EU-barometern Hösten 2013 Försiktig optimism fortsätter att prägla EU:s jordbrukssektor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EU-barometern Hösten 2013 Försiktig optimism fortsätter att prägla EU:s jordbrukssektor"

Transkript

1 EU-barometern Hösten 2013 Försiktig optimism fortsätter att prägla EU:s jordbrukssektor EU:s lantbrukslönsamhetsindex hösten 2013 (The multi-national farmers confidence index) är ett gemensamt Europeiskt lönsamhetsindex över lantbrukarnas uppfattningar om den nuvarande och den förväntade ekonomiska situationen på gården. Av EUs medlemsstater är det 10 länder 1 som ställt samma frågor som i den svenska lantbruksbarometern. Copa-Cogeca sammanställer informationen från EU-länderna två gånger per år. Läs mer om de svenska lantbrukarnas uppfattningar om lönsamheten i Lantbruksbarometern Hösten De europeiska lantbrukarnas syn på sin lönsamhet Enligt undersökningen som är genomförd i tio medlemsstater 1 mellan september och november 2013, avslöjar att synen på lönsamheten är något bättre än för sex månader sedan och att framtidstron tilltar (se diagram 1). Generellt bidrar lägre priser på förnödenheter och insatsvaror, foder i synnerhet, till förbättrad lönsamhet men prisutvecklingen är blandad: avtagande för spannmål och oljeväxter och stabil, om än högre än ett långsiktigt genomsnitt, för animalieprodukter förutom ägg. En närmare analys av nationella resultat visar på stor variation (se nedan). Diagram 1 gemensamt lönsamhetsindex 2 Källa: Sammanställt av Copa-Cogeca, utifrån nationella uppgifter. En sammanvägning av nuvarande och förväntad framtida ekonomisk situation. Det gemensamma lönsamhetsindexet för EU länderna har stigit sedan 2012Q3. Copa-Cogeca är ensamt ansvarig för databehandlingen som presenteras. Läget i länderna 1 Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Ungern 2 För att kunna beräkna lönsamhetsindex för EU beräknas först fram genomsnittet av resultaten och justeras enligt genomsnittet för historiska utvecklingen i länderna. Sedan tillämpas utjämning. EU:s lönsamhetsindex tas sedan fram från summan av de nationella indexen och viktas utifrån det genomsnittliga värdet av jordbruksproduktionen under tre år i fasta priser i landet. Vänligen notera att från denna undersökning och framåt används en omarbetad metod (viktning) för balansering av svaren. Denna omarbetning påverkar också tidigare resultat och av den anledningen är inte siffrorna i denna rapport direkt jämförbara med tidigare.

2 I jämförelse med förra omgången av undersökningen är lantbrukarna mer tillfreds i Storbritannien, Belgien och Italien. Efter försämringen i upplevd lönsamhet för ett år sedan återfår de brittiska lantbrukarna framtidstron och upplever högsta lönsamheten för sina gårdar på fyra år, både på kort och medellång sikt (se diagram 2). Detta gäller för samtliga produktionsinriktningar. Exempelvis är växtodlarna nöjda med goda skördebetingelser samtidigt som lägre foderpriser hjälper animalieproducenterna. Den förbättrade framtidstron återspeglas också i antalet lantbrukare som uttrycker en vilja att utöka sin produktion i framtiden. Vid en utblick mot 2014 oroas brittiska lantbrukare främst av nya lagar och regleringar samt priset på förnödenheter. För första gången sedan undersökningarna påbörjades rankas CAP (EU:s gemensamma jordbrukspolitik) som ett större hot mot lönsamheten kommande år än gårdens ekonomiska situation för övrigt, vilket förklaras av den nära förestående implementeringen av CAP-reformen. Diagram 2 Storbritannien (England och Wales) Lönsamhetsindex förbättras även i Belgien, tack vare att lönsamheten upplevs bättre både på lång och kort sikt (diagram 3). Det råder en mer pessimistisk syn på lönsamheten bland spannmålsodlare såväl som grönsaks- och blomsterodlare. Det som driver lönsamhetsindex uppåt är optimismen hos mjölk- och grisköttsproducenter medan nötköttsproducenter och fruktodlare är mer avvaktande. Diagram 3 Belgien (Flandern) Tredje kvartalet 2013 förbättras lönsamhetsindex ytterligare i Italien, som en följd av att nuvarande lönsamhet uppfattas bättre och en ökande optimism vad gäller framtida lönsamhet (diagram 4). Detta är den första riktiga förbättringen efter en lång nedåtgående trend i upplevd nuvarande lönsamhet, tack vare minskat tryck av höga produktionskostnader.

3 Inom växtodlingen är foder- och grönsaksodlare mest hoppfulla men odlare av blommor och industrigrödor är mer dämpade. Bland fruktodlare förbättras lönsamhetsindex men förblir negativt, speciellt citrusodlare är mer optimistiska, samtidigt som andra fruktodlare är mer avvaktande. De lovande skördeprognoserna gläder olivoljeproducenterna trots sjunkande avsalupriser och växthälsoproblem. Vinproducenter åtnjuter också en god skörd, som dock samtidigt indikerar lägre priser på vin. Slutligen, i animalieproduktionen, är mjölkproducenternas lönsamhetsindex stabilt efter sommarens mjölkprisförhandlingar och köttproducenternas lönsamhetsindex är mindre negativt. Diagram 4 Italien I Tyskland och i Polen avtar upplevd lönsamhet i jämförelse med för ett halvår sedan, men optimisterna råder fortfarande över pessimisterna. Tyska lantbrukare är något mindre positiva till sin nuvarande lönsamhet, liksom förtroendet för den långsiktiga lönsamheten är något försiktigare än i början av året (diagram 5). Priser på mjölk, nötkött, griskött och smågrisar inverkar positivt på lantbrukarnas syn på lönsamheten samtidigt som låga noteringar för spannmålspriserna har en motsatt effekt. Avseende insatsfaktorerna upplevs fortfarande priser på arrenden, gödning, foder, elektricitet och drivmedel som betungande. Tyska lantbrukare har en kritisk syn på EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Omfattningen av investeringar som planeras under kommande verksamhetsår sjunker något i jämförelse med motsvarande period föregående år (med 0,3 miljarder till 5,9 miljarder ), även om fler lantbrukare än föregående år skulle vilja investera. Diagram 5 Tyskland I grannlandet Polen har lönsamhetsindex sjunkit sedan mars 2013, då lantbrukarna bedömer sin nuvarande lönsamhet som svagare (diagram 6).

4 Växtodlare och lantbrukare med blandad verksamhet är inte tillfreds med sina verksamheters nuläge, som en följd av sjunkande spannmålspriser och skördenivåer som varit sämre än väntat. Animalieproducenter är belåtna tack vare bättre mjölk- och grisköttspriser. Priset på insatsvaror, växtnäring i synnerhet, har stark negativ inverkan på den upplevda lönsamheten. Avseende framtida lönsamhet tror gris- och kycklingproducenter på förbättring. Växtodlare, nötköttsproducenter och lantbrukare med blandad verksamhet förblir avvaktande och hoppas på bättre avsalupriser för sina produkter. Reformen av EU:s jordbrukspolitik och nya stödprogram efter 2014 nämndes oftare av lantbrukarna med en mer optimistisk framtidssyn. Diagram 6 Polen I resterande länder uppfattas lönsamheten som sämre av lantbrukarna. Lönsamhetsuppfattningen hos svenska lantbrukare försvagas då fler är pessimistiska om sin nuvarande, och framför allt framtida, lönsamhet (diagram 7). Växtodlarna upplevde de senaste månaderna avtagande avsalupriser, vilket är huvudorsaken till att synen på nuvarande såväl som framtida lönsamhet är vikande. En eftersläpning i anpassningen av foderpriser till lägre spannmålspriser påverkar fortfarande animalieproducenternas samtida lönsamhet men situationen förväntas bli bättre. Grisköttsproducenter är de enda som bedömer sin nuvarande lönsamhet som positiv, men de ser försiktigt på framtiden. Mjölkproducenternas syn på sin lönsamhet är fortfarande negativ men bättre än för ett år sedan och förväntningarna är att lönsamheten skall fortsätta att förbättras. Bättre mjölkpriser är främsta orsaken. Diagram 7 Sverige I Frankrike visar barometern tilltagande oro för både nuläge och framtiden, uppfattningen om framtida lönsamhet är på sin lägsta nivå på tre år (diagram 8). Som en följd därav har lönsamhetsindex försvagats ytterligare de sista sex månaderna.

5 Alla sektorer oroar sig för sina verksamheters framtida ekonomiska situation, men lantbrukare med blandad verksamhet och växtodlarna är extremt bekymrade. Diagram 8 Frankrike Nederländska lantbrukares sinnesstämning är lite sämre än i början av året, då de förutspår sämre ekonomiska förutsättningar i framtiden (diagram 9). Den övergripande trenden är resultatet av nöjdare spannmåls- och grönsaksodlare samt kycklingproducenter som haft bättre skördar respektive avsaluprisnivåer än förväntat. Motsatt är mjölk- och grisköttsproducenter mindre optimistiska än i början av året. Sämst lönsamhet upplever växthusodlarna, som får dåligt betalt för sina produkter. Vid en översyn av faktorer med negativ lönsamhetspåverkan det gångna året, är produktionskostnader den gemensamma nämnaren för samtliga produktionsinriktningar och lantbrukare, förutom kyckling- och grisköttsproducenter tror resterande att detta kommer att belasta dem även framgent. Därtill är grönsaksodlare besvikna på sina omsättningsnivåer, det gäller växthusodlare såväl som frilandsodlare. Spannmåls- och fågelsektorerna uppfattar samtliga ekonomiska faktorer som svaga, på intäkts- såväl som kostnadssidan. I synnerhet är äggpriset väldigt lågt samtidigt som lantbrukarna skall anpassa sig till nya djurvälfärdsregleringar. Diagram 9 Nederländerna Den tidigare positive utvecklingen av rumänska lantbrukares lönsamhetsuppfattning var tillfällig och indexet är lägre än i mars 2013 då nuvarande och framtida lönsamhet bedöms mindre fördelaktigt (diagram 10). I synnerhet är växtodlare mindre optimistiska avseende nuläget, trots en bättre skörd än föregående är avsalupriserna otillfredsställande liksom indikationerna framöver. Åsikten om nuvarande och förväntat framtida läge har förbättrats bland mjölkproducenterna. Låga priser för mjölk, nötkött och griskött utövar dock negativt inflytande på lönsamheten. Priser på insatsvaror är stabila eller har i vissa fall (exempelvis foder) förbättrats, men ses fortfarande som betungande.

