Marknadsinsikt. Kvartal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Marknadsinsikt. Kvartal"

Transkript

1 Marknadsinsikt Kvartal Försäljningstillväxten bättre än väntat, finans och verkstad dominerar Industriproduktionen vänder upp och upprätthåller en god global BNP tillväxt Inflationen trendar stadigt upp både i Sverige och Globalt Marknadsutsikter Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral Politiska händelser och centralbankskommunikation fortsätter prägla aktiemarkanden. I mitten av november valde USA Donald Trump till ny president vilket fick genomslag på nästan alla finansiella marknader. Sedan dess har både räntor och råvarupriser stigit. Tvärtemot prognoserna reagerade även många aktiemarknader initialt positivt och har sedan dess fortsatt trenda uppåt. De handelshinder som Trump ställt i utsikt, tycks däremot inte ha påverkat världens marknader i negativ riktning. Det mest konkreta inslagen har varit Trumps fokus på handelsavtalen NAFTA (North American Free Trade Agreement) och TPP (Trans Pacific Partnership). Trump vill omförhandla NAFTA, som är ett frihandelsavtal mellan USA, Kanada och Mexiko. När det gäller TPP har Trump fjärmat USA från det avtal som skulle knyta samman landets handel med flera asiatiska länder. Vad omförhandlingarna kommer att innebära rent konkret är fortsatt osäkert, men Trumps allmänna uppfattning är att existerande avtal har varit ofördelaktiga för USA. Hittills har det saknats inslag som är positiva för den globala ekonomin. En mer expansiv finanspolitik i form av skattesänkningar och infrastrukturinvesteringar om miljarder dollar har hittills inte varit i fokus. Det råder en stor osäkerhet inom det här området som är svår att kvantifiera. Marknaden frågar sig om och hur Trump kommer lyckas skapa 25 miljoner nya jobb under de kommande tio åren och öka BNP-tillväxten till 4 %. Vidare beslutade sig USA:s centralbank Federal Reserve för andra gången sedan finanskrisen för att höja sin styrränta. Räntan höjdes med 25 baspunkter till intervallet 0,50-0,75 %. Nivån låg i linje med marknadens förväntningar, men antalet planerade höjningar 2017 ökades från två till tre. Trots stor osäkerhet inför valet och tvärtemot prognoserna reagerade en majoritet av världens större aktiemarknader positivt. Från november 2016 till januari 2017 steg den amerikanska aktiemarknaden med 4,2 %, Tyskland och Storbritannien 2,9 respektive 2,5 %. Vidare gick Frankrike upp med 1,0 % medan Japan backade 0,9 %. På Tillväxtmarknaderna var skillnaderna betydande. Ryssland gick bäst med en uppgång om 14,0 % och Indien och Kina föll 3,9 respektive 6,5 %. Stockholmsbörsen noterade en uppgång om 5,7 %. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan steg likt den amerikanska med 64 baspunkter och stannade vid utgången av januari på 0,74 %. Kronan stärktes med 4,7 % relativt Euron och med 3,2 % mot den amerikanska dollarn. Vi behåller vår rekommendation om neutral till aktier.

2 Marknadsutsikter forts. Svenska aktier neutral Stockholmsbörsen steg 5,7 % under november till januari. Sammanfattningsvis kan konstateras att både försäljning och vinst växer i rapporterna för det fjärde kvartalet. Utvecklingen är även bättre än vad analytikerna prognostiserat. Den positiva utvecklingen vilar tungt på att börsens två största sektorer banker och verkstad, fortsätter att visa en bra utveckling. Samtidigt är värderingen klart över ett historiskt genomsnitt. Vi behåller vår rekommendation neutral. Amerikanska aktier neutral Under perioden steg den amerikanska marknaden med 4,2 %. Kommande infrastrukturinvesteringar samt en mer expansiv penningpolitik i form av skattesänkningar talar för en fortsatt uppgång. Samtidigt är osäkerheten stor kring Trumps protektionism och vilka realekonomiska och geopolitiska konsekvenser de kan få. Vi behåller vår rekommendation neutral. Europeiska aktier neutral Den europeiska marknaden steg med 1,8 % under perioden. De stora ekonomierna som Tyskland och Storbritannien var draglok och steg 2,9 respektive 2,5 %. ECB fortsätter kommunicera låga räntor under överskådlig tid dock meddelade man under januari att man kommer dra ner på tillgångsköpen utan att precisera när. Vi behåller vår rekommendation neutral. Svenska obligationer undervikt Svenska statsobligationer fortsätter tappa i värde till följd av ränteuppgången under perioden. Från toppnoteringen i augusti uppgår tappet till 4 %. De svenska makrotalen har generellt varit bra samtidigt som inflationen varit starkare än väntat och ligger i skrivande stund på 1,7 %. Vi behåller vår rekommendation undervikt. Svenska krediter övervikt Kreditspreadarna snävade in ytterligare under perioden och är tillbaka på 2015 års nivåer. Oljeprisuppgång samt ECB:s förlängning av uppköpsprogrammet har bidragit. Vi behåller vår rekommendation övervikt. Alternativa placeringar övervikt Hedgefonder som grupp avslutade 2016 relativt starkt och inlett 2017 på den inslagna vägen. Bästa strategin november till januari är Long/Short Equity samt ränteförvaltarna som äntligen tjänar pengar på en generell ränteuppgång. Systems Trading som försöker identifiera trender på olika tillgångsslag har dock haft det svårt under perioden. Vi överviktar framförallt förvaltare med låg korrelation till aktie- och räntemarknad. Vi behåller vår rekommendation övervikt.framförallt förvaltare med låg korrelation till aktie- och räntemarknad. Vi behåller vår rekommendation övervikt. Tillväxtmarknader neutral På tillväxtmarknaderna var spridningen stor under kvartalet. En något svagare dollar i kombination med råvaruprisuppgång eldade på de råvaruberoende nationerna som Ryssland och Brasilien. Mer exportberoende ekonomier som Kina och Indien hade det betydligt svårare under perioden. Vi har en generell övervikt via vår globalförvaltare men på tillgångsnivå behåller vi vår rekommendation neutral.

3 Svenska aktiemarknaden Försäljningstillväxten bättre än väntat, finans och verkstad dominerar Försäljningen visar en bättre utveckling än väntat och växer med 2,6 %, mediantillväxten ligger på hela 5,3 %, samtidigt som 70 % av bolagen visar försäljningsökningar. Utfallet mot prognos är också positivt, med en pluspost på 2,7 %, samtidigt som medianvärdet landar på 2,4 %, med 65 % av bolagen över prognos. Försäljningsutvecklingen är totalt sett bättre än på flera kvartal. När bolag motsvarande nästan 80 % av börsvärdet lämnat rapport, är vinsttillväxten 5 %. Mediantillväxten var också 5 %, vilket understryker en relativt bred trend. Trenden för vinsterna har varit klart positiv under ganska lång tid. För femtonde kvartalet i rad, har nu fler bolag ökat vinsten än minskat den. De överlägset viktigaste sektorerna för vinstutvecklingen är banker och verkstad, som i Q4 tar ungefär 30 % vardera av den redovisade vinsten. Övriga sektorer svarar alltså för 40 %, där konsument, IT/telekom och byggsektorn tar merparten och i ungefär lika delar. Granskar vi vinstförändringen i värde, svarar banker och verkstad för merparten av uppgången, medan IT/ telekom drar ner kraftigt. Räknar vi mediantillväxten för sektorerna visar dock samtliga utom basindustrin tillväxt. Analyserar vi prognosutfallet i värde ligger fortfarande banker och verkstad i topp, nu tillsammans med sjukvårdssektorn och konsumentföretagen. I botten ligger IT/telekom. Den sammanfattande bilden blir positiv, men vilar ganska tungt på att börsens två största sektorer - banker och verkstad, fortsätter att visa en bra utveckling.

4 Industriproduktion Industriproduktionen vänder upp och upprätthåller en god global tillväxt Industriproduktioner för de sju största utvecklade ekonomierna (USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Japan, Kanada) samt Kina vänder upp från en falltakt på -0,2 % till 1,2 % jämfört med för 12 månader sedan. Tittar man på den amerikanska industriproduktionen vänder den upp från -2,0 % till nolltillväxt. Europa går från nolltillväxt till 1,0 %. Samtidigt som Kina ligger kvar på en ökningstakt om 6 %. Den globala detaljhandeln är fortsatt stark i ett historiskt perspektiv och ligger på drygt 2 %. Den amerikanska detaljhandeln ligger på 3,8 %, Europa ligger på 1,5 % och Kina ligger stabilt på drygt 10 %. Tillväxtindikatorn som åskådliggör den aggregerade utvecklingen för den globala industriproduktionen, detaljhandeln och bilförsäljningen i det sju största utvecklade ekonomierna samt Kina trendar därmed upp från 2,0 % till 2,7 % vilket sammanfaller med den globala BNP tillväxten.

5 Inflation Inflationen trendar stadigt upp både i Sverige och Globalt Den globala tillväxten stärks, positiv utveckling för industriproduktionen, detaljhandel och stigande råvarupriser i kombination med en allt starkare arbetsmarknad stärker den globala makrobilden. De stigande råvarupriserna har även pressat upp de globala inflationstalen. Även om denna bild kan komma att förändras så har oron för ett ekonomiskt bakslag avtagit medan marknadens fokus på Trumps politik och kommande val i Europa har ökat. Den svenska inflationen är på god väg upp mot det efterlängtade två%sstrecket. Vi är nu bara ett par tiondelar ifrån efter att trenden det senaste året pekat stabilt uppåt. Även andra stora industriländer i världen har samma trend som Sverige. USA, Tyskland, och Storbritannien ligger till och med något före. Granskar vi den svenska styrräntan under regimen med flytande valutapolitik (och alltså inflationsbekämpning) kan konstateras att den var flera % högre än inflationen fram till början av 2000-talet, men har de senaste femton åren normalt pendlat kring ett jämviktsläge runt en % över inflationstakten. Idag ligger vi 2,3 % under. För att nå denna nya historiska balans måste alltså styrräntan komma upp till ungefär 3 %.

6 Sydportföljerna Den absoluta avkastningen under perioden november 2016 januari 2017 var positiv för 14 av 15 portföljer. Den portfölj som hade högst avkastning under kvartalet var högriskportföljen 15 med en uppgång på 2,1 %. Jämfört mot index har det dock varit en tuff period för portföljerna, endast 5 av 15 portföljer slog sitt jämförelseindex. Portfölj 2 och 4 som är lågriskportföljer gick bäst relativt index med en uppgång på 0,02 % som var 1,4 procentenheter bättre än index som backade med 1,38 %. Anledningen till den relativt starka prestationen av dessa portföljer är innehavet i Catella Hedgefond som har haft en stark avkastning under perioden. Starkast relativ avkastning bland de underliggande fonderna hade Carnegie Corporate Bond som steg med 1,3 % medan index backade med 3,1 %. Carnegie Corporate Bond har hållit en kort ränteduration så att fonden inte ska påverkas betydande av stigande räntor. Även Lannebo Sverige plus har gjort en stark period och stigit med 9,7 % vilket är 2,6 procentenheter bättre än jämförelseindex som har stigit med 7,1 %. En stor bidragande orsak till varför 10 av 15 portföljer gick sämre än index var fonden Didner & Gerge Global som finns med i 12 utav portföljerna. Fonden gick under perioden ned med 2,0 % medan globalt aktieindex steg med 3,1 %. Didner & Gerge Global har under perioden varit underviktade i råvarusektorn och energisektorn som på grund av Trumps vinst i valet i USA gick väldigt starkt i november och december vilket har gjort att fonden inte har hängt med marknaden. Det var en tillfällig effekt och 2017 har börjat bättre för fonden som under januari gick bättre än index. Om man ser på utveckling för portföljerna sedan starten har samtliga femton portföljer haft en god utveckling och alla portföljerna har avkastat bättre än sitt jämförelseindex. Vår rekommendation Som långsiktig investerare bör du hålla fast vid den investeringsstrategi som du valt. Det är inte en självklarhet att göra ändringar baserade på kortsiktiga prognoser. Vi rekommenderar en balanserad portfölj med olika tillgångsklasser, sektorer och geografiska regioner. Figuren visar vår rekommendation för långsiktiga investerare med en medelhög riskprofil baserat på de tillgångsslag som vi menar bör ingå i en investeringsportfölj. Aktier 50%, Räntor 40%, Alternativa investeringar 10%. Normalportfölj Aktuell portfölj

7 RÄNTEINSIKT Ränteuppgången tar tid Bolåneräntorna är på väg upp men uppgången tar inte fart förrän nästa år. Ränteutsikterna talar för att bunden boränta är att föredra. Men det finns sannolikt utrymme att avvakta med räntebindningen ett tag. De senaste veckorna har långa marknadsräntor legat still, eller rört sig något nedåt, i de flesta länder. Detta är sannolikt dels en reaktion på den tidigare uppgången och dels en följd av att den ökade politiska osäkerheten nu börjat påverka räntenivåerna. I USA kommer det många positiva tillväxtsignaler men president Trump möter en hel del motstånd när han försöker genomföra sin politik. Troligen har detta fått marknadsaktörerna att tvivla på att en snar omläggning av skatte- och handelspolitik kommer att lyfta tillväxt och inflation ytterligare framöver. Även i Europa är tillväxtutsikterna ljusare än tidigare, men Brexit-oron grumlar de mer långsiktiga utsikterna och osäkerhet inför de kommande valen i bl.a. Nederländerna och Frankrike har fått ränteskillnader mellan länder att öka. Marknadsaktörernas efterfrågan på säkra investeringar har ökat, vilket tryckt ned obligationsräntorna i de stabilaste länderna. Även i Sverige har räntorna rört sig nedåt under februari. Ekonomin fortsätter att växa snabbt, arbetsmarknaden är stark, bostadspriserna stiger och olika barometerundersökningar visar att hushåll och företag är mycket optimistiska om konsumtion och produktion. Men det slår inte igenom på ränteläget. Utöver påverkan från omvärlden har däremot ett ganska mjukt räntebesked från Riksbanken efter det senaste penningpolitiska mötet och ett inflationsutfall för januari som var lite lägre än väntat bidragit till att pressa räntorna nedåt. Troligen bidrar också de starka offentliga finanserna, under 2016 gick staten 85 miljarder plus, till att hålla nere svenska räntor. Liksom Riksbankens obligationsköp. Riksbanken svajar Inför Riksbankens senaste penningpolitiska möte den 14 februari fanns det på räntemarknaden vissa förväntningar om att en försiktig tillbakarullning av räntestimulansen skulle inledas. Riksbanken behöll styrräntan på -0,5 % och ändrade inte heller prognosen för styrräntan nämnvärt. Inga andra signaler om kommande förändringar skickades heller. Mest anmärkningsvärt var att bedömningen av den långsiktigt neutrala styrräntan, nivån där styrräntan inte påverkar ekonomin åt något håll då den är i balans, sänktes något. Detta stärker vår syn att Riksbanken kommer att vara försiktig med att strama åt även om inflationstrycket skulle stiga markant. Vi räknar med att inflationen kommer att stiga successivt upp mot inflationsmålets 2 % allt eftersom den starka ekonomiska utvecklingen och det ökade pristrycket från omvärlden slår igenom i de svenska konsumentpriserna. Vår bedömning är dock att detta kommer att ske långsamt och att både faktisk och underliggande inflation kommer att ligga under 2 % under större delen av både 2017 och Vi tror därför att Riksbanken mycket sakta kommer att gå mot en första räntehöjning under våren 2018 och sedan hinna med ytterligare en innan året är slut. Det innebär att minusräntan inte överges förrän i slutet av Därefter väntas styrräntan höjas i en takt kring en %enhet om året. Vi tror också på trendmässigt stigande långräntor i både Sverige och omvärlden men räknar med att det kan bli en del svängningar både uppåt och nedåt. Bolåneräntorna bör successivt börja röra sig uppåt under På riktigt kort sikt (1-3 månader) finns det en liten sannolikhet att vissa bolåneräntor kan sänkas något om marknadsräntorna fortsätter sjunka. Vi räknar dock med att uppgången i så fall tar fart senare under året. Sammantaget tror vi tremånadersräntan ligger marginellt högre vid årsskiftet än idag medan de längre räntorna har stigit omkring 0,5 procentenheter. Under 2018 väntas även tremånadersräntan börja stiga när Riksbanken kommer i gång med räntehöjningar. Precis som tidigare så antar vi att det tar upp mot fem till sex år innan en långsiktig jämviktsnivå för räntorna nås. Vi bedömer att 5 % är en sådan nivå för tremånadersräntan. Fördel bundet men det går att avvakta Det väger ganska jämnt i valet mellan den rörliga tremånadersräntan och de bundna räntorna om man utgår från våra ränteprognoser och antaganden. De längre bindningstiderna har en liten fördel gentemot rörlig ränta i och med att den framtida genomsnittliga rörliga räntan väntas bli upp mot 0,5 procentenheter högre än dagens bundna ränta. Slår ränteprognoserna in så kan man dock avvakta och binda senare under 2017 utan att förlora på det. Osäkerheten är som alltid stor och sannolikheten för att någon av de bundna räntorna ska löna sig, som beräknas utifrån historiska prognosfel, ligger under 60 %. Det visar att det väger rätt jämnt och talar för att en rimlig strategi är att dela upp lånet i delar och fördela på olika räntebindningstider, både rörligt och bundet. Exakt vilken eller vilka räntebindningstider som är de bästa för den enskilde låntagaren beror på den individuella situationen. I en sådan bedömning bör fler faktorer, utöver ränteprognoser och risköverväganden, vägas in. Det är oklart hur bolånemarknaden kommer att utvecklas när det gäller listräntor, snitträntor och ränterabatter framöver. Än så länge utgår våra bedömningar från SBAB:s listräntor, men det kan behöva ändras.

8 RÄNTEINSIKT forts. Prognos för SBAB Banks boräntor, olika bindningstider 24 februari 2017 Juni 2017 Dec 2017 Juni 2018 Dec 2018 Dec mån 1,69 1,70 1,75 1,95 (-0,05) 2,25 3,15 (+0,05) 2 år 1,59 1,70 (-0,05) 2,00 2,45 (-0,05) 2,95 (-0,05) 3,85 (-0,05) 5 år 2,36 2,55 (+0,05) 2,95 (-0,05) 3,45 (-0,05) 3,95 (-0,05) 5,00 Anm: Förändringar i prognosen från Boräntenytt 20 januari inom parentes. Aktuella marknadsnoteringar Räntor Instrument Senast 31/12 Reporänta - 0,50 % - 0,50 % STIBOR 3M - 0,47 % - 0,59 % Stadsobl Sv 10 år 0,54 % 0,54 % Valutor Instrument Senast YTD % USD/SEK 9,04-0,41 EUR/SEK 9,57-0,07 GBP/SEK 11,24 + 0,28 DKK/SEK 1,29-0,09 Aktieindex Instrument Senast YTD % OMX ,01 Dow Jones ,44 DAX ,98 Nikkei ,02 DJ World 344,1 + 5,53 Råvaror Instrument Senast YTD % Olja Brent $ 56,36-1,19 Koppar 3M $ ,20 Zink 3M $ ,93 Guld $ ,32 Noteringar per Denna rapport utgör ett informationsmaterial avsett för Sparbanken Syds kunder och andra intressenter. Rapporten gör inte anspråk på att vara fullständig och rapportens innehåll ska inte uppfattas som ett erbjudande om eller investeringsrådgivning att köpa, sälja eller behålla enskilda finansiella instrument. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och referenser till historisk utveckling utgör inte en tillförlitlig indikator för framtida utveckling. Denna rapport utgör vid tidpunkten för dess upprättande Sparbanken Syds marknadssyn. Denna marknadssyn kan av skäl hänförliga till omvärldsfaktorer förändras. Sparbanken Syd ansvarar inte för direkta eller indirekta förluster eller kostnader relaterat till nyttjandet av denna rapport. Mer information återfinns på Genom inloggning har bankens kunder tillgång till hela bankens fondutbud med tillhörande faktablad.

Marknadsinsikt. Kvartal

Marknadsinsikt. Kvartal Marknadsinsikt Kvartal 2 2018 Klart godkänd rapportperiod med bred försäljningstillväxt och vinster strax över förväntningarna Stigande tillväxtindikator bekräftar styrkan i den globala ekonomin Höga värderingar

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal Vinsterna faller kraftigt hänförligt till några stora bolag Inköpschefer på rekordnivåer.

Marknadsinsikt. Kvartal Vinsterna faller kraftigt hänförligt till några stora bolag Inköpschefer på rekordnivåer. Marknadsinsikt Kvartal 1 2018 Vinsterna faller kraftigt hänförligt till några stora bolag Inköpschefer på rekordnivåer Marknadsutsikter Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar undervikt En majoritet av

Läs mer

Marknadsinsikt. Nummer 3, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar undervikt

Marknadsinsikt. Nummer 3, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar undervikt Marknadsinsikt Nummer 3, 2018 Starka bolagsrapporter för årets andra kvartal och fortsatt stark konjunktur i stora delar av världen. En allt starkare dollar i kombination med en tilltagande inflation påverkar

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal Godkänd vinstutveckling på Stockholmsbörsen Den globala tillväxtindikatorn ligger på historiskt höga nivåer

Marknadsinsikt. Kvartal Godkänd vinstutveckling på Stockholmsbörsen Den globala tillväxtindikatorn ligger på historiskt höga nivåer Marknadsinsikt Kvartal 4 2017 Godkänd vinstutveckling på Stockholmsbörsen Den globala tillväxtindikatorn ligger på historiskt höga nivåer Marknadsutsikter Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar undervikt

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal 2 2016

Marknadsinsikt. Kvartal 2 2016 Marknadsinsikt Kvartal 2 2016 Inflationen uppvisar livstecken. Rapporterna för årets första kvartal kom in bättre än analytikernas prognoser, dock tynger banker. Tillväxtindikatorn i USA är allt svagare

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal 1 2016

Marknadsinsikt. Kvartal 1 2016 Marknadsinsikt Kvartal 1 2016 2016 inleds med fallande aktiemarknader och räntor världen över. Rapporterna för årets fjärde kvartal kom in något svagare än analytikernas prognoser. Den globala tillväxtindikatorn

Läs mer

Marknadsinsikt. Nummer 2, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral

Marknadsinsikt. Nummer 2, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral Marknadsinsikt Nummer 2, 2019 Lättare centralbankspolitik har gett aktiemarknaden bränsle för uppgång. Bolagsrapporterna slår förväntningarna och visar på stigande vinster. Samtidigt visar samlad statistik

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal

Marknadsinsikt. Kvartal Marknadsinsikt Kvartal 2 2017 Stark vinstutveckling på Stockholmsbörsen Amerikanska kontra europeiska aktier Globala tillväxtindikatorn uppvisar styrka Marknadsutsikter Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar

Läs mer

Marknadsinsikt. Nummer 3, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral

Marknadsinsikt. Nummer 3, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral Marknadsinsikt Nummer 3, 2019 Svagare konjunktursignaler och handelskrig skapar börsoro men ger också rekordlåga räntor. Bolagsrapporterna visade på svagare vinstutveckling och tuffa tider inom bilindustrin.

Läs mer

Marknadsinsikt. Nummer 4, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar undervikt

Marknadsinsikt. Nummer 4, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar undervikt Marknadsinsikt Nummer 4, 2018 Tilltagande marknadsoro under oktober gav börsfall världen över. Bolagsrapporterna för det tredje kvartalet nådde inte riktigt upp till högt ställda förväntningar. Investerarna

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal

Marknadsinsikt. Kvartal Marknadsinsikt Kvartal 4 2016 Ny amerikansk president. Godkända Q3 rapporter. Tillväxtindikatorn i USA vänder upp svagt samtidigt som Europa tappar fart. Marknadsutsikter Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar

Läs mer

Marknadsinsikt. Nummer 1, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral

Marknadsinsikt. Nummer 1, Marknadsutsikter. Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral Marknadsinsikt Nummer 1, 2019 Deppigt börsfacit för 2018 förbyttes till raketstart på det nya börsåret. Hyggliga bolagsrapporter och nya förväntningar på centralbankernas penningpolitik är viktigaste faktorerna

Läs mer

Marknadsinsikt. Kvartal Vinstutveckling i underkant på Stockholmsbörsen Tyska IFO-indexet ångar på. Marknadsutsikter

Marknadsinsikt. Kvartal Vinstutveckling i underkant på Stockholmsbörsen Tyska IFO-indexet ångar på. Marknadsutsikter Marknadsinsikt Kvartal 3 2017 Vinstutveckling i underkant på Stockholmsbörsen Tyska IFO-indexet ångar på Marknadsutsikter Aktier vs Räntor/Alternativa placeringar neutral Majoriteten av världens aktiemarknader

Läs mer

Swedbank Investeringsstrategi

Swedbank Investeringsstrategi Swedbank Investeringsstrategi Oktober 2014 1 Vilken skillnad gör strategisk och taktisk allokering för portföljen? Strategisk allokering (fördelning) Strategisk allokering är det portföljutseende som passar

Läs mer

VECKOBREV v.44 okt-13

VECKOBREV v.44 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Trots försiktigt positiva signaler från krisländerna i södra Europa kvarstår problemen med höga skuldnivåer och svag utveckling på arbetsmarknaderna. Detta i kombination

Läs mer

VECKOBREV v.18 apr-15

VECKOBREV v.18 apr-15 0 0,001 Makro Veckan Något överraskande som gått meddelade Riksbanken under onsdagen att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Inflationen har börjat stiga, till viss del på grund av kronans försvagning,

Läs mer

Boräntenytt Nummer 6 8 augusti

Boräntenytt Nummer 6 8 augusti Boräntenytt Nummer 6 8 augusti Rekordlåga bundna boräntor Den rörliga boräntan väntas ligga kvar på låga nivåer ett bra tag till medan de bundna boräntorna, som är nere på rekordlåga nivåer, kan börja

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

Månadskommentar juli 2015

Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Ekonomiska läget En förnyad konjunkturoro fick fäste under månaden drivet av utvecklingen i Kina. Det preliminära inköpschefsindexet i Kina för juli

Läs mer

Makrokommentar. December 2016

Makrokommentar. December 2016 Makrokommentar December 2016 Bra månad på aktiemarknaden December blev en bra månad på de flesta aktiemarknader och i Europa gick flera av de breda aktieindexen upp med mellan sju och åtta procent. Även

Läs mer

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn Höjdpunkter Agasti Marknadssyn Sammanställt av Obligo Investment Management September 2015 Höjdpunkter Marknadsoro... Osäkerhet knuten till den ekonomiska utvecklingen i Kina har präglat de globala aktiemarknaderna

Läs mer

Makrokommentar. April 2017

Makrokommentar. April 2017 Makrokommentar April 2017 God stämning på finansmarknaderna De globala aktiemarknaderna utvecklades i huvudsak positivt under den gångna månaden. Goda makroekonomiska förutsättningar och fina kvartalsresultat

Läs mer

Makrokommentar. Februari 2017

Makrokommentar. Februari 2017 Makrokommentar Februari 2017 Positiva marknader i februari Aktier utvecklades över lag bra under den gångna månaden med en uppgång för både utvecklade ekonomier och tillväxtekonomier. Oslobörsen utgjorde

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST SAMMANFATTNING De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att

Läs mer

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA SAMMANFATTNING Återhämtningen i vår omvärld går trögt, i synnerhet i eurozonen där centralbanken förväntas fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Läs mer

VECKOBREV v.20 maj-13

VECKOBREV v.20 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Finansutskottet riktar viss kritik mot Riksbanken och menar att de hade kunnat bedriva en något mer expansiv politik de senaste åren. Utskottets utredning aktualiserar

