Övergripande mål för Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergripande mål för Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande"

Transkript

1 Teaterhögskolans Institutionsstyrelse Fastställd Övergripande mål för Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande är en 3-årig programutbildning som syftar till att utbilda dramatiker med god konstnärlig och professionell förmåga. Särskilt fokus läggs i utbildningen på samverkan mellan text och skådespelarens arbete. ll efter genomgången utbildning ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för att självständigt kunna lösa sceniska uppgifter som dramatiker ställs inför. För konstnärlig kandidatexamen skall studenten - visa kunskap och förståelse på det sceniska och dramatiska författandets område, dels kunskap rörande konstartens praktiska och teoretiska grunder, dels kunskap om och erfarenheter av metod, processer och fördjupning på området. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll samt kritiskt reflektera över sitt eget och andras konstnärliga förhållningssätt på dramatikens och det sceniska författandets område, - visa förmåga att självständigt skapa, förverkliga och uttrycka egna idéer, identifiera, formulera och lösa konstnärliga och gestaltningsmässiga problem - visa förmåga att muntligt och skriftligt eller på annat sätt redogöra för och diskutera sin verksamhet och konstnärliga frågeställningar med olika målgrupper, och - visa sådan färdighet och kunskap som fordras för att självständigt verka i arbetslivet. Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att på det dramatiska författandets område göra bedömningar med hänsyn till relevanta konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter. - visa förståelse för konstens roll i samhället, och - visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

2 Institutionsstyrelsen Fastställd KURSPLAN KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I SCENISKT OCH DRAMATISKT FÖRFATTANDE Dramatikerutbildning Termin 1 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod: SKÅD11 2. Kursbenämning: Dramatikerutbildning termin 1 Engelsk översättning: Dramatic Writing Semester 1 Delkursernas namn: - Sceniskt och dramatiskt författande 1 (20 hp) Engelsk översättning: Scenic and Dramatic Writing 1 - Handling, drama, kommunikation (HDK) 1 (5 hp) Engelsk översättning: Action, Drama, Communication 1 - Repertoarkunskap 1 (5 hp) Engelsk översättning: Repertoir knowledge 1 3. Nivå: G 4. Omfattning: 30 högskolepoäng 5. Inrättad av Institutionsstyrelsen vid Teaterhögskolan i Malmö , gällande från Allmänna uppgifter 1. Huvudområde: Teater 2. Obligatorisk kurs inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande. 3. Undervisningsspråk: svenska

3 3. Mål, kursinnehåll och undervisningsformer Delkurs 1: Sceniskt och dramatiskt författande - i samtal med kurskamrater och pedagoger redogöra för och visa förståelse för grundläggande begrepp såsom handling, situation och dramatisk konflikt. - i sitt dagliga arbete och skrivande visa färdighet och förmåga att omfatta handling, situation och dramatisk konflikt i sitt skrivande av en scen på cirka fem minuter. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagog och klasskamrater visa förmåga att redogöra för och reflektera över handling, situation och dramatisk konflikt i andras texter. Undervisningen består i huvudsak av handledning av kortare skrivuppgifter där studenten utvecklar förmågan till att omfatta handling, situation och dramatisk konflikt i skrivandet. Ansvarig pedagog formulerar varje vecka tillsammans med studenten en individuell uppgift som sedan följs upp och ges feedback en eller två gånger i helklass. I kursen utvecklas också utvalda texter från övningarna under ett eller två tillfällen tillsammans med skådespelare för att upptäcka och/eller förtydliga möjligheter och problem i texterna. I kursen ingår också övningar där studenten själv ska handla på scenen för att på så sätt vidga sin förståelse och erfarenhet av scenisk handling. Delkurs 2: Handling, drama och kommunikation - uppvisa grundläggande kunskap och förståelse för det dramatiska författandets teoretiska grunder i fråga om handling och situation.

4 Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att i samtal med pedagoger och klasskamrater kritiskt reflektera över andras konstnärliga förhållningssätt på det dramatiska författandets område Undervisningen sker i form av föreläsningar, exkursioner och diskussionsseminarier. Företrädelsevis läser studenten förelagda teoretiska texter som sedan följs upp i seminarieform. I kursen ingår också att i helklass tillsammans med ansvarig pedagog analysera föreställningar i form av såväl filmat material som teaterbesök. Delkurs 3: Repertoarkunskap - i samtal med pedagoger och klasskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i antikens dramatik. - i samtal med pedagoger och klasskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i samtida nordisk dramatik. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av antikens dramatik. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av samtida nordisk dramatik. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagog och klasskamrater visa förmåga att redogöra för och reflektera över handling, situation och dramatisk konflikt i kursens texter. Kursen är i huvudsak en orienterande läskurs där studenten läser och skriver handlingsreferat av förelagda pjäser från dels antiken och dels den samtida nordiska dramatiken. Kursen löper under hela terminen. I kursen ingår också seminarier där valda verk ur pjäslistorna analyseras och diskuteras i helklass tillsammans med ansvarig pedagog.

