Nature s Best in Swedish Lapland så här gör du!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nature s Best in Swedish Lapland så här gör du!"

Transkript

1 Nature s Best in Swedish Lapland så här gör du! Jag ber om ursäkt för att det kan bli ganska många länkar i det här dokumentet - Naturens Bästa är ett av världens mest utvecklade och bäst fungerande system för kvalitetssäkring och hållbarhetsarbete inom besöksnäringen. Det innebär också per automatik att det blir många steg i processen att ta fram en färdig ansökan. Överse med att det i vissa dokument från Ekoturismföreningen står gamla datum/årtal osv de länkar/dokument du får från mig är de som gäller. Arbeta fram en ansökan till Nature s Best/Naturens Bästa steg för steg Steg 1 Till att börja med - medlemskap i Svenska Ekoturismföreningen är smart, viktigt och ett sätt att minska på de direkta kostnaderna med att ansöka till Nature s Best men också till att stärka en nationell aktör som tillvaratar naturturismföretagens intressen och driver kvalitetssystemet Naturens Bästa utan någon extern finansiering. Medlemsavgiften varierar beroende på företagets storlek. För företag upp till 5 anställda: Här finns en länk Mer än 5 anställda? Då klickar du här istället Steg 2 I presentationen "Ansöka.Naturens.Bästa (finns på Swedish Laplands intranät) finns en bra översikt hur det går till att ansökan till Naturens Bästa. Börja med att läsa den! Hittar ni inte den så maila till Lennart så skickar jag ut den via e-post till dig. Steg 3 Beställ Startpaket för ansökan från Lennart. Startpaketet innehåller dokument, mallar och vägledningar för arbetet med ansökan. Kostnaden för startpaketet är beroende av din turismomsättning så när du beställer startpaketet från mig behöver jag den uppgiften från dig tillsammans med företagsnamn och adress. Kostnaden för startpaketet faktureras sedan från Sv Ekoturismföreningen. Steg 4 Arbeta igenom din egen ansökan utifrån startpaketet. Kör du fast så ta hjälp av Lennart. Ett utmärkt sätt är att boka in 20 oktober och/eller 24 november i kalendern då finns det möjlighet att tillsammans med andra sitta och arbeta på er egen ansökan under rådgivning från Lennart. Gällivare den 20 oktober och/eller 24 november! Steg 5 När din ansökan är färdig så skicka in den till Sv Ekoturismföreningen. Där blir det en första granskning av ansökan och ev. kompletteringar görs utifrån den feedback som ni får vid skrivbordsgranskningen.

2 Steg 6 Besök av företagsgranskare utsänd från Ekoturismföreningen. Ni kommer överens om tid tillsammans med granskaren som vid besöket gör kontroller utifrån den ansökan som ni gjort. Granskningsbesöket tar några timmar. Efter besöket skriver företagsgranskaren en rapport som ni får möjlighet att ge feedback på. Därefter går ditt ärende upp till Granskningskommittén för beslut som förhoppningsvis består i att ni nu är Nature s Best! Steg 7 Presentation av er verksamhet i olika marknadskanaler hos Ekoturismföreningen, Swedish Lapland och Visit Sweden. Vi kommer också att samla de nya godkända arrangörerna för en högtidlig och välförtjänt diplomering. Ansöka hösten 2016 är extra fördelaktigt! I och med Swedish Lapland s satsning på att utveckla och synliggöra befintliga och nya Nature s Best företag inom Swedish Lapland finns nu flera fördelar för dig som företagare att ansöka just nu; Baskurserna har anordnats på hemmaplan utan kostnad för de företag som deltagit. Ytterligare en baskurs anordnas i Gällivare 6 december. Rådgivare finns att tillgå under hösten (vi har kommit överens om att Lennart Pittja arbetar deltid året ut) för råd och hjälp, pepp och svar på funderingar. Vissa kostnader för att ansöka till Naturens Bästa täcks av DCB-projektet inom Swedish Lapland (se tabell nedan). Synliggörande i Swedish Lapland s kanaler och plattformar. Framöver kommer samverkan också att ske med Visit Sweden som fått öronmärkta pengar för att synliggöra och marknadsföra svensk ekoturism internationellt. Så det finns all anledning att göra jobbet med ansökan denna höst!