Läs mer

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN BÖRSERNA SKAKAR Allmänt: Sensommarens börsturbulens har medfört att riskläget på marknaderna ökat och investerarsentimentet försämrats. Flera stora

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 527 mnkr. Det är en minskning med 278 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 923 mnkr. Det är en ökning med 180 mnkr sedan förra månaden, och 69% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 794 mnkr. Det är en minskning med 733 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 217 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 339 mnkr. Totalt är det en ökning med 36 mnkr sedan förra månaden, 88% av

Läs mer

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING De globala börserna steg nästan 4 % under maj. Månaden har präglats av diskussioner kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU-sammarbetet samt om den amerikanska

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2017

Makrokommentar. Januari 2017 Makrokommentar Januari 2017 Lugn start på aktieåret Det hände inte mycket på finansmarknaderna i januari, men aktierna utvecklades i huvudsak positivt. Marknadsvolatiliteten, här mätt mot det amerikanska

Läs mer

Boräntenytt Nummer 2 22 januari 2012

Boräntenytt Nummer 2 22 januari 2012 Boräntenytt Nummer 2 22 januari 2 Sidan 1 Riksbankens Groundhog Day Sidan 3 Liten ljusning på bostadsmarknaden Riksbankens Groundhog Day Vi håller fast vid prognosen att styrräntan kommer att sänkas till

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 633 mnkr. Det är en ökning med 40 mnkr sedan förra månaden, och 45% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Konjunkturen och de finansiella marknaderna

Konjunkturen och de finansiella marknaderna Konjunkturen och de finansiella marknaderna Länsförsäkringar 1 Agenda Länsförsäkringars huvudscenario* Global tillväxt, kapacitetsutnyttjande Inflation Arbetsmarknad Centralbankspolitik Tillväxtmarknaderna

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS 17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS Flera centralbanker bedriver en mycket expansiv penningpolitik för att ge stöd åt den ekonomiska utvecklingen och för att inflationen skall stiga.

Läs mer

Makrokommentar. November 2016

Makrokommentar. November 2016 Makrokommentar November 2016 Stora marknadsrörelser efter valet i USA Finansmarknaderna överraskades av Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet och marknadens reaktioner lät inte vänta på

Läs mer

VECKOBREV v.37 sep-15

VECKOBREV v.37 sep-15 0 0,001 Makro Inflationsmålet vara eller icke vara diskuteras allt mer frekvent och på DI-debatt ger vice riksbankscheferna Martin Flodén och Per Jansson svar på tal. Kritikerna menar att Riksbanken jagar

Läs mer

VECKOBREV v.19 maj-13

VECKOBREV v.19 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Under den händelsefattiga gånga veckan hölls ett G7-möte där det framkom att länderna inte fördömer den expansiva politiken som flera centralbanker bedriver. Japans ultralätta

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 268 mnkr. Det är en ökning med 6 mnkr sedan förra månaden. Räntan för månaden

Läs mer

Makrokommentar. Mars 2017

Makrokommentar. Mars 2017 Makrokommentar Mars 2017 Uppgång i mars i Europa De ekonomiska nyckeltal som inkommit hittills under 2017 har i hög grad överraskat positivt och bidragit till den goda stämningen på finansmarknaderna.

Läs mer

VECKOBREV v.36 sep-15

VECKOBREV v.36 sep-15 0 0,001 Makro Riksbanken meddelade att reporäntan lämnas oförändrad på -0,35 procent. Sedan det senaste beslutet i juli är revideringarna i Riksbankens konjunkturs- och inflationsprognoser små varför direktionen

Läs mer

Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid

Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid SEB, Västerås 7 oktober 2015 Vice riksbankschef Martin Flodén Miljarder kronor Minusränta och tillgångsköp Mycket låg reporänta Köp av statsobligationer 160

Läs mer

VECKOBREV v.21 maj-13

VECKOBREV v.21 maj-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Börserna runt om i världen föll kraftigt i slutet på förra veckan. Det var främst Ben Bernakes uttalande om att Federal Reserve redan under sommaren kan dra ner på de

Läs mer

VECKOBREV v.15 apr-15

VECKOBREV v.15 apr-15 0 0,001 Makro Veckan På onsdag som kommer gått regeringen lägga fram sin vårbudget, vars innehåll i stora drag redan är känt. På DI Debatt har ett antal företrädare för svenska arbetsgivarorganisationer

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 321 mnkr. Det är en ökning med 8 mnkr sedan förra månaden, och 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING Det globala aktieindexet MSCI World gick ned 1,10%, dock steg svenska börsen med 1,20% (OMXS30). Börs- och kreditmarknaderna har inlett 2016 svagt som en

Läs mer

VECKOBREV v.13 mar-14

VECKOBREV v.13 mar-14 Veckan som gått 0 0,001 Makro I söndags träffades USA och Rysslands utrikesministrar i Paris, ingen uppgörelse nåddes men båda underströk att de tror på en diplomatisk lösning. John Kerry framhöll att

Läs mer

Månadskommentar oktober 2015

Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Ekonomiska läget Den värsta oron för konjunktur och finansiella marknader lade sig under månaden. Centralbankerna med ECB i spetsen signalerade

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 691 mnkr och stadens borgensåtagande var 1 mnkr för bolaget. Den totala skulden

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 102 mnkr och stadens borgensåtagande var 146 mnkr för bolaget. Den totala skulden

Läs mer

Månadsrapport januari 2010

Månadsrapport januari 2010 Månadsrapport januari 2010 Månadsrapporten innehåller beskrivning och analys av rådande marknadsläge, prognos för kommande månad samt aktuell fördelning i modellportföljen. Utifrån modellportföljen visas

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Boräntenytt Nummer 3 14 april 2011

Boräntenytt Nummer 3 14 april 2011 Boräntenytt Nummer 3 14 april 211 Säker Riksbank i osäker omvärld Den svenska ekonomin växer snabbt och vi räknar fortfarande med att Riksbanken höjer styrräntan tre gånger till i år och att långa räntor

Läs mer

Månadskommentar mars 2016

Månadskommentar mars 2016 Månadskommentar mars 2016 Ekonomiska utsikter Måttligt men dock högre löneökningar Den svenska avtalsrörelsen ser ut att gå mot sitt slut och överenskomna löneökningar ligger kring 2,2 procent vilket är

Läs mer

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank Swedbank Private Banking Joakim Axelsson Swedbank Stockholmsbörsen 1100 SIX Portfolio Return Index -0,35-0,35% Stockholm Stock Exchange, SIXIDX, SIX Portfolio Return Index, Last index 1100 1000 1000 900??

Läs mer

Månadskommentar juli 2016

Månadskommentar juli 2016 Månadskommentar juli 2016 Ekonomiska utsikter Stark svensk arbetsmarknad Arbetsmarknadsdata för Sverige visar att arbetslösheten har sjunkit till 6,6% i juni. Svensk arbetsmarknad börjar nu närma sig sin

Läs mer

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

Alternativscenario: svagare tillväxt i euroområdet

Alternativscenario: svagare tillväxt i euroområdet Konjunkturläget mars 6 FÖRDJUPNING Alternativscenario: svagare tillväxt i euroområdet Risken för en sämre utveckling i euroområdet än i Konjunkturinstitutets huvudscenario dominerar. En mer dämpad tillväxt

Läs mer

Boräntenytt SBAB:s analys och prognoser 8 september Sidan 2 Riksbanken eller marknaden? Sidan 4 Valet, räntorna och kronan

Boräntenytt SBAB:s analys och prognoser 8 september Sidan 2 Riksbanken eller marknaden? Sidan 4 Valet, räntorna och kronan Boräntenytt SBAB:s analys och prognoser 8 september 20 Sidan 2 Riksbanken eller marknaden? Sidan 4 et, räntorna och kronan Riksbanken eller marknaden? Riksbanken är inställd på att styrräntan successivt

Läs mer

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 7 308 mnkr och stadens borgensåtagande var 3 mnkr för bolaget. Den totala

Läs mer

Boräntenytt SBAB:s analys och prognoser 17 februari Sidan 2 Ränteuppgång på gång Sidan 4 Ny syn på normal kort boränta

Boräntenytt SBAB:s analys och prognoser 17 februari Sidan 2 Ränteuppgång på gång Sidan 4 Ny syn på normal kort boränta Boräntenytt SBAB:s analys och prognoser 17 februari 20 Sidan 2 Ränteuppgång på gång Sidan 4 Ny syn på normal kort boränta Ränteuppgång på gång Riksbanken räknar med att höja styrräntan i juli eller september.

Läs mer

Månadskommentar november 2015

Månadskommentar november 2015 Månadskommentar november 2015 Månadskommentar november 2015 Ekonomiska läget Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin avseende november avspeglar på ett bra sätt det globala konjunkturscenariot. Tillväxten

Läs mer

Makrokommentar. November 2013

Makrokommentar. November 2013 Makrokommentar November 2013 Fortsatt positivt på marknaderna Aktiemarknaderna fortsatte uppåt i november. 2013 ser därmed ut att kunna bli ett riktigt bra år för aktieinvesterare världen över. De nordiska

Läs mer

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 juli 2018

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 juli 2018 Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential per 31 juli 2018 Viktig Information. Detta marknadsbrev är enbart ämnad som information och utgör inget erbjudande om eller utfästelse att köpa

Läs mer

FINANSRAPPORT. Region Jämtland Härjedalen

FINANSRAPPORT. Region Jämtland Härjedalen FINANSRAPPORT Region Jämtland Härjedalen Sammanfattning Översikt Upplåning Lån (kr) Derivat ränteswappar (kr) Genomsnittsränta Genomsnittsränta (inkl ränteswappar) Lånemarginal mot Stibor 3m Genomsnittlig

Läs mer

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET 10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF så godkänndes till slut ett sparpaket från

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder oktober 2015

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder oktober 2015 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder oktober 215 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 281 mnkr. Totalt är det är en minskning med 41 mnkr sedan förra månaden, 81% av ramen

Läs mer

Makrokommentar. Juni 2016

Makrokommentar. Juni 2016 Makrokommentar Juni 2016 Nej till EU i Storbritannien Hela juni månad präglades av upptakten och efterverkningarna av folkomröstningen om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Den 23 juni röstade

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholmshem december 2007

Finansiell månadsrapport Stockholmshem december 2007 Finansiell månadsrapport Stockholmshem december 2007 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 7 917 mnkr. Det är en ökning med 85 mnkr sedan förra månaden, och 87% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

VECKOBREV v.3 jan-15

VECKOBREV v.3 jan-15 0 0,001 Makro Veckan Valutakaos som uppstod gått efter att Schweiziska centralbanken slopade det valutagolv mot euron om 1.20 som infördes 2011. Schweizerfrancen sågs under eurokrisen som en säker hamn

Läs mer

Penningpolitik när räntan är nära noll

Penningpolitik när räntan är nära noll Penningpolitik när räntan är nära noll 48 Sedan början på oktober förra året har Riksbanken sänkt reporäntan kraftigt. Att reporäntan snabbt närmat sig noll har aktualiserat två viktiga frågor: Hur långt

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2014

Makrokommentar. Januari 2014 Makrokommentar Januari 2014 Negativ inledning på året Året fick en dålig start för aktiemarknaderna världen över. Framför allt var det börserna på tillväxtmarknaderna som föll men även USA och Europa backade.

Läs mer

Månadskommentar Augusti 2015

Månadskommentar Augusti 2015 Månadskommentar Augusti 2015 Månadskommentar augusti 2015 Ekonomiska läget Konjunkturoron förstärktes under augusti drivet av utvecklingen i Kina. En fortsatt svag utveckling för det preliminära inköpschefsindexet

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 644 mnkr. Det är en ökning med 23 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Koncernbanken Delår mars 2017

Koncernbanken Delår mars 2017 Koncernbanken Delår mars 2017 1 1. Sammanfattande kommentar På aktiemarknaderna är värderingarna fortsatt höga. Under början av året har svenska långräntor fallit tillbaka efter en stark uppgång under

Läs mer

Inför Riksbankens räntebesked 25 april: Segdragen exit

Inför Riksbankens räntebesked 25 april: Segdragen exit 17 April 2019 Inför Riksbankens räntebesked 25 april: Segdragen exit Torbjörn Isaksson Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent men sänker räntebanan något i närtid enligt vår bedömning.

Läs mer

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING Greklandsoron har präglat även juli månad. Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

Det ekonomiska läget och penningpolitiken

Det ekonomiska läget och penningpolitiken Det ekonomiska läget och penningpolitiken SCB 6 oktober Vice riksbankschef Per Jansson Ämnen för dagen Penningpolitiken den senaste tiden (inkl det senaste beslutet den september) Riksbankens penningpolitiska

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) november 2008

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) november 2008 Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) november 2008 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 13 721 mnkr. Det är en ökning med 497 mnkr sedan förra månaden. Räntan för

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 augusti

SEB House View Marknadssyn 2018 augusti SEB House View Marknadssyn 2018 augusti Summering Makro och politik Börs och marknad Slutsatser Fördjupning Vår marknadssyn, augusti 2018 Något mer försiktig marknadssyn Marknadsbarometern 50% 65% Sommarmånaderna

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder januari 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 525 mnkr.det är en ökning med 122 mnkr sedan förra månaden, 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 oktober

SEB House View Marknadssyn 2018 oktober SEB House View Marknadssyn 2018 oktober Summering Marknadsutveckling Drivkrafter Prognoser Fördjupning Vår marknadssyn, oktober 2018 Positiv marknadssyn med uppgraderad risk Marknadsbarometern 50% 65%

Läs mer

Makrokommentar. April 2016

Makrokommentar. April 2016 Makrokommentar April 2016 Positiva marknader i april April var en svagt positiv månad på de internationella finansmarknaderna. Oslo-börsen utvecklades dock starkt under månaden och gick upp med fem procent.

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 07 mars

SEB House View Marknadssyn 07 mars SEB House View Marknadssyn 07 mars Hur ser vi på marknadsläget just nu? Global tillväxt är stark Högre räntor oroar marknaderna Goda vinstprognoser 75% Låga räntor och god likviditet ett tag till Försiktig

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR Sammanfattning Eurozonen växte med drygt 1 procent i årstakt under förra årets sista kvartal. Trots att många såg det som positivt,

Läs mer

Månadsrapport december 2009

Månadsrapport december 2009 Månadsrapport december 2009 Månadsrapporten innehåller beskrivning och analys av rådande marknadsläge, prognos för kommande månad samt en modellportfölj. Utifrån modellportföljen visas här en kundportfölj

Läs mer

Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv. Jörgen Kennemar

Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv. Jörgen Kennemar Utvecklingen i den svenska ekonomin ur bankens perspektiv Jörgen Kennemar Efter vinter kommer våren... 2 Globala tillväxten en återhämtning har inletts med Asien i spetsen 3 Den globala finanskrisen är

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 April

SEB House View Marknadssyn 2018 April SEB House View Marknadssyn 2018 April Summering Makro och politik Börs och marknad Slutrekommendationer Fördjupning Vår marknadssyn, april 2018 Fortsatt positiv marknadssyn Marknadsbarometern 70% Vi har

Läs mer

4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD

4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD 4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FÖRARSÄTET Veckan som gick präglades av stora rörelser. Vi fick bland annat se den största dagliga nedgången på Stockholmsbörsen sedan oron i oktober förra

Läs mer

Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid

Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid Mälardalens högskola Västerås 7 oktober 2015 Vice riksbankschef Martin Flodén Agenda Om Riksbanken Inflationsmålet Penningpolitiken den senaste tiden: minusränta

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2014

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2014 Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 557 mnkr. Totalt är det är en ökning med 2 mnkr sedan förra månaden, 71% av

Läs mer

VECKOBREV v.47 nov-11

VECKOBREV v.47 nov-11 Veckan som gått 0 0.001 Makro Den svenska arbetslösheten enligt SCB:s beräkningar steg från 6,8 % till 6,9 % i oktober, där förväntat var en oförändrad nivå. Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer förkunnade

Läs mer

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 30 juni 2018

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 30 juni 2018 Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential per 30 juni 2018 Viktig Information. Detta marknadsbrev är enbart ämnad som information och utgör inget erbjudande om eller utfästelse att köpa

Läs mer

VECKOBREV v.43 okt-13

VECKOBREV v.43 okt-13 Veckan som gått 0 0,001 Makro 1000 Föregående vecka blev förhållandevis lugn ur nyhetssynpunkt där Riksbankens räntebesked var den stora behållningen. Både riksbankschefs Ingves och Stellan Lundström,

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) september 2009

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) september 2009 Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) september 2009 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 12 791 mnkr. Det är en ökning med 20 mnkr sedan förra månaden. Räntan för

Läs mer