Förordnande av tjänst av allmänt ekonomiskt intresse (SGEI-förordnande) för Karlstad Airport AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förordnande av tjänst av allmänt ekonomiskt intresse (SGEI-förordnande) för Karlstad Airport AB"

Transkript

1 KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Gäller fr o m: Förordnande av tjänst av allmänt ekonomiskt intresse (SGEI-förordnande) för Karlstad Airport AB 1. Allmänt om förordnandet Genom kommunfullmäktiges beslut den 8 december 2016 (18 ) har flygplatsen förordnats uppgiften att utföra en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse. Genom förordnandet har fullmäktige beslutat om hur länge förordnandet ska gälla (p 2), vilka uppgifter Karlstad Airport AB ska utföra (p 3), vad som gäller för uppföljning och information (p 4) samt bakgrunden till och skälen för de uppgifter som följer av förordnandet (p 5). 2. Förordnandets giltighetstid Fullmäktige har beslutat att detta förordnande ska gälla till och med den 8 december Förordnandets tid motiveras av att Karlstad Airport AB har ett behov av att göra sådana investeringar som är nödvändiga för tjänsternas utförande och som kommer behöva skrivas av under åtminstone tio år. 3. Uppgifter enligt förordnandet Karlstad Airport AB ska utföra följande uppgifter enligt förordnandet: Karlstad Airport AB ska säkerställa att kommersiell flygtrafik till och från Karlstad Airport kan bedrivas under förordnandets löptid. Karlstad Airport AB:s skyldigheter inkluderar därför förvaltning av flygplatsinfrastrukturen så att den uppfyller vid var tid gällande krav för bedrivande av kommersiell flygtrafik avseende säkerhet, tillgänglighet och beredskap. Karlstad Airport AB ska tillhandahålla tjänster i den utsträckning de är nödvändiga för att kommersiell trafik ska bedrivas vid flygplatsen och tillhandahålla den infrastruktur och utrustning som krävs för att utföra dessa tjänster. Till följd av detta ska Karlstad Airport AB föra en separat bokföring och särredovisa de verksamheter som omfattas av förordnandet från dess andra ekonomiska och icke-ekonomiska verksamheter.

2 2 Karlstad Airport AB ska bedriva sin verksamhet så att flygplatsen kan ta emot alla flygbolag som vill starta och landa till rådande kommersiella villkor och under publicerade öppettider. Alla ekonomiska förbindelser mellan Karlstad Airport AB och flygbolag ska vara förenliga med marknadsekonomitestet i 2014 års luftfartsriktlinjer. Karlstad Airport AB ska, som underlag för beräkning av ersättning inför varje årsbokslut, redovisa följande avseende det gångna räkenskapsåret: 1. Karlstad Airport AB:s nettokostnad för de tjänster av allmänt ekonomiskt intresse som omfattas av detta förordnande, 2. Vilka övriga verksamheter (utöver tjänster av allmänt ekonomiskt intresse) som bedrivits under året och den nettokostnad eller nettovinst dessa verksamheter medfört samt parametrarna för fördelning av kostnader och intäkter. Redovisningen enligt punkterna 1-2 ovan ska ske med den metod som framgår av Artikel 5 i Kommissionens beslut den 20 december 2011 (2012/21/EU), med beaktande av annat statligt stöd (se Artikel 5 punkt 4 i beslutet). Ersättning för utförandet av tjänsterna av allmänt ekonomiskt intresse från stödgivaren fastställs årligen i efterskott efter ovan redovisning. Ersättningen till Karlstad Airport AB ska inte överstiga den nettokostnad för tjänsterna av allmänt ekonomiskt intresse som bolaget redovisat enligt kraven ovan. Ingen överkompensation får ske genom detta Förordnande. Karlstad Airport AB har inte rätt att få ersättning för en rimlig vinst. För det fall det i efterhand visar sig att ersättningen har överstigit vad som krävs för att täcka nettokostnaden för tjänsterna av allmänt ekonomiskt intresse ska Karlstad Airport AB återbetala eventuell överkompensation till stödgivaren. 4. Uppföljning och information Fullmäktige har beslutat att följande ska gälla för uppföljning och information. Regelbundna kontroller av efterlevnaden av Förordnandet ska genomföras. Kommunen kommer att följa upp Karlstad Airports verksamhet genom bl.a. delårsbokslut och fyramånadersuppföljningar. Karlstad Airport AB ska informera ägaren om passagerarantalet överstiger passagerare per år.

3 3 5. Bakgrund och skäl för förordnande Karlstads kommun förordnande genom beslut i kommunfullmäktige den 15 juni 2015 (ärende KS ) Karlstad Airport AB att utföra dess flygplatsverksamhet som en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse. Behov finns att förtydliga förordnandet, kraven på redovisning av Karlstad Airport AB:s resultat för dessa tjänster samt villkoren för Karlstad Airport ABs rätt till ersättning för tjänsterna. Till följd av detta utfärdas således detta förordnande ( Förordnandet ). Förordnandet upprättas med stöd av Kommissionens beslut av den 20 december 2011 (2012/21/EU) ( Beslutet ). 5.1 Företaget Karlstad Airport AB ägs av Karlstads Stadshus AB, vilket i sin tur ägs av Karlstads kommun. 5.2 Det berörda territoriet Karlstad Airport AB är en regional flygplats som är belägen i Karlstads kommun, vilket medför att flygplatsens huvudsakliga upptagningsområde utgörs av Värmlands län. Av rapport framtagen av Niklas Jakobsson och Karl-Markus Modén Karlstads flygplats betydelse för Karlstads kommun och Värmlands län år 2016 ( Rapporten ) framgår att Karlstad Airport AB:s upptagningsområde utgörs av kommunerna Arvika, Eda, Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Sunne, Säffle, Åmål och Årjäng. Den totala befolkningen i dessa kommuner var 2014 ca Vid flygplatsen finns linjer till Stockholm, Jönköping, Frankfurt samt charterflyg. Upptagningsområdet varierar något beroende på vilken linje som en resenär väljer att resa med. Frankfurtlinjens och charterresornas upptagningsområde är enligt kommunens bedömning större än Stockholmslinjens. Enligt uppgifter från Eurostat hade Värmlands län (NUTS 3-region) år 2014 en befolkningstäthet om 15,7 invånare per kvadratkilometer. Enligt 2014 års luftfartsriktlinjer 2 utgör NUTS 3 regioner med färre än 12,5 invånare/km2 glesbygder. Värmlands län utgör således inte per definition en glesbygd, men har ändå en mycket låg befolkningstäthet. Det är enligt kommunens bedömning av vikt att invånarna har goda kommunikationer med resten av Sverige och den Europeiska Unionen ( unionen ) för att hindra avfolkning och för att hindra att regionens ekonomiska och sociala utveckling skadas. 1 Rapporten, s Riktlinjer för statligt stöd till flygplatser och flygbolag, 2014/C 99/03.

4 4 5.3 Passagerantal Karlstad Airport AB har de senaste åren haft ett passagerarantal som understigit passagerare. År 2013 uppgick passagerarantalet till , år 2014 till och 2015 till Förordnandet upprättas därför med stöd av Beslutet. 5.4 Krav som härrör från fördraget eller sektorspecifik unionslagstiftning Kommunen har vid utfärdandet av Förordnandet beaktat de krav som härrör från EUF-fördraget och sektorspecifik lagstiftning. Det kan även noteras att den verksamhet som Förordnandet avser i allt väsentligt omfattas av tillämpningsområdet för lag (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster, genom vilken Sverige införlivat Försörjningsdirektivet. Karlstad Airport AB genomför, vad gäller flygplatsverksamheten, sina upphandlingar i enlighet med detta regelverk. 5.5 Exklusiva eller särskilda rättigheter Detta förordnande medför inte att Karlstad Airport AB beviljas några exklusiva eller särskilda rättigheter. 5.6 Flygplatsens betydelse för regionen Inledning En avsaknad av flygplatsen skulle innebära att det område som flygplatsen betjänar skulle bli isolerad från resten av unionen i en omfattning som skulle skada dess sociala och ekonomiska utveckling på det sätt som anges i p. 72 i 2014 års luftfartsriktlinjer 3. Som kommunen ser det finns det inga andra realistiska alternativ som kan ersätta flyg som transportmedel för att undvika att området isoleras från resten av unionen och att den sociala och ekonomiska utvecklingen skadas. Karlstad Airport är avgörande för regionens anslutbarhet till Sverige och resten av unionen Karlstad Airport AB Karlstad Airport har reguljärtrafik till Stockholm/Arlanda med 19 avgångar i veckan och 12 avgångar till Frankfurt Airport. Från flygplatsen är det även möjligt att resa med Norwegian till Alicante och Gran Canaria och med Bmi till Jönköping. Det är även möjligt att resa till andra charterdestinationer (bl.a. i Grekland, Spanien och Kroatien) från flygplatsen. Sedan 2014 bedriver även Landstinget i Värmland en ambulanshelikopterverksamhet på flygplatsen. 4 Tack vare Karlstad Airport kan invånarna 3 Riktlinjer för statligt stöd till flygplatser och flygbolag, 2014/C 99/03 4 Rapporten, s. 3.

5 5 inom upptagningsområdet resa dels internationellt, dels till Stockholm över dagen och till andra inrikesdestinationer (via Arlanda) Andra flygplatser Inledningsvis ska konstateras att de flygplatser som ligger närmast Karlstad Airport är Torsby, Hagfors och Örebro flygplatser. Dessa flygplatser tjänar, enligt kommunens bedömning, inte som alternativ till Karlstad Airport eftersom de inte har utbud eller profiler som motsvarar de behov som Karlstad Airport tillgodoser invånarna. Torsby och Hagfors är vidare mycket små flygplatser, år 2015 uppgick passagerarantalet till respektive De är således inte jämförbara med Karlstad Airport, vilket utvecklas nedan. Avståndet från Karlstad Airport till Hagfors flygplats, Torsby flygplats och Örebro flygplats är ca 80 km, 91,5 respektive 117 km, vilket från flygplatsen under optimala väderförhållanden tar ca 1 timme och 4 minuter, 1 timme och 8 minuter respektive 1 timme och 20 minuter med bil. Under vintertid kan även restiden, beroende på väderlek, bli mycket längre. Det finns således inga andra flygplatser inom Karlstad Airports upptagningsområde enligt definitionen i 2014 års luftfartsriktlinjer. Restiden till svenska flygplatser som är internationella hubbar (dvs. främst Landvetter flygplats och Arlanda flygplats) är mer än 3 timmar med bil. Det tar exempelvis ca 3 timmar 25 minuter att resa med bil till Arlanda flygplats (328 km). Att resa till Landvetter eller Arlanda kollektivt (buss eller tåg) kräver oftast minst ett byte. Att resa med tåg/buss till Arlanda kan exempelvis ta mellan ca 3 och 5 timmar och kan innehålla flera byten. Det saknas höghastighetståg. Följande fakta kan även nämnas om Hagfors och Torsby flygplatser. Både Torsby och Hagfors flygplats har endast upphandlad trafik till Stockholm till och med Flyget från Torsby till Stockholm mellanlandar i Hagfors. Varken Hagfors eller Torsby har internationell trafik, vilket Karlstad Airport har (till Frankfurt samt till chaterdestinationer). Både Hagfors och Torsby är även mycket små flygplatser med kortare landningsbanor jämfört med Karlstad Airport. Detta innebär att de har sådana kapacitetsbegränsningar att de inte är jämförbara med Karlstad Airport. Karlstad Airport har även fler avgångar till Stockholm per vecka än Hagfors och Torsby flygplatser. Vad gäller Örebro flygplats kan vidare bl.a. följande konstateras. Flygplatsen har inte någon trafik till Stockholm utan har upphandlad reguljärtrafik (upphandlad av flygplatsen) till Köpennhamn samt flyg till Malmö och charterflyg. Det faktumet att Örebro flygplats saknar flyg till Arlanda medför att den, enligt kommunens bedömning, inte är ett alter- 5 Rapporten, s. 4.

6 6 nativ till Karlstad Airport eftersom den varken möjliggör resor till Stockholm över dagen eller på motsvarande vis möjliggör resor till inrikesdestinationer i norra Sverige. För invånare som bor nära den norska gränsen i Värmlands län är (bortsett från Torsby och Hagfors) Karlstad Airport oftast den närmaste regionala flygplatsen. Utan Karlstad Airport skulle dessa invånare ha mycket långt till en svensk, regional flygplats. Till Torsby, Hagfors och Örebro flygplatser går det att åka buss med den regionala kollektivtrafiken från Karlstad. Det är dock fråga om väldigt långa restider eftersom det inte är fråga om direktbussar utan det krävs ett flertal byten Andra transportslag Enligt kommunens bedömning är Karlstad Airport nödvändig för att regionen ska vara ansluten till och inte isoleras från resten av Sverige och unionen. Det finns visserligen relativt goda transportmöjligheter till exempelvis Stockholm från Karlstad med både bil och tåg. Att resa med bil till Arlanda tar ca 191 minuter med bil, 171 minuter med tåg/buss och 87 minuter med flyg 6. Tåget är dock känsligt för störningar, vilket kan leda till stora förseningar. Av Rapporten framgår att vid resor till andra destinationer i Sverige, så kan flyget dock vara det bästa alternativet, speciellt om anslutningen går från Arlanda. Av Rapporten framgår exempelvis att det på vardagar finns flera alternativ från Karlstad till Sundsvall eller Umeå med mellanlandning på Arlanda, som tar ca 2,5 timmar. Med bil tar resan Karlstad Sundsvall nästan 6,5 timmar (7,5 timmar med tåg) och resan Karlstad Umeå över 9 timmar (11,5 timmar med tåg). Flyglinjen från Karlstad till Frankfurt, med mellanlandning i Jönköping, tar vanligen knappt 3 timmar och sparar minst 2,5 timmar restid gentemot att ta bil från Karlstad till Arlanda och flyga därifrån. Då flygplatsen i Frankfurt är en av Europas största och fungerar som en hubb för Lufthansa ger denna linje tillgång till flygresor i resten av Europa och världen. 7 Av Värmlands länsplan för regional transportinfrastruktur år framgår bl.a. att den absoluta majoriteten av resandet till Arlanda utgörs av transfertrafik. Största destinationerna för inrikestrafik från Karlstad är Sundsvall, Umeå och Luleå via Arlanda. 8 Enligt kommunens bedömning är således flygplatsen mycket viktig för att kunna resa vidare såväl inrikes och utrikes. 6 Rapporten, s Rapporten, s s. 20.

7 7 Inom Karlstad Airports upptagningsområde innebär det i genomsnitt 108 minuters längre restid (bil) och 124 minuter (tåg/buss) att resa till Arlanda jämfört med att resa dit med flyg. 9 Denna tidsskillnad är enligt kommunen mycket betydelsefull för resenärer som ska resa inrikes, särskilt till norra Sverige. Enligt kommunens bedömning är det inte ett alternativ för invånarna att först resa med tåg, buss eller bil till Stockholm Arlanda för att sedan resa vidare till exempelvis Umeå. För inrikestrafiken (samt utrikestrafiken) är Karlstad Airport således mycket viktig. Karlstad Airport är även mycket viktig för anslutbarheten inom Sverige Betydelsen av flygplatsen för regionens utveckling Karlstad Airport är av stor vikt för Karlstads kommuns och regionens utveckling. Utan Karlstad Airport skulle tillgängligheten till övriga Sverige/unionen begränsas. Flygplatsen har, enligt kommunens bedömning, en väsentlig betydelse för den ekonomiska utvecklingen i Värmland. En viktig förklaring till att företag väljer att lokalisera sin verksamhet till regionen, eller att bygga ut befintlig, är tillgången till goda kommunikationer. Utan tillgång till en flygplats skulle den fortsatta utvecklingen av regionen avsevärt försvåras. Av Rapporten framgår bl.a. att det är rimligt att tänka sig att de branscher som skulle drabbas hårdast av en nedläggning av flygplatsen är just information och kommunikation, utbildning, finans och försäkring, vård och omsorg, juridik, ekonomi, vetenskap, tillverkning samt hotell- och restaurangbranschen. 10 Enligt Rapporten skulle en 10-procentig ökning av internationella direktavgångar öka tjänsteexporten med 1.5 procent och tjänsteimporten med 1 procent (givet att det går att tolka korrelationerna som kausala effekter) 11. Enligt kommunens bedömning är det således av stor vikt att flygplatsen och dess internationella trafik bevaras. Av Rapporten framgår vidare att agglomereringen av befolkning ökar och därmed ekonomiska aktiviteter mot lokala, regionala och nationella centrala platser. 12 I Värmland är Karlstad en tydlig ekonomisk motor, och Karlstads betydelse har ökat över tiden. Karlstad växer samtidigt som resten av Värmland inte gör det. Om denna utveckling fortsätter, så ökar efterfrågan på transporttjänster av alla slag, speciellt mellan regionala-, nationella-, och internationella platser. Om Karlstad och Värmland ska kunna vara konkurrenskraftiga inom den växande humankapitalintensiva tjänstesektorn är sannolikt flygplatsen en viktig faktor Rapporten, s Rapporten, s Rapporten, s Rapporten, s Rapporten, s

8 8 Som avslutning nämner Rapporten bl.a. följande. Det finns stöd från flera studier att flygplatser har betydelse för regioners utveckling och det är troligt att dessa positiva effekter också gäller för Karlstad Airport. De flesta mellansvenska städer ligger sannolikt för nära Stockholm för att flyget ska kunna konkurrera med alternativen bil, tåg och buss på marknaden för de flesta privatresorna till Stockholm. För tjänsteresor kan tillgången till snabba och säkra förbindelser till Arlanda eller andra nav som möjliggör global tillgänglighet bli allt viktigare i framtiden. Betydelsen av internationella direktlinjer kan också väntas växa i framtiden. Flyget underlättar kompetensförsörjning och ökar möjligheten att attrahera nyckelkompetenser. Forskningen visar på ett kausalt samband mellan tillgång till flygplats och regional utveckling, speciellt inom tjänstenäringar som information, kommunikation, utbildning samt turism. Tillverkningsindustrin är fortsatt viktig i många värmländska kommuner, även om de befolkningsmässigt krymper. Ett relativt lokalt eller regionalt samhälle drabbas däremot särskilt hårt om enskilda företag och arbetsgivare försvinner. I de fall där nedläggning och utflyttning av hela företag är ett möjligt alternativ, kan tillgång till snabba transporter mellan moderoch dotterbolag vara en avgörande fråga för att stanna i regionen. Många av Värmlands stora internationella företag har internationella ägare vilket kan göra den internationella tillgängligheten särskilt betydelsefull. Även av länsplanen framgår att den internationella flygtrafiken är av särskild stor vikt för näringslivet. 14 Besöks- och turismnäringen är en stark och växande bransch i regionen och även en av de få där kommunen ser att sysselsättningen ökar. Enligt kommunens uppfattning finns det mycket positiva effekter av flygplatsen och de möjligheter till internationella direktlinjer som flygplatsen medför för denna bransch. Som exempel kan nämnas att enligt en studie som Visit Värmland ekonomisk förening genomfört avseende direktlinjen till Frankfurt så genererade inresande resenärer en omsättning i Värmland uppgåendes till 44,8 miljoner under perioden maj 2014 september Av ovan följer, enligt kommunens bedömning, att flyget är av stor vikt för att behålla Karlstads konkurrenskraft och för att större företag ska vilja finnas kvar, investera och etablera sig i Karlstad och Värmland. Befolkningsutvecklingen i Karlstad har, enligt Rapporten, varit positiv (+10 % under perioden ) 15. Av Rapporten framgår också att eftersom Karlstadsregionen växer ökar mängden människor i det närmaste upptagningsområdet för Karlstad flygplats och på så sätt kan potentialen för flygplatsen öka i framtiden då det är lättare att få lönsamhet i flyglinjer då volymerna kan öka. Enligt kommunens bedömning är flygplatsen av central betydelse för att upprätthålla denna befolkning/befolkningstillväxt och för att regionen i stort inte ska avfolkas. 14 Bilaga 2 - Nuvarande infrastruktur och transporter. 15 Rapporten, s. 10.

9 9 Av en rapport framtagen av Region Värmland Värmlands befolkning och näringsliv år 2030 samt flyttströmmar till och från Värmland 16 framgår bl.a. följande näringslivsprognoser mot år Värmland kommer att fortsätta strukturomvandlingen från industri till tjänster när det gäller sysselsättningen. Näringslivet kommer att öka efterfrågan på både högutbildad arbetskraft och arbetskraft med gymnasial yrkesutbildning. Antalet personer i arbetsför ålder (20-64 år) beräknas minska med 4,0 % samtidigt som antalet arbetsplatser i regionen väntas öka med 3 %. Detta indikerar tydligt att det kan komma att uppstå brist på arbetskraft i regionen under perioden. För att understödja strukturomvandlingen samt skapa ett attraktivare Värmland för att locka fler att stanna kvar eller flytta till regionen lägger rapporten fram ett antal policyrekommendationer. En av dem är att offentliga insatser görs för att bygga broar mellan växande och krympande branscher, bland annat genom utbildningsinsatser och en fysisk infrastruktur som främjar arbetspendling. Det framgår vidare att eftersom avståndet mellan ut- och inflyttningsort är svårt att påverka är det angeläget att göra investeringar i infrastruktur. Detta eftersom det är dessa satsningar som är den möjliga vägen för att minska avstånden sett till restid. Att Värmland har goda förbindelser med omvärlden, och då främst den allra närmsta, kan vara av stor vikt för den framtida utvecklingen. Av Värmlandsstrategin för perioden framgår vidare att ett av målen (p. 30) är att antalet avgångar och passagerare vid Karlstad Airport ska öka. 17 Enligt kommunens bedömning är Karlstad Airport sådan infrastruktur som möjliggör goda förbindelser med omvärlden. Det saknas även andra transportslag som skulle fungera som alternativ till Karlstad Airport. Det är således av största vikt att Karlstad Airport finns kvar. Sammanfattningsvis är det kommunens bedömning att flyget är av stor betydelse för regionens utveckling och konkurrenskraft. Utan flygplatsen skulle tillgängligheten till övriga Sverige/resten av unionen begränsas avsevärt Samhällsviktigt flyg Flygplatsen är även en ambulanshelikopterbas till Svensk luftambulans (ett kommunalförbund där Landstinget i Värmland ingår). Det normala upptagningsområdet är hela Värmland, men samverkar även med Norge, Västra Götaland och Dalarna vilket innebär att det skiljer beroende på riktning i landstinget. Upptagningsområdet är ca 45 min flygtid (ca mil). Verksamheten är dimensionerad för 2-4 genomförda uppdrag per dygn vilket också är antalet uppdrag som utförs. Centralsjukhuset i Värmland är beläget i Karlstad och det finns inom Karlstads kommun ingen alternativ lokalisering. En läkarbemannad ambulanshelikopter ger 16 s. 50 f. 17

10 10 enligt Landstinget i Värmland stora medicinska vinster i form av minskad dödlighet och sjuklighet för stora patientgrupper. Nya nationella riktlinjer för fyra stora patientgrupper betonar vikten av att minimera tiden mellan symptomdebut och behandling. Detta gäller hjärtsjukvård, stroke, sepsis (blodförgiftning) och skallskador. 18 Flygplatsen används även vid vissa tillfällen för ambulansflyg och polishelikoptrar. Vid vissa tillfällen kan den även behöva nyttjas av brandflyg. Karlstad Airport är således viktig för regionen också ur ett samhällsperspektiv Slutsats Sammantaget är det mot ovan bakgrund som flygplatsen har förordnats uppgiften att utgöra en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse. 18 Se Ambulanshelikopter i Värmland Slutrapport som finns tillgänglig på ulanshelikopter%20i%20v%c3%a4rmland%20-%20slutrapport.pdf?epslanguage=sv

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 89 Kompletterande SGEI-uppdrag för Kalmar Öland Airport AB Handling Tjänsteskrivelse om nytt förordnande av Kalmar Öland

Läs mer

HUR SER ERA FLYGRESEBEHOV UT? VAR MED OCH PÅVERKA MORGONDAGENS FLYG TILL OCH FRÅN KARLSTAD AIRPORT!

HUR SER ERA FLYGRESEBEHOV UT? VAR MED OCH PÅVERKA MORGONDAGENS FLYG TILL OCH FRÅN KARLSTAD AIRPORT! HUR SER ERA FLYGRESEBEHOV UT? VAR MED OCH PÅVERKA MORGONDAGENS FLYG TILL OCH FRÅN KARLSTAD AIRPORT! FÖRST NÅGRA BAKGRUNDSFRÅGOR 1. Representerar du Privat verksamhet Fråga 2 Offentlig verksamhet Fråga

Läs mer

Borgen för lån 2015-01-20. Regionledningskontoret

Borgen för lån 2015-01-20. Regionledningskontoret 2015-01-20 Regionledningskontoret Borgen för lån Landstingsstyrelsens skrivelse till Regionfullmäktige Protokollsutdrag från Landstingsstyrelsens sammanträde 2014-12-16 MISSIV 1(3) 2014-12-16 LJ2014/1742

Läs mer

Trafikplikt på Mora flygplats

Trafikplikt på Mora flygplats Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2804 av Hans Unander m.fl. (S) Trafikplikt på Mora flygplats Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Regionala flygplatser en förutsättning för Sverige! Ulrika Appelberg Sektionen för infrastruktur och fastigheter SKL

Regionala flygplatser en förutsättning för Sverige! Ulrika Appelberg Sektionen för infrastruktur och fastigheter SKL Regionala flygplatser en förutsättning för Sverige! Ulrika Appelberg Sektionen för infrastruktur och fastigheter SKL Hemavan-Tärnaby Vilhelmina Lycksele Arvidsjaur Gällivare Kramfors-Sollefteå Karlstad

Läs mer

SGEI-förordnanden för kommunala ägare av flygplatser

SGEI-förordnanden för kommunala ägare av flygplatser HANDLEDNING SGEI-förordnanden för kommunala ägare av flygplatser SGEI-förordnanden för kommunala ägare av flygplatser 1 Förord I april 2014 antog Europeiska kommissionen nya riktlinjer för statligt stöd

Läs mer

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Uppdrag fortsatt utredning 2017 Utredning 2016 om framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Värmlands län Karlstad, 11 september 2017 Fredrik Mörtberg Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Färre fick jobb I augusti månad var det 1 373 personer som gick till arbete,

Läs mer

Marknadsinformation från Sjö- och luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Sjö- och luftfartsavdelningen Flygtrafikens utvecklingen första kvartalet 2013 Sammanfattning Antal passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till närmare 6,6 6 miljoner under det första kvartalet 2013. Jämfört

Läs mer

Av de företagsamma i Värmland utgör kvinnorna 26,1 procent, vilket också är lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent).

Av de företagsamma i Värmland utgör kvinnorna 26,1 procent, vilket också är lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent). Företagsamhetsmätning - Värmlands län Johan Kreicbergs Våren 2009 Värmland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Hur kopplar Arlanda samman den regionala kollektivtrafiken med den globala kollektivtrafiken?

Hur kopplar Arlanda samman den regionala kollektivtrafiken med den globala kollektivtrafiken? Hur kopplar Arlanda samman den regionala kollektivtrafiken med den globala kollektivtrafiken? 18/2 2011 Kerstin Lindberg Göransson, flygplatsdirektör Swedavia Arlanda Swedavia AB Bildades 1 april 2010

Läs mer

- En angelägenhet av stor regionalekonomisk betydelse -

- En angelägenhet av stor regionalekonomisk betydelse - - En angelägenhet av stor regionalekonomisk betydelse - Vår uppgift Ägardirektiv Tillsammans med ägaren, regionen och näringslivet utveckla, driva och förvalta Kalmar flygplats. Kalmar Airport skall utveckla

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Värmlands län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Värmland Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg 2018 1 (17) Transportstyrelsen Avdelningen för sjö och luftfart Enheten för hållbar utveckling Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se

Läs mer

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg, orsaker och konsekvenser

Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg, orsaker och konsekvenser Rapport 1 (23) Upprättad av Pernilla Gunnarsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Sektionen för marknad Tillgänglighet och åtkomlighet med flyg, orsaker och konsekvenser

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015 Fått arbete Under februari påbörjade 1 422 av alla som var inskrivna vid

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen fjärde kvartalet 2012

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen fjärde kvartalet 2012 Trafikutvecklingen fjärde kvartalet 2012 Sammanfattning Passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 7,3 miljoner under det fjärde kvartalet 2012. Jämfört med föregående års

Läs mer

En förutsättning. för ett framgångsrikt näringsliv och en god livskvalitet är goda kommunikationer.

En förutsättning. för ett framgångsrikt näringsliv och en god livskvalitet är goda kommunikationer. En förutsättning för ett framgångsrikt näringsliv och en god livskvalitet är goda kommunikationer. Bara vetskapen om att världen är nära gör livet lite enklare. Vem trodde att man kunde flyga från Dala

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen tredje kvartalet 2012 Sammanfattning Antal Passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 8,4 miljoner under det tredje kvartalet 2012. Jämfört med föregående

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen andra kvartalet 2012 Sammanfattning Antal Passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 8,28 miljoner under det andra kvartalet 2012. Jämfört med föregående

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av december 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av december 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 14 januari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län december 2013 12 954 (9,9 %) 5 623 kvinnor (9,1 %) 7 331 män

Läs mer

VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG FLYGTRAFIK- VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG STATISTIK 2013

VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG FLYGTRAFIK- VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG STATISTIK 2013 VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG FLYGTRAFIK- VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG STATISTIK 2013 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015 Fått arbete Under januari påbörjade 1 427 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 september 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län augusti 2014 10 958 (8,5 %) 4 799 kvinnor (7,8 %) 6 159 män

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2016

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2016 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2016 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Flyglinjen. Torsby - Hagfors - Arlanda. En nödvändighet för näringslivet och en fin service för medborgaren

Flyglinjen. Torsby - Hagfors - Arlanda. En nödvändighet för näringslivet och en fin service för medborgaren Flyglinjen Torsby - Hagfors - Arlanda Foto: Ulrika Andersson En nödvändighet för näringslivet och en fin service för medborgaren Enkätundersökning om flyglinjen Torsby - Hagfors - Arlanda Resvaneundersökning

Läs mer

Kommittédirektiv. Flygplatsöversyn. Dir. 2006:60. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006

Kommittédirektiv. Flygplatsöversyn. Dir. 2006:60. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Kommittédirektiv Flygplatsöversyn Dir. 2006:60 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att göra en översyn av det samlade svenska

Läs mer

Företagsklimatet i Storfors kommun 2017

Företagsklimatet i Storfors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsamheten 2017 Värmlands län

Företagsamheten 2017 Värmlands län Företagsamheten 2017 Värmlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2017

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2017 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2017 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

Ranking 2015 Värmland

Ranking 2015 Värmland Ranking 2015 Värmland Om företagsklimat Företagsklimat är summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen. -John F. Svenskt Näringslivs definition av företagsklimatkennedy

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 8 augusti 2014 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands i län juli 2014 10 585 (8,2 %) 4 538 kvinnor (7,4 %) 6 047 män (9,1 %) 2 816

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av mars 2013 2013-04-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av mars 2013 1 500 av de inskrivna fick jobb Under mars påbörjade 1 504 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Värmland

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2019

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2019 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2019 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss

Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Fem solklara skäl att etablera ditt företag hos oss Varmt välkommen till Karlstad Business Region Karlstad Business Region är en expansiv region med liv, rörelse och dynamik där det alltid händer intressanta

Läs mer

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen

Marknadsinformation från Luftfartsavdelningen Trafikutvecklingen första kvartalet 2012 Sammanfattning Antal passagerare Antalet passagerare på de svenska flygplatserna uppgick till 6,7 miljoner under det första kvartalet 2012. Jämfört med föregående

Läs mer

Företagsklimatet i Årjängs kommun 2017

Företagsklimatet i Årjängs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar. Stort nationellt

Läs mer

Stockholm-Arlanda Airport

Stockholm-Arlanda Airport Stockholm-Arlanda Airport Postal grannundersökning 2011 Totalt Presentation Om undersökningen Resultat - Bakgrundsfrågor - Arbete och flygplatsen - Transport, information och attityder Sammanfattning Slutsats

Läs mer

VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN

VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN VÄRMLANDSSTRATEGIN VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN REMISSVAR OMVÄRLDEN PÅVERKAR INGEN OCH ALLA ÄGER VÄRMLAND EN PARAPLYSTRATEGI FÖR VÄRMLAND 4 8 33 VÄRMLAND ETT SKÖNARE LIV VÄRMLANDS STYRKOR Välkomnande och

Läs mer

Registrera in en person i HSA-katalogen Författare: smartkort@karlstad.se

Registrera in en person i HSA-katalogen Författare: smartkort@karlstad.se Registrera in en person i HSA-katalogen Författare: smartkort@karlstad.se 1. Hur man registerar in en person i HSA-katalogen Klicka på Internet Explorerknappen. Klicka på Webbsidan kan inte visas-knappen.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2012 2012-03-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2012 Fler lediga platser jämfört med samma månad 2011 Efterfrågan på arbetskraft var i februari högre än under samma

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2016

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2016 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2016 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Bil 30 Sammanfattning Utredningen har haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur en skatt på flygresor kan utformas. Syftet med skatten ska vara att flygets klimatpåverkan ska minska

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2019

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2019 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2019 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2014

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2014 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2014 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys. RAPPORT Flygtrafikstatistik

Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys. RAPPORT Flygtrafikstatistik ANDRA Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se /Beteckning ISBN Författare

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

FLYTTNINGAR I FOKUS. Siffror om Karlstads kommun

FLYTTNINGAR I FOKUS. Siffror om Karlstads kommun FLYTTNINGAR I FOKUS Siffror om Karlstads kommun Produktion: Karlstads kommun, Kommunledningskontoret, Tillväxtcentrum, 21. Frågor om statistiken besvaras av Mona Stensmar Petersen, 54-29 5 37, mona.petersen@karlstad.se

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83)

Remissyttrande. Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelningen 256/2016 Er referens: 103 33 Stockholm Fi2016/04305/S2 Stockholm, 2017-02-24 Remissyttrande Betänkandet En svensk flygskatt (SOU 2016:83) Utredningen

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag.

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag. PROMEMORIA Dnr 2012/0028 2012-03-28 Ärende 15 Kansliet Styrelsen Sammanträdesdatum: 2012-03-29 Yttrande över Swedavia AB:s ansökan angående bedrivande av flygplatsverksamhet på tre rullbanor på fastigheten

Läs mer

Fokus Framtid - Etablering för välfärd

Fokus Framtid - Etablering för välfärd Fokus Framtid - Etablering för välfärd Målet för integrationspolitiken är lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund Regeringen FN:s deklaration om de

Läs mer

Företagsamhetsmätning Värmlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Värmlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Värmlands län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Värmlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2017

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2017 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2017 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Lokalt företagsklimat Värmland 2016

Lokalt företagsklimat Värmland 2016 Lokalt företagsklimat Värmland 2016 Om undersökningen Intervjuperiod januari-april 2016 Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer Antal

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2018

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2018 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2018 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK

FLYGTRAFIK- STATISTIK VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG FLYGTRAFIK- STATISTIK VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG UTVECKLINGEN UNDER FJÄRDE KVARTALET 2015 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK

FLYGTRAFIK- STATISTIK VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG FLYGTRAFIK- STATISTIK VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2014 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och

Läs mer

Flytta en person i HSA Författare: smartkort@karlstad.se

Flytta en person i HSA Författare: smartkort@karlstad.se Flytta en person i HSA Författare: smartkort@karlstad.se Hur flyttar man en person i HSA till en annan gren? 1. Flyttar person i HSA-katalogen Högerklicka på Per Uppman. Klicka på länken Flytta. Flytta

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2017

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2017 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER TREDJE KVARTALET 2017 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Samverkansrutin, kontaktvägar lokal del Barn och Unga

Samverkansrutin, kontaktvägar lokal del Barn och Unga Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Instruktion Barn- och ungdomspsykiatri 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Kerstin Karlsson Utvecklingsledare Börje Ehinger Områdeschef

Läs mer

Remiss av betänkandet Framtidens flygplatser utveckling av det svenska flygplatssystemet (SOU 2007:70) (Dnr N2007/8184/IR)

Remiss av betänkandet Framtidens flygplatser utveckling av det svenska flygplatssystemet (SOU 2007:70) (Dnr N2007/8184/IR) Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Sida Den tillgängliga regionen 2007-12-14 Remissyttrande 1(6) Harry Wiesel Dnr: 07-459 Till Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkandet Framtidens

Läs mer

Företagsamheten 2018 Värmlands län

Företagsamheten 2018 Värmlands län Företagsamheten 2018 Värmlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

SWEDAVIAS LÅNGSIKTIGA TRAFIKPROGNOS. Dokumentnummer D 2017-

SWEDAVIAS LÅNGSIKTIGA TRAFIKPROGNOS. Dokumentnummer D 2017- SWEDAVIAS LÅNGSIKTIGA TRAFIKPROGNOS Dokumentnummer D 2017- RAPPORT 2017-06-12 00.01 D 2017-2(30) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 SAMMANFATTNING... 4 3 PROGNOSMETODIK OCH PROGNOSANTAGANDEN...

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.03.2014 C(2014) 1823 final OFFENTLIG VERSION Detta dokument är ett internt kommissionsdokument som bara ställs till förfogande i informationssyfte. Ärende: Statligt

Läs mer

TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS

TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS 94 TILLGÄNGLIGHET OCH MOBILITET KÖPENHAMNS FLYGPLATS KÖPENHAMNS FLYGPLATS Tillgänglighet Tilllgänglighet är nyckelordet när en region ska säkra konkurrenskraften i den globaliserade världen. Tillgänglighet

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

PM Skatteväxling av kollektivtrafiken på 2016 års utfall

PM Skatteväxling av kollektivtrafiken på 2016 års utfall Bilaga 3 1(6) Kollektivtrafikstaben PM Skatteväxling av kollektivtrafiken på 2016 års utfall År 2012 infördes en ny kollektivtrafiklag. I samband med lagens införande valde landsting och kommunkollektiv

Läs mer

Bakgrund. Flygplatsbolaget Tillgänglighet 2011-2030

Bakgrund. Flygplatsbolaget Tillgänglighet 2011-2030 Airport Bakgrund Utvecklandet av området Södra Lappland kan beskrivas genom tre olika faser. Genom skapandet av ett destinationsbolag har de fyra kommunerna lagt grunden för att öka antalet besökare och

Läs mer

Värmlands län Rapport från Företagarna 2010

Värmlands län Rapport från Företagarna 2010 Värmlands län Rapport från Företagarna 2010 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning i korthet... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd...4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling... 5 Länsutveckling...

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

Flygets betydelse för regionen och Trafikverkets upphandling till 2019 Lycksele 13 mars 2014

Flygets betydelse för regionen och Trafikverkets upphandling till 2019 Lycksele 13 mars 2014 Flygets betydelse för regionen och Trafikverkets upphandling till 2019 Lycksele 13 mars 2014 Flygets betydelse och Trafikverkets upphandling Världens snabbast växande näring Upphandlad flygtrafik Konsekvenser

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av april 2012 2012-05-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av april 2012 Antalet lediga platser på ungefär samma nivå som i april 2011 Efterfrågan på arbetskraft var i april ungefär lika

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

SAS Hangar GFC. Byggnader. Terminal airside. Landside. Airside. CMS group. Statoil. Detaljförstoring av fig 29. i teknisk beskrivning TRIO.

SAS Hangar GFC. Byggnader. Terminal airside. Landside. Airside. CMS group. Statoil. Detaljförstoring av fig 29. i teknisk beskrivning TRIO. 5 GFC SAS Hangar 32 34 40 38 36 5A 6 7 7A 12 13 15 16 17 23 19 20 21 24 25 27 26 44 46 48 50 51 52 54 56 58 60 62 64 66 67 68 70 72 74 76 78 43 42 TRIO Bilaga 8 Detaljförstoring av fig 29 i teknisk beskrivning

Läs mer

FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER

FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER FÖRENINGEN Svenskt Flyg Nr 1 2012 Svenskt Flyg FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER Föreningen Svenskt Flyg är en intresseorganisation som kommunicerar idéer, åsikter och kunskap om det kommersiella

Läs mer

För kommentarer: Presskontakt: Ytterligare information: Karina Wrobel. Informatör. Telefon:

För kommentarer: Presskontakt: Ytterligare information: Karina Wrobel. Informatör. Telefon: Karlstad 12 september 2012 PRESSMEDDELANDE För kommentarer: Presskontakt: Ytterligare information: Lena Hertzberg Arbetsförmedlingschef Telefon: 010-486 42 43 Karina Wrobel Informatör Telefon: 010-488

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2014

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2014 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2014 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 februari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län februari 2014 12 812 (9,8 %) 5 463 kvinnor (8,8 %) 7 349 män

Läs mer

2

2 1 2 2016 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 533 551 1 542 674 1 812 422 1 891 802 1 811 591 1 670 311 2 053 076 2 223 970 2 196 351 2 168 351 2 145 308 2

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK

FLYGTRAFIK- STATISTIK VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG FLYGTRAFIK- STATISTIK VÄG SJÖFART LUFTFART JÄRNVÄG UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2015 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och

Läs mer

Satsningar för befolkningsökning

Satsningar för befolkningsökning Värmland Karlstad 2011-08-22 Satsningar för befolkningsökning Socialdemokraterna i Värmland Man behöver nog inte borra särskilt djupt i siffrorna för att inse att den ungdomsarbetslöshet som de borgerliga

Läs mer

1. SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

1. SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE EUROPEISKA KOMMISSIONEN Generaldirektoratet för konkurrens SAC Bryssel den DG D(2004) GEMENSKAPENS RAMBESTÄMMELSER FÖR STATLIGT STÖD I FORM AV ERSÄTTNING FÖR OFFENTLIGA TJÄNSTER 1. SYFTE OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2015

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2015 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER ANDRA KVARTALET 2015 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Revisionsrapport Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Karlstads kommun Maria Jäger Cert. kommunal revisor Granskning av den gemensamma drifts- och servicenämnden Innehållsförteckning Sammanfattande

Läs mer

Program för att göra Värmland till en ännu bättre plats för företagen

Program för att göra Värmland till en ännu bättre plats för företagen Program för att göra Värmland till en ännu bättre plats för företagen Handelskammaren Värmland är en regional och oberoende näringslivsorganisation som arbetar för att göra Värmland till en ännu bättre

Läs mer

Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser - utveckling. av det framtida flygplatssystemet (SOU 2007:70)

Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser - utveckling. av det framtida flygplatssystemet (SOU 2007:70) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Landstingsdirektören Handläggare: Hans Brattström 2007-11-10 LS 0710-1097 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Framtidens flygplatser - utveckling av det framtida flygplatssystemet

Läs mer

Förordnande av Kalmar Öland Airport som SGEI-flygplats (Servicies of General Economic Interest)

Förordnande av Kalmar Öland Airport som SGEI-flygplats (Servicies of General Economic Interest) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ola Johansson 2014-02-26 KS 2014/0172 Kommunfullmäktige Förordnande av Kalmar Öland Airport som SGEI-flygplats (Servicies of General Economic Interest)

Läs mer

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2015-9 Dpl sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten 2015-06-29 Per-Erik Karlsson, 054-540 12 20 Per-erik.karlsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd En gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Värmlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Värmlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Värmlands län Företagsamheten 2012 VÄRMLANDS län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Värmlands län... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet....

Läs mer

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2016

FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2016 FLYGTRAFIK- STATISTIK UTVECKLINGEN UNDER FÖRSTA KVARTALET 2016 Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för marknad, miljö och analys Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer