Kapitel 13. om den överges och lämnas åt sitt öde på Internet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapitel 13. om den överges och lämnas åt sitt öde på Internet."

Transkript

1 Kapitel 13 kapitel 13 Inte många skulle tacka nej till att få köra omkring i en ny Porsche. Men även en dyr sportbil förlorar sin status om den aldrig servas eller om den tillåts samla damm, rost och spindelväv. På samma sätt kan en webbplats lätt förlora sin lyster om den överges och lämnas åt sitt öde på Internet. 437

2 438 Del 3 Och sedan ut i etern När dammet efter publiceringen lagt sig När du kommit så här långt i boken har du troligen publicerat din sajt online och kan andas ut ett tag. Gratulerar! Men förr eller senare kommer du att vilja undersöka hur du kan modifiera och förbättra sajten, både visuellt och innehållsmässigt. I det här kapitlet ger vi dig några praktiska anvisningar för hur du tar hand om webbplatsen efter att du publicerat den samt några tips om hur du ytterligare kan förbättra dina färdigheter i webbdesign, nu när du kommit en bit på väg. notera Kom ihåg att även om det här är sista kapitlet och du inte längre sitter på nybörjarbänken är din webbdesignutbildning långt ifrån slutförd. Det du lärt dig i den här boken kan ta dig en bra bit på väg, men det roliga har bara börjat Uppdatera din webbplats En tjusning med webbplatser är att de aldrig blir riktigt färdiga. Precis som självförverkligande personer aldrig slutar att lära sig nya saker befinner sig effektiva webbplatser alltid i en utvecklingsfas. Så när du varit borta några dagar från din sajt, börjar du kanske fundera över hur du skulle kunna uppdatera den för att göra den ännu intressantare och mer användbar för besökarna. Anledningar till att uppdatera Det finns många anledningar till varför du bör uppdatera din sajt regelbundet. Följande lista innehåller några av anledningarna. Några av punkterna känns kanske relevanta, eller också kommer du på ytterligare några som är viktiga för dig. Kanske du vill: Lägga till ny och uppdaterad information. Visa besökarna att du är lika intresserad av din sajt som du vill att de ska vara. Uppmuntra besökarna till att återvända till sajten (inte tråka ut dem med samma gamla innehåll). Lägga till ytterligare funktioner för besökare som du inte räknade med när du först skapade sajten.

3 Kapitel Ta bort funktioner som besökarna upplever som störande och förvirrande. Främja något speciellt ändamål. Uppmärksamma en kommande helg eller tilldragelse. Återspegla förändringar på en högre nivå som har betydelse för sajten (t.ex. ett företag som anammat en ny logotyp, slogan eller ett nytt färgschema). Lägga till funktioner av senaste snitt eller uppdatera kod så att den lever upp till nya webbstandarder. Kom ihåg att huvudsyftet med att uppdatera är att det ska gagna besökarna. Du bör inte uppdatera sajten bara bör att få ett forum för din experimentlusta med webbsidegimmickar (såvida det inte är den stora poängen med din webbplats). Om du har ett populärt element på din sajt, bör du inte falla för frestelsen att ta bort det bara för att du själv är trött på det. Tycker besökarna att det är användbart och intressant och ger uttryck för detta via dina sidor för feedback, din gästbok eller på andra sätt, bör du behålla det eller möjligen uppgradera det för att göra dem ännu nöjdare. Precis som du hade en anledning till att lägga till varje element när du först skapade webbplatsen, bör du också förvissa dig om att du har bra anledningar till att lägga till eller ta bort element när du modifierar den. Med andra ord tänk dig noga för innan du handlar. Element som är enkla att uppdatera Vissa webbelement låter sig enkelt uppdateras. Mestadels vill du antagligen behålla webbplatsens övergripande struktur, navigeringsfält, logotyper och kontaktinformation. Men ibland, t.ex. när ett företag förnyar sin image eller startar en ny marknadsföringskampanj, ändras dessa element avsiktligt. På nästa sida följer en lista över de fem webbsideelement som ändras oftast:

4 440 Del 3 Och sedan ut i etern Kompletterande färger eller teman Ändras måttligt naturligtvis, ungefär som Googles tema som rättar sig efter årstiderna. Den här ändringen blir enkel att utföra om man använder stilmallar. Datum för copyright eller senaste ändring Vi visar några Java-skript som kan automatisera copyrightdatumet senare i det här kapitlet och online kan du även hitta skript som uppdaterar datumet för senaste ändring. Grafik Besökarna uppskattar alltid uppdaterade foton. Länkar Uppdatera och kontrollera länkar, särskilt om du länkar till resurser utanför din sajt. Text Ett av de enklaste sätten att uppdatera din sajt. Anledningen till att ovanstående element är lätta att ändra och ändras mer ofta än andra är att de för det mesta uttrycker sajtens innehåll eller budskap. De flesta besökare kan uppskatta en snygg webbsajt, men de återvänder gärna till och använder sajter som innehåller dynamisk information. tips Om din sajt inte kräver någon uppdatering eller om du inte har tid att genomföra några revideringar en viss månad, försök åtminstone att uppdatera datumet för senaste ändring på startsidan för att tala om för besökarna att du nyligen tittat till din sajt. Tips och tricks för uppdatering Nu när vi kommit fram till några anledningar till varför du skulle vilja uppdatera din sajt i framtiden såväl som vilka typer av element som du eventuellt skulle vilja ändra, ska vi titta på några riktlinjer som du bör följa när du uppdaterar dina webbsidor. De flesta av dessa baseras på vanligt sunt förnuft men kan ändå vara värda att notera. Framför allt bör du undvika att ta en på alla sätt duglig sida och göra den oanvändbar på grund av onödigt komplexa ändringar av designen eller koden. Vi har stött på välordnade, fungerande sajter som uppdaterats med de senaste och fräckaste webbfunktionerna som blivit totalt omöjliga att tolkas korrekt av de flesta webbläsare. Här är ett motto att lägga på minnet: Sträva efter kvalitet, inte kvantitet. Och eftersom ändringar är oundvikliga kan du även tänka på nästa riktlinje: Skapa ett schema för regelbundna uppdateringar.

5 Kapitel tips Innan du laddar upp en uppdaterad sida kan du överväga att ladda upp sidan tillfälligt med ett temporärt namn, t.ex. index2.html. Du kan då skriva in adressen till den temporära sidan i webbläsarens adressfält och granska den online innan du ger besökarna åtkomst till sidan. När du är säker på att sidan återspeglar dina ändringar på rätt sätt, döper du om den gamla filen (använd ett namn med ett numeriskt datum, t.ex. index html eller index 2006.html) och arkiverar den samtidigt som du byter namn på den nya filen (till index.html, i det här fallet) för att uppdatera webbsidan med den. Hur man ersätter filer på ett säkert sätt beskrivs i nästa avsnitt. Ett schema tvingar dig att tydligt tänka igenom hur du vill uppdatera din sajt och ger dig samtidigt en bestämd tidpunkt vid vilken framtida ändringar ska vara klara. Låt oss säga att du bestämmer att du vill uppdatera sajten den tredje måndagen i varje månad. Under hela månaden kan du då skriva ner uppdateringsförslag och skapa lokala versioner av onlinesidorna. När den tredje måndagen slutligen är där ägnar du den dagen åt att implementera alla planerade ändringar och att ladda upp modifierade sidor. Sedan börjar du om igen med att planera inför nästa uppdatering. Ibland kan det förstås vara läge för en snabb, oplanerad uppdatering. Du kan t.ex. snabbt behöva ändra ett telefonnummer, korrigera ett stavfel eller fixa till en felande bildlänk. Men för mer rutinmässiga ändringar bör du försöka hålla dig till ett regelbundet schema. Slumpmässig uppdatering kan i förlängningen leda till att sajten antingen samlar på sig alltför mycket damm eller ändras alltför ofta (vilket kan göra att regelbundna besökare missar någon uppdatering). Här kommer nästa tumregel: Undvik att uppdatera sajten direkt, i synnerhet när trafiken på Internet är som intensivast. Vissa HTML-redigerare (t.ex. Microsoft FrontPage) låter dig redigera en sajt direkt. Den här funktionen kan vara användbar när man behöver göra brådskande justeringar, exempelvis rätta till något informationsmisstag, skrivfel eller brutna länkar. Men mestadels bör du följa nedanstående ordning när du påbörjar en uppdatering: 1. Ladda ner den senaste versionen av sidan du vill uppdatera. Det här steget är mycket viktigt eftersom det garanterar att du arbetar med den färskaste versionen av sidan. notera Kom ihåg att om dina webbdokument online sparats i Microsoft Office i formatet Webbsida, filtrerad (*.htm; *.html) bör du redigera den ofiltrerade sidan som du sparat lokalt på din dator i stället för att ladda ner den filtrerade sidan.

