Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering"

Transkript

1 Green Key Åland Handledning för miljöcertifiering Restaurang/café 2017

2 Välkommen till Green Key Åland! Den här guiden är en första hjälp för att komma igång med att miljöcertifiera er restaurang/ert café enligt Green Key-programmet. Här finns förklaringar, förtydliganden och exempel för att underlätta ert Green Key-arbete. Jag hoppas att guiden förenklar er ansökningsprocess till Green Key och kan motivera er i ert hållbarhetsarbete. Tveka inte att ta kontakt om det dyker upp frågor. Karin Rosenberg Programansvarig för Green Key Åland Information (Green Key Åland) (Green Key Finland) (Green Key International) Kontakt karin@natur.ax Handledningsguiden är senast uppdaterad

3 1. MILJÖLEDNING Bild: Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland. OBLIGATORISKA KRITERIER 1.1. Restaurangen följer de internationella, nationella och lokala lagarna som rör restaurangens verksamhet. Restaurangen har kunskap om och håller sig uppdaterad kring lagarna om miljö, hälsa, säkerhet, arbetsförhållanden, tillgänglighet och kvalitet. Verksamheten försäkrar om att driften och aktiviteterna inom områden som miljö, hälsa, säkerhet och arbetsvillkor sker på ett sätt som är i enighet med lokal och nationell lagstiftning. Verksamheten säkerställer också att driften sker i enlighet med internationella överenskommelser och bestämmelser som: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (inklusive Barnkonventionen ), International Labour Organization s Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work, Rio Declaration on Environment and Development, United Nations Convention against Corruption, och The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism. I många länder är de internationella bestämmelserna delvis eller fullständigt integrerade i nationell och lokal lagstiftning och detta gäller också Finland/Åland. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur de kan försäkra att deras aktiviteter sker i enlighet med lagstiftning och presenterar sin hållbarhetspolicy.

4 1.2. Ledningen är involverad och har utsett en miljöansvarig från personalen. Den miljöansvariga fungerar som kontaktperson för Green Key Åland. För att försäkra att arbetet med Green Key är väl implementerat och administreras ska verksamhetens ledning utse en miljöansvarig på restaurangen/caféet. Den utsedde kan ha vilken befattning inom verksamheten som helst. Oftast är det fråga om ett deltidsuppdrag men att en person är miljöansvarig kan gärna nämnas i dennes arbetsbeskrivning. Den miljöansvarige fungerar som: - Kontaktperson för alla miljö- och hållbarhetsärenden för ledning, personal, leverantörer och Green Key-representanter - Ansvarig för att instruera och stötta annan personal i hållbarhetsäranden - Ansvarig för att samla, leda och uppdatera miljödata som rör städning, avfall och energioch vattenkonsumtion - Ansvarig för utvecklingen och implementeringen av hållbarhetspolicy och handlingsplan för anläggningen Under kontrollbesöket är den miljöansvariga i vanliga fall medverkande för att svara på frågor och förklara om det allmänna miljöarbetet och specifikt frågor som rör Green Key-kriterier Verksamheten har en hållbarhetspolicy som de presenterar i ansökan. För att försäkra att hållbarhetsarbetet inom verksamheten har en generell ram formuleras en hållbarhetspolicy. Policyn beskriver de generella målen och ambitionsnivån för hållbarhetsprestationerna i verksamheten i förhållande till ledning, personal, information och medvetandegörande. För att inrätta ett långsiktigt miljöledningssystem som är lämpligt i omfattning och skala innehåller policyn miljöfrågor som kopplas till sociala, kulturella, ekonomiska, kvalitets-, hälso- och säkerhetsaspekter. Hållbarhetspolicyn är en generell redogörelse med ett åtagande för kontinuerliga förbättringar och övervakningen av hållbarhetsärenden, men specifika ärenden och hur de hanteras behöver inte framhållas. Hållbarhetspolicyn är mer ambitiös än att bara följa lokala och nationella lagar och bestämmelser.

5 Hålbarhetspolicyn är helst skapad i samarbete med personalen och sammanställd på ett sätt som inkluderar och förutsätter åtaganden från ledning och personal. Hållbarhetspolicyn är i vanliga fall undertecknad av hotellchef/vd. Efter fastställande av policy måste denna vara tillgänglig för alla anställda i verksamheten. Det rekommenderas att varje restaurang/café har sin egen policy, men om verksamheten är en del av en internationell eller nationell kedja kan policyn vara gemensam för flera restauranger/caféer inom kedjan. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hållbarhetspolicyn och hur policyn är tillgänglig på restaurangen/caféet Verksamheten har framställt en handlingsplan med miljömål och jobbar aktivt för förbättring. Den miljöansvarige är ansvarig för att gå igenom Green Key-ansökan och material som rör ansökan, den senaste rapporten från kontrollbesöket och de senaste besluten och rekommendationerna som har utfärdats av den lokala juryn och styrgruppen. Den miljöansvarige undersöker speciellt ändringar i kriterier sen det senaste kontrollbesöket. När den miljöansvarige signerar ansökan för förnyelse av Green Key är signaturen på samma gång en bekräftelse om att en årlig genomgång har gjorts och att verksamheten är medveten om eventuella uppdateringar i Green Key-kriterier. Den miljöansvarige intygar samtidigt att verksamheten uppfyller alla relevanta obligatoriska kriterier och den angivna mängden poängkriterier. Under kontrollbesöket kontrolleras också att förslag som har kommit från Green Key efterlevts. Beslut om Green Key-certifieringen tas utgående från kontrollbesöket Miljöansvarige ser årligen över Green Key:s kriterier och ansvarar för att uppdatera miljöpärmen vid behov. För att ha all information lättillgänglig finns Green Key-mappen (fysisk eller elektronisk) som lättast organiseras enligt Green Key-kriterier. I mappen finns relevant och uppdaterad information som visar på att kriterierna uppfylls. På kontrollbesöket är Green Key-mappen tillgänglig för kontroll som bevis på att kriterierna uppfylls.

6 1.6. Restaurangen har ett aktivt samarbete med en eller flera regelbundna samarbetsparter/leverantörer. Målet med kriteriet är att förstärka den aktiva rollen som restaurangen/caféet har i att skapa medvetenhet i lokalsamhället och att främja miljövänliga handlingssätt hos samarbetspartners. Fokus ligger främst på samarbete kring miljöfrågor, men kan också hänvisa till sociala, kulturella och ekonomiska frågor eller frågor om kvalitet, hälsa och säkerhet. Där det är lämpligt uppmuntrar Green Key samarbete mellan restaurang/café och samarbetspartners för att skydda viktiga, lokala platser från ett historiskt eller kulturellt perspektiv. Relevanta samarbetspartens (åtminstone en typ av samarbetspartners) kan vara leverantörer, föreningar, skolor, lokalbefolkning, regering eller kommunledning. Karaktären av samarbetet är ett aktivt tvåpartssamarbete (eller flera par) där både restaurangen/caféet och samarbetsparten ger och får. Under kontrollbesöket kan verksamheten visa vem samarbeten har ingåtts med och hur samarbetet har sett ut. POÄNGKRITERIER 1.7. Restaurangen mäter sina utsläpp av ekologiska fotavtryck genom att använda sig av ett erkänt mätningsverktyg för beräkning av växthusgaser. Restaurangen/caféet använder ett verktyg för att mäta årliga koldioxidutsläpp som verksamheten ger upphov till genom energianvändning (och potentiellt även vatten och avfall). Uträkningen kan användas för att jämföra variationer i verksamheten utsläpp mellan olika perioder och för att sätta mål för att minska utsläppen. Det kan också användas för att jämföra utsläpp verksamheter emellan eller för att uppmuntra klimatkompensering. Det finns en mängd verktyg tillgängliga, både gratis och mot betalning. Vissa verktyg är enkla medan andra är mer komplexa och heltäckande. Ett av de erkända verktygen är Hotel Carbon Management Initiative (HCMI) som räknar ut ekologiskt fotavtryck genom energikonsumtionen i verksamheten. Efter att ha kontrollerat avtrycken kan det vara lättare att uppmuntra strävan till att minska utsläppen. Med minskade utsläpp rekommenderas det att klimatkompensera för resten av utsläppen.

7 Under kontrollbesöken diskuteras och undersöks det vilket verktyg som används, anläggningens ekologiska fotavtryck och proceduren mot att minska avtrycket samt eventuell klimatkompensering. 1.8 Restaurangen stöttar aktiviteter med hållbarhetsfokus, som samhällsutveckling, miljö, utbildning och hälsa. För att skapa medvetenhet om verksamhetens ansvarstagande och stödja en hållbar utveckling tar verksamheten en aktiv roll i att stötta aktiviteter eller initiativ med hållbarhetsfokus, som lokal utveckling inom till exempel utbildning, hälsa och infrastruktur. Typen av initiativ som stöttas beror på anläggningen och omgivningen. Exempel: Initiativ för att plantera träd eller växter (eller övrigt inom biologisk mångfald) Bevarande av lokala grönområden Utomhusaktiviteter som kan användas inom allemansrätten Aktiviteter med lokala skolor eller föreningar som arbetar med miljöinitiativ Aktiviteter med lokala personer med speciella behov Aktiviteter som främjar social rättvisa och jämlikhet Stötta lokala utmaningar med hållbar infrastruktur Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation som visar på ett aktivt stöd för hållbara aktiviteter eller initiativ som främjar lokalsamhällets utveckling Restaurangen säljer, byter eller ställer inte ut utrotningshotade växter och djur eller historiska och arkeologiska fynd, med undantag för lagliga och etiskt korrekta utställningar. För att sprida medvetenhet om anläggningens ansvarstagande och för att stödja miljömässig hållbarhet genom att skydda hotade arter (växter och djur, exempelvis de som listas i CITES), ägnar sig verksamheten inte åt att sälja, byta eller ställa ut dessa arter. Samma sak gäller för skyddade historiska eller arkeologiska artefakter. Handel eller utställningar sker enbart då lokala, nationella och internationella lagar tillåter detta.

8 Verksamheterna uppmuntras att erbjuda gästerna en guide till vilka arter som är skyddade för att uppmuntra medveten konsumtion under besöket. Verksamheterna uppmuntras också att före gästerna med information om aktiviteter som främjar skyddandet av hotade arter och djur. Under kontrollbesöket förklarar verksamheten hur de försäkrar sig om att inga hotade arter eller historiska artefakter ställs ut eller handlas med. Om verksamheten säljer varorna förväntas ett utlåtande från lokal myndighet där verksamheter har tillåtelse att sälja, byta eller ställa ut produkterna. Under den visuella inspektionen ska inga stridigheter mot detta förekomma En handlingskodex för aktiviteter som ordnas i känsliga miljöer uppförs, i samarbete med sakkunniga i samhället. För att skapa medvetenhet om anläggningen ansvarstagande och stöd för sociokulturell och ekonomisk hållbarhet i lokalsamhället intygar verksamheten att en handlingskodex har upprättats. Detta har skett i samarbete med sakkunniga om verksamheten organiserar aktiviteter i känsliga miljöer. I samband med aktiviteterna sker information om miljö, kultur och kulturellt arv för gästerna. Gästerna informeras om lämpligt beteende när känsliga områden besöks. Restaurangen köper produkter (både för egen användning och för återförsäljning) från lokala entreprenörer: 75 % av anskaffningarna är lokala produkter och lokalt hantverk. Verksamheten prioriterar lokala tjänster och produkter. Produkterna som köps in är producerade inom 100 km från verksamheten för att stimulera lokalområdet och minska transporter. Under kontrollbesöket visar verksamheten dokumentation om att lokala tjänster och produkter har köpts in Material och inredning som inte längre används samlas in och doneras till välgörande ändamål. Donationerna görs med varsamhet för att försäkra att mottagaren kan gynnas av donationen en längre tid. Donationerna görs med varsamhet för att försäkra att mottagaren kan gynnas av donationen en längre tid. För att skapa medvetenhet om verksamhetens roll som ansvarsfullt företag och minska det ekologiska fotavtrycket genom återbruk och återvinning, samlar och donerar verksamheten material som inte längre används till en välgörenhetsorganisation.

9 För att uppfylla kriterier ska material ha donerats under den föregångna 12-månadersperioden. Under kontrollbesöket ska anläggningen ha någon typ av dokumentation tillgänglig som styrker att material har donerats till välgörenhetsorganisationer under den föregångna 12-månadersperioden Restaurangen har gjort ett Samhälleligt åtagande för hållbar utveckling. Finns tillgängligt på: Åtagande: Verksamheten kan beskriva hur de bidrar till målen: 1. Jämlika möjligheter till välfärd, 2. Ett samhälle med delaktiga medborgare, 3. Hållbart arbete, 4. Hållbara samhällen och lokala gemenskaper, 5. Ett kolneutralt samhälle, 6. En resurssmart ekonomi, 7. Levnadssätt som respekterar naturens bärkraft eller 8. Naturhänsyn i beslutsfattandet. Under kontrollbesöket kan verksamheten visa deras åtagande publicerat på eller en print screen på hemsidan i miljöpärmen.

10 2. PERSONALMEDVERKAN Bild: Green Key International. OBLIGATORISKA KRITERIER 2.1. Verksamhetsledningen eller övrig ansvarig håller möten med personalen för att informera om och inspirera kring miljöarbetet. Det är viktigt att informera och engagera personalen i miljöinitiativ som görs inom verksamheten. Ledningen ska därför årligen ha 1-3 möten då miljö framhålls. Information som ges under mötet är miljöledning (inklusive information om initiativ kring vatten, energi, avfall, städning, mat osv), andra aktuella hållbarhetsfrågor men även frågor som kan lyfta medvetenhet hos personalen, gästerna, leverantörerna och närsamhället. Genom att hålla personalen uppdaterad om existerande och nya miljöinitiativ får personalen en bättre förståelse för sin egen roll i arbetet och det bidrar också till att personalen kan informera och svara på frågor på temat från gäster. Personalen får inte enbart information om miljöinitiativ utan har också möjlighet att bidra med idéer och förslag. I vissa verksamheter finns det en miljögrupp med representanter från olika avdelningar. Miljögruppens uppgift är att forma och utföra miljöinitiativ i samarbete med den miljöansvarige samtidigt som gruppen kan informera personalen på egen avdelning om arbetet. När möten planeras tas säsongspersonal i beaktande för att försäkra att miljöinitiativen får en bred förankring.

11 Under kontrollbesöket finns skriftliga protokoll eller sammanfattningar av möten där personalen medverkar och miljöinitiativ diskuterats. Kontrollanten har också möjlighet att fråga personalen om deras kunskap kring verksamhetens miljöinitiativ Den miljöansvarige har möten med ledningen för att presentera verksamhetens utveckling på miljöområdet. Möten mellan den miljöansvarige (och miljögruppen i de fall där som gruppen finns) och verksamhetens ledning är viktiga för att hålla ledningen informerad och involverad i arbetet för miljön. På det sättet kan även verksamheten få fortsatt stöd för att bedriva arbete för miljön. I mindre verksamheter kan både ledning, miljöansvarig och personal träffas tillsammans för att diskutera arbetet. Det förväntas att 1-3 möten hålls per år där miljöarbetet framhålls. Under kontrollbesöket finns skriftliga protokoll eller sammanfattningar av möten där ledning och miljöansvarige har träffats och miljöinitiativ har diskuterats 2.3. Den miljöansvarige och vid behov annan personal utbildas i miljö och hållbar utveckling (exempelvis genom att delta i Green Key:s kursverksamhet). Det är viktigt att den miljöansvarige och annan personal får utbildning i miljöfrågor och andra hållbarhetsfrågor, så att ändamålsenliga och möjliga lösningar för verksamheten kan implementeras. Utbildningen kan handla om programmet i helhet eller miljöledning (inklusive vatten, energi, avfall, städning, mat osv), medvetandegörande hos gäster, personalledning eller utbildning av personal, bekanta sig med leverantörer, delta i aktualiteter på hållbarhetstemat i samhället, framhållande av sociala, kulturella, ekonomiska eller kvalitetsmässiga angelägenheter eller utbildning i hälsa och säkerhet. Utbildningen kan också utvidgas för att få kunskap om verksamheten eller områden kring verksamheten (till exempel om biologisk mångfald tillsammans med en sakkunnig). Utbildningen kan både ske externt och internt. Extern utbildning kan ske i form av kurser med konsulter, experter, guider, produktleverantörer, studiebesök, deltagande i seminarier, webinars eller andra kurser och studier, nätverk osv. På Åland finns det möjlighet att efterfråga utbildning kring Green Key i verksamheten och nätverksträffar med Green Key-fokus ordnas årligen.

12 Det är också viktigt att interna kurser och utbildning som ordnas av miljöansvarig och personal tangerar hur man kan arbeta för att uppnå miljömålen eller kriterierna och tar vidare planerna för verksamheten. Intern utbildning kan ske individuellt eller för en grupp av anställda. Det förväntas att alla på anläggningen deltar i åtminstone ett utbildningstillfälle med någon typ av hållbarhetstema under året, interna eller externa utbildningar. Under kontrollbesöket finns det information om utbildningssessioner på hållbarhetstemat som verksamheten har ordnat eller deltagit i Den miljöansvarige ser till att personalen är informerad om verksamhetens miljöarbete, samt att all personal kan informera gästerna om miljöarbetet. Det är viktigt att den miljöansvarige säkerställer informationsflödet till personalen och engagerar personalen i de miljöinitiativ som verksamheten väljer att satsa på. Genom att hålla personalen uppdaterad om existerande och nya initiativ får personalen en bättre förståelse av deras roll och vilken skillnad deras medverkan gör. På samma gång får personalen en bättre kunskap som kan förmedlas till gästerna, genom information och att svara på frågor. Medvetenheten inkluderar både miljöledningsfrågor (vatten, energi, avfall, städning, mat och dryck osv), andra hållbarhetsfrågor och medvetandegörande hos gästerna, personalen, leverantörer och lokalsamhället. I mindre verksamheter kan ledning, personal och miljöansvarig träffas på samma gång. Medvetandegörandet hos personalen och hållbarhetsåtaganden kan också ske genom affischer, nyhetsbrev, förslagslådor osv. Beroende på typen av medvetandegörande kan metoden riktas mot skilda individer, grupper eller gentemot alla i personalen på samma gång. Under kontrollbesöket presenteras metoderna som har använts för medvetandegörande och information, som protokoll från möten, affischer, nyhetsbrev osv Städpersonalen har informerats om vilka rutiner som gäller vid städning (gäller även anlitad städpersonal). Verksamheten gör upp rutiner för städning av verksamheten som i så liten grad som möjligt belastar miljö och ekonomi. Detta kan till exempel ske genom att komplettera egenkontrollplan. Personalen som är ansvarig för städning är medveten om rutinerna. Genom att agera emot rutinerna ökar både

13 det ekologiska fotavtrycket och kostnaderna och om misskötseln blir tydlig för gästerna påverkar det också verksamhetens trovärdighet som Green Key-certifierad. Därför är en del miljörutiner en del av stödpersonalens inskolning. Uppföljning sker för att försäkras om att rutinerna efterlevs. Under kontrollbesöket kontrolleras om städpersonalen har fått information om rutinerna och att rutinerna är integrerade i det dagliga agerandet hos städpersonalen. POÄNGKRITERIER 2.6. Användningen av miljövänliga transportsätt bland anställda uppmuntras. För att minska det ekologiska fotavtrycket och främja personalhälsan uppmuntras personalen att använda sig av miljövänliga transportsätt. Miljövänlig transport kan innefattas av cykling, gång, kollektiv transport, användning av elfordon, samåkning osv. Verksamheten kan uppmuntra miljövänlig transport muntligen eller skriftligt, kan förse personalen med goda utrymmen på plats (säker cykelparkering, laddning för elbil osv) och/eller motivera personalen med andra initiativ (subventionerade biljetter för kollektivtrafik, ta ett första initiativ till att samordna samåkning, en del av cykelfärden som kan räknas som arbetstid osv) Under kontrollbesöket kan verksamheten ge information om hur personalen uppmuntras till miljövänlig transport Ledningen uppmuntrar kreativ personal och miljöansvar. Detta sker exempelvis genom workshops, diskussioner, möjlighet för personalen att pröva sina idéer inom verksamheten och bejakande av initiativ. För att uppmuntra delaktighet tar verksamheten vara på de idéer som personalen har för att minska det ekologiska fotavtrycket eller för att främja social eller ekonomisk hållbarhet. Detta kan vara idéer som lyfts fram under möten eller i den dagliga kommunikationen. Under kontrollbesöket finns dokumentation om vilka av personalens idéer som har tillämpats eller prövats i verksamheten.

14 3. INFORMATION TILL GÄSTERNA Bild: Pub Stallhagen. OBLIGATORISKA KRITERIER 3.1. Green Key-dekalen och diplomet ska vara väl synlig för gästerna (efter första certifieringen). Det är obligatoriskt att verksamheten visar Green Key s plakat vid entrén. Även årets Green Keydiplom ska vara synligt, till exempel vid baren. Flera Green Key-plakat kan köpas och placeras på strategiska platser. På plakatet eller diplomet ska det tydligt framgå under vilken period verksamheten är certifierad. Plakatet fungerar som ett marknadsföringsverktyg för verksamheten, men främjar även synligheten av Green Key som certifiering. Under kontrollbesöket visas det var i verksamheten som plakatet och diplomet visas. Om verksamheten inte har varit certifierad tidigare år visas tilltänkt plats för plakat och diplom upp.

15 3.2. De anställda kan informera gästerna om restaurangens miljöarbete. Gästerna uppmuntras att delta i miljöarbetet. Det är viktigt att verksamheten informerar gästerna om vilka miljöåtaganden som är aktuella. Förutom att informera om miljöåtaganden är det också viktigt att verksamheten informerar om hur gästerna kan involveras och aktivt delta i initiativen. Aktiv delaktighet kan innebära att gästerna deltar i arbetet i verksamheten men kan också fokusera på områden som relateras till sociala, kulturella eller ekonomiska områden eller hälsa, kvalitet och säkerhet (till exempel att stötta social välgörenhet). När verksamheten blir certifierad för första gången visas riktig och komplett information om verksamheten, produkterna och tjänsterna, inklusive hållbarhetsutsagor, upp. Under kontrollbesöket kontrolleras det att informationen är riktig och fullständig. Under kontrollbesöket visas även informationen som riktas mot gäster upp. Kontrollanten försäkras om att informationen är riktig och fullständig Informationsmaterial om Green Key är synligt och lättillgängligt för gästerna på restaurangen. Gästerna som besöker verksamheten måste få möjligheten att på egen hand bekanta sig med vilka kriterier verksamheten arbetar med för att erhålla Green Key-certifiering. Information om Green Key kan finnas tillgänglig i menyn, på bordet, i en miljöhörna, i baren osv. Green Key-logon får gärna användas som del av informationen. När en verksamhet går med i programmet ska verksamheten snarast skaffa sig fullständig och tillförlitlig information om verksamhetens kärna och produkterna och servicen som erbjuds och som köps in. Hållbarhetsåtaganden sker på en nivå som verksamheten kan uppfylla. Under kontrollbesöket kontrolleras det om informationsmaterial om Green Key är synligt och tillgänglig på valfri plats. Om verksamheten inte är certifierad sen tidigare visas tilltänkt material eller plats för materialet upp. Materialet förmedlas till Green Key Åland för kommunikation och kontroll.

16 3.4. Informationsmaterial om Green Key är synligt och lättillgängligt för gästerna på restaurangens webbsida och på sociala medier. Verksamheten hemsida ska innehålla någon typ av information om Green Key och verksamhetens egna hållbarhetsåtaganden, som vad verksamheten arbetar med för att erhålla certifieringen. Det rekommenderas att Green Key:s logo visas upp på sidorna. På sidorna finns även verksamhetens hållbarhetspolicy. Informationen får anpassas till verksamhetens egna riktlinjer för kommunikation. Om verksamheten inte har en webbsida eller inte använder sig av sociala medier så gäller inte kriteriet. När en verksamhet går med i programmet ska verksamheten snarast skaffa sig fullständig och tillförlitlig information om verksamhetens kärna och produkterna och servicen som erbjuds och som köps in. Hållbarhetsåtaganden sker på en nivå som verksamheten kan uppfylla. Under kontrollbesöket visas webbsidan och sociala medier. Om verksamheten inte är certifierad sedan tidigare finns planerad information tillgänglig och det säkerställs att informationen är riktig och fullständig Servitörerna kan informera gästerna om miljömärkningen och uppdatera gäster om aktuella åtaganden kring restaurangens miljöarbete. I och med Green Key-bevisen (plakat och diplom) som visas upp och information som finns tillgänglig så kan gästerna vilja veta mer om verksamhetens hållbarhetsarbete. Om gäster riktar frågor gentemot serveringspersonal ska dessa kort kunna informera om Green Key och de viktigaste initiativen och åtagandena som verksamheten arbetar med just då. När en verksamhet går med i programmet ska verksamheten snarast skaffa sig fullständig och tillförlitlig information om verksamhetens kärna och produkterna och servicen som erbjuds och som köps in. Hållbarhetsåtaganden sker på en nivå som verksamheten kan uppfylla. Under kontrollbesöket ska serveringspersonalen visa att de kan förmedla grundläggande information om Green Key och verksamhetens hållbarhetsarbete. Det säkerställs att informationen är riktig och fullständig.

17 3.6. Servitörerna kan informera gästerna om den lokala kollektivtrafiken eller gång- och cykelalternativ. För att uppmuntra att gästerna använder sig av annan transport än bil och taxi ska verksamheten kunna informera om transportval, som: - Kollektivtrafik (buss, båt) - Delade taxin eller minibussar - För gäster med elbil kan en laddningsstation finnas, eller så kan verksamheten informera om närliggande laddningsstationer - Andra samåkningsalternativ som verksamheten ordnar med - Cykel- eller gångvägar Information om lokala transportsystem och transportalternativ kan ges av servitörerna och/eller genom informationsmaterial som finns tillgängligt i allmänna utrymmen. Eventuellt kan personalen även hjälpa gästerna med att söka information om transport på internet. Under kontrollbesöket visar eller berättar verksamheten hur de informerar om transport. Informationen ska vara aktuell och fullständig Information om restaurangens initiativ för att spara vatten och energi är synligt för gästen. Att sänka konsumtionen av vatten och energi ger signifikant minskning av både kostnader och det ekologiska fotavtrycket. Gästernas delaktighet är viktig och därför ska de informeras om verksamhetens rutiner och hur de kan delta i strävan mot en sparsam energi- och vattenanvändning. Information om sparsam användning av vatten och energi finns till exempel på toaletterna, i eventuella konferensutrymmen osv. Under kontrollbesöket visar eller berättar verksamheten om informationen som ges. Informationen är relevant och riktig.

18 POÄNGKRITERIER 3.8. Restaurangen ger gästerna möjlighet att utvärdera hållbarhetsarbetet (exempelvis med ett frågeformulär). Ett frågeformulär kan förse verksamheten med indikatorer för gästernas belåtenhet och medvetenhet om verksamhetens åtaganden i förhållande till miljö och hållbarhet. Det kan också ge indikatorer för hur högt gästerna värderar verksamhetens hållbarhetsarbete och resultaten kan vara till hjälp för att förbättra verksamheten och marknadsföringen. I de flesta fall kan hållbarhetsfrågor vara en del av ett större frågeformulär där även kvalitet, prisnivå, service och liknande utvärderas. Om svaren på frågorna visar att vissa områden ska utvecklas då gör verksamheten detta om möjligt. Under kontrollbesöket visar verksamheten utvärderingen och hur resultaten har lett till konkreta åtgärder Restaurangen informerar gästerna om de gynnsamma effekterna av ett strukturerat miljöarbete (minskat avfall, lokal mat osv). Verksamhetens kommunikation går utöver att förmedla vad som görs inom hållbarhetsområdet och verksamheten kommunicerar även varför olika åtgärder görs för att visa på ett genomtänkt och långsiktigt arbete. Kommunikationen kan gärna knytas an till den egna hållbarhetspolicyn. Under kontrollbesöket visar verksamheten kommunikations- och informationsmaterial Restaurangen har haft en marknadsföringskampanj med miljöfokus. I ett ständigt kommunikationsflöde kan det vara bra att öronmärka en period för att enbart kommunicera hållbarhetsåtaganden. Verksamheten gör upp en plan för kommunikationen och följer planen. Under kontrollbesöket visar verksamheten planen för kommunikationen och material från kampanjen (till exempel på sociala medier, tryckt material, material på hemsida eller material i verksamheten).

19 3.11. Kommunikation om miljöaspekter är en del av företagets kommunikationsplan och olika målgrupper inkluderas. I den heltäckande kommunikationen ser verksamheten till att kommunikation av hållbarhetsåtaganden ständigt är på agendan. Verksamheten gör upp en plan för kommunikationen, där miljöaspekter integreras, och följer planen. Under kontrollbesöket visar verksamheten planen för kommunikationen och material från kommunikationen (till exempel på sociala medier, tryckt material, material på hemsida eller material i verksamheten) Restaurangen har ett system för att belöna/uppmuntra gästernas bidrag till miljöarbetet. Verksamheten kan på olika sätt uppmuntra gästernas hållbara val. Detta kan ske genom att till exempel belöna cyklister, rabattera miljösmarta matval, ha laddning för elbilar eller på andra sätt uppmärksamma gästernas smarta val. Under kontrollbesöket presenteras systemet och eventuella kampanjer eller långsiktiga åtaganden för att uppmuntra gästernas bidrag till miljöarbetet.

20 4. HÅLLBARA AKTIVITETER Bilder: Silverskär. OBLIGATORISKA KRITERIER 4.1. Information om närliggande parker, naturaktiviteter och naturskyddsområden finns tillgängligt för gästerna. För att stärka verksamhetens miljöprofil är det viktigt att verksamheten erbjuder gästerna information om gröna aktiviteter, som parker och natur- och kulturområden. Information inkluderas av uppmuntran för att gästerna lätt ska kunna ägna sig åt gröna aktiviteter, som kartor över vandringsleder eller var gästerna kan ta sig fram genom att gå, jogga, cykla, simma, segla, paddla, äta picknick eller leka med barnen i lekparker utomhus. Om det är relevant kan även verksamheten informera om lokal biodiversitet. Om verksamheten förmedlar information om besök till kulturella eller historiskt känsliga områden inkluderar information uppmuntran att följa rekommendationer eller handlingskodex för att minska besökarens påverkan på området och maximera upplevelsen. Informationen kan finnas tillgänglig i baren, i ett miljöhörn i lobbyn eller vid entrén. Trots att information riktas mot gästerna kan verksamheten också förmedla informationen till personalen för att uppmuntra friskvård och natur- och kulturupplevelser.

21 Under kontrollbesöket presenterar verksamheten vilken information som är tillgänglig för gästerna och kontrollanten bekräftar att materialet finns visuellt tillgängligt. Informationens giltighet kontrolleras även Restaurangen kan informera gästerna om det närmaste stället där man kan hyra eller låna cyklar eller andra miljövänliga transportmedel för olika ändamål. För att uppmuntra hållbar transport finns det information om närmaste ställe där man kan låna eller hyra cyklar. Informationen kan finnas tillgänglig i baren, i ett miljöhörn eller vid entrén. Trots att information riktas mot gästerna kan verksamheten också förmedla informationen till personalen för att uppmuntra friskvård och hållbar transport. Om verksamheten är belägen så att cykling inte är möjlig kan andra hållbara transportsätt främjas. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten information om närmsta ställe som gästen kan hyra eller låna cyklar på. Informationsmaterial får gärna finnas framme så att visuell bekräftelse av kriteriet kan fastställas. Informationen är fullständig och uppdaterad. POÄNGKRITERIER 4.3. Restaurangen erbjuder sina gäster aktiviteter med fokus på hållbar utveckling i eller runt anläggningen på egen hand eller tillsammans med samarbetspart, för företagsgäster, vuxna, familjer, unga eller barn. För att öka medvetenheten om hållbarhet hos gäster, personal och lokalsamhället erbjuder verksamheten medvetandehöjande aktiviteter om hållbarhet, miljö eller natur i närliggande områden. Aktiviteterna kan inkludera deltagande i aktiviteter kring Earth Hour, Earth Day och/eller Världsmiljödagen, naturvandringar i närheten av verksamheten, deltagande i lokala hållbarhetsevenemang, evenemang anordnade av lokala föreningar och organisationer, insamlingar till välgörenhet osv. Verksamheten uppmuntras speciellt att bidra till bevarande av biologisk mångfald och främja naturområden.

22 Under kontrollbesöket presenterar verksamheten information om medvetandegörande aktiviteter som har skett det senaste året och vilka aktiviteter som är planerade under det kommande året Restaurangen informerar sina gäster om var närmaste Blue Flag-strand finns. När det lämpar sig uppmuntras gästerna att besöka Blue Flag-stränder och hamnar för simning, segling eller andra rekreationsaktiviteter. Blue Flag är ett systerprogram till Green Key och båda programmen drivs av Foundation for Environmental Education. Blue Flag är en frivillig miljöcertifiering för stränder och hamnar. Information om Blue Flag finns på Stranden eller hamnen anses närliggande om den finns inom en 20 kilometers radie från verksamheten. Informationen om detta kan finnas tillgänglig i receptionen, i ett miljöhörn i lobbyn, på skärmar, i allmänna utrymmen eller på gästrummen. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten informationen om Blue Flag-stränder och hamnar och visuell kontroll bekräftar att materialet finns tillgängligt. Informationen är riktig och fullständig Restaurangen uppmuntrar gästerna att välja miljövänliga transportmedel. Genom information om hållbar transport, samarbeten eller egna initiativ kan verksamheten uppmuntra hållbar transport. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten hur gästerna uppmuntras att välja miljövänliga transportmedel Restaurangen uppmuntrar gästerna att agera miljövänligt på arbetet/i hemmet. Genom väl genomtänkt information i verksamheten och extern kommunikation kan verksamheten även uppmuntra gästerna att reflektera kring verksamheten i det egna hemmet/arbetet inom de områden som tangerar verksamhetens egna område. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten hur kommunikation, information eller uppmuntran har skett/getts.

23 5. VATTEN Bild: Ålands Natur & Miljö. OBLIGATORISKA KRITERIER 5.1. Den totala vattenförbrukningen registreras minst en gång i månaden. För att verksamheten ska minska det ekologiska fotavtrycket och kostnader är det viktigt att ha regelbundna data så att vattenkonsumtionen kan följas upp. Ju oftare vattenanvändningen följs upp, desto mer detaljerad information om vattenkonsumtionen kan verksamheten använda. Skulle några större förändringar i vattenkonsumtionen ske (speciellt då konsumtionen är markant högre än vad som förväntas) har verksamheten handlingskraft att omedelbart undersöka orsaken till den förändrade konsumtionen och åtgärdar eventuella problem. Under kontrollbesöket finns minst månatlig registrering av den totala vattenkonsumtionen tillgänglig och verksamheten kan berätta om rutiner för att kontrollera och åtgärda eventuella negativa förändringar i vattenkonsumtionen.

24 5.2. Nyinköpta toaletter är vattensnåla (max sex liter per spolning). För att verksamheten ska minska det ekologiska fotavtrycket och kostnader är det viktigt att göra långsiktigt hållbara val vid nyförvärv. Toaletter som är inköpta och installerade de senaste året (12 månader) använder inte mer än 6 liter vatten. Det finns tillgängliga toaletter som spolar ännu mindre vatten och om de vill köpas in gör verksamheterna en helhetsbedömning kring vattenanvändning, gästernas komfort och städning. Det är såklart positivt om även äldre toaletter uppfyller kravet. Toaletter som finns i allmänna utrymmen ska också gärna uppfylla kriteriet. Under kontrollbesöket finns kvitto eller dokumentation om toaletterna som har köpts in Personalen åtgärdar regelbundet droppande kranar och läckande toaletter. Droppande kranar och läckande toaletter i kök, allmänna utrymmen och personalutrymmen påverkar det ekologiska fotavtrycket på ett negativt sätt genom onödig konsumtion och onödiga kostnader. Städ- och kökspersonalen är medveten om att kontrollera kranar och toaletter och är medvetna om vem de ska vända sig till om läckage upptäcks. Ansvarspersoner åtgärdar läckaget snarast. Under kontrollbesöket informerar verksamheten om kontroller och agerande. En visuell inspektion för droppande kranar och läckande toaletter görs även under kontrollbesöket Minst 75 % av kranarna har ett vattenflöde på mindre än åtta liter per minut. För att verksamheten ska minska det ekologiska fotavtrycket och kostnader är vattenflödet i minst 75 % av kranarna i allmänna utrymmen vara 8 liter per minut eller mindre. I många fall kan vattenflödet reduceras ytterligare utan att gästernas bekvämlighet kompromissas. För att uppfylla kriteriet kan verksamheten välja att använda kranar som är utformade så att vattenflödet minskar eller lägga till flödesstrypare på kranen i efterhand. Vattenflödet kan minskas genom att blanda luft i vattnet. En tillfällig lösning kan också vara att minska vattentrycket i distributionssystemet. Under kontrollbesöket presenteras tekniskt data och manualer för kranar eller vattensparande apparatur som köpts in och vattenflödet mäts i några utvalda kranar.

25 5.5. Urinoarer är snålspolande, sensorstyrda eller vattenfria. Urinoarer i allmänna utrymmen kan bidra till minskad vattenkonsumtion genom att ha sensorer, en spolknapp (och en urinoar som inte använder mer än 3 liter per spolning) eller vara vattenfri. Alla urinoarer har enskilda sensorer. Under kontrollbesöket presenteras tekniskt data och manualer för urinoarer och typen av urinoarer i allmänna utrymmen kontrolleras visuellt Nyinköpta diskmaskiner förbrukar inte mer än 3,5 liter per korg och är energisnåla. För att minska vattenkonsumtionen används enbart energisnåla för professionellt bruk, diskmaskiner med kåpa eller tunnel. Kriteriet gäller diskmaskiner som är inköpta de senaste 12 månaderna och förbrukningen är högst 3,5 liter vatten per korg. Under kontrollbesöket visas kvitto för diskmaskinen som är nyinköpt och som uppfyller kriteriet. Alternativt presenteras teknisk data och manualer Intill diskmaskinen finns instruktioner på hur man sparar vatten och energi när man diskar. För att minska vatten- och energikonsumtionen finns instruktioner invid diskmaskinen om man diskar miljövänligt. Instruktionerna presenterat på ett lätt sätt, genom några meningar, piktogram eller ikoner. Instruktionerna kan instruera att enbart använda fyllda korgar i maskinen, att använda lämplig mängd diskmedel, att använda rätt diskprogram, att fösa bort alla matrester innan disk osv. Under kontrollbesöket kontrolleras det att instruktioner finns En fettavskiljare är installerad och i användning. Om restaurangen inte äger fastigheten och en fettavskiljare inte finns installerad tar restaurangen kontakt med fastighetsägaren för att informera om önskemålet på årlig basis. En väl funktionerande fettavskiljare bidrar till att minska det ekologiska fotavtrycket genom att spara på användning av vatten och kemikalier. För att undvika stopp i avloppen har verksamheten en installerad fettavskiljare som töms regelbundet.

26 En fettavskiljare minskar påfrestning på vattenrening genom att separera fett och matrester från avloppsvattnet. Kriteriet gäller inte de allra minska verksamheterna, som säsongsöppna caféer. Under kontrollbesöket kontrolleras fettavskiljaren visuellt. Alternativt presenterar verksamheten kommunikationen med fastighetsägaren Allt avloppsvatten renas enligt lokal lagstiftning. Allt avloppsvatten ska behandlas. Verksamheten kan vara ansluten till det kommunala avloppssystemet eller behandla avloppsvattnet i det egna, godkända systemet. Verksamheten följer lokal lagstiftning och i egna godkända system släpps det behandlade vattnet ut på ett säkert sätt utan att skada omgivning eller miljö. Under kontrollbesöket kan verksamheten visa på någon typ av dokumentation som stärker utsagan om att kriteriet uppfylls. POÄNGKRITERIER Restaurangen installerar vattenfelsbrytare för att snabbt åtgärda läckage och underlätta felsökning. Läckage kan innebära stora förluster av vatten och kan även orsaka skador på fastigheten vilket är betungande både för miljö och ekonomi. Under kontrollbesöket görs visuell bekräftelse på att verksamheten har en installerad vattenfelsbrytare Separata vattenmätare installeras på områden med hög förbrukning. För att ändamålsenligt kunna följa vattenkonsumtionen i olika delar av verksamheten installeras vattenmätare strategiskt på områden som har speciellt hög förbrukning (som kök, toaletter, uthyrda utrymmen). Genom att få tillförlitlig information från separata mätare är verksamheten bättre förberedd att göra riktade strategier och beslut för att minska vattenkonsumtionen. Därtill kan störningar i förbrukningen, som läckor, lättare upptäckas.

27 Konsumtionsdata från mätarna samlas in och registreras. Data samlas in en gång per månad eller oftare eftersom detta ger mer detaljerad information om vattenkonsumtionen. Under kontrollbesöket visas månatlig registrering av vattenkonsumtionen från de olika mätarna och information om hur plötsliga förändringar följs upp Nyinköpta diskmaskiner är anpassade för storskaligt bruk. Konventionella diskmaskiner som är anpassade för hushåll använder mer energi och vatten i jämförelse med diskmaskiner som är anpassade för storskaligt bruk om storskaligt bruk är maskinens ändamål. För att minska konsumtionen ska hushållsapparater därför undvikas eller minimeras. Diskmaskiner som är inköpta de senaste 12 månaderna är därför inte av typen som är anpassad för hushåll. Om bara små maskiner behövs (som i en bar utan kök) kan den bästa lösningen dock vara att köpa och använda energieffektiva diskmaskiner för hushållsbruk. Under kontrollbesöket kontrolleras nyinköpt apparatur och verksamheten kan motivera valet Kranar i allmänna utrymmen är utrustade med sensor. För att minska vattenkonsumtionen ska vattenflödet i allmänna utrymmen inte vara över 6 liter per minut. Att ha sensorer på kranarna kan ytterligare minska vattenkonsumtionen. Under kontrollbesöket kontrolleras kranarna visuellt Vattenflödet från kranar i allmänna utrymmen är 6 liter per minut eller mindre. För att minska vattenkonsumtionen ska vattenflödet i allmänna utrymmen inte vara över 6 liter per minut. Under kontrollbesöket presenteras teknisk data och manualer för kranar eller vattensparande apparatur som köpts in och vattenflödet mäts i några utvalda kranar.

28 5.15. Toaletter i allmänna utrymmen är vattensnåla (max 6 liter per spolning). För att minska vattenkonsumtionen i allmänna utrymmen använder toaletterna inte mer än 6 liter vatten per spolning. Under kontrollbesöket presenteras teknisk data och manualer för toaletter och typen av toaletter i allmänna utrymmen kontrolleras visuellt Restaurangen tar vara på värmen från använt varmvatten. Restaurangen har ett system för att ta tillvara på värmen från varmvatten till valfritt ändamål. Under kontrollbesöket presenteras lösningen för att ta tillvara på värme från varmvatten Restaurangen har en vattenstation där gäster kan fylla på sina vattenflaskor. Verksamheten kan ha en speciell vattenstation (mobil eller fast) för påfyllning av vattenflaskor eller så kan personalen förmedla möjligheten att fylla på vattenflaskor till gästerna. På grund av hygienskäl ska inte gästerna hänvisas till toaletten. Påfyllningen av vattenflaskor sker på ett hygieniskt och säkert sätt. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten hur informationen sker. Alternativt bekräftas närvaro av vattenstation visuellt Nyinköpta toaletter är av dubbelspolningstyp; 3/6 liter. Eftersom dubbelspolningsfunktionen bidrar till lägre vattenkonsumtion ska toaletter som köpts in under de 12 senaste månader till allmänna utrymmen och/eller personalutrymmen ha dubbelspolning där max 3 och 6 liter vatten används per spolning. I vissa fall kan vattenmängd per spolning ytterligare minskas utan att gästerna bekvämlighet minskar och personalens arbetsbörda ökar. Under kontrollbesöket presenteras teknisk data och manualer för toaletten och typen av toaletter i allmänna utrymmen kontrolleras visuellt.

29 6. STÄDNING, TVÄTTNING OCH HYGIEN OBLIGATORISKA KRITERIER 6.1. Nyinköpt rengörings- och tvättmedel är miljömärkt. För att minska det ekologiska fotavtrycket minimeras användningen av kemikalier i rengöringsprodukter. Verksamheten garanterar att alla produkter som används dagligen i städningen har en nationellt eller internationellt erkänd miljömärkning. Alternativt kan verksamheten använda sig av naturliga produkter och metoder. Städpersonalen är medveten om varför eventuellt byte av produkter sker. Om verksamheten anlitar ett externt städföretag ska företaget följa kriteriet om nyinköpt rengöringsmedel då städning i verksamhetens lokaler sker. Under kontrollbesöket finns information om miljömärkta rengöringsmedel eller städtjänster som har köpts in. Under visuell inspektion visas rengöringsmedlen upp.

30 6.2. Rengöringsmedel som innehåller klor används inte i den dagliga verksamheten utan enbart då det är nödvändigt av hygienskäl eller enligt lag. Kemiska desinfektionsmedel används enbart då det finns uppenbara risker med att inte använda medlet, som vid hygienkrav eller då lagen kräver användning. Användningen sker även enbart då medlet inte kan ersättas av andra metoder eller medel som är skonsammare. Genom medlens negativa påverkan på miljö och hälsa reduceras användningen av desinfektionsmedel och medel innehållande klor till minimum. Om och när medlet väl används, då det är absolut nödvändigt, är det viktigt att dosera korrekt och hantera medlet på rätt sätt. I användningen följs lokal eller nationell hygienlagstiftning. Under kontrollbesöket informerar verksamheten om vilken typ av medel som används och om behovet att använda medlet Toalett- och hushållspapper samt pappershanddukar är miljömärkta. Erkända miljömärkningar för hushållspapper, pappershanddukar eller toalettpapper har bevisligen ett lägre ekologiskt fotavtryck eftersom produktionsprocessen är mer miljövänlig. Därför ska de miljömärkta produkterna användas. Under kontrollbesöket kontrolleras lagret av pappersprodukter visuellt och dessa produkter har en miljömärkning Personalen är informerad om doseringsanvisningarna på förpackningar till rengöringsmedel så att de används rätt. Att använda mer rengöringsmedel av rekommenderat ökar det ekologiska fotavtrycket och är en osäkerhetsfaktor eftersom det ökar chansen för att rester av rengöringsmedel finns kvar på den rengjorda ytan. Köks- och städpersonalen har kunskapen om att följa doseringsanvisningar, säkerhet och andra instruktioner som främjar miljö och personalsäkerhet. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten rutinerna kring att personalen bekantar sig med doseringsanvisningar.

31 POÄNGKRITERIER 6.5. Restaurangen använder miljömärka medel för hand- och maskindisk samt för tvätt. Detta gäller även för köpta tvättjänster. Diskmedelsanvändningen minimeras genom att följa doseringsanvisningarna och medel med en miljömärkning används. De miljömärkta produkterna har ett lägre ekologiskt fotavtryck. Under kontrollbesöket kontrolleras diskmedlen och miljömärkningen visuellt Restaurangen undviker doftspray och parfymerade medel i anslutning till tvätt och städning. För att minska användningen av kemikalier och minska risken för allergiska reaktioner undviker verksamheten doftsprayer och parfymerade rengöringsmedel i anslutning till tvätt och städning. Kravet gäller produkterna som används i verksamheten och när tvätt eller städning sköts av ett externt företag. Under kontrollbesöket kontrolleras produkterna som används och verksamheten kan bevisa att de har framhållit önskemål om oparfymerad och miljömärkt tvättservice samt en överenskommelse om att städföretaget enbart använder miljömärkta och oparfymerade rengöringsmedel Restaurangen använder sig av en lokal tvättservice för att minimera transporter. Genom att använda sig av lokal service minskar det ekologiska fotavtrycket genom en minimering av transport. Genom information om verksamhetens miljöåtaganden kan arbetet även ge ringar på vattnet till övriga företag. Under kontrollbesöket uppger verksamheten vilken tvättservice som används samt att företaget har fått information om verksamhetens miljöåtaganden Mikrofiberdukar används vid städning för att spara på vatten och kemikalier. Användningen av mikrofiberdukar minskar både användningen av vatten och rengöringsmedel vilket leder till miljönytta och minskade kostnader. Under kontrollbesöket kontrolleras det visuellt att mikrofiberdukar finns och används i städningen.

32 6.9. All tvål som ges åt gästerna och personalen är miljömärkt. För att minska kemikalieanvändningen erbjuder verksamheten miljövänlig tvål till gästerna och personalen. Tvålen har en erkänd miljömärkning. Detta gäller produkterna i personalutrymmen och toaletter i allmänna utrymmen. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten inköpen av tvål och under en visuell inspektion kontrolleras den miljömärkta tvålen.

33 7. AVFALL OBLIGATORISKA KRITERIER 7.1. Restaurangen källsorterar i alla kategorier där återvinningsmöjligheter finns, åtminstone metall, glas, blandavfall, papper och komposterbart avfall. För att främja återanvändning och återvinning separerar verksamheten avfallet enligt lokala föreskrifter, men minst i fraktionerna metall, glas, blandavfall, papper och komposterbart avfall. Andra typer av avfall som kan sorteras är papp, tetror, hårdplast, pantglas- och burkar, trädgårdsavfall, frityrolja osv. Förutom att avfallet separeras så uppmuntras verksamheten även att minska avfallsmängden genom återanvändning. Verksamheten uppmuntras att återanvända eller återvinna så mycket som möjligt av avfallet.

34 Det sorterade avfallet förvaras säkert i enlighet med lokal lagstiftning. Sorteringskärl och förvaring av sorterat avfall är lättillgängligt för personalen och i alla delar av verksamheten sorteras avfall i ändamålsenliga fraktioner. Under kontrollbesöket presenteras den kommunala sorteringen och utrymmena för uppsamling av sorterbart avfall inom verksamheten Det källsorterade avfallet hämtas upp och hanteras enligt lagstiftning även då det lämnar restaurangen. Om ingen möjlighet till detta finns, se 7.3. Det är viktigt att inte bara verksamheten i sig tar ansvar för det sorterade avfallet, utan även försäkrar sig om att avfallet hålls separerat för ändamålsenlig återvinning. Upphämtningen kan ske genom kommunalt avtal eller att verksamheten själv för avfallet till kommunal mottagningscentral. Verksamheten kan också ha egna utrymmen för att hantera avfall, som komposterbart avfall och trädgårdsavfall som kan komposteras på plats. Verksamheten får också om möjligt gärna ha maskiner för att pressa ihop avfall för att minimera avfall, genom till exempel maskiner som komprimerar papp. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sina rutiner Om inte sophämtning sker ska restaurangen se till att avfallet blir säkert transporterat till närmsta återvinningscentral. Om kommunal upphämtning inte sker ska verksamheten själv transportera avfallet till en mottagningscentral på ett säkert sätt för miljö och hälsa. Verksamheten kan även ingå ett samarbete med andra företag för gemensam transport, om detta kan göras utan att kompromissa behandlingen av det separerade avfallet. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sina rutiner.

35 7.4. Instruktioner för källsortering och hantering av avfall finns lättillgängliga, och är lätta att förstå, för personal och gäster. I områden där avfall kan sorteras finns instruktioner eller tecken som tydligt visar hur personal och vid behov gäster ska sortera. Det rekommenderas att ikoner eller illustrationer används på olika behållare för olika typer av avfall. Under kontrollbesöket presenteras instruktionerna eller ikonerna och ställen där man kan sortera visas upp Engångsartiklar får endast användas vid utomhusarrangemang och vid take-away. Engångsartiklarna är gjorda av återvinningsbart eller biologiskt nedbrytbart material. Gästerna informeras om att artiklarna är återvinningsbara och på evenemanget som artiklarna används finns tydligt utmärkta sorteringsmöjligheter för gästerna. Restaurangen försöker förenkla sorteringsmöjligheterna för gästerna, genom att till exempel enbart använda sig av biologiskt nedbrytbara artiklar, och efter evenemanget följs rutinerna upp och utvärderas. För att minska resursanvändningen och avfallet rekommenderas det att verksamheten inte använder sig av några engångsartiklar vid servering, som muggar, glas, bestick och tallrikar. Engångsartiklarna används enbart på ställen där glassplitter kan vara farligt och svårt att samla ihop, som utomhus på gräsmatta. Vid take away får även engångsartiklar användas. Om behovet av att använda engångsartiklar finns, vid enstaka tillfällen, är det viktigt att välja artiklarna med omsorg. Välj papp, trä och bio plast (komposterbara material som imiterar plast) framför vanlig plast och metall. Om vanlig plast används så finns det produkter där materialet är återvunnet. På evenemangen är det också viktigt att sorteringsmöjligheter finns för de material som används. Speciellt vid användning av bioplast kan det vara viktigt att markera kompostkärlen så att besökare förstår att även engångsglasen ska i kompostkärlet eller, för att undvika förvirring, ha ett eget kärl för engångsglasen. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sin policy för användning av engångsartiklar och lättillgänglig sortering. En visuell kontroll görs för att försäkra att policyn efterlevs.

36 7.6. Farligt avfall (som batterier och kemikalier) bör förvaras i separata kärl och sedan lämnas till närmaste återvinningscentral. Transporten ska uppfylla lagstiftning. Farligt avfall, oavsett om det är i fast eller flytande form, separeras och förvaras omsorgsfullt i ändamålsenligt kärl för att undvika läckage eller annan förorening av naturen. Det separerade farliga avfallet förvaras i enighet med lokal lagstiftning. Det rekommenderas att avfallet förvaras i ett slutet utrymme, tydligt separerat från annat avfall. Utrymmet har lämplig ventilation för att undvika hälso- eller säkerhetsrisker. Exempel på typer av farligt avfall är bekämpningsmedel, målfärg, batterier, lampor, städmaterialoch medel, desinfektionsmedel osv. Förutom att det farliga avfallet separeras från övrigt avfall ska det farliga avfallet även separeras så att inte farliga vätskor blandas på grund av säkerhetsrisker. Verksamheten ska också gärna aktivt minska användningen av farliga kemikalier när möjligt. Till exempel kan detta ske genom att utvärdera behovet av användningen eller genom att använda produkter som är mindre skadliga för miljön när alternativ finns tillgängliga. Under kontrollbesöket kan verksamheten redogöra för vilka kemikalier som används och förteckning över dessa sparas. Under en visuell inspektion kontrolleras förvaring av farligt avfall och kemikalier Eventuella miljöfarliga flytande kemikalier måste förvaras och transporteras så att de inte kan läcka och skada miljön. Transport av kemikalierna dokumenteras enligt lag. Efter att farligt avfall förvaras korrekt är det också viktigt att avfallet transporteras vidare på rätt sätt. Transporten kan ske genom anlitad part eller att verksamheten själv sköter transporten. Mottagaren av avfallet är lämplig för ändamålet och godkänd för att ta emot och hantera farligt avfall. Transporten sker på ett sätt som är i enlighet med lagstiftning och sker på ett sätt som inte kan skada hälsa eller miljön eller som innebär en säkerhetsrisk för någon inblandad. Under kontrollbesöket kan verksamheten presentera lämplig information om hur transporten sker på ett säkert och lagligt sätt.

37 7.8. Alla toaletter har en papperskorg. Alla toaletter har en sopkorg så att hygienprodukter slängs istället för att de spolas ner i toaletten. Under kontrollbesöket görs en visuell kontroll för att försäkra närvaron av sopkorgar på toaletterna Engångsförpackningar för smör, grädde och dylikt används inte. För att minska avfallsmängden används inte små engångsförpackningar för grädde, mjölk, smör, margarin, sylt, marmelad osv. Användningen av dessa varor ökar både avfall från förpackningsmaterial och matsvinn. Om förpackningarna vid enskilda tillfällen används är produkterna förpackade i återvinningsmaterial och sorteras därefter. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten sitt förhållningssätt gentemot små engångsförpackningar i servering. En visuell kontroll bekräftar avsaknaden av dylika förpackningar eller förpackningens möjligheter att återvinnas Tvål finns i utmatare för att minska användning av engångsartiklar. För att minska avfallsmängden använder verksamheten inte engångsförpackningar av tvål osv. Detta gäller både allmänna utrymmen och personalutrymmen. Om verksamheten väljer att ha någon typ av engångsförpackningar ska speciell hänsyn till förpackningens material göras. Förpackningen har en miljömärkning, är återvinningsbar eller biologiskt nedbrytbar. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten förhållningssätt till och eventuell användning av engångsartiklar. Under en visuell inspektion kontrolleras det att utmatare finns tillgängliga och materialvalet av eventuella engångsförpackningar.

38 POÄNGKRITERIER Restaurangen registrerar mängden avfall och har en aktiv plan för att minska avfallet och/eller öka återanvändning. Det är viktigt att veta hur mycket avfall som verksamheten ger upphov till i de olika avfallskategorierna för att göra upp en plan för att minimera avfallet och minska det ekologiska fotavtrycket genom att minska, återvinna och/eller återanvända avfallet. Därav minskar även kostnaderna för nyförvärv och avfallshantering. Verksamheten kan göra en månatlig registrering över mängden avfall bland olika sorterade avfallstyper och räkna mängden i förhållande till gäster. Alternativt kan verksamheten också använda sig av extern expertis för en genomgång om hur avfallet kan minskas. Expertisen, från den anlitade resursen eller som man på eget sätt har skapat, används för att formulera en avfallsminimerande plan i olika kategorier. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en översikt kring mängden avfall i de olika avfallskategorierna och hur verksamheten strävar efter att minska avfallet eller öka återanvändning och återvinning Elektroniskt avfall återvinns. Allt elektronikavfall är farligt avfall och ska återvinnas. Avfallet sorteras omsorgsfullt i ändamålsenligt kärl för att undvika förorening av naturen. Det separerade farliga avfallet förvaras i enlighet med lokal lagstiftning. Det rekommenderas att avfallet förvaras i ett slutet utrymme, tydligt separerat från annat avfall. Utrymmet har lämplig ventilation för att undvika hälso- eller säkerhetsrisker. Elektronikavfallet förvaras separat från flytande farligt avfall. Under kontrollbesöket kan verksamheten redogöra för elektronik som har slängts under året och hur den återvinns eller återanvänds. Under en visuell inspektion kontrolleras förvaring av elektroniskt avfall.

39 7.13. Restaurangens textilier återvinns eller återanvänds. Verksamheterna har ofta hög standard på textilierna och även små fläckar eller hål kan göra så att textilierna ratas. För att minska det ekologiska fotavtrycket och minimera avfallet kan textilierna återvinnas eller återanvändas. Textilierna som ännu är i gott skick kan hämtas upp av eller föras till en second hand-affär och mer åtgångna textilier kan lämnas till textilinsamling. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sina rutiner kring återvinning eller återanvändning av textilier All personal har fått grundläggande information om sopsortering och återvinning. Genom att ha kunskap om fördelarna med återvinning och hur sortering sker i praktiken kan både ökad återvinning och minimering av avfall uppnå. Under kontrollbesöket informerar verksamheten om återvinningsrutiner samt vilken typ av material eller utbildning som personalen har fått om återvinning Restaurangen har ett avtal för hämtning av förpackningar och om möjligt även andra emballage. I samarbete med leverantören hittar restaurangen ett system för att återanvände förpackningar och emballage i den utsträckning som det är möjligt. Mängden avfall som produceras inom verksamheten kan ytterligare minimeras genom att göra överenskommelser med leverantörer. Förpackningsmaterialet för varorna kan lämnas tillbaka och återanvändas i den utsträckningen som lagen tillåter. Exempel är plastbehållare, frigolitlådor, plastlådor osv. Under kontrollbesöket kan verksamheten presentera de avtal och överenskommelser som har gjorts kring återanvändning av förpackningsmaterial med leverantörer Om restaurangen vid något tillfälle använder engångsartiklar är dessa biologiskt nedbrytbara. Vid de undantagstillfällen som engångsartiklar används är dessa av biologiskt nedbrytbart material, som komposterbar plast eller papp. Förutom att detta minskar konsumtionen av plast kan det

40 även förenkla sorteringen då plast generellt uppfattas som svårare att sortera lätt jämfört med exempelvis komposterbart avfall. Under kontrollbesöket finns information om engångsprodukterna och produkterna visas upp Komposterbart avfall komposteras eller transporteras till en anläggning för biogas. För att ta vara på resurserna från naturliga källor har verksamheten ett system för egen kompostering av avfall. Avfallet kan även användas till biogas. Det är viktigt att komposteringen sker utan att påverka hygien och säkerhet för omgivning, gäster och personal. Under kontrollbesöket visar verksamheten egen kompostering eller avtal för avhämtning av avfall som kan kopplas till biogasanläggning.

41 8. ENERGI OBLIGATORISKA KRITERIER 8.1. Energiförbrukningen registreras minst en gång i månaden. För att minska det ekologiska fotavtrycket och kostnaderna ska energiförbrukningen följas upp. Detta sker genom att förbrukningen registreras minst en gång per månad. Energiförbrukningen jämförs med antalet besökare för att få relevant data. Eventuellt kan även väder anges för långsiktig uppföljning. Om möjligt jämförs olika källor som tillsammans står för verksamhetens energitillförsel. Det uppmuntras att verksamheten följer upp energiförbrukningen oftare än en gång per månad eftersom detta innebär att verksamheten får mer exakt information om förbrukningen. Om en stor förändring sker, speciellt om energiförbrukningen drastiskt ökar, har verksamheten rutiner för att omedelbart undersöka orsaken till detta och implementera nödvändiga åtgärder.

42 Under kontrollbesöket visas månatlig registrering av energikonsumtionen upp tillsammans med information om procedurer som tillämpas för att undersöka avvikelser i konsumtionen System för justering av värme och luftkonditionering ska anpassas under de tider som lokalen inte är i användning. För att minska energikonsumtionen har verksamheten system för ändamålsenlig användning av värme och kyla (luftkonditionering). Anpassningar ska ske enligt säsong och beroende på vilka utrymmen gästerna vistas i. Detta kan ske genom ett automatiskt eller manuellt system som stänger av eller lägger på värme och luftkonditionering. Det kan också göras manuellt i olika delar av byggnaden. Då är det viktigt att personalen är bekant med rutinerna. Förutom att säsong ska tas i beaktande vägs såklart även väderförhållandena in. Om delar av verksamheten inte är i användning (konferensrum, sal eller andra allmänna utrymmen) görs ändamålsenliga beslut utgående från de aktuella lägena. Under kontrollbesöket informerar verksamheten om rutinerna och kan visa på att ett system tillämpas Minst 75 % av glödlamporna är av lågenergityp. Övriga ljuskällor byts ut när möjligt. Minst 75 % av lamporna (inklusive lysrör) är av lågenergityp. Kriteriet gäller alla utrymmen, som allmänna utrymmen, entré, sal, konferensrum, korridorer och personalutrymmen. De mest energieffektiva och därför rekommenderade lamporna är av LED-typ men andra lågenergilampor får också användas. Trots att LED-lampor är dyrare vid inköp minskas konsumtionen och lamporna håller mycket längre än motsvarande lampor. Detta gör att kostnaden på lång sikt minskas då både energikostnader, arbetstid och nya lampor kan räknas hem. Under kontrollbesöket visar verksamheten upp att minst 75 % av lamporna är av lågenergityp och detta kontrolleras.

43 8.4. Fettfilter i kökets ventilation rengörs regelbundet. Ventilationen blir mindre energieffektiv om ventilationen och filter inte rengörs regelbundet. Därför ska filtren rengöras regelbundet. Under kontrollbesöken kan ventilationen mot önskemål visas upp eller så presenterar verksamheten en redogörelse om hur ofta filtren rengörs och av vem Ytorna på ventilationsanläggningens värmeväxlare ska rengöras regelbundet. För att försäkras om att värmeväxlare fungerar optimalt och utan betydande energiförluster rengörs värmeväxlare regelbundet. Ytor rengörs minst en gång per år, gärna oftare. Under kontrollbesöket kan verksamheten informera om proceduren med rengöringen och när värmeväxlare senast rengjordes Ventilationssystemen kontrolleras minst en gång per år och nödvändiga reparationer utförs så att systemen är så energieffektiva som möjligt. För att minska energiförbrukningen kontrolleras ventilationssystemen regelbundet. Det rekommenderas att ventilationssystem kontrolleras av ett externt företag, men de kan också kontrolleras internt av exempelvis vaktmästare eller tekniskt ansvarig. Om kontrollen visar att ventilationssystemen behöver repareras ska verksamheten garantera att ändamålsenliga reparationer äger rum. Om inte reparationerna av någon orsak görs omedelbart, vilket rekommenderas, ska reparationerna äga rum inom 2 månaders tid från att skador har upptäckts. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur kontroll av ventilationssystemen sker. Information om när senaste kontroll av systemen ägde rum, inklusive, om eventuella reparationer skedde, finns tillgänglig.

44 8.7. Om värmepumpar eller värmeväxlare finns kontrolleras de minst en gång per år och nödvändiga reparationer utförs så att systemen är så energieffektiva som möjligt. För att minska energiförbrukningen kontrolleras värmepumpar och värmeväxlare. Det rekommenderas att utrustningen kontrolleras av ett externt företag, men de kan också kontrolleras internt att exempelvis vaktmästare eller tekniskt ansvarig. Om kontrollen visar att systemen behöver repareras ska verksamheten garantera att ändamålsenliga reparationer äger rum. Om inte reparationerna av någon orsak görs omedelbart, vilket rekommenderas, ska reparationerna äga rum inom 2 månaders tid från att skador har upptäckts. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur kontroll av systemen sker. Information om när senaste kontroll av systemen ägde rum, inklusive, om eventuella reparationer skedde, finns tillgänglig Kyl, frys, och andra utrymmen för kall- och varmförvaring har intakta tätningslister. Energikonsumtion för kyl, frys, värmeskåp och ugnar ökar om utrustningen inte har intakta tätningslister. Listerna kan vara av gummi eller plast, kring eller framför utrustningens dörrar. Tätningslisterna är förbruksvaror som påverkas av användning under tiden som de är i användning. Det är därför viktigt att utrustningen kontrolleras minst en gång per år, gärna oftare. Om man under kontrollen upptäcker att listerna inte längre är intakta ska verksamheten omedelbart reparera eller ersätta slitna/söndriga tätningslister. Under kontrollbesöket kan verksamheten informera om när senaste kontroll av listerna skedde och vad som upptäcktes under kontrollen, inklusive om några reparationer eller åtgärder vidtogs. Under en visuell kontroll försäkras kontrollanten om att tätningslisterna är intakta Kylar och frysar avfrostas regelbundet. En frostig frys bidrar till markant högre energiförbrukning. Kylar och frysar avfrostas regelbundet, både enligt plan och vid behov. Under kontrollbesöket presenteras planen för avfrostning. Planen innehåller information om hur avfrostning sker på ett säkert och hygieniskt sätt och när avfrostning senast har skett. Genom visuell kontroll bekräftas avsaknaden av frost i frys och kyl.

45 8.10. Spisar och ugnar värms upp utgående från behov och står inte på i onödan. Spisar och ugnar läggs inte på direkt då personalen intar köket, utan värms istället upp utgående från behov. Likaså stängs spisar och ugnar av då behov av användning inte längre finns. Om behov av varmhållning finns kan istället mindre apparatur anpassad för varmhållning användas. Om verksamheten har spisar eller ugnar som tar väldigt lång tid att värma upp utvärderar verksamheten om ny utrustning borde köpas in och väger in energivinster i återbetalningstiden. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sina rutiner Restaurangen har en fastslagen standardtemperatur för salen. För att bibehålla en kontroll över energiförbrukningen har verksamheten en fastslagen standardtemperatur både under perioder då värme och kyla kan behövas. Standardtemperatur under varma perioder kan till exempel vara minimum 22 C och under kalla perioder maximalt 22 C. Det rekommenderas att standartemperaturen är ännu högre under varmare perioder och ännu lägre under kallare perioder. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten standardtemperaturer och kontrollanten gör (om möjligt) en visuell inspektion av inställd standardtemperatur. POÄNGKRITERIER Belysningen utomhus minimeras och/eller styrs genom automatisk sensor. Förutom att belysningen utomhus är avstängd under dagen, eller under ljusa perioder, har verksamheten ett system för att utomhusbelysning är avstängd nattetid. Belysningen kan även ha rörelsedetektorer. Olika system kan gälla beroende på verksamhetens behov och säkerheten kring verksamheten. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur belysningen utomhus minimeras och om rörelsedetektorer används bekräftar kontrollanten närvaron av dessa.

46 8.13. Alla fönster på restauranger som används året runt har isolering med treglasfönster. Dåliga fönster kan innebära stora värmeförluster. Därför föredras treglasfönster med hög isoleringsgrad ifall verksamheten har öppet året runt. Vid perioder av kyla finns det även restriktioner kring öppnandet av fönster. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten lämpliga fönster med hög isoleringsgrad eller energieffektiva initiativ där det lokala klimatet tas i beaktande. Om möjligt kontrolleras fönstren visuellt Restaurangen intygar att energieffektiv apparatur genomgående används (i kök, städ, kontor osv.) Då inköp av elektronisk utrustning görs prioriteras långsiktigt hållbara alternativ med låg energiförbrukning. Inköp av utrustning utvärderas även kritiskt utgående från behov. För att minska konsumtionen ska bästa tillgängliga teknik användas. I verksamheten finns apparatur som kan konsumera mer eller mindre energi, som ugnar, kylar, frysar, diskmaskiner, tvättmaskiner osv. För att försäkra sig om att apparaturen är energieffektiv köper verksamheten i första hand in miljömärkt elektronik, elektronik märkt med A-A+++ eller EnergyStar. För att uppfylla kriteriet ska åtminstone 75 % av apparaturen i kök, personalutrymmen och allmänna utrymmen vara energieffektiv. Under kontrollbesöket kan verksamheten redogöra för nyinköpt elektronisk utrustning och dess förbrukning Minst vart femte år görs en översikt av energiåtgången med hjälp av en rådgivare. För att få en bättre översikt av områden med hög energiförbrukning och för att visa på områden där energiförluster (och därmed även kostnadsökningar) sker anlitar verksamheten en rådgivare som kontrollerar energiåtgången och ger förbättringsförslag. Detta sker minst var femte år. Rådgivaren kan även specificera vilka åtgärder som borde tas för att minska konsumtionen och kan informera om kostnader och återbetalningstid på investeringar. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en rapport från översikten som är gjord någon gång under de fem senaste åren.

47 8.16. Värme från elektriska element eller annan typ av direktverkande el är inte tillåten. På grund av energiförluster används inte direktverkande el. Om direktverkande el används är denna hållbart producerad. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten värmesystem och val av el Restaurangen använder minst 50 % förnyelsebar energi. Genom att verksamheten ska välja miljövänlig energi är de förnyelsebara energikällorna att föredra, som energi från sol, vind, biogas från matavfall, bergvärme osv. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation som visar på att 50 % av energin kommer från förnyelsebara källor Restaurangen använder 100 % förnyelsebar energi. Genom att verksamheten ska välja miljövänlig energi är de förnyelsebara energikällorna att föredra, som energi från sol, vind, biogas från matavfall, bergvärme osv. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation som visar på att 100 % av energin kommer från förnyelsebara källor Restaurangen använder 100 % förnyelsebar energi och denna är hållbart producerad (är miljöcertifierad eller möter miljöcertifieringskriterier). Genom att verksamheten ska välja miljövänlig energi är de förnyelsebara energikällorna att föredra, som energi från sol, vind, biogas från matavfall, bergvärme osv. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation som visar på att 100 % av energin kommer från förnyelsebara källor och att energin är hållbart producerad (exempelvis tredjepartscertifierad) Ventilationsanläggningen har en energioptimerad fläkt och en energibesparande motor. Under kontrollbesöket visar verksamheten upp dokumentation som styrker detta.

48 8.21. Separata el- och gasmätare installeras på för elförbrukningen strategiskt viktiga platser. För att ändamålsenligt följa energianvändningen i olika delar av verksamheten placeras el- eller gasmätare ut på platser med hög förbrukning (som i kök, externa verksamheter i huset). Genom mätarna kan verksamheten få information om hur strategier kan formas med målet att minska energiförbrukningen. Det är viktigt att informationen från mätarna samlas in och registreras, åtminstone månatligen men gärna oftare. Under kontrollbesöket finns månatligt insamlat data från olika mätare Värmeväxlare installeras för att ta hand om överskottsvärme från kylskåp, ventilationssystem etc. Större maskiner och utrustning producerar ofta överskottsvärme. Värmeväxlare kan användas för att ta till vara på värmen. Värmen kan användas i andra områden av byggnaden. Under kontrollbesöket visar verksamheten dokumentation kring att värmeväxlare finns i byggnaden Restaurangen tillämpar högre krav än de nationella minimikraven gällande isolering vid nybyggnation och renovering. Bra isolering är ett sätt som signifikant kan minska energikonsumtionen. Behovet av isolering varierar från byggnad till byggnad beroende på byggnadens ålder, klimat osv. Isoleringen innefattar väggar, tak och fönster. Under kontrollbesöket visar verksamheten dokumentation kring nybyggnationen och isoleringen.

49 8.24. Datorer, skrivare och kopieringsapparater är inställda på energisparläge och stängs av automatiskt. Apparaturen intar energisparläge efter till exempel 2-5 minuter. Apparaturen stängs automatiskt av efter längre perioder, till exempel 1-2 timmar. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten information om energisparläge och automatisk avstängning. En visuell inspektion av vissa maskiner som inte är i användning görs Nyinköpta datorer, skrivare, kopieringsmaskiner och annan elektronisk utrustning är miljömärkta eller producerade av ett företag med ett miljöledningssystem. Utrustning som är köpt under de senaste 12 månaderna är miljömärkta eller uppfyller dylika kriterier. Under kontrollbesöket visar verksamheten dokumentation om nyinköpt utrustning Spiskåpor är utrustade med infraröd fläktkontroll för energioptimering. Genom en infraröd fläktkontroll används fläkten enbart vid behov, då plattorna är varma och/eller då ånga eller os från kokning och stekning finns närvarande. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation kring att spiskåporna har infraröd fläktkontroll Restaurangen använder sig av förnyelsebar energi till värme. Direktverkande el är mindre energieffektivt än många andra energikällor och därför är det viktigt att energin är förnyelsebar. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten energikällan och kan visa dokumentation som styrker utsagan.

50 8.28. Restaurangen använder sig av fjärrvärme om den till minst 75 % består av förnyelsebara energikällor (inte torv). Direktverkande el är mindre energieffektivt än många andra energikällor och därför är det viktigt att energin är förnyelsebar. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten energikällan och kan visa dokumentation som styrker utsagan Restaurangen har tagit ställning för det nationella energisparkontraktet för turismoch servicesektorn. Kontraktet inkluderar årlig rapportering och ett allmänt mål att minska energikonsumtionen med 7,9 % till år 2025 (från 2017). En plan för hur målet ska uppnås presenteras under kontrollbesöket Restaurangen använder sig enbart av LED-lampor. Eftersom LED-lampor är den mest energieffektiva typen av belysning använder sig verksamheten i första hand av dessa lampor. Verksamheten presenterar dokumentation kring inköpta lampor och en visuell kontroll görs för att bekräfta att lamporna används Rörelsedetektorer installeras på toaletter så att belysningen energieffektiviseras. I minst 75 % av toaletterna finns det rörelsedetektorer. Under kontrollbesöket informerar verksamheten om antal toaletter med rörelsedetektorer och under en visuell kontroll bekräftas närvaron av detektorerna Restaurangen har ett automatiskt system som säkrar att elektrisk utrustning stängs av då personalen lämnar restaurangen. Genom systemet stängs viss elektisk utrustning och lampor av personalen lämnar verksamheten. Systemen kan inkludera sensorer, rörelsedetektorer eller detektorer som känner av kroppsvärme.

51 Under kontrollbesöket görs en visuell kontroll av systemen Restaurangen producerar och använder egen förnyelsebar energi. Verksamheten producerar egen energi, genom till exempel vind eller sol, och använder i första hand energin till eget bruk. Under kontrollbesöket görs en visuell kontroll av energiproducerande apparatur Kaffeautomater är avstängda under perioder som de inte är i användning. Perioderna kan innefatta perioder under dagen eller perioder under året och kan vara automater i hela eller delar av verksamheten. Det är viktigt att energin som krävs för att starta maskinen inte är större än den inbesparade energin under perioden då automaten är avstängd. Automatens livslängd tas också i beaktande, ifall denna minskar drastiskt vid frekvent av- och påslagning. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten procedurerna kring att stänga av automaterna Restaurangen har en laddstation för elbilar. För att främja hållbar transport har anläggningen laddstation för gästernas och/eller personalens elbilar. Under visuell kontroll bekräftas närvaron av laddstationer Restaurangen har ett samarbete med en biluthyrning som erbjuder elbilar eller ett taxibolag som kör med elbilar. I första hand hänvisar verksamheten till hållbar transport, som elbilar, då gästerna önskar att verksamheten beställer taxi eller vill hyra bilar. Information om samarbetet finns tillgänglig för gästerna. Verksamheten beskriver samarbetet under kontrollbesöket.

52 8.37. Minst 50% av restaurangens bilar är elbilar, hybrider eller drivs med biogas. Om verksamheten har egna bilar, för catering, leveranser eller övriga behov, är minst 50 % av bilarna smartare alternativ till konventionella, bensindrivna bilar. Verksamheten presenterar andelen bilar och under en visuell kontroll bekräftas att 50 % av bilarna är elbilar, hybrider eller drivna av biogas Restaurangen har ett automatiskt system som gör att luftkonditioneringen stängs av då fönster öppnas. De sker förluster av värme och kyla då fönster eller dörrar där öppna. Värmesystem eller luftkonditionering använder i onödan mer energi för att sänka eller höja temperaturen. Verksamheten har därför ett system sal eller personalutrymmen där sensorer registrerar när fönster öppnas och värmen eller kylan stängs automatiskt av. Systemet installeras i minst 75 % av utrymmen med öppningsbara fönster, men gärna i alla rum med öppningsbara fönster. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation om att systemen har installerats. Visuell kontroll bekräftar detta.

53 9. LIVSMEDEL Bilder: Silverskär. OBLIGATORISKA KRITERIER 9.1. När det är möjligt köper verksamheten ekologiskt märkt mat och fokuserar på att köpa in lokalproducerade produkter. Omsorg för miljö och hållbarhetsåtaganden ska visas upp genom typen av mat och dryck som serveras i verksamheten. Verksamheten registrerar mängden livsmedel och dryck som är ekologisk, lokalproducerad eller rättvisemärkt. Om produkten är ekologisk eller rättvisemärkt ska den vara certifierad med exempelvis ekolövet, Luomu, Krav eller fair trade. I första hand prioriteras ekologiska och lokalproducerade livsmedel och drycker för att minska det ekologiska fotavtrycket från transport och stimulera den lokala ekonomin. För att en produkt ska anses lokalproducerad beror på förhållanden, men en generell regel är att konsumtionen ska ske mindre än 100 km från produktionsplatsen. Verksamheten strävar efter att så många produkter som möjligt är ekologiska och/eller lokalproducerade. Valet av livsmedel får viktas med tillgänglighet och pris, men minst 5 av livsmedlen som kontinuerligt används är ekologiska och/eller lokalproducerade. Det rekommenderas starkt att verksamheten använder flera ekologiska och/eller lokalproducerade livsmedel än 5.

54 Kriteriet gäller mat och dryck som serveras till gästen, men verksamheten uppmuntras att följa kriteriet även då det kommer till personalmaten. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en lista med (minst fem) råvaror/drycker som är ekologiska och/eller lokalproducerade. Listan kan variera enligt säsong Andelen av inköpta miljömärkta eller lokalproducerade matvaror ska vara på samma nivå eller öka varje år. Om inte detta sker måste anledningen till detta kommuniceras till Green Key Åland. Om verksamheten förnyar sin Green Key-certifiering är det viktigt att andelen ekologiska och/eller lokalproducerade livsmedel kontinuerligt ökar, speciellt om verksamheten låg på en miniminivå då första certifieringen erhölls. Verksamheten kan därför visa hur andelen ekologiska och/eller lokalproducerade har ökat de 12 senaste månaderna så att en strävan mot att passera miniminivån framkommer. I vissa fall kan det vara väldigt svårt att öka mängden ekologiskt och/eller lokalproducerat. Om nivån inte ökar kan verksamheten förklara orsaken till detta. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en lista med råvaror/drycker som är ekologiska och/eller lokalproducerade. Listan kan variera enligt säsong. I de särskilda fallen där andelen ekologiska och/eller lokalproducerade livsmedel och drycker inte har ökat förklarar verksamheten orsaken till detta. Orsaken är giltig och baseras inte enbart på ekonomiska orsaker utan hållbarhetsaspekter och tillgänglighet vägs även in Fisk och skaldjur som serveras kommer från hållbara bestånd och är inte fiskade genom speciellt miljöbelastande metoder (exempelvis genom bottentrålning). Ni serverar exempelvis lokal fisk från hållbara bestånd, utgå från WWF:s fiskeguide och/eller servera MSC-märkt fisk. Genom att enbart använda fisk och skaldjur från hållbara bestånd främjas bevarandet av biologisk mångfald. Verksamheten kan välja bort fisk som är fiskad genom speciellt miljöbelastande metoder (exempelvis genom bottentrålning). Verksamheten kan även välja att servera lokal fisk från hållbara bestånd, utgår från WWF:s fiskeguide och/eller serverar MSC-märkt fisk.

55 Verksamheten kan göra sin egen tillförlitliga tolkning av hållbara bestånd. Under kontrollbesöket kan verksamheten redogöra för den egna tolkningen och beskriva hur den bidrar till hållbar utveckling Restaurangen minskar aktivt användningen av nötkött, speciellt utländskt kött och kött från boskap som inte är frigående (sommartid) och inte utfodras med lokalt foder (vintertid). Genom att minska användningen av kött minskas även verksamhetens ekologiska fotavtryck som uppkommer vid inköp. I första hand minskas användningen av nötkött från boskap som inte är frigående (sommartid) och som inte utfodras med lokalt foder (vintertid). En kreativ användning av olika styckningsdetaljer uppmuntras även då väl kött serveras. Under kontrollbesöket kan verksamheten redogöra för hur användningen av nötkött minskas och hur mindre ohållbart kött föredras, genom att exempelvis i första hand välja lokalproducerat kött eller bidra till en användning av hela djuret I restaurangen finns minst ett vegetariskt alternativ tillgängligt. Eftersom vegetariska alternativ i regel har ett lägre ekologiskt fotavtryck jämfört med köttbaserade rätter har verksamheten ett eller flera vegetariska alternativ på menyn. Kriteriet vilar även på en ökad efterfrågan på vegetariska alternativ av gäster. Tänk även på det ekologiska fotavtrycket när det kommer till råvarorna i de vegetariska rätterna. Vegetariska alternativ framhålls på menyn eller genom kort på buffén. Indikationerna kan ske genom att använda logon eller andra kommunikationsmetoder som är lätta att förstå. Kriteriet gäller mat som serveras till gästen, men verksamheten uppmuntras att följa kriteriet även då det kommer till personalmaten. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur kriteriet förverkligas och vilka rätter i serveringen som är vegetariska på menyn. Vid buffé kontrolleras även indikationer som framhåller vegetariska rätter.

56 9.6. Restaurangen har ett system för att kommunicera ursprungsland på huvudingredienser samt vilka produkter som är ekologiska, lokala, rättvisemärkta eller miljömärkta. Kommunikationen sker muntligen, genom buffékort eller på menyn. För att förmedla verksamhetens engagemang och göra det lätt för hållbarhetsintresserade gäster att hitta rätt har restaurangen ett system för att kommunicera vilka råvaror eller rätter som är ekologiska, lokala, rättvisemärkta eller miljömärkta. Kommunikationen kan ske skriftligt eller muntligt. Skriftliga indikationer sker genom logon eller andra typer av lättförstådd kommunikation. Vid muntlig kommunikation är det viktigt att personalen har kunskap om råvarornas ursprung då servering inleds. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation där information om råvaror eller rätter finns och under kontrollbesöket görs en visuell bekräftelse Minst 85 % av rätterna tillagas från grunden i restaurangen istället för att använda heloch halvfabrikat. Restaurangen strävar efter att minimera användningen av hel- och halvfabrikat. För att minska det ekologiska fotavtrycket genom energiförluster och transport tillagar restaurangen minst 85 % av maten och bakverken i restaurangen. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation om mängden rätter som tillagas från grunden i restaurangen Restauranger med A-rättigheter har minst ett alternativ tillgängligt som är lokalproducerat och/eller ekologiskt i följande dryckeskategorier: Öl och vin. Omsorg för miljö och hållbarhetsåtaganden ska visas upp genom typen av mat och dryck som serveras i verksamheten. Verksamheten registrerar mängden livsmedel och dryck som är ekologisk, lokalproducerad eller rättvisemärkt. Om produkten är ekologisk eller rättvisemärkt ska den vara certifierad med exempelvis ekolövet, Luomu, Krav eller fair trade. I första hand prioriteras ekologiska och lokalproducerade livsmedel och drycker för att minska det ekologiska fotavtrycket från transport och stimulera den lokala ekonomin. För att en produkt ska

57 anses lokalproducerad beror på förhållanden, men en generell regel är att konsumtionen ska ske mindre än 100 km från produktionsplatsen. Verksamheten strävar efter att så många produkter som möjligt är ekologiska och/eller lokalproducerade. Valet av drycker får viktas med tillgänglighet och pris, men minst 1 alternativ av öl och vin som kontinuerligt används är ekologiskt och/eller lokalproducerade. Det rekommenderas starkt att verksamheten använder flera ekologiska och/eller lokalproducerade ölsorter och viner. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en lista med (minst 1) drycker som är ekologiska och/eller lokalproducerade. Listan kan variera under året Restaurangen har minst ett alternativ tillgängligt som är lokalproducerat och/eller ekologiskt i följande dryckeskategorier: Läsk, kaffe, te och mjölk. Omsorg för miljö och hållbarhetsåtaganden ska visas upp genom typen av mat och dryck som serveras i verksamheten. Verksamheten registrerar mängden livsmedel och dryck som är ekologisk, lokalproducerad eller rättvisemärkt. Om produkten är ekologisk eller rättvisemärkt ska den vara certifierad med exempelvis ekolövet, Luomu, Krav eller fair trade. I första hand prioriteras ekologiska och lokalproducerade livsmedel och drycker för att minska det ekologiska fotavtrycket från transport och stimulera den lokala ekonomin. För att en produkt ska anses lokalproducerad beror på förhållanden, men en generell regel är att konsumtionen ska ske mindre än 100 km från produktionsplatsen. Verksamheten strävar efter att så många produkter som möjligt är ekologiska och/eller lokalproducerade. Valet av drycker får viktas med tillgänglighet och pris, men minst 1 alternativ av läsk, kaffe, te och mjölk som kontinuerligt används är ekologiskt och/eller lokalproducerade. Det rekommenderas starkt att verksamheten använder flera ekologiska och/eller lokalproducerade drycker. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en lista med (minst 1) drycker som är ekologiska och/eller lokalproducerade. Listan kan variera under året.

58 9.10. Restaurangen erbjuder kranvatten framför flaskvatten. För att minska det ekologiska fotavtrycket som skapas i processen med flaskvatten (inklusive transport och plast-, aluminium- eller glasanvändning) erbjuder verksamheten i första hand kranvatten till gästerna i restaurangen och i konferensutrymmen. Möjligheten att erbjuda kranvatten beror på vattenkvalitén. Om kranvattnet inte uppfyller nationell standard för drickbart vatten tillämpas inte kriteriet. Om kriteriet kan uppfyllas kan vattnet erbjudas som sådant eller filtreras innan servering. Med kriteriet avses främst vanligt vatten, men verksamheten har även möjlighet att göra eget kolsyrat vatten. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sitt åtagande om att i första hand servera kranvatten och under visuell inspektion kontrolleras det att kranvatten används i restaurangen och konferensutrymmen. POÄNGKRITERIER Restauranger med A-rättigheter har minst ett alternativ tillgängligt som är lokalproducerat och/eller ekologiskt i följande dryckeskategorier: Cider, long drink eller starka drycker (exempelvis rom, brännvin, vodka eller gin). Omsorg för miljö och hållbarhetsåtaganden ska visas upp genom typen av mat och dryck som serveras i verksamheten. Verksamheten registrerar mängden livsmedel och dryck som är ekologisk, lokalproducerad eller rättvisemärkt. Om produkten är ekologisk eller rättvisemärkt ska den vara certifierad med exempelvis ekolövet, Luomu, Krav eller fair trade. I första hand prioriteras ekologiska och lokalproducerade livsmedel och drycker för att minska det ekologiska fotavtrycket från transport och stimulera den lokala ekonomin. För att en produkt ska anses lokalproducerad beror på förhållanden, men en generell regel är att konsumtionen ska ske mindre än 100 km från produktionsplatsen. Verksamheten strävar efter att så många produkter som möjligt är ekologiska och/eller lokalproducerade. Valet av drycker får viktas med tillgänglighet och pris, men minst 1 alternativ av cider, long drink och starka dycker som kontinuerligt används är ekologiskt och/eller

59 lokalproducerade. Det rekommenderas starkt att verksamheten använder flera ekologiska och/eller lokalproducerade drycker. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten en lista med (minst 1) drycker som är ekologiska och/eller lokalproducerade. Listan kan variera under året I restaurangen serveras frukt och grönsaker med den nordiska säsongen som utgångspunkt. Användningen av säsongsbetonade livsmedel minskar transporter och ökar användningen av lokalproducerade livsmedel. Verksamheten kan göra sin egen tillförlitliga tolkning av säsongsbetonade livsmedel. Under kontrollbesöket kan verksamheten redogöra för den egna tolkningen och beskriva hur den bidrar till hållbar utveckling Restaurangen informerar om lokala livsmedelsproducenter. Utöver symboler eller information om råvarornas ursprung kan även verksamheten informera om lokala livsmedelsproducenter som verksamheten samarbetar med. Verksamheten kan till exempel motivera samarbeten och lyfta fram mervärdesinformation för gästen. Under kontrollbesöket berättar verksamheten om vilken typ av information som har skett eller visar material från informationskampanjer Restaurangen lyfter fram vegetarisk kost under en dag varje år (till exempel World Vegetarian Day 1.10). I enlighet med en minskad användning av nötkött ska de vegetariska rätterna få mer utrymme på menyn, och framför allt även vara väl komponerade och igenomtänkta. För att uppmärksamma det vegetariska utbudet och den vegetabiliska kosten uppmärksammar verksamheten till exempel World Vegetarian Day. Detta kan ske genom information, genom ett tillfälligt helvegetariskt utbud eller ett ökat vegetariskt utbud. Under kontrollbesöket informerar verksamheten om när uppmärksammandet har skett och vad som har gjorts.

60 9.15. Ett veganskt alternativ finns tillgängligt. Eftersom veganska alternativ i regel har ett lägre ekologiskt fotavtryck jämfört med köttbaserade rätter har verksamheten ett eller flera veganska alternativ på menyn. Kriteriet vilar även på en ökad efterfrågan på veganska alternativ av gäster. Tänk även på det ekologiska fotavtrycket när det kommer till råvarorna i de veganska rätterna. Veganska alternativ framhålls på menyn eller genom kort på buffén. Indikationerna kan ske genom att använda logon eller andra kommunikationsmetoder som är lätta att förstå. Kriteriet gäller mat som serveras till gästen, men verksamheten uppmuntras att följa kriteriet även då det kommer till personalmaten. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur kriteriet förverkligas och vilka rätter i serveringen som är veganska på menyn. Vid buffé kontrolleras även indikationer som framhåller veganska rätter Restaurangen registrerar mängden matsvinn och tar initiativ för att minska mängden. Alla i kök och servering är bekanta med initiativen. För att minska verksamhetens ekologiska fotavtryck och kostnader registreras mängden matsvinn. Mängden kan delas i olika kategorier, som buffé, olika måltider (frukost, lunch, middag), olika delar av måltiden (förrätter, huvudrätt, efterrätt), olika typer av mat (sallad, bröd osv), inköpt mat som används m.fl. Vilka kategorier som används varierar med verksamhetens egna behov. Efter att registrering har ägt rum kan verksamheten göra en plan för hur matsvinnet ska minska. I planen kan följande tas i beaktande: - Kan mängden och typerna av mat justeras? - Kan maten förvaras eller serveras på ett sätt som kunde minska svinnet? - Kan råvarorna användas i större utsträckning? - Kan bufféserveringen ändras genom att servera på tallrik eller i smakportioner? - Kan överblivna råvaror användas igen? Under kontrollbesöket presenterar verksamheten vilka initiativ som har tagits för att minska matsvinnet och hur utfallet har blivit.

61 9.17. Gästerna involveras i strävan mot ett minskat matsvinn. Gästerna kan till exempel vara delaktiga genom att erbjuda mindre och flera portioner, genom att erbjuda doggy bag eller att omsorgsfullt servera bufférätter i mindre smakportioner. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten vilka initiativ som har tagits för att minska matsvinnet och hur utfallet har blivit Restaurangen har en köksträdgård. För att främja en cirkulär användning av resurser inom verksamheten finns en köksträdgård. I köksträdgården är det lätt att odla örter som används som smaksättning i mat och drycker, men det är även möjligt att ha en mer omfattande odling om utrymme finns. Under kontrollbesöket visar verksamheten upp köksträdgården eller bilder från trädgården om odlingssäsongen är över. Verksamheten beskriver hur örterna, grönsakerna eller frukterna tas tillvara Restaurangens köksträdgård har en kompost. Jorden från komposten används i trädgården. För att främja en cirkulär användning av resurser inom verksamheten används komposten för att tillföra näring i köksträdgården. Under kontrollbesöket beskriver verksamheten hur det komposterbara avfallet tas tillvara och till vilken grad komposten används i odlingen Om importerade livsmedel från andra världsdelar används är dessa ekologiska. I varor som importeras från andra världsdelar tillämpas försiktighetsprincipen, på grund av kemikalieanvändning (vegetabilier), antibiotikaanvändning (animaliska produkter) och osäkerhet kring sociala förhållanden för människa och djur. Livsmedlen får gärna vara både ekologiska och rättvisemärkta. Under kontrollbesöket presenteras de utomeuropeiska ekologiska livsmedlen som används.

62 10.INOMHUSMILJÖ Bild: Anderssons Gästhem & Gårdsbageri. OBLIGATORISKA KRITERIUM När verksamheten gör omfattande ändringar inomhus (ombyggnad, renovering, byte av inredning osv.) tas största möjliga hänsyn till miljövänligt material samt inomhusklimat. För att kontinuerligt förbättra inomhusmiljön och minska kemikalieanvändningen använder verksamheten produkter som är skonsamma för miljön i anslutning till renovering eller upprättande av nya byggnader. De ombyggnad/nybyggnationer som har skett 12 månader innan certifiering räknas in i perioden. Speciellt miljöbelastande kemikalier undviks i både färg och byggnadsmaterial. Miljövänliga återbrukade produkter och material uppmuntras speciellt. Då ombyggnad/nybyggnationer sker använder sig verksamheten av lokala principer för hållbart byggande. Miljövänliga produkter prioriteras speciellt vid användning av färg och andra kemikalier som är skadliga för hälsa och miljö. Produkter som är miljöcertifierade prioriteras. Element som framhåller lokal konst, arkitektur och kulturarv integreras i verksamheten. Lagstiftning och förordningar fungerar alltid som yttersta ramen för byggandet.

63 Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation som visar på användandet av miljövänliga produkter i anslutning till ombyggnad/nybyggnationer som skett de 12 senaste månaderna. Dokumentation visar även på hur hållbart byggande prioriteras och lokal konst och kultur integreras. POÄNGKRITERIER Verksamheten har en personalpolicy vad gäller rökning under arbetstid. För att reducera hälsorisker och obehag som uppkommer vid rökning är rökning speciellt anvisad till en plats utomhus som inte är i direkt anslutning till entré, alternativt är verksamhetens område en rökfri zon eller en rökfri arbetsplats. Verksamheten har en personalpolicy för om, när och var personalen får röka. Det är viktigt att den icke-rökande personalen och gästerna inte påverkas av rökningen. Verksamheten måste följa lagstiftningen om rökning (inomhus och utomhus). Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sin policy, inklusive när och var rökning är tillåten, och hur rökningen inte påverkar icke-rökande personal och gäster Restaurangen har under det senaste året köpt återanvända möbler. Detta kan innefatta möbler som har renoverats och upcyclats eller begagnande möbler. Under kontrollbesöket visar verksamheten dokumentation på inköp av begagnade möbler Restaurangen har under det senaste året återanvänt/reparerat/upcyclat möbler istället för att köpa nya. För att minska inköp och avfall tar istället verksamheten vara på befintliga möbler. Under kontrollbesöket visar verksamheten exempel på reparationer eller återanvändning som har skett i verksamheten, med eller utan hjälp av externa företag.

64 11. TRÄDGÅRD, PARKER OCH PARKERINGSOMRÅDEN OBLIGATORISKA KRITERIER Kemiska bekämpningsmedel och gödsel får endast användas om det inte finns någon ekologisk eller naturlig motsvarighet. För att minimera användningen av kemikalier och läckage av näring ska verksamheten inte använda kemiska bekämpningsmedel eller gödsel på egna områden. Om någon typ av gödsel eller medel måste användas vid enstaka tillfällen ska ekologiska eller naturliga varianter användas. Kriteriet gäller även om skötseln av grönområden görs av anlitad part. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten sin eventuella användning av bekämpningsmedel och gödsel. Verksamheten kan motivera sitt val av medel eller gödsel i enlighet med kriteriet. Om en anlitad part tar hand om verksamhetens grönområden finns en skriftlig överenskommelse om att skötseln sker enligt kriteriet.

65 11.2. Nyligen inköpta gräsklippare ska vara elektriska, använda blyfri bensin, ha katalysator, ha en miljömärkning eller vara manuellt drivna. Om verksamheten har grönområden ska nyinköpta gräsklippare som har köpts in de senaste 12 månaderna vara miljövänliga. Det som tas i beaktande är det ekologiska fotavtrycket, risk för luftföroreningar och ljud. I första hand används manuella eller elektriska gräsklippare. Om gräsklipparen använder bensin är minimikriteriet att bensinen är blyfri och att gräsklipparen har en katalysator. Om den nyinköpta gräsklipparen är miljömärkt uppfyller den även kriteriet. Kriteriet gäller även om skötseln av grönområden görs av anlitad part. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation om miljövänliga gräsklippare som är inköpta de senaste 12 månaderna Blommor och trädgården skall vattnas tidig morgon eller efter solnedgången, gärna med droppbevattning. För att minska vattenanvändningen använder sig verksamheten av smarta bevattningssystem. Detta kan till exempel innebära att verksamheten enbart bevattnar då solen inte skiner (tidig morgon eller sen kväll) eller har ett fuktsystem eller droppbevattning som minskar avdunstning. Verksamheten kan även använda samlat regnvatten eller gråvatten för bevattning. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten tillvägagångsätt för smart bevattning. POÄNGKRITERIER Trädgårdsavfall komposteras. För att främja ett cirkulärt kretslopp komposteras trädgårdsavfall och om möjligt används komposten inom verksamhetens område. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur kompostering av trädgårdsavfall sker och visuell inspektion bekräftar att en kompost som rymmer trädgårdsavfall finns.

66 11.5. Regnvatten samlas och används för bevattning av blommor och trädgård. För att minska användningen av kranvatten samlar verksamheten regnvatten för att bevattna blommor och trädgård. Samlingen av vatten sker på ett säkert sätt så att gäster eller personal inte påverkas av insamlingen. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten hur regnvatten samlas in. Under den visuella inspektionen bekräftar kontrollanten att kärl eller system för insamling av vatten finns När nya grönområden planteras föredras inhemska eller endemiska arter. I verksamhetens strävan att främja biologisk mångfald prioriterar verksamheten plantering av endemiska arter. Inhemska arter föredras framför övriga blommor och växter. Vid plantering görs en plan upp för grönområdet. Planen beaktar, förutom prioritet för endemiska arter, minimering av ogrässpridning och spridning av invasiva, främmande arter. Under kontrollbesöket presenterar verksamheten dokumentation som visar på att blommor eller växter som är inköpta eller donerade de senaste 12 månaderna är inhemska. Samtidigt presenteras en plan för arternas skötsel och minimering av ogrässpridning Oljan som används i trädgårdsutrustning är biologiskt nedbrytbar. Den främsta anledningen till att använda biologiskt lätt nedbrytbara hydrualoljor är att ofrivilliga utsläpp ibland sker på platser där det tekniskt är mycket svårt att sanera. En biologiskt lätt nedbrytbar hydrualolja är då att föredra då den bryts ned snabbare och därmed gör att utsläppet belastar naturens normala kretslopp mindre samtidigt som de inte är bioackumulerande. För att uppnå en miljömässig balans i ekosystemet är oljor baserade på förnyelsebara råvaror att föredra. Rent tekniskt finns det biologiskt lätt nedbrytbara oljor som är av mycket god kvalité och flera maskintillverkare rekommenderar därför förlängda bytesintervaller när dessa oljor används. Vegetabiliska oljor och syntetiska estrar baserade på förnyelsebara råvaror bryts ned i naturen inom i genomsnitt en månad, medan produkter baserade på mineraloljor bryts ned mycket långsammare. Källa: spbi.se Under kontrollbesöket görs en visuell inspektion av oljetyp.

67 11.8. Restaurangen diskuterar miljöarbete med sina samarbetspartners inom transport (buss, taxi och tjänsteleverantörer av upplevelser som använder sig av fordon osv.) minst en gång per år. Om anläggningen har aktiva samarbeten med till exempel taxibolag, biluthyrning eller bussar så informeras samarbetsparten årligen om verksamhetens hållbarhetsåtaganden. Verksamheten uppmuntrar även samarbetsparten att upprätta en miljöpolicy eller prioritera hållbara alternativ vid nyinköp.

68 12. ADMINISTRATION Bilder: Silverskär. OBLIGATORISKA KRITERIER Alla personalutrymmen måste uppfylla samma kriterier som utrymmen avsedda för gäster. För en holistisk syn på verksamhetens hållbarhetsarbete ska personalutrymmen uppfylla samma kriterier som gästrummen när det kommer till främjande av miljö, säkerhet och hälsa. Lösningar för minimerad användning av vatten och energi samt sopsortering finns även i personalutrymmen. Personalen får information om hållbarhetsarbetet och engageras i medvetandegörande aktiviteter. Under kontrollbesöket visas personalutrymmen upp och vid renoveringar finns dokumentation på att personalutrymmen uppfyller samma kriterier som gästrummen. Under visuell kontroll försäkras även kontrollanten om att personalutrymmena har nödvändig information och tekniska lösningar i enlighet med Green Key.

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering. Restaurang/café

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering. Restaurang/café Green Key Åland Handledning för miljöcertifiering Restaurang/café 2016-2020 Välkommen till Green Key Åland! Den här guiden är en första hjälp för att komma igång med att miljöcertifiera er restaurang/ert

Läs mer

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH Green Key Åland Handledning för miljöcertifiering BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER Välkommen till Green Key Åland! Den här guiden är en första hjälp för att komma igång med att miljöcertifiera en anläggning

Läs mer

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER Green Key Åland Handledning för miljöcertifiering BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER Välkommen till Green Key Åland! Den här guiden är en första hjälp för att komma igång med att miljöcertifiera en anläggning

Läs mer

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering. Hotellkriterier

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering. Hotellkriterier Green Key Åland Handledning för miljöcertifiering Hotellkriterier 2016-2020 Välkommen till Green Key Åland! Den här guiden är en första hjälp för att komma igång med att miljöcertifiera en anläggning enligt

Läs mer

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering. Hotellkriterier

Green Key Åland. Handledning för miljöcertifiering. Hotellkriterier Green Key Åland Handledning för miljöcertifiering Hotellkriterier 2016-2020 Välkommen till Green Key Åland! Den här guiden är en första hjälp för att komma igång med att miljöcertifiera en anläggning enligt

Läs mer

Välkommen! Så här ansöker du

Välkommen! Så här ansöker du Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland RESTAURANG/KAFÈ 2016 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas restauranger, kaféer, logi- och besöksanläggningar.

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland RESTAURANG/KAFÈ

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland RESTAURANG/KAFÈ Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland RESTAURANG/KAFÈ 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas restauranger, kaféer, logi- och besöksanläggningar.

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier, Åland HOTELL

Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier, Åland HOTELL Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier, Åland HOTELL 2014 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar. Green Key startade i Danmark 1994 och är en del av Foundation

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Miljömärkning för anläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER

Miljömärkning för anläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER Miljömärkning för anläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland BESÖKSANLÄGGNINGAR OCH ATTRAKTIONER 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas anläggningar och restauranger.

Läs mer

Definition av små logianläggningar Små logianläggningar är anläggningar med maximalt 15 sovrum.

Definition av små logianläggningar Små logianläggningar är anläggningar med maximalt 15 sovrum. Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR 2015 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar. Green Key startade i Danmark 1994 och är

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR B&B & gästhem

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR B&B & gästhem Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR B&B & gästhem 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar och restauranger.

Läs mer

Ansökan om Green Key - steg för steg

Ansökan om Green Key - steg för steg Ansökan om Green Key - steg för steg 1. När ni bestämt er för att starta arbetet med Green Key, kontakta oss per telefon eller mail så gör vi upp en plan för ert arbete utifrån era förutsättningar. Meddela

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR B&B & gästhem

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR B&B & gästhem Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland SMÅ ANLÄGGNINGAR B&B & gästhem 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar och restauranger.

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland CAMPING Camping & stugor

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland CAMPING Camping & stugor Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland CAMPING Camping & stugor 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar och restauranger.

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland HOTELL

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland HOTELL Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland HOTELL 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar och restauranger. Green Key startade

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland CAMPING Camping & stugor

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland CAMPING Camping & stugor Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland CAMPING Camping & stugor 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar och restauranger.

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier, Åland CAMPING, STUGBY, B&B OCH VANDRARHEM

Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier, Åland CAMPING, STUGBY, B&B OCH VANDRARHEM Miljömärkning för logianläggningar Lokala kriterier, Åland CAMPING, STUGBY, B&B OCH VANDRARHEM 2014 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar. Green Key startade i Danmark

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019 SHH BOSTAD Hållbarhetspolicy 2019 Introduktion Denna hållbarhetspolicy anger ramverket för hur SHH Bostad AB (SHH) ska bedriva ett hållbart företagande. Syftet är att beskriva SHH:s miljömässiga, sociala,

Läs mer

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland HOTELL

Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland HOTELL Miljömärkning för logianläggningar och restaurang Lokala kriterier för Åland HOTELL 2016-2020 Välkommen! Green Key är en miljömärkning som kan tilldelas logianläggningar och restauranger. Green Key startade

Läs mer

Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör

Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör Miljöchecklista för evenemang där Växjö kommun är arrangör Checklistan baserar sig på Växjö kommuns miljöprogram. 1. Planering och genomförande Evenemanget ska bidra till att miljömålen i Växjö kommuns

Läs mer

Green Key konferenskriterier 1 januari december 2020

Green Key konferenskriterier 1 januari december 2020 Green Key konferenskriterier 1 januari 2019 31 december 2020 www.badhotellet.com www.ligula.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION... 2 1. MILJÖLEDNING... 3 2. PERSONALMEDVERKAN... 8 3. GÄSTINFORMATION...

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Kan vi bli en Sälle-hamn?

Kan vi bli en Sälle-hamn? Kan vi bli en Sälle-hamn? INNEHÅLL Vad går Sälle-hamnprogrammet ut på? Vad förutsätts av Sälle-hamnarna? Så här stöds Sälle-hamnarna av HSR rf Hur kan vi bli en Sälle-hamn? Sälle-hamnprogrammet pågår året

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Mål & Åtgärder för Smaka på Stockholm miljöarbete 2011

Mål & Åtgärder för Smaka på Stockholm miljöarbete 2011 Stockholm 2011-05-17 Mål & Åtgärder för Smaka på Stockholm miljöarbete 2011 Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015

Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 2013-03-11 Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Bakgrund Som en viktig del av miljöarbetet ska Högskolan ha miljömål som: Är mätbara, tidsatta och möjliga att följa upp Har en klart uttalad ansvarig

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling

Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling Inred ett hotellrum Uppgift i kursen Våningsservice 1 Hotell-och turismprogrammet Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling Fokus

Läs mer

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN MILJÖFÖRVALTNINGEN RÅDRUMMET Karlstad 2014 CHECKLISTA HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN Hej! Vi vill hjälpa dig att göra ditt evenemang så hållbart som möjligt: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer

Green Key vandrarhemkriterier 1 januari december 2020

Green Key vandrarhemkriterier 1 januari december 2020 Green Key vandrarhemkriterier 1 januari 2019 31 december 2020 www.sov.nu Foto: Hannah Börjesson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION... 1 1. MILJÖLEDNING... 2 2. PERSONALMEDVERKAN... 7 3. GÄSTINFORMATION...

Läs mer

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist

Dnr Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Dnr 876-13 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer Uppförandekod för vindkraftprojektörer Fredrik Lindahl Ordförande Svensk vindkraftförening VD Slitevind AB 2011-01-29 2 Svensk Vindkraftförening Ideell och politiskt obunden Öppen för alla Bildades 1986

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR!

ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! ABF Västra Götaland - SÅ ÄR VI MED OCH PÅVERKAR! Hållbart ABF ABF är en idéburen rörelse med ett idéprogram fastlagt för hela organisationen. Idéprogrammet är vägledande för vårt sätt att arbeta för en

Läs mer

Green Key hotellkriterier 1 juli december 2020

Green Key hotellkriterier 1 juli december 2020 Green Key hotellkriterier 1 juli 2016 31 december 2020 www.parkinn.se www.ligula.se www.ligula.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION... 1 1. MILJÖLEDNING... 2 2. PERSONALMEDVERKAN... 7 3. GÄSTINFORMATION...

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Miljömål för Högskolan Dalarna

Miljömål för Högskolan Dalarna Miljömål för Högskolan Dalarna 2013 2015 Beslut: Rektor 2013 03 11 Reviderad: 2014 02 25 Dnr: DUC 2013/494/10 Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig för uppdatering: Miljörådet 1 Bakgrund Miljömålen

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Blomsterbutik Ansökan 2009:C

Blomsterbutik Ansökan 2009:C Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Blomsterbutik Ansökan 2009:C Denna handling är en Ansökan om Licens att få använda Bra Miljöval i enlighet med Licensvillkoren för nedan angiven Produkt. Ansökan skickas

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

CSR Ansvarsfullt företagande

CSR Ansvarsfullt företagande CSR Ansvarsfullt företagande Det finns ett ökat tryck på våra företag att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen vi

Läs mer

Green Key hotellkriterier 1 januari december 2020

Green Key hotellkriterier 1 januari december 2020 Green Key hotellkriterier 1 januari 2019 31 december 2020 www.ligula.se www.parkinn.se www.ligula.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION... 1 1. MILJÖLEDNING... 2 2. PERSONALMEDVERKAN... 8 3. GÄSTINFORMATION...

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN

GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN GRÖN FLAGG PROGRAMMET SOM STÖD FÖR MILJÖFOSTRAN I DAGHEMMEN Theresa Knopp Natur och Miljö -2014- Vad är Grön Flagg? Daghemmens, skolornas och läroanstalternas program för hållbar utveckling. Ett internationellt

Läs mer

Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN

Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet Hållbarhet som service: PERSONALENS HÅLLBARHETSARBETE I BUTIKEN Christian Fuentes Docent vid Institutionen för Service Management och forskare vid Centrum

Läs mer

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se

Svanenmärkta. hem. peabbostad.se Svanenmärkta hem. peabbostad.se VÄLKOMMEN TILL ETT SVANENMÄRKT HEM Vi kan göra stor skillnad. Historiskt har bygg- och fastighetssektorn varit en stor energianvändare och därmed även en stor klimatpåverkare.

Läs mer

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter.

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie Sverige Hållbarhetsrapport 2017 Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie hållbarhetsrapport 2017 Vårt samhällsansvar AbbVie vill bidra till en hållbar framtid för hälso- och sjukvården i Sverige.

Läs mer

CSR-policy. Socialt ansvar GRATIS HJÄLP I MATTE - 1 -

CSR-policy. Socialt ansvar GRATIS HJÄLP I MATTE - 1 - 2015-09-08 GRATIS HJÄLP I MATTE CSR-policy Mattecentrum är en ideell organisation som verkar för likvärdig kunskapsinhämtning i syfte att öka kunskaper i och stimulera intresset för matematik hos barn,

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Green Key Hotellkriterier 1 juli december 2020

Green Key Hotellkriterier 1 juli december 2020 Green Key Hotellkriterier 1 juli 2016 31 december 2020 www.radissonblu.com www.parkinn.se www.ligula.se www.radissonblu.com www.freyshotels.com Innehållsförteckning INTRODUKTION... 1 1. MILJÖLEDNING...

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Centerpartiets miljöpolicy

Centerpartiets miljöpolicy Centerpartiets miljöpolicy - för en hållbar utveckling juni 2008 www.centerpartiet.se Centerpartiets miljöpolicy För en hållbar, ekologisk och tillväxtfrämjande utveckling Centerpartiet ska vara ett föredöme

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet.

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet. MILJÖPOLICY Vårt mål är att, tillsammans med våra hyresgäster, skapa en miljö som är trivsam, funktionell och miljöanpassad. För att lyckas med detta har vi påbörjat ett miljöarbete som involverar alla

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Ansökan Miljömärkt Event

Ansökan Miljömärkt Event Ansökan Miljömärkt Event Kriterierna gäller från 2013-01-01 till 2015-12-31 1. Planering och kommunikation 2. Varor och tjänster 3. Mat och dryck 4. Avfall och nedskräpning 5. Energi och klimat 8. Särskilda

Läs mer

Hotellkriterier - Green Key 1 juli december 2020

Hotellkriterier - Green Key 1 juli december 2020 Hotellkriterier - Green Key 1 juli 2016 31 december 2020 Green Keys hotellkriterier är anpassade för hotell. För att kunna erhålla en märkning via Green Key krävs att verksamheten följer gällande lagstiftning,

Läs mer

UN GLOBAL COMPACT. Communication on Progress 2014

UN GLOBAL COMPACT. Communication on Progress 2014 UN GLOBAL COMPACT Communication on Progress 2014 VÅRT FORTSATTA STÖD Jag kan med stolthet meddela att Water Company ger sitt fortsatta stöd för United Nations Global Compacts tio principer gällande Mänskliga

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy

policy Idrottsrörelsens klimatpolicy policy Idrottsrörelsens klimatpolicy SAMMANFATTNING I denna idrottens första övergripande klimatpolicy ligger fokus på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt samtidigt som idrottsrörelsens

Läs mer

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid

TOSHIBA OCH MILJÖ. Vårt löfte för en hållbar framtid TOSHIBA OCH MILJÖ Vårt löfte för en hållbar framtid Committed to People. Committed to the Future. INNEHÅLL Vårt engagemang för en hållbar miljö 4 Oberoende kontroll av verksamheten 4 Vi agerar lokalt 4

Läs mer

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018

SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 SÅ HÄR LEVERERAR VI HÅLLBARA UPPLEVELSER 2018 VÄLKOMMEN TILL EN PARK FÖR ALLA Vi vill leverera upplevelser som är både magiska och hållbara. Det kan vi bara göra genom att vara en park för alla. Så här

Läs mer

Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa

Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under 2017-2019. Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa samverkansmöjligheter mellan kommun, föreningar och företag.

Läs mer

Green Key Vandrarhemkriterier 1 juli december 2020

Green Key Vandrarhemkriterier 1 juli december 2020 Green Key Vandrarhemkriterier 1 juli 2016 31 december 2020 www.kolarbyn.se www.svenskaturistforeningen.se www.ligula.se www.studiolagno.wordpress.com www.sov.nu Innehållsförteckning INTRODUKTION... 1 1.

Läs mer