797/ /2013 GN Beredning: servicechef Lisbeth Forsblom, tfn , och Carola Klawér, tfn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "797/ /2013 GN Beredning: servicechef Lisbeth Forsblom, tfn , och Carola Klawér, tfn"

Transkript

1 Grundtrygghetsnämnden Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Tekniska nämnden Grundtrygghetsnämnden Stadsstyrelsen Stadsfullmäktige Strukturförändring inom boende för seniorer - konsultbolaget Tamora Oy:s rapport gällande första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer 797/ /2013 GN Beredning: servicechef Lisbeth Forsblom, tfn , och Carola Klawér, tfn Lovisa grundtrygghetsnämnd beslöt ( ) att anlita expertistjänst för att utarbeta en utvecklingsplan för effektiverat serviceboende och anstaltsvård inom seniorservicen i Lovisa. Projektet konkurrensutsattes och för genomförandet av utvecklingsarbetet valdes konsultbolaget Tamora Oy. Arbetet påbörjades i mitten av augusti och rapporten skulle vara färdig inom november år Tamora Oy:s personal har gjort nära samarbete med enheten för seniorservice och tekniska centralen. Tamora Oy har utvecklat en plan för omstrukturering inom seniorservicen speciellt med tanke på effektiverat serviceboende, anstaltsvård och korttidsvård. Äldre rådet och äldrepolitiska arbetsgruppen har fått ta ställning till rapportens innehåll. Äldre rådets och arbetsgruppens utlåtande om rapporten var mycket positiv och inga tillägg eller förändringar önskades till rapporten. Visionen utgår modigt från de äldres rätt att bo i sitt eget hem, enlig den riksomfattande linjedragningen. Strategin är att 91 % av 75 år fyllda verkligen ska kunna bo i sitt eget hem, vilket betyder att ett nytänkande krävs inom seniorservicen och inom Lovisa stad. Det behövs nya strukturella lösningar och stora förändringar i sättet att arbeta. Nytänkandet kräver stora förändringar, men investeringarna är trots allt skäliga och ur en balanserad driftsbudgets synvinkel, väl motiverade. Servicestrukturen inom seniorservicen bildas av tre centrala element: Rehabiliteringsgårdar, 50 platser anstaltsboende förändras till Rehabiliteringsgårdar Taasiaåns rehabiliteringsgård, 24 pl Pernå rehabiliteringsgård, 14 pl (tilläggsbyggnad till Lyckan) Hambergska hemmets rehabiliteringsgård, 12 pl (caféverksamhet +

2 bageri) Det Goda Livets hus 100 platser effektiverat serviceboende ändras till Det Goda Livets Hus Lyckan, 26 pl (12+ nybygge 14 pl) Rosenkulla 18 pl (14+ändring av hälsogården 4 pl) Nybyggnad 56 pl (Gråbergsområdet, i närheten av S-Market) Möjligheten till att få bo hemma, 300 kundrelationer Hemvården ändras till att göra hemma - boendet möjligt Bilaga 34. Föredragande: grundtrygghetsdirektör Carola Klawér. Grundtrygghetsnämnden bekantar sig med första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård, antecknar rapporten för kännedom samt ber om utlåtande av tekniska nämnden. Tekniska nämndens utlåtande står som grund för grundtrygghetsnämndens fortsatta behandling och godkännande av första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård. Grundtrygghetsnämnden besluter samtidigt om utvecklingsplanens andra skede. Därefter besluter grundtrygghetsnämnden framföra ärendet vidare till stadsstyrelsen för godkännande. Ändrat förslag: Grundtrygghetsnämnden bekantar sig med första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård, antecknar rapporten för kännedom samt ber om utlåtande av tekniska nämnden. Tekniska nämndens utlåtande står som grund för grundtrygghetsnämndens fortsatta behandling och godkännande av första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård. Utvecklingsplanen för seniorservicecentralen har färdigställts efter det som fullmäktige redan gjort beslut över nästa års investeringsprogram. Inom utvecklingsplanens tidsram föreslås att helhetsprojektet startas omedelbart, vilket betyder ett investeringsbehov på för förändring av Liljendal hälsogård till Det Goda Livets Hus. På detta sätt fås 6 nya klientplatser. En snabb tidtabell är nödvändig p.g.a. att hälsocentralens avd. 5 stängs till sommaren och bara hälften av platserna öppnas på hösten. Grundtrygghetsnämnden föreslår för stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige att till grundtrygghetscentralens investeringsplan görs ett tillägg på för Liljendal hälsogårds ändringsarbeten och samtidigt ges grundtrygghetscentralen lov att påbörja projektet omedelbart. Grundtrygghetsnämnden besluter samtidigt om utvecklingsplanens andra skede. Därefter besluter grundtrygghetsnämnden framföra ärendet vidare till stadsstyrelsen för godkännande.

3 Beslut: Enligt det ändrade förslaget. Denna pargraf justerades omedelbart. --- STST 247 Bilaga nr 88. Föredragning: stadsdirektör Olavi Kaleva Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att till grundtrygghetscentralens investeringsplan görs ett tillägg på euro för Liljendal hälsogårds ändringsarbeten och samtidigt ges grundtrygghetscentralen lov att påbörja projektet omedelbart. Paragrafen justeras omedelbart. Beslut: Enligt förslaget. Paragrafen justerades omedelbart. --- FM 124 Beslut: Stadsfullmäktige beslutar att till grundtrygghetscentralens investeringsplan görs ett tillägg på euro för Liljendal hälsogårds ändringsarbeten och samtidigt ges grundtrygghetscentralen lov att påbörja projektet omedelbart. Ledamot Mia Heijnsbroek-Wirén föreslog ett tillägg till förslaget: Fullmäktige beslutar senare om utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer. Ledamot Pertti Lohenoja understödde ledamot Mia Heijnsbroek-Wiréns förslag och föreslog dessutom att bilagan stryks. Ledamöterna Armi Lindell, Antti Väkevä, Kimmo Eloranta och Camilla Antas understödde ledamöterna Mia Heijnsbroek-Wiréns och Pertti Lohenojas förslag. Förslagen godkändes enhälligt.

4 Beslutet enligt det ändrade förslag. --- TN 13 Beredning: Tekniska direktören Ulf Blomberg, tfn Tamora Oy har undersökt hur effektiverat serviceboende nu ordnas och hur det i framtiden skulle löna sig att ordna. Dessutom har det undersökts vilka av byggnaderna det lönar sig att utnyttja, renovera eller riva samt vilka behov av nybygge det finns. I utredningen har det beaktats hur byggnaderna fyller dagens krav och vilka ändringar ska göras för att byggnaderna i framtiden ska kunna användas. Dessutom har man i utredningen beaktat både tjänstens lönsamhet och byggnads- och renoveringsarbetenas inverkan på lönsamheten. Inverkningarna skulle vara de följande beträffande byggnaderna: - i Taasiagården skulle det inte ske stora förändringar - Hambergska hemmet renoveras - Hemgården tas ur bruk och rivs eventuellt då centralköket har ersatts med en ny lösning - Lyckan genomgår en tämligen stor utbyggnad - i Rosenkulla ombyggs hälsocentrallokalerna till ytterligare fyra boenderum - i Gråberg byggs en ny tämligen stor byggnad - Emilhemmet tas ur bruk - Maritahemmets lokaler övergår till hälsocentralens bruk. Under undersökningen har det till exempel framkommit att det per plats räknat är dyrare att renovera Hemgårdens lokaler till att motsvara dagens krav och bestämmelser än att bygga nytt. Emilhemmet är i sin tur en för liten enhet och ökar behovet av personal, varför det inte är ekonomiskt att bibehålla enheten. Bilaga 10 Föredragning: Tekniska direktören Ulf Blomberg Beslut: Tekniska nämnden förordar att utredningarna och planeringen fortsätts i enlighet med Tamora Oy:s rapport. Tekniska nämnden förordar att utredningarna och planeringen fortsätts utgående från Tamora Oy:s rapport, dock så att: - Emilhemmets användning och eventuell utbyggnad undersöks - placeringen av en nybyggnad undersöks - de övriga fastigheternas funktionsduglighet undersöks närmare.

5 --- GN Beredning: Lisbeth Forsblom, servicechef för seniortjänster, tfn , Carola Klawér, grundtrygghetsdirektör, tfn och Antti Kinnunen, lokalchef, tfn Utvecklingsplanen första skede med tilläggsutredningar Tekniska nämnden har i sitt möte den 28 januari 2014 beslutat att förorda konsultbolaget Tamoras rapport gällande första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer, med ett tillägg om att: Emilhemmets användning och eventuell utbyggnad undersöks placeringen av en nybyggnad undersöks de övriga fastigheternas funktionsduglighet undersöks närmare Emilhemmets användning, 9 pl. Emilhemmet är ett litet effektiverat serviceboende med plats för 9 klienter. Det är svårt att uppnå kostnadseffektivet i små enheter, då personalen måste finnas på plats dygnet runt. Det bör alltid finnas minst 2 personer per dagsoch kvällstur i arbete. Emilhemmet ligger nära Taasiagården, och i och med samarbete har Taasiagården klarat sig med en nattskötare/28 klienter. Detta gör att Taasiagårdens kostnader har hållits på rimlig nivå. Eftersom Taasiagården redan nu har ett högre platsantal (28 pl) och har ändamålsenliga allmänna utrymmen som är i relativt gott skick, skulle det, ifall det i framtiden finns behov av flera platser för dygnetruntvård, vara ändamålsenligare att förstora Taasiagården i stället för Emilhemmet. Förutsättningen för att hålla kvar Emilhemmet under ovanstående period är att: förnyande av vattentaket, ca 70,000 byggandet av avkylningssystem, ca 50,000 installering av sprinklers (lagen kräver), ca 40,000 På grund av att det är svårt att uppnå kostnadseffektivitet i en liten enhet och att en utbyggnad av Taasiagården ur verksamhets och ekonomisk synvinkel är att föredra samt att Emilhemmet kräver ovan nämnda saneringar, är det inte ändamålsenligt att hålla kvar en så liten enhet. Planenligt kunde Emilhemmet fungera i en övergångsperiod på 3-5 år för att stöda övergången från anstaltsbetonad vård till stark proaktiv hemvård. Därefter kunde Emilhemmet ändras serviceboende med stöd, vilket kräver mindre personal än för tillfället.

6 Placeringen av nybygge - Motiveringar till Det Goda Livets Hus på Gråbergsområdet, 56 pl. Tanken är att bygga ett effektiverat serviceboende med plats för 56 åldringar i Gråberg. Ett boende som bereder plats för 56 klienter är ur driftsekonomisk synvinkel kostnadseffektivt. Personalutgifterna hålls på rimlig nivå bl.a. på grund av att personalstyrkan nattetid är effektiv, antalet avdelningsskötare minskar och möjligheter till samarbete personalen emellan ökar då alla jobbar under samma tak. Området är nära centrum, ca 1 km från torget och ett område som kommer att utvecklas i framtiden. Man har samtidigt med tanke på framtiden, tänkt planera utrymme för daghem i närheten av det Det Goda Livets Hus. Gråbergstomten är den tomt som finns närmast centrum av Lovisa, där det finns möjlighet att bygga ett effektiverat serviceboende för ca 60 klienter i ett plan. I centrum av Lovisa finns procentuellt flera personer över 75 år, vilket betyder att stor del av de äldre som väntar på boendeplats är från Lovisa centrum. Dessa personer samt deras anhöriga önskar att boendet kunde ordnas i centrum av Lovisa. För tillfället kan staden inte erbjuda plats för alla i centrum av Lovisa inom rimlig tid (inom 3 månader). När en äldre person har flyttat från sitt eget hem t.ex. till en enhet för serviceboende med heldygnsomsorg bör han eller hon kunna leva där utan rädsla för att förlora den bekanta livsmiljön och de mänskliga relationer som hör till den.( Äldreomsorgslagen 2013, 14). Då tomten på Gråberg är tillräckligt stor kan huset byggas i ett plan, vilket gör att det är lätt för de äldre att komma ut eller personalen att ta ut de äldre. Området är naturskönt och där finns möjlighet till stor trädgård som kan omgärdas så, att klienterna tryggt kan röra sig fritt på området. En gård och en trädgård ger möjligheter till naturupplevelser som har en vitaliserande effekt på människans välbefinnande (Kvalitetsrekommendationerna om tjänster för äldre, (STM 2008). Kännetecken för Det Goda Livets Hus (= ett aktiverande hus som stöder en social och meningsfull vardag): eget rum + WC/dusch i rummet, större rum för äkta par inte låsta utrymmen utan området är omgärdat så att man tryggt kan röra sig fritt, innergård hemtrevliga allmänna utrymmen naturliga utrymmen att röra sig i, boende aktiveras till att rehabilitera sig själv möjlighet till att bada bastu möjlighet till konditionssal möjlighet till restaurangliknande bespisning tryggt boende för personer mer svår minnessjukdom(integrerat i boende) möjlighet för föreningar, klubbar att idka olika sociala verksamheter,

7 där boende kan delta och känna delaktighet och samhörighet rum för anhöriga som vill övernatta miljön inspirerar till att upptäcka och uppleva samt röra på sig. Ingen anstaltsmässig miljö eller tristess möjlighet att delta i den dagliga verksamheten i huset om man så önskar värdig vård i livets slutskede. Nuvarande fastigheters funktionsduglighet Maritahemmet, 17 pl. flyttas till Gråberg Marita hemmet finns som en avdelning på Lovisa hälsocentrals sjukhus. Alla rum är tvåpersoners rum och har sjukhusbetonad miljö. Det finns inte möjlighet att ta med egna möbler. Klienterna som vårdas på Maritahemmet behöver ingen egentlig sjukvård. Maritahemmet lämpar sig som en sjukhusavdelning men inte som omsorgsboende för äldre. Avdelningen fyller inte de krav som Äldrevårdslagen eller STM:s kvalitetsrekommendationer ställer för omsorgsboende för äldre. Kommunen ska i första hand ge äldre personer långvarig vård och omsorg med hjälp av social- och hälsovårdstjänster som ordnas i deras eget hem eller på något annat hemlikt ställe där de bor. Dessa tjänster ska till innehåll och omfattning anpassas efter den äldre personens servicebehov vid respektive tillfälle. Långvarig vård och omsorg får ges som vård på institution bara om det finns medicinskt motiverade skäl till detta eller om det annars är motiverat för att en äldre person ska ha ett värdigt liv och få säker vård. ( Äldreomsorgslagen 2013, 14). Hambergska hemmet, 15 pl. minskas till 12 pl. Hambergska hemmet är tänkt som en Rehabiliteringsgård för personer som kräver kort. Vården skall vara rehabiliterande och klienten återvänder alltid till sitt hem. Intervallvården är avsedd för personer som sköts hemma av närståendevårdare och för äldre som behöver rehabilitering efter en sjukhusvistelse för att kunna återvända till sitt hem. Seniorparken ligger alldeles intill Hambergskahemmet, vilken kan utnyttjas av både klienterna och personer som bor hemma. På detta sätt kunde ett socialt utbyte mellan boende och hemmaboende äldre ske på ett naturligt sätt. Miljön på Hambergska hemmet ska vara aktiverande och stimulerande. I källaren planeras ett café för både de som vårdas på Hambergska hemmet och för utomstående. Tanken är att man på Hambergska hemmet kan ordna olika former av dagverksamhet för äldre som bor hemma. Café verksamheten sköts av arbetslösa ungdomar. Detta för att nå en inspirerande och aktiv atmosfär och miljö, som stöder till social rehabilitering. Hambergskahemmet och dess tomt fungerar väl för den här sortens verksamhet. Byggnaden lämpar sig inte för effektiverat serviceboende, där klienternas vårdbehov är stort. Det finns inte möjlighet till tillbyggnad på tomten.

8 Hemgården + Hemtrevnad, 38 pl - flyttas till Lyckans utbyggnad och Gråberg. Hemgården är ett i dåligt skick varande stort åldringshem. En del av huset är byggt i slutet av 50-talet och tillbyggnaden på 60-talet. Klientrummen är små och saknar WC/dusch. Huset är byggt i 3 våningar och klienterna kommer inte ut direkt från avdelningarna. Inneluften är dålig, sprinklers saknas. AVI har redan år 2010 gett utlåtande och krav på renovering. Byggnaden är dessutom byggt i flera plan, vilket förhindrar klientens möjlighet till att aktivt och självständigt röra sig utomhus. Huset kräver en fullständig grundrenovering. Grundsaneringsgraden stiger över 100 %, och saneringen skulle bli dyrare än motsvarande ny byggnad. Utrymmeseffektiviteten sjunker märkbart i samband med en grundsanering, t.ex. skulle kvadratmetermängden bli ca 75m²/person då motsvarande kvadratmetermängd i en ny byggnad skulle vara ca 45m²/person (25m², klientrum/wc + 20 m², allmänna utrymmen). Bruksutgifterna för huset skulle bli ca 1,7 ggr större än i en ny byggnad. Lyckan är ett servicehus som finns alldeles i närheten av Hemgården och fyller dagens krav väl. Bostäderna är stora och har direkt utgång till egna små terrasser. De allmänna utrymmena är ljusa och rymliga. Enheten är för tillfället för liten för att uppfylla krav på effektivitet i verksamheten. Med en tillbyggnad på 28 platser skulle totalantalet platser bli 40. I närheten av Lyckan finns radhuslägenheter och pensionärshus, vilket gör att många äldre kunde ha möjlighet att tillsammans utnyttja matsal, bastu, konditionssal, osv. Hemgårdens klienter flyttar till Lyckans nybyggnad när Hemgården tas ur bruk. Lyckans/Hemgårdens tomt är tillräcklig stor för en eventuell tillbyggnad i framtiden, förutsatt att Hemgården rivs. Rosenkulla, 14 pl. + 6pl från avd. 5. Rosenkulla är ett boende för klienter med minnessjukdomar. Huset är endast 12 år gammalt och fyller dagens krav på effektiverat serviceboende. Hälsogårdens utrymmen, som finns i anslutning till Rosenkulla renoveras till korttidsboende för personer som sköts hemma av närståendevårdare och för äldre som behöver rehabilitering efter en sjukhusvistelse för att kunna återvända till sitt hem. Renoveringen beräknas bli klar i medlet av maj Intervallvården flyttas från avd. 5 till Rosenkulla efter det som renoveringen är klar. Avdelning 5 stängs till sommaren och öppnas på hösten med 11 platser. Målsättningen är att minska anstaltsplatserna ytterligare på Lovisa hälsocentral. Tilläggsbyggnad är inte möjlig. Tomten är utnyttjad till fullo. Taasiagården, 28 pl, med en eventuell minskning. Taasiagården är ett välfungerande åldringshem som fyller dagens krav på

9 effektiverat serviceboende. I Taasiagården finns 28 platser med 26 enkelrum, som är tillräckligt stora och har egen dusch och WC. Två av rummen är ursprungligen tänkt för två personer, men är för små till sin storlek. De allmänna utrymmena är stora och luftiga. I närheten finns radhuslägenheter, varifrån de äldre kan komma till Taasiagården för att äta och för social samvaro samt för att delta i olika aktiviteter. Taasiagården ändras delvis till effektiverat serviceboende och till rehabiliteringsgård för att stöda anhörigvårdare och för äldre som behöver rehabilitering efter en sjukhusvistelse för att kunna återvända till sitt hem. Taasiagårdens tomt är tillräckligt stor för en eventuell tillbyggnad i framtiden. Helhetsbild-Platssituation Stadens egna platser Nuläge (6/14) Taasiagården Taasiagården, kort Taasiagården, effektiverat serviceboende Hambergskahemmet, effektiverat serviceboende Hambergskahemmet, kort Maritahemmet, Hemgården, Hemgården, kort Hemtrevnad/Tallbo serviceboende Lyckan serviceboende Lyckan, kort 14 Rosenkulla Rosenkulla, kort Det Goda Livets Hus/ Gråberg Hälsocentralen, avd Befolkningsprognos över

10 antalet 75 år fyllda Platsbehov för 75 år fyllda enligt rekommendationer Köpta platser (effektiverat serviceboende) Hemvård % av 75 år fyllda , , % av hemmaboende av 75 år fyllda % av personer över 75 år i regelbunden hemvård % av 75 år fyllda som får närståendevård % av 75 år fyllda i effektiverat service boende % av 75 år fyllda i anstaltsvård 2013 Lovisa 2017 (enligt (Bokslut) nya rekommendationer) Lovisa (egen verksamhet) 89, ,5 12, , , ,9-5, ,3-2,9 (kort ) Bilaga 12. Föredragning: grundtrygghetsdirektör Carola Klawér. Beslut: Grundtrygghetsnämnden godkänner konsultbolaget Tamoras rapport gällande första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer, samt godkänner tekniska centralens och grundtrygghetscentralens svar på de tilläggsfrågor som tekniska nämnden önskade. Enligt förslaget. --- STST 135 Bilaga nr 61. Föredragning: stadsdirektör Olavi Kaleva Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige 1) godkänner konsultbolaget Tamoras rapport gällande första skedet av

11 utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer 2) konstaterar att svaren på de tilläggsfrågor som tekniska nämnden önskade har blivit besvarade av tekniska centralen och grundtrygghetscentralen. Beslut: Enligt förslaget. --- FM 76 Bilaga nr 46. Stadsfullmäktige 1) godkänner konsultbolaget Tamoras rapport gällande första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer 2) konstaterar att svaren på de tilläggsfrågor som tekniska nämnden önskade har blivit besvarade av tekniska centralen och grundtrygghetscentralen. Beslut: Ledamot Timo Noroviita föreslog att man i slutet av punkt 1 i beslutsförslaget tillägger som grund för fortsatt arbete. SFP:s fullmäktigegrupp, ledamot Sonja Ilvetsalo-Koskinen, Vänsterförbundets fullmäktigegrupp, SDP:s fullmäktigegrupp, Sannfinländarnas fullmäktigegrupp och KD:s fullmäktigegrupp understödde ledamot Timo Noroviitas förslag. Ledamot Timo Noroviitas förslag godkändes enhälligt. Samlingspartiets fullmäktigegrupp föreslog att det i beslutstexten tillfogas en 3 punkt: man vidareutreder alternativa utplaceringsplatser för Gråbergsprojektet. Ledamot Kari Hagfors understödde Samlingspartiets fullmäktigegrupps förslag. Omröstning: Utgångsförslaget JA 43 röster, Samlingspartiets ändringsförslag NEJ 16 röster utgångsförslaget förblev i kraft. Som teknisk korrigering ändrades ordalydelsen för äkta par på sidan 18 i

12 den svenskspråkiga bilagan 5 6 till för par. Stadsfullmäktige 1. godkände konsultbolaget Tamoras rapport gällande första skedet av utvecklingsplanen för effektiverat serviceboende och anstaltsvård för seniorer som grund för fortsatt arbete 2. konstaterade att svaren på de tilläggsfrågor som tekniska nämnden önskade har blivit besvarade av tekniska centralen och grundtrygghetscentralen. ---

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2014 179. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Björkman-Nystén Nina ledamot

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2014 179. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Björkman-Nystén Nina ledamot LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2014 179 Stadsfullmäktige TID 11.06.2014 kl. 18:03-20:30 PLATS Keskus-Centralen, Södra Åsen 2 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Paakkanen Petra I vice ordförande Hagfors Kari II

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 10/ Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa. Poikeljärvi Mauri. Kinnunen Antti lokalchef ( )

LOVISA STAD PROTOKOLL 10/ Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa. Poikeljärvi Mauri. Kinnunen Antti lokalchef ( ) LOVISA STAD PROTOKOLL 10/2013 233 Grundtrygghetsnämnden TID 19.11.2013 kl. 17:30-19:27 PLATS Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa NÄRVARANDE Stenvall Patrik ordförande Bärlund Päivi viceordförande

Läs mer

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren

Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats stadsdirektörens förslag till budget och ekonomiplan för åren Stadsstyrelsen 212 22.10.2013 Stadsstyrelsen 216 23.10.2013 Budget och ekonomiplan 2014-2016 634/02.02.00/2013 STST 212 Beredning: ekonomidirektör Kirsi Kettunen Medlemmar i stadsstyrelsen har tilldelats

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2017 1 Stadsfullmäktige TID 11.10.2017 kl. 18:05-19:22 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Andersson Otto ordförande Tähtinen Keijo II vice ordförande Heijnsbroek-Wirén

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Björkman-Nystén Nina ledamot. Ekebom-Jönsas Benita ledamot.

LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Björkman-Nystén Nina ledamot. Ekebom-Jönsas Benita ledamot. LOVISA STAD PROTOKOLL 5/2015 136 Stadsfullmäktige TID 20.05.2015 kl. 18:09-19:51 PLATS Finska skolcentret, Brandensteinsgatan 5 A NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Erämaja

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 7/ Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa. Lindroos Johannes

LOVISA STAD PROTOKOLL 7/ Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa. Lindroos Johannes LOVISA STAD PROTOKOLL 7/2017 131 Grundtrygghetsnämnden TID 21.09.2017 kl. 17:30-19:55 PLATS Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa NÄRVARANDE Stenvall Patrik ordförande Lindell Armi viceordförande

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 5/2015 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 5/2015 1. Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 5/2015 1 Stadsfullmäktige TID 20.05.2015 kl. 18:00 PLATS Finska skolcentret, Brandensteinsgatan 5 A NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Erämaja

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 1/ Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa. Aspholm-Backman Carola ledamot

LOVISA STAD PROTOKOLL 1/ Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa. Aspholm-Backman Carola ledamot LOVISA STAD PROTOKOLL 1/2015 1 Grundtrygghetsnämnden TID 20.01.2015 kl. 17:30-19:51 PLATS Grundtrygghetscentralen, Degerbygatan 21, Lovisa NÄRVARANDE Stenvall Patrik ordförande Grundström Ben ledamot Udd

Läs mer

Projektplan för Niilonpirtti

Projektplan för Niilonpirtti Stadsfullmäktige 94 10.09.2014 Projektplan för Niilonpirtti Grundtrygghetsnämnden 13.5.2014 56 Niilonpirtti ligger i Nummis kyrkby (Oilaantie 21) och tillhandahåller hemlik boendeservice dygnet runt och

Läs mer

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion

Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet för företagshälsovård, fullmäktigemotion Stadsfullmäktige 56 10.04.2013 Personalsektionen 49 04.12.2013 Stadsstyrelsen 261 16.12.2013 Personalsektionen 30 27.05.2014 Stadsstyrelsen 205 18.08.2014 Möjlighet till specialistkonsultation i avtalet

Läs mer

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy

Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Stadsfullmäktige 118 12.11.2014 Överföring av några hyresbostadsenheter till Lohjan Vuokra-asunnot Oy Grundtrygghetsnämnden 26.8.2014 5 Nummi-Pusulan Vuokra-asunnot Oy (123 bostäder) samt i Karislojoområdet

Läs mer

Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby. Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015

Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby. Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015 Genomförande av skyldigheterna i äldreomsorgslagen i Karleby och i Kronoby Maija Juola Servicedirektör för äldreomsorg 29.5.2015 Procedurbestämmelser Äldreomsorgslagen medförde inga subjektiva nya rättigheter

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och

Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2013:11 Vasa den 16.8.2013 Viveca Arrhenius Socialråd Andelen 75 år fyllda

Läs mer

ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén

ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Gun Sirén Verksamhet Den äldrepolitiska strategin som är uppgjord för åren 2011-2015 och godkänd av stadsfullmäktige 13.4.2011,

Läs mer

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen:

1. Inledning. Övergripande mål, enligt kvalitetsrekommendationen: 1. Inledning Eckerö kommun har en äldreomsorgsplan för 2010-2030 som fullmäktige har godkänt i januari 2010. Kvalitetsrekommendationen tjänster för äldre finns det önskemål om att alla kommuner skall ha

Läs mer

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas

Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 112 08.10.2012 Direktionen för serviceproduktion 115 20.12.2012 Fullmäktigemotion nr 10/2012: Skicket av Kyrkslätts kommuns byggnader ska undersökas Kommunfullmäktige 08.10.2012 112 Ledamot

Läs mer

Beredning och föredragning: teknisk direktör Marko Luukkonen

Beredning och föredragning: teknisk direktör Marko Luukkonen Tekniska nämnden 169 30.11.2010 Stadsstyrelsen 13 10.01.2011 Stadsfullmäktige 15 09.02.2011 Försäljningsprinciper för i stadens ägo befintliga byggnader och lokaler som står tomma eller som är obehövliga

Läs mer

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan.

Beslut om beviljande av stödtjänster görs för viss tid och enligt behovsprövning. Beslutet bör basera sig på en vård- och serviceplan. HANGÖ GRUNDTRYGGHETSNÄMNDS PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV SERVICE FÖR ÄLDRE, HANDIKAPPADE OCH LÅNGTIDSSJUKA Servicecentralen för äldrevårdstjänster har som verksamhetsidé att stöda de äldres delaktighet och

Läs mer

TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn

TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn Reservering av bostadstomter, villkor för överlåtelse och principer för återköp 724/10.00.02/2012 TN 122 Beredning: Stadsgeodet Mia Ylikangas, tfn 0440 555 237 Stadsfullmäktige godkände 7.9.2011 villkoren

Läs mer

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot

LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot LOVISA STAD FÖREDRAGNINGSLISTA 10/2016 1 Stadsfullmäktige TID 12.10.2016 kl. 18:00 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Lepola Janne

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 8/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Karlsson Mikael ledamot

LOVISA STAD PROTOKOLL 8/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Karlsson Mikael ledamot LOVISA STAD PROTOKOLL 8/2017 1 Stadsstyrelsen TID 02.10.2017 kl. 17:40-21:32 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01.

Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014. Bolagisering av hamnen 226/00.01. Stadsstyrelsen 102 14.04.2014 Stadsstyrelsen 117 05.05.2014 Stadsfullmäktige 63 14.05.2014 Bolagisering av hamnen 226/00.01.00/2012 STST 102 Beredning: huvudbokförare Tamara Liimatainen Med stöd av Europeiska

Läs mer

Historia. Hemmets hjärta är varmt! Jag önskar dig hjärtligt välkommen till oss.

Historia. Hemmets hjärta är varmt! Jag önskar dig hjärtligt välkommen till oss. Historia Stiftelsen Hemmet grundades redan år 1886 med uppgift att upprätta ett hem för värnlösa åldersstigna damer. Mecenaten G.A. Petrelius från Åbo donerade på sin 50-årsdag 20.000 mark till grundfonden

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015

Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 12.06.2014 Ändring av avgiftsgrunderna för boendeservice enligt socialvårdslagen fr.o.m. 1.7.2014 och 1.1.2015 Vård- och omsorgsnämnden 61 Kommunerna kan själva fastställa avgiftsgrunder

Läs mer

25 Områden i behov av planering

25 Områden i behov av planering Byggnads- och miljönämnden 111 09.06.015 Kommunstyrelsen 346 0.11.015 Kommunfullmäktige 113 16.11.015 Ändringar i 5 och 6 i byggnadsordningen Byggnads- och miljönämnden 09.06.015 111 Bestämmelsen i byggnadsordningen

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM

LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2. VISION, PRINCIPER FÖR VERKSAMHETEN OCH NATIONELLA MÅL SOM STYR ÄLDREPOLITIKEN... 5 2.1 Lovisa stads vision... 5 2.2 Vision för

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

STST Helsingfors förvaltningsdomstol har medelst sina tre beslut av upphävt beslut, som Hangö stad har tidigare fattat.

STST Helsingfors förvaltningsdomstol har medelst sina tre beslut av upphävt beslut, som Hangö stad har tidigare fattat. Stadsstyrelsen 6 16.01.2017 Stadsstyrelsen 15 23.01.2017 Stadsfullmäktige 1 29.01.2017 Kommunalbesvär / Outi Mc Donald, Olli Mustonen 553/10/2010, 1635/33/2012 STST 16.01.2017 6 Helsingfors förvaltningsdomstol

Läs mer

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag

Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag Fullmäktige 17 11.04.2016 Erbjudande av kommunplatser till personer som beviljas internationellt skydd 2016, på basis av NTM-centralens förslag 431/05.11.00/2013, 1420/05.11.00/2016 SOCHVUTS 13 Social-

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 128. Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 4126/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 267 30.9.2013 128 Beviljande av stadens proprieborgen till Kiinteistö Oy Espoon Toimitilat för ett lån för ombyggnad och tillbyggnad

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 8 9.3.218 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Socialvårdsbyråchef

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020

LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020 LOVISA STADS ÄLDREPOLITISKA PROGRAM 2013 2020 Innehåll 1 INLEDNING 3 2. VISION, PRINCIPER FÖR VERKSAMHETEN OCH NATIONELLA MÅL SOM STYR ÄLDREPOLITIKEN 5 2.1 Lovisa stads vision 5 2.2 Vision för Lovisa stads

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden

Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden Stadsfullmäktige 108 14.12.2016 Ändring av bestämmelser som gäller föredragningsrätt i instruktionerna under tiden 1.1-31.5.2017. Stadsstyrelsen 28.11.2016 383 Stadsfullmäktige godkände 14.9.2016/ 74 Lojo

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 145 09.05.2016 Stadsstyrelsen 176 06.06.2016 Stadsfullmäktige 39 29.06.2016 Stadsstyrelsen 217 08.08.2016 Stadsstyrelsen 247 22.08.2016 Stadsfullmäktige 52 31.08.2016 TJÄNSTEN SOM BILDNINGSDIREKTÖR

Läs mer

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration

Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration Fullmäktige 85 14.12.2015 Uppdatering av avtal om flyktingars anvisande till kommunen och främjande av integration 431/05.11.00/2013 SOCHVUTS 83 Social- och hälsovårdsutskottet 18.11.2013 Beredare: Social-

Läs mer

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Godkänd i omsorgsnämnden 20.12.2016 Äldreomsorgen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 1215/12.02.01/2014 Stadsstyrelsen 78 17.3.2014 44 Godkännande av Esbo stads program för kulturell mångfald 2014 2017 Beredning och upplysningar: Teemu Haapalehto, tfn

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 128/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att socialvårdslagen ändras

Läs mer

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 2553/07.02.00/2012 Stadsstyrelsen 321 12.11.2012 165 Motion om användning av Esbo stads vapen Beredning och upplysningar: Tyry-Salo Satu, tfn 09 8162 2112 E-post enligt

Läs mer

Stadsstyrelsen fastställer följande plan och tidtabell för åtgärder inom socialväsendet.

Stadsstyrelsen fastställer följande plan och tidtabell för åtgärder inom socialväsendet. Stadsstyrelsen 88 25.04.2016 Åtgärder inom socialväsendet 2819/01.00.00.01/2016 Stadsstyrelsen 25.04.2016 88 Beredare Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén,

Läs mer

Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl 12.30 innan mötet börjar.

Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl 12.30 innan mötet börjar. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Måndag 20 augusti 2012, kl 13.00 14.15 Plats: Högskolan Norra, Neptunigatan 17 Inger Nygård informerar om framtiden för VIRTU-projektet kl

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

hemtjänsterna i skick

hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick Vi har i Finland lyckats i vårt gemensamma mål, möjligheten ett njuta av allt längre liv med god hälsa och livskvalitet. Å andra sidan är vi den nation i europa

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

En översikt om nuläge och trender hur äldre bor idag och hur de kan bo i framtiden

En översikt om nuläge och trender hur äldre bor idag och hur de kan bo i framtiden Nordiskt seminarium kring bostäder och boendemiljö för äldre Stockholm 11.12.2012 En översikt om nuläge och trender hur äldre bor idag och hur de kan bo i framtiden Kirsti Pesola, tekn.lic., arkitekt SAFA

Läs mer

Väståbolands Hyreshus Ab:s förslag för ändring av Korpo områdeskontor till hyreslägenheter

Väståbolands Hyreshus Ab:s förslag för ändring av Korpo områdeskontor till hyreslägenheter Stadsstyrelsen 214 20.10.2014 Stadsstyrelsen 235 03.11.2014 Stadsfullmäktige 93 11.11.2014 1466/10.03.02/2014 Stadsstyrelsen 20.10.2014 214 Beredare Ekonomidirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383 Föredragande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5/2012 5/43 Sammanträdestid Tisdagen den 11 december 2012, kl. 10.00 11.30 Sammanträdesplats Herberts Hus Beslutande: Ersättare: Fröjdö, Torolf Sjelvgren, Fingal Björkfors, Elisabeth

Läs mer

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Servicehuset Hemmet Stiftelsen Hemmet i Åbo

Servicehuset Hemmet Stiftelsen Hemmet i Åbo t Servicehuset Hemmet Stiftelsen Hemmet i Åbo Hemmets historik...2 Hemmets verksamhetsidé...3 Utrymmena...4 Service...5 Måltider...6 Aktiviteter...7 Rosenhemmet...8 2 V ÄLKOMMEN TILL HEMMET Stiftelsen

Läs mer

Nätverket för seniorservice

Nätverket för seniorservice Stadsfullmäktige 144 11.11.2015 Nätverket för seniorservice Arbetsgruppen för servicenätverk och organisation 24.03.2015 70 1. Dagsläget 1.1 Servicens generella utgångspunkter Den sociala tryggheten för

Läs mer

9.10.2012 ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN

9.10.2012 ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN PERMANENTA ANVISNINGAR 1 (5) ÄNDRINGSARBETEN I BOSTADEN ENLIGT HANDIKAPPSERVICELAGEN SAMT REDSKAP OCH ANORDNINGAR I BOSTADEN Gäller: fr.o.m. 1.11.2012 tills vidare 1. Allmänt om ändringsarbeten i bostaden

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013

ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 ANVISNINGAR FÖR GENOMFÖRANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD SAMT STORLEKEN AV VÅRDARVODENA I LOVISA FRÅN OCH MED 1.1. 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BEGREPP OCH DEFINITIONER INOM NÄRSTÅENDEVÅRDEN 2. KRITERIER

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 9/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Björkman-Nystén Nina ledamot. Ekebom-Jönsas Benita ledamot.

LOVISA STAD PROTOKOLL 9/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Björkman-Nystén Nina ledamot. Ekebom-Jönsas Benita ledamot. LOVISA STAD PROTOKOLL 9/2015 292 Stadsfullmäktige TID 11.11.2015 kl. 16:00-21:55 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Isotalo Arja ordförande Liljestrand Tom I vice ordförande Heijnsbroek-Wirén

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

Stst Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A

Stst Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A KOMMUNREFORMEN Stst 20.2.2012 99 Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A Remissfrågorna: Bilaga 99 B Stadssekreteraren: Finansministeriet begär utlåtande av kommunerna (kommunfullmäktige) över utredningen som

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun

Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 70 08.04.2013 Kommunstyrelsen 355 02.11.2015 Kommunfullmäktige 124 16.11.2015 Svar på fullmäktigemotion 4/2013, Nationalspråksstrategi för Kyrkslätts kommun Kommunfullmäktige 08.04.2013

Läs mer

LN 25 Beredning och föredragning: Marina Bergheim-Ahlqvist,

LN 25 Beredning och föredragning: Marina Bergheim-Ahlqvist, Landsbygdsnämnden 25 08.04.2010 Närings- och 36 27.04.2010 utvecklingssektionen Tekniska nämnden 76 25.05.2010 Stadsstyrelsen 313 30.08.2010 Stadsstyrelsen 349 13.09.2010 Stadsfullmäktige 229 13.10.2010

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53

53 09.12.2015. Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 53 09.12.2015 Principer för förskoleundervisningen från och med 1.8.2016. 337/12.00.01/2015 Svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden 53 Den

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn

STST Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Kalliosaari, tfn Stadsstyrelsen 144 09.05.2016 Stadsstyrelsen 175 06.06.2016 Stadsstyrelsen 203 20.06.2016 Stadsfullmäktige 38 29.06.2016 TJÄNSTEN SOM BITRÄDANDE STADSDIREKTÖR STST 09.05.2016 144 Beredning och tilläggsuppgifter:

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Heijnsbroek-Wirén Mia ledamot. Uutinen Lotte-Marie. Aitokari Mia-Leena. Grundström Maria Hinttaniemi Jonna LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsfullmäktige TID 14.06.2017 kl. 18:00-19:52 PLATS Harjurinteen koulu, Bangatan 1 NÄRVARANDE Andersson Otto ordförande Lepola Janne I vice ordförande Tähtinen Keijo II

Läs mer

Servicenätverket: vattenverkets nät av verksamhetsställen

Servicenätverket: vattenverkets nät av verksamhetsställen Stadsfullmäktige 108 16.09.2015 Servicenätverket: vattenverkets nät av verksamhetsställen Arbetsgruppen för organisation och servicenätverk 12.2.2015 39 Vattenverkets nät av verksamhetsställen består av

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 23 29.03.2016 35 03.05.2016 51 07.06.2016 60 24.08.2016 BILDNINGENS

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid: Torsdag kl. 15:00 Sammanträdesplats: Kårkulla centralförvaltning, Kårkullavägen 142 Kirjala Närvarande/beslutande Ordinarie medlemmar Camilla Sandell, ordförande

Läs mer

Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m Förändringar i författningar

Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m Förändringar i författningar Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 13 09.03.016 Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m. 1.8.016 48/05.10.00/016 Svenska förskoleverksamhets-

Läs mer

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid

Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Äldreomsorgspolitiskt program Ålands Framtid Vi vet att behovet av flera platser och tjänster inom äldreomsorgen kommer att öka på sikt i kommunerna. Redan nu kan man se att behoven tilltagit mer än beräkningar

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 PROTOKOLL Nummer 22 28.8.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Socialvårdsbyrån, S2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Wille Valve Socialvårdsbyråchef

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om skada, ådragen

Läs mer

Pargas stad Bokslut Social- och hälsovård

Pargas stad Bokslut Social- och hälsovård ÄLDREOMSORG Social- och hälsovårdsnämnden Social- och hälsovårdsavdelningen Paula Sundqvist, social- och hälsovårdsdirektör Gun Sirén, äldreomsorgschef Verksamhet Den äldrepolitiska strategin som är uppgjord

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby

Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby Social- och hälsovårdsnämndens svenska sektion 80 16.06.2015 Förfarande med andrahandshyrning av fastigheter inom arrangemanget med ramupphandling av boendeservice inom äldreomsorgen i Karleby 423/02/08/00/04/2013

Läs mer

Österbottens landskapsprofil

Österbottens landskapsprofil Österbottens landskapsprofil Matti Mäkelä, överläkare THL Innehåll I presentationen rapporteras de centrala iakttagelserna om landskapsprofilen och begrundas resultaten med hänsyn till spetsprojektets

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

55 18.08.2014 60 02.09.2014

55 18.08.2014 60 02.09.2014 Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 55 18.08.2014 60 02.09.2014 Andra budgetbehandlingen B2015 570/02.02.00/2014 SUS 18.08.2014 55

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B

LOVISA STAD PROTOKOLL 5/ Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B LOVISA STAD PROTOKOLL 5/2012 117 Stadsfullmäktige TID 09.05.2012 kl. 18:05-19:35 PLATS Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B NÄRVARANDE Lobbas Mats ordförande Hagfors Kari I viceordförande

Läs mer

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät

Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Uppföljning av ålderslagen - Kommunenkät Skede 1 Information om uppgiftslämnaren 1. Information om uppgiftslämnaren * 2. Tjänstebeteckning * 3. E-post * 4. Telefon *. Information om Kommunen/*Samkommunen

Läs mer

VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM. Service inom omsorgsboendet

VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM. Service inom omsorgsboendet VÅRD- OCH ÅLDERDOMSHEM Service inom omsorgsboendet Välkommen till omsorgs- och boendeservicen Boende i en hemlik miljö, vård och omsorg är viktiga saker för en äldre människa. Vanda stad ordnar olika boende-

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 240/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre PROPOSITIONENS

Läs mer

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby

Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby Nämnden för utbildning och fostran, svenska sektionen 40 29.09.2015 Skolnätsplanen för den grundläggande utbildningen i Karleby 379/00/01/02/2015 OPESVS 40 beredare: skoldirektör Per-Olof Nyström, tfn

Läs mer

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN

INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN Träder i kraft 1.1.2013 INSTRUKTION FÖR GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN OCH GRUNDTRYGGHETSAVDELNINGEN I KAPITLET GRUNDTRYGGHETSNÄMNDEN 1 Grundtrygghetsnämnden och sektionerna Grundtrygghetsnämnden verkar inom grundtrygghetens

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B. NÄRVARANDE Paakkanen Petra I vice ordförande

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B. NÄRVARANDE Paakkanen Petra I vice ordförande LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2014 64 Stadsfullmäktige TID 12.03.2014 kl. 18:00-20:25 PLATS Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B NÄRVARANDE Paakkanen Petra I vice ordförande Hagfors Kari II vice

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Kriterier för beviljande av plats på serviceboende och vårdhem

Kriterier för beviljande av plats på serviceboende och vårdhem SAS: Utreda, bedöma, placera Kriterier för beviljande av plats på serviceboende och vårdhem SAS-verksamhetens principer i äldreomsorgen Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 1. Syfte och målsättning Syftet

Läs mer