6 442 Del 3 Och sedan ut i etern tips Om du laddat upp en sajt som du arbetar med att färdigställa och ännu inte offentliggjort dess existens, ja då kan du så klart uppdatera den direkt online. Se bara till att du har backupfiler att återgå till om du gör ändringar som du inte vill behålla. term Arkivering betyder här kopiering av filerna till något lagringsmedium för långtidslagring. 2. Omarbeta sidan lokalt och förhandsgranska den i webbläsaren. 3. Ladda upp den modifierade sidan när du förvissat dig om att den fungerar och visas korrekt. Att uppdatera en sida direkt online kan resultera i att eventuella besökare möts av halvfärdiga ändringar medan du arbetar med sidan. Dessutom kan du tvingas återgå till en tidigare version av sajten om den behöver återställas från oönskade ändringar eller ändringar som gjort den oanvändbar. (Senare i det här kapitlet ska vi tala om hur man arkiverar för att undvika att förlora gamla data.) Men vissa gånger kan det vara okej att ändra sidor online. Ibland gör vi snabba textändringar online, men vi försöker begränsa dessa redigeringar till tidpunkter när vi bedömer att sajten har få besökare. Som en del av det rutinmässiga underhållet kommer här den sista regeln du bör rätta dig efter: Kontrollera regelbundet alla hyperlänkarna på dina sidor. Som du vet är webben flyktig; sidor kommer och sidor går. Hyperlänkar till icke-existerande sidor signalerar tydligt att det här är en sajt som ägaren övergivit. Och som du kanske kommer ihåg finns det program och onlinetjänster som du kan anlita för att kontrollera länkarna. Varje gång du ersätter sidor på sajten bör du också se till att testa alla dina navigeringslänkar för att försäkra dig om att den nya sidan införlivats korrekt. Arkivera webbelement När du uppdaterar din webbplats bör du samtidigt se till att spara gamla versioner av webbsidorna. En process som vi kallar arkivering. Enkelt uttryckt: När du uppdaterar sajten ska du inte kasta bort dina gamla webbsideelement! Åtminstone inte på en gång. En bra praxis är att låta gamla webbdokument och bilder hänga med ett tag. Du bör för det mesta behålla gamla dokument åtminstone sex månader eller eventuellt ett år, om du

7 Kapitel tror det finns risk för att du kan behöva den tidigare informationen eller bilderna, särskilt om det inte är så enkelt att återskapa dem. Främsta anledningen till att arkivera i stället för att kasta bort är att du aldrig vet när du kan behöva gammal text, grafik, Java-skript, stilmallar osv. Många gånger kan du använda gamla sidor som mallar eller återanvända gamla bilder på nya sätt. Du upptäcker snart att det är enklare att skapa en arkiveringsmapp för att spara gamla sidelement än att återskapa grafik och data efter att du utplånat dem. Arkiverad information kan lagras på flera sätt. Enklaste sättet är att skapa en mapp med namnet arkiv och kopiera gamla webbelement till undermappar i den mappen. En arkiveringsmapp och dess undermappar kan du lagra på flera olika platser: Flyttbara lagringsenheter, t.ex. cd-skivor, USB-minnen eller externa hårddiskar. Lokal dator eller dator i det lokala nätverket. Webbsajtens webbhotell, eftersom du kanske har mer än tillräckligt med utrymme, ett tag framåt i alla fall. Lagringsutrymme online, t.ex. det lagringsutrymme för dokument som finns tillgängligt på MSN Grupper på adressen groups.msn.com. En annan arkiveringsmetod är att kopiera och lagra webbsidor innan du väljer att sluta visa dem för besökare. Låt säga att du t.ex. skapat ett nytt webbdokument som visar tiderna för medlemmarna i en lokal speedwayklubb. Procedurerna för uppdatering och arkivering kan då se ut så här: 1. Du har givit den nya sidan som visar åkarnas uppdaterade tider namnet tider2.html och laddat upp den på Internet. Den ser okej ut så du är nu redo att visa den nya sidan (tider2.html) i stället för den befintliga inaktuella sidan (tider.html). 2. Innan du döper om tider2.html till tider.html och ersätter den befintliga tider.html skapar du en undermapp med namnet tider i arkiveringsmappen. Sedan kopierar tips När du arkiverar webbdokument får du inte glömma bort att även arkivera eventuella tillhörande grafikfiler. Du bör lagra grafikfilerna i en mapp med samma namn som den mapp som filerna ursprungligen låg i så att länkarna på de arkiverade sidorna fungerar korrekt.

8 444 Del 3 Och sedan ut i etern du den befintliga tider.html-sidan till undermappen tider och döper om dokumentet till något i stil med tider0506.html. På så sätt blir sidan tillgänglig online på adressen 3. När du kopierat det inaktuella dokumentet tider.html till arkiveringsmappen tar du bort den inaktuella filen tider.html i webbplatsens huvudmapp. 4. Döp till sist om tider2.html till tider.html och lägg den nya filen tider.html i webbplatsens huvudmapp. I ovanstående steg stuvades den inaktuella filen times.html undan för framtida användning och den nya sidan times.html visar den uppdaterade informationen. Genom att skapa ett organiserat system för arkivering och namngivning av arkiveringsmapparna kan man blixtsnabbt plocka fram gammal information. När du behärskar metoderna för uppdatering och arkivering det bör inte ta lång tid och du arbetat dig igenom den här boken, kan du lugnt säga att du lärt dig grunderna i webbdesign. Nästa logiska steg blir att ta ett kliv bortom det elementära och in i medelavancerad och avancerad webbutveckling. Steget efter enkel webbdesign Nu när det är dags för oss att runda av, hoppas vi att du skaffat dig en stabil grund att stå på när det gäller webbdesign. Även om vi skulle kunna fortsätta ytterligare några hundra sidor med att beskriva mer avancerade tekniker för webbutveckling (det skulle vi i och för sig inte ha något emot) inser vi att vi varit tvungna att välja ut det som är mest användbart i samband med enkel webbdesign och webbutveckling. Vi vill dock påpeka att även om vi fått med en hel del information i den här boken har vi inte förklarat allt det finns många fler avancerade tekniker som du också kan använda dig av för att skapa webbdokument. Förr eller senare vill du troligen använda dig av fler multimediaelement, t.ex. video, animering och ljud. Eller du kanske vill lägga till säkerhetsfunktioner på din sajt genom att använda krypteringsalgorit-

9 Kapitel mer och lösenord. När du nu kommit så här långt är vi övertygade om att det inte blir några svårigheter för dig att gå vidare till mer komplexa uppgifter om du så önskar. Bara för kul har vi skickat med följande fyra Java-skript som du kan experimentera med och använda på dina webbplatser: Copyright generator Daily tip Countdown element Pop-up window För att hitta dessa kodsnuttar, fungerande onlineexempel och anvisningar för hur du använder koden går du till adressen tips När du lägger till Java-skript i ett webbdokument bör du alltid testa koden i olika webbläsare för att säkerställa att den fungerar korrekt för så många besökare som möjligt. Fler Java-skript på webben Du kan också hitta alla typer av gratis Java-skript på webben gör bara en sökning efter JavaScript eller Java-skript. När du hittar gratis Java-skript online kan du bara kopiera koden och klistra in den i dina webbdokument på så sätt slipper du sitta och skriva in koden själv! Håll kortkommandona Ctrl+C (kopiera) och Ctrl+V (klistra in) i minnet när du snabbt och effektivt vill lägga till Java-skript (eller annan gratis webbkod) i dina webbdokument. sammanfattning Bestäm dig för att uppdatera din sajt regelbundet för att hålla innehållet aktuellt och besökarna nöjda, och arkivera gamla webbdokument och bilder (åtminstone ett tag) ifall du behöver återanvända några element. Var inte rädd för det okända! Ha roligt våga ta dig förbi enkla design- och utvecklingstekniker för att pröva på lite mer avancerade procedurer. Du kanske till och med förvånar dig själv när du märker hur mycket du lärt dig. Till sist vår sista punkt i den här boken. Vi hoppas att du tyckt att det varit lika roligt att lära dig webbdesign och webbutveckling som vi tyckt att det varit att skriva den här boken och att skapa den tillhörande webbplatsen. Var så god och ta för dig av alla de resurser som finns där, och lycka till med ditt fortsatta arbete på webben!

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

SharePoint Online. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer. Skapa en webbplats eller ett nyhetsinlägg

SharePoint Online. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer. Skapa en webbplats eller ett nyhetsinlägg Snabbstartsguide Gör mer var du än är med säker åtkomst, delning och fillagring. Logga in på din Office 365-prenumeration och välj SharePoint i appfönstret. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer.

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

LATHUND FRONTPAGE 2000

LATHUND FRONTPAGE 2000 LATHUND FRONTPAGE 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel AB.

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Nov 13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 5 Mac Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3 och 4. Innan du är mogen för att lägga ut en sida på

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Använda Office 365 på en Android-telefon

Använda Office 365 på en Android-telefon Använda Office 365 på en Android-telefon Snabbstartsguide Kontrollera e-post Ställ in din Android-telefon så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender var

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Manual för projektansvariga på arvsfonden.se 20140611, ver2. Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på

Läs mer

Underhåll av

Underhåll av Underhåll av www.svenskadownforeningen.se Sv Down webb-guide Revision: A, 2011-01-05 Innehåll Hur man loggar in Wordpresspanelen Hur man ändrar en sida Redigeringsverktygen Hur man lägger in en bild Hur

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok.

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Lokal Gästbok I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Gästboken ska fungera som så att man har ett fält där man kan

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Förbered och planera bildmanuset

Förbered och planera bildmanuset Del av Kapitel 4: Förbered och planera bildmanuset I detta kapitel kommer du att: Omvandla ditt manus till ett bildmanus Lägga till bildmanusguider Planera för de bilder som ska visas på skärmen Skriva

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor

206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor 206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor ALLMÄNT Finaluppgifterna inom produktion av webbsidor innehåller planering och förverkligande av julkalender för tidningen Keskisuomalainens nättjänst, ett

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyhetsbrev

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyhetsbrev Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyhetsbrev 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyhetsbrev 4 Nyhetsbrevsanmälan 4 Skapa nyhetsbrevsanmälan 4-6 Skapa layout för nyhetsbrev 7-10 Skapa nyhetsinnehåll 10 Lägg

Läs mer

Snabbstart för Novell Vibe Mobile

Snabbstart för Novell Vibe Mobile Snabbstart för Novell Vibe Mobile Mars 2015 Komma igång Mobil tillgång till Novell Vibe-webbplatsen kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibemobilgränssnittet enligt beskrivningen

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Använda Office 365 på en Windows Phone

Använda Office 365 på en Windows Phone Använda Office 365 på en Windows Phone Snabbstartsguide Kontrollera e-post Ställ in din Windows Phone så att du kan skicka och ta emot e- post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender var du

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Att arbeta med. Müfit Kiper

Att arbeta med. Müfit Kiper Att arbeta med Müfit Kiper Att skriva nya inlägg Alla inlägg som är postade visas i kronologisk ordning, det vill säga det senast postade inlägget kommer visas först om inget annat angetts i temafilerna.

Läs mer

Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide

Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide 31.3.2014/ Quiroz-Schauman & Forslund Skapa blogg i ÅA:s bloggverktyg komplett guide Skapa en blogg - i korthet!... 2 1 Logga in och beställa en bogg... 2 2 Panel... 3 3 Panel-menyn... 4 4 Inlägg... 4

Läs mer

Skolmaten. Användarhandledning 2015-05-28

Skolmaten. Användarhandledning 2015-05-28 Skolmaten Användarhandledning 2015-05-28 Steg 1: Logga in Om din skola är ansluten till Skolmaten har du fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@dinskolmat.se så kontaktar vi dig.

Läs mer

Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor.

Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor. Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor. Behörighetssystem För att du ska kunna börja använda webbverktyget så finns ett behörighetssystem som är till för att endast personer

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

GRATIS FÖR PRENUMERANTER

GRATIS FÖR PRENUMERANTER GRATIS FÖR PRENUMERANTER Exempel : Exempel : Bygg en egen Journalist Mathias Alsted Lund Flinck Som prenumerant på PC-tidningen får du din egenwebbplats helt gratis. Här kan du läsa mer om hur du får ut

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Novell Vibe 4.0. Mars 2015. Snabbstart. Starta Novell Vibe. Bekanta dig med gränssnittet och funktionerna i Novell Vibe

Novell Vibe 4.0. Mars 2015. Snabbstart. Starta Novell Vibe. Bekanta dig med gränssnittet och funktionerna i Novell Vibe Novell Vibe 4.0 Mars 2015 Snabbstart När du börjar använda Novell Vibe kanske du vill börja med att skapa en personlig arbetsyta och en teamarbetsyta. Det här dokumentet innehåller information om hur du

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Innehåll. Tiden som krävs. Design är nyckeln. Vad en investering kan ge. Attityd är allt. Samma namn regerar. Att vara en copycat. Du påverkar humöret

Innehåll. Tiden som krävs. Design är nyckeln. Vad en investering kan ge. Attityd är allt. Samma namn regerar. Att vara en copycat. Du påverkar humöret Innehåll Tiden som krävs Design är nyckeln Vad en investering kan ge Attityd är allt Samma namn regerar Att vara en copycat Du påverkar humöret Om författarinnan Hej Mitt namn är Johanna och jag driver

Läs mer

Copy Cat Laboration 4

Copy Cat Laboration 4 Laborationsanvisning Copy Cat Laboration 4 Författare: Johan Leitet Version: 1 Datum: 2011-09-19 Inledning Vi kommer på denna laboration fortsätta med CSS och nu finslipa vår sida. Du kommer även att få

Läs mer

Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor.

Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor. Detta är en fördjupnings- och vidareutbildningsmanual För SPFs webbsidor. Behörighetssystem För att du ska kunna börja använda webbverktyget så finns ett behörighetssystem som är till för att endast personer

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 1 Denna bok är producerad med Claris Works 4.0 för Windows 95 2 Innehåll Förord... 4 1 - FrontPage 2000 - en första titt...5 2 - Skapa en webb-plats...9

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Att skapa en webbplats

Att skapa en webbplats Att skapa en webbplats En introduktion till ämnet med vägledning, tips och råd Andreas Ellhar 2014 1 Innehållsförteckning 1. Syfte med webbplatsen s. 4 2. Domännamn s. 4-5 3. Webbhotell s. 5 4. Webbplatsens

Läs mer

Innehållsförteckning. Skräppost... 19

Innehållsförteckning. Skräppost... 19 Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Outlook... 1 Öppna e-postprogrammet... 1 Skapa nytt meddelande... 2 Skicka ett brev... 3 Öppna och stäng ett meddelande... 3 Markera/avmarkera ett meddelande...

Läs mer

Mappar och filer för webbsidor

Mappar och filer för webbsidor Mappar och filer för webbsidor I de4a dokument illustreras det hur du kan arbeta med mappar och filer, då du skapar webbsidor och ska publicera dem för uppgi=erna. Det visas också hur du skickar in redovisningar

Läs mer

REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA

REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA REDIGERA BILDER OCH TEXT PÅ DIN WORDPRESS-HEMSIDA Anna Muñoz Lundgren & MejDej Teknikhjälp, januari 2019. INTRODUKTION Den här guiden är främst avsedd för dig som skapat en hemsida med hjälp av MejDej

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Instruktion. Anvisningar, tips, trick, råd och rön om hur det webbaserade kvalitetsledningssystemet hos PIAB underhålls.

Instruktion. Anvisningar, tips, trick, råd och rön om hur det webbaserade kvalitetsledningssystemet hos PIAB underhålls. Instruktion UNDERHÅLL AV KVALITETSWEBBEN HOS PIAB Anvisningar, tips, trick, råd och rön om hur det webbaserade kvalitetsledningssystemet hos PIAB underhålls. Innehåll 1 Förutsättningar och begränsningar...

Läs mer

Game of 40. Regler och om sidan är in princip samma sak. Det som skiljer dem åt är att de inte har samma text.

Game of 40. Regler och om sidan är in princip samma sak. Det som skiljer dem åt är att de inte har samma text. Presentation av uppgiften Vi har fått i att skapa en webbapplikation med ett spelbart spel inbyt i sig. Eller som läraren formulerar sig: uppgiften är att skapa en webbapplikation där en eller flera spelare

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Online-resultat. Manual

Online-resultat. Manual Online-resultat Manual Är onlineresultat något för vår förening? Jag tror vi alla kan hålla med att online-resultat är en fantastisk service! Vi började försiktigt med några få klubbar, sedan fick fler

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress

Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress Skapa webbplats med WordPress En guide hur man använder publiceringsverktyget WordPress WordPress är ett kraftfullt publiceringsverktyg för webben som trots sin flexibilitet och styrka är lätt att komma

Läs mer

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill

Du startar Jag Vill genom öppna mappen och klicka på programfilen Jag_Vill Börja med att placera mappen med JagVill på Skrivbordet. Byt namn på mappen till något passande 12 oktober Man klickar på en av de 8 rutorna och då kan en röst spelas upp om man lagt in en sådan t ex till

Läs mer

POWER POINT FÖRDJUPNING

POWER POINT FÖRDJUPNING POWER POINT 010 FÖRDJUPNING Microsoft PowerPoint 010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 Teman Del 1 Skapa presentation med tema...7 Välja tema...8 Redigera

Läs mer

Word Online Version 1.0 Skolkontoret

Word Online Version 1.0 Skolkontoret Word Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Word Online?... 3 Arbeta i Word Online... 4 Logga in... 4 Skapa ett Worddokument via OneDrive... 4 Öppna ett redan skapat Worddokument i Word Online...

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

ÅA:s bloggverktyg komplett guide

ÅA:s bloggverktyg komplett guide December 2012 Johanna Quiroz-Schauman/Lärcentret ÅA:s bloggverktyg komplett guide 1 Logga in och beställa en bogg... 2 2 Panel... 3 2.1 Några tekniska tips... 4 3 Panel-menyn... 4 4 Inlägg... 5 5 Media...

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN

Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Carl-Oscar Hermansson WEBB DESIGN Del SKAPA DIN WEBBPLATS MED HTML. Öppna ett HTML-dokument... 8 6. HTML grundkod... 9 7. Färger... 0 8. Textformatering... 9. Listor... 0 0. Bilder.... Bakgrundsbilder...

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering Datagrund Vista Grundläggande filhantering 1 Datagrund Vista Mer Windows, bilder och filhantering Det här materialet är avsett för den som genomgått de första två kurserna i Datagrund för Vista. Författare

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Steg 5 Webbsidor One.com File manager Web editor Windows 7/8

Steg 5 Webbsidor One.com File manager Web editor Windows 7/8 Steg 5 Webbsidor One.com File manager Web editor Windows 7/8 Dec 14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 5 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3 och 4. Innan du är mogen för att lägga ut en sida

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3.

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Institutionen för 2015-11-30 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Målsättning Att skapa en webbplats genom att först skapa en Lo-fi prototyp och sedan

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig att komma igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, var du än är Skicka stora filer Arbeta i filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox gör

Läs mer

Innehållsförteckning. Adobe GoLive CS

Innehållsförteckning. Adobe GoLive CS Innehållsförteckning 1 Om GoLive CS... 1 Mappar och filstruktur...1 Vad är en webbsida?...1 Vad är speciellt för en webbsida?...2 Vad är en webbplats?...3 Vanliga fallgropar med webbdesign...3 Överföra

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Daniel Clarhed 2006-06-22

Daniel Clarhed 2006-06-22 Avdelningen för Byggnadsmekanik Daniel Clarhed PM för Byggnadsmekaniks nya hemsida 2006-06-22 Byggnadsmekaniks nya hemsida I juli kommer Byggnadsmekanik få en ny hemsida, stöpt i det LTH-gemensamma utseendet.

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i

Läs mer