Bostadsplanering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bostadsplanering"

Transkript

1 1 Bostadsplanering D el 3. Riktlinjer för bostadsförsörjningen

2 2 Innehållsförteckning sida Inledning 3 Planeringsunderlag (sammanfattning av del 1) 4 Ledig detaljplanerad mark och framtida projekt för bostadsbyggande (sammanfattning av del 2) 8 Förslag till riktlinjer för bostadsförsörjningen 16

3 3 Inledning Varför behövs riktlinjer för bostadsförsörjningen? Bostäder är en viktig tillväxtfaktor där brist på bostäder kan hämma utvecklingen. Kommunens befolkning utgörs av ensamstående, familjer med eller utan barn samt en ökande andel äldre med behov av särskilda boenden. Dessa riktlinjer behövs för att kunna erbjuda befintliga och presumtiva invånare goda bostäder. Goda boendemiljöer leder också till att kommunen blir attraktiv som bostadsort. Boendeplaneringen är därför en strategiskt viktig fråga för kommunen. Med de ändringar som infördes i Bostadsförsörjningslagen från årsskiftet 2013/2014 har kraven på kommunala riktlinjer för bostadsförsörjningen stramats upp. Dessa ska grundas på relevanta faktaunderlag och samråd ska ske med grannkommuner, länsstyrelsen och Region Dalarna innan antagandet. Kommunala verktyg De verktyg som kommunen har tillgång till i det bostadspolitiska arbetet är God planberedskap i form av en aktuell kommuntäckande översiktsplan, fördjupade översiktsplaner och detaljplaner. Aktiv markpolitik genom förvärv av mark och markanvisningar. Upprättande av exploateringsavtal för genomförande av detaljplaner på privat mark. Kunskap och information om bostadsmarknaden och befolkningen. Riktlinjer för bostadsförsörjningen. Erbjuda bostadskö. Bostadsanpassningsåtgärder och erbjudande om hemtjänst. Som underlag för framtagandet av riktlinjerna har två underlagsrapporter tagits fram. Del 1, planeringsunderlag är ett försök att i ord och siffror redogöra för bostadsmarknadsläget i Gagnefs kommun och framtida möjliga behov. I del 2, ledig detaljplanerad mark och framtida projekt för bostadsbyggande , redovisas kommunens planberedskap för byggandet av nya bostäder och tänkbara utvecklingsområden för nya boenden i enlighet med kommunens översiktsplan.

4 4 Planeringsunderlag (sammanfattning av del 1) Statliga och regionala mål för bostadsbyggandet Riksdagen beslutade 2003 om övergripande mål för bostadspolitiken enligt nedan. Alla ska ges förutsättningar att leva i goda bostäder till rimiga kostnader och i en stimulerande och trygg miljö inom långsiktigt hållbara ramar. Boende- och bebyggelsemiljön ska bidra till jämlika och värdiga levnadsförhållanden och särskilt främja en god uppväxt för barn och ungdomar. Vid planering, byggande och förvaltning ska en ekologisk, ekonomisk och hållbar utveckling vara grund för verksamheten. Bland de 16 miljökvalitetsmål som staten beslutat om återfinns God bebyggd miljö. "Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas." Boverket har tagit fram en vision för Sverige Visionen innebär att byggandet ska anpassas utifrån bostadsbehovet och behovet av olika upplåtelseformer. Det är viktigt att erbjuda ett varierat utbud av bostäder och det ska finnas bostäder till alla grupper. Allt byggande sker med fokus på människors behov av livskvalitet, god hälsa och hushållning med resurser. Energianvändningen vid framställning, transport och användning har minskat. Nybebyggelsen är anpassningsbar för människors ändrade behov och för olika ändamål. Material återvinns oftast. De arkitektoniska, estetiska och kulturhistoriska värdena är en självklarhet vid allt byggande. I Dalastrategin finns följande regionala mål för ökat bostadsbyggande. Bostadsbyggandet kommer att spela en allt viktigare roll för att skapa utveckling och tillväxt i Dalarna. Som hinder för ökat bostadsbyggande anges de höga produktionskostnaderna. Som framgångsfaktor framhålls skapandet av en innovativ byggsektor som grundas på regionalt tillgängliga råvaror, produkter, teknik och kompetens. I Dalarna finns en stark och välutvecklad byggtradition. I kombination med nytänkande i form av bostäder och boendemiljöer med plats för allas olika livsbehov kommer Dalarnas attraktionskraft att öka.

5 5 Bostadsmarknadsläget i Sverige Boverket gör årligen en sammanställning av bostadsmarknadsläget i kommunerna. Av kartbilden till vänster framgår att en mycket stor andel av Sveriges kommuner har brist på bostäder. Detta gäller oavsett storlek på kommun. Det är framförallt nyanlända, unga och äldre som behöver bostäder. Dessa grupper efterfrågar ofta billiga mindre lägenheter. Även om bostadsbyggandet ökar räknar verket med bostadsbrist i en följd av år framöver. Höga produktionskostnader leder till höga hyror som begränsar möjligheten för dem som behöver bostäder att få ett hyreskontrakt. Andra begränsande faktorer utgör byggsektorns och kommunernas kapacitet för att möta efterfrågan. Övergripande bebyggelsestruktur och service Bebyggelsen i Gagnefs kommun är huvudsakligen koncentrerad till dalgångarna längs Västerdalälven, Österdalälven och Dalälven. Större delen av älvlandskapet är eller har varit uppodlad mark. Idag är sju av åtta tätorter i kommunen belägna utmed älvstråket. Befintliga tätorter är Björbo, Dala-Floda, Mockfjärd, Gagnef, Djurås, Djurmo, Bäsna och Sifferbo. Utöver tätorterna finns ett stort antal byar i kommunen. Merparten av dessa är också koncentrerade till slättlandet utmed dalgångarna. Idag är Djurås, Mockfjärd och Gagnef de största tätorten sett till befolkningsstorleken. Därefter följer Dala-Floda, Björbo, Bäsna, Djurmo och Sifferbo i fallande skala. I flertalet tätorter finns service i form av livsmedelsbutik, skola och förskola. I de större tätorterna finns även bensinstation, matservering/café och flera serviceinrättningar. Kommunens huvudinriktning är att alla tätorter ska kunna fortsätta att växa och utvecklas. För närvarade finns dock mycket små resurser att klara en ökad andel boende i kommunen sett till tillgången på lokalytor inom förskola och skola. I skolorna i Björbo, Dala-Floda och Bäsna finns kapacitet att ta emot ytterligare elever medan det är svårare att erbjuda barnomsorg. Över lag är platsbristen stor på förskolorna i kommunen.

6 6 Befolkningsutveckling i Gagnef Gagnefs kommun har ett strategiskt läge nära Falun och Borlänge. Läget gör kommunen attraktiv som inflyttningsorts med tillgång till en stor arbetsmarknad inom rimligt pendlingsavstånd samt god kollektivtrafik i de centrala delarna av kommunen. Kommunen har också en relativt ung befolkning med många människor i arbetsför ålder i jämförelse med flera andra kommuner i Dalarna. Antalet invånare har under 2000-talet pendlat kring invånare. Till följd av såväl positivt inflyttningsnetto som födelsenetto förväntas en ökning med ytterligare 200 personer under perioden Genomsnittsålder i kommunen är 43,4 år (2015), vilket är något över riksgenomsnittet på drygt 41,2 år samma år. Fram till år 2025 förväntas genomsnittsåldern i Gagnef öka ytterligare. Sedan 2010 har andelen personer över 65 år ökat kraft. Denna utveckling förväntas fortsätta fram till Det är särskilt andel äldre över 80 år som ökar. Bostadsbestånd Attraktiv boendemiljö med utsikt mot Djurmo klack Det befintliga bostadsbeståndet i kommunen kan indelas i permanentboende i form av lägenheter i småhus respektive flerbostadshus samt fritidshus. Det permanenta bostadsbeståndet utgörs till 87 % av småhus, varav 95 % är ett eget ägt hus. Andelen lägenheter i flerbostadshus är med andra ord mycket låg och består huvudsakligen (85 %) av hyreslägenheter. Flertalet av dessa ägs av Gagnefbostäder. Ser man till bostadssituationen i Gagnef så finns för närvarade inga lediga lägenheter att hyra.

7 7 Sveriges vanligaste hushåll utgörs av hushåll utan barn. Andelen barnfamiljer i Gagnef är något högre än i Sverige som helhet. Andelen hushåll med barn utgjorde 37 % av alla hushåll i Gagnef år 2014 medan andelen hushåll utan barn uppgick till 63 %. Andelen sammanboende hushåll utan barn är också något högre i Gagnef än i Sverige som helhet. Hushållssammansättningen i Sverige 2012 Framtida bostadsbehov i Gagnef I tabellen nedan sammanfattas kända bostadsbehov fram till år 2025 År Särskilda boenden 26 platser 50 platser Boenden med stöd 0 ca 20 per Nyanlända ensamkommande barn ca 10 per/år Nyanlända vuxna/familjer 45 per Ungdomar i bostadskön 52 per Vuxna år i bostadskön 100 per Vuxna över 65 år i bostadskön 69 per Flertalet bostadssökanden i den kommunala bostadskön efterfrågar små lägenheter om 1-2 rum och kök.

8 8 Ledig detaljplanerad mark och framtida projekt för bostadsbyggande (sammanfattning av del 2) Äldre gårdsmiljö rustad för modernt boende På bifogade kartor är kommunen ägare till mark som inringats med röd färg och med grönt markerade områden är privatägda. Den skrafferade marken är detaljplanerad medan den mark som ringats in med heldragen linje utgör möjliga framtida bebyggelseområden enligt kommunens översiktsplan.

9 9 I Bäsna, finns ett fåtal kommunala eller privata tomter för byggandet av styckebyggda småhus. Ett större utbyggnadsområde för framtida bostäder finns på kommunal mark i anslutning till Bäsna skola och ett dito på privat mark intill Dalälven. I den norra delen av Sifferbo äger kommunen fyra detaljplanerade obebyggda tomter. Där finns också en privatägd obebyggd tomt. Som utvecklingsområdet föreslås i översiktsplanen ett utbyggnadsområde på privat mark i den östra delen av Sifferbo. norra Sifferbo östra Sifferbo I västra delen av Djurmo finns några privatägda tomter för styckebyggda småhus. Kommunen äger mark i södra delen av Djurmo och området är under planläggning. Detta område kan också utökas med några privata tomter om ägarna så önskar. Området kan inrymma omkring 12 kommunala tomter för styckbyggda småhus. Djurmo

10 10 Djurås Det senaste året har fler av de kommunala tomterna vid Nässjön sålts. Dessa är dock i dagsläget inte bebyggda. Kommunen äger för närvarande ca 10 detaljplanerade tomter för styckebyggda småhus av varierad storlek i Djurås. Ett fåtal mindre tomter på privat mark finns också att tillgå. I området öster om älven finns några mindre detaljplanerade områden för byggandet av flerbostadshus. Kommunen äger kommunförrådstomten och ett område öster om järnvägen. Det senare området saknar utbyggd infrastruktur. Övrig detaljplanerad mark för flerbostadshus ägs av Gagnefsbostäder och en privat aktör. Den kommunala marken kan gissningsvis inrymma ca nya lägenheter. Kommunen äger också två större områden i Djurås för framtida byggnationer. Dels skogsområdet öster om järnvägen och dels jordbruksmark i nordvästra delen av Nässjön. För skogsområdet finns en idéskiss framtagen som redovisar 35 tomter för friliggande villor. En mer blandad bebyggelsestruktur med låga flerbostadshus, radhus och friliggande villor bör övervägas. En framtida huvudväg till området bör också utformas så att bebyggelsen kan utökas norrut. I norra delen av Gagnef finns ett fåtal kommunala tomter för styckebyggda småhus, se karta på nästa sida. I område norr om Rv70 finns kommunägd mark som är detaljplanerat för gruppbyggda småhus om åtta lägenheter. I anslutning till stationsområdet finns privat mark som tillåter uppförande av flerbostadshus.

11 11 Gagnef norr om Rv 70 I södra delen av Gagnef äger kommunen ett mindre markområde i anslutning till Gagnefsgården där en äldre byggnadsplan medger byggandet av två friliggande småhus. Ett mindre område för två styckebyggda småhus på privatägd mark finns också, varav en i Gagnefsbostäders ägo. Gagnef söder om Rv 70 I översiktsplanen finns två utbyggnadsområden utpekade för framtida bostadsbebyggelse i Gagnef. Båda områdena är föreslagna på jordbruksmark, ett i kommunal ägor väster om Tjärnsjögården och ett område på privat mark norr om Rv70.

12 Mockfjärd 12

13 13 I Mockfjärd finns ett ca 15 lediga kommunala tomter inom detaljplanerat område avsedda för styckebyggda småhus. Ett flertal privatägda tomter avsedda för styckebyggda småhus finns också. Kommunen äger ett större detaljplanerat område avsett för gruppbyggda hus i Högsvedenområdet Den gamla byggnadsplanen bör dock ses över. Kommunen äger också ett skogsområde i östra delen av Högsveden för ytterligare expansion av bostäder. Dala-Floda I Sandbacken-området i västra Dala-Floda finns detaljplanerad mark för styckebyggda ca 20 småhus. Hälften av dessa har utbyggd infrastruktur i närområdet. Därutöver finns tre privatägda detaljplanerade tomter för småhus. I Dala-Floda finns också två större områden i kommunal ägo avsedda för bl a gruppbyggda bostäder. Båda områdena är belägna på jordbruksmark i centralt läge. Det är dock tveksamt om det vänstra området ska bebyggas då marken är lågt liggande och vattensjuk. Innan ny bebyggelse tillkommer bör befintliga byggnadsplaner omarbetas och ges aktuellt innehåll. I Björbo finns detaljplanerad kommunal mark för drygt 20 styckebyggda småhus, flertalet belägna vid Gybäcksholan. Gagnefsbostäder äger ett mindre markområde för byggande av ett radhus eller en parhuslänga. Därutöver finns inom detaljplan några tomter för småhus i privat ägo. Se kartan på nästa sida. Utöver redovisade byggrätter i tätorterna kan finnas möjligheter till kompletteringsbebyggelse med enstaka småhus utanför detaljplanerad mark. Exempelvis obebyggd mark eller stora tomter som kan styckas. Detta under förutsättning att marken bedöms lämplig för bostäder.

14 14 Björbo Himmelslätta Himmelslätta utgör en resurs för dem som vill bosätta sig i Gagnef och bygga ett småhus. De boende får dock ta gemensamt ansvar för den utbyggda infrastrukturen i form av vägar, gatubelysning, vatten och avloppsförsörjning med mer.

15 15 Skattade framtida byggnationer inom befintliga detaljplanerade områden Lgh i flerbostadshus småhus inkl. privata Bäsna Sifferbo 0 4 Djurmo 0 ca 12 i ny dp Djurås ca ca 15 Gagnef ca 10 Mockfjärd* - ca 25 Dala-Floda* - ca 20 Björbo 5st (radhus) ca 26 Summa ca 80 lgh ca 100 småhus *) I Mockfjärd och Dala-Floda finns äldre byggnadsplaner som medger byggandet av en blandad bebyggelsestruktur med olika typer av boenden. I Dala-Floda ingår även verksamheter. Nya detaljplaner behöver tas fram när dessa områden ska bebyggas.

16 16 Förslag till riktlinjer för bostadsförsörjningen Attraktiva bostäder i Gagnef, byggda av kommunen Kommunens vision och strategiska mål Gagnef är en attraktiv kommun för boende, företagande och besökare. Genom engagemang och kreativitet skapar vi samhället tillsammans. Vi ska bli fler! Gagnef har många attraktiva boendemiljöer. Här finns närhet till natur, vatten, vackra vyer, kulturhistoriskt värdefulla miljöer, service och kollektivtrafik. För att möta efterfrågan på byggbar mark ska kommunen erbjuda tomter i olika lägen och storlekar. Vi arbetar vidare med att öka bostadsbyggandet för att möjliggöra för fler människor att bo och leva i Gagnef. Kommunen ska också öka sin attraktivitet genom att utveckla offentliga möten såväl gestaltningsmässigt som ur trafiksäkerhetssynpunkt. Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Gagnef Kommunen ska skapa förutsättningar för ett bostadsbyggande som svara mot målsättningen att öka invånarantalet. Det ska finnas detaljplanerad mark som medger ett varierat utbud av bostäder för i kommunens samtliga större tätorter (Bäsna, Sifferbo, Djurmo, Djurås, Mockfjärd, Dala-Floda och Björbo). En variation av bostäder med olika hustyper, upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar ska eftersträvas. Samtidigt ska behovet av lokaler för

17 17 förskola, skola, vård, omsorg och socialt boenden beaktas och samtidigt stärka nya bostadsområden. Nyproduktion av flerbostadshus i centrala och attraktiva lägen i kommunens samtliga större tätorter ska främjas. Förtätning ska i första hand ske i närhet av service i form av livsmedelsbutik och hållplatser med direktbussar eller resecentra. Detta ger förutsättningar för flyttkedjor och frigör småhus. Under åren ska det byggas 120 nya lägenheter i flerbostadshus, varav 50 % ska vara utgöras av smålägenheter. Kommunen har drygt 100 lediga tomter för byggandet av enbostadshus. På sikt ska nya tomter i attraktiva lägen skapas för ytterligare enbostadshus. Detta förutsätter att en ny översiktsplan finns framtagen. Behovet av bostäder för äldre i form av trygghetsboende, vård och omsorgsboende samt boenden för personer med funktionsnedsättningar eller särskild social problematik ska tillgodoses. Kommunen ska verka för god integration och vara aktiva i samarbetet med Migrationsverket för att ordna olika former av boenden för nyanlända. Möjligheter till bra boenden och bostadsbyggande i attraktiva bymiljöer och tätorter ska marknadsföras. Nyproduktion av bostäder ska stimuleras genom att ge en god service till byggherrar som är intresserade av att bygga nya bostäder i Gagnef. Olika alternativa huvudmannaformer bör också prövas för projektering, byggande, förvaltning och upplåtelse av bostäder. Gagnefsbostäder AB ska bygga nya flerbostadshus om marknadsanalyser visar att det finns en affärsmässighet i detta. Delar av GBAB:s bestånd bör avyttras för att därigenom uppnå att det etableras större fastighetsägare i kommunen som åtar sig att bygga nytt. Därigenom ges GBAB nya förutsättningar för att bygga nya bostäder. God arkitektur som tar till vara kommunens attraktiva bymiljöer men också ger utrymme för innovation, modernitet och individualism ska främjas. Genom kvalité, hållbarhet och nytänkande i boendeformer och gestaltning kan människor inspireras att välja Gagnef som bostadsort.

Bostadsplanering

Bostadsplanering 1 Bostadsplanering 2017-2025 Del 2. Ledig detaljplanerad mark och framtida projekt för bostadsbyggande 2 Innehållsförteckning sida Inledning 3 Bäsna 5 Sifferbo 6 Djurmo 7 Djurås 8-9 Gagnef 10-11 Himmelslätta

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Bostadsförsörjningsplan

Bostadsförsörjningsplan Bostadsförsörjningsplan Piteå kommun 2016-2030 Huvuddokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bostadsförsörjningsplan Plan Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Åtgärdsplan för Bostadsprogram för Falu kommun 2012 2014

Åtgärdsplan för Bostadsprogram för Falu kommun 2012 2014 splan för Bostadsprogram för Falu kommun 2012 2014 Godkänd av kommunstyrelsen 2013-06-20 splan för Bostadsprogram för Falu kommun 2 I åtgärdplanen redovisas de åtgärder som bedöms behöva genomföras under

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

Fagersta kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning

Fagersta kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning Fagersta kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Fagersta kommun... 1 3. Arbetspendling... 2 4. Befolkningsutveckling... 3 4.1 Fagersta kommuns befolkningsutveckling

Läs mer

Bostadsplanering

Bostadsplanering 1 Bostadsplanering 2017-2025 Del 1. Planeringsunderlag 2 Innehållsförteckning sida Varför boendeplanering 3 Planering på nationell nivå 4 Planering på regional nivå 6 Attraktiva boendemiljöer 8 Befolkningsutveckling

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Riktlinjer fo r bostadsfo rso rjning i Storumans kommun 2014-2018

Riktlinjer fo r bostadsfo rso rjning i Storumans kommun 2014-2018 Riktlinjer fo r bostadsfo rso rjning i Storumans kommun 2014-2018 1. Varför en bostadsförsörjningsplan? Lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar (SFS 2000:183) föreskriver att varje kommun ska planera

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogram 2017-2022 VANSBRO KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige i Vansbro kommun 2017-05-29, KF 45 KS 2012/788 År 2001 trädde lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar i kraft. Enligt

Läs mer

Som en följd av de slopade reglerna måste kommunerna nu själva ta ansvar för bostadsförsörjningen och finna former för sin planering.

Som en följd av de slopade reglerna måste kommunerna nu själva ta ansvar för bostadsförsörjningen och finna former för sin planering. FÖRORD Kommunfullmäktiges beredning för samhällsbyggnadsfrågor, samhällsbyggnadsberedningen, har tagit initiativ till att arbeta fram politiska viljeinriktningar för bostadsförsörjningen. Fram till avregleringen

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

Bostadsförsörjning i mindre kommuner

Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsmarknadsläget 2018 De lokala bostadsmarknadernas karaktär Kommuner med svag bostadsmarknad Med svag bostadsmarknad menas en marknad där efterfrågan på bostäder

Läs mer

Bostadsprogram för Falu kommun Antaget av kommunfullmäktige

Bostadsprogram för Falu kommun Antaget av kommunfullmäktige Antaget av kommunfullmäktige 2011-06-09 2 INLEDNING Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram, eller Bostadsprogram för Falu kommun, som det här dokumentet kallas? Det är inte bara det att

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 100 Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 Riktlinjer för bostadsbyggande i Gislaveds kommun 2008-2015

Läs mer

BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5. 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck

BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5. 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck 5.1 BOSTADSBESTÅNDET Tillgången på bostäder Under slutet av 1980-talet rådde en påtaglig brist på

Läs mer

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen Marie Sand 2016-01-28 Webbaserad handbok Innehåll Varför är det viktigt att arbeta med bostadsförsörjningen? Vad säger lagen? Processen Vad bör

Läs mer

Inspel till infrastrukturplanen från Fagersta kommun

Inspel till infrastrukturplanen från Fagersta kommun Datum Diarienummer Kommunkansliet Inspel till infrastrukturplanen från Fagersta kommun Inledning Fagersta ligger i norra Västmanland, omgiven av kommunerna Norberg, kinnskatteberg, medjebacken, ala och

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Simrishamns kommun. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn

Simrishamns kommun. Geodatasamverkan Skåne Simrishamn Simrishamns kommun Geodatasamverkan Skåne Simrishamn 2017-05-19, Anna Eliasson, Enhetschef Plan & bygglov, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Simrishamns kommun Välkomna! Vår vision Boendeattraktivitet Simrishamn

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen

Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen Organisation En projektledare, ingen arbetsgrupp Kommunstyrelsens arbetsutskott politisk styrgrupp Bostadspolitiska mål hämtade från Vision och Handlingsprogram

Läs mer

Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning. Marie Sand

Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning. Marie Sand Boverkets handbok om kommunernas bostadsförsörjning Marie Sand 2017-05-02 Målet för bostadspolitiken Målet för bostadspolitiken är långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader, där konsumenternas efterfrågan

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Stockholm Arlanda Airport Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Bilaga MKB2.1 Utvecklingsområden för bebyggelse - 1 - Bilaga MKB2.1 Planerade bebyggelseområden.doc

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 %

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Del av utvecklingsstrategin Samrådsversion december 2014 Samråd vår-höst 2015 Antagande KsAU-Ks-KF 2015-12-09 Reglerad i lag Varje kommun ska ha riktlinjer för bostadsförsörjning

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Dnr KS14.339 Bostadsförsörjningsprogram 2016-2025 Förslag 2016-07-08 Sektor samhällsbyggnad Innehåll 1 Bostadsförsörjningsprogrammets syfte och roll 3 2 Mål och inriktningar för bostadsbyggandet 4 3 Dagens

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Bengtsfors Överskott Underskott Överskott Dals-Ed Balans Underskott

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande

SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD. Uppföljning av bostadsplanering och byggande SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Uppföljning av bostadsplanering och byggande TERTIAL 1 2017 1 SKÖVDE VÄXER! Första tertialen* under 2017 har startat i högt tempo. Månaderna januari-april har inneburit mycket arbete

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030 T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Inledning: Skellefteå har som mål att kommunen ska växa till 80 000 innevånare till år 2030. För att nå detta mål måste det finnas en lokal politik som skapar

Läs mer

BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN

BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN 2019-2030 Ärende: KS19/79 Författare: Thomas Hammarström, Ekerö kommun Framsida: En fotograferad modell särskild framtagen för Ekerö kommun.

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion 1(10) Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion 1. Inledning Enligt lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska varje kommun med riktlinjer

Läs mer

Bostadsförsörjning i Västerås

Bostadsförsörjning i Västerås Bostadsförsörjning i Västerås program med riktlinjer 2014-2017 Antagen av kommunfullmäktige 4 september 2014 Detta är en populärutgåva av Program med riktlinjer för bostadsförsörjningen i Västerås 2014-2017

Läs mer

Samrådsredogörelse Bostadsförsörjningsplan för Ängelholms kommun

Samrådsredogörelse Bostadsförsörjningsplan för Ängelholms kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) 2015-11-13 2013/526 Lena Åström Chefsstrateg samhälle 0431-870 00 lena.astrom@engelholm.se Samrådsredogörelse Bostadsförsörjningsplan för Ängelholms kommun SAMRÅD Ängelholms kommun

Läs mer

Riktlinjer för. Bostadsförsörjning Lindesbergs kommun

Riktlinjer för. Bostadsförsörjning Lindesbergs kommun Riktlinjer för Bostadsförsörjning 2016-2025 Lindesbergs kommun Innehåll Inledning 3 Kommunens roll 4 Riktlinjernas syfte 4 Vision 2025 4 Attraktivitet 5 Utvecklingen i kommunen 5 Kommunens mål för utveckling

Läs mer

Bostadspolitisk strategi

Bostadspolitisk strategi Bostadspolitisk strategi Reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2016-09-26, 76 1 (17) Revidering gjord hösten 2016 av Gunilla Jonsson, kommunstyrelseförvaltningen, Erik Lundh, samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun 2017-2018 Antagna av Kf 168/2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Behov och utmaningar... 1 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...

Läs mer

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014

Bostadspolitisk Strategi. för Uppsala kommun 2010-2014 Bostadspolitisk Strategi för Uppsala kommun 2010-2014 1 Förord Behovet av bostad skiftar genom livet, från ungdoms- till senioråldern. Ett tillräckligt stort och varierat utbud av bostäder minskar trångboddhet,

Läs mer

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Ansvarig: Miljö- och byggchefen Antagandedatum: 2018-05-28 Börjar gälla: 2018-06-01 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogrammet är författat

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (6) 2017-01-03 Handläggare Olga Holmström 08-508 265 35 Till Exploateringsnämnden 2017-02-02 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo

Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo 2016-12-02 TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/124 1 (5) ) Arbets- och företagsnämnden Yttrande över detaljplan för Talluddsvägen, Björknäs, Boo Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden antar yttrande enligt

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Ale Underskott Underskott Underskott Alingsås Underskott Underskott

Läs mer

Mark- och fastighetsprogram Söderköpings kommun Antaget av Kommunfullmäktige

Mark- och fastighetsprogram Söderköpings kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mark- och fastighetsprogram Söderköpings kommun 2016-2020 Antaget av Kommunfullmäktige 2016-05-11 48 Mark- och fastighetsprogram 2016-2020 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program

HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM. Bostadspolitiskt program HYRESGÄSTFÖRENINGEN REGION STOCKHOLM Bostadspolitiskt program 22 STOCKHOLM EN REGION FÖR ALLA Det goda boendet är en förutsättning för att vi ska må bra och därmed vara ett väl fungerande samhälle. Hyresrätten

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 7. Bostäder

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 7. Bostäder Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 7. Bostäder 7. Bostäder 7.1 Inledning Boendet har stor betydelse i människors vardag och liv. Boendefrågan berör alla

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

BOENDE. Bostadsbeståndet och de boende

BOENDE. Bostadsbeståndet och de boende BOENDE BOENDE Behovet av nya bostäder i Båstads kommun följer inte enkelt från en analys av befolkningsstatistik och bostadstillgång. Kommunens roll för fritidsboendet har en stor inverkan på bostadsbyggandet

Läs mer

Bostadspolitiska program

Bostadspolitiska program Sundsvalls Bostadspolitiska program Maj 2014 antaget av kommunfullmäktige 2014-06-23 Detta bostadspolitiska program innehåller mål och handlingsplan för Sundsvalls kommuns bostadsförsörjning med sikte

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se YTTRANDE Datum 2016-07-28 Dnr 1602139 1 (5) Samhällsbyggnadsförvaltningen Erik Bredmar Järnvägsgatan 8 263

Läs mer

Budget och planer för år 2014 2018

Budget och planer för år 2014 2018 Budget och planer för år 2014 2018 Bostadsförsörjningsprogram Fastställd av kommunfullmäktige 2013-11-18 1 BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2014-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid ALLMÄNT 2 Riksdagens bostadspolitiska

Läs mer

Boendeplaneringsprogram 2011-2014

Boendeplaneringsprogram 2011-2014 Boendeplaneringsprogram 2011-2014 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Bostadsbyggande och befolkningsutveckling 1985-2010... 4 Bostadssituationen idag... 5 Befolkning... 6 Bostadsmarknad...

Läs mer

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg eller Hur kan kommunen påverka bostadsplaneringen? Och vilka konsekvenser får det för tillgången på bostäder för äldre? Fil dr Lisbeth

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Sollentuna kommun Antagna av fullmäktige 21-6-9, 47 Sammanfattning Sollentuna har ambitionen att tillgodose det behov av bostäder som genereras av den egna befolkningsökningen,

Läs mer

2011-06-14 400-2361-11. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona

2011-06-14 400-2361-11. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona ÅTERRAPPORTERING 1 (10) SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Plan/Boende Bo Bertilsson Telefon 021-19 52 86 bo.bertilsson@lansstyrelsen.se Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Återrapportering av uppdrag 46 Regional

Läs mer

Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun

Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun Utbyggnadsplan för Bostadsprogram för Falu kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2014-08-26 2 BEDÖMNING AV FRAMTIDA BOSTADSBEHOV Till det bostadsprogram som beslutades 2011 för perioden 2012-2014 hör en Utbyggnadsplan

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun

Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun Handlingsplan 2016-2019 1 Handlingen Denna handling utgör Bostadsförsörjningsprogram för Kramfors kommun - Handlingsplan 2016-2019. Den har blivit utarbetad under

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-05-28, 94

BOSTADSPOLITISK STRATEGI FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-05-28, 94 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BOSTADSPOLITISK STRATEGI FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-05-28, 94 Varför en bostadspolitisk strategi? Tillgången till och utbudet av bostäder

Läs mer

Bostadsprogram för Falu kommun

Bostadsprogram för Falu kommun Bostadsprogram för Falu kommun Godkänt av kommunfullmäktige 2018-05-17 BOSTADSPROGRAM 1 BOSTADSPROGRAM 2 Inledning Falun växer och utvecklas! En av de viktigaste frågorna i denna utveckling är att ha ett

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Kommunalt bostadsförsörjningsprogram

Kommunalt bostadsförsörjningsprogram 64 Dnr 2016/00329 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 64 Den 2016-09-19 Kommunalt bostadsförsörjningsprogram Kommunfullmäktiges beslut Kommunalt bostadsförsörjningsprogram

Läs mer

Framtidens Vallentuna

Framtidens Vallentuna Framtidens Vallentuna Vallentunas vision Med det goda småstadslivet i en nära och högt värderad natur- och kulturbygd bidrar Vallentuna kommun aktivt till en växande och hållbar storstadsregion. 2016-05-31

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Bodens kommun

Bostadsförsörjningsprogram för Bodens kommun Bostadsförsörjningsprogram för Bodens kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning 2015-2025 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10- 19 140 I detta dokument redovisas mål och riktlinjer för Bodens kommuns

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg

4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg 4:1 4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg 4.1 Befolkning och bostäder Vallentunas befolkning uppgick den 2001-12-31 till 25 643 personer. Kommunen har idag en relativt ung befolkning med en hög

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Lindesbergs kommun Antagna av Kommunfullmäktige i Lindesberg 2009-xx-xx Bostäder av god kvalitet viktigt för invånarnas välfärd Boendet är grundläggande såväl för

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter från Öp-möte i Bäsna

Sammanfattning av synpunkter från Öp-möte i Bäsna Sammanfattning av synpunkter från Öp-möte i Bäsna 2019-04-25. Grupp 1. Bygg bostäder på den kommunala marken norr om en framtida skolan. Bygg bostäder öster om Bygdegården och kommunens förråd. Underhåll

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM

BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM BOSTADSFÖRSÖRJNINGSPROGRAM 2017-2025 Riktlinjer för bostadsförsörjningen i Östra Göinge kommun ANTAGET AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2017-XX-XX INNEHÅLL VARFÖR RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNING 3 BOSTADSMARKNADSLÄGE

Läs mer

Användning av mark- och vattenområden

Användning av mark- och vattenområden ANVÄNDNINGSKARTA Användning av mark- och vattenområden Här redovisas hur kommunen i stora drag anser att Åryds mark- och vattenområde ska användas samt riktlinjer för fortsatt planering, byggande och andra

Läs mer

BOSTADSPROGRAM 2011-2016

BOSTADSPROGRAM 2011-2016 BOSTADSPROGRAM 2011-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2011-08-15 172 Innehåll Inledning...1 Målsättningar...1 Utbud och efterfrågan... 3 Planerad bostadsproduktion och prioriteringar 2011-2016... 6 INLEDNING

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential

Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential 2017-06-18 Knivsta kommun PM framtida utvecklingspotential Sveriges snabbast växande kommun (2015), en kommun i omvandling från ett småstadssamhälle till en stad i Sveriges starkaste tillväxtregion. En

Läs mer

Boendeplaneringsprogram 2011-2014

Boendeplaneringsprogram 2011-2014 Boendeplaneringsprogram 2011-2014 2 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning.. 2 2 Inledning 3 3 Syfte... 3 4 Bostadsbyggande och befolkningsutveckling 1985-2010. 4 5 Bostadssituationen idag. 5 6

Läs mer

Inledning...0. Bostadsmarknadsläget i januari år 2001 och förväntade förändringar...1. Hur yttrar sig bostadsbristen?...1. Uthyrningssvårigheter...

Inledning...0. Bostadsmarknadsläget i januari år 2001 och förväntade förändringar...1. Hur yttrar sig bostadsbristen?...1. Uthyrningssvårigheter... Sammanställning av Bostadsmarknadsenkäten 2001 APRIL Innehållsförteckning Inledning...0 Bostadsmarknadsläget i januari år 2001 och förväntade förändringar...1 Hur yttrar sig bostadsbristen?...1 Uthyrningssvårigheter...2

Läs mer

Åtgärder för en effektivare byggprocess

Åtgärder för en effektivare byggprocess Enskild motion SD235 Motion till riksdagen 2018/19:453 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en effektivare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund

Fastighetskontoret. Markreservation för bostäder vid Välen park. Bakgrund Fastighetskontoret Markreservation för bostäder vid Välen park Bakgrund Området Aktuellt område för markreservation ligger utmed Näsetvägen och Reningsverksgatan ca 1 km från Frölunda torg. Området ligger

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning Tyresö kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjning Tyresö kommun Riktlinjer för bostadsförsörjning Tyresö kommun 2017-04-04 Emma Shepherdson Tyresö kommun / 2017-04-04 2 (13) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...3 2.1

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Alla har rätt till en bra bostad!

Alla har rätt till en bra bostad! Alla har rätt till en bra bostad Bostadspolitiskt program Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn Bostadsbrist Idag råder det bostadsbrist i Södertäljes och Nykvarns kommuner och framför allt saknas det

Läs mer

Bo Plan Fastställd styrelsesammanträde

Bo Plan Fastställd styrelsesammanträde Bo Plan 2018-2020 Fastställd styrelsesammanträde 2017-10-25 72 Profil Bostadssökande Befolkningsutveckling Pågående/planerad nyproduktion Pågående uppdrag planändring Utredning/analys tänkbara bygg projekt

Läs mer

Bostadsförsörjningsstrategi för Nyköpings kommun

Bostadsförsörjningsstrategi för Nyköpings kommun Dnr KK15/547 STRATEGI Bostadsförsörjningsstrategi för Nyköpings kommun Del 3 - Handlingsplan Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-13 Dnr KK15/547 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 ns genomförande...

Läs mer

Markanvisningstävling för Kirurgen 6

Markanvisningstävling för Kirurgen 6 MARKANVISNING 1(10) Datum 2017-12-21 Markanvisningstävling för Kirurgen 6 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 3 3. Markanvisningsavtalets förutsättningar... 8 4. Anbudets

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

Befolkningsprognos och byggande

Befolkningsprognos och byggande Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Näringsliv/Mark och exploatering Camilla Björkman, 016-710 51 58 Datum 2013-04-11 Diarienummer KSKF/2012:327 1 (10) Eskilstuna kommuns riktlinjer för bostadsförsörjningenn

Läs mer

Bygg i Norrköping. Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015

Bygg i Norrköping. Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015 Bygg i Norrköping Information om bostadsobjekt för marktilldelning 2015 Var med och skapa Norrköping! Byggkranarna syns över stadens hustak. När den här broschyren går i tryck pågår byggnation av drygt

Läs mer

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt Lina Byström, planingenjör Förutsättningar Bergs kommun Storlek 6145 km 2 Befolkning 7110 Hela kommunen är glesbygd. ÖP TILLVÄXTPROGRAM Förutsättningar Bergs

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2012 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2012

Bostadsmarknadsenkäten 2012 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2012 Bostadsmarknadsenkäten 2012 Ett urval av sammanfattande tabeller från BME2012 SÖDERMANLAND Boverket och länsstyrelsen februari 2012 Sammanställning BME 2012.xls Blankett 1 Tabell 1a) Bostadsmarknadsläget

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

BOSTADSPRODUKTIONSPROGRAM FÖR FÖGLÖ KOMMUN

BOSTADSPRODUKTIONSPROGRAM FÖR FÖGLÖ KOMMUN 1 BOSTADSPRODUKTIONSPROGRAM FÖR FÖGLÖ KOMMUN ÅREN 2012-2016 Godkänd: kommunfullmäktige 15 december 2011 80. 2 I. MATEMATISK BERÄKNING AV BOSTADSPRODUKTIONSBEHOVET I FÖGLÖ UNDER PERIODEN 2010-2014. Bosatt

Läs mer

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Värmland Länsstyrelsen Värmland Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare Örebro den 18 maj 2016 Granska översiktsplaner och detaljplaner riktlinjer för bostadsförsörjning Besluta om väg och järnvägsplaner

Läs mer