Tillsyn enligt datalagen (1973:289)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn enligt datalagen (1973:289)"

Transkript

1 Datum Dnr Rikspolisstyrelsen Per Thollin Box STOCKHOLM Tillsyn enligt datalagen (1973:289) 1. Ni bereds möjlighet att senast den 14 december 2007 inkomma med en åtgärdsplan och därtill hörande tidplan utvisande vilka åtgärder Ni avser att vidta för att efterfölja gallringsföreskrifter meddelade av Datainspektionen med stöd av 6 och 18 datalagen (1973:289) avseende fingeravtrycksregistret (beslut den 1 december 2005 dnr ) och signalements- och känneteckensregistret (beslut den 20 juni 2006 dnr ) 2. Nu gällande gallringsföreskrifter för signalements- och känneteckensregistret är endast giltiga till och med den 31 december Datainspektionen överväger att förlänga dessa föreskrifter med ett år. Ni bereds möjlighet att inom samma tid som ovan yttra Er över detta. Ärendets bakgrund Datainspektionen uppmärksammades under 2005 på att Rikspolisstyrelsen (RPS) inte gallrade fingeravtrycksregistret och signalements- och känneteckensregistret. Med anledning av detta inledde inspektionen tillsyn mot RPS, dnr och I tillsynsärendena kunde det konstateras att giltiga gallringsbestämmelser saknades för dessa register sedan polisregisterkungörelsen (1969:38) upphävdes den 1 januari I samråd med RPS utarbetades gallringsbestämmelser för de båda registren. Datainspektionen meddelade gallringsföreskrifter med stöd av 6 och 18 datalagen den 1 december 2005 (fingeravtrycksregistret) och den 20 juni 2006 (signalements- och känneteckensregistret). P.g.a. signalements- och känneteckensregistrets ålderdomliga tekniska uppbyggnad meddelades på RPS begäran olika bestämmelser för de båda registren. Besluten har vunnit laga kraft. Förevarande ärende inleddes för att följa upp RPS tillämpning av de meddelade gallringsbestämmelserna. Datainspektionen har den 2 oktober 2007 genomfört en inspektion hos RPS. RPS har beretts möjlighet att yttra sig över inspektionsprotokollet och har härvid uppgett att man inte har några synpunkter på protokollet. Postadress: Box 8114, STOCKHOLM E-post: datainspektionen@datainspektionen.se Besöksadress: Fleminggatan 14, plan 9 Telefon: Webbplats: Telefax:

2 2 (11) Tillämplig lag Fingeravtrycksregistret och signalements- och känneteckensregistret förs av RPS med stöd av tillstånd meddelat av Datainspektionen den 23 december 1974 (dnr respektive ). Enligt punkten 2 i övergångsbestämmelserna till polisdatalagen (1998:622) gäller för de personregister, som den 24 oktober 1998 fördes med Datainspektionens tillstånd, bestämmelserna i datalagen (1973:289) till och med den 31 december Datalagen är således tillämplig beträffande fingeravtrycksregistret och signalements- och känneteckensregistret. Överväganden Datainspektionen konstaterar att de av inspektionen meddelade gallringsföreskrifterna inte följs av RPS och att RPS inte heller har vidtagit några åtgärder för att efterleva dessa, detta trots att det har förflutit nästan två år sedan de meddelades. Av den genomförda inspektionen framgår att denna underlåtenhet inte är orsakad av tekniska problem utan att det handlar om interna prioriteringar hos RPS. Av utredningen i ärendet framgår att den nationella fingeravtrycksavdelningen vid RPS, som ansvarar för driften av de båda här aktuella registren, inte vidtagit några åtgärder i anledning av gallringsföreskrifterna avseende fingeravtrycksregistret. Vidare framgår att den nationella fingeravtrycksavdelningen har ansökt om interna medel för arbetet med att möjliggöra gallring enligt punkterna 1-3 i gallringsbestämmelserna för signalements- och känneteckensregistret. Några medel har dock inte tilldelats detta arbete. Nationella fingeravtrycksavdelningen har även beställt en förändring av RAR för att kunna efterleva punkten 5 i dessa gallringsbestämmelser. Huruvida arbetet har påbörjats eller medel har tilldelats detta arbete är oklart. RPS har sålunda underlåtit att följa de meddelade gallringsföreskrifterna. De båda registren innehåller integritetskänsliga uppgifter som i inte ringa omfattning avser personer som har frikänts av domstol eller där förundersökningen lagts ned. Uppgifterna har vidare en omfattande spridning som genom den pågående utvecklingen av det internationella polissamarbetet kan förväntas öka kraftigt. I detta sammanhang är det även av intresse att gallringsbestämmelserna utarbetades i samråd med RPS. Sammantaget anser Datainspektionen att bristerna i RPS hantering av de båda registren är allvarliga. Om skydd mot otillbörligt intrång i den personliga integriteten inte kan åstadkommas på annat sätt kan Datainspektionen enligt 18 2 st. datalagen ytterst återkalla tillstånd att föra personregister. Till följd av den stora betydelse som här aktuella register har för brottsbekämpningen bör dock RPS i första hand ges tillfälle att åtgärda de konstaterade bristerna avseende gallring. Datainspektionen ger därför RPS möjlighet att till Datainspektionen redovisar en åtgärdsplan för hur styrelsen snarast skall kunna tillämpa gällande gallringsbestämmelser.

