Hjälp och idéer för storbilder. - Version Copyright TETRIX 2006 All rights reserved

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hjälp och idéer för storbilder. - Version 092006 - Copyright TETRIX 2006 All rights reserved"

Transkript

1 Hjälp och idéer för storbilder - Version

2 I n n e h å l l Storbildsråd Storlek, bildområde och utfall 3 Produktspecifikt utfall 4 Resolution/Upplösning 5 Kulörerna är CMYK 6 Typsnitt (fonter) 6 pdf, pdf, pdf 7 Layout och planeringsråd 8

3 Planering efter storlek På vår produktsida hittar du bildstorleken, eller det så kallade bildformatet, vilket betyder det område av bilden som är synlig när den fästs i ställning. Använd denna storlek som utgångspunkt när du gör layout och addera till utfall (bleed) efter givna rekommendationer. Vare sig du planerar en etikett för tändstiksasken eller en storbild som täcker hela fasaden så är det alltid lika viktigt att göra layout i rätt storlek och tillhörande skärmån eller bleed. En trycksak som har bilder, mönster eller färger som når ut till kanten bör alltid svällas så att bakgrunden sträcker sig över det givna bildformatet. För att göra en bild som här till vänster, där den blåa bakgrundsfärgen når ända till kanterna och där fotografiet tycks fortsätta utanför bilden så bör du......lämna tillräckligt med bleed genom att svälla de utfallande objekten 3 mm över kanten. Du adderar alltså dessa millimetrar både upp-, ner- och i sidriktning. 3mm I vår produktion är 3 mm standardmåttet för utfall så några särskilda skärmärken behövs inte. Ifall utfallet fattas så skärs bilden ner till rätt storlek varvid bildformatet skattas, och i värsta blir 6 mm av själva bilden bortskuret. Innanför bildformatet Om möjligt, är det bra att undvika ramar och text som löper utmed och intill kanterna. Du kan vara speciellt uppmärksam ifall det finns objekt som löper närmare än 50 mm från yttre måttet. Vid beskäring av en tvåmeterlång bildvåd så kan en bråkdels kastning göra ramförsädda bilder sneda. Även det faktum att ställningstillverkarna gör små ändringar efterhand som produkten utveklas, kan göra att bilden inte passar exakt på millimetern som den var tänkt. Eller så inte... Ifall bildens kanter är vita och har varken mönster eller bilder så är det naturligtvis onödigt med bleed.

4 Produktspecifikt utfall För såväl papperstryck (kort, blad, broschyrer) som för storbildsprodukter är standardmåttet för utfall 3 mm åt varje håll. Förutom denna skärmån så kräver vissa produkter ännu ett tilläggsutfall på 100 mm. Sätt til 100 mm i kasettdelen på Roll Up Förutom den vanliga bleed delen på 3 mm så fordras det en 100 mm stor tilläggsbleed i Roll Up vådens nedre del, för att inte det vita bakgrundsmaterialet ska synas ur öppningsfåran. När du gör layout för en Roll Up våd; Bildformat plus 3mm standardutfall plus 100 mm nertill Lägg till 100 mm till sidorna Om produkten har limmad eller sydd fåll för list eller snöre bör du lägga till 100 mm till ifrågavarande sidor. Banderoller för utsidan ska ha alla sidor sydda så addera 100 mm bleed till varje kant. Utfall upp- och nertill addras t.ex. till produkter av Fabric typ. Utomhusbanderoll Fabric Kopplade bildområden Pop Up och Frame väggar har bilder som utgörs av flera paralella vådar vilka formar en stor bild. Det mest använda sättet att göra layout är att först planera hela bildformatet i ett stycke med 3 mm bleed runt hela väggen. Efter detta skärs/kopieras de enskilda vådarna ur layouten till separata filer och förses med 3 mm överlapande utfall i sidled på varje våd.

5 Upplösningen - den eviga upplösningen Upplösningen eller bildresolutionen, ppi (points per inch) är den information som bilden innehåller och uttrycker hur många bildpunkter det finns per tum. Ifall man drar ut bilden så förstoras bildpunkterna och dessa gör den att skärpan blir grynig. I folkmun använder man även förkortningen dpi (dots per inch) för att beskriva upplösningen fastän detta egentligen anger noggrannhet på utskrift. För oss spelar det dock ingen roll vilken du använder. Större bild betyder att den betraktas från ett längre avstånd och då är de allra minsta detaljerna inte nödvändiga. Således kan upplösningen avta när bildformatet växer. Ifall en bild har dålig skärpa från början så spelar det naturligtvis ingen roll hur många pixlar som finns till dess räddning. Bildformat över 5m2 Min 50 ppi Max 100 ppi Entepenadskylt Stora mässväggar Banderoll för utsida Trailertejpningar Landsvägsreklam Bildformat 1 5m2 Min 100 ppi Max 200 ppi String Roll-Up Pop-Up Fabric Block Vägg Bildformat under 1m2 Min 200 ppi Max 300 ppi Broschyrer Manualer Almanackor Visitkort Flyers...och andra Otilräcklig upplösning är trots allt inte en dödsdom för bilden. Räddningen kan vara rastrering av bilden eller anna manipulation så som vektorisering eller filtrering. Bilden plockas isär och byggs upp på ett nytt sätt som gör att den passar för storbild. P.S. Designers på reklambyråer kan oftast hjälpa till att fixa bilder. Ring om du behöver hjälp.

6 CMYK Färger Vi använder oss av CMYK färger, dvs. de samma (cyan + magenta + yellow + black) som fyrfärgstrycket består av. Skicka alltid CMYK konverterade bilder till tryck. Andra färgbenämningar som cirkulerar är spotfärg och RGB. Dessa fungerar mera som stöd för trycket än som egentliga verktyg. Spotfärger, eller PMS (Pantone) kulörer ger utmärkta anvisningar för färghanteringen men vi använder inte dessa i tryck. RGB (red + green + blue) är det trepixelsystem som den bakgrundsbelysta monitorn visar färger på och är svåra om inte omöjliga att uppnå i tryck. Bildformat Fotografier helst i TIFF- och mönster i EPS -format.. Mera om färg och fyllning När du använder lämpliga program för varje delmoment, bildhanteringsprogram för bilder samt mönster och text i program som stöder vektorer, så slipper du obehagliga överraskningar. Oftast gör bildbehandlingsprogram (som t.ex. Photosop) stabila bild-effekter likt fyllningar och skuggor, medan texter med denna pixelgrafik blir oskarpa. Pixelgrafiken gör dokumentet stort och långsamt att jobba med. Program som stöder vektorer (Corel Draw, Free Hand, Illustrator) däremot gör texter skarpa och lätta att jobba med. Undvik dock att använda bildeffekter så som mönsterfyllningar och skuggor i dessa program för det blir ofta problem vid utskrift. Var noggrann när du väljer typsnitt Utgångspunkten bör vara att all text levereras som vektorer (kurvor, outlines). Det finns tiotusentals olika typsnitt (fonter) och eftersom vi inte har dem alla så kan de utebli vid print eller skrivas ut nästan hur som helst. Om du inte kan konvertera text till kurvor: nämn vilket typsnitt du använt och bifoga fonten när du skickar in materialet. Försäkra dig om att du har använt riktiga typsnitt och inte feta och kursiva som programmet erbjuder dig. Kurvor/Outline får du genom att markera texten och trycka: Corel; Ctrl+Q Free Hand; Ctrl+Shift+P Illustrator; Ctrl+Shift+O (Kommandon för engelskspråkiga versioner) Textfärg Ifall du har mycket svart text i trycksaken så är det lämpligast att använda enbart en (svart) färg på typsnitt under 24 punkter (CMYK). Ifall du behöver en djupare svart färg för att markera större text och områden så får du detta genom att blanda fyrfärgs-svart: C= 65 M = 53 Y = 51 K = 100 P.S. Du tar väl kontakt om du har frågor.

7 pdf, pdf, pdf Det utan tvekan bästa sättet att sända dina elektroniska dokument är i Acrobats pdf format. Du anpassar bara upplösningen till rätt storlek (se rekommendationer på sid 5) och exporterar text som kurvor. Enkelt och effektivt. Pdf:ar gör du som bekant direkt via ditt layout program eller så via Acrobat distillern. 1) Vilka sidor (Current) och Acrobat 4.0 2) Vektorisera texter. Anpassa upplösning och klicka på Binary 3) Page only monitorinställnin 4) Inkludera bleed ~ 3 mm 3) Alltid CMYK. Välj rätt ICC - Euroscale coated.

8 Grundlayout Oftast har mottagaren endast ett ögonblick på sig att uppfatta ditt budskap, varför det bör vara kort, tydligt och koncist. Ju snabbare kunden får en bild av din huvudsyssla eller nylansering t.ex. i mässvimlet desto mer tid kommer han/hon att använda för att reagera på det. Försök alltid ta hjälp av en professionell designer som med lång erfarenhet får ut allt av vad din grafiska produkt kan erbjuda. Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig att hitta rätt designer. När du kommunicerar via storbilder kan du i bästa fall hitta ett vassare budskap för din marknadsföring - för att citera David Ogilvy Planering av reklam borde alltid börja med affischlayout - när du kan komprimera ditt budskap till att få plats på en affisch så fungerar det också i alla andra medier. Några råd Berätta alltid det nödvändiga men aldrig för mycket. Den modärna människan mottar hundraja kanske tusentals reklam och marknadsföringsbudskap var eviga dag. Ifall du vill att kunden ännu imorgon ska minnas dit namn och en av dina produkter så måste du vara målinriktad och kreativ. Förenkla rätt Skräddarsydda helhetslösningar är samma som Latexdräkt med växmån. Hellre än att du marknadsför dig som Verkstaden med alla verktyg kanske en mera kundinriktad Kalle tar hål på det mesta - med borr fungerar bättre. Kom ihåg att mottagaren är på väg Berätta resten när någon är intresserad - principen. Du har max 3 sekunder på dig att väcka den förbipasserande kundens intresse. Ifall du lyckas kommer denna att ta kontakt och då kan du berätta mera ingående med möten eller kanske broschyrer - detta sätt är också billigare än att fylla storbilder med info som blir gammal före din nästa mässa. Berätta tydligt vem du är och vad du erbjuder Ett vasst argument för produkten och vem som erbjuder den. Försäkra dig om att storbilden är i balans och att den har tillräcklig mängd rymd och känsla samtidigt som försäljningsargumenten är tydliga. Klara färger och fotografier väcker uppmärksamhet Skapa kontraster som bär fram din bild ur bakgrunden. Använd förenklade, lugna ytor som binder ihop ditt utställningsområd, samt överraskande former, bilder och färger som väcker betraktarens intresse. Gör storbilden till lockfågel inte annons Den som gapar efter mycket... Ifall du inte har funderat på vem du ska sälja till så är det alltför lätt att falla I berätta-allt-åt-alla-gropen. I produktionen gör du produkter och med marknadsföringen säljer du, försäkra dig om att du har ett budskap som passar evenemangets kundgrupp. Du kan gott ha flera vinklar på ditt budskap som du kan växla genom att variera innehållet i dina storbildsställningar. P.S. Fråga oss om priser på design.

Blickfång proffsen litar på

Blickfång proffsen litar på Blickfång proffsen litar på Undvik vanliga fallgropar 1) Se till att göra din bild i rätt format. På hemsidan vid varje tryckbar produkt nämner vi Designstorlek och Bildstorlek. Bildstorleken är den synliga

Läs mer

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version Augustii 2018 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag För bästa tryck De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du

Läs mer

Compact Disc. Syfte: Riktlinjer: Att tänka på: Exempel på hur det skulle kunna se ut:

Compact Disc. Syfte: Riktlinjer: Att tänka på: Exempel på hur det skulle kunna se ut: CD Compact Disc CD uppgiften handlar om att skapa bilder som skulle passa i ett CD-fodral. Syftet med bilderna är för att marknadsföra eller uppmarksaa artisten. Ni står också för den grafiska delen, layout,

Läs mer

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version April 2015 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du bäst anpassar

Läs mer

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag VÄLKOMMEN TILL ENVÄRLD AVTRYCK- SAKER! ARKITEKTKOPIA.SE Version Mars 2017 Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete

Läs mer

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret.

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Innehållsförteckning Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Hur vill ni ha originalet? Vad är ett original? Vad är DPI? Vad är vektorgrafik? Vad är pixelgrafik?

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

Regel Alla rätt Undvik de vanligaste felen vid trycksaksproduktion

Regel Alla rätt Undvik de vanligaste felen vid trycksaksproduktion 0 Gör klart syftet med trycksaken. Vill du påverka, vill du informera, vill du utbilda? Har du valt rätt typ av trycksak för ditt syfte? Vilken är målgruppen? Hur bör trycksaken utformas för att tilltala

Läs mer

NEW EXPO WORLD DISPLAY SYSTEMS & GRAPHICS

NEW EXPO WORLD DISPLAY SYSTEMS & GRAPHICS Specifikation för tryck färdiga original sid 1/5 Att skapa original i CMYK Europe ISO Coated FOGRA39 - sid 2 Att skapa original i CMYK Euroscale Coated - sid 3 Att skapa original i Adobe RGB 1998 - sid

Läs mer

Inställningar för Adobe InDesign

Inställningar för Adobe InDesign Designguide I den här guiden går vi bland annat igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningarna för layoutprogrammet Adobe InDesign. Du hittar även annan viktig information som optimerar

Läs mer

viktig information om annonser i sonic

viktig information om annonser i sonic viktig information om annonser i sonic endast annonser som pdf/x-1 Som ett led i att minska risken för fel i annonser kommer Sonic i fortsättningen endast att acceptera annonser i formatet PDF/X-1, som

Läs mer

Guide till tryckfärdigt original

Guide till tryckfärdigt original Guide till tryckfärdigt original Pixelbilder, objektgrafik och text Ett grafiskt original kan bestå av pixelbilder, objektgrafik (vektorgrafik) eller en kombination av dessa. En pixelbild begränsas av

Läs mer

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans Manual för annonser version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans kap 1. Inledning sid 2 inledning Den här manualen

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 1 GRAFISK PROFILMANUAL 3 Innehåll LOGOTYPEN 6 FÄRGER 8 TYPOGRAFI 10 ANNONS 12 ROLL-UP 13 VEPA/BANDEROLL 14 VISITKORT 15 BREVPAPPER/FAXBLAD 16 KUVERT 17 FLAGGOR 17 PROFILKLÄDER 18 WEBB 19 BILDMANÉR 20

Läs mer

Grafisk manual. För Falu Tank

Grafisk manual. För Falu Tank Grafisk manual För Falu Tank Grafisk profil Vad är en grafisk profil? En grafisk profil är en samling riktlinjer för hur tryckt och elektronisk information ska se ut. Den grafiska profilen består av tre

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 Grafisk Ordlista Innehåll Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 2 Ord och uttryck Adressering Vid adressering printas mottagarens adress på den trycksak som ska postinlämnas.

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

Grafisk profilmanual. Grafisk profilmanual

Grafisk profilmanual. Grafisk profilmanual Grafisk profilmanual 1 INNEHÅLL Inledning 3 Logotyp Färg 4 Logotyp Svart/vit 5 Logotyp Inverterad 6 Färger 7 Typsnitt Trycksaker/utskrifter 8 2 En enhetlig grafisk profil gör Rekal tydligare En grafisk

Läs mer

grafisk Profilmanual yeos

grafisk Profilmanual yeos grafisk Profilmanual yeos 2011-08-05 INNEHÅLL Introduktion 01 Logotyp 02 typsnitt 03 färgpalett 04 01 Introduktion Profilmanualen hjälper den som kommunicerar med YEOS som avsändare att upprätthålla önskvärd

Läs mer

Textilgruppen. Grafisk profil

Textilgruppen. Grafisk profil Textilgruppen Grafisk profil En grafisk profil är i korta ordalag ett slags grafiskt regelverk. På ett enkelt sätt ska denna grafiska manual ge den vägledning som hjälper samtliga medarbetare i ditt företag

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Skapa omslag för hårdband (InDesign)

Skapa omslag för hårdband (InDesign) Skapa omslag för hårdband (InDesign) 1. Omslagets delar Omslaget till hårdbandet består av olika delar, men dokumentet skapas som en sida. De delarna du måste ha koll på är: Framsida/baksida Vill du ge

Läs mer

Våra grafiska riktlinjer

Våra grafiska riktlinjer Våra grafiska riktlinjer Logotypen Den positiva versionen används mot vit eller ljus bakgrund Den negativa versionen används mot röd eller mörk bakgrund Våra grafiska riktlinjer Standardversion, skall

Läs mer

Preflight. kontroll av dokument innan tryck

Preflight. kontroll av dokument innan tryck Preflight kontroll av dokument innan tryck Tryckning är ofta dyr och nånting man bokar en tid för. Så när det väl är dags vill man inte ha något strul. Tryckeriet kommer naturligtvis att göra en kontroll

Läs mer

Kort lektion i skannerteknik

Kort lektion i skannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en skanner? En skanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av skanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddskanner. Läser

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Föreläsning i webbdesign Bilder och färger Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Exempel: Bilder på några webbsidor 2 Bildpunkt = pixel (picture element) Bilder (bitmap

Läs mer

SWEDAC INFO 17:2. Översikt logotyper. Version 1.0

SWEDAC INFO 17:2. Översikt logotyper. Version 1.0 SWEDAC INFO 17:2 Översikt logotyper Version 1.0 SWEDAC ÖVERSIKT LOGOTYPER VERSION 1.0 / SWEDAC INFO 17:2 2 Innehåll EPS-FORMAT 3 Logotyp 4 Ackrediteringsmärke 5 PDF-FORMAT 6 Logotyp 7 Ackrediteringsmärke

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

GRAFISK MANUAL NIVÅ 2: EN DEL AV PINGST 2008.11

GRAFISK MANUAL NIVÅ 2: EN DEL AV PINGST 2008.11 GRAFISK MANUAL NIVÅ 2: EN DEL AV PINGST 2008.11 2 Välkommen att använda varumärket pingst! Att arbeta för en gemensam profil i syfte att förstärka sitt varumärke har blivit mer och mer självklart för näringslivet.

Läs mer

Välkommen till Flyerskola!

Välkommen till Flyerskola! Välkommen till Flyerskola! Flyerskola Var började det hela Tryckmetoder Teckensnitt Upplösning av bilder Vanligaste filformaten Program Underlätta arbetet för redaktören Att tänka på vid skapandet av en

Läs mer

LITEN GRAFISK HJÄLPREDA

LITEN GRAFISK HJÄLPREDA LITEN GRAFISK HJÄLPREDA ATT TÄNKA PÅ... VILKET FORMAT OCH VILKET PAPPER? Man kan använda alla möjliga format på trycksaker men oftast håller man sig till standardformaten. A4 är det vanligaste. Formatet

Läs mer

Förord - Grafiska manualens syften och mål 3 - Huvudanvändning 3 - Distribution 3 - Beställning 3. Logotypen - Huvudlogotypen 4 - Logotyp enspalts 5

Förord - Grafiska manualens syften och mål 3 - Huvudanvändning 3 - Distribution 3 - Beställning 3. Logotypen - Huvudlogotypen 4 - Logotyp enspalts 5 GRAFISK MANUAL 2008 Den grafiska profilens grundpelare är logotypen som tillsammans med typografiska regler bildar en enhet som ger läsaren en tydlig signal om vem som är avsändaren Innehåll Förord - Grafiska

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER Grafisk manual Markbyggarna AB, 2013 LOGOTYP Markbyggarnas logotyp föreställer två träd. Logotypen kommunicerar Markbyggarnas uppdrag inom park- och markarbete genom den bruna jordfärgen i texten och de

Läs mer

Konsumentföreningen Stockholm Grafisk manual. Ett utdrag

Konsumentföreningen Stockholm Grafisk manual. Ett utdrag Grafisk manual Ett utdrag IDENTITET / PROFIL En ny grafisk profil som speglar våra värderingar. Vår huvuduppgift är att göra medlemsnytta och stärka medlemmarnas ställning som konsumenter. All vår verksamhet

Läs mer

Materialspecifikation 2016

Materialspecifikation 2016 Materialspecifikation 2016 1 Innehåll Materialspecification 2016 2 Eurosize Tryckmetod Digitalt s 5 Tryckmetod Offset s 6 Highstreet Tryckmetod Digitalt s 8 Tryckmetod Offset s 9 Bigsize CityBackLite Tryckmetod

Läs mer

Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb. ringen

Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb. ringen grafisk manual Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb ringen Vår symbol ringen med texten Sveriges Viktigaste Jobb ska finnas på alla enheter. Ringen är den minsta gemensamma nämnaren för satsningen

Läs mer

1. STANDARDLOGOTYP. Läs mer om Flexit LOGOTYP INLEDNING. LOGOTYP FÖR POSITIONERING Ljusblå: 100% C Mörkblå: C 100%, M 89%, Y 27%, K 10% Svart/vit

1. STANDARDLOGOTYP. Läs mer om Flexit LOGOTYP INLEDNING. LOGOTYP FÖR POSITIONERING Ljusblå: 100% C Mörkblå: C 100%, M 89%, Y 27%, K 10% Svart/vit Designmanual 2019 INLEDNING En stark och tydlig visuell identitet är avgörande för att bygga önskad position och stärka Flexits varumärke. Genom att följa riktlinjerna i denna designmanual säkerställer

Läs mer

Materialspecifikation

Materialspecifikation Materialspecifikation 1 Innehåll Materialspecification 2 Eurosize Tryckmetod Digitalt s 5 Tryckmetod Offset s 6 Fullsize Tryckmetod Digitalt s 8 Tryckmetod Offset s 9 Bigsize CityBackLite Tryckmetod Digitalt

Läs mer

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL CONSENSUS VARUMÄRKE Genom att ha en tydlig och igenkännbar visuell identitet stärks Consensus varumärke. Detta ger således ett professionellt intryck och ökar förtroendet. Det är därmed viktigt att den

Läs mer

Materialspecification 2016

Materialspecification 2016 Materialspecification 2016 1 Innehåll Materialspecification 2016 2 Eurosize Tryckmetod Digitalt s 5 Tryckmetod Offset s 6 Highstreet Tryckmetod Digitalt s 9 Tryckmetod Offset s 10 Bigsize CityBackLite

Läs mer

SE TILL ATT DU SYNS! Reklamexponering på Elmia Park 2015. http://www.elmia.se/polymer 22 24 SEPTEMBER

SE TILL ATT DU SYNS! Reklamexponering på Elmia Park 2015. http://www.elmia.se/polymer 22 24 SEPTEMBER SE TILL ATT DU SYNS! Reklamexponering på Elmia Park 2015 http://www.elmia.se/polymer 22 24 SEPTEMBER Se till att du syns! Mässan är ett fantastiskt forum för dig som vill träffa både befintliga kunder

Läs mer

Grafisk manual. Innehåll. Kontakt: max@desmond.com

Grafisk manual. Innehåll. Kontakt: max@desmond.com Grafisk manual Innehåll Kontakt: max@desmond.com Förutsättningar Hoop skall ha en modern och sportig profil som skall vara denna manual trogen i allt formellt material som: Brev, Mejl, Instruktionsböcker

Läs mer

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder eställas från nb ww ka w. nt Detta do kum en t är.se xa di erat endast fö rs tim op kä ör ast f sd n E m skär bild ning vis. Ett tryckt d ing ok sn um vi e rm Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder C Gråskala

Läs mer

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Färgrymd Vad är egentligen en färgrymd? Digitala enheter (tex skärmar, skrivare, scanners) kan inte återge alla färger som det mänskliga ögat

Läs mer

Kort lektion i Scannerteknik

Kort lektion i Scannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en Scanner? En Scanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av Scanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddscanner. Läser

Läs mer

SWEDAC INFO 17:2. Översikt logotyper. Version 1.0

SWEDAC INFO 17:2. Översikt logotyper. Version 1.0 SWEDAC INFO 17:2 Översikt logotyper Version 1.0 SWEDAC ÖVERSIKT LOGOTYPER VERSION 1.0 / SWEDAC INFO 17:2 2 Innehåll EPS-FORMAT 3 Logotyp 4 Ackrediteringsmärke 5 PDF-FORMAT 6 Logotyp 7 Ackrediteringsmärke

Läs mer

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder:

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder: Bildhantering i OEW Bilder på webben Bilder som man ser på olika hemsidor bör ha dessa egenskaper: 1 Klara färger 2 Skärpa 3 Snabbladdade 4 Rätt storlek för syftet Vi ska arbeta med följande bilder: Program

Läs mer

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL

Grafisk manual. Arvsfondsdelegationen. Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. INNEHÅLL INNEHÅLL Arvsfondsdelegationen Grafisk manual Riktlinjer för dig som driver ett Arvsfondsprojekt. ARVSFONDENS GRAFISKA MANUAL - FÖR DIG SOM DRIVER ARVSFONDSPROJEKT: 2011 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 LÄTT ATT

Läs mer

Grafisk manual GAVLEFASTIGHETERS VARUMÄRKE FÖR EN HÅLLBAR TILLVÄXT

Grafisk manual GAVLEFASTIGHETERS VARUMÄRKE FÖR EN HÅLLBAR TILLVÄXT Grafisk manual GAVLEFASTIGHETERS VARUMÄRKE FÖR EN HÅLLBAR TILLVÄXT Gavlefastigheter äger och förvaltar fastigheter för både näringsliv och för kommunala verksamheter. Bolaget ägs av Gävle kommun och är

Läs mer

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn.

Rita med ritstift. Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Rita med ritstift Raka banor Klicka med Ristiftet vid varje hörn. Mjuka kurvor Klicka, håll ned musknappen och dra i banans riktning. En hävarm dras ut på var sida om ankarpunkten. De sitter ihop som en

Läs mer

EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM BOOKLETS

EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM BOOKLETS EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM BOOKLETS BOOKLETS EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM Gradienter och/eller ljusa toner trycks med varierande framgång. 0. VAD ÄR EN BOOKLET? Med booklet menas litet häfte vilket

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Trollhättans Missionskyrka 2014-04-24

GRAFISK MANUAL. Trollhättans Missionskyrka 2014-04-24 GRAFISK MANUAL Trollhättans Missionskyrka 2014-04-24 Kapitel 8, Marknadsföring är tills vidare utelämnad då det tar tid att genomarbeta konsekvenserna för programblad och hemsida samt hur vi vill marknadsföra

Läs mer

Grafisk profil för Charlott Zsoldos. Holistic Health Coach

Grafisk profil för Charlott Zsoldos. Holistic Health Coach Grafisk profil för Charlott Zsoldos Holistic Health Coach Innehållsförteckning 1. Logotype 2. Typsnitt 3. Annonsering 4. Imagebilder Logotype Charlott Zsoldos använder sig av två stycken olika logotyper.

Läs mer

MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION

MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION MANUAL FÖR LOGOTYPERNA FAIRTRADE CITY OCH FAIRTRADE REGION 2015 VÄLKOMMEN! Denna handbok ger dig kommunikationsriktlinjer för användning av logotyperna för Fairtrade City och Fairtrade region. Logotyperna

Läs mer

Förbundet Vi Ungas. Grafiska handbok

Förbundet Vi Ungas. Grafiska handbok Förbundet Vi Ungas Grafiska handbok Innehållsförteckning INLEDNING 2 KAPITEL ETT 3 LOGOTYPEN 4 Vad man inte får göra med Vi Ungas logotyp 5 FÄRGER 6 TYPSNITT 7 FLÄTAN 8 KAPITEL TVÅ 9 GRAFISKA ELEMENT 10

Läs mer

Grafsk Profl. Stilmanual för Astronomisk Ungdoms kommunikation

Grafsk Profl. Stilmanual för Astronomisk Ungdoms kommunikation Grafsk Profl Stilmanual för Astronomisk Ungdoms kommunikation Inledning Varför grafsk profl? Identifkation För att alla ska uppfatta att det är Astronomisk ungdom som står bakom ett meddelande måste vi

Läs mer

TRYCK OCH FÄRGHANTERING LATHUND

TRYCK OCH FÄRGHANTERING LATHUND LATHUND TRYCK & FÄRGHANTERING 1 Vi trycker i CMYK rgb Æ C M Y K Æ Synligt spektrum Adobe RGB Bestruket CMYK Obestruket CMYK Illustrationen visar hur färgomfånget krymper från det synliga spektrumet till

Läs mer

Vill du synas lite mer än alla andra under eventet?

Vill du synas lite mer än alla andra under eventet? Vill du synas lite mer än alla andra under eventet? Vi hjälper dig att göra din dröm till verklighet. Beställ en cirkelformad vepa i taket från oss på Stockholmsmässan. I våra paketlösningar ingår allt

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd mitt i ALINGSÅS KURIREN......som verkat sedan 1969, är en gratisutdelad veckotidning. I den första utgåvan stod det Vi är ett nyhets- och annonsorgan, som utgår till VARJE alingsåshem och blir därmed den

Läs mer

Värmdö IFs grafiska profil 4. Logotyp 5-9. Färg 10. Typografi 11-12. Brevpapper 13. Visitkort 14. Korrespondenskort 15.

Värmdö IFs grafiska profil 4. Logotyp 5-9. Färg 10. Typografi 11-12. Brevpapper 13. Visitkort 14. Korrespondenskort 15. 1Grafisk manual 2 Innehåll Sida Värmdö IFs grafiska profil 4 Logotyp 5-9 Färg 10 Typografi 11-12 Brevpapper 13 Visitkort 14 Korrespondenskort 15 Kuvert 16-17 3 Värmdö IFs grafiska profil En enhetlig grafisk

Läs mer

getprint Användarguide för getprint

getprint Användarguide för getprint geteasy getfast getcheap getprint Användarguide för getprint Allmänna krav 2 Dekaler 2 Utfall 2 Kuvert 2 Magasin 3 Vikta flyers 4 Inking 4 Kalendrar 4 Linjetjocklek 5 Affischer 5 Mappar 5 Broschyrer 5

Läs mer

Section Divider. Skapa nytt utskick

Section Divider. Skapa nytt utskick Section Divider Skapa nytt utskick Skapa nytt utskick Gå till Connect och välj Skapa utskick. Välj typ av information Först väljer vilket språk ditt utskick är skrivet på. Den bransch som är inställd för

Läs mer

Ta chansen att synas under Skandinaviens största designvecka!

Ta chansen att synas under Skandinaviens största designvecka! Ta chansen att synas under Skandinaviens största designvecka! Det har blivit dags för den åttonde upplagan av The Official Guide to Stockholm Design Week. Den uppskattade och oumbärliga nyckeln till allt

Läs mer

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida SUPPORT I PDF FORMAT Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida 8 Lathund CSF Färginställningar i Adobe CS För att få rätt färginställningar i Adobe CS är det enklast

Läs mer

Varumärket Polykemi. En grafisk guide till en tydlig profil

Varumärket Polykemi. En grafisk guide till en tydlig profil Varumärket Polykemi En grafisk guide till en tydlig profil Logotype Logotypen är företagets varumärke och den viktigaste grafiska identifikationen bland de grafiska grundelementen. Logotypen består av

Läs mer

GUIDE FÖR POWERPOINT PRESENTATIONER MICROSOFT OFFICE, POWERPOINT 2007

GUIDE FÖR POWERPOINT PRESENTATIONER MICROSOFT OFFICE, POWERPOINT 2007 GUIDE FÖR POWERPOINT PRESENTATIONER MICROSOFT OFFICE, POWERPOINT 2007 Vänligen tänk på miljön före du skriver ut denna manual. Behöver du den på papper? Hannu Sääskilahti hannu.saaskilahti@hanken.fi ÖPPNA

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar GRAFISK MANUAL INLEDNING Den här manualen beskriver hur vi arbetar med vår grafiska profil. I den hittar du allt från användandet av logotypen och hanterandet av färger och typografi, till mallar för utformning

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Exempel på icke tillåtna skrivningar: Bank-id, Bank-ID, bank-id, Bankid, Bank id, bankid.

GRAFISK MANUAL. Exempel på icke tillåtna skrivningar: Bank-id, Bank-ID, bank-id, Bankid, Bank id, bankid. GRAFISK MANUAL Välkommen till BankIDs grafiska manual som ger grundläggande instruktioner kring skrivregler, logotypens placering och hantering av färger. GRAFISK MANUAL Varför är det viktigt med en grafisk

Läs mer

För att kunna utföra en variable data printning böhöver du följande filer:

För att kunna utföra en variable data printning böhöver du följande filer: Printa Variabel Data Variabel data printning tillåter dig att byta infrmatinen ch data i ditt dkument eller i din bild för att skapa utskrifter med unika texter ch bilder i varje kpia. Denna funktinen

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Soliditets logotyp 1.0 Logotypen 1.0.1

Soliditets logotyp 1.0 Logotypen 1.0.1 Soliditets logotyp 1.0 Logotypen 1.0.1 Soliditets logotyp Bokstäverna som du ser i namnet Soliditet är satt i typsnittet Handel Gothic som ritades av Ronald Trogram 1980. Handel Gothic räknas som ett klassiskt

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

Bärbara mediadisplayer från Expand.

Bärbara mediadisplayer från Expand. Bärbara mediadisplayer från Expand. Funktion, kvalitet och design i fokus Expand erbjuder högkvalitativa, användarvänliga displayer för marknadsföring, varumärkesbyggande, information och presentationer.

Läs mer

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning

Bilder... Dagens föreläsning. Objektgrafik. Objektgrafik. TNMK30, 2010 Föreläsning TNMK30, 2010 Föreläsning Bilder... Tobias Trofast, LiU 1 Dagens föreläsning Olika grafikformat Bitdjup Färglägen och kanaler Komprimering Filformat Bildkvalitet Upplösning & Interpolering Objektgrafik

Läs mer

Inledning. Innehåll. Inledning

Inledning. Innehåll. Inledning GRAFISK MANUAL 2019 Inledning 2 Inledning Det här är en uppdaterad manual som ska tydliggöra Moderaternas grafiska profil och göra det enkelt att göra rätt. Att den grafiska profilen följs på nationell,

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

grafisk manual 2.0 / 201 7

grafisk manual 2.0 / 201 7 grafisk manual version 2.0 / 201 7 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. 5. 6. 7. Logotyp Färger Typsnitt Grafiska element 8. Utföranden Har du frågor kring innehållet, kan du kontakta profilansvarige på Höga Kusten

Läs mer

VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010. grafısk manual

VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010. grafısk manual VERSION 2.0 SEPTEMBER 2010 grafısk manual Om grafıska manualen Ett viktigt led i vårt informationsarbete är att ha ett gemensamt utseende. Att vara konsekvent med logotype, typsnitt och färger ger tydlighet

Läs mer

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget Bildbearbetning i Photoshop Gör stegen i denna ordning. Det spelar roll. 1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget 2. Kontrollera vilken färgrymd bilden har (OBS! detta går

Läs mer

PRISLISTA PRODUKTION 4.4

PRISLISTA PRODUKTION 4.4 2011-02 PRISLISTA PRODUKTION 4.4 Vår specialitet är dekaler och storformat, men vi erbjuder även visitkort, broschyrer, foldrar, textiltryck, skyltar och bilreklam. Vi anser oss kunna hjälpa dig med de

Läs mer

A3-scanner. Svenska. Användarhandbok

A3-scanner. Svenska. Användarhandbok A3-scanner Svenska Användarhandbok Hämta TWAIN-drivrutinen för scannern TWAIN-drivrutinen är den scanningsmodul som tillhandahålls med din scanner. Den är lätt att nå från de medföljande scannerprogrammen

Läs mer

ICC-profiler och färginställningar

ICC-profiler och färginställningar ICC-profiler och färginställningar FÖR DAGSPRESS Innehåll Introduktion... 3 Betraktningsmiljö... 4 Skärmkalibrering... 5 ICC-profiler... 6 Färginställningar... 7 Bildbehandling... 9 Tryckanpassning...

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING prislista 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A4-papper (budget)... 1 A4-papper (digital)... 2 A4-papper (offset)... 3 Affischer... 4 Almanackor... 5 Banderoller... 6 Block (budget)... 7-9 Block (digital)... 10-12

Läs mer

Grafisk manual, Bessemerskolan. Version 3, oktober 2016

Grafisk manual, Bessemerskolan. Version 3, oktober 2016 Grafisk manual, Bessemerskolan Version 3, oktober 2016 1 Grafisk manual för Bessemerskolan Vår grafiska manual är ett hjälpmedel för att förstärka effekten av vår kommunikation och för att ge vår skola

Läs mer

Photoshopskolan, retro-look

Photoshopskolan, retro-look Sida 1 av 12 skriv ut» Övningen är gjord av Anna-Lena Lundin ( http://www.pixelplus.se ) Har du frågor om momenten i övningen eller om Photoshop kan du söka information i vårt Forum för Photoshop. Retro-look

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

Ljuskultur är Sveriges enda specialtidning om belysning

Ljuskultur är Sveriges enda specialtidning om belysning ANNONSFAKTA 2019 Ljuskultur är Sveriges enda specialtidning om belysning Ljuskulturs läsare är de som arbetar direkt i det föreskrivande ledet, professionellt med belysning och ljusdesign som ljusdesigners,

Läs mer

GRAFISK HANDLEDNING FÖR NYA MODERATERNA

GRAFISK HANDLEDNING FÖR NYA MODERATERNA GRAFISK HANDLEDNING FÖR NYA MODERATERNA VALÅRET 2014 INLEDNING År 2006 blev vi de Nya Moderaterna. Vi blev ett parti med mål om att alltid fortsätta förändras och utvecklas. Ett parti som söker utmaningarna,

Läs mer

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ.

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Kamerans sensor I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Objektivet projicerar en bild på sensorn och varje liten

Läs mer

Prislista 44B. 43 164 x 133 mm 43B 33B. 164 x 178 mm. 248 x 133 mm. 164 x 155 mm. 248 x 110. 164 x 110 mm. 122 x 110 mm. 164 x 88 mm.

Prislista 44B. 43 164 x 133 mm 43B 33B. 164 x 178 mm. 248 x 133 mm. 164 x 155 mm. 248 x 110. 164 x 110 mm. 122 x 110 mm. 164 x 88 mm. 33 133 mm 122 x 110 mm 33B 32 44 44B 164 x 178 mm 164 x 155 mm 43 164 x 133 mm 43B 42 164 x 110 mm 122 x 88 mm 164 x 88 mm Gäller fr o m 1 januari 2009 Prislista 32B 42B 122 x 65 mm 164 x 65 mm 31 41 122

Läs mer