Utskrifter steg-för-steg och färghantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utskrifter steg-för-steg och färghantering"

Transkript

1

2 Utskrifter steg-för-steg och färghantering Det finns inget som slår en fotografisk utskrift. Det är stunden då din digitalt fångade bild, som redigerats i datorn, förvandlas från ettor och nollor (datorkod) till något verkligt som du kan hålla i din hand. Om du aldrig skapat en utskrift (och trist nog träffar jag människor varje dag som inte har gjort en enda utskrift allt stannar i datorn, på Facebook eller någonstans där du kan se men inte röra ). Idag kommer detta att ändras, därför att du steg för steg lär dig hur du skapar dina egna utskrifter. Om du inte redan äger en skrivare, blir detta kapitel dyrt. Faktum är, i all ärlighet handlar det inte om skrivaren det är papperet och bläcket som är dyrt, inte skrivarna. Men när du köpt en skrivare då är du fast. Du kommer att köpa papper och bläck för resten av livet och det kommer att kännas som du förbrukar bläckpatroner snabbare än en liter mjölk. Det är därför jag har kommit fram till ett arbetsflöde som i princip betalar sig självt jag använder min bläckskrivare för att skriva ut förfalskade sedlar. Jag är dock inte dum jag har efterforskat och hittat en ny bläckpatron för min skrivare som kostar kring 150 kr styck, så jag trycker 150-kronorssedlar (så att det täcker in momsen). Jag är inte dum jag går inte omkring och använder mina 150-kronorssedlar för att köpa mat, jag använder dem bara för att köpa bläckpatroner och än så länge har det fungerat bra. Jag måste dock erkänna att jag hade några incidenter, även om det mest berodde på att jag satte min kompis Dave Cross ansikte på sedlarna, vilket verkade vara en bra idé just då, tills en kassörska tittade noga på sedeln och frågade är inte Dave kanadensare? (Förresten, titeln på detta kapitel kommer från låten Fine Print av Nadia Ali. Enligt hennes hemsida är hon född vid Medelhavet, och det är därför du inte ser henne på mina nya 200-kronorssedlar.)

3 Ställ in din kameras färgrymd Även om det finns hela böcker skrivna om ämnet färghantering, så kommer vi i detta kapitel att fokusera på en enda sak att få det som kommer ut från din bläckstråleskrivare att matcha vad du ser på skärmen. Det är vad detta handlar om och om du följer stegen i detta kapitel, kommer du att få utskrifter som matchar din skärm. Vi börjar med att ställa in din kameras färgrymd, så att du får bästa resultatet från skärm till utskrift. Notera: Du kan hoppa över detta steg om du bara fotograferar i RAW. Om du fotograferar i JPEG eller TIFF (eller JPEG+RAW) måste du ställa in kamerans färgrymd att matcha den färgrymd du kommer att använda i Photoshop (för att få konsekventa färger från din kamera till Photoshop och vidare till din skrivare, vill du att alla ska prata samma språk eller hur?). Jag rekommenderar att du ändrar din kameras färgrymd till den förinställda srgb till Adobe RGB (1998), vilket är en bättre färgrymd för fotografer som skriver ut sina bilder på en bläckstråleskrivare. På en Nikon hittar du vanligtvis Color Space under menyn Shooting Menu (visas här intill). På de flesta Canonkameror hittar du också Färgrymd under flikmenyn Foto gra fering (som visas här längst till höger). Ändra färgrymden till Adobe RGB. Om du inte fotograferar med Nikon eller Canon, är det dags att gräva fram din användarhandbok (eller ladda ner den i pdf-format från tillverkarens hemsida) för att se hur du byter till Adobe RGB (1998). Återigen, om du fotograferar i RAW kan du hoppa över detta.

4 Detta är ett av de ämnen som ofta gör folk galna, och eftersom det inte finns någon officiell standard för upplösning, så är detta en sak som många diskuterar i oändlighet på olika diskussionsforum på nätet. Med det sagt, jag litar på min vän och fotografkollega Dan Steinhardt från Epson (mannen bakom det populära Epson Print Academy), som lever med detta dagligen (Dan och jag har gjort en utbildning online om utskrifter och detta var det första ämne vi tog upp, eftersom så många ser detta som en stötesten). Så här gör vi: Upplösning för utskrifter För att se din aktuella bilds upplösning, gå till menyn Bild och välj Bildstorlek (eller tryck på Kommando-Alt-I (PC: Ctrl-Alt-I)). För att skriva ut på bläckstråleskrivare föredrar jag att vara på ppi (240 pixlar/tum), men jag brukar ofta skriva ut på 200 ppi och ibland gå så lågt som till 180 ppi (180 ppi är det lägsta jag vill gå. Allt under det förlorar kvalitet). Jag antar att den goda nyheten är: du behöver inte så mycket upplösning som du tror (till och med för tryckpressar). Den här bilden togs med en 12-megapixelkamera och du ser att vid 240 ppi kan jag skriva ut en bild som är drygt 30x45 cm. Här är upplösningen från en 6-megapixelkamera. Vid 240 ppi kan jag bara skriva ut en bild på drygt 20x31 cm. För att göra den större, bockar jag ur rutan vid Ändra bildupplösning, skriver in 200 som min nya upplösning, och jag får en bildstorlek på drygt 25x38 cm (utan kvalitetsförlust). Om jag sänker till 180 ppi, får jag en utskrift på nästan 28x43 cm (nära en 12-megapixelkameras), och jag gjorde det utan att förlora kvalitet (eftersom jag stängde av rutan vid Ändra bildupplösning, men innan du gör det, läs om storleksförändring i Kapitel 5).

5 Ställa in färgrymden i Photoshop Photoshops förinställda färgrymd är srgb (som vissa proffs kallar för spåniga RGB ), vilket är bra för bilder som ska ut på webben, men din skrivare kan skriva ut i ett större omfång än srgb (speciellt i blått och grönt). Så om du jobbar i srgb missar du de där rika, intensiva färgerna som du skulle kunna få se. Det är därför vi antingen byter färgrymden till Adobe RGB (1998) om du fotograferar i JPEG eller TIFF, vilket är bättre för att skriva ut dessa bilder, eller ProPhoto RGB, om du fotograferar i RAW eller jobbar i Photoshop Lightroom. Så här ställer du in båda: Innan vi gör detta, vill jag bara upprepa att du bara vill göra dessa ändringar om det slutliga resultatet ska skrivas ut på din egen bläckstråleskrivare. Om du skickar dina bilder till ett labb för framkallning, bör du troligen behålla srgb både i kameran och i Photoshop därför att de flesta labb är anpassade för att ta emot srgb-filer. Det bästa är att fråga ditt labb vilken färgrymd de använder och föredrar. Okej, nu till Photoshop: Gå till menyn Redigera och välj Färginställningar (som visas här). Detta gör att en dialogruta för Färginstäl lningar dyker upp. Förinställt finns en inställning som heter Allmän användning (Europa) 2. Låter något i detta namn som en bra färgrymd för fotografer? Nä, trodde inte det. En vink om detta är att kika under Arbetsfärgrymder vid RGB, där det står srgb IEC (vilket är det långa tekniska namnet för vad vi vanligtvis bara kallar srgb, stundom även kallat spåniga RGB). I korthet, du vill inte ha denna grupp av inställningar.

6 Steg tre: För att få en bättre förinställning för fotografer, gå till Inställningar och välj Prepress (Europa) 2 från popup-menyn. Oroa dig inte över att vi använder inställningar för tryckpress (prepress) här de fungerar utmärkt för utskrift från bläckstråleskrivare eftersom de använder Adobe RGB (1998) färgrymd. Detta ställer även in lämpliga varningar för att hjälpa dig att kontrollera din färghantering när du öppnar bilder från andra källor eller andra kameror (mer om det på nästa sida). Steg fyra: Om du enbart fotograferar i RAW eller använder Lightroom (Adobes fantastiska program för fotografer), kommer du att vilja ändra din färgrymd i Photoshop till ProPhoto RGB för att få de bästa utskrifterna från dina RAW-bilder (plus, om du använder Lightroom kommer du ibland att flytta bilder mellan Lightroom och Photoshop, och eftersom Lightrooms naturliga färgrymd är ProPhoto RGB, kommer du vilja att allt är konsekvent. Men om du använder Lightroom för JPEG- eller TIFFbilder, är det ingen fördel att välja ProPhoto RGB för dem). Du ändrar Photoshops färgrymd till ProPhoto RGB i dialogrutan för Färginställningar (välj den från popupmenyn vid RGB, som visas här). På det sättet förblir allt i samma konsekventa färgrymd när du öppnar en RAW-bild i Photoshop (eller importerar en bild från Lightroom). Om du tar in en bild från Lightroom i Photoshop och skriver ut från Photoshop (istället för att skriva ut i Lightroom), får du bättre resultat. Fortsättning

7 Steg fem: Om varningarna som hjälper dig hålla koll på färghanteringen: Säg att du öppnar en JPEGbild och din kamera ställts in på att fotografera i Adobe RBG (1998) och ditt Photoshop är inställt likadant. De två färgrymderna passar ihop så ingen varning visas. Men om du öppnar en JPEG-bild som du tog för ett halvår sedan, är den troligen i srgb och den färgrymden matchar inte den arbetsfärgrymd som du ställt in för Photoshop. Det är en felmatchning, så du kommer att få upp varningsdialogrutan som visas här. Lyckligtvis ger den dig möjlighet att hantera felmatchningen. Jag föreslår att du konverterar dokumentets färger till din aktuella arbetsfärgrymd (visas här). Steg sex: Photoshop kan automatiskt göra den här konverteringen när den hittar en felmatchning. Öppna Färginställningar och gå till Färghanteringsprincip och ändra förinställningen (i popup-menyn vid RGB) till Konvertera till aktuell RGB (som visas här). Bocka sedan ur markeringen Fråga vid Öppna, vid Ej matchande profiler. När du öppnar dina gamla srgb-bilder igen kommer de automatiskt att uppdateras så att de matchar din nuvarande arbetsfärgrymd.. Steg sju: Vad händer om du öppnar en bild i Photoshop som inte har någon färgprofil alls? När väl bilden öppnats i Photoshop, kan du konvertera denna profillösa bild till Adobe RGB (1998) genom att gå till menyn Redig era och välja Tilldela profil. När dialogrutan för Tilldela profil dyker upp, klicka på knappen för Profil och se till att Adobe RGB (1998) är valt i popup-menyn och klicka sedan på OK.

8 När vi lägger på skärpa, lägger vi på den så att det ser bra ut på datorns skärm eller hur? Men när du ska skriva ut bilden, kommer skärpa som ser bra ut på en skärm med 72 eller 96 dpi upplösning att försvinna i en högupplöst utskrift på 240 ppi. Eftersom skärpan minskas när vi skriver ut, så måste vi skärpa bilden så att den ser lite för skarp ut på skärmen, men ser perfekt ut i utskriften. Så här skärper jag bilder jag ska skriva ut: Skärpa för utskrifter Börja med ett trick som min vän Shelly Katz delgett mig: duplicera lagret Bakgrund (genom att trycka på Kommando-J (PC: Ctrl-J)) och lägg på skärpan för utskrift på detta duplicerade lager (på det sättet förstör du inte den redan skärpta originalbilden i lagret Bakgrund). Ge detta lager namnet Skärpa för utskrift, gå sedan till menyn Filter, vid Skärpa och välj Oskarp mask. För de flesta bilder i 240 ppi, lägger jag på dessa inställningar: Mängd 120; Radie 1; Tröskelvärde 3. Lägg på Oskarp mask igen, med samma inställningar, genom att trycka på Kommando-F (PC: Ctrl-F). Ändra blandningsläget till Luminiscens i toppen på panelen Lager (så att skärpan bara appliceras på detaljerna i bilden, och inte färgen) och använd reglaget Opa citet för att kontrollera hur mycket skärpa som appliceras. Börja med 50 % och se om det ser lite överskärpt ut. Om det ser ut att vara lite för mycket, stanna du vill att det ska se en aning överskärpt ut. Om du tycker att det är för mycket, sänk Opacitet till omkring 35 % och omvärdera. När det ser bra ut (en aning överskärpt), gör en provutskrift. Jag gissar att du kommer att öka opaciteten något, eftersom det inte var så skarpt som du trodde.

9 Skicka dina bilder till ett fotolabb Förutom att skriva ut mina bilder på min egen bläckstråleskrivare, skickar jag också iväg en hel del bilder till ett fotolabb av ett antal olika anledningar för att jag gillar utskrifter på metallicpapper eller vill att bilden ska monteras och ramas in, eller för att jag vill skriva ut en bild som är större än vad jag kan skriva ut hemma. Så här förbereder du bilder för att laddas upp och skrivas ut hos ett fotolabb. Kontakta fotolabbet dit du tänker skicka din bild, och fråga vilken färgprofil de vill att du använder. Chansen är stor att de vill att du ska konvertera bilden till färgläget srgb. Det motsäger vad vi gör när vi skriver ut våra egna bilder, men det finns ett antal fotolabb som vill att du konverterar dina bilder till srgb först, och för deras arbetsflöde fungerar det. Om de inte begär att du ska konvertera till srgb, vill de kanske att du laddar ner en färgprofil som de skapat åt dig, och du kommer att använda den på samma sätt som du kommer att göra när du konverterar till srgb i nästa steg. Med bilden öppen i Photoshop, gå till menyn Redigera och välj Konvertera till profil. Du ser bildens nuvarande färgprofil högst upp i dialogrutan (här är en bild inställd på ProPhoto RGB). Under Mål färg rymd, välj Aktuell RGB srgb IEC från pop up mneyn vid Profil. Om du laddat ner en profil från ditt labb, ska du välja den istället (mer om var du sparar nedladdningar på sidan 355). Klicka OK och bli inte förvånad om bilden ser likadan ut. Faktum är att du ska vara glad över det, för då vet du att du får det bästa resultatet från fotolabbet.

10 Om du verkligen vill att det som kommer ut från din skrivare ska matcha vad du ser på skärmen, vill jag inte vara den som talar om detta för dig, men du måste absolut, garanterat kalibrera din skärm genom att använda ett kalibreringsverktyg. Den goda nyheten är att det är en enkel och nästan helt automatiserad process. Den dåliga nyheten är att du måste köpa en färgkalibrator. Med hårdvarukalibrering mäter den skärmen och bygger upp en korrekt profil för exakt den skärm du använder, och ja det gör stor skillnad. Du måste kalibrera din skärm innan du fortsätter Jag använder X-Rites i1 Display 2 färgkalibrator (som kostar kring kr), därför att den är enkel, har överkomligt pris, och de flesta proffs jag känner använder den. Jag kommer att använda den som exempel här, men det är inte nödvändigt att skaffa exakt samma modell (Datacolor tillverkar Spider3 Elite, som är ett annat populärt märke i samma prisklass). Du börjar med att installera programmet Eye-One Match 3 som kommer med i1 Display 2. Koppla nu in färgkalibratorn till din dators USB-port, starta sedan programvaran för att få upp huvudfönstret (som visas här). Du gör två saker här: (1) du väljer vilken grej du ska kalibrera (i det här fallet en skärm), och (2) du väljer inställning för din profil (du väljer mellan Easy och Advanced. Jag använder för det mesta Easy (Lätt, övers. anm.) det fungerar perfekt och gör allt jobb åt dig). Fortsättning

