Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(8) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér Anteckningar vid möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 23 september Deltagande: Gunvor Landqvist Maruja Arévalo Tobias Schölin Lena Alderskiöld Yvonne Nilsson Gunnar Bergström Lovisa Gentz Ahl Liselotte Olsson Kulevska Mehran Najafi Henrik Nilsson Mia Kvist Blihagen Katarina Carlzén Helena Hörlerman Åsa Stenbäck Holmér Lämnat återbud: Ann-Christine Lundqvist Nidal Khalil Aida Malkoc Anders Heide Föredragande: Sofia Pehrsson Länsstyrelsen ordförande Region Skåne Region Skåne Kommunförbundet Skåne Ystad kommun Malmö stad Kristianstads kommun Arbetsförmedlingen Arbetsförmedlingen Nätverket Idéburen sektor Malmö högskola Länsstyrelsen Länsstyrelsen Länsstyrelsen Region Skåne Helsingborgs stad Migrationsverket Försäkringskassan Länsstyrelsen 1 Ordförande hälsade alla välkomna. Tobias Schölin, Region Skåne, deltar för första gången och hälsas särskilt välkommen. Tobias företräder bl.a. näringslivsfrågorna i Region Skåne. MANT beredningsgruppen 23 september.docx Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www Malmö Kungsgatan vx skane@lansstyrelsen.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx 044-

2 DAGORDNING 2(8) 2 En justering av datum på föregående minnesanteckningar kommer att göras på sidan fyra. 3 Länsstyrelsen inleder kort om länsstyrelsens aktiviteter i situationen kring de flyktingströmmar som nu kommer till Sverige och till Malmö. Enheten för Samhällsskydd och beredskap sammankallar regelbundet involverade myndigheter för uppdatering och informationsutbyte för att hantera situationen, främst mobiliseringen kring Malmö Central. Samhällsskydd och beredskap har även inventerat kommunernas möjligheter för beredskap om sängplatser i ett eventuellt akut läge. Migrationsverkets ökade belastning medförde att de inte hade möjlighet att vara representerade på dagens möte. 4 De korta avrapporteringarna av läget i länet börjar med Kristianstad som representerar kommunerna i nordost och där nätverksmötena nu kommit igång. Hässleholm arbetar aktivt med bostadsfrågan och har bjudit in privata fastighetsföretag till ett möte med kommunen och Försäkringskassan för att inventera möjlighet om uthyrning av lägenheter till nyanlända. Svenskundervisning för asylsökande har börjat på de två anläggningsboendena i kommunen. Östra Göinge omorganiserar och inför en ny inflyttningsenhet. I kommunen har ett nytt anläggningsboende öppnat upp med plats till ca 300 asylplatser och man har ansökt om 37 medel för att förbättra bosättningen. Bromölla ser över sin beredskapsplan och anser att mottagandet är ansträngt. I Kristianstad arbetar man med yrkesmentorer genom beviljade 37 medel. En plan för värdigt mottagande och integration är pågående. Projektet PremoK, en stödjande miljö för främjande av hälsa, har startat som ett treårigt projekt och är en samverkan med idéburen sektor. Nya kommunala boenden för ensamkommande barn startas i flera kommuner. I sydost-kommunerna ligger för närvarande störst fokus på att hantera situationen med det ökande antalet ensamkommande barn och unga som kommer till kommunerna. Två nya boenden startar i Ystad och nya boenden byggs och byggs ut i hela SÖSK. En stor utmaning är bemanning med kompetent personal. I samband med den stora efterfrågan på familjehem har kommunerna fått anlita privata bolag. Kvalitetsfrågan kommer att behöva hanteras framöver då det stora trycket just nu tvingar fram många snabblösningar.

3 DAGORDNING 3(8) Vad gäller mottagning av vuxna startar nu två nya anläggningsboenden i området och i Simrishamn startas sjukhuset åter för mottagning. Inom sydöst diskuteras helheten i mottagningen och man önskar en konsekvensanalys av vad den nya lagen om fördelat mottagande kommer att innebära. Likaså hur de nya fördelningstalen för ensamkommande påverkar och man anser att en översyn av ersättningsfrågorna bör göras. Kommunerna jobbar på. Även i sydväst ligger fokus på mottagandet av ensamkommande. Det är ansträngt i samtliga kommuner och i Malmö har man inlett krisberedskap. Det kommer 100 nya barn per dag, 10 nya boenden öppnas och 130 nya medarbetare har rekryterats. Skolan är en knäckfråga. I Tomelilla startar Malmö transitboende med 85 nya platser. På vuxensidan har ca 1200 flyktingar hittills i år folkbokfört sig i Malmö och därutöver har 2250 asylsökande i EBO registrerats vilket innebär att Malmö räknar med ytterligare ca nyanlända med permanent uppehållstillstånd i Malmö om ett halvår. Det innebär att mottagande av ca på drygt ett år, en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Malmö stad och Migrationsverket finns dagligen på Malmö Centralstation. Sydväst kommunerna har diskuterat vad etableringsstödjarna har för uppdrag och ställer frågan till Af som samtidigt bjuds in till nästa möte för att svara på frågan och medverka i dialogen. Det finns anvisningsbara platser som inte är belagda eftersom anvisade folkbokförs innan de anlänt till boendet. De minder kommuneran lyfter svårigheter med att ordna gode män till alla barn. Vistelsekommunen har ansvaret och kan få ett stort åtagande när även andra kommuner placerar barn i kommunen Kommunerna efterlyser goda exempel på Kommunförbundet Skånes hemsida. Arbetsförmedlingen informerar om att 100 nya varje månad skrivs in i etableringen i Skåne. I Dagsläget finns 6047 inskrivna, en blivande kompetensförstärkning till Skånes arbetsmarknad om de matchas in på rätt sätt. Långa och korta processer behöver löpa parallellt. Efterfrågan på arbetskraft kommer att vara fortsatt stigande. Internt har Arbetsförmedlingen satsat på strategisk kompetensutvecklingsinsats. Arbetsförmedlingen har flera pågående matchningsaktiviteter som exempelvis: matchning mot legitimationsyrken som startat i nordöstra Skåne, en pilot för tandläkare, tandsköterskor, tandhygienister en pilot mot praktiskt basår.

4 DAGORDNING 4(8) NAD (Nätverk, Aktivitet, Delaktighet) är nu implementerad i hela Skåne sedan juni månad. Spridningsseminarier är planerade. Arbetsförmedlingen har medverkat i design och ansökan av flera regionala projekt som Mentor till Mentor: inom entreprenörskap kopplad till livsmedelsindustrin och SLU. Ansökan kommer att skickas till flyktingfonden AMIF. Ester: Entreprenörskap för kvinnor. ESF-ansökan om uppskalning är inlämnad. Boost by FC Rosengård: Kalibrering och anpassning av befintligt ungdomsprojekt till sökande inom etableringsuppdraget. En grupp startar nu och uppskalningsansökan är under konstruktion. Flyktingfonden har visat intresse. Arbetsförmedlingen ser skillnad på de som kommer nu jämfört med nyanlända bara för ett år sedan. Med tyngre ryggsäck kommer startsträckan att bli längre. Insatserna behöver anpassas för att passa individens bästa. De som på eget initiativ lämnar ABO och dyker upp i Malmö har ökat med 50 %. Antalet LÖKar ökar. Flera är klara men saknar ännu underskrift. Färdiga LÖKar läggs ut på hemsidan. På fråga från kommunerna meddelar Arbetsförmedlingen att även om de inte finns fysiskt på plats i kommunen skall kvalitén vara densamma och att kontorscheferna skall stå för kvalitén i samverkan. Vad gäller de 48 etableringsresurserna är dessa tillfälliga. Deras uppdrag delas i två spår matchning och socialt stöd, med tyngdpunkten mot matchning. Kommunernas behov ser olika ut och därmed även fördelningen mellan de olika spåren. Inom Kompetenssamverkan Skåne, KoSS, diskuteras aktuella frågor som exempelvis hur akademikergruppen kan erbjudas effektiva utbildningsinsatser. Ett annat exempel är den regionala plattformen för yrkes-sfi som nu startat upp i samverkan mellan 27 kommuner och Arbetsförmedlingen och med stöd från Länsstyrelsen. Flera utbildningsinriktningar är aktuella, bland annat legitimationsyrken inom hälso- och sjukvård. En utmaning är att våra system inte automatiskt klickar i varandra och inom KoSS har ligger ett förslag om att genomföra en kartläggning för att tydliggöra systemhinder, där Region Skåne i så fall ansvarar för sig genomförandet av kartläggningen.

5 DAGORDNING 5(8) Det finns också en utmaning i att få tillstånd en koppling på tvären mellan högskolorna, kommunernas och myndigheternas olika stuprör för att kunna hitta samarbeten med en utökad repertoar av aktörer, exempelvis näringsliv. En sådan breddad aktörsrepresentation är något som kommer att behöva utvecklas vidare av KoSS och det ligger i linje med vad Jobbkommissionen önskar. Kommunförbundet Skåne har i dagsläget hunnit genomföra 20 av 33 kommunbesök för att kartlägga och följa upp kommunernas behov. De tre mest prioriterade frågorna rör boende för nyanlända, mottagandet av ensamkommande barn och återsökning av medel från Migrationsverket. Det har blivit tydligt att om inte rätt person nås av information, pluggas informationskanalerna igen. Samtliga kommuner kommer att få inbjudan till en nätverksträff i oktober och Kommunförbundet och Länsstyrelsen bjuder gemensamt in till en politikerdialog med tema ensamkommande barn den 8 december och kanske behövs även en förberedande dialog om situationen kring flyktingmottagningen. Idéburen sektor informerar om att folkbildningen fått medel för Sfi under asylperioden, 30 miljoner kronor. Studieförbund och idrottsförbund har också fått ökade bidrag. En öppen dialog och struktur behövs för att hålla samman aktiviteter för att få den effektivaste verksamheten för pengarna. En del exempel finns redan igång. Utredaren Dan Erikssons rapport skall vara klar till våren. Region Skåne ser att hälsofrågorna är viktiga under etableringsfasen och hoppas att hälso- och sjukvården framöver kan vara representerad i beredningsgruppen. Malmö högskola fortsätter sina akademikerutbildningar och undersöker nu hur man kan komma i kontakt med individerna på ett tidigare stadium och hur antagningskriterier kan förbättras. PMR organisation för att lyfta regionala perspektiv i integrationsarbetet har många spännande idéer, bl.a. utarbetande av regional policy och projekt för att jobba ännu bättre tillsammans. Länsstyrelsen När det gäller mottagandet i kommunerna är läget ansträngt. I dialogerna om överenskommelse om mottagande framför kommunerna den fortsatta svårigheten med bostäder, det resurskrävande arbetet med det stora

6 DAGORDNING 6(8) antalet ensamkommande barn som anvisas till kommunerna och en viss avvaktan inför konsekvenserna av regeringens beslut om fördelat mottagande. 5 Handlingsplan RÖK 2015 Ordförande inleder punkten med att påminna om syftet med handlingsplanen för att utveckla och uppdatera RÖK. Arbetsgruppen för utveckling av RÖK har träffats en gång och har som ambition att lämna ett förslag innan årsskiftet. Arbetsgruppen ensamkommande barn beskriver bakgrunden till den handlingsplan som tagits fram för att stödja arbetet med mottagande av ensamkommaden barn, något som med dagens situation har blivit än mer angelägen att hantera. Handlingsplan med förslag till beslut presenterades, se bilaga. Mötet förde fram förslag och kommentarer kring förslagen, som kommer att tas om hand i en uppdaterad version av handlingsplanen. Förslag inklusive justeringar kommer att presenteras i den strategiska gruppen tillsammans med handlingsplanen. Förslag och kommentarer: EKB i familjehem är en särskilt utsatt grupp som bör uppmärksammas, där många etiska och moraliska dilemman finns att ta hänsyn till. Frågan bör kartläggas/lyftas. Svårigheten att rekrytera särskilt förordnad vårdnadshavare. Frågan bör lyftas in i planen Frågor hur hantera situationen kring ankomsten av anhöriga till ensamkommande barn bör lyftas in. Arbetsförmedlingen tar upp gruppen år skola eller etableringsplan? Behövs stöd för att hitta och utbilda personal? Frågan är vilken typ av grundkompetens som krävs och detta ser olika ut i kommunerna. Hälsoperspektiv som t.ex. livsstilsfrågor bör inkluderas i fortbildning av personal. Styrgruppen för Partnerskap Skåne fortsätter sitt arbete och nästa steg är att ta fram en programförklaring och föra en dialog med Kommunförbundet Skåne om eventuellt deltagande i styrgruppen.

7 DAGORDNING 7(8) Bostäder. Resultatet av Länsstyrelsens 33 genomförda kommundialoger kommer att sammanställas i olika rapporter och utifrån dessa fortsätter diskussionen med berörda aktörer. Rapport utifrån regeringsuppdrag om att beskriva hur många bostäder som tillkommit sedan 2010 i respektive kommun och hur kommunernas förmåga ser ut att klara av sitt bostadsförsörjningsansvar skickas på remiss till kommuner, Kommunförbundet Skåne och Region Skåne under vecka 40. Den färdiga rapporeten ska vara inlämnad till regeringen senast 30 november.? Länsstyrelsen anordnar ett bostadsseminarium den 30 september för kommuner, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Det treåriga projektet MILSA har haft sitt avslutande styrgruppsmöte för det pågående projektet. Projektmålen är uppfyllda. En populärvetenskaplig antologi skall sammanfatta arbetet och beskriva projektet i sin helhet. Flera forskningsrapporter har också tagits fram och den samlade redovisningen ska vara inlämnad i månadsskiftet september/oktober För att fortsätta att utveckla samhälls- och hälsokommunikation på nationell nivå är flera lärosäten involverade med idén att skapa en nationell webbaserad utbildningsplattform med tillkopplad uppföljning. Ytterligare information om processen för att skapa ett nytt projekt kommer och ambitionen är att lämna in en ansökan för fortsatt utvecklingsarbete kring årsskiftet. Avslutningsvis i diskussionen om handlingsplanen ställs frågan till kommunerna om vilka förväntningar kommunerna har på RÖK vilka listas nedan: Kommunikation är viktig Viktigt med rätt representation i strategiska RÖK Här och nu, men även vision. Ett längre syfte behöver berättas Koppling LÖK/RÖK Viktigt att föra en bred diskussion hemma i verksamheterna Håll samman formen i Skåne 6 Mötet avslutas och nästa gång träffas beredningsgruppen den 20 november. //Åsa Stenbäck Holmér

8 DAGORDNING 8(8)

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00

Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK, 20 november kl. 13.30 16.00 MINNESANTECKNING 1(6) 015-11-0 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-4 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 20 november 2014 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2014-11-20 Dnr 851-4736-2014 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen MINNESANTECKNINGAR 1(6) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunilla Holmlin 010-224 13 75 gunilla.holmlin@lansstyrelsen.se Dnr 851-4736-2014 Närvarande: Gunvor Landqvist, Länsstyrelsen Ann-Christine

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen onsdagen den 15 april 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(6) 2015-04-15 Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse 4 maj 2015 MINNESANTECKNING 1(5) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 16 april 2013

Läs mer

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015

Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen torsdagen den 26 februari 2015 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2015-02-26 Dnr Dnr 851-6706-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen 010-224 16 46 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte med beredningsgrupp för den Regionala överenskommelsen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK

Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK MINNESANTECKNINGAR 1(5) Kontaktperson Enheten för social hållbarhet 010-224 14 50 gunvor.landqvist@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från möte med strategiska RÖK Deltagare: Margareta Pålsson, ordförande

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013

Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den 12 september 2013 MINNESANTECKNINGAR 1(5) 2013-09-13 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Minnesanteckningar från möte i beredningsgruppen för den regionala överenskommelsen RÖK den

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www 1(6) Kontaktperson Länsledningen Eva Nilsson Gunvor Landqvist Chef för enheten för social hållbarhet Åsa Stenbäck Holmér Integrationssamordnare Länsstyrelsen Skånes uppdrag och arbete inom integration

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK 161118 Målgrupp för tidiga insatser Asylsökande i ABO Asylsökande i EBO Personer med uppehållstillstånd i ABO (Målgruppen är vuxna asylsökande)

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Insatser för nyanlända ungdomar

Insatser för nyanlända ungdomar Insatser för nyanlända ungdomar Länsstyrelsen 18 april Mehran Najafi Carolina Gianola Ökad efterfrågan / Fler nyanmälda jobb Förutsättningar Befolknings- och arbetskraftstillväxten i yrkesaktiva åldrar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet

Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Minnesanteckningar från möte med den strategiska samverkansgruppen för etableringsarbetet i Skåne Deltagare: Margareta

Läs mer

Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända invandrare (RÖK) den 5 april 2011.

Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända invandrare (RÖK) den 5 april 2011. MINNESANTECKNING 1(6) 2011-02-09 Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 Möte i beredningsgruppen för Regional överenskommelse om utveckling av introduktionen för nyanlända

Läs mer

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015

Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Aktuellt inom integrationsområdet november 2015 Länstal 2016 2015-11-17 Län Anvisningsbara platser Planeringstal, självbosatta Totalt Fördelningsnycklar Arbetsmarknad 34% Arbetslösa 34% Omsättning 33%

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016 MINNESANTECKNING 1(7) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 5 april 2016 Närvarande Margareta Pålsson, Landshövding

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 7 oktober 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse den 7 oktober 2015 MINNESANTECKNING 1(9) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist 010-224 14 50 gunvor.landqvist@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional överenskommelse

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019)

Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) Verksamhetsplan NAD 2.0 (2019) 1 Bakgrund/syfte NAD 2.0 är en kombination av olika testade och utvärderade metoder som syftar till organiserad samverkan mellan offentlig och idéburen sektor inom etableringssystemet.

Läs mer

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet

Migrationens relation till hälsa. integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Migrationens relation till hälsa integrerat hälsoperspektiv en förutsättning för flyktingars etablering och delaktighet Katarina Carlzén INVANDRARES SYSSELSÄTTNING OCH DELAKTIGHET FÖR VÄLFÄRDEN I ÖSTERBOTTEN

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse 4 februari 2015

Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse 4 februari 2015 MINNESANTECKNING 1(6) Dnr 851-5351-2015 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Möte i den strategiska gruppen för Regional Överenskommelse

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner

Beslut om fördelning av anvisningar till kommuner BESLUT 1 (4) Datum Diarienummer A. 2016-10-10 851 28845-2016 Länets kommuner, e-post: info@bjuv.se; burlovs.kommun@burlov.se; kommunstyrelsen@bromolla.se; bastads.kommun@bastad.se; kommunstyrelsen@eslov.se;

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354)

138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2014-11-10 138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354) Sammanfattning Med anledning av

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Nordqvist Sjöborg Lena Datum 2014-03-24 Diarienummer UAN-2013-0555 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till

Läs mer

Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016

Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016 MINNESANTECKNING 1(9) Dnr 851-36739-2016 Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Gunvor Landqvist Möte i Regionala överenskommelsens strategiska grupp den 30 november 2016 Närvarande Anneli Hulthén,

Läs mer

~ ~~~~ ililaga i\s 2014/117/1

~ ~~~~ ililaga i\s 2014/117/1 ~ ~~~~ ililaga i\s 2014/117/1 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Mauro Pliscovaz 1 (3) SALJ,\ KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2014-05- 1 4 Diarienry r" J u ~:r~-"'!,,,, i IAklbilaga l Nytt avtal gällande

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

REGIONAL ÖVERENSKOMMELSE. om samverkan för nyanlända invandrares etablering i Norrbottens län

REGIONAL ÖVERENSKOMMELSE. om samverkan för nyanlända invandrares etablering i Norrbottens län REGIONAL ÖVERENSKOMMELSE om samverkan för nyanlända invandrares etablering i Norrbottens län REVIDERAD Mars 2009 Tryck: Länsstyrelsen i Norrbottens län 1 Förord Den regionala överenskommelsen för Norrbotten

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn 14 15 16 Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn Antalet ensamkommande asylsökande barn som kommer till Sverige ökar för varje år och har

Läs mer

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-08 SN-2014/2829.751 1 (3) HANDLÄGGARE Zara Kvist Lindgren 08-535 316 69 zara.kvist-lindgren@huddinge.se Socialnämnden

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

Antal och andelar. Mottagande av nyanlända och ensamkommande barn 2019

Antal och andelar. Mottagande av nyanlända och ensamkommande barn 2019 Antal och andelar Mottagande av nyanlända och ensamkommande barn 2019 Nyanlända 38 000 nyanlända beräknas bosätta sig Behov: 9 000 anvisningsbara platser i riket Förslag Västerbotten: sänkt länstal från

Läs mer

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-13 KS 2013/0619 Rev 2013-08-28 Kommunfullmäktige Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar Förslag till

Läs mer

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger

Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för Skånesamverkan mot droger MINNESANTECKNINGAR 1(5) Vår referens Samhällsbyggnadsavdelningen Enheten för social hållbarhet Gunvor Landqvist 040/044-25 23 53 Minnesanteckningar från möte den 25 april 2012 med strategiska gruppen för

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Integration. Samma innehåll men förändrat utseende. Ökat antal nyanlända under 2012. Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor.

Integration. Samma innehåll men förändrat utseende. Ökat antal nyanlända under 2012. Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor. Integration Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor Nummer 1-2012 Innehåll - Ökat antal nyanlända 2012 - Samhälls- och hälsokommunikatörer - Ett anpassat mottagande för ensamkommande barn - Möjlighet

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-10-05 SID 1 (1) KS/2015:502 TJÄNSTESKRIVELSE Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Sammanfattning Med anledning av de stora flyktingströmmarna

Läs mer

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet.

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet. , Tid: Torsdag 12 april 2018 kl. 09.00 12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.) (S) Partille Ingrid Inhammar (S) Ale Per Gordon Tranberg (M) Alingsås Inga-Lena Persson

Läs mer

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN

ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION VÄNERSBORGS KOMMUN ARBETE, SYSSELSÄTTNING OCH INTEGRATION SUFYAN KADHIM ENHETSCHEF FLYKTINGMOTTAGNINGEN & INTEGRATIONSCENTER VÄNERSBORGS KOMMUN PERSONAL PÅ FLYKTINGMOTTAGNINGEN -Enhetschef -1:e Socialsekreterare -6 Socialsekreterare

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Vetlanda kommun Socialförvaltningen 2005-10-03 Sida 1 (4) Lokal överenskommelse Bakgrund I april 2001 träffades en överenskommelse mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Integrationsverket, Migrationsverket,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2014-05-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2014-05-19 1,... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2014-05-19 9 {26) 122 Nytt avtal gällande flyktingmottagning samt mottagande av ensamkommande asylsökande ungdomar Dnr 2014/732-3

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Migrationsverkets scenario Under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med 2013 (54 259) De senaste sju dagarna har 3811

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Avsiktsförklaring om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering 1 Avsiktsförklaring om samverkan kring flyktingmottagning i Västmanlands län Kommunerna i Västmanlands

Läs mer

Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK

Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK Samhälls- och hälsokommunikation i Skåne SHK Hälsa en förutsättning för integration och delaktighet En god hälsa är viktig för våra möjligheter att lära nytt och delta i samhällslivet. Migrationsprocessen

Läs mer

Lägesrapport avseende beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända, ensamkommande barn och asylsökande

Lägesrapport avseende beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända, ensamkommande barn och asylsökande Dnr. 851-7068-2017 2017-03-02 Samtliga kommuner i Västra Götalands län Kommunstyrelsen och Kommunledningen Lägesrapport avseende beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända, ensamkommande barn och

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner Lund 2018-02-28 Sammanfattning av: KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner KEFUs uppdrag och sammanfattningens

Läs mer

Göran Fredriksson Integrationskoordinator.

Göran Fredriksson Integrationskoordinator. Göran Fredriksson Integrationskoordinator Kontaktpersoner inom kommunen: Kultur, Fritids och Utbildningsförvaltningen Carl Forsblad, rektor Georgshillsskolan Birgitta Andersson, rektor Frostaskolan Lisbeth

Läs mer

Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar

Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar #nyisverige 2 Sensus Skåne Blekinge arbetar för att öka delaktighet och egenmakt hos personer som är nya i Sverige. Här är några av våra verksamheter som främjar detta. Fler aktiviteter och mer information

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande. Solna stad,

Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande. Solna stad, Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande Solna stad, 2015-09-16 Uppdraget I ljuset av eventuella krav på ökat mottagande i kommunen ska förstudien belysa kommunens beredskap

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Nya överenskommelser om mottagning av ensamkommande barn och nyanlända

Nya överenskommelser om mottagning av ensamkommande barn och nyanlända Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-05-09 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utvecklingsavdelningen Diarienummer 14SN/0092 Socialnämnden Nya överenskommelser om mottagning av ensamkommande barn och

Läs mer

Kommunstyrelsen Handlingar ärende 2-3

Kommunstyrelsen Handlingar ärende 2-3 Kommunstyrelsen 2017-04-03 Handlingar ärende 2-3 Kommunstyrelsen 2017-04-03 Handlingar ärende 2 KSF 2016/409 Justeringstillfällen - Kommunstyrelsen 2017 Datum för möte Datum för justering Justeringspersoner

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anders Elmevik Näringslivsutvecklare 040-6753403 Anders.Elmevik@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-04-09 Dnr 1500359 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Jobbkommission Skåne

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Överenskommelse om nyanlända flyktingar

Överenskommelse om nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2014-11-27 KS 2014/0984 Kommunfullmäktige Överenskommelse om nyanlända flyktingar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att från

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 27 november 2015 kl 10.00-15.00, Landstingshuset, styrelserummet Landstinget Maria Stenberg (S), ordförande Anders Öberg

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-05-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 Nr. Ärende Nya ärenden 16 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare från 2014-01-01 17 Överenskommelse om mottagande

Läs mer

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner

KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner Lund 2018-02-28 Sammanfattning av: KEFUs analys av etableringsersättningens samband till försörjningsstöd efter det att tiden för ersättningen upphör i i Skånes kommuner KEFUs uppdrag och sammanfattningens

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Processorganisation - srök Styrgrupp Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg (ASK) Länsstyrelsens integrationsteam

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Ansvar för kommunens flyktingmottagande

Ansvar för kommunens flyktingmottagande Kommunstyrelsen 2016-11-07 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:585 Marita Skog 016 710 55 19 1 (6) Kommunstyrelsen Ansvar för kommunens flyktingmottagande Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2011 12 05 273 647 Arbets och personalutskottet 2011 11 28 242 525 Dnr 11.125 13 decks14 Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverkets

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Remiss: Nya överenskommelser om mottagande av nyanlända och ensamkommande

Remiss: Nya överenskommelser om mottagande av nyanlända och ensamkommande 2013-03-12 1 (1) Till Socialnämnden Barn- och ungdomsnämnden Utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Överförmyndaren Järfällahus AB Remiss: Nya överenskommelser om mottagande av nyanlända och ensamkommande

Läs mer