Är Värmland mer spännande?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Är Värmland mer spännande?"

Transkript

1 Är Värmland mer spännande? - eftermätning Uppfattningar om Värmland Attityd i Karlstad AB

2 Sammanfattning Region Värmland och länsstyrelsen i Värmland har under ett antal år genomfört marknadsaktiviteter bland annat riktade mot näringslivet i Sverige. Syftet med marknadsaktiviteterna är att göra Värmland mer attraktivt ur ett näringslivsperspektiv. Inför en ny marknadsplan genomförde Attityd en nollmätning där kännedom och uppfattningar om Värmland kartlades i målgrupperna; näringsliv i och utanför Värmland, politiker på nationell nivå, samt studenter vid universiteten i Karlstad, Uppsala och Göteborg. I januari/februari har en eftermätning gjorts för att utvärdera effekter av genomförda marknadsaktiviteter. Undersökningen är genomförd med hjälp av en enkät och är insamlad via telefon. Bruttourvalet har varit 45 personer och svarsfrekvensen är 68 procent. Resultat Spännande län Det mest spännande och framåt länet är Västra Götaland, följt av Stockholm, Skåne och Värmland. Det är något färre än det var som anser att Västra Götaland och Värmland är det mest spännande länet i Sverige, medan det är något fler som anser att Stockholm och Skåne är det mest spännande länet. För respondenter från Värmland är Värmland är det mest spännande länet i mycket högre grad än för respondenter från övriga Sverige. Efter Värmland tycker de värmländska respondenterna att Västra Götaland är det mest spännande länet följt av Stockholm. Beskrivning av Värmland När respondenterna beskriver Värmland med egna ord framgår att den starkaste uppfattningen om Värmland är ett gemytligt skogslän med trevliga människor och vacker natur, vilket är samma bild som dominerade vid undersökningen. Det är en kategori som förändrats i positiv riktning när det gäller beskrivningar av Värmland och det är kategorin företagsklimat/entreprenörskap och framåtanda, som fler beskriver Värmland med jämfört med. Det är främst de värmländska respondenterna som förmedlar bilden av Värmland som ett entreprenörslän. I undersökningen beskrevs det geografiska läget och dåliga kommunikationer som speciellt negativt om Värmland. I mätningen är det färre som beskriver Värmland så, även om det fortfarande är de beskrivningar som de flesta fortfarande gör när det ska beskriva det som är speciellt negativt med länet.

3 Påståenden om Värmland Uppfattning om Värmland Det finns många intressanta företag i Värmland,,5 Värmland har ett bra företagsklimat,,5 Värmland låter spännande,4,4 Värmland har en kreativ arbetsmarknad,9, Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland,8,8 Jag kan tänka mig att bo i Värmland,8,9 Jag kan tänka mig att etbablera verksamhet i Värmland,5,5 4 5 från respektive för frågor som rör hur mycket respondenterna instämmer i påståendena om Värmland på en skala från -5 där = inte alls och 5= helt. Liksom vid mätningen får de olika påståendena även genomgående medelvärden som ligger runt, vilket i enkäten översätts till varken eller. De högsta medelvärdena får påståendena att det finns många intressanta företag i Värmland, samt att Värmland har ett bra företagsklimat. var det påståendet att Värmland låter spännande som fick det högsta medelvärdet och det får samma medelvärde även i år. Påståendet om respondenten kan tänka sig att etablera verksamhet i Värmland hade det lägsta medelvärdet såväl som. Respondenterna i det värmländska näringslivet har generellt sett en mer positiv inställning till Värmland och den har även blivit än mer positiv. Respondenterna i näringslivet i övriga Sverige har liksom generellt sett en låg kunskap om Värmland och även en mer negativ inställning till Värmland.

4 Innehållsförteckning Bakgrund...5 Syfte...5 Målgrupp...5 Genomförande...5 Bortfallsanalys...6 Bakgrundsvariabler...6 Statistikbeskrivning... Resultat... Spännande län... Beskrivning av Värmland...8 Påståenden om Värmland...8 Uppmärksammat Värmland...8 Analys...4 Nollmätning...4 Eftermätning...4 Sammanfattningsvis...46 Bilagor: Bilaga Bilaga Bilaga Bilaga 4 Bilaga 5 Enkät Citat Beskrivning av Värmland Citat Speciellt positivt om Värmland Citat Speciellt negativt om Värmland Citat Beskrivning det värmländska näringslivet

5 Bakgrund Region Värmland och länsstyrelsen i Värmland har under ett antal år genomfört marknadsaktiviteter riktade bland annat mot näringslivet i Sverige. Syftet med marknadsaktiviteterna är att göra Värmland mer attraktivt ur ett näringslivsperspektiv. Inför en ny marknadsplan genomförde Attityd en nollmätning där kännedom och uppfattningar om Värmland kartlades i målgrupperna; näringsliv i och utanför Värmland, politiker på nationell nivå, samt studenter vid universiteten i Karlstad, Uppsala, samt Göteborg. Sedan har flera kampanjer samt marknads- och PR-aktiviteter genomförts mot de primära målgrupperna. Den målgrupp som det har genomförts mindre aktivteter mot är studenter. Det finns nu ett behov av att göra en eftermätning för att utvärdera effekter av genomförda marknadsaktiviteter. Syfte Syftet med undersökningen är att kartlägga kännedom och uppfattning om Värmland. Målgrupp De primära målgrupperna för marknadsföringsaktiviteterna och för den här undersökningen är näringslivsrepresentanter, politiker och studenter. Studenter har i lägre grad varit en primär målgrupp för marknadsaktiviteter. Näringslivsrepresentanterna har delats i två grupper, dels i ett värmländskt, dels i ett nationellt perspektiv. Politikergruppen har ett nationellt perspektiv. Studentgruppen har representation från Karlstads universitet, samt deras större konkurrenter, Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Genomförande Undersökningen är genomförd med en kvantitativ metod och insamlingen har skett per telefon under vecka 5-7. Enkäten (bilaga ) är densamma som i nollmätningen, med två tilläggsfrågor om uppmärksamhet av annonsering och PR. Enkäten berör följande tre frågeområden: Nämna tre spännande och framåt län i Sverige Spontan beskrivning av Värmland Påståenden om Värmland sett till näringsliv och boende. Urvalet i de tre målgrupperna gjordes som ett slumpmässigt urval enligt nedanstående kriterier.

6 Näringsliv: Ett urval gjordes på personer i Värmland, samt personer i Sverige förutom Värmland. Det gjordes bland verkställande direktörer, marknadschefer, samt ekonomichefer på företag med mer än anställda. Urvalsregister var InfoData. Politiker: Urval på personer gjordes bland nämndordföranden inom kommun, landstingsråd, nämndordföranden inom landstinget, samt riksdagsledamöter i hela Sverige. Urvalsregister var InfoData. Studenter: Urval på grupper á 5 studenter gjordes bland registrerade studenter vid Uppsala universitet, Göteborgs universitet, respektive Karlstads universitet. Urvalsregister var Ladok vid respektive universitet. Efter genomförd datainsamling matades enkätsvaren in i statistikprogrammet SPSS där de behandlats statistiskt. Bortfallsanalys Bruttourvalet i undersökningen är 45 personer. Av dessa har 5 personer svarat, vilket ger en svarsfrekvens på 68 procent. Orsak till bortfallet presenteras nedan. Bortfall Vill ej delta 67 Fel telefonnummer Sjuk/bortrest 7 Ej svar 66 Annat Summa antal 6 Fördelning av bortfallet i undersökningen, antal. Under rubriken annat finns respondenter som har slutat arbeta, gått i pension eller pratar annat språk än svenska. Bakgrundsvariabler Nedan presenteras fördelningen mellan bakgrundsvariablerna i form av tabeller. I tabellerna framkommer procentuell fördelning på svarsalternativen, summerad procent och summerat antal personer som svarat. Kön Man 57 Kvinna 4 Summa procent Summa antal Fördelning i svar uppdelat på kön.

7 Målgrupp Student 4 Näringsliv Värmland Näringsliv Sverige 9 Politiker Summa procent Summa antal Fördelning i svar uppdelat på vilken målgrupp respondenterna tillhör. Målgrupp Student Näringsliv Näringsliv Politiker Värmland Sverige Värmland 4 - Kranslän - - Storstäder Övriga Sverige Summa procent Summa antal Fördelning i svar uppdelat på målgrupp och geografisk tillhörighet. Målgrupp: Student Göteborg Uppsala Karlstad 4 Summa procent Summa antal 5 Fördelning i svar uppdelat på målgruppen studenter. Målgrupp: Näringsliv Värmland VD 5 Ekonomichef 6 Marknadschef Summa procent Summa antal 7 Fördelning i svar uppdelat på målgruppen näringsliv i Värmland.

8 Målgrupp: Näringsliv Sverige VD 4 Ekonomichef 4 Marknadschef 8 Summa procent Summa antal 57 Fördelning i svar uppdelat på målgruppen näringsliv i Sverige förutom Värmland. Målgrupp: Politiker Kommun 6 Landsting 4 Regering/riksdag 4 Summa procent Summa antal 7 Fördelning i svar uppdelat på målgruppen politiker. Geografisk tillhörighet Värmland 5 Kranslän (Örebro län, Dalarnas län, Västra Götalands län) 8 Storstäder (Stockholm, Göteborg, Malmö) Övriga län 8 Summa procent Summa antal Fördelning i svar uppdelat på respondenternas geografiska tillhörighet.

9 Besökt Värmland Ja 88 Nej Summa procent Summa antal 98 Fördelning i svar uppdelat på frågan Har du besökt Värmland någon gång?. Frågan är endast ställd till dem som inte bor i Värmland. Om ja, varför besökt Värmland Semester, t ex Arvikafestivalen, åkt skidor 4 Arbetsresa, t ex kurs, möten 7 Genomresa 5 Har besökt släkt/vänner/egen stuga 4 Bott där 5 Arbetat där 5 Studerat där Kommer därifrån Annat, t ex idrottstävlingar, mönstring etc 6 Summa procent 48 Summa antal 74 Fördelning i svar för de som har besökt Värmland någon gång, uppdelat på frågan I vilka olika sammanhang har du besökt eller vistats i Värmland? Flera svar möjliga. Målgrupp: Om ja, varför besökt Värmland Student Näringsliv Sverige Politiker Semester, t ex Arvikafestivalen, åkt skidor Genomresa Arbetsresa, t ex kurs, möten 8 5 Kommer därifrån Bott där Studerat där 8 Arbetat där 4 Har besökt släkt/vänner/egen stuga 9 Annat, t ex idrottstävlingar, mönstring etc Summa procent 4 7 Summa antal Fördelning i målgrupperna för de som har besökt Värmland någon gång, uppdelat på frågan I vilka olika sammanhang har du besökt eller vistats i Värmland? Flera svar möjliga. Politikerna svarar i högre utsträckning att de har varit på semester i Värmland än övriga målgrupper. Det är också främst politikerna som svarar att de har varit i Värmland på arbetsresa. Studenterna svarar i högre utsträckning än övriga grupper att de varit på genomresa i Värmland.

10 Geografisk tillhörighet: Om ja, varför besökt Värmland Kranslän Storstad Övriga län Semester, t ex Arvikafestivalen, åkt skidor 9 4 Genomresa 7 Arbetsresa, t ex kurs, möten 9 Kommer därifrån Bott där 9 6 Studerat där 4 Arbetat där 4 Har besökt släkt/vänner/egen stuga 9 8 Annat, t ex idrottstävlingar, mönstring etc 5 Summa procent 9 45 Summa antal Fördelning i geografisk tillhörighet för de som har besökt Värmland någon gång, uppdelat på frågan I vilka olika sammanhang har du besökt eller vistats i Värmland? Flera svar möjliga. Det är främst respondenterna från kranslänen och övriga Sverige som varit i Värmland på semester, medan respondenter från storstäder i högre varit på genomresa. Respondenterna från kranslänen lämnar i högre grad svar under kategorin annat. Naturligt så är deras närvaro mer frekvent än av dem som kommer ifrån storstäder och övriga län. Statistikbeskrivning I resultatet presenteras respondenternas svar utifrån ett antal olika statistiska begrepp. Här följer en beskrivning av vad begreppen innebär: : De som svarat att de inte vet, frågan inte varit relevant eller inte besvarat frågan alls tas inte med i beräkningen. Chi-square tests: Statistiskt test som jämför två olika gruppers svar på en fråga och ser om skillnaden i svar är tillräckligt stor för att inte bero på slumpen. Är skillnaden tillräckligt stor sägs skillnaden vara statistiskt signifikant.

11 Resultat Nedan presenteras resultatet i undersökningen. Resultatet behandlar frågeområdena spännande län, beskrivning av Värmland, samt påståenden om Värmland. Respondenterna fick inledningsvis svara på frågan vilket län de anser är mest spännande och framåt. Därefter fick respondenterna med egna ord beskriva hur de tycker att det är i Värmland och hur de beskriver det värmländska näringslivet. De fick också identifiera positiva respektive negativa aspekter som de associerar Värmland med. Slutligen fick respondenterna ta ställning till sju påståenden om Värmland, samt ange om de uppmärksammat någon reklam eller PR från Värmland. Frekvensfördelningen av varje fråga med fasta svarsalternativ presenteras i ett diagram och med en beskrivande text. Om det vid chi-square-testet föreligger någon statistisk signifikant skillnad i svar mellan bakgrundsvariablerna presenteras även dessa. Aktuella bakgrundsvariabler är kön, målgrupp, geografisk tillhörighet, om respondenterna besökt Värmland eller inte. Citat från de öppna frågorna har kategoriserats och tas upp i tabellform. Några citat tas även upp i anslutning till tabellerna, medan övriga citat från de öppna frågorna återfinns i bilaga -5. För de påståenden som besvarats på en femgradig skala redovisar vi även medelvärde.

12 Spännande län Mest spännande län Västra Götaland 4 7 Stockholm Skåne Värmland Uppsala Jönköping Dalarna Norrbotten Halland Västerbotten Västmanland Gävleborg Jämtland Östergötland Gotland Kalmar Västernorrland Örebro Södermanland Blekinge Kronoberg Frekvens av förstaprioriteringarna av län på frågan Vilka län i Sverige tycker du spontat är mest spännande och framåt?. n=97. Det mest spännande och framåt länet är Västra Götaland, därefter tycker respondenterna i fallande ordning att Stockholm, Skåne och Värmland är mest spännande. Det är något färre än det var som anser att Västra Götaland respektive Värmland är det mest spännande länet, medan det är något fler som anser att Stockholm respektive Skåne är det mest spännande länet. Målgrupp: Det är framförallt studenterna som spontant svarar att Västra Götaland är det mest spännande länet i Sverige, medan det främst är näringslivet i övriga Sverige och

13 studenterna som svarar att Stockholm är det mest spännande länet. Det är framförallt näringslivet i övriga Sverige samt politikerna som uppfattar att Skåne är det mest spännande länet. Värmlands län är det som anses vara det mest spännande enligt det värmländska näringslivet. Geografisk tillhörighet: Mest spännande län Västra Götalands län Stockholms län 5 4 Skåne län Uppsala län 6 Jönköpings län Norrbottens län Dalarnas län Hallands län Västerbottens län Gävleborgs län Västmanlands län Värmlands län Östergötlands län Jämtlands län Kalmar län Västernorrlands län Örebro län Gotlands län Södermanlands län 5 8 Värmland Övr Sverige Frekvens av förstaprioriteringarna av län på frågan Vilka län i Sverige tycker du spontat är mest spännande och framåt? Uppdelat på geografisk tillhörighet. En frekvens uppdelat på geografisk tillhörighet visar att 8 procent av respondenterna från Värmland svarar att Värmland är det mest spännande länet jämfört med två procent från övriga Sverige. I övriga Sverige svarar 4 procent av respondenterna att det är

14 Västra Götalands län som är det mest spännande länet, men nästan lika många respondenter från Värmland, procent, svarar detsamma. Näst högst frekvens på procent som mest spännande län får Stockholm bland respondenter från övriga Sverige. Det kan jämföras med 5 procent av respondenterna från Värmland. Hos respondenter som är från övriga Sverige hamnar Skåne län på en tredje plats med procent jämfört med elva procent bland respondenter från Värmland. Tre spännande län Västra Götaland 6 64 Skåne Stockholm 4 5 Värmland 6 8 Uppsala Norrbotten Dalarna 6 Halland Jönköping Jämtland Östergötland Gotland Västerbotten Kalmar Örebro Södermanland Blekinge Gävleborg Västmanland Kronoberg Västernorrland Den sammanlagda frekvensen av frågan Vilka län i Sverige tycker du spontat är mest spännande och framåt?., n= 98

15 När det gäller den sammanlagda bilden av vilka tre län som är de mest spännande och framåt behåller Västra Götaland sin förstaplacering med högst andel svar. Därefter tycker respondenterna att Skåne är bland de tre mest spännande och framåtsträvande länen, följt av Stockholm och Värmland. Det är fler som anser att Skåne och Stockholm är ett av tre län som är mest spännande och framåtsträvande. Målgrupp: Studenterna svarar i högst utsträckning att Västra Götaland är ett av de tre mest spännande länen i Sverige och det är framförallt respondenter från näringslivet i övriga Sverige samt studenter som svarar Stockholms län. När det gäller Skåne län svarar näringslivet i övriga Sverige och politiker Skåne i högre utsträckning än övriga grupper. Politikerna svarar i högre utsträckning än övriga grupper att Halland är ett av de mest spännande länen, medan näringslivet i Värmland svarar Dalarna i högre utsträckning än övriga målgrupper. Besökt Värmland: De som har besökt Värmland svarar i högre utsträckning att Skåne är ett av de tre mest spännande länen i Sverige medan de som inte har besökt Värmland i högre utsträckning svarar Stockholm län.

16 Geografisk tillhörighet: Tre spännande län Skåne län Västra Götalands län Stockholms län Uppsala län 8 Norrbottens län 7 Jönköpings län Hallands län 4 4 Kalmar län 7 Dalarnas län Jämtlands län Östergötlands län Västerbottens län Blekinge län Gävleborgs län 5 5 Gotlands län Kronobergs län Värmlands län 7 Örebro län Södermanlands län Västmanlands län Västernorrlands län 7 Värmland Övr Sverige Sammanlagd frekvens av frågan Vilka län i Sverige tycker du spontat är mest spännande och framåt? uppdelat på geografisk tillhörighet. En frekvens uppdelad på Värmland och övriga Sverige visar att Skåne län är det mest spännande länet enligt respondenterna utanför Värmland, medan Skåne hos värmländska respondenter placerar sig på en tredje plats. Västra Götalands län hamnar här tre procent under Skåne län, men anses i nästan lika hög grad vara spännande av både respondenter i och utanför Värmland. Respondenter både utanför och i Värmland ger Stockholms län en tredje placering vilket ger samma placering som på totalnivån. Den största skillnaden är att vi kan se att värmlänningarna med 7 procent svarar att Värmland är bland de tre mest spännande länen, jämfört med tre procent i övriga Sverige. Respondenter från Värmland

17 svarar också i högre utsträckning än i övriga Sverige att Dalarna är ett av de mest spännande länen.

18 Beskrivning av Värmland I undersökningen fick respondenterna fritt beskriva Värmland i allmänhet, därefter sin syn på det värmländska näringslivet, för att avsluta med att säga det som de anser är mest positivt respektive mest negativt med Värmland. Eftersom frågorna var av öppen karaktär har vi kategoriserat svaren för att kunna kvantifiera svaren och ge en översikt över vad svaren berör för områden. Nedan presenterar vi endast resultatet av de öppna frågorna från. Detta eftersom vi bedömer att det inte är rättvisande att göra en exakt jämförelse med års resultat. Några kategorier har helt försvunnit och nya har tillkommit, men betydelsen av innehållet i kategorierna i viss mån också förändrats. I texten gör vi dock en jämförelse mellan och vad gäller placeringen av kategorierna i toppen.

19 Beskrivning Värmland Bra/trevligt/glatt 9 Vacker natur/skog/vatten 9 Positiv mentalitet 6 Företagsklimat/entreprenörskap/framåtanda Utbildningsmöjligheter 7 Lagom 7 Turism och kultur 7 Dålig sjukvård 5 Bra boende 4 Sola i Karlstad Trögt/passivt Industri (skog, papper, stål, järn) Karlstad Lugnt/tryggt Negativa kommentarer Glesbygd/landsbygd Är på gång Centraliseringen Dåligt geografiskt läge Spännande Avfolkning Bra geografiskt läge Nämner övriga städer i Värmland Sport Negativ mentalitet Dålig skola Satsar på handeln För litet Övrigt Vet ej 4 Summa procent 7 Summa antal 4 Fördelning i svar uppdelat på frågan Hur skulle du vilja beskriva att det är i Värmland? För citat se bilaga. Det är mest i positiva ordalag som respondenterna beskriver Värmland. Det som flest respondenter tänker på då de får beskriva Värmland är att det är trevligt i Värmland (9 procent) vilket även stämmer med hur resultatet såg ut. Lika många nämner naturen på olika sätt, och det överenstämmer med resultatet från då naturen var den näst vanligaste förekommande beskrivningen av Värmland. Därefter nämner 6 procent av respondenterna värmlänningarnas positiva mentalitet. Även detta överrensstämmer med resultatet från. Det som skiljer sig i toppen är att det positiva företagsklimatet har

20 tagit ett kliv upp, tolv procent pratar om entreprenörskap och framåtanda. Under kategorin övrigt ligger beskrivningar som inte varit kategoriserbara eller som endast någon enstaka person nämnt. Trevlig, glatt, man känner sig välkommen. Det är naturskönt, mycket glesbygd, mysigt, men inte så roligt. Ett skogslän. Positivt, härlig natur, glatt folk. Mycket skog, mycket natur och trevliga människor, annars ingen aning. Vet ingenting om Värmland, så har ingen aning. Dom som kommer därifrån verkar glada! Finns en positiv anda, en bra mentalitet, go och glad! Finns en framtidstro, fin natur. Företagsklimatet är väldigt framåt och uppåt just nu. Människorna är pigga, glada och trevliga i Värmland. De negativa aspekterna som skildras i beskrivningarna är sjukvård (fem procent), att det är trögt och passivt i länet (tre procent) samt allmänna icke kategoriserbara negativa kommentarer (tre procent). Det är 4 procent som inte kunnat beskriva Värmland och det kan vi se är en ökning från. Tycker det är bra, allt fungerar bra, förutom sjukvården i Värmland. Vård och omsorg uselt. Skolan är som den är. Det var det negativa. Jag trivs i Värmland. Värmland är bra. Vården och omsorgen är halvdan. Företagsklimatet är ganska bra. Överlag bra. Vården är ju mindre bra. Trevliga och öppna människor. Landstinget känns väldigt misskött. Läkarna söker sig inte till Värmland längre. På det området kännas Värmland som ett u-land. Känner inte till så mycket om Värmland. Glest befolkat, kommer inte på något mer. Jag har för mig att det är ett bondeställe. Har noll koll på Värmland. Geografisk tillhörighet: Respondenterna från Värmland anger i högre grad än dem från övriga Sverige svar som hör till kategorin bra/trevligt/glatt. Respondenterna från Värmland lämnar också svar som handlar om värmlänningarnas positiva mentalitet, om det goda företagsklimatet och vilka goda utbildningsmöjligheter som finns, men det är också de som främst pratar om den dåliga sjukvården. Det kan jämföras med

21 respondenter från övriga Sverige som mer pratar om mycket skog, vatten och den vackra naturen, samt om kultur och turism. Det är övervägande respondenter utanför Värmland som svarar att de inte vet hur de skall beskriva Värmland. Målgrupp: Det är fler bland näringslivet i Värmland och studenterna som säger att Värmland är trevligt och glatt, jämfört med politikerna och näringslivet i Sverige. Det är också vanligare bland studenter och politiker än bland övriga målgrupper att beskriva Värmland genom dess natur. De som i högst grad pratar om värmlänningarnas positiva attityd kommer från Värmlands näringsliv eller är studenter. Respondenterna från det värmländska näringslivet berömmer också företagsklimatet och framåtandan inom näringslivet i Värmland i högre grad än övriga grupper. Motsvarande är det framförallt studenterna som talar om de goda utbildningsmöjligheterna. Det är studenterna och respondenter ur det värmländska näringslivet som i högra grad nämner brister inom sjukvården. De som svarat vet ej på frågan är främst respondenter från näringslivet i övriga Sverige, följt av studenter och politiker. Besökt Värmland: Det är fler av de respondenter som har besökt Värmland som beskriver Värmland med vacker natur och mycket skog och även beskriver Värmland som ett län med ett bra företagsklimat. De som inte har besökt Värmland har i högre grad svarat att de inte vet något om Värmland.

22 Speciellt positivt i Värmland Trevliga och positiva människor Vacker natur/vatten/vänern Företagsklimat/framåtanda 7 Kultur och turism 7 Karlstad/sola i Karlstad 6 Dialekten 5 Geografiska läget 4 Trevligt/gemytligt Sport Universitet/utbildning Skogsindustri Tryggt och lugnt Lands-/glesbygden Mycket aktiviteter Nära och utåtriktat samarbete Byggruschen Livskvaliteten Bra boende Handeln och servicen Politiken Kommunikationer och förbindelser Sol och värme Kändisar Övrigt 5 Vet ej 7 Summa procent 4 Summa antal 5 Fördelning i svar uppdelat på frågan Vad är speciellt positivt i Värmland? För citat se bilaga. Då respondenterna får identifiera vad de tycker är speciellt positivt med Värmland anger de liknande faktorer som i beskrivningarna av Värmland. Majoriteten uppger de trevliga människorna, den vackra naturen, företagsklimatet och framåtandan som det mest positiva. Under kategorin övrigt ligger beskrivningar som inte varit kategoriserbara eller som endast någon enstaka person nämnt. Människan i sig, lättsam och positiv. Människorna är väldigt glada och positiva. Människor har ett lägre tempo. Har en bry-sig-om-mentalitet. Vacker natur, positiv kultur. Människor som bor där, de är alltid glada.

23 Människorna är öppna och lättillgängliga. Lätta att få kontakt med. De är hjälpsamma och jordnära. Mycket vacker natur. Jag tycker naturen är väldigt vacker, höga berg och sjöar. Jag hade gärna velat åka dit igen. Vacker natur nästan onödigt vacker. Företagsetableringen. Kommunens positiva inställning till nyetableringar. Framförallt norgehandeln är intressant och kul. Bra drag på byggmarknaden. Har lite av varje. Många framgångsrika entreprenörer. Ett positivt företagsklimat. Geografisk tillhörighet: Även här är det framförallt respondenter från Värmland som säger att det mest positiva i Värmland är de trevliga människorna. Det är också de som pratar om det positiva företagsklimatet. De som kommer från övriga Sverige svarar i högre utsträckning att de inte vet vad som är speciellt positivt i Värmland. Målgrupp: De som i högst utsträckning svarar att det som är speciellt positivt med Värmland är trevliga och positiva människor är respondenter från näringslivet i övriga Sverige. De som tycker att det är företagsklimatet och framåtandan är det som är speciellt positivt i Värmland kommer framförallt från det värmländska näringslivet, men åsikten delas också av en del politiker. Politikerna är de som i högst utsträckning än övriga målgrupper nämner kultur och turism. De som svarar att de inte vet vad som är mest positivt med Värmland är främst studenter, följt av respondenter från näringslivet i övriga Sverige. Besökt Värmland: De som inte har besökt Värmland svarar i högre grad att de inte vet något positivt om Värmland. De som har besökt Värmland nämner i högre grad naturen och människorna som något positivt. Kön: Det är fler kvinnor som inte kan säga vad som är speciellt positivt med Värmland och fler kvinnor än män tycker att det som är speciellt positivt med Värmland är positiva och trevliga människor. Männen anger i högre grad än kvinnorna att företagsklimatet och framåtandan är speciellt positivt.

24 Speciellt negativt i Värmland Finns inget negativt Kommunikationer/vägar Geografiskt läge 9 Sjukvård 8 Avfolkning 4 Centralisering 4 Passivt/tråkigt 4 Bruksanda/jantelag 4 Dålig ekonomi hos industrierna Tråkiga städer Marknadsföringen av länet/näringslivet Länet är för litet (ekonomiskt perspektiv) Dialekten Mycket skog Bostadssituationen Patriotism/rasism/ojämställt Svårt att locka hit folk Bofors Polisens små resurser Övrigt 9 Vet ej Summa procent 7 Summa antal 4 Fördelning i svar uppdelat på frågan Vad är speciellt negativt i Värmland? För citat se bilaga 4. Tolv procent uppger att de inte tycker det finns något negativt med Värmland. Det som respondenterna finner mest negativt i Värmland är kommunikationer och vägar (elva procent). Det geografiska läget (nio procent) uppger de som en annan negativ aspekt, följt av sjukvård (åtta procent). procent har inte kunnat beskriva vad de anser är speciellt negativt med länet. Under kategorin övrigt ligger beskrivningar som inte varit kategoriserbara eller som endast någon enstaka person nämnt. Finns inget negativt. Har inte hittat något negativt ännu. Inget är negativt i Värmland. Har inte upplevt något negativt, långa avstånd. Hopplöst att ta sig någonstans, dålig kollektivtrafik, vägarna dåliga. Infrastrukturen i allmänhet. Tågförbindelserna. E8 är urusel och tågtrafiken är urusel! Det gör att näringslivet inte heller funkar.

25 Det är synd om dom att dom bor så långt norr ut. Det kan kännas att det ligger lite off. Avstånd till allt. Att de lägger ner akutsjukvården. Landstinget och hur de sköter ekonomin. Sjukvården inom vissa områden funkar inte så bra. Det som är negativt är väl att man inte hört något om Värmland. Att de inte går ut med mer information om Värmland. Borde göra det mer, speciellt till unga kanske. Geografisk tillhörighet: Det är fler av dem som bor i Värmland som svarat att kommunikationer och vägar är speciellt negativt i Värmland. De svarar också i högre utsträckning att det mest negativa är sjukvården. Det kan jämföras med att respondenter från övriga Sverige i högre utsträckning svarar att det mest negativa är det geografiska läget. Även här är det främst respondenter som bor i övriga Sverige som svarar att de inte vet. Målgrupp: Det är fler respondenter från det värmländska näringslivet som svarar att det inte finns något negativt med Värmland, men den åsikten delas också av politikerna i högre grad än framförallt studenterna. De som svarat vet ej på frågan återfinns framförallt bland respondenter från näringslivet i övriga Sverige, samt bland studenter. I högst grad är det respondenter från näringslivet i Värmland följt av studenter som klagar på dåliga kommunikationer och vägar. De som tycker att Värmland ligger dåligt till geografiskt är politiker och respondenter från näringslivet i övriga Sverige. Bruksandan och jantelagen nämns som något negativt uteslutande av respondenter från näringslivet i Värmland samt politikerna. De som har svarat vet ej kommer i högst utsträckning från näringslivet i övriga Sverige, samt studenter. Besökt Värmland: De är uteslutande de som besökt länet svarar att det inte finns något negativt, men det är också nästan bara de som svarar att det geografiska läget är speciellt negativt. De som inte har besökt Värmland har i mycket högre grad svarat vet ej. Kön: Kvinnorna svarar i högre utsträckning att de inte vet vad som är som är speciellt negativt med Värmland. Det är kvinnorna i högre grad än männen som svarar att

26 sjukvården är negativt för Värmland. Männen tycker att det geografiska läget i högre grad än kvinnorna är negativt med Värmland. Beskrivning värmländskt näringsliv Positiva kommentarer expansivt, framåtanda, bra 6 Stor skogsindustri 7 Dåligt/osynligt/fattigt Centraliserat Bra klimat för småföretagare Bra jobbmöjligheter Utvecklingspotential Industri (järn stål) Pappersbruk Traditionsbundet Svårt att få jobb Nätverkar/samarbetar Bra mix av stora och små företag Stora svängningar Byggrusch Bra handel Behöver expandera Dåligt geografiskt läge Bra geografiskt läge Nedläggningar Bra turism Kaffe/Löfbergs lila Borde marknadsföras bättre Övrigt 7 Vet ej 4 Summa procent 9 Summa antal 5 Fördelning i svar uppdelat på frågan Hur skulle du vilja beskriva det värmländska näringslivet? För citat se bilaga 5. Det värmländska näringslivet beskrivs av 6 procent av respondenterna med olika positiva kommentarer som har en spännvidd från att det är okej och bra till att det är expansivt och kreativt. Det är sju procent av respondenterna som beskriver att det värmländska näringslivet kännetecknas av en stor skogsindustri. 4 procent svarar att de inte kan beskriva det värmländska näringslivet. Under kategorin övrigt ligger beskrivningar som inte varit kategoriserbara eller som endast någon enstaka person nämnt. Förhållandevis bra. Väldigt mycket småföretagarverksamhet, framåtanda.

27 Verkligen på topp just nu! Varierat och bra näringsliv, har blivit bättre! Tror att det går framåt för dem. På frammarsch! Känns bättre än vad det varit. Det byggs mycket i Karlstad, är ett stort utbud. Vi har både stan och Bergvik, IKEA. Det känns som om det är pågång. Mycket skogsbruk, annars vet jag inte. Skogsindustri. Jag tror de är framåt. Skogsindustri, och gruvor vad jag vet. Något laborativt inom försvaret. Naturvetenskapsteknik Kommer inte på några namn. Väldigt tyst, väldigt självständigt. Vet inte mycket om det. Gevalia, bruk som läggs ner. Geografisk tillhörighet: Det är framförallt de som bor i övriga Sverige som svarar att de inte vet hur det värmländska näringslivet ser ut och de lämnar också i högre utsträckning än de respondenterna från Värmland svar som handlar om skogsindustrin. Respondenterna från Värmland pratar i högre utsträckning än övriga Sverige i positiva ordalag om framåtandan och entreprenörskap inom det värmländska näringslivet. Målgrupp: De som pratar om framåtanda och entreprenörskap inom det värmländska näringslivet är just respondenter från Värmland och det är framförallt politikerna som nämner skogsindustrin. De som svarat vet ej i högst grad är respondenter från näringslivet i övriga Sverige följt av studenterna. Besökt Värmland: Det är fler bland dem som har besökt Värmland som kunnat beskriva det värmländska näringslivet, jämfört med dem som inte har besökt Värmland. De som besökt Värmland nämner i allmänna ordalag positiva egenskaper om näringslivet och de nämner i högre grad skogsindustri. Kön: Kvinnor svarar i högre grad än männen att de inte vet hur det värmländska näringslivet ser ut. Männen har en mer generell positiv syn på det värmländska näringslivet och de nämner i högre grad att Värmland har en stor skogsindustri.

28 Påståenden om Värmland Påståenden om Värmland Det finns många intressanta företag i Värmland,5 7, 4 Värmland har en kreativ arbetsmarknad,,9 6 Värmland har ett bra företagarklimat,5 9, Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland,5 5,5 64 Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland,8 7,8 9 Jag kan tänka mig att bo i Värmland,8 5,9 4 Värmland låter spännande,4 97,4 samt antal som på en femgradig skala svarat på påståendena som rör Värmland respektive. Högst medelvärde får påståendena att det finns många intressanta företag i Värmland och Värmland har ett bra företagarklimat. De största förändringarna ser vi i påståendena; det finns många intressanta företag i Värmland, Värmland har en kreativ arbetsmarknad samt att Värmland har ett bra företagarklimat, där påståendena har haft en positiv utveckling av medelvärdet mellan och. Det finns många intressanta företag i Värmland helt 7 delvis 6 8 Varken eller 8 något inte alls 5 Vet ej Frekvens av påståendet Det finns många intressanta företag i Värmland., n=5 För påståendet att det finns många intressanta företag i Värmland, är det fler som instämmer i påståendet. Det är sju procent fler som anser att det finns många intressanta företag i Värmland. Det är också sex procent fler som svarar vet ej.

29 Geografisk tillhörighet: Det finns många intressanta företag i Värmland Värmland,9,7 8 Övriga Sverige,, 5 på påståendet Det finns många intressanta företag i Värmland geografisk tillhörighet. Det är främst de värmländska respondenterna som instämmer helt eller delvis i påståendet, medan näringslivet från övriga Sverige i hög grad svarat vet ej. Målgrupp: Det finns många intressanta företag i Värmland Student, 55, 65 Näringsliv Värmland 4, 7,7 74 Näringsliv övriga Sverige,9, Politiker, 5, 7 på påståendet Det finns många intressanta företag i Värmland målgrupp. Respondenter från näringslivet i Värmland instämmer i hög eller ganska hög grad, men även politikerna instämmer i påstående mer än övriga målgrupper. Det är framförallt respondenter från näringslivet i övriga Sverige samt studenter som svarar vet ej. Besökt Värmland: De som besökt Värmland instämmer i påståendet i högre grad än de som inte besökt. De som inte besökt länet svarar i högre grad vet ej. Kön: Männen instämmer i påståendet i högre grad än kvinnorna, som i högre grad svarar vet ej.

30 Värmland har en kreativ arbetsmarknad helt delvis 4 5 Varken eller något inte alls 4 Vet ej Frekvens av påståendet Värmland har en kreativ arbetsmarknad., n=5 Det är procent fler som i årets undersökning anser att arbetsmarknaden i Värmland är kreativ jämfört med. Det är färre än som inte anser att arbetsmarknaden är kreativ. Geografisk tillhörighet: Värmland har en kreativ arbetsmarknad Värmland,4, 7 Övriga Sverige,9 96,8 9 på påståendet Värmland har en kreativ arbetsmarknad geografisk tillhörighet. De värmländska respondenterna anser i högre grad att länets arbetsmarknad är kreativ, medan det för respondenterna i övriga Sverige är en jämn fördelning mellan de som anser den kreativ respektive inte kreativ. Hälften av respondenterna från övriga Sverige har svarat vet ej.

31 Målgrupp: Värmland har en kreativ arbetsmarknad Student, 54,9 5 Näringsliv Värmland,5 7, 74 Näringsliv övriga Sverige,7,8 8 Politiker, 5,7 7 på påståendet Värmland har en kreativ arbetsmarknad målgrupp. Liksom för de föregående påståendena är det även här respondenterna från näringslivet i Värmland som i högre grad än övriga målgrupper instämmer i påståendet, men även politikerna instämmer i ganska hög grad. Respondenterna från näringslivet i övriga Sverige följt av studenterna svarar vet ej i högre utsträckning. Värmland har ett bra företagarklimat helt 5 6 delvis Varken eller 6 9 något inte alls Vet ej Frekvens av påståendet Värmland har ett bra företagarklimat., n=5 Det är fler som anser att företagsklimatet i Värmland är bra vid årets undersökning, jämfört med. Geografisk tillhörighet: Värmland har ett bra företagarklimat Värmland,7 99, Övriga Sverige, 89, på påståendet Värmland har ett bra företagarklimat geografisk tillhörighet. De värmländska respondenterna anser att Värmland har ett bra företagarklimat, medan övriga Sverige i högre grad svarar att de instämmer något.

32 Målgrupp: Värmland har ett bra företagarklimat Student, 5, 47 Näringsliv Värmland,8 69, 74 Näringsliv övriga Sverige,,4 5 Politiker, 46, 67 på påståendet Värmland har ett bra företagarklimat målgrupp. Att Värmland har ett bra företagsklimat tycker framförallt respondenter från det värmländska näringslivet, följt av politikerna men även i viss mån av studenterna. De som instämmer minst i påståendet är respondenter från näringslivet i övriga Sverige och det är även den gruppen som i högre utsträckning svarar vet ej. Besökt Värmland: De som besökt länet svarar i högre grad att de instämmer. Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland helt delvis Varken eller något inte alls Ej relevant Vet ej Frekvens av påståendet Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland., n=4 När det gäller påståendet om att etablera verksamhet i Värmland är det inte någon större förändring mellan åren som mätningarna är gjorda. Det är många som i någon grad kan tänka sig företagsetablering. I mätningen är det 8 procent.

33 Geografisk tillhörighet: Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland Värmland,7 5,4 8 Övriga Sverige, 97, 4 Frekvens av Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland geografisk tillhörighet. Drygt hälften av respondenterna från övriga Sveriges kan inte tänka sig att etablera verksamhet i Värmland. De värmländska respondenterna har en mer positiv inställning, där hälften av dem instämmer helt eller delvis i påståendet. Målgrupp: Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland Student,7 9,7 Näringsliv övriga Sverige,7 55,8 48 Politiker, 66,9 79 på påståendet Jag kan tänka mig att etablera verksamhet i Värmland målgrupp (förutom näringsliv i Värmland). Här svarar respondenter från näringslivet i övriga Sverige i högst utsträckning att de inte alls instämmer, men även politikerna svarar detta alternativ i hög utsträckning. Besökt Värmland: De som besökt Värmland svarar i högre grad att de inte alls instämmer. Kön: Kvinnorna instämmer i högre grad än männen. Männen har i högre grad svarat att frågan är irrelevant för dem.

34 Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland helt delvis 5 Varken eller 7 något inte alls Ej relevant Vet ej Frekvens av påståendet Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland., n=5 Även när det gäller påståendet Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland är resultatet mellan mätningarna jämt. Det är cirka en tredjedel som kan tänka sig att arbeta i länet respektive inte kan tänka sig det. Geografisk tillhörighet: Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland Värmland 4,6 6,9 4 Övriga Sverige,4 89,6 97 på påståendet Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland målgrupp. Inställningen till att arbeta i Värmland är något mer positiv i gruppen övriga Sverige, jämfört med föregående påståenden. Det är en fjärdedel som kan tänka sig att arbeta i Värmland, men det är också en hög andel som inte alls kan tänka sig det. De värmländska respondenterna har i hög grad svarat att de kan tänka sig arbeta i Värmland. Målgrupp: Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland Student,5 99, 8 Näringsliv övriga Sverige, 55,4 5 Politiker, 7,4 77 på påståendet Jag kan tänka mig att arbeta i Värmland målgrupp (förutom näringsliv i Värmland). Här instämmer studenterna i hög utsträckning, medan respondenterna från näringslivet i övriga Sverige och efter det politikerna instämmer minst.

35 Besökt Värmland: De som besökt Värmland kan i högre grad tänka sig att arbeta här och fler svarar även alternativet varken eller, jämfört med svaren bland de som inte besökt länet. De som inte besökt länet svarar i högre grad vet ej. Kön: Kvinnorna kan i högre grad tänka sig att arbeta i Värmland. Männen har i högre grad svarat att frågan är irrelevant för dem. Jag kan tänka mig att bo i Värmland helt 7 delvis 5 4 Varken eller 8 9 något 4 4 inte alls Ej relevant Vet ej Frekvens av påståendet Jag kan tänka mig att bo i Värmland., n=5 Resultaten för påståendet Jag kan tänka mig att bo i Värmland skiljer sig inte så mycket åt mellan och. Det är cirka en tredjedel som både instämmer respektive inte instämmer i påståendet. Geografisk tillhörighet: Jag kan tänka mig att bo i Värmland Värmland 4,5 4 4, 45 Övriga Sverige,5 89,7 97 på påståendet Jag kan tänka mig att bo i Värmland geografisk tillhörighet. Nära hälften av respondenterna i övriga Sverige kan inte tänka sig att arbeta i Värmland.

36 Målgrupp: Jag kan tänka mig att bo i Värmland Student,5 97, 8 Näringsliv övriga Sverige,9 55,5 5 Politiker,5 7,6 77 på påståendet Jag kan tänka mig att bo i Värmland målgrupp (förutom näringsliv i Värmland). Studenterna är den målgrupp som i högre grad än övriga grupper instämmet i att de kan tänka sig att bo i Värmland och de som instämmer minst i påståendet är respondenter från näringslivet i övriga Sverige. Besökt Värmland: De som besökt Värmland har i högre grad en uppfattning och svarar att de instämmer i påståendet, men de anger också alternativet varken eller i högre grad än de som inte besökt länet. Värmland låter spännande helt 7 delvis 6 5 Varken eller 4 något 9 6 inte alls Vet ej Frekvens av påståendet Värmland låter spännande., n=5 Värmland låter spännande för cirka hälften av respondenterna. Det är sex procent fler som inte instämmer och tre procent fler som instämmer i påståendet.

37 Geografisk tillhörighet: Värmland låter spännande Värmland,9 6,8 6 Övriga Sverige, 89, 96 på påståendet Värmland låter spännande målgrupp. De värmländska respondenterna anser att Värmland låter spännande i högre grad än respondenterna från övriga Sverige. Målgrupp: Värmland låter spännande Student,4 4, Näringsliv Värmland,9 7 4, 74 Näringsliv Sverige,5 5, 55 Politiker, 69,4 8 Fördelning i målgrupperna för påståendet Värmland låter spännande geografisk tillhörighet. Värmland låter spännande för respondenterna från näringslivet i Värmland i högst grad, tätt följda av studenterna men även politikerna håller i ganska hög grad med. De som instämmer minst i påståendet är respondenter som kommer från näringslivet i Sverige i övrigt. Besökt Värmland: De som besökt Värmland har i högre grad en uppfattning och svarar med en spridning på skalan. De instämmer i lägre grad än de som inte besökt länet.

38 Uppmärksammat Värmland 9 8 Har du under senaste året uppmärksammat reklam som handlar om Värmland? Ja Nej Frekvens av frågan Har du under det senaste året uppmärksammat reklam som handlar om Värmland., n=5 9 procent av respondenterna svarar att de har uppmärksammat någon reklam som handlar om Värmland under det senaste året. Geografisk tillhörighet: Det är framförallt respondenter från Värmland som svarar att de har uppmärksammat reklam om Värmland. Målgrupp: De som svarar att de har uppmärksammat reklam om Värmland är främst respondenter från det värmländska näringslivet och de som svarar nej är i högst utsträckning respondenter från näringslivet från övriga Sverige samt studenter.

39 Har du under senaste året uppmärksammat inslag/artiklar i media som handlar om Värmland? Ja, i positiv bemärkelse Ja, i negativ bemärkelse Nej Frekvens av frågan Har du under det senaste året uppmärksammat inslag/artiklar i media som handlar om Värmland., n=98 Över hälften av respondenterna svarar att de under senaste året har uppmärksammat Värmland i media i positiv bemärkelse och procent svarar att de har gjort det fast i negativ bemärkelse. 6 procent svarar att de inte uppmärksammat några inslag/artiklar i media om Värmland under det senaste året. Geografisk tillhörighet: Respondenter från Värmland svarar i högre utsträckning att de har uppmärksammat Värmland i media i positiv bemärkelse jämfört med respondenter från övriga Sverige som svarar att de inte uppmärksammat Värmland i media under det senaste året. Målgrupp: Det är framförallt respondenter från det värmländska näringslivet som svarar att de har uppmärksammat inslag/artiklar i media under det senaste året som har handlat om Värmland i positiv bemärkelse, men även politiker svarar det i högre grad de övriga målgrupperna. Studenter och respondenter från näringslivet i övriga Sverige svarar i högre utsträckning nej på frågan. Besökt Värmland: Det är fler bland dem som inte besökt Värmland som svarar att de inte har uppmärksammat Värmland i media under det senaste året. Det är fler av dem som har besökt Värmland som svarar att de har uppmärksammat Värmland i media i positiv bemärkelse.

40 Kön: Det är fler män än kvinnor som har uppmärksammat Värmland i media under det senaste året i positiv bemärkelse och fler kvinnor än män svarar att det inte uppmärksammat Värmland i media under det senaste året.

41 Analys genomförde Attityd en nollmätning på attityder till Värmland. Länsstyrelsen och Region Värmland stod då i starten av en ny marknadsplan och mätningen hade till syfte att visa ett nuläge. Nu, fyra år senare har vi gjort en så kallad eftermätning. En mätning som har till syfte att visa på om de marknadsaktiviteter som genomförts under de år som gått har haft någon effekt på uppfattningarna om länet. Nollmätning Sammanfattningsvis kan vi konstatera att nollmätningen visade en ganska schablonartad bild av Värmland. Bilden av att det är allmänt trevligt och gemytligt i Värmland, att det är en vacker natur och ett stort skogslandskap förmedlades av respondenterna i den undersökningen. Analysen visade att värmlänningarna hade en positiv bild av sitt län och vi kunde konstatera att besöksnäringen var en viktig näring som påverkade bilden av länet för respondenterna i övriga Sverige. Analysen visade också att det i målgruppen näringsliv i Värmland, fanns en allmänt positiv inställning till Värmland. De ansåg att Värmland hade ett bra näringslivsklimat och att det fanns en framåtanda. I målgruppen näringsliv i Sverige, såg bilden helt annorlunda ut. Där var kunskapen om länet låg och uppfattningarna mycket mer negativa. Majoriteten av de som inte kunde säga något om näringslivet i Värmland tillhörde målgruppen näringslivet i övriga Sverige. I målgruppen politiker fanns som vi beskrev det i analysen en oroväckande bild av Värmland då de förmedlade bilden att Värmland var ett utflyttningslän med hög arbetslöshet. Målgruppen studenter hade den mest schablonartade bilden av Värmland, nämligen att Värmland är länet med trevliga människor och vacker natur. Eftermätning I analysen av resultatet från eftermätningen ska vi visa på förändrade attityder som vi kan skönja. Vi ska också visa på om de marknadsaktiviteter som gjorts under de fyra år som gått mellan undersökningarna givit någon effekt. Vi vill inleda med att reflektera över den kommunikationsinsats som gjorts och vilken effekt som vi kan förvänta oss av den. Under de fyra år som gått sedan nollmätningen gjordes har en rad marknadsaktiviteter genomförts. Graden av aktiviteter har varit konstant och bland annat bestått utav omfattande annonskampanjer i riksmedia. (Se vidare Region Värmland och länsstyrelsens sammanställning av marknadsaktiviteter). Att genomföra en attitydförändring tar lång tid och den tar olika lång tid beroende på i vilken grad målgruppen är intresserad eller berörd av ämnet eller som i detta fall varumärket Värmland. Människor tenderar att i högre grad uppmärksamma företeelser som vi är

42 intresserade eller på något sätt berörda utav. När det gäller marknadsföring av varumärket Värmland ställs den bland annat mot insatser från Sveriges övriga län. Vi kan dra slutsatsen att den selektiva perceptionen för Värmland är förhållandevis låg i målgruppen i övriga Sverige och vi kan förvänta oss att attitydförändringen tar längre tid än om vi haft ett ämne där målgruppen i högre grad hade varit mer direkt berörda. Vår bedömning är att attitydförändringen i målgrupperna från övriga Sverige, kan komma att uppmätas först om tio-femton år när det gäller ett län. Vi ska nu analysera vad som hänt med attityder till Värmland för en period av fyra år. Vi kommer att beröra flera komponenter som samverkar och påverkar i olika grad. Dels är det själva varumärket och hur det har paketerats, dels är det kommunikation, såväl internt som externt. Det är även viktigt att ta hänsyn till omvärldsfaktorer; vad har hänt i Sverige och världen under de år som gått? Hur var och hur är konjunkturläget i Sverige? Hur är de allmänna uppfattningarna i frågorna som vi berör och hur har de svängt från till? Vilka andra län har gjort marknadsaktiviteter parallellt och vilka har deras budskap varit? Vi inleder med att uppehålla oss kring omvärldsfaktorer. Då undersökningens syfte inte har varit att kartlägga omvärldsfaktorer, har vi fått använda sekundära källor. Genom analys av statistik från SCB och Konjunkturinstitutet kan vi konstatera att Sverige idag befinner sig i ett mycket positivt konjunkturläge, vi har en hög sysselsättningsgrad och den har ökat, sett till föregående år. Arbetslösheten har minskat samma period. Vi konsumerar i högre grad, vilket vi bland annat ser på att omsättningen i handeln och nybilsförsäljningen ökat. Parallellt har konsumentprisindex gått upp. För Värmlands del har vi haft en klart förbättrad sysselsättningsgrad de senaste åren, med en större procentuell ökning än riket i genomsnitt. En jämförelse av BRP (bruttoregionprodukt) visar att Värmland ligger högt i förhållande till flera andra län och har de senaste åren haft en positiv utveckling. Det är intressant att vidare analysera Värmlands ekonomiska läge i jämförelse med övriga landets och att göra en jämförande analys med ett annat län/region! En sannolik slutsats som vi kan dra är att det allmänna positiva konjunkturläget påverkar Värmland. Om vi ser på hur varumärket Värmland paketerats och marknadsförts under de fyra år som gått sedan nollmätningen, ska vi analysera dessa komponenter utifrån resultat från undersökningarna och. Vi kan konstatera att resultatet på en totalnivå har förändrat sig något i en positiv riktning sett till syftet med marknadsaktiviteterna. Analyserar vi de öppna kommentarerna om Värmland och det värmländska näringslivet är bilden fortfarande den i hela målgruppen att Värmland är ett vackert skogslän och det bor trevliga människor här. Näringslivet får många positiva kommentarer och bilden av att näringslivet domineras av skogsindustri finns fortfarande i hög grad hos målgruppen. De förändringar som vi kan se i de öppna kommentarerna är att fler beskriver Värmland

En trevligare upplevelse

En trevligare upplevelse En trevligare upplevelse Kännedom och attitydmätning om Värmland En undersökning genomförd av Attityd i Karlstad AB 9-1 Sammanfattning Bakgrund Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland driver tillsammans

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Entreprenörskapsbarometern 2016

Entreprenörskapsbarometern 2016 Entreprenörskapsbarometern 2016 Förord Med Entreprenörskapsbarometern 2016 fördjupas kunskapen om människors syn på företagande. Undersökningen visar till exempel vilka för- och nackdelar personer ser

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Fortsatt långsam ökning av andelen företag med kvinnor i styrelsen

Fortsatt långsam ökning av andelen företag med kvinnor i styrelsen Fortsatt långsam ökning av andelen företag med kvinnor i styrelsen STYRELSEKARTLÄGGNINGEN MARS 2019 INNEHÅLL 03 FÖRORD Dags att öka takten 12 KVALITATIV UNDERSÖKNING Intervjuer med 400 företagare 04 STYRELSEKARTLÄGGNINGEN

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Om undersökningen i Kronobergs län Kronoberg Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 7 Industri Handel 24 19 1-5 39 Bygg Tjänster till företag 16 10 6-25

Läs mer

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008 Var tredje svensk saknar eget pensionssparande Undersökning av Länsförsäkringar 200 Sammanfattning Drygt var tredje svensk pensionssparar inget alls. Vanligast är att spara upp till 1 000 kronor i månaden

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jämtlands län

Företagsamheten 2018 Jämtlands län Företagsamheten 2018 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsklimatet i Gävleborgs län 2017

Företagsklimatet i Gävleborgs län 2017 Företagsklimatet i 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Primär målgrupp: Företag med minst en anställd

Läs mer

STYRELSEKARTLÄGGNINGEN MARS Andelen kvinnor på styrelse poster fortsätter att öka

STYRELSEKARTLÄGGNINGEN MARS Andelen kvinnor på styrelse poster fortsätter att öka STYRELSEKARTLÄGGNINGEN MARS 2018 Andelen kvinnor på styrelse poster fortsätter att öka INNEHÅLL 03 04 05 06 07 08 09 11 12 FÖRORD Stor potential för tillväxt i våra företag STYRELSEKARTLÄGGNINGEN 2018

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen Län. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen Län. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen Län Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Företagsklimatet i Fyrbodal 2017

Företagsklimatet i Fyrbodal 2017 Företagsklimatet i 2017 De privata företagen i Västra Götalands län sysselsätter 550000 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 116 miljarder. Det motsvarar 836000 förskoleplatser eller 224000 sjuksköterskor.

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej Fråga: 9a Kan ni tänka er att erbjuda praktik/arbetsträning till en person med funktionsnedsättning? Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet Andel ja Andel nej K Kommun 2 0 0 2 100,0% 0,0% 0,0% 100,0% K

Läs mer

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen 1177.se / e-tjänster Landstingsstyrelsen 2017-06-13 1177.se Nationellt ~ 89 miljoner besök under 2016 - ökning med +14% Drygt 8,3 miljoner besök maj 2017 Kalmar län Drygt 1 243 000 besök under 2016 - ökning

Läs mer

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län

Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Uppsala län Mäklarinsikt 2013:1 Uppsala län Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 17 mars 2013. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1 508 fastighetsmäklare.

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag. Aktiviteter för att påverka lönar sig Styrelsekartläggning 2017

Från idéer till framgångsrika företag. Aktiviteter för att påverka lönar sig Styrelsekartläggning 2017 Aktiviteter för att påverka lönar sig Styrelsekartläggning 2017 Bakgrund Motsvarande statistik togs fram 2013 och föreliggande undersökning är en jämförelse mellan åren. Denna sammanfattande rapport inleds

Läs mer

Mäklarinsikt 2013:1 Jönköpings län

Mäklarinsikt 2013:1 Jönköpings län Jönköpings län Mäklarinsikt 2013:1 Jönköpings län Undersökningen genomfördes mellan den 20 februari och 17 mars 2013. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1 508

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 Svagt minskad arbetslöshet i februari Arbetslösheten har varit oförändrad i

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 2013-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 Något minskad omsättning till arbete i augusti men fortfarande högre nivå än i riket Under augusti påbörjade drygt

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Örebro län

Mäklarinsikt 2014:1 Örebro län Örebro län Mäklarinsikt 2014:1 Örebro län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare. I

Läs mer

Undersökning bland poliser

Undersökning bland poliser Undersökning bland poliser En undersökning bland Polisförbundets medlemmar, maj 2012, gällande: Huruvida poliser avstår från att kritisera p.g.a. rädsla för eventuella repressalier Framförande av kritik

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 Fått arbete I december fick 1 026 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 642

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Småföretagare får låg pension

Småföretagare får låg pension Datum 2011-11-xx Sid 1(5) Småföretagare får låg pension Sveriges småföretagare har inga stora summor att vänta sig i allmän pension. Deras inkomstuppgifter i dag kommer inte att ge mer än runt 12 000 kr

Läs mer

Ungas attityder till företagande

Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande Entreprenörskapsbarometern Fakta & statistik 2013 Fler exemplar av broschyren kan beställas eller laddas hem som PDF-fil på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Mäklarinsikt 2015:2 Blekinge län

Mäklarinsikt 2015:2 Blekinge län Blekinge län Mäklarinsikt 2015:2 Blekinge län Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och 20 mars 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och besvarades av 1033 fastighetsmäklare.

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:4 Blekinge län

Mäklarinsikt 2014:4 Blekinge län Blekinge län Mäklarinsikt 2014:4 Blekinge län Undersökningen genomfördes mellan den 9 och 29 september 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1074 fastighetsmäklare.

Läs mer

Av de företagsamma i Blekinge utgör kvinnorna 25,6 procent, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent).

Av de företagsamma i Blekinge utgör kvinnorna 25,6 procent, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet (28,3 procent). Företagsamhetsmätning - Blekinge Län Johan Kreicbergs Våren 2009 Blekinge Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Landshypotek Banks Boendebarometer svenskarnas drömboende. En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Novus

Landshypotek Banks Boendebarometer svenskarnas drömboende. En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Novus Landshypotek Banks Boendebarometer svenskarnas drömboende En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Novus Inledning Bostadsfrågan omger oss varje dag i media, i den politiska debatten

Läs mer

Mäklarinsikt 2015:2 Skåne län

Mäklarinsikt 2015:2 Skåne län Skåne län Mäklarinsikt 2015:2 Skåne län Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och 20 mars 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1033 fastighetsmäklare.

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Rankingens olika delar Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Statistik från SCB och UC 1/3 Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Mäklarinsikt 2015:2 Västra Götalands län Undersökningen genomfördes mellan den 25 februari och 20 mars 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av

Läs mer

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015

Öppna jämförelser kollektivtrafik indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 2015 Öppna jämförelser kollektivtrafik 216 15 indikatorer om kollektivtrafik Siffrorna avser år 215 Inledning SKL har gett ut Öppna jämförelser för kollektivtrafik 214 och 215. För 216 publicerar vi denna sammanfattning

Läs mer

Resultat av jobbspårsenkät oktober

Resultat av jobbspårsenkät oktober Resultat av jobbspårsenkät oktober 2018-12-18 Innehåll Detta är en presentation av den enkät för uppföljning av lokala jobbspår som Dua skickade ut till kommunerna i oktober 2018. Presentationen inleds

Läs mer

Företagsklimatet i Blekinge län 2018

Företagsklimatet i Blekinge län 2018 Företagsklimatet i 018 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Bransch Handel 1 Bygg 17 9% 31% % 4% 8% Inga 1-5 -5-50 4% 51-100 Fler än 100 Industri Tjänster till företag Transport Besöksnäring

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 Arbetslösheten ökar sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har ökat i stort sett

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i mars 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i mars 2015 Fått arbete I mars fick 1 455 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I mars för ett

Läs mer

BUDSKAPSPLATTFORM FÖR VARUMÄRKET VÄRMLAND

BUDSKAPSPLATTFORM FÖR VARUMÄRKET VÄRMLAND BUDSKAPSPLATTFORM FÖR VARUMÄRKET VÄRMLAND VAD ÄR ETT VARUMÄRKE? Ett varumärke är de värden som en produkt, en organisation eller ett företag som helhet, och dess logotyp, förknippas med. Upplevelsen av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2015 Fått arbete I augusti fick 1 039 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I augusti

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Lokalt företagsklimat Rankingens olika delar Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Statistik från SCB och UC 1/3 Sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen

Läs mer

februari 2012 Företagsamheten 2012 Gotlands län

februari 2012 Företagsamheten 2012 Gotlands län februari 2012 Företagsamheten 2012 Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Sammanfattning Gotlands län.... 3 Företagsamheten... 4 Ung företagsamhet... 4 Kvinnors företagsamhet.... 4 Historisk toppnotering

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:4 Uppsala län

Mäklarinsikt 2014:4 Uppsala län Uppsala län Mäklarinsikt 2014:4 Uppsala län Undersökningen genomfördes mellan den 9 och 29 september 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1074 fastighetsmäklare.

Läs mer

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12 Rapport 215 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 215-2-12 Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB

Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB Rapport Uppföljning av broschyren - Om krisen eller kriget kommer MSB 2018-06-29 2 Om undersökningen Om undersökningen Syfte Metod Målgrupp Antal intervjuer Vägning Uppföljning av broschyren Om krisen

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Kalmar län

Mäklarinsikt 2014:1 Kalmar län Kalmar län Mäklarinsikt 2014:1 Kalmar län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare. I

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Stockholms län

Mäklarinsikt 2014:1 Stockholms län Stockholms län Mäklarinsikt 2014:1 Stockholms län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare.

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:4 Stockholms län

Mäklarinsikt 2014:4 Stockholms län Stockholms län Mäklarinsikt 2014:4 Stockholms län Undersökningen genomfördes mellan den 9 och 29 september 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1074 fastighetsmäklare.

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Västmanlands län

Mäklarinsikt 2014:1 Västmanlands län Västmanlands län Mäklarinsikt 2014:1 Västmanlands län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare.

Läs mer

Riksidrottsförbundet. Kommunundersökning Maj 2019

Riksidrottsförbundet. Kommunundersökning Maj 2019 Riksidrottsförbundet Kommunundersökning 2019 Maj 2019 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Fakta om de deltagande kommunerna 4 Föreningsbidrag 5 Kommunernas föreningsbidrag 6 Förändring av föreningsbidraget

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Kronobergs län

Mäklarinsikt 2014:1 Kronobergs län Kronobergs län Mäklarinsikt 2014:1 Kronobergs län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare.

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Blekinge län

Mäklarinsikt 2014:1 Blekinge län Blekinge län Mäklarinsikt 2014:1 Blekinge län Undersökningen genomfördes mellan den 10 till 21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare.

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Skåne län

Mäklarinsikt 2014:1 Skåne län Skåne län Mäklarinsikt 2014:1 Skåne län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare. I Skåne

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Dalarnas län

Mäklarinsikt 2014:1 Dalarnas län Dalarnas län Mäklarinsikt 2014:1 Dalarnas län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare.

Läs mer

Företagsamheten 2018 Hallands län

Företagsamheten 2018 Hallands län Företagsamheten 2018 Hallands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

Sammanfattning

Sammanfattning Reklamationsrätt Sammanfattning Fler än tre av fyra bedömer sig ha goda kunskaper om vad öppet köp innebär medan drygt två av tre bedömer sig ha goda kunskaper om vad bytesrätt och garanti innebär. Därutöver

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 8 augusti 2014 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands i län juli 2014 10 585 (8,2 %) 4 538 kvinnor (7,4 %) 6 047 män (9,1 %) 2 816

Läs mer

Sponsorship tracking. Marknadsundersökning Svenska folket Kvartal 4, 2008

Sponsorship tracking. Marknadsundersökning Svenska folket Kvartal 4, 2008 Sponsorship tracking Marknadsundersökning Svenska folket Kvartal 4, 2008 Projektansvarig: Björn Stenvad Sponsoranalytiker 073-938 51 81 bjorn@sponsi.se Bakgrund och metod Bakgrund Sponsor Insight har på

Läs mer

Billigt att bo dyrt att flytta

Billigt att bo dyrt att flytta Billigt att bo dyrt att flytta En undersökning från Länsförsäkringar 1 44 procent av de svenskar som äger sin bostad anser att de bor billigt Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar

Läs mer

Respondenter med ryggsmärta i minst tre månader och 4/5 övriga symtomkriterier

Respondenter med ryggsmärta i minst tre månader och 4/5 övriga symtomkriterier Respondenter med ryggsmärta i minst tre månader och 4/5 övriga symtomkriterier Jag har ankyloserande spondylit (AS) Jag har återkommande ryggont Jag har inget av ovanstående men skulle vilja veta mer om

Läs mer

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mätning

Läs mer

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009

Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås 2009 Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September 2009 Vänsterpartiets kommun- och landstingsdagar i Borås Västsvenska Turistrådet Karin Olsson September Viktoriagatan, Box 068, SE-402 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 7 9 000, Fax +46 7 9 00, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

Mäklarinsikt 2014:1 Gotlands län

Mäklarinsikt 2014:1 Gotlands län Gotlands län Mäklarinsikt 2014:1 Gotlands län Undersökningen genomfördes mellan den 10-21 februari 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1 274 fastighetsmäklare.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 Fått arbete I december fick 995 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

Att välja med hjärtat så vill svenskarna helst bo. En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Kantar Sifo

Att välja med hjärtat så vill svenskarna helst bo. En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Kantar Sifo Att välja med hjärtat så vill svenskarna helst bo En rapport från Landshypotek Bank baserad på en undersökning från Kantar Sifo Att välja var man ska bo är ingen enkel affär. Arbetsmöjligheter, familj

Läs mer

Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010

Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010 Rapport Medicine Studerandes Förbunds sommarjobbsenkät 2010 Av Ida Johansson, Ledamot Förbundsstyrelsen Inledning: Att bevaka samt försvara läkarstudenters intressen på arbetsmarknaden är en av Medicine

Läs mer

Allt färre drömmer om tidig pension

Allt färre drömmer om tidig pension Allt färre drömmer om tidig pension Undersökning från Länsförsäkringar våren 2010 Källa: Länsförsäkringar Sammanfattning Jämförelse mellan när man vill gå i pension och när man tror att man kommer göra

Läs mer

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Eget företagande och livskvalitet En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Hösten 2013 Eget företagande ger högre livskvalitet Tre av fyra företagare anser

Läs mer

Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån. Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009

Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån. Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Finanskrisens påverkan på sparande, amorteringar och lån Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Sammanfattning 86 procent av bolånetagarna i Sverige gör ingenting särskilt med anledning av finanskrisen

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2018

Företagsklimatet i Kronobergs län 2018 Företagsklimatet i Kronobergs län Om undersökningen i Kronobergs län Kronobergs län Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen - Alla län 6 5 4 3 2 3,8 3,7 3,6 3,6 3,5 3,5 3,5 3,4 3,4 3,4 3,4

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Generationsskiftet Lägesbeskrivning 2007

Generationsskiftet Lägesbeskrivning 2007 Generationsskiftet Lägesbeskrivning 2007 augusti 2007 Generationsskiftesproblematiken: En stor andel av de svenska företagarna är på väg att pensioneras inom de närmaste åren. En fjärdedel av ägarna av

Läs mer

Juriststudent vid Umeå universitet och sedan?

Juriststudent vid Umeå universitet och sedan? Juriststudent vid Umeå universitet och sedan? Sammanställning av en enkätundersökning gjord Juridiska institutionen 2 3 Inledning Åren, och genomförde juridiska institutionen enkätundersökningar med dem

Läs mer

Bortfallsanalys: Primärvårdundersökning läkare 2015

Bortfallsanalys: Primärvårdundersökning läkare 2015 Bortfallsanalys: Primärvårdundersökning läkare 2015 1 Bortfallsanalys primärvårdsundersökning, läkare Nationell Patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patienternas

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Mäklarinsikt 2014:4 Västra Götalands län Undersökningen genomfördes mellan den 9 och 29 september 2014. Den skickades ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet och beades av 1074

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner genom

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015 Fått arbete I juli fick 954 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I juli för ett

Läs mer

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008 Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 28 Diagram 1. Share of activities by type of activity 28 Annan gruppverksamhet 11% Studiecirklar 44% Kulturprogram 45% Diagram 1. Andel aktiviteter efter

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-04-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Under mars månad fortsatte arbetsmarknaden i Stockholms län

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH ERFARENHETER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Hälso- och sjukvårdsbarometern BEFOLKNINGENS ATTITYDER TILL, FÖRVÄNTNINGAR PÅ OCH

Läs mer