Strandpadda spelades i lokal 90-17, Horna södra.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strandpadda spelades i lokal 90-17, Horna södra."

Transkript

1 Strandpadda spelades i lokal 90-17, Horna södra. Den här rapporten är optimerad för att läsas på webben och innehåller därför lågupplösta bilder. Den lämpar sig därför ej för utskrift på papper.

2 Genomförande Under 2008 genomfördes inventering av strandpadda i Kristianstads kommun och Bromölla kommun. Inventeringsinsatserna koncentrerades i första hand mot tidigare aktiva lokaler. När en lokal konstaterats vara aktiv så gavs återbesök lägre prioritet och istället ägnades mer tid åt de lokaler som ännu inte visats sig vara aktiva. Inventeringen utfördes av undertecknad och bestod i huvudsak av besök på kvälls- och nattetid med pannlampa för att se och höra tecken på aktivitet. Lokalerna besöktes även dagtid för att leta efter äggsträngar och larver samt för att kolla vattentillgången. Totalt gjordes ca 15 inventeringsresor vid lämpligt väder under perioden april-augusti. Sammanfattning av resultatet Strandpaddan är en mycket svårinventerad art vars aktivitet kan variera kraftigt och som dessutom har en utstäckt lekperiod. För att nå ett heltäckande resultat krävs flera års återkommande inventeringar. Vissa av områdena är desutom väldigt tidskrävande att inventera, det gäller främst strandängarna mellan Tosteberga och Fårabäck samt ängarna närmast Hammarsjön. Även om inte lek har konstaterats i området Tosteberga -Fårabäck så indikerar ändå observationerna av enstaka djur att arten fortfarande håller sig kvar i området. Vid en fortsatt inventering bör detta område prioriteras extra. Även området kring Hammarsjön och dess utlopp via Pulken/Yngsjö bör prioriteras vid en ytterligare inventering då ingen aktivitet konstaterats där i år. Beskrivning av lokaler och fynd Lokalerna följer den namngivning och numrering som Boris Berglund gav dem i sin rapport Projekt strandpadda Ytterligare några lokaler numrerades och namngavs senare i Hallengren & Röjeståls inventeringsrapport för Alla fynd och lokaler är redovisade på Artportalen och där finns även GPS-koordinater och karta. Efter beskrivningen av lokalerna och fynden så följer en sammanställning i tabellform av årets samtliga fynd. Med hänsyn taget till omfattningen av årets inventeringsinsats så har man ändå kunnat konstatera att strandpaddan finns kvar på de flesta av sina tidigare lokaler i Kristianstads kommun men att den inte konstaterats i Bromölla kommun där den tidigare aktiva lokalen i Grödby inte uppvisat någon aktivitet trots återkommande besök. Det är dock inte otroligt att den ändå finns kvar och vid en eventuell ytterligare inventering kommande år så är detta en högprioriterad lokal. Det är glädjande att de grävda dammarna i södra delen av Rinkaby skjutfält är aktiva och att strandpaddan dessutom finns i de tidigare vattnen på skjutfältet. Att strandpaddan fortfarande finns kvar i Nöbbelöv och Horna samt i det mellanliggande Vä-området (Killegårdarna) är också positivt.

3 Bromölla kommun Grödby Lokal: (Bjärstedts korra) x = y = Lokalen besöktes vid ett flertal tillfällen utan att någon aktivitet av strandpadda noterades. Vattenhållningen är god men det är stor förekomst av vitfisk i vattnet. Mycket god reproduktion av vanlig padda, vanlig groda samt åkergroda. Vid en fortsatt inventering är det högprioriterat att lägga ännu mer tid på att konstatera huruvida strandpaddan finns kvar i Brantahallarområdet. Det öppna vattnet till höger och de fuktigare ängsmarkerna strax bakom.

4 Kristianstads kommun Tosteberga Lokal: Övre vattnet: x = y = Nedre vattnet: x= y = Lokalen besöktes vid ett flertal tillfällen utan att någon aktivitet av strandpadda noterades. Vattenhållningen var god i det övre vattnet tidigt på säsongen men det torkade sedan ut i maj. Det nedre vattnet höll lite vatten i början men torkade sedan bort snabbt. Vid en fortsatt inventering är det högprioriterat att lägga ännu mer tid på att konstatera huruvida strandpaddan finns kvar i Tostebergaområdet. Det nedre vattnet. Havet skymtar i bakgrunden. Det övre vattnet. Parkeringen vid Tosteberga ängar är i talldungen i bakgrunden.

5 Vanneberga våtmark Lokal: x = y = Vattenhållningen var god tidigt på säsongen men det torkade sedan ut i juni. Trot flera besök under april-maj noterades ingen lekaktivitet men vid ett besök i juni då vattnet var helt uttorkat påträffades två djur i omedelbar närhet till vattnet. Det är därför inte otroligt att det faktiskt förekommit lek tidigare på säsongen. Ett intressant fynd gjordes även under sommaren då fågelskådaren Niklas Jeppsson hittade en strandpadda under en sten på sandheden SV Landön. Avståndet till Vanneberga våtmark är ca 2 km och att inventera ytterligare längs strandängarna Tosteberga-Vanneberga-Landön- Fårabäck för att konstatera om reproduktion förekommer i området är högprioriterat vid en vidare inventering. Vanneberga våtmark.

6 Rinkaby skjutfält Lokal: Området består av tre nygrävda (2003) dammar i södra delen av skjutfältet (Arnes korra, Pers damm och Linus damm) samt två vatten någon km norrut på skjutfältet (mellandammen och lilla dammen). Arnes korra x = y = God vattenhållning hela säsongen. En spelande noterades i april och sedan gott om larver i maj. Arnes korra.

7 Pers damm x = y = God vattenhållning hela säsongen. Två spelande noterades i april och sedan gott om larver i maj. Pers damm.

8 Linus damm x = y = God vattenhållning hela säsongen. Två spelande noterades i april och sedan gott om larver samt två äggsträngar i maj. Linus damm. Äggsträng till höger.

9 Mellandammen x = y = God vattenhållning hela säsongen. Ett ex. noterades i april men ingen reproduktion konstaterades. Mycket vegetation i dammen gör dock att det är svårt att se äggsträngar och larver. Mellandammen.

10 Lilla dammen x = y = God vattenhållning i april men nästan uttorkat i maj. Ett ex. noterades i april och larver i maj. Lilla dammen i maj.

11 Horna norra Lokal: x = y = Området har tidigare innehållit fler vatten men dessa har schaktats bort och fyllts ut. Nu åter- står endast ett permanent vatten i norra delen av grustaget. Här är vattenhållningen god och här konstaterades 5 ex. spelandes i april och larver i maj. Överst vybild över lokalen Horna norra och nederst det permanenta vattnet.

12 Horna södra Lokal: x = y = Det särklassigt bästa vattnet under året. God vattenhållning och 30 spelande hannar, 10 äggsträngar samt ett amplexuspar i april. Under sommaren noterade fågelskådaren Niklas Jeppsson en strandpadda under en sten ute på sandheden ca 1 km söder om lokalen. Vybild över lokalen Horna södra.

13 Killegårdarna Lokal: x = y = God vattenhållning hela säsongen. Två spelande i april men ingen reproduktion konstaterad. Det är dock ett stort och djupt vatten med mycket vegetation vilket gör det svår att se äggsträngar och larver. Även lokal (Pistolskyttebanan) som ligger ca 1,5 km väster om lokal besöktes flera gånger under säsongen. Här noterades dock ingen aktivitet trots att lokalen höll vatten. Lokalen Killegårdarna.

14 Nöbbelöv Lokal: Västra dammen: x = y = Mycket dålig vattenhållning i april och nästan uttorkat i maj. 12 ex. varav en spelande i april men ingen reproduktion konstaterad. Västra dammen i maj.

15 Mellersta dammen: x = y = Mycket dålig vattenhållning i april och nästan uttorkat i maj. 5 ex. i april men ingen reproduktion konstaterad. Mellersta dammen i maj.

16 Östra dammen: x = y = Mycket dålig vattenhållning i april och nästan uttorkat i maj. Inget i april men glädjande nog två äggsträngar i en liten djuphåla i maj. Östra dammen i maj. De båda äggsträngarna ligger i den lilla pölen i bortre delen.

17 Skooghs damm Lokal: x = y = God vattenhållning hela säsongen. Besöktes vid flera tillfällen men inget spel hördes. Lokalen omgärdas numera av ett högt stängsel och ett bostadshus håller på att uppföras intill dammen. Gallergrindar, larm och övervakningskameror omintetgjorde möjligheterna att leta efter äggsträngar och larver. Skooghs damm i bortre högra delen.

18 Juleboda Lokal: x = y = Berglund noterade (1996) spel i ett tillfälligt vatten inne i en fruktodling norr Stora Juleboda gård. Vattnet är dock uttorkat nu. I en dynsänka mellan fruktodlingen och sommarstugor öster om fruktodligen finns det dock områden som håller vatten tidigt på våren. Här skulle man kunna överväga att gräva dammar för att underlätta spridningen av strandpadda och lövgroda från de större populationerna på Ravlundafältet. Dynsänkan mellan fruktodlingen och sommarstugorna.

19 Övriga lokaler Många områden har lyssnats av utan resultat. Detta gäller bl.a. områdena kring Hammarsjön och Helgeåns utlopp vid Pulken och Yngsjö samt strandängarna vid Vanneberga-Fårabäck. Det är viktigt vid en vidare inventering att prioritera att leta i dessa områden för att få ett bättre grepp om det fortfarande finns strandpaddor kvar. Sammanställning av fynd Lokalnr. Lokalnamn X-koord Y-koord Antal hanar Reprod Vanneberga våtmark (kön okänt)? Arnes korra Ja Pers damm Ja Linus damm Ja Mellandammen (kön okänt)? Lilla dammen Ja Horna norra Ja Horna södra Ja Killegårdarna ? Västra dammen Nej (?) Mellersta dammen Nej (?) Östra dammen Ja

Strandpaddeinventering i Kristianstad och Bromölla kommuner 2009

Strandpaddeinventering i Kristianstad och Bromölla kommuner 2009 Strandpaddeinventering i Kristianstad och Bromölla kommuner 2009 Mikael Gustafsson/N Strandpadda på väg vid Ripa sandar. Den här rapporten är optimerad för att läsas på webben och innehåller därför lågupplösta

Läs mer

2009:15. Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009

2009:15. Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 2009:15 Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Rapport: 2009:15 Rapportnamn: Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Större vattensalamander och andra groddjur i Hovdala naturområde

Större vattensalamander och andra groddjur i Hovdala naturområde Större vattensalamander och andra groddjur i Hovdala naturområde En inventering genomförd våren 2008 Johan Ahlén Naturcentrum AB 2008, Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Innehåll Innehåll...2 Inledning...3

Läs mer

Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009

Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009 Rapport för: Inventering av grodor i del av östra Malmö 2009 Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se September 25, 2009 Syfte och metod I denna rapport redogörs för en inventering av grodor i östra delen av

Läs mer

Strandpaddan i Kristianstads kommun 2016

Strandpaddan i Kristianstads kommun 2016 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Strandpaddan i Kristianstads kommun 2016 Inventering av Mikael Gustafsson på uppdrag av Kristianstads kommun. Kristianstads kommun {{date}} 1 Strandpaddan i Kristianstads

Läs mer

Smygekärr. Inventering av grod- och kräldjur på uppdrag av Trelleborgs kommun

Smygekärr. Inventering av grod- och kräldjur på uppdrag av Trelleborgs kommun Inventering av grod- och kräldjur 2006 2006-08-01 på uppdrag av Trelleborgs kommun 2 Inventering av grod- och kräldjur 2006 Rapporten är upprättad av: Jan Pröjts Granskning: Karl Holmström Uppdragsgivare:

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund 2015

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund 2015 TURGOR HENRIK DAHL AB Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund 2015 På uppdrag av Västerås stad Viktoria Karlsson 2015-10-07 Turgor Henrik Dahl AB Strandvägen 28 725 92 Västerås Rapportförfattare

Läs mer

Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng

Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng Sebastian Bolander Diarienr 11SPN/0074 Datum 2011-08-02 Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng Innehållsförteckning Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng...1 Innehållsförteckning...1 Introduktion

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-08 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4

Läs mer

Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS

Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS Naturföretaget 2017 Inventering: Arvid Löf och Beatrice Lindgren Rapport: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2017-06-22

Läs mer

Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun

Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun Grodinventering av lokaler vid Hällered, Borås kommun Underlag för ASTA Provbana för trafiksäkerhetssystem På uppdrag av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut via Ramböll Sverige AB 2011-09-03 Uppdragstagare

Läs mer

Inventering av groddjur i Eriksborg 2018

Inventering av groddjur i Eriksborg 2018 TURGOR HENRIK DAHL AB Inventering av groddjur i Eriksborg 2018 På uppdrag av Västerås stad Viktoria Karlsson 2018-05-30 Turgor Henrik Dahl AB Strandvägen 28 725 90 Västerås Rapportförfattare Viktoria Karlsson

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund

Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund TURGOR HENRIK DAHL AB Inventering av större vattensalamander i västra Erikslund På uppdrag av Västerås stad Viktoria Karlsson 2014-09-07 Turgor Henrik Dahl AB, 2014 Strandvägen 28 725 92 Västerås Rapportförfattare

Läs mer

Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby

Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby Fördjupad artinventering av groddjur - Mellby Arbetet är utfört på uppdrag av Partille kommun Svensk Naturförvaltning AB 2018 Rapportdatum: 2018-05-31 Produktion: Svensk Naturförvaltning AB info@naturforvaltning.se

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne

Länsstyrelsen i Skåne www.m.lst.se Verksamhetsberättelse för arbetet med hotade groddjur i Skåne 2008 Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress: Copyright: ISBN: Layout: Tryckt: Omslagsbild: Verksamhetsberättelse för

Läs mer

Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna

Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna Naturföretaget 2016 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2013-000314, 2016-06-23 Inventering:

Läs mer

PM Groddjursinventering. Infart västra Trosa. Trosa kommun, Södermanlands län Projektnummer:

PM Groddjursinventering. Infart västra Trosa. Trosa kommun, Södermanlands län Projektnummer: PM Groddjursinventering Infart västra Trosa Trosa kommun, Södermanlands län 2016-05-23 Projektnummer: 22030890 Trafikverket Postadress: Tullgatan 8, 632 20 Eskilstuna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Inventering av lökgroda och stinkpadda på. Revingefältet 2009.

Inventering av lökgroda och stinkpadda på. Revingefältet 2009. Inventering av lökgroda och stinkpadda på Revingefältet 2009. Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se Syfte och bakgrund Inventeringen ska fastställa statusen för de två sällsynta grodarterna lökgroda och stinkpadda

Läs mer

Inventeringsrapport för strandpadda i Kristianstads kommun 2001

Inventeringsrapport för strandpadda i Kristianstads kommun 2001 I samarbete med Kristianstads Kommun, Länsstyrelsen i Skåne, Kristianstads vattenrike, och Studiefrämjandet i Östra Skåne Inventeringsrapport för strandpadda i Kristianstads kommun 2001 Foto: Johan Röjestål

Läs mer

Metapopulation: Almö 142

Metapopulation: Almö 142 141 142 Metapopulation: Almö Lokal 80 Läge: Almö, Slättahammar. Beskrivning: Ca 15*30 meter stort, relativt mycket vass i vattnet. Norr om lokalen finns lövskog, söder om sank mark/havsvik och väster om

Läs mer

Kompletterande uppgifter angående åkergroda vid Våmb

Kompletterande uppgifter angående åkergroda vid Våmb Kompletterande uppgifter angående åkergroda vid Våmb Enetjärn Natur AB på uppdrag av Cementa AB 2016-06-22 Bakgrund och metodik I samband med huvudförhandling i miljödomstolen avhandlades frågan om artskydd.

Läs mer

Inventering av groddjur i Södra Hamnen, Skärhamn, Tjörns kommun

Inventering av groddjur i Södra Hamnen, Skärhamn, Tjörns kommun Inventering av groddjur i Södra Hamnen, Skärhamn, Tjörns kommun Beställare: Tjörns kommun 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Åsa Jönsson Konsult: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare

Läs mer

Inventering av Omphiscola glabra längs Mölndalsån vid Landvetter 2008

Inventering av Omphiscola glabra längs Mölndalsån vid Landvetter 2008 Inventering av Omphiscola glabra längs Mölndalsån vid Landvetter 2008 Mölndalsån nedströms Landvetter kyrka mot Gröen. Medins Biologi AB Mölnlycke 2008-05-16 Anna Henricsson Karin Johansson Medins Biologi

Läs mer

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Sida 1 (13) Datum December 2017 Vår handläggare Sofia Peräläinen Kommunekolog Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för

Läs mer

Groddjursinventering och flytt vid väg 222, Skeppdalsström

Groddjursinventering och flytt vid väg 222, Skeppdalsström Rapport Groddjursinventering och flytt vid väg 222, Skeppdalsström Värmdö kommun, Stockholms län 2015-06-10 Dokumenttitel: Groddjursinventering och flytt vid väg 222, Skeppdalsström Rapportdatum: 2015-06-17

Läs mer

Komplettering gällande större vattensalamander och grönfläckig padda vid planområde Norra Borstahusen i Landskrona

Komplettering gällande större vattensalamander och grönfläckig padda vid planområde Norra Borstahusen i Landskrona Komplettering gällande större vattensalamander och grönfläckig padda vid planområde Norra Borstahusen i Landskrona 2011-12-22 på uppdrag av Landskrona stad Tom sida Komplettering gällande större vattensalamander

Läs mer

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun På uppdrag av EXARK Arkitekter April 2012 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se

Läs mer

Inventering av långbensgroda Rana dalmatina

Inventering av långbensgroda Rana dalmatina 2016:10 Inventering av långbensgroda Rana dalmatina - i delar av Blekinge 2014 Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Rapport: 2016:10 Rapportnamn: Inventering av långbensgroda Rana dalmatina

Läs mer

Djurlivet i dammarna på Romeleåsens Golfklubb

Djurlivet i dammarna på Romeleåsens Golfklubb Djurlivet i dammarna på Romeleåsens Golfklubb Inventering Innehåll: 1 Sammanfattning 2-6 Bilder och korta beskrivningar 7 Rekommendationer och åtgärder Observerat djurliv 2008 (Per Nyström & Marika Stenberg,

Läs mer

Groddjur i Segeå. Inventering av nyanlagda dammar inom Segeå-projektet. På uppdrag av Segeåns Vattendragsförbund

Groddjur i Segeå. Inventering av nyanlagda dammar inom Segeå-projektet. På uppdrag av Segeåns Vattendragsförbund Inventering av nyanlagda dammar inom Segeå-projektet På uppdrag av Segeåns Vattendragsförbund Inventering av nyanlagda dammar inom Segeå-projektet Ekologgruppen i Landskrona AB december 2005 Rapporten

Läs mer

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV NÖDINGE AB VIA ALE KOMMUN 2012-05-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.ahlen@naturcentrum.se

Läs mer

Groddjursinventering Välsviken, Karlstad

Groddjursinventering Välsviken, Karlstad Datum 2016-05-23 PM Groddjursinventering Välsviken, Karlstad Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87 41 Hemsida

Läs mer

Inventeringar av långbensgroda i skånska dammar 2008-10

Inventeringar av långbensgroda i skånska dammar 2008-10 Inventeringar av långbensgroda i skånska dammar 2008-10 Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se Bakgrund Under år 2004 gjorde Boris Berglund en omfattande inventering av långbensgrodan för Länstyrelsen i Skåne.

Läs mer

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun.

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. Beställare: Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Granskningsversion:

Läs mer

RAPPORT 2006/9 INVENTERING AV STRANDMILJÖER VID DALÄLVENS MYNNING EFTER STRANDSANDJÄGARE Cicindela maritima. Pär Eriksson

RAPPORT 2006/9 INVENTERING AV STRANDMILJÖER VID DALÄLVENS MYNNING EFTER STRANDSANDJÄGARE Cicindela maritima. Pär Eriksson RAPPORT 2006/9 INVENTERING AV STRANDMILJÖER VID DALÄLVENS MYNNING EFTER STRANDSANDJÄGARE Cicindela maritima Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson FOTO Pär Eriksson KARTOR Lantmäteriet 2006, SGU Länsstyrelsen

Läs mer

Inventering av två småvatten vid planområde Norra Borstahusen i Landskrona 2012

Inventering av två småvatten vid planområde Norra Borstahusen i Landskrona 2012 Inventering av två småvatten vid planområde Norra Borstahusen i Landskrona 2012 Komplettering av inventeringar från 2011 2012-06-26 på uppdrag av Landskrona stad Tom sida Inventering av två småvatten vid

Läs mer

Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson

Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson Projekt sandnejlika i Åhus rapport 2013 Kjell-Arne Olsson och Josefin Svensson Sandnejlika är en hotad växt som i Norden endast finns i Skåne och där de flesta lokalerna finns i östra Skåne. Genom att

Läs mer

Rävsnäs. Kabelschakt vid stensättningar. Förundersökning i form av schaktningsövervakning

Rävsnäs. Kabelschakt vid stensättningar. Förundersökning i form av schaktningsövervakning Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:73 Rävsnäs Kabelschakt vid stensättningar Förundersökning i form av schaktningsövervakning Toresund 48:1, 376 och 380 Rävsnäs 3:8 Toresunds socken Strängnäs kommun

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Fördjupad inventering av groddjurskonflikter längs två statliga vägar norr om Karlstad år 2014 Driftområde Karlstad, Värmlands län

Fördjupad inventering av groddjurskonflikter längs två statliga vägar norr om Karlstad år 2014 Driftområde Karlstad, Värmlands län Fördjupad inventering av groddjurskonflikter längs två statliga vägar norr om Karlstad år 2014 Driftområde Karlstad, Värmlands län Rapport 2014:109 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 405 33 Göteborg

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde

Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde Naturföretaget 2018 Inventering och rapport: Sara Lundkvist och Johan Kjetselberg Foto: Kvalitetsgranskning: Niina Salmén Datum rapport: 2018-10-15 Version:

Läs mer

Miljöuppföljning utefter Göta älv Groddjursinventeringar Ale kommun, Västra Götalands län

Miljöuppföljning utefter Göta älv Groddjursinventeringar Ale kommun, Västra Götalands län Miljöuppföljning utefter Göta älv Groddjursinventeringar 2015-2016 Ale kommun, Västra Götalands län 2017-01-25 Kompensationsprojektet Göta älvs strandängar Dokumenttitel: Kompensationsprojektet Göta älvs

Läs mer

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Författare: Mia Arvidsson 2012-06-20 Rapport

Läs mer

Räddningsinsatser för salamandrar i Olovslundsdammen 2010

Räddningsinsatser för salamandrar i Olovslundsdammen 2010 Räddningsinsatser för salamandrar i Olovslundsdammen 2010 Miljöförvaltningen, juni 2010 Salamanderräddning 2010 Utgivningsdatum: juni 2010 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Gunilla Hjorth Omslagsfoto:

Läs mer

Inventering av amfibier vid väg 120 väster om Älmhult

Inventering av amfibier vid väg 120 väster om Älmhult Inventering av amfibier vid väg 120 väster om Älmhult 2013-05-13 Syfte Syfte har varit att undersöka förekomsten av amfibier i Bengts göl med närområde. Metod Tre besök gjordes 2013 från kl. 17:00 till

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille

Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille BILAGA 3C Arkeologisk utredning Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille Gotlands kommun, Gotlands län 2017-11-21

Läs mer

Groddjursinventering. Kungälvs kommun. Detaljplan för bostäder, Håffrekullen 1:3 m.fl

Groddjursinventering. Kungälvs kommun. Detaljplan för bostäder, Håffrekullen 1:3 m.fl Datum 2014-05-15 PM Groddjursinventering Detaljplan för bostäder, Håffrekullen 1:3 m.fl Kungälvs kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771

Läs mer

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan Nacka kommun Innehållsförteckning Uppdraget 3 Bakgrund 3 Planprocessen 3 Metodik 3 Översiktlig kartering av livsmiljöer för

Läs mer

Paddvakt - övervakning av Revingefältets stinkpaddor med bevarandeåtgärder Jon Loman Rana Konsult

Paddvakt - övervakning av Revingefältets stinkpaddor med bevarandeåtgärder Jon Loman Rana Konsult Paddvakt - övervakning av Revingefältets stinkpaddor med bevarandeåtgärder 2010. Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se 1 Bakgrund Stinkpaddan (Bufo calamita) (även känd som strandpadda), som är en av Sveriges

Läs mer

Groddjurs- inventering i Kyrksjödammen

Groddjurs- inventering i Kyrksjödammen Groddjurs- inventering i Kyrksjödammen November 2013 Miljöförvaltningen Groddjursinventering i Kyrksjödammen November 2013 Publikationsnummer: 1 Dnr: 2013 15847 ISBN: - Utgivningsdatum: 2013-11-26 Utgivare:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Matilda Elgerud UPPRÄTTAD AV. Matilda Elgerud

UPPDRAGSLEDARE. Matilda Elgerud UPPRÄTTAD AV. Matilda Elgerud 2016-06-2929/06/2016 UPPDRAG Groddjursinventering Jakobsberg UPPDRAGSNUMMER 1331648000 UPPDRAGSLEDARE Matilda Elgerud UPPRÄTTAD AV Matilda Elgerud DATUM Uppdragets omfattning och syfte Karlstads kommun

Läs mer

KARTLÄGGNING AV FÖREKOMSTEN AV GRODDJUR PÅ UPSALA GOLFKLUBB 2013

KARTLÄGGNING AV FÖREKOMSTEN AV GRODDJUR PÅ UPSALA GOLFKLUBB 2013 KARTLÄGGNING AV FÖREKOMSTEN AV GRODDJUR PÅ UPSALA GOLFKLUBB 2013 Utförd av: Germán Orizaola, Filosofie Doctor vid Department of Ecology and Genetics. Evolutionary Biology Centre. Uppsala University. Norbyvägen

Läs mer

Paddvakt - övervakning av Revingefältets stinkpaddor med bevarandeåtgärder 2011.

Paddvakt - övervakning av Revingefältets stinkpaddor med bevarandeåtgärder 2011. Paddvakt - övervakning av Revingefältets stinkpaddor med bevarandeåtgärder 2011. Jon Loman Rana Konsult jon@rana.se En hane norr Svarta Hål. Fotot taget 17e maj 2011. 1 Bakgrund Stinkpaddan (Bufo calamita)

Läs mer

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna

Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna 1 (8) Om dokumentet Enetjärn Natur AB Utredning av förekomst av strandlummer och brun gräsfjäril vid Grävlingkullarna Utredningen

Läs mer

Schaktning för avlopp i Årdala

Schaktning för avlopp i Årdala Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:74 Schaktning för avlopp i Årdala Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning Fornlämning Årdala 106:1 Sannerby 2:8 Årdala socken Flens kommun Södermanlands

Läs mer

Författare: Micael Söderman

Författare: Micael Söderman Rapport December 2001:01 2009 Inventering av gölgroda i Norrtälje Kommun 2009 Författare: Micael Söderman December 2009 Inventering av gölgroda i Norrtälje Kommun 2009 Alla foto: Micael Söderman Utgivningsår:

Läs mer

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm

Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm Sid 1 (6) Inventering av groddjur vid Håvegropen i Ängelholm, Ekologgruppen 2018-08-09 Bakgrund I samband med ny lokalisering av tranformatorstation i Ängelholm har plats invid dammen Håvegropen valts

Läs mer

Kartläggning av och räddningsinsatser för salamanderpopulationerna i Olovslundsdammen, Bromma

Kartläggning av och räddningsinsatser för salamanderpopulationerna i Olovslundsdammen, Bromma Kartläggning av och räddningsinsatser för salamanderpopulationerna i Olovslundsdammen, Bromma Martina Kiibus, 2012-08-16 Sammanfattning Olovslundsdammen är en av Stockholms stads individtätaste vattensalamanderlokaler.

Läs mer

Dränering av Bjuvs kyrka

Dränering av Bjuvs kyrka Rapport 2010:31 Dränering av Bjuvs kyrka Arkeologisk förundersökning 2010 Jan Kockum Rapport 2010:31 Dränering av Bjuvs kyrka Arkeologisk förundersökning 2010 Jan Kockum Fornlämningsnr: 35 Bjuvs kyrka,

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

Inventering av den hotade skalbaggen strandsandjägare (Cicindela maritima) i Västernorrland Stefan Grundström Stigsjö GeoBio

Inventering av den hotade skalbaggen strandsandjägare (Cicindela maritima) i Västernorrland Stefan Grundström Stigsjö GeoBio Strandsandjägare vid Stavre, Ljustorspån Foto: Sven Halling, Scandi Natur Inventering av den hotade skalbaggen strandsandjägare (Cicindela maritima) i Västernorrland 2007 Stefan Grundström Stigsjö GeoBio

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Grönfläckig padda på norra Öland. - Inventering 2009

Grönfläckig padda på norra Öland. - Inventering 2009 Grönfläckig padda på norra Öland - Inventering 2009 Grönfläckig padda på norra Öland - Inventering 2009 Meddelandeserien nr 2012:04 ISSN-nummer 0348-8748 Utgiven av Länsstyrelsen Kalmar län Ansvarig avd/enhet

Läs mer

Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun

Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun Kompletterande inventering av dammar i Torvemyr-området Skaftö, Lysekils kommun utförd för Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Lysekil Lysekil Thomas Andersson Juni 2008 2 Inledning och metodik Denna rapport

Läs mer

Inventering av groddjur inom strandängarna och Klagshamns udde i Malmö kommun

Inventering av groddjur inom strandängarna och Klagshamns udde i Malmö kommun Rapport för: Inventering av groddjur inom strandängarna och Klagshamns udde i Malmö kommun Jon Loman, Rana KONSULT Sjöstorp 332 240 10 Dalby SAMMANFATTNING Förekomst av följande groddjursarter har bekräftats

Läs mer

Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015

Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015 Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015 2015-08-21 på uppdrag av Helsingborgs stadsida Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015 Rapporten är upprättad av: Jan Pröjts. Granskning: Cecilia

Läs mer

Långbro. Arkeologisk utredning vid

Långbro. Arkeologisk utredning vid Arkeologisk utredning vid Långbro Särskild arkeologisk utredning inom del av fastigheten Långbro 1:1, Vårdinge socken, Södertälje kommun, Södermanland. Rapport 2010:52 Kjell Andersson Arkeologisk utredning

Läs mer

INVENTERING AV GRODDJUR I BJÖRNÅS OCH PRÄSTAMARKEN I ÅSTORPS KOMMUN 2016

INVENTERING AV GRODDJUR I BJÖRNÅS OCH PRÄSTAMARKEN I ÅSTORPS KOMMUN 2016 INVENTERING AV GRODDJUR I BJÖRNÅS OCH PRÄSTAMARKEN I ÅSTORPS KOMMUN 2016 RAPPORT 2016-05-16 Örjan Fritz, NATURCENTRUM AB Uppdragsgivare Åstorps kommun c/o Elin Persson Samhällsbyggnadsenheten/Miljökontoret

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Miljöuppföljning utefter Göta älv - Groddjursinventering på restaurerade strandängar i Stora Viken och Äskekärr 2015-

Miljöuppföljning utefter Göta älv - Groddjursinventering på restaurerade strandängar i Stora Viken och Äskekärr 2015- Miljöuppföljning utefter Göta älv - Groddjursinventering på restaurerade strandängar i Stora Viken och Äskekärr 2015-2018 Ale kommun, Västra Götalands län Rapport 2018:203 Kompensationsprojektet Göta älvs

Läs mer

Inventering av åkergroda i Göteborgs kommun

Inventering av åkergroda i Göteborgs kommun Inventering av åkergroda i Göteborgs kommun Rapport 2011:1 Inventering av åkergroda i Göteborgs kommun Park och naturförvaltningen December 2011 Inventering: Jörgen Arvidsson, Göteborgs Herpetologiska

Läs mer

Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2014

Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2014 Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2014 2014-09-04 på uppdrag av Helsingborgs stadsida Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2014 Rapporten är upprättad av: Jan Pröjts. Granskning: Cecilia

Läs mer

Bergteknisk undersö kning fö r detaljplan fö r Kalvbögen 1:129 m.fl. Smö gen

Bergteknisk undersö kning fö r detaljplan fö r Kalvbögen 1:129 m.fl. Smö gen 426-30 1 (6) Datum 2015-09-10 Granskad/Godkänd Christian Höök Identitet DP Smögen- Torbjörn Gustafsson Dokumenttyp PM Torbjörn Gustafsson Bergteknisk undersö kning fö r detaljplan fö r Kalvbögen 1:129

Läs mer

Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8. Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2

Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8. Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2 Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8 Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2 Östergötlands län, Linköpings kommun, Landeryds socken, inom Ullstämma 5:8 Annika Helander Arkeologerna Statens historiska

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

Häle 1 :9, 1:10 Kebene 1:7, 1 :23 Siröd 1 :28

Häle 1 :9, 1:10 Kebene 1:7, 1 :23 Siröd 1 :28 Arkeologisk schaktkontroll Häle 1 :9, 1:10 Kebene 1:7, 1 :23 Siröd 1 :28 Stenkyrka socken Tjörns kommun Rapport 1999:1 Agneta Gustafsson Antikvarisk schaktkontroll HAle 1:9, 1:10 Kebene 1 :7, 1 :23 Siröd

Läs mer

Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen

Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen UPPDRAG Utredningar MKB Västra Sömsta UPPDRAGSNUMMER 1186619100 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Anders Selmer DATUM Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen

Läs mer

Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND

Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND Arkeologisk kontroll 2016 Väster om Ängakåsen, Kivik BREDBAND RAÄ Södra Mellby 122:1, Södra Mellby socken i Simrishamns kommun, Skåne län. Österlenarkeologi Rapport 2017:1 Lars Jönsson Arkeologisk kontroll

Läs mer

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad - med rekommendationer inför exploatering av f.d. regementsområdet Marika Stenberg, Pia Hertonsson och Per Nyström, 2014 På uppdrag av Ystad kommun

Läs mer

Utlåtande angående utformning och planläggning av åtgärder för dammar i området Ödegården, Sotenäs kommun.

Utlåtande angående utformning och planläggning av åtgärder för dammar i området Ödegården, Sotenäs kommun. 1 Utlåtande angående utformning och planläggning av åtgärder för dammar i området Ödegården, Sotenäs kommun. Bakgrund Området Ödegårdens södra del kommer att bebyggas enligt detaljplan 1, och i samband

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar

Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Bilaga 3 Fältundersökning - okulärbesiktningar samt inventering av brunnar Innehåll 1 Inledning... 1 2 Milsbro... 2 Bilaga 3 (1/16) 2.1 Fastighet Milsbrokvarn 1:2... 2 2.2 Fastighet Rogsta 1:4 och Rogsta

Läs mer

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 1 Riistantutkimuksen tiedote 203B:1-7. Helsinki 1.9.20054 De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 Ilpo Kojola, Elisa Määttä och Harri Hiltunen De stora rovdjurens antal i Finland i slutet av år

Läs mer

Ultuna, hus C4:16. Antikvarisk kontroll

Ultuna, hus C4:16. Antikvarisk kontroll Ultuna, hus C4:16 Antikvarisk kontroll I anslutning till fornlämning Uppsala 401:1 och 472:1, fastighet Ultuna 2:23, Uppsala stad (fd Bondkyrko sn), Uppsala kommun, Uppland SAU rapport 2010:25 Fredrik

Läs mer

Normlösa kyrka Ledningsgrävningar på kyrkogården

Normlösa kyrka Ledningsgrävningar på kyrkogården UV RAPPORT 2013:43 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Normlösa kyrka Ledningsgrävningar på kyrkogården Östergötland Mjölby kommun Normlösa kyrka och socken Dnr 422-03177-2010 Rikard Hedvall UV RAPPORT 2013:43

Läs mer

Uppföljning av åtgärder för groddjur i Skåne år 2009

Uppföljning av åtgärder för groddjur i Skåne år 2009 Uppföljning av åtgärder för groddjur i Skåne år 2009 Titel: Uppföljning av åtgärder för groddjur i Skåne år 2009 Publikationsnummer: 2010:115 ISBN: 978-91-7467-090-5 Författare: Marika Stenberg & Per Nyström,

Läs mer

Avgränsning av gravfält vid Vallentuna-Åby

Avgränsning av gravfält vid Vallentuna-Åby uv MITT, rapport 2010:24 arkeologisk förundersökning Avgränsning av gravfält vid Vallentuna-Åby Uppland; Vallentuna socken; Vallentuna-Åby 1:94; Vallentuna 40:1 Katarina Appelgren uv MITT, rapport 2010:24

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Kartläggning av och räddningsinsatser för salamanderpopulationerna i Olovslundsdammen, Bromma

Kartläggning av och räddningsinsatser för salamanderpopulationerna i Olovslundsdammen, Bromma Kartläggning av och räddningsinsatser för salamanderpopulationerna i Olovslundsdammen, Bromma Martina Kiibus, 2011-08-24 Inledning Under våren 2011 har Martina Kiibus på uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning

Läs mer

Inspektionsrapport. Objekt: Renlavsgången, Garage A. Vybild 1 fr. SO. Vybild 2 fr. SO

Inspektionsrapport. Objekt: Renlavsgången, Garage A. Vybild 1 fr. SO. Vybild 2 fr. SO Inspektionsrapport Objekt: Insp. Datum: Renlavsgången, Garage A v. 42 år 2007 Inspektör: Arne Bolkert och Gunnar Nilsson Vybild 1 fr. SO Vybild 2 fr. SO Inspektionsrapport Objekt: Renlavsgången, Garage

Läs mer

Inventering av strandpadda (Epidalea calamita) i Sånnadammarna, naturreservatet Sånnarna, 2014

Inventering av strandpadda (Epidalea calamita) i Sånnadammarna, naturreservatet Sånnarna, 2014 Emma Andersson Halmstad högskola Praktik i biologi, 7,5hp Universitetslektor Clas Dahlin Inventering av strandpadda (Epidalea calamita) i Sånnadammarna, naturreservatet Sånnarna, 2014 Kommun: Kris+anstad

Läs mer

Torshälla. Gång- och cykelväg längs Ringvägen. Arkeologisk utredning. Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland.

Torshälla. Gång- och cykelväg längs Ringvägen. Arkeologisk utredning. Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:30 Torshälla Gång- och cykelväg längs Ringvägen Arkeologisk utredning Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland Jenny Holm Innehåll Inledning 3

Läs mer

Rapport av utförd arkeologisk undersökning

Rapport av utförd arkeologisk undersökning Rapport av utförd arkeologisk undersökning IDENTIFIERINGSUPPGIFTER Dnr 431-14565-2006 Eget Dnr NOK 263-2006 Kontonr A 252 Socken/stad Skee Sn/stadsnr 1595 Fornl.nr 307 Landskap Bohuslän Län Västra Götaland

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Arkeologisk utredning. Kullbäckstorp. Råda socken Härryda konlmun BOHUSLÄNS MUSEUM. Rapport 1999:30 Oscar Ortman

Arkeologisk utredning. Kullbäckstorp. Råda socken Härryda konlmun BOHUSLÄNS MUSEUM. Rapport 1999:30 Oscar Ortman Arkeologisk utredning Kullbäckstorp Råda socken Härryda konlmun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 1999:30 Oscar Ortman Arkeologisk utredning Kullbäckstorp Råda socken Härryda kommun Ur allmant kartmaterial från

Läs mer

Gång och cykelväg i Hall

Gång och cykelväg i Hall ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2017:56 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Gång och cykelväg i Hall Östertälje 110:1 Hall 4:4, Östertälje, Södertälje kommun, Stockholms län, Södermanland

Läs mer

Inventering av ängsskära Serratula tinctoria och ängsvädd Succisa pratensis i Järlåsa- trakten. Pär Eriksson/Upplandsstiftelsen

Inventering av ängsskära Serratula tinctoria och ängsvädd Succisa pratensis i Järlåsa- trakten. Pär Eriksson/Upplandsstiftelsen Inventering av ängsskära Serratula tinctoria och ängsvädd Succisa pratensis i Järlåsa- trakten år 2013 Pär Eriksson/Upplandsstiftelsen 2 Bakgrund I Järlåsa-trakten förekommer de två sällsynta fjärilsarterna

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN GRODDJURSINVENTERING ÖSTRA JAKOBSBERG, KARLSTADS KOMMUN

KARLSTADS KOMMUN GRODDJURSINVENTERING ÖSTRA JAKOBSBERG, KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN GRODDJURSINVENTERING ÖSTRA JAKOBSBERG, KARLSTADS KOMMUN 2017-10-17 GRODDJURSINVENTERING Östra Jakobsberg, Karlstads kommun Karlstads kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Södertörnsekologernas groddjursprojekt 2008

Södertörnsekologernas groddjursprojekt 2008 Södertörnsekologernas groddjursprojekt 2008 Bilaga 6: Salems kommun Rapport 2009:1 Södertörnsekologerna är ett samverkansforum för nio kommuner på Södertörn med omnejd. Rapporten redogör för resultat från

Läs mer