Kulturvanor. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 20 september 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturvanor. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 20 september 2016"

Transkript

1 Kulturvanor Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 20 september 2016

2 Studier av kulturvanor kan göras av olika skäl De kan t.ex. användas som mått på kulturpolitikens grad av framgång/ måluppfyllelse alternativt misslyckande, vara underlag för en diskussion om behovet av förändringar av de kulturpolitiska insatserna, vara underlag för studier av orsaker till ökat/minskat deltagande i kulturlivet, användas som mått på den enskilda institutionens etcetera ställning hos publiken/olika publikgrupper/potentiella publikgrupper vara underlag för en bedömning av behovet av marknadsföringsinsatser.

3 Delaktighetsmålen i kulturpolitiken 1974: Kulturpolitiken skall ge människor möjlighet till egen skapande aktivitet och främja kontakt mellan människor. Kulturpolitiken skall i ökad utsträckning utformas med hänsyn till eftersatta gruppers erfarenheter och behov.

4 Delaktighetsmålen i kulturpolitiken 1996: Kulturpolitiken skall verka för att alla får möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser samt till eget skapande. 2009: Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kulturpolitiken ska främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor

5 Delaktighetsbegreppet Delaktighetsbegreppet tar sin utgångspunkt i människorna, i deras kulturella identiteter, traditioner och vardagliga sammanhang. Kulturens innehåll och former har samband med deras liv, intressen och traditioner. Delaktighet innebär möjlighet till egna kulturella uttryck, men också tillgång till det konsten och konstnärerna skapar. Därför är tillgänglighet en förutsättning för delaktighet. Likaså är delaktighet och mångfald nära förbundna med varandra. Delaktighetsbegreppet har också en nära beröring med allmänna demokratisträvanden, att människor ska kunna påverka sina liv och det samhälle de lever i. (Kulturrådets omvärldsanalys 2002, s. 23f.)

6 Mätning av kulturvanor SCB:s mätningar SOM-institutet Nordicom Publikundersökningar Ej jämförbara: Olika frågor Olika sätt att ställa frågorna Olika urval

7 De tre faktorer som mest påverkar deltagandet i kulturlivet Kön. Utbildningsnivå. Socioekonomiska faktorer.

8 Förändringar de senaste decennierna Övergången från industrisamhälle till kunskapssamhälle och upplevelsesamhälle med stora strukturella förändringar, en övergång som sker ojämnt både inom och mellan länder. En utveckling från ett homogent auktoritärt samhälle till ett heterogent samhälle med stor frihet men också förväntningar på snabb behovstillfredsställelse. De ökande kraven på utbildning och etablerandet av ett livslångt lärande.

9 Förändringar de senaste decennierna Utbyggnaden och decentraliseringen av högskoleutbildningen och tillkomsten av IT-baserade distansutbildningar. Under de senaste 15 åren har antalet studieplatser på universitet och högskolor fördubblats och är nu Merparten av expansionen har skett vid de nya universiteten och högskolorna utanför storstadsområdena. En kontinuerlig flyttning från landsbygd och små orter (mindre än invånare) till större städer och regionala centra, främst de tre storstadsområdena. Flyttningsbenägenheten är störst i åldern år.

10 Förändringar de senaste decennierna Ökad mobilitet. Den geografiskt större arbetsmarknaden, som gör att människor i allt större utsträckning arbetar i en kommun och bor i en annan. Under de senaste 30 åren har antalet personer, som pendlar till ett arbete i en annan kommun än bostadskommunen nästan fördubblats, från knappt till nästan 1,3 miljoner. Den ökade flexibilitet i tid och rum, såväl när det gäller fritid som arbete och studier.

11 Förändringar de senaste decennierna En kraftigt ökad invandring och en tyngdpunktsförskjutning från europeiska till utomeuropeiska utvandrarländer och från arbetskraftsinvandring till flyktinginvandring. Etablerandet av ett mångkulturellt samhälle. Ett längre liv och bättre hälsa upp i åren. Den ökande andelen pensionärer i befolkningen.

12 Förändringar de senaste decennierna Den ökade konkurrensen om fritiden. Ett ökat kulturutbud med större variation, både på den kommersiella marknaden och i samhällets regi. En uppluckring av gränsen mellan populärkultur och konstkultur. Kultur- och fritidsvanor har blivit allt viktigare för identitetsskapandet och kulturvanorna har fått en allt närmare koppling till livsstil.

13 Förändringar de senaste decennierna Stora förändringar på mediemarknaden med ett kraftigt ökat medieutbud, framväxten av stora transnationella mediekoncerner, nya medier, samverkan mellan olika medier, mediekonvergens och stora förändringar i konsumtionsmönstret. Nya produktions- och distributionsformer till följd av den snabba utvecklingen och utbredningen av internet. Ändrade kommunikationsmönster till följd av den snabba utvecklingen och utbredningen av internet.

14 Kulturvanor sedan 1970-talet helhetsbilden Intresset för att ta del av kultur har ökat. Mediekonsumtionen har ökat kraftigt och därmed också kulturkonsumtionen via medier. Skillnaderna mellan åldersgrupperna har minskat. Kvinnor är fortsatt väsentligt mer aktiva än män, och i vissa fall ökar skillnaderna. Utbildningsbakgrunden skiljer mindre - men det finns fortfarande betydande skillnader. Socioekonomiska faktorer skiljer mindre - men det finns fortfarande betydande skillnader. Förändringarna är relativt små och mönstret ändras långsamt.

15 Kulturvanor sedan 1970-talet helhetsbilden Förändringarna är förvånansvärt små och mönstret ändras mycket långsamt. Det leder till frågor som: Är det möjligt att demokratisera kulturen? Hur ser kopplingen mellan kulturutbud och kulturvanor ut? Vad betyder det för kulturpolitikens legitimitet inom bredare grupper av befolkningen?

16 Hinder för deltagande i kulturlivet Tidsbrist 52 procent (FI 41, DK 40) För dyrt 21 procent (FI 30, DK 25) Ointresse 23 procent (FI 32, DK 30) Begränsat utbud 19 procent (FI 13, DK 12) Brist på information 11 procent (DK 13, FI 8) Brist på kunskap eller kulturell bakgrund 5 procent (DK 12, FI 8) Andra 3 procent Inga 8 procent (DK 15, SE 9) (Källa: Eurobarometer 2007)

17 Harald Swedners fjorton teser om barriären mot finkulturen (1965) Finkulturen är enligt Swedner en beteckning för de kulturaktiviteter, som har sin hemvist i den bildade överklassen. Finkulturen kräver en intellektuellt och emotionellt aktiv mottagare. Att syssla med finkultur kostar pengar. Teaterbesök och annan finkultur ger ökat utbyte åt den som har kunskaper. Vi lever i ett samhälle där ståndscirkulationen är mycket mindre än vi i allmänhet tror.

18 Harald Swedners fjorton teser om barriären mot finkulturen Reklamen för finkulturen är ofta selektiv, inriktad på just dem som har råd och har högre utbildning. Finkulturen håller till i prestigepalats som i regel ligger väl till, gångvägsmässigt, för personer i socialgrupp 1 och 2. Finkulturen säljs i stark konkurrens med en billigare och mera effektivt distribuerad masskultur. ABF, SLS och hela den långa raden av bildningsorganisationer har tillsammans med fackliga representanter och personalföreningar tjänstgjort som en slags agenter för finkulturen aktivt mitt inne i arbetarmiljön.

19 Harald Swedners fjorton teser om barriären mot finkulturen Det finns av mycket att döma inom arbetargrupperna i större industristäder som Malmö på många håll fortfarande en stark vi-känsla inom arbetargrupperna. Det finns en hel del som tyder på att det i stora arbetargrupper (och i landsbygdsmiljön) finns en vagt artikulerad men ändå märkbar motvilja mot den publicitet och det insidesprat, som omger finkulturen. Många av dem som ställer sig avvisande till finkulturens yttringar kan säkert också ofta konstatera att mycket finkulturaktivitet är en formell aktivitet, ett passivt upplevande av något som inte engagerar och griper tag i dem som ägnar sig åt dessa aktiviteter.

20 Harald Swedners fjorton teser om barriären mot finkulturen Vi tror oss veta att kunskaper om och positiva attityder till sådant som upplevs så personligt som konst, teater och musik, lättare sprids genom privata kontakter än genom reklam i massmedia. Det råder väl inte heller något tvivel om att de som skapar finkultur (författare, skådespelare, konstnärer, musiker) lever i ett slags profiterande symbios med medelklassen och överklassen. Till sist, hur stor del av 1900-talets stora, stående teaterrepertoarer handlar om borgarnas problem och hur stor del om arbetarklassens problem?

21 2009 års kulturutredning Fortfarande finns många av dessa barriärer kvar. (Kulturutredningen, Grundanalys s. 287)

22 Inlämningsuppgift 3: Kulturvanor Resonera kring vilka faktorer som påverkar människors kulturvanor. Skriv ca 2 A4-sidor, Times 12 p enkelt radavstånd. Inlämning 23 september. Litteratur: Kulturvanor, Myndigheten för kulturanalys Rapport 2016:1.

Kulturvanor. Karlstad 30 januari 2012

Kulturvanor. Karlstad 30 januari 2012 Kulturvanor Karlstad 30 januari 2012 Studier av kulturvanor kan ha flera olika syften De kan vara ett mått på kulturpolitikens grad av framgång/måluppfyllelse alternativt misslyckande. underlag för en

Läs mer

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 27 augusti 2015

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 27 augusti 2015 Kulturvanor Kulturproduktionens villkor Karlstad 27 augusti 2015 Starkt fokus I den kulturpolitiska diskussionen finns ett starkt fokus på kulturvanor, bland annat eftersom de ses som ett mått på kulturpolitikens

Läs mer

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Kulturvanor Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Starkt fokus I den kulturpolitiska diskussionen finns ett starkt fokus på kulturvanor, bland annat eftersom de ses som ett mått på kulturpolitikens

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015

Tillgänglighet och delaktighet. Karlstad 26 februari 2015 Tillgänglighet och delaktighet Karlstad 26 februari 2015 Centrala element i kulturpolitiken Ända sedan 1930-talet har tillgänglighet och delaktighet varit centrala element i kulturpolitiken. Exempel: q

Läs mer

Kursintroduktion. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Kursintroduktion. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Kursintroduktion Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för

Läs mer

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015

Kursintroduktion. Karlstad 25 augusti 2015 Kursintroduktion Karlstad 25 augusti 2015 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com 0733-561223 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna q redogöra för olika skeden i framväxten av kulturpolitiken

Läs mer

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016

Kulturpolitikens framväxt och mål. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitikens framväxt och mål Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 6 september 2016 Kulturpolitik som historiskt fenomen De viktigaste aktörerna för stöd till kultur under olika tidsperioder:

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015

Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor. Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kulturpolitik? Kulturpolitikens villkor Karlstad 25 augusti 2015 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom offentlig

Läs mer

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016

Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kulturpolitik? Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 29 augusti 2016 Vad är kultur? Vad är politik? Vad är politik? Politik handlar om att styra samhället om auktoritativ värdefördelning genom

Läs mer

Medievanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 28 oktober 2015

Medievanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 28 oktober 2015 Medievanor Kulturproduktionens villkor Karlstad 28 oktober 2015 Stora möjligheter och ökande klyftor Allt fler medier. Allt större tillgång till medier. Allt lättare att etablera medier. Koncentration

Läs mer

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik

Sverige behöver en ny kulturvanestatistik MYNDIGHETEN FÖR KULTURANALYS Sverige behöver en ny kulturvanestatistik Kulturpolitiska rekommendationer 2013:1 Sammanfattning Aktuell och tillförlitlig statistik om hur kultur produceras och konsumeras

Läs mer

Kulturell bildning i folkhögskolans regi

Kulturell bildning i folkhögskolans regi Kulturell bildning i folkhögskolans regi Deltagare och lärare på estetiska profilkurser Sanna Levelius & Erik Nylander I rapporten medverkar också Henrik Fürst Syftet med utvärderingen Att utvärdera de

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet och kulturpolitikens utveckling Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Det kulturella systemet Politiskt system Kultur/värdesystem PRODUKTION DISTRIBUTION KONSUMTION

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015

Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet. Karlstad 3 mars 2015 Kulturpolitisk och konstnärlig kvalitet Karlstad 3 mars 2015 Kvalitet När man har pratat om kvalitet i kulturpolitiken har det oftast handlat om konstnärlig kvalitet. Kulturpolitiken har dock inte definierat

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Vem är kulturen till för?

Vem är kulturen till för? Vem är kulturen till för? 2019-05-08 Kulturvanor? Vad är kulturvanor? Ursprungligen finns en betydelse av odling och tankar om människans kultivering och förfining Pragmatisk avgränsning kulturpolitikens

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (6) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2010-2012 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015

Kommittédirektiv. En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Dir. 2015:46. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Kommittédirektiv En nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan Dir. 2015:46 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska ta fram förslag till

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Anders Frenander. Professor, Biblioteks- och informationsvetenskap Högskolan i Borås

Anders Frenander. Professor, Biblioteks- och informationsvetenskap Högskolan i Borås Anders Frenander Professor, Biblioteks- och informationsvetenskap Högskolan i Borås Målsättningarna 2009 Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla

Läs mer

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan

Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan 1 (5) Vision: God hälsa och tillväxt genom samverkan Överenskommelse mellan Folkhögskolorna i Västerbottens län och Västerbottens läns landsting 2007 2009 1. Inledning Västerbottens läns landsting och

Läs mer

Kulturpolitikens genus. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 15 september 2015

Kulturpolitikens genus. Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 15 september 2015 Kulturpolitikens genus Introduktionskurs i kulturpolitik Karlstad 15 september 2015 De kulturpolitiska målen Ett genusperspektiv ryms inom de kulturpolitiska målen såväl 1974 som 1996 och 2009. 1974: Kulturpolitiken

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 29 augusti 2016 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 29 augusti 2016 Kontakt Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o o o o beskriva

Läs mer

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76

Dagspresskollegiet. Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation. PM nr. 76 Dagspresskollegiet Göteborgs universitet Institutionen för journalistik och masskommunikation PM nr. 76 Vad är prisvärt? En jämförelse mellan allt från pappersmedier till balettföreställningar Ingela Wadbring

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Kulturell bildning i folkhögskolans regi

Kulturell bildning i folkhögskolans regi Kulturell bildning i folkhögskolans regi Deltagare och lärare på estetiska profilkurser En utvärdering av folkhögskolans estetiska verksamhet på uppdrag av Folkbildningsrådet Sanna Levelius & Erik Nylander

Läs mer

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015

Kultur och värdeskapande. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 oktober 2015 Kultur och värdeskapande Utgångspunkten är helt och hållet ekonomisk. Kostnaden för de använda resurserna jämförs med värdet

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Folkuniversitetets internationella ramprogram

Folkuniversitetets internationella ramprogram Folkuniversitetets internationella ramprogram folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetet Jonasson

Läs mer

Följ 26 september Nordisk kulturskolekonferens, Oslo

Följ  26 september Nordisk kulturskolekonferens, Oslo Följ oss på: @KulturNorden @kulturanalysnorden www.kulturanalysnorden.se 26 september Nordisk kulturskolekonferens, Oslo Kulturanalys Nordens uppdrag Statistik: främja en långsiktigt och systematisk samordning

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2

Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2 Genomförd av CMA Research AB Maj 2015 Helsingborgs stad, Medborgarundersökning 2015 Q2, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta

Läs mer

Policy. Biblioteksplan. Sida 1/8

Policy. Biblioteksplan. Sida 1/8 Sida 1/8 Biblioteksplan 1 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2008-12-16 261 att ge Kultur & Turism i uppgift att i samarbete med berörda parter utarbeta en Biblioteksplan för Kungsbacka kommun. (Dnr KT08-00223/88).

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2137 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, FP, KD) Kultur, medier, trossamfund och fritid

Motion till riksdagen 2015/16:2137 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, FP, KD) Kultur, medier, trossamfund och fritid Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2137 av Olof Lavesson m.fl. (M, C, FP, KD) Kultur, medier, trossamfund och fritid Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Förslag till strategi för folkbibliotek i Nacka kommun

Förslag till strategi för folkbibliotek i Nacka kommun 1 (7) Förslag till strategi för folkbibliotek i Nacka kommun Inledning Riksdagen har antagit nationella kulturpolitiska mål som vilar på grundläggande demokratiska värderingar med yttrandefriheten som

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Information om verksamhetsstöd

Information om verksamhetsstöd Information om verksamhetsstöd Kulturnämnden kan stödja kulturverksamhet i Uppsala kommun som är stabil och sträcker sig över hela året. Stödet grundas, förutom övergripande bedömningsgrunder, på bedömning

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag

Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014. Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Strategikarta 2015 Kulturpolitiska mål Indikatorer Måltal Utfall 2014 Medborgarperspektivet Antal besök/år till kulturverksamheter med regionala bidrag Antalet besök/år till kulturverksamheter med regionala

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun

KULTURPOLITISKT PROGRAM. för Haninge kommun KULTURPOLITISKT PROGRAM för Haninge kommun 2015 2025 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 2014-09-08 2015-01-01 Beslutat

Läs mer

Analys av Kulturvanor i Gävleborg

Analys av Kulturvanor i Gävleborg Rapport Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Datum: 2015-05-11 Upprättare: Anna Lindqvist Analys av Kulturvanor i Gävleborg 2009-2013 Inledning SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Innehåll. Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6

Innehåll. Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6 Kulturpolitik för Västra Götaland Antagen av regionfullmäktige 13 september 2005 1 Innehåll Mångfaldens Västra Götaland 2 Kulturens dimensioner 3 Samspel mellan olika aktörer 5 Vision för kulturen 6 Mångfald

Läs mer

Skolan som en social plattform för integration Barn psykosocialutveckling under migration och anpassningsprocesser

Skolan som en social plattform för integration Barn psykosocialutveckling under migration och anpassningsprocesser Skolan som en social plattform för integration Barn psykosocialutveckling under migration och anpassningsprocesser Presentation av Dr. Riyadh Al-Baldawi Psykiater, leg. Psykoterapeut, handledare, Med.

Läs mer

Kulturpolitik för hela landet

Kulturpolitik för hela landet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2950 av Per Lodenius m.fl. (C) Kulturpolitik för hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Gävle Symfoniorkester

Gävle Symfoniorkester Uppdragsöverenskommelse 2016 Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävle borg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2016. Grund för överenskommelsen

Läs mer

Konstnärsnämnden 2013

Konstnärsnämnden 2013 Konstnärsnämnden 2013 Konstnärsnämndens uppdrag Främja konstnärers möjlighet att ägna sig åt sitt konstnärliga arbete och vidareutveckla sitt konstnärskap : Stöd till enskilda konstnärer genom stipendier

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sidan 1 (5) REMISSVAR 2016-03-07 D nr Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88, Diarienr Ku02481/KL) Sammanfattning

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 23 januari 2012 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 23 januari 2012 Peter Almerud Fejbolvägen 59 640 34 Sparreholm Nydalavägen 134 152 51 Södertälje Tel. 0733 56 12 23 peter.almerud@gmail.com Lärandemål

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program

Kultur- och fritidspolitiskt program Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Tillsammans utvecklar vi Kungsörs kultur- och fritidsliv Öppenhet Delaktighet Samarbete Det kultur- och fritidspolitiska programmet har flera utgångspunkter

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Policy. Kulturpolitiskt program

Policy. Kulturpolitiskt program Sida 1/8 Kulturpolitiskt program Varför kultur? Kungsbacka är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner vilket ställer höga krav inom flera områden, inte minst kulturen. Kungsbackas intention är att tänka

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29 Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.29 Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Antaget av kommunfullmäktige 2014-05-12, 61 1 (1) Kultur- och fritidspolitiskt program 2014-2017 Tillsammans

Läs mer

En region för några få En region för alla

En region för några få En region för alla En region för några få En region för alla Vänsterpartiet Gävleborgs Regionala valplattform 2018-2022 Kort version Rösta på Vänsterpartiet 9 september Valet 2018 handlar om hur det framtida samhället ska

Läs mer

Värmlänningens kultur och livsstilsvanor

Värmlänningens kultur och livsstilsvanor Värmlänningens kultur och livsstilsvanor Lars Aronsson, professor i kulturgeografi Lotta Braunerhielm, lektor i kulturgeografi Leena Hagsmo, doktorand i kulturgeografi Ida Grundel, doktorand i kulturgeografi

Läs mer

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm

Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013. Clas-Uno Frykholm Presentation vid Länsteatrarnas vårmöte i Växjö 2013 Clas-Uno Frykholm Myndighetens uppgifter är! Att med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen utvärdera, analysera och redovisa effekter av

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

~ Gävleborg Ankom

~ Gävleborg Ankom Ankom 2016-11- 1 7 1(7) För åtgärd w,~ För kännedom Uppdragsöverenskommelse 2017 REGION GÄVLEBORG Gävle Symfoniorkester Gävle kommun och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande

Läs mer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer Samhällsorientering för nyanlända invandrare Välkommen till Stockholms Universitet och utbildningen av samhällsinformatörer Utbildningen omfattar 30 hp respektive 45 hp. För dig som saknar pedagogisk kompetens

Läs mer

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014

Kulturproduktionens villkor - introduktion. Karlstad 20 januari 2014 Kulturproduktionens villkor - introduktion Karlstad 20 januari 2014 Peter Almerud peter.almerud@gmail.com Tel. 0733 56 12 23 Lärandemål Efter avslutad kurs skall studenten kunna: o använda kulturpolitiska

Läs mer

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet.

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. KULTURRÅDETS UPPDRAG Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Statens kulturråd har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, verka för kulturens utveckling

Läs mer

Legitimitet. Karlstad 23 februari 2015

Legitimitet. Karlstad 23 februari 2015 Legitimitet Karlstad 23 februari 2015 Kulturpolitik Kulturpolitik är en kombination av offentligt kulturstöd och en offentligt sanktionerad infrastruktur för produktion, distribution och konsumtion av

Läs mer

Fritids- och friskvårdsverksamheter

Fritids- och friskvårdsverksamheter Fritids- och friskvårdsverksamheter Vad innebär en meningsfull fritid för dig? Många skulle svara att fritiden används till idrottsutövande, att umgås med vänner, läsa en bok, arbeta i trädgården eller

Läs mer

Allmänhetens syn på Vetenskap 2003

Allmänhetens syn på Vetenskap 2003 DIALOGEN FORSKARE ALLMÄNHET VA-rapport 2003:3 Allmänhetens syn på Vetenskap 2003 Förord Framtiden byggs av kunskap och lärande. Vetenskapen genererar ny kunskap. Men kunskap blir inte aktiv utan fotfäste

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen

Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/ föreslagna lokala kulturplanen Ideell kultur i Salas remissvar på den 14/8 2013 föreslagna lokala kulturplanen Övergripande synpunkter Ideell kultur i Sala tycker att det är mycket bra att en kulturplan arbetas fram. Vi har läst förslaget

Läs mer

Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer

Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer Ansökan om årligt Kulturellt verksamhetsstöd föreningar och organisationer 201 Sökande Organisation eller motsvarande Organisationsnummer c/o Telefon Mobil Fax Ev. hemsida Bank-/post-/konto-/giro-nummer

Läs mer

Välkommen. Företagsklimat och näringslivsutveckling för 39 kommuner

Välkommen. Företagsklimat och näringslivsutveckling för 39 kommuner Välkommen Företagsklimat och näringslivsutveckling för 39 kommuner Dagen i korthet Välkommen Vad ska vi göra för pengarna? Förbättrad näringslivsutveckling och företagsklimat- så mäter vi det Daniel Fahlander

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer