Förslag till förbättring av Byggtekniks programråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till förbättring av Byggtekniks programråd"

Transkript

1 Förslag till förbättring av Byggtekniks programråd Daniel Jonsson Marcus Lindkvist Johan Nyström Tommy Persson Umeå Universitet TFE Kvalitetsteknik B

2 Sammanfattning I mars 2003 kom det nya direktiv för hur programrådet skall fungera. Dessa direktiv var dock mycket oklara. På grund av en mängd olika anledningar har inte de nya direktiven kommit till användning i praktiken Syftet med programrådet är att studenter tillsammans med lärare, programansvarig och näringslivsrepresentant träffas för att diskutera byggprogrammets mål, innehåll och utformning. Detta ger studenterna en delaktighet i utbildningen och möjligheter att påverka och förbättra programmet. Programrådet ska bidra till långsiktig utveckling av byggprogrammet med hänsyn till marknadens förändringar. Rådet skall verka för att programmet är attraktivt för studenter och bidra till utveckling av samverkan med näringsliv och samhälle. Programrådet ska bestå av programansvarig, programstudievägledaren, två studenter från varje klass, minst en näringslivsrepresentant och tre lärare från programmet. En hemsida där all information om vad programrådet behandlar har utformats. Den ska kontinuerligt uppdateras och programrådets protokoll ska länkas ut. En processkarta har tagits fram för att rutinerna av programrådets informationsflöde ska effektiviseras och struktureras. Utöver programrådet ska det finnas ett möte där endast programansvarige och studenterna i programrådet träffas och ventilerar sina åsikter om utbildningen. Uppgiften för denna Ventilationsgrupp är att i huvudsak utvärdera enskilda kurser och litteratur.

3 Innehållsförteckning PRESENTATION AV PROBLEMET 3 DET NYA PROGRAMRÅDET 4 SYFTET MED BYGGPROGRAMMETS PROGRAMRÅD 4 PROGRAMRÅDETS UPPGIFTER 4 DAGORDNING 5 INFORMATION UTÅT 5 BESLUTSRÄTT 5 UPPFÖLJNING 5 PROGRAMRÅDETS SAMMANSÄTTNING 6 INFORMATIONSFLÖDET 7 VENTILATIONSGRUPPEN 8 BILAGOR 9 BILAGA 1, DELEGATIONSORDNINGEN BILAGA 2, INFORMATIONSBLAD BILAGA 3, DAGORDNING FÖR PROGRAMRÅD BILAGA 4, DAGORDNING FÖR VENTILATIONSGRUPPEN BILAGA 5, INFORMATIONSFLÖDET

4 Presentation av problemet För ca 1½ år sedan kom det nya direktiv (se bilaga 1) för hur programrådet ska fungera. Dessa direktiv var dock mycket opreciserade och övergripande. Möjlig förklaring till detta är att direktiven är gjorda för att passa samtliga program på fakulteten. På grund av ointresse, brist på engagemang och okunskap från lärare och studenter har dessa direktiv inte kommit till användning i praktiken. Som programrådet fungerar idag får deltagarna information i olika grad om när, var och vad som ska behandlas på mötet. Någon stående dagordning har inte tagits fram. Programrådet blir mer strukturerat och får en trovärdigare framtoning för representanter i rådet, men också för övriga studenter. Övriga studenter får sällan eller aldrig information om att mötet ska hållas och om vad mötet behandlar, vilket innebär att studenterna inte kommer med sina förslag och synpunkter. Det finns inget bestämt om hur många möten som skall hållas under en termin eller ett läsår, det leder till att det kan gå lång tid mellan mötestillfällena. Under de möten som hålls är det ofta mycket som ska diskuteras och behandlas, vissa punkter får inte den tid som krävs. Bristande engagemang är även synligt vid valet av representanter till programrådet. Orsaken kan vara att ingen information ges till förstaårsstudenter om programrådets betydelse för byggprogrammet och om vilka uppgifter man får som klassrepresentant. Det är heller inte ovanligt att studenter inte vet vilka som representerar sin klass. 3(9)

5 Det nya Programrådet Syftet med byggprogrammets programråd Syftet med programrådet är att studenter tillsammans med lärare, programansvarige och näringslivsrepresentant träffas för att diskutera byggprogrammets mål, innehåll och utformning. Detta ger studenterna en delaktighet i utbildningen och möjligheter att påverka och förbättra programmet. Programrådets uppgifter Programrådet ska bidra till långsiktig utveckling av byggprogrammet med hänsyn till behov och utveckling på arbetsmarknaden. Rådet ska verka för att upprätthålla kvalitén på utbildningen, så att den är attraktiv för studenter och bidra till utveckling av samverkan med näringsliv och samhälle. Utveckling av programmet o Föra studentgruppernas talan i utbildningsfrågor mot institutionen och fakulteten. o Utveckla skolans kontakter med arbetslivet. o Diskutera och ge förslag om programmets utrustning. o Uppmuntra till lärarnas vidareutbildning. o Ge förslag till anpassning av undervisning till nya arbetsmetoder. o Övriga gemensamma aktiviteter. o Kontinuerligt arbete med utbildningens kvalitet. o Följa upp kursutvärderingarna, föra fram missförhållanden som upptäcks samt visa uppskattning efter bra utvärderingar. Informera studenter om resultat av programrådets arbete o Informera studenterna genom deras representanter angående utbildningsfrågor som rör dem. o Informera byggprogramstudenterna om programrådets arbete och vad som behandlats på mötena. o Programrådet ska ha en egen hemsida där information om programrådets arbete redovisas. Rekrytering och rutiner vid val av studentrepresentanter o Sprida information om programrådets uppgift och dess betydelse för byggprogrammet, speciellt till förstaårsstudenterna tidigt i utbildningen. Informationen ges av programrådets studentrepresentanter. o I början av varje läsår utses representanter av respektive klass. Möjlighet finns att byta ut studentrådsrepresentanterna om klassen önskar, valet sker genom röstning. o Om representanter från en klass regelbundet inte kommer på programrådets möten ska programansvarige kontakta representanten för en förklaring. Fortsätter representanten missa möten ska klassen informeras. 4(9)

6 Dagordning Ett förslag på en stående dagordning har tagits fram (se bilaga 3). Syftet är att få ett mer strukturerat möte, tydliga gränser till varje punkt. Mötet inleds med att man går igenom föregående protokoll. Programrådet får därigenom bekräftat att åtgärder utförts men även för att samtliga ska bli uppdaterade om vad som behandlats. Programansvarige ska i egen punkt informera om händelser och beslut som rör programmet. De viktigaste delarna som tagits upp på ventilationsmötet (se sida 8) ska behandlas. Näringslivsrepresentanterna har en särskild punkt där nyheter och information från branschen behandlas. Information utåt För att alla intresserade ska kunna informera sig om programrådets uppgift och arbete har en hemsida tagit fram där all information om programrådet samlas. På hemsidan ska namn och kontaktmöjlighet finnas till deltagarna, även dagordning för kommande möte och protokoll från föregående möte. Ett informationsblad har framställts för användning vid information om programrådet till studenter och näringsliv. (se bilaga 2) Beslutsrätt Dagordningens punkter ska leda till att ett beslut fattas. Besluten fastställs efter en sammanfattning av ordföranden som deltagarna godkänner. Programrådets beslut ska föras fram till nästa instans för behandling eller kännedom. Om ett förslag tagits upp i programrådet men inte genomförts ska en förklaring ges av den ansvarige. Uppföljning Uppföljning av förändringar som berör programmet skall presenteras för samtliga i programrådet. Åtgärder som uteblivits ska utföras och följas upp på nästkommande programrådsmöte. En sammanställning och utvärdering av förändringar ska utföras för se om önskad effekt uppnåtts. 5(9)

7 Programrådets sammansättning Programrådet består av programansvarige, programstudievägledaren, studenter från varje årskurs, näringslivsrepresentant och lärare från programmet. Programansvarige Programansvarige ska ha huvudansvaret för programrådet, som är rådets ordförande och har den avgörande beslutsrollen vid röstningar. Programansvarige ser även till att kalla till möte och informera alla i god tid, samt att förbereda material och sammanställa dagordningen. Har ansvaret att hitta och rekrytera näringslivsrepresentanter. Programstudievägledare Studievägledaren ska delta i programrådet för att hålla sig ständigt uppdaterad om studenternas synpunkter på utbildningen. Den första person som många blivande studenter möter är studievägledaren, därav är det viktigt att korrekt information ges. Studievägledaren ska vara programrådets sekreterare. Student Två studenterna, en ordinarie och en suppleant närvarar från varje årskurs. De förmedlar klassens synpunkter och informerar om rådets aktiviteter och beslut tillbaka till klassen. Utses av klassen ett år åt gången. Näringslivsrepresentant Näringslivsrepresentantens uppgift är att informera rådet om marknaden behov, förväntningar och förändringar som kan tas till vara i utbildningen. Lämpligen en utexaminerad tidigare student som har skaffat sig erfarenheter i näringslivet men som fortfarande har utbildningen färskt i minnet. En möjlighet för rekrytering av näringslivsrepresentanter är att tillfråga tredjeårsstudenter om intresse finns. Till programrådets möten kan även någon representant från näringslivet bjudas in som gäst. Rådet ska variera personerna man bjuder in representanter från de olika inriktningarna som erbjuds på byggutbildningen. Gästerna behöver inte närvara under övriga mötet. Lärare Tre lärare ska delta i programrådet, detta för att det ska bli en lärarmajoritet tillsammans med programansvarige gentemot studenterna i beslutssituationer. Lärarens roll är att ge sina synpunkter på hur utbildningen ska bedrivas samt att lyssna till studenterna förslag till förbättringar. Lärare som utsetts att medverka i rådet ska kontinuerligt delta på mötena och ej bytas ut om det inte finns skäl. Lärarna ska liksom övriga medlemmar i rådet känna stort engagemang för uppgiften. 6(9)

8 Informationsflödet För att effektivisera rutinerna kring programrådets information och utskick av mötesprotokoll har ett flödesschema tagits fram. (se bilaga 5) Programansvarige, som även är ordförande i programrådet, börjar kedjan med att skicka ut information om tid och plats för mötet till rådets deltagare. När kallelsen mottagits ska en bekräftelse ges att informationen fåtts, även meddela om representanten inte kan närvara. När studentrepresentanterna fått kallelsen skall informationen vidarebefordras till övriga studenter i årskursen. Detta ger en påminnelse för studenter att lämna in sina förslag och synpunkter på kurser och programmet. Representanterna tar med sig förslagen till ventilationsgruppen (se sid 8) där kurserna utvärderas tillsammans med programansvarige. Nästa steg i flödesschemat är programrådsmötet. Efter mötet sammanställer sekreteraren mötesprotokollet som skickas vidare till deltagarna. Studentrepresentanterna vidarebefordrar informationen till respektive årskurser. 7(9)

9 Ventilationsgruppen Före varje programråd ska det hållas ett möte där programansvarige och studenterna i programrådet träffas och ventilerar sina åsikter om utbildningen. Anledningen till att ventilationsmöte ska finnas är att effektivisera och få ut mer relevant information och minimera detaljdiskussioner i programrådet. Uppgiften för denna ventilationsgrupp är i huvudsak att utvärdera enskilda kurser, litteratur och kursutvärderingar. Gruppen ska tillsammans sammanställa de totala intrycken av kurserna. Förändringsförslag och synpunkter som anses vara mest relevanta förs vidare och presenteras på kommande programrådsmöte. Inga beslut fattas på ventilationsgruppens möte. För att underlätta för studenter att lämna in förslag och synpunkter på kurser ska en förslagslåda sättas upp. Lådan ska sitta lätt tillgänglig för alla studenter, exempelvis i korridoren bredvid byggprogrammets anslagstavla. Studentrepresentanterna ansvarar för att förslagen samlas in. Ordförande i ventilationsgruppen ska vara den ordinarie studentrepresentanten från årskurs tre, sekreterare är den ordinarie från årskurs två. Programansvarige och representanten från årskurs ett är justeringsmän. En dagordning för att förenkla mötet har tagits fram. (se bilaga 4) 8(9)

10 Bilagor Bilaga 1, Delegationsordningen Bilaga 2, Informationsblad Bilaga 3, Dagordning för Programråd Bilaga 4, Dagordning för Ventilationsgruppen Bilaga 5, Informationsflödet 9(9)

11 UMEÅ UNIVERSITET Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Dekanus Staffan Uvell Beslut Dnr: Samtliga programansvariga inom Teknisknaturvetenskaplig fakultet Verksamhet och sammansättning för programråd inom naturvetenskapligaoch tekniska utbildningsprogram Programrådens sammansättning och arbetsuppgifter har diskuterats i Naturvetarutskottet resp. Tekniska högskolans styrelse vid dess sammanträden den resp , varvid man fastställde programrådens verksamheter och sammansättning enligt nedanstående. Härmed uppmanas samtliga programansvariga att snarast till kansliet för teknik och naturvetenskap skicka in förslag på sammansättning av programråd för resp. program. Förslag bör lämpligen skickas till Ingegerd Wahlström på kansliet för vidare handläggning Umeå dag som ovan Staffan Uvell Dekanus

12 Programrådens verksamhet 2 Naturvetenskapliga utbildningsprogram Sammansättning Programråden består av minst tre lärarrepresentanter inklusive den programansvariga och minst tre studeranderepresentanter. I programrådet kan därutöver finnas en extern (ej anställd vid universitetet) representant. Av lärarrepresentanterna ska minst en komma från en annan institution än programmets värdinstitution. Den programansvariga är ordförande i programrådet och programrådets ledamöter förutom studenterna utses av Naturvetarutskottet på förslag av den programansvariga. Studeranderepresentanterna utses av NTK. Programstudievägledaren kan lämpligen adjungeras till programrådet. Uppgifter Programråden ska utgöra ett stöd för den programansvariga i arbetet med förnyelse och utveckling av programmet. Programråden bör därför följa och ta initiativ till utvärderingar av programmet i dess helhet eller delar av det och utifrån dessa diskutera hur programmet kan utvecklas. Programråden bör även följa rekryteringsläget och diskutera och ge förslag till hur ökad rekrytering kan uppnås. Programråden medverkar i arbetet med förändringar och förnyelse av utbildningsplanen för programmet. Programråden utgör en viktig kontakt mellan studenter och programledning och frågor av vikt för de studerande kan initieras i programrådet. Programrådets möten ska protokollföras. Tekniska utbildningsprogram 1. Ärendehantering Programråden föreslår i samverkan med kursgivande institutioner vilka programkurser som ska ingå i utbildningsplanen. Programråden utgör beredningsinstans och remissorgan i frågor om utbildningsplan och examensbeskrivning. När det gäller kursplaner så utgör den programansvarige remissinstansen. Programråden ansvarar för programmets kvalitetsarbete och behandlar därutöver på eget initiativ olika utvecklingsfrågor. Programråden bör aktivt diskutera rekryteringsarbete. Programrådens sammanträden ska protokollföras. Programråden utgör en viktig kontakt mellan programledning, studenter och samhälle/näringsliv. 2. Organisation Ordförande i programråden är den programansvarige. Därutöver ska programråden bestå av minst en näringslivsrepresentant, minst tre studentrepresentanter och minst ytterligare tre lärarrepresentanter (utöver den programansvarige). I programrådet ska det finnas lärarmajoritet (alt ordförandes utslagsröst). Programrådens verksamhet kan organiseras så att näringslivsrepresentanten endast deltar vid särskilda tillfällen. Programrådens ledamöter utses efter förslag från den programansvarige av UmTH:s styrelse. Umeå universitet Umeå. Telefon: Telefax: E-post: Goran.Wikander@adm.umu.se

13 3 Det står programråden fritt att adjungera externa ledamöter till sammanträden i den omfattning man finner önskvärd. 3. Budget Programråden beslutar om tilldelad budget. Programrådet kan besluta att delegera beslutanderätt över del av budget till den programansvarige. 4. Mandattid Programråden utses på en tid av tre år. Umeå Naturvetar- och teknologkår utser studeranderepresentanterna. Umeå universitet Umeå. Telefon: Telefax: E-post: Goran.Wikander@adm.umu.se

14 Bilaga 2 Informationsblad om byggtekniks programråd Syftet med byggprogrammets programråd Syftet med programrådet är att elever tillsammans med lärare, programansvarig och näringslivsrepresentant träffas för att diskutera byggprogrammets mål, innehåll och utformning. Detta ger eleverna och näringslivet möjlighet till delaktighet i utbildningen och även möjligheten att påverka och förbättra byggprogrammet. Programrådets uppgifter Genom sammankomster, två gånger per termin, ska programrådet bidra till långsiktig utveckling av byggprogrammet med hänsyn till utveckling och behov på arbetsmarknad. Rådet skall också verka för att programmet är attraktivt för studenterna och bidra till utveckling av samverkan med näringsliv och samhälle. Med fokus på punkter som: Kvalitet och kursutvärdering Utveckling av programmet Rekrytering av nya studenter Implementering av branschens utveckling i utbildningen Medlemmar i programrådet: Programrådet består av programansvarig, programstudievägledaren, två studenter från varje klass, minst en näringslivsrepresentant och tre lärare från programmet. De studenter som sitter med i programrådet deltar också i ventilationsgruppen, som består av studentrepresentanterna tillsammans med programansvarige. Dess uppgift är att utvärdera kurser mm. Tillämpad fysik och elektronik Umeå Universitet Byggteknik Programansvarig: Annika Moström E-post: annika.mostrom@tfe.umu.se Postadress: Umeå Tel: Fax:

15 UMEÅ UNIVERSITET Bilaga 3 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Mötesprotokoll Byggteknikprogrammet Programrådet Datum och tid för genomfört möte. Närvarande: Deltagare i mötet Ärenden: 1 Mötets öppnande. 2 Val av sekreterare och justerare. 3 Fastställande av dagordning. 4 Föregående protokoll. 5 Information från programansvarig 6 Ventilationsgruppen 7 Näringslivsrepresentanter 8 Övriga frågor 9 Nästa sammanträde. Programansvarige hälsa välkommen Till sekreterare utses Till justerare utses Dagordningen fastställs, eventuella justeringar. Genomgång av protokollet, eventuella anmärkningar. Programansvarige informerar om Genomgång av ventilationsmötets sammanställning av kursutvärderingarna mm. Näringslivsrepresentanterna informerar om branschen, nyheter som kommit mm. Övriga frågor tas upp. Tid för nästa sammanträde (eventuellt bara vilken vecka mötet skall hållas) Vid protokollet Justeras Ordförande Underskrift Underskrift Underskrift

16 UMEÅ UNIVERSITET Bilaga 4 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Mötesprotokoll Byggteknikprogrammet Ventilationsgruppen Datum och tid för genomfört möte. Närvarande: Deltagare i mötet Ärenden: 1 Mötets öppnande. 2 Fastställande av dagordning. 3 Kursutvärderingar 4 Övriga frågor 5 Nästa sammanträde. Ordförande hälsa välkommen Dagordningen fastställs, eventuella justeringar. Sammanställning av kursutvärderingar. Genomgång av litteratur och kurserna i helhet. Övriga frågor tas upp. Tid för nästa sammanträde (eventuellt bara vilken vecka mötet skall hållas) Vid protokollet Justeras Ordförande Underskrift Underskrift Underskrift

17 Utskick information om Programansvarig Mottagande av bekräftelse Ventilationsmöte möte Program - studievägledare Mottagande av information Bekräfta medverkan Näringslivs - representanter Mottagande av information Bekräfta medverkan Lärare Mottagandet av information Bekräfta medverkan Student - representanter Mottagandet av information Bekräfta medverkan Information till klasserna om programrådsmöte Samla in förslag Ventilationsmöte Studenter Mottagandet av information Lämna in förslag och synpunkter Programråds möte Sammanställning av mötesprotokoll som skall godkännas av justeringsmän Utskick av protokoll Mottagande av utskick Mottagande av utskick Mottagande av utskick Mottagande av utskick Representanter informerar i respektive årskurs

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Mall för programrådsmöten

Mall för programrådsmöten Sidan 1 av 8 Mall för programrådsmöten Inledning Detta dokument är ett förslag och en rekommendation från studenterna över vi anser att programrådsmöten kan hållas under året. Den mallen och nedanstående

Läs mer

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006.

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006. VÅR SYN PÅ Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006 Ledningsgruppsarbetet inom KY Ledningsgruppen för varje kvalificerad yrkesutbildning (KY) har mycket viktiga arbetsuppgifter.

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan Myndighetens syn på ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan 1 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2011 Dnr: YH 2011/491 ISBN-nr: 978-91-978684-5-7 Elanders 2011 Ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan

Läs mer

Förslag till process för rekrytering av rektor

Förslag till process för rekrytering av rektor Sid 1 (7) Förslag till process för rekrytering av rektor Föredragande Ordförande Lennart Evrell Bakgrund Föreliggande dokument utgör handläggningsordning och tidsplan för processen att rekrytera rektor

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola

Programråd. Inledning. LULEÅ KOMMUN APL RUTINER Dok: 4 Luleå Gymnasieskola Programråd Inledning I detta dokument ges information om programrådens betydelse för kvalitén i yrkesprogrammen och en aktivitetsplan samt checklista för att utveckla kvalité i det lokala programrådet.

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala pensionärsrådet Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 19 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Pensionärsrådet Giltighetstid Tills

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Anvisningar för arbete i Lärarutbildningsråd samt för de fem programråden

Anvisningar för arbete i Lärarutbildningsråd samt för de fem programråden Lärarhögskolan Anvisningar för Programrådsarbete Styrelsebeslut 141023 Dnr 103-2725-11 Bilaga 65 C Anvisningar för arbete i Lärarutbildningsråd samt för de fem programråden Dessa instruktioner utgör ett

Läs mer

Logistiksektionens Verksamhetsdokument

Logistiksektionens Verksamhetsdokument Logistiksektionens Verksamhetsdokument Senast reviderad: 2014-03-03 Lisa Roslund Ordförande 2013/2014 Erik Andersson Sekreterare 2013/2014 Logistiksektionen Linköpings universitet 601 74 Norrköping www.logistiksektionen.se

Läs mer

Högskoleingenjörprogrammet i byggteknik. Annika Moström. Ingenjör. Högskoleingenjör i byggteknik. Högskoleingenjör

Högskoleingenjörprogrammet i byggteknik. Annika Moström. Ingenjör. Högskoleingenjör i byggteknik. Högskoleingenjör Högskoleingenjörprogrammet i Välkommen! Annika Moström Kursansvarig för första kursen Universitetslektor i Byggnadskonstruktion och mekanik Ingenjör Latinets ingénieur - uppfinning, krigsmaskin även handhavare

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

KALLELSE FÖR SISOFS MÖTE Torsdag 1 oktober 2015 kl Språkbubblan (E279), plan 2, hus E, Södra huset, Frescati

KALLELSE FÖR SISOFS MÖTE Torsdag 1 oktober 2015 kl Språkbubblan (E279), plan 2, hus E, Södra huset, Frescati KALLELSE FÖR SISOFS MÖTE 2015-10-01 Torsdag 1 oktober 2015 kl. 12 13 Språkbubblan (E279), plan 2, hus E, Södra huset, Frescati 1. Mötet öppnas 2. Val av mötesfunktionärer: 2a. Val av mötesordförande 2b.

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (7) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden 2014-07-01--2017-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter löper

Läs mer

Pensionärs- och Handikappråd

Pensionärs- och Handikappråd Pensionärs- och Handikappråd Reglemente Antaget av kommunfullmäktige den 4 maj 2015, 35 Antaget av Socialnämnden den 22 januari 2015, 17 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning.

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning. Sid 1 (6) Närvarande Bilaga 0:1 Ärende 1 Fastställande av föredragningslistan, Val av viceordförande under mandatperioden, Beslut/Åtgärd Ordförande hälsade alla nya rådsmedlemmar välkommen samt berättade

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Kvalitetssystem för programrådet för odontologiska program inom Medicinska fakulteten

Kvalitetssystem för programrådet för odontologiska program inom Medicinska fakulteten Kvalitetssystem för programrådet för odontologiska program inom Programrådets kvalitetsarbete Syftet med detta dokument är att sammanföra och utveckla befintliga och nya komponenter i det lokala kvalitetssystemet

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

SöderS Handbok för studentinflytande på Södertörns högskola. effekt.

SöderS Handbok för studentinflytande på Södertörns högskola. effekt. SöderS Handbok för studentinflytande på Södertörns högskola effekt. Innehåll Hej! 1. Att arbeta med studentinflytande Ämnesråd Programråd Institutionsnämnd 2. Att vara representant Att bli studentrepresentant

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Protokoll Utbildningsråd Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Protokoll Utbildningsråd Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik Protokoll Utbildningsråd Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik Datum och tid: 2012-05-14, 09:30-12:00 Plats Umeå universitet NärvarandeBjörne Lindberg (Umeå Universitet) Kent Bertilsson (Mittuniversitetet)

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

Rutin för elevskyddsombud

Rutin för elevskyddsombud Rutin för elevskyddsombud Vadsbogymnasiet Antaget av Vadsbogymnasiets ledningsgrupp 2015-03-30 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Ansvar... 3 1.3. Avgränsningar... 3 2. Elevskyddsombud...

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

Arbetsordning för SAUS Fastslagen av kårstyrelsen XX XX XX

Arbetsordning för SAUS Fastslagen av kårstyrelsen XX XX XX Arbetsordning för SAUS Fastslagen av kårstyrelsen XX XX XX 1 Innehåll Arbetsordning för SAUS... 3 Ansvarsområde... 3 Arbetsfördelning... 4 Delegationsordning... 4 Instruktion för ledamot... 5 Det åligger

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden

Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid Umeå universitet, för tiden Fastställd av: Sidnr 1 (6) Regler för utseende av ledamöter i styrelsen för Handelshögskolan vid för tiden 2015-01-01-- 2017-12-31 1 Bakgrund Universitetsstyrelsen beslutade den 2 maj 2011, i samband med

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Ludvigsborgs Byförening Org nr

Ludvigsborgs Byförening Org nr STADGAR för den ideella föreningen Ludvigsborgs Byförening (LBF) med hemort i Ludvigsborg, Hörby kommun. LBF bildades 1975. Stadgarna ändrade av årsmöte den 20 mars 2011. Organisationsnummer: 842000-6325

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer

Närvarande ledamöter. 1 Fastställande av föredragningslistan. Ad acta. 2 Föregående mötesprotokoll Genomgång av föregående protokoll

Närvarande ledamöter. 1 Fastställande av föredragningslistan. Ad acta. 2 Föregående mötesprotokoll Genomgång av föregående protokoll Sid 1 (5) Närvarande ledamöter Björn Nygren, ordförande Inger Öster, ordinarie Solveig Engman, ordinarie Chatrin Persson, ordinarie Catrine Jacobsson, ordinarie Pia Friberg, ordinarie Sanna Jonsson, ordinarie

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar. fastställda den 14 september 2009 1 ! " Vår förening vill skapa en positiv idrottsmiljö, där såväl sociala som kulturella inslag är en naturlig del av verksamheten, där våra medlemmar utvecklas till självständiga

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden 2011-10-01--2014-06-30 1 Bakgrund Befintliga fakultetsnämnders mandatperiod 1 är genom beslut av

Läs mer

Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola

Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola utformat i samarbete med skolrådet Elev- och föräldrademokrati på Bergsåkers skola Syfte Dokumentet beskriver hur elev och föräldrademokrati på Bergsåkers

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet Juridiska föreningen Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet 1 Namn Juridiska föreningen är en sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet och verkar som en ideell

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid för tiden 2017-07-01--2021-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

4 Styrelsen. 4.2 Ordförande Väljs under UMSYS årsmöte. Ordförande har rätt att teckna firma. Ordförande leder styrelsens arbete.

4 Styrelsen. 4.2 Ordförande Väljs under UMSYS årsmöte. Ordförande har rätt att teckna firma. Ordförande leder styrelsens arbete. 1 Beskrivning av föreningen Föreningens namn är Umeå Systemvetarförening, (hädanefter benämnd UMSYS). Organisationsnummer: 802446-7956. Föreningens verksamhetsår sträcker sig från 1 januari till 31 december.

Läs mer

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskottet för utbildning, integration och arbetsmarknad

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskottet för utbildning, integration och arbetsmarknad 1 arbetsutskottet för utbildning, integration 2 Plats och tid Duvemåla, Kungsgatan 9 Paragrafer 29-34 kl. 13:30-15:30 ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Anne Gunnevik (L)

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Protokoll 190114 SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2019-01-14 Tid: 14:00-15:15 Plats: Konferensrummet HVB, plan 3, hus 2 Närvarande:,

Läs mer

PROTOKOLL Högskolestyrelsen Nr 2: Revidering av fakultetsnämndens organisation

PROTOKOLL Högskolestyrelsen Nr 2: Revidering av fakultetsnämndens organisation PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 111 Revidering av fakultetsnämndens organisation Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa en ny organisation för fakultetsnämnden från och med den

Läs mer

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN Sid 1 (7) REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN 2018-01-01--2021-12-31 Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-03 Beslutad av: rektor Giltighetstid:

Läs mer

Tid: Kl Högskolan i Borås, D861. Paragrafer: 1-9. Ordförande: Tomas Wahnström. Justeringsperson: Carl-Johan Rydman

Tid: Kl Högskolan i Borås, D861. Paragrafer: 1-9. Ordförande: Tomas Wahnström. Justeringsperson: Carl-Johan Rydman 1 Tid: Kl. 13.00 Plats: Högskolan i Borås, D861 Närvarande ledamöter: Tomas Wahnström ordförande Jan Isberg suppleant Peter Ahlström ledamot Carl-Johan Rydman studentledamot Britt-Lis Johnsson sekreterare

Läs mer

Umeå universitet, 901 87 Umeå Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Utbildningskommittén Bilaga 18 2017-10-05 Sid 1 (1) Revidering av arbetsordning för Utbildningskommittén vid den Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare

Ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot. Sekreterare Sid 1 (6) Närvarande Ledamöter Birgitta Bernspång Christina Ljungberg Johan Sjöström Börje Rehn Britt-Marie Lindgren Mari Norgren Anders Berglund Emma Johansson Fredrik Karlsson Anna Arnqvist Klas-Göran

Läs mer

PROTOKOLL 3 Sammanträdesdag 2014-11-11. Tid: Tisdagen den 11 november 2014 kl 13.15-16.30 Plats: Beurlingrummet, Ångströmlaboratoriet

PROTOKOLL 3 Sammanträdesdag 2014-11-11. Tid: Tisdagen den 11 november 2014 kl 13.15-16.30 Plats: Beurlingrummet, Ångströmlaboratoriet 1(6) Tid: Tisdagen den 11 november 2014 kl 13.15-16.30 Plats: Beurlingrummet, Ångströmlaboratoriet Närvarande ledamöter ordförande TUN Hans Karlsson, vice ordförande Sandra Eriksson Arnold Pears, t.o.m.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse

Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse Uppdragsbeskrivning Sektionsstyrelse Denna uppdragsbeskrivning beskriver ansvarsområden och uppgifter för sektionsstyrelserna inom Konstkåren. Sektionsstyrelsen har ett övergripande ansvar som i första

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1620-16 Monireh Shirani Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Verksamhetsplan för KogVet 2013

Verksamhetsplan för KogVet 2013 Verksamhetsplan för KogVet 2013 Samtliga utskott ska: - Främja god gemenskap mellan medlemmarna. - Bevaka och tillvarata medlemmarnas intressen i utbildningsfrågor. - Vara officiellt kontaktorgan gentemot

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 2016-02-04 STYR 2016/100 Rapport till fakultetsstyrelsen - Utvärdering av kursplanehanteringen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Höstterminen 2014 infördes, enligt beslut i fakultetsstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kl. 09:00 onsdagen den 20 mars 2019, Håbo Marknads AB, Bålsta

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kl. 09:00 onsdagen den 20 mars 2019, Håbo Marknads AB, Bålsta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Närvarande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Kl. 09:00 onsdagen den 20 mars 2019, Håbo Marknads AB, Bålsta Agneta Hägglund (S), 1:e vice ordförande Sven-Eric Svensson

Läs mer

att välja Dunia Al-hashimi till mötessekreterare då ordinarie sekreterare Sihan Wang ej kunde närvara under hela mötet.

att välja Dunia Al-hashimi till mötessekreterare då ordinarie sekreterare Sihan Wang ej kunde närvara under hela mötet. Datum: Onsdagen den 3 mars 2010 Tid: kl. 17:00-19:00 Plats: Medicinska Föreningens kårhus, styrelserummet Närvarande: Matti A. Eladhari Dunia Al-Hashimi Josefine Edeer Anna Höög Karin Johnsson (kom 17:40)

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) FÖRENINGENS SYFTE: IESH PTA finns till för att: - utgöra en länk mellan ledning och personal

Läs mer

Handbok för studentinflytandet på Södertörns högskola. För student- och doktorandrepresentanter genom SöderS.

Handbok för studentinflytandet på Södertörns högskola. För student- och doktorandrepresentanter genom SöderS. Handbok för studentinflytandet på Södertörns högskola. För student- och doktorandrepresentanter genom SöderS. 1 Hej! Utbildningsfrågor och inflytande över dessa är SöderS främsta uppdrag. Inte bara för

Läs mer

MSS-föreningens stadgar reviderade vid årsmötena 1999-05-05, 2010-05-06, 2013-05-07 Ändamål

MSS-föreningens stadgar reviderade vid årsmötena 1999-05-05, 2010-05-06, 2013-05-07 Ändamål MSS-föreningens stadgar reviderade vid årsmötena 1999-05-05, 2010-05-06, 2013-05-07 Ändamål 1 MSS-föreningen har till ändamål att främja utveckling inom hälso- & sjukvården samt stärka och stödja sjuksköterskans

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Implementering av Umeå universitets kvalitetssystem på grund- och avancerad nivå vid teknisk naturvetenskapliga fakultet.

Implementering av Umeå universitets kvalitetssystem på grund- och avancerad nivå vid teknisk naturvetenskapliga fakultet. Implementering av Umeå universitets kvalitetssystem på grund- och avancerad nivå vid teknisk naturvetenskapliga fakultet. Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Beslut 2016-10-20 Dnr: FS 1.1-1805-16 DNR: FS

Läs mer

Reglemente för Audionomsektionen

Reglemente för Audionomsektionen Reglemente för Audionomsektionen Antaget av Fullmäktige: 2007-12-17 Ändrat: 2015-01-08 Syfte, organisation och verksamhetsområde 1 Detta reglemente gäller utöver vad som i Medicinska Föreningens stadgar

Läs mer

Brandingenjörsstuderande I Norra Norrland Senast reviderad 2015-04-01. Reglemente. för. Brandingenjörsstuderande I Norra Norrland

Brandingenjörsstuderande I Norra Norrland Senast reviderad 2015-04-01. Reglemente. för. Brandingenjörsstuderande I Norra Norrland Reglemente för Brandingenjörsstuderande I Norra Norrland 1 Innehåll Undergrupper... 3 Arbetsmarknad... 3 Festkommittén... 3 Praktik... 3 PR-gruppen... 4 Sportkommittén... 4 Webbansvarig... 4 Resegruppen...

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR CURIOSUM

INSTRUKTION FÖR CURIOSUM INSTRUKTION FÖR CURIOSUM Typ av dokument: Instruktion Datum: 2019-04-02 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-04-02 2024-06-30 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Organisation Planeringsenheten

Läs mer

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS 1 Inledning 1.1 Styrelsen är organiserad i enlighet med stadgarna och är förutom Föreningsstämman det högsta beslutande organet i TBSS samt har det

Läs mer

Stöd inför utveckling av samrådsforum i kommunens förskole- och skolenheter

Stöd inför utveckling av samrådsforum i kommunens förskole- och skolenheter Stöd inför utveckling av samrådsforum i kommunens förskole- och skolenheter Fr o m 2011-07-01 2011-01-28 Sida 1 Innehållsförteckning Elev och föräldrainflytande... 2 Förskolechefs, rektors ansvar... 2

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för forskning Fastställd av styrelsen 2015-02-04. Dnr 1-112/2015. Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Organisation... 1 3 Uppgifter... 1 4 Beslutsområden...

Läs mer

VÄLKOMMEN. skolrådsrepresentant

VÄLKOMMEN. skolrådsrepresentant VÄLKOMMEN till ditt viktiga uppdrag som skolrådsrepresentant på Katarina Norra skola Läsåret 2013/2014 Antagna 2013-05-28 1 Innehåll Skolrådet finns till för dig och ditt barn! Skolrådets arbetsmetoder

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie nr 5 Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Chen, Deliang Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Läs mer

Stadgar Medicinska studierådet Uppsala universitet Reviderade 140519

Stadgar Medicinska studierådet Uppsala universitet Reviderade 140519 Stadgar Medicinska studierådet Uppsala universitet Reviderade 140519 1. Uppgift Medicinska studierådet är en politiskt och religiöst obunden organisation som skall tillvarata läkarstuderandes intressen

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildningsorganisationen vid CLINTEC

Besluts- och delegationsordning för utbildningsorganisationen vid CLINTEC Besluts- och delegationsordning för utbildningsorganisationen vid CLINTEC Dnr 1-267/2017 Fastställd 2016-05-04 av UN CLINTEC Innehåll 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATIONSÖVERSIKT... 1 3 PREFEKT... 2 4 ENHETSCHEF...

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge.

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Förening Bildades 2011-03-21 Stadgar antogs av konstituerande årsmötet 2011-03-21 Allmänna bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015 Stadgar för Sveriges HR Förening Sveriges HR Förening orgnr. 802004-2159 (The Swedish Association for Human Resource Management) Fastställda vid stämman den 29 mars 2012. Föreningen bildad 1921 1. Föreningens

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Organisationen Elevrådets sammansättning Elevrådets sammansättning Klassrepresentanternas åliggande Möten Klassråd:

Organisationen Elevrådets sammansättning Elevrådets sammansättning Klassrepresentanternas åliggande Möten Klassråd: Elevrådets stadgar Stadgar antagna vid årsmöte år 2000. Ändringar godkändes under de två påföljande stormöten, den 27 april samt den 23 september år 2011. Ändringar godkändes under de två påföljande stormöten,

Läs mer

Wisingsborgs Grevskaps Intresseförening

Wisingsborgs Grevskaps Intresseförening STADGAR Stadgarna antagna vid bildandemöte den 2012 02-19 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen skall verka för historiska värden angående Wisingsborgs Grevskap och Grevarna Brahes påverkan och betydelse

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010

STADGAR. För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010 STADGAR För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010 1. Ändamål Föreningen har till ändamål att utveckla Rydboholm till ett trivsamt och attraktivt samhälle

Läs mer

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå STADGAR för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/12 2011. Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla

Läs mer

Anmält förhinder: Karin Helander, prodekanus, humanistiska fakulteten; Marie Sandström, prodekanus, juridiska fakulteten

Anmält förhinder: Karin Helander, prodekanus, humanistiska fakulteten; Marie Sandström, prodekanus, juridiska fakulteten 1 (5) PROTOKOLL 2014-05-27 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2014-05-27 Dnr SU 525 1.3.1 2014-2 Växthuset, kl. 9.30 12.00 Närvarande:

Läs mer

Mötesprotokoll IT-beställarråd

Mötesprotokoll IT-beställarråd Mötesprotokoll IT-beställarråd 2008-03-19 Göteborgs universitet Vid protokollet: Kristoffer Jalve INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Mötestid... 3 2 Deltagare... 3 3 Föredragningslista... 3 4 Val av mötesordförande...

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer