När vi låg i lumpen. En berättelse om två meniga soldaters värnpliktstid på KA3 Fårösund Jan Duroj och Nils Levin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När vi låg i lumpen. En berättelse om två meniga soldaters värnpliktstid på KA3 Fårösund 1958. Jan Duroj och Nils Levin"

Transkript

1 När vi låg i lumpen En berättelse om två meniga soldaters värnpliktstid på KA3 Fårösund 1958 Jan Duroj och Nils Levin 2014

2 FÖRORD Den här berättelsen hade förmodligen aldrig skrivits. Om inte Jan en vårdag 2013 hade hittat, en liten fickalmanacka från år 1958, i sin nostalgilåda på vinden. Den var visserligen ganska svårläst. Men det fanns förvisso en del intressanta anteckningar, från vår tid som värnpliktiga, i det svenska försvaret. I dagligt tal kallat lumpen. Under berättelsens tillkomst, var det uppenbart att två personer med minnen, från samma upplevelser inte alltid har samma minnesbild. Händelserna har bevisligen ägt rum, men detaljerna avviker. Enligt inkallelseordern skulle vi infinna oss på kustartilleriets förläggning i Fårösund på Gotland den 7 jan Men det blev en viss fördröjning beroende väder situationen med kraftig isbeläggning i hamnen i Nynäshamn. Vi kände inte varandra vid den tidpunkten, men det skulle vi komma till att göra, senare under vår utbildning, till dugliga soldater. Därför kommer början av berättelsen att gå i två skilda spår, för att så småningom växla in på en gemensam bana. Det skulle även bli inledningen till en gemensam, mycket lång resa genom livets alla skiften. Det visste vi inte, när vi av en händelse blev uttagna till att skolas till optiska signalister. Någon skulle säkert kalla det för ödet, medan Strindberg förmodligen hade sagt något om makterna. När vi berättade för vänner och bekanta att vi skulle göra en resa till Gotland 1988 och besöka trakterna, där vi hade upplevt det disciplinära militärlivet, förvånades de över att någon vettig människa, frivilligt vill återbesöka orten, där de flesta andra unga män upplevt en stor fasa. Även om de senare i livet, kom att berätta en del glada lumparminnen om sina förehavanden, i det militära. För oss var det i första hand inte militärlivet som gjorde att vi återvände vid två tillfällen till den karga ön. Nej, det var känslan av den udda naturen och den osvenska staden Visby. Vi hade alltid en utflykt eller en resa till Visby i våra tankar. Vi kom att kalla färden till ön 1988 för en jubileumsresa. Den skulle senare, även att uppföljas, av ännu en resa, Båda resorna gjorde vi under juni månad. Innan den stora turistinvasionen hade påbörjats. Då hade det gått 30 respektive 50 år sedan vi första gången, förvånat satte fötterna på den märkliga ön.

3 Vi hade våra egna minnen och upplevelser, som skilde sig från de illasinnade, som inte alls förstod vår uppsluppenhet inför våra två jubileumsresor. Det militära livet kunde vi lägga åt sidan, även om vi var lyckligt lottade, med de uppgifter vi hade blivit ålagda. Nej, det var det fria livet under permissionerna som gjorde tiden lite lättare att leva. Dels när vi hade möjlighet att hyra en liten stuga i samhället. Där vi tillbringade det mesta av vår lediga tid. Det blev en sorts bas för våra utflykter. Det militära livet var faktiskt enklare och friare när vi flyttade ut till ytterförläggningen Bungenäs. När vi 1988 besökte de båda förläggningarna var båda fortfarande stängda med lås och bom. När vi återkom 2008 hade mycket hänt i det svenska försvaret. KA 3 var nedlagt och så även sommarförläggningen, den som kallas BN i texten. Militäranläggningen avvecklades den 31 oktober I Fårösund var det nu en annan infart till kasernområdet. Där övernattande vi på vandrarhemmet som för övrigt låg granne med vårt gamla logement. På området hade det växt upp en del privata företag och en filmateljé. När vi tog oss till Bungenäs kunde vi kliva in genom den öppna grinden. Där innanför stod några lånecyklar. Med dem kunde vi enklare ta oss runt på området. Där vi hade tillbringat nästan ett halvår. Av de stora 15-centimeterskanonerna fanns inte ett spår. De hade enligt uppgift sålts till något fredsälskande land i bortre världen. Till vår stora förvåning fanns inga rester av barackerna kvar. Inga plintar till dessa. Inte heller ett spår av åttahåls dasset. Endast en stolpe med oläslig skylttext, som en gång hade pekade ut riktning till vissa mål inom området. Däremot stod matbaracken kvar. Förmodligen skulle den komma till användning som platskontor, för den tänkta lyxbebyggelsen på halvön. Hur det blir med den saken får framtiden utvisa. Vi vill påpeka att vissa avsnitt i berättelsen är kryddad och förstärkt. För övrigt är sanningshalten seriös. 123 Levin 127 Duroj

4 När vi låg i lumpen Jannes första tid som rekryt På trettondag Jul, sista dagen på jul och nyårsfirandet skulle vi huvudstupa in i lumpen. Vi var några stycken från Råsunda som samlats hos mig för gemensam resa till centralen och tåget till Nynäshamn. Det blåste smådjävlar på väg till båten och det var becksvart. Båten var SS Drotten, den minsta och äldsta av de två båtar som rederiet hade. Hon skulle inte kunna ta sig ut ur hamnen men, dög till natthärbärge i lastrummet. De flesta hade inte kläder för vistelsen och man fick ligga på durken. Nästa dag var det samma busväder. Jag hade tur att slå mig i slang med maskinisten, som tipsade om att man kunde hyra en hytt, då SS Gotland kom in. Han sa, spara kvittot så kan du få pengarna tillbaka, då du kommer fram till förbandet. Men SS Gotland syntes inte till. Ett antal timmar försenad, kom hon med slagsida och alldeles nedisad. Så det blev bara att stanna en dag till, för avisning. Men nu låg jag bekvämt i en hytt tillsamman med en kompis från Råsunda. Det var inte samma busväder nästa dag, men hon rullade kraftigt i dyningen och det blev en riktig spynatt i lastrummet.

5 En sen eftermiddag kom jag och de flesta för första gången till Gotland. Men nu började resan över ön till Fårösund. Det fanns en smalspårig järnväg mellan Visby och Lärbro. Om vi åkte den och sedan buss till Fårösund eller buss hela vägen, det minns jag inte. Men jag minns att det var mörkt och det blev allt glesare mellan gårdar och hus. Till slut for vi rakt in i det djupaste mörker. Vi fick se KA3 s, kaserner i strålkastarljus och i våra civila kläder klättra upp i över och underslafar och försöka sova. Vår första natt i ofrihet. Klockan sex fick vi gå till mat bespisningen och käka ärtsoppa och vi förstod att det var torsdag. Då det inte skramlade så mycket av alla plåttallrikar hördes ett rop; jag fick ärtan. Vi började resan på måndagen trettondag jul, utan att kunna byta kalsingar. Därefter fick vi gå till klädförrådet, för att försöka få någorlunda rätt storlek på mössor, kängor, och kalsingar mm. Det tog några dagar, men efter en vecka hade flertalet fått byta kalsonger. Men de var långa och fick knytas fast med snören. Janne i kustartilleriets uniform Man ville ju också hålla kontakt med hemma fronten och det skrevs en massa brev. Det första brevet jag fick var från min moster Lisa. Vi hade ett särskilt fältpostnummer som om jag inte minns fel var kostnadsfritt. Det var lika dant som under kriget, jag fick brev från mina syskon Stig, Tord och Barbro. Jo visst, även Barbro. Hon var kocka i Älvkarleby med löjtnants grad. Där var även Stig och Tord av och till. Jag skrev en massa brev till kompisarna och alla flickor man ville hålla varma. Naturligt vis även till familjen. Och jag fick brev i massor, hela almanackan är full med namn på vänner som skrivit. Dumt nog har jag skrivit vem som skrivit men aldrig om vad. Jo i ett brev från Bullen, eller Tommy som han hette.

6 Han hade börjat på ett nytt tryckeri på Söder där de inte hade någon toalett så han måste hämta en bricka och gå ned till Gustav Adolfs torg och lämna brickan till den kvinnliga vakten för att få skita. Torget heter nu Maria torget. (Då Gustaf Adolf skulle ge torget sitt namn gjorde han det på villkoret att inga avrättningar fick förrättas där). Så började harvandet. Det var höger och vänster och hit och dit i tre veckor. Så släpade de fram musköterna från Karl Gustafs stads gevärs faktori. Då blev det tag gevär, lägg gevär, skyldra gevär, gevär tillfots och till häst och bajonett på och bajonett av. De kunde aldrig bestämma sig hur fan de skulle ha det. Sedan skulle man plocka isär gevären och plocka ihop dom och plocka ihop och isär osv. Sedan fick vi Kpistar i stället. Janne & Chang Andersson. Korridor-Shaggen var bra idag. Lördagen den artonde januari fick vi vår första permis. Då tog vi bussen till Lärbro och tåget till Visby och gick på Gutekällaren och fick två vita och en brun. Sen var det bara att åka tillbaka och hinna in, innan grindarna stängdes. Nästa permis tog vi in på hotell och hade en helkväll och kul står det i kalendern. Vi var samma gäng från Råsunda, som vi var då vi rykte in. Nu hade det blivit vinter på Gotland med en envis vind från Sibirien, som gjorde det svårt att vistas utomhus. Därför skulle det ut och promeneras, jag menar marscheras i ett kör. Vi kallade det för Karl den tolftes likfärd. Men som väl var så tröttnade befälet på det. Men det hände att vi lurades ut en gång i alla fall. Det gick ett rykte att någon sett en damcykel stå utanför Sundlings fik. Då blev det kuta av i snålblåsten.

7 Nisses första tid som rekryt Efter islossningen i Nynäshamn hamnade jag så småningom på den karga ön och det lilla samhället Fårösund. Vad var det här? Vi blev slussade till det vindpinade kasernområdet. Blev dagen efter, utrustade med soldatens alla klädesplagg. Uniformen var i armens klassiska snitt och färg som kallas grbgr av den militära ledningen. Det enda som skilde uniformerna var, att vi hade den röda färgen på truppslagsemblemen. Eftersom vi tillhörde marinen, blev vi kallade för skogsmatroser. Flottisterna hade betydligt stiligare uniformer. I alla fall när det gällde permissionsuniformen. Det skulle vi bli varse när det senare i militärlivet, skulle bli lite festligare tillvaro. Flickorna hade blickarna på blåjackorna. Vi stod oss slätt i en jämförelse. Den första tiden kände jag mig ganska vilsen i tillvaron. Vad gör jag här, tänkte jag många gånger. Att gilla läget hade jag ingen tanke på. Men att rymma? Nej. Nu började grundutbildningen. Först skulle vi lära oss att hälsa. En mycket viktig del i det militära livet. Sen skulle vi lära oss alla dessa egendomliga gradbeteckningar. Knappar och streck i olika kombinationer. Först därefter skulle vi få vår första permission. Hurra, den kom efter två veckor. Nu kunde vi skilja på officerare, underofficerare och lägre befäl. Det trodde i alla fall militärledningen. Men inte kunde vi skilja på alla streck och vinklar. Vi hade tjänstgöring även på lördagar. Vid ettiden sprang ett gäng glada grabbar ut genom kaserngrinden. Fortfarande dock i militära kläder, den stela prydliga permissions uniformen. Ledigheten varade till klockan 24 på söndag kväll. Men var skulle vi sova mellan lördagen och söndagen? Ja, det fick bli luckan även då. Det skulle komma att lösa sig med den frågan längre fram. Efter någon månad som soldat blev jag sjuk. En dag fick jag plötsligt ont i magen. Värken tilltog under dagen och jag uppsökte sjukstugan. Läkaren undersökte mig som hastigast, men hittade inget påtagligt fel utan skickade mig till luckan för att vila. Nästa dag på morgonen hade jag en betydande smärta i magtrakten. En av mina kompisar på luckan lekte den barmhärtige samariten och följde med mig till sjukan. Jasså, sa doktorn, är du här nu igen. Jag var då ganska plågad och blek. Han förstod efter en stund, att ett sådant symtom var svår att simulera. En ung tjej som arbetade som biträde på sjukan, hade en tid innan själv drabbats av blindtarmsinflammation och blivit opererad. Hon kände igen symtomen och hennes uttalande, hade tydligen en viss inverkan på doktorn.

8 Han rekvirerade en ambulans och sände iväg mig till Visby lasarett. Där opererades jag omgående. Det visade sig mycket riktigt, att det var blindtarmen och den hade efter all fördröjning brustit. Och till följd av det även bukhinneinflammation. Både transporten och operationen minns jag inte mycket av. Om de danska läkarna på sjukhuset, tog kontakt med militärläkaren och om han fick något påpekande, vet jag inte. När jag så småningom återkom till sjukstugan, var det en ny läkare på plats. När jag vaknade efter operationen, satt två unga söta tjejer på var sin sida om sängen. Jag, som är en trogen agnostiker, förstod först inte var jag hade hamnat. Två änglar kanske, den ena var blondin och den andra hade korpsvart hår. Under den vecka (?) jag låg kvar på sjukhuset fick jag god omvårdnad, av de två vårdbiträdena. Mycket beroende kanske på att det mest låg äldre gubbar med prostataproblem på den stora salen med 18 sängplatser. En av männen var mästare på att berätta roliga historier på genuin gotländska. Nå väl, något måste jag ha uppfattat, eftersom jag hade svårt att skratta då det spände i såret, med de två dräneringsslangarna, som stack upp som svampar ur magen. Efteråt undrade jag om mannen med de roliga historierna, bara jävlades med mig. Mina två änglar hade inte mycket tid över för gotlänningen. De hade fullt upp med att ta hand om den unge mannen, Nils. Vissa kvällar hade jag så ont att jag gnällde och åbäkade mig så att gubbarna bad personalen, att ge mig mer smärtstillande. Det hjälpte tydligen inte, så att vissa nätter fick jag ligga inne på den vackra nattsköterskans rum. Då kunde hon ha uppsikt över mig eftersom hon ändå skulle vara vaken. Tänk, den som ändå inte varit så sjuk. Vid ett tillfälle fick jag besök av ett par av mina kompisar från luckan, när de var i Visby på galej. Vi kände visserligen inte varandra så bra, den första tiden, så jag minns inte vilka det var. Men det var bussigt gjort. Min ängsliga och oroliga mamma, skickade ner min syster till Visby och lasarettet. Det var trevligt med hennes besök och hon kunde då rapportera till vår mamma, att jag var på bättringsvägen. Det var inte konstigt att hon oroade sig, eftersom hon hade blivit änka bara några månader tidigare. Senare när jag var konvalescent i hemmet fick hon pyssla om mig på alla sätt. Efter att jag blivit utskriven från Visby lasarett blev det transport till regementet och sjukstugan. Den nya läkaren hade tydligen noggrant läst min sjukjournal. Efter en natt på sjukstugan, blev jag hemförlovad. Jag blev sjukskriven några veckor (?). Resan fick jag ombesörja själv, med biljett betald av det svenska försvaret. Sjukdomsförloppet hade tagit nästan en månad, innan jag var tillbaka till regementet. Min undran var hur militären ställer sig till en sådan bortavaro i inledningsskedet av utbildningen? Skulle jag få gå om en klass? Det var min största farhåga. Men se, det var ingen fara. Tydligen tog den militära ledningen min återkomst på allvar. Jag slapp i

9 början återgå till harvandet på kaserngården, utan fick en tid sitta inomhus och måla granatattrapper som användes i utbildningssyfte, i trevliga färger. Allt under ett äldre befäl. Han kan ha varit förvaltare om det nu fanns en sådan grad inom kustartilleriet. Ofta var det civilanställd personal som arbetade i de olika förråden. Som ex. vis beklädnadsförrådet där vi bytte skitiga persedlar (försvaret har ett eget språk, kläder användes inte som vokabulär) mot nya dito. Efter någon vecka fick jag fogligt ställa in mig i ledet igen och börja de galna övningarna som om inget hade hänt. Jag undrar än i dag hur tankarna gick bland höjdarna i kanslihuset efter en sådan händelse jag varit med om. Tur för mig med tanke på vad som skulle komma att prägla det kommande militära livet och även under den civila tiden därefter. Mer om det senare. Jannes berättelse fortsätter På vår lucka låg en trevlig kille som hette Bosse. Den åttonde februari gjorde vi en tripp till Visby. På Gutekällaren träffade vi ett par damer som var flyglottor och hade en lägenhet i Visby. Där låg vi över och hade mysigt. På luckan hade man den ordningen att alla var födda i februari, och vi låg i ordningsföljd. Varje morgon var det ett hurrande och hissande för det var alltid någon som fyllde år. Torsdagen den trettonde var det jag som blev hissad och fick ett stort köttben i present. Några hade observerat att jag brukade samla in kotlett ben som inte var renrakade och ta fram dom om kvällarna och ligga och gnaga på dom. Men dagen efter flög vi hem. Vi hade fått långpermis hela tre dagar. Det fanns två flygfält på ön, Bunge flygplats som var halvmilitär och det civila i Visby. För ett år sedan gick det att flyga ifrån Bunge. Men dom hade bara gamla Junkers J femtiotvå, gamla tyska plan från kriget av korrigerad plåt som blivit förbjudna nu. Det var billigare att åka med dom än, med SAS amerikanska DC3. Det hade en sporre i aktern som gjorde att man fick gå uppför en brant backe i kaminen. Det var två snygga flygvärdinnor om bord som det visade sig skulle gå av, samtidigt som två fula tjurar klev ombord istället. Vilket vrålande det blev och några lade sig ner framför värdinnornas fötter. Vi har inte sett en dam på tre månader, utan hela tiden försvarat fostervattnet i snöstormen. Flickorna gav med sig och bad herrarna kliva av och få lite ledigt. Vilket jubel det blev att se Stockholms horisont och det ropades, nästa Slussen mm.

10 DC3 & Junkers Gloster Meteor var världens snabbaste flygplan. Den var Engelsk och gjorde en demonstrations flygning över Sverige från London. På radion kunde man följa planets väg mot Stockholm. Sven Jerring refererade i radion. Jag var ute och sprang och det var en ren tillfällighet att jag fick se den, över Råstasjön. Då jag låg i lumpen fick jag se den på nytt. Men nu var hon degraderad, till mål bogserare för lätta artilleriet. Så kan det gå. En Gloster Meteor. Troligen från rätt årtal?

11 Det blev ju livat på alla vis. Jag var nere i tidens tryckeri och morsade och där gjorde de en insamling, så att jag fick något under västen. Det var vanligt på den tiden för lönen var inte stor. Jag hade ju sparat några år och fick låna ut till både Bullen och Bärnte. Men tiden går fort när man har roligt och den tredje dagens morgon kl. sju gick planet från Bromma. Det står några fula ord om åter till det djävla harvandet i dagboken. Men tiden gick och det blev lördag och vi var på baluns i Rute, som var på gång avstånd och kul. Det kom mera snö och det visade sig att det fanns kommisskidor i ett förråd. Nu fick vi åka skidor i snålblåsten och det blev riktigt trevligt. En lördag stod det den första mars på kalendern. Det firade Bosse och jag i Visby. Brudarna som vi tänk vara med, var ute på manöver så vi fick ragga nya på Gutekällaren, så vi hade nattkvarter. Det blev mer än så för vi bjöds på en riktig skiva hemma hos dom. Min hette Ingalill för det står det i kalender. Men vi hade inte fattat att Visby var en liten stad, men fick snart veta det, då vi ringde till våra flyglottor och sa att vi hade så tråkigt utan dom. Nästa anteckning var lördag den femtonde mars för då var det dans i Fårösund. Två dagar senare lades jag in på sjukan. Influensa var det och det kom in en kille från Pinan i Karlskrona som var korpral så jag fick någon att snacka med. Det var en kufisk lirare som jag skulle träffa igen lite senare. Den 26 Mars kom jag ut från sjukan och den 29 mars reste jag hem på påsk permis med båt. Nu hade vi delats upp i olika vapenslag, jag var på lätt luftvärn och fått pröva att veva gamla pjäser. Där var en kille på signal som inte höll måttet, han kunde redan morsesignalera. Man lät ett antal killar gå igenom en lämplighets test. Där den som var bäst lämpad, vägrade att flytta till signal. Det var en orimlighet, att jag var den som var näst bäst i testet, jag som var ordblind och inte kunde skilja på höger och vänster. I det militära kan det mest orimliga hända. Jag fick konka i väg med min packning till signal. För min del spelade det ingen roll.

12 Janne och Nisse träffas av en slump Torsdagen den tionde april flyttade jag till Signal. Signal hade två grenar, linje - signalister som främst såg till att det upprättades telefon ledningar, där ingen trodde det var möjligt. Den andra delen var optiska signalister, som blinkade till varandra med lampor. Det var ett ganska gammalmodig sätt att tala med varandra. Där blev jag en av de sex blinkfyrarna. Det började med att lära sig signalist språket, tex. Ka till va skriv kom. Jag och en kille som hette Levin fick stå i varsin telefonkur och snacka den rotvälskan med varandra. Jag visste inte då vem han var, men jag förstod snart, att det var en kille med en egensinnig läggning. Vi skulle läsa en text präglad av militärt vansinne. Därför ändrade Levin texten och läste vid ett tillfälle följande: Fienden satte ner fallskärmstrupper endast några meter bakom våra försvarslinjer. När jag hörde de orden och när vi senare kom ut från våra respektive telefonkurer och morsade på varandra hade kontakten uppstått. Sen blev det snart: Gustav Vasa till Nicklas Karlsson skriv kom. Vi hade samma humor och vi blev vänner för livet. Fast de visste vi inte då. Sommarnöjet Söndag den trettonde april gick vi till BN, (Militär beteckning för Bungenäs). Vi var nyfikna på vårt kommande kvarter, ytterförläggningen BN. Vi sökte också rum för vi hade ledsnat på att vara innanför grindarna innan dansen var slut. Nästa lördag var vi i Visby tillsammans med Kurre Åling som vi ofta var ihop med. Knejpbyn hade vaknat ur sin vinterdvala, så vi hade det rett kul. Där såg jag årets första svala, en ladusvala. Vi hade ordnat nattkvarter så vi var kvar i Knejpbyn. Fredag 25 april fick vi hit svidarna hemifrån så man kunde få vara civil. På lördan var det dans i Fårösund. Vi hade fått ett tips om en liten stuga vilken vi fick hyra. Vi var många i början så det blev trångt, men strax flyttade alla till sina ytterförläggningar. Det blev bara Nisse, Janne och Kurre kvar. När det var minns vi inte.

13 Det blev Valborg och Första maj vilket vi firade i Visby och Kneipbyn. Drickat hade vi fixat tidigare och ställt bakom bibeln i soldathemmets Bibliotek. Det var ett säkert kassaskåp. Det var speedway i Visby, första maj. Vi frågade om inte vi som var inkallade hade fritt inträde. Jo visst sa grindvakten men det gäller bara veteraner från trettiåriga kriget. Vi hade rätt kul, står det i almanackan. Måndag den 5 maj marscherade vi med byssja och kanon ut till vårt sommarnöje Bungenäs. Det blev kalabalik i truppen, som hade fänriken, som jag låg på sjukan med. Han var hel vriden och skulle ha grabbarna, att springa med alla grejer de hade på sig, det var ju en mil att gå, i hastig marsch. Nu fick vi inspektera vårt sommarnöje där vi skulle vistas nästan ända till muck. Det var baracker som låg spridda i ett skogsområde. I en, var mat baracken och i en annan den tiohåliga skitbaracken. Om man hade tur i ett visst lotteri, fick man vara med om att tömma skittunnorna. För Kalle Gurka var det hans livs första vinstlott. Så fanns det baracker för officerare, underbefäl och kansli mm. De största byggnaderna syntes inte, det var det stora sjöfrontspjäserna. Fast de var stora nedåt. Men högst var signaltornet. Det fanns en öppen plats vid matbaracken där det varje morgon var uppställning och vi fick hälsa på översten som sa god morgon kamrater och vi fick säga god morgon överste. Ibland fick vi hälsa på spärrbataljonschefen eller som förkortat, sperma. De har pippi på förkortningar i det militära, vissa kan bli dråpliga. Det första vi fick göra var att hämta halm, till att stuva in varet i sängarna. Det var svårt att hålla sig kvar på rullen i början, men halmen smulade snart till sig. Det var värre med kuddarna för det kom alltid halmstickor i öronen. Det gick 40 man i baracken som var delad med en vägg, så vi var tjugu på varje sida. Det var bås för två som hade en liten upphöjning, så man inte skulle snora varandra i ansiktet. Nisse och jag låg i samma bås. Jo, vi hade en marka också den glömde jag, men det var bara en månad. För då hade marketentaren fått så mycket i kassan han schappade med den. En nödvändig sak vi också måste göra var att resa en pinkpåle.

14 Sommarnöjet Foto Kurt Åling Första tiden fick vi grilla oss på morsesignaleringens fyrställda koder så jag blev alldeles vimsig. Du är värdens sämsta signalist, sa sergeant Härneling. En gång sa han, att jag skulle tala högre, men då kopplade jag på Tordönsstämman så han fick örsprång. Det var lite elakt gjort för han hade redan örsprång, som han fått då han stod för nära kanonerna, när han tjänstgjorde i Karlskrona. Vi slapp ju ut ibland. Lördagen den 10 maj var vi på bal i Rute. Kommentaren därifrån var: Bal i Rute kass. Det var inte alltid det var high life. Men den 14 maj, en onsdag, var vi i Visby och på Knejpbyn och nästa dag var det fart i Visby. Det var troligen då, vi fick tag i ett litet krypin, som låg kloss insidan av Muren, vid Söderport. Det tillhörde ett hotell och brukades inte så ofta. Det var rena medeltiden utan vatten och el. Vi fick sova där nästan gratis och de satte in en fotogen lampa så vi fick ljus. Vi var vana vid det, för det hade vi även i Kåken vi hyrde, i Fårösund. Den var ju vårt andra hem. Vi hade cyklar nu som vi fått hemifrån. Så vi kunde ta oss snabbt dit och till andra ställen, som Fårö och upp till Sudersand.

15 I kåken satt vi ofta och läste poesi. Det var ett gemensamt intresse från våra föräldrahem. Nisses pappa skrev en del poesi men han hade gått bort alldeles för tidigt strax innan Nisse kom i lumpen. I kåken fanns ett par turistsängar ett par stolar och ett bord. På bordet fanns en vaxduk vilken vi upptäckte, att den gick att skriva på och sudda ut igen, med en våt trasa. På denna vaxduk skrev, ritade och printade vi våra verser och rim. Sådant som passerade revy, oftast av militära galenskaper. Exempelvis då Janne stod i fönstret på vaktbaracken och översten cyklade förbi och han ropade överste fönsterpost Det var många gånger som vaxduken blev full och vi suddade ut den igen. Vi har många gånger sagt: Att vi inte köpte den av hyrestanten. I den lilla stugan satt vi ofta i fotogenlampans sken och läste dikter av Gustaf Fröding, Dan Andersson och Nils Ferlin. Janne läste gärna i fotogenlampans inverterade sken medan Nisse satt i dess sanna ljus och diktade. Nisse och Janne i Kåken. Bild Kurt Åling.

16 Lördag den 17 maj hade vi vår första vakt. Vi var ett vakt lag på ca sex man. Det var olika vakt slingor, man skulle gå i, olika nätter. Vi fick gå med bajonett på maser gevären, och då vi gick ned i kanonernas smala trappor av järn, slog gevären mot trapporna så man kunde väcka döda. Det var många trappor ned i berget där det fanns logement och olika grejer, för att kunna leva där under lång tid. Men tittade man in i förråden fanns ingen skaffning. Det fanns stora lastbilar! Gumsar, som skulle tittas på. Skogspartier man var sömnig i. Och man vaknade då man fastnat med bajonetten i en rot. Så fick vi bekanta oss med Signaltornet och Tiotusenkronors-kikaren som man inte fick tappa i backen. Här ifrån skulle man observera båtlivet från södra gattet på ostkanten, uppåt Fårösund och mot norra gattet. Under signaltornet fanns plottingrummet nere i kalkklippan. Där rumsterade våra vänner linjesignalisterna, som på kartor plottade in de båtar och fartyg som rörde sig, på vattnet, vilka vi observerat. För att vi i tornet skulle med kikaren exakt kunna veta, var fartyget befann sig. Måste vi veta hur långt fartyget var, men det fick vi gissa. Vi hade tur en gång för då blev det rast och vi fick smyga ned i plottingrummet och titta var båten var. Då skulle den strax köra upp på land. Då rasten var över flyttade vi den någon sjömil mot oss. Det resulterade i att båten plötsligt hoppat upp ur vattnet och sedan plaskade ner en sjömil hitåt, för att gå fri från land. Det fanns en dragspelsfolder där båtarnas mått står, men den gällde bara gamla, för länge sedan skrotade båtar. Kryssarna Gustaf den femte och Viktoria var med och pansarkryssaren Potchemkin från nittonhundrafem. Det var ingen större risk att dom skulle dyka upp igen. Vilken hjälpreda. Men Kurre såg en dam, som åkte cykel på ett obebott litet skär på ostkanten. Även penseldragen av mannen, som tjärade taket på sitt lilla hus såg vi. Men det var en annan liten ö. Med den kikaren kunde man se allt möjligt. När vi efter övningen hade genomgång med furir Ekelund, undrade han lite över fartygets kurs. Kunde det vara rätt. Vi svarade att enligt vår bedömning var den kursen korrekt. Furiren såg lite grubblande ut, men vi godkänt på den lektionen. Det bör påpekas, att furiren var en mycket sympatisk person.

17 Korpral Norrby (t.h) & Helgé Vad har Nisse fått i kikaren Foto: Kurt Åling

18 Fredag den 23 maj blev det pingstpermis. Vi var på groggrummet på Gute där det inte var några restriktioner. Sedan flög vi hem till Sthlm där vi hade livat. Återresan gick kl Snacka om att det var sömnigt jag somnade i kåken och kom en dag försent till BN. Månne det skulle bli buren. Lördag den 31 maj var det halvmuckskiva i kåken. Vi var många och vaknade dagen efter i en ända röra, några med skor och kavaj på, någon halvklädd och en var alldeles rutig. Han låg på sängbotten. Somnade i kåken och vakna i Rute. DET VAR HALVMUCK! Tisdagen den 3 juni står det att Rutger gick vakt t.o.m. onsdag. Då var alltså Rutger född. Han blev en kul figur som plötsligt dök upp. Det började med att det stod Rutger i almanackan. Vi kollade alltid vem som hade namnsdag som vi kunde fira. Vi hade firat halv-muck och kvarts-muck och sjuåttondels- muck och kunde inte räkna ut några mer, så vi hade namnsdagar i stället. Den andra juni stod det Rutger, vi frågade alla vi fick tag på, om dom hette Rutger eller kände någon som hette det. Men det var tji. Vi försökte med att fira. Ingen heter Rutger, men det var väl inget att fira. Så nu måste vi på något sätt göra en Rutger. I en tidning hade vi sett en bild på en Fågelfängare som nu mer var ett utdött yrke, så Rutger fick bli Fågelfängare. Vi hade lagt märke till, att man ofta hade mycket korta telefonnummer i Fårösund, ex bageriet, hade bara 8, ett ganska kort nummer. Så nu hade han telefon 8, Rutger. På bussen till tåget till Visby fanns en hållplats som heter Puttersjaus, det är inte så vanligt namn, så det är klart att han skall bo i Puttersjaus. Vi var på Gute och dansade och Nisse gick ned på muggen och träffade en lång man som kom fram till honom, presenterade sig och sa, Klemens Nilson, ingenjör. Nisse tycke att det var lite vrickat och sa; Rutger Otthem, Fågelfängare. Ja, så gick det till då Nils fick sitt artistnamn Rutger som användes i lite skämtsamma verser. På skördepermisen tryckte Janne visitkort till Nisse med namnet Rutger.

19 MITT NAMN Mitt namn är Rutger Otthem, jag är från Puttersjaus. Just nu så bor jag hemma hos vännen Nils Levin. där hyr jag för en femma ett bord med skrivmaskin. Det finns en del personer som tvivlar att jag finns. Men läser ni nu detta så ska jag här berätta om händelsen jag minns. Det börja femtioåtta på Gutes första klass jag dansa med en lotta så fin i flottans stass. Sen gick jag ner på dass och träffade en man med fin förnäma drag. Presentera sig och sa: Klemens Nilsson ingenjör, Rutger Otthem sade jag, fågelfängare god dag.

20 Till sommarnöjet igen I Bungenäs fanns ett stort område som gick ut i havet där var det skönt att vara, då det inte blåste. Men vi badade aldrig där för, vid vissa vindar blev det starka underströmmar. Dom sög vattnet in under kalkklippan och det hade hänt, att folk försvunnit där. En fin badplats fanns det, utanför det militära området. Där kunde man fånga flundror med tårna. Det fanns även en hamn, där större fartyg ankrade för att lasta kalk från kalkbrottet, som låg inom det militära området. Det var också den närmaste vägen, att gå till våra förläggningar, men då måste man klättra ned i brottet och upp på andra sidan. En dag fick vi flytta en stor ackumulator från ena sidan till den andra. Då fick vi gå på bilvägen runt. Vilket tog en halv dag. I en utförsbacke blev vi omkörda av en överste med adjutant. Dom stannade och undrade var vi höll på med. Vi fick turas om att göra honnör, för att inte kärran skulle rulla iväg, det såg lite lustigt ut. Då gjorde jag, ställningsteg och vrålade två signalister, från andra batteriet dragande på en ack. Då sa Nisse ack, ack, ack. Dom tittade på oss, ruskade på huvuden och drog iväg. Då sa Nisse ack, ack, en gång till och ruskade på sig, men de hörde och såg dom inte. Onsdag den 11 juni firade vi Bertil. Lördag den 14 juni hade Rutger och jag fri idrott på Fårösunds kommunala idrottsplats. Vi höll på nästan hela dagen och fick senare med ett par brudar i kåken och hade high life. Vi sov i kåken till kl 18 nästa dag. Det fanns även en militär hinderbana som vi ofta hade nöje att klättra, åla och hoppa i. Våra favoriter var det Irländska bordet eller vad det hette och lejongropen som många brukade bli kvar i. Vi ritade en dörr med en skylt RESERVUTGÅNG i gropen. I det militära finns inget utrymme för humor. Men vi fick inga repressalier för vårt lilla skämt. Torsdagen den 19 juni. Nils och Jan var på Gute och söp en furir under bordet. Reste hem. Står det i almanackan. Och det är en historia som vi mycket väl minns. Furiren var den samma, som låg samtidigt med mig på sjukan. Det var han som djävlades, när hans grupp skulle flytta till BM. Då vi såg, att han satt ensam vid ett bord, slog vi oss hos ned, vid honom. Han kände igen mej från sjukan och verkade glad, att få sällskap. Han hade nog fått ett par dragnaglar i sig och sa, att han skulle vara ansvarig för ordningen ombord, på båten under hemvägen. Vi tog också varsitt glas. Efter en stund

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar

Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Kan din mamma lukta? En bok om och av barn med döva föräldrar Specialskolemyndigheten Detta är en bok utgiven av Specialskolemyndigheten 2008. Författare: Axel Boklund, Johanna Hovergren, Kim Hummelvik,

Läs mer

Jojje på flyget och F 10-kamraterna 1944 45 Del 4 av 4 1/23

Jojje på flyget och F 10-kamraterna 1944 45 Del 4 av 4 1/23 Torsdagen den 19 april var det ett präktigt slagsmål utanför kyrkan på kvällen. Ingen av Jojjes fridfulla lekkamrater var delaktiga i bataljen. De hade sina egna helt privata slagsmål. Vaktposten hade

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta.

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta. GREKLAND. ÖARNA Ibland inträdde ett slags siktdjup. Schakt, rakt ner genom tiden, livet. Och långt därnere något som liknade lycka. Vägarna ner från bergen. Svalare i luften i skymningen, rent av kyligt

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

orna vars smidiga skinn har format sig efter mina fötter. Jag drar på mig byxor och en skjorta, stoppar in min långa mörka fläta under en mössa och

orna vars smidiga skinn har format sig efter mina fötter. Jag drar på mig byxor och en skjorta, stoppar in min långa mörka fläta under en mössa och k a p i t e l 1 N är jag vaknar är det kallt på sängens andra sida. Mina fingrar trevar efter Prims värme men hittar bara madrassens sträva kanvasöverdrag. Hon har nog haft mardrömmar och lagt sig hos

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI

ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI ETT MÅNDAGEN DEN 16 JUNI Försiktigt låter jag pekfingret lägga sig kring avtryckaren. Metallen känns kall. Jag har väntat, legat nästan helt stilla på mage i två timmar. En rörelse med fingret nu och förhållanden

Läs mer

Detta är en berättelse om något litet av allt det, som kan finnas UNDER en ny fin bred väg. I detta fall riksväg 70 i södra Dalarna i Sverige. (Alltså, sådant som man brukar köra över.) När jag var liten

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld

VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK. popcorn. Unga tankar om film och filmvåld VÅLDSSKILDRINGSRÅDETS SKRIFTSERIE NR. 28 2002 REDAKTÖR: ANN KATRIN AGEBÄCK popcorn Unga tankar om film och filmvåld innehåll Förord 5 Inledning 9 Wow! Puh! Film! 17 Action, skräck, porr och tecknat 51

Läs mer

Livsberättelser utgivna av Pingst arkiv & forskning, nr 5. Marianne. hedström. Episoder från Liberia. Allan Burman

Livsberättelser utgivna av Pingst arkiv & forskning, nr 5. Marianne. hedström. Episoder från Liberia. Allan Burman Livsberättelser utgivna av Pingst arkiv & forskning, nr 5 Allan Burman Marianne hedström Episoder från Liberia Marianne Hedström Episoder från Liberia 1 3 Marianne Hedström Episoder från Liberia Allan

Läs mer

1. INT. FÄNGELSE. DAG.

1. INT. FÄNGELSE. DAG. 1. INT. FÄNGELSE. DAG. Ljuset skär mellan gallret framför fönstret, i breda stråk genom röken från cigaretterna. Stumma och uppslukade spelar männen runt bordet sina kort. De har alla samma grå bruna kläder

Läs mer

Jag var född i torpet i Perserud den 30 mars 1876 mina första. minnen har jag märkvärdigt nog ej från mitt hem utan från min

Jag var född i torpet i Perserud den 30 mars 1876 mina första. minnen har jag märkvärdigt nog ej från mitt hem utan från min 1 Karolina Harnesks berättelse. Jag var född i torpet i Perserud den 30 mars 1876 mina första minnen har jag märkvärdigt nog ej från mitt hem utan från min mormors. Om jag kunde vara 2 eller 2½år var det

Läs mer

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande.

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Ur Bad Girls av Joyce Carol Oates MARIETTA Åh herregud!!! Vad är det, har det hänt nåt? Varför sitter du här i mörkret? Sitter du och

Läs mer

vild en vandring till mig själv

vild en vandring till mig själv vild en vandring till mig själv sheryl str ayed Vild en vandring till mig själv översättning av Molle Kanmert Sjölander albert bonniers förlag www.albertbonniersforlag.se isbn 978-91-0-013358-0 Amerikanska

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog 1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog Hela natten har jag svävat mellan månljusa träd Och mitt hjärta bävar för förvandlingens väg Mina vänner ser

Läs mer

50 år sedan starten. Jubileet sid 14 T K N 57 (3/06) N 2006

50 år sedan starten. Jubileet sid 14 T K N 57 (3/06) N 2006 T K N 57 (3/06) N 2006 Adventure Racing Sales & Event stärker varumärket Kustjägarna. Bildar Kustjägarna Adventure Racing Se sidan 12 När helvetet bröt ut i Beirut... var Röda Korset och Räddningstjänst

Läs mer

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN Det var en kall, regning augustidag i Aushwitch, Polen. Klass 9A hade precis anlänt till det berömda koncentrationslägret, som på den senaste tiden hade rustats

Läs mer

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet?

INSATSEN GAR TILL... internationellinsats. varandra. varandradra. varandra? varandra? insatslandet? insatslandet? insatsområdet? insatsområdet? Vad kan man göra närnär man Vad kan man göra man saknar varandra? saknar varandra? FåFå idéer tilltill idéer attatt tävla med tävla med varandra varandra SeSe tilltill attatt skapa skapa ettett gott gäng

Läs mer

Lars Thoris. Den schizofrene. eller. Döden i Maleme. En berättelse inifrån

Lars Thoris. Den schizofrene. eller. Döden i Maleme. En berättelse inifrån Lars Thoris Den schizofrene eller Döden i Maleme En berättelse inifrån Harry kämpar för att hålla sina psykiska besvär under kontroll. Han har insett att det tillstånd han befinner sig i inte är någon

Läs mer