När vi låg i lumpen. En berättelse om två meniga soldaters värnpliktstid på KA3 Fårösund Jan Duroj och Nils Levin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När vi låg i lumpen. En berättelse om två meniga soldaters värnpliktstid på KA3 Fårösund 1958. Jan Duroj och Nils Levin"

Transkript

1 När vi låg i lumpen En berättelse om två meniga soldaters värnpliktstid på KA3 Fårösund 1958 Jan Duroj och Nils Levin 2014

2 FÖRORD Den här berättelsen hade förmodligen aldrig skrivits. Om inte Jan en vårdag 2013 hade hittat, en liten fickalmanacka från år 1958, i sin nostalgilåda på vinden. Den var visserligen ganska svårläst. Men det fanns förvisso en del intressanta anteckningar, från vår tid som värnpliktiga, i det svenska försvaret. I dagligt tal kallat lumpen. Under berättelsens tillkomst, var det uppenbart att två personer med minnen, från samma upplevelser inte alltid har samma minnesbild. Händelserna har bevisligen ägt rum, men detaljerna avviker. Enligt inkallelseordern skulle vi infinna oss på kustartilleriets förläggning i Fårösund på Gotland den 7 jan Men det blev en viss fördröjning beroende väder situationen med kraftig isbeläggning i hamnen i Nynäshamn. Vi kände inte varandra vid den tidpunkten, men det skulle vi komma till att göra, senare under vår utbildning, till dugliga soldater. Därför kommer början av berättelsen att gå i två skilda spår, för att så småningom växla in på en gemensam bana. Det skulle även bli inledningen till en gemensam, mycket lång resa genom livets alla skiften. Det visste vi inte, när vi av en händelse blev uttagna till att skolas till optiska signalister. Någon skulle säkert kalla det för ödet, medan Strindberg förmodligen hade sagt något om makterna. När vi berättade för vänner och bekanta att vi skulle göra en resa till Gotland 1988 och besöka trakterna, där vi hade upplevt det disciplinära militärlivet, förvånades de över att någon vettig människa, frivilligt vill återbesöka orten, där de flesta andra unga män upplevt en stor fasa. Även om de senare i livet, kom att berätta en del glada lumparminnen om sina förehavanden, i det militära. För oss var det i första hand inte militärlivet som gjorde att vi återvände vid två tillfällen till den karga ön. Nej, det var känslan av den udda naturen och den osvenska staden Visby. Vi hade alltid en utflykt eller en resa till Visby i våra tankar. Vi kom att kalla färden till ön 1988 för en jubileumsresa. Den skulle senare, även att uppföljas, av ännu en resa, Båda resorna gjorde vi under juni månad. Innan den stora turistinvasionen hade påbörjats. Då hade det gått 30 respektive 50 år sedan vi första gången, förvånat satte fötterna på den märkliga ön.

3 Vi hade våra egna minnen och upplevelser, som skilde sig från de illasinnade, som inte alls förstod vår uppsluppenhet inför våra två jubileumsresor. Det militära livet kunde vi lägga åt sidan, även om vi var lyckligt lottade, med de uppgifter vi hade blivit ålagda. Nej, det var det fria livet under permissionerna som gjorde tiden lite lättare att leva. Dels när vi hade möjlighet att hyra en liten stuga i samhället. Där vi tillbringade det mesta av vår lediga tid. Det blev en sorts bas för våra utflykter. Det militära livet var faktiskt enklare och friare när vi flyttade ut till ytterförläggningen Bungenäs. När vi 1988 besökte de båda förläggningarna var båda fortfarande stängda med lås och bom. När vi återkom 2008 hade mycket hänt i det svenska försvaret. KA 3 var nedlagt och så även sommarförläggningen, den som kallas BN i texten. Militäranläggningen avvecklades den 31 oktober I Fårösund var det nu en annan infart till kasernområdet. Där övernattande vi på vandrarhemmet som för övrigt låg granne med vårt gamla logement. På området hade det växt upp en del privata företag och en filmateljé. När vi tog oss till Bungenäs kunde vi kliva in genom den öppna grinden. Där innanför stod några lånecyklar. Med dem kunde vi enklare ta oss runt på området. Där vi hade tillbringat nästan ett halvår. Av de stora 15-centimeterskanonerna fanns inte ett spår. De hade enligt uppgift sålts till något fredsälskande land i bortre världen. Till vår stora förvåning fanns inga rester av barackerna kvar. Inga plintar till dessa. Inte heller ett spår av åttahåls dasset. Endast en stolpe med oläslig skylttext, som en gång hade pekade ut riktning till vissa mål inom området. Däremot stod matbaracken kvar. Förmodligen skulle den komma till användning som platskontor, för den tänkta lyxbebyggelsen på halvön. Hur det blir med den saken får framtiden utvisa. Vi vill påpeka att vissa avsnitt i berättelsen är kryddad och förstärkt. För övrigt är sanningshalten seriös. 123 Levin 127 Duroj

4 När vi låg i lumpen Jannes första tid som rekryt På trettondag Jul, sista dagen på jul och nyårsfirandet skulle vi huvudstupa in i lumpen. Vi var några stycken från Råsunda som samlats hos mig för gemensam resa till centralen och tåget till Nynäshamn. Det blåste smådjävlar på väg till båten och det var becksvart. Båten var SS Drotten, den minsta och äldsta av de två båtar som rederiet hade. Hon skulle inte kunna ta sig ut ur hamnen men, dög till natthärbärge i lastrummet. De flesta hade inte kläder för vistelsen och man fick ligga på durken. Nästa dag var det samma busväder. Jag hade tur att slå mig i slang med maskinisten, som tipsade om att man kunde hyra en hytt, då SS Gotland kom in. Han sa, spara kvittot så kan du få pengarna tillbaka, då du kommer fram till förbandet. Men SS Gotland syntes inte till. Ett antal timmar försenad, kom hon med slagsida och alldeles nedisad. Så det blev bara att stanna en dag till, för avisning. Men nu låg jag bekvämt i en hytt tillsamman med en kompis från Råsunda. Det var inte samma busväder nästa dag, men hon rullade kraftigt i dyningen och det blev en riktig spynatt i lastrummet.

5 En sen eftermiddag kom jag och de flesta för första gången till Gotland. Men nu började resan över ön till Fårösund. Det fanns en smalspårig järnväg mellan Visby och Lärbro. Om vi åkte den och sedan buss till Fårösund eller buss hela vägen, det minns jag inte. Men jag minns att det var mörkt och det blev allt glesare mellan gårdar och hus. Till slut for vi rakt in i det djupaste mörker. Vi fick se KA3 s, kaserner i strålkastarljus och i våra civila kläder klättra upp i över och underslafar och försöka sova. Vår första natt i ofrihet. Klockan sex fick vi gå till mat bespisningen och käka ärtsoppa och vi förstod att det var torsdag. Då det inte skramlade så mycket av alla plåttallrikar hördes ett rop; jag fick ärtan. Vi började resan på måndagen trettondag jul, utan att kunna byta kalsingar. Därefter fick vi gå till klädförrådet, för att försöka få någorlunda rätt storlek på mössor, kängor, och kalsingar mm. Det tog några dagar, men efter en vecka hade flertalet fått byta kalsonger. Men de var långa och fick knytas fast med snören. Janne i kustartilleriets uniform Man ville ju också hålla kontakt med hemma fronten och det skrevs en massa brev. Det första brevet jag fick var från min moster Lisa. Vi hade ett särskilt fältpostnummer som om jag inte minns fel var kostnadsfritt. Det var lika dant som under kriget, jag fick brev från mina syskon Stig, Tord och Barbro. Jo visst, även Barbro. Hon var kocka i Älvkarleby med löjtnants grad. Där var även Stig och Tord av och till. Jag skrev en massa brev till kompisarna och alla flickor man ville hålla varma. Naturligt vis även till familjen. Och jag fick brev i massor, hela almanackan är full med namn på vänner som skrivit. Dumt nog har jag skrivit vem som skrivit men aldrig om vad. Jo i ett brev från Bullen, eller Tommy som han hette.

6 Han hade börjat på ett nytt tryckeri på Söder där de inte hade någon toalett så han måste hämta en bricka och gå ned till Gustav Adolfs torg och lämna brickan till den kvinnliga vakten för att få skita. Torget heter nu Maria torget. (Då Gustaf Adolf skulle ge torget sitt namn gjorde han det på villkoret att inga avrättningar fick förrättas där). Så började harvandet. Det var höger och vänster och hit och dit i tre veckor. Så släpade de fram musköterna från Karl Gustafs stads gevärs faktori. Då blev det tag gevär, lägg gevär, skyldra gevär, gevär tillfots och till häst och bajonett på och bajonett av. De kunde aldrig bestämma sig hur fan de skulle ha det. Sedan skulle man plocka isär gevären och plocka ihop dom och plocka ihop och isär osv. Sedan fick vi Kpistar i stället. Janne & Chang Andersson. Korridor-Shaggen var bra idag. Lördagen den artonde januari fick vi vår första permis. Då tog vi bussen till Lärbro och tåget till Visby och gick på Gutekällaren och fick två vita och en brun. Sen var det bara att åka tillbaka och hinna in, innan grindarna stängdes. Nästa permis tog vi in på hotell och hade en helkväll och kul står det i kalendern. Vi var samma gäng från Råsunda, som vi var då vi rykte in. Nu hade det blivit vinter på Gotland med en envis vind från Sibirien, som gjorde det svårt att vistas utomhus. Därför skulle det ut och promeneras, jag menar marscheras i ett kör. Vi kallade det för Karl den tolftes likfärd. Men som väl var så tröttnade befälet på det. Men det hände att vi lurades ut en gång i alla fall. Det gick ett rykte att någon sett en damcykel stå utanför Sundlings fik. Då blev det kuta av i snålblåsten.

7 Nisses första tid som rekryt Efter islossningen i Nynäshamn hamnade jag så småningom på den karga ön och det lilla samhället Fårösund. Vad var det här? Vi blev slussade till det vindpinade kasernområdet. Blev dagen efter, utrustade med soldatens alla klädesplagg. Uniformen var i armens klassiska snitt och färg som kallas grbgr av den militära ledningen. Det enda som skilde uniformerna var, att vi hade den röda färgen på truppslagsemblemen. Eftersom vi tillhörde marinen, blev vi kallade för skogsmatroser. Flottisterna hade betydligt stiligare uniformer. I alla fall när det gällde permissionsuniformen. Det skulle vi bli varse när det senare i militärlivet, skulle bli lite festligare tillvaro. Flickorna hade blickarna på blåjackorna. Vi stod oss slätt i en jämförelse. Den första tiden kände jag mig ganska vilsen i tillvaron. Vad gör jag här, tänkte jag många gånger. Att gilla läget hade jag ingen tanke på. Men att rymma? Nej. Nu började grundutbildningen. Först skulle vi lära oss att hälsa. En mycket viktig del i det militära livet. Sen skulle vi lära oss alla dessa egendomliga gradbeteckningar. Knappar och streck i olika kombinationer. Först därefter skulle vi få vår första permission. Hurra, den kom efter två veckor. Nu kunde vi skilja på officerare, underofficerare och lägre befäl. Det trodde i alla fall militärledningen. Men inte kunde vi skilja på alla streck och vinklar. Vi hade tjänstgöring även på lördagar. Vid ettiden sprang ett gäng glada grabbar ut genom kaserngrinden. Fortfarande dock i militära kläder, den stela prydliga permissions uniformen. Ledigheten varade till klockan 24 på söndag kväll. Men var skulle vi sova mellan lördagen och söndagen? Ja, det fick bli luckan även då. Det skulle komma att lösa sig med den frågan längre fram. Efter någon månad som soldat blev jag sjuk. En dag fick jag plötsligt ont i magen. Värken tilltog under dagen och jag uppsökte sjukstugan. Läkaren undersökte mig som hastigast, men hittade inget påtagligt fel utan skickade mig till luckan för att vila. Nästa dag på morgonen hade jag en betydande smärta i magtrakten. En av mina kompisar på luckan lekte den barmhärtige samariten och följde med mig till sjukan. Jasså, sa doktorn, är du här nu igen. Jag var då ganska plågad och blek. Han förstod efter en stund, att ett sådant symtom var svår att simulera. En ung tjej som arbetade som biträde på sjukan, hade en tid innan själv drabbats av blindtarmsinflammation och blivit opererad. Hon kände igen symtomen och hennes uttalande, hade tydligen en viss inverkan på doktorn.

8 Han rekvirerade en ambulans och sände iväg mig till Visby lasarett. Där opererades jag omgående. Det visade sig mycket riktigt, att det var blindtarmen och den hade efter all fördröjning brustit. Och till följd av det även bukhinneinflammation. Både transporten och operationen minns jag inte mycket av. Om de danska läkarna på sjukhuset, tog kontakt med militärläkaren och om han fick något påpekande, vet jag inte. När jag så småningom återkom till sjukstugan, var det en ny läkare på plats. När jag vaknade efter operationen, satt två unga söta tjejer på var sin sida om sängen. Jag, som är en trogen agnostiker, förstod först inte var jag hade hamnat. Två änglar kanske, den ena var blondin och den andra hade korpsvart hår. Under den vecka (?) jag låg kvar på sjukhuset fick jag god omvårdnad, av de två vårdbiträdena. Mycket beroende kanske på att det mest låg äldre gubbar med prostataproblem på den stora salen med 18 sängplatser. En av männen var mästare på att berätta roliga historier på genuin gotländska. Nå väl, något måste jag ha uppfattat, eftersom jag hade svårt att skratta då det spände i såret, med de två dräneringsslangarna, som stack upp som svampar ur magen. Efteråt undrade jag om mannen med de roliga historierna, bara jävlades med mig. Mina två änglar hade inte mycket tid över för gotlänningen. De hade fullt upp med att ta hand om den unge mannen, Nils. Vissa kvällar hade jag så ont att jag gnällde och åbäkade mig så att gubbarna bad personalen, att ge mig mer smärtstillande. Det hjälpte tydligen inte, så att vissa nätter fick jag ligga inne på den vackra nattsköterskans rum. Då kunde hon ha uppsikt över mig eftersom hon ändå skulle vara vaken. Tänk, den som ändå inte varit så sjuk. Vid ett tillfälle fick jag besök av ett par av mina kompisar från luckan, när de var i Visby på galej. Vi kände visserligen inte varandra så bra, den första tiden, så jag minns inte vilka det var. Men det var bussigt gjort. Min ängsliga och oroliga mamma, skickade ner min syster till Visby och lasarettet. Det var trevligt med hennes besök och hon kunde då rapportera till vår mamma, att jag var på bättringsvägen. Det var inte konstigt att hon oroade sig, eftersom hon hade blivit änka bara några månader tidigare. Senare när jag var konvalescent i hemmet fick hon pyssla om mig på alla sätt. Efter att jag blivit utskriven från Visby lasarett blev det transport till regementet och sjukstugan. Den nya läkaren hade tydligen noggrant läst min sjukjournal. Efter en natt på sjukstugan, blev jag hemförlovad. Jag blev sjukskriven några veckor (?). Resan fick jag ombesörja själv, med biljett betald av det svenska försvaret. Sjukdomsförloppet hade tagit nästan en månad, innan jag var tillbaka till regementet. Min undran var hur militären ställer sig till en sådan bortavaro i inledningsskedet av utbildningen? Skulle jag få gå om en klass? Det var min största farhåga. Men se, det var ingen fara. Tydligen tog den militära ledningen min återkomst på allvar. Jag slapp i

9 början återgå till harvandet på kaserngården, utan fick en tid sitta inomhus och måla granatattrapper som användes i utbildningssyfte, i trevliga färger. Allt under ett äldre befäl. Han kan ha varit förvaltare om det nu fanns en sådan grad inom kustartilleriet. Ofta var det civilanställd personal som arbetade i de olika förråden. Som ex. vis beklädnadsförrådet där vi bytte skitiga persedlar (försvaret har ett eget språk, kläder användes inte som vokabulär) mot nya dito. Efter någon vecka fick jag fogligt ställa in mig i ledet igen och börja de galna övningarna som om inget hade hänt. Jag undrar än i dag hur tankarna gick bland höjdarna i kanslihuset efter en sådan händelse jag varit med om. Tur för mig med tanke på vad som skulle komma att prägla det kommande militära livet och även under den civila tiden därefter. Mer om det senare. Jannes berättelse fortsätter På vår lucka låg en trevlig kille som hette Bosse. Den åttonde februari gjorde vi en tripp till Visby. På Gutekällaren träffade vi ett par damer som var flyglottor och hade en lägenhet i Visby. Där låg vi över och hade mysigt. På luckan hade man den ordningen att alla var födda i februari, och vi låg i ordningsföljd. Varje morgon var det ett hurrande och hissande för det var alltid någon som fyllde år. Torsdagen den trettonde var det jag som blev hissad och fick ett stort köttben i present. Några hade observerat att jag brukade samla in kotlett ben som inte var renrakade och ta fram dom om kvällarna och ligga och gnaga på dom. Men dagen efter flög vi hem. Vi hade fått långpermis hela tre dagar. Det fanns två flygfält på ön, Bunge flygplats som var halvmilitär och det civila i Visby. För ett år sedan gick det att flyga ifrån Bunge. Men dom hade bara gamla Junkers J femtiotvå, gamla tyska plan från kriget av korrigerad plåt som blivit förbjudna nu. Det var billigare att åka med dom än, med SAS amerikanska DC3. Det hade en sporre i aktern som gjorde att man fick gå uppför en brant backe i kaminen. Det var två snygga flygvärdinnor om bord som det visade sig skulle gå av, samtidigt som två fula tjurar klev ombord istället. Vilket vrålande det blev och några lade sig ner framför värdinnornas fötter. Vi har inte sett en dam på tre månader, utan hela tiden försvarat fostervattnet i snöstormen. Flickorna gav med sig och bad herrarna kliva av och få lite ledigt. Vilket jubel det blev att se Stockholms horisont och det ropades, nästa Slussen mm.

10 DC3 & Junkers Gloster Meteor var världens snabbaste flygplan. Den var Engelsk och gjorde en demonstrations flygning över Sverige från London. På radion kunde man följa planets väg mot Stockholm. Sven Jerring refererade i radion. Jag var ute och sprang och det var en ren tillfällighet att jag fick se den, över Råstasjön. Då jag låg i lumpen fick jag se den på nytt. Men nu var hon degraderad, till mål bogserare för lätta artilleriet. Så kan det gå. En Gloster Meteor. Troligen från rätt årtal?

11 Det blev ju livat på alla vis. Jag var nere i tidens tryckeri och morsade och där gjorde de en insamling, så att jag fick något under västen. Det var vanligt på den tiden för lönen var inte stor. Jag hade ju sparat några år och fick låna ut till både Bullen och Bärnte. Men tiden går fort när man har roligt och den tredje dagens morgon kl. sju gick planet från Bromma. Det står några fula ord om åter till det djävla harvandet i dagboken. Men tiden gick och det blev lördag och vi var på baluns i Rute, som var på gång avstånd och kul. Det kom mera snö och det visade sig att det fanns kommisskidor i ett förråd. Nu fick vi åka skidor i snålblåsten och det blev riktigt trevligt. En lördag stod det den första mars på kalendern. Det firade Bosse och jag i Visby. Brudarna som vi tänk vara med, var ute på manöver så vi fick ragga nya på Gutekällaren, så vi hade nattkvarter. Det blev mer än så för vi bjöds på en riktig skiva hemma hos dom. Min hette Ingalill för det står det i kalender. Men vi hade inte fattat att Visby var en liten stad, men fick snart veta det, då vi ringde till våra flyglottor och sa att vi hade så tråkigt utan dom. Nästa anteckning var lördag den femtonde mars för då var det dans i Fårösund. Två dagar senare lades jag in på sjukan. Influensa var det och det kom in en kille från Pinan i Karlskrona som var korpral så jag fick någon att snacka med. Det var en kufisk lirare som jag skulle träffa igen lite senare. Den 26 Mars kom jag ut från sjukan och den 29 mars reste jag hem på påsk permis med båt. Nu hade vi delats upp i olika vapenslag, jag var på lätt luftvärn och fått pröva att veva gamla pjäser. Där var en kille på signal som inte höll måttet, han kunde redan morsesignalera. Man lät ett antal killar gå igenom en lämplighets test. Där den som var bäst lämpad, vägrade att flytta till signal. Det var en orimlighet, att jag var den som var näst bäst i testet, jag som var ordblind och inte kunde skilja på höger och vänster. I det militära kan det mest orimliga hända. Jag fick konka i väg med min packning till signal. För min del spelade det ingen roll.

12 Janne och Nisse träffas av en slump Torsdagen den tionde april flyttade jag till Signal. Signal hade två grenar, linje - signalister som främst såg till att det upprättades telefon ledningar, där ingen trodde det var möjligt. Den andra delen var optiska signalister, som blinkade till varandra med lampor. Det var ett ganska gammalmodig sätt att tala med varandra. Där blev jag en av de sex blinkfyrarna. Det började med att lära sig signalist språket, tex. Ka till va skriv kom. Jag och en kille som hette Levin fick stå i varsin telefonkur och snacka den rotvälskan med varandra. Jag visste inte då vem han var, men jag förstod snart, att det var en kille med en egensinnig läggning. Vi skulle läsa en text präglad av militärt vansinne. Därför ändrade Levin texten och läste vid ett tillfälle följande: Fienden satte ner fallskärmstrupper endast några meter bakom våra försvarslinjer. När jag hörde de orden och när vi senare kom ut från våra respektive telefonkurer och morsade på varandra hade kontakten uppstått. Sen blev det snart: Gustav Vasa till Nicklas Karlsson skriv kom. Vi hade samma humor och vi blev vänner för livet. Fast de visste vi inte då. Sommarnöjet Söndag den trettonde april gick vi till BN, (Militär beteckning för Bungenäs). Vi var nyfikna på vårt kommande kvarter, ytterförläggningen BN. Vi sökte också rum för vi hade ledsnat på att vara innanför grindarna innan dansen var slut. Nästa lördag var vi i Visby tillsammans med Kurre Åling som vi ofta var ihop med. Knejpbyn hade vaknat ur sin vinterdvala, så vi hade det rett kul. Där såg jag årets första svala, en ladusvala. Vi hade ordnat nattkvarter så vi var kvar i Knejpbyn. Fredag 25 april fick vi hit svidarna hemifrån så man kunde få vara civil. På lördan var det dans i Fårösund. Vi hade fått ett tips om en liten stuga vilken vi fick hyra. Vi var många i början så det blev trångt, men strax flyttade alla till sina ytterförläggningar. Det blev bara Nisse, Janne och Kurre kvar. När det var minns vi inte.

13 Det blev Valborg och Första maj vilket vi firade i Visby och Kneipbyn. Drickat hade vi fixat tidigare och ställt bakom bibeln i soldathemmets Bibliotek. Det var ett säkert kassaskåp. Det var speedway i Visby, första maj. Vi frågade om inte vi som var inkallade hade fritt inträde. Jo visst sa grindvakten men det gäller bara veteraner från trettiåriga kriget. Vi hade rätt kul, står det i almanackan. Måndag den 5 maj marscherade vi med byssja och kanon ut till vårt sommarnöje Bungenäs. Det blev kalabalik i truppen, som hade fänriken, som jag låg på sjukan med. Han var hel vriden och skulle ha grabbarna, att springa med alla grejer de hade på sig, det var ju en mil att gå, i hastig marsch. Nu fick vi inspektera vårt sommarnöje där vi skulle vistas nästan ända till muck. Det var baracker som låg spridda i ett skogsområde. I en, var mat baracken och i en annan den tiohåliga skitbaracken. Om man hade tur i ett visst lotteri, fick man vara med om att tömma skittunnorna. För Kalle Gurka var det hans livs första vinstlott. Så fanns det baracker för officerare, underbefäl och kansli mm. De största byggnaderna syntes inte, det var det stora sjöfrontspjäserna. Fast de var stora nedåt. Men högst var signaltornet. Det fanns en öppen plats vid matbaracken där det varje morgon var uppställning och vi fick hälsa på översten som sa god morgon kamrater och vi fick säga god morgon överste. Ibland fick vi hälsa på spärrbataljonschefen eller som förkortat, sperma. De har pippi på förkortningar i det militära, vissa kan bli dråpliga. Det första vi fick göra var att hämta halm, till att stuva in varet i sängarna. Det var svårt att hålla sig kvar på rullen i början, men halmen smulade snart till sig. Det var värre med kuddarna för det kom alltid halmstickor i öronen. Det gick 40 man i baracken som var delad med en vägg, så vi var tjugu på varje sida. Det var bås för två som hade en liten upphöjning, så man inte skulle snora varandra i ansiktet. Nisse och jag låg i samma bås. Jo, vi hade en marka också den glömde jag, men det var bara en månad. För då hade marketentaren fått så mycket i kassan han schappade med den. En nödvändig sak vi också måste göra var att resa en pinkpåle.

14 Sommarnöjet Foto Kurt Åling Första tiden fick vi grilla oss på morsesignaleringens fyrställda koder så jag blev alldeles vimsig. Du är värdens sämsta signalist, sa sergeant Härneling. En gång sa han, att jag skulle tala högre, men då kopplade jag på Tordönsstämman så han fick örsprång. Det var lite elakt gjort för han hade redan örsprång, som han fått då han stod för nära kanonerna, när han tjänstgjorde i Karlskrona. Vi slapp ju ut ibland. Lördagen den 10 maj var vi på bal i Rute. Kommentaren därifrån var: Bal i Rute kass. Det var inte alltid det var high life. Men den 14 maj, en onsdag, var vi i Visby och på Knejpbyn och nästa dag var det fart i Visby. Det var troligen då, vi fick tag i ett litet krypin, som låg kloss insidan av Muren, vid Söderport. Det tillhörde ett hotell och brukades inte så ofta. Det var rena medeltiden utan vatten och el. Vi fick sova där nästan gratis och de satte in en fotogen lampa så vi fick ljus. Vi var vana vid det, för det hade vi även i Kåken vi hyrde, i Fårösund. Den var ju vårt andra hem. Vi hade cyklar nu som vi fått hemifrån. Så vi kunde ta oss snabbt dit och till andra ställen, som Fårö och upp till Sudersand.

15 I kåken satt vi ofta och läste poesi. Det var ett gemensamt intresse från våra föräldrahem. Nisses pappa skrev en del poesi men han hade gått bort alldeles för tidigt strax innan Nisse kom i lumpen. I kåken fanns ett par turistsängar ett par stolar och ett bord. På bordet fanns en vaxduk vilken vi upptäckte, att den gick att skriva på och sudda ut igen, med en våt trasa. På denna vaxduk skrev, ritade och printade vi våra verser och rim. Sådant som passerade revy, oftast av militära galenskaper. Exempelvis då Janne stod i fönstret på vaktbaracken och översten cyklade förbi och han ropade överste fönsterpost Det var många gånger som vaxduken blev full och vi suddade ut den igen. Vi har många gånger sagt: Att vi inte köpte den av hyrestanten. I den lilla stugan satt vi ofta i fotogenlampans sken och läste dikter av Gustaf Fröding, Dan Andersson och Nils Ferlin. Janne läste gärna i fotogenlampans inverterade sken medan Nisse satt i dess sanna ljus och diktade. Nisse och Janne i Kåken. Bild Kurt Åling.

16 Lördag den 17 maj hade vi vår första vakt. Vi var ett vakt lag på ca sex man. Det var olika vakt slingor, man skulle gå i, olika nätter. Vi fick gå med bajonett på maser gevären, och då vi gick ned i kanonernas smala trappor av järn, slog gevären mot trapporna så man kunde väcka döda. Det var många trappor ned i berget där det fanns logement och olika grejer, för att kunna leva där under lång tid. Men tittade man in i förråden fanns ingen skaffning. Det fanns stora lastbilar! Gumsar, som skulle tittas på. Skogspartier man var sömnig i. Och man vaknade då man fastnat med bajonetten i en rot. Så fick vi bekanta oss med Signaltornet och Tiotusenkronors-kikaren som man inte fick tappa i backen. Här ifrån skulle man observera båtlivet från södra gattet på ostkanten, uppåt Fårösund och mot norra gattet. Under signaltornet fanns plottingrummet nere i kalkklippan. Där rumsterade våra vänner linjesignalisterna, som på kartor plottade in de båtar och fartyg som rörde sig, på vattnet, vilka vi observerat. För att vi i tornet skulle med kikaren exakt kunna veta, var fartyget befann sig. Måste vi veta hur långt fartyget var, men det fick vi gissa. Vi hade tur en gång för då blev det rast och vi fick smyga ned i plottingrummet och titta var båten var. Då skulle den strax köra upp på land. Då rasten var över flyttade vi den någon sjömil mot oss. Det resulterade i att båten plötsligt hoppat upp ur vattnet och sedan plaskade ner en sjömil hitåt, för att gå fri från land. Det fanns en dragspelsfolder där båtarnas mått står, men den gällde bara gamla, för länge sedan skrotade båtar. Kryssarna Gustaf den femte och Viktoria var med och pansarkryssaren Potchemkin från nittonhundrafem. Det var ingen större risk att dom skulle dyka upp igen. Vilken hjälpreda. Men Kurre såg en dam, som åkte cykel på ett obebott litet skär på ostkanten. Även penseldragen av mannen, som tjärade taket på sitt lilla hus såg vi. Men det var en annan liten ö. Med den kikaren kunde man se allt möjligt. När vi efter övningen hade genomgång med furir Ekelund, undrade han lite över fartygets kurs. Kunde det vara rätt. Vi svarade att enligt vår bedömning var den kursen korrekt. Furiren såg lite grubblande ut, men vi godkänt på den lektionen. Det bör påpekas, att furiren var en mycket sympatisk person.

17 Korpral Norrby (t.h) & Helgé Vad har Nisse fått i kikaren Foto: Kurt Åling

18 Fredag den 23 maj blev det pingstpermis. Vi var på groggrummet på Gute där det inte var några restriktioner. Sedan flög vi hem till Sthlm där vi hade livat. Återresan gick kl Snacka om att det var sömnigt jag somnade i kåken och kom en dag försent till BN. Månne det skulle bli buren. Lördag den 31 maj var det halvmuckskiva i kåken. Vi var många och vaknade dagen efter i en ända röra, några med skor och kavaj på, någon halvklädd och en var alldeles rutig. Han låg på sängbotten. Somnade i kåken och vakna i Rute. DET VAR HALVMUCK! Tisdagen den 3 juni står det att Rutger gick vakt t.o.m. onsdag. Då var alltså Rutger född. Han blev en kul figur som plötsligt dök upp. Det började med att det stod Rutger i almanackan. Vi kollade alltid vem som hade namnsdag som vi kunde fira. Vi hade firat halv-muck och kvarts-muck och sjuåttondels- muck och kunde inte räkna ut några mer, så vi hade namnsdagar i stället. Den andra juni stod det Rutger, vi frågade alla vi fick tag på, om dom hette Rutger eller kände någon som hette det. Men det var tji. Vi försökte med att fira. Ingen heter Rutger, men det var väl inget att fira. Så nu måste vi på något sätt göra en Rutger. I en tidning hade vi sett en bild på en Fågelfängare som nu mer var ett utdött yrke, så Rutger fick bli Fågelfängare. Vi hade lagt märke till, att man ofta hade mycket korta telefonnummer i Fårösund, ex bageriet, hade bara 8, ett ganska kort nummer. Så nu hade han telefon 8, Rutger. På bussen till tåget till Visby fanns en hållplats som heter Puttersjaus, det är inte så vanligt namn, så det är klart att han skall bo i Puttersjaus. Vi var på Gute och dansade och Nisse gick ned på muggen och träffade en lång man som kom fram till honom, presenterade sig och sa, Klemens Nilson, ingenjör. Nisse tycke att det var lite vrickat och sa; Rutger Otthem, Fågelfängare. Ja, så gick det till då Nils fick sitt artistnamn Rutger som användes i lite skämtsamma verser. På skördepermisen tryckte Janne visitkort till Nisse med namnet Rutger.

19 MITT NAMN Mitt namn är Rutger Otthem, jag är från Puttersjaus. Just nu så bor jag hemma hos vännen Nils Levin. där hyr jag för en femma ett bord med skrivmaskin. Det finns en del personer som tvivlar att jag finns. Men läser ni nu detta så ska jag här berätta om händelsen jag minns. Det börja femtioåtta på Gutes första klass jag dansa med en lotta så fin i flottans stass. Sen gick jag ner på dass och träffade en man med fin förnäma drag. Presentera sig och sa: Klemens Nilsson ingenjör, Rutger Otthem sade jag, fågelfängare god dag.

20 Till sommarnöjet igen I Bungenäs fanns ett stort område som gick ut i havet där var det skönt att vara, då det inte blåste. Men vi badade aldrig där för, vid vissa vindar blev det starka underströmmar. Dom sög vattnet in under kalkklippan och det hade hänt, att folk försvunnit där. En fin badplats fanns det, utanför det militära området. Där kunde man fånga flundror med tårna. Det fanns även en hamn, där större fartyg ankrade för att lasta kalk från kalkbrottet, som låg inom det militära området. Det var också den närmaste vägen, att gå till våra förläggningar, men då måste man klättra ned i brottet och upp på andra sidan. En dag fick vi flytta en stor ackumulator från ena sidan till den andra. Då fick vi gå på bilvägen runt. Vilket tog en halv dag. I en utförsbacke blev vi omkörda av en överste med adjutant. Dom stannade och undrade var vi höll på med. Vi fick turas om att göra honnör, för att inte kärran skulle rulla iväg, det såg lite lustigt ut. Då gjorde jag, ställningsteg och vrålade två signalister, från andra batteriet dragande på en ack. Då sa Nisse ack, ack, ack. Dom tittade på oss, ruskade på huvuden och drog iväg. Då sa Nisse ack, ack, en gång till och ruskade på sig, men de hörde och såg dom inte. Onsdag den 11 juni firade vi Bertil. Lördag den 14 juni hade Rutger och jag fri idrott på Fårösunds kommunala idrottsplats. Vi höll på nästan hela dagen och fick senare med ett par brudar i kåken och hade high life. Vi sov i kåken till kl 18 nästa dag. Det fanns även en militär hinderbana som vi ofta hade nöje att klättra, åla och hoppa i. Våra favoriter var det Irländska bordet eller vad det hette och lejongropen som många brukade bli kvar i. Vi ritade en dörr med en skylt RESERVUTGÅNG i gropen. I det militära finns inget utrymme för humor. Men vi fick inga repressalier för vårt lilla skämt. Torsdagen den 19 juni. Nils och Jan var på Gute och söp en furir under bordet. Reste hem. Står det i almanackan. Och det är en historia som vi mycket väl minns. Furiren var den samma, som låg samtidigt med mig på sjukan. Det var han som djävlades, när hans grupp skulle flytta till BM. Då vi såg, att han satt ensam vid ett bord, slog vi oss hos ned, vid honom. Han kände igen mej från sjukan och verkade glad, att få sällskap. Han hade nog fått ett par dragnaglar i sig och sa, att han skulle vara ansvarig för ordningen ombord, på båten under hemvägen. Vi tog också varsitt glas. Efter en stund

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hotell Två systrar ORD TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARTIN PALMQVIST ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARTIN PALMQVIST ORD tvillingar (s 5, rad 1), syskon födda samtidigt änkor (s 5, rad 3), gifta kvinnor med döda män. (En änka) En gift man meden död fru är en änkling. pumpas

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Skeppet som brann till havs

Skeppet som brann till havs Skeppet som brann till havs Det var en gång jag var ute och gick en helt vanlig dag sen såg jag nåt skumt svepa förbi där borta i gränden. Så jag följde efter det men det var bara en katt. -men är det

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött.

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. en bok av mamma Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött. Men inte så där trött att hon skulle somna så fort

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005

Publicerat med tillstånd Tidningsmysteriet Text Martin Widmark Bild Helena Willis Bonnier Carlsen 2005 Kapitel 3 är de kommer ut från Pia Penn-Tax rum, frågar Lasse: Varför var Marklund så stressad? Och varför river han i fotografens lådor, säger Maja. De tittar på nästa dörrskylt: Sigge Jansson reporter,

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer