Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 augusti 2013 kl. 8:15 Plats Magistern. Omfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 augusti 2013 kl. 8:15 Plats Magistern. Omfattning"

Transkript

1 Servicenämnden Tid Onsdagen den 28 augusti 2013 kl. 8:15 Plats Magistern Omfattning ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Peter Olofsson (S) Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Anders Gustafsson (V) Birger Jägtoft (M) Staffan Ljungar (C) Anna-Britt Wejdsten (FP) Kifah Quasem Mohammad (V) Bengt Sundström (FP) Magnus Jernetz Gustavsson (M) Ersättare Magnus Jernetz Gustavsson (M) Bengt Sundström (FP) Övriga Annette Andersson, förvaltningschef Yvonne Norman, enhetschef Christina Karlberg, enhetschef Robert Carlsson, avdelningschef Gert Friberg, räddningschef Kenth Gustafsson, avdelningschef Per-Gunnar Fransson, upphandlingschef Johan Råberg, avdelningschef Tomas Lexinger, avdelningschef Gunilla Svensson, avdelningschef Magnus Gustafsson, entreprenadingenjör Karin Nilsdotter, strateg Anslaget på kommunens anslagstavla den 10 september 2013

2 2 (14) Sekreterare Anna Sandstedt Justeras Dzenita Abaza ordförande Staffan Ljungar

3 3 (14) 100 Fastställande av föredragningslista och val av protokollsjusterare Servicenämnden beslutar att ändra föredragningslistan enligt följande: - Ärende nr 14 Organisationsförändring Brandkåren till kommunledningskontoret flyttas och tas upp som ärenden nr Nytt ärende Övriga frågor tas upp som ärende nr 17. Servicenämnden utser Staffan Ljungar att tillsammans med ordföranden justera protokollet. 101 Larmcentral Kalmar kommun SFN 2012/0227 Serviceförvaltningens skrivelse inkl bilaga s och ledningsstödsanalys Åtgärdsförslag RC Kalmar samt ritningsbilaga Bakgrund Brandkåren har under åren fått ett flertal uppdrag och kompletterande uppdrag att vid den nya huvudbrandstationen inrätta en larmcentral för Kalmar kommun samt som driftansvarig ett inre befäl. Vid projekteringen av ny brandstation har hänsyn tagits till att det med hjälp av standardtekniken på brandstationen skall gå att samutnyttja denna för att också kunna bedriva en larmcentralsverksamhet. Servicenämnden beslutar, efter att Brandkåren har utrett den kommunala alarmeringsfrågan grundligt och lagt slutförslag i frågan, att: 1. Brandkåren får i uppdrag att starta förberedelserna för ett upprättande av en larmcentral och inre befäl med operativ start Ett nära samarbete etableras med den nya Alarmeringsmyndigheten (alt. SOS Alarm AB). 3. Sju nya tjänster som larmoperatör inrättas med anställning fr.o.m Två nya tjänster som inre befäl inrättas fr.o.m Att kommunala nyttjare ansluts fr.o.m. driftstart av centralen och att dessa erlägger en avgift i paritet med då aktuell kostnad för tillhandahållen tjänst hos annan. 6. Brandkåren får i uppdrag att svara för drift och ledning av centralen.

4 4 (14) 7. Brandkåren fr.o.m beviljas medel enligt denna skrivelse, d.v.s kr såsom engångsbidrag samt som driftbidrag kr fr.o.m (från år 2017 totalt kr). 102 Remissvar plansamråd Ölandshamnen Information Gert Friberg informerade om det remissvar Brandkåren lämnat angående Ölandshamnen. Yttrandet avser enbart synpunkter på förändrad riskbild och säkerhet samt Brandkårens förmåga. Brandkåren yttrar sig inte över lämpligheten av plangenomförandet. Riskanalysen som är gjord och den allmänna genomgången av risker är bra utförd. Brandkårens yttrande behandlar trafikproblematiken, VMA (viktigt meddelande till allmänheten) tyfoner, skyltning farligt gods, räddningsväg, brunnar, åtkomlighet, brandkårens förmåga och sannolikheten för svår olycka. 103 Nytt avtal om sotning och brandskyddskontroll SFN 2013/0683 Serviceförvaltningens skrivelse Bakgrund Kommunerna i Sverige har via Lagen om skydd mot olyckor ett ansvar beträffande sotning och brandskyddskontroll i byggnader och anläggningar. Denna verksamhet kan utföras i egen regi eller genom ett entreprenadförfarande. För närvarande har Kalmar Sotning och Ventilation detta uppdrag från Kalmar kommun. Brandkåren gör årligen två tillsynsbesök hos entreprenören. Dessa tillsyner har haft ett fullgott resultat och Brandkåren bedömer att verksamheten bedrivs enligt gällande lagstiftning och avtalet med kommunen. För denna typ av verksamhet som sotning och brandskyddskontroll utgör finns det heller inte krav på upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Detta på grund av att verksamheten är en s.k. tjänstekoncession.

5 5 (14) Servicenämnden beslutar att ge räddningschefen i uppdrag att förhandla fram ett nytt avtal med Kalmar Sotning och Ventilation att gälla för en treårsperiod från och med Budgetuppföljning efter juli SFN 2013/0684 Serviceförvaltningens skrivelse inkl bilagor Information Yvonne Norman gick igenom de viktigaste händelserna i budget efter juli. Ingen ändring i prognosen sedan tidigare genomgång i nämnden. Ändrade budgetsiffror för kost skola, elevmätningar i våras har medfört ökad ram 460 tkr på grund av ökat antal elever. Budget rörande kost omsorg är fortfarande inte löst mot omsorgen. Investeringsbudgeten, utfall tom 26 aug 155,5 mnkr inköpt vindkraftverk 26,6 mnkr. Sjukfrånvaron har gått ned något, till 5,43 %. Inga direkta förändringar vad gäller långtidssjukskrivna. Budgetprocessen 2014 är framflyttad men förvaltningen har påbörjat sitt budgetarbete. 105 Remissvar Klimat- och energiprogrammet SFN 2013/0711 Serviceförvaltningens skrivelse Klimat- och energiprogram för ett fossilbränslefritt Kalmar, remiss Bakgrund Klimat- och energiprogrammet ligger ute på remiss och eventuella synpunkter ska inlämnas till Karin Nilsdotter senast den 30 augusti.

6 6 (14) Programmets huvudsyfte är att ange vägen till att nå målet om fossilbränslefri kommun Överläggning Under överläggning framkom följande synpunkter: Från Patricia Vildanfors (MP): Äntligen! Tack, för att vi får ett uppföljningsinstrument för klimatmålen. Det är anmärkningsvärt att utsläppen från transporter i kommunen ökar (s. 5) och vi välkomnar en transportstrategi. Det finns några punkter som med fördel skulle behöva tillföras dokumentet. Servicenämnden har varit en delaktig part i LED-projektet som bedrivits i kommunen och det bör stå med under avsnittet energi. När hållbara transporter behandlas (s.9) finns inget uttalande om sjöfarten. Detta transportslag kommer att ha stor betydelse för att nå en högre andel hållbara transporter och bättre klara framtida utmaningar. På s.10 belyses att ekonomiska fördelar ska lyftas fram för att få fler att ändra sitt beteende. Här måste också hälsofördelarna lyftas fram. All miljöpåverkan har en direkt påverkan på människors hälsa, positiv som negativ. Under rubriken "Detta behöver vi göra" (s.11) skulle vi kunna tillföra något som vi har lyft i presidiet, nämligen tanken om att anordna en miljödag dit allmänheten bjuds in för att bli delaktig i kommunens miljöarbete. Så har region Gotland gjort med framgång hos sin befolkning. Vad gäller de nätverk som tas upp där vi engagerar oss, kan vi lägga till "Miljöresurs Linné". I övrigt ser nämnden framemot att detta blir ett tongivande dokument i kommunens budget- och uppföljningsarbete. Från Anna-Britt Wejdsten (FP): 1) Under "Hållbara transporter" sid 9 Kalmar kommuns påverkansmöjligheter får inte begränsas på grund av ny huvudman för KLT, tvärtom bör den accentueras för att möjliggöra att fler invånare ges möjlighet att använda kollektivt transportmedel. Att 80 % av utsläppen sker från resor till och från arbetet är för högt. En bättre anpassning av passagerarnas behov måste ske för att möjliggöra minskning av utsläpp." 2) Under "Beteendepåverkan..." sid 10 i stycket Kommunen som organisation... byggande av nytt fjärrvärmeverk. Hur kommer detta att förse andra stadsdelar av fjärrvärme (bör nämnas)? Eller bör detta in på sid 8 under Hållbar energiproduktion... Det här vill Kalmar kommun 3:e raden. Här tänker jag till exempel på eventuell utbyggnad av fjärrvärmen i Lindsdal (?). Servicenämnden beslutar att ställa sig bakom ovanstående synpunkter. Servicenämnden har gått igenom det föreslagna klimat- och energiprogrammet för ett fossilbränslefritt Kalmar och har utöver ovanstående synpunkter inget att erinra mot programmet.

7 7 (14) 106 Handlingsplan för ekologisk och närproducerad mat Information Johan Råberg och Per-Gunnar Fransson informerade om framtagen handlingsplan för ekologiska och närproducerade livsmedel. I budget 2013 fick servicenämnden tillsammans med kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att på kort och lång sikt nå målen om andelen ekologiska eller närproducerade livsmedel, samt livsmedel som uppfyller etiska krav. Målet att öka ekologisk och närproducerad mat från 24 % 2011 till 40 % 2012, varav 25 % ekologisk mat, har uppnåtts. Syftet med handlingsplanen är att gradvis uppnå sammanlagt 70 % ekologiska och närproducerade livsmedel i kommunen till år Genom en samlastningscentral i Kalmar underlättas de lokala intressenternas möjligheter att leverera på ett effektivt sätt. Inriktningen är att en samlastningscentral är etablerad senast hösten Upphandling livsmedelsgrossist Information Per-Gunnar Fransson informerade nämnden om genomförd upphandling av grossistsortiment livsmedel. Två anbud inkom och KSAU har beslutat att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen och skriva avtal med Martin & Servera för avtalsperioden t o m med möjlighet till förlängning år.

8 8 (14) 108 Granskning av upphandling och avtal med externa utövare samt tillämpning i praktiken SFN 2013/0100 Serviceförvaltningens skrivelse Bakgrund På servicenämndens sammanträde den 27 mars 2013 redovisades PwC:s revisionsrapport Granskning av upphandling och avtal med externa utövare samt tillämpning i praktiken. Revisionsfrågan för granskningen var hur nämndernas interna kontroll fungerar avseende kontroll av avtal med externa utövare i kommunala angelägenheter med avseende på nämndernas insyn och avtalens ändamålsenlighet. Revisorerna gjorde bedömningen att den interna kontrollen av transporttjänster var tillräcklig och servicenämnden beslutade då att inte vidta några åtgärder med anledning av revisionsrapporten. Sedan mars har inget hänt som påverkar det tagna beslutet. Servicenämnden beslutar att anta denna skrivelse som sin egen och översända den till kommunens revisorer som sitt svar på begäran om hittills vidtagna åtgärder med anledning av revisionsrapporten Granskning av upphandling och avtal med externa utövare samt tillämpning i praktiken. 109 Rapport underhåll av gator och vägar SFN 2013/0685 Serviceförvaltningens skrivelse Bakgrund På uppdrag av revisorerna i Kalmar kommun har PwC genomfört en granskning av underhåll gator och vägar. Följande frågor ansågs särskilt betydelsefulla att få svar på från servicenämnden: Vad tänker servicenämnden göra för att resurser för beläggningsunderhållet blir erforderliga? Vilka åtgärder avser servicenämnden vidta för att vinterbudgeten ska kunna fungera som ett styrinstrument? Vad avser servicenämnden vidta för åtgärder för att skapa en långsiktig planering för kommunens vägnät?

9 9 (14) Kommer servicenämnden att årligen informeras om standarden på gatu- och vägnätet? Förvaltningen saknar förutsättningar att tekniskt och administrativt analysera, bedöma och dokumentera gator och vägars status samt omfattning avseende drift och underhåll. Ett förvaltningssystem behövs för strategisk planering och optimering av drifts- och underhållsåtgärder, att analysera gator och vägars resursbehov utifrån att behålla dess kapitalvärde med minsta möjliga kostnad per år över tiden. Med ett förvaltningssystem säkerställer vi vilka tillgångar vi har att förvalta, vad ingående värde på tillgångarna är, kapitalförstöring, underhållsskulden, vilka underhållsåtgärder som är de optimala, detaljerade- samt summerade kostnader för underhållet, konsekvensen av olika budgetalternativ mm. Till det så blir kunskapen om kommunens tillgångar säkrade vilket betyder att oavsett vem som är ansvarig för drift och underhåll i kommunen så är beslutsunderlaget alltid ajourhållet. Det är en viktig aspekt att ta hänsyn till idag, då de flesta byter arbete oftare än förr. För att tydliggöra och säkerställa underhållsbehovet av gator och vägar över tiden kommer serviceförvaltningen under 2013 att anskaffa ett förvaltningssystem där gator och vägars årligen kan inventeras och statusbedömas och vara en del av det årliga budgetarbetet. Serviceförvaltningen kommer avseende vinterbudget att följa klimat- och kostnadsutvecklingen och årligen omvärdera målbeskrivning, budget och planering. Avvikelser hanteras inom ram. Servicenämnden har ansökt om och beviljats extra medel till beläggningsåtgärder. togs i kommunfullmäktige Servicenämnden beslutar att anta denna skrivelse som sin egen och översända den till kommunens revisorer som sitt svar på PwC:s frågor om hittills vidtagna åtgärder med anledning av revisionsrapporten Granskning underhåll av gator och vägar. 110 Information från produktionsavdelningen Information Tomas Lexinger informerade nämnden om produktionsavdelningens arbete, främst ett axplock av vad avdelningen gjort under sommarperioden.

10 10 (14) Kalmar har haft flera stora evenemang under sommaren som ställt krav på produktionsavdelningens anställda, utöver de sedvanliga uppgifterna. Roligt men även krävande! Servicenämnden fattar inget beslut med anledning av informationen men vill passa på att rikta ett stort tack till produktionen för det utförda arbetet under sommaren. 111 Organisationsförändring - Brandkåren till kommunledningskontoret SFN 2013/0700 Serviceförvaltningens skrivelse Bakgrund Under våren 2013 har frågan om den fortsatta politiska hemvisten för Brandkåren aktualiserats. Verksamheten vid Brandkåren har breddats på grund av de lagstiftningsrevideringar som gjorts de senaste åren. Från att ha varit en tydlig aktör vid räddningstjänsthändelser och förebyggande brandsyner, har en rad nya kommunövergripande uppgifter tillkommit. Som exempel kan nämnas planering för beredskap vid extraordinära händelser som kan spänna över stora delar av den kommunala verksamheten. Ett större utnyttjande av Brandkårens kompetens vid olika remisshanteringar utom och inom kommunen. Detta medför sammantaget att arbetet inom Brandkåren har fått en mer central placering inom den kommunala organisationen. Genom en överföring till kommunstyrelsen får Brandkåren även en tydligare koppling mot kommunens krisledningsnämnd (KSAU). I nuvarande konstruktion med servicenämnden som ansvarigt politiskt organ finns en jävssituation när tillsyn och tillstånd ska utföras/beviljas där Brandkåren har en redovisningsskyldighet mot såväl servicenämnden som kommunstyrelsen. Detta förhållande är inte optimalt och man kan anta att Brandkårens uppgifter inom skydd och säkerhet kommer att breddas ännu mer. Vid en överföring kommer även ledarskapet på chefsnivå att förtydligas. Då Brandkåren inom sin organisation ansvarar för utförandet av den kommunala skyddsjakten föreslås även att de delarna överförs till kommunstyrelsen. En överföring av Brandkårens verksamhet innebär att servicenämndens reglemente ändras och ansvaret för räddningstjänst och de uppgifter som kommunen har enligt lag eller annan författning inom detta område samt

11 11 (14) kommunens uppgifter enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor, flyttas till kommunstyrelsen. Vidare ändras reglementet så att utförandet av kommunal skyddsjakt överförs från servicenämnden till kommunstyrelsen. 1. Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige beslutar att Brandkårens nämndtillhörighet från och med övergår till kommunstyrelsen. 2. Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ansvaret för utförandet av kommunal skyddsjakt från och med övergår till kommunstyrelsen. 112 Rapport IT-kontinuitetsplaner SFN 2013/0686 Serviceförvaltningens skrivelse Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade att begära in svar till kommunens revisorer om hittills vidtagna åtgärder med anledning av frågor från revisorerna rörande Kalmar kommuns kontinuitetsplaner (daterad ). Där ställdes följande frågor: - Vilka är de större IT-systemen? - Finns det kontinuitetsplaner upprättade för dessa system? - Om det inte finns några kontinuitetsplaner, när kommer sådana att upprättas? Arbetet med att ta fram kontinuitetsplanerna är pågående, dock har arbetet förskjutits p.g.a. manfall och organisationsförändringar, det var också ett större jobb än vad man först trodde. Den största anledningen till det sistnämnda är att det inte finns en samlad bild över systemen i kommunen eftersom varje verksamhet äger sina egna system, vissa varken driftas eller i övrigt hanteras av IT-avdelningen. Detta har medfört ett stort detektivarbete som kommer att gå över i intervjuer med verksamhetsföreträdare och IT-samordnare för att säkerställa listans innehåll så systemägare kan sättas på samtliga system. Sammanställandet av systemlistan kommer att vara slutfört innan årsskiftet Systemägarskapet kommer att fastställas under första kvartalet IT-avdelningen ser i samband med detta över sina interna rutiner för att framtidssäkra informationen och löpande bokföra tillkommande system så att listans aktualitet upprätthålls, man ser också över hur systemhanteringen skall ske i framtiden.

12 12 (14) Servicenämnden beslutar att anta denna skrivelse som sin egen med följande tillägg: IT-avdelningen kommer även att, på uppdrag av kommundirektören, se över hanteringen av systemen i kommunens verksamheter för att utvärdera möjligheten att flytta över ägandeskapet för dessa och leverera systemen som tjänst internt. På det viset skulle säkerställandet av leverans samt kravställande av funktion stärkas ytterligare. Skrivelsen översänds till kommunens revisorer som svar på hittills genomförda åtgärder rörande IT-kontinuitetsplaner. 113 Parfymfria städprodukter Information Johan Råberg informerade nämnden om användningen av oparfymerade rengöringsmedel. Rengöringsmedel används relativt lite (endast till nedbrytning av smutsen) och användningen minskar stadigt. Cirka 6 % av använt kem är oparfymerat. Det är kundens önskemål och behov som styr valet av kemikalier. Skillnaden i kostnaden mellan parfymerat och oparfymerat är liten. 114 Anmälningsärenden Uppräkning av taxa för sotning och brandskyddskontroll, Anställningsbeslut A77-A90 Trafik- och tillståndsärenden Tillfälliga lokala trafikföreskrifter D143-D211 Upplåtelse av allmän platsmark E175-E230 Nyttoparkeringskort K189-K192 Tillsynsärenden under juli 2013 Tillsyn enligt 5 kap 1 och 2 i lag (2003:778) om skydd mot olyckor Tillsyn enligt 5 kap 1 och 2 i lag (2003:778) om skydd mot olyckor samt 21 i lag om brandfarliga och explosiva varor Tillstånd enligt 16 i lag om brandfarliga och explosiva varor

13 13 (14) 115 Kännedomsärenden Presidieprotokoll från Protokollsutdrag från Kommunfullmäktiges sammanträde Revisionsberättelse för räkenskapsåret 2012 samt revisorernas granskning av årsredovisningen Uppdrag att ta fram ett belysningsprogram Utökad investeringsbudget för energitjänsteprojekt Protokollsutdrag från Kommunfullmäktiges sammanträde Ändring i servicenämndens reglemente Taxa för skyddsjakt Val av ersättare i servicenämnden efter Niklas Carlsson (C) Protokoll från serviceförvaltningens lokala samverkansgrupp lokalvård/kost Övriga frågor Information nya chefer i serviceförvaltningen Annette Andersson informerade om två nyanställda chefer i förvaltningen: - Björn Hedbäck, upphandlingschef börjar sin anställning Benny Wennberg, förvaltningschef börjar sin anställning Information Södra vägen Staffan Ljungar (C) önskar vid nästa sammanträde en redogörelse för projektets planering, utförande och kostnader Information gång- och cykelbro till Hansa city Staffan Ljungar (C) önskar vid nästa sammanträde en redogörelse för projektets planering, utförande och kostnader.

14 14 (14) Bryggan Kalmarsundsparken På fråga om Kalmarsundsbryggans färdigställande och kostnad svarade Tomas Lexinger att tidplanen varit för optimistisk. Bottenförhållandena var svårare än väntat med stor variation, utsättandet av de stora kasunerna tidskrävande samt mycket övrigt arbete under sommaren. Byggnationen planeras vara klar första veckan i oktober och slutnotan beräknas hamna på strax över 6 mnkr Vindkraft Staffan Ljungar (C) önskar vid nästa sammanträde en presentation om hur långt ärendet fortskridit inklusive det ekonomiska läget.

Servicenämnden. Plats Magistern PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 29 augusti 2012 kl. 8:15-12:05

Servicenämnden. Plats Magistern PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 29 augusti 2012 kl. 8:15-12:05 Servicenämnden Tid Onsdagen den 29 augusti 2012 kl. 8:15-12:05 Plats Magistern Omfattning 102-118 ande Dzenita Abaza (S), Ordförande Per-Olof Jonsson (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP),

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl. 9:00-12:25 Plats Magistern. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl. 9:00-12:25 Plats Magistern. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 16 december 2015 kl. 9:00-12:25 Plats Magistern Omfattning 149-160 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Daniel Modée (S) Kifah Qasem Mohammad (V) Magnus Jernetz Gustavsson (M) Bengt Sundström (FP)

Daniel Modée (S) Kifah Qasem Mohammad (V) Magnus Jernetz Gustavsson (M) Bengt Sundström (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl. 11.15 Beslutande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP) 2:e vice ordförande Peter Olofsson (S)

Läs mer

Larmcentral Kalmar kommun

Larmcentral Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gert Friberg 2013-08-19 SFN 2012/0227 0480-45 75 21 Servicenämnden Larmcentral Kalmar kommun Förslag till beslut Brandkåren har utrett den kommunala

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 24 april 2013 kl. 08:15-11:25 Plats Magistern. Omfattning 53-65

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 24 april 2013 kl. 08:15-11:25 Plats Magistern. Omfattning 53-65 Servicenämnden Tid Onsdagen den 24 april 2013 kl. 08:15-11:25 Plats Magistern Omfattning 53-65 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamas Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice

Läs mer

Sven-Erik Ekblad (S) Johannes Löhnn (MP) Kifah Qasem Mohammad (V) 48-55 Magnus Jernetz Gustavsson (M) Bengt Sundström (FP)

Sven-Erik Ekblad (S) Johannes Löhnn (MP) Kifah Qasem Mohammad (V) 48-55 Magnus Jernetz Gustavsson (M) Bengt Sundström (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 24 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl. 13:00 Beslutande Dzenita Abaza (S) ordförande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL

Servicenämnden PROTOKOLL Servicenämnden Tid Onsdagen den 28 januari 2015 kl. 09:00-12:45 Plats Magistern Omfattning 1-15 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Nura Mahmutagic (S), tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Granskning av underhåll av gator och vägar

Granskning av underhåll av gator och vägar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-01-08 KS 2012/0735 Kommunstyrelsen Granskning av underhåll av gator och vägar Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 13:00 Plats Magistern. Omfattning 53-67

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 13:00 Plats Magistern. Omfattning 53-67 Tid Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 13:00 Plats Magistern Omfattning 53-67 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl. 8:15-11:45 Plats KS-salen. Omfattning

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl. 8:15-11:45 Plats KS-salen. Omfattning Servicenämnden Tid Onsdagen den 27 augusti 2014 kl. 8:15-11:45 Plats KS-salen Omfattning 90-102 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 december 2013 kl. 8:30-9:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 134-137 ande Anders Andersson (C) Per-Olof Jonsson (M) Johan Persson (S) Anette Lingmerth

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 september 2013 kl. 8:15-12:25 Plats Magistern. Omfattning 117-139

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 25 september 2013 kl. 8:15-12:25 Plats Magistern. Omfattning 117-139 Servicenämnden Tid Onsdagen den 25 september 2013 kl. 8:15-12:25 Plats Magistern Omfattning 117-139 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 30 oktober 2013 kl. 8:15-11:15

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 30 oktober 2013 kl. 8:15-11:15 Servicenämnden Tid Onsdagen den 30 oktober 2013 kl. 8:15-11:15 Plats Magistern Omfattning 140-152 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 13:00-16:55 Plats Gåsen. Omfattning 71-87

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 13:00-16:55 Plats Gåsen. Omfattning 71-87 Tid Onsdagen den 15 juni 2016 kl. 13:00-16:55 Plats Gåsen Omfattning 71-87 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 74-87 Jashar Gashi (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 april 2019 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 55-60 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Servicenämnden

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Servicenämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 17 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl. 08.15 - kl.11.00 Beslutande Dzenita Abaza (S) ordförande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande Patricia Johansson (MP)

Läs mer

3 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Beslutsärende (handlingar bifogas, 3 sid) Föredragande: Benny Wennberg

3 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Beslutsärende (handlingar bifogas, 3 sid) Föredragande: Benny Wennberg 1(16) Servicenämnden Tid Onsdagen den 25 maj 2016 kl. 15:30 Plats Hotell Statt, Karlskrona Enligt uppdrag Anna Sandstedt Föredragningslista 1 Dagordning/övriga frågor/justering 2 Motion från Carl-Henrik

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 8:15-12:05 Plats KS-salen. Omfattning 103-119

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 8:15-12:05 Plats KS-salen. Omfattning 103-119 Servicenämnden Tid Onsdagen den 24 september 2014 kl. 8:15-12:05 Plats KS-salen Omfattning 103-119 ande Dzenita Abaza (S), ordförande 103-113 Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande, ordf 114-119 Patricia

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 maj 2014 kl. 10:00-15:00 Plats Ljungnäsvillan. Omfattning 58-75

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 28 maj 2014 kl. 10:00-15:00 Plats Ljungnäsvillan. Omfattning 58-75 Servicenämnden Tid Onsdagen den 28 maj 2014 kl. 10:00-15:00 Plats Ljungnäsvillan Omfattning 58-75 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e

Läs mer

Bakgrund Thoralf Alfsson (SD) har lämnat en motion angående Kalmar kommuns vindkraftverk.

Bakgrund Thoralf Alfsson (SD) har lämnat en motion angående Kalmar kommuns vindkraftverk. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-21 69 Motion från Thoralf Alfsson (SD) - angående Kalmar kommuns vindkraftverk. Dnr SFN 2017/0153 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2017-06-08. Motion från Thoralf

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 augusti 2015 kl. 8:30-9:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 54-57 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL

Servicenämnden PROTOKOLL Servicenämnden Tid Onsdagen den 12 december 2018 kl. 13:00 16:40 Plats Stensberg Omfattning 141-154 ande Johanna Petersson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 141 147, 149 Mikael Lindberg

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 9:00-12:20 Plats Magistern. Omfattning 74-86

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 9:00-12:20 Plats Magistern. Omfattning 74-86 Servicenämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 9:00-12:20 Plats Magistern Omfattning 74-86 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Kajsa Hedin (M), vice ordförande 75-86 Mikael Lindberg (S) Sven-Erik

Läs mer

Beslutande Dzenita Abaza (S) ordförande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP) 2:e vice ordförande Peter Olofsson

Beslutande Dzenita Abaza (S) ordförande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP) 2:e vice ordförande Peter Olofsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 17 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl. 08.15 - kl. 11:55 Beslutande Dzenita Abaza (S) ordförande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl kl och kl

Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl kl och kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 19 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl.11.55 och kl 12.40-14.00 Beslutande Dzenita Abaza (S) ordförande Per-Olof Jonsson (M) 1:e vice ordförande 32-36

Läs mer

Motion från Tamas Lakatos (M) Om en säkrad hemsida

Motion från Tamas Lakatos (M) Om en säkrad hemsida UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-01-29 3 Motion från Tamas Lakatos (M) Om en säkrad hemsida Dnr SFN 2013/1053 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse, 2014-01-15 Motion Tamas Lakatos (M) Om en säkrad

Läs mer

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45 Plats och tid Räddningsstationen i Mossarp, kl 14.00-17.30 Räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner 2019-06-10 ande Niclas Palmgren (M) ordförande Kristine Hästmark (M) Nicklas Huuva (KD) Gunilla

Läs mer

PROTOKOLL Tekniska nämnden

PROTOKOLL Tekniska nämnden sid 1 av 6 Plats och tid Årydssalen, klockan 13:15 - Beslutande: Mats Dahlbom Ordförande (C) Katrin Johansson Vice ordf (S) Lars Hasselgren Ledamot (M) Tor Billing Ledamot (SD) Stig Johansson Ledamot (S)

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Justering av taxa för båtplatser småbåtshamnar

Justering av taxa för båtplatser småbåtshamnar UTDRAG ur ojusterat protokoll 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-11-27 162 Justering av taxa för båtplatser småbåtshamnar Dnr SFN 2013/0991 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-11-18 Taxor för småbåtshamnar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 77-81 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Ärendeförteckning. 2011-05-13 Minnesanteckningar - Kommunrevisionen. Sid 1/6 78-88. 78 Mötets öppnas. kommun@ostragoinge.

Ärendeförteckning. 2011-05-13 Minnesanteckningar - Kommunrevisionen. Sid 1/6 78-88. 78 Mötets öppnas. kommun@ostragoinge. 2011-05-13 Minnesanteckningar - Kommunrevisionen Sid 1/6 Ärendeförteckning 78-88 78 Mötets öppnas 79 Fastställande av föredragningslista 80 Föregående protokoll och minnesanteckningar 81 Inkomna handlingar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-17:20 Plats KS-salen. Omfattning 29-44

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-17:20 Plats KS-salen. Omfattning 29-44 Servicenämnden Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-17:20 Plats KS-salen Omfattning 29-44 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Junita Karlsson (KD) Mikael Lindberg (S) Sven-Erik Ekblad (S) Gunilla

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-5 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Direktionen Brandkåren Norra Dalarna

Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Protokoll Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Sammanträdesdatum: 20181123 Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Plats och tid: KSrummet, Mora, 20181031 kl. 13:0013.30 ande: Lennart Sohlberg (S) Mora, tjänstgörande

Läs mer

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 30 april 2014 kl. 8:15-11:55 Plats Magistern. Omfattning 43-57

Servicenämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 30 april 2014 kl. 8:15-11:55 Plats Magistern. Omfattning 43-57 Servicenämnden Tid Onsdagen den 30 april 2014 kl. 8:15-11:55 Plats Magistern Omfattning 43-57 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Tamás Lakatos (M), 1:e vice ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Uppdatering av delegationsordning för servicenämnden

Uppdatering av delegationsordning för servicenämnden Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2012-03-12 SFN 2012/0145-1 0480-45 04 31 Servicenämnden Kalmar kommun Uppdatering av delegationsordning för servicenämnden Information Delegationsordningen

Läs mer

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-08-10 KS 2015/0432 Kommunfullmäktige Motion från Patricia Vildanfors (MP) om 100 % giftfri fruktstund Förslag till beslut Kommunfullmäktige antar

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-06-07 1 (18) Osby, tisdagen den 7 juni 2011 kl 09.00-12.55

Socialnämndens arbetsutskott 2011-06-07 1 (18) Osby, tisdagen den 7 juni 2011 kl 09.00-12.55 arbetsutskott 2011-06-07 1 (18) Plats och tid Osby, tisdagen den 7 juni 2011 kl 09.00-12.55 Beslutande Margaret Engdahl (mp) ordförande Censurerat Inga Magnusson (s) tjänstg ersättare för Marika Bjerstedt

Läs mer

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet

Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-03 KS 2018/0016 Kommunfullmäktige Godkännande av externt hyresavtal för Oxhagshemmet Förslag till beslut Kommunfullmäktige godkänner att servicenämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Höörsalen Tisdagen den 12 april 2016 kl 08:30 11:00

Höörsalen Tisdagen den 12 april 2016 kl 08:30 11:00 2016-04-12 1 (9) Plats och tid Beslutande Höörsalen Tisdagen den 12 april 2016 kl 08:30 11:00 Stefan Lissmark (S) Anna Palm (M) Fredrik Hanell (MP) Susanne Asserfors (S) Maria Truedsson (MP) Christer Olsson

Läs mer

Föredragningslista till Räddnings- och beredskapsnämndens sammanträde 2005-01-20.

Föredragningslista till Räddnings- och beredskapsnämndens sammanträde 2005-01-20. Föredragningslista till Räddnings- och beredskapsnämndens sammanträde. 1. Bokslut/årsredovisning för 2004. 2. Årsbudget för 2005. 3. Ansökan om att själv få rengöra (sota): Mats Lindberg, Piteå. 4. Uppdrag

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) ÖSTRA KRONOBERG

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) ÖSTRA KRONOBERG RÄDDNINGSTJÄNSTEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Förbundsdirektionen Sammanträdesdatum: Plats och tid Brandstationen Lessebo, kl 08,30 11,50 Beslutande Monica Widnemark (S), ordförande Åke Carlsson (C),

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl 1 (9) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 18.05 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) Christer Grankvist (S) Lennart Månsson (S) Övriga

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 25 november 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om systematisk

Läs mer

Bildningsnämnden (14)

Bildningsnämnden (14) Bildningsnämnden 2017-01-23 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 14.00 16.00 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) ersätts av Hans Bohlin (S) Anders Englund (S) Jan-Olof

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 17 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 18 Krisledningsplan 2016 4 19 Arbetsmiljörapport - Medarbetare 2015 5 20 Avsiktsförklaring mellan Vaxholms stad och Polisen

Läs mer

Bildningsnämnden (12)

Bildningsnämnden (12) Bildningsnämnden 2014-09-15 1(12) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 15.00-16.00 Beslutande Birgitta Kahn (MP), ordförande Kenth Carlsson (KD), vice ordförande Ulla Bäckman (M) Marianne Ohlsson

Läs mer

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S)

Anders Mårtensson (V) Annika Stacke (FP) Tony Lundstedt (S) Plats C-salen Tid Kl. 13.30 15.30 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Justering Justerare Plats och tid Per Schöldberg (C) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Anna Hultstein (M) Martin

Läs mer

A g(s9'----- Tord Andersson, justerare )Led SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid: Tierps kommunhus, 17:00 20:00. Ledamöter: Övriga deltagare:

A g(s9'----- Tord Andersson, justerare )Led SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid: Tierps kommunhus, 17:00 20:00. Ledamöter: Övriga deltagare: Plats och tid: Tierps kommunhus, 17:00 20:00 Ledamöter: Jan Ulmander (C), Vice ordförande Catrin Johansson (S) Anders Gustafsson (S) Terence Hongslo (MP) Daniel Enholm (M) Maria Jansson (M) Margareta Widén

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 72-74 Beslutande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Margareta Jarlstedt. Kommunledningsstabens kansli, Arvika den. ARVIKA KOMMUN, Utskottet Vård och omsorg

Margareta Jarlstedt. Kommunledningsstabens kansli, Arvika den. ARVIKA KOMMUN, Utskottet Vård och omsorg Utskottet Vård och omsorg 2008-06-18 58 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Skive, klockan 13.15-16.40 Beslutande Sten Fransson, ordförande (s) Kerstin Svensson, vice ordförande (s) Margareta Jarlstedt,

Läs mer

Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S) Olof Nilsson (S) Anders Backman (C)

Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S) Olof Nilsson (S) Anders Backman (C) Tid och plats 9 april 2019, kl. 14:00-14:30, IT-centrum Cassiopeia, Tierp Paragrafer 9-12 Utses att justera Olof Nilsson Beslutande Ledamöter Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S) Olof Nilsson

Läs mer

Servicenämnden. Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare UTDRAG Dnr SFN 2016/0207

Servicenämnden. Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare UTDRAG Dnr SFN 2016/0207 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-05-25 60 Motion från Liberalerna - Öppna våra nätverk för besökare och invånare Dnr SFN 2016/0207 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2016-04-19 Motion från Liberalerna

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER

REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER 2011:30 REGLEMENTE FÖR RÄDDNINGSNÄMNDEN I FALKÖPINGS OCH TIDAHOLMS KOMMUNER Antaget av kommunfullmäktige i Tidaholm 2010-12-13 att gälla från och med 2011-01-01. Ändring antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31.

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla Sammanträdesrummet kl. 13:00-16:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande) Stigert Pettersson (Barn-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Lennart Johansson (Ystad) (M), ersättare Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C), ersättare Lars Lundberg (Sjöbo), (KD), ersättare

Lennart Johansson (Ystad) (M), ersättare Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C), ersättare Lars Lundberg (Sjöbo), (KD), ersättare Datum Plats och tid Brandstationen, Metallgatan 2, Ystad 09:00 11:00 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Lennart Johansson (Ystad) (M), ersättare Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C), ersättare Lars Lundberg

Läs mer

Serviceförvaltningens budgetmål 2014

Serviceförvaltningens budgetmål 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martina Adiels Balk 2014-02-13 SFN 2013/1052 0480-45 05 74 Servicenämnden Serviceförvaltningens budgetmål 2014 Förslag till beslut Servicenämnden fastställer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-03-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-03-25 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Elsa Jönsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Kjell Jönsson (V) Bertil Olsson (KD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Socialchefens tjänsterum kl. 13:00-14:55 Beslutande Elisabeth Holmer (S), ordförande Jenny Delén (M), 1 vice ordförande Lars Ottosson (PF), 2 vice ordförande Övriga

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, den 2008, kl 13.00 16.15 ande Ordinarie ledamöter: Anders Wisth, ordförande (kd) Karin Magnusson, 1 vice ordförande (m) Niklas Johansson, 2 vice ordförande (s) Christer

Läs mer

Lennart Hermansson, teknik- och fritidschef, 56-60 och 62 Björn Thorsson, enhetschef, 62 1 Christian Bagan, kommunsekreterare

Lennart Hermansson, teknik- och fritidschef, 56-60 och 62 Björn Thorsson, enhetschef, 62 1 Christian Bagan, kommunsekreterare 1(10) Plats och tid Kommunhuset, lokal: Kulltorp, kl 15.00-17.20 Beslutande Nicklas Huuva (KD), ordförande Bengt-Göran Johansson (S), 1:e vice ordförande LarsÅke Magnusson (KD) ersätter Karolina Sköld

Läs mer

Lantmäterinämnden 30 januari 2013

Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Lantmäterinämnden Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Sid Justering... 3 1 Bokslut 2012 - Lantmäterinämnden... 4 2 Överföring av resultat - lantmäterinämnden... 5 3 Svar på remiss angående revidering av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Servicenämndens arbetsutskott kl. 9:00 1(8)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Servicenämndens arbetsutskott kl. 9:00 1(8) Servicenämndens arbetsutskott 2019-02-07 kl. 9:00 1(8) Innehållsförteckning Ärenden Informationer... 3 SENAU 5/19 Upphandling av entreprenör för infodring av VA- ledningar med flexibelt foder... 4 SENAU

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48

REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48 REGLEMENTE FÖR GEMENSAM RÄDDNINGSNÄMND KF 48 Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-13. Utöver det som föreskrivs om nämnd i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Med kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2018 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden Plats och tid Brandstationen Lindesberg, kl. 15:00-17:10 ande Jonas Kleber (C), ordf. Gert Rydelius (C), ersättare för Agneta Nilsdotter (-) Farhan Kadir (C) Gunnar Nilsson (M) Jan Marne (M) Göran Gustavsson

Läs mer

Mats Falk Lomma kommunhus, Paragrafer Adam Edvinsson. Alf Michelsen

Mats Falk Lomma kommunhus, Paragrafer Adam Edvinsson. Alf Michelsen Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Örestads golfklubb, Stora konferensrummet Tid Måndagen den 12 december 2016, kl. 18.40-19:50 Beslutande Övriga deltagare Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid

Läs mer

71 Motion Anna-Britt Wejdsten (FP) - Sluthalkat på gågatorna Dnr SFN 2013/0101

71 Motion Anna-Britt Wejdsten (FP) - Sluthalkat på gågatorna Dnr SFN 2013/0101 1 (2) UTDRAG ur protokoll Servicenämnden Sammanträdesdatum 2013-05-28 71 Motion Anna-Britt Wejdsten (FP) - Sluthalkat på gågatorna Dnr SFN 2013/0101 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-05-14

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Brandstationen, Ludvika Dag och tid Måndag den 2 februari 2009, kl 14.00-16.05

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Brandstationen, Ludvika Dag och tid Måndag den 2 februari 2009, kl 14.00-16.05 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Plats Brandstationen, Ludvika Dag och tid Måndag den 2 februari 2009, kl 14.00-16.05 ande Grandelius Sören, s Melin Strandberg Kitty, s Fahlborg Lars-Göran, m Karlsson Tore,

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats Folkets Hus, vån 7 Dag och tid Onsdag den 18 juni 2014 kl. 14.00 14.50

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats Folkets Hus, vån 7 Dag och tid Onsdag den 18 juni 2014 kl. 14.00 14.50 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats Folkets Hus, vån 7 Dag och tid Onsdag den 18 juni 2014 kl. 14.00 14.50 Beslutande Övriga Sören Finnström (S) Maino Wohlfeil (S) Brittsiw Åsberg (S) Jan Larsson (V), tjänstgörande

Läs mer

Regler enskilda vägar och privata utfartsvägar

Regler enskilda vägar och privata utfartsvägar UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2015-11-25 Servicenämnden 135 Regler enskilda vägar och privata utfartsvägar Dnr SFN 2015/0902 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2015-11-12 Regler för bidrag för

Läs mer

Sammanträdesdatum Information till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens utskott 2014

Sammanträdesdatum Information till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens utskott 2014 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-05-06 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 6 maj 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE 1 Information till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionen. Protokoll Mötets öppnande och utseende av justerare. 2 Föregående mötes minnesanteckningar. 3 Dialog med Kf:s presidium

Revisionen. Protokoll Mötets öppnande och utseende av justerare. 2 Föregående mötes minnesanteckningar. 3 Dialog med Kf:s presidium Sida 1/5 Protokoll 2017-03-29 Sammanträdesrum Bladet, kl. 9.00 12.30 Närvarande: Revisorer Arne Nordqvist, ordförande Harriet Johansen Mikael Hellman Johan Holgersson, vice ordförande Övriga Alf Wahlgren,

Läs mer

Rikard Malmborg (M) 1:e vice ordförande Mikael Sonander (C) 2:e vice ordförande Kerstin Brink (SD) Ledamot

Rikard Malmborg (M) 1:e vice ordförande Mikael Sonander (C) 2:e vice ordförande Kerstin Brink (SD) Ledamot Sammanträdesprotokoll Sida 1 (12) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00 19.05, 19.10-19.15 Beslutande Lars Månsson (S) Ordförande Rikard Malmborg (M) 1:e vice ordförande Mikael Sonander (C) 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner

Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglemente för räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner Reglementet antogs första gången av kommunfullmäktige i Gislaveds kommun den 21 juni 2010 och av kommunfullmäktige i Gnosjö kommun den

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2015-01-27 6-13

Protokoll. Socialnämnden 2015-01-27 6-13 Socialnämnden 6-13 2 6 Information från förvaltningschef och avdelningschefer...5 7 Flerårsstrategi för Socialnämnden 2015-2017...6 8 Samverkansavtal mellan Föreningen Kvinnojouren Olivia och Alingsås

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Ugglehallen kl. 18:00-19:25, 19:55-20:45 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Ulf Bengtsson, kommundirektör Cecilia Håkansson, kommunsekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer