Granskningsrapport avseende beslut om särskilt boende en jämförelse mellan två stadsdelar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskningsrapport avseende beslut om särskilt boende en jämförelse mellan två stadsdelar"

Transkript

1 Granskningsrapport avseende beslut om särskilt boende en jämförelse mellan två stadsdelar Projektledare: Hans Mandl Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGAR PROJEKTBESKRIVNING Bakgrund till revisionens granskningsprojekt Syfte Avgränsningar Metod. Källor Frågeställningar Etappindelning Förstudie Huvudarbetet Tidplan Resurser ÖVERSIKT OCH JÄMFÖRELSE Rättsläget och övergripande beslut Organisatorisk inplacering Hur omfattande är kostnaderna? Statistiska uppgifter Ur befolkningsregistret Ur stadsdelarnas egen statistik Resultatet från intervjuerna SLUTSATSER KÄLLOR OCH REFERENSLITTERATUR...12 G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 2 (13)

3 1 Sammanfattning Denna rapport beskriver en jämförelse av beslutsfattandet om beviljande av en plats i särskilt boende inom två olika stadsdelar inom Malmö stad, Södra innerstaden och Västra innerstaden. Stadsrevisionen konstaterar sammanfattningsvis följande: 1. Det framkom ingenting i intervjuerna med biståndshandläggarna som tydde på väsentliga skillnader, eller olikbehandling, vid utredning, bedömning eller beslutsfattandet av ansökningarna om särskilt boende. 2. Trots detta visar stadsdelarnas egen statistik på olikheter. 3. kan bara konstatera att det finns tydliga skillnader mellan Södra innerstadens och Västra innerstadens statistik, i andelen bifall/avslag av ansökningarna om särkilt boende. Orsaken till skillnaden kan inte förklaras utifrån tillgänglig statistik eller genomförda intervjuer. 2 Förslag till förbättringar Stadsrevisionen konstaterar att granskningen ej ger underlag för någon kritik mot varken stadsdelsnämnd eller förvaltning i de granskade stadsdelarna. Samtidigt vill vi dock påpeka att det är av yttersta vikt för rättvisan att sträva efter en absolut likabehandling av vårdtagarnas ansökningar, både inom den egna stadsdelen och i förhållande till stadens övriga stadsdelar. Hela vård och omsorgssektorns myndighetsutövning inom Malmö stad styrs av samma regelverk, Socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen och kommunstyrelsens anvisningar för alla stadsdelarna i Malmö stad Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionshindrade. En noggrann tillämpning av dessa regler krävs för att säkerställa medborgarnas rättssäkerhet. G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 3 (13)

4 3 Projektbeskrivning 3.1 Bakgrund till revisionens granskningsprojekt Ansvaret för äldreomsorgen i Malmö regleras genom Socialtjänstlagen (SoL) och ligger hos stadsdelsfullmäktige/-förvaltningen. Beslut om beviljande av en plats i särskilt boende fattas efter delegation av en hemvårdsinspektör i resp SDF. Eftersom dessa beslut fattas av olika myndighetspersoner i de tio stadsdelarna har vi granskat om bedömningarna sker likartat och efter samma beslutskriterier i olika stadsdelar, dvs om likställighetsprincipen blir uppnådd. 3.2 Syfte De äldre bor allt längre kvar i sin ordinarie bostad innan ansökan om att få flytta in i särskilt boende beviljas. Allmänt i Sverige bedöms omvårdnadsbehoven för att beviljas särskilt boende ha ökat. Vårdformen är mycket dyrbar; ordinärt boende med hemtjänstinsatser är avsevärt billigare och uppfattas ofta också som mer humant. Det finns två olika särskilda boendeformer för äldre: Vårdboendet - som består av lägenheter eller rum förlagda i grupp med gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum. Gruppboendet - lägenheter förlagda i grupp med gemensamma utrymmen, men med särskild inriktning på demenssjukdom. Särskilt boende är ett eget boende med vanligt hyreskontrakt. Det består vanligtvis av ett rum med pentry samt toalett och dusch. Hyresgästen betalar bruksvärdeshyra precis som för en "vanlig" lägenhet och får helt och hållet själv möblera i det särskilda boendet, ofta dock med undantag av sängen. Vi har granskat efter vilka grunder äldre personer erhåller plats i särskilt boende i olika stadsdelar i Malmö. 3.3 Avgränsningar Vi studerade inte samtliga stadsdelar inom Malmö stad utan begränsade oss till två centrala stadsdelar med ungefär samma befolkningsstorlek och någorlunda jämförbar stadsbebyggelse. Det fanns dock tydliga skillnader i stadsdelarnas åldersfördelning, befolkningens etnicitet och socialgruppstillhörighet. Vi har avgränsat granskningen till att omfatta stadsdelarna Södra innerstaden och Västra innerstaden. Båda har drygt invånare varav de allra flesta bor i flerfamiljshus. Antalet utlandsfödda uppgår till 31 % av stadsdelens befolkning för Södra innerstaden och 10 % för Västra innerstaden; genomsnittet för hela Malmö ligger på 24 %. G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 4 (13)

5 3.4 Metod. Källor Vi arbetar efter kvalitativ metod i form av intervjuer med stadsdelens beslutsfattare och myndighetspersoner. I förekommande fall kommer vi även att använda oss av kvantitativa data i form av tillgänglig befolkningsstatistik mm. 3.5 Frågeställningar Vid intervjuerna berördes följande frågeställningar: Enligt vilka kriterier beviljas/avslås Säbo? Finns det standardiserade anvisningar hur ansökningar ska behandlas? Vilka skrivna anvisningar finns? Vilka av dessa är viktigast för beslutsfattandet och vilka tillämpas primärt? Görs alltid en vårdplanering och en vårdnivåmätning? Vilka hänsyn tas till egna eller anhörigas önskemål om placering? Hur säkerställs en likabehandling av olika ärenden? Vem är det som fattar beslut? Finns det en fullständig dokumentation av utredningen/beslutet? Hur ser kostnadsbilden ut och vilken vikt har det för beslutet? Hur många ansökningar behandlades under 2004 (bifall/avslag/överklaganden)? Är rättssäkerheten för de enskilda lika? 3.6 Etappindelning Förstudie För att snabbt informera sig om ämnet och intressanta problemställningar hördes initialt olika befattningshavare, dels från stadskontoret dels från olika stadsdelsförvaltningar. Därefter bestämdes undersökningen att omfatta två stadsdelar med huvudsakligen stadsbebyggelse och ungefär samma befolkningsstorlek men med skillnader i etniciteten, Södra innerstaden och Västra innerstaden Huvudarbetet Intervjuerna skedde på respektive stadsdelsförvaltning med myndighetschefen och de två hemvårdsinspektörer som handlägger ärenden om särskilt boende. På stadsdelsförvaltningen Södra innerstaden intervjuades dessutom vård- och omsorgschefen för produktion av hemtjänst och en sk samordnare (motsvarande funktion tycks saknas i Sdf Västra innerstaden). För varje undersökt stadsdel togs även ett slumpmässigt urval av tre olika vårdutredningar (i båda fallen för två kvinnor och en man) för närmare genomgång. Efter denna etapp planerades ett antal intervjuer med föreståndare på vårdhem med särskild boendeform, som har boende från båda de undersökta stadsdelarna. Tanken över- G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 5 (13)

6 gavs dock pga svårigheten att hitta ett för undersökningen lämpligt boende med ett tillräckligt antal vårdtagare ur var och en av de båda stadsdelarna. 3.7 Tidplan Förstudien genomfördes under året Intervjuerna med biståndshandläggarna ägde rum under våren och försommaren Rapporten till revisorskollegiet beräknas till hösten Resurser Styrgruppen ur Revisorskollegiet: Sten Dahlvid, Anneli Bojesson, Göran Hellberg, Berit Sjöwall och Robabeh Taeri. Projektledare från : Hans Mandl Kvalitetsgranskare: Lennart Håkansson 4 Översikt och jämförelse 4.1 Rättsläget och övergripande beslut Malmö stads verksamhet för Vård och omsorg av äldre regleras av Socialtjänstlagen (SoL, SFS 2001:453) och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL, SFS 1982:763). Kommunstyrelsen har genom Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionshindrade från närmare reglerat verksamheten. 4.2 Organisatorisk inplacering Ansvaret för äldreomsorgen är utlagt på stadsdelsfullmäktige. Här arbetar man efter en beställar- och utförarmodell. Arbetsuppgifterna delas mellan två befattningshavare. Specialiserade biståndshandläggare (hemvårdsinspektör för Säbo) svarar för myndighetsutövningen, dvs utredning, bedömning, beslut och beställning. Utföraren (vanligtvis en enhetschef) svarar för arbetsledning av personalen inom hemtjänst eller särskilt boende. Utredning och beslut om beviljande av särskilt boendeform sker genom specialiserade hemvårdsinspektörer på resp stadsdelsförvaltning. Biståndshandläggarnas yrkesroll beskrivs som ytterst komplex: De befinner sig i en korstryckssituation där de utsätts för påtryckningar och förväntningar från olika håll. I arbetet ingår den konfliktfyllda uppgiften att med knappa resurser fullfölja ledningens mål och tillgodose de äldres behov. Biståndshandläggarnas arbete blir kravfullt, ifrågasatt, utsatt och splittrat. Tyngdpunkten i arbetet har kommit att hamna på kunskap kring de formella regelverken och administrativ skicklighet. Det G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 6 (13)

7 uppstår ofta dilemman i yrkesutövningen då det inte alltid går att förena hänsynen till den rättsliga regleringen, den egna arbetsorganisationen och den egna organisationens regler. (Norman & Schön 2005). 4.3 Hur omfattande är kostnaderna? Total resurstilldelning för vård och omsorg i tkr År Södra innerstaden Västra innerstaden Malmö stad (hela) Källa: Ek styr:s budgetunderlag för åren Index total resurstilldelning för vård och omsorg (2003 = 100) År Södra innerstaden ,3 100,1 Västra innerstaden ,5 105,1 Malmö stad (hela) ,9 105,1 Centrum ,2 102,0 Limhamn-Bunkeflo ,7 109,6 Hyllie ,2 105,3 Fosie ,6 105,4 Oxie ,7 109,1 Rosengård ,4 105,2 Husie ,5 111,0 Kirseberg ,9 106,1 Tabellerna visar att den totala resurstilldelningen (kommunbidrag) till verksamheten vård och omsorg, både för Malmö stad i sin helhet och stadsdelen Västra innerstaden, ökade mellan åren 2003 och 2005 med 5,1 %. Under samma period var motsvarande ökning för stadsdelen Södra innerstaden betydligt lägre och uppgick till 0,13 %. I tabellen Index total resurstilldelning redovisas även resurstilldelningen för Malmö stads övriga åtta stadsdelar som jämförelse. G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 7 (13)

8 s kommentar: Stadsdelarnas egentliga satsningar på sektorn vård och omsorg beskrivs egentligen bäst med förvaltningens egen internbudget. För både Södra innerstaden och Västra innerstaden följer internbudgeten dock kommunbidraget ganska väl. Avvikelsen mot denna ligger i genomsnitt inom någon procentenhet. Södra innerstadens internbudget är något mindre än kommunbidraget och Västra innerstadens något större. För hela undersökningen borde dessa skillnader vara utan betydelse. Tabellerna visar att framförallt stadsdelen Södra innerstaden hade sedan år 2003 en betydligt sämre resurstilldelningsutveckling än andra stadsdelar inom Malmö stad. Förklaringen ligger i ändrade befolkningstal för stadsdelen. G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 8 (13)

9 4.4 Statistiska uppgifter Ur befolkningsregistret Nedanstående siffror har tagits ur Malmö stads budget 2005 och utgör genomsnittliga värden för räkenskapsåret. Södra innerstaden antal invånare: varav 65 år och äldre totalantal vårdtagare i särskilt boende i ordinärt boende 737 kostnad per vårdtagare i särskilt boende i ordinärt boende platser i särskilt boende *) 260 platser i ordinärt boende*) 729 Västra innerstaden antal invånare: varav 65 år och äldre totalantal vårdtagare i särskilt boende i ordinärt boende kostnad per vårdtagare i särskilt boende i ordinärt boende platser i särskilt boende *) 437 platser i ordinärt boende*) Ur stadsdelarnas egen statistik 2004 Södra innerstaden ansökningar om Säbo 124 bifall 85 avslag pga resursbrist 5 avslag ej behov 34 Västra innerstaden ansökningar om Säbo 251 bifall 227 avslag pga resursbrist 11 avslag ej behov 13 *) siffrorna avser befintligt antal platser inom stadsdelen i resp boendeform G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 9 (13)

10 Siffrorna enl ovan visar på en tydlig skillnad mellan stadsdelarna betr benägenheten att bifalla brukarnas ansökningar om särskilt boende (68,5 % för Södra innerstaden och 90,4 % för Västra innerstaden). Ser man bara på frekvensen av avslag pga ej behov blir skillnaden mellan stadsdelarna ännu större (27,4 % resp 5,2 %). Det bör dock observeras att det finns avgörande skillnader på de administrativa rutinerna i de båda stadsdelsförvaltningarna. Ansökningarna inom Västra innerstaden gallras av den ordinarie hemvårdsinspektören, som ansvarar för ett visst geografiskt delområde inom stadsdelen, innan de går till de beslutande hemvårdsinspektörerna. En motsvarande gallring sker ej inom Södra innerstaden för att bibehålla inspektörernas goda relationer med brukarna; med andra ord avslag skall endast ske från de beslutande hemvårdsinspektörerna. Att statistiskt kvantifiera skillnaden, dvs bestämma avslagsfrekvensen i första instansen verkar omöjligt. Personalen på stadsdelsförvaltningen Västra innerstaden tror dock att för något år sedan, när man hade liknande rutiner som Södra innerstaden har nu, var siffrorna för stadsdelen ungefär i paritet med Södra innerstadens siffror. Det bör dock påpekas att detta bara är en grov uppskattning från deras sida, helt tillförlitliga data saknas. Om man nu accepterar ovanstående förklaring visar sig genast en annan skillnad. Västra innerstadens 251 ansökningar under 2004 är följaktligen inte den helt kompletta siffran (det fattas de initiala avslag i första instansen ). Vid lika många bifall som Södra innerstaden borde denna ligga på ca 330 ansökningar (227 bifall / 68,5 %). Detta är en nästan tre gånger högre siffra än Södra innerstadens 124 ansökningar, vid en ungefär lika stor befolkning. Även om man bara ser på befolkningen 65 år och äldre, som är cirka dubbelt så stor för Västra innerstaden, består skillnaden. Samtidigt bör även tas hänsyn till Södra innerstadens annorlunda fysiska åldersstruktur (runt 13 % av alla hemtjänstinsatser inom Södra innerstaden går till personer som är yngre än 65 år). Kostnaden per vårdtagare i ordinärt boende är fullt jämförbar i de båda stadsdelarna, däremot är kostnaderna per vårdtagare för särskilt boende ca 15 % lägre i Södra innerstaden än i Västra innerstaden. Antalet platser inom resp boendeform (särskilt boende och ordinärt boende med hemtjänstinsatser), dvs produktionen i den egna stadsdelen, följer i stort befolkningsstatistiken. 4.5 Resultatet från intervjuerna Intervjuerna med hemvårdsinspektörerna visade inte på några avgörande skillnader mellan de båda stadsdelarna. Möjligtvis tenderar tjänstemännen i Södra innerstaden i något högre grad att värdera stadsdelens egna riktlinjer högre än KS:s anvisningar och SOL. Det bör dock framhållas att det inte finns några egentliga motsättningar mellan dessa. Dessutom uppfattar hemvårdsinspektörerna i Södra innerstaden sig själv som mera restriktiva betr bifall av ansökningar än deras kollegor inom resten av staden. Samtidigt påpekade de dock att den allmänna utvecklingen i hela Malmö var på väg mot en mera restriktiv bedömning av ansökningarna. Någon egentlig metodik för utredningen/beslutsfattandet finns inte. Datasystemet för vård och omsorg Origo, som numera används för att dokumentera alla utredningar, an- G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 10 (13)

11 vänds även som ett slags lathund för att säkerställa att inget moment (social bakgrund, läkarintyg, utlåtanden el dyl) saknas i beslutsunderlaget. Alla hemvårdsinspektörer var mycket noga med att poängtera att framförallt behovet styrde beslutsfattandet och att kostnadsbilden var av underordnat betydelse; en uppgav tom att kostnaden ej påverkade beslutet alls, utan att den endast baserades på behovet. Alla var dock medvetna om skillnaderna i kostnadsbilden av en vårdtagare i ordinärt boende med hemtjänst jämförd med en i särskilt boende. Inom Sdf Södra innerstaden nämndes dessutom att månatligen skedde en mycket noggrann uppföljning av kostnaderna och vikten av budgetansvaret framhölls. En individuell vårdplanering sker före varje beslut; ibland sker den vid hembesök hos vårdtagaren och ibland på sjukhuset. Även omfattningen av denna (vilka komponenter som ingår - som exv ADL-status, demenstest el liknande) varierar från fall till fall. Varje vårdtagare bedöms individuellt, efter sin egen hemsituation och sitt hjälpbehov. Inom båda stadsdelarna anser man att likabehandlingen av ansökningarna är säkerställd. Man bedömer alltid helheten, enligt samma lagstiftning och riktlinjer och det sker en fortlöpande diskussion mellan handläggarna och även med deras chefer. Dessutom informeras vårdtagaren alltid om överklagningsmöjligheter vid avslag och det tillhandahålls även hjälp vid överklagningsförfarandet. En hemvårdsinspektör från Sdf Södra innerstaden angav att rättssäkerheten har blivit större sedan februari 2005 då en ny organisation med endast två Säbo-handläggare infördes. Stadsdelarnas egen statistik betr ansökningar, bifall, avslag etc, tagit ur datasystemet för vård och omsorg Origo, redovisades i föregående avsnitt. Antal överklagade avslag under 2004 var för Södra innerstaden 16 av totalt 34 avslag pga ej behov ( 10 st därav reviderades efter länsrättens bifall; 6 st överklaganden bifölls ej ) och för Västra innerstaden 4 av totalt 13 ( av 4 överklaganden omprövades och reviderades ett, ett överklagande drogs tillbaka och två gick till länsrätten; dessa två överklaganden bifölls inte av länsrätten). s kommentar: Det framkom ingenting i intervjuerna med biståndshandläggarna som tydde på väsentliga skillnader, eller olikbehandling, vid utredning, bedömning eller beslutsfattandet av ansökningarna om särskilt boende. Även granskningen av ett urval personakter (3 st från varje undersökt stadsdel) avslöjade inga skillnader. Trots detta visar stadsdelarnas statistik på motsatsen. kan bara konstatera att det finns tydliga skillnader mellan Södra innerstadens och Västra innerstadens statistik, i andelen bifall/avslag av ansökningarna om särkilt boende, men kan inte förklara orsaken till detta. G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 11 (13)

12 5 Slutsatser Av tillgänglig statistik framgår att det finns olikheter i stadsdelarnas benägenhet att bifalla ansökningar om särskilt boende. Som direkt resultat därav följer även skillnaden i antalet överklagade avslag och i antalet domar till vårdtagarnas favör. Sdf Södra innerstaden verkar ha en något striktare attityd mot ansökningarna än Sdf Västra innerstaden. Skiljaktigheterna ter sig dock marginella. Däremot verkar det dock finnas tecken på en något mera kontinuerligt pågående kommunikation mellan vårdtagarna och handläggarna inom stadsdelen Västra innerstaden. s kommentar: Det är inte tillfredsställande att två likartade stadsdelar inom Malmö stad redovisar så pass olika statistik för bifall/avslag av biståndsansökningar. är medveten om, dels de befintliga ekonomiska ramar som förvaltningarna arbetar under, dels handläggarnas komplexa yrkesroll i bedömningsprocessen, men vill samtidigt påminna om att deras arbete trots allt regleras av samma lagar och riktlinjer. 6 Källor och referenslitteratur Skriftliga källor Beslutsorgan Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen SDF Södra innerstaden SDF Södra innerstaden Sdf Västa innerstaden Sdf Södra innerstaden Avser Resursfördelning underlag budget för åren 2003, 2004, 2005 Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionshindrade, Riktlinjer för biståndsbeslut om plats i särskild boende, Delegationsordning Södra innerstadens stadsdelsfullmäktige, , Dnr SI-102/7-05 Ett slumpmässigt urval av tre stycken utredningsärenden (hela akten) avseende olika vårdtagare inom stadsdelen. Ett slumpmässigt urval av tre stycken utredningsärenden (hela akten) avseende olika vårdtagare inom stadsdelen. G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 12 (13)

13 Muntliga källor Organisation/enhet Sdf Västra innerstaden Stadskontoret, verksamhetsstöd ÄO Sdf Centrum Sdf Västra innerstaden Sdf Västra innerstaden Sdf Västra innerstaden Sdf Västra innerstaden Sdf Södra innerstaden Sdf Södra innerstaden Sdf Södra innerstaden Sdf Södra innerstaden Sdf Södra innerstaden Namn Anders Ekberg Ewa Bengtsson Nils-Erik Jönsson Pia Hesselroth-Tegel Gunilla Åström Viveca Folkesson Eva Ersson Christin Jonsson Valdemar Hansson Pernilla Lindeberg Rebecca Kjellin Johnny Larsson Referenslitteratur Författare Titel Förlag Socialstyrelsen Vård och omsorg om äldre Lägesrapport 2003 Artikelnummer Socialstyrelsen, Handläggning av insatser, Stockholms stad till personer med funktionshinder Stockholms stad inom Stockholms stad, revisionsrapport nr 13/2004, DNR 420/ Norman, E & Schön, P Biståndshandläggare ett (o)möjligt uppdrag Rapporter /Stiftelsen Stockholms läns Aldrecentrum 2005:4 ISSN Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum G:\SREV-Gem\Slutrapporter\Stadsdelsfullmäktige\Säbo doc 13 (13)

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNING ÄLDREOMSORG SID 1 (6) 2007-04-23 SDN 2007-05-14 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Uppdraget som biståndshandläggare

Läs mer

FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet

FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet FÖRSTUDIE Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet Projektledare: Olof Hammar Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August

Läs mer

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad

Förstärkt rehabilitering. Projektplan. Upprättad Förstärkt rehabilitering Upprättad stärkt rehabilitering20071126.doc Ansvarig: Krister Nerman Förvaltning: Södra Innerstaden stadsdelsförvaltning Enhet: Vård och omsorg för Innehållsförteckning 1. Bakgrund...

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst

Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhetsanalys biståndsbedömning hemtjänst Jämställdhet innebär att kvinnor och män har lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom livets alla områden. Lycksele kommun arbetar sedan 2009

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

När får jag mitt bistånd (V)?

När får jag mitt bistånd (V)? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR När får jag mitt bistånd (V)? Beslut och domar enligt SoL och LSS som inte har verkställts i Kalmar län 31 december 2004 Meddelande 2005:26 När får jag mitt bistånd

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

139 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-12-15 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Rum S 5054 139-157 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Hemtjänst för äldre - kvalitet

Läs mer

Granskning av handläggning inom SoL med fokus på äldreomsorgen

Granskning av handläggning inom SoL med fokus på äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av handläggning inom SoL med fokus på äldreomsorgen Tommy Nyberg Alexander Arbman Januari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

RIKTLINJE. Social dokumentation. inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende

RIKTLINJE. Social dokumentation. inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende Bilaga 2 Socialförvaltningen RIKTLINJE Social dokumentation inom verksamheter - för personer med funktionsnedsättning - äldreomsorg i ordinärt boende - äldreboende Beslutsinstans Socialchef Dokumenttyp

Läs mer

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2010-02-02 Närvarande Kl Kl 16.00 17.40 Plats Paragrafnr Stadshuset, Rum S 5054 1-16 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter

Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Preliminära Tillämpningsanvisningar för intresselista inom socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter Reviderade december 2014 stockholm.se socialpsykiarins sysselsättningsverksamheter December 2014

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-04-11 DNR SN 2013.056 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Ej verkställda beslut och domar till äldre och funktionshindrade

Ej verkställda beslut och domar till äldre och funktionshindrade Ej verkställda beslut och domar till äldre och funktionshindrade Skåne län i utveckling Ingrid Andersson Annalena Holmgren Rapport 2001: 40 Kerstin Jonsson Kerstin Olsson ISSN 1402-3393 Eva Wallengren

Läs mer

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Rapport 2007:67 Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Länsstyrelsens granskning av hur barnperspektivet fått genomslag i handläggningen av ekonomiskt bistånd och i

Läs mer

2013-10-15. Medellivslängd vid 65 år. Olika livsfaser. 4:e åldern. Förväntad medellivslängd vid födseln 1900-2006 1900-2006.

2013-10-15. Medellivslängd vid 65 år. Olika livsfaser. 4:e åldern. Förväntad medellivslängd vid födseln 1900-2006 1900-2006. Vård och omsorg om äldre Pär Schön Aging Research Center Karolinska Institutet Stockholms universitet par.schon@ki.se Dagens föreläsning: Åldrandet generellt Demografisk utveckling Hur mår de äldre? Socialpolitiska

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 10: Se över hur nuvarande hanteringsordning för kommunala kontrakt och F-100 lägenheter är förenlig med Socialtjänstlagen. 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Granskningsrapport avseende Malmö stads ITsatsningar:

Granskningsrapport avseende Malmö stads ITsatsningar: Gransknings avseende Malmö stads ITsatsningar: Uppföljning av tidigare granskning av Procapita, Kundakt Dart och Kundakt Flykt. Projektledare: Olof Hammar Beslutad av revisorskollegiet 2006-02-07 Postadress:

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Meddelande 2005:17 Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Utgiven av: Meddelande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN Stockholms Trygghetsjour Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-09-26 Handläggare Annelie Svensson Telefon: 08-508 36 227 Till Äldrenämnden 2016-10-18 Revidering av tillämpningsanvisningar

Läs mer

BILAGA 2 Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionsnedsatta i Malmö stad.

BILAGA 2 Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionsnedsatta i Malmö stad. BILAGA 2 Riktlinjer för bistånd i form av särskild boendeform för äldre och funktionsnedsatta i Malmö stad. Antagen av Kommunstyrelsen 2011-03-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid Avgränsning/målgrupp 1 Socialtjänstlagen

Läs mer

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE DATUM UTSKRIFT 2016-01-13 SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM 2013-04-23 DOKUMENTANSVARIG TERHI BERLIN GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

23 Dnr Vo Handlingar - Förvaltningens utredning Beslut Vård- och omsorgsnämnden beslutar

23 Dnr Vo Handlingar - Förvaltningens utredning Beslut Vård- och omsorgsnämnden beslutar Vård- och omsorgsnämnden PROTOKOLL 2010-05-19 Koi'iVW.Instyro **, Sen 23 Dnr Vo0.2010.0085 REDOVISNING AV UTREDNINGSUPPDRAG I BUDGET 2010: SÄRSKILT BOENDE TILL PERSONER SOM FYLLT 90 ÅR Förvaltningens utredning

Läs mer

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen 1 Rätt att bo tillsammans i särskilt boende I enlighet med socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet 1 c har äldre människor som beviljas plats i

Läs mer

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Revisionsrapport Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Härryda kommun Juni 2009 Lars Näsström Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Tidigare granskningsarbete...3

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson Tfn 0155-26 40 27 Vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun 613 81 Oxelösund Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning BESLUT Länsstyrelsen avslutar ärendet

Läs mer

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen

Förslag till riktlinjer för köhanteringssystem inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden Remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG DNR504-563/2007 SID 1 (8) 2008-01-25 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2008-02-14 Förslag till riktlinjer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PARBOENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING

RIKTLINJER FÖR PARBOENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2013-10-30 Ansvarig: Områdeschefen för bistånd och stöd Revideras: Minst vart annat år Följas upp: Av områdeshefen för

Läs mer

Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16.

Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16. Riktlinje Parboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr VON 2013/0742-5 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16.

Läs mer

Så ansöker du om hjälp i hemmet

Så ansöker du om hjälp i hemmet Så ansöker du om hjälp i hemmet Du kan få hjälp i hemmet av hemtjänsten om du har svårt att klara vardagen på egen hand. Detta är inte en allmän rättighet, utan du måste ansöka om den hjälp som du behöver.

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2011-10-28 Rutiner för dokumentation enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen med särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Rutiner för dokumentation enligt SoL och LSS Dnr KS 2011-377

Läs mer

Rätten för äldre att få bo tillsammans nya bestämmelser den 1 november 2012

Rätten för äldre att få bo tillsammans nya bestämmelser den 1 november 2012 Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, avdelnings- och enhetschefer samt biståndshandläggare

Läs mer

Sammanträdes inleds med att revisorskollegiet avtackar Jörgen Holmgren och önskar honom lycka till som pensionär.

Sammanträdes inleds med att revisorskollegiet avtackar Jörgen Holmgren och önskar honom lycka till som pensionär. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-04-29 Närvarande Kl Kl 16.00 17.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, KC Triangeln 1-2 56-74 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar. Intresselista. bostad med särskild service och stödboende inom socialpsykiatrin. Reviderade december stockholm.

Tillämpningsanvisningar. Intresselista. bostad med särskild service och stödboende inom socialpsykiatrin. Reviderade december stockholm. Tillämpningsanvisningar Intresselista bostad med särskild service och stödboende inom socialpsykiatrin Reviderade december 2014 stockholm.se Tillämpningsanvisningar för stödboenden och bostad med särskild

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Ej verkställda beslut och domar

Ej verkställda beslut och domar Ej verkställda beslut och domar inom äldre- och handikappomsorgen 31 december 2005 Foto: Carina Remröd www.t.lst.se Publ.nr. 2006:35 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Sammanfattning av enkätsvaren 3 Behov

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Sammanfattning De flesta äldre anser att omsorgspersonalen har tillräcklig kompetens för att utföra insatserna och är i stort sett nöjda

Läs mer

Ej verkställda biståndsbeslut enligt SOL och LSS, rapport för 2008

Ej verkställda biståndsbeslut enligt SOL och LSS, rapport för 2008 R E V I S I O N S R AP P O R T 2009-02-17 Kommunstyrelsen Sid 1 (2) Omvårdnadsnämnden Dnr Socialnämnden Barn- och ungdomsnämnden Utbildnings- & arbetsmarknadsnämnden Ej verkställda biståndsbeslut enligt

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och enligt 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, kv 1 2014

Tjänsteskrivelse. Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och enligt 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, kv 1 2014 SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2014-04-24 Handläggare Ingela Kressander Utredningssekreterare Ingela.Kressander@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap

Läs mer

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2 Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-21 Kl Kl 16.00 18.10 Plats Stadshuset, Triangeln 1-2 Paragrafnr 107 125 Närvarande Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner rapporten.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner rapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-05 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00139-8.5.3 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-03-12 av Kommunstyrelsen Senast reviderad - Detta dokument gäller för Vård och omsorg Giltighetstid Tills

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 Ref 56 HFD 2016 ref. 56 En person som endast har ansökt om och beviljats assistansersättning för kostnader för personlig assistans under dagtid har inte ansetts ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Rättssäkerhet för personer med funktionshinder

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2000. Meddelande 2001:24 När får jag mitt bistånd? - Ej verkställda domar och beslut enligt

Läs mer

Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396

Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396 Sid 1 (5) 2017-12-04 Dnr 17ON320 Yttrande Handläggare Lisa Hartung, Lena Isokivelä Omvårdnadsnämnden Remissvar Motion (V) Inför konkurrens på lika villkor inom Hemtjänsten/hemsjukvården, dnr 17KS396 Förslag

Läs mer

September Bostadsanpassningsbidragen 2002

September Bostadsanpassningsbidragen 2002 Boverket Rapport September 2003 Bostadsanpassningsbidragen 2002 Bostadsanpassningsbidragen 2002 Boverket september 2003 Titel: Bostadsanpassningsbidragen 2002 Utgivare: Boverket september 2003 Upplaga:

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Malmö stad. Granskning av ekonomiskt bistånd. September 2006

Malmö stad. Granskning av ekonomiskt bistånd. September 2006 Malmö stad Granskning av ekonomiskt bistånd. September 2006 Innehåll Inledning...1 Granskningsansats, urval och avgränsningar...2 Identifierade regelverk och riktlinjer...5 Iakttagelser...7 Slutsats...10

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. Projektledare: Åsa le Clair

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen. Projektledare: Åsa le Clair GRANSKNINGS Stadsdelarnas arbete med kvalitetsutveckling och uppföljning inom äldreomsorgen Projektledare: Åsa le Clair Beslutad av revisorskollegiet 2011-10-19 RAPP Kvalitet i äldreomsorgen.doc Postadress:

Läs mer

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Befrielse från tv-avgift vid stadens servicehusboenden m.m. Motion av Magnus Hellström (m) (2005:38)

Befrielse från tv-avgift vid stadens servicehusboenden m.m. Motion av Magnus Hellström (m) (2005:38) Utlåtande 2007:60 RVI (Dnr 327-1952/2005) Befrielse från tv-avgift vid stadens servicehusboenden m.m. Motion av Magnus Hellström (m) (2005:38) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2001. Meddelande 2002:13 När får jag mitt bistånd? (II) - Ej verkställda domar och beslut

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-02-29 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Triangeln 1-2 19-35 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Södermalms stadsdelsförvaltning

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Södermalms stadsdelsförvaltning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.3-402/2013 Sida 1 (6) 2013-10-24 Handläggare Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Eva Tornberg Telefon: 08

Läs mer

Granskning av äldreomsorgen

Granskning av äldreomsorgen REVISIONSRAPPORT Granskning av äldreomsorgen Socialtjänstlagen från biståndshandläggning till verkställighet Tingsryds kommun Jard Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 876-2010 TioHundranämnden Box 801 761 28 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundranämnden i strid med 6 lagen om behandling

Läs mer

Rapport 2004:19 Hjälp i hemmet

Rapport 2004:19 Hjälp i hemmet Rapport 24:19 Hjälp i hemmet Vissa bistånds- och serviceinsatser inom äldre- och handikappsomsorgen i Västra Götalands län Inledning I förarbetena till den nya socialtjänstlagen (21:43), som trädde i kraft

Läs mer

Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi Ledning och styrning

Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi Ledning och styrning 1(6) Sn 67 Dnr 2018-000074 Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi 2017 - Ledning och styrning Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner svar på revisionsrapport Socialnämndens ekonomi 2017 Ledning

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Uppföljning av granskning avseende hemvård

Uppföljning av granskning avseende hemvård Revisions-PM Uppföljning av granskning avseende hemvård Christina Widerstrand Cert. kommunal revisor oktober 2012 Svalövs kommuns revisorer Uppföljning av granskning avseende hemvård Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Personliga assistenter - Köp av tjänster

Personliga assistenter - Köp av tjänster Revisionsrapport Personliga assistenter - Köp av tjänster Östersunds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål 2 2.3 Avgränsning 3 2.4

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

Granskningsrapport av korttidsvård för äldre svar på remiss från äldrenämnden

Granskningsrapport av korttidsvård för äldre svar på remiss från äldrenämnden NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-04-07 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Granskningsrapport av

Läs mer

Socialstyrelsen tillsyn över hälso- och sjukvård, geografiskt i sex regioner med huvudkontor i Stockholm.

Socialstyrelsen tillsyn över hälso- och sjukvård, geografiskt i sex regioner med huvudkontor i Stockholm. Socialstyrelsens l tillsyn Socialstyrelsen tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet för funktionshindrade. Socialstyrelsens tillsynsavdelning är uppdelad Socialstyrelsens tillsynsavdelning

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2002 2003:14 När får jag mitt bistånd? (III) - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL

Läs mer

Ökad utevistelse på vårdboende i Malmö stad Projektplan

Ökad utevistelse på vårdboende i Malmö stad Projektplan Ökad utevistelse på vårdboende i Malmö stad Projektplan Upprättad projektplan utevistelse malmö stad Ansvarig: Nadja Lindvall Förvaltning: Vård och omsorg, Malmö stad Enhet: Vårdboende Innehållsförteckning

Läs mer

Ej verkställda domar och beslut för äldre personer

Ej verkställda domar och beslut för äldre personer RAPPORT 2006 : 4 Ej verkställda domar och beslut för äldre personer i Västmanlands län den 31 december 2004 SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN LÄNSSTYRELSEN FÖRORD Samhällsbyggnadsenheten Förord Länsstyrelserna och

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun

Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 5.22 Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-12, 83 Gäller från beslutsdatum Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun Inledning Insatser från kommunen ska i första

Läs mer