3 3 (11) Avslutningsvis vill Datainspektionen erinra om att den som enligt 20 p. 2 datalagen uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot föreskrifter som meddelats enligt 6 och 18 datalagen döms till böter eller fängelse i högst ett år. Göran Gräslund Jens Västberg Bilagor: 1. Beslut om gallringsföreskrifter för fingeravtrycksregistret, dnr Beslut om gallringsföreskrifter för signalements- och känneteckensregistret, dnr Kopia till: 1. Rikspolischefen Stefan Strömberg, Box , STOCKHOLM 2. Personuppgiftsombudet Mats-Ove Edvinsson, Box , STOCK- HOLM 3. Justitiedepartementet, Annika Waller, STOCKHOLM

4 4 (11) Bilaga 1 Beslut Dnr Ert Dnr RKP /05 Rikspolisstyrelsen Box STOCKHOLM Beslut efter tillsyn enligt datalagen (1973:289) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att det, vid sidan av datalagens allmänna bestämmelse, saknas formellt giltiga gallringsbestämmelser för Rikspolisstyrelsens fingeravtrycksregister. Med anledning av detta meddelar Datainspektionen följande föreskrifter avseende gallring av uppgifter i registret. Uppgifter i fingeravtrycksregistret om en misstänkt person skall gallras när förundersökning eller åtal mot personen läggs ned eller när åtal ogillas. Uppgifterna får dock bevaras längre om andra uppgifter om den registrerade skall behandlas med stöd av 10 eller 11 polisdatalagen (1998:622). När dessa uppgifter gallras skall även uppgifter i fingeravtrycksregistret gallras. Om den registrerade döms skall uppgifterna i registret gallras senast vid den tidpunkt då uppgifterna gallras ur belastningsregistret enligt lagen (1998:620) om belastningsregister. Med detta beslut avslutas ärendet. Datainspektionen kommer att följa upp gallringen i fingeravtrycksregistret med en inspektion hos Rikspolisstyrelsen under Redogörelse för tillsynsärendet Datainspektionen har uppmärksammat flera artiklar i massmedia enligt vilka mellan och personer finns kvar i polisens fingeravtrycksregister trots att de skulle ha gallrats. Med anledning av detta har Datainspektionen inlett tillsyn mot Rikspolisstyrelsen, som yttrat sig.

5 5 (11) Rikspolisstyrelsens yttranden Rikspolisstyrelsen har i sitt första yttrande uppgett i huvudsak följande. Polisdatalagen trädde i kraft den 1 april I lagen finns bestämmelser (31 ) om gallring av uppgifter i fingeravtrycksregistret. Enligt polisdatalagens övergångsbestämmelser gäller bestämmelserna i datalagen (1973:289) till och med den 31 december 2005 för de personregister som den 24 oktober 1998 fördes med Datainspektionens tillstånd. För ett sådant register skall dock 6-8 i polisdatalagen gälla från ikraftträdandet. Eftersom fingeravtrycksregistret den 24 oktober 1998 fördes med Datainspektionens tillstånd ska polisdatalagens bestämmelser om gallring inte börja tillämpas på registret förrän den 1 januari Hänvisningen till datalagen innebär att registret även fortsättningsvis regleras av Datainspektionens tillstånd och att registret således skall föras i enlighet med datalagen och de föreskrifter som Datainspektionen meddelat. I Datainspektionens tillstånd finns inga föreskrifter om gallring. I tillståndet konstaterar Datainspektionen att registret utgör ett så kallat polisregister och att gallringsbestämmelser för denna typ av register ges i 14 polisregisterkungörelsen (1969:38). Den kungörelsen upphävdes dock den 1 januari Enligt Rikspolisstyrelsen saknas således formellt giltiga bestämmelser om gallring av uppgifter i fingeravtrycksregistret, sannolikt till följd av ett lagtekniskt förbiseende. Rikspolisstyrelsen har i den komplicerade rättsliga situation som föreligger så långt möjligt tillämpat de upphävda bestämmelserna i 14 polisregisterkungörelsen. Detta innebär att rutinmässig gallring idag endast sker när en registrerad har avlidit eller när det förflutit 80 år från den registrerades födelseår. Övrig gallring sker manuellt när uppgifter motsvarande gallringskriterierna i bestämmelsen kommer in till registeradministrationen. Det vanligaste är att sådana uppgifter inkommer genom att den registrerade själv påtalar dessa. Rikspolisstyrelsen har inte lyckats finna någon teknisk lösning för kommunikation mellan å ena sidan belastningsregistret och misstankeregistret, å andra sidan fingeravtrycksregistret. Registrens tekniska beskaffenhet har därmed hindrat Rikspolisstyrelsen från att införa en automatiserad rutin för gallring. Den gallring som sker idag motsvarar inte vad som kommer att gälla när gallringsbestämmelserna i polisdatalagen träder i kraft. Rikspolisstyrelsen har under hösten 2004 gjort en framställning till regeringen om ändring av bestämmelserna om gallring av uppgifter i fingeravtrycks- och signalementsregistren. Ett nytt moderniserat fingeravtrycksregister planeras att bli infört sommaren Det nya registret kommer att vara förberett för att uppfylla kommande gallringsbestämmelser, oavsett om de kommer att vara i enlighet med verksamhets- och effektivitetskrav eller kommer att kräva samkörningar och rapporteringsrutiner med andra register/system. Datainspektionen har, som en del av handläggningen av ärendet, berett Rikspolisstyrelsen möjlighet att yttra sig över ett förslag till gallringsföreskrifter. Förslaget utgår från den upphävda bestämmelsen i 14 polisregisterkungörelsen. Rikspolisstyrelsen har i denna del anfört följande. Det

6 6 (11) nya fingeravtrycksregistret kommer att driftsättas under oktober Det nya systemet skiljer sig på väsentliga punkter från det gamla, bland annat överförs fingeravtrycken på elektronisk väg genom en bildfil från polismyndigheterna till Rikspolisstyrelsen. Enligt Rikspolisstyrelsen införs därför det nya systemet med stöd av personuppgiftslagen och polisdatalagen och regleras av gallringsbestämmelserna i 31 polisdatalagen. Gallring enligt den bestämmelsen förutsätter att information kan erhållas från belastnings- och misstankeregistret som förs av Rikspolisstyrelsen. Ett arbete pågår för att skapa rutiner som möjliggör att nödvändiga uppgifter från dessa register kan föras över till fingeravtryckssystemet. Detta system är byggt så att uppgifterna kan tas emot. Eftersom det nya fingeravtryckssystemet regleras av bestämmelserna i personuppgiftslagen och polisdatalagen saknas, enligt Rikspolisstyrelsen, förutsättningar att meddela föreskrifter för det nya systemet med stöd av datalagen. Rikspolisstyrelsen finner inte heller att de föreslagna bestämmelserna är vare sig ändamålsenliga eller lämpliga för det nya fingeravtryckssystemet. Skäl för beslutet Datainspektionen meddelade år 1976 tillstånd för Rikspolisstyrelsen att föra fingeravtrycksregistret (dnr ). I beslutet meddelades inga föreskrifter om gallring, istället hänvisades till 14 polisregisterkungörelsen. Några föreskrifter om gallring har inte heller meddelats senare. Efter det att polisregisterkungörelsen upphävts saknas, utöver den generella gallringsbestämmelsen i 12 datalagen, formellt giltiga bestämmelser om gallring av uppgifter i fingeravtrycksregistret. Undantaget i övergångsbestämmelserna till polisdatalagen gällde ursprungligen till och med den 30 september 2001 men har förlängts två gånger, senast till den 31 december Bakgrunden till förlängningarna har varit eventuella lagändringar som Polisdatautredningens arbete kan resultera i. Det föreligger nu ett förslag att ytterligare förlänga undantaget till den 31 december 2007 (prop. 2005/06:29, s. 8). Rikspolisstyrelsen anser att det nya fingeravtryckssystemet kommer att innebära att registret regleras av bestämmelserna i personuppgiftslagen och polisdatalagen. Ett personregister är, enligt 1 datalagen, ett register, förteckning eller andra anteckningar som förs med hjälp av automatisk databehandling och som innehåller personuppgift som kan hänföras till den som avses med uppgiften. Personregisterbegreppet tar, som Datainspektionen uppfattar saken, i första hand sikte på uppgiftssamlingen, inte på tekniska frågor som med vilken teknik uppgifterna överförs till registret. Vad Rikspolisstyrelsen anfört beträffande byte av system innebär därför inte att de uppgifter som kommer att finnas i det nya systemet utgör ett annat personregister än det som den 24 oktober 1998 fördes med Datainspektionens tillstånd. Enligt Datainspektionens mening ska fingeravtrycksregistret således, även efter systembytet, föras med stöd av tillståndet från år Det förhållandet att fingeravtrycksregistret ska föras med stöd av Datainspektionens tillstånd innebär att datalagen fortfarande gäller beträffande registret. Därmed gäller alla bestämmelser i datalagen för registret (jfr prop.

7 7 (11) 2000/01:91, s. 9 och prop. 2002/03:144, s. 12). Datainspektionen kan således med stöd av datalagen meddela föreskrifter för registret om bevarande och gallring av personuppgifter. Med anledning av att det saknas särskilda gallringsbestämmelser för fingeravtrycksregistret finner Datainspektionen skäl att meddela sådana föreskrifter. Angående innehållet i gallringsbestämmelserna har Datainspektionen, i det regleringsmässiga tomrum som uppstått, övervägt två möjliga utgångspunkter för föreskrifterna. Föreskrifterna kan antingen ha den tidigare gällande bestämmelserna i 14 polisregisterkungörelsen som utgångspunkt eller den ännu inte ikraftträdda bestämmelserna i 31 polisdatalagen. Datainspektionen har noterat Rikspolisstyrelsens uppfattning att bestämmelserna i polisregisterkungörelsen vare sig är ändamålsenliga eller lämpliga att införa. Mot bakgrund av detta samt att bestämmelserna i polisdatalagen tar nödvändig hänsyn till den enskildes integritet meddelar Datainspektionen föreskrifter med utgångspunkt från dessa. Hur man överklagar Om ni vill överklaga beslutet ska ni skriva till Datainspektionen. Ange i skrivelsen vilket beslut som överklagas och den ändring som ni begär. Överklagandet ska ha kommit in till Datainspektionen senast tre veckor från den dag ni fick del av beslutet för att kunna prövas. Datainspektionen sänder överklagandet vidare till regeringen för prövning om inspektionen inte själv ändrar beslutet på det sätt ni har begärt. Även Justitiekanslern får överklaga beslutet för att ta tillvara allmänna intressen. Tiden för överklagandet för Justitiekanslern räknas från den dag denne fick del av beslutet. Detta beslut har fattats av generaldirektören Göran Gräslund i närvaro av chefsjuristen Leif Lindgren, tillsynsdirektören Britt-Marie Wester samt byrådirektörerna Ulrika Nilsson och David Säfwe, föredragande. Göran Gräslund David Säfwe Kopia till: 1. Justitiekanslern 2. Riksarkivet (för kännedom) 3. Anders Fällgren, Rikskriminalpolisen, Box 12256, STOCKHOLM 4. Personuppgiftsombudet Matts Dahlberg, Rikspolisstyrelsen, Box 12256, STOCKHOLM

8 8 (11) Bilaga 2 Beslut Dnr Ert Dnr USE /05 Rikspolisstyrelsen Box STOCKHOLM Beslut efter tillsyn enligt datalagen (1973:289) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att det, vid sidan av datalagens allmänna bestämmelse, saknas formellt giltiga gallringsbestämmelser för Rikspolisstyrelsens signalements- och känneteckensregister. Med anledning av detta meddelar Datainspektionen följande föreskrifter avseende gallring av uppgifter i registret; Uppgifter om en person i signalements- och känneteckensregistret ska gallras senast, 1. när registrering skett på grund av misstanke om brott för vilket det inte föreskrivs strängare straff än två års fängelse, tio år efter den dag registreringen skett, 2. när registrering skett på grund av misstanke om brott för vilket det föreskrivs strängare straff än två års fängelse men inte strängare straff än åtta års fängelse, femton år efter den dag registreringen skett, 3. när registrering skett på grund av misstanke om brott för vilket det föreskrivs strängare straff än åtta års fängelse, tjugofem år efter den dag registreringen skett, 4. när åtal ogillats genom dom, som vunnit laga kraft, och den registrerade personen därefter skriftligen begärt att hans uppgifter ska gallras, en månad efter den dag en sådan begäran inkom till Rikspolisstyrelsen, 5. när förundersökning lagts ner med beslutsmotiveringen gärningen ej brott eller misstänkt oskyldig, en månad efter den dag förundersökningen lades ner, 6. åttio år efter den registrerade personens födelseår, eller 7. då den registrerade personen har avlidit. Om det före utgången av den tid som anges i punkt 1, 2, 3 eller 4 har gjorts anteckning om misstanke om något nytt brott behöver ingen av uppgifterna beträffande personen gallras förrän den senaste av dessa gallringstidpunkter inträder.