11 När du valt Easy, tryck på högra pilknappen i botten nere till höger och fönstret, som du ser här, dyker upp. Här talar du bara om för programvaran vilken typ av skärm du har: en LCD (en platt skärm), en CRT (en glasskärm med rör) eller en bärbar (laptop), vilket är vad jag använder, så jag klickade på Laptop (se bilden). Tryck sedan på högerpilen igen. Steg tre: Nästa fönster ber dig placera din Eye-One Display-sensor på skärmen, vilket innebär att du draperar sensorn så att den sitter plant mot skärmen (och kabeln hänger över baksidan). Sensorn kommer med en motvikt som du kan fästa på kabeln, så att du kan placera sensorn ungefär i mitten på din skärm utan att den glider ner. För CRTskärmar finns det en inbyggd sugkopp.

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Bildoptimering för webben

Bildoptimering för webben Bildoptimering för webben Av Stefan Isaksson och Jonas Andersson För att få en så hög och så jämn teknisk kvalitet på webben som möjligt krävs att man behandlar bildfilen på rätt sätt. Denna artikel ger

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Färgrymd Vad är egentligen en färgrymd? Digitala enheter (tex skärmar, skrivare, scanners) kan inte återge alla färger som det mänskliga ögat

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga

Läs mer

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida SUPPORT I PDF FORMAT Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida 8 Lathund CSF Färginställningar i Adobe CS För att få rätt färginställningar i Adobe CS är det enklast

Läs mer

Skriva ut. Färghantering och utskrift, steg för steg

Skriva ut. Färghantering och utskrift, steg för steg Fotograf: Scott Kelby Exponeringstid: 1/125 Brännvidd: 80 mm Bländaröppning: f/5.6 Kapitel 13 Färghantering och utskrift, steg för steg Skriva ut färghantering och utskrift, steg för steg Visst, jag är

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

viktig information om annonser i sonic

viktig information om annonser i sonic viktig information om annonser i sonic endast annonser som pdf/x-1 Som ett led i att minska risken för fel i annonser kommer Sonic i fortsättningen endast att acceptera annonser i formatet PDF/X-1, som

Läs mer

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn Ändra bildstorlek (Photoshop CS 3) Sid. 1 1. Minska en bild När man jobbar med bilder vill man ibland ändra storlek, eller minska antal pixlar, eftersom bildfilen blir för stor och för tung (i kb) om den

Läs mer

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Det första du ska veta när du gör ett nytt dokument är på vilken papperskvalité det ska tryckas. Utifrån det så vet du vilken ICC-profil du ska använda. Det finns

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga i jpg,

Läs mer

ICC-profiler och färginställningar

ICC-profiler och färginställningar ICC-profiler och färginställningar FÖR DAGSPRESS Innehåll Introduktion... 3 Betraktningsmiljö... 4 Skärmkalibrering... 5 ICC-profiler... 6 Färginställningar... 7 Bildbehandling... 9 Tryckanpassning...

Läs mer

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget Bildbearbetning i Photoshop Gör stegen i denna ordning. Det spelar roll. 1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget 2. Kontrollera vilken färgrymd bilden har (OBS! detta går

Läs mer

Perfekt skärpa i Photoshop

Perfekt skärpa i Photoshop Perfekt skärpa i Photoshop Lathunden innehåller viktiga nyckelbegrepp från kursen och alla riktvärden du behöver. Dessutom finns ett antal tips och förtydliganden som inte nämndes i kursen. Alla värden

Läs mer

Bilder för tryck med Photoshop

Bilder för tryck med Photoshop Bilder för tryck med Photoshop Varför råformat När man fotograferar är det en mycket stor fördel om man kan spara bildfilen i råformat i stället för jpg. Även om man låter spara bilden i jpg med minsta

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Färger, RGB-er och riktiga bilder

Färger, RGB-er och riktiga bilder Färger, RGB-er och riktiga bilder Färger Färger baseras på ögats färgseende Men tolkas av hjärnan Färgseendet Ljuset är en del av ett elektromagnetiskt spektrum Vi tar det visuella spectret och böjer till

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Photoshop Skapa bilder för webben

Photoshop Skapa bilder för webben Photoshop Skapa bilder för webben För dig som fixar bilder för publicering online finns en rad bra saker att tänka på. Allt för att få fram det bästa ur dina bilder. Följ med och lär dig knepen samt se

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder eställas från nb ww ka w. nt Detta do kum en t är.se xa di erat endast fö rs tim op kä ör ast f sd n E m skär bild ning vis. Ett tryckt d ing ok sn um vi e rm Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder C Gråskala

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton.

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Antavla med foton 10 En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Bild 10 1. Min dotter Cecilias antavla. Designa sidan Det underlättar om man tänker igenom hur man vill att

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet.

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet. PhotoFiltre 1 Innehåll Starta programmet... 3 Rotera bilden... 4 Beskära bilden... 4 Ljusa upp en bild... 5 Förminska bilden... 6 Skärpa i bilden... 7 Spara och komprimera bilden... 7 Ta bort röda ögon...

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

IT-Café: SKYPE (videosamtal)

IT-Café: SKYPE (videosamtal) IT-Café: SKYPE (videosamtal) Skype kan du använda på datorer, surfplattor och smartphones. På en dator behöver man ladda ner en programvara som du finner på www.skype.com/sv/, på surfplattor och smartphones

Läs mer

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010 Brusreducering och Skärpning av bilder Kalle Prorok Okt 2010 Varför blir det brus? Termiskt brus i sensorn Statistiska avvikelser Ökar med känsligheten (ISO) Högre med små pixlar Syns mest i röda o blå

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

Du hittar manualen på.

Du hittar manualen på. Du hittar manualen på http://www.buf.kristianstad.se/it/pse/index.htm Innehåll Start s 3 Verktyg s 4 Beskär s 5 Bildpaket s 6 Bakgrundbild s 7 Flyta ut s 8 Infoga bild i Word s 9 Justera färger s 11 Ludda

Läs mer

Photoshopskolan, retro-look

Photoshopskolan, retro-look Sida 1 av 12 skriv ut» Övningen är gjord av Anna-Lena Lundin ( http://www.pixelplus.se ) Har du frågor om momenten i övningen eller om Photoshop kan du söka information i vårt Forum för Photoshop. Retro-look

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

Photoshop Elements 6.0

Photoshop Elements 6.0 Adobe Photoshop Elements 6.0 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 6... 1 Programmets uppbyggnad... 1 2 Ordna...3 Hämta filer... 3 Visning/Sortering... 6 Datumvy...

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

EIZOs guide till en djupare förståelse av digital fotografi

EIZOs guide till en djupare förståelse av digital fotografi EIZOs guide till en djupare förståelse av digital fotografi Vad definierar en skärm med korrekt visning? Vad är den idealiska arbetsmiljön? Vad är de optimala inställningarna för mitt bildredigeringsprogram

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Tanka program KAPITEL 7. Shareware och freeware. Shareware. Freeware

Tanka program KAPITEL 7. Shareware och freeware. Shareware. Freeware KAPITEL 7 Tanka program Internet bokstavligen flödar av olika program man kan ladda ner. Det finns en del nyttiga program som är bra att känna till och använda. Allt för att göra det lättare för sig. I

Läs mer

Från foto till bildskärm och tryck med bästa kvalitet Ulrik Södergren ulrik@digitalfotografen.se

Från foto till bildskärm och tryck med bästa kvalitet Ulrik Södergren ulrik@digitalfotografen.se Från foto till bildskärm och tryck med bästa kvalitet Ulrik Södergren ulrik@digitalfotografen.se 1 Kontaktinfo Göteborg: DigitalFotografen AB Mintensgatan 3b 416 63 Göteborg Sweden Telefon: +46-31-711

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Guide till tryckfärdigt original

Guide till tryckfärdigt original Guide till tryckfärdigt original Pixelbilder, objektgrafik och text Ett grafiskt original kan bestå av pixelbilder, objektgrafik (vektorgrafik) eller en kombination av dessa. En pixelbild begränsas av

Läs mer

Blickfång proffsen litar på

Blickfång proffsen litar på Blickfång proffsen litar på Undvik vanliga fallgropar 1) Se till att göra din bild i rätt format. På hemsidan vid varje tryckbar produkt nämner vi Designstorlek och Bildstorlek. Bildstorleken är den synliga

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Prislista 2013 Box 1022 72126 Västerås Pilgatan 8 B 72130 Västerås Tel: 021-38 10 80 info@lindkvistfotolab.se BG: 681-9130 PG: 71 76 43-1 Org.nr:556485-8453 www.lindkvistfotolab.se Innehållsförteckning:

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

Installation av Virtual Skipper Online

Installation av Virtual Skipper Online Installation av Virtual Skipper Online Säkert världens bästa freeware! Installation av spelet Så här gör du för att installera: 1. Ladda ner programmet från någon av följande platser: http://www.virtualskipper-game.com/en/

Läs mer

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret.

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Innehållsförteckning Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Hur vill ni ha originalet? Vad är ett original? Vad är DPI? Vad är vektorgrafik? Vad är pixelgrafik?

Läs mer

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i

Från raw till print. Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Från raw till print Grundläggande genomgång av arbetsflöde och bildoptimering i Adobe Lightroom och Adobe Photoshop/Elements Av Peter Györffy, peter@petergyorffy.com Websida:, blogg: /wordpress Del 1 -

Läs mer

Importera utskriftsinställningar och Tips och tricks för Disgen 8.2d

Importera utskriftsinställningar och Tips och tricks för Disgen 8.2d Importera utskriftsinställningar och Tips och tricks för Disgen 8.2d Importera utskriftsinställningar Utskriftsinställningar finns i Inställningsmallar. Varje utskriftsform i Disgen (antavla, ansedel,

Läs mer

Adobe PHOTOSHOP. CS6 Fördjupning

Adobe PHOTOSHOP. CS6 Fördjupning Adobe PHOTOSHOP CS6 Fördjupning Innehållsförteckning 1 Färghantering...5 Färgomfång... 6 Behöver du färghantering?... 6 Färginställningar... 6 Arbetsfärgrymder... 8 Färgmodeller... 8 Provtryck...10 Kalibrera

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Så skapas färgbilder i datorn

Så skapas färgbilder i datorn Så skapas färgbilder i datorn 31 I datorn skapas såväl text som bilder på skärmen av små fyrkantiga punkter, pixlar, som bygger upp bilden. Varje punkt har sin unika färg som erhålls genom blandning med

Läs mer

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta

Läsplatta. Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Läsplatta Så här lånar du e-böcker till din Letto läsplatta Så lånar du böcker till läsplattan Letto Använd ett eget Adobe ID och ditt bibliotekskortnummer när du lånar och laddar ner dina e-böcker (epub)

Läs mer

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Skriva http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

7. Meddelanden och chatt

7. Meddelanden och chatt På Facebook kan du skicka privata meddelanden till andra användare, precis som när du skickar e-post till någon. Du kan skicka till en enda person eller till flera personer på en gång. Du kan skicka till

Läs mer

Elements 5.0. Innehållsförteckning

Elements 5.0. Innehållsförteckning Elements 5.0 Innehållsförteckning 2. Tanka hem en bild 3. Öppna en bild 4. Rotera 5. Ändra storlek 6. Spara 7. Skriv ut 9. Förbättra 12. Filter 13. Trollstav/Övertoning 14. Klona 15. Gör flytande 16. Svartvit

Läs mer

Photoshop CS4. Adobe. Fortsättningskurs

Photoshop CS4. Adobe. Fortsättningskurs Photoshop CS4 Adobe Fortsättningskurs Innehållsförteckning 1 Färghantering...5 Färgomfång... 6 Behöver du färghantering?... 6 Kalibrera bildskärmen... 6 Färginställningar... 7 Arbetsfärgsrymder... 9 Färgmodeller...

Läs mer

Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014

Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014 Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014 Jan Johansson Lövaskog Södra Bosgården 516 92 Äspered 0702 13 96 60 jan.johansson@bornet.net Innehållet får ej kopieras utan medgivande Photoshop CC Photoshop CC Photoshops

Läs mer

Lektion 10 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER

Lektion 10 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER 7 6 5 4 3 2 1 BEARBETA I CAMERA RAW JUSTERA MED KURVOR SKUGGA/HÖGDAGER MÅLA MED LJUS JUSTERA KANALER BLANDNINGSLÄGEN OCH LAGERMASKER METODER FÖR SKÄRPEFÖRBÄTTRING Lektion 10 Det här var definitivt ett

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf

Arbetsuppgifter. JPEG-filerna/kopiorna skall döpas om efter projektets mall: ÅÅ-MM-DD bildtitel Fotograf Arbetsuppgifter Tre bilder skall väljas ut från en dags fotografering för projektet 365 dagar. Anm. När detta skrevs hade vi två fotografer som vardera lämnade in tre bilder. Detta ändrades sedan till

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Lync 2013 - konferenssystem

Lync 2013 - konferenssystem Lync 2013 - konferenssystem En del av Microsoft Office 2013 Handledning Februari 2014 - Christina Bodén 1 Innehåll Första start Snabb-Lync startfönstret Inställningar Lägg till profilbild Starta ett samtal

Läs mer

Att felsöka din iphone

Att felsöka din iphone Kapitel tio The Trouble with Boys Att felsöka din iphone Terry bad mig att skriva introduktionen till det här kapitlet av två orsaker: (1) det är mitt jobb att skriva introduktioner till kapitel, och (2)

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Viktigt!! När projektorn stängts av måste fläkten kyla ned lampan. Innan fläkten stannar får strömmen absolut inte brytas!

Viktigt!! När projektorn stängts av måste fläkten kyla ned lampan. Innan fläkten stannar får strömmen absolut inte brytas! 2009-11-10 Datorprojektor Arbetsordning ➊ Se till att projektorn står stadigt och i fred. Se till att ingen kan snubbla på kablarna. ➋ Starta INTE igång datorn. ➌ Koppla in alla sladdar. ➍ Starta projektorn.

Läs mer

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska Börja här Justera bläckpatronerna utan en dator Se till att du har följt instruktionerna på sidan Inställningar så att maskinvaran är installerad. Fortsätt med följande steg för att optimera utskriftskvaliteten.

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Mask luminans och färgmättnad

Mask luminans och färgmättnad Mask luminans och färgmättnad Arbeta med detaljerna i en bild med luminans och färgmättnad. Luminans 1. Börja med att justera bilden i Camera Raw. 2. Gå till Channels i lagerpaletten och välj den blå kanalen.

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

www.webbphoto.se John S. Webb 2006 john@webbphoto.se (text citat från Adobe)

www.webbphoto.se John S. Webb 2006 john@webbphoto.se (text citat från Adobe) www.webbphoto.se D A T O R D I G I T A L A F L Ö D E T K A M E R A K O R T B Ä R B A R H Å R D D I S K R E D I G E R I N G M J U K V A R A O U T P U T L A G R I N G K A T A L O G M J U K V A R A PIXELS

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

Inställningar för Adobe InDesign

Inställningar för Adobe InDesign Designguide I den här guiden går vi bland annat igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningarna för layoutprogrammet Adobe InDesign. Du hittar även annan viktig information som optimerar

Läs mer

Huru skriva ut från PDF Bildband i Adobe Reader

Huru skriva ut från PDF Bildband i Adobe Reader Huru skriva ut från PDF Bildband i Adobe Reader I Adobe Photoshop eller Adobe Acrobat Pro kan man skapa bildband (flersidigt dokument) i PDFformat från exempelvis JPEG eller TIFF-filer. En sådan presentation

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer