Dnr REMISS Enligt sändlista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr REMISS Enligt sändlista"

Transkript

1 Dnr REMISS Enligt sändlista Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning komplettering till förslaget till allmänt råd om årsbokslut med tillhörande vägledning Bokföringsnämnden (BFN) har vid sitt sammanträde den 29 november 2016 beslutat att remittera ett kompletterande förslag i form av en ny allmän rådspunkt och ett nytt kapitel om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning. Förslaget kompletterar det tidigare remitterade förslaget avseende nytt allmänt råd om årsbokslut med tillhörande vägledning. Förslaget och bilagor finns på BFN:s webbplats, Bakgrund BFN beslutade vid sitt sammanträde den 23 mars 2015 att remittera ett förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut. Flera remissinstanser menade att förslaget var alltför begränsande i förhållande till bestämmelserna om årsbokslut i bokföringslagen (1999:1078), BFL. Det framfördes även invändningar mot att det skulle finnas två separata regelverk för årsbokslut. Det remitterade förslaget BFN överväger att komplettera det under år 2015 remitterade förslaget med bestämmelser som medger att balans- och resultaträkningen i årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning i tillämpliga delar. Förslaget innebär att de begränsningar som det tidigare remitterade förslaget innebar undanröjs samt att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. Förslaget innehåller en ny allmän rådspunkt, punkt 1.6, som innebär att om bestämmelserna i kapitel 2 16 eller 18 i det allmänna rådet om årsbokslut innebär begränsningar för företaget vid tillämpningen av bestämmelserna i årsredovisningslagen (1995:1554) som anges i 6 kap. 4 andra stycket BFL får företaget tillämpa Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning i de delar som avser bestämmelserna i årsredovisningslagen som anges i 6 kap. 4 andra stycket BFL. BOKFÖRINGSNÄMNDEN Brunnsgatan 3 Tel Box 7849 Fax: STOCKHOLM

2 Dnr Väljer ett företag att tillämpa punkt 1.6 innebär det att företaget därutöver endast ska tillämpa punkterna och punkt 3.6 samt kapitel 17 Upplysningar och kapitel 20 Särskilda regler för företag som upprättar årsbokslut enligt punkt 1.6 i det allmänna rådet. Vid upprättandet av balans- och resultaträkningen i årsbokslutet tillämpas Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning och koncernredovisning i stället för kapitel 2 16 och i det allmänna rådet. 1 Enskilda näringsidkare som tillämpar punkten 1.6 ska även tillämpa bestämmelserna i det allmänna rådet om vilka tillgångar och skulder som ska eller får redovisas i enskild näringsverksamhet. Reglerna i det tidigare remitterade förslaget till allmänt råd om årsbokslut präglas av förenklingar och av försiktighetsprincipen vilket bl.a. innebär vissa begränsningar i hur ett företag kan redovisa sina tillgångar och skulder. Enligt den nu remitterade kompletteringen kan ÅRL:s bestämmelser däremot tillämpas fullt ut inom ramen för vad BFL anger. BFN föreslår att de nya bestämmelser som tillkommer för företag som väljer att tillämpa punkt 1.6 förs in i ett eget kapitel, kapitel 20. Kapitlet innehåller bl.a. bestämmelser om vilka upplysningar företaget ska lämna utöver de upplysningar som ska lämnas enligt kapitel 17 och bestämmelser som ska tillämpas när företaget upprättar årsbokslutet enligt punkt 1.6 första gången. I kapitlet regleras även i vilka situationer företaget får övergå till att upprätta årsbokslutet utan tillämpning av punkten 1.6. BFN:s avsikt är att de föreslagna reglerna ska beslutas samtidigt, och med samma ikraftträdande, som det tidigare remitterade förslaget till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut. Förslaget till allmänt råd med bilagor finns att ladda ner på webbadressen Vill ni som remissinstans ha ett utskrivet material skickat till er, sänd ett mejl till bfn@bfn.se eller kontakta BFN på (telefontid vardagar ). Remissynpunkter Synpunkter lämnas endast per e-post till bfn@bfn.se senast den 28 februari Lämna svaren både i word- och pdf- format. Frågor om remissen kan ställas till Eva Sundberg (eva.sundberg@bfn.se eller ). Stefan Pärlhem kanslichef Eva Sundberg handläggare 1 Det ursprungliga förslaget som remitterades under år 2015 innehåller totalt 21 kapitel. Förslaget kommer sannolikt omarbetas på ett sätt som medför att två kapitel utgår. Det innebär att av det ursprungliga förslaget återstår 19 kapitel. Med det nya kapitlet med särskilda regler för företag som upprättar årsbokslutet med tillämpning av punkt 1.6 kommer det allmänna rådet bestå av 20 kapitel totalt. 2(4)

3 Dnr Sändlista 1. Advokatsamfundet 2. Ekobrottsmyndigheten 3. FAR 4. Folkbildningsrådet 5. Föreningen stiftelser i samverkan 6. Företagarförbundet 7. Företagarna 8. Handelshögskolan i Stockholm 9. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet 10. IOGT-NTO 11. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF 12. Landsorganisationen i Sverige, LO 13. Lions 14. Lunds universitet 15. Nämnden för statligt stöd till trossamfund 16. Näringslivets Regelnämnd, NNR 17. Pingst FFS 18. Rekonstruktörer & konkursförvaltarkollegiet (REKON) 19. Riksidrottsförbundet 20. SIE-gruppen 21. Scouterna 22. Skatteverket 23. Statistiska Centralbyrån, SCB 24. Svenska Bankföreningen 25. Svenska jägarförbundet 26. Svenskt Näringsliv 27. Sveriges frikyrkosamråd 28. Sveriges förenade studentkårer 29. Sveriges Häradsallmänningsförbund 30. Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF 31. Sydsvenska Industri- och handelskammaren 32. Tjänstemännens Centralorganisation, TCO 33. Upplysningscentralen 34. Villaägarna 35. XBRL Sweden 36. Örebro universitet För kännedom: Justitiedepartementet, enheten för fastighets- och associationsrätt 3(4)

4 Dnr Bilagor: 1. Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning komplettering till förslaget till allmänt råd om årsbokslut med tillhörande vägledning 2. Konsekvensutredning 3. Läsanvisning till det remitterade förslaget 4(4)

5 Bilaga 1 Kapitel 1 Tillämpning Allmänt råd 1.6 Om reglerna i kapitel 2 16 eller 18 i detta allmänna råd innebär begränsningar för företaget vid tillämpningen av bestämmelserna i årsredovisningslagen (1995:1554) som anges i 6 kap. 4 andra stycket bokföringslagen (1999:1078) får företaget tillämpa reglerna i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning. Väljer företaget att upprätta årsbokslutet enligt första stycket ska företaget endast tillämpa punkterna och 3.6 samt kapitel 17 och 20 i detta allmänna råd. Om företaget är en enskild näringsverksamhet ska det vid tillämpningen av första stycket utöver de regler som anges i andra stycket även tilllämpa punkterna, 5.35, och i detta allmänna råd. Kommentar Reglerna i det allmänna rådet präglas av förenklingar och av försiktighetsprincipen. Det innebär vissa begränsningar i hur ett företag kan redovisa sina tillgångar och skulder i förhållande till ÅRL:s bestämmelser. Exempelvis tillåter det allmänna rådet inte aktivering av egenupparbetade immateriella anläggningstillgångar, komponentavskrivning eller redovisning av uppskjuten skatt. Punkt 1.6 gör det däremot möjligt att tillämpa ÅRL:s bestämmelser fullt ut inom ramen för vad BFL anger. För att tillämpa punkt 1.6 krävs det att reglerna i kapitel 2 16 eller 18 innebär begränsningar för det enskilda företaget i förhållande till vad som följer av BFL och ÅRL. Skatteskäl är inte en sådan begränsning som gör det möjligt att tilllämpa punkt 1.6. Regler om upplysningar i ett årsbokslut finns inte i Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning och koncernredovisning. De upplysningar som årsbokslutet ska innehålla framgår av 6 kap. 5 BFL och kapitel 17 i det allmänna rådet. I kapitel 20 finns särskilda regler för företag som upprättar årsbokslut enligt punkt 1.6. Kapitlet innehåller bl.a. bestämmelser om vilka upplysningar företaget ska lämna utöver de upplysningar som ska lämnas enligt kapitel 17 och bestämmelser som ska tillämpas när företaget upprättar årsbokslutet enligt punkt 1.6 första gången. I kapitlet regleras även i vilka situationer företaget får övergå till att upprätta årsbokslutet utan tillämpning av punkt 1.6. Av punkt 1.6 andra stycket följer att företaget inte ska tillämpa punkt 1.7, kapitel 2-16 och med undantag för punkt 3.6. Särskilda regler finns för enskild näringsverksamhet i tredje stycket. 1(6)