9 9 (11) Beslutet gäller till och med den 31 december Med detta beslut avslutas ärendet. Datainspektionen kommer att följa upp gallringen i signalements- och känneteckensregistret med en inspektion hos Rikspolisstyrelsen under hösten Redogörelse för tillsynsärendet Datainspektionen inledde i december 2005 tillsyn enligt datalagen mot Rikspolisstyrelsen angående gallring i polisens signalements- och känneteckensregister. Rikspolisstyrelsen har inkommit med yttranden i ärendet. Rikspolisstyrelsens yttranden Rikspolisstyrelsen har i sitt första yttrande uppgett i huvudsak följande. Signalements- och känneteckensregistret förs med stöd av Datainspektionens tillståndsbeslut från Tillståndet innehåller inte några föreskrifter om gallring men Datainspektionen konstaterar att registret utgör ett s.k. polisregister och att gallringsbestämmelser för denna typ av register ges i 14 polisregisterkungörelsen (1969:38). Polisregisterkungörelsen upphävdes den 1 januari Den 1 april 1999 trädde polisdatalagen (1998:662) i kraft. I polisdatalagens övergångsbestämmelser anges att för de personregister som den 24 oktober 1998 fördes med Datainspektionens tillstånd gäller bestämmelserna i datalagen. Tiden för övergångsbestämmelserna har förlängts och gäller till och med den 31 december Då formellt giltiga bestämmelser om gallring i signalements- och känneteckensregistret saknas, har Rikspolisstyrelsen valt att så långt det är möjligt tillämpa den upphävda bestämmelsen i 14 polisregisterkungörelsen. Registret gallras idag manuellt när en registrerad har avlidit. Därutöver sker årliga gallringskörningar då personer över 80 år samt registreringar där inga nya brott tillförts de senaste 20 åren gallras. Vissa grövre brott, t.ex. mord och våldtäkt, är undantagna från denna gallring. Nästa gallring är planerad till andra kvartalet 2006 och då kommer dokument innehållande brott som inte är grova, t.ex. stöld och skadegörelse, och där inget nytt brott tillförts de senaste 10 åren, att gallras. I övrigt genomförs manuella gallringar t.ex. efter prövning på framställan från en enskild person. Rikspolisstyrelsen har inte lyckats finna någon teknisk lösning för kommunikation mellan å ena sidan belastningsregistret, och å den andra sidan signalements- och känneteckensregistret. Det är därmed inte möjligt att automatiskt gallra uppgifter i signalements- och känneteckensregistret när uppgifterna gallras i belastningsregistret. Det nuvarande signalements- och känneteckensregistret är detsamma som det ursprungliga systemet från 1970-talet. Någon teknisk revidering eller förnyelse har inte genomförts. Det innebär svårigheter att införa nya regler och rutiner utan att registerkvaliteten försämras. Konsekvenserna av förändringar i så gamla system är svåra att överblicka och förutse. Polisdatalagen innehåller bestämmelser om gallring av signalements- och känneteckensregistret. Dessa bestämmelser är emellertid inte ändamålsenliga

10 10 (11) för polisens brottsspanings- och identifieringsverksamhet. Rikspolisstyrelsen har därför den 25 oktober 2004 gjort en framställning till regeringen om ändring av reglerna för gallring av uppgifter i fingeravtrycks- och signalementsregistren. Av framställningen framgår bl.a. att reglerna för närvarande är så utformade att registren inte på ett nöjaktigt sätt kan tillgodose polisens behov av identifieringsuppgifter i den brottsutredande verksamheten. Det hänger i allt väsentligt samman med att reglerna är kopplade till gallringsregler för andra register som förs för andra ändamål. Enligt Datainspektionens tillståndsbeslut är ändamålet för signalements- och känneteckensregistret följande; Registret används som hjälpmedel i brottsspaningssammanhang främst för identifiering av okända personer efter av målsägare och vittnen gjorda beskrivningar. Rikspolisstyrelsen gör den bedömningen att om registret skulle gallras enligt bestämmelserna i polisdatalagen skulle registret inte kunna användas fullt ut för det ändamål för vilket det infördes. I avvaktan på ny polisdatalag föreslår Rikspolisstyrelsen att uppgifter i signalements- och känneteckensregistret gallras då den registrerade personen avlidit, då den registrerade personen fyllt 80 år och när uppgiften avser brott som inte är grova, t.ex. skadegörelse och stöld, efter tio år om ingen anteckning om nya brott påförts under perioden. Datainspektionen har, som en del av handläggningen av ärendet, berett Rikspolisstyrelsen möjlighet att yttra sig över ett förslag till gallringsföreskrifter. Förslaget utgår från Rikspolisstyrelsens eget förslag till gallring. Rikspolisstyrelsen finner de föreslagna gallringsbestämmelserna lämpliga och möjliga att genomföra med undantag för att tidpunkten för gallring av tekniska skäl endast kan räknas från registreringsdatum. Skäl för beslutet Datainspektionen meddelade år 1976 tillstånd för Rikspolisstyrelsen att föra signalements- och känneteckensregistret (dnr ). I beslutet meddelades inga föreskrifter om gallring, istället hänvisades till 14 polisregisterkungörelsen. Några föreskrifter om gallring har inte heller meddelats senare. Efter det att polisregisterkungörelsen upphävts saknas, utöver den generella gallringsbestämmelsen i 12 datalagen, formellt giltiga bestämmelser om gallring av uppgifter i signalements- och känneteckensregistret. Undantaget i övergångsbestämmelserna till polisdatalagen gällde ursprungligen till och med den 30 september 2001 men har förlängts tre gånger, senast till den 31 december Bakgrunden till förlängningarna har varit eventuella lagändringar som Polisdatautredningens arbete kan resultera i. Det förhållandet att signalements- och känneteckensregistret förs med stöd av Datainspektionens tillstånd innebär att datalagen fortfarande gäller beträffande registret. Därmed gäller alla bestämmelser i datalagen för registret (jfr prop. 2000/01:91, s. 9 och prop. 2002/03:144, s. 12). Datainspektionen kan således med stöd av datalagen meddela föreskrifter för registret om bevarande och gallring av personuppgifter. Med anledning av att det saknas särskilda gallringsbestämmelser för signalements- och känneteckensregistret finner Datainspektionen skäl att meddela sådana föreskrifter.

11 11 (11) Personuppgifter i polisens register är mycket integritetskänsliga. Det är därför av stor vikt att uppgifter som inte längre behövs för sitt ändamål gallras. Att meddela föreskrifter om gallring av signalements- och känneteckensregistret med utgångspunkt i bestämmelserna i den tidigare gällande 14 polisregisterkungörelsen eller i den inte ännu ikraftträdda 31 polisdatalagen är på grund av registrets tekniska beskaffenhet inte lämpligt. Det av Datainspektionen utarbetade förslaget till gallringsföreskrifter har däremot av Rikspolisstyrelsen bedömts vara möjligt att genomföra. Datainspektionen anser inte att dessa gallringsföreskrifter är helt tillfredsställande ur ett integritetsperspektiv. Med hänsyn till de tekniska begränsningar som finns i systemet och att bestämmelserna endast kommer att gälla under en övergångsperiod, fram till att lagstiftaren anger vilka gallringsrutiner som ska gälla för registret, är detta emellertid en godtagbar lösning. Hur man överklagar Om ni vill överklaga beslutet ska ni skriva till Datainspektionen. Ange i skrivelsen vilket beslut som överklagas och den ändring som ni begär. Överklagandet ska ha kommit in till Datainspektionen senast tre veckor från den dag ni fick del av beslutet för att kunna prövas. Datainspektionen sänder överklagandet vidare till regeringen för prövning om inspektionen inte själv ändrar beslutet på det sätt ni har begärt. Även Justitiekanslern får överklaga beslutet för att ta tillvara allmänna intressen. Tiden för överklagandet för Justitiekanslern räknas från den dag denne fick del av beslutet. Detta beslut har fattats av generaldirektören Göran Gräslund i närvaro av tillsynsdirektören Britt-Marie Wester samt byrådirektören Ulrika Nilsson, föredragande. Göran Gräslund Ulrika Nilsson Kopia till: 5. Justitiekanslern 6. Riksarkivet (för kännedom) 7. Catharina Kihlefelt Bondesson, Justitiedepartementet, STOCKHOLM 8. Anders Fällgren, Rikskriminalpolisen, Box 12256, STOCKHOLM 9. Personuppgiftsombudet Matts Dahlberg, Rikspolisstyrelsen, Box 12256, STOCKHOLM

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Polismyndighetens behandling av personuppgifter i belastningsregistret och misstankeregistret

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Polismyndighetens behandling av personuppgifter i belastningsregistret och misstankeregistret Beslut Diarienr 1 (8) 2015-04-27 1259-2014 1260-2014 Ert diarienr A218.732/2014 Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Polismyndighetens behandling av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Polisdatalag; utfärdad den 11 juni 1998. SFS 1998:622 Utkom från trycket den 24 juni 1998 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Polismyndighetens nya allmänna spaningsregister

Polismyndighetens nya allmänna spaningsregister Samrådsyttrande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2017-03-29 Dnr 232-2016 Polismyndighetens nya allmänna spaningsregister 1. SAMMANFATTNING Polismyndigheten har begärt samråd avseende införandet

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2005-03-09 1978-2004 ICA Sverige AB 721 84 VÄSTERÅS Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att ICA Sverige AB i kassasystemet

Läs mer

Tillsyn enligt polisdatalagen (2010:361) och personuppgiftslagen (1998:204) av Polismyndighetens personuppgiftsbehandling i fingeravtrycksregistret

Tillsyn enligt polisdatalagen (2010:361) och personuppgiftslagen (1998:204) av Polismyndighetens personuppgiftsbehandling i fingeravtrycksregistret Beslut Diarienr 1 (9) 2016-11-28 997-2016 Ert diarienr A241.260/2016 Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Tillsyn enligt polisdatalagen (2010:361) och personuppgiftslagen (1998:204) av Polismyndighetens

Läs mer

Personuppgiftsansvar för behandling av personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR

Personuppgiftsansvar för behandling av personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-09-04 Dnr 37-2013 Personuppgiftsansvar för behandling av personuppgifter i det centrala kriminalunderrättelseregistret, KUR 1 SAMMANFATTNING Det centrala

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag Beslut Dnr 2008-07-02 632-2008 Eslövs Bostads AB Box 225 241 23 Eslöv Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1579-2010 Socialnämnden i Botkyrka Kommun 147 785 Tumba Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2015-02-18 Dnr 2095-2014 Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datum Diarienr 2011-10-05 466-2011 Likviditetskontroll Kreditfakta i Norrköpings KB Linköpingsvägen 55 602 36 Norrköping Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datainspektionens

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:15

Regeringens proposition 2008/09:15 Regeringens proposition 2008/09:15 Övergångsbestämmelserna till polisdatalagen Prop. 2008/09:15 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 11 september 2008 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Polisdataförordning; utfärdad den 28 oktober 2010. SFS 2010:1155 Utkom från trycket den 9 november 2010 Regeringen föreskriver följande. Allmän bestämmelse 1 I denna förordning

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datum Dnr 2007-12-12 1118-2007 Stensjö Fastigheter Fastighetsexpeditionen Västanvindsgatan 6 C 417 17 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datainspektionens

Läs mer

Förlängd övergångstid för tillämpning av vissa bestämmelser i polisdatalagen

Förlängd övergångstid för tillämpning av vissa bestämmelser i polisdatalagen Promemoria Förlängd övergångstid för tillämpning av vissa bestämmelser i polisdatalagen Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att punkten 5 i övergångsbestämmelserna till polisdatalagen

Läs mer

2012-12-12 1668-2012. Polismyndigheten i Uppsala län Box 3007 750 03 UPPSALA. Datainspektionen meddelar följande BESLUT

2012-12-12 1668-2012. Polismyndigheten i Uppsala län Box 3007 750 03 UPPSALA. Datainspektionen meddelar följande BESLUT BESLUT Diarienr 2012-12-12 1668-2012 Polismyndigheten i Uppsala län Box 3007 750 03 UPPSALA Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) och polisdatalagen (2010:361) avseende publicering av bilder på

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) mot IOGT-NTO behandling av uppgifter i medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) mot IOGT-NTO behandling av uppgifter i medlemsregister Beslut Dnr 2008-08-06 217-2008 IOGT-NTO Box 128 25 112 97 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) mot IOGT-NTO behandling av uppgifter i medlemsregister Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert.

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Beslut Diarienr 2013-03-15 1049-2012 Socialnämnden i Umeå kommun Skolgatan 31 A 901 84 Umeå Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Datainspektionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om belastningsregister; SFS 1998:620 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Belastningsregister 1

Läs mer

Uppföljning av Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret avseende gallring av och tillgången till uppgifter

Uppföljning av Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret avseende gallring av och tillgången till uppgifter Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2018-02-20 Dnr 157-2017 Uppföljning av Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret avseende gallring av och tillgången

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2005-12-22 1162-2005 Ert Dnr USE 171 3299/05 Rikspolisstyrelsen Box 12256 102 26 STOCKHOLM Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1319-2013 Västmanlands tingsrätt Box 40 721 04 Västerås Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datum Dnr 2007-11-05 535-2007 Fitnesss24Seven Box 2022 220 20 Lund Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datainspektionens beslut Datainspektionen avslutar ärendet.

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Beslut Diarienr 1 (5) 2016-09-02 953-2016 Visma Collectors AB Box 1173 251 11 Helsingborg Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Datainspektionen meddelar

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen 200 Datum Diarienr 2009 05 13 92 2009 Bolagsverket 851 81 Sundsvall Tillsyn enligt personuppgiftslagen Beslut Datainspektionen bedömer att Bolagsverket med stöd av en intresseavvägning enligt 10 punkten

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-12-15 Dnr 47-2015 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i signalementsregistret 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet; SFS 2001:85 Utkom från trycket den 20 mars 2001 utfärdad den 8 mars 2001. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert.

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Beslut Diarienr 2013-03-15 1048-2012 Kommunstyrelsen Älvsbyns kommun 942 85 Älvsbyn Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Datainspektionens beslut

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn Datum Diarienr 2014-01-23 1842-2013 Kyrkostyrelsen Svenska kyrkan 751 70 Uppsala Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av icke kyrkotillhöriga barn Datainspektionens beslut

Läs mer

Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6)

Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6) Yttrande Diarienr 2010-08-19 838-2010 Ert diarienr Ju 2010/3907/L4 Justitiedepartementet Enheten för allmän ordning och säkerhet Att: NN 103 33 STOCKHOLM Promemorian Vissa frågor om vapenlagen (Ds 2010:6)

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1079-2013 AB Stångåstaden Box 3300 580 03 Linköping Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut AB Stångåstaden har behandlat känsliga

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i underrättelseverksamheten

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i underrättelseverksamheten Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-09-02 Dnr 31-2015 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i underrättelseverksamheten vid Polisregion Nord 1. SAMMANFATTNING Nämndens granskning

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen Beslut Dnr 2008-03-26 1202-2007 Tyco Electronics Svenska AB Ombud: Jur. Kand. Patrik Ottosson Maqs Law Firm Advokatbyrå AB Box 119 18 404 39 GÖTEBORG Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) BESLUT Dnr 2006-02-24 1344-2005 Svenska Bankföreningen Box 7603 103 94 Stockholm Såsom ombud för: Se bilaga. Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204); behandling av personuppgifter för kontroll av anställda

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204); behandling av personuppgifter för kontroll av anställda Beslut Dnr 2007-06-27 87-2007 Carlsberg Sverige AB Bryggerivägen 10 161 86 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204); behandling av personuppgifter för kontroll av anställda Beslut Datainspektionen

Läs mer

Undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) BESLUT Dnr 2008-03-18 1402-2007 Svenska Bankföreningen Att: Marie-Louise Ulfward Box 7603 103 94 STOCKHOLM Såsom ombud för: Se bilaga. Undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09-09 685-2008 Produktionsnämnden för vård och bildning Uppsala kommun 753 75 UPPSALA Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Regeringens proposition 1997/98:97

Regeringens proposition 1997/98:97 Regeringens proposition 1997/98:97 Polisens register Prop. 1997/98:97 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den 12 mars 1998 Thage G Peterson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2011-04-13 352-2011 SJ AB 105 50 STOCKHKOLM Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen meddelar undantag från förbudet

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) BESLUT Dnr 2005-04-27 1917-2004 Advokatfirman Glimstedt Catarina Granell-Hagsten Box 16108 103 22 Stockholm Såsom ombud för: AB Svensk Pantbelåning Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 877-2010 TioHundra AB Box 905 761 29 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundra AB 1. I Procapita genom direktåtkomst

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1890-2014 Inkasso AB Marginalen Box 26134 100 41 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Inkasso AB Marginalen

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1398-2012 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1898-2014 Visma Collectors AB Box 1173 251 11 Helsingborg Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Visma Collectors

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Dnr 2008-06-23 473-2008 Stadsdelsnämnden Södra Innerstaden, Malmö stad Box 7070 200 42 Malmö samt via e-post och fax sodrainnerstaden@malmo.se 040-346460 Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen

Läs mer

Nämnden bedömer att den granskade personuppgiftsbehandlingen är förenlig med PDL:s bestämmelser.

Nämnden bedömer att den granskade personuppgiftsbehandlingen är förenlig med PDL:s bestämmelser. Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-12-12 Dnr 98-2013 Polismyndigheten i Skånes behandling av känsliga personuppgifter inom ramen för satsningen mot livsstilskriminellas brottslighet

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i utredningsverksamheten

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i utredningsverksamheten SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2018-06-14 Dnr 29-2018 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i utredningsverksamheten 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Polisens tillgång till signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet (Ds 2011:44)

Polisens tillgång till signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet (Ds 2011:44) Yttrande Diarienr 2012-03-08 1813-2011 Ert diarienr JU2011/8745/L4 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Polisens tillgång till signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet (Ds 2011:44) I promemorian

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) 1 Beslut Dnr 2005-03-09 1976-2004 Barn- och utbildningsnämnden, Värnamo kommun Stadshuset 331 83 Värnamo Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2013-06-17 344-2013 Familjebostäder i Göteborg AB Box 5151 402 26 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) hantering av personnummer i samband med prisförfrågan

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) hantering av personnummer i samband med prisförfrågan Datum Dnr 2007-10-08 246-2007 TeliaSonera AB Att: Conny Larsson Mårbackagatan 11 123 86 Farsta Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) hantering av personnummer i samband med prisförfrågan Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2013-06-17 346-2013 Gårdstensbostäder AB Box 4 424 21 ANGERED Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att Gårdstensbostäder

Läs mer

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Yttrande Dnr 2008-06-04 446-2008 Ert Dnr Ju2008/675/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Läs mer

Personuppgiftsombudet Eva-Karin Jonsson Dept: STOPX Scandinavian Airlines System 195 87 STOCKHOLM. Samråd enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Personuppgiftsombudet Eva-Karin Jonsson Dept: STOPX Scandinavian Airlines System 195 87 STOCKHOLM. Samråd enligt personuppgiftslagen (1998:204) YTTRANDE Dnr 2006-03-30 84-2006 Personuppgiftsombudet Eva-Karin Jonsson Dept: STOPX Scandinavian Airlines System 195 87 STOCKHOLM Samråd enligt personuppgiftslagen (1998:204) Scandinavian Airlines System

Läs mer

Tillsyn mot Wihlborgs Fastigheter AB avseende användning av positioneringssystemet ABAX

Tillsyn mot Wihlborgs Fastigheter AB avseende användning av positioneringssystemet ABAX Datum Diarienr 2014-02-07 234-2013 Wihlborgs Fastigheter AB Dockplatsen 16 Box 97 201 20 Malmö Tillsyn mot Wihlborgs Fastigheter AB avseende användning av positioneringssystemet ABAX Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1383-2012 Regionstyrelsen Region Halland Box 517 301 80 Halmstad Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1316-2013 Attunda tingsrätt Box 940 191 29 Sollentuna Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemorian Behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet (Ds 2007:43)

Remissyttrande över departementspromemorian Behandling av personuppgifter i polisens brottsbekämpande verksamhet (Ds 2007:43) Yttrande Sida 1 (5) Rättsenheten Bitr. chefsjuristen Katarina Holmberg Ert Er beteckning Telefon 08-762 00 22 2007-11-28 Ju2007/9805/PO Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemorian

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) kontroll av anställda

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) kontroll av anställda Datum Diarienr 2013-01-14 1369-2012 Polismyndigheten i Örebro Län Box 1804 701 18 Örebro Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) kontroll av anställda Datainspektionens beslut Datainspektionen bedömer

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Beslut Diarienr 1 (6) 2016-09-02 952-2016 Pay Solutions Sweden AB Kaserntorget 7 411 18 Göteborg Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Dåvarande Rikspolisstyrelsens register över spaningsfilmer.

Dåvarande Rikspolisstyrelsens register över spaningsfilmer. SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-11-16 Dnr 72-2016 Uppföljning av tidigare granskning av behandlingen av personuppgifter i Polismyndighetens Nationella operativa avdelnings

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1380-2012 Landstingsstyrelsen Landstinget i Värmland 651 82 Karlstad Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i mappstrukturer vid region Öst

Polismyndighetens behandling av personuppgifter i mappstrukturer vid region Öst SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2018-02-20 Dnr 83-2017 Polismyndighetens behandling av personuppgifter i mappstrukturer vid region Öst 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204)

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) BESLUT Dnr 2005-08-30 1020-2005 AB Storstockholms Lokaltrafik 120 80 Stockholm Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen meddelar undantag

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Försäkringskassan

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Försäkringskassan Datum Diarienr 2009-06-23 1764-2008 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Intern åtkomst till personuppgifter hos Försäkringskassan Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Beslut Dnr 2009-01-12 780-2008 Big Travel Sweden AB Jöns Filsgatan 3 203 12 Malmö Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1445-2012 Landstingsstyrelsen Landstinget i Västmanland 721 89 Västerås Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsynsbeslut; omdömen om elever

Tillsynsbeslut; omdömen om elever 20 Datum Diarienr 2010-05-03 986-2009 Enköpings kommun Nämnden för förskola och grundskola 745 80 Enköping Tillsynsbeslut; omdömen om elever Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar att

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Beslut Diarienr 1 (7) 2016-05-10 120-2016 Er referens JR 21/2016 TeliaSonera Sverige AB 123 86 Farsta Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Datainspektionens

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behandling av personuppgifter om personer som hämtar ut postpaket

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behandling av personuppgifter om personer som hämtar ut postpaket Beslut Dnr 2008-04-11 476-2007 Posten AB 105 00 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behandling av personuppgifter om personer som hämtar ut postpaket Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Brf Kvarnberget

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Brf Kvarnberget Datum Dnr 2007-10-23 566-2007 Brf Kvarnberget Maria Prästgårdsgata 1 118 52 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Brf Kvarnberget Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2006-07-10 706-2006 Norn Integrated Computer Systems AB Box 439 194 04 Upplands Väsby Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28)

Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade en konsekvensanalys (Statskontoret, rapport 2011:28) Yttrande Diarienr 2012-04-13 1825-2011 Ert diarienr Ju2011/1164 Ju2011/7648 Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Transporter av frihetsberövade (SOU 2011:7) och Transporter av frihetsberövade

Läs mer

Lag (1998:620) om belastningsregister

Lag (1998:620) om belastningsregister Smugglingslagen m.m./rättsväsendets informationssystem m.m. 1 Belastningsregister 1 [3301] Polismyndigheten ska med hjälp av automatiserad behandling föra ett belastningsregister. Myndigheten är personuppgiftsansvarig

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Socialdemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Socialdemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1287-2013 Socialdemokraterna 105 60 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Socialdemokraternas medlemsregister Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1419-2012 Landstingsstyrelsen Landstinget i Östergötland 581 91 Lidköping Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, m.m.; SFS 2002:444 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Beslut Diarienr 2011-04-01 1523-2010 Försäkringskassan Klara Västra kyrkogata 11 103 51 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Utökat elektroniskt informationsutbyte Datainspektionens

Läs mer

Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter

Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-06-14 Dnr 56-2012 Polismyndigheternas behandling av känsliga personuppgifter 1 SAMMANFATTNING Nämnden har, utifrån de 21 polismyndigheternas svar

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 876-2010 TioHundranämnden Box 801 761 28 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundranämnden i strid med 6 lagen om behandling

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1401-2012 Landstingsstyrelsen Västerbottens läns landsting 901 89 Umeå Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1831-2014 Socialnämnden Luleå kommun Box 212 971 85 Luleå Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Beslut Diarienr 2012-02-21 642-2011 Karolinska universitetssjukhuset Styrelsen Sjukhusledningen C 1 89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

Föreningen kommer vidare att skriva avtal med sin systemleverantör. Leverantören kommer också att ta emot föreningens säkerhetskopior.

Föreningen kommer vidare att skriva avtal med sin systemleverantör. Leverantören kommer också att ta emot föreningens säkerhetskopior. 3 (8) Föreningen kommer att informera alla lägenhetsinnehavare. Vid ägarbyte informeras de nya lägenhetsinnehavarna fortlöpande. Information kommer också att finnas på föreningens hemsida www.brftullen.se.

Läs mer

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen

Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datum Diarienr 2013-05-31 1405-2012 Landstingsstyrelsen Landstinget i Sörmland Repslagaregatan 19 611 32 Nyköping Tillsyn patienternas rätt till spärr enligt 4 kap. 4 och 6 kap. 2 patientdatalagen Datainspektionens

Läs mer

Säkerhetspolisens behandling av känsliga personuppgifter i fristående databaser

Säkerhetspolisens behandling av känsliga personuppgifter i fristående databaser Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-09-04 Dnr 150-2012 Säkerhetspolisens behandling av känsliga personuppgifter i fristående databaser 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y^ ^ny r Mål nr 4267-12 I STOCKHOLM JJUiVL Avdelning 03 2012-09-21 Meddelad i Stockholm

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y^ ^ny r Mål nr 4267-12 I STOCKHOLM JJUiVL Avdelning 03 2012-09-21 Meddelad i Stockholm Sida l (3) KAMMARRÄTTEN y^ ^ny r Mål nr 4267-12 I STOCKHOLM JJUiVL Avdelning 03 2012-09-21 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Anders Johansson Aftonbladet, Rättsredaktionen Blekholmsgatan 18 105 18 Stockholm

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst Beslut Diarienr 1 (7) 2016-12-19 1567-2016 Regionstyrelsen Region Jönköpings län Box 1024 551 11 Jönköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn av personuppgiftsbehandlingen vid Polismyndigheten Dalarna

Tillsyn av personuppgiftsbehandlingen vid Polismyndigheten Dalarna BESLUT Diarienr 2012-02-28 1399-2011 Ert diarienr A-128-9063/11 Polismyndigheten Dalarna Staben Att: NN 791 29 FALUN Tillsyn av personuppgiftsbehandlingen vid Polismyndigheten Dalarna Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1895-2014 Pay Solutions Sweden AB Kaserntorget 7 411 18 Göteborg Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Pay Solutions

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-15. Utvidgad användning av DNA-tekniken inom brottsbekämpningen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-15. Utvidgad användning av DNA-tekniken inom brottsbekämpningen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-15 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Utvidgad användning av DNA-tekniken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om blodsäkerhet; SFS 2006:496 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser Syftet

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag Beslut Dnr 2007-11-06 279-2007 Aroseken Fastighet AB Badhusgatan 5 722 15 Västerås Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) användning av s.k. elektroniska nycklar hos ett bostadsbolag Datainspektionens

Läs mer

Behandlingen av personuppgifter i Länskriminalpolisen i Västra Götalands uppgiftssamlingar med spaningsfilmer

Behandlingen av personuppgifter i Länskriminalpolisen i Västra Götalands uppgiftssamlingar med spaningsfilmer Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-09-04 Dnr 84-2013 Behandlingen av personuppgifter i Länskriminalpolisen i Västra Götalands uppgiftssamlingar med spaningsfilmer 1 SAMMANFATTNING Säkerhets-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i patientsäkerhetslagen (2010:659); SFS 2012:957 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behandling av personnummer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behandling av personnummer Datum Diarienr 2014-06-12 1739-2013 Riksidrottsförbundet Idrottens hus 114 73 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behandling av personnummer Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer