Bekämpningsmedel INFORMATION. UMEÅ UNIVERSITET Miljö- och säkerhetsgruppen (7)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bekämpningsmedel INFORMATION. UMEÅ UNIVERSITET Miljö- och säkerhetsgruppen 2003-05-09 1 (7)"

Transkript

1 1 (7) Bekämpningsmedel Denna information är riktad till er som använder bekämpningsmedel inom er verksamhet. Notera särskilt den förteckning över ämnen med användningsförbud som finns sist i denna skrivelse. De svenska lagar som reglerar användandet av bekämpningsmedel är i huvudsak miljöbalken (1998:808), förordning (1998:941) om kemiska produkter och biotekniska organismer, förordning (1998:947) om bekämpningsmedel samt förordning (2000:338) om biocidprodukter samt föreskrifter utfärdade med stöd av dessa. Inom arbetsmiljöområdet finns även föreskrifterna (AFS 1998:6) om bekämpningsmedel samt föreskrift (AFS 2000:4) om kemiska arbetsmiljörisker. Det finns även en föreskrift från Naturvårdsverket om spridning utomhus av bekämpningsmedel (SNFS 1997:2). I miljöbalken (1998:808) anges de övergripande reglerna för skydd av hälsa och miljön vid hantering av kemiska produkter. De förordningar som nämnts är alla utfärdade med stöd av miljöbalken. De allmänna hänsynsreglerna gäller alltid så långt som är skäligt. Till exempel att den som vidtar en åtgärd ska ha skaffat sig de kunskaper som behövs först för att kunna skydda människors hälsa och miljön. Försiktighetsprincipen ska tillämpas samt den minst farliga kemiska produkten som finns tillgänglig för det ändamål det behövs till ska användas. Kemiskt bekämpningsmedel definieras som en kemisk produkt avsedd för att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer (även virus) skadar människors hälsa eller egendom. Biologiskt bekämpningsmedel är då en bioteknisk organism med samma avsedda användning som ovan. Godkännande krävs innan en produkt får släppas ut på marknaden i Sverige. Andra kemiska produkter och biotekniska organismer än de som har godkänts eller omfattas av undantag/dispens får användas för bekämpning endast om det är uppenbart att användningen inte medför risker för hälsa eller miljö. När bekämpningsmedel sprids ska åtgärder vidtas för att spridningen inte ska skada människors hälsa, vålla annan olägenhet och att miljöpåverkan ska bli minimal. Den som bryter mot bestämmelser i miljöbalken kan drabbas av straffpåföljd (enligt 29 kapitlet) och av miljösanktionsavgift (enligt 30 kapitlet).

2 2 (7) Arbetsmiljöregler Den som i sitt arbete hanterar bekämpningsmedel omfattas av föreskrifter från Arbetsmiljöverket, dessa finns på För bekämpningsmedel är det främst föreskrift (AFS 1998:6) om bekämpningsmedel och föreskrift /AFS 2000:4) om kemiska arbetsmiljörisker som är tillämpliga. Bekämpningsmedel används för att bekämpa olika organismer, medlens verkningssätt innebär att även människor kan utsättas för hälsorisker vid bekämpning. Störst risk för upptag är via hudkontakt eller inandning, oavsiktlig förtäring är också en riskfaktor. Skador kan uppstå omedelbart (ex irritationer, förgiftning) men även lång tid efter exponeringen. Innan arbetet påbörjas ska en riskbedömning göras. (Arbetsteknik och utrustning ska väljas som minskar riskerna). Även produktvalet är naturligtvis viktigt. Ifall någon arbetstagare är gravid eller ammar ska arbetsgivaren också göra en bedömning av eventuella risker kopplat till kemikalieanvändningen. Om medlen hanteras inomhus är det viktigt med god ventilation. Information I arbetsmiljölagen regleras bland annat att arbetsgivaren ska informera sina anställda om risker med arbetet. Arbetsgivaren är också skyldig att se till att de anställda har tillräcklig utbildning och kunskaper, de anställda ska förstås följa de skyddsinstruktioner som är givna. I AFS 2000:4 anges att arbetsgivaren är skyldig att identifiera de farliga kemiska ämnen som förekommer i verksamheten. Om ett eller flera sådana finns ska en riskbedömning göras. Med riskbedömningen som grund ska arbetsmetod, kemikalieval etc. beslutas. Riskbedömningen ska dokumenteras. Förvaring Bekämpningsmedel ska förvaras så att god ordning upprätthålls. Utrymmet ska ha bra ventilation och vara rent. Det bör inte finnas golvbrunn. Det bör finnas angivet i utrymmet hur eventuellt spill ska tas omhand. Bekämpningsmedel bör förvaras åtskiljt från andra varor. Bekämpningsmedlens förpackningar bör vara utformade så att de kan öppnas och tömmas utan spill. Sprutning I de allmänna råden till föreskriften om bekämpningsmedel finns råd om sprutning. Bestämmelser om spridning utomhus finns också i föreskrift SNFS 1997:2 från Naturvårdsverket. När det gäller handsprutor, ryggsprutor och kärrsprutor som används för att behandla enskilda plantor eller mindre ytor bör observeras att stora exponeringsrisker är förknippade med denna typ av spridning. Används ryggspruta hanteras bekämpningsmedlet mycket nära användarens kropp, dessutom finns risken att utsättas för sprutdimma.