3 Pengar är inte allt du måste vilja arbeta hållbart Men, precis som vi pratade om på baskursen i grunden måste du dela värderingarna om att hållbarheten är viktig - du måste gilla hållbar besöksnäring!! Dessutom, Naturens Bästa handlar om att gallra fram landets främsta naturturismföretagare och deras arrangemang så du måste också driva en professionell verksamhet med en rimlig omsättning som går att leva på. Och, du måste också visa att du kan ta ansvar för att förankra ditt företags verksamhet lokalt och miljöanpassa din verksamhet. Här kan du läsa om Naturens Bästas sex grundprinciper. Naturens Bästas kriteriedokument - det här är basen för hela märkningssystemet. Här finns både de mer övergripande kraven som ställs på alla godkända arrangörer och de mer detaljerade kriterierna som ställs på varje enskilt kvalitetsmärkt arrangemang. Här finns kriteriedokumentet i sin helhet Utöver detta finns också de specialanpassade krav som gäller för specifika arrangemang som jakt, fiske, ridning, hundspann, naturnära boende med mera. Här får du titta igenom vilka krav som är aktuella för just ditt företag. Givetvis fyller du bara i de specialanpassade krav som gäller för din verksamhet och struntar i de andra. En samling med specialanpassade verksamhetskrav hittar du här (scrolla ner på websidan) De senaste kriterierna ger även företag som arbetar med naturnära boende en chans att söka till Naturens Bästa. Här finns svar på de vanligaste frågorna kring arbetet med att ansöka till Naturens Bästa. Mera frågor som kommit upp: Mitt företag uppfyller inte alla krav är det någon idé att ens ansöka? Det finns inget märkningssystem som i alla delar bara handlar om att kryssa i rätta rutor i ett dokument som sedan lämnas in. Allting handlar om att Ekoturismföreningen gör en samlad bedömning av ditt företag, din verksamhet och din kunskap och utifrån det får du ett besked om du kvalar in. Det är en stor mängd olika kriterier att uppfylla och ett företag KAN få dispens mot vissa krav om det anses rimligt i den helhetsbedömning som görs. Fråga, argumentera och redogör för hur, varför och på vilket sätt just ditt företag skall vara med i Naturens Bästa även om det är något enstaka krav som du inte uppfyller. Jag kunde inte vara med på baskursen, vad gör jag då? Baskursen är en obligatorisk del i en ansökan till Naturens Bästa. Men det är fortfarande möjligt att göra en ansökan det blir bara lite mer att läsa sig till för dig. Baskursen går igenom hur ansökan är uppbyggd, vilka ekoturistiska principer som systemet vilar på och ger dig annan värdefull kunskap inför arbetet med din ansökan. Men du kan fortfarande sätta dig in i Naturens Bästa och jobba igenom en ansökan även om du inte deltagit i baskurserna. Eventuellt kommer vi att sätta ihop ytterligare en baskurs inom Swedish Lapland, men om det inte blir av så får du helt enkelt ta dig till nästa möjliga baskurs som anordnas någon annanstans i Sverige.

4 Ny chans till baskurs den 6 december i Gällivare Bindande anmälan till lennart@swedishlapland.com - tid Chans till 30 minuters individuell rådgivning före och efter baskursen måste förbokas. Nature s Best workshop i Gällivare den 20 oktober och/eller 24 november I Gällivare kommer det att finnas möjlighet att få rådgivning från Lennart i arbetet med er egen ansökan. Vi tittar på mallarna till resmålsanalys, miljöplan osv. Datum: 20 oktober och/eller 24 november på Dundret mellan Innan du kommer till NB workshop i Gällivare så gör steg 1 3 ovan. Bindande anmälan till Lennart så att vi kan planera med måltider etc. Ta med din egen dator för att kunna skriva på din egen ansökan. Workshop och rådgivning är kostnadsfri under hösten 2016 men du får stå för dina egna resekostnader. Varför alla dessa aktiviteter bara i Gällivare? Det är omöjligt för mig att åka runt till alla destinationer/företag som visar intresse för Nature s Best inom ramen för ett deltidsuppdrag. Jag håller dessutom på att starta upp egen verksamhet som kräver mycket av min tid denna höst. Till Gällivare är det lätt att ta sig med buss/tåg från stora delar av regionen. Genom detta arrangemang så frigör jag maximalt med timmar till att faktiskt kunna arbeta med rådgivning. Jag hoppas därför på er förståelse.

5 Vad kostar det att ansöka till Naturens Bästa? Det beror på Jag vet, det är inte det svaret du vill läsa men så här är det: Du betalar för ett startpaket för att få ansöka till Naturens Bästa. I startpaketet ingår mallar för bland annat resmålsanalys, miljöplan mm samt handledningar till att arbeta med kriteriedokumentet. Avgiften för startpaketet återbetalas ej, även om du inte skulle gå vidare med att lämna in en ansökan. Nedanstående exempel förutsätter medlemskap i Ekoturismföreningen (se steg 1). Avgiftens storlek utgår från vilken omsättning du har av din turistverksamhet. Skulle du inte bli godkänd så är detta den kostnad som du haft. Nettoomsättning per år Startpaket Baskurs och företagsbesök Totalt Du sparar just nu < kr 0 kr (ord pris 2500 kr) 1000 kr 2500 kr kr 0 kr (ord pris 3000 kr) 1500 kr 3000 kr kr 0 kr (ord pris 3500 kr) 2000 kr 3500 kr kr 0 kr (ord pris 4000 kr) 2500 kr 4000 kr kr 0 kr (ord pris 4500 kr) 3000 kr 4500 kr kr 0 kr (ord pris 5000 kr) 3500 kr 5000 kr kr 0 kr (ord pris 5500 kr) 4000 kr 5500 kr > kr 0 kr (ord pris 6000 kr) 4500 kr 6000 kr Blir du godkänd så betalar företaget en årlig märkningsavgift (klicka på länk) beroende på omsättning. De minsta företagen betalar från 4000 kr/år och de med mest omsättning betalar som mest kr/år. Rådgivning inom Swedish Lapland Lennart Pittja arbetar deltid under resten av 2016 som rådgivare och coach för att hjälpa företagen. Kontaktuppgifter: lennart@swedishlapland.com och/eller telefon Nature s Best workshop i Gällivare den 20 oktober och/eller 24 november I Gällivare kommer det att finnas möjlighet att få rådgivning från Lennart i arbetet med er egen ansökan. Vi tittar på mallarna till resmålsanalys, miljöplan osv. Datum: 20 oktober och/eller 24 november på Dundret mellan Innan du kommer till NB workshop i Gällivare så gör steg 1 3 ovan. Anmäl om du vill komma till Lennart så att vi kan planera med måltider etc. Ta med din egen dator för att kunna skriva på din egen ansökan. Workshop och rådgivning är kostnadsfri under hösten 2016 men du får stå för dina egna resekostnader. Lycka till med arbetet! Lennart Pittja lennart@swedishlapland.com Tel:

1. Logga in. 2. Loggat in

1. Logga in. 2. Loggat in 1. Logga in Samtliga registrerade föreningar hos SVBF finns tillgängliga i systemet. Varje förening har ett lösenord och därmed rättighet att logga in som sin förening. Det är upp till varje förening att

Läs mer

Välkomna till utomhussäsongen 2018

Välkomna till utomhussäsongen 2018 Välkomna till utomhussäsongen 2018 Information till föräldrar med barn/ungdomar i Högbo GIF. Vi hälsar nya och gamla friidrottare välkomna till utomhussäsongen 2018. På det här bladet har vi sammanställt

Läs mer

Guide för ebas.svea.org

Guide för ebas.svea.org Guide för ebas.svea.org I den här guiden kan ni läsa hur ni gör för att rapportera in medlemskap i Sveriges elevråd - SVEA via ebas.svea.org. Om ni behöver mer hjälp efter att ha gått igenom guiden är

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Ekoturism i praktiken Journalnummer: 602-11389-08, 2009-1466 Kontaktperson,

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT PROFESSIONELLT & PERSONLIGT ETT UTBYTE FÖR ATT GAGNA, INSPIRERA & FÖRKOVRA DEN SMÅSKALIGA TURISMEN ETT SAMARBETEMELLAN LEADER MITTSKÅNE & LEADER ÅLAND INNEHÅLL PROFESSIONELLT & PERSONLIGT... 1 Projektidé...

Läs mer

Handledning Time Care Pool inkl. intresseanmälan

Handledning Time Care Pool inkl. intresseanmälan Handledning Time Care Pool inkl. intresseanmälan Starta webläsaren (samtliga webläsare fungerar, även på mobila enheter) Skriv i adressfältet tp.molndal.se (OBS! Inget www.) Skriv in användarnamn och lösenord.

Läs mer

MEDLEMSANSÖKAN SVERIGES UNGDOMSRÅD

MEDLEMSANSÖKAN SVERIGES UNGDOMSRÅD MEDLEMSANSÖKAN SVERIGES UNGDOMSRÅD LÄS DETTA INNAN NI BÖRJAR FYLLA I ANSÖKAN HUR NI FYLLER I ANSÖKAN Läs den korta texten innan varje ruta. Den förklarar varför vi behöver de uppgifter som ni fyller i.

Läs mer

Guide för ebas.svea.org

Guide för ebas.svea.org Guide för ebas.svea.org Här är en guide för hur ni registerar ert medlemskap på ebas.svea.org. Innan ni går igenom den här guiden ska ni ha varit i kontakt med Sveriges elevråd - SVEAs kansli och fått

Läs mer

Instruktioner och tips för ansökan till Naturens Bästa

Instruktioner och tips för ansökan till Naturens Bästa Instruktioner och tips för ansökan till Naturens Bästa Vårt startpaket Det här Startpaketet består av sex delar; 1. Kriteriedokumentet för Naturens Bästa 2006-2010. Det grunddokument som styr kvalitetsmärkningen

Läs mer

MoKS Portal. http://portal.moks.se STARTSIDA

MoKS Portal. http://portal.moks.se STARTSIDA MoKS Portal http://portal.moks.se I vår föreningsportal kan du som medlem enkelt rapportera in föreningens medlems- och arrangemangsstatistik, föreningsuppgifter, verksamhetsberättelse, årsmöteshandlingar,

Läs mer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer Skapa aktivitet för nätverksmotorer För att skapa en aktivitet behöver du vara inloggad på nätverkets hemsida. När du skapar en aktivitet måste du som motor ansöka om att få visa den i gemensamma På Gångkalendern

Läs mer

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010

Du - ett varumärke. Bygg ditt personliga varumärke och stärk ditt professionella rykte. Umeå 17-18 mars 2010 Du - ett varumärke Umeå 17-18 mars 2010 Curomed Utbildning, Håkmark 213, 905 91 UMEÅ, tel 090-38375, fax 090-38331 e-post info@curomed.se, www.curomed.se 1 DU ETT VARUMÄRKE Du - Ett Varumärke Ditt personliga

Läs mer

Manual Utbildningsmodulen

Manual Utbildningsmodulen Manual Utbildningsmodulen för Svenska Bouleförbundets distrikt www.svenskboule.se Logga in (låset högst upp till höger på sidan). Använd dina inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) För att få

Läs mer

MEDLEMSANSÖKAN SVERIGES UNGDOMSRÅD

MEDLEMSANSÖKAN SVERIGES UNGDOMSRÅD MEDLEMSANSÖKAN SVERIGES UNGDOMSRÅD LÄS DETTA INNAN NI BÖRJAR FYLLA I ANSÖKAN! HUR NI FYLLER I ANSÖKAN Läs den korta texten innan varje ruta. Den förklarar varför vi behöver de uppgifter som ni fyller i.

Läs mer

Handledning Time Care Pool

Handledning Time Care Pool Handledning Time Care Pool Starta webläsaren (samtliga webläsare fungerar, även på mobila enheter) Skriv i adressfältet tp.molndal.se (OBS! Inget www.) Skriv in användarnamn och lösenord. Användarnamnet

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Citylabs utbildningar

Citylabs utbildningar Citylabs utbildningar VAD ÄR CITYLAB? Citylab är ett svenskt certifieringssystem för hållbar stadsutveckling skapat Sweden Green Building Council (SGBC) och dess medlemmar. Utgångspunkten för Citylab är

Läs mer

Snabbadress till all vår information:

Snabbadress till all vår information: E-TJÄNSTER Under den här fliken hittar du vägen till din ansökan/anmälan och checklistor på vad som måste skickas in. Här fi nns en beskrivning av hur du startar dina e-tjänster och hur du sedan kan ansöka

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning

Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning Till samtliga fastighetsägare i Olsnäs Olsnäs Vatten & Avlopp Sista chansen till en bred gemensam lösning Bakgrund och status Du har i dagarna mottagit ett brev från Leksands Kommun avseende Vatten- och

Läs mer

Stockholms Innebandyförbund Direktiv för Grön nivå 7-9 år års utgåva Gäller från 1 juli 2016

Stockholms Innebandyförbund Direktiv för Grön nivå 7-9 år års utgåva Gäller från 1 juli 2016 Stockholms Innebandyförbund Direktiv för Grön nivå 7-9 år 2016 års utgåva Gäller från 1 juli 2016 Direktiv 2016/2017 Grön nivå 7-9 år Klasser/indelning Knatteligan spelas i klasserna Flickor/Pojkar -08

Läs mer

Visita en del av en växande framtidsbransch

Visita en del av en växande framtidsbransch Bli medlem Visita en del av en växande framtidsbransch FÖR DIG SOM VERKAR INOM BESÖKSNÄRINGEN HAR Visita jobbat i över hundra år. Vi har sedan starten arbetat för branschens utveckling och för att våra

Läs mer

STOCKHOLM TROPHY 2015 1

STOCKHOLM TROPHY 2015 1 STOCKHOLM TROPHY 2015 1 STOCKHOLM TROPHY Härmed inbjuds alla klubbar tillhörande Svenska Taekwondo Förbundet att delta i Stockholm Trophy 2015. S1 Taekwondo IF står som arrangör och givetvis är målet att

Läs mer

MÖTESGUIDE FÖR UF-FÖRETAG OCH RÅDGIVARE

MÖTESGUIDE FÖR UF-FÖRETAG OCH RÅDGIVARE MÖTESGUIDE FÖR UF-FÖRETAG OCH RÅDGIVARE Hej! Vad roligt att ni som UF-företag och rådgivare ska samarbeta under ett UF-år. Ni har en mycket spännande tid framför er. Syftet med den här mötesguiden är att

Läs mer

Information om projektstöd, sommarlovsverksamhet, integration och mångfald

Information om projektstöd, sommarlovsverksamhet, integration och mångfald Information om projektstöd, sommarlovsverksamhet, integration och mångfald Under året kommer Kultur och fritid att ge några olika projektstöd till föreningar, organisationer, studieförbund etc, för integration

Läs mer

ARRANGEMANGS- GUIDE. Er väg till ett bättre arrangemang

ARRANGEMANGS- GUIDE. Er väg till ett bättre arrangemang ARRANGEMANGS- GUIDE Er väg till ett bättre arrangemang Uppdaterad mars 2017 INNAN ARRANGEMANGET Första mötet träffas ni som har ansvaret för arrangemanget. Sammankallande är den som har huvudansvaret.

Läs mer

Ansökan om medlemskap! Bredare nätverk och samhörighet med kollegor - över stora delar av landet

Ansökan om medlemskap! Bredare nätverk och samhörighet med kollegor - över stora delar av landet Nu har du som byggnadsvårdsföretagare i Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Halland och Blekinge möjlighet att direktansluta som enskilt företag till branschföreningen Byggnadsvårdsföretagen - BVF! Byggnadsvårdsföretagen

Läs mer

Ekoturismföreningens verksamhetsplan 2008

Ekoturismföreningens verksamhetsplan 2008 Ekoturismföreningens verksamhetsplan 2008 2008 ska Svenska Ekoturismföreningen och Naturens Bästa: Göra begreppet ekoturism allmänt känt i Sverige Tydligt och enkelt för allmänheten tala om vad ekoturism

Läs mer

Handledning Time Care Pool - Direktbokning

Handledning Time Care Pool - Direktbokning Handledning Time Care Pool - Direktbokning Starta webläsaren (samtliga webläsare fungerar, även på mobila enheter) Skriv i adressfältet tp.molndal.se (OBS! Inget www.) Skriv in användarnamn och lösenord.

Läs mer

ANSÖKNINGAR OCH ANMÄLNINGAR

ANSÖKNINGAR OCH ANMÄLNINGAR ANSÖKNINGAR OCH ANMÄLNINGAR För de flesta ändringar som du vill göra på din restaurang behöver du göra en ansökan eller anmälan. Är du osäker så ring eller e-posta din fråga. Under den här fliken får du

Läs mer

Ledarskap - ta nästa steg

Ledarskap - ta nästa steg 2014-12-09 15/31 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Ledarskap - ta nästa steg BAKGRUND/ SYFTE Utbildningen riktar sig till dig som

Läs mer

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Kom igång med kriterierna för utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Förskolan 1 5 år Efter ett gemensamt beslut om att arbeta för utmärkelsen gör ni en intresseanmälan via Internet: http://www.skolutveckling.se/utvecklingsteman/hallbarutveckling/utmarkelsen/

Läs mer

1 Carina Svensson öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

1 Carina Svensson öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Protokoll för styrelsemöte i Svenska Drillförbundet 2010-04-20 kl.20.00 22.00 Närvarande: Carina Svensson Ulla Levin Hanna Candell Håkan Olin Jasmine Bendrén Heléne Larsson Cecilia Wardström-Larsen Emma

Läs mer

Handledning för ansökan om feriejobb.

Handledning för ansökan om feriejobb. Handledning för ansökan om feriejobb www.feriebas.se/boden Innan du börjar din ansökan om feriejobb är det några saker du behöver ha koll på: Har du en mailadress som du kollar regelbundet? Du kommer att

Läs mer

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan

vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan Hur funkar det? En lathund för arrangörer under Kulturveckan 2015 i Vänersborg vanersborg.se/kulturveckan facebook.se/kulturveckan OM KULTURVECKAN Uppdraget Kulturveckan i Vänersborg arrangerades första

Läs mer

Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också.

Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också. Östergötland är fantastiskt. Vi som bor här vet det redan. Nu ska vi låta alla andra upptäcka det också. Marknadsföring av ditt utbud genom Visit Östergötland. Visit Östergötland är en del av Region Östergötland

Läs mer

Årsredovisning. Svenska Ekoturismföreningen

Årsredovisning. Svenska Ekoturismföreningen (7) Årsredovisning Styrelsen för får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 207-0-0-207-2-3 Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i heltal kr (sek).

Läs mer

Ansökan om kulturbidrag

Ansökan om kulturbidrag Ansökan om kulturbidrag 217-11-8 Föreningens uppgifter Föreningens namn Tyresö Teaterförening Adress Granängsrigen 26 Dina uppgifter/kontaktperson Organisationsnummer 8124 8429 Postnummer 13544 Webbadress

Läs mer

Vägledningsdokument för verksamhetsplan

Vägledningsdokument för verksamhetsplan 1 (5) Avdelningen för Enheten för lokal och Främjande regional samverkan Margurite Karlsson 016-544 2071 margurite.karlsson@energimyndigheten.se Vägledningsdokument för verksamhetsplan Energimyndigheten

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

TIMEATTACKNU.SE 2018 ANMÄLAN:

TIMEATTACKNU.SE 2018 ANMÄLAN: TIMEATTACKNU.SE 2018 ANMÄLAN: Efter tre år med 100+ anmälda tävlande och ha erövrat Sverige som det snabbast växande varumärket i sociala medier inom bilsport: Nu laddar vi för nästa säsong av Time Attack

Läs mer

Manual för Bilsport Online Version 2.0

Manual för Bilsport Online Version 2.0 Manual för Bilsport Online Version 2.0 1 Efter att man loggat in på Bilsport Online via www.sbf.se presenteras man med följande sida. Mina uppgifter, Mina tävlingar, Mina meriter och Mina licenser motsvarar

Läs mer

Slutrapport. Hållbar besöksnäring - utveckling av kvalitets- och hållbarhetssystem. Mål och resultat

Slutrapport. Hållbar besöksnäring - utveckling av kvalitets- och hållbarhetssystem. Mål och resultat Slutrapport Hållbar besöksnäring - utveckling av kvalitets- och hållbarhetssystem Projektet Hållbar besöksnäring är en satsning initierad av Västsvenska Turistrådet tillsammans med Tillväxtverket. Målsättningen

Läs mer

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Sammanfattning Kristianstad Vattenrike är en viktig besöksanledning i nordöstra Skåne och mycket har gjorts när det gäller att tillgängliggöra,

Läs mer

Sverige - Norden - Världen. Företagskategorisering för ökad exportmognad. Västsvenska Turistrådet

Sverige - Norden - Världen. Företagskategorisering för ökad exportmognad. Västsvenska Turistrådet Sverige - Norden - Världen Företagskategorisering för ökad exportmognad Västsvenska Turistrådet Sverige Norden Världen Västsvenska Turistrådet (VT) arbetar, sedan 1999, med affärsutveckling och marknadsföring

Läs mer

Leader Polaris Fisketurism

Leader Polaris Fisketurism Leader Polaris Fisketurism Maj 2010 December 2012 Kalle Bergdahl - projektledare Spänningar inom fisketurism Entreprenörer Fisketurism i Leader Polaris Analys av nuläget Gällivare 18 mars 2010 Styrkor

Läs mer

Sammanfattande dokument

Sammanfattande dokument Sammanfattande dokument EEFs auktorisation för företag som säljer energieffektivisering Nov 2017 Innehållsförteckning 1. Syfte 3 2. Innehåll i auktorisationen 3 2.1. Uppförandekod 3 2.2. Redovisning av

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

regionvastmanland.se

regionvastmanland.se Med målsättningen att bli tätast i landet genom att få den enskilda aktören att ta initiativet över sin kommunikation i digitala kanaler. Turismfunktionen i Region Västmanland Region Västmanland ansvarar

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2015-03-18 Presentera företaget på eventwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på eventwebben. Många av dina kunder

Läs mer

Mycket att vinna på upphandling av bilpool

Mycket att vinna på upphandling av bilpool Mycket att vinna på upphandling av bilpool Fredrik Norefjäll, Ecoplan Fredric Norefjäll inledde med att erkänna att han har bil, att han gillar att köra bil och att han ibland kör bil i onödan. Fredric

Läs mer

Välkomna att ansöka om. Konsultcheckar. för innovativa bioenergisatsningar

Välkomna att ansöka om. Konsultcheckar. för innovativa bioenergisatsningar EU Horizon 2020 no. 646457 01/04 2015-31/03 2018 www.securechain.eu Välkomna att ansöka om Konsultcheckar för innovativa bioenergisatsningar Ditt företag är välkommen med ansökan för att i konkurrens med

Läs mer

E-tjänsten för förskola, fritidshem och skola

E-tjänsten för förskola, fritidshem och skola 2019-05-24 E-tjänsten för förskola, fritidshem och skola Den här manualen visar hur du använder e-tjänsten för förskola, fritidshem och skola. Manualen beskriver hur du gör för att lämna schema, ändra

Läs mer

Investeringsfonden Ansökan

Investeringsfonden Ansökan Naturskyddsföreningen Bra Miljöval Investeringsfonden Ansökan Denna handling är tillsammans med bilagor en ansökan om medel ur Investeringsfonden. Ansökan med bilagor skickas till: Naturskyddsföreningen

Läs mer

Skall publiceras på arrangörens & Skånes simförbunds hemsida samt mailas ut till distriktets klubbar senast fyra veckor före första tävlingsdag.

Skall publiceras på arrangörens & Skånes simförbunds hemsida samt mailas ut till distriktets klubbar senast fyra veckor före första tävlingsdag. Generella och övergripande regler som gäller för samtliga tävlingar där Skånes simförbund är arrangör. För ytterligare & mer specifika regler avseende respektive tävling, se tävlingen var för sig längre

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2013-11-18 Presentera företaget på mässwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på mässwebben. Många av dina kunder använder

Läs mer

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page:

ABB AB Instruction. Prepared: Prepared date: Approved: Approved date: Lang: Revision Page: COFI/SASLS Lars Andersson 2010-10-13 Andersson Lars V 2011-12-07 sv A 1 (15) Godkänd ABBs Leverantörsfakturaportal - Handledning Användare Giltighetsområde Denna instruktion gäller för samtliga leverantörer

Läs mer

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Digital naturguide till Lund

Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Digital naturguide till Lund BESLUT 1(5) Vår referens Miljöavdelningen Magnus Berglund 040-25 24 72 Lunds kommun Park- och naturkontoret 222 37 Lund Beslut om statligt bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Digital naturguide till

Läs mer

Efos i Easy. Handledning i hanteringen av Självdeklarationer för Efos

Efos i Easy. Handledning i hanteringen av Självdeklarationer för Efos Efos i Easy Handledning i hanteringen av Självdeklarationer för Efos Dokumentets syfte Detta dokument beskriver hur du som Ansvarig utgivare jobbar med Självdeklarationer i Easy för Efos. Förutsättningar

Läs mer

Det här är några av de förmågor som eleverna tränar på under ett UF-år. Viktiga förmågor för ett framtida arbetsliv.

Det här är några av de förmågor som eleverna tränar på under ett UF-år. Viktiga förmågor för ett framtida arbetsliv. 1 Det här är några av de förmågor som eleverna tränar på under ett UF-år. Viktiga förmågor för ett framtida arbetsliv. Men också förmågor som är svåra att hantera för en elev med någon form av funktionsvariationer.

Läs mer

Manual Version För registrering av aktiviteter på

Manual Version För registrering av aktiviteter på Manual Version 2013-01-23 För registrering av aktiviteter på www.postenfritid.se 1. Gå in på adressen http://info.citybreak.com och logga in med era användningsuppgifter* 2. Klicka på Skapa ny produkt,

Läs mer

Följande beskrivning visar hur du går till väga för att anmäla dig till en tävling som är upplagd i tävlingskalendern.

Följande beskrivning visar hur du går till väga för att anmäla dig till en tävling som är upplagd i tävlingskalendern. Anmälan till skidtävling via skidförbundets tävlingskalender. Följande beskrivning visar hur du går till väga för att anmäla dig till en tävling som är upplagd i tävlingskalendern. Det är upp till var

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2013

Facklig utbildning. Kursprogram 2013 Facklig utbildning Kursprogram 2013 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Projektplan/bidragsansökan

Projektplan/bidragsansökan Kultur- och fritidsnämnden Datum Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna Sara Norman, 016-710 77 83 1 (7) Projektplan/bidragsansökan Jag som är ansvarig för projektet heter:.. Mina kontaktuppgifter

Läs mer

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg!

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Du som själv har antikroppar eller om ditt barn har det är hjärtligt välkommen till denna träff/kurs. Detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

Facklig utbildning. Kursprogram 2011

Facklig utbildning. Kursprogram 2011 Facklig utbildning Kursprogram 2011 CENTRALA BAS- OCH FORTSÄTTNINGSKURSER De centralt anordnade fackliga kurserna och temadagarna kommer att genomföras i Stockholm i Läkarförbundets egen konferenslokal

Läs mer

Intresseanmälan God Man eller Förvaltare

Intresseanmälan God Man eller Förvaltare Intresseanmälan God Man eller Förvaltare * Obligatoriska fält 1 Typ av anmälan 1.1 Vad avser Din intresseanmälan?* Ett specifikt ärende Ensamkommande barn Vuxna som p.g.a sjukdom, psykisk störning, försvagat

Läs mer

SVEMO TA - ÖVERGÅNGAR

SVEMO TA - ÖVERGÅNGAR 2016 Accessdata AB Storgatan 5 614 30 Söderköping Tel. 011-13 22 00 www.accessdata.se Reviderad: 2016-06-03 Innehållsförteckning Såhär ser processen ut... 2 Förare: Begär övergång... 3 Klubbadministratör:

Läs mer

Investera i Dig själv & våga förändra!

Investera i Dig själv & våga förändra! Investera i Dig själv & våga förändra! Bli en av oss på Milook 1 Är Du redo att prova på något nytt, få in flärd och glamour i Din vardag? Som återförsäljare/stylist väntar spännande utmaningar och personlig

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE

INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE Oskarshamn och Mönsterås 19-20 oktober 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för studie- och yrkesvägledare Skogsindustrierna och Södra arrangerar

Läs mer

Lägga in tillgänglighet

Lägga in tillgänglighet LATHUND Timecare Pool med intresseanmälan 2016-06-02 Skriv i adressfältet Starta Internet explorer tp.molndal.se OBS! Inget www Skriv in användarnamn och lösenord Lösenordet=TimePool första inloggningstillfället

Läs mer

Billogram för EFFEKTIVARE KUND- KOMMUNIKATION

Billogram för EFFEKTIVARE KUND- KOMMUNIKATION Billogram för EFFEKTIVARE KUND- KOMMUNIKATION Egentligen låter det ju ologiskt, en faktureringstjänst som pratar om kundkommunikation och kundrelationer. Men vi ska förklara i den här guiden. Därefter

Läs mer

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff.

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff. 1 (9) ANSÖKAN ID06 KONTO För att kunna logga in och beställa ID06-kort måste ni först ansöka om ett ID06 konto hos Areff. Därefter kan ni börja beställa kort med det ID06 konto som ni har registrerat.

Läs mer

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Sida 2 av 21 Innehåll Inledning 3 Välkommen till Kompetenskoll 4 Logga in - Byt lösenord Godkänn lagring av uppgifter och cookies 4 Del 1: Överblick

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär på egen skola angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU

Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär på egen skola angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kompletterande pedagogisk utbildning Omdömesformulär på egen skola angående studenternas tillämpade didaktiska och sociala lärarförmågor under VFU Kursens namn och kurskod: Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang

Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang Här sammanställs frågor och svar som inkommit till styrelsen på ett eller annat sätt gällande förslaget om

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Extra krafter. för dig som tänker starta eller driver eget. i 3 månader. Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen.

Extra krafter. för dig som tänker starta eller driver eget. i 3 månader. Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen. Ev a-kasseavgift och premie för tilläggsförsäkring tillkommer. Läs mer på unionen.se/egenforetagare i 3 månader Värde 1125 kr exkl moms. Gäller inte om du redan är medlem i Unionen. Dessutom ca resten

Läs mer

Friluftsliv och naturturism i skyddad natur. Tips, råd och regler för organiserad verksamhet

Friluftsliv och naturturism i skyddad natur. Tips, råd och regler för organiserad verksamhet Friluftsliv och naturturism i skyddad natur Tips, råd och regler för organiserad verksamhet Naturpärlor för fler med friluftsliv och naturturism Naturturismföretag, ideella organisationer och skolor erbjuder

Läs mer

Anmälan i FRIDA. Innan du börjar.

Anmälan i FRIDA. Innan du börjar. Anmälan i FRIDA Innan du börjar. För att kunna anmälas till en tävling i FRIDA måste man finnas med i medlemsregistret i IdrottOnline. Om du inte finns med eller några av era adepter som ni ska anmäla

Läs mer

Världen väntar MINOR FIELD STUDIES. - En möjlighet att skriva uppsats utomlands. International Office (B311)

Världen väntar MINOR FIELD STUDIES. - En möjlighet att skriva uppsats utomlands. International Office (B311) Världen väntar MINOR FIELD STUDIES - En möjlighet att skriva uppsats utomlands International Office (B311) Internationella koordinatorer MFS-handläggare Sofia Tsivos sofia.tsivos@hb.se 033 435 42 41 Therese

Läs mer

Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn

Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn september 2015 Innehållsförteckning Att administrera en utbildning som har stöd i form av endast tillsyn... 3 En utbildning från start till slut...

Läs mer

Specsavers Recruitment Services (SRS)

Specsavers Recruitment Services (SRS) Specsavers Recruitment Services (SRS) SRS är Specsavers interna rekryteringsteam, som arbetar uteslutande med att attrahera och rekrytera kompetent optikpersonal till våra nordiska butiker. Vårt mål är

Läs mer

Haurida-Vireda Framtidsfiber Svarstalong, Tjänster i Nätet

Haurida-Vireda Framtidsfiber Svarstalong, Tjänster i Nätet Haurida-Vireda Framtidsfiber Svarstalong, Tjänster i Nätet Nu är det dags för dig som medlem att välja vilken typ av tjänst som du önskar ha via ditt fiber. Du ska nu välja 1 av de 3 olika alternativen

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

SKL 7 mars Swedish Welcome - en bättre gästupplevelse och en hållbar utveckling

SKL 7 mars Swedish Welcome - en bättre gästupplevelse och en hållbar utveckling SKL 7 mars 2019 Swedish Welcome - en bättre gästupplevelse och en hållbar utveckling Angelika Wernersson Auktoriserad Swedish Welcome-rådgivare Vad är Swedish Welcome? Vilka kan delta? Boendeanläggningar

Läs mer

STOCKHOLM TROPHY

STOCKHOLM TROPHY STOCKHOLM TROPHY 2014 1 STOCKHOLM TROPHY Härmed inbjuds alla klubbar tillhörande Svenska Taekwondo Förbundet att delta i Stockholm Trophy 2014. S1 Taekwondo IF står som arrangör och självklart är målet

Läs mer

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd 1 Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd I e-tjänsten Ekonomiskt bistånd kan du på ett enkelt och säkert sätt söka ekonomiskt bistånd. Du kan också följa ditt ärende när du vill och kontakta

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) Ändringsanmälan 817 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Aktiebolag 1 (8) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i original. Skicka till:

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation

Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Ansök till förskola och familjedaghem med Mobilt BankID eller e-legitimation Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst.

Läs mer