6 Bilaga 1 Kapitel 20 Särskilda regler för företag som upprättar årsbokslut enligt punkt 1.6 Tillämpning Allmänt råd 20.1 Detta kapitel ska tillämpas när ett företag upprättar årsbokslut enligt punkt 1.6. Grundläggande bestämmelser Lagtext 6 kap. 4 BFL Ett årsbokslut ska bestå av en resultaträkning och en balansräkning. Årsbokslutet ska upprättas i vanlig läsbar form eller i elektronisk form. Beloppen i årsbokslutet ska anges i svenska kronor. När årsbokslutet upprättas, ska följande bestämmelser i årsredovisningslagen (1995:1554) tillämpas: 1 kap. 4-6 om koncern, intresseföretag m.m., 2 kap. 2 om överskådlighet och god redovisningssed, 2 kap. 3 a om väsentlighet, 2 kap. 4 om andra grundläggande redovisningsprinciper, 2 kap. 7 om undertecknande, 3 kap. 1 och 2 om balans- och resultaträkningarnas innehåll, 3 kap. 3 och 4 om uppställningsformer, 3 kap. 9 om redovisning av avsättningar, 3 kap. 11 första stycket om resultaträkning i förkortad form, 4 kap. 1 och 2 om vad som är anläggningstillgångar och omsättningstillgångar, 4 kap. 3 första stycket om anskaffningsvärdet för anläggningstillgångar, 4 kap. 4 om avskrivning av anläggningstillgångar, 4 kap. 5 om nedskrivning av anläggningstillgångar, 4 kap. 9 om värdering av omsättningstillgångar, 4 kap. 10 om värdering av pågående arbeten, 4 kap. 11 om varulagrets anskaffningsvärde, 4 kap. 12 om redovisning till bestämd mängd och fast värde, 4 kap. 13 om omräkning av fordringar och skulder i utländsk valuta, och 4 kap. 15 a om värdering av avsättningar. Lag (2015:821) Allmänt råd 20.2 Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning ska tillämpas på samtliga bestämmelser i årsredovisningslagen som 6 kap. 4 andra stycket bokföringslagen (1999:1078) anger ska tillämpas när årsbokslutet upprättas. I punkt 20.7 anges i vilka situationer företaget får övergå till att upprätta årsbokslutet utan tillämpning av punkt 1.6. Kommentar Väljer företaget att tillämpa punkt 1.6 innebär det att Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning tillämpas på samtliga bestämmelser i ÅRL som 6 kap. 4 andra stycket BFL anger ska tillämpas när årsbokslutet upprättas. Det innebär att de flesta kapitel i Bok- 2(6)

7 Bilaga 1 föringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning ska tillämpas av företaget. De regler i Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning och koncernredovisning som avser andra bestämmelser i ÅRL än de som anges i BFL tilllämpas inte av företaget. Detta innebär t.ex. att regler om koncernredovisning, noter och förvaltningsberättelsen inte tillämpas. Detta innebär också att ÅRL:s regler om värdering till verkligt värde inte får tillämpas av företaget. Upplysningar Kommentar Lagtext Vilka upplysningar som ska lämnas framgår av kapitel 17. I punkterna 20.3 och 20.4 anges vilka ytterligare upplysningar företaget ska lämna om företaget upprättar årsbokslutet enligt punkt kap. 5 BFL I årsbokslutet ska företaget lämna de ytterligare upplysningar som anges i andra och tredje styckena. Upplysningar ska lämnas om: 1. vilka principer för värdering av tillgångar, avsättningar och skulder som har tillämpats, 2. hur värdet av varje post som tas upp som anläggningstillgång i balansräkningen har beräknats, 3. hur stor del av de totala skulderna som ska betalas senare än ett år efter balansdagen, 4. ställda säkerheter, med angivande av säkerheternas omfattning, art och form, och 5. summan av garantiåtaganden, ekonomiska åtaganden och eventuella förpliktelser som inte tas upp i balansräkningen (eventualförpliktelser). Om företaget har ändrat redovisningsprinciper, ska en upplysning lämnas om detta. Skälen för ändringen ska anges. Lag (2015:821). Värderingsprinciper Allmänt råd 20.3 De upplysningar om värderingsprinciper som företaget ska lämna enligt punkt 17.2 a ska innehålla a) uppgift om att företaget tillämpar punkt 1.6, och b) upplysningar om vilka värderingsprinciper som valts och som är relevanta för förståelsen av årsbokslutet. Kommentar Uppgiften enligt punkt 20.3 a kan lämnas i anslutning till den uppgift som ska lämnas enligt punkt 17.2 a och t.ex. utformas enligt följande. Årsbokslutet är upprättat i enlighet med bokföringslagen och punkt 1.6 i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 201X:X) om årsbokslut. Ett årsbokslut som upprättas med tillämpning av punkt 1.6 är upprättat enligt det allmänna rådet (BFNAR 201X:X) om årsbokslut. Genom upplysningen att punkt 1.6 tillämpats får användaren av årsbokslutet information om att bestämmelser i det allmänna rådet (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncern- 3(6)

8 Bilaga 1 redovisning har tillämpats. Upplysningar om värderingsprinciper lämnas om det underlättar för användare att förstå hur transaktioner samt andra händelser och förhållanden avspeglas i årsbokslutet. Upplysningar kan behöva lämnas om värderingsprinciper för intäktsredovisning, intresseföretag, joint venture, materiella och immateriella anläggningstillgångar, aktivering av låneutgifter, aktivering av internt upparbetade immateriella anläggningstillgångar, pågående arbeten, finansiella instrument, leasing, varulager, skatter, inklusive uppskjuten skatt, avsättningar, ersättningar till anställda, fordringar och skulder i utländsk valuta, säkringsredovisning, och offentliga bidrag. Avskrivningar Allmänt råd 20.4 Ett företag som upprättar årsbokslutet enligt punkt 1.6 ska lämna upplysning om avskrivningsmetod om annan än linjär metod tillämpats. Skulder Kommentar Enligt punkt 4.7 i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning ska skulder klassificeras som långfristiga eller kortfristiga och redovisas under egna rubriker. Den upplysning som ska lämnas enligt 6 kap. 5 andra stycket 3 BFL framgår i balansräkningen och någon ytterligare upplysning behöver därför inte lämnas. Särskilda regler första gången ett årsbokslut upprättas enligt punkt 1.6 Allmänt råd 20.5 Första gången ett årsbokslut upprättas enligt punkt 1.6 av ett företag som tidigare tillämpat annan normgivning eller upprättat årsbokslutet utan tillämpning av punkt 1.6 i detta allmänna råd, ska reglerna i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning tillämpas framåt i tiden. Om företaget vid ingången av det räkenskapsår som årsbokslutet avser 4(6)

9 Bilaga 1 har en tillgång eller skuld som omfattas av punkterna i Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning och koncernredovisning ska företaget tillämpa de punkterna. Kommentar I kapitel 35 i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning finns regler för företag som tillämpar det allmänna rådet första gången och som tidigare tillämpat annan normgivning. Huvudregeln i kapitel 35 är att posterna i ingångsbalansräkningen ska redovisas med retroaktiv tillämpning av redovisningsprinciper och värderingsregler i det allmänna rådet. Undantag från huvudregeln finns i kapitlet i punkterna Att punkt 20.5 anger att reglerna ska tillämpas framåt i tiden innebär att retroaktiv tillämpning inte är tillåten. Följden av detta blir att det inte ska göras någon justering av balanserat resultat utan årets och kommande års resultat påverkas. Det innebär alltså att reglerna i kapitel 35 om retroaktiv tillämpning inte ska tillämpas. Däremot ska punkterna tillämpas. Ett företag som är nystartat och som inte tidigare har upprättat något årsbokslut omfattas inte av punkt Upplysningar Allmänt råd 20.6 Första gången ett årsbokslut upprättas med tillämpning av punkt 1.6 ska företaget lämna upplysning om det. Övergång till att upprätta årsbokslut utan tillämpning av punkt 1.6 Lagtext Lagtext 2 kap. 4 första stycket 2 ÅRL Vid upprättandet av balansräkningen, resultaträkningen och noterna ska följande iakttas: 2. Samma principer för värdering, klassificering och indelning av de olika posterna och, i förekommande fall, delposterna ska konsekvent tillämpas från ett räkenskapsår till ett annat. Lag (2015:813) 2 kap. 4 andra stycket ÅRL Om det finns särskilda skäl och det är förenligt med 2 och 3, får avvikelse göras från vad som föreskrivs i första stycket. Lag (2015:813) Allmänt råd 20.7 Ett företag som tillämpar punkt 1.6 får övergå till att upprätta årsbokslutet utan tillämpning av den punkten endast om de omständigheter som föranledde företaget att upprätta årsbokslutet enligt punkt 1.6 inte längre finns. Kommentar Skatteskäl anses inte vara en sådan begränsning som omfattas av punkt 1.6. Därmed kan skatteskäl inte heller vara en omständighet som medför att ett före- 5(6)

10 Bilaga 1 tag kan övergå till att inte tillämpa punkt (6)

11 Bilaga 2 Dnr Konsekvensutredning - Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning komplettering till förslaget till allmänt råd om årsbokslut med tillhörande vägledning Inledning Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning ska en myndighet när den överväger nya eller förändrade regler göra en konsekvensutredning och dokumentera denna. Bokföringsnämnden (BFN) beslutade vid sitt sammanträde den 23 mars 2015 att remittera ett förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut. Remisstiden gick ut den 30 juni Flera remissinstanser menade att förslaget var alltför begränsande i förhållande till bestämmelserna om årsbokslut i bokföringslagen (1999:1078), BFL. Det framfördes även invändningar mot att det skulle finnas två separata regelverk för årsbokslut. BFN överväger att komplettera det remitterade förslaget med allmänna råd om att balans- och resultaträkningen i årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning i tillämpliga delar. Förslaget innebär att de begränsningar som det tidigare remitterade förslaget innebar undanröjs samt att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. Reglerna ska kunna tillämpas av samtliga företag som ska avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut. De som berörs är t.ex. enskilda näringsidkare och handelsbolag med endast fysiska delägare. Ideella föreningar, registrerade trossamfund och stiftelser m.fl. berörs också om dessa är bokföringsskyldiga enligt BFL. BFN:s konsekvensutredning dokumenteras i denna konsekvensanalys. Analysen utgår från de frågeställningar som finns i förordningen. 1. Beskrivning av problemet och vad BFN vill uppnå. I dag kan de företag som berörs av BFN:s föreslagna regelverk välja att antingen följa BFN:s normgivning eller Redovisningsrådets rekommendationer RR 1 RR 29. Redovisningsrådet finns inte längre och deras rekommendationer uppdateras följaktligen inte. BFN har tidigare anpassat en del av Redovisningsrådets rekommendationer till att bättre passa mindre, ickenoterade företag. Ett företag som tillämpar BFN:s anpassningsnormgivning ska tillämpa den i sin helhet, men får hämta vägledning i de redovisningsrådsnormer som inte anpassats av BFN. BFN:s nuvarande normgivning, för de här aktuella företagen, består av ett stort antal allmänna råd, rekommendationer och uttalanden med regler som behandlar olika sakområden. De nuvarande normerna är därmed svåra att överblicka och tillämpa. BOKFÖRINGSNÄMNDEN Brunnsgatan 3 Tel Box 7849 Fax: STOCKHOLM

12 Dnr BFN remitterade under år 2015 ett förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut. Reglerna i det remitterade förslaget syftade till att vara enkla, tydliga och heltäckande och inte bygga på egna bedömningar och principer. Reglerna präglas av förenklingar och av försiktighetsprincipen vilket bl.a. innebär vissa begränsningar i hur ett företag kan redovisa sina tillgångar och skulder. Flera remissinstanser menade att förslaget var alltför begränsande i förhållande till bestämmelserna om årsbokslut i BFL. Det framfördes även invändningar mot att det skulle finnas två separata regelverk för årsbokslut. Genom det nu remitterade förslaget hörsammar BFN den kritiken och kompletterar det tidigare remitterade förslaget enligt nedan. Det nu remitterade förslaget innebär att balans- och resultaträkningen i årsbokslutet får upprättas med tillämpning av årsredovisningslagens bestämmelser fullt ut inom ramen för vad 6 kap. 4 andra stycket BFL anger och utan de begränsningar som följer när företaget tillämpar förenklade regler. Denna möjlighet tas in i det tidigare remitterade förslaget genom ett tillägg i första kapitlet. Kapitlet kompletteras med en allmän rådspunkt, punkt 1.6, med innebörd att företaget får tillämpa Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning i de delar som avser bestämmelserna i årsredovisningslagen som anges i 6 kap. 4 andra stycket bokföringslagen. Väljer företaget att tillämpa punkt 1.6 och därmed Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning innebär det att det allmänna rådet om årsredovisning och koncernredovisning tillämpas på samtliga bestämmelser i ÅRL som 6 kap. 4 andra stycket BFL anger ska tillämpas när balans- och resultaträkningen i årsbokslutet upprättas. De regler i Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning och koncernredovisning som avser andra bestämmelser i ÅRL än de som anges i BFL tillämpas inte av företaget. Detta innebär t.ex. att regler om koncernredovisning, noter och förvaltningsberättelsen inte tillämpas. Detta innebär också att ÅRL:s regler om värdering till verkligt värde inte får tillämpas av företaget. K3 är ett principbaserat regelverk och huvudregelverk för att upprätta årsredovisning och koncernredovisning. Det innebär att behovet av upplysningar som ska lämnas enligt 6 kap. 5 BFL ökar. De ytterligare upplysningar som dessa företag ska lämna i årsbokslutet tas in i ett nytt kapitel i det tidigare remitterade förslaget, kapitel 20. Ett visst behov av andra särregler uppstår också utöver kravet på upplysningar. Även dessa bestämmelser tas in i kapitel 20. Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. 2. Beskrivning av vilka alternativa lösningar som finns för det BFN vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd. Ett alternativ är att inte ge ut ett samlat regelverk utan att i stället ha kvar nuvarande regler. Ett sådant alternativ innebär att reglerna finns i ett stort antal dokument och att reglerna inte alltid är anpassade till mindre företags förutsättningar att tillämpa dem. Ett annat alternativ är att ge ut två regelverk varav det ena är förenklat med begränsningar i förhållande till BFL och ett regelverk med mer avancerade bestämmelser vilka är principbaserade. Det senare 2(5)

13 Dnr alternativet har kritiserats av remissinstanserna och det är mot bakgrund av det som det nuvarande förslaget läggs fram. Ett alternativ skulle kunna vara att ge ut ge ut ett samlat regelverk med regler som är helt fristående i förhållande till BFN:s andra samlade regelverk vilka anpassats till olika kategorier av företag (K2 och K3). Ett sådant alternativ kan antas försvåra för företag som önskar övergå till att avsluta den löpande bokföringen med en årsredovisning i stället för med ett årsbokslut. 3. Vilka som berörs av regleringen. Det allmänna rådet får tillämpas av företag som enligt 6 kap. 3 första stycket BFL ska avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut. Exempel på sådana företag är enskilda näringsidkare, handelsbolag med endast fysiska personer som delägare. Ideella föreningar, registrerade trossamfund och stiftelser m.fl. berörs också, om dessa är bokföringsskyldiga. 4. Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser som regleringen medför och en jämförelse av konsekvenserna för de övervägda regleringsalternativen. Det är Bokföringsnämndens bedömning att det tidigare remitterade förenklade regelverket kommer att leda till lättnader i den administrativa bördan och att det därmed innebär en kostnadsbesparing. De nu föreslagna reglerna blir frivilliga att tillämpa för företagen. Att upprätta årsbokslutet med mer avancerade och principbaserade regler försvårar arbetet med att ta fram årsbokslutet genom fler bedömningar och valmöjligheter, vilket i sin tur kan innebära en högre kostnad för att upprätta årsbokslutet för de företag som väljer att tillämpa dessa regler. Det har inte varit möjligt att göra en bedömning av förslagets effekt i ökade kostnader för företaget i kronor. Det är emellertid en valmöjlighet som erbjuds vilket innebär att företag som väljer att upprätta årsbokslutet enligt de förenklade reglerna och avstår från att tillämpa de mer avancerade och principbaserade reglerna inte får några ökade kostnader alls. De företag som överväger att tillämpa alternativet får göra en avvägning av nyttan vägd mot eventuella kostnader. 5. Bedömning av om regleringen överensstämmer med eller går utöver de skyldigheter som följer av Sveriges anslutning till Europeiska unionen. BFN:s regelverk om årsbokslut har utformats utifrån BFL:s bestämmelser. BFL:s bestämmelser om årsbokslut är inte ett harmoniserat område inom den Europeiska unionen. 6. Bedömning av om särskilda hänsyn behöver tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och om det finns behov av speciella informationsinsatser. Det remitterade förslaget kommer att vara en del i det sedan tidigare remitterade förslaget om årsbokslut. Det kommer därmed att träda i kraft vid samma tidpunkt. Sedan projektet med samlade regelverk inleddes lämnas information fortlöpande om hur projektet framskrider. Vid behov kommer särskilda informationsinsatser att genomföras. 3(5)

14 Dnr Antalet företag som berörs, vilka branscher företagen är verksamma i samt storleken på företagen. Enligt Skatteverkets register fanns det vid utgången av år st enskilda näringsidkare registrerade, st handelsbolag och kommanditbolag (i uppgiften ingår även bolag med juridiska personer som delägare), st ideella föreningar, st registrerade trossamfund och st stiftelser och fonder, pensionsstiftelser och personalstiftelser. Statistik från SCB och bolagsverket visar något lägre siffror. Samtliga företag som får avsluta räkenskapsåret med ett årsbokslut enligt 6 kap. 3 BFL berörs. Det är företag som är mindre företag enligt definitionen i 1 kap 3 5 årsredovisningslagen (1995:1554). Den möjlighet som förslaget innebär riktar sig främst till företag som beroende på verksamhetens inriktning och omfattning har behov av en mer avancerad redovisning och kan därför förväntas tillämpas av endast ett mycket litet antal företag. 8. Vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. Regler om hur ett årsbokslut ska upprättas finns redan i dag. Tidsåtgången för att upprätta ett årsbokslut varierar stort mellan företagen bl.a. beroende på verksamhetens inriktning och omfattning samt företagets organisation och kunskap. Genom regelverket samlas reglerna hur ett årsbokslut upprättas i ett dokument, vilket kan antas innebära en minskad tidsåtgång för att upprätta årsbokslutet och därmed minskade administrativa kostnader. 9. Vilka andra kostnader den föreslagna regleringen medför för företagen och vilka förändringar i verksamheten som företagen kan behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen. BFN ser inte att den föreslagna regleringen medför några andra kostnader eller förändringar i verksamheten. Företagen upprättar redan idag årsbokslut och har kostnader för det arbetet. 10. I vilken utsträckning regleringen kan komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen. BFN ser inte att konkurrensförhållandena för företagen påverkas. 11. Hur regleringen kan komma att påverka företagen i andra avseenden. Genom det samlade regelverket förenklas företagens arbete att upprätta årsbokslut, vilket kan antas medföra en minskad tidsåtgång för det arbetet. 12. Behov av särskilda hänsyn till små företag vid reglernas utformning. I projektet med samlade regelverk för företag av olika slag och storlek innefattas en generell hänsyn till små företag på så sätt att regelverken för mindre företag ska vara enkla, tydliga och heltäckande samt inte bygga på bedömningar och principer. Den möjlighet som det nu remitterade förslaget innebär riktar sig främst till företag som beroende på verksamhetens inriktning och omfattning har behov av en mer avancerad redovisning och kan endast förväntas tillämpas av ett mycket litet antal företag. Förslaget har därför utarbetats med denna utgångspunkt. Det innebär att första kapitlet innehåller en ny allmän rådspunkt och övriga 4(5)

15 Dnr föreslagna ändringar samlas i ett eget kapitel med särskilda regler för de företag som väljer att utnyttja den särskilda bestämmelsen i första kapitlet. Genom att samla de särskilda bestämmelserna i ett separat kapitel undviks att övriga kapitel i det allmänna rådet tyngs med bestämmelser som endast avser dessa företag. 5(5)

16 Bilaga 3 Dnr Läsanvisning BFN beslutade den 29 november 2016 att remittera ett kompletterande förslag i form av en ny allmän rådspunkt och ett nytt kapitel om att årsbokslutet även ska kunna upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning. Förslaget kompletterar det tidigare remitterade förslaget avseende nytt allmänt råd om årsbokslut med tillhörande vägledning. Det tidigare remitterade förslaget finns att ladda ner på webbadressen Det tidigare remitterade förslaget består av 21 kapitel. Av de ursprungliga 21 kapitlen kommer sannolikt två utgå. Det innebär att numreringen avseende kapitel 5 och däröver är ändrad jämfört med det ursprungliga förslaget. Efter omarbetning och komplettering av det ursprungliga förslaget kommer det allmänna rådet om årsbokslut att bestå av totalt 20 kapitel. I det nu remitterade förslaget anges att vissa punkter och kapitel ska tillämpas av företaget. I nedanstående tabell framgår vilka punkter som avses i det ursprungliga förslaget. Kapitel efter omarbetning Punkt efter omarbetning Kapitel i det tidigare remitterade förslaget Punkt i det tidigare remitterade förslaget Kapitel 1 punkterna kapitel 1 punkterna punkt 1.6 ny punkt punkt 1.7 punkt 1.5 Kapitel 3 punkt 3.6 kapitel 3 punkt 3.6 Kapitel 5 punkt 5.35 kapitel 6 punkt 6.36 Kapitel 8 punkterna kapitel 9 Punkterna Kapitel 16 punkterna Kapitel 17 Punkterna Kapitel 17 Kapitel 19 Kapitel 20 Nytt kapitel

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut.

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. Bilaga 2 Dnr 14-28 Konsekvensutredning - Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning

Läs mer

Kapitel 1 Tillämpning

Kapitel 1 Tillämpning Kapitel 1 Tillämpning Allmänt råd 1.6 Om reglerna i kapitel 2 16 eller 18 i detta allmänna råd innebär begränsningar för företaget vid tillämpningen av bestämmelserna i årsredovisningslagen (1995:1554)

Läs mer

REMISS 2010-06-18. Dnr 07-30. Enligt sändlista. Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning

REMISS 2010-06-18. Dnr 07-30. Enligt sändlista. Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning REMISS 2010-06-18 Enligt sändlista Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning Bokföringsnämnden (BFN) har vid sitt sammanträde den 8 juni 2010 beslutat om remiss på ett förslag till nytt

Läs mer

Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om bokföring

Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om bokföring REMISS 2012-11-15 Enligt sändlista Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om bokföring Bokföringsnämnden (BFN) har vid sitt sammanträde den 5 november 2012 beslutat om remiss på ett förslag

Läs mer

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2)

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Bilaga 2 Dnr 17-63 Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Inledning Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid

Läs mer

Förslag till regler om nedskrivning av tillgångar i kommunala företag

Förslag till regler om nedskrivning av tillgångar i kommunala företag REMISS 2016-12-01 Enligt sändlista Förslag till regler om nedskrivning av tillgångar i kommunala företag Ett antal företag som ägs av kommuner tillämpar Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om

Läs mer

Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag

Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag REMISS 2016-05-23 Enligt sändlista Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag Bokföringsnämnden (BFN) har vid sitt sammanträde den 27 april 2016 beslutat

Läs mer

Förslag till allmänna råd och vägledning om redovisning av fusion

Förslag till allmänna råd och vägledning om redovisning av fusion REMISS 2019-06-27 Enligt sändlista Förslag till allmänna råd och vägledning om redovisning av fusion Bokföringsnämnden (BFN) har vid sitt sammanträde den 19 juni 2019 beslutat att remittera ett förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2010:1514 Utkom från trycket den 10 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2006:874 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bokföringslagen

Läs mer

Ekonomikonferens Nytt regelverk med anledning av BFN:s Allmänna råd 2010:1. BFN:s K-projekt K1 Ideella föreningar K3 Ideella föreningar

Ekonomikonferens Nytt regelverk med anledning av BFN:s Allmänna råd 2010:1. BFN:s K-projekt K1 Ideella föreningar K3 Ideella föreningar Ekonomikonferens Nytt regelverk med anledning av BFN:s Allmänna råd 2010:1 BFN:s K-projekt K1 Ideella föreningar K3 Ideella föreningar K - Projekten Bokföringslagen Förenklat årsbokslut enligt BFNAR 2010:01

Läs mer

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. Vägledning

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. Vägledning Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra Vägledning Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra 1 Många studenter väljer att skriva uppsatser om K3 och K2 vilket ibland innebär att man jämför regelverken

Läs mer

Årsredovisningen En sanning med variation

Årsredovisningen En sanning med variation Årsredovisningen En sanning med variation Bokföringsnämndens K-projekt Sedan 2004 arbetar bokföringsnämnden med att ta fram fyra kategorier av samlade regelverk (K1, K2, K3 och K4). När regelpaketen är

Läs mer

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. Kurslitteratur för universitetet

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. Kurslitteratur för universitetet Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra Kurslitteratur för universitetet 2019 Hur K3 1 och K2 2 förhåller sig till varandra 1 Inledning Många studenter väljer att skriva uppsatser om K3 och K2 vilket

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2016-11-29 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. En guide för studenter 2017

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. En guide för studenter 2017 Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra En guide för studenter 2017 K2 K3 Hur K3 1 och K2 2 förhåller sig till varandra Många studenter väljer att skriva uppsatser om K3 och K2 vilket ibland innebär

Läs mer

Förslag till ändrad BFNAR 2012:1 om årsredovisning och koncernredovisning med tillhörande vägledning (K3) (Dnr 15-33)

Förslag till ändrad BFNAR 2012:1 om årsredovisning och koncernredovisning med tillhörande vägledning (K3) (Dnr 15-33) Bokföringsnämnden Box 7849 103 99 STOCKHOLM Stockholm 18 augusti 2016 Förslag till ändrad BFNAR 2012:1 om årsredovisning och koncernredovisning med tillhörande vägledning (K3) (Dnr 15-33) FAR har beretts

Läs mer

INFORMATION TILL FRII S MEDLEMS- ORGANISATIONER K3 - nytt regelverk för redovisning i större enheter från och med årsredovisning för 2014

INFORMATION TILL FRII S MEDLEMS- ORGANISATIONER K3 - nytt regelverk för redovisning i större enheter från och med årsredovisning för 2014 INFORMATION TILL FRII S MEDLEMS- ORGANISATIONER K3 - nytt regelverk för redovisning i större enheter från och med årsredovisning för 2014 Nedan lämnas en kortfattad beskrivning av K3-regelverket och dess

Läs mer

Bokföringsnämndens UTTALANDE

Bokföringsnämndens UTTALANDE Bokföringsnämndens UTTALANDE Redovisning av bidrag av likvida medel till ideella föreningar och registrerade trossamfund från offentligrättsliga organ Uppdaterat 2010-11-18 2(8) Innehållsförteckning ALLMÄNNA

Läs mer

Yttrande i mål nr X XXXX-XX angående redovisning av borgensåtagande som ansvarsförbindelse

Yttrande i mål nr X XXXX-XX angående redovisning av borgensåtagande som ansvarsförbindelse Sida 1(5) 2013-02-15 Blekinge tingsrätt Box 319 371 25 Karlskrona Yttrande i mål nr X XXXX-XX angående redovisning av borgensåtagande som ansvarsförbindelse YTTRANDE Enligt god redovisningssed ska ett

Läs mer

Övergång till K2 2014-11-25

Övergång till K2 2014-11-25 Övergång till K2 Övergång till K2 1 Innehåll Introduktion 1 Det första året med K2 2 Korrigering i ingående balans 2 Tillgångar, skulder och avsättningar som inte får redovisas 2 Tillgångar, skulder och

Läs mer

Redovisningens spelregler i framtiden

Redovisningens spelregler i framtiden Redovisningens spelregler i framtiden Pernilla Lundqvist Redovisningsspecialist KPMG Tidplan Europaparlamentet och Europeiska Unionens Råd antog ett nytt redovisningsdirektiv i juni 2013 Fas 1 Delbetänkande

Läs mer

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. En guide för studenter

Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra. En guide för studenter Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra En guide för studenter Hur K3 och K2 förhåller sig till varandra en guide för studenter 1 Många studenter väljer att skriva uppsatser om K3 och K2 vilket ibland

Läs mer

Uttalande om anläggningsregister.

Uttalande om anläggningsregister. Uttalande om anläggningsregister. Uppdaterat 2010-11-18 ALLMÄNNA RÅD (BFNAR 2003:1) 1. Detta allmänna råd ska tillämpas av de företag som är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen (1999:1078). Enskilda

Läs mer

Svar på remiss avseende kapitel 11 och kapitel 12 om finansiella instrument (K3) Dnr 07-30

Svar på remiss avseende kapitel 11 och kapitel 12 om finansiella instrument (K3) Dnr 07-30 Bokföringsnämnden Stockholm 2012-10-22 Box 7849 103 99 STOCKHOLM Svar på remiss avseende kapitel 11 och kapitel 12 om finansiella instrument (K3) Dnr 07-30 Sveriges Redovisningskonsulters Förbund, SRF,

Läs mer

En snabbguide i K2. Förenklat regelverk för redovisning. kpmg.se/k2k3

En snabbguide i K2. Förenklat regelverk för redovisning. kpmg.se/k2k3 En snabbguide i K2 Förenklat regelverk för redovisning kpmg.se/k2k3 K2 förenklat regelverk för redovisning Vad innebär det förenklade redovisningsregelverket K2? Hur skiljer det sig från K3 och den äldre

Läs mer

1 Principer för inkomstbeskattningen

1 Principer för inkomstbeskattningen 19 1 Principer för inkomstbeskattningen m.m. 1.1 Allmänt Kapitlet innehåller en översikt över de grundläggande regler som gäller för inkomstbeskattningen av näringsverksamhet. För fysisk person och dödsbo

Läs mer

Förord Förkortningslista Inledning Sambandet mellan redovisning och beskattning... 23

Förord Förkortningslista Inledning Sambandet mellan redovisning och beskattning... 23 Innehåll 5 Innehåll Förord... 3 Förkortningslista... 15 1 Inledning... 17 2 Sambandet mellan redovisning och beskattning... 23 2.1 2.1.1 Sambandet mellan redovisning och inkomstbeskattningen...23 Inledning...23

Läs mer

K2/K3 för stor och liten stiftelse, förening och trossamfund november 2017

K2/K3 för stor och liten stiftelse, förening och trossamfund november 2017 K2/ för stor och liten stiftelse, förening och trossamfund Nyheter 2017 2 Nyheter K2 gäller nu för samtliga associationsformer Hållbarhetsrapport krävs för vissa stora företag I övrigt Inga andra ändringar

Läs mer

Rekommendationer - BFN R 1

Rekommendationer - BFN R 1 Rekommendationer - BFN R 1 Redovisning av forsknings- och utvecklingskostnader* * Bokföringsnämnden i plenum har vid sitt sammanträde den 5 december 2005 beslutat att BFN R 1 inte skall tillämpas av näringsdrivande,

Läs mer

Remissvar över Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag (K2)

Remissvar över Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag (K2) YTTRANDE AD 1057/2016 0771-670 670 2016-07-13 1 (5) 851 81 Sundsvall www.bolagsverket.se Bokföringsnämnden Box 7849 103 99 Stockholm Remissvar över Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2003:772 Utkom från trycket den 25 november 2003 utfärdad den 13 november 2003.

Läs mer

Delårsrapport. Maj 2013

Delårsrapport. Maj 2013 Rekommendation 22 Delårsrapport Maj 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar delårsrapportering. En delårsrapport upprättas för en period som utgör en del av en kommuns räkenskapsår. Den består av

Läs mer

Uttalande om bokföringsskyldighetens upphörande i enskild näringsverksamhet

Uttalande om bokföringsskyldighetens upphörande i enskild näringsverksamhet Uttalande om bokföringsskyldighetens upphörande i enskild näringsverksamhet Uppdaterat 2017-12-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2004:2) 1. Detta allmänna råd skall tillämpas av en fysisk person som är bokföringsskyldig

Läs mer

Uttalande om värdering av finansiella anläggningstillgångar i en öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund

Uttalande om värdering av finansiella anläggningstillgångar i en öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund Uttalande om värdering av finansiella anläggningstillgångar i en öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund Uppdaterat 2010-11-18 ALLMÄNNA RÅD (BFNAR 2002:3) Tillämpningsområde,

Läs mer

Associationsrätt... 5. Bokförings- och redovisningsförfattningar... 407. Bokföringsnämnden... 537. Rådet för finansiell rapportering...

Associationsrätt... 5. Bokförings- och redovisningsförfattningar... 407. Bokföringsnämnden... 537. Rådet för finansiell rapportering... Associationsrätt... 5 Bokförings- och redovisningsförfattningar... 407 Bokföringsnämnden... 537 Rådet för finansiell rapportering... 1457 FARs rekommendationer och uttalanden... 1495 BAS... 1647 Sökord...

Läs mer

19. K2 eller K3 för ideell sektor. Kunskapsdagen Malmö 21 november 2017

19. K2 eller K3 för ideell sektor. Kunskapsdagen Malmö 21 november 2017 19. K2 eller K3 för ideell sektor Kunskapsdagen Malmö Uppdrag: Att bygga förtroende och lösa viktiga problem Vår vision ska bidra till ett väl fungerande privat, offentligt och ideellt företagande som

Läs mer

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING K2 Årsbokslut

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING K2 Årsbokslut Bokföringsnämndens VÄGLEDNING K2 Årsbokslut Remissversion 2015-03-23 Innehållsförteckning Förkortningslista... 10 Lagregler, allmänt råd (BFNAR 20XX:x) och kommentarer... 11 Avsnitt I Tillämpning och principer...

Läs mer

Bokföringsnämndens UTTALANDE

Bokföringsnämndens UTTALANDE Bokföringsnämndens UTTALANDE Redovisning av gåvor i ideella föreningar och registrerade trossamfund Uppdaterat 2010-11-18 2(13) Innehållsförteckning ALLMÄNNA RÅD BFNAR 2002:10... 3 MOTIVERING... 4 Frågan...

Läs mer

26 Utformning av finansiella rapporter

26 Utformning av finansiella rapporter Utformning av finansiella rapporter, Avsnitt 26 267 26 Utformning av finansiella rapporter Tillämpningsområde Sammanfattning 26.1 RR 22 Utformning av finansiella rapporter RR 22 behandlar finansiella rapporter,

Läs mer

Källor till fördjupande information

Källor till fördjupande information Källor till fördjupande information Bokföringsnämnden En av de främsta källorna till information om hur bokförings- och årsredovisningslagen ska tolkas och tillämpas går att finna hos Bokföringsnämnden

Läs mer

Remissvar på förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag Ert Dnr 15-32

Remissvar på förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag Ert Dnr 15-32 Bokföringsnämnden att: Anna Ersson Box 7849 103 99 STOCKHOLM Stockholm 2016-08-19 Remissvar på förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsredovisning i mindre företag Ert Dnr 15-32

Läs mer

Aktuellt på stiftelseområdet

Aktuellt på stiftelseområdet Aktuellt på stiftelseområdet Aktuellt på stiftelseområdet Årsmöte Stockholm 26 april 2017 Program Nya regler med anledning av dataskyddsförordningen ska ersätta personuppgiftslagen (PUL) Nyheter på redovisningsområdet

Läs mer

Associationsrätt Bokförings- och redovisningsförfattningar Bokföringsnämnden Rådet för finansiell rapportering...

Associationsrätt Bokförings- och redovisningsförfattningar Bokföringsnämnden Rådet för finansiell rapportering... Associationsrätt... 5 Bokförings- och redovisningsförfattningar... 427 Bokföringsnämnden... 617 Rådet för finansiell rapportering... 1395 s rekommendationer och uttalanden... 1433 BAS... 1589 Sökord...

Läs mer

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Årsbokslut Vägledning till BFNAR 2017:3 2017-10-27 Innehållsförteckning Inledning... 10 Förkortningslista... 11 Lagregler, allmänt råd (BFNAR 2017:3) och kommentarer... 12

Läs mer

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Bokföringsnämnden Box 7849 Vår referens/dnr: 67/2015 Er referens: 103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Stockholm 20150611 Remissvar Förslag till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2004:1175 Utkom från trycket den 15 december 2004 utfärdad den 2 december 2004.

Läs mer

ÅRSBOKSLUT. för. Hopphästklubben 817606-9006. räkenskapsåret. Genarp den / 2013. Hopphästklubben. Ronny Persson AB

ÅRSBOKSLUT. för. Hopphästklubben 817606-9006. räkenskapsåret. Genarp den / 2013. Hopphästklubben. Ronny Persson AB ÅRSBOKSLUT för räkenskapsåret 2012 Genarp den / 2013 2(7) R E S U L T A T R Ä K N I N G 2012 2011 Nettoomsättning 186 543 192 547 Övriga intäkter 57 500 47 500 244 043 2447 Rörelsens kostnader Råvaror

Läs mer

Röda Korset Storsjökretsen

Röda Korset Storsjökretsen Årsbokslut för Röda Korset Storsjökretsen Räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 2016 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 november 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART GLP Properties AB Ombud: Skattejurist Lennart Staberg Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut

Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut REMISSVAR 1(10) Bokföringsnämnden Box 7849 103 99 STOCKHOLM Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om årsbokslut Skatteverket tillstyrker förslaget till allmänt råd med tillhörande vägledning

Läs mer

En bokslutsrapport kan lämnas som ett resultat. Vad är en bokslutsrapport? Fördjupning #4/2015 Balans

En bokslutsrapport kan lämnas som ett resultat. Vad är en bokslutsrapport? Fördjupning #4/2015 Balans Vad är en bokslutsrapport? Bokslutsrapporten är för många en kvalitetsstämpel. Men vad den innebär mer i detalj är inte lika känt. I denna artikel redogör Yvonne Jansson, Bodil Gistrand och Kristina Lilja

Läs mer

Delbetänkandet Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv (SOU 2014:22), Ju2014/2963/L1

Delbetänkandet Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv (SOU 2014:22), Ju2014/2963/L1 YTTRANDE 2014-06-13 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Delbetänkandet Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv (SOU 2014:22), Ju2014/2963/L1 Bokföringsnämnden

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan

Årsredovisning. Stiftelsen Sophiaskolan Årsredovisning för Stiftelsen Sophiaskolan 838800-5517 Räkenskapsåret 2009 07 01 2010 06 30 Org.nr 838800-5517 1 (9) Styrelsen för Stiftelsen Sophiaskolan får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Yttrande över En översyn av årsredovisningslagarna (SOU 2015:18)

Yttrande över En översyn av årsredovisningslagarna (SOU 2015:18) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Upprättande av årsredovisning (K3)

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Upprättande av årsredovisning (K3) Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Upprättande av årsredovisning (K3) Utkast Inledning... 12 Kapitel 1 Tillämpning... 13 Definitioner... 13 Vilka företag ska tillämpa detta allmänna råd?... 13 Tillämpning av

Läs mer

Remissyttrande Justitiedepartementets utkast till lagrådsremiss Enklare redovisning

Remissyttrande Justitiedepartementets utkast till lagrådsremiss Enklare redovisning 17 Justitiedepartementet Vår referens: SN Dnr 153/2009 Enhet L1 103 33 Stockholm anders.ahlgren@justice.ministry.se Er referens: Ju2008/5460/L1 2009-09-01 Remissyttrande Justitiedepartementets utkast till

Läs mer

INFORMATION 2007-04-11. Skillnader mellan K2 och K3. Generella skillnader. Sida 1(10) Dnr 30/07

INFORMATION 2007-04-11. Skillnader mellan K2 och K3. Generella skillnader. Sida 1(10) Dnr 30/07 INFORMATION 2007-04-11 Sida 1(10) Dnr 30/07 Skillnader mellan K2 och K3 Den 14 februari skickades ett förslag till vägledning om årsredovisning i mindre aktiebolag (K2) på remiss (för mer information se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag; Utkom från trycket den 10 februari 2009 utfärdad den 29 januari 2009. Enligt riksdagens

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Styrelsen och verkställande direktören får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsbokslut. Idrottsföreningen Friskis&Svettis 889601-2625

Årsbokslut. Idrottsföreningen Friskis&Svettis 889601-2625 1(6) Årsbokslut Idrottsföreningen Friskis&Svettis Styrelsen för Idrottsföreningen Friskis&Svettis får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31

Läs mer

Årsredovisning. Anna Karin Pettersson Lektion 10

Årsredovisning. Anna Karin Pettersson Lektion 10 Årsredovisning Anna Karin Pettersson 2017-05-22 Lektion 10 Innehåll Introduktion Årsredovisningens delar Finansiell analys (räkenskapsanalys) 2 Litteratur FARs. Samlingsvolym K3 kapitel 3 6, 8 Lärobok,

Läs mer

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK

Årsredovisning. Brunnsvikens Kanotklubb BKK Årsredovisning Styrelsen får härmed avge årsredovisning för avseende räkenskapsåret 2013 (Org nr 802004-7802) Resultaträkning, kr 2013 2012 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 2 069 593 1 706 453 Summa

Läs mer

Årsredovisning. Brf Kolletorp

Årsredovisning. Brf Kolletorp Årsredovisning för 769633-3686 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Associationsrätt Bokförings- och redovisningsförfattningar

Associationsrätt Bokförings- och redovisningsförfattningar Associationsrätt... 5 Bokförings- och redovisningsförfattningar... 425 Bokföringsnämnden Inledning och allmänna bestämmelser... 615 Bokföringsnämnden Årsbokslut... 815 Bokföringsnämnden Årsredovisning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Bokföringslag; utfärdad den 2 december 1999. SFS 1999:1078 Utkom från trycket den 15 december 1999 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Företagsskattekommitténs slutbetänkande Neutral bolagsskatt för ökad effektivitet och stabilitet (SOU 2014:40), Fi2014/2212

Företagsskattekommitténs slutbetänkande Neutral bolagsskatt för ökad effektivitet och stabilitet (SOU 2014:40), Fi2014/2212 YTTRANDE 2014-10-22 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm Företagsskattekommitténs slutbetänkande Neutral bolagsskatt för ökad effektivitet och stabilitet (SOU 2014:40), Fi2014/2212

Läs mer

Bilaga 1 Effekter av övergång till redovisning i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS)

Bilaga 1 Effekter av övergång till redovisning i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) Bilaga 1 Effekter av övergång till redovisning i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) Effekter i moderbolagets redovisning I samband med övergången till redovisning enligt IFRS

Läs mer

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 Belopp i kkr 2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Intäkter 88 742 114 393 391 500 294 504 88 742 114

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

SVAR 2012-01-10. Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stefan Pärlhem 103 33 STOCKHOLM

SVAR 2012-01-10. Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stefan Pärlhem 103 33 STOCKHOLM SVAR 2012-01-10 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stefan Pärlhem 103 33 STOCKHOLM Inbjudan att lämna synpunkter på förslag till EU-direktiv om årsbokslut, sammanställda redovisningar och

Läs mer

Associationsrätt Bokförings- och redovisningsförfattningar

Associationsrätt Bokförings- och redovisningsförfattningar Associationsrätt... 5 Bokförings- och redovisningsförfattningar... 451 Bokföringsnämnden Inledning och allmänna bestämmelser... 639 Bokföringsnämnden Årsbokslut... 839 Bokföringsnämnden Årsredovisning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 1999:1113 Utkom från trycket den 15 december 1999 utfärdad den 2 december 1999.

Läs mer

REKOMMENDATION R12. Byte av redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt rättelser av fel

REKOMMENDATION R12. Byte av redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt rättelser av fel REKOMMENDATION R12 Byte av redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt rättelser av fel November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid byte av redovisningsprinciper,

Läs mer

Hundstallet i Sverige AB

Hundstallet i Sverige AB Årsredovisning för Hundstallet i Sverige AB Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hundstallet i Sverige AB, får härmed avge årsredovisning för 2014 Allmänt om verksamheten

Läs mer

Flästa Källa AB (publ)

Flästa Källa AB (publ) Årsredovisning för Flästa Källa AB (publ) Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (2008:25) om årsredovisning

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning

IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning Inledning Vilka vänder sig informationen till? Vad behandlas och vad behandlas inte? Denna information vänder sig till ideella föreningar och registrerade

Läs mer

Nytt huvudregelverk om Årsredovisning. och koncernredovisningar

Nytt huvudregelverk om Årsredovisning. och koncernredovisningar NYHETSBREV JUNI 2012 FR NEWS Nytt huvudregelverk om Årsredovisning och koncernredovisning (K3) från Bokföringsnämnden Den 8 juni fattade Bokföringsnämnden (BFN) beslut om K3. I denna artikel redogörs bland

Läs mer

Uttalande om värdering av vissa gåvor i öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund, m.m.

Uttalande om värdering av vissa gåvor i öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund, m.m. 1(10) Uttalande om värdering av vissa gåvor i öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund, m.m. Uppdaterat 2010-11-18 ALLMÄNNA RÅD (BFNAR 2002:2) Tillämpningsområde,

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening 1(7) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Borgvik Fibernät Ekonomisk Förening, får härmed avge årsredovisning för 2014. Allmänt om verksamheten Föreningen har till ändamål

Läs mer

Årsredovisning. Järna Ridklubb

Årsredovisning. Järna Ridklubb Årsredovisning för Järna Ridklubb 815600-7505 Räkenskapsåret 2016 1 (7) Styrelsen för Järna Ridklubb, med säte i Järna, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Förvaltningsberättelse Information

Läs mer

Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Sveriges Kommunikatörer AB

Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Sveriges Kommunikatörer AB Konsoliderad sammanställning Moderföreningen och Serviceaktiebolaget Föreningen Sveriges Kommunikatörer Org nr Sveriges Kommunikatörer AB Org nr 556155-0202 för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 Föreningen

Läs mer

Yttrande i mål nr x xxxxxxx angående aktivering av utvecklingskostnader i en kontrollbalansräkning

Yttrande i mål nr x xxxxxxx angående aktivering av utvecklingskostnader i en kontrollbalansräkning Sida 1(6) 2007-11-16 xxxxxxxxxx tingsrätt xxx xxxx xxx xx xxxxxxxxx Yttrande i mål nr x xxxxxxx angående aktivering av utvecklingskostnader i en kontrollbalansräkning YTTRANDE Med stöd av 13 kap. 13 första

Läs mer

B o k f ö r i Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande n vägledning om årsbokslut BFNs diarienummer 14-28

B o k f ö r i Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande n vägledning om årsbokslut BFNs diarienummer 14-28 SVAR 2015-06-30 Bokföringsnämnden bfn@bfn.se B o k f ö r i Förslag till nytt allmänt råd med tillhörande n vägledning om årsbokslut BFNs diarienummer 14-28 g s Sveriges Redovisningskonsulters Förbund n

Läs mer

Bokföringsnämnden Box STOCKHOLM

Bokföringsnämnden Box STOCKHOLM Bokföringsnämnden Box 7849 103 99 STOCKHOLM 2016-08-18 Remissvar på förslag till allmänt råd med tillhörande vägledning om Årsredovisning i mindre företag, Dnr 15-32 (RF), som är en paraplyorganisation

Läs mer

Bilaga till bokslutskommuniké för tiden 1 januari 31 december samt delårsrapport för tiden 1 oktober 31 december 2005

Bilaga till bokslutskommuniké för tiden 1 januari 31 december samt delårsrapport för tiden 1 oktober 31 december 2005 Biotage AB (publ) 556539-3138 Bilaga till bokslutskommuniké för tiden 1 januari 31 december samt delårsrapport för tiden 1 oktober 31 december 2005 Övergång till IFRS. Biotage AB tillämpar från och med

Läs mer

Förslag till ändringar i allmänt råd med tillhörande vägledning om Årsredovisning och koncernredovisning

Förslag till ändringar i allmänt råd med tillhörande vägledning om Årsredovisning och koncernredovisning Vår referens/dnr: 120/2016 Bokföringsnämnden Box 7849 Er referens: 103 99 Stockholm Dnr 15-33 Stockholm 20160818 Remissvar Förslag till ändringar i allmänt råd med tillhörande vägledning om Årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 .------------------------ -- -- Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2008 Brf Fiskaren 32 1(7) Styrelsen för BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2008. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning för. Urd Rating AB Räkenskapsåret Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Urd Rating AB Räkenskapsåret Innehållsförteckning: Årsredovisning för Urd Rating AB Räkenskapsåret 2016-12-20 - Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Noter 5-7 Underskrifter 7 Fastställelseintyg Undertecknad

Läs mer

Bild 1. Årsredovisningen En sanning med variation

Bild 1. Årsredovisningen En sanning med variation Bild 1 Årsredovisningen En sanning med variation Bild 2 Bokföringsnämndens K-projekt Sedan 2004 arbetar bokföringsnämnden med att ta fram fyra kategorier av samlade regelverk (K1, K2, K3 och K4). När regelpaketen

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (2008:25) om årsredovisning

Läs mer

Remissvar avseende Bokföringsnämndens förslag till kapitel 11 och kapitel 12 om finansiella instrument (K3). Remiss 2012-09-13 Dnr 07-30.

Remissvar avseende Bokföringsnämndens förslag till kapitel 11 och kapitel 12 om finansiella instrument (K3). Remiss 2012-09-13 Dnr 07-30. Göteborgs universitet YTTRANDE Handelshögskolan 2012-10-22 Företagsekonomiska institutionen Bokföringsnämnden Box 6751 113 85 STOCKHOLM Remissvar avseende Bokföringsnämndens förslag till kapitel 11 och

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning

IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning IDEELLA FÖRENINGAR M.FL. Öppningsbalansräkning Inledning Vilka vänder sig informationen till? Vad behandlas och vad behandlas inte? Denna information vänder sig till ideella föreningar och registrerade

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Formtoppen Höllvikens Atlet Club Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01--2015-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

RESULTATRÄKNING NOT

RESULTATRÄKNING NOT RESULTATRÄKNING NOT 2015 2016 1 Intäkter Verksamhetsintäkter 2 2 400 721 2 180 956 Offentligrättsliga bidrag 3 78 707 39 243 Gåvor/stipendier/övriga bidrag 4 535 950 580 747 Medlemsavgifter Övriga föreningsintäkter

Läs mer

Redovisning. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 22-23

Redovisning. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 22-23 Redovisning Indek gk Håkan Kullvén Kapitel 22-23 1 Årsredovisningens innehåll Förvaltningsberättelse (FB): Väsentliga upplysningar Balansräkning (BR): Finansiell ställning vid periodens slut Resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2006 , Brf Fiskaren 32 1(6) Styrelsen för BrfFiskaren 32 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006. Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen

Läs mer

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING

Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Bokföringsnämndens VÄGLEDNING Årsredovisning i mindre företag (K2) Vägledning till BFNAR 2016:10 2016-11-28 Innehållsförteckning Inledning... 11 Förkortningslista... 12 Lagregler, allmänt råd (BFNAR 2016:10)

Läs mer

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet.

Bolaget bedriver reklambyråverksamhet samt förvaltning av aktier och därmed förenlig verksamhet. 1(13) Styrelsen och verkställande direktören för NPP Holding AB får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Information om verksamheten

Läs mer