3 3 (7) Växthus eller motsvarande Det är viktigt att komma ihåg riskerna med att sprida bekämpningsmedel inomhus. Efter spridningen kommer rester att finnas kvar på växter, bord etc. Hur länge det blir kvar rester beror på ämnets nedbrytningshastighet, en bedömning får göras av hur länge ex skyddshandskar ska användas i kontakt med växter och annat. För behandling av barrträdsplantor finns särskilda villkor för utförande av bekämpning. Föreskrift om bekämpningsmedel Föreskrift (AFS 1998:6) om bekämpningsmedel gäller för arbete med kemiska bekämpningsmedel. Det ska finnas skriftliga hanterings- och skyddsinstruktioner i vissa fall, bland annat om man arbetar med bekämpningsmedel i klass 1 (se förordning om bekämpningsmedel), antifoulingprodukt 1 eller arbetar med annat bekämpningsmedel om arbetet innebär särskilda risker för ohälsa eller olycksfall. Om arbete med bekämpningsmedel eller material behandlat med bekämpningsmedel kan innebära risk för hudkontakt ska arbetstagaren använda skyddshandskar och även annan utrustning 2 om det behövs. Vid risk för inandning ska andningsskydd användas. Det ska även finnas möjlighet till tvätt i anslutning till bekämpningen, eventuellt behövs hudrengöringsmedel. Vid spridning i växthus eller annan lokal av bekämpningsmedel som medför risk för inandning eller direktkontakt med medlet ska skyltar finnas vid varje ingång till lokalen. Skyltarna ska ange att bekämpningsmedel sprids (namn på ämnet, datum, tid) samt vilka villkor som ska uppfyllas för att gå in i lokalen, ex. viss skyddsutrustning. Det finns ytterligare bestämmelser om bekämpningsmedel för behandling av trä och antifoulingprodukter. Förordning om bekämpningsmedel I förordning om bekämpningsmedel anges att bekämpningsmedel i princip alltid ska vara godkända av Kemikalieinspektionen. Efter att ett medel godkänts ska dess hälso- och miljöfarliga egenskaper bedömas och medlet ska delas in någon av tre klasser. Klass 1 är för yrkesmässigt bruk av den som har särskilt tillstånd, klass 2 är för yrkesmässigt bruk och klass 3 är medel som alla får använda. Den som använder medel i klass 1 och i vissa fall (enligt särskilda föreskrifter) i klass 2 ska uppfylla vissa kunskapskrav. För den som ska använda medel i klass 1 ska ett tidsbegränsat tillstånd ges. Verksamhet som berör jordbruk, skogsbruk eller trädgårdsskötsel ska prövas av Statens jordbruksverk. 1 Används för att motverka påväxt på undervattensytor. 2 AFS 2001:3 reglerar användandet av personlig skyddsutrustning mer utförligt.

4 4 (7) Spridning ska ske enligt god växtskyddssed och om möjligt enligt principerna om integrerad bekämpning 3 samt enligt villkor i godkännande. Biocid I förordning om biocidprodukter 4 anges att dessa bestämmelser gäller istället för de i förordningen om bekämpningsmedel. Kemikalieinspektionen beslutar om godkännande. Dispens från kravet på godkännande kan lämnas för bland annat forsknings- och utvecklingsändamål. Liksom för vanliga bekämpningsmedel delas biociderna in i klass 1, 2 och 3 enligt samma princip. Ett godkännande ska vara tidsbegränsat och gälla i högst 10 år. Biociddirektivet som EU utfärdat omfattar bekämpningsmedel som används för andra ändamål än jordbruket. Så kallade växtskyddsmedel omfattas av ett särskilt direktiv. Reglerna innebär att det verksamma ämnet ska godkännas på EU-nivå medan produkten ska godkännas nationellt. Det finns vissa undantag för biocidprodukterna till exempel för lågriskbiocidprodukter som får användas trots krav på godkännande 5. Biociderna delas in i fyra huvudgrupper. Dessa är desinfektionsmedel, konserveringsmedel och skyddsmedel (bland annat träskyddsmedel), bekämpningsmedel mot skadedjur samt övriga biocidprodukter (exempelvis balsameringsvätska och konserveringsmedel för djurfoder). Föreskrift om kemiska produkter Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 1998:8) om kemiska produkter och biotekniska organismer. I sjätte avdelningen finns särskilda bestämmelser om bekämpningsmedel. Föreskriften ska tillämpas även på produkter som inte är bekämpningsmedel, men som står dessa nära som produkter för att påverka växande gröda (ex bladgödningsmedel), groning hos skördeprodukter och nitrifikation. 3 Rationell användning av en kombination av biologiska, biotekniska, kemiska, odlings- eller växtförädlingsmässiga åtgärder, som begränsar användningen av kemiska växtskyddsmedel till vad som är absolut nödvändigt för att hålla skadedjursbeståndet på en så låg nivå att ekonomiskt oacceptabel skada eller förlust inte orsakas. (Citerat från Rådets direktiv 91/414/EEG av den 15 juli 1991 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden). 4 Verksamma ämnen och preparat som innehåller ett eller flera verksamma ämnen i den form de levereras till användaren, avsedda att på kemisk eller biologisk väg förstöra, hindra, oskadliggöra, förhindra verkningarna av eller på något annat sätt utöva kontroll över skadliga organismer. (Citerat från Europaparlamentets och rådets direktiv 98/8/EG av den 16 februari 1998 om utsläppande av biocidprodukter på marknaden). 5 Se kapitel 20 i KIFS 1998:8

5 5 (7) Undantag från krav på godkännande Vissa kemiska bekämpningsmedel får användas utan att de är godkända. Dessa är kemiska produkter avsedda som/för: 1. Färger, tjäror och dyl. inte avsett som bekämpningsmedel. 2. Livsmedels-, foder och läkemedelsberedning. 3. Desinfektionsmedel mot mikroorganismer. 4. Medel mot alger och mikroorganismer i akvarier och i vatten allmänt utom i sjöar och vattendrag och som ej används i cellulosaindustri. 5. Myrsyra, mjölksyra, oxalsyra eller ättiksyra för bekämpning av skadegörare i bisamhällen. Den som använder medlet ska ha viss skyddsutrustning. Dessutom undantas de mängder växtskyddsmedel (inbegripet medel där det verksamma ämnet utgörs av mikroorganismer) som behövs för forskning och utveckling som inte innebär att ämnet släpps ut i miljön. I 14 kapitlet 6 står om just undantag från krav på godkännande som kan beviljas för den som utför tester för forsknings- eller utvecklingsändamål. Diverse I femtonde kapitlet står om godkännande av bekämpningsmedel. I sextonde om kunskapskrav för användning av vissa bekämpningsmedel, nämligen de i klass 2 som används inom jordbruk, skogsbruk eller trädgårdsskötsel. Om sådana kunskapskrav krävs anges detta i godkännandet med ett L. Sjuttonde kapitlet handlar om förpackning och märkning av godkända växtskyddsmedel. Från och med 30 juli 2002 är det inte längre Kemikalieinspektionen som beslutar om godkännande och klassificering av växtskyddsmedel utan det ska den som släpper ut medlet på marknaden göra. Begränsningar av verksamma ämnen I bilaga 5 förtecknas de ämnen som inte får ingå som verksamma ämnen i bekämpningsmedel i bokstavsordning. Bland annat kan nämnas benomyl, DDT, klordan och pentaklorfenol. I bilaga 6 anges de ämnen som inte får inga som verksamma ämnen i växtskyddsmedel. Dessa är kvicksilverföreningar, svårnedbrytbara organiska klorföreningar (ex DDT och aldrin) samt övriga föreningar i form av etylenoxid, nitrofen, kaptafol med flera. Även lindan är förbjudet. I bilaga 7 anges ämnen med strängt begränsad användning i bekämpningsmedel. Bland dessa kan nämnas arsenikföreningar, kromföreningar och metylbromid. Användningsförbud I bilaga 9 anges saluförbud och användningsförbud för vissa bekämpningsmedel. De första stoppen för användning kom redan 1 januari

6 6 (7) 1990, men en sammanställning av senare års användningsförbud ger er nedanstående listor att kontrollera mot era bekämpningsmedel. Siffrorna i högerkolumnen är registreringsnumret. De medel som ej får användas efter 31 december 2002 Anticimex klorpyrifos 3088 Antifouling Seaeconomy S Antifouling Seamate FB Antifouling Seamate SB Apollo SC 3842 Applaud 25 WP 4136 Bayer Mercaptodimetur Baytroid 050 EC 3723 Benlate 2773 Hempel s Antifouling Nautic SP-ACE Hempel s Antifouling Nautic SP-ACE Intersmooth BFA 230-serie 3906 Interswift BKA 040-serie 3904 Karate 2.5 EW 3834 Phaltan 500 FW 3764 Pirimor G 3262 Seaflo Sigmaplane HB Antifouling 3903 Tolkan Flo 3556 Topas C 50 WP 3751 De medel som ej får användas efter 31 december 2003 ABS Antifouling Seavictor Antifouling Seavictor Antifouling Super Tropic - F 4137 Apron 200 LS 3699 Beret 050 FS 4163 Beret Combi 100 FS 4280 Birlane Granulat 2173 Celbor 3692 Cevex Vår 3608 Cevex Vår Dividend 37.5 LS 4279 Fortin Fortin Funguran-OH 300 SC 3868 Gori 920 LX 3782 Hempel s Antifouling Mille Alu Hydobor A 4108

7 7 (7) Hydrofob rötskyddspasta 4109 Injecta CCP 3890 Injecta CKB flytande 3889 Interviron Super 3933 Interviron Super BQ Permasect Plus 3564 Phosdrin Recop 3816 Rentokil CCA Typ C 3894 Ridomil MZ 63 WP 3537 Rovral 96 DS 4325 Rovral Aqua 4142 Rovral Flo 3575 Scanimp KF 4194 Tilt Gel 3949 De medel som ej får användas efter 31 december 2004 Fungaflor 50 SL 4251 Promet 400 CS 3983 Promet F 400 CS 3982 Har ni gamla medel som ni är osäkra på och dessa inte finns listade ovan, kontrollera dem i bekämpningsmedelsregistret på Internet. Dit hittar ni genom Där ni kan söka på preparatnamn eller registreringsnummer för att se om medlet är godkänt. För att se när användningsförbud inträder krävs det att ni läser direkt i bilaga 9 till föreskriften KIFS 1998:8. Denna finns på Kemikalieinspektionens hemsida på Kom ihåg att föreskrifterna kan komma att ändras och därigenom ge nya stoppdatum för användning. Aktuell information om kemikalielagstiftning med mera återfinns på Kemikalieinspektionens hemsida, samt när det gäller arbetsmiljö på Arbetsmiljöverkets hemsida, UMEÅ UNIVERSITET Veronica Lidvall vik miljösamordnare

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel

2015-10-05. Tillsyn av bekämpningsmedel. Innehåll. Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Tillsyn av bekämpningsmedel Jenny Karlsson & Susanna Karlsson Innehåll Vad är bekämpningsmedel? Biocidprodukter Växtskyddsmedel Inspektion av bekämpningsmedel Bekämpningsmedel = Produkter vars syfte är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedel; SFS 1998:947 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 I fråga

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 3 december 2014. KIFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 26 augusti 2013. KIFS 2013:3 Utkom

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; KIFS 2015:XX Utkom från trycket den beslutade

Läs mer

PM 3/03. Båtbottenfärger till fritidsbåtar. Ett inspektionsprojekt

PM 3/03. Båtbottenfärger till fritidsbåtar. Ett inspektionsprojekt PM 3/03 Båtbottenfärger till fritidsbåtar Ett inspektionsprojekt Båtbottenfärger till fritidsbåtar Ett inspektionsprojekt Sundbyberg i juni 2005 Utgivare: Kemikalieinspektionen E-post: kemi@cm.se www.kemi.se

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se UTKAST 131014 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om utbildning

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se UTKAST 140911 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om behörighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:742 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 14 kap. 2, 3, 10, 17 och 20,

