DIN LÄNK TILL EUROPA EUROPA DIREKT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DIN LÄNK TILL EUROPA EUROPA DIREKT"

Transkript

1 DIN LÄNK TILL EUROPA EUROPA DIREKT

2 Europa Direkt är EU:s lokala mötesplatser för information om EU, dess organisation, prioriteringar, politik och finansieringsmöjligheter. Europa Direkt-nätverket drivs av Europeiska kommissionen tillsammans med lokala och regionala aktörer för att EU ska komma närmare dig. EUROPA DIREKT Idag finns det ett nätverk på ca 500 Europa Direkt-kontor i Europa och 16 kontor i Sverige. Fyra av dem ligger i Skåne; Malmö, Helsingborg, Hässleholm och Sydöstra Skåne, placerat i Sjöbo. Den stora målgruppen är allmänheten, och alla är välkomna med frågor och förslag. Några specifika grupper som vi särskilt riktar verksamheten mot är företagare, föreningar och unga. Europa Direkt Sydöstra Skåne finansieras genom bidrag från EU-kommissionen och Sydöstra Skånes Samarbetskommitté (SÖSK). SÖSK är ett samverkansorgan mellan kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad.

3 EUROPA DIREKT SYDÖSTRA SKÅNES UPPGIFT 1. EU-bevakning Europa Direkt håller koll på vad som händer i EU. Vi bevakar omvärlden och följer noggrant den Europeiska utvecklingen. Vår omvärldsbevakning för vi sedan ut till våra medborgare. Du hittar alltid aktuell information om vad som sker i EU på vår hemsida, i vårt nyhetsbrev och Facebook. Du kan även beställa informationsmaterial från EU hos oss. 2. Rådgivning vid fondsökning Vi informerar gärna om EU:s stödmöjligheter. Att söka ekonomiska medel från EU för att driva ett projekt kan te sig som en snårig djungel, men vi hjälper dig att reda ut begreppen och stöttar dig när du skriver din ansökan. 3. Besvarar frågor Vad undrar du över? Vilka frågor du än har om EU så kan vi hjälpa dig med svaret. Har du en fråga som vi inte kan ge ett omedelbart svar på så hjälper vi dig att ta reda på hur det ligger till. Vi tar också vara på medborgarnas synpunkter och intressen. 4. Föreläsningar och seminarier Vi anordnar event för att främja den lokala debatten om EU och Europa. Du kan även bjuda in oss! Vi kommer gärna till din skola, förening, arbetsplats eller organisation och informerar om hur EU fungerar, vilka möjligheter som finns, dina rättigheter och EU:s olika stöd och fonder. Ring, maila eller kom in på kontoret så skräddarsyr vi en presentation som passar dina önskemål.

4 EU:S FONDER OCH BIDRAG Europa Direkt-kontoret kan hjälpa dig som vill utveckla en idé eller ett projekt med hjälp av EU-stöd att hitta rätt bland olika EU-program och fonder och finnas som ett stöd i utvecklingen av en projektidé. Vidare kan vi hjälpa dig att hitta och etablera internationella, nationella, regionala och lokala samarbetspartners och kontakter. Den främsta anledningen till att den Europeiska Unionen anslår medel till finansiering av olika projekt är för att främja EU:s utveckling inom olika samhällssektorer. För att uppnå den Europeiska unionens politik, dess mål och syften, har EU utformat olika slags stöd som i huvudsak finansieras genom den gemensamma EU-budgeten. En förutsättning är att projekt som erhåller EU-stöd har en europeisk dimension, dvs. att projekten tillför ett mervärde till den Europeiska Unionen och dess medborgare. STRUKTURFONDERNA EU:s strukturfonder syftar till att öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen mellan medlemsländer och regioner. Fonderna finansierar projekt som syftar till olika typer av förbättringar för EU:s regioner och utsatta grupper i samhället. För programperioden finns två strukturfonder: Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) är EU:s fond för regionalpolitiska projekt med målet att främja små och stora regioners utveckling inom EU. Europeiska socialfonden (ESF) har till syfte att förbättra den sociala sammanhållningen och det ekonomiska välståndet i unionens samtliga regioner. TRANSNATIONELLA SEKTORSPROGRAM Dessa program stödjer projekt inom en viss sektor eller ett visst tema exempelvis folkhälsa, forskning och innovation eller transport. Dessa program är inte geografiskt bundna utan härrör från en europeisk politiks vilja att främja utvecklingen inom ett visst tematiskt område. Ett exempel på detta är Landsbygdsprogrammet.

5 LOKALT LEDD UTVECKLING GENOM LEADERMETODEN Syftet med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden är att förena ideella, privata och offentliga krafter för att skapa en stark lokal utveckling av landsbygden. Underifrånperspektiv, lokal förankring, samverkan och nytänkande är några av ledorden för leadermetoden. Nytt för den här programperioden är att lokalt ledd utveckling genom leadermetoden finansieras av fyra struktur- och investeringsfonder och därför kan arbeta mot målen inom dessa fyra EU-fonder: JORDBRUKSFONDEN FÖR LANDSBYGDSUTVECKLING HAVS- OCH FISKERIFONDEN REGIONALFONDEN SOCIALFONDEN Föreningar, företag, organisationer och myndigheter kan söka stöd via sitt leaderkontor för att genomföra projekt som bidrar till att uppfylla målen i den lokala utvecklingsstrategin. Det kan handla om projekt som leder till något av de tre övergripande målen: 1. Ökad samverkan och utbyte inom/mellan näringarna kring närproducerat och nya lokala marknader. 2. Förbättrade kommunikationer och tillgänglighet för ökad attraktivitet och framtidstro för boende, besökare och företagare. 3. Ett område som bevarar natur- och kulturvärden och har en god vattenkvalité. Mer information finns på vår hemsida,

6 EU:S ORGANISATION EU-KOMMISSIONEN Det är EU-kommissionen som lämnar lagförslag till Europaparlamentet och ministerrådet. Kommissionen verkställer det som institutionerna har beslutat. EU-kommissionen kontrollerar även att medlemsländerna följer EU:s lagar och beslut. Dessutom företräder kommissionen EU i internationella sammanhang. EU-kommissionen består av en kommissionär från varje medlemsland vilken utses av medlemslandets regering. EU-kommissionärerna ska arbeta för EU:s bästa och representerar ej det egna landet. EUROPAPARLAMENTET Parlamentets roll i EU är att lagstadga och granska förvaltningen av hela unionens budget. EU:s budget är ca 140 miljarder euro per år vilket motsvarar ca 1 % av medlemsländernas bruttonationalinkomst. Utöver att granska budgeten ansvarar parlamentet även för att utöva den politiska kontrollen och har en rådgivande funktion för de andra institutionerna i EU. Man väljer även kommissionens ordförande. Parlamentet är den enda av EU:s institutioner som har direktval av sina 751 ledamöter, varav 20 är från Sverige. Ledamöterna är organiserade efter politisk tillhörighet och inte nationalitet. Europaparlamentet är världens mäktigaste parlament MINISTERRÅDET Ministerrådet, som formellt heter Europeiska Unionens råd men kallas rådet eller ministerrådet, är EU:s lagstiftare, i samarbete med Europaparlamentet. I ministerrådet samlas ministrarna från alla 28 EU-länder när det ska diskuteras eller fattas beslut. Den minister som har ansvar för det aktuella området deltar, i vad som brukar kallas rådskonstellationer. Ska exempelvis jordbruk diskuteras, då träffas de 28 jordbruksministrarna. När ministerrådet sinsemellan har förhandlat sig fram till enighet, förhandlar de med Europaparlamentet. På det viset stiftas de flesta EU-lagar. EUROPEISKA RÅDET Europeiska Rådet består av statsministrar eller regeringschefer från samtliga medlemsländer. Rådet möts minst fyra gånger om året i det som brukar kallas EU:s toppmöten. Uppgiften är att ta fram övergripande riktlinjer och visioner för det europeiska samarbetet, men rådet har inga möjligheter att besluta om ny EU-lagstiftning.

7 EXEMPEL PÅ EU:S POLITIKOMRÅDEN MILJÖ OCH KLIMAT EU:s miljökrav är bland de strängaste i världen och har tagits fram under lång tid. Miljöpolitiken ska skydda våra naturtillgångar, uppmuntra företagen att ställa om till en grön ekonomi och värna människors hälsa och välbefinnande. För att förhindra att klimatförändringen når farliga nivåer har det internationella samfundet enats om att den globala uppvärmningen inte får överstiga 2 C jämfört med tiden före industrialiseringen. EU arbetar därför hårt för att minska medlemsländernas växthusgasutsläpp och förmå andra stora förorenare att ta sitt ansvar. EU försöker också hantera effekterna av klimatförändringen. EU I VÄRLDSEKONOMIN Tillsammans står EU och dess medlemsländer för ca 17 procent av världshandelns totala import och export. Det här gör EU till den största och kanske viktigaste aktören i världsekonomin. Medlemsländerna har överlåtit all beslutanderätt om sin handelspolitik till EU och får därför inte ha egna regler inom det här politikområdet. EU-kommissionen är den institution som förhandlar med utomstående aktörer gällande handelsregler. BISTÅND Mer än hälften av världens totala bistånd tillhandahålls av EU och ambitionen är att EU:s och medlemsländernas biståndsarbete bedrivs i enlighet med FN:s millenieutvecklingsmål som bland annat omfattar minskad barnadödlighet, bekämpandet av HIV/aids, förbättrad mödravård, en hållbar miljö samt utrotandet av extrem fattigdom och hunger.

8 EUROPA 2020 Europa 2020 är EU:s tioårsstrategi för tillväxt och jobb som inleddes Den handlar inte bara om den kris som våra ekonomier nu håller på att hämta sig från. Strategin ska också råda bot på bristerna i vår tillväxtmodell och skapa förutsättningar för en smart och hållbar tillväxt för alla. I strategin EU2020 framgår fem mål som EU ska ha uppnått till SYSSELSÄTTNING Minst 75 % av personerna i åldern år ska ha ett jobb. FORSKNING OCH UTVECKLING Minst 3 % av EU:s totala BNP ska investeras i Forskning och Utveckling. KLIMATFÖRÄNDRING OCH HÅLLBAR ENERGIUTVECKLING 20 % mindre utsläpp av växthusgaser än år Förnybara energikällor ska stå för 20 % av energin. Öka energieffektiviteten med 20 %. UTBILDNING Mindre än 10 % av eleverna ska lämna gymnasiet utan betyg. Av personer i åldern år ska minst 40 % ha högskole eller annan eftergymnasial utbildning. FATTIGDOM OCH SOCIAL UTESTÄNGNING 20 miljoner färre människor ska vara fattiga eller riskera att bli fattiga.

9 EUROPA 2020 I SVERIGE De fem mål som EU ska ha uppnått till 2020 har sedan omvandlats till nationella mål så att varje medlemsland har möjlighet att följa sin nationella utveckling. Sveriges mål finns inom följande områden. SYSSELSÄTTNING Minst 80 % av personerna i åldern år ska ha ett jobb. FORSKNING OCH UTVECKLING Minst 4 % av Sveriges totala BNP ska investeras i Forskning och Utveckling. KLIMATFÖRÄNDRING OCH HÅLLBAR ENERGIUTVECKLING 17 % mindre utsläpp av växthusgaser än år Förnybara energikällor ska stå för 49 % av energin. Öka energieffektiviteten med en minskning på 12.8 miljoner ton av energiförbrukningen. UTBILDNING Mindre än 10 % av eleverna ska lämna gymnasiet utan fullständigt betyg. Av personer i åldern år ska minst % ha högskole eller annan eftergymnasial utbildning. FATTIGDOM OCH SOCIAL UTESTÄNGNING Minska antalet människor i eller i närhet av fattigdom och social utestängning. Andelen kvinnor och män som befinner sig utanför arbetsmarknaden, är långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna till under 14 %.

10 MEDFINANSIÄRER SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITÉ (SÖSK) SÖSK är ett samverkansorgan mellan kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Sedan 1968 har kommunerna samverkat kring mellankommunala frågor och för att hävda sydöstra Skånes intressen gentemot regionala, centrala och mellanstatliga (t.ex. EU) myndigheter. Målet idag är bl.a. att skapa en samsyn mellan olika aktörer i våra kommuner om hur vi vill att SÖSK ska utvecklas gemensamt för att skapa hållbara och effektiva fysiska strukturer, dvs. att förbättra infrastrukturen i sydöstra Skåne. Vidare att höja kompetensen i kommunerna för att bli bättre på att nyttja externt stöd och EU-stöd i kommunal verksamhetsutveckling. SIMRISHAMNS KOMMUN Kulturkommunen Simrishamn är Österlens hjärta. Av kommunens invånare bor en tredjedel i centralorten och de övriga på landet och i de många små och medelstora tätorterna. Ett stort antal fritidshus gör att kommunens befolkning nästan fördubblas under sommarhalvåret. Ett aktivt liv med rum för eftertanke, året runt. Österlen är också den plats i Skåne som både är väl förankrad i historien som en internationell handelsplats redan för tusen år sedan och som idag har mer än företag i alla branscher du kan tänka dig. Simrishamns kommun är också en plats för den som söker det lugn och det kreativa ljus som bara återfinns på Österlen. Fotograf Ulf Lagerholm

11 SJÖBO KOMMUN Sjöbo kommun ligger mitt i södra Skåne. I ett varierat landskap som består av jordbruksbygd, bokoch lövskogar och sjöar bor invånare, varav knappt i Sjöbo tätort. Det är många som upptäcker livskvaliteten och den fina boendemiljön som finns i Sjöbo kommun, och invånarantalet ökar stadigt. Bland kommunens större orter kan nämnas Blentarp, Lövestad, och det av Fritiof Nilsson Piraten omskrivna Vollsjö. Sjöbo kommun har hela 15 naturreservat och tre strövområden. Vi har också Sveriges sydligaste skidort: Orebacken med skidlift! Kommunen har ett rikt näringsliv med drygt 1600 små och medelstora företag. TOMELILLA KOMMUN Tomelilla kommun har gott om trevliga naturmiljöer, med allt från böljande åkrar till vackra skogar. En del av dessa skogar har gjorts till skyddade naturreservat med markerade leder för vandring samt möjlighet att skåda fladdermöss, fåglar och även grodor. Kommunen erbjuder även ett varierat utbud av kulturupplevelser och aktiviteter för såväl barn som vuxna. Matupplevelser finner du på de många restauranger, caféer och gårdsbutiker med egenproducerade varor som finns i området. Med drygt invånare och registrerade företag är det tydligt att Tomelilla har ett levande näringsliv. Jordbruk, turism, handel och bygg är de dominerande näringarna. Tomelilla kommun gör satsningar i kommunen utefter ett långsiktigt tänk och med avsikt att binda samman landsbygden med tätorten. Foto: Annika Schimmele YSTAD KOMMUN Ystad med sina ca invånare är inte bara korsvirkesstaden med en medeltida stadskärna. Ystad är också fyra mil sandstrand, aktiva byar, kultur, bra kommunikationer och en blomstrande turism. Här finns ett varierat näringsliv med både tillverkningsföretag och tjänsteföretag i en lång rad olika branscher. Filmbranschen är en sådan med ca 100 företag kopplade till filmverksamhet i regionen. Direkttåg går till Köpenhamn och Pågatåget går till Malmö på 45 minuter och Lund på dryga timmen. Även de digitala förbindelserna är goda med Ystads satsning på fibernätet Öppet stadsnät, där både byar och Ystads tätort kopplas in.

12 KONTAKTA OSS Adress Europa Direkt Sydöstra Skåne Sjöbo Huvudbibliotek Gamla torg Sjöbo Kommun Telefon Web Sociala medier Europa Direkt Sydöstra Skåne täcker de fyra kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad, drygt 1700 km2 och invånare. Du är välkommen in under bibliotekets öppettider. Vid specifika frågor kan du kontakta oss för att boka ett möte. Medfinansieras av den Europeiska Unionen

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

Att använda EU-program som verktyg bakgrund. Halmstad, 22 maj 2014

Att använda EU-program som verktyg bakgrund. Halmstad, 22 maj 2014 Att använda EU-program som verktyg bakgrund Halmstad, 22 maj 2014 Vilka EU-program finns det? EU-program 2014-2020 Internationellt Nationellt Regionalt Kreativa Europa 1,3 miljarder Erasmus+ 14,7 miljarder

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Information om LEADER Sydöstra Skåne

Information om LEADER Sydöstra Skåne Information om LEADER Sydöstra Skåne LEADER Sydöstra Skåne Kristin Persson Verksamhetsledare, Leader Y-Ö lag@ystad-osterlenregionen.se Innehållsförteckning Leadermetoden Sammanfattning av den lokala utvecklingsstrategin

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

VILLKOR & URVALSKRITERIER

VILLKOR & URVALSKRITERIER VILLKOR & URVALSKRITERIER VERSION 2.0 Godkänd av LAG 2017-11-30 Godkänd av Jordbruksverket 2017-12-12 LEADER Sydöstra Skånes villkor och är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE VERSION 3.0 Godkänd av LAG 2019-02-13 Godkänd av Jordbruksverket 2019-02-14 Urvalskriterierna är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar samt

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

UTMANINGAR OCH OMVÄRLD

UTMANINGAR OCH OMVÄRLD UTMANINGAR OCH OMVÄRLD 22 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling Tiden står inte stilla, varken i Tomelilla kommun eller på någon annan plats. Allt hänger samman som ett flätat nätverk där

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011

EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 EU och regionerna: varför är de viktiga och för vem? Chrissie Faniadis 27 januari 2011 Vad vi ska gå igenom: EU:s policy struktur: varför regioner? EU:s regionalpolitik i stora drag Regionalpolitikens

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Kent Johansson Europaparlamentariker

Kent Johansson Europaparlamentariker Europa som möjlighetsskapare EU består av 500 miljoner invånare 25 000 Skara 400 Västra Götaland Europa 2020 EU:s utmaningar för en smart & hållbar tillväxt för alla Sysselsättning: 75% av 20-65-åringarna

Läs mer

Kommunförbundet Skåne EU & Bryssel

Kommunförbundet Skåne EU & Bryssel Kommunförbundet Skåne EU & Bryssel Brysselnätverket 31 augusti 2017 Johanna Haward, EU-samordnare Kristina Jauhiainen Larsson, Samordnare Brysselkontoret Välkomna till Hässleholm och Brysselnätverksträff!

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan?

Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan? Hur påverkar EU:s transportpolitik oss på hemmaplan? Ebba Bjerkander Ebba.bjerkander@centralsweden.be 2016.03.18 Kontoret Eva Björk Director - Påverkansarbete inom sammanhållningspolitik Ebba Bjerkander

Läs mer

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 Vi är många som vill förbättra infrastrukturen i sydöstra Skåne! Vi är så här många som pendlar ut: 14 435

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program

Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Möjligheter till finansiering inom EU:s fonder och program Strukturstöd ESF EU-stöd Regional konkurrenskraft och sysselsättning ERUF Sektorsprogram Konvergens A. Gränsöverskridande Central Baltic Norge-Sverige

Läs mer

EU-stöd, Program & fonder

EU-stöd, Program & fonder EU-stöd, Program & fonder Europa Direkt Mälardalen Europa Direkt Mälardalen Europa Direkt Mälardalen är ett informationskontor som ingår i nätverket Europe Direkt och vår uppgift är att sprida information

Läs mer

Kennet Johansson. ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna

Kennet Johansson. ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna Kennet Johansson ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna Europa 2020 Sammanhållningspolitiken 351,8 miljarder euro Regional utvecklingsstrategi Hösten 2013 Regering Våren 2014

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Upplägg 1. Mål, struktur, budget, m.m. 2. Åtgärder och delåtgärder 3. Uppföljning och utvädering 4. Stödprocesserna vad möter kunden och vad händer efter ansökan skickats

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet

Havs- och fiskeriprogrammet Havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 Gemensam fondförordning Partnerskapsöverenskommelse med EU-kommissionen Europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESI-fonderna) Horisontella förordningen 2015-12-18

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering Inledning Analysen är genomförd utifrån Kommunstyrelsens handlingsplan för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Analysen följer huvudsakligen den systematik som finns i dokumentet. Fokus för analysen är att

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Avgränsning av områden

Avgränsning av områden Avgränsning av områden Annelie Ström Jordbruksverket 036-15 63 28 annelie.strom@jordbruksverket.se Fyra fonder Socialfonden - ESF Regionala utvecklingsfonden - ERUF Landsbygdsfonden - EJFLU Havs- och fiskerifonden

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Europa 2020 en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla Ersätter Lissabonstrategin (2000 2010) Vision genom tre prioriteringar och fem mål Sju flaggskeppsinitiativ Hur hänger det ihop? Europa 2020

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Att bygga regional kapacitet Den Europeiska regionala utvecklingsfonden Märtha Puranen, programchef Madelen Nilsson, handläggare 2 Förvaltande myndigheter - Tillväxtverket (8+1 Regionalfondsprogram,

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019.

lathund Innehåll. för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. lathund för offentlig finansiering riktad till landsbygdsutvecklare 2019. Innehåll. Introduktion...2 Sammanställning...2 EU-medel landsbygdsutveckling, innovation, kultur, med mera...2 Jordbruksverket

Läs mer

Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman

Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman Ny struktur för Landsbygdsprogrammet 2014-2020 överordnat Växtlustteman EU 2020 är EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi. Den har tre prioriteringar om smart, hållbar och inkluderande tillväxt

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Har du en idé som utvecklar Södra Bohuslän?

Har du en idé som utvecklar Södra Bohuslän? Har du en idé som utvecklar Södra Bohuslän? Föreningar, företag och myndigheter kan söka stöd för landsbygdsutveckling hos Leader Södra Bohuslän. Projekten ska genomsyras av INNOVATION Leaderprojekt ska

Läs mer

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige

Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Välkomna till EUkommissionen! Charlotte Haentzel EU-kommissionen i Sverige Upplägg EU-kommissionens roll EU:s väg ur krisen Europa 2020 EU:s budget Tre nyckelaktörer Europeiska kommissionen främjar gemensamma

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Jobben först i möjligheternas Skåne

Jobben först i möjligheternas Skåne J O B B P R O G R A M F Ö R S K Å N E Jobben först i möjligheternas Skåne Socialdemokraterna i Region Skåne www.socialdemokratena.se/skane Vi socialdemokrater sätter jobben först. Jobb skapas genom att

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad. Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020

Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad. Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020 Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020 Inledning Innehållsförteckning Inledning 3 Vad är lokalt ledd utveckling genom leadermetoden?

Läs mer

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Urvalskriterierna är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar samt att säkerställa att de projekt som får stöd av lokalt ledd utveckling genom

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Ett socialt Europa Europeiska kommissionen Vad är den europeiska sysselsättningsstrategin? Alla behöver ett jobb. Vi

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012 VETA MER OM EU EU:s klimatåtgärder Klimatförändringen är en av de viktigaste frågorna just nu och EU har tänkt omfatta energi- och klimatpaket med de ambitiösa målen för 2020. Man kallar det ClimateAction

Läs mer

Ny programperiod 2014-2020

Ny programperiod 2014-2020 Ny programperiod 2014-2020 Nord blickar framåt, Levi 17-18.9.2013 Dorota Witoldson, Europeiska kommissionen 1 Gränsöverskridande Samarbete / Interreg 2007-2013 2 Interreg vem gör vad? PARTNERSKAP KOM:

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen 8.3.2018 A8-0048/21 21 Skäl Da (nytt) Da. I enlighet med artikel 8 i EUFfördraget ska EU främja jämställdhet mellan kvinnor och män och säkerställa jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet som en

Läs mer

Förstudie Europeiska socialfonden 2014

Förstudie Europeiska socialfonden 2014 Förstudie Europeiska socialfonden 2014 Hur använder vi Socialfondens resurser på ett bättre sätt än tidigare för att öka sysselsättningen i Västmanland? Länsstyrelsen genomför, med stöd av ESF-rådet och

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling , som samfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, är ett hållbart och

Läs mer

Sammanhållningspolitiken. Att investera i regioner: Lena Andersson Pench, Direktör Europeiska kommissionen DG Regional-o stadspolitik

Sammanhållningspolitiken. Att investera i regioner: Lena Andersson Pench, Direktör Europeiska kommissionen DG Regional-o stadspolitik Sammanhållningspolitiken Att investera i regioner: Sammanhållningspolitiken Lena Andersson Pench, Direktör Europeiska kommissionen DG Regional-o stadspolitik En allt mer turbulent omvärld - några Megatrender:

Läs mer