Om du är intresserad av sport kan vi även erbjuda dig bland annat en trevlig golfbana, simhall, sporthall, gym och upplysta skid- och joggingspår.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om du är intresserad av sport kan vi även erbjuda dig bland annat en trevlig golfbana, simhall, sporthall, gym och upplysta skid- och joggingspår."

Transkript

1 Letar du efter äventyr har du kommit till rätt plats! Årjängs kommun har något att erbjuda alla, stora som små. Vad sägs om att paddla kanot i vårt vackra sjösystem, ta en stillsam promenad i vår fantastiska natur eller utmana dig själv i Glaskogens Naturreservat - valet är ditt. Vi kan också erbjuda dig ett annorlunda sätt att färdas på, åka dressin mellan Årjäng och Bengtsfors. Ni som är ute efter den ultimata utmaningen kan registrera er till en överlevnadskurs, bergsklättring eller rappellering. Du kommer troligen att inse att din kapacitet är större än vad du tror! Detta är bara ett utdrag av våra aktiviteter och du är välkommen att kontakta oss på turistbyrån för fler förslag. Det finns många företag i området som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din vistelse i Årjäng. Om du är intresserad av sport kan vi även erbjuda dig bland annat en trevlig golfbana, simhall, sporthall, gym och upplysta skid- och joggingspår. Årjängs kommun är belägen i sydvästra Värmland med närhet till större städer som Oslo, Karlstad och Göteborg. Årjängs kommun har cirka invånare och består av fyra orter; Årjäng, Töcksfors, Lennartsfors och Svensbyn. Årjängs kommun har ett expansivt och differentierat näringsliv med en långvarig tradition inom tillverknings-industrin. Tillverkningen omfattar bl a avancerade produkter inom modern elektronik och mekanik. Årjäng är också känt för tillverkning av godis, reklamskyltar samt regn- och fritidskläder. Namnet Årjäng härstammar antingen från Åring eller Årgenge, olika teorier förekommer. Åring betyder efter älvens form där vägen från väster korsar den. Namnet Åhrgenge finns inskrivet i tingshandlingar från mitten av talet. Trollet i Årjäng Thore Skogman, en känd sångare från Sverige, komponerade år 1971 en sång med namnet Årjängstroll. Det var bland annat den sången som skapade iden om att ett troll med ett fat i sina händer skulle byggas och användas för underhållning i sommartid. Trollet är 8 meter högt och fötterna är 3,5 meter långa. Ett annorlunda färdsätt Dressin är ett spännande och annorlunda äventyr för hela familjen. Långa isolerade sträckor, långt från vägar och trafik, kan avnjutas. Sträckan är 52 kilometer lång och sträcker sig mellan Årjäng och Bengtsfors. Här är naturen som bäst med skogar och glittriga sjöar. Om du vill, kan du kombinera dressin med att paddla kanot.

2

3 Sillerud är till ytan den största socknen i Årjängs kommun. Sillerud kan liksom den övriga kommunen erbjuda ett mycket vackert och omväxlande landskap. Norr om E 18 finns milsvida skogar, sjöar och tjärn som till viss del ligger inom Glaskogens naturreservat. Söder om E 18 mot Östra Silens stränder finns småbrukarbygden med sina byar, gårdar och torpställen. Dessutom sträcker sig den vackra vattenvägen Dalslands Kanal med sin nordöstliga arm in i Sillerud och Östra Silen genom slussen vid Krokfors. 1 Vattentornet i Sandaholm Vattentornet i Sandaholm minner om tiden då tågen gick mellan Åmål och Årjäng. Vagnarna drogs av ånglok som under den 6,9 mil långa sträckan påfylldes två gånger med vatten. 2 Träsnidaren i Noretjärn, Snarkil. Träsnidaren Leif Andersson är tandläkaren som sadlade om och blev konstnär. Leif tillverkar bildkonst i trä så som reliefer, skulpturer, ljusstakar och prydnadsföremål. Många av hans verk pryder i dag kyrkorum och offentliga miljöer runt om i Sverige. Leif är en mångsidig konstnär och tar gärna emot beställningar från företag och av privatpersoner. 3 Årjängs Golfbana Årjängs Nya Golfklubb erbjuder en golfbana med 18 hål. Den är designad av Peter Nordvall och är vackert placerad vid Svensbysjön, 10 km öst om Årjäng. Banan har ett klubbhus med kafeteria och om du vill stanna över natten erbjuds timrade stugor. 4 Gerds Keramik Sjösala Gerd Wahlström, Sjösalas grundare och drivande kraft, fick Årjängs kulturpris 2002 med motiveringen att hon byggt upp "ett kulturcentrum i glesbygden". Sjösala, som ligger naturskönt vid Svensbysjön i Sillerud, är idag mycket mer än den keramikverkstad som Gerd startade för drygt 30 år sedan. I lokalerna finns försäljning/utställning av lokala konsthantverkare. En av Gerds specialiteter är Engobemålningar på keramik, hon har även tagit fram Sillerudsstaken som är ett trevligt minne att ta med sig hem. Ateljé Skogen Välkommen till Ateljé Skogen! Här har jag egen tillverkning, utställning, och försäljning av konst- och brukskeramik samt bildkonst. Aktuell information om öppettider och utställningar mm. finns på min webbplats Ateljé Skogen ligger centralt i "bushen", drygt 3 mil från Årjäng, Åmål och Bengtsfors, vid östra kanten av sjön Östra Silen Vägbeskrivning: Från Årjäng kör 21 km på E18 mot Karlstad och tag av söderut 12 km mot Sillebotten och Hognerud. Det går även bra att komma sjövägen i Östra Silen.

4 6 Silleruds Kyrka Silleruds kyrka är en vit stenkyrka av centralkyrkotyp från Den är märklig på grund av sin åttkantiga form med ett klocktorn placerat i mitten som är omgivet av fyra små sidotorn. Det finns ett fåtal sådana kyrkor i vårt land. Ritningen till Silleruds kyrka är utförd av samma arkitekt som ritat Stortingsbyggnaden i Oslo, nämligen C.V Langlet. 5 Silleruds Hembygdsgård Hembygdsgården i Sillerud är en timrad, rödmålad byggnad med stående brädfodring. Byggnaden uppfördes i Snarkil År 1947 flyttades den till Svensbyn i samma socken. Den andra våningen tillbyggdes Förutom denna huvudbyggnad finns det en loge och lador från Egenäs och en visthusbod från Häljebyn samt torparstuga från Silleruds Prästgård. Förutom sedvanliga samlingar av redskap och inventarier har hembygdsföreningen ett flertal föremål efter den kände predikanten och missionären Peter Fjellstedt ( ). 7 Gamla Kyrkoplatsen i Sillerud Här stod till år 1891 Silleruds kyrka. En klockstapel restes på platsen Ritningen till den är utförd av den tidigare kyrkoherden Olav Dahle. Klockan är från 1662 och kommer från den gamla rivna kyrkan. Klockstapeln är försedd med tidur och den ljuder varje kväll under sommaren. Den gamla kyrkogården vårdas och används vid friluftsgudstjänster. Söder om kyrkomuren finns forngravar från järnåldern, vilka emellertid kan vara svåra att urskilja. För övrigt en mycket vacker plats. Vägbeskrivning: Kör E18 mot Karlstad 15 km, sväng höger vid Sillerud. Fortsätt drygt 5 km, kyrkoplatsen ligger i en skarp högerkurva och är även märkt. 8 Ture Alfredsson Ture Alfredsson föddes 1896 och gjorde, under sitt liv som småbrukare i byn Gängene, ett flertal märkliga skulpturer. Ture slängde aldrig någonting, istället tillverkade han olika saker av allt material. De skulpturer som är bäst bevarade har samlats ihop och hos Träsnidaren Leif Andersson i Snarkil. En kopia av Ture Alfredssons trähäst tillverkad av Leif Andersson- står utanför ICA affären i Svensbyn. 9 Fjellstedt Stenen Fjellstedt stenen uppfördes av Silleruds hembygdsförening 1940 i minne av Peter Fjellstedt, teolog och missionär. Minnesstenen är uppförd på platsen där han föddes och växte upp och man kan fortfarande se lämningar av skorstenen. Fjellstedt är en av pionjärerna för svenska kyrkans mission i främmande länder. Han har givit ut en bibel försedd med förklaringar. Han är också grundaren av Fjellstedska skolan i Uppsala, en läroanstalt för blivande präster. Fjellstedt levde Minnesstenen restes i början av 1940-talet av Silleruds hembygdsförening. På sommaren anordnas friluftsgudstjänster på platsen. Vägbeskrivning: Kör E18 mot karlstad ca 17 km. Vid skylt Sillebotten sväng höger. Obs!!! Man måste gå till fots ca 4,5 km. Bommad väg.

5 10 Erstatallen Erstatallen, väster om sjön Stora Bör, är en fridlyst 300 år gammal tall som innehåller 10 skogs m3. Trädet som växer 500 m norrut från Camp Grinsby är fortfarande grönt och livskraftigt. Sägnen säger att en brud som just stod i begrepp att gifta sig, ångrade sig och sprang till Erstatallen för att träffa sin älskade. Boende i Sillerud: Sandaholms Bad& Camping Järnsjöns Bad& Camping Camp Grinsby Noretjärns Stuguthyrning Årjängs Golfklubb

6 Silbodal socken i sydvästra Värmland nämns för första gången år 1396 som Silbyrdhaerdal. Den första kyrkan i Silbodal var troligen en stavkyrka i trä, men när den byggdes är inte nämnt i den gamla texten. Dokumenterat finns de pilgrimsleder som går igenom socknen. Socknen är ganska vidsträckt från V: a Silens stränder i söder till skogarna vid gränsen mot Glava. 1 Tegen Sydöst om Årjäng finner du Tegen som har ett väldigt intressant växtliv. Det är väl värt ett besök. Vägbeskrivning: Från Årjängs centrum kör ni mot Bengtsfors, sväng vänster strax före trafikljusen. Fortsätt till höger mot Risviken. Efter 10 km ser ni en skylt med Tegen på vänster sida. 2 Silbodals Hembygdsgård Silbodals Hembygdsgård med en mangårdsbyggnad från tidigt 1700-tal ligger i Årjäng. Byggnaden är den av de första som uppbyggdes efter den Gyldenlöwska fejden år 1679, då Värmland och Dal skulle ruineras. Hembygdsföreningen grundades 1932 av Edvard Rönnfors. Strax nedanför hembygdsgården låg den gamla kyrkan som byggdes år Travbanan i Årjäng Årjäng har en av Sveriges vackraste travbanor. Varje år hålls ett antal travdagar med V75 i juli som höjdpunkt Årjängs Travbana ingår i Travrike som är ett samarbete med travbanorna i Åmål, Arvika, Karlstad och norska Mysen. I Årjäng är travet en utflyktsplats för hela familjen. Trav och hästar är inte bara en sport utan en livsstil som präglat bygden under många år. Så ta en tur till travet, avnjut en god middag på travrestaurangen eller packa din egen picknickkorg. Hur som helst kan vi lova dig en spännande och kanske annorlunda dag. Gör också ett besök på Nordiska Travmuseet som är det enda museet i sitt slag i norra Europa. Historik När travbanan i Årjäng började byggas 1936, fanns i hela landet bara 3 fasta landbanor. Jägersro, som anlades redan 1907, Solvalla - invigd och Bergsåker som startade tillkom inte mindre än fyra nya banor. Förutom Färjestad och Årjäng var det Östersund och Åby, som öppnade sina portar det året. Av landets sju banor låg alltså två i Värmland. Detta är inte så konstigt med tanke på det utpräglade hästintresset som finns i Värmland. Wermlands trafvarsällskap bildat 1882 är fortfarande landets äldsta fasta organisation. Årjängstravets i särklass största travdag var 17 juli 1954 i den s k Francesgalan. Det var Sören Nordin och Frances Bulwark som drog land och rike runt. I Årjäng kom det drygt personer, detta ledde i sin tur till bilköer på 4-5 mil blev det

7 uppsving på travsporten i Sverige när V5 infördes, ett spel som är mycket populärt även idag infördes V65 som numera heter V75 och det blev vändpunkten för hela Sveriges travsport. Det är tack vare detta som Sverige håller världsklass inom trav. Årjäng kör V75 varje år och detta är då naturligtvis årets höjdpunkt. På V75-dagen kommmer det ca personer. Då körs även travets största lopp, Årjängs Stora Sprinterlopp som för närvarande har ett förstapris på kronor. Lite kuriosa; Årjängstravet besöks av ca personer per år. På banan i Årjäng finns 5 proffstränare. Totalt har proffstränarna 90 hästar i träning. Årjängstravet delar ut 11,6 miljoner i hästägarpriser. På en tävlingsdag jobbar det ca 100 personer + alla i stall och restaurang. Varje år betalas det ut två miljoner i löner. Årligen omsätts totalt 120 miljoner i spel. I Västra Värmland finns det ca 700 hästar. Årjängs kommun kan ståta med en världsmästare, Callit som 1987 vann VM i USA och en derbyvinnare, Gazza Degato som 2004 vann Derbyt på Jägersro i Malmö! 3. Nordiska Travmuseet Nordiska Travmuseet Ideell förening äger och driver anläggningen som ligger vackert belägen vid Årjängs travbana alldeles utmed E18 öster om Årjäng. Det är det enda travmuseet i sitt slag i norra Europa och det invigdes UTSTÄLLNINGAR Här finns travets storheter i Hall of Fame. Kuskdräkter I stallet - en utställning där besökaren själv kan prova på. Filmjukeboxen med kända travlopp och andra minnen. Hästskoutställning Museet har också vandringsutställningar till utlåning. Dessutom finns andra tillfälliga utställningar. ÖVRIGA FACILITETER Möjlighet finns till stora och små möten. Det finns rum i olika storlekar med modern teknik och i gemytlig atmosfär till konkurrenskraftiga priser. I anslutning finns ett travanknutet bibliotek, en museishop och en servering. Dessutom finns möjlighet att spela på hästar genom att vi är ett ATG-direktombud med storbildstv. FÖR BARNEN Våra omtyckta stora trähästar är värda en uppsittning. I anslutning till museet finns sommartid en fin lekplats med en liten bondgård. Nere på stallbacken bedriver ungdomstravet travskola vid flera tillfällen under sommaren. Då får barnen och även de vuxna en chans att umgås med små shetlandsponnys och att prova på att köra dem.

8 5 Långelanda Tingshus Långelanda Tingshus är Sveriges äldst bevarade tingshus. Det uppfördes under åren och var i bruk till år Tingshusbyggnaderna i Långelanda består av huvudbyggnaden Tingshuset, arresten och ett arkiv som är uppfört senare, sannolikt i slutet av 1800-talet. Samtliga byggnader är kulturminnesskyddade. Det är främst inredningen som gör detta kultur-minnesmärke intressant. Under ett rättsmål satt domaren och hans biträde vid domarbordet vända mot salen och åhörarna, medan tolv nämndemän satt i en halvcirkel framför domarbordet med ryggen mot åhörarna. Byn Långelanda, där Tingshuset är beläget, har för övrigt en för vår del av landet en sällsynt byplan. Den har formen av en radby med väl bibehållen bygata. Runt tingshuset finns även andra väl bevarade byggnader. I dessa gårdar var domare, länsmän och nämndemän inhysta under tingssammanträdena som förr pågick i flera dagar, kanske upp till ett par veckor. Vägbeskrivning: Kör 172: an mot Arvika ca 5 km, då ser ni en skylt med "kringla" på. Där svänger ni upp till vänster och då är tingshuset med tillhörande byggnader på vänster hand. Huset på Strand Gårdsbutik, café, galleri & trädgård Här finner du avkoppling, fina presenter och gott kaffe. Vi bjuder även på konst och grön glädje. Med Konstrundan under påskhelgen startar vi upp konstsäsongen och under sommarhalvåret kan du njuta kaffe med god kaka i något av trädgårdens rum, orangeri eller växthus. I butiken finns presenter för allt och alla, även företagsgåvor med bestående värde. Designad interiör, konsthantverk och gåvor med smak från glädjens gröna skafferi. Från 1700-talets marknadsplats till 2000-talets mötesplats, har Huset på Strand blivit ett utflyktsmål för många besökare från när och fjärran. Öppettider: Alltid lika välkommen! 2010 Huset på Strand. Sommarcafé och utställningar. Juni och augusti tors-sön , juli tis-sön Boende Årjäng Best Western Hotel Årjäng Karl XII Källare ( pensionat ) Årjäng Camping och Stugor Sommarvik

9

10 Mellan sjöarna Västra Silen i Öster, Lelång i väster och en vik av Stora Le i norr ligger den lilla socknen Blomskog. Där finns också flera andra långsträckta sjöar och tjärn sammanbundna av älvar och bäckar. Socknen har många fasta fornlämningar, som ger en tydlig anvisning om att bygden tidigt användes som boplats. Uppgifter om befolkningsutvecklingen i bygden visar att Blomskog i början av 1880-talet hade ca invånare. Därefter började folkmängden sjunka, säkerligen beroende på nödåren i slutet av 1860-talet, försämrade utkomstmöjligheter, men dock främst av emigrationen till Amerika. 1 Borgåsgubben I Källtegen finns Borgåsgubben som med sina drygt 3 m i höjd syns vida omkring där han står på Borgåsbergets högsta punkt. När och varför han kom till är det ingen som riktigt vet, men många tror att han blivit uppsatt av sysslolösa soldater som varit förlagda i trakten under Karl XII: s fälttåg mot Norge. Berget som gubben står på är ovanligt eftersom berget är fristående med mark som är eller har varit odlat runt om. För att fira milleniumet gav befolkningen i Blomskog Borgåsgubben en fru på berget mittemot - Stenfrun. 1 Källtegens By Byggnaderna på den plats där Amerikabrevet spelas är alla av gammalt datum. Man tror att byggnaderna från början uppfördes redan före de norsk-svenska gränsfejderna i slutet av 1600-talet och sedan dess stått kvar som ruin tills de i mitten av 1800-talet omvandlades. Amerikabrevet En lokal verklighetsbaserad teater om immigrationen till Amerika. Spelets manus, sångtexter och musik är producerade av Blomskogsbor och det är amatörer från bygden som framför teatern. Spelas 2010 den 3 och 4 juli. 2 Blomskogs Kyrka Den nya kyrkan byggdes 1929 och ligger ovanför gamla och nya kyrkogården. Kyrkan är en vitputsad långskeppsbyggnad och har ett 30 m högt torn med koppartak. Koret har altarskåp med målningar av konstnären Olle Hjortberg. Från kyrktrappan kan man se stämningsfylld utsikt mot nya och gamla kyrkogården med det vackra Blomskogstjärnet i bakgrunden. Kyrkan byggdes 1928 och invigdes Sockenmagasinet Sockenmagasinet är beläget ovanför prästgården och är uppfört av liggande timmer i två våningar. Det kallades för "fattigmagasinet" och användes i huvudsak som uppslagsplats för säd som vid missväxttid och hungersnöd lånades ut till behövande.

11 Blomma Angora Här kan du följa det unika hantverket från en ullig kanin till ett mjukt och skönt handstickat angoraplagg. På gården finns 10 angorakaniner i olika färger. Jag handspinner garn av angoraullen i olika grå, vita eller nougatnyanser helt från kaninens egen naturliga färg. Angoraullen ger ett fantastiskt mjukt och skönt garn som inte känns stickigt mot huden. Angoraullens unika fiber har en mycket högre värmande förmåga än fibrer från t ex fåret. Den värmer och lindrar frusna, stela och onda leder och muskler. 4 Blomskogs Hembygdsgård Hembygdsgården ligger i Näresbyn med utsikt mot Blomskogstjärnet och kyrkan. Byggdes på 1880-talet av Blomskogs Yttre Missionsförsamling och användes till missionshus fram till 1984 då församlingen överlämnade byggnaden som gåva till Blomskogs Hembygdsförening. 5 Valekullen & Ofredsboa Valekullen och Ofredsboa ligger en bit in i skogen och kan nås via en kulturvandringsled. Ofredsboa är ett bergöverhäng och därunder finns en grotta. Till denna grotta flydde kvinnor och barn under och 1700-talet när det var krig mellan danskar, norrmän och svenskar. På Valekullen placerade man vårdkasar, vilka man tände som en varning när fienden kom. 6 Edskvarnen Första kvarnen vid vattenfallet i Ed, mellan Övre och Nedre Blomsjön, byggdes på talet. Den brann på 1880-talet och en ny kvarn byggdes. Den användes fram till 1970 för malning av foder och brödsäd. I den gamla byggnaden finns fortfarande stora delar av den använda utrustningen kvar och dessutom en liten kraftstation Boende i Blomskog Sommarloppis i Mon, Blomskog Blomskogs Vandrarhem alla dagar i juli Ekeby Camping Alorent

12 I den idylliska miljön i Ränkeforsen fanns redan på 1500-talet en vattenkvarn. Från talet finns också noteringar om en såg med vattendrift. Lennartsfors blev platsens namn 1839 då Lennart Uggla tillsammans med Gustaf Ekman erhöll privilegium för etablering av järnbruk. Produktionen vid bruket blev båtar - bland annat hjulångaren Lelång - mortlar, spottkoppar, speglar, kaminer, tröskverk etc. Slutet för järnbruket kom År 1866 blomstrade Lennartsfors upp igen då ett av Sveriges första träsliperier byggdes på initiativ av Niklas Biesèrt. Produktionen upphörde vid exportstoppet 1940 i samband med 2: a världskriget. 1 Skalgrusbankar Vid Sandviken, ca 5 km sydväst om Lennartsfors vid Stora Lee, finns det skalgrusbankar som är av stort vetenskapligt värde. Detta är de högst belägna skalgrusbankarna i västra Sverige, 130 m ö havet. Vägbeskrivning: Kör väg 172 mot Bengtsfors. Efter 3 km svänger ni höger mot Lennartsfors. Kör rakt igenom Lennartsfors mot Torrskog. Efter 4 km svänger ni höger vid skylt Sandviken. Följ denna väg ca 2 km. En stig går in mot höger över ett kalhygge. Följ den stigen och du kommer fram till V. Kvarntjärn. Strax före tjärnet i ravinen ner mot bäcken till vänster är skalgrusbankarna. Lättast att hitta är nog med karta och kompass. 2 Trankils Kyrka Trankils kyrka, som troligen är medeltida, är vackert belägen vid Lelångs strand. Här finns många intressanta inventarier. Den äldsta är en dopfunt i täljsten från talet. Ytterligare finns en madonnaskulptur i lindträ, även denna från 1200-talet. Predikstolen och altarljusstakarna i koppar är från 1600-talet, altartavlan målad i olja på duk av okänd 1700-tals konstnär. Nattvardskärlen är av senare ursprung, från senare delen av 1800-talet. Sägnen berättar att socknens första kyrka stod vid källaren i Trane. Där har vid brunnsgrävningar människoben hittats samt gravkullar som genom uppodling nu är borta. För att skydda kyrkan mot anfall från Norge flyttades den till sin nuvarande plats. 3 Lundvie Keramik De två som arbetar på Lundvie Keramik har tillsammans tillverkat keramik i 20 år. De satsar på mindre serier bruksföremål i blyfritt stengods av hög kvalite och enkel formgivning, med den gamla krukmakar traditionen som grund. Deras verkstad ligger i anslutning till lanthandeln. Lapp-Elisa Quilts Efter några år som febrilsk quilt-tygsamlare och quiltare, bestämde jag mig i 2001 för att starta egen quilttygaffär på nätet. Lapp-Elisas Quilts ligger i den gamla skolan centralt i Lennartsfors, bredvid gästhamnen..

13 4 Slussen i Lennartsfors Slussarna är insprängda i berget och efter slussarna följer en bergskanal med höga kanter. Slusstrappan består av tre slussar med en total nivåskillnad om 7,5 m. Strax ovanför slusstrappan korsas kanalen av en landsvägsbro (klaffbro) med 3 m fri höjd. Första slussningen i Lennartsfors gjordes den 29 juni år Amundserud i Lennartsfors Hembygdsgården i Lennartsfors kallas Amundserud. Här kan du få tips på olika rundtursförslag och se på Amundseruds samlingar. Boende i Lennartsfors Bergstugan ( pensionat ) Elovsbyns Camping och Kanot Sundets Camping och Canoe ,

14 Karlanda socken nämndes för första gången år 1344 som Kaflanda sokn. Namnet ursprung är oklart. Namnformen från 1540 Kalfwlanda, kan antyda betydelsen ett jordstycke som använts till betesmark för kalvar eller land varpå endast kan födas en kalv. En annan teori syftar på kavelbroar över sankmarker. 1 Stenbron och Skansen i Hämnäs Stenbron, öster om lanthandeln, är uppförd i kilad sten och färdigställdes troligen år Skansen, som är en föregångare till vår tids gatukök, uppfördes och användes under beredskapstiden. 2 Karlanda Kyrka Kyrkan byggdes på Bjärnekullen åren , dopfunten och en av kyrkklockorna är från 1200-talet. Altartavlan och ljuskronan (1737) kommer från den gamla kyrkan i Stommen, liksom nattvardssilvret från Kyrkan är restaurerad bl a åren 1850, 1960, 1982 och Gamla Kyrkoplatsen Stommen I mitten av 1700-talet klagades det över att kyrkan i Stommen var för liten och i dåligt skick revs kyrkan och en ny uppfördes på Björnekullen. På den gamla kyrkoplatsen firar man minnesgudstjänst varje midsommar i det fria. 4 Karlandamon 100 m från den gamla kyrkoplatsen, längs väg 627, går en väg upp till vänster. Den leder till Karlandamon som är en gammal avrättningsplats. Under 1700-talet avrättades här fyra människor, en man och tre kvinnor. Det vanligaste brottet var barnamord. En minnessten finns på platsen. 5 Mograna År 1845 flyttade Katarina Simonsson till Mon i Vännacka. Hon tvingades flytta hit pga att hon inte kunde betala hyran i den förra bostaden. Huset bestod endast av ett rum och den unika granen fick utgöra vedbod. Av huset finns idag bara några stenar kvar. 6 Eskoleia Oligama. Detta är namnet på den plats vid änden av Norra Yxesjön, längs vägen Vännacka-Arvika, där det under medeltiden stod ett kapell. Edskogsleden (dialekt Eskoleia) gick förbi här under medeltiden. Edskogsleden är en av de gamla pilgrimsvägarna till Trondheim. På andra håll i kommunen finns en del ortsnamn som påminner om att pilgrimer har haft sina vägar förbi. Korsbyn och Korsmon (Karlanda), Tranhem (Sillerud) Munkedalen (Holmedal) och Olsmässekroken (Blomskog). Oligama är en folklig förenkling av Heliga Lekamen. 7 Jättestengrytorna Under inlandsisens avsmältning skapades jättelika vattenfall på en del platser och stenarna som då kom i rotation grävde sig ner i berggrunden och bildade jättegrytor. Jättestengrytorna vid Ektjärn upptäcktes 1973 då en markägare skulle bygga en skogsbilväg. Vägen är i dåligt skick och avstängd för biltrafik, men cykel är tillåten. Vägbeskrivning: Avfart Håltebyn, sväng vänster före Håltebyn och sedan till höger. Efter 4,4 km, på höger sida om den lilla höjden, ligger fem jättestengrytor, 1,5 m i diameter och 1 m djupa. 8 Håltebysätrarna Sätrarna är belägna i en halvcirkel i Håltebyskogen och var i drift fram till 1935.

15 9 Karlanda Hembygdsgård Hembygdsgården i Karlanda kallas Kloppa. Det är en gård från talet. Den har många samlingar av gamla föremål och är väl bevarad. Kloppa hembygdsgård byggdes av Erik Andersson och hans fru Karin Rasmusdotter. Till hembygdsgården har flera kulturbyggnader flyttats. Vägbeskrivning: Kör E 18 mot Oslo ca 10 km, sväng höger mot Hämnäs, kör ytterligare 10 km, sväng höger mot Vännacka, kör ca 300 m, sväng vänster vid lanthandeln och fortsätt. Skyltat. 10 Liane Liane hembygdsgård var tidigare en skola övertogs den av Ivan Nilsson som renoverade gården. Idag används den som samlingslokal arrangerades för första gången ett veteranbilsrally med deltagare i tidsenliga kläder och detta har blivit en årlig tradition. I hembygdsgården finns en stor samling bilder på äldre Scaniabilar. 11 Högsjön Vid Högsjön finns en badplats. Gittas Glas Jag heter Birgitta Gustafsson Hvittfeldt och bor på en gammal släktgård i Smolmark. Smolmark är en liten by mellan Årjäng och Arvika i Västra Värmland. Här tillverkar jag glaskonst. Jag tillämpar en metod som kallas fusing, där man i en ugn smälter samman glas. Jag har gått en utbildning på Kyrkeruds Folkhögskola bild&form i 2år. I min gamla renoverade sädbod säljer jag egendesignad glaskonst. Jag erbjuder också ateljésydda linnekläder från LINÅTOVA samt stickade lintröjor från FILLEFIN. Ligger i Smolmark mellan Arvika och Årjäng väg 172. Lena B Design Lena Björfelt är utbildad guldsmed och tillverkar smycken i silver och guld. De symboliserar, för henne, livets viktigaste händelser och står för Kärlek, Omsorg och Gemenskap mellan människor. Kör E18 västerut mot Oslo ca 11 km. Tag höger mot Hämnäs och fortsätt 3 km. Tag vänster och följ den vägen 500 m. Sommarcafé Våfflan i Hämnäs Öppet 27 juni-8 augusti kl Kulturvandringar på tisdagar och underhållning på onsdagar. Se program i Sommar i Årjäng.

16

17 1 Karl den XII Stugan Karl den XII övernattade troligen i Holmedals prästgård ett flertal gånger, som då låg på en annan plats strax bredvid, då han förberedde fälttågen mot Norge 1716 och Ett Karl den XII porträtt samt några bruksföremål från äldre tid förvaras i stugan. 2 Holmedals Kyrka Holmedals kyrka byggdes åren Den gamla kyrkan såldes på auktion för 123 riksdaler. Endast en minnessten är kvar och visar var den en gång stått. Kvar är också den vackra vita kyrkogårdsporten. 3 Holmedals Hembygdsgård Hembygdsgården består av två byggnader, båda bostadshus. Det ena har två våningar med ett enkelt stugplan, d v s förstuga samt ett större och ett mindre rum i vardera våningsplanet. Det är flyttat från Såviken. Huset är moderniserat invändigt. Det andra huset är den s.k. Svenstugan från Tveten, en envåningsstuga med två rum och längs 2/3 av långsidan löpande svalgång. 4 Gravfält i Selen Gravfält bestående av 1 hög och 5 runda stensättningar, varav en är röseliknande. Inga fynd är kända från gravfältet, men det har troligen utgjort begravningsplats för en närbelägen by eller gård någon gång under järnåldern (400 f Kr). Enligt en uppgift av N G Djurklou skulle man vid 1800-talets början ha påträffat lerkrukor, brända ben och kol i den största högen. Fornborgsröse i Fölsbyn Fornlämningarna är belägna på krönet av Borgåsen, en bergshöjd ca 250 m väster om Fölsbyn. På krönet av detta berg har en gång anlagts en fornborg. Borgen har utgjorts av låga sten- och jordvallar i nord-nordost och söder. I väster har det branta berget utgjort ett naturligt försvarsskydd. En ingång till borgen synes ha funnits i den södra muren. På krönet i borgens mitt ligger ett röse. Vallarna har troligen haft en överbyggnad i form av en träpalissad. Man antar att borgar av denna typ använts som tillflykts- och försvarsborgar för den omkringliggande traktens befolkning när fiender hotat. Dateringen är osäker. Enstaka fynd från liknande borgar på andra håll i landet antyder att de byggdes under järnåldern. Emellertid ligger flera värmländska borgar i områden där bronsåldersrösen synes dominera och detta kan ge en antydan om att borgarna kan vara betydligt äldre. I en del fall kan de ha använts in i medeltid. Röset på bergets krön är säkerligen en grav, vars anläggande kan gå tillbaka till såväl yngre bronsålder som järnålder. Norr om borgen finns stenmurar och odlingsrösen, vilka är spår efter en odling i senare tid. Vägbeskrivning: Kör 172: an mot Bengtsfors ca 3 km. Sväng höger mot Lennartsfors. Kör vägen tills du kommer fram till Fölsbyn. Passera vägen mot Selen, men ta nästa väg till höger. Där står en liten blåvit skylt vid vägen, som är en smal grusväg. Fornborgen ligger uppe på krönet, även där står en skylt. Ett fint utflyktsmål.

18 juni-2 augusti Karl den XII café på Hembygdsgården i Holmedal

19 1 Ögårn i Dusserud När utvecklingen rusar fram på vissa ställen, händer det inget alls på vissa andra. Ett unikt exempel på det senare är Ögårn i Dusserud utanför Årjäng. Här har tiden stått stilla.gården och alla dess hus står orörda kvar och bildar en vacker ram kring det gröna tunet. I boningshuset finns åtskilliga vackra möbler och inredningsdetaljer, i dess övervåning finner man en typisk klädkammare med gamla dräkter o dylikt. Stolpboden (1833) är fylld med ålderdomliga föremål som en gång skyddats mot onda makter av de målade tjärkorsen på dörrarna. Gårdens äldsta hus är logen, uppförd Övriga byggnader på gården är stall, svinhus och fähus, samtliga från 1800-talets början. Gården användes i sitt nuvarande skick ända fram till 1957, då gården testamenterades till Västra Fågelviks församling av Maria Stina Aronsson på villkoren att husen underhölls och användes som ett minnesmärke över en svunnen tid. Under sommaren finns det diverse djur på gården. För guidning kontakta Sven Emsell Vägberskrivning: Från Årjäng, kör E18 mot Töcksfors ca 20 km. Sväng vänster vid skylten Dusserud och följ vägen ca 2,5 km. 2 Töcksmarks gamla träkyrka med tillhörande kyrkstallar Vid 1800-talets början var Töcksmarks gamla träkyrka så förfallen att man beslöt ersätta den med en ny. Denna byggdes på samma plats som den gamla år 1819 och planritningen blev densamma som tidigare; en korskyrka av den typ som under 1700-talet var allmän i Värmland. Kyrkans inre pryds av takmålningar och ett sirligt utskuret altare där överdelen daterar sig från år 1730 och underdelen från år Dopfunten av täljsten är av ovanlig typ och dateras till 1100-talets mitt och tillhör de äldsta i Värmland. Bland övriga inventarier märks nattvardskalken från 1300-talet och ett rökelsekar av malm från 1200-talet. Till kyrkan hör också väl bevarade kyrkstallar som i sig är en sevärdhet. 3 Nordmarksstugan En av Värmlands äldsta hembygdsföreningar. Här kan man i storstugan, lillstugan, bastu, tjöla samt boa undersöka de breda samlingarna som speglar gränsbygdensliv. Nordmarksstugan, är numer öppen och visas efter överenskommelse. 5 Västra Fågelviks kyrka V: a Fågelviks kyrka byggdes under åren Kyrkan är mycket vackert belägen på en udde i sjön Foxen. Strax bakom kyrkan ligger en hällekista. Flyktingvägen (Karl den XII:s väg) & kyrkvägen I gränstrakterna mellan Sverige och Norge finns det många spännande vandringsleder. Vissa användes som flyktingleder under andra världskriget. Det finns också en led som kallas kyrkvägen. Ingen vet hur gammal denna väg är, men den är troligen från 1600-talet. Till kyrkan behövde man komma av flera anledningar. Dels rådde det kyrkoplikt, och där förmedlades även viktiga meddelanden och nyheter.

20 På turistbyrån i Årjäng och i Töcksfors kan du köpa en karta som heter "Friluftskart i Grenseland". Den ger dig mer detaljerade beskrivningar till flyktingvägen och kyrkvägen. 4 Mangsgården Vid sjön Foxen ligger Mangsgården som ägs och drivs av SMU och Missionsförsamlingen i Töcksfors kom Frank Mangs till gården för första gången. Den lilla stugan byggdes under åren ut och dessutom byggdes en äkta finsk bastu vilken numera är känd som hans skrivarstuga. I rummet ovanpå bastun har stora delar av hans produktion tillkommit. När gården senare blev till salu köpte missionskyrkan gården. Missionsförsamlingens önskan och förhoppning är att gården skall fortsätta vara en källa till inspiration och en tillgång för ungdom och äldre i bygden samt för tillresande. Gården skall också vara ett minne över Frank Mangs livsverk och ett tillfälle för gäster att studera de samlade artiklarna från 1916 till nutid om hans arbete samt att se hans litterära utgivningar. 6 Bilkyrkogården i Båstnäs Denna plats är ett paradis för dom som gillar bilar. Det finns en plats mitt inne i den djupa skogen där bilar i alla sorters modeller ligger uppradade. Det finns bilar från 30-talet, men de flesta är från 40- och 50-talet. Boende: Gränshotellet Sandvikens Camping Töcksfors Rumsuthyrning STF Turistgården Ulevikens semesterstugor , juli- 1 augusti. Café Fågelvik. Servering av kaffe, våfflor, glass, godis mm. Försäljning av hantverk.

21 Östervallskog i nordvästra delen av Årjängs Kommun är ett naturskönt område rikt på sjöar och vattendrag. 1 Kyrkobyn i Stommen På den gamla kyrkogården i Östervallskog finns gamla järnkors bevarade. Kyrkan stod på denna plats till år Strax söder om kyrkogården står det gamla sockenmagasinet där fattigsäden förvarades. Här finns också den så kallade Karl den XII stenen, vilken minner om dennes besök. Strax intill ligger också den lilla Kyrkebysjön, vars vatten är grönt. För övrigt en mycket naturskön plats. 2 Östervallskog Fiskevårdsförening Östervallskogs Fiskevårdsförening bildades i syfte att främja och utveckla fiskevården. Miljöfrämjande åtgärder för att förbättra livsmiljön i de många fiskevattnen prioriteras. Fiskevårdsföreningen bedriver en omfattande tävlingsverksamhet både sommar och vinter. 3 Kanalen Sjöarna Töck, Strömmen och Östen utgör norra delen av Dalslands Kanal. Töck och Östen förenas av en smal vacker kanal som kantas av överhängande träd. Ett eldorado för kanotisten och båtfolk men också för cyklister och bilister. Den idylliska landsvägen med två gamla svängbroar sträcker sig bitvis utmed kanalen. Kanalen invigdes 1914 och var på den tiden en viktig kommunikationsled för bygden. Här fraktades timmer med bogserbåten "Herbert", passagerartrafiken var livlig och affärerna fick sina varor levererade vid kanalbryggorna. 4 Östervallskogs Kyrka Den gamla kyrkan i Östervallskog uppfördes åren och invigdes år 1874, denna brann emellertid ned den 24 oktober Den nuvarande kyrkan byggdes år Bland inventarierna bevarade från den gamla kyrkan kan en nattvardskalk från 1733 och ett oblatjärn från 1746 nämnas. Alla övriga inventarier är av yngre datum, många skänkta av församlingsmedlemmar. Dopfunten från 1200-talet blev skadad vid branden, men man hoppas att återställa den i ursprungligt skick. Före år 1868 var kyrkan belägen i kyrkobyn. Troligen har där funnits kyrka sedan 1300-talet. 5 Östervallskog Hembygdsgård Östervallskogs hembygdsförening bildades under 1930-talet. När Ingeborg Alfredsson testamenterade stt hus till föreningen förvandlandes 1700-tals huset till en vacker hembygdsgård. Föreningen har under åren varsamt renoverat huset som med sin bakugn och vackra miljö är ett givet utflyktsmål. Här arrangeras midsommarfirande, hantverksdag, grillkvällar, konserter och danser juni- 15 augusti söndagar Kaffeservering på Östervallskogs Hembygdsgård. Boende Nature Resort Värmland

22

23 Att få uppleva naturreservatet Glaskogen i västra Värmland måste vara en av årets höjdpunkter för dig som gillar friluftsliv. Vare sig du är skogsluffare, storfiskare, kanotfrälst eller bara tycker om djur och natur. Inte nog med att området är ett av de vackraste i Värmland så är Glaskogens växt- och djurliv rikt och omväxlande. Här sträcker sig milsvida vandrings- och kanotleder för både längre och kortare turer. Här kan du hitta din egen rofyllda sjö att fiska eller bada i. När det är dags att slå läger efter dagens alla upplevelser väntar övernattningsstugan eller vindskyddet med färdig grillplats. Det är ingen risk för trängsel i skogen (reservatet är på hela ha, med cirka 30 mil vandringsleder). Vill du leva vildmarksliv är Glaskogen platsen för dig! Vare sig du vill vandra, fiska, eller paddla kanot är Glaskogskortet ett måste. Kortet kostar inte mycket och det finns i två versioner: ett för fiske och ett annat för att kunna nyttja Glaskogens övriga anläggningar såsom stugor, vindskydd, rastplatser och vandringsleder. 1 Sjöänds Skans Sjöänds skans är en försvarsanläggning från andra världskrigets dagar. Skansen ligger inom Glaskogens naturreservat. Under krigsåren byggdes många försvarsanläggningar utmed Sveriges gränser till hinder för en eventuell invasion. Sjöänds skans utgjorde ett knutpunktsförsvar för att förhindra en framryckning i östlig riktning mot Glafsfjorden. Denna skans är en av de största och är dessutom den bäst bevarade i Sverige. Skansen omfattade drygt m2 med konstruktioner på halva dess yta. Vägbeskrivning: E18 mot Karlstad. Sväng mot Tjärn. Ligger ca 5 km öster om Årjäng. 2 Kallebodakvarnen Kvarnruin från sekelskiftet, bestående av fyra höga stenpelare och murar. Den är belägen djupt inne i skogen i hemmanet Kalleboda invid ett högt vattenfall i den bäck som rinner från Stora Skärvattnet till Gränssjön. Nära kvarnruinen finns rester av mjölnarbostaden. I forsen finns rester av den gamla timmerrännan, som användes vid flottning. 3 Bu sten Busten är stor sten med en väldig speciell form. Du kan se den mellan S. Ström och Kalleboda. Det finns alltid fräscha blommor eller grenar vid stenen. Legenden berättar att i början av 1800-talet, vid juletid, så letade en kvinna och hennes utomäktenskapliga barn efter skydd, men överallt blev de nekade någonstans att sova. På juldagen blev de funna ihjälfrusna under denna stora sten. Vägbeskrivning: Kör väg 172 mot Arvika, tag av till höger mot Glaskogens Naturreservat. Fortsätt några kilometer, stenen finns alldeles invid vägen. Boende: Glaskogen camping och infocenter Mitt i naturen

24

25 Dalsland-Nordmarkens sjösystem är ett naturområde på nästan km2 med otaliga sjöar och vattendrag sammanknutna med Dalslands Kanal. Området sträcker sig från norra Dalsland upp till Årjängs Kommun. Dalsland- Nordmarken är ett av Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en rik natur. Här väntar otaliga sjöar och vattendrag, väl lämpade för kanoting. Paddla fram över vattnen och finn din egen väg mellan öar och uddar. Hitta en lägerplats för natten där du kan uppleva naturens stillhet. Kanske får du höra storlommens ödsliga läte ljuda genom sommarnatten, kanske får du se en älg i strandkanten. Beroende på väder, vind och dagsetappernas längd kan paddlingen bli ett kraftprov eller bara en skön avkoppling. Kanske just beroende på att området är väldigt lite kanal och väldigt mycket långsträckta, kristallklara sjöar, är kanot ett utmärkt färdmedel. Visst kan det bli ett och annat lyft under en kanotvecka men du behöver aldrig transportera kanoten någon längre sträcka. Dalsland-Nordmarken Naturfond För att underlätta för er kanotister och även markägare har flertalet lägerplatser ställts i ordning inom sjösystemet. Dessutom finns det inom området tillsynsmän som har till uppgift att informera och hjälpa er. För att finansiera denna extra service, betalar alla som paddlar en avgift per person och dygn. 50:- om man har egen kanot och 30:- om man hyr. Pengarna från försäljningen av "Naturvårdskortet" går till markägarersättning för upplåtelse av lägerplatser, reparationer, underhåll, utveckling och tillsyn i området. Kanotland För dig som planerar en kanottur har vi tagit fram Kanotland, en informationsguide med kartor och annan matnyttig information. Kanotland finns på turistbyråerna i området samt hos de lokala kanotuthyrarna.

26 En tur som bjuder på naturupplevelser och vildmarkskänsla utöver det vanliga. På den här utflykten är också möjligheten till möten med vilt av olika slag mycket stor. Du åker från Årjäng mot Sillegårdsed. Gör gärna en avstickare till Sommarviks Fritidscenter, med campingplats och restaurang. Åk vidare mot Risviken, du passerar Nordmarkens Kanotcenter. Ett företag som specialiserat sig på kanotuthyrning, strapats- och överlevnadskurser. Fortsätt sedan till Tegen (15 km syd Årjäng) en gård av stort botaniskt intresse. Vildmarksturen fortsätter, vid vägskäl "Udden 2" ta till vänster mot Sillerud. Vid Signebyn ser du Silleruds gamla gravplats, vackert belägen vid Ö:a Silen. Vik av mot bäcken och fortsätt till E18. Ta E18 mot Årjäng ca 1,5 km och vik av mot Finntorp. Före Finntorp viker du av mot Lenungshammar. Vi föreslår en avstickare till Älgsjön där du hittar en fin picknick-plats med sandstrand. Resan i älgrika, jungfruliga marker fortsätter via Hedene till Lenungshammar. Njut av den vackra vyn vid Hedene, här finns också rastplats med toalett. I Lenungshammar finns även informations- central, campingplats och en liten butik. Färden går vidare mot södra Ström, följ skylt Lenungen. Fortsätt till rastplatsen vid Sjöändan mellan Ristjärn och Lelången. En lättillgänglig och fin rastplats med vindskydd, eldstad, toalett och barnvänlig sandstrand. Strax efter Sjöändan kommer du till Sjöändsskans en försvarsanläggning från 2:a världskriget. (I södra änden på Holmtjärn). På vägen mot södra Ström kan du passa på att göra en avstickare till Ulvsjömyrarnas naturreservat. Du passerar även "Busten" en sägenomspunnen offersten. Innan du åker tillbaka till Årjäng igen rekommenderar vi ett besök på Långelanda Tingshus, ett av Sveriges äldsta tingshus. Stora älgturen är ca 95 km och tar ca 4 timmar att åka runt utan uppehåll. Vi rekommenderar en karta över Glaskogen. Fakta om älg Europas största land- däggdjur. Finns i hela Sverige, utom på Gotland. Skogsmarker med kupor och träsk är favoritmiljön. Under sommar och höst är den huvud-sakligen bladätare (upp till kg/dygn), vintertid äter den grovfibrig kvistoch knoppfoder. Utmärkt simmare, kan faktiskt också dyka. I maj - juni föder älkon 1-3 kalvar, som följer henne till nästa vår. Tjurens boghöjd kan bli 2,5 m, längd 2,8 m. Viktrekordet är 520 kg. Hornen fälls under vintern, nya växter ut med upp till 19 mm/dygn under våren och sommaren. Älgen kan bli 25 år.

Cykelturer. Årjängs Kommun

Cykelturer. Årjängs Kommun Cykelturer Årjängs Kommun Töcksfors - Ivarsbyn - Holmedal - Töcksfors 59 km. Tid 6 tim (Vid 10 km/tim) Sträckan Töcksfors Östervallskog är asfalterad. Sträckan Ivarsbyn Holmedal är grusväg med ringa trafik.

Läs mer

Om du är intresserad av sport kan vi även erbjuda dig bland annat en18-håls golfbana, simhall, sporthall, gym och upplysta skid- och joggingspår.

Om du är intresserad av sport kan vi även erbjuda dig bland annat en18-håls golfbana, simhall, sporthall, gym och upplysta skid- och joggingspår. Letar du efter äventyr har du kommit till rätt plats! Årjängs kommun har något att erbjuda alla, stora som små. Vad sägs om att paddla kanot i vårt vackra sjösystem, ta en stillsam promenad i vår fantastiska

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset.

Romboleden. frihet. delande. tystnad. Vandra längs pilgrimsleder över. Skandinaviska halvön. Trondheim. Skarvdörrspasset. N Vandra längs pilgrimsleder över frihet Skandinaviska halvön Trondheim S Skarvdörrspasset delande Bruksvallarna Funäsdalen Rombovallen Snösvallen tystnad snösvallen, härjulf hornbrytares boplats Strax

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Björketorpsstenen är ett av Sveriges mäktigaste runstensmonument. Akta dig för att välta denna 4.2 meter höga runsten vid Björketorp för på den kan man läsa Mäktiga

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

enkelhet frihet andlighet Jamt NorgeVagen Vandra längs pilgrimsleder över Skandinaviska halvön Trondheim Storsjö kapell Skarvdörrspasset

enkelhet frihet andlighet Jamt NorgeVagen Vandra längs pilgrimsleder över Skandinaviska halvön Trondheim Storsjö kapell Skarvdörrspasset enkelhet Vandra längs pilgrimsleder över Skandinaviska halvön O N V Trondheim S Storsjö kapell Skarvdörrspasset frihet Oviken Revsund Hackås andlighet Jämt-Norgevägen tar sin början i Jämtkrogen med Trondheim

Läs mer

Fornminnesguide. En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender

Fornminnesguide. En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender Fornminnesguide En historisk resa längs Vikingaledens fornminnen och legender Välkommen! Tanken med denna fornminnesguide är att du enkelt ska kunna göra din egen fornvandring, lära dig mer om vår forntid

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

AVSTÅND Tel. Tel. 1. Lintula kloster 19. Tulikivi Oyj / Kermansavis fabriksbutik 2. Johanneskoti, fi sketillstånd 20. Kotipuro Gästgiveri

AVSTÅND Tel. Tel. 1. Lintula kloster 19. Tulikivi Oyj / Kermansavis fabriksbutik 2. Johanneskoti, fi sketillstånd 20. Kotipuro Gästgiveri Karta 2 Må bra i Heinävesi Må bra i Heinävesi Heinävesi kommun ligger i gränstrakterna mellan Savolax och Karelen. Skogsklädda höjder och blå sjöar beskriver landskapet i Heinävesi när det är som bäst.

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Norra gravfältet vid Alstäde

Norra gravfältet vid Alstäde Norra gravfältet vid Alstäde Både söder och norr om järnåldersbebyggelsen vid Vallhagar ligger stora gravfält (Sälle respektive Alstäde). Även ett mindre gravfält har hittats i närheten. Problemet är bara,

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Resebrev Portogal - Algarve kusten

Resebrev Portogal - Algarve kusten Resebrev Portogal - Algarve kusten Efter Sines den 2 okt så rundade vi hörnet på Portugals SW sida o kom till en mysig vik som vi fick ha för oss själva i 2 dygn, Praia Da Mareta Pegasus Här gjorde vi

Läs mer

Dianatemplet vid Stavsjön. På anslagstavla i resp tätort finns detaljerad karta för det aktuella området.

Dianatemplet vid Stavsjön. På anslagstavla i resp tätort finns detaljerad karta för det aktuella området. Dianatemplet vid Stavsjön Information Leif Almberg och Tommy Almberg Stavsjö Vandrarhem STF vandrarhem@stavsjo.se 011-39 33 84 Rolf Hallström rolfhallstrom@yahoo.se 070-741 08 40 Helena Nilsson palstorpshage@telia.com

Läs mer

mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga

mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga en upplevelserik resa Vi vågar påstå att paddling i Svenljunga är en upplevelse som stannar kvar långt efter att kanoten är uppdragen på land. För dig som

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL

Inspire me... Dalsland. Biker s Stop gör. Besök Dalsland! SKOGSDAL & SLÄTTDAL Biker s Stop gör Inspire me... Dalsland Besök Dalsland! Här har vi det mesta som Sverige har att erbjuda. Vi är ju trots allt - Ett Sverige i miniatyr. Det var målarprinsen Prins Eugen som i slutet av

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

d n rundvandring - Skrylle med gps

d n rundvandring - Skrylle med gps d d n rin a v ga r run rundvandring - Skrylle med gps 1 Skryllegårdens reception: 046-585 25 2 Snabbinstruktion 1Slå på gps-mottagaren Vänta på 3D fix, kan ta några minuter. 2Gå till kartföntret. Följ

Läs mer

18 hål på historisk mark

18 hål på historisk mark 18 hål på historisk mark Golfbanan i N ligger på historisk mark - i det här området har det funnits bofasta människor i över 4000 år. Du står just nu vid en av tre gravar från bronsåldern. 586 Om den här

Läs mer

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård.

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. Svartö Naturstig 300 METER CA 5 KM. MOT HAMMARGLO/ MÖNSTERÅS BADPLATS Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. utmärkt med blåmarkerade Svartö by har anor från 1300- talet. Nuvarande

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Välkommen till Knivsta

Välkommen till Knivsta Fyra måsten när du besöker Knivsta Badplatser: Valloxen, Mälaren och Norrsjön Mora stenar Broborg Kulturvandringsleder Kommunfakta 01 Antal invånare 14 300 Yta 283 km² Centralort Knivsta Län Uppsala Mer

Läs mer

Tysta platser, återrapportering

Tysta platser, återrapportering BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Britt-Louise Nilsson 2017-11-29 Dnr: RS 2015-902, Regionutvecklingsnämnden Tysta platser, återrapportering Regionfullmäktige beslutade, enligt RF 110/2016, att bifalla

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan

Lokal Utvecklingsplan Lokal Utvecklingsplan Sillerudsbygden Årjängs kommun, Värmlands län Maj 2010 Det kommer att krävas mycket arbete och ta lång tid, men det är en stor utmaning för oss alla som bor i bygden. Och arbetet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt.

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt. MTB på Skeviks Gård Skeviks Gård ligger mitt i ett område med fantastiska möjligheter till bra mtb-cykling oavsett om man vill ta en lugn fikatur, träna för cykelvasan eller köra tuffa tekniska stigar

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda

Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda 1 Färdbeskrivning vers. 4 2016 Cykla på banvallar i Glasriket Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda och Lenhovda Totalt ca 65 km Nybro Åseda Nybro Orrefors Målerås, längd ca 30 km Målerås

Läs mer

Konferensanläggningar

Konferensanläggningar Konferensanläggningar i Hylte kommun Konferens på landsbygden Hylte kommun erbjuder ett antal inspirerande miljöer för alla typer av möten och konferenser. Från kick-off med personalen till dagskonferenser

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

Eurotourism

Eurotourism Fyra måsten när du besöker Munkedal Våra kyrkor med deras unika historia Se våra fornminnen som finns över hela kommunen Njut av svalkande bad i både salt och sötvatten Färlevstenen 01 Kommunfakta Antal

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland

En resa till de sahlinska bruken i Dalsland En resa till de sahlinska bruken i Dalsland Åmål är den naturliga startpunkten. Allt vad sahlinarna ägde ligger i vad som nu kallas Åmåls kommun. Varför inte starta med en övernattning? Det finns bra hotell

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

1. Smedjebackens kanotcentral finns på hamnområdet. 4. I Gladtjärn finns campingplats och en fin badplats.

1. Smedjebackens kanotcentral finns på hamnområdet. 4. I Gladtjärn finns campingplats och en fin badplats. Smedjebacken Söderbärke Hugnora 12 km 1. Smedjebackens kanotcentral finns på hamnområdet. Smedjebacken 1 2 4 2. Vid Prästbadet och Herosvallen finns bra bad och tältmöjligheter. 3. Svinön. På södra udden

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

Ytterhogdals- Överhogdals- och Ängersjö Församling.

Ytterhogdals- Överhogdals- och Ängersjö Församling. Ytterhogdals- Överhogdals- och Ängersjö Församling. Bakgrund/historik GRÄNSTRAKTER Under flera perioder har Jämtland och Härjedalen tillhört Norge/Danmark. Det innebär att Ytterhogdal- Överhogdals- och

Läs mer

travcentrum för uppfödning och träning under utveckling

travcentrum för uppfödning och träning under utveckling travcentrum för uppfödning och träning under utveckling Rundbana Tränlingsanläggning Fornminne Rakbana Sisyfos Välkommen till Sisyfos på Söderby Gård, en anläggning för människor och travhästar. Gården

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Välkommen till Knivsta

Välkommen till Knivsta Turistguide Knivsta Fyra måsten när du besöker Knivsta Badplatser: Valloxen, Mälaren och Norrsjön Mora stenar Broborg Kulturvandringsleder 01 Kommunfakta Antal invånare 14 300 Yta 283 km² Centralort Knivsta

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40 Rapport 2012:40 Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av gravfältet RAÄ 29:1 i Färentuna socken, Ekerö kommun, Uppland. Tina Mathiesen Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus

Fredag 9 augusti Turen går till Åhus Fredag 9 augusti Turen går till Åhus CTV_Fredag_Åhus.indd 1 2019-08-02 16:57:50 C Y K E L T U R V E C K A N 2 0 1 9 Fredag 9/8 Åhus 1Trolle Ljungby och Minas chokladstudio I de mysiga omgivningarna kring

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:18 Anette Lund 2 Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Odensvi en bygd med engagemang

Odensvi en bygd med engagemang Odensvi en bygd med engagemang Välkommmen till Odensvi! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert arbetet med kommunikation under

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Oförglömliga Äventyr & Event under fyra årstider i Högbo Bruk. www.aventyrsservice.se

Oförglömliga Äventyr & Event under fyra årstider i Högbo Bruk. www.aventyrsservice.se Oförglömliga Äventyr & Event under fyra årstider i Högbo Bruk. 2, Register & presentation. När jag grundade Äventyrs Service 2005 var min ambition att kunna vakna upp på morgonen och känna äntligen en

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Söra kollogårds inre och yttre miljö

Söra kollogårds inre och yttre miljö SÖRA ÄVENTYRSKOLLO Söra kollogård är belägen i Södermanland, en bit norr om Nyköping i en lugn och avskild miljö omgiven av skog och stora ängar med utsikt över Hovrasjön. Kollogården ligger ca tio mil

Läs mer

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och

Jamaprodukter är företaget som målar barnmöbler och Den vackra kullerstensgården mellan Kronhuset och Kronhus bodarna är en stillsam oas mitt i Göteborgsvimlet. I kan du handla nytillverkade unika produkter och höra suset av historiens vingslag. www.kronhus

Läs mer

Ohs starten på resan

Ohs starten på resan Ohs starten på resan Snart ska vi börja vår resa på Ohsabanan, men innan vi kliver på tåget gör vi en liten rundvandring i dagens Ohs bruk. Museijärnvägens anläggningar ligger huvudsakligen utanför det

Läs mer