Läs mer

Märkning av kemiska biocidprodukter. kemikalieinspektionen.se

Märkning av kemiska biocidprodukter. kemikalieinspektionen.se kemikalieinspektionen.se Information till läsaren Kemikalieinspektionen vill uppmärksamma om att den här broschyren om märkning av biocidprodukter inte ersätter de fullständiga regelverken, utan är tänkt

Läs mer

Sanering av skadedjur inom livsmedelsverksamheter

Sanering av skadedjur inom livsmedelsverksamheter Sanering av skadedjur inom livsmedelsverksamheter Legala förändringar i kombination med nya medel och metoder leder till en nytt arbetssätt. Håkan Kjellberg Anticimex Integrated pest management Bekämpa

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Bekämpningsmedel. projekt R A P P O R T. Tillsynsprojekt 2008. Maria Mattsson. oktober 2008

Bekämpningsmedel. projekt R A P P O R T. Tillsynsprojekt 2008. Maria Mattsson. oktober 2008 projekt R A P P O R T oktober 2008 M I L J Ö K O N T O R E T Bekämpningsmedel Tillsynsprojekt 2008 Maria Mattsson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon:

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet

Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet Jordbruksverkets föreskrifter inom växtskyddsområdet Magnus Sandström Jordbruksverket, Miljöregelenheten vaxtskydd@jordbruksverket.se 036-15 89 34 Naturvårdsverket Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se RÄTTELSE ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om behörighet att använda

Läs mer

Regelverk rörande båtbottenfärger

Regelverk rörande båtbottenfärger Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd PM Sida 1 (5) 2017-05-10 Användning av båtbottenfärger som innehåller biocider regleras både genom miljöbalken och EU:s biocidförordning. Dessa lagstiftningar

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Skadedjursskydd och biocidlagstiftning

Skadedjursskydd och biocidlagstiftning 2016-10-31 1 Skadedjursskydd och biocidlagstiftning Ett bra skadedjursskydd - Integrated Pest Management arbetar enligt Integrated Pest Management, IPM. Arbetssättet bygger på att upprätta gränsvärden

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2014:425) om bekämpningsmedel; SFS 2016:795 Utkom från trycket den 5 juli 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach 2011-05-16 Bilaga 5 Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach De benämningar som har en egen definition i Reach (artikel 3) har här markerats med asterisk (*) Se även lista på KemI:s hemsida: http://www.kemi.se/templates/page

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren

Kemikaliehantering. Marianne Wallgren Kemikaliehantering Marianne Wallgren 2016-10-13 1 Definition & lagstiftning Hälsorisker Beskrivning av GHS-CLP, SDB & MSDS L U N C H Kemikalieregister, substitutionsarbete Riskbedömningsövning K A F F

Läs mer

Lagstiftning, nyheter 22 november, Vreta kluster

Lagstiftning, nyheter 22 november, Vreta kluster Lagstiftning, nyheter 22 november, Vreta kluster Magnus Sandström Miljöregelenheten, Jordbruksverket magnus.sandstrom@jordbruksverket.se 036-15 89 34 Naturvårdsverket Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket

Läs mer

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn

Allmän miljölagstiftning. Avfall. Dokumentnamn Allmän miljölagstiftning Högskolelag (1992:1434) (1 kap. 5 ) Miljöbalk (1998:808) Sveriges nationella miljökvalitetsmål Uppsala läns regionala miljömål Avfall Avfallsförordning (2001:1063) Föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:950) om miljösanktionsavgifter; SFS 2010:964 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver att

Läs mer

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna!

13 A Växtskydd/ Hantering. Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/ Hantering Magnus Sandström Välkomna! 13 A Växtskydd/Hantering Vilka är vi?: Magnus Sandström, kursansvarig, Jordbruksverket Thomas Wildt-Persson, rådgivningsexpert, Hushållningssällskapet

Läs mer

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker

Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker AFS 2014:XX 2014:5 Xxxxx Kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2011:19) om om kemiska arbetsmiljörisker Arbetsmiljöverkets

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 2.10.2015 SV L 257/19 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1759 av den 28 september 2015 om av glutaraldehyd som existerande verksamt ämne för användning i biocidprodukter för produkttyperna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2013:63 Utkom från trycket den 26 februari 2013 utfärdad den 14 februari 2013. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Tillämpningsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2010:3 Utkom från trycket den 26 januari 2010 utfärdad den 14 januari

Läs mer

Xxxxx Bekämpningsmedel

Xxxxx Bekämpningsmedel AFS 2012:XX 2012:6 Xxxxx Bekämpningsmedel Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetarskyddsstyrelsens (AFS xxxx:xx) föreskrifter om (AFS 1998:6) om bekämpningsmedel

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-12-09 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 28 november

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 20 g Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 20 g Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/7 Användning: Ledande pasta Förpackningsstorlek: 20 g Leverantör: Struers A/S Pederstrupvej 84 DK-2750 Ballerup Tel: +45 44 600 800 Telefonnummer

Läs mer

AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Säkerhetsdatablad AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning TourTurf TAG - Green and Fairway är ett 100% organiskt jordförbättringsmedel och göding innehållande

Läs mer

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner

Maskiner AFS 2011:1. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Maskiner Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:3) om maskiner Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt Färdigblandad Tillstånd och upplysning Delgivningskvitto W. Neudorff GmbH KG An der Mühle 3 DE-31860 Emmerthal TYSKLAND Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Raptol Insekt Effekt

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2013:63) om bekämpningsmedelsavgifter; SFS 2016:834 Utkom från trycket den 12 juli 2016 utfärdad den 30 juni 2016. Regeringen föreskriver

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD. 1L Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/5 Användning: Daglig rengöring Förpackningsstorlek: 1L Leverantör: LIP Sverige Korgvidegrând 1 16244 Vâllingby Tel.: 08-25 00 70 Telefonnummer för

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket

Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Kemiska arbetsmiljörisker Karin Staaf Arbetsmiljöverket Regler som styr kemiområdet Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete ger de grundläggande kraven på arbetsmiljöarbetet. Kemiska

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 7 december 2011. KIFS 2011:5 Utkom

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel

VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel VILKA REGLER GÄLLER VID KEMISK BEKÄMPNING? Information till dig som använder bekämpningsmedel Varför finns det regler för kemisk bekämpning? Kemiska bekämpningsmedel kan skada miljön, människors hälsa

Läs mer

Regler om vattenskyddsområden

Regler om vattenskyddsområden Sid 1 Regler om vattenskyddsområden Länsstyrelsen eller kommunen kan med stöd av miljöbalken förklara ett område vars vattentillgångar behöver skyddas som vattenskyddsområde. Reglerna för detta finns i

Läs mer

Riskbedömning vid laboratoriearbete - Arbetsmetoder på utbildningen för biomedicinska analytiker

Riskbedömning vid laboratoriearbete - Arbetsmetoder på utbildningen för biomedicinska analytiker Riskbedömning vid laboratoriearbete - Arbetsmetoder på utbildningen för biomedicinska analytiker Ann-Britt Gröning /Lektor i kemi vid utbildningsområdet Biomedicinsk laboratorievetenskap Ann-Britt.Groning@hs.mah.se

Läs mer

Särskilda villkor som ska beaktas vid. beslut om godkännande. biociddirektivet. upptagande i bilaga I till löper ut. Perioden för.

Särskilda villkor som ska beaktas vid. beslut om godkännande. biociddirektivet. upptagande i bilaga I till löper ut. Perioden för. 2724 Nr 819 Bilaga 1 VERKSAMMA ÄMNEN SOM FÅR INGÅ I BIOCIDPREPARAT OCH VILLKOR FÖR ANVÄNDNINGEN AV DEM Biocidpreparatgrupperna är: 1. Biocidpreparat för mänsklig hygien, 2. Desinfektionsmedel och övriga

Läs mer

Nr 9/04 BIOCID 2004. Ett inspektionsprojekt om mygg-, flug- och fästingmedel SLUTRAPPORT

Nr 9/04 BIOCID 2004. Ett inspektionsprojekt om mygg-, flug- och fästingmedel SLUTRAPPORT PM Nr 9/04 BIOCID 2004 Ett inspektionsprojekt om mygg-, flug- och fästingmedel SLUTRAPPORT BIOCID 2004 Ett inspektionsprojekt om mygg-, flug- och fästingmedel Best.nr. 510 800 Sundbyberg i december 2004

Läs mer

Integrerat växtskydd vad gäller?

Integrerat växtskydd vad gäller? Integrerat växtskydd vad gäller? Agneta Sundgren, Växt- och Miljöenheten, Jordbruksverket Alnarps Jordbruks & Trg konferens 20140130 Integrerat växtskydd - 1 januari 2014 det är nu det ska börja gälla

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-078-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35 E-post: kemi@cm.se Beställningsnummer:

Läs mer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer

2. Uppgifter om den person eller det företag som söker tillståndet/gör anmälan. Personnummer/Organisationsnummer. Postnr Ort Mobilnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN om kemisk bekämpning på områden som omfattas av 2 kap. 40-41 SFS 2014:425 Miljöenheten Tel: 0416-271 53 Fax: 0416-185 16 stadsbyggnad@sjobo.se Sjöbo kommun Samhällsbyggnadsnämnden 275 80

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. IT-680 Defoamer

SÄKERHETSDATABLAD. IT-680 Defoamer IT-680 Defoamer Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD IT-680 Defoamer Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Dokument id : 10-8191-8 Utfärdande datum : 2006/07/10 Version : 1.12 Ersätter : 2006/02/15 Dokumentstatus: : Utfärdat

Dokument id : 10-8191-8 Utfärdande datum : 2006/07/10 Version : 1.12 Ersätter : 2006/02/15 Dokumentstatus: : Utfärdat 3M Svenska AB Bollstanäsvägen 3 191 89 Sollentuna Tel: 08 / 92 21 00 Fax: 08 / 92 22 12 ======================================================================== Säkerhetsdatablad ========================================================================

Läs mer

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk

Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljötillsyn av spridning med kemiska bekämpningsmedel på Golfbanor & Lantbruk Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter Lagstiftning och hantering av kemiska produkter LAGSTIFTNING Miljöbalken 14:e kap i MB Kemiska produkter och biotekniska organismer Förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET 1(5) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET på ÄMNET / BEREDNINGEN och BOLAGET / FÖRETAGET Handelsnamn Användningsområde Tillverkare Import Telefonnummer vid nödsituationer Påsar för absorption av fukt i olika produkter,

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Helen Karlberg Ph.D. Mikrobiolog Enheten för kemiska och mikrobiologiska faktorer Avdelningen för Regler 2018-09-14 Syfte? Förtydliga reglerna

Läs mer

Vägledning om tillämpning av. i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2015:3) om spridning av vissa biocidprodukter.

Vägledning om tillämpning av. i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2015:3) om spridning av vissa biocidprodukter. VÄGLEDNING OM TILLÄMPNING AV NATURVÅRDSVERKETS FÖRESKRIFTER (NFS 2015:3) OM SPRIDNING AV VISSA Vägledning om tillämpning av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2015:3) om spridning av biocidprodukter Det

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Reg nr 4947 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 11 mars 2014. KIFS 2014:1 Utkom

Läs mer

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018

Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Checklista för tillsyn av växtskyddsmedel på golfbanor 2018 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare/Namn på golfbanan Person- /organisationsnummer Adress Telefonnummer

Läs mer

på andra områden än lantbruksmark

på andra områden än lantbruksmark Anmälan eller ansökan om Yrkesmässig användning av växtskyddsmedel på andra områden än lantbruksmark Vi vill ansöka om tillstånd för spridning på: vägområde (inte invasiva arter) mycket genomsläppliga

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Enligt EU direktiv 91/155/EEG med ändring 2001/58/EG - Sverige. Trimeta PSF. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget

SÄKERHETSDATABLAD. Enligt EU direktiv 91/155/EEG med ändring 2001/58/EG - Sverige. Trimeta PSF. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget SÄKERHETSDATABLAD Enligt EU direktiv 91/155/EEG med ändring 2001/5/EG - Sverige Trimeta PSF Kod 112219E Version 2 Revisionsdatum 17 december 2007 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Namnet

Läs mer

EKOL AB Säkerhetsdatablad Sid 1(5)

EKOL AB Säkerhetsdatablad Sid 1(5) EKOL AB Säkerhetsdatablad Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet / blandningen och bolaget / företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användning

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Box 1003 231 25 Trelleborg. telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89. Lito-Cid P AA300109

Säkerhetsdatablad. Box 1003 231 25 Trelleborg. telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89. Lito-Cid P AA300109 1 Namn på produkten och företaget Leverantör:... Akzo Nobel Inks AB Box 1003 231 25 Trelleborg telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89 Produktnamn... Produktkod... Kemisk teknisk produktbenämning...

Läs mer

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG

BESLUT. Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG Tillstånd och upplysning BASF A/S Kalvebod Brygge 45 DK-1560 København V DANMARK Beslut angående ansökan om förnyat produktgodkännande för växtskyddsmedlet Delan WG 1 Beslut bifaller ansökan om förnyat

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel; beslutade den 11 juni 2015 Utkom från trycket den 25 juni 2015

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD version:1.1. Bivaxlasyr

SÄKERHETSDATABLAD version:1.1. Bivaxlasyr 1. Namnet på produkten/företaget Bivaxlasyr Produkt Bivaxlasyr Vattenbaserad laseringsvätska Företagsnamn Färgbygge Sverige AB Adress Maskingatan 9 Postnr / Ort 195 60 Arlandastad Hemsida www.fargbygge.se

Läs mer

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson Kemikalieanvändning Miljömål Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Kommunens mål handlar

Läs mer

foder, utom ningen. 3 Växtskyddsmedel (Tukes) preparat1/) måste göras. tillåtna

foder, utom ningen. 3 Växtskyddsmedel (Tukes) preparat1/) måste göras. tillåtna 3 Växtskyddsmedel Vid övervakningen av tvärvillkor övervakas För växtskyddet har endast använts sådana växtskyddsmedel som är godkända i Finland. Växtskyddsmedlen har använts korrekt, enligt anvisningarna

Läs mer

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?mwsid=sssssuun_zu8l9n9mx_g...

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?mwsid=sssssuun_zu8l9n9mx_g... Seite 1 von 5 3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN ======================================================================== S Ä K E R H E T S D A T A B L A D ========================================================================

Läs mer

NST SHOE FRESH. KOWALSKI Christian

NST SHOE FRESH. KOWALSKI Christian 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD IDENTIFIKATION Produktnamn Produktbeskrivning Leverantör Kontaktinformation NÖDFALLSINFORMATION Skosprej mot dålig lukt LABORATOIRES CMA sas Se sidfot

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV

Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.11.2011 KOM(2011) 708 slutlig 2011/0311 (NLE) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 98/8/EG för att ta upp flufenoxuron

Läs mer

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt.

BESLUT. Datum. Kemikalieinspektionen bifaller delvis ansökan om utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområde för nedanstående produkt. KEM Swedish Chemicals Agency 5.1.1-B18-00001 Tillstånd och upplysning Lantbrukarnas Ekonomiska AB (LEAB) 105 33 STOCKHOLM Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

Särskilda villkor som ska beaktas vid beslut. om godkännande När ansökan om godkännande av ett preparat behandlas

Särskilda villkor som ska beaktas vid beslut. om godkännande När ansökan om godkännande av ett preparat behandlas 99 Bilaga 1 VERKSAMMA ÄMNEN SOM FÅR INGÅ I BIOCIDPREPARAT OCH VILLKOR FÖR ANVÄNDNINGEN AV DEM Biocidpreparatgrupperna är: 1. Biocidpreparat för mänsklig hygien, 2. Desinfektionsmedel och övriga biocidpreparat

Läs mer

Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. Kemikalieinspektionens rapport från ett regeringsuppdrag

Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. Kemikalieinspektionens rapport från ett regeringsuppdrag Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Christer Edvardsson Telefon: 08 508 289 77 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-09-19 p 17 Begränsning av icke yrkesmässig

Läs mer

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288

BESLUT. Datum. Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet Fenix, reg nr 5288 KEM BESLUT Regnr Lantbrukarnas Ekonomi-Aktiebolag 105 33 STOCKHOLM, Sverige Beslut angående ansökan om utvidgning av produktgodkännande för mindre användningsområde för växtskyddsmedlet, reg nr 1 Beslut

Läs mer

Eskil Åkerberg AB SÄKERHETSDATABLAD Linolja Kokt

Eskil Åkerberg AB SÄKERHETSDATABLAD Linolja Kokt AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/förertaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Kemiskt namn Olja Synonymer CAS-nr 8001-26-1 EG-nr 232-278-6 1.2. Relevanta identifierade användningar av

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2016/2903(RSP) 21.10.2016 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0000/2016

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter och biotekniska organismer 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad

Läs mer

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Box Telefon: Telefax:

Uppgifter om tillverkare/leverantör. Postadress: Box Telefon: Telefax: Säkerhetsdatablad enligt KIFS 1994:12, 91/155/EEG och ISO 11014-1 Utskriftsdatum: 13.12.2005 Sida: 1/5 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produkter Produktnamn Addiment Superplasticizer

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer