ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND"

Transkript

1 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND AKTÖRER SOM STÅR BAKOM FÖRSLAGET Värmland var först i Sverige med att bilda en gemensam IT-nämnd för ett län, den 14 april Syftet med nämnden, där Karlstad är värdkommun, är att skapa nya möjligheter för samordning kring drift- och servicefrågor, vilket gör att de 16 Värmlandskommunerna kan använda sina ekonomiska resurser på ett mer effektivt sätt. Lösningen med en gemensam e-plattform för hela Värmland är ett beslut som har tagits i nämnden där politiker från hela Värmland finns representerade. På dagordningen finns frågor av principiell betydelse för Värmlands utveckling och gemensam drift av enskilda lösningar.

2 MÅL OCH SYFTE VILKA ÄR MÅLGRUPP? Målgruppen är medborgarna i Värmlands kommuner. Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmland är projektets ledord. I dag har invånarna i Värmlands kommuner tillgång till totalt hundra e-tjänster. I och med den gemensamma plattformen är tanken att utbudet av e-tjänster hela tiden ska breddas, inom nya områden och kategorier, för både medborgare, företag och föreningar. BESKRIV FÖRSLAGET Syftet med projektet är att erbjuda en lösning där flera kommuner kan samverka i samma e-tjänsteplattform en multi tenant lösning/flerkommunslösning. Det ska vara möjligt att dela samma e-tjänster, nyttja samma basfunktionalitet, samma supportorganisation samt drifta lösningen gemensamt. Plattformen bygger på en gemensam databas och det är samma e-tjänster som används i alla kommunerna. Gentemot invånaren är det olika gränssnitt som profilerar den kommun där tjänsten utförs. Att vi i hög grad nyttjar samma e-tjänster gör att vi utnyttjar tekniken optimalt. Både drifts- och förvaltningskostnaderna blir lägre. Underhåll och uppdatering förenklas en ändring på ett ställe slår direkt igenom för alla kommunerna. Särskilt unik är funktionen som gör att medborgaren kan följa alla sina ärenden med e-legitimation oavsett vilken kommun som handlägger ärendet. Medborgaren som utför en e-tjänst med HUR HAR NI DEFINIERAT MÅL OCH SYFTE? Syftet är att erbjuda mer och bättre service till invånarna i Värmland. Den gemensamma e-tjänsteplattformen möjliggör gemensam drift och effektivare utveckling av e-tjänster för flera kommuner. Målet är att kommunerna ska erbjuda likartade tjänster till invånare, företag och föreningar i hela länet och att den digitala klyftan mellan stor och liten kommun minimeras. Genom att gå samman på det här sättet får kommunerna mer för pengarna, kvaliteten i verksamheten ökar samtidigt som möjligheterna att följa utvecklingen kan förbättras. Invånarna ska känna igen sig, oavsett vilken av kommunernas webbplatser de besöker samtidigt som e-tjänsterna får en större geografi sk spridning. En gemensam portal, gemensamma e-tjänster och gemensam supportorganisation innebär en högre säkerhetsnivå och en lägre kostnad till skillnad från om varje kommun skulle drifta själva. DET SKA BLI BÄTTRE ATT VARA MEDBORGARE I VÄRMLAND e-legitimation får med automatik ett meddelande om statusuppdatering av ärendet. Ärendet kan sedan följas under fliken Mina ärenden på respektive kommuns hemsida. Genom att återanvända Karlstads e-tjänster så hålls kostnaderna nere. Därför är målet att ha generiska e-tjänster som på ett enkelt sätt går att dela mellan kommunerna. Tillsammans har Värmland försökt att skapa ett slags standard för en generisk e-tjänst där huvudinnehållet är gemensamt, men där varje kommun har möjlighet att ha visst unikt datainnehåll som

3 man kan administrera själv på respektive kommuns hemsida. En generisk e-tjänst kan också lättare delas av kommuner utanför Värmland. Företaget ABOU, som har levererat plattformen, erbjuder en e-tjänsteplattform med färdiga e-tjänster, som har valts av över 40 kommuner. Kommunerna i Sverige ingår i ett gemensamt community som träffas en gång i månaden och genomför olika workshops. Kommunerna äger e-tjänsterna tillsammans och kan återanvända en e-tjänst eller funktion som någon annan kommun har utvecklat. Det är en tanke som har genomsyrat projektet med en gemensam e-plattform i Värmland. Arbetet med att utveckla databasen, så att förutsättningarna för den gemensamma e-tjänsteplattformen blev verklighet, innebar helt nya lösningar som nu andra kommuner utanför Värmland kan ta del av. I projektet har det hela tiden varit samverkan framför det unika som har varit det viktiga. Strukturen och uppbyggnaden av e-tjänsteplattformen är likadan för hela Värmland, men varje kommun har haft möjligheten att fylla sin sida med eget innehåll och egna bilder. Medborgaren ska kunna gå till en sida och där få samlad information om e-tjänster och blanketter. Om kommunen har e-tjänster från en annan leverantör så kan man enkelt länka den e-tjänsten till plattformen. Det skapar ett enhetligt utseende och underlättar tillgängligheten för medborgarna. För samtliga e-tjänster kan handläggningsprocess och handläggningstid anges samt frågor och svar. Innehållet på sidorna administrerar varje kommun själv, men där informationen är generell så används samma information i samtliga kommuner. Funktionen med Lavinmeddelande, gör det möjligt att på ett enkelt sätt distribuera ut exempelvis driftmeddelande till samtliga kommuner. Meddelandet visas i ett fönster på startsidan för e-tjänsterna. Det pågår en utveckling av funktionen så att man även ska kunna visa meddelande på en specifik kommuns sida, samt att kunna återanvända funktionen för lavinmeddelande även på administrationssidorna.

4 NYTTA FÖR VERKSAMHETEN OCH ANVÄNDARNA VILKEN NYTTA GER FÖRSLAGET FÖR ANVÄNDARNA? Medborgarna kommer att ställa nya krav på elektroniska tjänster med tillgång dygnet runt. Tjänsterna ska vara tillgängliga oberoende av om utföraren är stat, landsting eller kommun. Förhoppningen är att man tillsammans i Värmland kan få fram e-tjänster snabbare än tidigare och få ett brett utbud av e-tjänster som kan nå ut till flera allt för att förenkla för medborgarna. De interna användarna, handläggarna, kan snabbare handlägga och fatta beslut genom att de får in korrekta och kompletta ärenden från början. Genom att ge adekvat information på e-tjänsteplattformen kan också antalet frågor från medborgarna minska. plattformen bygger på en teknisk lösning som möjliggör säker och effektiv hantering av informationsutbyte och erbjuder en plattform att samverka kring. En gemensam handlingsplan utifrån den nationella strategin för esamhället ska utformas för att fortsätta samverka och utveckla det gemensamma e-samhället. PÅ VILKET SÄTT BIDRAR FÖRSLAGET TILL ATT UPPFYLLA ER VERKSAMHETS MÅL? HAR FÖRSLAGET BIDRAGIT TILL ÖKAD EFFEKTIVITET I VERKSAMHETEN? HUR? Projektet är helt i linje med Karlstads kommuns vision om att införa e-tjänster för merparten av kommunens verksamheter och att skapa en modern, öppen och effektiv e-förvaltning. En gemensam e-förvaltning i Värmland innebär ökad utvecklingstakt och lägre kostnader. Ett av Karlstads kommuns målområden i den strategiska planen är att ge våra medborgare god kommunal service som ständigt utvecklas och anpassar sig efter medborgarnas behov. Karlstads kommunfullmäktige har antagit den nationella strategin för esamhället. Strategin pekar på nödvändigheten av att den kommunala sektorn samverkar mer kring utveckling av e-förvaltning och att den skapar juridiska förutsättningar för detta. Det är just det som Värmland har gjort genom bildandet av den gemensamma IT-nämnden. Utvecklingen av e-tjänste- Den gemensamma e-tjänsteplattformen effektiviserar handläggarnas arbete. De får in korrekt information från början och kan snabbare fatta beslut. Det sparar tid både för medborgarna och kommunen. När handläggningen förenklas i kommunerna blir också förvaltningarna mer effektiva. Bättre administrativa lösningar kommer dock att kräva ändrade verksamhetsprocesser och nya kommunikationsformer. Genom att börja diskutera utformningen av e-tjänsterna över kommungränserna, så uppstår också en diskussion om handläggningsprocessen. I dag hanterar kommunerna samma ärenden på olika sätt, men genom att kommunerna belyser detta vid exempelvis workshops om e-tjänster så kan de utveckla ett mer enhetligt arbetssätt. På sikt innebär det också en ökad samverkan mellan medborgare, företagare och kommuner.

5 ARBETSMETODEN BESKRIV OM OCH HUR NI HAR ARBETAT MED ATT KARTLÄGGA MÅLGRUPPERNAS BEHOV OCH SAMLA IN KRAV E-kontoret, som är det administrativa navet kring e-tjänsteutvecklingen i Värmland, har i dag tre anställda. Avdelningen fungerar som ett kompetenscentrum som ger stöd till verksamheterna vid utvecklandet och införandet av e-tjänster. Projektet med det gemensamma e-samhället i Värmland bestod av två delar; ett utvecklingsprojekt som gjorde det hela tekniskt möjligt och ett stödprojekt. Stödprojektet syftade till att stötta övriga kommuners interna arbete av förankring, eventuell anpassning av nuvarande manuella arbetsprocesser och en utvärdering av vilka e-tjänster som skulle lanseras. Stödprojektet baserades på Karlstads kommuns erfarenheter från e-tjänsteutveckling. Den erfarenheten e-kontoret byggt upp när Karlstad införde e-tjänsteplattformen fick nu övriga Värmland ta del av. E-kontoret ansvarade för införande, kravinsamling och testning samt för att ge support till kommunerna hela vägen genom införandet. För att lära känna plattformen blev kommunerna under hösten erbjudna ett startpaket med tillgång till en demomiljö som innehöll Karlstads 28 e-tjänster. Varje kommun fick också en dags utbildning på hemmaplan samt tillgång till support från e-kontoret. Höstens arbete för kommunerna handlade om att lära känna plattformen och dess funktioner, välja e-tjänster och komma överens om eventuella anpassningar. Varje kommun ansvarade för det specifika innehållet på sin sida. De arbetade med att bestämma handläggningstider och ta fram frågor och svar till de e-tjänster som de hade beslutat om att införa. E-kontoret erbjöd också stöd i form av checklistor, lathundar och manualer av olika slag. Kommunerna fick färdiga excel-ark där de fick skriva ned alltifrån e-tjänster och önskade anpassningar, till vem som skulle handlägga ärendet och till vilken funktionsbrevlåda ärendet skulle gå. Detta skickades sedan in till e-kontoret som sammanställde informationen. För support kontaktades e-kontoret genom e-post eller telefon och vid behov kunde kommunerna via Skype dela skärm och på så sätt snabbare lösa problem och frågor som uppkom. Under hösten bildades också Cesam Värmland som är styrgrupp för e-tjänsteutvecklingen. I gruppen finns en medlem från varje kommun i Värmland representerad. På månadsmöten stämde e-kontoret och Cesam Värmland av hur arbetet fortskred i både utvecklingsprojektet och stödprojektet. Där framkom att e-tjänsteplattformen skulle presenteras publikt med en gemensam lansering samt att en kommunikationsplan skulle tas fram. Den 30 november var sista datum för kommunerna att meddela e-kontoret vilka e-tjänster de ville börja med att införa. Då började e-kontoret arbeta med att sammanställa e-tjänsterna, värdera önskemål om anpassningar och försöka minimera förändringar genom att så långt som möjligt göra om befintliga e-tjänster till generiska e-tjänster med ABOU:s hjälp. Under den perioden arbetade e-kontoret intensivt med att testa alla e-tjänsterna. ABOU levererade testerna i sprintar var tredje vecka. Tester gjordes i medborgarvyn och administrationsvyn. När testerna gjordes i medborgarvyn, var utgångspunkten att e-tjänsterna skulle klara de fyra vanligaste webbläsarna. Tester gjordes också med olika typer av e-legitimationer.

6 ARBETSMETODEN Den 1 februari fick kommunerna tillgång till sin produktionsmiljö i e-tjänsteplattformen och kunde då börja administrera texter, bilder och länkar. Allt innehåll som fanns på Karlstads sida kopierades över till kommunerna som fick värdera om de kunde dra nytta av detta eller behövde skriva om så att det passade den egna kommunen. Den gemensamma e-tjänsteplattformen lanserades i samband med E-dagen den 19 februari, då representanter från nämnden invigde plattformen och ett hundratal deltagare från olika offentliga verksamheter i Värmland deltog. HAR NI ARBETAT MED SKISSER OCH SPECIFIKATIONER SOM BESKRIVER ANVÄNDARGRÄNSSNITT OCH FUNKTIONER? E-kontoret tillhandahåller en mängd lathundar, manualer, checklistor och PowerPoint-presentationer av olika funktioner i administrationsgränssnittet för att underlätta för handläggarna. Är det en viss förklaringsmodell som kommunerna efterfrågar, eller verkar ha behov av, så försöker e-kontoret att ta fram detta. Eftersom samverkan är det centrala är det också fritt fram för övriga kommuner att dela med sig av smarta tips och användarvänlig information. Möjligheten att ha tillgång till en demomiljö och i lugn och ro testa plattformen och dess funktioner skapade också goda förutsättningar för handläggarna att lära sig plattformen. OM DET INGÅR EN TEKNISK LÖSNING: VILKEN LÖSNING BYGGER TJÄNSTEN PÅ? ÄR DEN PLATTFORMS- OBEROENDE, HUR HAR FRÅGOR KRING SÄKERHET, INTEGRITET OCH TILLGÄNGLIGHET HANTERATS? Teknisk lösning Lösningen bygger på ABOU:s e-tjänsteplattform Kommunautomaten v3. Plattformen består av Mina ärenden, e-tjänstebank med över 100 e-tjänster, webbgränssnitt som kan anpassas unikt för varje kommun, administrationssidor, integration mot EID och Navet/KIR, FAQ, visualisering av handläggningstider och ärendehantering. Tekniskt består lösningen av en sql-serverdatabas för lagring och NET-kod i affärslogiken. E-tjänsteformulären är uppbyggda enligt en gemensam standard och kan därför delas av alla kommuner som vill använda dem. Standarden har stöd för visst unikt innehåll per e-tjänst som till exempel egna beskrivande texter, egna frågor och svar samt eget innehåll i radioknappar och rullistor. HAR NI GJORT NÅGRA ANVÄNDARUNDER- SÖKNINGAR/TESTER OCH HUR HAR DE I SÅ FALL PÅVERKAT UTVECKLINGEN? Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en undersökning av vilka grundläggande e-tjänster som medborgarna vill ha. Den listan används som ett stöd när kommunerna tar fram nya e-tjänster. I Karlstads kommuns strategiska plan är ett av målen att 70 procent av e-tjänsterna från listan ska införas under Det pågår ett kontinuerligt samarbete med Karlstads universitet. Studenterna som läser IT-design där har testat e-tjänsterna utifrån ett medborgarperspektiv. De har bland annat använt sig av Ozlab, som är en utrustning för att följa ögonrörelser hos den som utför en e-tjänst. De har tittat på hur länge och i vilken ordning användare fäster blicken. Olika användarscenarion spelas in för att sedan ge underlag för förbättringar i e-tjänsterna. Det kan handla om att förbättra och förtydliga informationen. Testerna ger också kunskap om hur lång tid det tar för medborgarna att hitta en e-tjänst. Detta är viktigt eftersom det hjälper oss att få fler medborgare att välja att använda e-tjänster istället för att kontakta kommunen via andra kanaler. Säkerhet Kommunikationen på webben sker krypterat med SSL (https). Alla inkomna ärenden märks upp med en fl agga för att visa vilken kommun som de tillhör. Handläggare kan endast se ärenden som tillhör den egna kommunen. Alla kommuner som samverkar i plattformen har en egen URL som identifierar kommunen. När ett ärende kommer in läser plattformen av vilken URL ärendet har skickats från och tilldelar en nyckel till ärendet som identifierar vilken kommun som ärendet tillhör. Inloggning i Mina ärenden och e-tjänster samt signering sker med EID. Ett inkommet ärende kopplas till den inloggade medborgaren som kan ta del av ärendet genom att logga in under Mina ärenden. Ansökningar som kommer in via e-tjänsterna räknas som inkommen handling hos den kommun den är riktad till. I praktiken förvaras handlingarna hos värdkommunen, men

7 ARBETSMETODEN där hanteras de endast som ett led i teknisk bearbetning eller lagring och kan inte anses som inkommen handling, TF 2 kap 10. Inkomna handlingar ska normalt diarieföras eller hållas ordnade på annat sätt och om handlingarna innehåller sekretessinformation så finns lagkrav på att dessa ska diarieföras. Den gemensamma nämnden är inrättad under Karlstads kommunfullmäktige och är därmed en egen myndighet, men ingen juridisk person. Karlstads kommun är alltså som värdkommun ansvarig i förhållande till tredje part. HUR FÖLJER NI UPP OCH UTVÄRDERAR? FINNS DET NÅGON KOPPLING TILL FORSKNING? BESKRIV PLANER FÖR FRAMTIDA VIDAREUTVECKLING. EU-projekt Karlstads kommun ingick i EU-projektet Smart Cities tillsammans med 13 andra städer och universitet i Nordsjöregionen. Projektet var ett innovativt nätverk där Karlstad tog del av andras erfarenheter inom området e-tjänster. Karlstads kommun och Karlstads universitet ingick i arbetsgrupperna customers services och methodology, som tittade på den tekniska uppbyggnaden bakom e-tjänsterna och den teoretiska metoden. Projektet startade i september 2008 och pågick i tre år. Utbildning i processkartläggning Processmodellen En modell togs också fram för att kartlägga arbetsprocesser som resulterade i en internutbildning den så kallade Processmodellen. Syftet var att kartlägga processer, använda gemensamma begrepp och dokumentera dem lika. Cirka 70 personer i Karlstads kommun har genomgått utbildningen hittills. Det är också en kurs på distans på 7,5 poäng på universitetet. Internutbildning i Processmodellen erbjuds nu till kommunerna i Värmland. Med ökad kunskap kan vi på sikt erbjuda ännu bättre e-tjänster. Samarbete med universitetet Kommunens IT-enhet har en kontaktgaranti som är kopplad till flera av universitetets program, bland annat IT-design. Det är ett pågående samarbete med universitetet när det gäller tester som nämnts ovan. Utifrån olika case så har studenterna fått testa utpekade e-tjänster. Detta samarbete kommer att fortsätta med fler specifika tester kring upplevd användarbarhet och tillgänglighet. En kontinuerlig dialog förs med den universitetslektor som är programledare för IT-design. Om e-kontoret vill ha en specifik fördjupning kring ett område, så utformas testfall som eleverna genomför. De anställda på e-kontoret fungerar också som mentorer åt en student som skriver en C-uppsats om Ett gemensamt e-samhälle i Värmland, där fokus ligger på samverkan. Genom Google Analytics får e-kontoret olika former av statistik över e-tjänster och sidor inom e-plattformen. Det ger en bra inblick i hur de som besöker e-tjänsteplattformen och använder e-tjänsterna beter sig, vilket kan ge input till förbättringar.

8 ÖVRIGT Cesam Värmland, styrgrupp för utvecklingen av e-tjänster, har månadsmöten med e-kontoret där de planerar och beslutar om det fortsatta samverkansarbetet. En gemensam handlingsplan ska utformas under våren och presenteras för nämnden i maj. Den ska innehålla det planerade arbetet som ska genomföras tillsammans med e-kontoret och Cesam Värmland: Fler e-tjänster Fler e-tjänster ska införas. I första hand ska kommunerna fortsätta välja bland Karlstads befi ntliga e-tjänster inom plattformen och därefter bland övriga e-tjänster som fi nns att tillgå i ABOU:s community. I tredje hand så kan kommunerna lista vilka nya e-tjänster de önskar utveckla och prioritera samtliga e-tjänster. E-kontoret sammanställer sedan önskemålen och anpassningarna. Mobil Bank-ID och kommunal app ABOU gör också en anpassning för att kunna erbjuda mobilt Bank-ID av e-tjänsterna. E-kontoret ska också implementera ABOU:s app för kommunala e-tjänster. Facebook En undersökning visar att medborgarna vill se en koppling mellan sociala medier och e-tjänster. Därför inför vi en tjänst där man kan följa sina ärenden via Facebook. Under fl iken Mina uppgifter (Mina sidor), kan man välja att koppla e-tjänsterna till Facebook. När ett ärende uppdaterats kommer ett meddelande visas i tidslinjen på Facebook. Klickar man på meddelandet kommer man till inloggningen i plattformen. Där måste man logga in med e-legitimation för att ta del av meddelandet. Denna funktion ska visas på KommITS den 23 april. E-tjänstebyggaren ABOU har utvecklat E-tjänstebyggaren som e-kontoret kommer att ta i drift under våren. Det innebär att e-kontoret kan utveckla e-tjänster själv och i mindre utsträckning anlita ABOU för detta. Det kommer att förenkla kravställningsprocessen och göra det enklare och billigare att utveckla e-tjänster. Fler kommuner, förbund och bolag införlivas i den gemensamma e-plattformen Fyra av kommunerna i Värmland avvaktar att medverka i den gemensamma e-plattformen. Men förhoppningen är att även dessa kommuners sidor kommer att produktionssättas under året. Karlstadsregionens räddningstjänstförbund kommer att få en egen e-tjänstsida i plattformen där ett antal e-tjänster ska utvecklas. Under året fi nns också möjligheten för kommunernas bolag att fi nnas med i plattformen. Arkitektur Connect with Facebook Mina Sidor Automaten v.3 Automaten ID kopplas till Facebook ID Facebook ID, rättigheter Bild: arkitektur integration med Facebook Facebook Facebook pop-up dialog E-legitimation för skolsystemen i kommunerna En integration i form av e-legitimation ska införas till kommunernas skolsystem. Föräldrarna ska kunna logga in med e-legitimation och genom single-sign-on komma åt de olika skolsystemen. När man väl loggat in kan man gå över till andra e-tjänster utan att behöva logga in på nytt. Utredning av förutsättningarna för integration mot verksamhetssystem Ett pilotprojekt ska inledas för att utreda förutsättningarna för en e-tjänst med integration till ett verksamhetssystem. Gemensam logotyp I arbetet med det gemensamma e-samhället så utformades en gemensam logotyp som återfi nns på samtliga av kommunernas e-tjänstesidor. Det är en symbol för samverkan Värmland och det gemensamma arbete vi har gjort och kommer att göra tillsammans.

9 LÄNKINFORMATION Länkar till Värmlandskommunernas startsida i e-tjänsteplattformen: Länkar till artiklar som publicerats på SKL:s hemsida: SKL Juridiskt stöd för regional samverkan SKL Lansering e-plattform Värmland SKL Gemensam IT-nämnd i Värmland Länkar till artiklar som publicerats på E-delegationens hemsida: E-delegationen Värmland bildar ett gemensamt e-samhälle E-delegationen Lansering gemensam e-plattform Värmland Länkar till artiklar som publicerats på Karlstads universitets hemsida: KAU Studenter testar Karlstads kommuns e-tjänster KAU Utbildningsprogram prisas för samverkan KONTAKTINFORMATION (KONTAKTPERSON(ER) INKLUSIVE E-POST OCH TELEFONNUMMER). Inge Hansson IT-chef, Karlstads kommun E-post:inge.hansson@karlstad.se Telefon: Per-Erik Karlsson IT-projektledare (e-kontoret), Karlstads kommun E-post: per-erik.karlsson@karlstad.se Telefon: Charlotta Bodin IT-projektledare (e-kontoret), Karlstads kommun E-post: charlotta.bodin@karlstad.se Telefon: Hilde Axelsson utredningssekreterare, Arvika kommun E-post: hilde.axelsson@arvika.se Telefon: eller Roger Kvarnlöv informationschef, Kils kommun E-post: roger.kvarnlov@kil.se Telefon: Länkar till artiklar i pressen: NWT Lansering av gemensam e-plattform NWT E-tjänster förenklar för Säffleborna VF Lansering av gemensam e-plattform Postadress: Karlstads kommun, Karlstad. Tel: E-post: karlstadskommun@karlstad.se

Handlingsplan 2013 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND

Handlingsplan 2013 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND Handlingsplan 2013 ETT GEMENSAMT E-SAMHÄLLE I VÄRMLAND Handlingsplan 2013 Den gemensamma nämnden Värmland var först i Sverige med att bilda en gemensam IT-nämnd för ett län, den 14 april 2010. Syftet med

Läs mer

Per-Erik Karlsson Projektledare. Charotta Bodin Projektledare. e-kontor@karlstad.se

Per-Erik Karlsson Projektledare. Charotta Bodin Projektledare. e-kontor@karlstad.se Per-Erik Karlsson Projektledare Charotta Bodin Projektledare e-kontor@karlstad.se Innehåll Bakgrund E-samhälle Värmland -delprojekt Utveckling -delprojekt Stöd Resultat Samverkan Kommande utveckling Demo

Läs mer

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2015-9 Dpl sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten 2015-06-29 Per-Erik Karlsson, 054-540 12 20 Per-erik.karlsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd En gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Gemensam IT-nämnd för Värmland

Gemensam IT-nämnd för Värmland Innehåll Gemensam IT-nämnd Gemensam e-plattform -Utvecklingsprojekt -Stödprojekt Resultat Kommande utveckling Demo - Funktion för Framtidens emedborgare. Gemensam IT-nämnd för Värmland Syfte Skapa nya

Läs mer

Karlstads kommun e-plattform

Karlstads kommun e-plattform Karlstads kommun e-plattform Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmlands kommuner Per-Erik Karlsson, projektledare Karlstad 2012-09-25 KARLSTADS KOMMUN E-tjänsteutveckling Innehåll Bakgrund Kriterier

Läs mer

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014 sid 1 (6) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN IT-enheten Tjänsteyttrande verksamhetsplan med aktiviteter för drifts- och servicenämnden Charlotta Bodin, 054 540 10 07 charlotta.bodin@karlstad.se 2014-01-07 Verksamhetsplan

Läs mer

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se Dnr DSN-2014-19 Dpl sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET T IT-enhetenn 2015-01-23 (reviderad) Anna Hamr, 054-540 81 69 anna.hamr@ @karlstad.se Verksamhetsplan 2015 drifts- ochh servicenämnden Dnr DSN-2014-19

Läs mer

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden Tekniska förvaltningen Helena Pettersson,0550-881 05 helena.pettersson1@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Datum 2015-06-03 Tn/2015:47 002 Delegation, attesträtt Instruktion och uppdrag till drifts-

Läs mer

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Revisionsrapport Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Karlstads kommun Maria Jäger Cert. kommunal revisor Remmi Gimborn Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning... 1 Inledning...

Läs mer

MEDBORGARFOKUS. Bakgrund. Anmälan/Ansökning. Medborgare. Status pågående ärenden. Föreningar. - Inkommet - Registrerat - Under handläggning - Beslutat

MEDBORGARFOKUS. Bakgrund. Anmälan/Ansökning. Medborgare. Status pågående ärenden. Föreningar. - Inkommet - Registrerat - Under handläggning - Beslutat Bakgrund MEDBORGARFOKUS Medborgare Föreningar Företag Anmälan/Ansökning Status pågående ärenden - Inkommet - Registrerat - Under handläggning - Beslutat Information Gemensamt e-samhälle i Värmland Likartade

Läs mer

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Revisionsrapport Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Karlstads kommun Maria Jäger Cert. kommunal revisor Granskning av den gemensamma drifts- och servicenämnden Innehållsförteckning Sammanfattande

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Karlstads Kommun ansökan till sveriges it-kommun 2013

Karlstads Kommun ansökan till sveriges it-kommun 2013 KarlstadS kommun Ansökan till SVERIGES IT-kommun 2013 Service, säkerhet och tillgänglighet Många vinster med gemensam IT-nämnd Värmland var först i Sverige med att bilda en gemensam IT-nämnd för ett län,

Läs mer

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna 8 av 10 företagare har kontakt med kommunen Den nya generationens medborgare

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

e-förslag System för ökad medborgardialog

e-förslag System för ökad medborgardialog System för ökad medborgardialog Få medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala samhällsutvecklingen Vårt system för ökar medborgardialogen och gör medborgarna delaktiga och engagerade i den lokala

Läs mer

Verksamhetsutveckling med IT som stöd

Verksamhetsutveckling med IT som stöd Verksamhetsutveckling med IT som stöd kortversion av KARLSTADS KOMMUNs it-policy 1 WWW Kommunfullmäktige har tagit beslut om Karlstads kommuns it-policy Verksamhetsutveckling med it som stöd. Den ska vara

Läs mer

E-program för Jönköpings kommun

E-program för Jönköpings kommun E-program för Jönköpings kommun Ks 2008:225 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder E-program för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 303 1 2 1 (7) E-program för Jönköpings kommun

Läs mer

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey

Vatten och tillväxt. Dreamhack. Hockey Vatten och tillväxt Dreamhack Hockey Kunden uppdragsgivaren Engagemang som privatperson Dagis, skola, äldrevård, vatten & avlopp, vårdcentral, avfall, fastighet etc. Engagemang som företagare Tillstånd

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden

Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Strategisk Ledning IT 2016-01-13 Peter Olsson, 054-540 12 08 peter.olsson3@karlstad.se Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden Inledning Den gemensamma drifts-

Läs mer

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator

Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad. Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Nyttorealisering i praktiken e-tjänstutveckling Göteborgs Stad Mimi Lopez e-tjänstprojektkoordinator Kort om mitt arbete Mimi Lopez, anställd i Göteborgs Stad. e-tjänstprojektkoordinator för e- tjänstutveckling

Läs mer

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning

Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Modernt stöd för en effektiv e-förvaltning Så enkelt som möjligt för så många som möjligt Genom EF1 tillhandahåller Softronic en plattform (uppsättning tekniska tjänster) som tillsammans med övriga tjänster

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013. Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting

Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013. Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting Kommunal verksamhetsutveckling och e- tjänster, 19 september 2013 Verksamhetsutveckling för e-tjänster i kommuner och landsting E-tjänster i kommunerna Sveriges kommuner och landstings (SKL) enkät 2011

Läs mer

E-plattformen Streamflow

E-plattformen Streamflow E-plattformen Streamflow Streamflow ärendehantering med kundnytta i fokus! Översikt (1/3) Intro Streamflows historia och kopplingen till KC och förvaltningarna Dagens användande av Streamflow Översikt

Läs mer

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun Införande av Erfarenheter i Sundsvalls kommun Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 2. OM SKOLFEDERATION... 3 3. INFÖRANDE AV SKOLFEDERATION... 3 3.1 FASTSLÅ VERKSAMHETENS MÅLBILD FÖR SKOLFEDERATION... 3 3.1.1

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1) Strategi för Svedala kommuns externa webbplats antagen av kommunstyrelsen 2016-05-23, 119 En ny webbplats lanseras i juni 2016 och innehållet i denna strategi

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare

Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare 1(7) 2016-05-31 Kumla kommuns e-tjänsteplattform för att skapa användarvänliga e-tjänster för externa och interna mottagare Målbild 2(7) Kumla kommuns service och tillgänglighet utvecklas ständigt och

Läs mer

Digitala formulär och e-tjänster

Digitala formulär och e-tjänster Digitala formulär och e-tjänster Gefionfontänen i Köpenhamn. I fornnordisk mytologi erbjuder enligt sägen den svenske kungen Gylfe gudinnan Geifon så mycket mark som hon kunde plöja under ett dygn. Hon

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

Strategi för e-service

Strategi för e-service Strategi för e-service Dokumenttyp: Strategi Dokumentansvarig: IT-funktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-24 DNR: KS-2015/00790 Strategi för e-service i Umeå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-03-27 81 på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel Dnr 2016-000103 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Enklare i esamhället. Inge Hansson, Karlstads kommun

Enklare i esamhället. Inge Hansson, Karlstads kommun UN Enklare i esamhället Inge Hansson, Karlstads kommun 2011 11 09 Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet,

Läs mer

Nationella Initiativ kring e-förvaltning

Nationella Initiativ kring e-förvaltning Nationella Initiativ kring e-förvaltning Information om nuvarande och kommande nationella Initiativ kring e-förvaltning Ulf Palmgren Ulf.Palmgren@skl.se Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8) Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 47 Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN 2009-2014 (IKT

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Xmentor Management DIGITALA VÄRMLAND. Offentlig chef 18 januari Inge Hansson, managementkonsult

Xmentor Management DIGITALA VÄRMLAND. Offentlig chef 18 januari Inge Hansson, managementkonsult Xmentor Management DIGITALA VÄRMLAND Offentlig chef 18 januari 2018 Inge Hansson, managementkonsult Om Xmentor Management AB är ett värmländskt företag som grundades 1999. Xmentor skapar lösningar för

Läs mer

Vägledningen 24-timmarswebben. Magnus Burell, Verva Uppdaterad: 2007-09-11

Vägledningen 24-timmarswebben. Magnus Burell, Verva Uppdaterad: 2007-09-11 Vägledningen 24-timmarswebben Magnus Burell, Verva Uppdaterad: 2007-09-11 Vägledningen 24-timmarswebben Vad? Ca 150 riktlinjer för utveckling av webb och e-tjänster i offentlig sektor Senaste version 2006

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Sverige ligger bra till i internationella jämförelser

Sverige ligger bra till i internationella jämförelser Sverige ligger bra till i internationella jämförelser men inte när det gäller offentliga tjänster på nätet Flera utmaningar Framtidens medborgare har förväntningar på digitala välfärdstjänster Ett digitalt

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen UFV 2009/256 IT-strategiska avdelningen PM 2009-02-05 Beställare Per Lindgren Författare Gerolf Nauwerck En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning Universitetets administration på alla

Läs mer

Startsidan Här beskriver vi hur du hittar på webbplatsen.

Startsidan Här beskriver vi hur du hittar på webbplatsen. Så fungerar tullverket.se 1 (17) Startsidan Här beskriver vi hur du hittar på webbplatsen. När du kommer till tullverket.se möts du av en startsida. På startsidan ligger en lista med nyheter, kompletterat

Läs mer

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2018-1 Dpl 14 sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-01-19 Ann Salomonsson, 054-540 1062 ann.salomonsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Instruktion till Sökande/Ombud

Instruktion till Sökande/Ombud Version 1. 2016-04-20 Instruktion till Sökande/Ombud Trafikskadenämnden, Box 24048, 104 50 Stockholm www.trafikskadenamnden.se Innehåll Beskrivning av ärendets gång... 3 Ansökningsformuläret... 4 Mejl

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer

Karlstads kommuns IT-verksamhet

Karlstads kommuns IT-verksamhet 2014-01-30 Karlstads kommuns IT-verksamhet RESURSSTYRNING Mats Jensen Gruppchef Förvaltning IT +4670-6215470 mats.jensen@karlstad.se ISO/IEC 20000 Certifierad KARLSTADS KOMMUN 87 000 invånare Värmland

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Esri Sverige Underhåll och Support

Esri Sverige Underhåll och Support Esri Sverige Underhåll och Support Esri Sverige Underhåll och Support Esri Sverige erbjuder underhåll på produkter som marknadsförs och säljs i Sverige. Ett underhållsabonnemang på våra produkter ger dig

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Kommungemensam Mötesadministration. Nytt sätt att arbeta inom Sundsvalls kommun

Kommungemensam Mötesadministration. Nytt sätt att arbeta inom Sundsvalls kommun Kommungemensam Mötesadministration Nytt sätt att arbeta inom Sundsvalls kommun Presentation Helge Sjödin Systemförvaltare, projektledare Lina Delde Systemadministratör, projektdeltagare Innehåll Införandet

Läs mer

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori 2011-12-08 Instruktioner till Schoolsoft För att logga in går du in på denna adress https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori När du loggar in första gången kommer du till denna sida. Det är viktigt

Läs mer

Mål och Verksamhetsplan 2014

Mål och Verksamhetsplan 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2013-11-13 Admnämnd/2013:9 012 Verksamhetsplaner/måldokume nt Mål och Verksamhetsplan

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Tjänster för elektronisk identifiering och signering

Tjänster för elektronisk identifiering och signering Bg eid Gateway och Bg PKI Services Tjänster för elektronisk identifiering och signering En elektronisk ID-handling är förutsättningen för säker och effektiv nätkommunikation. I takt med att tjänster blir

Läs mer

Gunilla Dyrhage Verksamhetsområdeschef Självbetjäning Försäkringskassan

Gunilla Dyrhage Verksamhetsområdeschef Självbetjäning Försäkringskassan Vägen till den digitala myndigheten Gunilla Dyrhage Verksamhetsområdeschef Självbetjäning Försäkringskassan Försäkringskassan i förändring Service Design Digital strategi & erbjudande Digital Tjänstedesign

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning. Version

Strukturerad omvärldsbevakning. Version Strukturerad omvärldsbevakning Version 2019-01 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Nyheter i den här versionen... 3 2. Bakgrund, syfte och målgrupper... 4 2.1 Bakgrund... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Målgrupper...

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Klubbmedlem 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Logga in

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Logga in Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Logga in 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer

En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer. Sambruk/KommITS höstkonferens 2013

En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer. Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 Det vi har 46,5 20131107 Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 Vart är vi på väg 20131107

Läs mer

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan

Syfte och målsättning med en kommunikationsplan Kommunikationsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Syfte och målsättning med en kommunikationsplan... 2 Målgrupper... 2 Kommunikationskanaler... 2 Mallar och listor... 2 Utgående information från Miljösamverkan...

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Anslagstavlan

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Anslagstavlan Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Anslagstavlan 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Anslagstavlan 4 Sponsorlogga 4 Klickbar logga 5 Youtube film 7 Facebook gilla knapp 9 2 2 Skriv ej ut manualen! För att

Läs mer

Workshop - En modernare föreningsadministration

Workshop - En modernare föreningsadministration Utvecklingskonferenser 2018 Workshop En modernare föreningsadministration Under denna workshop arbetade grupperna med 4 frågeställningar: 1. Idag förmedlar vi den mesta av vår information till er i föreningslivet

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster

Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via mobila tjänster SOLLENTUNA KOMMUN Tjänste utlåta nde 2012-09-20 Maria Sterner Sidan 1 av 2 Dnr 2012/31 KS.039-2 Kommunstyrelsen Uppdrag att ge medborgarna möjlighet att ta del av kommunens nyheter och information via

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 10 9 APRIL 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Landström Huss Maria Datum 2014-04-01 Diarienummer KSN-2014-0323 Kommunstyrelsen Öppna data i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning inom arkitektur för digital utveckling. UTKAST version

Strukturerad omvärldsbevakning inom arkitektur för digital utveckling. UTKAST version Strukturerad omvärldsbevakning inom arkitektur för digital utveckling UTKAST version 0.5 2018-06-26 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Initiativtagare, arbetsprocess och tidplan... 3 2. Syfte och målgrupper...

Läs mer

Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290

Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290 Beslutsförslag 2015-11-12 Kanslienheten Remissvar En förvaltning som håller ihop. KS 2015-290 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar 1 Anta remissvar En förvaltning som håller ihop och översända

Läs mer

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31

Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 INSTRUKTIONER ENTREPRENÖRER 1 (8) Fastställt av Dokumentdatum Version Lina Nilsson 2012-05-22 1.2 Dokumenttitel Instruktioner entreprenörer Elektroniska blanketter 29-31 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2.

Läs mer

Gemensamt kö och antagningssystem BARN & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Gemensamt kö och antagningssystem BARN & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Gemensamt kö och antagningssystem BARN & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppdrag från BUN Uppdrag till förvaltningen att utreda möjligheterna till ett gemensamt kö- och antagningssystem för kommunala och fristående

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

medborgarservice En resa mot ett esamhälle som ger enhetlig och förbättrad service för göteborgarna Klas Eriksson chefredaktör goteborg.

medborgarservice En resa mot ett esamhälle som ger enhetlig och förbättrad service för göteborgarna Klas Eriksson chefredaktör goteborg. medborgarservice En resa mot ett esamhälle som ger enhetlig och förbättrad service för göteborgarna Klas Eriksson chefredaktör goteborg.se Utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice 2006: Kommunfullmäktigeuppdrag

Läs mer

Riktlinjer för e-förvaltning. Österåkers kommun

Riktlinjer för e-förvaltning. Österåkers kommun Riktlinjer för e-förvaltning Österåkers kommun 2015-2018 - Enklare för medborgare - Effektivare för organisationen 1 Inledning Riktlinjerna uppdateras kontinuerligt och utgör ett kommunövergripande dokument

Läs mer

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen Datum 2014-03-27 1(7) Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för en Utveckla e-tjänster En dörr in Gemensam inlämningspunkt Regeringsuppdrag att inrätta en gemensam inlämningsfunktion

Läs mer

Förstudie kommunens nya hemsida

Förstudie kommunens nya hemsida Kommunen nya hemsida planeras till sommaren 2012 Har du frågor eller vill veta mer? Kontakta: Henrik Sjönnebring Webbansvarig Informationsavdelningen henrik.sjonnebring@danderyd.se Tel: 08-568 910 21 Syftet

Läs mer

Handbok för användare

Handbok för användare Handbok för användare Datum: 2018-03-13 1 Innehåll 1. Logga in/ut... 3 1.1 Logga in... 3 1.2 Logga ut... 4 2. Mina sidor... 5 2.1 Mina sidor... 5 2.2 Komplettera ärenden... 7 2.3 Skicka meddelanden...

Läs mer

esamhället är ojämnt fördelat

esamhället är ojämnt fördelat Skolan i esamhället esamhället är ojämnt fördelat - Mindre kommuner har mycket svårt att göra den förändringsresa som e-förvaltning innebär. - För att överbrygga skillnaderna krävs ökad kompetens, bättre

Läs mer

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster

VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster VINNOVA-finansierade ramprojektet CeSam - Partnerskap för digitala välfärdstjänster Syfte och mål med CeSams verksamhet CeSams verksamhet ska bidra till att uppnå målsättningarna i SKL:s strategi för esamhället:

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Verksamhetssystemet Pulsen Combined Förstudie Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Ansvarig nämnd/styrelse 1 4. Metod 1 5. Projektorganisation

Läs mer

Kristallklara e-tjänster. arbetet bakom kulisserna Gabriella Sandström Språkrådet, Sverige 5 maj 2017

Kristallklara e-tjänster. arbetet bakom kulisserna Gabriella Sandström Språkrådet, Sverige 5 maj 2017 Kristallklara e-tjänster arbetet bakom kulisserna Gabriella Sandström Språkrådet, Sverige 5 maj 2017 1 Presentation Examinerad språkkonsult i svenska Språkvårdare i svenska med särskild inriktning på klarspråk

Läs mer

Så beställer du via ny och enkel e-handel

Så beställer du via ny och enkel e-handel Så beställer du via ny och enkel e-handel Nu lanseras Martin & Serveras nya e-handel. Bättre sökfunktion, utökad produktinformation, detaljerad leveranskalender, tydlig bristhantering och modern layout.

Läs mer