Träffa kollegor, hitta partners Nätverk och lärande: etwinning Grupper, Evenemang om lärande, Lärarbloggen...12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Träffa kollegor, hitta partners...12. Nätverk och lärande: etwinning Grupper, Evenemang om lärande, Lärarbloggen...12"

Transkript

1 ALLMÄNNA RIKTLINJER

2 INNEHÅLL Träffa kollegor, hitta partners...12 Nätverk och lärande: etwinning Grupper, Evenemang om lärande, Lärarbloggen...12 Bläddra bland idéer: hitta inspiration och likasinnade...13 Leta efter partner: partnersök, forum...14 Några tips: det är inte bara att kolla in, lägga till och börja...15 Fördelar med planering...19 Vad vill vi uppnå? Bestämma målen...20 Planera tillsammans...21 Arbetsuppgifter...21 Enskilt eller i grupp...21 Tidsgränser...22 etwinning och Comenius etwinning and Comenius skolpartnerskap etwinning och Comenius Regio etwinning och Comenius assistenter...36 Fortbildningsmöjligheter Professional Development Workshops (PDW) etwinnings bilaterala PDW:er Comenius-Grundtvig fortbildning...38

3 INLEDNING Välkommen till etwinnings riktlinjer! Riktlinjerna syftar till att ge dig stöd under arbetet med etwinning. De sträcker sig från de grundläggande aspekterna av och de pedagogiska fördelarna med internationellt samarbete till mer specifika tekniska steg för att ta del av projekt, nätverk och möjligheter till fortbildning. etwinning stöds av Central Support Service (CSS) i Bryssel i samarbete med National Support Services (NSS) i varje deltagande land. Riktlinjerna syftar till att hjälpa dig längs vägen, men om du behöver ytterligare hjälp och stöd kan du få det både från CSS och NSS.

4 VAD ÄR ETWINNING? etwinning är sammanslutningen (community)för skolor i Europa. Lärare från alla deltagande länder kan registrera sig och använda etwinnings online-verktyg (portalen och skrivbordet) för att hitta varandra, mötas virtuellt, utbyta idéer och praktiska exempel, gå med i grupper, fortbilda sig tillsammans i evenemang för lärande (Learning events) och engagera sig i onlinebaserade projekt. Förutom att vara en sammanslutning för lärare i Europa, ger etwinning elever en möjlighet att lära känna varandra genom etwinningprojekt. etwinnings hörnsten är tanken att twinning skolor från olika länder med syftet att få barn och ungdomar att kommunicera med sina europeiska jämnåriga. etwinningprojekt mellan minst två skolor från minst två europeiska länder ger möjligheter för skolklasser att arbeta tillsammans genom att använda informations- och kommunikationsteknologi - IKT. En av fördelarna med att arbeta via Internet är att det inte krävs några anslag eller någon särskild administration och inte heller att man träffas ansikte mot ansikte. Slutligen, etwinning kan vara både att tänka stort eller att göra något enkelt. Lärare kan använda etwinning på många olika sätt. Till exempel: - som en onlineresurs för idéer och inspiration - för att bygga nätverk och samlingsplatser - som ett sätt att hitta en samarbetspartner till internationella projekt - som en plattform för elevernas samarbetsprojekt - för lärares fortbildning etwinnings rymmer många möjligheter. För att se vad etwinning kan ge dig, registera dig på

5 GÅ MED I ETWINNINGS COMMUNITY etwinnings community är ett nätverk av europeiska skolor. Fastän bara lärare och rektorer kan registrera sig på portalen, kan listan över dem som är direkt eller indirekt inblandade göras lång eftersom det är ett nätverk av personer som är intresserade av att skapa kopplingar och vänskapsband inom utbildning. Fördelarna med att vara med i etwinning är lika många som de aktiviteter som erbjuds. Genom att gå med i en eller flera aktiviteter kopplade till internationellt samarbet kan undervisningen och inlärningen berikas och ges en dimension från verkliga livet till klassrummet. Etwinnings aktiviteter består av följande: etwinningprojekt: Ge dig in i internationella samarbeten tillsammans med dina elever genom att starta projekt med en eller flera skolor från ett annnat land/länder. Registrerade etwinningprojekt har tillgång till ett stort antal specialtillverkade verktyg (etwinningplatsen (TwinSpace) och Projektdagbok) som stöd både för dig och dina elever. etwinning: Kom i kontakt med europeiska kollegor som har liknande intressen som du. Eftersom grupperna har olika fokus från förskolelärare till gymnasielärare, är de ett utmärkt sätt att diskutera idéer, dela med sig av erfarenheter och att lära sig från kollegor. etwinninggrupperna drivs också de online för att underlätta kommunikationen och när man vill dela med sig.

6 Lärresurser: Lär och dela med dig av erfarenheter från och till andra etwinnare genom Lärresurser som finns på ditt skrivbord. Från sökfunktionen i Lärresurser och LRE Widget (Learning Resource Exchange drivs av ministerier och utbildningsorganisationern från hela Europa) kan du hitta många användbara verktyg, lektionsplaneringar, projektutvärderingar och inspiration i största allmänhet från lärare och experter. Som etwinnare kan du också ladda upp dina egna lärresurser, så att andra kan använda och utveckla dem. Evenemang om lärande: Utveckla en särskild färdighet eller lär dig ett nytt verktyg genom etwinnings online Evenemang om lärande. Under läsåret ges ett antal 1-2 veckors online-kurser under ledning av experter. Dessa kurser ger dig möjlighet att utveckla ditt IKT-användande, arbeta med speciella verktyg eller teman, få en inblick i vad som händer internationellt och ge dig fortbildning. Alla Evenemang om lärande sker via Learning Labs: Professional Development Workshops (PDW): Träffa europeiska kollegor ansikte mot ansikte under en 2-3 dagars workshop någonstans i Europa. Vid varje PDW samlas cirka 100 lärare från hela Europa för att arbeta med olika teman eller aspekter av etwinning. De har olika fokus och de passar bra för såväl nybörjare som mer erfarna etwinnare. Ovanstående aktiviteter innehåller merparten av vad som finns inom etwinning. Det är alltid mycket på gång och mycket att lära sig och upptäcka från kollegor i Europa. Följande avsnitt hjälper dig att komma igång.

7 ETWINNINGPORTALEN: ATT ANVÄNDA VERKTYGEN etwinningportalen är det huvudsakliga område där etwinnare hittar inspiration och går med i den ständigt växande sammanslutningen av skolor i Europa. Följande avsnitt beskriver beskriver portalens delar och förklarar hur de hänger ihop. Se figuren nedan. Fig. 1. etwinningportalen För det första varför registrera sig? När du registrerat dig på etwinningportalen blir du medlem i lärarnas virtuella sammanslutning (community) och får tillgång till en rad möjligheter: använda etwinningverktygen för att kommunicera och samarbete, ta del av lärresurser och erfarenheter, delta i online evenemang om lärande, hitta projektpartners, bli medlem i en etwinninggrupp och träffa nya vänner.

8 Tips: Sammanslutning (community) innebär personer; kom ihåg att beskriva dina intressen och ge en personlig touch på ditt konto. Då ökar dina möjligheter att komma i kontakt med likasinnade och du får ut mer av etwinning. Ditt konto är platsen där du startar ditt egna etwinning-engagemang. Det är där du möter andra lärare och där de kan se dina idéer och vad du arbetat med inom etwinning. Betrakta det som ett virtuellt hem och välkomna dina blivande kollegor genom att inte låta det vara tomt och anonymt. Genom registreringen blir du en unik användare och du får tillgång till ett eget Skrivbord och de verktyg som finns där. etwinning är flexibelt och anpassningsbart efter dina behov, erfarenheter och önskemål. Du väljer själv hur engarerad du vill vara. Hur man registrerar sig Registreringen görs i två steg för att säkerställa kvalitén på den databas som rymmer de registrerade skolorna och för att undvika att etwinnare utsätts för skräpmail eller falska profiler hos de registrerade. 1. Förhandsregistrering: här ombeds du att välja ett användarnamn och ett lösenord och att skriva in din -adress. Dessa uppgifter används sedan för all kommunikation från etwinning, såsom

9 meddelanden från din arbetsyta, upplysningar som har med dina etwinningaktiviteter att göra, meddelanden från CSS och NSS etc. Om du skulle glömma ditt lösenord kan du alltid be om ett nytt, det skickas i så fall till din -adress. Tips: Ange den adress du vanligtvis använder så att du regelbundet ser mail från etwinning. 2. Fullständig registrering: När du skickat förhandsregistreringen får du ett mail från etwinningteamet med en länk. När du klickar på länken kommer du till formuläret för fullständig registrering där du fullföljer din registrering. Om du inte får detta mail, vänligen kontakta National Support Service. Tips: Om du inte fullföljer registreringen, så kommer systemet att känna igen ditt användarnamn och lösenord om du försöker logga in, men din inloggning kommer inte att ge dig tillgång till ett skrivbord. När du har kommit till formuläret för fullständig registrering, blir du ombedd att kontrollera om någon kollega redan har registrerat din skola. Det är viktigt att din skola inte registreras två gånger, så ägna lite tid åt att se efter om din skola redan finns i listan över registrerade skolor. Tips: Var uppmärksam så att inte det inte blir en dubblett av skol- registreringen. Detta är den enda information du inte kan ändra senare.

