Relativ ålderseffekt ( Relative Age Effect ) inom simning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012-01-04. Relativ ålderseffekt ( Relative Age Effect ) inom simning"

Transkript

1 Relativ ålderseffekt ( Relative Age Effect ) inom simning Inom många idrotter har det pågått diskussioner om ålderseffekter inom ungdomsidrott. Under Tomas Petersons (professor i Idrottsvetenskap på Malmö Allmänna Högskola) ledning, har ett antal rapporter publicerats som tydliggör hur ålderseffekten främst under ungdomsåren slår inom olika idrotter. Bland annat har han och hans forskarlag tagit fram rapporterna Swedish Soccer is Searching For Talent, but Finding Age och Selektions- och rangordningslogiker inom svensk ungdomsfotboll, som tydliggör detta främst inom fotbollen. Riksidrottsförbundet har också tagit fram rapporten Att finna och utveckla talang, där en utvärdering av talangidentifieringsprocessen inom olika specialförbund redovisas. Mitt intresse kring detta är för att jag är engagerad i simning på föreningsnivå. I min klubb har vi ett antal simmare som är födda sent på året och jag har med egna ögon sett de förutsättningar de getts. Exempel 1: Duktig bröstsimmerska född sent i december Inte topp-50 på vare sig 50m bröst eller 100m bröst i sin åldersklass i landet. Hade hon varit född 2 veckor senare, hade hon varit topp- 25 i båda grenarna. Exempel 2: Duktig fri- och ryggsimmare född sent i december Just utanför topp-50 i sin åldersklass, men hade varit topp-20 i både frisim och ryggsim om han varit född 10 dagar senare. Exempel 3: Två simmare, den ene född 29/12 och den andre 1/1. De har tränat och tävlat tillsammans under hela sin uppväxt och tydliggjort hur orättvist systemet slår. Den 3 dagar äldre simmaren har varit något bättre i de flesta simsätten under hela deras gemensamma ungdomskarriär, men har sällan fått medaljer, klarat kvaltider eller framskjutna placeringar. Den yngre simmaren har däremot fått fler pallplaceringar och uppnått fler framgångar, trots att hans tider varit sämre under alla år. Den 3 dagar äldre, har hela tiden tvingats vara 362 dagar bättre. Genom detta har jag intresserat mig för och läst en del av de rapporter som skrivits i Sverige, men också utomlands om det som kallas för the relative age effect. Det finns mycket material att utgå ifrån och det finns många som har iakttagit problemet och analyserat konsekvenserna av det. Syfte Syftet med denna studie är att belysa hur den relativa ålderseffekten slår inom simningen. Eftersom talanger inte växer på träd och det är uttalat från simförbundet att det är viktigt att vi identifierar talangerna, menar jag att det är minst lika viktigt att vi inte lurar oss själva när vi identifierar talangerna. Framför allt är det viktigt att vi sätter prestation på träning och tävling i relation till fysisk ålder och mognad.

2 Metod För att belysa hur ålderseffekten slår över simningens tävlingar, har jag gått igenom resultat från Höstsimiaden 2011 och Sum-sim regionsfinalerna nu i höst och därigenom fått fram åldersfördelning i födelsemånad för de som nått slutat topp-6 i Höstsimiaden och de som nått de 24 finalplatserna i Sum-sim. Bästa metoden är kvantitet och jag har därför genom OctoStatistik sammanställt födelsedatum för: Alla som har placerat sig bland de 6 bästa i Höstsimiaden Stockholm, VSSF, Ludvika, Trelleborg samt Oskarshamn. Alla 24 simmare som har kvalat in till riksfinalerna i Sum-sim i Helsingborg i någon gren. Som kuriosa har jag också sammanställt födelsedatumen bland de som blev uttagna till NJM, Utvecklingslägret i Borås 2-4 september samt EYOF i Turkiet. I OctoStatistik registreras simmare vid anmälning till tävlingar. Vid de tillfällen tränare/ledare inte har tillgång till rätt födelsedatum, anges ofta ÅÅÅÅ De simmare som har registrerats med detta födelsedatum har därför helt tagits bort ur urvalet. Genomförande Genom statistiken i OctoStatistik finns landets alla simmare, men också statistik över de bästa resultaten i varje simsätt och respektive tid. Varje simmare har också ett födelsedatum angivet. I undersökningen har jag tagit fram födelsemånaden för samtliga simmare i urvalet. Jag redovisar statistiken i 2 diagramformat; ett som belyser antalet simmare som är födda i respektive kvartal i procent och ett där antalet simmare i procent ackumuleras i den månad de är född. I bägge fallen är det redovisat för flickor och pojkar för sig. För Höstsimiaden har jag också jämfört med SCB s siffror över hur riksgenomsnittet år 2000 ser ut när det gäller födelsemånad. Höstsimiaden 2011 totalt: I ett flertal fall i detta urval har samma simmare placerat sig högt i flera grenar och i flera fall har simmare registrerats med ett fiktivt födelsenummer enligt redovisat ovan. Totalt ingår därför 154 pojkar och 169 flickor i urvalet. Det representerar de som placerat sig topp-6 i någon gren i Höstsimiaden och vars födelsedatum är korrekt angivet.

3 % % Födelsekvartal samtliga deltagare 45,0% 4 35,0% 3 25,0% 15,0% 5,0% Mar Jun Sep Dec Pojkar Flickor Snitt 2000 Kvartal 35,1% av pojkarna och 39,1% av flickorna är födda i första kvartalet. Kvartalsfördelningen bland flickor är nästan identisk med de siffror som redovisats ur andra idrotter i Tomas Petersons studier kring fotboll och ishockey. Över 50% fler av de flickor som placerat sig topp-6 är födda i första kvartalet än riksgenomsnittet Inte ens hälften av pojksimmarna är födda i fjärde kvartalet jämfört med riksgenomsnittet Ack % födelsemånad Pojkar Flickor Snitt år 2000 Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec På detta diagram kan man tydligt utläsa att nästan 70% av flickorna och 63% av pojkarna är födda under det första halvåret och nära 90% i de 3 första kvartalen såväl bland flickor som pojkar. Nästan 40% av flickorna är födda i första kvartalet.

4 Den olivgröna linjen representerar snittet för ackumulerade födslar år Riksgenomsnittet visar på att det finns en tonvikt på födslar under första halvåret (51,6% jmf 48,4%), men är ändå relativt jämnt fördelat. En iögonfallande iakttagelse från Höstsimiaden i Oskarshamn, var att ingen av pojkarna (34 st) var född i november eller december och endast 1 simmare i oktober. En annan att mer än 45% av flickorna i Höstsimiaden Ludvika var födda på första kvartalet. Sum-sims riksfinal Här är urvalet gjort på samtliga de 24 som kvalat i varje gren. Siffrorna är liktydiga med Höstsimiaden. I vissa fall är det ännu mer tonvikt på första kvartalet eller första halvåret, men i vissa klasser är det relativt jämnt. Alla deltagare ack % Pojkar Flickor 4 3 Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Bland alla dessa 130 flickor och 146 pojkar som urvalet har baserats på kan man utläsa följande siffror: Flickor födda i första kvartalet = 38,2% 64,7% av flickorna och 61,9% av pojkarna är födda på första halvåret. 85,3% av flickorna är födda under årets 9 första månader. Genom att studera de specifika åldersklasserna för sig får man dock en helt annan bild:

5 Antal Ack % Födda 1998 J F M A M J J A S O N D 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Födda 1997 J F M A M J J A S O N D 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% I åldersklasserna 1998 och 1997 är det mycket stor övervikt för födelsedatum under första kvartalet och halvåret med 41% respektive 38% för första kvartalet och drygt 57% respektive72% för första halvåret. Kanske mest iögonfallande är att det är 87% i bägge dessa åldersklasser som är födda under de 3 första kvartalen. Den tävlingsklass som sticker ut mest är klassen flickor födda Distributionen över deltagarna (35 st) ser ut så här: Flickor födda Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec ,7% av de som kvalat in är födda före 1:a april och 80% är födda på första halvåret och endast 2 simmare av de 35 är födda efter 31:a augusti. Att det ser ut på detta sätt beror med största sannolikhet på att det är mitt i den stora tillväxtperioden, vilket gör att de sent födda till stor del inte har kommit dit ännu, medan många av de tidigt födda redan genomgått en del av tillväxten. När man studerar den äldsta åldersklassen har det jämnat ut sig någon, men det är fortsatt en övervikt för födslar under första halvåret.

6 Födda J F M A M J J A S O N D 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Denna trend stöds också av Simförbundets Utvecklingstrappa 2005 som bedömer att vid årsåldern är tillväxtperioderna utjämnade och därför har födelsemånaden mindre betydelse. Trots detta är det nästan 62 % av simmarna som är födda på första halvåret. Effekter Ju yngre klasser, desto större är utvecklingen under ett år. I en gren under Sum-sim riksfinal i Helsingborg, är simmaren som rankats på första plats född tidigt i januari och den som är rankad 12:e simmare, född i november. Det skiljer drygt 10 månader mellan dem och går man tillbaka och ser över de tider de båda har presterat och leker med tanken att den 1:e rankade fick tillgodoräkna sig tiderna han gjorde vid samma levnadsålder som den 12:e rankade, visar det sig att den senare har en bättre tid. Så vem är då egentligen den störste talangen? Den som tidigare i sin levnadsålder har nått denna nivå, eller den som är född först? Med en annan ålderslek, men vänd åt andra hållet, skulle den försterankade inte vara topp-5 i den äldre åldersklassen om han var född 10 dagar tidigare. Är det rimligt att ett födelsedatum nära brytdatumet, ska få sådan signifikans? Den 12:e rankade kommer sannolikt inte att belönas med medalj under riksfinalen, trots att han nått en högre nivå och bättre tid tidigare i sitt liv än den som leder statistiken och med stor sannolikhet tar medalj. En sådan sned fördelning genom ungdomsåren riskerar att döda intresset för de som har tiden mot sig och tvingas tävla på orättvisa villkor. Alla studier som är gjorda i ämnet, påvisar att ålderseffekten börjar jämna ut sig först vid års ålder för pojkar och vid års ålder för flickor. Det är inte omöjligt att han kommer att ha ungefär samma position (10:e 15:e plats) i Sumsim riksfinal till och med det år han fyller 16, om han orkar fortsätta träna för att hela tiden se sig slagen på tävling, trots att han bevisligen simmar på en högre nivå än sina konkurrenter i förhållande till sin relativa ålder. I andra idrotter identifieras också talanger tidigt med samma utgångspunkt. Inom fotboll och ishockey skickas spelar på s.k zonläger och till stads- eller distriktslag om de är en talang. Denna urskillning har visat att den på samma sätt grundar sig på födelsemånad och fysisk mognad snarare

7 % än relativ talang. I de idrotterna har man också identifiera t att det är svårt att i efterhand komma in i dessa stads- och distriktslag om man inte kom med från början. Citat från Tomas Petersons publikation Swedish Soccer is Searching For Talent but finding Age It is therefore paradoxical that physical development should be given such weight in the selection process, since it is probably the only parameter that cannot be influenced by training. I simningens fall handlar det om att vi via åldersklassindelningen som i Sum-sim eller Höstsimiader identifierar talanger på samma sätt som man inom fotboll, ishockey, längdskidåkning eller andra idrotter väljer ut utövare; baserat på ålder och fysisk utveckling. Det finns därför samma risk för tidig utslagning om man inte tar hänsyn till att fler kan ha en bättre utvecklingskurva senare. Av ren kuriosa tog jag med trupperna till EYOF Turkiet, Utvecklingsläger Borås 2-4 september och uttagningen till NJM också i min studie för att se om samma förutsättningar gäller för hur vi tar ut de som ska representera Sverige, eller de som anses vara talangfulla nog att få åka med på utvecklingsläger. I fallen EYOF och NJM handlar det om små grupper, så underlagets korrekthet rent statistisk kan diskuteras, men det är ändå intressant att se om det i dessa fall finns några liknelser med Höstsimiaden och Sum-sim. EYOF Turkiet: Flickor födelsemånad ack % Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Alla flickor födda före 1:a september 4 av 5 pojkar födda första kvartalet Utvecklingsläger Borås:

8 % Födelsemånad ack % Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Hälften av pojkarna (8 av 16) födda i januari eller februari, 62,5% är födda första kvartalet och nästan 70% födda före 1:a juni 94,4% av flickorna födda före 1:a oktober NJM: Pojkar Flickor 3 Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Helt jämnt fördelat bland flickorna 66,7% av pojkarna födda i första kvartalet EYOF och NJM har så litet deltagarantal att en enda simmare får stort utslag. NJM flickor är den enda kurvan som är helt jämn i alla de urval jag har gjort. Den slår till och med till fördel för det senare kvartalet, eftersom födslarna i Sverige är fördelade ca 51,5% mot 48,5%. I fallet Utvecklingsläger Borås, verkar samma trend föreligga där hela 62,5% av pojkarna och 44,4% av flickorna är födda det första kvartalet och 68,8% respektive 61,1% är födda på första halvåret.

9 Att ungdomar tidigt födda på året är överrepresenterade i vissa idrotters talangsatsningar innebär de facto att talang förväxlas med fysisk mognad. Ur Tomas Petersons statliga utredning Föreningsfostran och tävlingsfostran En utvärdering av statens stöd till idrotten (SOU 2008:59) Andra iakttagelser I 2 av åldersklasserna under Sum-sim kan yngre/äldre simmare delta. I klassen får alltså ungdomar födda 1995 simma och i klassen 1998 får också simmare födda 1999 och 2000 delta. I den senare är det intressant att se att det finns fler simmare som kommer ifrån en åldersklass under den åldersklass man tävlar i, än vad det är simmare ur det fjärde kvartalet för åldersklassen. Självklart finns det naturliga orsaker till varför en 12-åring är lika utvecklad som en 13-åring. Alla är individer och kommer att utvecklas olika. Därför kommer det också finnas de som mognar mycket tidigare såväl i fysik som i koordination. En annan faktor är att vi i föreningarna tidigt uppmärksammar dessa simmare med fysiska förutsättningar och handplockar dem för att nå framgångar och flyttar de till bättre träningsgrupper med mer träningstid, bättre träningsmotstånd och bättre tränare, fast de enligt utvecklingstrappan kanske borde stanna kvar och lära sig mer av simtekniken. I Riksidrottsförbundets skrivelse; Att finna och utveckla talang är talangidentifieringen belyst hos flera specialidrottsförbund, simning inkluderad, där representanten från Simförbundet har sagt: Jag tror att man många gånger förväxlar talang med fysisk mognad. I vår idrott blir det väldigt, väldigt tydligt att när man är tio, elva, tolv och storvuxen så klarar man sig väldigt bra på den här storleken och styrkan som man har fått. Många förväxlar nog det med talang för de går ofta långt i tävlingar och mästerskap. Sen kommer det en dag när de är femton, sexton och de andra har vuxit ikapp. Då står de där med sin urusla teknik, som de många gånger har. Medan andra har utvecklat en bättre teknik därför att de var tvungna att göra det. Om man redan har identifierat detta problem inom Svenska Simförbundet, varför fortsätter vi att hänga medaljer runt halsen på de största, längsta och starkaste istället för att se till att belöna och uppmärksamma de som givet sin fysiska mognad och relativa ålder presterar bättre och påvisar en större talang i tidig ålder? Är det inte den talangen vi ska försöka vårda, nära och se till att den stannar kvar under många år, istället för att systematiskt missgynna denne tills han/hon tappar lusten? Slutledning och diskussion I Simförbundets dokument Utvecklingstrappa från 2005, finns mycket skrivet om hänsyn till biologisk och antropometrisk mognad. Dokumentet hänvisar till hur simträning kan/bör bedrivas i olika åldrar. Det som jag anser är märkligt i detta sammanhang är att det inte finns ett sammanhang mellan hur simmarna bör träna och hur tävlingsstrukturen ser ut. De tävlar alla med kronologisk ålder som enda villkor, men bör anpassa träningen efter den fysiska mognaden. Citat: Det finns en rad utvecklingsmodeller beaktande mognad, för grundläggande behov och motoriska färdigheter. Studier och tester vid ICAR i Colorado Springs under 1990-talet påvisade hur fysiologiska

10 funktioner hos amerikanska simmare utvecklades genom ungdomsåren. Slutsatser från dessa studier kan sammanfattas i följande punkter: Basera träningen på biologisk och antropometrisk mognad snarare än på kronologisk ålder Särskilt avseende bör fästas vid energisystemen, muskelstyrka (styrkemoment) och kroppsdimensioner. Efter hand som dessa blir fullt utvecklade kan träningen designas för att inriktas för att sammanfalla med dessa förändringar (Känsliga perioder, Fönster) Tester och mätningar av olika förmåga i dessa avseenden gjordes vid träningsläger för landets bästa simmare. Viktiga fynd var att de som kvalade in till lägren i de äldre klasserna tenderade att vara mer mogna än de i de yngre klasserna. Den antropometriska utvecklingen har nästan stannat upp vid 16- årsåldern. Signifikanta korrelationer påvisades mellan fysisk mognad och motorisk skicklighet, vilket styrker tanken på ett samband mellan biologisk mognad och simteknik. Den största ändringen i prestation skedde mellan 14 och 15 års ålder för flickorna och mellan 15 och 16 för pojkarna. Att det enligt denna fysiska utvecklingscykel inte enbart ges större muskulär styrka, utan att det också föreligger ett samband med koordinationen, innebär att de tidigt födda eller utvecklade, inte enbart är fysiskt starkare, utan samtidigt också mognar tidigare motoriskt, vilket gör skillnaderna mellan simmarna än större. Att allt detta är identifierat för bästa träningsmetoder är bra tänkt, men borde vi inte tävla efter samma förutsättningar i så fall, dvs efter antropometrisk mognad snarare än på kronologisk ålder? Detta innebär att det kan vara stora skillnader mellan jämnåriga fram till någonstans i mitten av tonårsperioden i rent fysiska tal upp till 50 cm i längd och 50 kg i vikt mellan 13-åringar! Eftersom grunden för indelning i tävlingsklasser inom ungdomsidrotten oftast är baserad på ålder blir ju förutsättningarna för deltagarna helt olika. Sent utvecklade får betydligt svårare att göra sig själv rättvisa och av skäl de ej styr över. Inom kraftsporter är detta så uppenbart att åldersindelningen också kombinerats med viktklasser. Hur skulle annars en knattebrottare på 40 kg kunna mäta sig med en jämnårig kamrat som kanske väger det dubbla?, Ur Rolf Carlssons rapport från 2007, Från talang till stjärna Det föreligger en uppenbar risk att en sent utvecklad individ, som kanske hade blivit bäst som vuxen om han/hon fått fortsätta idrotta, tappar lusten och slutar i förtid, när man alltid får stå tillbaka för sina tidigare utvecklade kompisar. Ur Tomas Petersons rapport Selektions- och rangordningslogiker inom svensk fotboll. Fler talanger Självklart ska talanger identifieras, stimuleras och sporras, men det är hur denna identifiering ska ske som är avgörande. Så länge förbunden arrangerar tävlingar för åldersklasser som spänner hela år eller mer, kommer föreningarna att identifiera sina talanger därefter. Bevisligen missgynnas både de sent födda, men också simningen i stort, då vi riskerar att tappa talanger under vägen, bara för att vi valde fel selekteringsmodell i unga år. Föreningarna tävlar sinsemellan idag i en gynnsam konkurrens. De vill visa att deras verksamhet är framgångsrik, vilket gör att de kommer att plocka ut de bästa och de med störst chans att placera sig för att representera klubben i de åldersklassindelade förbundstävlingarna. Samma scenario gäller för Sum-sim där kvaltider bestämmer deltagandet.

11 Mellan två simmare kan ett helt års tävlande skilja för att klara en kvaltid pga födelsemånad. Det gör att de sent födda hela tiden ges sämre chanser. Därför måste vi hitta ett tävlings- och klassificeringssystem som gör att föreningarna väljer, sporrar och uppmuntrar även de sent födda/fysiskt utvecklade simmarna. Det kan bara innebära nya gränsdragningar, olika brytdatum i olika tävlingar eller förändrad kategorisering i klasser som skapar jämnare klassificeringar och ger en rättvisare konkurrens. Dessa initiativ måste komma från förbunden, så att föreningarna sedan kan träna och tävla mot nya mål. Föreningarna har små möjligheter att motivera simmare att fortsätta genom att säga: när du väl har växt klart, då ska du få se. Föreningarna måste därför ges denna morot att inte enbart söka framgång på kort sikt, utan se till att göra så mycket som möjligt för att stimulera fler till att stanna längre inom simningen. Framgångar även för simmarna vars fysiska mognad och/eller födelsetid på året idag talar emot dem, löser det problemet. Ur Tomas Petersons skrivelse Selektions- och rangordningslogiker inom svensk fotboll : Genom att selektera efter fysisk mognad, och genom att göra den avgörande in- och utsorteringen vid en tidpunkt då prognosvärdet är som sämst, menar jag att fotbollen frivilligt avhänder sig stora delar av den talang som finns i varje ålderskull. De som har denna talang och är födda sent på året blir systematiskt missgynnade, förbigångna och mindre uppmuntrade inom verksamheten. En stor andel av dem kommer förr eller senare, som ett resultat av detta, att sluta spela fotboll. De som utsätts för denna utsortering, men som väljer att inte ge upp, har å andra sidan en jämförelsevis god prognos. Det är bland dessa, som får ta sig fram vid sidan av allfartsvägen, vi finner de som blir träningsnarkomaner och utvecklar ett mycket starkt tävlingspsyke, som knyter näven i byxfickan och bestämmer sig för att inte lita på de vuxnas bedömningar, som går sin egen väg och lär sig sätta långsiktiga målsättningar och envetet arbeta mot dem, det är bland dessa som vi tio år senare kommer att finna många av elitseriernas spelare. Men de har då inte blivit elitspelare tack vare svenska fotbollsförbundets utbildningsverksamhet, utan snarare trots denna. Och för var och en som inte ger upp finns det allt för många som gör det, tack vare det existerande selektionssystemet. Samma risk föreligger inom simningen eftersom vi belönar och uppmärksammar på samma grunder. Simningen är dessutom ännu mer beroende av att hitta alla talanger, eftersom vi har betydligt färre utövare än fotbollen. Att låta de sent födda tålmodigt få vänta på sina framgångar är ett riskabelt sätt att få fram talanger som ska bli nästa storstjärnor i seniorsammanhang. I Svenska Simförbundets tävlingsplanering för åren , står att läsa under punkt 2 Planeringsprinciper: Helhet. Tävlingsplaneringen ska erbjuda alla simmare, oavsett kön, ålder och färdighetsnivå tävlingar som är stimulerande och utvecklande. Hänsyn skall tas till ett centralt heltäckande tävlingsprogram när tävlingssanktioner ges. Rekrytering. Förbundets tävlingsplanering ska underlätta rekrytering av ungdomar till tävlingsidrotten simning. Det innebär att den svenska tävlingskalendern och programmet skall utformas så att den säljer simidrotten. Den ska även stimulera ungdomars utveckling så att rekrytering till våra landslag säkerställs.

12 Ska simningen erbjuda riktigt stimulerande och utvecklande tävlingar, måste vi se till att skapa rättvisa tävlingsförutsättningar. Annars är de inte stimulerande för alla. För de framtida landslagens skull om inte för ungdomarna själva skulle en rättvisare tävlingsmiljö ge bättre förutsättningar för de som idag ständigt missgynnas av faktorer de inte rår över och därför få fler att stanna längre inom simningen. Andra metoder för gruppering och kategorisering I Muschs & Grondins publikation från 2002, ser man att Relative Age Effect är rotat i de flesta idrotter. Att problemet just har med ett specifikt s.k cut-off datum att göra, har de också bevisat, där man inom baseboll har 1:a augusti som brytdatum och exakt samma trender redovisas, men med en förskjutning på 8 månader. För att komma ur detta fenomen, krävs att man funderar i andra banor över hur man kan gruppera utövarna för att skapa rättvisare förutsättningar och identifiera talangerna på andra sätt än genom födelsetid på året. Där nämns både gruppering i biologisk ålder (vikt, längd) som i brottning och boxning, men också att skapa mindre åldersklasser för att minska signifikansen av födelsemånad. Bland annat nämns här ett system som är baserat på 9-månadersperioder som gör att man under 3 år har 4 åldersklasser; Jan- Sep, Okt-Jun, Jul-Mars och Mars-Dec. Genom det urval jag har gjort i syns det också tydligt att ett 9- månaders system väsentligt skulle förändra förutsättningarna, eftersom det i många av åldersklasserna är fler än 90% som är födda i de 3 första kvartalen. Referenser och länkar Tomas Petersons rapport, Swedish Soccer is Searching For Talent but Finding Age : ( Tomas Petersons rapport, Selektions- och rangordningslogiker inom svensk ungdomsfotboll ( Riksidrottsförbundets rapport: Att finna och utveckla talang ( Rolf Carlssons rapport: Från talang till stjärna ( %A4rna%20av%20Rolf%20Carlsson.PDF) Musch & Grondin, Unequal Competition as an Impediment to Personal Development: A Review of the Relative Age Effect in Sport, ( pdf) Holländsk studie över U-17 laget i EM: 17-squad-and-the-lost-generation/ Zport : 20 av 25 skidstjärnor är födda under första halvåret. (

13 Zport : Länets klubbar slarvar bort talangerna. ( lanets-elitklubbar-slarvar-bort-talangerna) Journal of Sport Sciences: Relative Age Effect in youth soccer across Europe ( Kanadensisk studie om relativ ålderseffekt inom ishockey, baseball och fotboll: Spansk studie om relativ ålderseffekt inom spansk ungdomsfotboll:

Studier av ungdomsidrott

Studier av ungdomsidrott Stuider av ungdomsidrott version 5 Sidan 1 (5) Studier av ungdomsidrott En sammanfattning av fyra studier av ungdomsidrott Bakgrund När idrottande barn närmar sig tonåren börjar det dyka upp en hel del

Läs mer

Tränarfortbildning 3 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 30/8 - Tränare Talangbegreppet RAE Samverkan

Tränarfortbildning 3 av 4 Sigtuna IF FK. Internt 30/8 - Tränare Talangbegreppet RAE Samverkan Tränarfortbildning 3 av 4 Sigtuna IF FK Internt 30/8 - Tränare Talangbegreppet RAE Samverkan INNEHÅLL - Vad menar vi när vi säger "talang" och "bra" spelare?! - Relative Age Effect - Vad betyder det och

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

Ny tävlings- och utvecklingsstruktur på röd, svart och brun nivå

Ny tävlings- och utvecklingsstruktur på röd, svart och brun nivå Ny tävlings- och utvecklingsstruktur på röd, svart och brun nivå INNEHÅLL Bakgrund Faktorer att beakta Ny struktur BAKGRUND 1000 1000 0000 80000 60000 000 000 0 1996/97 01/02 06/07 12/13 BAKGRUND 100 000

Läs mer

Nomineringsmöte. Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen. Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-19

Nomineringsmöte. Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen. Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-19 Nomineringsmöte Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-19 Spelarlyftet/Göteborgs Fotbollförbund 171003 Agenda Gemensamt: Syftet med Zonlagsturneringen Praktiska

Läs mer

Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga. Datum: 18 februari 2015

Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga. Datum: 18 februari 2015 Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga Datum: februari Bakgrund, syfte och sammanfattning av resultat I idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill betonas att barn- och ungdomsidrotten, i enlighet

Läs mer

INBJUDAN Svenska Simförbundet i samarbete med inbjuder härmed till 2015 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim

INBJUDAN Svenska Simförbundet i samarbete med inbjuder härmed till 2015 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim INBJUDAN Svenska Simförbundet i samarbete med inbjuder härmed till 2015 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim Tävlingsdatum: Lördag den 14 november och söndag den 15 november 2015 Tävlingsplats:

Läs mer

Gruppstruktur Våren 2009

Gruppstruktur Våren 2009 Bakrund: Jag har gjort bedömningen att uppflyttningar har skett utan att ha en struktur på verksamheten. Vi kan inte genom att ha nuvarande system kunna nå Tyresö SS målsättning. Att satsa på både bredd

Läs mer

Nomineringsmöte. Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen. Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-19

Nomineringsmöte. Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen. Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-19 Nomineringsmöte Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-19 Spelarlyftet/Göteborgs Fotbollförbund 161004 Agenda Gemensamt: Syftet med Zonlagsturneringen Praktiska

Läs mer

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING

POLICY FÖR SPELARUTVECKLING POLICY FÖR SPELARUTVECKLING Stureby SK Vi möts lokalt med stolthet och respekt Policyn beskriver hur spelarutveckling bedrivs i Stureby SK, och hur detta förhåller sig till Svenska Fotbollsförbundets riktlinjer,

Läs mer

Nya tävlingsformer frågor och svar

Nya tävlingsformer frågor och svar Nya tävlingsformer frågor och svar De nya tävlingsformerna för barn och ungdom som införs från och med hösten 2015 påverkar dig som spelar och arrangerar tennistävlingar för de yngre åldrarna. Vi försöker

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

This is an electronic version of a text published in Krut: kritisk utbildningstidskrift

This is an electronic version of a text published in Krut: kritisk utbildningstidskrift This is an electronic version of a text published in Krut: kritisk utbildningstidskrift Citation for the published paper: Tomas Peterson Med ålder som gallringsinstrument2003, vol 79, issue 3: pp 235-242

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 0,0 0,0 0,0 1 213,7 872,3 1 200,3 0,0 0,0 0,0 6 374,9 5 876,2 6 247,9 0,0 0,0 0,0 529,2 496,2 557,8 0,0 0,0 0,0 5,5 4,3 6,3 0,0 0,0

Läs mer

Det viktigaste är att se till att så många som möjligt är med så länge som möjligt.

Det viktigaste är att se till att så många som möjligt är med så länge som möjligt. Svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning tar bl.a. upp följande: Fotbollen ska vara tillgänglig för alla och bidra till samhällsnyttiga värderingar samt ge ett bättre, roligare och friskare liv. Barn-

Läs mer

Innebandy. Amerikansk fotboll. Tyngdlyftning Tennis Bordtennis. Curling

Innebandy. Amerikansk fotboll. Tyngdlyftning Tennis Bordtennis. Curling Fäktning Fotboll Mångkamp Rugby Skidor Brottning Rodd Innebandy Amerikansk fotboll Tyngdlyftning Tennis Bordtennis Basket Gymnastik Karate Ridsport Vattenpolo Konståkning Ishockey Curling Kanot Dåtid

Läs mer

Inbjudan Sum-Sim Regionsfinal 2013

Inbjudan Sum-Sim Regionsfinal 2013 Inbjudan Sum-Sim Regionsfinal 2013 Svenska Simförbundet i samarbete med eon inbjuder härmed till 2013 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (Sum-Sim) Tävlingsdatum: Lördagen den 9 November och Söndagen

Läs mer

Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom

Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom Alvesta 2016-02-10 Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom 2016-2020 1. Inledning, bakgrund och riktlinjer RiksidrottsFörbundet.1-3 2. Alvesta GK syn på Barn och ungdomsverksamheten 4-6 3. Vision.. 7

Läs mer

Nomineringsmöte. Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen. Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-16

Nomineringsmöte. Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen. Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-16 Nomineringsmöte Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-16 Spelarlyftet/Göteborgs Fotbollförbund 181002 Agenda Gemensamt: Syftet med Zonlagsturneringen Praktiska

Läs mer

GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING

GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING Det är dags att ta fysisk aktivitet på allvar och Fundera över hur/var/på vilket sätt vi vill att barn och vuxna ska utöva den Fysisk inaktivitet är numera en av vårt

Läs mer

Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år

Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år Friends 1527614 Mobbning inom idrotten Idrottsutövande ungdomar 9-15 år Juni 2013 Cecilia Perlind TNS-Sifo 1 Om undersökningen TNS March 2013 1526475 Struktur och innehåll i undersökningen GLÄDJE & Roligt

Läs mer

Svensk barn- och ungdomsidrott, igår, idag och imorgon

Svensk barn- och ungdomsidrott, igår, idag och imorgon Idrottsforum Umeå Svensk barn- och ungdomsidrott, igår, idag och imorgon 27 september 2015 Inger Eliasson Umeå Universitet Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom barn-

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP!

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! ELIT TÄVLINGSGRUPPER CRAWL/MEDLEY SIMSKOLA Lycka är att simma Dagens Idrott ställer stora krav på föreningarna. Många föreningar lockas att stressa talanger i träning och

Läs mer

Strategiska områden med övergripande mål 2025

Strategiska områden med övergripande mål 2025 Strategiska områden med övergripande mål 2025 Idrott i förening Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening. Livslångt idrottande Svensk

Läs mer

Påverkar födelsedatumet din framtid? Selektion inom svensk ungdomsinnebandy.

Påverkar födelsedatumet din framtid? Selektion inom svensk ungdomsinnebandy. Malmö högskola Lärarutbildningen Idrottsvetenskap Examensarbete 10 poäng Påverkar födelsedatumet din framtid? Selektion inom svensk ungdomsinnebandy. Does your date of birth affect your future? - Selection

Läs mer

Svensk simning i utveckling. SkåneSims Simallting 2011-08-27 Helsingborg

Svensk simning i utveckling. SkåneSims Simallting 2011-08-27 Helsingborg Svensk simning i utveckling SkåneSims Simallting 2011-08-27 Helsingborg Sundsvalls SS SK Ena Skuru IF Norrköpings SS Mölndals ASS SK Elfsborg Jönköpings SS Ängelholms SS Helsingborgs S Sjöbo SS Klubbar

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Idrottskunskap

Föreningsträdet Simning. Idrottskunskap Föreningsträdet Simning Idrottskunskap Simningstermer Vår grupp Hur kan vi utvecklas som simmare? Aktiva 13 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Vinnarskalle eller född till framgång - Existerar den relativa ålderseffekten inom ungdoms/junior och senior ishockey i Sverige? Av: Gereon Dahlgren

Vinnarskalle eller född till framgång - Existerar den relativa ålderseffekten inom ungdoms/junior och senior ishockey i Sverige? Av: Gereon Dahlgren Svenska ishockeyförbundet Elittränarutbildning Vinnarskalle eller född till framgång - Existerar den relativa ålderseffekten inom ungdoms/junior och senior ishockey i Sverige? Av: Gereon Dahlgren Handledare

Läs mer

Nomineringsmöte Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen

Nomineringsmöte Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen Nomineringsmöte Fortbildning Zonlagsledare och DFK inför Zonlagsturneringen Spelarlyftet/Göteborgs Fotbollförbund 150928 Agenda Gemensamt: Syftet med Zonlagsturningen Praktiska detaljer och datum Selektering

Läs mer

Norges Ishockeyförbund 9 juni Hvordan skal vi oppføre oss i norsk ishockey, og hvordan påvirker dette vårt omdømme?

Norges Ishockeyförbund 9 juni Hvordan skal vi oppføre oss i norsk ishockey, og hvordan påvirker dette vårt omdømme? Norges Ishockeyförbund 9 juni 2018 Hvordan skal vi oppføre oss i norsk ishockey, og hvordan påvirker dette vårt omdømme? Först kom idrotten av vuxna (män) för vuxna (män) sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

Tävlingsplanering

Tävlingsplanering Beslutat vid styrelsens möte i Stockholm 2008-03-15 Version 2-uppdaterad 2008-09-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Utgångspunkter 1.3 Metod 2. Planeringsprinciper 2.1 Grundläggande

Läs mer

Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare

Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare TRÄNING AV JENTER Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare seniorlandslaget 2002-2008 Idrottspedagog

Läs mer

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER Lärgruppsplan Simlinjen svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna

Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna Simlinjen Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna för en långsiktig utveckling relaterar till

Läs mer

Gruppstruktur Hösten

Gruppstruktur Hösten Bakrund: I denna stuktur arbetar vi oavsett födelsedatum man är 15 år först när man fyller 15 år. VVi vill behålla simmarna länge i verksamheten. Det finns en stor flexibilitet i detta system rikttider

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

Simlinjen. Helsingborg,

Simlinjen. Helsingborg, Simlinjen Helsingborg, 2015-11-07 Simlinjen 1993 Simlinjens 8 utvecklingsstadier 1. Vattenvana och aktiv start. 0-4 år 2. Lekfull siminlärning och rörelseglädje. 4-8 år. 3. Teknikinlärning och fysisk

Läs mer

Lördagen den 30 mars 2019 i Walkesborgsbadet Uddevalla 25 m 8 banor

Lördagen den 30 mars 2019 i Walkesborgsbadet Uddevalla 25 m 8 banor Lördagen den 30 mars 2019 i Walkesborgsbadet Uddevalla 25 m 8 banor I N B J U D A N T I L L U S - C U P E N Uddevalla Sim har härmed nöjet att inbjuda till kampen om US-CUPEN. Lördagen den 30 mars i Walkesborgsbadet

Läs mer

Nomineringsmöte Zonlagsturneringen 2019

Nomineringsmöte Zonlagsturneringen 2019 Nomineringsmöte Zonlagsturneringen 2019 Pass 1: PF14 Pass 2: PF15-16 Spelarlyftet/Göteborgs Fotbollförbund 190819 Agenda Gemensamt: Syftet med Zonlagsturneringen Praktiska detaljer och datum Selektering

Läs mer

Inbjudan till. SUM - SIM Regionsfinal 2012

Inbjudan till. SUM - SIM Regionsfinal 2012 Inbjudan till SUM - SIM Regionsfinal 2012 Svenska Simförbundet i samarbete med E.ON och Örebro Simallians inbjuder härmed samtliga simföreningar i Mellansvenska Simförbundet och Värmlands Simförbund till

Läs mer

Den vinröda tråden Näsets SK Nä

Den vinröda tråden Näsets SK Nä Den vinröda tråden Vision och målsättning Vision Näset är en förening för alla som vill träna och spela fotboll. Vi välkomnar både killar och tjejer, så väl barn, ungdom och seniorer, både bredd och topp.

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet 2016-05-03 Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Tommy Eliasson Winter, alpint Karin Ersson, längd Joar Båtelson, skicross Olle Danielsson, snowboard och freeskiing Katarina

Läs mer

SUM-SIM RIKSFINALER 2012

SUM-SIM RIKSFINALER 2012 Page 1 of 5 SUM-SIM RIKSFINALER 2012 Sum-Sim i samarbete med INBJUDAN Inbjudan i utskriftvänlig PDF fil Svenska Simförbundet i samarbete med EON inbjuder härmed till 2012 års Svenska Ungdomsmästerskap

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Information om återkommande tävlingar

Information om återkommande tävlingar Information om återkommande tävlingar DM/JDM i 50m-bassäng avgörs perioden vecka 22-24 (lördag-söndag) med vecka 23 som första alternativ. Tävlingen genomförs över två dagar. För att ha möjlighet att kunna

Läs mer

Regionfinalerna äger rum den november. Riksfinalen arrangeras sedan den december i Stockholm.

Regionfinalerna äger rum den november. Riksfinalen arrangeras sedan den december i Stockholm. Skellefteå Simsällskap S34 och Svensk Simidrott inbjuder till 2018 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim för Norrland och Mellannorrland i Skellefteå den 10-11 November Regionfinalerna

Läs mer

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy Utbildningspolicy Vi värdesätter våra ledare och deras utbildning. Vi vill att alla nya ledare skall gå en grundutbildning och människan redan på hösten sitt första år Vi vill att alla våra ledare ska

Läs mer

Ungdomsidrett i Sverige 18 februari 2016

Ungdomsidrett i Sverige 18 februari 2016 Ungdomsidrett i Sverige 18 februari 2016 2015 1982 Den tidiga starten, ombytligheten och prestationsinriktningen gör att föreningarna idag ställs inför det faktum att många ungdomar väljer bort deras aktivitet

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2013

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2013 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 7 272,1 6 462,7 6 116,8 4 575,2 5 211,6 3 621,7 764,6 561,7 889,7 889,4 696,7 541,5 6 319,3 5 844,7 6 405,3 6 241,9 4 070,0 4 686,4 608,1 545,0 617,1 534,3

Läs mer

Talangjakt = Talangslakt?

Talangjakt = Talangslakt? Talangjakt = Talangslakt? Är det möjligt att identifiera förmågor i tidiga tonåren och förutspå framtida framgångar, och vilka konsekvenser får tidig talangidentifiering och selektering? En konsekvens

Läs mer

Jönköpings Simsällskap inbjuder till Sum-Sim Region Jönköping 14-15 november 2015

Jönköpings Simsällskap inbjuder till Sum-Sim Region Jönköping 14-15 november 2015 Jönköpings Simsällskap inbjuder till Sum-Sim Region Jönköping 14-15 november 2015 Tävlingsplats: Rosenlundsbadet, Jönköping (50m bassäng med vägg 25m) Arrangör: Jönköpings Simsällskap. Tävlingsdatum: 14-15

Läs mer

INBJUDAN till års regionsfinal av Svenska Ungdomsmästerskap (Sum-Sim) i simning

INBJUDAN till års regionsfinal av Svenska Ungdomsmästerskap (Sum-Sim) i simning INBJUDAN till 2016 års regionsfinal av Svenska Ungdomsmästerskap (Sum-Sim) i simning Svenska Simförbundet i samarbete med E.ON och Södertörns Simsällskap Inbjuder härmed samtliga simföreningar i Stockholms

Läs mer

Barn och ungdomar om doping 090529

Barn och ungdomar om doping 090529 Barn och ungdomar om doping 090529 Om undersökningen Undersökningen genomfördes under maj 2009 i form av en digital enkät. Enkäten distribuerades via datainsamlingsföretaget Cint. I undersökningen deltog

Läs mer

E N S K E D E I K ENSKEDEMODELLEN

E N S K E D E I K ENSKEDEMODELLEN Enskedemodellen handlar i grund och botten om ett förändrat synsätt på hur en verksamhet bör bedrivas för att skapa bra förutsättningar för en välfungerande barn- och ungdomsfotboll. Konceptet är helt

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

UNGDOMSTRÄNING. 9-13 år. Handledning Ämnesdel 2009-02-03

UNGDOMSTRÄNING. 9-13 år. Handledning Ämnesdel 2009-02-03 UNGDOMSTRÄNING 9-13 år Handledning Ämnesdel 2009-02-03 1 TIMPLAN Innehåll Timmar Teknikutveckling, och mekanik 7 Träningslära 4 Kost och näringslära Ledarskap, föräldrakontakter 4 Tävling och regler 1

Läs mer

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå.

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå. Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

Från tävlingskonferensen Lövånger 13 november 2014

Från tävlingskonferensen Lövånger 13 november 2014 Från tävlingskonferensen Lövånger 13 november 2014 Tack till alla medverkande! Bakgrund: Med anledning av den rådande situationen i Västerbottens Ridsportförbund, där tävlingsorganisation för närvarande

Läs mer

Förslag till seriespel för ungdomar 2015

Förslag till seriespel för ungdomar 2015 Förslag till seriespel för ungdomar 2015 Vad gör 10 13 åringarna helst på sin fritid? Ø A" träffa kompisar är mest populäraste fri3dssysselsä"ningen Ø Fotboll är den största sporten både bland tjejer och

Läs mer

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten

laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Toppa laget? Viktiga frågor för vuxna inom barn- och ungdomsidrotten Är det vanligt att barn- och ungdomslag toppas? * Vad säger barnen som spelar eller slutat spela i lag som toppats och hur resonerar

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER Träna att prestera Utvecklingsstadium 6 riktar sig till verksamhet för simmare som har gått igenom puberteten och valt att satsa på simning fullt ut. Simmarna

Läs mer

Fakta om Sarah Sjöström

Fakta om Sarah Sjöström SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras Sarah Sjöström. Sarah Sjöström är en riktig talang på simning. Hon säger dock själv att när hon var barn var hon lat och hon tyckte inte

Läs mer

Simiaden Brons. Simiaden Guld. Simiaden Silver. Simiaden - Lära sig att träna och tävla. 9-11(+/- 1år) (+/- 1år) (+/- 1år)

Simiaden Brons. Simiaden Guld. Simiaden Silver. Simiaden - Lära sig att träna och tävla. 9-11(+/- 1år) (+/- 1år) (+/- 1år) - Lära sig att träna och tävla Brons 9-11(+/- 1år) Silver 10-12 (+/- 1år) Guld 11-13 (+/- 1år) Verksamheten i nivån är till för barn i förpuberteten och upp tills att puberteten inleds, vilket ofta innebär

Läs mer

HUR STYR VI MOT MÅLEN?

HUR STYR VI MOT MÅLEN? HUR STYR VI MOT MÅLEN? Verksamhetsinriktningen är en tvåårig deletapp som arbetar mot strategi 2025. Den ger styrelser i både förbund, distrikt och föreningar en riktning för att leda och prioritera verksamheten

Läs mer

Stockholmspolisens Simidrottsförening och HEAD har härmed nöjet att bjuda in till... Summer Cup. 27-29 June 2014

Stockholmspolisens Simidrottsförening och HEAD har härmed nöjet att bjuda in till... Summer Cup. 27-29 June 2014 Stockholmspolisens Simidrottsförening och HEAD har härmed nöjet att bjuda in till... Summer Cup 27-29 June 2014 Avsluta vårterminens simning i sommarmetropolen Stockholm! Ta även med släkt & vänner så

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25

Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25 Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25 Med klättring för barn avser vi i allmänhet idrott till tolv års ålder. I barnklättring låter vi barnen lära sig genom lek och därigenom utveckla

Läs mer

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare,

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

INBJUDAN Svensk Simidrott och Södertälje Simsällskap inbjuder till 2018 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim

INBJUDAN Svensk Simidrott och Södertälje Simsällskap inbjuder till 2018 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim INBJUDAN Svensk Simidrott och Södertälje Simsällskap inbjuder till 2018 års Svenska Ungdomsmästerskap i simning (25m), Sum-Sim Tävlingsdatum: Lördag den 10 november och söndag den 11 november 2018 Tävlingsplats:

Läs mer

Mellansvenska Simförbundets Simkommitté

Mellansvenska Simförbundets Simkommitté Mellansvenska Simförbundets Simkommitté STRATEGI 2025 SVENSK SIMIDROTT KÄRNVÄRDEN ALLT HÄNGER IHOP GRUNDLÄGGANDE VERKSAMHETSOMRÅDEN / SIMKOMMITTÉNS MÅL UNDERVISNING TRÄNING OCH TÄVLING Utveckla Simidrott

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet. Verksamhetsplan 2018

Svenska Brottningsförbundet. Verksamhetsplan 2018 Svenska Brottningsförbundet Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument 2025, antagna maj 2015. SBF ska följa RF:s strategier. RF:s strategiska mål 2025 - kopplat till

Läs mer

Förslag till förändring av seriespelet för Div 1, 2, 3, 4 Herrar och Damer

Förslag till förändring av seriespelet för Div 1, 2, 3, 4 Herrar och Damer Förslag och Diskussionsunderlag Förslag till förändring av seriespelet för Div 1, 2, 3, 4 Herrar och Damer Förslaget är uppdelat i fem punkter från 1-5 utan inbördes prioritering där varje punkt tas upp

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell Svensk Innebandys Utvecklingsmodell Bakgrund behovet av en spelarutvecklingsmodell Föreningsfostran och tävlingsfostran Idrotten vill men gör något annat? - Vad skall vi göra Röd tråd - Hjälpa till med

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Simhopp - landslaget 2018

Simhopp - landslaget 2018 Vad krävs av en landslagshoppare? Simhopp - landslaget 2018 En landslagsaktiv i simhopp är en elitidrottsman/elitidrottskvinna och behöver därför leva som en sådan. Vi strävar efter att simhopparna ska

Läs mer

Boo FF utvecklingsmodell

Boo FF utvecklingsmodell Boo FF utvecklingsmodell Bakgrund Presentationen är uppdaterad 22 nov 2017//LS På Boo FF:s årsmöte 2014 fick styrelsen i uppdrag att tillsammans med sportsligt ansvariga och ledare från tränarrådet under

Läs mer

Simförbundsmötet april 2016 Scandic Star Sollentuna. Motioner

Simförbundsmötet april 2016 Scandic Star Sollentuna. Motioner Simförbundsmötet 16-17 april 2016 Scandic Star Sollentuna Motioner Motion till Svenska Simförbundets årsmöte 2016 SK Ägir vill lämna in följande motion till Svenska Simförbundets årsmöte 2016: Att beräkningen

Läs mer

Vägen till Landslaget

Vägen till Landslaget Svenska Judoförbundet Landslaget Vägen till Landslaget Uttagning riktlinjer för svenska Judoförbundets utvecklingstrupper Utvecklingstrupp Utvecklingstruppen är en del i Svenska judoförbundets landslagsprogram

Läs mer

Barn- och Ungdomsfotboll verksamhet Hallands Fotbollförbund

Barn- och Ungdomsfotboll verksamhet Hallands Fotbollförbund Barn- och Ungdomsfotboll verksamhet Hallands Fotbollförbund Känna sig kompetent Social interaktion Glädje Idrottsengagemang Inre faktorer Beteende International journal of Coaching Science 2013 Varför

Läs mer

Inbjudan Öresund Meeting och Späckhuggarsim 2016!

Inbjudan Öresund Meeting och Späckhuggarsim 2016! Inbjudan Öresund Meeting och Späckhuggarsim 2016! Även i år kombinerar vi Öresund Meeting och Späckhuggarsim. Ni anmäler er till både Öresund Meeting och Späckhuggarsim på kansliet online. Alla åker ner

Läs mer

Hur ser Svensk Idrott på framtidens barn- och ungdomsidrott?

Hur ser Svensk Idrott på framtidens barn- och ungdomsidrott? Barn- och ungdomskonferens Blekinge Hur ser Svensk Idrott på framtidens barn- och ungdomsidrott? 17 oktober 2015 Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom barn- och ungdomsidrotten

Läs mer

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare.

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare. Röda Tråden I dokumentet nedan beskrivs kort de övergripande målen för föreningen samt vilket ansvar som åligger både spelare, ledare samt föräldrar i de olika åldersgrupperna. Detta dokument kallar vi

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet

Svenska Brottningsförbundet Svenska Brottningsförbundet Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument, antagna maj 2015 SBF:s utvecklingsplan SBF - centralt Utveckling Marknad och kommunikation Tävling Elit Riksidrottsförbundets

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Mölndals Allmänna Simsällskap

Mölndals Allmänna Simsällskap Mölndals Allmänna Simsällskap Från babysim till simlandslaget MÖLNDALS ALLMÄNNA SIMSÄLLSKAP Page Sida 1 1 Mölndals Allmänna Simsällskap Mölndals Allmänna Simsällskap (MASS) är en ideell simklubb, som bildades

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer

Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten?

Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten? Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten? Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom barn- och ungdomsidrotten 1977

Läs mer

This is an electronic version of a text published in Svensk idrottsforskning. Citation for the published paper: Tomas Peterson Gammal är äldst...

This is an electronic version of a text published in Svensk idrottsforskning. Citation for the published paper: Tomas Peterson Gammal är äldst... This is an electronic version of a text published in Svensk idrottsforskning Citation for the published paper: Tomas Peterson Gammal är äldst... 2002, issue 2: pp 54-57 URL: http://hdl.handle.net/2043/10864

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-FEBRUARI 217 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 1 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 2 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 3 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV BARN OCH UNGA... 4 2.3 KOSTNADER FÖR

Läs mer

Arbetsmarknadsrapport 2010 Kvartal

Arbetsmarknadsrapport 2010 Kvartal Kvartal Arbetsmarknadsrapport Kvartal,5 Ersättningstagare mars mars Arbetslösheten fortsätter att i långsam takt sjunka för Juseks medlemmar. I mars var,5 procent av Juseks medlemmar arbetssökande. Trendbrottet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 PISTOLSEKTIONEN Svenskt pistolskytte mot världsklass 2020 Svenska Skyttesportförbundet Swedish Shooting Sport Federation www.skyttesport.se Pistolsektionens verksamhetsplan 2015 -

Läs mer