Barn ( 6 13) som biblioteksbesökare på fritiden: Kommunexempel, inskickade av biblioteken under senvåren 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn ( 6 13) som biblioteksbesökare på fritiden: Kommunexempel, inskickade av biblioteken under senvåren 2010"

Transkript

1 1 (9) Barn ( 6 13) som biblioteksbesökare på fritiden: Kommunexempel, inskickade av biblioteken under senvåren 2010 Alvesta: *Bokkollo 9-12 år en gång /år. *Sommarlovsboken med tillhörande partaj *Dataspel på bibblan. Karlshamn: Vårt goda samarbete med skolorna gör att barnen gärna besöker oss även på fritiden. Inbjudande miljö där barnen trivs. T.ex. en mycket uppskattad båt som inspirerar till lek och lässtunder. Boktips intresseväckande skyltning. Pysselhörna där man kan pussla, spela spel och rita. Små utställningar varav en del som barnen gjort själva. Barndatorer för barn upp till 15 år, en speciell speldator för yngre barn och en Äppeldator. Lilla kulturdagen en familjedag med massor av olika verkstäder och program. Oerhört populärt med många besökare. Filmklubb för åringar. Teckna, måla & göra collage för barn i årskurs 3-6 och skaparverkstad för barn i årskurs 1. Gediget barn & familjeprogram med sagostunder, musik- och teaterföreställningar. Lovaktiviteter t.ex. slöjd, tävlingar, manga-, serie-, hästtecknarkurs, pyssel. Sommarboken. Karlskrona: Bokspanarna för åringar har vi nu haft på Stadsbiblioteket i några terminer och funkar bra. Lässugna träffas tillsammans med Agneta sen eftermiddag en gång i månaden och tipsar varandra om böcker och tipsen mailar de sedan till Agneta som lägger ut tipsen på bokspanarbloggen. Vi har numera ingen föranmälan och antalet ligger runt 12. Vid diskussionen i BBG kom vi fram till att även filialer ska pröva denna verksamhet. När bokspanarna växt ur denna grupp kan de gå över till Tuijas Bloggspanare (12-15 )år med samma koncept. Bloggen här heter Boksnack. Sommarboken "håll läsningen igång sommaren lång" - läs fem böcker och få en - har vi i flera år haft på stadsbiblioteket och på ett växlande antal filialer. Nu bestämde vi att ha detta på alla våra filialer. Vänder sig till "dig som ska börja skolår 1 till 7". Bokjuryn går inte enbart via skolan. Mangakurs har vi haft!

2 2(9) Lessebo: Barnen kan på alla bibliotek: läsa, bläddra i barntidskrifter, spela spel, pussla, rita och använda de publika datorerna. Film- & bokklubbar: 2st en i Lessebo och en i Hovmantorp för alla barn från 10år. Manga: barn får komma och rita manga och se animé-film, ofta som en lovaktivitet. Pyssel: olika teman exempelvis halloween, alla-hjärtans-dag, under sommaren hade vi pyssel en gång i veckan förra året ex. pärldjur, bokmärken, modellera. Tv-spel: prova på bibliotekets wii-spel, ofta som en lovaktivitet. Filmvisning: filmer för olika åldrar visas under loven. Sommarboken: en aktivitet för alla barn och unga mellan 7 och 16 år. Deltagarna ska läsa eller lyssna på sju böcker och fylla i ett läskort under sommarlovet. Tipsrundor: läggs oftast på loven. Twilightkväll: kväll med boktips och quiz för alla inbitna fans. Funderar på att ha liknande för alla hästtokiga Sigge-fans. Lös mysteriet-aktivitet: barn får komma och lösa ett mysterium på biblioteket. Bibliotekets webbsida: länksida, skicka in boktips, bibliotekets blogg. Sagostunder: brukar lägga åldern på 3-6år. Ibland kommer det 6- eller t.o.m. 7åringar. Ljungby: Trolleriskola Detektivjakt på biblioteket mysterier med hemliga tecken Frågetävlingar Skriva och rimma - rimverkstad Sagostunder Boktips - läs för dina barn Lyssna på saga måla en bild TV-spels dag Barnteater Twilight time Olofström: Sommarlovsboken Arrangemang (Ur Handlingsplan): Anordna aktiviteter på sportlov, påsklov och höstlov och julskyltning. Genomföra lördagsstunder tillsammans med kultursekreteraren.

3 Samarbeta med BLT kring Lilla bokens dag eller liknande aktivitet på hösten. Göra utställningar och tävlingar. Exempel (Ur Verksamhetsberättelsen 2009): Lördagsstunder: 4 st. Sportlovet: Djurberättelser med fika x 2 Testa X-box 360 Tipstävlingar med bokpriser Utställning Sagan om ringen-figurer Påsklovet: Påsklovskul Teckna manga med Anna Franssson x 2 Kommentar: Efter önskemål arrangerade biblioteket åter mangaverkstad. Båda tillfällena var fullbokade. Höstlovet: Virka din egen zombie, spöke eller vampyr Spökpromenad på biblioteket x 2 3 (9) Rysligt ruggiga spökhistorier Eva Andersson, Berättarnätet Kronoberg Tävling: Vampyrjakten (för de yngre) 59 deltagare Vampyrtipset (för de äldre) 5 deltagare Utställning: Fågelskrämmor, monster och andra vidunder med bidrag av elever från kommunens förskolor och skolor. Kommentar: Spökpromenaderna blev fulltecknade tidigt och vi utökade antalet platser. Eva Andersson berättade Rysligt ruggiga spökhistorier på ett övertygande sätt. Ett arrangemang som fungerade bra. Julskyltningen: Fiskdamm med boknapp 100 st Ronneby: Bokjuryn är en aktivitet som vi försökt få barnen att engagera sig i på fritiden, men som skolan på ett sätt ätit upp. Bokjuryn centralt riktar sig mot skolan mer och mer. Vi försöker tala för fritidsläsning också när vi pratar om bokjuryn, samtidigt som lärare som inte får ta del av våra bokjurylådor tenderar att inte visa något intresse för att inspirera eleverna att vara med på fritiden. Sommarlovsboken är tänkt att vara helt och hållet fritidsläsning under sommarlovet. Intresset har gått upp och ner. Här har vi fått försöka hindra lärare från att utnyttja våra sommarlovsbokshäften för sommarläxa.

4 4 (9) Arrangemang för barn förekommer på biblioteket, speciellt på stadsdelsfilialen i Hjorthöjden. Det kan röra sig om teater eller andra föreställningar. Lovaktiviteter har förekommit i större utsträckning tidigare. Sagoläsning för inbjudna grupper från förskola/fritids, eller tipspromenader för alla barnbesökare Sölvesborg: Låna böcker, tidskrifter, musik, film, dataspel Läsa böcker, tidskrifter på biblioteket Använda dator Lägga pussel, spela schack, lösa tävlingar Medverka i Sommarboken och Bokjuryn Öppet hus med olika kulturaktiviteter för barn och föräldrar 2 ggr/år Fest för Sommarboksdeltagare Smådjursutställning i biblioteksparken och något arrangemang i samband med detta under Killebomfestivalen Någon aktivitet under sportlov och höstlov Barnbokklubb Bokbiten för tillfället ersatt av en grupp tjejer som gör filmade boktips Uppvidinge: Påskpyssel med högläsning Delta i Bokjuryn och i Sommarboken Spela spel Barn kan ta med sig sina föräldrar/kompisar och visa sina skolarbeten som ibland är utställda på biblioteken och genom detta få ta del av biblioteket som kulturcentrum Via bibliotekets webbsidor för barn kan barnen få lästips som är skrivna av personal. Lästipsen finns även tillgängliga i tryckt form på biblioteket. Skriva egna boktips via webben Få information om Bokjuryn, lokala projektet Sommarboken via webben Få information om andra webbsidor med lästips och annat kul Älmhult: Sommarlovsboken från 6 år läs 5 böcker och få 1. Lovaktiviteter tex. pyssel, mangakurs, frispel, berättarprogram Tillgång till datorer - maila, chatta, skolarbete, spela spel osv Fiaspel Schackspel Tidskrifter

5 5 (9) Mötespllats med soffor, bord och stolar Fika- att köpa Utställningar Ur Den fria tidens aktivitet intern rapport (December 2009) från en arbetsgrupp på Växjö stadsbibliotek. Förslag till möjliga aktiviteter/program att arbeta med: Förslag på aktiviteter och program finns det gott om och här är några som gruppen vaskat fram under arbetets gång. Detta är såväl egna idéer som sådant vi funnit genom omvärldsbevakning. Förslagen är blandade där vissa är återkommande aktiviteter och där vissa är engångsföreteelser. Utgångspunkten är att programverksamhet behandlar aktuella ämnen och att den i grunden ändå ska främja läslusten, kreativiteten och intresset för kultur i olika former. Temaföreläsningar: I en sådan här aktivitet kan allt mellan himmel och jord hända. Att aktivt omvärldsbevaka för att hitta aktuella ämnen att följa upp med aktiviteter. Att t.ex. i samband med FN-dagen anordna en föreläsning om mänskliga rättigheter med efterföljande samtal med andra unga. Kärlek, hälsa, relationer, integration, hästar, sport, fantasy m.m. är ämnen som går att göra temaföreläsningar om med efterföljande samtal på olika sätt. Skaparverkstäder: Att i egen regi eller med samarbetspartners erbjuda olika skaparverkstäder med aktuella kreativa sysselsättningar. Exempelvis nu hösten 2009 är det mycket inne med stickning på olika sätt (med grupper som Knitta Please och Stickkontakt i ropet). Att anordna en prova på stickaktivitet just nu skulle ligga i tiden. Här kan man tydligt lyfta fram aktuell litteratur om olika handarbeten för att markera anknytningen till biblioteket. I och med ett allt större generellt intresse för handarbete i alla dess former finns det många olika samarbetspartners att skapa kontakter med ex., olika studieförbund, Umbra, m.fl. Förslag på olika aktiviteter kan vara: pärla, göra smycken, virka (ex. amigurumi), scrapbooking, stämpla, måla, rita, tova, fotografera, flugbinda etc. listan kan göras hur lång som helst. Skrivarvekstad: Att med hjälp av olika författare anordna skrivarverkstäder för olika åldersgrupper. Där man kombinera skrivtips med boktips/bokprat. Mangateckning: Då manga blir allt mer populärt i Sverige så kan man anordna tematräffar om manga och även japanska subkulturer i allmänhet. Ta in någon som kan lära ut hur man tecknar manga, bjuda in utbytesstudenter som kan prata om hur det är att vara ung i Japan. Mode från japanska subkulturer börjar sprida sig även till Sverige och det vore intressant med någon slags träff om det. I Jönköping finns exempelvis en manga-bokklubb som träffas och pratar om manga.

6 6 (9) Ritsaga: Sagostund/högläsning med efterföljande ritstund där barnen får rita deras egen upplevelse av sagan. Kontakt kan tas med t.ex. Konsthallen, Italienska palatset för att göra detta i något slags samarbete. Filmskapande och dramatiseringar: I och med det så kallade Crossover projektet (digitalt/muntligt berättande) som genomförts bland personal vid biblioteket har inköp av två dv-kameror genomförts. Dessa kameror kan användas till att låta unga göra sin egen dvd-film med hjälp av bibliotekets utrustning. Egna filmer och rörliga boktips kan visas på olika sätt med till exempel länkar från hemsidan och även med hjälp av visningsskärmar. Dramatiseringar är ännu ett område där kameran kan användas för att göra dramatiseringar av böcker. Filmvisning: Att införskaffa en visningslicens från Swedish film licens kostar ca 1450kr per kalenderår om man räknar på att visa film för max 49 personer i veckan. Här kan man anordna film- och bokkvällar för olika åldrar där man i samband med filmen kan ha en lättare litteraturdiskussion, vilken var bäst; filmen eller boken? Ex. Twilightserien är mycket populär just nu och det har vid stadsbiblioteket arrangerats en sådan kväll och nu är det dags för uppföljaren till den första filmen och här skulle det gå att anordna en ny träff. Författarträffar: Fler tillfällen för träffar/föreläsningar med populära författare. Författarbesök kan genomföras i samarbete med skolbiblioteken. Tvåspråkiga sagostunder: Sagostunder med parallelläsning där samma saga läses växelvis på två språk, exempelvis svenska och arabiska. Att i samband med sådana sagostunder lägga fram tvåspråkiga bokpaket där man sätter samman en bok på svenska med samma bok på ett främmande språk. Högläsning: Att anordna högläsning för barn i våran målgrupp. Detta skulle kunna genomföras vid enstaka tillfällen med någon kortare berättelse eller som en veckoaktivitet vid sportlov där samma bok läses under ett par dagar. Drop-in-bokprat: Att under utvalda tidpunkter anordna bokprat för den som önskar utan att låntagaren behöver vara med i någon bokklubb eller dylikt. Boklek: Att lära barnen var böckerna står och hur man på bästa sätt tar hand om dem. Poesicafé: Där man kan arbeta mot skolor för att få dem att i undervisningen aktivt arbeta med poesi som sedan frivilligt kan presenteras på ett poesicafé. Temadagar: Att arrangera olika temadagar där man med hjälp av olika teman kan anordna aktiviteter. Exempel på teman kan vara: Vetenskap, Pirater, Prinsar & Prinsessor, Clowner, Idrott, Dans, Spöken & Monster, Djur, Musik, Samhällsinstitutioner (polis/brandkår etc.) mm. Aktiviteter som kan genomföras är skattjakt bland hyllorna, spöken i källaren, träffa lokala

7 7 (9) idrottsprofiler mm. Här skulle det även kunna arrangeras framträdanden och ges möjlighet att prova på olika saker. Ex. brandkåren kan komma och visa upp en brandbil utanför. Barnbokskalas/Barnkalas: Vi har vid olika bibliotek sett hur de genomför speciella barndagar där bibliotekets huvudfokus är barnen på olika sätt. I Värnamo firade de under en lördag barnkalas med ca 2000 besökare under 4 timmar. I Jönköping har de sitt barnbokskalas. Här finns det möjlighet att genomföra ett liknande arrangemang vid vårat stadsbibliotek. Bokens dag med barn/ungdomsförfattare: Att här på biblioteket arrangera en dag för barn och unga med liknade upplägg som de vuxnas Bokens dag. Barnbokmässa: Att till nästa Kronobergs bokmässa samtidigt genomföra ett arrangemang för barnboksförfattare och barnböcker. Stafettpussel: På bord i bibliotekslokalen ligger delarna till ett ganska stort och omfattande pussel. Biblioteksbesökarna erbjuds/ombeds att bidra till att pusslet blir lagt med en skylt t ex Lägg en pusselbit eller två!. När pusslet är färdiglagt får det ligga till allmän beskådan några dagar innan nästa pussel placeras ut för att för att läggas av dem som vill. Pussel kan vi troligen köpa billigt på t ex Kupan eller så kan vi biblioteksanställda rota i våra skåp och lådor och skänka några bortglömda gamla pussel till biblioteket. Denna idé har vi fått från Älmhults bibliotek. Viksagor : Att genomföra moderna varianter av viksagor, antingen på biblioteket eller med hjälp av hemsidan. Detta koncept kan utvecklas till att cirkulera ut på filialer för att sedan sammanställas för publicering på hemsidan. Möjlighet ges även att göra utställningar med materialet även i fysisk form. Äppelhylla: Infoträffar för äppelhyllans målgrupper och deras föräldrar, speciallärare, assistenter. Man tar äppelhyllan och dess anpassade medier och presenterar detta för att på så sätt förtydliga bibliotekets utbud. Dessa träffar skulle t.ex. kunna kallas för Äppelmums. Levande sagofigurer: Där olika barnboksfigurer levandegörs på olika sätt där de under en dag rör sig ute bland låntagarna på barnavdelningen. Dessa figurer skulle även kunna göra små dramatiseringar och/eller genomföra sagostunder/högläsning. Musik & Barn: Att anordna musikaliska äventyr med berättande i samarbete med t.ex. Musica Vitae eller Musik i syd. Detta är något som även skulle kunna ordnas i samarbete med kulturskolan. Spelens dag: Under en dag ges möjlighet att prova på att konstruera egna dataspel med hjälp av professionell handledare/lärare. Denna dag kan man

8 8 (9) också spela olika sorters TV-spel (Playstation, X-box, Wii), arrangera LANträff, brädspel mm. Man skulle också kunna med hjälp av något schacksällskap erbjuda barn att lära sig spela schack. Detta skulle kunna genomföras i Cosmos och Galaxen samt övriga ytor i huset. Klubbar: Att arbeta mer med olika klubbar för olika målgrupper. Att utveckla de klubbar som finns idag (Bokbitarna/Bokslukarna) till att få ett bredare innehåll där fokus vidgas till ett större kulturbegrepp och inte bara böcker. Även att undersöka om underlag och intresse finns för att starta klubbar för lite äldre barn/unga där vi erbjuder en naturlig fortsättning där Bokslukarna tar slut för dem som blivit för gamla. Titta på om det finns något intresse för renodlade tjej/killgrupper som de till exempel gjort i Värnamo där deras Kulturklubb enbart vänder sig till tjejer. En filmklubb är också något som skulle kunna utvecklas för unga. Lokala kändistips : Boktips från människor med anknytning till den lilla orten eller stadsdelen. Lyfta fram människor som på olika sätt har anknytning till en viss ort/stadsdel/biblioteksfilial och be dem ge boktips som presenteras på ett roligt sätt. Detta kan bytas ut månadsvis med månadens kändis. Bokkassar: Att erbjuda färdiga bokkassar för utlån vid barnavdelningen eller vid receptionen med olika åldersanpassade innehåll, från småbarnsböcker till ungdomsböcker Barnboksbytarhörna: Att vid hyllan nere i källaren göra en egen avdelning för barnböcker för olika åldrar. Läxläsning: I samarbete med Röda Korset kan biblioteket erbjuda möjlighet till läxläsning med tillgång till handledning. Liknande projekt genomförs på olika biblioteket i landet och även här i Växjö på Bokelundsskolan. Samtalsserie för barn: Anordna samtalsträffar för barn där man samtalar i grupp om olika teman. Här kan man göra i ordning kompendier att ha som diskussionsunderlag som barnen kan få med sig vid anmälan. Samtalsämnen kan vara: filosofi, demokrati, samhälle, media, miljö, solidaritet, vänskap, kärlek, barnkonventionen, mångfald, sex & samlevnad, mobbning m.m. Här kan man också bokprata för dem som önskar fördjupa sig ännu mer i olika ämnen. Detta skulle kunna utvecklas i samarbete med olika organisationer som t.ex. Rädda barnen, Bris, Friends, RFSU m.fl. Något vi också diskuterat är att arrangera parallella arrangemang för föräldrar och barn samtidigt t ex teater för barnen och föreläsning för de vuxna. Obs! Föräldrarna måste kunna nås snabbt. Viktigt att vid genomförandet av sådana arrangemang är att tydliggöra vilka åldrar på barnen som arrangemanget riktar sig till. Exempel på sådan här arrangemang är

9 9 (9) Soppteater : för barn/barnfamiljer. På helger och lov arrangeras olika sorters kulturprogram där man kan äta barnvänlig mat till en rimlig penning och samtidigt njuta av t.ex. teater, musik eller bokprat. Fantastiska fredag : Under dessa fredagar kan man anordna pyssel och sagoläsning med fika som ett slags barnpassning, men det ska framgå tydligt att man är kvar i biblioteket som förälder, dvs. att mamma och pappa är KVAR i biblioteket. Man kan också hämta ut ett helgkit med t.ex. barnfilm, böcker, ljudbok tidskrifter etc. för mamma och pappa, som man kan låna en vecka. Slappar-Söndag på biblioteket: Att med regelbundna intervaller genomföra en aktivitet för hela familjen. Ordna så att restaurangen kan servera en hälsosam och barnvänlig lunch/brunch/måltid med anpassade priser för barnen. Arrangera högläsning för barn i mellanåldern (ca 7 år och uppåt). Barnen ska kunna sitta eller ligga bekvämt i en lugn och avslappnad miljö. I samband med högläsningen arrangeras t.ex. Qigong/yoga/avslappning i Galaxen för föräldrar, gärna i samarbete med något studieförbund. Att vid all planering av aktiviteter följa skolåret för att kunna göra särskilda insatser när barnen är fria från skolan. Det gäller inte bara loven utan att även tänka på studiedagar och helgdagar där vi ändå har öppet. All sådan information går lätt att få tag på via kommunens hemsida.

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Astronomi SAGOSKOJ! Sommarboken BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED. Bibliotekspoesi. Pysselverkstad. Bio på bibblan. Program för Barn & Unga

Astronomi SAGOSKOJ! Sommarboken BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED. Bibliotekspoesi. Pysselverkstad. Bio på bibblan. Program för Barn & Unga BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED Sommarboken Sommarläsning Kick-off! Kalas SAGOSKOJ! Pysselverkstad Bibliotekspoesi Vår katastrofala bokklubb Bio på bibblan Astronomi - en resa bland stjärnor och planeter

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Program för barn och ungdomar

Program för barn och ungdomar Program för barn och ungdomar Våren 2017 Sportlov Tävlingar på alla bibliotek under sportlovet. Fina bokpriser! KOMTEK Skapa något som du får ta med dig hem! Kl. 12-16. Måndag 27/2 Kallhäll, tisdag 28/2

Läs mer

VÅREN Utställningar våren RETOY Lilla Läs. Carmen. Sportlov = Bygglov Då händer det massor av skoj på biblioteken

VÅREN Utställningar våren RETOY Lilla Läs. Carmen. Sportlov = Bygglov Då händer det massor av skoj på biblioteken VÅREN 2019 Utställningar våren 2019 på biblioteken i Lomma & Bjärred SAGOSKOJ! Bygg din egen magiska trädkoja Lennart Hellsing 100 år! Bokklubbar RETOY Lilla Läs Carmen Pyssla till påsk! Sommarboken Filmtajm!

Läs mer

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Enkätfrågor 11 enkätsvar från 8 kommuner Bibliotek och kommun Linköping HB2, och Norrköping HB och 2. Har ni sagostund på folkbiblioteket i din

Läs mer

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN/UNGA VÅREN 2015 Sagostunder från 3 år Ingen föranmälan behövs! Lomma Bibliotek Följ med Vilda Hilda och Gurra Aktersnurra in i sagornas förtrollade värld! SAGOSKOJ

Läs mer

Anna-Klara Aronsson & Anette Bertilsson. Bokklubb och kulturklubb för barn. Paper presenterat vid konferensen. 10-11 oktober 2007 i Borås

Anna-Klara Aronsson & Anette Bertilsson. Bokklubb och kulturklubb för barn. Paper presenterat vid konferensen. 10-11 oktober 2007 i Borås Anna-Klara Aronsson & Anette Bertilsson Bokklubb och kulturklubb för barn Paper presenterat vid konferensen 10-11 oktober 2007 i Borås Klubbverksamhet på Borås Stadsbibliotek. Tänk att få överösa barn

Läs mer

BARN & UNGA. Kulturspäckad höst på Lindängenbiblioteket! Sommarbokenfest. Sagostunder. Sångstunder

BARN & UNGA. Kulturspäckad höst på Lindängenbiblioteket! Sommarbokenfest. Sagostunder. Sångstunder BARN & UNGA Kulturspäckad höst på Lindängenbiblioteket! Vi hoppas att ni vill besöka oss i höst, då vi har en mängd spännande aktiviteter och program för alla åldrar! Nytt för terminen är bland annat Kulturögonblick

Läs mer

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Program barn & unga. Våren 2015. Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00

Program barn & unga. Våren 2015. Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00 Älmhlts Bibliotek Program barn & nga Våren 2015 http://bibliotek.almhlt.se Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00 Tors kl. 9.00 19.00 Fre kl. 9.00 17.00 Lör kl. 10.00 14.00

Läs mer

FEBRUARI JANUARI. Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek våren Boksnack. Torsdag 7 februari kl Plats: Lindsdalsbiblioteket

FEBRUARI JANUARI. Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek våren Boksnack. Torsdag 7 februari kl Plats: Lindsdalsbiblioteket Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek våren 2013 Alla evenemang anordnas av Kalmar stadsbibliotek om inget annat anges. JANUARI Tisdag 29 januari kl. 9.30 FEBRUARI Barnteater, Superhjälparen

Läs mer

BARN OCH UNGDOMAR JÄRFÄLLA BIBLIOTEK VÅREN 2019 BARKARBY BIBLIOTEK. Alla bibliotekens program är kostnadsfria!

BARN OCH UNGDOMAR JÄRFÄLLA BIBLIOTEK VÅREN 2019 BARKARBY BIBLIOTEK. Alla bibliotekens program är kostnadsfria! BARN OCH UNGDOMAR JÄRFÄLLA BIBLIOTEK VÅREN 2019 BARKARBY BIBLIOTEK Familjelördag med tema snö Sagostund och pyssel med tema snö. När: Lördag 2 februari. Sagostund kl 13 och pyssel kl. 11-15. Fika till

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009 I Uppvidinge kommun finns fem integrerade folk- och skolbibliotek samt ett gymnasiebibliotek. Biblioteken har en gemensam webbplats och gemensam

Läs mer

Enkät 1: Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1: Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Stimulera läsintresse en introduktion Enkät 1: Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker du om att läsa?

Läs mer

BIBLIOTEKEN I Lomma & Bjärred

BIBLIOTEKEN I Lomma & Bjärred Live på bio: Semiramis BIBLIOTEKEN I Lomma & Bjärred Program Barn & Unga HÖSTEN 2018 Bio på bibblan LOMMA BIBLIOTEK Lördag 15/9 kl. 13.00 Lördag 29/9 kl. 13.00 Lördag 13/10 kl. 13.00 Måndag 29/10 kl. 13.00

Läs mer

Kundundersökning 2017, Obbola bibliotek

Kundundersökning 2017, Obbola bibliotek Kundundersökning 2017, Obbola bibliotek 1. Jag är: Man 20 24,7 Kvinna 56 69,1 Annan 5 6,2 2. Min ålder: - 25 år 21 25,9 26-45 år 24 29,6 46-65 år 23 28,4 66 år - 13 16 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

Mitt bibliotek Hösten 2014

Mitt bibliotek Hösten 2014 Mitt bibliotek Hösten 2014 För dig som är runt 1 till 13 år Tillhör:... BIBLIOTEKEN I MÖLNDAL Skaffa lånekort! Har du hittat till vår fina bokbuss? Kom och hälsa på! Det här är jag: Jag heter... Jag gillar...

Läs mer

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga 1 för biblioteken i Torsås kommun barn och unga Läsningen ger oss möjligheter att erövra ett rikt språk, som är en förutsättning för att kunna navigera i en komplex värld. För att barn och unga ska erövra

Läs mer

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK HÖST 2016 Lördagskul och annat kul för barn hösten 2016! Det blir musikprogram, teaterföreställningar, författarbesök, babybokprat och sagostunder. För platser

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 Det är vi som medverkar i projektet PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA GENOMFÖRANDE

Läs mer

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN &UNGA HÖSTEN 2015 Sagostunder från 3 år Ingen föranmälan behövs SAGOSKOJ PÅ BIBLIOTEKEN! LOMMA BIBLIOTEK Följ med Tant Saga och Vilda Hilda in i sagornas förtrollade

Läs mer

Program våren 2014. Sjöbo bibliotek

Program våren 2014. Sjöbo bibliotek Program våren 2014 Sjöbo bibliotek 1 Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

KULTUR FÖR BARN HÖSTEN 2014

KULTUR FÖR BARN HÖSTEN 2014 KULTUR FÖR BARN HÖSTEN 2014 Barnkulturprogram på biblioteken hösten 2014 Märsta bibliotek TV-spel Kom och spela TV-spel på bibblan! Låna kontroller med ditt lånekort. Följ oss på Instagram för att få veta

Läs mer

Läsfrämjandeplan Gävle Kommun

Läsfrämjandeplan Gävle Kommun Sid 1 (5) Läsfrämjandeplan Gävle Kommun 2017-2018 Inledning En grund för det läsfrämjande arbetet i Gävle kommun är de styrdokument som är knutna till verksamheterna. Till dessa hör Bibliotekslagen, Biblioteksplanen,

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

ANSÖKAN OM BIDRAG 2009 Inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN

ANSÖKAN OM BIDRAG 2009 Inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN ANSÖKAN OM BIDRAG 2009 Inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek 1/6 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller senare, men fungerar

Läs mer

Enkät 2; Om din läsning (12-15 år)

Enkät 2; Om din läsning (12-15 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 2; Om din läsning (12-15 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun

Evenemang våren 2012. Biblioteken i Lessebo kommun Evenemang våren 2012 Biblioteken i Lessebo kommun Kurt Henriksson Boda Kurre berättar om sitt artistliv Glasblåsaren från Boda blev rikskändis som akrobaten Boda-Kurre. Tid. måndag 9/1 kl. 17.00 LCHF:

Läs mer

PROGRAM BARN BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED &UNGA VÅREN

PROGRAM BARN BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED &UNGA VÅREN BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN &UNGA VÅREN Bjärreds bibliotek Från 3 år. Ingen föranmälan. Vi träffas följande tisdagar kl. 15.00: 24 januari - Vintersagor 31 januari - Sagomix 7 februari -

Läs mer

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek!

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Ulricehamns stadsbibliotek är en röd och vit byggnad med blå skylt. Du går in genom glasdörrarna under skylten som det står bibliotek på. Entré Entrén är ett

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Enkät 2: Om din läsning (12 15 år)

Enkät 2: Om din läsning (12 15 år) Modul: Stimulera elevers läsintresse Del 1: Stimulera läsintresse en introduktion Enkät 2: Om din läsning (12 15 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker du om

Läs mer

VÅREN 2015 BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN/UNGA

VÅREN 2015 BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN/UNGA BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN/UNGA VÅREN 2015 Sagostunder från 3 år Ingen föranmälan behövs! Lomma Bibliotek Följ med Vilda Hilda och Gurra Aktersnurra in i sagornas förtrollade värld! SAGOSKOJ

Läs mer

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012

Enkät Mariestads Stadsbibliotek 2012 Datum: 1114 Sida: 1 (9) Enkät Mariestads Stadsbibliotek 12 Mariestads Stadsbibliotek fick i uppdrag av kulturnämnden att göra en enkät om bibliotekets verksamhet. Enkäten fanns på biblioteket samt kommunens

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek

Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek Kundundersökning 2017, Umedalens bibliotek 1. Jag är: Man 25 24,8 Kvinna 74 73,3 Annan 2 2 2. Min ålder: - 25 år 26 25,7 26-45 år 36 35,6 46-65 år 20 19,8 66 år - 19 18,8 2 av 9 3. Tid för mitt besök:

Läs mer

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S)

Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson (S) ordf Bayram Uludag (MP) Fredrik Andersson (V) Anders Runelund (M) Karin Fernstedt (S) MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Kommunikation och områdesarbete 2012-04-18 Referens Lena Hellström Dag och tid Onsdag den 18april 2012 Plats Närvarande Alby bibliotek Ledamöter i dialogforum Diana Hildingsson

Läs mer

Kundundersökning 2017, Hörnefors bibliotek

Kundundersökning 2017, Hörnefors bibliotek Kundundersökning 2017, Hörnefors bibliotek 1. Jag är: Man 28 31,1 Kvinna 62 68,9 Annan 0 0 2. Min ålder: - 25 år 6 6,7 26-45 år 17 18,9 46-65 år 30 33,3 66 år - 37 41,1 2 av 8 3. Tid för mitt besök: 07.00-13.00

Läs mer

Program för barnen på Tranemo bibliotek Hösten 2019

Program för barnen på Tranemo bibliotek Hösten 2019 Program för barnen på Tranemo bibliotek Hösten 2019 Åkerivägen 2, 514 33 Tranemo 0325-57 64 00 www.tranemo.se bibliotek@tranemo.se Välkommen till barnens aktiviteter på Tranemo bibliotek Babycafé - Sång

Läs mer

Program barn & unga. Våren Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl

Program barn & unga. Våren Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl Älmhults Bibliotek Program barn & unga Våren 2016 http://bibliotek.almhult.se Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00 Tors kl. 9.00 19.00 Fre kl. 9.00 17.00 Lör kl. 10.00

Läs mer

Medborgardialog Sjöbo bibliotek

Medborgardialog Sjöbo bibliotek Medborgardialog Sjöbo bibliotek 1 Hur gammal är du? Namn Antal % Yngre än 15 11 13,8 16-20 4 5 21-30 4 5 31-40 9 11,2 41-50 11 13,8 51-60 18 22,5 61-70 13 16,2 71-80 7 8,8 Äldre än 80 3 3,8 Total 80 100

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek hösten 2012

Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek hösten 2012 Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek hösten 2012 Alla evenemang anordnas av Kalmar stadsbibliotek om inget annat anges. AUGUSTI Boksnack Onsdag 29 augusti kl. 16.00 Bild: Födelsedagsmysteriet

Läs mer

#sumpanlov. Sagoläsning. Dans och pyssel. I Sundbyberg finns det massor av gratis höstaktiviteter för barn och unga! PSST!

#sumpanlov. Sagoläsning. Dans och pyssel. I Sundbyberg finns det massor av gratis höstaktiviteter för barn och unga! PSST! Dans och pyssel Sagoläsning Höstlovsdisco #sumpanlov PSST! I Sundbyberg finns det massor av gratis höstaktiviteter för barn och unga! SUNDBYBERG.SE/SUMPANLOV Här hittar du allt kul som händer i Sundbyberg

Läs mer

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Program Hösten 2017 Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Sagostunder Att läsa och lyssna tillsammans är toppen! På våra sagostunder läser vi både ur de allra senaste bilderböckerna och

Läs mer

21 28 april sång musik. teater workshops barnens kulturlördag författarbesök. tipspromenad sagor och mycket mer!

21 28 april sång musik. teater workshops barnens kulturlördag författarbesök. tipspromenad sagor och mycket mer! Barnbokens vecka! 21 28 april 2018 teater workshops barnens kulturlördag författarbesök sång musik film tipspromenad sagor och mycket mer! Mer information hittar du på: bibliotek.boras.se Barnens kulturlördag

Läs mer

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED

BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED BIBLIOTEKEN I LOMMA & BJÄRRED PROGRAM BARN HÖSTEN 2014 SAGOSKOJ PÅ LOMMA BIBLIOTEK BIBLIOTEKEN! Sagostunder från 3 år Ingen föranmälan behövs Följ med Saga och Vilda Hilda in i sagornas förtrollade värld!

Läs mer

9/11 kl Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK. Hösten 2019 Barn & Unga

9/11 kl Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK. Hösten 2019 Barn & Unga 9/11 kl. 11.00 Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK Hösten 2019 Barn & Unga SPRÅKSTEGEN SPRÅKSTEGEN Språkstegen är ett samarbete i Blekinges och Kronobergs län för att främja små barns språkutveckling

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Framtidens barnbibliotek

Framtidens barnbibliotek Framtidens barnbibliotek Samtidighet Delaktighet Ömsesidighet Tankar och synpunkter från verksamma inom Kalmar läns barnbibliotek Process startad 5 oktober 2009, fortsatt 2 februari 2010 Region Kalmars

Läs mer

Arvika läser Tove Jansson

Arvika läser Tove Jansson Projektbeskrivning Arvika läser Tove Jansson Syfte Projektet "Arvika läser Tove Jansson" avser att lyfta fram skönlitteraturen på olika sätt, med olika aktörer i Arvika kommun, och visa på att litteratur

Läs mer

G Ä V L E B I B L I O T E K

G Ä V L E B I B L I O T E K Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2012/13 Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året

Läs mer

Höstens program 2016 BODENS

Höstens program 2016 BODENS Höstens program 2016 BODENS STADSBIBLIOTEK Vuxna HELA HÖSTEN VARJE MÅNAD TISDAGAR kl. 9.00 BOKTIPSFRUKOST Kom in och byt boktips med personalen och varandra. Frukost till självkostnadspris. (Samarr: ABF)

Läs mer

Vad vill du göra på din fritid?

Vad vill du göra på din fritid? Vad vill du göra på din fritid? Aktiviteter som kan anpassas efter dina behov våren 2019 WWW.SUNDBYBERG.SE/FUNK Sidan 2 av 12 Vad vill du göra när du är ledig? Vad är du intresserad av? Vill du träffa

Läs mer

OXIEBIBLIOTEKET Höst och vinter 2013

OXIEBIBLIOTEKET Höst och vinter 2013 OXIEBIBLIOTEKET Höst och vinter 2013 föreläsningar för vuxna Tisdagen den 24 september kl 18.30 Kärlek, svek och längtan tre unga kvinnoliv kring förra sekelskiftet Marianne Söderberg Marianne Söderberg

Läs mer

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek Program hösten 2013 Sjöbo bibliotek Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR...

BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... Page 1 of 6 共 享 举 报 滥 用 情 况 下 一 个 博 客» 创 建 博 客 登 录 BIBLIOTEKARIEN BLOGGAR... EN BLOGG FRÅN OCH OM HTS BIBLIOTEK! DET HANDLAR OM DET SOM HAR HÄNT, HÄNDER OCH SKA HÄNDA. BLOGGEN GER OCKSÅ MÅNGA BOKTIPS PÅ

Läs mer

Program barn & unga. Våren Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl

Program barn & unga. Våren Öppettider: Mån kl Tis kl Ons kl Älmhults Bibliotek Program barn & unga Våren 2017 http://bibliotek.almhult.se Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00 Tors kl. 9.00 19.00 Fre kl. 9.00 17.00 Lör kl. 10.00

Läs mer

Teaterlek med Nikita Teater för de minsta Plats: Huvudbiblioteket Fredag: 24 januari kl Samarr: Kulturskolan FEBRUARI

Teaterlek med Nikita Teater för de minsta Plats: Huvudbiblioteket Fredag: 24 januari kl Samarr: Kulturskolan FEBRUARI Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek våren 2014 Alla evenemang anordnas av Kalmar stadsbibliotek om inget annat anges. Boksnack Lindsdalsbiblioteket Måndag 10 februari kl. 15.30-16.30 Plats:

Läs mer

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM

2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM Moomin CharactersTM 2014 BIBLIOTEKETS BARNPROGRAM TRÄFFA DJUREXPERTEN Charlotte Hage. FREDDE GRANBERG TOVE JANSSON 100 ÅR BARNTEATER CHARLOTTE HAGE JULIA LINDEN HILL SAGOSTUNDER BOKHÖRNAN RETROVECKA MÅRTEN

Läs mer

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA 1 Sommarläsning på Biblioteken i Borås Är du mellan 7 12 år och gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken

Läs mer

Program. Limhamns- och Bunkeflostrands bibliotek

Program. Limhamns- och Bunkeflostrands bibliotek Program s- och s bibliotek Hösten 2014 Biblioteket en knutpunkt Vill du titta närmare på knoparna du ser på tavlan? Besök sbiblioteket. Biblioteken är viktiga knutpunkter för många människor. Det är platser

Läs mer

Vad vill du göra på din fritid?

Vad vill du göra på din fritid? Vad vill du göra på din fritid? Aktiviteter som kan anpassas efter dina behov hösten 2019 WWW.SUNDBYBERG.SE/FUNK Sidan 2 av 17 Vad vill du göra när du är ledig? Vad är du intresserad av? Vill du träffa

Läs mer

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt.

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Rapport från Förskolan Regnbågen, Emmaboda. Emmaboda 2008-2009 1 Slutrapport/utvärdering: Barns tidiga språk- och matematikutveckling

Läs mer

Program för Fritidsgårdarna i Sjöbo Kommun vecka 11-16 med temat Skapande och konst

Program för Fritidsgårdarna i Sjöbo Kommun vecka 11-16 med temat Skapande och konst Program för Fritidsgårdarna i Sjöbo Kommun vecka 11-16 med temat Skapande och konst Vecka 11, 10/3-15/3 Vollsjö har öppet onsdag 17-21 och fredag 18-22 Lövestad har öppet tisdag 17-21 och torsdag 17-21

Läs mer

Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28

Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28 Nätverksträff Baby Space i Borås 2014-03-28 Dagen handlade om våra minsta biblioteksanvändare, bebisarna, och fokus för dagen var frågor som -Hur kommer jag igång med aktiviteter på biblioteket för bebisar?

Läs mer

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Bakgrund Sedan augusti 2012 är Ljungsbroskolans bibliotek ett så kallat fokusbibliotek. Detta innebär att under två år får skolan centrala pengar för inventarier,

Läs mer

Verksamhetsplan för Fritids

Verksamhetsplan för Fritids Verksamhetsplan för Fritids För Karlskrona Montessorifriskola 2013/2014 2013-08-29 Innehåll Organisation... 3 Personal... 3 Rutiner... 3 Värdegrund... 4 Mål för 2013/2014... 5 Årsplan... 6 Bilaga 1- Vikarieinfo...

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Läsfrämjande insatser 2014-2015

Läsfrämjande insatser 2014-2015 Läsfrämjandeplan för Gävle kommun Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året runt i

Läs mer

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm

Elevenkät. Årskurs 4. Skolverket 106 20 Stockholm j h Elevenkät Årskurs 4 Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement Copyright IEA, 2007 k l Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv.

Läs mer

Öppethållande. Vinterfoder åt kaninerna.

Öppethållande. Vinterfoder åt kaninerna. Öppethållande Måndagar Fredagar 8.00-17.00 Kvällsöppet Tisdagar-Torsdagar 17.00-20.00. Lördagar STÄNGT Söndagar 9.00-16.00 Vinterfoder åt kaninerna. Tfn: 040-19 00 00 Mail: almviks4h@gmail.com Hemsida:

Läs mer

Program våren 2016 Sävja kulturcentrum

Program våren 2016 Sävja kulturcentrum Program våren 2016 Sävja kulturcentrum FÖR SMÅ BARN Ako småsånger Anna-Karin Nytell Oldeberg sjunger för och med de allra minsta. Syskon är välkomna! Fredagar 12 februari och 1 april Klockan: 14.00 Sagostund

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012

Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012 Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012 Skolbibliotekets två främsta funktioner är att inspirera eleverna att känna läslust samt att hjälpa eleverna att förbättra sin förmåga att söka

Läs mer

Kalmar år

Kalmar år Kalmar 2018 8-12 år k o B d me! t s e f s s a l g h c o SÅ HÄR GÅR DET TILL Läs så många böcker du vill i sommar. Vilken är bäst? Fyll i den i häftet. Glöm inte att skriva ner andra bra böcker som du också

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Harry Potterkväll Onsdag 11 september kl Plats: Huvudbiblioteket

Harry Potterkväll Onsdag 11 september kl Plats: Huvudbiblioteket Barn- och ungdomsprogram på Kalmar stadsbibliotek hösten 2013 Alla evenemang anordnas av Kalmar stadsbibliotek om inget annat anges. Harry Potterkväll Onsdag 11 september kl. 17.30-19.30 Från: 10 år Lekar,

Läs mer

SPORTLOV 2015 Sportlovsaktiviteter i Sigtuna kommun 23-27 februari 2015

SPORTLOV 2015 Sportlovsaktiviteter i Sigtuna kommun 23-27 februari 2015 SPORTLOV 2015 Sportlovsaktiviteter i Sigtuna kommun 23-27 februari 2015 VAD VILL DU GÖRA? MASSOR AV AKTIVITETER PÅ SPORTLOVET Sportlovet bjuder på sjudande aktiviteter för alla barn och ungdomar i Sigtuna

Läs mer

KULTUR FÖR BARN & UNGA

KULTUR FÖR BARN & UNGA KULTUR FÖR BARN & UNGA VÅREN 2015 Barnkulturprogram på biblioteken våren 2015 Märsta bibliotek TV-spel Kom och spela TV-spel på bibblan! Låna kontroller med ditt lånekort. Varje fredag kl. 14-18 och lördag

Läs mer

Svensk Biblioteksförenings studiepaket. Barn berättar. En studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek

Svensk Biblioteksförenings studiepaket. Barn berättar. En studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek Svensk Biblioteksförenings studiepaket Barn berättar En studie av 10-åringars syn på läsning och bibliotek Välkommen till studiepaketet Barn berättar! Svensk Biblioteksförening ska främja biblioteksutveckling.

Läs mer

Arrangemang för barn och unga

Arrangemang för barn och unga Arrangemang för barn och unga Olofströms bibliotek Våren 2015 Vågar din nalle sova över på biblioteket? Fredagen den 23 januari är alla gosedjur välkomna på nalleövernattning på biblioteket. Vi samlas

Läs mer

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK Hösten 2017 Lördagskul och annat kul för barn hösten 2017 Det blir teater för blandade åldrar, musikföreställning, högläsning m.m. För platser och tider -

Läs mer

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015

Stadsbiblioteket PROGRAM. Hösten 2015 Stadsbiblioteket PROGRAM Hösten 2015 ةيبرعلاب تاياكح Sagor på arabiska Välkomna till en mysig sagostund på Mariestads Stadsbibliotek! Tid: Lördagar hela hösten kl.11.00-11.45 Magasinsvisningar Vill du

Läs mer

Barnteater. Bokfrukost

Barnteater. Bokfrukost Karlskoga biblioteks vårprogram 2013 Barnteater Foto: Martin Skoog Hemma hos med Teater TR3 Söndag 27 januari kl 11.00 och kl 13.00 Ålder 3-6 år. Cirka 35 minuter. En liten man i ett litet hus. En alldeles

Läs mer

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek Sjöbo bibliotek Vårprogram 2015 Sjöbo bibliotek måndag 10-19 tisdag 10-18 onsdag 12-18 torsdag 10-19 fredag 10-18 lördag 10-14 Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel: 0416-271 60 E-post: biblioteket@sjobo.se

Läs mer

Läsfrämjandeplan 2014-2015 för Ovanåkers kommun

Läsfrämjandeplan 2014-2015 för Ovanåkers kommun OVANÅKERS KOMMUN Edsbyns bibliotek Box 17 828 21 EDSBYN Läsfrämjandeplan 2014-2015 för Ovanåkers kommun Samarbete mellan BVC/MVC/familjecentraler och folkbibliotek - Gratisböcker De små barnens bok. BVC,

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

RYMDBALETT! FILMKLUBBEN PYSSEL PROVA PÅ TENNIS! SKRIV SPÖKHISTORIER HÖSTLOVSPROGRAM 2016!

RYMDBALETT! FILMKLUBBEN PYSSEL PROVA PÅ TENNIS! SKRIV SPÖKHISTORIER HÖSTLOVSPROGRAM 2016! RYMDBALETT! FILMKLUBBEN PYSSEL SKRIV SPÖKHISTORIER PROVA PÅ TENNIS! HÖSTLOVSPROGRAM 2016! 1 Öppettider och kontaktuppgifter Kultur & Fritid, Burlövs kommun Kultur i Burlöv, Möllegården kultur 040-625 63

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer