 26 januari 2018

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 26 januari 2018 Antal närvarande medlemmar: 49 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Barbro

Läs mer

Dessutom närvarande: Eva Danielsson och Gunilla Slätt

Dessutom närvarande: Eva Danielsson och Gunilla Slätt Sveriges Kristna Handikappförbund, SKrH PROTOKOLL fört vid förbundsmöte/årsmöte med Sveriges Kristna Handikappsförbund, SKrH, söndagen den 7 juni 2009 på Vätterbygdens folkhögskola, Jönköping. Närvarande

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 5-- -- 5--3 Målbeskrivning Länsföreningen Halland HjärtLung har till målsättning att arbeta för de hjärt-och lungsjukas intressen genom kärnverksamheterna - opinionsbildning, livsstilsförändring

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Inbjuder till 45:e årsmötet Fredag den 22 februari 2013 Kl 18.00 45-årsjubiléumsfest Kl 19.00 Lokal: Polarisgården Varmt välkomna! 2 3 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Program Hösten SPF Lundby Höstprogram 2018

Program Hösten SPF Lundby Höstprogram 2018 1 Program Hösten 2018 2 Program för våra månadsmöten Månadsmötena börjar kl.12.00 tredje torsdagen i månaden i Samlingslokalen Granngården, Wieselgrensgatan 11, våning 2, hiss finns. (Buss 31 hållplats

Läs mer

Medlemsavgiften betalas från och med nu in till Riksförbundet. Därför får du ingen PlusGiro-avi med programmet i fortsättningen.

Medlemsavgiften betalas från och med nu in till Riksförbundet. Därför får du ingen PlusGiro-avi med programmet i fortsättningen. Adress Vårvädersvägen 4 D, 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00. Vi har sommarstängt 22/6 17/8 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Nyhet! Medlemsavgiften betalas

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Program Våren SPF Seniorerna Lundby Vårprogram 2019

Program Våren SPF Seniorerna Lundby Vårprogram 2019 1 Program Våren 2019 2 Program för våra månadsmöten Vi träffas på våra månadsmöten den tredje torsdagen i månaden, kl 12.00. Vi träffas i Samlingslokalen Granngården, Wieselgrensgatan 11, våning 2, hiss

Läs mer

KINDA SPF PROGRAM VÅR-SOMMAR 2018 VARMT VÄLKOMMEN!!!!!!

KINDA SPF PROGRAM VÅR-SOMMAR 2018 VARMT VÄLKOMMEN!!!!!! KINDA SPF PROGRAM VÅR-SOMMAR 2018 VARMT VÄLKOMMEN!!!!!! Tisdag 13 mars kl 13.30 Kättilstad församlingshem Vikten av en god munhälsa Information av tandhygienist från Folktandvården. Einar Samuelsson med

Läs mer

Din Fritid Våren 2016

Din Fritid Våren 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamhet Din Fritid Våren 2016 Fritidsverksamhet för ungdomar och vuxna Innehåll Information Fritidsverksamheten....

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED IDÉ OCH UTVECKLINGSGRUPPEN KARLHOLM-VÄSTLAND DEN 29 MARS 2011.

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED IDÉ OCH UTVECKLINGSGRUPPEN KARLHOLM-VÄSTLAND DEN 29 MARS 2011. Verksamhetsberättelse 2010 Idé och utvecklingsgruppen Karlholm Västland FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED IDÉ OCH UTVECKLINGSGRUPPEN KARLHOLM-VÄSTLAND DEN 29 MARS 2011. 1. Mötets öppnande. 2. Godkännande

Läs mer

Torsby kommuns tillämpningsregler. för färdtjänst och riksfärdtjänst

Torsby kommuns tillämpningsregler. för färdtjänst och riksfärdtjänst Torsby kommuns tillämpningsregler för färdtjänst och riksfärdtjänst Januari 2005 1 1. VEM KAN ANSÖKA OM FÄRDTJÄNST Den som är folkbokförd i kommunen har rätt att ansöka om färdtjänst. Beviljat färdtjänsttillstånd

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

SPF seniorerna Toarp Dalsjöfors Protokoll från Årsmöte den 12 febr 2018 i Toarps församlingshem

SPF seniorerna Toarp Dalsjöfors Protokoll från Årsmöte den 12 febr 2018 i Toarps församlingshem SPF seniorerna Toarp Dalsjöfors Protokoll från Årsmöte den 12 febr 2018 i Toarps församlingshem Inledning Ordförande Lars Åhman hälsade medlemmarna välkomna till årsmötet. Drygt 100 personer. Parentation

Läs mer

SPF Seniorerna Vikbolandet

SPF Seniorerna Vikbolandet SPF Seniorerna Vikbolandet Protokoll fört vid årsmötesförhandlingar den 22 februari 2017 kl. 14.00 i Östra Husby bygdegård Ordföranden Monica Helgesson hälsade de drygt 140 närvarande medlemmarna välkomna

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med PRO Öja-Gemla på Solgården

Protokoll fört vid årsmöte med PRO Öja-Gemla på Solgården Öja Gemla 1 (5) Protokoll fört vid årsmöte med PRO Öja-Gemla på Solgården 2018-02-14. 1. Årsmötets öppnande. Ordf. Bertil Nilsson hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Som började med att:

Läs mer

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.14) Antagen av kommunfullmäktige 2001-06-28 56 (KS/2001:146). Reviderad av kommunfullmäktige 2002-04-25 33 (KS/2002:47), 2003-05-22 35 (KS/2003:70), 2005-10-20 78 (KS/2005:167),

Läs mer

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 1. Årsmötets öppnande. 2. Parentation 3. Val av presidium a) mötesordförande b) sekreterare. c) protokolljusterare tillika rösträknare. 4.

Läs mer

GULDKLUBBEN

GULDKLUBBEN GULDKLUBBEN 2008-03-15 Guldklubbens medlemmar inbjudes härmed till årsmöte lördag 15 mars 2008 kl 10.00 i Hansa Utbildnings lokaler, Bredgatan 4, Visby. PROGRAM 10.00-10.15 Samling, kaffe och bulle 10.20

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Hjärtbladet. Vi tar vid där sjukvården slutar! Augusti Medlemsblad nr 6. Foto: Bernt Ljungqvist

Hjärtbladet. Vi tar vid där sjukvården slutar! Augusti Medlemsblad nr 6. Foto: Bernt Ljungqvist Hjärtbladet Medlemsblad nr 6 Augusti 2018 Foto: Bernt Ljungqvist Vi tar vid där sjukvården slutar! Ordföranden har ordet! Hej alla, En sådan härlig sommar vi haft! Maj månad, Juni månad, Juli månad och

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

Medlemstidning för Föreningen Öckerö HjärtLung

Medlemstidning för Föreningen Öckerö HjärtLung Nr1 Februari 2015 Årgång 14 Medlemstidning för Föreningen Öckerö HjärtLung Tisdagen den 3 mars 2015 kl:17.30 på Solhöjden, Öckerö Välkomna! Namnen lästes upp och ett ljus tändes för var och en, därefter

Läs mer

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl !

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl ! Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Eslöv 2017-12-15 Kallelse till distriktets årsmöte 2018-03-21 Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl. 09.30 på Medborgarhuset

Läs mer

Fålhagen. Årsmötesprotokoll 1(5)

Fålhagen. Årsmötesprotokoll 1(5) Årsmötesprotokoll 1(5) 2017-03-16 Årsmötet ägde rum i lokalen Storgatan 11. Närvarande 50 medlemmar och två gäster. 1 Årsmötet inleddes med parentation för att hedra minnet av under året avlidna medlemmar

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten första kvartalet 2008 1 Ordförande har ordet Inför 2008 har vi lyckats få mer bassängtid på 21:an, ortopedens rehab bassäng på UMAS. Varje måndag 17.00-19.00 och

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Verksamhetsberättelse 2014 Ordföranden har ordet Under år 2014 anordnade Vaksala hembygdsförening flera aktiviteter för medlemmarna i föreningen. Jag vill tacka alla Er som deltagit i arrangemangen och

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2018 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik för personer med väsentliga funktionsnedsättningar som hindrar dem från att resa med vanlig kollektivtrafik.

Läs mer

Medlemsblad. NHR Motala Vadstena December 2010

Medlemsblad. NHR Motala Vadstena December 2010 NHR Motala Vadstena December 2010 Medlemsblad 2011 års bad och rekreationsresa går till Malloca! Läs mer på sista sidan. Årets firar vi Kärleksvecka traditionsenligt med kaffe och kärlekstårta tillsammans

Läs mer

Hjärtbladet. Vi tar vid där sjukvården slutar! Juli Medlemsblad nr 4

Hjärtbladet. Vi tar vid där sjukvården slutar! Juli Medlemsblad nr 4 Hjärtbladet Medlemsblad nr 4 Juli 2017 Vi tar vid där sjukvården slutar! 1 Ordförande har Hej alla, 2 0rdet! Efter en härlig vår och sommar med många trevliga träffar vill jag passa på att välkomna nya

Läs mer

Protokoll fört vid medlemsmöte med PRO Lindsdal

Protokoll fört vid medlemsmöte med PRO Lindsdal Protokoll fört vid medlemsmöte med PRO Lindsdal Datum 2018-01-16 Tid 13.00 Plats Lindsdals Folkets Hus 1 Mötets öppnande 2 Dagordning Ordförande Christer C Svensson öppnade mötet och hälsade de närvarande

Läs mer

Neuroförbundet Västervik

Neuroförbundet Västervik Neuroförbundet Västervik org.nr. 833600 8175. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2 0 1 3 1. Styrelsen för Neuroförbundet Västervik får härmed överlämna Verksamhetsberättelsen för. 1 januari 31 december 2013 Inledning.

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan , Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten

Kommunala Rådet för Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan , Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Kommunala Rådet för 2014-02-20 1 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 16.10, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) Fredrik

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Hallands Läns Distrikt 1 DHR Hallands länsdistrikt Dagordning vid DHR Hallands länsdistrikts

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Sveriges Konstföreningar har Arbetets konst som konstbildningstema för året. Vi i Göteborgsdistriktet har valt att följa detta tema för vårens aktiviteter. Vi ser

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Pirkko Nevantausta hälsar alla välkomna till årsmötet 2011 och förklarar det därmed för öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Pirkko Nevantausta hälsar alla välkomna till årsmötet 2011 och förklarar det därmed för öppnat. Neurologiskt Handikappades NHR MotalaNadstena Riksförbund Protokoll fort vid NHR MotalaNadstena ÅRSMÖTE Ort: 59: an, Gamla Stan, Motala Datum: 2011-02 -13 Klockan: 15.00-17.30 1. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för Nordmalings PRO-förening 1 januari 31 december 2014 Styrelse Ordförande Vice ordförande Studieorganisatör Sekreterare Kassör Övriga ledamöter Suppleanter:

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning

Hemstöd. För dig med en psykisk funktionsnedsättning Hemstöd För dig med en psykisk funktionsnedsättning 1 INNEHÅLL HEMSTÖD...3 Ansökan Beslut Kontaktman Avgift SYSSELSÄTTNING...5 Avgift TRYGGHETSLARM... 6 Ansökan, beslut och avgift SÄRSKILT BOENDE... 7

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014 2014 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande - studieorganisatör Vice ordförande - pressombud Kassör Sekreterare - IT / webbansvarig Styrelseledamot

Läs mer

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också!

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också! Höstens program 2015 Gävle Vi har hört dom förut - men dom kommer igen Två Gävle-kändisar som har mycket att berätta! 50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta.

Läs mer

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 2011-02-21 Till FMCK Riksstyrelse, hedersledamöter i FMCK RF, samtliga kårer, valberedning samt revisorer INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 FMCK Värmland har tillsammans med FMCK Riksförbund äran att inbjuda

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN. med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÄRDTJÄNST I VARA KOMMUN med utgångspunkt i reglemente fastställt av kommunfullmäktige KF 65, 1997 Antagna av socialnämnden 2003-11-26 125 1 Dessa tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne.

Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne. Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne. Plats: Föreningshuset Steffens Minne Tid: 2016-04-24 Närvarande: 44 röstberättiga medlemmar 1 Föreningens ordförande Maria Ahlén öppnade

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2013 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Anna Erlandsson

Läs mer

Alliansen Varbergs Boulehall. Handlingar till Alliansens ordinarie årsmöte onsdagen den 26 februari 2014. kl. 17.00 i Boulodromen.

Alliansen Varbergs Boulehall. Handlingar till Alliansens ordinarie årsmöte onsdagen den 26 februari 2014. kl. 17.00 i Boulodromen. Alliansen Varbergs Boulehall Handlingar till Alliansens ordinarie årsmöte onsdagen den 26 februari 2014 kl. 17.00 i Boulodromen.se DAGORDNING: 1 Parentation 2 Mötets öppnande 3 Frågan om mötet kallats

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 16 JULI 2010 I LUDVIKA

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 16 JULI 2010 I LUDVIKA 2010-07-28 PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 16 JULI 2010 I LUDVIKA Före årsmötesförhandlingarna hälsade vice ordföranden Britt-Marie Fröjdhammar medlemmar och gäster välkomna. Traditionsenligt

Läs mer

Ansökan om riksfärdtjänst

Ansökan om riksfärdtjänst Efter blanketten finns information till dig som söker riksfärdtjänst Skicka blanketten till: Värmlandstrafik AB Lagergrens gata 8 652 26 Karlstad Ansökan om riksfärdtjänst Ansökan gäller: Riksfärdtjänst

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd.

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd. GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN För den som är färdtjänstberättigad i Jönköpings län finns det möjlighet att ansöka om färdtjänst. Färdtjänst kan efter behov erbjudas i olika former.

Läs mer

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb i Nya Infocenter den 18 februari 2010

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb i Nya Infocenter den 18 februari 2010 Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb i Nya Infocenter den 18 februari 2010 Innan mötesförhandlingarna inleddes hölls en tyst minut för medlemmar som avlidit under år 2009. Närvarande: 56 medlemmar 1

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2012

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2012 2012 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt under sommaren:

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

För dig som ska åka färdtjänst

För dig som ska åka färdtjänst För dig som ska åka färdtjänst Färgelanda kommun Allhemsvägen 5 458 28 Färgelanda Telefon: 0528-56 70 00 Öppettider: Måndag Fredag 08.00 16.30 Färdtjänst kan du få som: Är folkbokförda personer i Färgelanda

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 Innehåll sida Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6 Beställa resa 7 Resor utanför Norrköping

Läs mer

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008

Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008 Årsmöte i Barsebäcksverkets Seniorklubb Expon den 26 februari 2008 Närvarande: 53 medlemmar 1. Mötets öppnande Jan Stanley hälsade alla hjärtligt välkomna. 2. Årsmötets behöriga utlysande Mötet fanns behörigen

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

SRF Synskadades Riksförbund Uppsala Knivsta

SRF Synskadades Riksförbund Uppsala Knivsta SRF Synskadades Riksförbund Uppsala Knivsta Synvinkeln Okt - Dec 2015 SRF Uppsala - Knivsta Program Synvinkeln Oktober - December Telefon kansliet Anmälningar görs på telefon: 018 56 09 21 eller 56 09

Läs mer

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset Hej alla medlemmar, Trots en tidig vår med mycket sol som vill locka ut oss i naturen har föreningen också viktiga aktiviteter på gång som vi hoppas ni vill delta i även om det vackra vädret fortsätter

Läs mer

Färdtjänstregler. Färdtjänsten behovsprövas utifrån Lagen om färdtjänst. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas till Förvaltningsrätten.

Färdtjänstregler. Färdtjänsten behovsprövas utifrån Lagen om färdtjänst. Är man inte nöjd med beslutet kan det överklagas till Förvaltningsrätten. Färdtjänstregler Färdtjänsten erbjuder möjlighet att resa för den som p g a någon funktionsnedsättning inte kan anlita allmänna kommunikationer. Färdtjänsten är en ersättning för kollektivtrafiken och

Läs mer

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken.

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken. REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ÖREBRO LÄN Nedanstående regler gäller fr.o.m. 2001-11-01. De är fastställda av styrelsen för Länstrafiken Örebro AB 2001-09-27. Senaste ändring beslutad 2013-02-13. Färdtjänst Färdtjänst

Läs mer

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 norrkoping.se Innehåll sida Välkommen som resenär Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6

Läs mer

Kristianstads Brukshundklubb

Kristianstads Brukshundklubb Styrelsemöte Protokoll 2015 Nr 7 Datum: 2105-09- 22 Plats: Klubbstugan Gälltofta Närvarande: Bo Bergström Ordförande Paul Fältman Vice Ordförande Gunilla Ferm Kassör Elin Weiffert Sekreterare Ingvar Nilsson

Läs mer

SPF MÄLARHÖJDEN-HÄGERSTEN FÖRENING 149 INOM SPF, SVERIGES PENSIONÄRSFÖRBUND

SPF MÄLARHÖJDEN-HÄGERSTEN FÖRENING 149 INOM SPF, SVERIGES PENSIONÄRSFÖRBUND SPF MÄLARHÖJDEN-HÄGERSTEN FÖRENING 149 INOM SPF, SVERIGES PENSIONÄRSFÖRBUND Protokoll fört vid årsmöte 2012-02-17 i SPF förening 149 Mälarhöjden- Hägersten i Axelsbergs servicehus Närvarande enligt röstlängd

Läs mer