rättsfall Dessa presentationsbilder kommer att läggas ut på

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "rättsfall Dessa presentationsbilder kommer att läggas ut på www.hamilton.se"

Transkript

1 21 rättsfall Dessa presentationsbilder kommer att läggas ut på

2

3 Christopher Seagon Ralph Schmid Elke Bäuerle

4 Rättsfall 1 Christopher Seagon./. Deko Marty Belgium NV EU domstolens dom i mål nr C-339/07 Domsrättsfråga

5 Artikel 3:1 i [insolvensförordningen] ska tolkas, så att domstolarna i den medlemsstat inom vars territorium insolvensförfarandet har inletts har behörighet att avgöra en återvinningstalan som grundas på gäldenärens insolvens och riktas mot en svarande som har sitt säte i en annan medlemsstat.

6 Rättsfall 2 Ralph Schmid./. Lily Hertel (EU domstolens dom i mål C-328/12) Domsrättsfråga

7 Artikel 3.1 i [insolvensförordningen] ska tolkas så, att domstolarna i den medlemsstat inom vars territorium insolvensförfarandet har inletts har behörighet att pröva en återvinningstalan som grundas på gäldenärens insolvens och riktas mot en svarande som inte har hemvist i en medlemsstat.

8 Rättsfall 3 Hermann Lutz./. Elke Bäuerle (EU domstolens dom i mål C-557/13) Lagvalsfråga

9 Ansökan om att insolvensförfarande i Tyskland insolvensförfarande inleds i Tyskland Återvinningstalan mot Lutz väcks i Tyskland Domstolsbeslut i Österrike: ECZ ska betala till Hermann Lutz Utmätning av bankkonto i Österrike Banken i Österrike betalar utmätta pengar på bankkonto till Hermann Lutz Kan Elke Bäuerle återvinna betalningen till Hermann Lutz?

10 Det dubbla testet vid återvinning över landgränser 1. Kan återvinning ske enligt konkurslandets lag, lex concursus? Artikel 4.2 m) 2. Kan återvinning ske enligt den tillämpliga lagen på handlingen, lex causae? Art. 13) Återvinning kan ske om svaret på både fråga 1 och 2 är ja.

11 Betalning efter konkurs Kan bli bestående om återvinning inte sker Kan bli bestående om årervinning inte sker Preklusionsfrist 3 år 1 år Formkrav Nej, inget formkrav. Automatisk återvinning av säkerhet (förmånsrätt) som vunnits genom utmätning (och därmed faller rätten att behålla betalning) Ja, ingen automatisk återvinning, utan talan måste väckas

12 3 frågor till EU-domstolen 1. Är art. 13 tillämplig då den betalning som angrips har skett efter inledande av insolvensförfarandet? 2. Omfattar lex causae enligt artikel 13 återvinningsfrister, preklusionfrister och preskriptionsfrister? 3. Omfattar lex causae enligt artikel 13 formkrav?

13 Rättsfall 4 NJA 2013 s. 822 Suderbagaren Insolvensbegreppet

14 1:2, 2 st KL Med obestånd (insolvens) avses att gäldenären inte kan rätteligen betala sina skulder och att denna oförmåga inte är endast tillfällig.

15 HD Det straffrättsliga obeståndsbegreppet svarar mot det konkursrättsliga. 4. Obeståndsbedömningen är framåtblickande och innefattar en prognos. Att en gäldenär vid en viss tidpunkt inte kan infria sina skulder rättidigt nödvändiggör inte att han är att anse som insolvent. I form av en prognosbedömning måste prövas huruvida det med tillräcklig grad av säkerhet kan sägas att gäldenärens ekonomi inom en godtagbar tid kan förväntas ha så förbättrats att han kommer att kunna betala sina skulder i takt med att de förfaller till betalning. Först om så inte är fallet föreligger insolvens.

16 Rättsfall 5 NJA 2013 s. 830 Högskolan i Kristianstad Betydelsen av förklaring enligt 3:9, 1 st KL att konkursboet inte inträder i processen

17 3:9, 1 st KL...Om boet, trots att det har underrättats om rättegången, inte övertar gäldenärens talan, skall egendomen anses inte tillhöra konkursboet...

18 UE försätts i konkurs TR:n bifaller käromålet Tvist UE./. Högskola Yrkanden 1) fastställande att avskedandet av UE är ogiltigt 2) ideellt skadestånd 3) rättegångskostnader Konkursboet inträder inte i processen UE ingår en förlikning med högskolan Resultat: Dom enligt yrkande 1) fastställande att avskedandet är ogiltigt 2) ideellt skadestånd 3) rättegångskostnader Vem har bäst rätt till förlikningspengarna: UE eller UE:s konkursbo? + Förlikning 4) lön 5) semersterersättning

19 HD "Vid bedömning av vad som omfattas av ett konkursbos beslut att inte överta gäldenärens talan bör avgörande vikt läggas vid vad konkursboet kunnat förutse vid sitt beslut." "... av [regleringen i 38 LAS] följer att konkursboet kunde förutse att UE, för det fall han vann framgång med sin talan mot högskolan, också hade rätt till lön och semesterersättning."

20 Rättsfall 6 NJA 2014 s. 389 VD:ns förmånsrätt Förmånsrätt enligt 10 1 st. 4 p. FRL ( superförmånsrätt)

21 10 1 st, 4 p FRL (s.k. superförmånsrätt) "Allmän förmånsrätt följer med [...] 4. andra fordringar som grundar sig på avtal som gäldenären med rekonstruktörens samtycke träffat under en företagsrekonstruktion enligt lagen om företagsrekonstruktion."

22 Rekonstruktionstid Ny VD anställs med rekonstruktörens samtycke:12 mån. uppsägningstid, utan avräknings- skyldighet Konkurs. VD:n sägs upp VD:n bevakar en fordran med förmånsrätt enl st 4 p FRL (superförmånsrätt) Förvaltaren anmärker att superförmånsrätt endast kan göras gällande för fordringar som intjänats under rekonstruktionstiden, och sådana fordringar fanns inte

23 HD "Förmånsrätt enligt bestämmelsen förutsätter, förutom att fordran grundas på ett avtal som uppkommit under rekonstruktionen, att rekonstruktören har gett sitt samtycke till avtalet." "Ytterligare förutsättningar uppställs inte för att fordran ska omfattas av förmånsrätten." "Det ankommer alltså på rekonstruktören att se till att företagshypotekets värde inte minskar onödigt mycket på grund av fordringar grundade på sådana avtal."

24 Rättsfall 7 NJA 2014 s. 537 Rörvik Timber Fordrans uppkomst i ackordssituation

25 3 kap. 3 1 st lagen om företagsrekonstruktion "I ackordsförhandling deltar endast borgenärer vars fordringar uppkommit före ansökan om företagsrekonstruktion.... "

26 Rekonstruktionsperiod Avtal: Rörvik ska betala kr till MidCargo för transporter som avropas och utförs och kr för transporter som inte avropas. MidCargos yrkar att Rörvik ska betala kr avseende transporter som inte har avropas och som därför inte har utförts under rekonstruktionen. Omfattas fordran på kr av ackordet?

27 Fordrans uppkomst enligt HD Det finns två typfall: 1. Betalning begärs för prestation som utförts efter ansökan om rekonstruktion men som borgenären haft rätt att stoppa om betalning eller säkerhet inte erhålls omfattas ej av ackordet. (Jfr 61 köplagen.) Denna princip har Håstad/Möller/Lindskog argumenterat för länge, men praxis har hittills pekat i en annan riktning. 2. Alla andra fall= Omfattas av ackordet. Fordran avseende de inte avropade och därför inte utförda transporterna tillhör typfall 2.

28 Rättsfall 8 NJA 2014 s. 578 Bilkompaniet i Örebro Fråga om rättegångskostnadsansvar för konkursbo i utmätningsärende

29 32 ärendelagen I ett ärende där enskilda är motparter till varandra får domstolen med tillämpning av 18 kap. rättegångsbalken förplikta den ena parten eller dennes ställföreträdare, ombud eller biträde att ersätta den andra parten för dennes kostnader i ärendet eller det som i domstolen betalats av allmänna medel.

30 1. Kfm utmäter en Mercedesbil hos Bilkompaniet i Örebro. 2. F.S. överklagar utmätningsbeslutet under påstående om bättre rätt. 3. Bilkompaniet försätts i konkurs. 4. HovR:n häver utmätningen och förpliktar Bilkompaniets konkursbo och utmätningssökandena att betala T:s rättegångskostnader. 5. HD undanröjer HovR:ns beslut p.g.a att konkursboet inte kan anses ha haft motpartsställning i utmätningsärendet. Någon prövning av äganderättsfrågan som har rättskraftverkan sker inte i utmätningsärendet, utan prövning sker endast av frågan om det fanns förutsättningar att utmäta.

31 Rättsfall 9 NJA 2014 s. 788 Det gamla rekonstruktörsuppdraget Frågor om (1) jäv för f.d. rekonstruktör och (2) principer för bestämmandet av förvaltarens arvode m.m.

32 M2 Engineering genomgår en företagsrekonstruktion. L.W. är rekonstruktör. M2 Engineering försätts i konkurs. L.W. utses som förvaltare 1) Var L.W. jävig? Konkursen avslutas och TSM invänder mot L.W:s arvode. 2) Var L.W. skyldig att underrätta TSM om rekonstruktörsuppdraget? 3) Hur ska arvodet bestämmas?

33 Jävsfrågan: Kan en f.d. rekonstruktör bli konkursförvaltare? 1. Det finns inget absolut förbud. En individuell bedömning ska göras. 2. Vad som är av betydelse är bl.a.: A. Hur lång tid rekonstruktionen har pågått och de åtgärder som vidtagits.(i detta fall: cirka 1 år) B. Hur lång tid som förflutit efter att rekonstruktionen avslutades fram till konkursutbrottet (I detta fall: 2 år 5 månader) C. Resultatet av rekonstruktionen (I detta fall: synes ha varit framgångsrik) Det fanns inget som talade för en risk för självgranskning= ej jäv för L.W.

34 7:1, 4 st KL Förvaltaren skall omedelbart underrätta tillsynsmyndigheten om omständigheter som kan medföra jäv för honom.

35 Vid förvaltarens åsidosättande av skyldighet kunde man tidigare tro att påföljdssystemet såg ut på detta sätt: Skadestånd, 17:1 KL Förvaltaren åsidosätter en skyldighet Avstängning" från nya förvaltaruppdrag En negativt verkande bestämningsfaktor vid en helhetsbedömning av arvodets skälighet, 14:4 KL "Böter" i form av avdrag på arvodet NJA 2003 s. 99: Avdrag kr p.g.a. uteblivet hörande enl. 7:10 KL) RH 1999:114, Svea HovR Ö (avdrag kr resp kr p.g.a. försenat avslut)

36 HD:s bedömning i detta fall: Skadestånd? Kräver klander av slutredovisningen och yrkande om skadestånd. Arvodesnedsättning? Nej, varje arbetsmoment ska arvoderas för sig. Arvode har inte begärts den uteblivna underrättelsen. Straff/böter? Nej, kräver lagstöd, vilket inte finns. Avstängning? Ja, åsidosättandet kan inverka vid en sådan framtida bedömning.

37 Rättsfall 10 NJA 2014 s. 798 "RMW Transport" Principer för bestämmandet av förvaltarens arvode m.m.

38 Sommaren 2007 RMW Transport försätts i konkurs Januari 2008 Konkursboet får ett bud på kr på aktier i och en revers mot 20 Investors AB, men tackar nej. TSM vill att boet ska sälja Våren 2012 Förvaltaren säljer aktierna och reversen för kr Ska arvodet sänkas p.g.a. den långsamma och ofördelaktiga konkursavvecklingen?

39 HD:s bedömning i detta fall: Skadestånd? Kräver klander av slutredovisningen och yrkande om skadestånd. Arvodesnedsättning? En helhetsbedömning ska inte göras. Varje arbetsmoment ska arvoderas för sig. Arvodet kan inte bli lägre än 0 kr. Merarbete p.g.a. oaktsamhet är inte ersättningsgillt. Straff/böter? Avstängning? Om förvaltaren inte kan presentera ett adekvat beslutsunderlag, så kan i allmänhet inte anses att arbetsmomentet har vidtagits med omsorg. Nej, kräver lagstöd, vilket inte finns. Inget uttalande från HD.

40 Systemet enligt 2014 års domar (NJA 2014 s. 788 och NJA 2014 s. 798) Skadestånd, 17:1 KL Förvaltaren åsidosätter en skyldighet Avstängning" från nya förvaltaruppdrag En negativt verkande bestämningsfaktor vid en helhetsbedömning av arvodets skälighet, 14:4 KL Varje arbetsmoment ska bedömas för sig. Arvodet kan inte bli lägre än 0 kr för ett enskilt moment. "Böter" i form av avdrag på arvodet NJA 2003 s. 99: Avdrag kr p.g.a. uteblivet hörande enl. 7:10 KL) RH 1999:114, Svea HovR Ö (avdrag kr resp kr p.g.a. försenat avslut)

41 Rättsfall 11 Led 1 Medgivande NJA 2014 s. 604 Göfab Olovlig vinstutdelning Led 2 Tredjemans- ABL KB pantsättning Bank Ogiltigt medgivande p.g.a. olovlig utdelning? Ogiltig pantsättning p.g.a. ogiltighet i led 1?

42 Rättsfall 12 NJA 2014 s. 877 Processbolaget Ett arrangemang med ett s.k. processbolag har uteslutande syftat till att kringgå RB:s regler om ansvar för rättegångskostnader. Ägarna till processbolaget har ansetts skyldiga att svara personligen för motpartens kostnader.

43 Rättsfall 13 NJA 2014 s. 892 Avhoppade ledamotens ansvar Underlåtenhets-/ansvarsperiod enligt 13 kap. numera 25 kap. ABL Avhopp Förpliktelse

44 Rättsfall 14 NJA 2014 s. 948 Ekonomigruppen Almgren Underlåtenhets-/ansvarsperiod enligt 25 kap. ABL Förpliktelse + vetskap

45 Rättsfall 15 HD:s dom i mål nr T Layer Cake" Har dom mot bolaget beviskraft eller rättskraft i medansvarsprocessen? Underlåtenhets-/ansvarsperiod enligt 25 kap. ABL Förpliktelse uppkommer. Borgenär har vetskap om att ansvarsperiod löper Konkurs Dom mot Layer Cake

46 Rättsfall 16 HD:s dom i mål nr Ö Emtunga Moderbolag Moderbolag Dotterbolag Beslut om värdeöverföring (koncernbidrag). Därefter kvittning Dotterbolag Beslutet om värdeöverföring är ogiltigt: Koncerbidragsfordran och kvittningen är då också ogiltiga. Bristtäckningsansvar aktualiseras därför inte. Avsaknad av styrelseintyg enligt 18:4 ABL har ingen bedömningen, eftersom sådant intyg föreskrivs endast vid formell utdelning enligt 18 kap ABL.

47 Rättsfall 17 HD:s dom i mål nr T Nordic Gas Förbjudet lån? Nordic Gas ingår låneavtal med J.H. J.H. blir suppleant i Nordic Gas Utbetalning av lån

48 Rättsfall 18 NJA 2014 s. 922 Det korta rekonstruktörsuppdraget Fråga om jäv för f.d. rekonstruktör

49 20 dagar Konkursbeslut L.O utses som förvaltare IBSP Labs genomgår en företagsrekonstruktion. L.O. är rekonstruktör TSM begär att L.O. ska entledigas p.g.a. jäv 1) Ska L.O. entledigas p.g.a jäv? 2) Var L.O. skyldig att underrätta TSM om rekonstruktörsuppdraget?

50 Jävsfrågan: Kan en f.d. rekonstruktör bli konkursförvaltare? Repetition, se NJA s. 788: 1. Det finns inget absolut förbud. En individuell bedömning ska göras. 2. Vad som är av betydelse är bl.a.: A. Hur lång tid rekonstruktionen har pågått och de åtgärder som vidtagits B. Hur lång tid som förflutit efter att rekonstruktionen avslutades fram till konkursutbrottet C. Resultatet av rekonstruktionen

51 Jävsfrågan HD hänvisar till NJA 2014 s. 788 och tillägger bl.a. : Att en rekonstruktion har varit omfattande behöver inte alltid utgöra hinder för ett förordnande som förvaltare, eftersom medförvaltare kan utses för att undvika självgranskning. En rekonstruktion som pågått endast kort tid och som omfattat sedvanliga rutinåtgärder (t.ex. kontantinköp och lönegarantihantering) behöver inte heller utgöra hinder. Den andra punkten ansågs tillämpligt på L.O, som dessutom överlämnat granskningen av sitt rekonstruktörsarvode till domstolen. L.O. entledigades inte.

52 Rättsfall 19 NJA 2014 s. 935 Independent Finans konkursbo Frågor om äganderätt till penningmedel, redovisningsfordran och surrogation

53 Konkursboet förpliktas att betala 12,2 mkr i rättegångskostnader till PEAB Kfm utmäter drygt 6,3 Mkr på bankkonton som har Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå är kontohavare PEAB begär utmätning Konkursboet överklagar och yrkar att utmätningsbesluten ska upphävas eftersom medlen tillhör Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå Vem var ägare till de utmätta kontomedlen: konkursboet eller advokatbyrån?

54 Konkursboets synsätt Inlåningsfordran Bank HD:s synsätt Inlåningsfordran Advokatbyrå Redovisningsfordran Konkursbo Motfordran avseende konkursarvode

55 HD:s synsätt, forts. Konkursbo Advokatbyrå Bank Eftersom ingen sammanblandning skett har boet äganderätt till penningmedel som flutit in. Obs, ej redovisningsfordran! Jfr äganderätt till fysiskt föremål, t.ex. en cykel. Äganderätt till penningmedel (jfr cykel) omvandlas genom surrogation till en kontofordran mot banken Detta innebär att advokatbyrån inte kan kvitta.

56 Rättsfall 20 NJA 2015 s. 132, Den värdelösa fastigheten Frågan om tillämpning av 14:2, 2 st KL

57 14:2, 2 st KL Om förvaltaren har haft kostnader för försäljning av fast egendom och den inte kan tas ut ur egendomens avkastning och köpeskilling eller annars ur boet, skall de betalas av staten.

58 J.H låter en mäklare värdera fastigheten. Värdet bedöms vara negativt: kr. En granne köper, fastigheten för 1 kr. I köpeavtalet åtar sig grannen att städa upp och vid behov miljösanera fastigheten J.H. utses som förvaltare för ett dödsbo. Dödsboet äger en fastighet. Fortsatt arbete med fastigheten: förhandlingar, utredningar JH begär avskrivning eftersom tillgångarna inte täcker skulderna och begär arvode med kr inklusive moms. mervärdesskatt. Borde förvaltaren ha avstått från att vidta försäljningsåtgärder och i stället abandonerat fastigheten? TSM tillstyrker kr inklusive moms.

59 HD [Paragrafen] kan ge intrycket att det för sådana görs undantag från kravet på en förmånlig och snabb avveckling av boet. I lagstiftningsärendet finns emellertid inget som tyder på att ett sådant undantag varit avsett. Det arbete som JH utförde i syfte att få fastigheten såld kan inte anses ha främjat en förmånlig och snabb avveckling av konkursboet. Hon kan därmed inte få detta arbete ersatt av staten som arvode i konkursen.

60 Rättsfall 21 HD:s beslut i mål nr Ö Aktierna i Skånetimmer Fråga om aktier ingår i företagshypoteket

61 2:1 lagen (2008:990) om företagshypotek Företagshypoteket omfattar inte 2. aktier och andra finansiella instrument, avsedda för allmän omsättning,.

62 HD Av förarbetena till 1966 års lag om företagsinteckning framgår att avsikten var att alla aktier skulle falla utanför företagsinteckningen. Det finns inget som tyder på att vid efterföljande lagändringar har avsikten varit att göra någon skillnad mellan aktier avsedda för allmän omsättning och andra aktier.

R ä t t s f a l l. fr.om. 1 maj 2013 t.o.m. 15 maj 2014

R ä t t s f a l l. fr.om. 1 maj 2013 t.o.m. 15 maj 2014 14 R ä t t s f a l l fr.om. 1 maj 2013 t.o.m. 15 maj 2014 1. NJA 2013 s. 421 Konkurshinder p.g.a. betryggande säkerhet? SEB Pant ställd av huvudgäldenärerna Lånekuld 29 Mkr? Mkr Proprieborgensskuld 29

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2014 Ö 3190-14 KLAGANDE Kronofogdemyndigheten 106 65 Stockholm MOTPART LO SAKEN Entledigande av konkursförvaltare ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 december 2014 Ö 5505-13 KLAGANDE LW MOTPART Kronofogdemyndigheten Box 1050 172 21 Sundbyberg SAKEN Arvode till konkursförvaltare ÖVERKLAGAT

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 922 (NJA 2014:78)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 922 (NJA 2014:78) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 922 (NJA 2014:78) Målnummer: Ö3190-14 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2014-12-18 Rubrik: Ett uppdrag som företagsrekonstruktör har ansetts inte medföra

Läs mer

Aktuella rättsfall AKTUELLA RÄTTSFALL AKTUELLA RÄTTSFALL

Aktuella rättsfall AKTUELLA RÄTTSFALL AKTUELLA RÄTTSFALL Aktuella rättsfall 85 Avsikten med avsnittet är att ge en översikt över nyare praxis som kan vara av intresse ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. I detta nummer ligger fokus senare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 maj 2014 Ö 5644-12 KLAGANDE K-JH Ombud: Advokat RE MOTPART CDC construction & services AB:s konkursbo, 556331-0423 Adress hos konkursförvaltaren

Läs mer

meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt, avd. 5, beslut den 14 februari 2001 i mål Ö

meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt, avd. 5, beslut den 14 februari 2001 i mål Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö 1006-01 KLAGANDE L.B., Box 1703, 111 87 STOCKHOLM MOTPART Riksskatteverket, 171 94 SOLNA SAKEN Arvode till konkursförvaltare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2353-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

KONKURS. Allmän information om konkursförfarandet

KONKURS. Allmän information om konkursförfarandet KONKURS Konkurs Syfte Tvångsvis ta i anspråk gäldenärs samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. Under konkursen omhändertas tillgångarna för borgenärernas räkning av konkursboet. Obestånd Gäldenären

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 juni 2005 Ö 1204-04 SÖKANDE TS MOTPART VF Finans Aktiebolag, 556454-8237, Box 16184, 103 24 STOCKHOLM Ombud: advokaten JL SAKEN Resning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 oktober 2013 T 3101-12 KLAGANDE UEs konkursbo Konkursförvaltare: Advokat PT MOTPART UE, konkurs SAKEN Bättre rätt till deponerat belopp

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 oktober 2013 B 2523-11 KLAGANDE SÅL Ombud och offentlig försvarare: TP MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Oredlighet

Läs mer

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs?

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad innebär konkurs? Tingsrätten kan besluta att en juridisk eller fysisk person, nedan benämnd gäldenär, ska försättas i konkurs då gäldenären inte

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2015 T 3935-14 KLAGANDE Nordic Gas Cleaning AB:s konkursbo, 556758-1664 Ombud: Jur.kand. TL MOTPART JH Ombud: Jur.kand. CB SAKEN

Läs mer

KLAGANDE MOTPART SAKEN ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

KLAGANDE MOTPART SAKEN ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 mars 2015 Ö 3938-14 KLAGANDE Kronofogdemyndigheten 106 65 Stockholm Ombud: Jur.kand. JZ MOTPART JH SAKEN Ersättning till konkursförvaltare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 31 januari 2013 Ö 743-11 KLAGANDE Siv Ing Benum AS Drammensveien 130 B12 NO-0277 Oslo Norge Ombud: Advokat LL MOTPART Kinovox-Benum AB

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 788 (NJA 2014:67)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 788 (NJA 2014:67) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 788 (NJA 2014:67) Målnummer: Ö5505-13 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2014-12-03 Rubrik: En konkursförvaltare har inte fullgjort skyldigheten enligt 7

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2014 Ö 5861-13 KLAGANDE Independent Finans AB:s konkursbo, 556117-6560 MOTPART Peab AB (publ), 556061-4330 260 92 Förslöv

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 maj 2003 T 1480-00 KLAGANDE Timmia Aktiebolags konkursbo, 556083-6180, c/o konkursförvaltaren, advokaten L.L. Ställföreträdare: L.L.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Aktbilaga 23 Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 juni 2012 T 5537-10 KLAGANDE RL Ombud: Jur.kand. HL MOTPART Nyombygg i Örebro AB:s konkursbo, 642046-1052 Konkursförvaltare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Texsun Energy AB:s konkursbo, 556559-3208

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Texsun Energy AB:s konkursbo, 556559-3208 Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2010 T 5811-09 KLAGANDE PGE Ombud: Advokat HS MOTPART Texsun Energy AB:s konkursbo, 556559-3208 Ställföreträdare: Advokat JG

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 29 oktober 2015 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Kristoffer Sparring Advokatfirman Fylgia Box 55555 102 04 Stockholm MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2004 T 2679-02 KLAGANDE Högra Handen MK Aktiebolags konkursbo, 556253-3520, c/o konkursförvaltaren jur. kand. SO Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 februari 2005 Ö 407-05 KLAGANDE Herstaberg i Norrköping AB: s konkursbo Ställföreträdare: advokaten RB i egenskap av konkursförvaltare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 december 2006 Ö 151-04 KLAGANDE BE MOTPARTER 1. Andelsbanken för Åland, 0145021-8 Köpmansgatan 2 FI-221 00 Mariehamn Finland 2. CA

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 december 2006 Ö 999-04 KLAGANDE SC MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Kostnadsersättning till konkursförvaltare ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 736 (NJA 2007:88)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 736 (NJA 2007:88) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2007 s. 736 (NJA 2007:88) Målnummer: Ö1721-06 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2007-10-24 Rubrik: Beslut i bevakningsförfarandet i en konkurs rörande förmånsrätt

Läs mer

Högsta domstolen NJA 2013 s. 31 (NJA 2013:4)

Högsta domstolen NJA 2013 s. 31 (NJA 2013:4) Sida 1 av 6 Högsta domstolen NJA 2013 s. 31 (NJA 2013:4) Målnummer: Ö4631-11 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2013-01-31 Rubrik: Återvinningstalan avseende ett avtal om överlåtelse av svenska och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 november 2009 Ö 2979-09 KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping Ställföreträdare:

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2003 s. 99 (NJA 2003:14) Målnummer: Ö1006-01 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2003-03-13 Rubrik: Fråga dels om en konkursförvaltare varit skyldig att enligt 7

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 december 2008 T 399-07 KLAGANDE NFC Siljanhus AB:s konkursbo, 556446-2298 Adress hos konkursförvaltaren Konkursförvaltare: Advokat G.B.

Läs mer

Några frågor angående statens rätt till regress för utbetalad lönegaranti

Några frågor angående statens rätt till regress för utbetalad lönegaranti 22 Nils-Bertil Morgell NILS-BERTIL MORGELL Några frågor angående statens rätt till regress för utbetalad lönegaranti HD och HFD har, i och för sig utifrån olika förutsättningar, prövat frågan om när statens

Läs mer

KLAGANDE Rimbo Centrum Fastigheter AB, 5565 80-2955 Köpmannagatan 1-3

KLAGANDE Rimbo Centrum Fastigheter AB, 5565 80-2955 Köpmannagatan 1-3 Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 november 2009 Ö 4090-08 KLAGANDE Rimbo Centrum Fastigheter AB, 5565 80-2955 Köpmannagatan 1-3 76231 Rimbo Ombud: Advokat HB MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2014 T 4726-12 KLAGANDE Rörvik Timber Boxholm Aktiebolag, 556345-3108 Box 12 590 10 Boxholm Ombud: Advokat M K MOTPART CFL cargo

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 9 1 (6) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 9 1 (6) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 DELEGATIONEN REKOMMENDATION 9 1 (6) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 ÅTERVINNING I KONKURS 1 ALLMÄNT Rättshandlingar som konkursgäldenären har vidtagit före konkursen och som kränker borgenärernas rättigheter

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 14 1 (9) FÖR KONKURSÄRENDEN 19.5.2005

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 14 1 (9) FÖR KONKURSÄRENDEN 19.5.2005 DELEGATIONEN REKOMMENDATION 14 1 (9) FÖR KONKURSÄRENDEN 19.5.2005 NÄR EN KONKURS FÖRFALLER (Innehållet har ändrats 11.12.2013; ändringarna anges med fet stil. Även språkdräkten har setts över) 1 KONKURSLAGENS

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 389 (NJA 2014:34)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 389 (NJA 2014:34) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2014 s. 389 (NJA 2014:34) Målnummer: Ö5644-12 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2014-05-09 Rubrik: Förmånsrätt enligt 10 första stycket 4 förmånsrättslagen (1970:979)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2003 Ö 4190-03 KLAGANDE Hydraulkranar Sverige Aktiebolag, 556439-2172, Produktvägen 12 C, 246 43 LÖDDEKÖPINGE Ombud: jur.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 juli 2016 Ö 357-15 KLAGANDE SK Ombud: Advokat TW MOTPART Swedbank AB, 502017-7753 105 34 Stockholm Ombud: Bankjurist AW SAKEN Svensk

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö 6170-15 KLAGANDE LZ MOTPART Tillsynsmyndigheten i konkurser Kronofogdemyndigheten 405 16 Göteborg SAKEN Arvode till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

Upplysningar om lönegarantihandläggning

Upplysningar om lönegarantihandläggning Upplysningar om lönegarantihandläggning 1. Upplysningar till blanketterna m.m. Blankett B1, KFM 9580, bör användas för beslut om lönegaranti, både bifall och avslag. Blankett B2, KFM 9581, bör användas

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 oktober 2013 Ö 3016-12 Ö 3017-12 Ö 3020-12 KLAGANDE 1. Gunvor Axelssons dödsbo 2. SA 3. SGA Ombud för 1 3: Advokat PB MOTPART MW Ombud:

Läs mer

DOM 2015-05-05 Stockholm

DOM 2015-05-05 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-05-05 Stockholm Mål nr M 8398-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-08-27 i mål nr M 3320-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och räddningstjänstnämnden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2005 T 1405-03 KLAGANDE Staten genom Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART EF Ombud: advokaten LS SAKEN Klander av slutredovisning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2005 Ö 4504-03 KLAGANDE 1. Advokatfirman Fylgia Kommanditbolag, 969633-9994 Box 55555 102 04 Stockholm 2. JF Servanda Handelsbolag,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 juni 2015 Ö 4228-13 ANMÄLARE Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm PARTER Kärande vid tingsrätten Emtunga Offshore AB:s konkursbo,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 juni 2003 Ö 4510-01 KLAGANDE Riksskatteverket, 171 94 SOLNA MOTPARTER 1. Café Trubaduren Bellman Kommanditbolag, 916845-9981, c/o

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 mars 2018 Ö 1864-17 PARTER Klagande Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat SS Motpart 1. Aktiebolaget Minoritetsintressen,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (4) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 mars 2018 Ö 1524-17 Ö 1525-17 Ö 1526-17 Ö 1527-17 Ö 1538-17 PARTER Klagande 1. MB 2. LH 3. LL 4. DB Ombud för 1 4: Advokat KRB 5.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skuldsaneringslag; utfärdad den 8 juni 2006. SFS 2006:548 Utkom från trycket den 16 juni 2006 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna bestämmelser 1 Skuldsanering

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 291 (NJA 2009:31)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 291 (NJA 2009:31) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2009 s. 291 (NJA 2009:31) Målnummer: T443-08 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2009-05-27 Rubrik: Lagrum: Får en konkursborgenär med en fordran som får göras gällande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 juli 2015 Ö 5099-13 KLAGANDE Hallskär Stockholm AB, 556764-3589 Ombud: Advokat L B MOTPARTER 1. Stockholms Ridhus AB, 556753-1636 Ombud:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2007 T 4171-05 KLAGANDE STS Skoglund Transport System i Göteborg AB:s konkursbo, 556620-2924 c/o Advokat Bo Stefan Arleij Lilla Bommen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 februari 2016 T 390-15 KLAGANDE SOI Intressenter i Sverige AB Ombud: Advokaterna ME och CN MOTPART Saltkråkan AB Ombud: Advokaterna OF

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2007 Ö 2852-06 KLAGANDE Nordea Bank AB, 516406-0120 Obestånd P340 405 09 Göteborg MOTPARTER 1. ACB 2. Kronofogdemyndigheten 171

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 11 november 2015 Ö 1132-15

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 11 november 2015 Ö 1132-15 Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 11 november 2015 Ö 1132-15 KLAGANDE OCH MOTPART Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat ON KLAGANDE OCH MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPARTER 1. Föreningen Granen nr 10:s u.p.a. konkursbo, c/o Advokat PF

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPARTER 1. Föreningen Granen nr 10:s u.p.a. konkursbo, c/o Advokat PF Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 1 mars 2010 Ö 623-09 KLAGANDE UL MOTPARTER 1. Föreningen Granen nr 10:s u.p.a. konkursbo, 757200-6885 c/o Advokat PF 2. Stiftelsen Deutsche

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Ogiltigt fastighetsköp Rättsområde: Fastighetsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2015-01-30. Klander av fastighetsköp

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Ogiltigt fastighetsköp Rättsområde: Fastighetsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2015-01-30. Klander av fastighetsköp GWA ARTIKELSERIE Titel: Ogiltigt fastighetsköp Rättsområde: Fastighetsrätt Författare: Sten Gisselberg Datum: 2015-01-30 Klander av fastighetsköp Ett fastighetsköp kan vara ogiltigt av olika anledningar.

Läs mer

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1995 s. 688 (NJA 1995:106)

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1995 s. 688 (NJA 1995:106) H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1995 s. 688 (NJA 1995:106) Målnummer: T3912-93 Avdelning: Domsnummer: DT212-95 Avgörandedatum: 1995-12-08 Rubrik: Återvinning i konkurs. Fråga huruvida en förtida betalning

Läs mer

Högsta domstolen NJA 2013 s. 22 (NJA 2013:3)

Högsta domstolen NJA 2013 s. 22 (NJA 2013:3) Sida 1 av 8 Högsta domstolen NJA 2013 s. 22 (NJA 2013:3) Målnummer: Ö743-11 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2013-01-31 Rubrik: Ett svenskt konkursbo har väckt återvinningstalan mot ett norskt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 mars 2012 Ö 298-12 KLAGANDE Duveholms Rehab Center AB, 556646-6297 c/o HT och GT Konkursförvaltare: Advokat JA Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 december 2004 Ö 3190-02 KLAGANDE DO-N MOTPART DO-Ns konkursbo Ställföreträdare: advokaten EE, i egenskap av konkursförvaltare SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2018 T 4684-17 PARTER Klagande 1. Frånvarande minoritetsaktieägare i VLT AB (publ), 556032-9467 Adress hos den gode mannen

Läs mer

Fullmäktigen skall hålla penningmedel och andra tillgångar som tillhör fullmaktsgivaren avskilda från sina egna tillgångar.

Fullmäktigen skall hålla penningmedel och andra tillgångar som tillhör fullmaktsgivaren avskilda från sina egna tillgångar. ALLMÄNNA ANVISNINGAR TILL FULLMÄKTIGEN Följande anvisningar bygger på bestämmelserna i lagen om intressebevakningsfullmakt (648/2007) i sådan form som de var 1.11.2007 då lagen trädde i kraft. Fullmäktigen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar; SFS 2003:865 Utkom från trycket den 2 december 2003 utfärdad den 20 november 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-11 Handläggning i Vänersborg

PROTOKOLL 2014-12-11 Handläggning i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Handläggning i Vänersborg Aktbilaga 41 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Niclas Johannisson samt rådmännen Anders Björk och Kristian Andersson FÖRARE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 juli 2008 Ö 4397-06 KLAGANDE BA Ombud: Jur.kand. LZ MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Fastställande av utdelningsförslag i konkurs

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2011 s. 306 (NJA 2011:22)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2011 s. 306 (NJA 2011:22) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2011 s. 306 (NJA 2011:22) Målnummer: Ö1743-10 Avdelning: 2 Domsnummer: Avgörandedatum: 2011-06-03 Rubrik: Lagrum: En talan mot en gäldenär som var i konkurs om en fordran

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 85/12 Mål nr B 71/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 85/12 Mål nr B 71/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 85/12 Mål nr B 71/12 Sammanfattning En revisor som varit anställd hos ett revisionsbolag har också varit delägare i revisionsbolagets moderbolag. Som delägare var revisorn bunden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 januari 2005 Ö 2354-01 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA MOTPART SD SAKEN Kvittning av EU-bidrag ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för

Läs mer

Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs

Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs Föreläsning T3, 30 januari 2012 Utmätning och konkurs TACK FÖR ATT NI HAR LYSSNAT Lotta Wikman Öman Advokat, delägare lwo@ahlford.se 018 18 90 00 2 Ahlford Advokatbyrå AB Ahlford Advokatbyrå arbetar inom

Läs mer

Rubrik: Lag (1996:764) om företagsrekonstruktion

Rubrik: Lag (1996:764) om företagsrekonstruktion Rubrik: Lag (1996:764) om företagsrekonstruktion Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=2

http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/referat_visa.jsp?trafflopnroa=2 Sida 1 av 6 H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2005 s. 3 (NJA 2005:1) Målnummer: Ö2353-01 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2005-01-03 Rubrik: Sedan Jordbruksverket beviljat ett EU-bidrag har kronofogdemyndighet

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET 1 ALLMÄNT Boförvaltaren skall informera borgenärerna om läget beträffande realiseringen

Läs mer

Utdrag ur föräldrabalken

Utdrag ur föräldrabalken Utdrag ur föräldrabalken Inledande bestämmelser 1 Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-10-28. Herrelösa fastigheter samt ansvar för konkurskostnader

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-10-28. Herrelösa fastigheter samt ansvar för konkurskostnader 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2004-10-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Göran Schäder. Herrelösa fastigheter samt

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2012 s. 876 (NJA 2012:82)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2012 s. 876 (NJA 2012:82) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2012 s. 876 (NJA 2012:82) Målnummer: T1882-11 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2012-12-13 Rubrik: Statens fordran mot konkursgäldenären enligt 28 lönegarantilagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 3903-03 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ställföreträdare: Verksjurist NM MOTPART HÖ Ombud: Advokat UT SAKEN Utmätning

Läs mer

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 132 (NJA 2015:12)

H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 132 (NJA 2015:12) H ö g s t a d o m s t o l e n NJA 2015 s. 132 (NJA 2015:12) Målnummer: Ö3938-14 Avdelning: 1 Domsnummer: Avgörandedatum: 2015-03-24 Rubrik: Lagrum: Arvode till konkursförvaltare. Även om åtgärder som förvaltaren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1998 s. 214 (NJA 1998:32)

H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1998 s. 214 (NJA 1998:32) H ö g s t a D o m s t o l e n NJA 1998 s. 214 (NJA 1998:32) Målnummer: Ö1352-97 Avdelning: Domsnummer: Avgörandedatum: 1998-04-06 Rubrik: När konkursbeslut undanröjts på grund av grovt rättegångsfel bestående

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 december 2004 Ö 1918-03 KLAGANDE RGP Dental Inc., 22 Burnside Street, 02809 BRISTOL R1, USA Ombud: advokaten HS MOTPART SunDesign

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 februari 2017 Ö 1676-16 KLAGANDE Allerskog & Krantz Bygg & Fastighets AB, 556567-1061 Skogsbovägen 17 134 30 Gustavsberg Ombud: Advokat

Läs mer

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän Lönegaranti www.mol.fi Lönegaranti för arbetstagare och sjömän Om en arbetsgivare försätts i konkurs eller annars blir insolvent, tryggar lönegaranti betalningen av sådana fordringar som grundar sig på

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 juni 2015 Ö 904-15 KLAGANDE 1. PA 2. KS Ombud för 1 och 2: Advokat RD MOTPART Robusta Byggnads AB, 556575-2747 Flygfältsgatan 22 423

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 mars 2013 Ö 3334-11 KLAGANDE TL Ombud: Advokat PA MOTPART JA Ombud: Advokat NL SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGAT

Läs mer

meddelat i Stockholm den 4 april 2003 Ö 3700-02

meddelat i Stockholm den 4 april 2003 Ö 3700-02 Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 april 2003 Ö 3700-02 KLAGANDE InfiniCom AB under företagsrekonstruktion, 556448-8194, Karlaplan 2, 114 60 STOCKHOLM Ställföreträdare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om särskild förvaltning av vissa elektriska anläggningar; SFS 2004:875 Utkom från trycket den 16 november 2004 utfärdad den 4 november 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö KLAGANDE TW. Ombud: Advokat RH MOTPART EW

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö KLAGANDE TW. Ombud: Advokat RH MOTPART EW Sida 1 (4) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 december 2016 Ö 2179-15 KLAGANDE TW Ombud: Advokat RH MOTPART EW Ombud: Förbundsjurist EG SAKEN Rättegångskostnader ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 oktober 2008 Ö 3484-08 KLAGANDE JV Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat JR MOTPART SV Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24 Skellefteå

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24 Skellefteå Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2011 T 3459-10 KLAGANDE GS Ombud och god man: Advokat KS MOTPART Advokatbyrån Kaiding Kommanditbolag, 994700-9438 Box 385 931 24

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 december 2011 Ö 3950-11 KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga 2. MS med firma MS

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2008 Ö 1139-08 KLAGANDE ME MOTPART HE Ombud: Advokat MA SAKEN Avvisande av ansökan om försäljning enligt lagen (1904:48 s.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 oktober 2011 Ö 1586-09 KLAGANDE LP. Ombud: Advokaterna PB och EN

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT. Mål nr. meddelat i Stockholm den 28 oktober 2011 Ö 1586-09 KLAGANDE LP. Ombud: Advokaterna PB och EN Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 oktober 2011 Ö 1586-09 KLAGANDE LP Ombud: Advokaterna PB och EN MOTPARTER 1. Laholms Sparbank, 549201-6059 Box 77 312 22 Laholm Ombud:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 maj 2008 T 3379-06 KLAGANDE BS Ombud: JA MOTPART IF Metalls Arbetslöshetskassa (tidigare Metallindustriarbetarnas Arbetslöshetskassa)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 maj 2009 T 443-08 KLAGANDE HGL Flen AB:s konkursbo, 556226-0066 c/o Heilborns Advokatbryå AB Box 353 611 27 Nyköping Ställföreträdare:

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE VAD ÄR PROBLEMEN?

GWA ARTIKELSERIE VAD ÄR PROBLEMEN? GWA ARTIKELSERIE Titel: Kan företagsrekonstruktion och konkurs samordnas Rättområde: Obeståndsrätt Författare: Advokat Peter Thörnwall Datum: 2007-06-25 Regeringen har beslutat utreda om förfarandet för

Läs mer