5 4. Examination All undervisning är obligatorisk. För godkänt krävs aktivt deltagande. Examination sker vanligtvis fortlöpande under arbetet och i regelbundna reflekterande samtal men muntlig och/eller skriftlig tentamen kan förekomma. Om någon student på grund av frånvaro eller andra skäl riskerar underkännande ska ansvarig pedagog meddela detta både till berörd student och till prefekten. Student som inte uppnår godkänt resultat ska i samråd med kursansvarig pedagog arbeta fram och fullfölja en handlingsplan för att uppnå godkännande. 5. Betyg Kursresultatet bedöms med betyget U/G (Underkänd eller Godkänd). För att bli godkänd krävs åttio procents närvaro och aktivt deltagande i undervisningen. Vidare krävs att man uppfyller de mål, som anges i kursbeskrivningen. 6. Förkunskapskrav För att delta i kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt att studenten blivit förordad av en jury och därefter antagits till Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande, Teaterhögskolan i Malmö. Lunds universitet. 7. Litteratur Se bilaga. 8. Övrigt Kursen ges endast under termin 1 inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande.

6 Institutionsstyrelsen Fastställd KURSPLAN KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I SCENISKT OCH DRAMATISKT FÖRFATTANDE Dramatikerutbildning Termin 2 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod: SKÅD12 2. Kursbenämning: Dramatikerutbildning termin 2 Engelsk översättning: Dramatic Writing Semester 2 Delkursernas namn: - Sceniskt och dramatiskt författande 2 (20 hp) Engelsk översättning: Scenic and Dramatic Writing 2 - Handling, drama, kommunikation 2 (HDK) (5 hp) Engelsk översättning: Action, Drama, Communication 2 - Repertoarkunskap 2 (5 hp) Engelsk översättning: Repertoir knowledge 2 3. Nivå: G 4. Omfattning: 30 högskolepoäng 5. Inrättad av Institutionsstyrelsen vid Teaterhögskolan i Malmö , gällande från Allmänna uppgifter 1. Huvudområde: Teater 2. Obligatorisk kurs inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande. 3. Undervisningsspråk: svenska

7 3. Mål, kursinnehåll och undervisningsformer Delkurs 1: Sceniskt och dramatiskt författande - i samtal med kurskamrater och pedagoger redogöra för och visa förståelse för grundläggande begrepp såsom förlopp, vändpunkt, hållningsvändpunkt och värderingspunkt. - i sitt dagliga arbete och skrivande visa färdighet och förmåga att förutom tidigare introducerade begrepp också omfatta förlopp, vändpunkt, hållningsvändpunkt och värderingspunkt i sitt skrivande av en scen på cirka tio minuter. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagoger och kurskamrater visa förmåga att reflektera över samt föreslå förtydligande i fråga om introducerade begrepp i kurskamraters texter. Undervisningen består i huvudsak av handledning av kortare skrivuppgifter där studenten fortsätter att utveckla förmågan att omfatta handling, situation och dramatisk konflikt i skrivandet. Denna termin läggs också fokus på att i studenten i sitt praktiska skrivande ska omfatta begreppen förlopp, vändpunkt, hållningsvändpunkt och värderingspunkt. Ansvarig pedagog formulerar varje vecka tillsammans med studenten en individuell uppgift som sedan följs upp och ges feedback en eller två gånger i helklass. I kursen utvecklas också utvalda texter från övningarna under ett eller två tillfällen tillsammans med skådespelare för att upptäcka och/eller förtydliga möjligheter och problem i texterna. I kursen ingår också övningar där studenten själv ska handla på scenen för att på så sätt vidga sin förståelse och erfarenhet av scenisk handling.

8 Delkurs 2: Handling, drama och kommunikation - uppvisa fördjupad kunskap och förståelse för det dramatiska författandets teoretiska grunder i fråga om handling och situation. Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att i samtal med pedagoger och kurskamrater kritiskt reflektera över andras konstnärliga förhållningssätt på det dramatiska författandets område Undervisningen sker i form av föreläsningar, exkursioner och diskussionsseminarier. Företrädelsevis läser studenten förelagda teoretiska texter som sedan följs upp i seminarieform. I kursen ingår också att i helklass tillsammans med ansvarig pedagog analysera föreställningar i form av såväl filmat material som teaterbesök. Delkurs 3: Repertoarkunskap - i samtal med pedagoger och kurskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i dramatik från medeltiden till och med 1600-talet. - i samtal med pedagoger och kurskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i samtida utomnordisk dramatik. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av dramatiken från medeltiden till och med 1600-talet. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av samtida utomnordisk dramatik.

9 Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagog och kurskamrater visa förmåga att redogöra för och reflektera över förlopp, vändpunkt, hållningsvändpunkt och värderingspunkt i kursens texter. Kursen är i huvudsak en orienterande läskurs där studenten läser och skriver handlingsreferat av förelagda pjäser från dels perioden medeltid till och med 1600-tal och dels den samtida utomnordiska dramatiken. Kursen löper under hela terminen. I kursen ingår också seminarier där valda verk ur pjäslistorna analyseras och diskuteras i helklass tillsammans med ansvarig pedagog. 4. Examination All undervisning är obligatorisk. För godkänt krävs aktivt deltagande. Examination sker vanligtvis fortlöpande under arbetet och i regelbundna reflekterande samtal men muntlig och/eller skriftlig tentamen kan förekomma Om någon student på grund av frånvaro eller andra skäl riskerar underkännande ska ansvarig pedagog meddela detta både till berörd student och till prefekten. Student som inte uppnår godkänt resultat ska i samråd med kursansvarig pedagog arbeta fram och fullfölja en handlingsplan för att uppnå godkännande. 5. Betyg Kursresultatet bedöms med betyget U/G (Underkänd eller Godkänd). För att bli godkänd krävs åttio procents närvaro och aktivt deltagande i undervisningen. Vidare krävs att man uppfyller de mål, som anges i kursbeskrivningen. 6. Förkunskapskrav För att delta i kursen krävs betyget Godkänd i SKÅD11 7. Litteratur Se bilaga. 8. Övrigt Kursen ges endast under termin 2 inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande.

10 Institutionsstyrelsen Fastställd KURSPLAN KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I SCENISKT OCH DRAMATISKT FÖRFATTANDE Dramatikerutbildning Termin 3 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod: SKÅD13 2. Kursbenämning: Dramatikerutbildning termin 3 Engelsk översättning: Dramatic Writing Semester 3 Delkursernas namn: - Sceniskt och dramatiskt författande 3 (20 hp) Engelsk översättning: Scenic and Dramatic Writing 3 - Handling, drama, kommunikation (HDK) 3 (5 hp) Engelsk översättning: Action, Drama, Communication 3 - Repertoarkunskap 3 (5 hp) Engelsk översättning: Repertoir knowledge 3 3. Nivå: G 4. Omfattning: 30 högskolepoäng 5. Inrättad av Institutionsstyrelsen vid Teaterhögskolan i Malmö , gällande från Allmänna uppgifter 1. Huvudområde: Teater 2. Obligatorisk kurs inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande. 3. Undervisningsspråk: svenska

11 3. Mål, kursinnehåll och undervisningsformer Delkurs 1: Sceniskt och dramatiskt författande - i samtal med kurskamrater och pedagoger redogöra för och visa förståelse för grundläggande dramaturgiska idéer. - i sitt dagliga arbete och skrivande visa färdighet och förmåga att planera och strukturera scenisk handling för en scen på cirka 15 minuter. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagoger och kurskamrater visa förmåga att reflektera över samt föreslå förtydligande i fråga om dramaturgisk struktur i kurskamraters texter. Undervisningen består i huvudsak av handledning av skrivuppgifter där studenten ges övning i dramaturgisk struktur. Tillsammans med pedagogen ska studenten utveckla en plan för scenisk handling som sedan ska fungera som stöd i det konkreta dramatiska författandet. Planen följs sedan upp och utvecklas kontinuerligt en eller två gånger i veckan antingen individuellt eller i helklass. I kursen utvecklas också utvalda texter vidare under ett eller två tillfällen tillsammans med skådespelare för att upptäcka och/eller förtydliga möjligheter och problem i texterna. I kursen ges också övningar där studenten själv ska handla på scenen för att på så sätt vidga sin förståelse och erfarenhet av scenisk handling. Delkurs 2: Handling, drama och kommunikation - i samtal med pedagoger och kurskamrater uppvisa grundläggande kunskap och förståelse för det dramatiska författandets teoretiska grunder i fråga om komposition och dramaturgi.

12 Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att i samtal med pedagoger och kurskamrater kritiskt reflektera andras konstnärliga förhållningssätt på, till det dramatiska författandet, närliggande områden. Undervisningen sker i form av föreläsningar, exkursioner och diskussionsseminarier. Företrädelsevis läser studenten förelagda teoretiska texter kring dramaturgisk struktur som sedan följs upp i seminarieform. I kursen ingår också att i helklass tillsammans med ansvarig pedagog analysera och diskutera konstnärliga verk från teaterns område såväl som från andra konstnärliga områden. Delkurs 3: Repertoarkunskap - i samtal med pedagoger och kurskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i dramatik från 1700 till i samtal med pedagoger och kurskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i dramatik som problematiserar begreppen handling och situation. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av dramatiken från 1700 till visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda dramatiska verk som problematiserar begreppen handling och situation Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagog och kurskamrater visa förmåga att redogöra för och reflektera över estetiska frågeställningar och dramaturgiska figurer i kursens texter som problematiserar handling och situation samt sätta dessa reflektioner i relation till sitt eget skrivande.

13 Kursen är i huvudsak en orienterande läskurs där studenten läser och skriver handlingsreferat av förelagda pjäser från dels perioden 1700 till 1880 och dels den samtida dramatiken som problematiserar handling och situation. Kursen löper under hela terminen. I kursen ingår också seminarier där valda verk ur pjäslistorna analyseras och diskuteras i helklass tillsammans med ansvarig pedagog. 4. Examination All undervisning är obligatorisk. För godkänt krävs aktivt deltagande. Examination sker vanligtvis fortlöpande under arbetet och i regelbundna reflekterande samtal men muntlig och/eller skriftlig tentamen kan förekomma Om någon student på grund av frånvaro eller andra skäl riskerar underkännande ska ansvarig pedagog meddela detta både till berörd student och till prefekten. Student som inte uppnår godkänt resultat ska i samråd med kursansvarig pedagog arbeta fram och fullfölja en handlingsplan för att uppnå godkännande. 5. Betyg Kursresultatet bedöms med betyget U/G (Underkänd eller Godkänd). För att bli godkänd krävs åttio procents närvaro och aktivt deltagande i undervisningen. Vidare krävs att man uppfyller de mål, som anges i kursbeskrivningen. 6. Förkunskapskrav För att delta i kursen krävs betyget Godkänd i SKÅD12 7. Litteratur Se bilaga. 8. Övrigt Kursen ges endast under termin 3 inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande.

14 Institutionsstyrelsen Fastställd KURSPLAN KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I SCENISKT OCH DRAMATISKT FÖRFATTANDE Dramatikerutbildning Termin 4 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod: SKÅD14 2. Kursbenämning: Dramatikerutbildning termin 4 Engelsk översättning: Dramatic Writing Semester 4 Delkursernas namn: - Sceniskt och dramatiskt författande 4 (20 hp) Engelsk översättning: Scenic and Dramatic Writing 4 - Handling, drama, kommunikation (HDK) 4 (5 hp) Engelsk översättning: Action, Drama, Communication 4 - Repertoarkunskap 4 (5 hp) Engelsk översättning: Repertoir knowledge 4 3. Nivå: G 4. Omfattning: 30 högskolepoäng 5. Inrättad av Institutionsstyrelsen vid Teaterhögskolan i Malmö , gällande från Allmänna uppgifter 1. Huvudområde: Teater 2. Obligatorisk kurs inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande. 3. Undervisningsspråk: svenska

15 3. Mål, kursinnehåll och undervisningsformer Delkurs 1: Sceniskt och dramatiskt författande - i kontinuerliga handledningssamtal visa kunskap och förståelse för planering och slutförande av självformulerade konstnärliga uppgifter. - i sitt dagliga arbete och skrivande visa färdighet och förmåga att formulera en konstnärlig uppgift och sedan planera och strukturera scenisk handling utifrån denna för en scen på cirka 20 minuter. - i sitt dagliga arbete visa färdighet och förmåga att arbeta med en produktiv relation mellan fantasi och disciplin, mellan spontanitet och ordning. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagoger visa förmåga att reflektera över samt föreslå förändringar i sin egen text. - i utvecklingssamtal med pedagoger visa förmåga att redogöra för och reflektera över sin utgångspunkt, sitt arbete och sin utveckling och med pedagogens hjälp identifiera sitt behov av ytterligare kunskap. Undervisningen består i huvudsak av handledning av studentens egenformulerade konstnärliga plan samt kontinuerlig handledning av genomförandet av planen. Handledningen sker en till tre gånger i veckan antingen individuellt eller i grupp. Särskild vikt i handledningssamtalen läggs vid att hitta en praktisk och konstruktiv pendelrörelse mellan planering av sceniska skeenden och den spontana kreativiteten i det dramatiska skrivandet. I kursen utvecklas också utvalda texter vidare under ett eller två tillfällen tillsammans med skådespelare för att upptäcka och/eller förtydliga möjligheter och problem i texterna. I kursen ges också övningar där studenten själv ska handla på scenen för att på så sätt vidga sin förståelse och erfarenhet av scenisk handling.

16 Delkurs 2: Handling, drama och kommunikation - i samtal med pedagoger och kurskamrater uppvisa fördjupad kunskap och förståelse för det dramatiska författandets teoretiska grunder i fråga om komposition och dramaturgi. Värderingsförmåga och förhållningssätt - visa förmåga att i samtal med pedagoger och kurskamrater kritiskt reflektera över andras konstnärliga förhållningssätt på, till det dramatiska författandet, närliggande områden samt relatera detta till sitt eget skrivande. Undervisningen sker i form av föreläsningar, exkursioner och diskussionsseminarier. Företrädelsevis läser studenten förelagda teoretiska texter kring dramaturgisk struktur och konstnärlig metod som sedan följs upp i seminarieform. I kursen ingår också att i helklass tillsammans med ansvarig pedagog analysera och diskutera konstnärliga verk från teaterns område som andra konstnärliga områden. Delkurs 3: Repertoarkunskap - i samtal med pedagoger och kurskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i dramatik från 1880 till idag. - i samtal med pedagoger och kurskamrater och i skrift uppvisa grundläggande kunskaper och förståelse om estetiska frågeställningar i interartiell scenkonst. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av dramatiken från 1880 till idag. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i valda delar av den interartiella scenkonsten.

17 Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagog och kurskamrater visa förmåga att redogöra för och reflektera över estetiska frågeställningar i interartiell scenkonst samt sätta dessa reflektioner i relation till sitt eget skrivande. Kursen är i huvudsak en orienterande kurs där studenten läser och skriver handlingsreferat av förelagda pjäser från perioden 1880 till idag samt ser och analyserar förelagda avfilmade föreställningar från den interartiella scenkonsten. Kursen löper under hela terminen. I kursen ingår också seminarier där valda verk ur pjäslistorna analyseras och diskuteras i helklass tillsammans med ansvarig pedagog. 4. Examination All undervisning är obligatorisk. För godkänt krävs aktivt deltagande. Examination sker vanligtvis fortlöpande under arbetet och i regelbundna reflekterande samtal men muntlig och/eller skriftlig tentamen kan förekomma Om någon student på grund av frånvaro eller andra skäl riskerar underkännande ska ansvarig pedagog meddela detta både till berörd student och till prefekten. Student som inte uppnår godkänt resultat ska i samråd med kursansvarig pedagog arbeta fram och fullfölja en handlingsplan för att uppnå godkännande. 5. Betyg Kursresultatet bedöms med betyget U/G (Underkänd eller Godkänd). För att bli godkänd krävs åttio procents närvaro och aktivt deltagande i undervisningen. Vidare krävs att man uppfyller de mål, som anges i kursbeskrivningen. 6. Förkunskapskrav För att delta i kursen krävs betyget Godkänd i SKÅD13 7. Litteratur Se bilaga. 8. Övrigt Kursen ges endast under termin 4 inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande.

18 Institutionsstyrelsen Fastställd KURSPLAN KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I SCENISKT OCH DRAMATISKT FÖRFATTANDE Dramatikerutbildning Termin 5 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod: SKÅD15 2. Kursbenämning: Dramatikerutbildning termin 5. Engelsk översättning: Dramatic Writing Semester 5 Delkursernas namn: - Sceniskt och dramatiskt författande 5 (20 hp) Engelsk översättning: Scenic and Dramatic Writing 5 - Handling, drama, kommunikation (HDK) 5 (4 hp) Engelsk översättning: Action, Drama, Communication 5 - Repertoarkunskap 5 (3 hp) Engelsk översättning: Repertoir knowledge 5 - Dramatikerns ekonomi och rättigheter (3 hp) Engelsk översättning: Economy and Rights for Dramatic Writers 3. Nivå: G 4. Omfattning: 30 högskolepoäng 5. Inrättad av Institutionsstyrelsen vid Teaterhögskolan i Malmö , gällande från Allmänna uppgifter 1. Huvudområde: Teater 2. Obligatorisk kurs inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande. 3. Undervisningsspråk: svenska

19 3. Mål, kursinnehåll och undervisningsformer Delkurs 1: Sceniskt och dramatiskt författande - i kontinuerliga handledningssamtal visa kunskap och förståelse för planering och slutförande av självständigt formulerade konstnärliga uppgifter. - i sitt dagliga arbete och skrivande visa färdighet och förmåga att formulera en konstnärlig uppgift och sedan planera och strukturera scenisk handling utifrån denna för en scen på cirka 40 minuter. - i sitt dagliga arbete visa färdighet och förmåga att arbeta med en produktiv relation mellan fantasi och disciplin, mellan spontanitet och ordning. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagoger visa förmåga att reflektera över samt föreslå förändringar i sin egen text. - i samtal med pedagoger visa förmåga att redogöra för ochreflektera över sin utgångspunkt och sitt arbete i relation till samtida strömningar inom dramatikens område. Undervisningen består i huvudsak av handledning av studentens egenformulerade konstnärliga plan samt kontinuerlig handledning av genomförandet av planen. Handledningen sker en till tre gånger i veckan antingen individuellt eller i grupp. Särskild vikt i handledningssamtalen läggs vid att hitta en praktisk och konstruktiv pendelrörelse mellan planering av sceniska skeenden och den spontana kreativiteten i det dramatiska skrivandet. I kursen utvecklas också utvalda texter vidare under ett eller två tillfällen tillsammans med skådespelare för att upptäcka och/eller förtydliga möjligheter och problem i texterna. I kursen ges också övningar där studenten själv ska handla på scenen för att på så sätt vidga sin förståelse och erfarenhet av scenisk handling.

20 Delkurs 2: Handling, drama och kommunikation - i samtal med pedagoger och kurskamrater uppvisa grundläggande kunskap och förståelse för det dramatiska författandets teoretiska grunder i fråga om kommunikation och reception. - uppvisa färdighet och förmåga att planera och genomföra seminarier kring självvalda, för kursen relevanta, teoretiska texter. Värderingsförmåga och förhållningssätt - uppvisa en reflekterande förmåga att inom området dramatiskt författande göra bedömningar med hänsyn till relevanta konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter. Undervisningen sker i form av föreläsningar och diskussionsseminarier kring kommunikation och reception. Ansvarig pedagog väljer tillsammans med studenterna ut de texter och/eller verk som ska utgöra utgångspunkt för seminarierna. Delkurs 3: Repertoarkunskap - i samtal med pedagoger uppvisa kunskaper att identifiera och hitta för det egna skrivandet relevanta dramatiska texter. - visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll i de självvalda dramatiska texterna.

21 Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagog och kurskamrater visa förmåga att redogöra för och reflektera över estetiska frågeställningar i de självvalda dramatiska texterna samt sätta dessa reflektioner i relation till sitt eget skrivande. Kursen är i huvudsak en läskurs där studenterna enskilt väljer ut ca 15, för det egna skrivandet relevanta pjäser, som sedan analyseras skriftligen. Kursen löper över hela terminen. I kursen ingår också seminarier där valda verk ur pjäslistorna analyseras och diskuteras och sätts i relation till studentens eget skrivande. Seminarierna sker i helklass tillsammans med ansvarig pedagog. Delkurs 4: Dramatikerns ekonomi och rättigheter - uppvisa den kunskap som krävs för att självständigt verka i arbetslivet i fråga om såväl beställare av dramatik och förlagsbranschen som, för dramatikern, relevant avtals- och upphovsrätt - visa grundläggande förmåga att föra avtalsförhandlingar i relation till beställare och/eller förlag. Kursen består i huvudsak av möten med olika representanter från yrkeslivet såsom teaterchefer, dramaturger, förläggare, dramatiker och fackliga representanter, som sedan följs upp av ansvarig pedagog.

22 4. Examination All undervisning är obligatorisk. För godkänt krävs aktivt deltagande. Examination sker vanligtvis fortlöpande under arbetet och i regelbundna reflekterande samtal men muntlig och/eller skriftlig tentamen kan förekomma Om någon student på grund av frånvaro eller andra skäl riskerar underkännande ska ansvarig pedagog meddela detta både till berörd student och till prefekten. Student som inte uppnår godkänt resultat ska i samråd med kursansvarig pedagog arbeta fram och fullfölja en handlingsplan för att uppnå godkännande. 5. Betyg Kursresultatet bedöms med betyget U/G (Underkänd eller Godkänd). För att bli godkänd krävs åttio procents närvaro och aktivt deltagande i undervisningen. Vidare krävs att man uppfyller de mål, som anges i kursbeskrivningen. 6. Förkunskapskrav För att delta i kursen krävs betyget Godkänd i SKÅD14 7. Litteratur Se bilaga. 8. Övrigt Kursen ges endast under termin 5 inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande.

23 Institutionsstyrelsen Fastställd KURSPLAN KONSTNÄRLIGT KANDIDATPROGRAM I SCENISKT OCH DRAMATISKT FÖRFATTANDE Dramatikerutbildning Termin 6 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod: SKÅD16 2. Kursbenämning: Dramatikerutbildning termin 6 Engelsk översättning: Dramatic Writing Semester 6 Delkursernas namn: - Handling, drama, kommunikation (HDK )6 (5 hp) Engelsk översättning: Action, Drama, Communication 6 - Examensuppgift (25 hp) Engelsk översättning: Bachelor Degree Project 3. Nivå: G 4. Omfattning: 30 högskolepoäng 5. Inrättad av Institutionsstyrelsen vid Teaterhögskolan i Malmö , gällande från Allmänna uppgifter 1. Huvudområde: Teater 2. Obligatorisk kurs inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande. 3. Undervisningsspråk: svenska

24 3. Mål, kursinnehåll och undervisningsformer Delkurs 1: Examensarbete - i kontinuerliga handledningssamtal visa kunskap och förståelse för planering och slutförande av självständigt formulerade konstnärliga uppgifter. - i sitt dagliga arbete och skrivande visa färdighet och förmåga att formulera en konstnärlig uppgift och sedan planera och strukturera scenisk handling utifrån denna för en scen på cirka 60 minuter. - i sitt dagliga arbete visa färdighet och förmåga att arbeta med en produktiv relation mellan fantasi och disciplin, mellan spontanitet och ordning. Värderingsförmåga och förhållningssätt - i samtal med pedagoger visa förmåga att reflektera över samt föreslå förändringar i sin egen text. - ha förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för, reflektera över och diskutera sin verksamhet och sina konstnärliga frågeställningar med olika målgrupper. - i samtal med pedagoger visa förmåga att, inom området dramatiskt författande, göra bedömningar med hänsyn till relevanta samhälleliga och etiska aspekter. Kursen består av en praktisk konstnärlig del och en reflekterande del. Undervisningen i den praktiskt konstnärliga delen består i huvudsak av handledning av studentens egenformulerade konstnärliga plan samt kontinuerlig handledning av genomförandet av planen. Handledningen sker en till tre gånger i veckan antingen individuellt eller i grupp. I denna del ingå också att hela eller delar av verket praktsikt arbetas med tillsammans med skådespelare under ett eller två tillfällen för att upptäcka och/eller förtydliga möjligheter och problem i texterna. Undervisningen i den reflekterande delen sker i form av handledning av en verkkommentar där studenten reflekterar över sin konstnärliga praktik. I kursen ingår också ett seminarium då studenten muntligen ska redogöra för konstnärliga ställningstagande i sitt verk samt ett seminarium då studentens skriftliga verkkommentar presenteras och diskuteras.

25 I kursen ges också övningar där studenten själv ska handla på scenen för att på så sätt vidga sin förståelse och erfarenhet av scenisk handling. Delkurs 2: Handling, drama och kommunikation - i samtal med pedagoger och kurskamrater uppvisa fördjupad kunskap och förståelse för det dramatiska författandets teoretiska grunder i fråga om kommunikation och reception. - i samtal med pedagoger och kurskamrater uppvisa grundläggande förståelse för konstens roller i samhället. - uppvisa utvecklad färdighet och förmåga att planera och genomföra seminarier kring självvalda, för kursen relevanta, teoretiska texter. Värderingsförmåga och förhållningssätt - uppvisa en utvecklad reflekterande förmåga att inom området dramatiskt författande i göra bedömningar med hänsyn till relevanta konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter. Undervisningen sker i form av föreläsningar och diskussionsseminarier kring kommunikation och reception. Ansvarig pedagog väljer tillsammans med studenterna ut de texter och/eller verk som ska utgöra utgångspunkt för seminarierna. 4. Examination Delkurs 1 Examensarbete. Examination sker under ett granskningsseminarium, av en extern examinator, då studentens verk och verkkommentar diskuteras. För att bli godkänd krävs att studenten då också har genomfört ett offentligt artist-talk. Delkurs 2 Handling, drama och kommunikation. Examination sker fortlöpande i regelbundna reflekterande samtal men muntlig och/eller skriftlig tentamen kan förekomma. All undervisning är obligatorisk. För godkänt krävs aktivt deltagande. Om någon student på grund av frånvaro eller andra skäl riskerar underkännande ska ansvarig pedagog

26 meddela detta både till berörd student och till prefekten. Student som inte uppnår godkänt resultat ska i samråd med kursansvarig pedagog arbeta fram och fullfölja en handlingsplan för att uppnå godkännande. 5. Betyg Kursresultatet bedöms med betyget U/G (Underkänd eller Godkänd). För att bli godkänd krävs åttio procents närvaro och aktivt deltagande i undervisningen. Vidare krävs att man uppfyller de mål, som anges i kursbeskrivningen. 6. Förkunskapskrav För att delta i kursen krävs betyget Godkänd i SKÅD15 7. Litteratur Se bilaga. 8. Övrigt Kursen ges endast under termin 6 inom programmet Konstnärligt kandidatprogram i sceniskt och dramatiskt författande.

Kursen ges som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.

Kursen ges som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå. 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod FFS M02 2. Kursens namn Författarskolan: Magisterkurs 3. Nivå och kod för A1F Avancerad nivå, har kurser från avancerad nivå som fördjupning i förhållande

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.

Kursen ges som fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå. Humanistiska och teologiska fakulteterna TTPA05, Teaterns teori och praktik: Grund- och fortsättningskurs, 60 högskolepoäng The Theory and Practice of Theatre: Level 1 and Level 2, 60 credits Grundnivå

Läs mer

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 6 30 högskolepoäng / 30 credits

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 6 30 högskolepoäng / 30 credits KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic Design and Illustration 6 30 högskolepoäng / 30 credits Kurskod: GIK305 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna Fastställande LUFA06, Författarskolan: Litterär gestaltning - fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Creative Writing: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 1 Graphic design and Illustration 1 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna RHIK03, Religionshistoria: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng History of Religions: Level 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION TS1210 Teaterstudier, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Theatre studies, Intermediate course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION TS1111 Teaterstudier, grundkurs, 30 högskolepoäng Theatre studies, Introductory course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SVEK11, Svenska: Språklig inriktning - kandidatkurs, 30 högskolepoäng Swedish Language: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i Teater, inriktning skådespeleri, Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SCE Curriculum Bachelor of Fine Arts in Theatre with Specialization in Acting,

Läs mer

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten RÄSK02, Rättssociologi: Examensarbete för kandidatexamen, 30 högskolepoäng Sociology of Law: Bachelor Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LV1212 Litteraturvetenskap, Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Comparative Literature, Intermediate Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G1F, Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA38, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2017. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN35, Socialt arbete med inriktning på funktionsförmåga och funktionshinder, 15 högskolepoäng Social Work: Disability and Functioning in a Social Context, 15 credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION JU1402 Redaktion, 30 högskolepoäng Newsroom, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för journalistik,

Läs mer

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng.

Kursen ges som obligatorisk kurs inom Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA54, Socialt arbete: Verksamhetsförlagd utbildning, praktik och teori, 30 högskolepoäng Social Work: Internship, Practice and Theory, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2011.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2011. Naturvetenskapliga fakulteten MVEM03, Miljö- och hälsoskydd: Examensarbete för magisterexamen, 15 högskolepoäng Environmental health: Degree Project, Master 1 year, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Movit - regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it - directing and dramaturgy for movement-based performing arts, 120 credits

Movit - regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it - directing and dramaturgy for movement-based performing arts, 120 credits Utbildningsplan Movit regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst, 120 hp Move it directing and dramaturgy for movementbased performing arts, 120 credits Programkod: SMOVA Fastställd av: StDH:s lokala

Läs mer

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp Utbildningsplan Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp 1. IDENTIFIKATION 1. Programkod: KAKPS 2. Program: Konstnärligt masterprogram i fri konst med inriktning

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018. Ekonomihögskolan INFL11, Kompletterande utbildning för systemvetare med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Information Systems for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesign, utblick och förtrogenhet Industrial design, outlook and familiarity 30030 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod:

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN42, Utvärdering och kunskapsproduktion i socialt arbete, 15 högskolepoäng Evaluation and Knowledge Production in Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna HISA36, Historia: Projektledning och projektarbete för historiker, 30 högskolepoäng History: Project Management and Project Work for Historians, 30 credits Grundnivå

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle

ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten ATPB35, Arbetsterapi: Bedömning och intervention, 9 högskolepoäng Occupational Therapy: Assessment and Intervention, 9 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1245 Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30 higher education

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , höstterminen 2017. Naturvetenskapliga fakulteten MOBN03, Molekylärbiologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Molecular Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden Utbildningsplan Kandidatprogrammet konst Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden 2018-11-14. Gäller studenter antagna fr.o.m.

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan.

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYE19, Psykologi: Psykologi, hälsa och välbefinnande, 15 högskolepoäng Psychology: The Psychology of Health and Well-being, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på Medicinska fakulteten SBUP42, Medicinsk, kirurgisk och akut sjukvård för barn och ungdomar II, 7,5 högskolepoäng Pediatric Nursing, Medical, Surgical and Emergency Care II, 7.5 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 2 Graphic design and Illustration 2 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER FR1111 Franska: Grundkurs, 30 högskolepoäng French: Introductory Level, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2127 Missbrukspsykologi 1, 15 högskolepoäng Psychology of Abuse and Addiction 1, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 4 29 högskolepoäng / 29 credits

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 4 29 högskolepoäng / 29 credits KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic Design and Illustration 4 29 högskolepoäng / 29 credits Kurskod: GIK208 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN38, Socialt arbete med inriktning på familjer, 15 högskolepoäng Social Work with Families, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Teaterhögskolan i malmö KANDIDAT- OCH MASTERPROGRAM

Teaterhögskolan i malmö KANDIDAT- OCH MASTERPROGRAM Teaterhögskolan i malmö KANDIDAT- OCH MASTERPROGRAM Konstnärligt kandidatprogram i skådespelarkonst På det treåriga Skådespelarprogrammet vid Teaterhögskolan i Malmö utbildas skådespelare till teater,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SPK040 Språkkonsultprogrammet, kurs 4, 30 högskolepoäng Language Consultancy Programme, Course 4, Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska språket

Läs mer

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits

KURSPLAN. Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Graphic Design and Illustration 5 30 högskolepoäng / 30 credits Kurskod: GIK304 Fastställd av: Prefekt, efter

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER FR1111 Franska: Grundkurs, 30 högskolepoäng French: Introductory Level, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1170 Skriva, grundkurs, 30 högskolepoäng Writing, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska

Läs mer

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan INFK11, Informatik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Informatics: Bachelor Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

BVPL01, Projektledning för beteendevetare, 15 högskolepoäng Project Management in a Behavioural Perspective, 15 credits Grundnivå / First Cycle

BVPL01, Projektledning för beteendevetare, 15 högskolepoäng Project Management in a Behavioural Perspective, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVPL01, Projektledning för beteendevetare, 15 högskolepoäng Project Management in a Behavioural Perspective, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle

LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten LAGF03, Rättsvetenskaplig uppsats, 15 högskolepoäng Essay in Legal Science, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

SSLA01, Svenska: Språk och litteratur - grundkurs, 60 högskolepoäng Swedish: Language and Literature - Level 1, 60 credits Grundnivå / First Cycle

SSLA01, Svenska: Språk och litteratur - grundkurs, 60 högskolepoäng Swedish: Language and Literature - Level 1, 60 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna SSLA01, Svenska: Språk och litteratur - grundkurs, 60 högskolepoäng Swedish: Language and Literature - Level 1, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSPD02, Spanska II, 30 högskolepoäng Spanish II, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G Kursplan Det sociala arbetets praktik, 30 högskolepoäng (Social Work in Practice, 30 credits) Kurskod: 1043SA Ämnesgrupp: Socialt arbete Huvudområde: Socialt arbete Ansvarig institution: Samhällsvetenskaper

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-671/2006 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Konsthögskolan i Umeå

Konsthögskolan i Umeå Konsthögskolan i Umeå Kandidatprogrammet i fri konst, 180 hp Masterprogrammet i fri konst, 120 hp Konsthögskolan är vackert och centralt belägen vid Umeälvens strand. Skolan startade 1987, i före detta

Läs mer