6 Bland de som har positiva förväntningar på framtida lönsamhet nämns EU-stöd som en av anledningarna, detta i motsats till föregående undersökning då lantbrukarna uttryckte oro över lägre bidragsnivåer. Diagram 10 Rumänien Även ungerska bönders lönsamhetsuppfattning sjunker sedan i våras, i huvudsak som en följd av svag framtidstro 3 (diagram 11). Växtodlare är nöjda med skörderesultatet 2013 och lättade av kostnadsutvecklingen för insatsvaror, även om spannmåls- och oljefröpriserna är lägre. Däremot anses mjölk- och grisköttspriserna bättre än i mars. Liksom i Rumänien nämns förväntningar på högre stödnivåer som en av anledningarna av dem som tror på positiv lönsamhetsutveckling. Pessimisterna är istället oroliga för ändringar i jordabalken som möjliggör för EU-medborgare att köpa mark i Ungern skall minska tillgången på jordbruksmark och öka mark- och arrendepriser. Diagram 11 Ungern 3 I Ungern genomförs undersökningen bland lantbrukare som brukar mer än 200 ha.

7 Fokus på svårigheter som möter lantbrukare under tredje kvartalet Denna omgång av lönsamhetsundersökningen fokuserar på problem som lantbrukarna kan ha mött i driften av sin verksamhet de senaste tre månaderna (diagram 12). Enligt svaren som erhölls, återfinns högsta andelen lantbrukare som anger att de erfarit svårigheter eller problem i Frankrike med 77 % samtidigt som endast 6 % av de ungerska lantbrukarna som intervjuats upplever att de mött några svårigheter. Avtagande avsalupriser nämns som ett av de tre vanligaste problemområdena i Tyskland, Frankrike, Ungern, Nederländerna, Polen, Rumänien och Sverige. Kostnaden för insatsvaror är också ett stort problem för lantbrukare i Tyskland, Frankrike, Polen, Rumänien och Sverige. Därtill har svåra väderförhållanden påverkat Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Polen och Rumänien. Andra svårigheter är minskade stödnivåer, medan nationell ekonomi och skattepolitik vållar mest bekymmer i Italien. Nederländska lantbrukare hade mest problem med växt- och djurhälsa emedan Belgiska lantbrukares huvudsakliga huvudbry var av finansiell karaktär. Diagram 12 Svar till frågan Har du haft några problem/svårigheter att driva/leda din verksamhet de senaste tre månaderna? * 2 alternativ: ja/nej ** viktade svar 4 Belgien (Flandern), Tyskland, Frankrike, Italien, Ungern, Nederländerna, Polen, Rumänien and Sverige.

8 Om studierna Copa-Cogeca Lantbrukarnas och lantbrukskooperativens röst i Bryssel The multi-national farmers confidence index autumn 2013 är ett gemensamt Europeiskt lönsamhetsindex över lantbrukarnas uppfattningar om den nuvarande och den förväntade ekonomiska situationen på gården. Av EUs medlemsstater är det 10 stycken länder som ställt samma frågor som i den svenska lantbruksbarometern. Detta har gjorts mellan september och november. Copa-Cogeca som sammanställer informationen från EU länderna gör detta två gånger per år. Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket. Den har utkommit sedan 1987 och två av Lantbruksbarometerns frågor till lantbrukarna gällande syn på lönsamheten ställs sedan 2012 även under hösten och presenteras i Lantbruksbarometern Hösten. Sifo har på uppdrag av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna under januari månad intervjuat 1000 lantbrukare, under oktober intervjuades 300 lantbrukare. Arbetsgruppen för lantbruksbarometern hösten 2013 har bestått av Jimmy Larsson och Carl Dyrendahl från LRF Konsult samt Per Skargren Swedbank. För mer information, kontakta: Jimmy Larsson, segmentschef Lantbruk, LRF Konsult, tel

EU-barometern hösten 2014 Europeiska lantbrukare lider av en svår situation

EU-barometern hösten 2014 Europeiska lantbrukare lider av en svår situation EU-barometern hösten 214 Europeiska lantbrukare lider av en svår situation EU:s lantbrukslönsamhetsindex hösten 214 (The multi-national farmers confidence index) är ett gemensamt Europeiskt lönsamhetsindex

Läs mer

EU-barometern 2015 Ett litet uppsving i de europeiska lantbrukarnas syn på lönsamheten, men en oviss framtid hotar

EU-barometern 2015 Ett litet uppsving i de europeiska lantbrukarnas syn på lönsamheten, men en oviss framtid hotar EU-barometern 21 Ett litet uppsving i de europeiska lantbrukarnas syn på lönsamheten, men en oviss framtid hotar EU:s lantbrukslönsamhetsindex våren 21 (The multi-national farmers confidence index) är

Läs mer

Höstsiffror. Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Sverige, Tyskland och Ungern samt Storbritannien

Höstsiffror. Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Sverige, Tyskland och Ungern samt Storbritannien EU-barometern 21 Höstsiffror Europas lantbrukare bekräftar tuffa tider De europeiska lantbrukarna upplever att svag lönsamhet tär på deras ekonomi, men skillnader mellan länder och produktionsinriktningar

Läs mer

Förväntningarna på framtida lönsamhet har hämtat sig något hos europeiska lantbrukare, men situationen förblir ogynnsam

Förväntningarna på framtida lönsamhet har hämtat sig något hos europeiska lantbrukare, men situationen förblir ogynnsam Förändringar i synen på lönsamheten i helhet EU-barometern 10 EU länder i jämförelse: Förväntningarna på framtida lönsamhet har hämtat sig något hos europeiska lantbrukare, men situationen förblir ogynnsam

Läs mer

Lantbruksbarometern Hösten 2014

Lantbruksbarometern Hösten 2014 Lantbruksbarometern Hösten 214 Nästan åtta av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är dålig Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket.

Läs mer

Europeiska lantbrukare uppfattar att lönsamheten har återhämtats

Europeiska lantbrukare uppfattar att lönsamheten har återhämtats EU-barometern 217: Europeiska lantbrukare uppfattar att lönsamheten har återhämtats EU:s lantbrukslönsamhetsindex våren 217 (The multi-national farmers confidence index 217Q1) är ett gemensamt Europeiskt

Läs mer

De europeiska lantbrukarna förbereder sig på sämre tider

De europeiska lantbrukarna förbereder sig på sämre tider EU-barometern 1 länder i jämförelse: De europeiska lantbrukarna förbereder sig på sämre tider EU:s lantbrukslönsamhetsindex hösten 217 (The multi-national farmers confidence index 217Q3) är ett gemensamt

Läs mer

LANTBRUKS BAROMETERN. Lantbruksbarometern är ett samarbete mellan lantbrukare om konjunkturen

LANTBRUKS BAROMETERN. Lantbruksbarometern är ett samarbete mellan lantbrukare om konjunkturen LANTBRUKS BAROMETERN 19 Lantbruksbarometern är ett samarbete mellan 1 lantbrukare om konjunkturen Sveriges lantbrukare ser positivt på framtiden trots pressat läge Lantbrukarnas upplevelse av lönsamheten

Läs mer

LANTBRUKS BAROMETERN. 1 000 svenska bönder om konjunkturen

LANTBRUKS BAROMETERN. 1 000 svenska bönder om konjunkturen LANTBRUKS BAROMETERN svenska bönder om konjunkturen Sveriges lantbrukare tror på en något mer lönsam framtid Sju av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är ganska eller mycket dålig. Förhoppningen

Läs mer

REGIONSIFFROR 17 MARS 2016

REGIONSIFFROR 17 MARS 2016 REGIONSIFFROR 17 MARS 2016 Lantbruksbarometern 2016: Variation mellan regioner Årets barometer visar att synen på lönsamhet, investeringar och finansiering och många andra frågor skiljer sig mellan regionerna.

Läs mer

LANTBRUKS BAROMETERN. Januari 2017, Sifo lantbrukare om konjunkturen.

LANTBRUKS BAROMETERN. Januari 2017, Sifo lantbrukare om konjunkturen. LANTBRUKS BAROMETERN Januari, Sifo. lantbrukare om konjunkturen. Positiva förändringar på lönsamheten Årets lantbruksbarometer visar en positiv förändring av lönsamheten jämfört med våren. Fler lantbrukare,

Läs mer

EDF Snapshot 2010 Mjölkproduktionen centraliseras

EDF Snapshot 2010 Mjölkproduktionen centraliseras EDF Snapshot 2010 Mjölkproduktionen centraliseras Både Europas mjölkbälte och Sveriges mjölkbälte kommer att stå för allt större del av mjölkproduktionen i framtiden, men lönsamma mjölkföretag återfinns

Läs mer

LANTBRUKS BAROMETERN. Lantbruksbarometern är ett samarbete mellan lantbrukare om konjunkturen

LANTBRUKS BAROMETERN. Lantbruksbarometern är ett samarbete mellan lantbrukare om konjunkturen LANTBRUKS BAROMETERN 8 Lantbruksbarometern är ett samarbete mellan lantbrukare om konjunkturen Lönsamheten har stabiliserat sig Årets Lantbruksbarometer visar en positiv förändring av lönsamheten jämfört

Läs mer

LANTBRUKS BAROMETERN svenska bönder om konjunkturen

LANTBRUKS BAROMETERN svenska bönder om konjunkturen LANTBRUKS BAROMETERN svenska bönder om konjunkturen Sveriges lantbrukare tror på en något mer lönsam framtid Sju av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är ganska eller mycket dålig. Förhoppningen

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter november 2018

Priser på jordbruksprodukter november 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-12-03 Priser på jordbruksprodukter november 2018 Det svenska genomsnittliga avräkningspriset på ungtjur klass R3 var 9 procent högre än EU:s genomsnittliga

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

1 000 svenska bönder om konjunkturen

1 000 svenska bönder om konjunkturen REGION Norrbottens län Västerbottens län Jämtlands län 1 000 svenska bönder om konjunkturen REGION Värmlands län V. Götalands län REGION Hallands län Skåne län REGION Västernorrlands län Gävleborgs län

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 JÄMTLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2016

Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-07-04 Priser på jordbruksprodukter juni 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige var

Läs mer

1 000 svenska bönder om konjunkturen

1 000 svenska bönder om konjunkturen 1 000 svenska bönder om konjunkturen Trots positiv tendens: Majoriteten av 1 procent av lantbrukarna upplever att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig. Efter tre års negativ trend finns förhoppningar

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 GÄVLEBORGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Hotellmarknadens konjunkturbarometer Augusti Stark hotellmarknad trots svagare konjunktur

Hotellmarknadens konjunkturbarometer Augusti Stark hotellmarknad trots svagare konjunktur Hotellmarknadens konjunkturbarometer Augusti 19 Stark hotellmarknad trots svagare konjunktur 1 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Hotellföretagens förväntningar på efterfrågan / 4 De positiva förväntningarna

Läs mer

REGIONSIFFROR 19 MARS 2015

REGIONSIFFROR 19 MARS 2015 REGIONSIFFROR 19 MARS 2015 Lantbruksbarometern 2015: Variation mellan regioner Årets barometer visar att synen på lönsamhet, investeringar och finansiering och många andra frågor skiljer sig mellan regionerna.

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Uppsala läns näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Uppsala län... 4 Småföretagsbarometern Uppsala län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2015

Priser på jordbruksprodukter maj 2015 9-01 9-23 9-45 2010-14 2010-36 2011-06 2011-28 2011-50 2012-20 2012-42 2013-12 2013-34 2014-04 2014-26 2015-07 2015-18 2014-17 2014-20 2014-23 2014-26 2014-29 2014-32 2014-35 2014-38 2014-41 2014-44 2014-47

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Jönköpings näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Jönköpings län... 4 Småföretagsbarometern Jönköpings län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

EDF produktionskostnadsanalys Ökad konkurrenskraft för svenska mjölkföretag

EDF produktionskostnadsanalys Ökad konkurrenskraft för svenska mjölkföretag EDF produktionskostnadsanalys Ökad konkurrenskraft för svenska mjölkföretag Författare Markus Oskarsson, Svensk Mjölk (markus.oskarsson@svenskmjolk.se) Steffi Wille, European Dairy Farmers (steffi.wille@vti.bund.de)

Läs mer

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Svensk export går starkt

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Svensk export går starkt AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Svensk export går starkt Exportkreditbarometern juni 1 SEK:s Exportkreditbarometer juni I denna nionde Exportkreditbarometer presenteras resultat från

Läs mer

3 831 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen

3 831 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen 3 831 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen BAKGRUND Lantbruksbarometern Lantbruksbarometern är en årlig rapport som redovisar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter januari 2019

Priser på jordbruksprodukter januari 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-02-01 Priser på jordbruksprodukter januari 2019 Inhemsk efterfrågan på svenskt nötkött är god med stabila priser. Den svenska invägningen av mjölk var drygt

Läs mer

1 008 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen. Lantbruksbarometern är sedan 1987 en årlig undersökning som återger Sveriges

1 008 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen. Lantbruksbarometern är sedan 1987 en årlig undersökning som återger Sveriges LANTBRUKS BAROMETERN 1 00 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen. Lantbruksbarometern är sedan 1 en årlig undersökning som återger Sveriges lantbrukares syn på nuläget och den

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter november 2015

Priser på jordbruksprodukter november 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-11-30 Priser på jordbruksprodukter november 2015 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en relativt hög nivå framförallt i Sverige, men även i EU.

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter april 2017

Priser på jordbruksprodukter april 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-05-02 Priser på jordbruksprodukter april 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Besöksnäringens Konjunkturbarometer

Besöksnäringens Konjunkturbarometer Besöksnäringens Konjunkturbarometer Konjunkturinstitutets konjunkturindikatorer för utvecklingen bland företag verksamma inom den svenska besöksnäringen Januari 2018 FAKTA OM KONJUNKTURBAROMETERN Konjunkturinstitutet

Läs mer

Hotellmarknadens konjunkturbarometer April Fortsatt stark hotellkonjunktur

Hotellmarknadens konjunkturbarometer April Fortsatt stark hotellkonjunktur Hotellmarknadens konjunkturbarometer April 19 Fortsatt stark hotellkonjunktur 1 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Hotellföretagen förväntningar på efterfrågan / 4 Förväntningarna fortsatta positiva / 4 Hotellföretagen

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 STOCKHOLMS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 HALLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Småföretagsbarometern... 2 Blekinges näringslivsstruktur... 3 Sammanfattning av konjunkturläget i Blekinge län... 3 Småföretagsbarometern Blekinge län... 5 1. Sysselsättning... 5 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Jämtlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Jämtlands län... 4 Småföretagsbarometern Jämtlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2019

Priser på jordbruksprodukter juni 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-07-01 Priser på jordbruksprodukter juni 2019 Det svenska avräkningspriset på ungtjurar klass R3 var 13 procent högre än EU:s genomsnittliga pris vecka 25. Allt

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter september 2015

Priser på jordbruksprodukter september 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-09-30 Priser på jordbruksprodukter september 2015 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en relativt hög nivå framförallt i Sverige, men även i EU.

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter - mars 2013

Priser på jordbruksprodukter - mars 2013 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2013-03-28 Priser på jordbruksprodukter - mars 2013 Äggpriser i Sverige och EU Det svenska partipriset för ägg låg under vecka 11 på 223,40 euro/100 kg, vilket var

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2019

Priser på jordbruksprodukter mars 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-04-02 Priser på jordbruksprodukter mars 2019 Under januari 2019 var den svenska produktionen av nötkött, räknat i ton, cirka 7 procent högre än under januari

Läs mer

SVENSK DAGLIGVARUHANDELS KVARTALSRAPPORT Q3 2015 1#5

SVENSK DAGLIGVARUHANDELS KVARTALSRAPPORT Q3 2015 1#5 SVENSK DAGLIGVARUHANDELS KVARTALSRAPPORT 1#5 NULÄGE totalt försäljning ökade med 2,5 miljarder kronor under det tredje kvartalet 2015 jämfört med samma period föregående år. Det motsvarar en försäljningstillväxt

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 KRONOBERGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2016

Priser på jordbruksprodukter maj 2016 2011-05 2011-27 2011-49 2012-19 2012-41 2013-11 2013-33 2014-03 2014-25 2014-47 2015-17 2015-39 2016-08 2015-21 2015-24 2015-27 2015-30 2015-33 2015-36 2015-39 2015-42 2015-45 2015-48 2015-51 2016-01 2016-04

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter april 2018

Priser på jordbruksprodukter april 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-05-02 Priser på jordbruksprodukter april 2018 Under januari-februari var nettoexporten från EU 45 300 ton medan handelns värde visade ett överskott på 5 miljoner

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter oktober 2018

Priser på jordbruksprodukter oktober 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-11-01 Priser på jordbruksprodukter oktober 2018 Slakten av nötkreatur under januari-augusti var drygt 4 procent högre än under motsvarande period 2017. Det

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Gävleborgs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Gävleborgs län... 4 Småföretagsbarometern Gävleborgs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2019

Priser på jordbruksprodukter februari 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-02-28 Priser på jordbruksprodukter februari 2019 Under 2018 var den svenska produktionen av nötkött, räknat i ton, nästan 4 procent högre än under 2017. Den

Läs mer

HÖGRE EXPORTTEMPERATUR

HÖGRE EXPORTTEMPERATUR HÖGRE EXPORTTEMPERATUR EMI (EXPORTCHEFSINDEX) FJÄRDE KVARTALET 16 BUSINESS SWEDEN, 17 NOVEMBER 16 Exportchefsindex, EMI, ökade till 55,5 det fjärde kvartalet, från 53,9 det tredje kvartalet. Att EMI ligger

Läs mer

3 690 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen

3 690 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen LANT BRUKS BAROM ETERN 3 690 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen lönsamhet investeringar finansiering marknad energi attraktion Lantbruksbarometern Lantbruksbarometern är en

Läs mer

Mjölkekonomirapport. Sammanfattning NR 2. 2014 FRÅN LRF MJÖLK

Mjölkekonomirapport. Sammanfattning NR 2. 2014 FRÅN LRF MJÖLK Mjölkekonomirapport FRÅN LRF MJÖLK NR 2. 2014 Sammanfattning Globalt lägre mjölkpriser har lett till att det genomsnittliga svenska avräkningspriset har sjunkit under maj månad. Avräkningen ligger fortfarande

Läs mer

Besöksnäringens Konjunkturbarometer

Besöksnäringens Konjunkturbarometer Besöksnäringens Konjunkturbarometer Konjunkturinstitutets konfidensindikator för utvecklingen bland företag verksamma inom den svenska besöksnäringen Augusti 2017 FAKTA OM KONJUNKTURBAROMETERN Konjunkturinstitutet

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2018

Priser på jordbruksprodukter augusti 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-08-30 Priser på jordbruksprodukter augusti 2018 Under januari-juni 2018 var slakten av nöt, räknat i ton, 5 procent högre än under januari-juni 2017. De genomsnittliga

Läs mer

Uppföljning av LRFs strategiska mål

Uppföljning av LRFs strategiska mål Uppföljning av LRFs strategiska mål Kvartalsrapport Kvartal 1, : - Det reala produktionsvärdet för livsmedel skall växa med 3 procent per år i primärledet. et är ändrat från 1 procent till 3 procent i

Läs mer

Internationella rapporten 2010

Internationella rapporten 2010 Internationella rapporten 21 Av: Victoria Ohlsson, Svenska Pig AB Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. Här jämförs främst produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Örebros näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Örebro län... 4 Småföretagsbarometern Örebro län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Blekinges näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Blekinge län... 4 Småföretagsbarometern Blekinge län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Ekonomi och Marknad juni Gris, nöt och lamm

Ekonomi och Marknad juni Gris, nöt och lamm Ekonomi och Marknad juni 2017 -Gris, nöt och lamm Ekonomi och Marknad utges av LRF Kött och syftar till att beskriva marknadsläget inom köttslagen gris, nöt och lamm. Gris inleder det fjärde året i följd

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter september 2016

Priser på jordbruksprodukter september 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-09-29 Priser på jordbruksprodukter september 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2018

Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-05-30 Priser på jordbruksprodukter maj 2018 Det svenska avräkningspriset ligger kvar på en hög nivå. Vecka 20 var det genomsnittliga priset för ungtjurar (R3)

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2017

Priser på jordbruksprodukter mars 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-04-03 Priser på jordbruksprodukter mars 2017 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige var

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Kalmar läns näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Kalmar län... 4 Småföretagsbarometern Kalmar län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Marknad i balans ger svag utveckling i råvarupriserna

Marknad i balans ger svag utveckling i råvarupriserna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2016-07-04 Marknad i balans ger svag utveckling i råvarupriserna 2016-2025 Utbudet matchar efterfrågan för de flesta råvarorna vilket ger en blygsam prisutveckling

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter juni 2017

Priser på jordbruksprodukter juni 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-07-03 Priser på jordbruksprodukter juni 2017 är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom. Priset för ungtjur klass R3 i var 25 procent

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 STOCKHOLMS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2017

Priser på jordbruksprodukter maj 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-05-31 Priser på jordbruksprodukter maj 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Dalarnas näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Dalarnas län... 4 Småföretagsbarometern Dalarnas län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Hur har lönsamheten i det svenska jordbruket påverkats av kostnadsutvecklingen de senaste åren?

Hur har lönsamheten i det svenska jordbruket påverkats av kostnadsutvecklingen de senaste åren? Hur har lönsamheten i det svenska jordbruket påverkats av kostnadsutvecklingen de senaste åren? Sammanfattning Priserna för jordbrukets produktionsmedel har stigit kraftigtunder det senaste året, särskilt

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter oktober 2017

Priser på jordbruksprodukter oktober 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-10-31 Priser på jordbruksprodukter oktober 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter januari 2015

Priser på jordbruksprodukter januari 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-01-30 Priser på jordbruksprodukter januari 2015 Sammanfattning: Avräkningspriserna på nötkött både i Sverige och EU har stigit under den senaste månaden. Påverkan

Läs mer

VÄXADAGARNA /1 UMEÅ KÖTT

VÄXADAGARNA /1 UMEÅ KÖTT VÄXADAGARNA 2019 29/1 UMEÅ KÖTT - LÖNSAMHET LRF KONSULT - JOBBA MED HELA FÖRETAGET PÅ PÅ KORT OCH LÅNG SIKT. Jan Lagerroth PRESENTATION JAN LAGERROTH! Jan Lagerroth LRF Konsult Jobbar med affärsrådgivning

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017

Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-09-04 Priser på jordbruksprodukter augusti 2017 Sverige är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2018

Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2018-02-28 Priser på jordbruksprodukter februari 2018 Under 2017 var nettoexporten av nötkött och levande djur från EU 462 000 ton till ett värde av 662 miljoner

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Kronobergs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Kronobergs län... 4 Småföretagsbarometern Kronobergs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-06-07 Stark efterfrågan driver världsmarknaderna Världsmarknadspriserna på spannmål väntas minska något i reala termer de kommande tio åren, i takt

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Norrbottens näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Norrbottens län... 4 Småföretagsbarometern Norrbottens län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer

Jordbruket inom EU och de nya medlemsländerna

Jordbruket inom EU och de nya medlemsländerna Jordbruket inom EU och de nya medlemsländerna i diagram och tabeller Rapport 2003:21 Jordbruket inom EU och de nya medlemsländerna i diagram och tabeller Statistikenheten 2003-10-30 Referens Marianne

Läs mer

LANT BRUKS BAROM ETERN. Beställes genom LRF, LRF Konsult eller Swedbank Pris 60 kr inkl. moms ISBN 978-91-977538-0-7

LANT BRUKS BAROM ETERN. Beställes genom LRF, LRF Konsult eller Swedbank Pris 60 kr inkl. moms ISBN 978-91-977538-0-7 LANT BRUKS BAROM ETERN är sedan mer än år en årlig undersökning som återger sveriges Bönders SYN PÅ nuläget och nära framtid i lantbruket. Beställes genom LRF, LRF Konsult eller Swedbank Pris 60 kr inkl.

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Innehåll Småföretagsbarometern... 2 Hallands näringslivsstruktur... 3 Sammanfattning av konjunkturläget i Hallands län... 3 Småföretagsbarometern Hallands län... 5 1. Sysselsättning... 5 2. Orderingång...

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter oktober 2019

Priser på jordbruksprodukter oktober 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-11-01 Priser på jordbruksprodukter oktober 2019 EU:s handelsbalans för januari-augusti är, räknat i kvantitet, positiv med ett överskott på 265 ton medan värdet

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter maj 2019

Priser på jordbruksprodukter maj 2019 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2019-06-03 Priser på jordbruksprodukter maj 2019 Det svenska avräkningspriset på ungtjurar klass R3 var 42,54 vecka 21. Det svenska avräkningspriset på mjölk har

Läs mer

Uppföljning av LRFs strategiska mål

Uppföljning av LRFs strategiska mål Uppföljning av LRFs strategiska mål Kvartalsrapport Kvartal 1, : - Det reala produktionsvärdet för livsmedel skall växa med 3 procent per år i primärledet. Produktionsvärde: Osäker prognos indikerar 2,3

Läs mer

Uppföljning av LRFs strategiska mål

Uppföljning av LRFs strategiska mål Uppföljning av LRFs strategiska mål Kvartalsrapport Kvartal 1, : - Det reala produktionsvärdet för livsmedel skall växa med 3 procent per år i primärledet. et är ändrat från 1 procent till 3 procent i

Läs mer

Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen

Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2012-07-12 Ökad produktivitet behövs för att klara livsmedelsförsörjningen Världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter väntas den kommande tioårsperioden

Läs mer

Mjölkekonomirapport. Sammanfattning NR 3. 2014 FRÅN LRF MJÖLK

Mjölkekonomirapport. Sammanfattning NR 3. 2014 FRÅN LRF MJÖLK Mjölkekonomirapport FRÅN LRF MJÖLK NR 3. 2014 Sammanfattning Mjölkföretagens ekonomi och likviditetssituation kan komma att bli problematisk under kommande månader. Perioden med höga avräkningspriser varade

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter november 2016

Priser på jordbruksprodukter november 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-11-30 Priser på jordbruksprodukter ember 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter september 2017

Priser på jordbruksprodukter september 2017 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2017-10-02 Priser på jordbruksprodukter september 2017 är det land som har de högsta avräkningspriserna på nötkött inom EU. Priset för ungtjur klass R3 i var 18

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten VÄSTERBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern december Stark svensk export trots konjunkturavmattning

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern december Stark svensk export trots konjunkturavmattning AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern december 2018 Stark svensk export trots konjunkturavmattning SEK:s Exportkreditbarometer December 2018 SEK:s tolfte Exportkreditbarometer med resultat från

Läs mer

3 807 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen

3 807 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen 3 0 svenska bönders uppfattningar och förväntningar om konjunkturen bakgrund Lantbruksbarometern Lantbruksbarometern är en årlig rapport som redovisar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom

Läs mer

Optimism i vikande konjunktur

Optimism i vikande konjunktur Fastighetsägarnas Sverigebarometer Dec 12 Optimism i vikande konjunktur Fastighetsägarnas Sverigebarometer tas fram i samarbete mellan Fastighetsägarnas regionföreningar. Sverigebarometern tar temperaturen

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter augusti 2016

Priser på jordbruksprodukter augusti 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-09-01 Priser på jordbruksprodukter augusti 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset för ungtjur klass R3 i Sverige

Läs mer

LRF Konsults LÖNSAMHETSBAROMETER JUNI 2017

LRF Konsults LÖNSAMHETSBAROMETER JUNI 2017 LRF Konsults LÖNSAMHETSBAROMETER JUNI 17 Positiv start på 17 för de svenska småföretagen I denna upplaga av LRF Konsults Lönsamhetsbarometer analyseras lönsamheten för svenska småföretagare inom fem olika

Läs mer

Figur 1 Andel företagare av de sysselsatta i ett urval av europeiska länder

Figur 1 Andel företagare av de sysselsatta i ett urval av europeiska länder En nyligen publicerad rapport från World Economic Forum dras slutsatsen att robotisering och artificiell intelligens visserligen kommer att ersätta en del av dagens jobb men att teknikutvecklingen ändå

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Västmanlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Västmanlands län... 4 Småföretagsbarometern Västmanlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2.

Läs mer