10 Om du hittar din skola ska du välja den så att du och dina kollegor visas upp som medlemmar av samma skola. Om skolan inte finns registrerad fyller du i de efterfrågade uppgifterna. Nu kan du fortsätta med att fylla i informationen om dig själv och vad du vill använda etwinning till. Försök att beskriva en enkel och tydlig projektidé du kan alltid ändra den senare och skriv den på det språk du vill använda för samarbetet. Tips: Du har alltid möjlighet att ändra dina personliga data senare så det gör inget om du ändrar dig. Registrera dig här: Skapa "Min Profil" När du väl genomfört registreringen kan du från fliken "Min Profil" rätta till och/eller uppdatera informationen. Min Profil är nyckeln för att hitta möjliga projektpartners och nya kontakter. Lämna inte ett tomrum där du kan visa information som kan hjälpa andra att få veta mer om dig. Logga in på ditt Skrivbord och fyll på Min Profil med mer information och en bild (ett foto på dig själv, en bild du tycker om eller en avatar). Klicka på "Redigera profil" (finns i fältet Min snabbprofil precis efter ditt namn) och sedan på fliken min skola. Där kan du lägga till, uppdatera eller ändra på din projektidé i fältet etwinningpreferenser med denna skola. Du kan också ändra dina personliga data och uppgifterna om skolan. Ge en personlig touch, genom att fylla i fältet

11 Snabbprofil under fliken Jag. Snabbprofil är ett kortfattat självporträtt som visas under ditt namn. Tips: Bilden på Min profil kan du byta ut när du vill. Du kanske vill visa en semesterbild, något särskilt från där du bor eller när dina favoritblommor blommar. Du kan ändra på om du är redo för ett Comeniusprojekt eller ett etwinningprojekt. Gå tillbaka till fliken Min profil och i fältet Min snabbprofil ändrar du de inställningarna. Om du arbetar i flera skolor eller flyttar till en ny, kan du lägga till en skola ( under redigera profil). Klicka på Lägg till en skola och fyll i uppgifterna. Från listmenyn, till vänster om knappen Lägg till en skola, kan du sedan växla mellan dina profiler. Observera att uppgifterna I fältet etwinningpreferenser med denna skola bara gäller dig personligen, medan du delar avsnitten om skolan och rektorn med dina kollegor. Tips: Arbetar du fortfarande vid den här skolan?" Kontrollera att uppgiften är riktig för varje skolprofil! Kom ihåg att the online community erbjuder flera verktyg för att man ska lära känna varandra så varför inte prova alla? Du kan kommentera andras profiler, på samma sätt som andra kan kommentera, ge feed-back och lämna meddelanden till dig på din Vägg. Därför är det viktigt att du tittar på den då och då. Tips: Vänta inte för länge på att andra ska kontakta dig, sociala nätverk bygger på medlemmarnas aktivera medverkan för att de ska bli framgångsrika.

12 Träffa kollegor, hitta partners Med tiotusentals registrerade lärare från mer än trettio europeiska länder, är etwinning den perfekta platsen för lärare att träffa andra lärare, dela idéer och påbörja diskussioner. Projekt är det centrala i etwinning, men etwinning kan användas till annat också. Det är inte bara en databas för att hitta partners och starta projekt. Det är också en community för yrkesverksamma, en mötesplats där man kan komma i kontakt med kollegor från hela Europa. Här har du möjlighet att dela med dig av idéer och erfarenheter. Du kan starta och utveckla projekt med andra lärare. Frågan är då - hur hittar man dem? Etwinningplattformen innehåller flera verktyg för kontaktskapande och du hittar säkert något som passar dina behov och förväntningar. Nätverk och lärande: etwinninggrupper, Evenemang om lärande, Lärarbloggen Dessa verktyg erbjuder lärare att samlas kring ett ämne av allmänt intresse. Där hittar du en mångfald av aktiviteter såsom forum, fildelning, chat, fortbildning etc. De är ett bra sätt att hitta en partner och att starta ett projekt.

13 Det är: Man kan göra: etwinning Sammanslutningar av lärare som fokuserar på ett Diskutera idéer, dela erfarenheter, hitta Grupper särskilt ämne. De har forum, fildelning, wikis, chat tips och få råd för att utveckla ditt etc. CSS och NSS eller lärarna själva föreslår projektämne och din metodik. ämnen och moderatorer. Evenemang Korta intensiva online events med ett antal teman. Utveckla dina färdigheter, lär dig nya för lärande De leds av en expert och innehåller aktivt saker som du kan använda I deltagande och diskussioner mellan lärare. klassrummet, få hjälp av experter och kollegor. Några har begränsat antal deltagare så anmäl dig under fliken Professionell utveckling på etwinningportalen. Lärarbloggen Lärarbloggen har funnits I flera år. Du hittar den Börja! Läs, kommentera, gör inlägg (för under fliken Inspiration på etwinningportalen. Den det senare, kontakta är gjord av och för etwinninglärare. Inlägg kan christina.crawley@eun.org). Du hittar skrivas på engelska, franska, tyska, italienska och sökert intressanta trådar och spanska. Den svenska etwinningbloggen hittat du diskussioner. här; Tabell 2. Verktyg för nätverk, lärande och inspiration Bläddra bland idéer: hitta inspiration och likasinnade Lärarprofilerna är inte det enda du kan se på etwinning. Du hittar också många goda exempel, projektförslag, idéer I många fall kan användarna etikettera dem, så att fler i communityn kan ta del av deras åsikter. Om du undersöker ett projekt som du tycker är intressant så kan du också kontakta de lärare som deltagit i det. Eller se vilka som delar dina intressen. Om du lämnar kommentarer och synpunkter så kan andra användare hitta dig. Det är ett bra sätt att få kontakt med någon och se om det finns möjligheter att starta ett projekt tillsammans.

14 Galleri, sök Detär: Goda exempel sprids inom etwinning, både på portalen Man kan göra: Bläddra bland projekten, läs om dem. Du projekt och de nationella websidorna. Du kan hitta de projekt som hittar både idéer och de lärare som fått kvalitetsutmärkelser eller de som vunnit pris. Det finns genomförde dem. Om du hittar något också sökverktyg för att hitta projekt. Sökverktygen har intressant, antingen ämnesmässigt eller olika filter (åldersgrupp, ämne, språk etc.) sättet det genomfördes på, så tveka inte att kontakta lärarna ifråga. De kanske är Kit beredda att starta något liknande. Kit och Moduler är idéer för projekt och arbetsformer som Genom Partnersök (se nedan) kan du hitta finns på portalen. I din profil kan du ange om du vill starta lärare som vill arvända samma kit som du. ett projekt med hjälp av ett kit. Kit kan även bli betygssatta Du kan också se de betyg som de olika av etwinninglärarna. kiten har fått och vem som har skickat in betyget. På så sätt kan du kontakta lärare som har samma åsikt som du om särskilda Jag också" När du kommer till en lärares profil så kan du läsa om kit och moduler. Att klicka på jag också innebär inte projektidéerna. Precis nedanför beskrivningen hittar du nödvändigtvis att du måste starta ett projekt Jag också. Tyckte du om idén? Isåfall, klicka på Jag med läraren. Det är bara ett sätt att tala om också så läggs du till på listan med dem som tyckte om att du tycker om idén och lägga till dig på den. listan med lärare med samma åsikt. Tabell 3. Hitta idéer, koppla ihop idéer. Leta efter partner: partnersök, forum Om du letar efter en möjlig partner, så om ihåg att inte alla etwinninglärare deltar i grupper, finns med i Galleriet, eller har betygssatt kit. Du kanske har en tydlig idé om vilket projekt du vill starta: med vilket land eller i vilken stad partnerskolan ska finnas, åldersgrupp och ämne eller du kanske vill hitta en lärare som du redan känner (virtuellt eller i levande livet) och lägga till läraren i dina kontakter. Isåfall, är nedanståennde användbart för dig.

15 Partnersök Det är: Man kan göra: På ditt Skrivbord hittar du detta verktyg under fliken Din sökning resulterar i en lista med de Partnersök. Du kan söka på lärarens namn, skola lärare som stämmer med dina kriterier. och/eller tematiskt nyckelord. Den avancerade Läs igenom listan eller begränsa din sökmöjligheten innehåller ett flertal filter som du sökning om du får för många träffar.. kan använda. Du kan sedan bjuda in dem till dina kontakter. Använd detta verktyg om du Söka efter Under Min profil flikan kan du markera om du är vill bjuda in en specifik person. Det finns många tänkbara Comenius- redo att starta ett Comeniusprojekt. Om du klickar samordningseffekter och partner på Jag är redo för ett Comenius partnerskap, så gemensamma aktiviteter mellan kommer du till ett verktyg för att hitta partner. etwinning och andra Comeniusprojekt. Verktyget har tre filter: land, ämne och språk. Alla Du kanske vill starta en grupp för ett lärare du finner här har svarat ja på frågan om de är möjligt Comeniusprojekt, antingen för Forum redo för ett Comenius partnerskap. (Vad är sig eller som en del av etwinning. I så Comenius? Se kapitlet etwinning förutom fall är dett aett utmärkt verktyg för att etwinningplattformen Under Partnersök hittar du också ett forum. Där hitta partner. Om du har en projektidé och inte vill hittar du annonser från lärare. Som du kommer att vänta på att andra lärare ska se den på märka publiceras det nya annonser hela tiden. Om din profil, så sätt in en annons. Eller du klickar på en annons så kan du läsa hela texten bläddra igenom annonserna och svara och du ser också en länk som leder till lärarens på dem som du tycker är intressanta. profil. Du kan även filtrera annonserna med hjälp av Du kan även titta på lärarens profil och sökord. skicka ett . Tabell 4. Partnersök Några tips: det är inte bara att kolla in, lägga till och börja Som i vilken community som helst finns det några nätikettregler som det är klokt att följa. Det är inte heller så att alla lärare som du kontaktar måste vara perfekta partners för ditt projekt. Det kan vara så att du träffar på lärare vars idéer du tycker om, eller att ni har samma uppfattningar eller att ni utbyter material, utan att ni startar ett gemensamt projekt; kanske beroende på att elevernas ålder inte stämmer eller att era undervisningsämnen inte stämmer eller någon annan orsak. Nedan hittar du några tips på hur du kan komma i kontakt med några kollegor och så smånigom hitta en partner..

16 Lägg inte till någon utan att kommunicera först: Om du hittar någon som du vill samarbeta med så börja inte med att skicka en inbjudan till att bli en av dina kontakter. Börja istället med att höra om den andra läraren är intresserad. Du kan t.ex kommunicera via etwinnings grupper eller evenemang om lärande eller genom att svara på annonser i partnersöksforum eller genom att skicka ett mail. Var kulturellt medveten: Kom ihåg att det finns kulturella skillnader mellan deltagarna. En text kan uppfattas som alltför formell eller informell I olika länder och ord som snart kan kan ha en mängd innebörder förutom den raka översättningen. Var tydlig och allmänt artig när du skriver och om du läser något som du inte förstår eller tycker om så be om en förklaring innan du tar ställning (och var beredd på att själv svara på frågor). Etablera en nätikett: Om ni kommer överens om några nätikettregler såsom tidpunkter när ni ska skicka dokument eller svara på medelanden, så försök att respektera dem. Om du inte kan det, så skicka åtminstone ett meddelande till din partner att du mottagit dennes meddelande. Och om du beslutar dig för att du inte vill samarbeta med en lärare så var tydlig med att tala om det. Det är mycket bättre än att låta läraren vänta på ditt nästa meddelande. Bläddra igenom all information: När du ser en idé som du tycker om, undersök de projekt som läraren deltagit i; se efter hur många han/hon har avslutat det ger dig lite inblick i hur projektidéer bär frukt.

17 Kom överens: Du har funnit en partner och ni vill samarbeta. Innan ni sätter igång på allvar finns det ett antal frågor som behöver övervägas. Era svar på frågorna beöver inte vara identiska, men de måste åtminstone komplettera varandra och ge utrymme för verkligt samarbete er emellan. Till exempel är du kanske lärare i naturkunskap och du vill starta ett projekt om miljön. Du har kanske en partner som är lärare i ekonomi eller filosofi och som planerar projektet utifrån detta. Genom att använda frågeformuläret nedan kan man vara tydlig med sin ambition redan från början. Frågeformulär Hur ska vi samarbeta? Vilka ämnen ska vi samarbeta om? Vilka mål sättningar har jag för mitt etwinningprojekt? Vilka är våra gemensamma målsättningar? Har vi samma pedagogiska utgångspunkt? På vilka språk kan vi kommunicera? Våra elever? Vilken kunskap har jag om skolsystemet i partnerlandet? Passar skolor och klasser ihop? Om projektet ska pågå mer än ett år, ska vi planera för olika grupper av elever eller för samma elevgrupp? Vilka resultat vill vi uppnå? Vilka ferier har var och en? - är det överhuvud möjligt att samarbeta? Hur mycket tid per vecka vill vi ägna åt projektet? Vilken teknologi vill/kan vi använda i samarbetet eleverna emellan? Hur kan vi förankra projektet i kalssrummet? Hur ska vi få eleverna att delta? Tillgänglighet: Hur kan vi snabbt och enkelt komma i kontakt med varandra? Vilka kommunikationskanaler vill vi använda ( , telefon, chat)? Tabell 5. Frågeformulär för att etablera en arbetsgemenskap.

18 Är du beredd nu? Har du kommit i kontakt med intressanta personer och har du funnit en möjlig partner? Ha ni kommit överens om att arbeta tillsammans och kan ni se att detta är möjligt? Då är det dags att sätta igång med projektet. Nedan hittar du fler råd för ett framgångsrikt samarbete.

19 DELTA I ETT ETWINNINGPROJEKT Följande del fokuserar på de olika stegen i ett etwinningprojekt: från planeringsstadiet till uppföljning och utvärdering. Fördelar med planering När du har hittat dina rätta partners kan du gå vidare med dem till nästa steg; nämligen projektplanering. Innan man ger sig in i den procesen är det viktigt att målen och fördelarna med planering är tydliga. När man engagerar sig i att utveckla en projektplan så tydliggörs för det första vad man behöver planera för. Så snart som ni börjar sätta projektplanen i verket så kommer ni till exempel att veta när elevernas första uppgift ska vara klar, när de kan ta det lite lugnare och ägna sig åt annat i undervisningen, när projektet ska avslutas och när ni kan ansöka om en kvalitetsutmärkelse hos NSS. Planeringen gör det också möjligt att förutse när man behöver vara flexibel. Om, till exempel, eleverna förväntas genomföra en intervju vid en särskild tidpunkt under projektet bör man ta detta i beaktande i planeringen eftersom genomförandet av denna uppgift är beroende på om den person som ska intervjuas är tillgänglig då.

20 Vad vill vi uppnå? Bestäm målen Som första steg ska man bestämma tydliga mål. Försök att tillsammans med din/a partner ta reda på vad ni vill uppnå genom att ställa frågan; vad vill vi göra tillsammans? Eller enklare; varför gör vi detta? För att diskutera dessa frågor tillsammans med din/a partner kan ni använda verktygen som finns på etwinningskrivbordet, såsom brevlådan och väggen. Tillsammans med din/a partner bör ni komma fram till målsättningar som är S.M.A.R.T. SMART står för: Specifika: de är tydligt och precist formulerade. Mätbara: kan prickas av som framgång eller misslyckande. Överenskomna (Agreed): alla inblandade är överens om målsättningarna Realistiska: kan uppnås med tanke på elevernas förmåga och projektets begränsningar. Tidsbundna: begränsade av en tidsplan och tidsgränser. Tips: Det är viktigt att komma ihåg att projektets målsättingar måste passa alla inblandades kursplaner och att de avser att stärka elevernas personliga, sociala och kunskapsmässiga utveckling. Ni bör komma fram till en relativt kort och tydlig lista med målsättningar. För att alla ska kunna se den, kan listan publiceras i projektdagboken. Exempel på en lista med målsättningar Projekttitel: Utveckling av forsknings- och studiefärdigheter Att förvärva grundläggande kunskap om möjligheterna i OpenOffice. Att stödja inlärningen av grundläggande numeriska och geometriksa färdigheter för att omfatta information och förståelse av andra ämnen I läroplanen. Att förstärka IKT-färdigheter, särskilt I samband med IKT används som ett undervisnings- och inlärningsverktyg.. Att utveckla strategier för elevmedverkan.. Att utveckla kritiskt tänkande vid sökande av, val av och sammanställning av information för projektet. Tabell 6. Målsättningslista

21 Planera tillsammans Innan ni börjar planera måste ni vara överens om de mål ni bestämt och hur ni ska beakta dem under planeringsfasen. Tips: Låt gärna eleverna vara med i planeringen. Som inledning av planeringen bör ni besvara följande frågor: Vad ska göras? (Arbetsuppgifter) Av vem? (Enskilt eller en grupp) När? (Tidsgräns) Arbetsuppgifter Angående arbetsuppgifterna så måste ni först klargöra om eleverna kommer att klara av dem. De får inte heller vara så omfattande att de kräver mer tid och arbete än vad som är rimligt. Enskilt eller i grupp När ni fördelar arbetsuppgiterna så måste ni försäkra er om att de fördelas jämnt mellan eleverna. Ni bör också komma överens om hur eleverna ska kommunicera med varandra. Dessutom behöver ni bestämma hur arbetet ska ledas (se nedan).

22 Tidsgränser Tidsgränserna för arbetsuppgifterna måste vara realistiska och tillåta flexibilitet. De får inte heller sammanfalla med ferier eller examensperioder för någon av deltagarna. Etwinningskrivbordet har en postlåda och en vägg som ni kan använda för era diskussioner om arbetsuppgifter, tidsgränser etc. etwinningskrivbordet innehåller de verktyg ni behöver för att formulera er projektplan. Den bör formuleras I enlighet med KISS-regeln (Keep it Short and Simple). Ni kan sedan publicera projektplanen på etwinningskrivbordet. Exempel på planering Uppgift Elever Dagens ekvation Alla arbetslag Tidsgräns Slutet på första Leds av Lärare 1 veckan Bästa teckning Individuellt Slutet på andra Mål Grundläggande Teknologi Geogebra kunskap i Lärare 2 veckan Geogebra Grundläggande Open-source paint kunskap i open program source paint Bästa Wikipedia Lag A och D Vecka 3 och 4 Båda lärarna bidraget Bästa software. Välja och sätta Wikipedia samman Lag B och C Vecka 3 och 4 tidningsartikel Båda lärarna information. Öva kritiskt Blogger tänkande. Wordpress Tabell 7. Exempel på projektplanering Planeringschecklista X Vi ställde frågan: vad vill vi uppnå tillsammans? X Vi kom fram till SMART målsättningar som svar. X Våra SMART målsättningar passar med varje partners läroplan. X Våra SMART målsättningar gynnar elevernas färdighetsutveckling. X Vi formulerade och publicerade vår korta lista med målsättningar. X Vi ställde frågan: vad ska göras? Av vem? När? X Våra arbetsuppgifter passar elevernas förmåga. X Våra arbetsuppgifter kräver rimlig tid och arbete. X Våra arbetsuppgifter är likvärdigt fördelade mellan eleverna. X Vi har bestämt hur eleverna ska kommunicera med varandra. X Vi har bestämt hur arbetet ska ledas. X Tidsgränserna är realistiska och flexibla. X Tidsgränserna tar hänsyn till ferier och examensperioder. Tabell 8. Förslag på punkter för planeringen.

23 ETWINNINGPLATSEN: TA MED ELEVERNA etwinning handlar självklart om sammarbete mellan lärare, men ännu viktigare, om samarbete mellan elever. Med målsättningen att komma förbi parallellarbete, där varje partner avslutar ett antal uppgifter och sedan jämför resultaten, är det av mycker större värde att eleverna deltar i ett gemensamt arbete. etwinningplatsen har utvecklats av just denna anledning och är därför det ställe där samarbetet kan ske. Elever kan arbeta tillsammans med sina klasskamrater och/eller sina projektpartner, genom att använda ett antal verktyg. För detaljerade steg-för-steg anvisningar om hur man använder etwinnningplatsen, gå till: 1. Tilldela användarrättigheter När du bjuder in elever till etwinningplatsen så måste du bestämma vilka rättigheter de ska ha. Detta kan du självklart ändra vid ett senare tillfälle. - Elevmedlem: kan delta i Elevhörnan, svara på inlägg I forum, delta I gruppchat och ladda upp filer och bilder. - Elevadministratör: kan göra ovanstående och skapa aktiviteter (Märk väl: bara läraradministratörer kan publicera innehåll ).

24 Tips: - Ge administratörsrättigheter till elever så att de har möjlighet att styra utseendet på och utvecklingen av etwinningplatsen (särskilt äldre elever) - Ge administratörsrättigheter till några elever som har en särskild ledningsfunktion i projektet. - Ge medlemsrättigheter till eleverna när de arbetar i större grupper med avgränsade arbetsuppgifter (särskilt yngre elever). 2. Komma igång Så snart eleverna har tillgång till etwinningplatsen kan de börja med följande. Skapa sin profil: Alla elever kan skapa en personlig profil genom att ladda upp ett foto på sig själv, beskriva sina intressen, hobby, älsklingsmat etc. (OBS.:All information från eleveprofilerna finns bara på etwinningplatsen och är inte synlig någon annanstans). Lära känna varandra: Eleverna kan bläddra igenom klasskamraternas och partnernas profiler för att få veta mer om dem. De kan också komunicera genom att skicka ett internt eller skriva på väggen.

25 3. Arbeta tillsammans a. Elevhörnan: Detta utrymme på etwinningplatsen är avsett endast för eleverna. Avsikten är att det ska vara ett ställe där leverna kan ställa frågor till varandra, dela med sig av information och utveckla vänskap kanske utanför projektets arbetsplan. Lärarna kan naturligtvis gå in här och kommentera om det behövs, men det är avsett som en yta för eleverna styrd av eleverna. Vad kan man göra i Elevhörnan? b. Skapa och svara på ämnen i forum Skapa och lämna bidrag till en wiki Utbyta filer Använda hela etwinningplatsen: Under projektets gång kan eleverna ta del av ett stort antal aktiviteter på etwinningplatsen. De kan arbeta enskilt eller i grupp beroende på typ av arbetsuppgift. Alla elever kan använda följande verktyg: Chat: på varje etwinningplats finns ett privat chat-rum där elever och lärare kan chatta i realtid. Verktyget tillåter också sidodiskussioner mellan deltagare. Lärare kan t.ex. chatta om hur man ska sköta en pågående elevchatt. Wiki: ett perfekt samarbetsverktyg, eleverna kan arbeta med gemensamma dokument och aktiviteter genom en allmän wiki. Precis som i Wikipedia, kan alla bidra till slutprodukten.

26 Forum: som alternativ till chat, kan man använda forum för diskussioner som löper över en längre tid. Ett forum är också ett bra sätt för eleverna att lämna kommentarer angående en särskild uppgift. Blogg: alla elever kan bidra till projektbloggen och även till bloggarna i aktivitetsområdet. Att blogga är ett bra sätt att träna sig på att skriva och att vara kreativ. Webbinnehåll: är verktyget som har flest möjligheter när det gäller att formge och bädda in innehåll, alla elever kan skriva och lägga till innehåll (text, foton, inbäddade videofiler etc.) till en webbinnehållsida. Det är en perfekt yta för att visa upp sitt arbete. Filarkiv: för att alla dokument, videofiler, presentationer, etc. ska finnas på projektets etwinningplats, här kan eleverna ladda upp ett obegränsat antal filer, dock inte större än 20MB vardera. Bildgalleri: På samma sätt som i filarkiv, kan eleverna ladda upp foton till ibildgalleri. Elevadministratörer kan även använda följande verktyg: Skapa aktiviteter: elevadministratörer har möjlighet att bidra till strukturen och layouten på hela etwinningplatsen genom att skapa aktiviteter och genom att använda de verktyg som finns där.

27 DELA MED SIG AV RESULTAT OCH FÅ ERKÄNNANDE Att ha ett etwinningprojekt innebär att man är en lärare som vill ge sina elever den bästa möjligheten att utvecklas genom att erbjuda dem ett tillfälle till utbyte, att dela med sig, att samarbeta och att vidga sina synfält. Genom att driva denna typ av projekt lämnar du ett specifikt bidrag till kvalitetsutvecklingen av undervisningen. Du kanske inte är medveten om det men den metodik som du använder i dina projekt, antingen den är enklare eller mer komlex, är värdefull och en metodik som förtjänar att bli spridd, känd och uppskattad av hela Europas utbildningssamhälle. Nästa kapitel handlar om fem huvudverktyg för att dela med sig av sina resultat, få stöd och få uppskattning: 1. Project Diary 2. Publicera etwinningplatser 3. Lärresurser 4. Quality Labels (kvalitetsutmärkelser) 5. Priser

28 1. PROJECT DIARY som loggbok och kommunikationskanal till din National Support Service (NSS) Använd "Project Diary", vilken du kommer till från Mina Projekt, från första början av projektet. På så sätt får ni en loggbok och kommunicerar samtidigt med era NSS. Bara du och din/a projektpartner kan använda Project Diary, det är ett verktyg för projektledning(en) (Eleverna samarbetar bara via etwinningplatsen, den beskrivs längre fram.) Du och din/aprojektpartner kan använda diary för att delge varandra tankar och kommunicera med NSS. Ett verktyg för att få stöd! Du och din/a partner har tillgång till Project Diary. Ni kan använda den för få stöd både från varandra och från NSS. Om du och din/a partner har frågor kan ni välja att låta det ni skriver i Project Diary bli tillgängligt för NSS, som sedan kan svara snabbt med råd och tips om hur ni kan gå vidare. Denna möjlighet är också perfekt för att dela med sig av goda erfarenheter. Några förslag på hur man kan använda Project Diary: Håll NSS uppdaterad om vad som händer i projektet om hur arbetet fortskrider, om ni gör några särskilda upptäckter, dina åsikter, dina frågor och dina tankar. Skriv om metodiken du använder under projektets gångt: projektplanen, arbetsuppgifterna, instruktionenerna, resultaten, de problem som ni stöter på, eller det som du tycker det är viktigt att din/a partner tar del av. Förbered all delar som behövs för att enkelt skriva en projektrapport. Projektrapporten använder du sedan för att söka en kavlitetsutmärkelse och/eller för att delta i tävlingar. Diskutera framgångsfaktorer och utmaningar för att du ska lära dig av de erfrenheter från projektet och för att skapa lärresurser som ni kan dela med er av.

29 2. Synliggör ert arbete genom att PUBLICERA ETWINNINGPLATSEN Ett annat sätt att dela med sig av erfarenheter är genom att publicera hela eller delar av projektets samarbetsplattform, etwinningplatsen. Medan ni använder etwinningplatsen för ert arbete med projektet, kan ni välja att göra det synligt för en större publik. Detta kan vara ett värdefullt utvärderignsverktyg för: - dig själv projektteamet eleverna skolan NSS och CSS Förutom att vara ett utmärkt utvärderingsverktyg, kan det också vara ett sätt att få hjälp för de lärare som behöver stöd för att börja med ett projekt eller behöver utveckla sin metodik eller bara letar efter idéer och konkreta exempel. etwinning är ju, när allt kommer omkring, en community för skolor så att de kan lära sig av varandra. Det är ett positivt sätt att utveckla sitt arbetssätt. Hur gör man sin etwinningplats public? I praktiken är det det enklaste och snabbaste sättet att påbörja ett system för att dela med sig och för utvärdering. För att publicera hela eller delar av din etwinningplats så klickar du på Publicera när du befinner dig i repektive aktivitet. För att ta bort publiceringen klickar du på Göm. Endast läraradministratörer har denna rättighet, men det är naturligtvis alltid bra att vara överens i teamet innan publicering sker. Tips: Om du anmäler dig till en nationell eller europeisk pristävling,sä bör du publicera åtminstone delar av etwinningplatsen så att de som ska utvärdera din ansökan kan ta sig en titt.

30 3. Dela med dig av LÄRRESURSER till dina europeiska kamrater Antingen du har stor erfarenhet av eller är nybörjare när det gäller att driva projekt, så innebär det att du måste vara nyskapande för att hitta nya aktiviteter och metodik. Av den anledningen uppmanas etwinninglärare att dela med sig av och använda lärresusurser från andra, såsom: - ett bra exempel på hur man använder etwinningplatsen, kanske t.o.m. formgiven och godkänd av eleverna; en aktivitet för att få med eleverna i projektet från första början; ett verktyg för att utvärdera både individuellt arbete och grupparbete; en metod för elevernas sökande efter information på internet; och hundratals andra idéer som man kan prova under projektets gång. Alla dessa "goda exempel" är lärresurser som man lätt kan dela med sig av! etwinningskrivbordet innehåller en utmärkt källa för lärresurser som skapats av och för andra etwinninglärare och elever. Dessa lärresurser är avsedda endast för dem som är registrerade i etwinning. Att dela lärresurser är också ett bra sätt att knyta nya kontakter. När du klickar på "Lärresurser" på ditt etwinningskrivbord så kan du: Söka lärresurser som föreslagits av andra lärare Ladda upp dina egna lärresurser så att andra kan använda dem Organisera dina bidrag och uppdatera dem när helst du önskar

31 4. Få erkännande och feedback genom KVALITETSUTMÄRKELSER QUALITY LABEL etwinnings kvalitetsutmärkelser är tänka att vara en del av utvärderingen av ditt och dina elevers arbete. Det finns två sorter: en nationell och en europeisk Quality Label. När projektet är avslutat eller har kommit så långt att ni börjar få konkreta resultat kan du lämna in en ansökan om en kvalitetsutmärkelse till NSS. Nationella kvalitetsutmärkelser delas ut åt de egna lärarna av NSS medan den europeiska kvalitetsutmärkelsen delas ut en gång om året till projektpartners som har åtminstone en annan partner som också har fått en nationell kvalitetsutmärkelse. Av denna anledning bör du uppmuntra din/a partners att också ansöka! För att ansöka gör du så här: - Klicka på "Ansök om en Quality Label som finns på etwinningskrivbordet under Mina projekt - Fyll i ansökningformuläret (det går bra med svenska) NSS utvärderar ditt projekt och du får veta resultatet via . Du kan få en europeisk kvalitetsutmärkelse när åtminstone en av dina partner (om ni är fler än två) också har en nationell kvalitetsutmärkelse. Alla projekt som tilldelas en europeisk kvalitetsutmärkelse kommer att annonseras på etwinningprotalen en gång om året (September/Oktober). etwinningslärare som har tilldelats en europeisk Quality Label är kvalificerade för att delta i den europeiska etwinning-pristävlingen (se nedan).

32 5. Vinn etwinningpriser Varje år utlyses den europeiska etwinningpristävlingen. Du måste ha tilldelats en europeisk kvalitetsutmärkelse (se ovan) för att vara kvalificerad för att delta. Den europeiska etwinningpristävlingen genomförs varje år och vinnarna inbjuds till en prisceremoni på den årliga etwinningkonferensen, vilken hålls i mars/april. Projektpartners lämnar sina bidrag online. Även eleverna som deltagit i projektet inbjuds till konferensen där de får delta i ett särskilt anpassat program. För mer information om European Prizes: Nationella priser National Support Service i de flesta europeiska länder anordnar också pristävlingar på nationell och/eller lokal nivå. Information om sådana tävllingar finns på den svenska etwinningbloggen:

33 FÅ TILLGÅNG TILL OCH BIDRA TILL LÄRRESURSER etwinning ger dig också tillgång till lärresurser (t.ex. Flash-simuleringar, spel, experiment, presentationer) och även mindre lärresurser såsom foton, videor och ljudfiler användbara när du förbereder lektioner eller som ett inslag i klassrumsarbetet. Ibland är det inte innehållet i lärresursen utan det annorlunda angreppssätt som det kan medföra som sätter igång fantasin. Försök med att väcka elevernas nyfikenhet med hjälp av en flash-animation eller låt aktiva elever pröva sin kunskap genom praktiska övningar. Interna etwinningresurser På etwinningplattformen finns det flera ställen där man kan hitta lärresurser: 1. Lärresursfliken som du når via etwinningskrivbordet 2. LRE Widget som du når via widget-sidan. Bland lärresurserna hittar du sådant som har laddats upp av andra etwinninglärare, medan LRE widget ger dig tillgång till tusentals lärresurser och digitalt innehåll från myndigheter, museer och lärare utanför etwinning, från Europa och världen. Lärresurser Du hittar lärresurser genom att söka efter ämne eller genom att skriva in nyckelord, ämne eller ålderskategori. Lägg märke till att du inte måste använda alla fälten för avancerad sökning. Du kan också ladda upp dina egna lärresurser och dela med dig av dem. Det är ett utmärkt sätt att dela med sig av sina erfarenheter och låta andra dra nytta av dem.

34 Använd fliken Organisera om du behöver komma tillbaks och redigera det du laddat upp. Du kan också radera det som du laddat upp. LRE widget För att använda LRE widget (LRE står för Learning Resource Exhange) så går du till Min Profil och sedan klickar du på "Gå till sidan Mina saker" längst ner på sidan. Klicka i rutan där det står; I agree with LRE terms of usage, och sedan på Subscribe. Då kan du välja resusrser efter nyckelord, ämne, språk och åldersgrupp Lärresurserna kommer från myndigheter och andra resurscentra över hela Europa. Lär mer om LRE-portalen och de resurser som finns: Tips: - När du har hittat en bra (eller dålig) resurs så ta dig lite tid och betygssätt den. Detta är till stor hjälp för andra. - En länk till en lärresurs kan bli inaktuell. Vänligen rapportera detta så att den kan tas bort från databasen.

35 ETWINNING FÖRUTOM ETWINNINGPORTALEN etwinning och Comenius etwinning är en del av EU:s Comeniusprogram. Förutom etwinning finns det många andra delar inom Comenius och därför också många möjligheter att kombinera etwinning med de andra delarna. Se figuren nedan. etwinning Comenius skolpartnerskap Comenius Regio Comeniusprogrammet Comenius assistenter ComeniusGrundtvig fortbildning Figur 9. Comeniusprogrammet 1. etwinning och Comenius skolpartnerskap Partnersök och forum på etwinningskrivbordet är utmärkta verktyg för att hitta partner till etwinningprojekt så väl som partner till Comenius skolpartnerskapsprojekt. De senare erbjuder ekonomiska bidrag till samarbetsprojekt.

36 Vad är ett Comenius skolpartnerskapsprojket? Det är ett ekonomiskt bidrag till lärare från olika länder som arbetar tillsammans med ett internationellt projekt. Tidsramarna är bestämda och deltagarna har en given budget för projektet (inklusive resekostnader). Skolor som deltar i Comenius skolpartnerskap kan använda etwinning som kommunikationsplattform för att utbyta dokument före, under och efter Comeniusprojektet. Ett Comeniusprojekt kan också stödja ett redan existerande etwinningprojekt. Obs: Skolor som deltar i Leonardo da Vinciprojekt som vänder sig till yrkesförberedande program har samma mäöjligheter att använda etwinning! 2. etwinning och Comenius Regio partnerskap Comenius Regio partnerskap bekostar regionala samarbeten inom skolområdet och stödjer utbytet av erfarenheter och goda exempel mellan regioner och kommuner i Europa. Målsättningen är att bistå regionala eller lokala skolmyndigheter att förbättra utbildningsmöjligheterna för skolbarn. Inom dessa bilaterala samarbetsprojekt har de två deltagande regionerna möjlighet att välja ämnen som är relevanta och av intresse för dem. Skolor som deltar i Comenius Regio kan också registrera sitt projekt som ett etwinningprojekt. När registreringen är klar har de möjlighet att bjuda in alla andra parter (skolmyndigheter, andra organisationer etc.) till etwinningplatsen och använda den för kommunikationsändamål. 3. etwinning och Comenius assistenter Comenius assistenter kan antingen vara nyutexaminerade lärare eller lärarstudenter vilka arbetar under ett år utomlands för att få arbetslivserfarenhet. De arbetar som assistenter åt andra lärare för att få värdeful yrkeserfarenhet från klassrummet. Comenius assistenter kan använda etwinning för att hålla kontakt med skolor i sitt eget

37 land under tiden de är assistenter och vice versa kan de använda etwinning för att vidmakthålla relationen med den tidigare värdskolan när de börjat arbeta på en skola i sitt hemland. Det händer ofta att Comenius assistenter ges uppgiften att driva ett etwinningprojekt under tiden på värdskolan. För information om Comenius-Grundtvig fortbildning, se sidan 38. Om du vill lära dig mer om hela Comeniusprogrammet, se: Fortbildningsmöjligheter Förutom att använda etwinningplattformen så kan etwinninglärare delta i de personliga möten som erbjuds inom etwinning. 1. Professional Development Workshops (PDW) Dessa workshops anordnas på olika platser i Europa av CSS och NSS. Med särskilda teman, åldersgrupper eller ämnen träffas cirka 100 lärare från hela Europa under 2-3 dagar för att diskutera hur de kan integrera etwinning i sitt arbete. En del workshops vänder sig till erfarna etwinninglärare och andra har nybörjare inom etwinning som målgrupp. För mer information om etwinning Professional Development Workshops se:

38 2. etwinnings bilaterala PDW:er Varje år organisera olika NSS, tillsammans med en eller några andra, workshops där lärare kan lära sig mer om etwinning och där de kan finna projketpartner. Dessa workshops har ofta färre deltagare än de som har hela Europa som målgrupp, och det ges därför ofta mer tid till nätverkande och projektplanering. Mer information om dessa workshops annonseras på den svenska etwinningbloggen: 3. Comenius-Grundtvigfortbildning Den Europeiska Kommissionens direktorat för utbildning och kultur organiserar Comenius-Grundtvigfortbildning. Det är ett utmärkt sätt för lärare att delta I fortbildningsaktiviteter på olika ställen i Europa och också ett bra sätt att inleda eller utveckla ett etwinningprojekt. Fortbildningen erbjuds av institutioner och personer från hela Europa. För att ansöka om deltagande kan man söka igenom fortbildningsdatabasen. Denna delas av Comenius- och Grundvigprogrammen. För mer information om Comenius-Grundtvig fortbildning se:

39 BILAGA 1: ETWINNING ORDLISTA Följande ordlista tjänar som en introduktion till grundläggande begrepp inom etwinning. Blogg Ett personligt utrymme på webben, en kolumn eller en dagbok där man kan Central Support Service (CSS) skriva inlägg I något ämne. Dessa inlägg kan sedan kommenteras av andra. Det europeiska etwinningkontoret. Detta drivs av det europeiska skoldatanätet I Bryssel. CSS har ansvar för den centrala styrningen av olika etwinningaktiviter i Europa. Detta innebär bl.a. att sköta etwinningportalen, att analysera utvärderingsresultat, sammanställa publikationer, att organisera etwinningkonferensen och att handha pedagogiskt och Chat teknikst stöd till lärare. En chat är ett online-utrymme där man I realtid kan skicka textmeddelanden tillvarandra. Detta kan göras mellan två personer eller mellan flera samtidigt.. Alla etwinningplatser har en privat chat som lärare och elever kan använda Comenius under projektets gång. etwinning är en del av EU:s Comeniusprogram, vilket vänder sig till förskolan t.o.m. gymnasiet. Det har relevans för alla medlemmar av skolvärlden : elever, lärare, lokala myndigheter, föräldraföreningar, NGO:s, lärarhögskolor, universitet och all annan personal som verkar inom Comenius partnerskap skolan. Comenius partnerskap är en del av Comeniusprogrammet som varje år er-bjuder ekonomikst stöd åt ett antal samarbetsprojket. Ett etwinningpro- Creative Commons licens (CC) jket kan samtidigt vara ett Comeniusprojekt. Det är ett licensieringsverktyg som låter individer bestämma vilka upphovsrättsvillkor som ska gälla för ett visst material. CC ger information om hur materialer får användas. Länder (etwinning) För mer information se: För närvarande är 32 länder med I etwinning. En lista över deltagande länder finns här: Endast lärare från dessa länder kan delta i etwinning. Skrivbord (etwinning) etwinningskrivbordet är en yta avsedd för scocialt nätverkande etwin-

40 ninglärare emellan. Bland funktionerna kan nämnas: att skapa en profil, etwinnare söka efter partner och utbildningsresurser. En lärare som deltar i etwinning och som är registrerad på etwinning- etwinning portalen. Ett europeiskt initiativ som stärker samarbete och nätverkande mellan sko- European Quality Label (etwinning) lor genom användning av IKT. Ett erkännande på europeisk nivå av nyskapande och framgång I ett etwinningprojekt. Om minst två deltagare i projektet har fått en nationell kvalitetsutmärkelese får dessa två projektpartner en europeisk kvalitetsutmärkelse från CSS. En sådan utmärkelse delas ut automatisk en gång om Europeiska skoldatanätet året. Den organisation, som på uppdrag av europeiska kommissionen, styr Forum Galleri (etwinning) etwinning på europeisk nivå. En anslagstavla för textbaserade diskussioner. En uställning av goda etwinningexempel. Projekten väljs ut av NSS. Be- Grupper (etwinning) skrivningarna baseras på lärarintervjuer. Underavdelningar i etwinnings community. Där kan lärare diskutera ömene Gästbok (etwinning) eller teman. Varje etwinningprojekt har en gästbok, en yta där andra etwinninglärare Riktlinjer (etwinning) kan skriva kommentarer. etwinnings riktlinjer beskriver detaljerat hur man använder etwin- Informations- och kommunikation- ningverktygen. Riktlinjerna kan användas online eller skrivas ut. En paraplyterm för kommunikationsverktyg eller tillämpningar (t.ex. dator, steknologi (IKT) nätverksdelar eller program, satellitsystem, radio, television och mobiltelefoner) och de tjänster och tillämpningar som hör samman med dem (t.ex videokonferenser och distansstudier). IKT används ofta i ett speciellt sammanhang, till exempel IKT i utbildningen. Internet Internet är världens största datornätverk och ett system för enkel och effektiv kommunikation av text, ljud och bild. World Wide Web, e-post och fildelning är populära användningsområden för internet. Det har gjort det möjligt att kommunicera världen över och har en stor betydelse för vanliga Internetsäkerhet människor. (Wikipedia) Den positiva etiska användningen IKT online. Säkerheten ökar genom större

Anvisningar om etwinning-platsen

Anvisningar om etwinning-platsen Välkommen Anvisningar om etwinning-platsen Den här vägledningen har gjorts för Läraradministratörer som är nya på etwinning-platsen. Den är till hjälp för dig att: - Få tillgång din etwinning-plats - Redigera

Läs mer

Anvisningar för etwinningplatsen. Introduktion till din etwinning-plats

Anvisningar för etwinningplatsen. Introduktion till din etwinning-plats Anvisningar för etwinningplatsen Introduktion till din etwinning-plats INNAN DU BÖRJAR... 3 1. KOMMA IGÅNG: Titta igenom er nya etwinning-plats... 4 Hemsida... 4 Andra sektioner... 5 2. BYGGA DIN EGEN

Läs mer

Steg 1: Logga in. Klicka på Logga in-knappen

Steg 1: Logga in. Klicka på Logga in-knappen Steg 1: Logga in Klicka på Logga in-knappen Steg 1: Logga in Skriv in ditt användarnamn och lösenord Tips: Använd "Glömt ditt lösenord" om du inte kommer ihåg ditt lösenord Steg 2: Snygga till din profil

Läs mer

Bilaga 1 Lärartips för bilaterala förhandlingar on-line

Bilaga 1 Lärartips för bilaterala förhandlingar on-line Bilaga 1 Lärartips för bilaterala förhandlingar on-line Det finns många sätt att hitta samarbetsklasser. Kanske har din klass eller skola redan en vänskapsklass eller vänort som ni kan få kontakt med.

Läs mer

Steg-för-steg vägledning. Hur du använder din etwinning-plats

Steg-för-steg vägledning. Hur du använder din etwinning-plats Steg-för-steg vägledning Hur du använder din etwinning-plats Hur du uppdaterar din profil... 3 Hur du bjuder in lärare och besökare till din etwinning-plats... 5 Hur du bjuder in elever till din etwinning-plats...

Läs mer

Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Teachers Lifelong Learning Network http://www.tellnet.eun.org

Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Teachers Lifelong Learning Network http://www.tellnet.eun.org Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Teachers Lifelong Learning Network http://www.tellnet.eun.org Läraryrket 2025 hur ser framtiden ut? Den här modulen har som mål att bidra till lärares kontinuerliga

Läs mer

etwinning & läroplansgrunderna

etwinning & läroplansgrunderna etwinning är ett europeiskt online nätverk för lärare ett forum att träffa andra pedagoger för erfarenhetsbyte och för att planera och genomföra digitala samarbeten där även eleverna aktivt får delta.

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Varför är Badges användbara?

Varför är Badges användbara? Guide för lärare Vad är en Open Badge? En badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvalitéer. Det gör det möjligt att

Läs mer

Översikt över nya TwinSpace

Översikt över nya TwinSpace Översikt över nya TwinSpace (Lanserades i september 2014) Den här vägledningen har gjorts för läraradministratörer. I den beskrivs allt du behöver veta för att starta din nya TwinSpace. Logga in Besök

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Glosboken.se Lär dig grunderna om Glosboken.se så att du och dina eleverna kommer igång med ert nya

Läs mer

för vuxen utbildning GUIDE FÖR UTBILDARE

för vuxen utbildning GUIDE FÖR UTBILDARE för vuxen utbildning GUIDE FÖR UTBILDARE VAD ÄR EN OPEN BADGE? En Badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvaliteter.

Läs mer

En introduktion till Community i Mediakatalogen

En introduktion till Community i Mediakatalogen En introduktion till Community i Mediakatalogen Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediakatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas i

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org En kort vägledning för vuxna Ta del av mer råd och tips kring ungas användning av nätet på www.surfalugnt.se 2015 ConnectSafely.org Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram 1. Varför gillar tonåringar

Läs mer

Välkommen till edwise - Elev

Välkommen till edwise - Elev Välkommen till edwise - Elev 2011 Tieto Corporation Inloggning Skriv www.edwise.se i webbläsarens adressfönster. Ditt användarnamn samt lösenord får du av edwiseansvarige på skolan. Har du haft ett konto

Läs mer

Nytt på Comenius-fronten - och lite till..

Nytt på Comenius-fronten - och lite till.. Nytt på Comenius-fronten - och lite till.. Nya program Comenius Regio Partnerships Comenius Individual Pupil Mobility Etwinning Comenius Regio Partnerships Övergripande syfte: Stödja regioner i sitt förbättringsarbete

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv Välkommen till bok-och-webben i Svenska A Välkommen till bok-och-webben i Svenska A! Vi är glada över att du har valt att använda vårt material, och vi hoppas att du och

Läs mer

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Under höstterminen 2012 kommer vi att använda oss av de funktioner i skolwebben som vi har markerat. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen itslearning är en pedagogisk lärplattform skapad för lärare,

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben 1 Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 1 Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn

Läs mer

Al-Salamah skolan. Användarmanualen för InfoMentor P.O.D.B.

Al-Salamah skolan. Användarmanualen för InfoMentor P.O.D.B. Al-Salamah skolan Användarmanualen för InfoMentor P.O.D.B. HT - 2011 2 Välkommen till manualen för vårdnadshavare i InfoMentor P.O.D.B. Detta är en manual som skall hjälpa dig som vårdnadshavare att använda

Läs mer

Att bli skribent för Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google

Att bli skribent för Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google Att bli skribent för Spelmansgillets bloggar hos Blogspot/Google Du behöver en inbjudan från bloggens administratör För att kunna skriva ett inlägg måste man logga in i bloggen. Det krävs att du är känd

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Med hjälp av denna introduktion kan du på egen hand börja bekanta dig med Fronter. På första närträffen kommer vi

Läs mer

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben

Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Lathund till Nyköpings föreningsregister - så gör du enkelt dina föreningsärenden på webben Gäller från jan 2015 Innehåll Nu förenklar vi för dig som förening i Nyköping... 3 Kontaktpersoner Nyköpings

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen Börja med... att logga in itslearning är en pedagogisk lärplattform

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Lathund att skapa och tilldela en LPP

Lathund att skapa och tilldela en LPP Lathund att skapa och tilldela en LPP Här presenteras ett sätt att steg-för-steg ta fram en lokal pedagogisk planering för ett arbetsmoment eller en terminsplanering i ett ämne eller ett ämnesövergripande

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Handledning Erasmus+-verktyg

Handledning Erasmus+-verktyg Handledning Erasmus+-verktyg Kurskatalog Möjligheter till rörlighet Strategiska partnerskap www.schooleducationgateway.eu Allmän information Den här handledningen kan hjälpa dig att använda verktygen inom

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant.

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och lösenord?... 2 Hur loggar jag in med Bank-id/E-id?... 3

Läs mer

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Akzo Nobel AB Användarguide - FAQ Externa användare Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Innehållsförteckning Registrera sig som användare... 3 Söka jobb med en redan registrerad

Läs mer

Grupphantering i Blackboard

Grupphantering i Blackboard Marie Andersson PIL- Enheten för Pedagogik, IKT och Lärande E-post: marie.e.andersson@mdh.se 2012-02-08 (Bb Learn 9.1.7) Grupphantering i Blackboard Om Grupper I syfte att stödja samarbete och kommunikation

Läs mer

Om School Education Gateway. Europas onlineplattform för skolutbildning

Om School Education Gateway. Europas onlineplattform för skolutbildning Om School Education Gateway Europas onlineplattform för skolutbildning EN PLATS FÖR SAMVERKAN MED EUROPEISK POLITIK OCH ÖVNING FÖR SKOLUTBILDNING Om School Education Gateway presenteras på 23 europeiska

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2013-04-15 Lathund Klubbmedlem 1 1 FUNKTIONER Din förenings IdrottOnline sida är portalen för medlemmarna där du kan hitta information om vad som händer i din förening. Med ditt personliga

Läs mer

Användarhandbok StepStones Recruiters Space

Användarhandbok StepStones Recruiters Space Användarhandbok StepStones Recruiters Space CV-Sökningar I denna del av Recruiters Space kan du söka efter passande kandidater i StepStones CV-databas. Du kan också registrera CV-agenter som automatiskt

Läs mer

SHAPELINK FÖRETAGSMOTION

SHAPELINK FÖRETAGSMOTION SHAPELINK FÖRETAGSMOTION ROLIGARE, SMARTARE OCH BÄTTRE Här kommer vi snabbt gå igenom allt ni behöver veta för att komma igång med en smartare och roligare företagsmotionslösning. 1. Skapa en grupp 2.

Läs mer

Hur man skapa en Wiki.

Hur man skapa en Wiki. Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö

Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö 1 Så här fungerar registreringen i Malmö stads Odlingsslottskö Det är givetvis kostnadsfritt att stå i Malmö stads odlingslottskö. Innehåll Steg 1: Registrera dig som ny kund och skapa en sökprofil...

Läs mer

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ)

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) Här presenteras ett antal frågor och svar med avsikt att tillhandahålla support till förmedlare

Läs mer

Logga in med ditt användarnamn och lösenord

Logga in med ditt användarnamn och lösenord Introduktion till Moodle Moodle är en virtuell lärmiljö, (VLE; Virtual Learning Environment). Du kan betrakta programmet som en kommunikationsplattform mellan dig och dina lärare eller mellan dig och dina

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

För enklare och tryggare affärer

För enklare och tryggare affärer För enklare och tryggare affärer Innehåll Skapa en förfrågan 02 Mina kontouppgifter 04 Mina förfrågningar 05 Sök förfrågningar 06 Meddelandecentret 08 Produktutguide Projektverktyget 10 Min företagsprofil

Läs mer

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe EPALE Electronic Platform for Adult Learning in Europe 27 nov 2014 Kerstin Hagblom 2 EPALE: http://ec.europa.eu/epale/ Webbplats för att samla stöd till vuxenutbildningsaktörer i Europa För vem? Den som

Läs mer

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning, Ansökan på webben... 3 Logga in... 4 Felmeddelanden... 7 Godkänn

Läs mer

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING

UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Silver Sidekicks Projekt UTBILDNINGSGUIDE FÖR FRAMGÅNGSRIK INLÄRNING Handbok för studerande 0. INNEHÅLL 0. Innehåll... 1 1. Introduktion... 2 2. Utbildnings utformning... 3 2.1. Övergripande målsättning...

Läs mer

Användarinstruktioner

Användarinstruktioner Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 Registrera 2 i. Instruktioner för registrering 2 ii. Organisationsnummer 2 iii. Dina uppgifter 2 iv. Bekräfta villkor 2 v. Aktivering av konto 2.1 Glömt lösenord 2.2 Mitt

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS

ANVÄNDARMANUAL FÖR WORDPRESS FÖR WORDPRESS Surfa in på http://klubb.seko.se/< din sida >/wp-admin/ vet du inte vad < din sida > är kan du logga in direkt på http://klubb.seko.se/wp-admin 3. Fyll i ert användarnamn 3. Fyll även i ert

Läs mer

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan 1 Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

Forskare & Handledare. 1. Inloggning

Forskare & Handledare. 1. Inloggning Forskare & Handledare 1. Inloggning Du använder samma inloggning till Forskningsdatabasen som till universitetets övriga system. 2. Startsidan När du loggat in i Forskningsdatabasen (FDB) kommer du till

Läs mer

Kulturproceduren. Första hjälpen Arrangör är till för dig som är arrangör i Kulturproceduren.

Kulturproceduren. Första hjälpen Arrangör är till för dig som är arrangör i Kulturproceduren. Kulturproceduren Första hjälpen Arrangör Första hjälpen Arrangör är till för dig som är arrangör i Kulturproceduren. Här kan du läsa dig till hur man praktiskt använder Kulturprocedurens olika delar. Den

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. EPALE en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE är en del av

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Augusti 2011 Guide för lärare - Grundskola Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Denna guide beskriver hur du dokumenterar individuella mål och överenskommelser i Unikum. Här beskrivs hur du

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Mamut Open Services. Mamut Kunskapsserie. Kom i gång med Mamut Online Survey

Mamut Open Services. Mamut Kunskapsserie. Kom i gång med Mamut Online Survey Mamut Open Services Mamut Kunskapsserie Kom i gång med Mamut Online Survey Kom i gång med Mamut Online Survey Innehåll MAMUT ONLINE SURVEY... 1 KOM I GÅNG MED MAMUT ONLINE SURVEY... 3 MAMUT-ANVÄNDARE:

Läs mer

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Programmet för livslångt lärande Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Vilka möjligheter finns? För individer: studiebesök fortbildningskurser job shadowing praktik

Läs mer

Centralbaltic Job Ferry - Bruksanvisning

Centralbaltic Job Ferry - Bruksanvisning Centralbaltic Job Ferry - Bruksanvisning www.cbjobferry.eu Översikt: Plattformen Centralbaltic Job Ferry är ett gränsöverskridande utbildnings- och arbetsmarknadsprojekt utformat i samarbete mellan partners

Läs mer

Kom igång med För att lära dig glosor som rinnande vatten behöver du kunna grunderna om Glosboken.se

Kom igång med För att lära dig glosor som rinnande vatten behöver du kunna grunderna om Glosboken.se Kom igång med För att lära dig glosor som rinnande vatten behöver du kunna grunderna om Glosboken.se Om Glosboken.se På Glosboken.se lär du dig nya språk. Du kan öva på flera olika sätt, göra individuella

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

DOTPROJECT Manual. Projektledare och administratör har tillgång till fler funktioner och mer information än andra roller i det webbaserade systemet.

DOTPROJECT Manual. Projektledare och administratör har tillgång till fler funktioner och mer information än andra roller i det webbaserade systemet. Projektarbeta med DOTPROJECT Projektplattformen Dotproject kan användas direkt via webben med en vanlig webbläsare. Systemet är framförallt lämpligt om du snabbt och enkelt vill dela all projektinformation,

Läs mer

etwinning i ett nötskal

etwinning i ett nötskal etwinning i ett nötskal etwinning online infoeftermiddag 28:e mars 2011 mia.sandvik@oph.fi Utbildningsstyrelsen www.etwinning.net www.edu.fi/etwinning_skolsamarbete_i_europa Ett nätverk för skolor i Europa,

Läs mer

Under Kurser visas dina kurser som kort och om där finns nya uppgifter eller anslag visas antalet i kurskortet.

Under Kurser visas dina kurser som kort och om där finns nya uppgifter eller anslag visas antalet i kurskortet. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

ecampus min väg till KNX

ecampus min väg till KNX ecampus min väg till KNX Välkommen! Här följer en guide till hur man på egen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar Lycka till! Side nr. 1 Innehåll

Läs mer

Utbildning för gruppadministratörer

Utbildning för gruppadministratörer Utdelningsblad för utbildningen Indexeringsroller Här följer en kort sammanställning av rollerna i ett indexeringsprogram och hur de samarbetar. Gruppadministratör Gruppadministratören tillser FamilySearch

Läs mer

Blackboard Learn v. 9.1

Blackboard Learn v. 9.1 XXX Blackboard Learn v. 9.1 Delar av Lärarmanual Kap 7 (av 11) Kommunikationsverktyg 0470-708897 1 Kommunikationsverktyg... 1 1.1 Anslag... 2 1.2 Meddelande inom rummet... 3 1.3 Skicka e- postmeddelande...

Läs mer

Novell Vibe 4.0. Mars 2015. Snabbstart. Starta Novell Vibe. Bekanta dig med gränssnittet och funktionerna i Novell Vibe

Novell Vibe 4.0. Mars 2015. Snabbstart. Starta Novell Vibe. Bekanta dig med gränssnittet och funktionerna i Novell Vibe Novell Vibe 4.0 Mars 2015 Snabbstart När du börjar använda Novell Vibe kanske du vill börja med att skapa en personlig arbetsyta och en teamarbetsyta. Det här dokumentet innehåller information om hur du

Läs mer

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ "Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer att ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Det nya programmet

Läs mer